Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:57

„Felelősségre fogjuk vonni mindazokat, akik saját állampolgáraikat rabolják ki, zsarolják meg. Mert ezek olyan bűncselekmények a magyar emberek ellen, amelyek soha nem évülnek el.” Nem, ezek a mondatok nem a szocialista kormányok ellenzékének 2006 és 2010 közötti szótárából származnak. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila fogalmazott így szombaton, egy amúgy régen nem látott érdeklődéssel kísért baloldali rendezvényen, egy amúgy meglehetősen erőteljes és a korábbi kormányfő (a pártelnök "mumusa") retorikai képességeivel vetekedő beszédben.

(Fotó: mszp.hu)

A „Dobd vissza kővel?” címet viselő bejegyzésben már említettem, hogy az MSZP láthatóan az ellenzéki Fidesz korábbi, sikeresnek bizonyult eszközeit próbálja meg alkalmazni. Nem állítom, hogy nincs ráció ebben az elképzelésben: egyrészt jobb ötlet híján érdemes bevált receptekhez folyamodni, másrészt pedig arra valóban alkalmasnak látszik ez a stratégia, hogy megszilárdítsa, stabilizálja az MSZP helyzetét.

A kormányváltás óta történtek ráadásul egyre jobban megerősítik annak a forgatókönyvnek a valószínűségét, amely a már másfél évtizede tartó Fidesz-MSZP párharc folytatásával számol, s amely – ez az igazán lényeges! - fél évvel ezelőtt egyáltalán nem látszott biztosnak. Március végén még azt írtam, hogy „miközben a korábbi választások előtt azért korlátozott volt a távolabbra tekintő forgatókönyvek száma, hiszen legfeljebb azt találgathattuk, hogy meddig tart ki a kormány lendülete, s mikor veszi át a vezetést az első számú ellenzéki erő, ma ezen túlmenően még azzal sem lehetünk tisztában, hogy egyáltalán kinek van esélye tartósan a váltópárti szerep megragadására.” 2010 végéhez közeledve azonban a másik két rivális forgatókönyv – egy lengyelhez hasonló sajátos jobboldali kétpártrendszer létrehozására és egy új baloldali váltópárt megjelenésére vonatkozó – esélyei lényegesen csökkentek.

Hogy miért? Látni kell: döntően nem az MSZP teljesítménye, sokkal inkább a második Orbán-kormány viselkedése okán. A Fidesz politikája ellehetetlenítette a Jobbik radikalizmusát, így aztán a jobboldali ellenzéki párt – amely feltehetően azzal kalkulált, hogy majd első számú kritikusa lesz a „puha” kormánynak - ma az esetek többségében a számára nem éppen jól szabott alkotmány- és jogállamvédő pozícióban várja a folytatást. De az LMP sem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, amelyben az érdemi, szakpolitikai jellegű érvelést felülírja a kormányhoz való viszony: hiába állna amúgy jól a legkisebb ellenzéki pártnak az, hogy bizonyos ügyekben támogatja, máskor ellenzi a kabinet döntéseit, a Fidesz rendkívüli helyzetekre emlékeztető politikája nem teszi lehetővé ennek a mérlegelő álláspontnak a sikeres képviseletét. Így aztán marad az igazi antitézis, az MSZP, amely ugyan még mindig ezer sebből vérzik, és továbbra sem képes kihordani a Gyurcsány-problémát, a pártrendszerben elfoglalt pozíciója alapján mégis szinte automatikusan válhat (maradhat) az első számú ellenzéki erő helyzetében.

Tulajdonképpen azt sem lehet állítani, hogy ez a változás - az MSZP pozíciójának megszilárdítása és az új pártok növekedési reményeinek elsorvasztása – ellentétes lenne a Fidesz céljaival. Nem hiszem, hogy tudatos tevékenységről van szó, de nem szándékolt következményként is inkább kedvező, semmint kedvezőtlen a kormánypártnak, ami történt. Az MSZP jól ismert, kiszámítható, tervezhető ellenfele a Fidesznek, s bár Orbánék korábban több alkalommal is alulmaradtak a szocialistákkal szemben, a gyurcsányi évek hitelvesztése és teljesítményhiánya miatt még sokáig könnyűnek látszik a velük szembeni érvelés és viselkedés.

Nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi pártrendszerben csak egy olyan váratlan esemény képzelhető el, amely meglephetné és akár meg is rengethetné a Fideszt: ez pedig valamilyen hiteles új konzervatív, liberális vagy centrista párt megszületése. Minél közelebb történne a fogantatása a kormányhoz, annál inkább. Ha egy adott ponton az eddig a Fidesszel tartók közül néhányan - aktív parlamenti képviselőkkel  megerősítve - erre az útra lépnének, létrehozva egy kifejezetten nem baloldali, az MSZP-vezette kormányokkal összefüggésbe nem hozható politikai erőt, az egy csapásra választható alternatívát kínálna mindazoknak, akik elégedetlenek a kormány működésével, de a jelenlegi kínálatban nincs mozgásterük. Kétségtelen, hogy ez a kereslet létezik, talán tömegesnek is mondható, de egyáltalán nem biztos, hogy lesznek olyanok, akik felismerik és merik… Amíg ilyenre nem kerül sor, egyre inkább megbarátkozhatunk azzal a gondolattal, hogy a jövő is ugyanarról és ugyanazokról szól majd, mint a közelmúlt.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr372478650

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szocialisták izmosítása 2010.11.29. 16:12:56

A helyhatósági választások után az ország nagy eséllyel narancsba borul. Az új választójogi törvény nagyban tett azért, hogy a helyi szervezetek, egyesületek, valamint a kisebb pártok rajthoz se állhassanak október 3-án. A mezőny némileg sz...

Trackback: Visszaszámlás indul 2010.11.29. 10:35:13

Egy hét múlva nagy valószínűséggel újra Polt Pétert választja meg főügyésznek Orbán Viktor a Parlament.  Elődjének nem akaródzott hivatalosan megvádolni egy volt miniszterelnököt. Mit gondoltok (függetlenül attól, hogy már repesve, közönnyel vagy ...

Trackback: Szinti, a cigánylány 2010.11.29. 08:06:25

Nem is tudom már hol ismertem meg őt, nem az a klasszikus lány volt, akiről lerítt volna, hogy kisebbségi. Jól lehet bőre az átlagnál barnább volt, s mellei is nagyobbak

Trackback: A hatodik koporsó 2010.11.28. 22:38:29

Matolcsyné férje nyilván duplagondol mondta, amit mondott. Másképp gyakorlatilag értelmezhetetlen.Nyugdíjügyben annyi mindenről lehetne most írni, Selmeczi Gabriella totális tájékozatlanságától a Sas Józseffel súlyosbított, szombati szocialista tragiko...

Trackback: Immáron túl mindenen...Kell egy csapat 2010.11.28. 20:43:57

Tudom, lerágott csont a nyugdíjtéma, nem is igazán ez lesz a mai napi írásom elsődleges mondanivalója. Sajnos azonban ez az egyik olyan fogódzó, amivel rá tudok világítani: nagyon sürgősen kell egy csapat, de főleg egy hiteles vezető, aki kivezetheti e...

Trackback: Néma gyereknek anyja se 2010.11.28. 20:33:19

Ceterum censeo, csak hogy legutóbbi posztomra utaljak, abban látom az esélyt, ha világosan és sokan megfogalmazzák aggodalmukat a fidesz politikájával szemben. Ugyanakkor vitatkoznék kisával, a zsákfalu szerzőjével, hogy csak „demonstrációkkal, t...

Trackback: Miért hazudsz, Selmeczi? 2010.11.28. 16:49:14

Hát pénzért. De ez azért bonyolultabb. 1. Selmeczi "szenátor" asszony, a nyugdíj-elvétel szabadságát védő biztos nemrég bejelentette, milyen előnnyel jár, ha valaki átlép az állami rendszerbe. Elsőként is, az „infláció feletti hoza...

Trackback: Esemény a láthatáron 2010.11.28. 16:00:11

November közepén indítottam útjára a két legnagyobb - és ilyen lehetőséggel szolgáló - hazai közösségi portálon az alább IDE'zett leírású ESEMÉNY-t:Időpont: 2014. 04. 06. 6:00-17:00Be IDE az Országgyűlésbe Az ESEMÉNY-re jelentkezők teendői:0. addi...

Trackback: Copypaste politika 2010.11.28. 14:29:16

Az MSZP a pártrendszerben elfoglalt pozíciója alapján automatikusan maradhat az első számú ellenzéki erő helyzetében.

Trackback: Nincs kire szavazzak — az MSZP 2010.11.28. 13:44:24

Már megint nem választás lesz itt, hanem népítélet. Kb. olyan, mint '94-ben: akik elmennek, azért mennek el, hogy kifejezzék, mennyire pocsék volt ez a nyolc év kormányzat — és büntetni akarnak azért, hogy félidőben hagyták magukat egy személycse...

Trackback: Matolcsy György és az állami garanciavállalás 2010.11.28. 13:43:41

- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2010.11.29. 22:23:13

@Harmony12: Ez a kérdés válasszatok.:D Vállalni kell ezt a nehéz döntést a saját jövődről. Értem, hogy ez feldúl. Mindazon által az állam nem képes tovább finanszírozni szimultán mindent és mindenkit. Valamilyen elvek menén kell a prioritásokat meghatározni. A kevésbé tehetős tömegek javára pld. A tehetősebbek jobban képesek magukról gondoskodni. Gondolom, ebben nincs köztünk vita. Ezt egyébként, hogy nem lehet a további hiányt növelni a nyugdíjkasszában, minden épeszű , még az EU is elismeri. Nekem azért jobb, több évem van. :) egy matuzsálem vagyok hozzád képest.

kodó tamás 2010.11.29. 22:23:21

@Harmony12:
a fides fiuk sohortolnak...
a való villában sort tolnak...
az mszp sek meccset néznek és sört tolnak...

a villamos meg aluszik

Ordnassac 2010.11.29. 22:23:21

@aszekelyek: mivel a népszavazással elfogadott (illetve pontosabban megerősített) alkotmány az egyik legnagyobb legitimitással bír. Persze a legutóbb a Salamon László által megpendített megoldás elképzelhető, miszerint két egymást követő parlament szavazza meg változatlan szöveggel az alkotmányt (így is szerepel benne egyfajta választói vélemény).

Egy 2/3-dal megszavazott Alkotmány legitimitásában és elfogadottságában nem tekinthető egy erős valaminek.

Ez már csak retorikai finomság: amikor többen (így pl. Orbán Viktor is) kijelentik, hogy ők a népszavazást csak kivételes ügyekben akarnak, akkor felmerül, hogy egy új Alkotmány nem kivételes? Akkor mi az? Szerintem egy új Alkotmány kivételesebb, mint a vizitdíj vagy a tandíj.

Ami Gyurcsányt illeti: hiteltelen, ez vitán felül áll, sőt, egyenesen komikus, amikor magát ’89-esnek titulálja.

porfelhő 2010.11.29. 22:24:00

@kodó tamás:
Az előbbit nem igazán értem, biztos fáradt vagyok! hagyd már a Pató Pál urat! az olyan öregemberes!:):)

kodó tamás 2010.11.29. 22:24:22

@Harmony12: -o

a fides fiuk shortolnak...
a való villában sort tolnak...
az mszp sek meccset néznek és sört tolnak...

2010.11.29. 22:25:34

@Harmony12: Ez de jó!:D Így is lesz, Navra, aki egyébként kitűnő politikus és a legértelmesebb a többi hívővel ellenében, jól tudja...:)

aszekelyek 2010.11.29. 22:25:56

@6.Lenin: Kis hamis. Vagy érdek, vagy önbecsülés a motívum.Az kizárt, hogy én tévedek, hisz az mszp a király.....) nem? de,... csökönyösalássan...:D Pszichomókuska?

Harmony12 2010.11.29. 22:25:59

@kodó tamás: Jézusom, pihenned kéne... :-)

shwarcz bácsi 2010.11.29. 22:26:01

@aszekelyek: hiányoztam neked? otp fronton mizus van?svájci frankot nézted?eurót?szerdán történelmi csúcson a benzinár.

kodó tamás 2010.11.29. 22:26:56

@Harmony12: dirdur meg 7.lenin egymást vizsgálják:
"engem inkább a blogok lélektana érdekel, miért áll valaki az egyik, vagy másik oldalra, mik a főbb meghatározói ennek a folyamatnak. Néha provokálok, hogy közelebb kerüljek a titokhoz"

porfelhő 2010.11.29. 22:27:03

@kodó tamás:
Te legalább elolvastad a kommentemet! hogy a szocik is nézik a meccset!:)

aszekelyek 2010.11.29. 22:27:53

@Harmony12: Amikor ez a másik oldal által ment akkor ki nem volt buta? Soros tutira. Rajta kívül?

kodó tamás 2010.11.29. 22:28:12

@Harmony12: pihenni?

nem sport tolni?????

2010.11.29. 22:28:14

@porfelhő: Nem öreg Pató Pál, hanem örök. Mint a Háry János...:)

kodó tamás 2010.11.29. 22:29:39

@Harmony12: akkor összefoglalva a mai eseményeket

a fides fiuk shortolnak...
a való villában sort tolnak...
a barca fiuk sport tolnak...
az mszp sek meccset néznek és sört tolnak...

6.Lenin 2010.11.29. 22:31:35

@kodó tamás:

Mirrmurr már itt volt a kezdeteknél, sokat elárult magáról.
Nem nézek tv-t.

porfelhő 2010.11.29. 22:32:51

@Letícia:
A hangzása! jó legyen örök.... úgy legyen.:)

Harmony12 2010.11.29. 22:33:15

@kodó tamás: Ez egy gyöngyszem, méltó-ságos-kodó! :-)

aszekelyek 2010.11.29. 22:33:49

@Letícia: Elálmosodtam és jön a Gyilkos számok. A matekzseni szépfiú, a kedvencem. Arra szoktam elaludni... a főcím után 3 és fél perccel.:) @shwarcz: Nagyon hiányoztál de már alszom. Csörte holnap. Nevezd meg a segédeidet:D És jó éjt...

2010.11.29. 22:34:36

@porfelhő: :) Sok örök dolog van itten. Semmi nincs új a Nap alatt...:) Csak a díszlet változik, az emberi jellem sosem.

Harmony12 2010.11.29. 22:34:59

@aszekelyek: Nem az dúl fel, hogy döntést kell hoznom a jövőmről, már bocsáss meg, naponta hozom a döntéseket.
A pofátlanság, az dúl fel...

shwarcz bácsi 2010.11.29. 22:35:34

@aszekelyek: ok.Letícia és Ordnassac. jó éjt.

2010.11.29. 22:37:07

@aszekelyek: Az egy jó film pedig, bánhatod, hogy nem nézed...:)

2010.11.29. 22:37:41

@shwarcz: :D Okés, én benne vagyok!:)))

6.Lenin 2010.11.29. 22:40:02

@kodó tamás:

Éppeg most toltalak be a "nyitott könyv" rekeszkébe.
Lezárva.

aszekelyek 2010.11.29. 22:42:42

@Ordnassac: pont ő devalválja a népszavazási kezdeményezést a személyével. Azt nem tudom, hogy a 89-es legitimebb-e a 2/3- dal elfogadottnál és ha igen, miért. Nekem nincs más kifogásom, mint az a pár milliárd, amibe ez kerül. Elég sok szavazásra jogosult megvásárolható és bolondítható, megvezethető és nem is értik, miről van szó. Ez a másik, ami aggaszt. A szocik nem játszanak tisztán. Ez így elég PC? ezer alkalommal bizonyosodott be. ez a harmadik aggályom. Természetesen egyetértek azzal, hogy ha mindenki tudná , miről szavaz és nem lenne mód befolyásolni, hergelni ellene önös érdekből, az lenne a legnagyobb legitimitású alkotmány. nekünk eddig is be kellett érni azzal a legitimitással, ami a 89-esnek volt. Most, amikor támad a nagytőke és nekik van rá pénzük is, nem látom szerencsésnek erről népszavazást tartani.Be kellett érnünk azzal a 89-essel, ami gyurcsányit a hatalomban tartotta. Nem fair, hogy most nagyobb legitimitást követel pont gyurcsányi és a zenekara...

aszekelyek 2010.11.29. 22:44:04

Mindenkinek jó éjt.

Ted Striker 2010.11.29. 22:45:36

@aszekelyek: hé, még öt perc van a meccsből :-)

2010.11.29. 22:48:02

@aszekelyek: Köszi és Néked is!:)

Ordnassac 2010.11.29. 22:48:04

Azért érdekes, hogy a nyugdíjváltoztatások ügyében Cséfalvay Zoltán adta a kormányzati expozét és nem Matolcsy.

2010.11.29. 22:49:33

@Ordnassac: Ebben mi az érdekes? Matolocsy szerinted érti? Nem. A neje ott van a Parlamentben? Nem. Így csak Cs.Z. maradt. Ez ennyire egyszerű!:D

Ordnassac 2010.11.29. 22:52:12

@shwarcz: hűha, mibe csöppentem bele? :-D

6.Lenin 2010.11.29. 22:53:12

Igen, belekevertem néhány ártatlant is, bocs.

www.youtube.com/watch?v=LI1DMZ6J_RM

Ordnassac 2010.11.29. 22:54:31

Hmmm... ez elég egyértelmű és egyoldalú El Clásico volt.

shwarcz bácsi 2010.11.29. 22:55:41

@Ordnassac: aszékelyek párbajra hívott... :-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.29. 22:56:59

@Ordnassac: Sajnos. Alázás. A királyiak kivégzése, holnap leválik Katalónia, ez mán biztos és az államelnök Puyol lesz, mert Messi argentin, de csak ezért!

2010.11.29. 22:59:34

@shwarcz: és mit kell nekünk ott csinálni? Tudod?

Ordnassac 2010.11.29. 22:59:56

@shwarcz: első vagy utolsó vérig? ;-P

@namitirok: vagy a Barça is megkapja a Real címet

shwarcz bácsi 2010.11.29. 23:05:43

@Letícia: @Ordnassac: aszékelyek nem közölte a feltételeket.csak kérte,nevezzem meg a segédeimet.

2010.11.29. 23:07:34

@Ordnassac: első...én nem akarok meghalni! Schwarz tanuljon meg addig célozni!:D

2010.11.29. 23:08:43

@shwarcz: Ugye sokat gyakorolsz, drága schwarz?:))

2010.11.29. 23:15:06

@shwarcz: Háááááááát. Akkor gyakorolj azzal! Én és Ordi, mint segéd max. a kardod hüvelyét tarthatjuk. Kardozni, na azt neked kell!:)))

2010.11.29. 23:15:54

@Letícia: Ill. Ordi és én..bocs. :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.29. 23:17:17

@Ordnassac: Na, ezt hinném el utoljára!
Ez kb. olyan, mintha Orbán Viktor "Liberalizmustól a nemzetállamig" című eposza lenne!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.29. 23:18:53

@Letícia: De kis szexista lett a Hölgy, namán!:-D
Szegény Ordnassac is besorolódott...

2010.11.29. 23:20:17

Szép álmokat!:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.29. 23:25:02

Más:
hirszerzo.hu/belfold/20101126_sajtofelugyelet_mediatorveny_Szalai
"Úgy tűnik, a törvénytervezet kidolgozói elsősorban a közérdeknek - vagy amit a javaslat megalkotói annak tartanak - akartak kedvezni, az egyének, a polgárok érdekeivel szemben. Az 1986-os sajtótörvényhez és az 1996-os médiatörvényhez képes a mostani tervezet legjelentősebb újítása, hogy a rádiókon és televíziókon felül a nyomtatott sajtót, illetve az internetes hírportálokat is hatósági felügyelet, ellenőrzés alá helyezi."

Írjatok, amíg még írhattok, népek!

panelburzsuj 2010.11.29. 23:46:24

@namitirok:

Nademiről namitirjunk?

"A Médiatanács akkor minősíthet valamely eseményt a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseménnyé, ha az a hazai közönség körében kiemelkedő érdeklődésre tart számot."

Ééééérted? Kutya farkát kergeti ...

Ordnassac 2010.11.30. 00:22:59

@panelburzsuj: pl. ki dug meg kit a ValóVilág-villában?

panelburzsuj 2010.11.30. 00:51:27

@Ordnassac:

"ek listáját a Médiatanács — nyilvános meghallgatást követően — iránymutatásában teszi közzé."

Már önmagában az is a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró esemény lesz, amikor a Médiatanács nyilvánosan meghallgatja az általad specifikált akciókat.

panelburzsuj 2010.11.30. 00:53:22

Basszus, kimetéltem az idézet elejéből ...

"A társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró esemény"

Ordnassac 2010.11.30. 01:16:59

@panelburzsuj: erre a listára kíváncsi leszek...

mirrmurrkandúr 2010.11.30. 02:37:29

@6.Lenin: Ez igaz, csak tudod az embernek gyakorta szüksége van a visszacsatolásra, és mindenki szeret a csaták után egy kicsit a "sajátjaival" lenni, azokkal, akikkel nem kell vitatkoznia/nem tud vitatkozni szinte semmiről.
Különösen itt, ahol Bierkamp-ok reggelente gyilkossággal fenyegetik a velük egyet nem értőket (ez volt ma reggel is pl., és nem bírom megemészteni, de tényleg..). De még ennek előtte benyögnek egy-két olyat (jó hosszasan elnyújtva lehetőleg, hiszen, ha szenvedés, akkor legyen kövér a lúd...)hogy az embernek előbukkannak a rejtett suicid hajlamai, és elgondolkodik rajta, hogyha tényleg ilyenek is beleszólhatnak a köz dolgaiba, akkor minek strapálja magát az ember...?!

Más vonatkozásban a Bierkamp-féléket hagyni kell kibontakozni, sőt, kapjanak minél nagyobb publicitást, mert ha valakik, hát ők szavatolják, hogy két cikluson belül kiesik az MSZP a parlamentből...

nem1rem1 2010.11.30. 06:02:30

Az "egy csapásra teremtődött alternatíváról", mint egyetlen lehetséges kiútról, eszembe jut egy régi bölcselet (Nem dakota):

Az első látásra való szerelem ellen legjobb orvosság, ha másodszor is megnézzük az illetőt.

Egyetlen alternatívája van Orbánnak és ezt az alternatívát, bármilyen fájdalmas is, Gyurcsánynak hívják. Persze, egészen más lenne a helyzet, ha nem Orbán lehetséges alternatívájáról kéne beszélni...

És ahogy így most elnéztem a zindex összeállítását a korábbi Orbán-Gyurcsány csatákról, hát nem kétséges, miért van Gyurcsány Orbán útjában. Hazudni ugyan nem tud akkorát, mint Orbán, de retorikai képességekben messze föötte áll.

(Mesterházy vidám vasárnapi szeánszát inkább nem cincálnám... Kiss Péternek tetszett, ez a lényeg, no.)

2010.11.30. 06:53:46

@namitirok: Nem tudom, milyen világ lesz itt...Jó, Aczél Györgynél is volt TTT. Most itt is lesz. Ráadásul olyan részletes lesz a szabályozás, hogy az élet pillanatok alatt felülfogja írni a taxációt. Ahelyett, hogy elveket fektettek volna le.

Tényleg Kádár legjobb tanítványai kerültek most hatalomra...Vissza a boldog 1980-as évekhez...:))

Hozzáteszem azért, hogy annyi szemét, ami fenn van a neten, ami ömlik a televízióból - pl. VV villa - szűrés nélkül, engem zavar. De nem azért, mert én nem tudom eldönteni, hogy mi a jó nekem, mi nem, hanem van olyan korosztály, aki nem tudja egyáltalán mi az, ami tényleg érték és mi az, ami nem.

jjulie 2010.11.30. 07:04:47

"A Barcelona és a Real Madrid között nincs ekkora különbség, azonban mivel Mourinhónak nagy a szája, a hazaiak csak nagy pofonnal tudták azt befogni."

az orbánnak is nagy

kodó tamás 2010.11.30. 07:40:24

jo reg.

javaslom a TG klub majd folytassa skype on a "nagy nemzeti sötét évek alatt"

nol.hu/belfold/20101130-narancs_mikulas-csomag_a_medianak

kodó tamás 2010.11.30. 07:41:51

"A törvénycsomag másik újítása, hogy a szerkesztett blogokra is kiterjed, bár ez médiajogászok szerint értelmezés kérdése: elméletileg, ha ketten szerkesztenek egy blogot, és azon híreket is közölnek, akkor bizony számon lehet majd kérni rajtuk is a szabályokat, ellenkező esetben legfeljebb tízmilliós bírsággal számolhatnak, ami egy blog esetében egyenlő lehet a megszüntetéssel."

kodó tamás 2010.11.30. 07:48:17

1365.

V. Orbán

kísérlete, hogy pápai székhelyét Rómába tegye vissza.

jjulie 2010.11.30. 07:57:58

lüke,
az rendben hogy a barcelona honlapján csak a képeket tudja nézegetni az özil, viszint ezen sem találom a német nyelvű verziót

www.realmadrid.com/cs/Satellite/en/1330025891693/noticia/Cronica/The_Whites_drop_first_match_of_the_season.htm

porfelhő 2010.11.30. 08:00:31

@jjulie:
Elképesztő! Te már semminek sem tudsz örülni?!:)

Látni sem akarom a lükét!:) a nick nevét sem.:)

nyünyüge 2010.11.30. 08:03:10

@panelburzsuj:

:)!

A végtelen ciklus kialakulásának esélye számottevő.

"A Médiatanács akkor minősíthet valamely eseményt a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseménnyé, ha az a hazai közönség körében kiemelkedő érdeklődésre tart számot."

kodó tamás 2010.11.30. 08:04:00

ez mekkora: "szabad nyugdíj választás" törvénytervezete

qva jooo. ez jobb mint a 1984....

andzsin 2010.11.30. 08:19:20

ERRŐL KÉNE BESZÉLNI: VIGYÁZZ GÁBOR! JÖN A VONAT!

a nyomtatott sajtót 25 milliós, a tévéket, rádiókat pedig akár százmilliós bírságokkal, sőt elhallgattatással fenyegetheti a Médiahatóság a parlament előtt lévő médiatörvény-tervezet szerint. Még egy blogger is kaphat tízmilliós büntetést, ha például a Médiatanács szerint keveri a hírt és a véleményt.

kodó tamás 2010.11.30. 08:23:47

@andzsin: ez mér lenne különleges? ja. hogy nem is fogunk arról hallani mit államosítottak és mit vittek el? hm legfeljebb kicsit jobb lesz az orbánimázs. máshogy a gazdaságot sem lehet hatékonyan felemelni. mottó: a médiával könnyebb minden...

panelburzsuj 2010.11.30. 08:28:50

@nyünyüge: @kodó tamás:

Igen, az indoklások logikája fölöttébb figyelem méltó:

"A lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások jellegzetessége, hogy a televíziós/audiovizuális szolgáltatásokhoz hasonlók, vagyis ugyanazon közönségért versengenek, mint a lineáris
médiaszolgáltatások, és a felhasználók a szolgáltatás jellegéből és a hozzáférés módjából kiindulva érthető módon elvárhatják, hogy érdekeik védelemben részesüljenek ."

panelburzsuj 2010.11.30. 08:30:29

@panelburzsuj:

Nyuszisimogató Karinthy-módra.

melus79 2010.11.30. 08:34:29

Jó reggelt!

Azért ez már vicc:

Tízezres tüntetés jöhet a kormány intézkedései ellen, "Mindenki hozzon magával még egy nyugdíjpénztári tagot” - nincs egy önálló gondolatuk se!Ezt a mantrát már évekkel ezelőtt is utáltam...

kodó tamás 2010.11.30. 08:42:38

@melus79: mszp?
pártokkal nem megyek sehova... jöhet az özönvíz.

@andzsin: TG nek összedobunk egy szlovák szervert és céget. semmivel sem lesz problémásabb. cserébe a szlovák rendszámos autójával tud ingyen parkolni és gyorshajtani...

kodó tamás 2010.11.30. 08:47:28

"Nini, hiszen még sokkal jobban reszketsz és félsz, mint az imént. Persze, ez érthető a te elfogult és szűk kis értelmed szempontjából, mely azt súgja neked, hogy abban a makacsságban, amivel utánad jövök, csak a vérengző vadállatok mohósága rejlhetik, és amely nem tudja megérteni az erősebbnek fejlettebb erkölcsi érzését és altruizmusát."

"Óvatosan kinyújtom a kezem, s már a nyakán vannak ujjaim, mikor egy kétségbeesett ugrással kirántotta magát, fuldokolva nyifogott, és szétterpesztett lábakkal, lihegve, halálos félelemben bebújik a kályha alá."

"No, igazán példátlan butasággal van dolgom. Most mit tegyek? Abbahagyjam? De akkor azt fogja hinni, hogy neki volt igaza..."

kodó tamás 2010.11.30. 08:50:51

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/szonda-tavolodunk-a-politikatol.html

a szavazó joguak továbbra is max harmada, az ország negyede... ez a TELJHATALOM... nevetséges... ez nagyon visszaveti az országot.

panelburzsuj 2010.11.30. 08:52:26

@kodó tamás:

Szakszervezet.

Csak ostobán fogalmaz. Mert a mondókája lényege az lenne, hogy ugyan mi vegyipariak vagyunk (meg esetleg villanyosok), de itt most nem ágazatilag, hanem nyugdíjpénztártagként tüntetünk, és nem a munkaadó, hanem a kormány intézkedése ellen.

Egyébként a felhívás és az itteni "fogadtatási" is jól rámutat arra, hogy mennyire távolra szakadt "a zemberektől" minden hivatalosság. Kormányzat és ellenzéke, hatóság, hivatal és "társadalmi szervezet" együtt, egy tömbben herót tárgya.

kodó tamás 2010.11.30. 08:53:50

lényeg hogy nagyjainkra büszkék lehetünk...

a tollas KE. a Mr. Bájró. a toll második feltalálója. szinte a hatodik ujja... mindig kézben van.

a cikk képe a tollforgató... hős lovagról.

www.168ora.hu/itthon/schmitt-alkotmany-makray-katalin-alkotmanybirosag-solyom-kover-cservak-szent-korona-65465.html

nyünyüge 2010.11.30. 09:01:15

@kodó tamás:
Keresd a nőt - Schmitt Pál karrierje mögött.

kodó tamás 2010.11.30. 09:10:22

egyébként a fides 2%os csökkenés az valójában 6-8%-os esés... az összes "párt tolóhoz" képest

azaz 54 125,84 db embert vesztett s fides... a 2 706 292 -ből.

ez PONT 1%-os párttámogatásra lenne elég. hajrá volt fides eszek... (lásd CM 49ezer szavazóval 0,89%)

de majd ha félnek, akkor majd visszatalálna az elveszett bárányok (magyarul: birkák)

melus79 2010.11.30. 09:14:51

@kodó tamás: Naná!:)

Gyanús ez a feleségesdi,Matolcsy is ráhivatkozik...Épülnek a dinasztiák,jól van...

kodó tamás 2010.11.30. 09:27:24

@melus79:
a következő a "rátermettségi alapon történő hivatal szerzés törvénye".
azaz mindig az első gyermek örökli a hivatali "széket"...
független korától és végzettségétől. azaz minden egyéb előírás nélkül

panelburzsuj 2010.11.30. 09:28:22

Polgári gondolat in action:

"Egy kormányzati pozíciót is betöltő képviselő szerint az elkövetkező hetekben ugyanez lesz a kommunikáció fő vonala, vagyis azt hangsúlyozzák majd, hogy a befizetések valódi haszonélvezői nem a pénztártagok, hanem a kasszákat működtető biztosító-társaságok, bankok, alapkezelők és a mögöttük álló üzleti körök."

S2000 2010.11.30. 09:46:17

Remélem figyelitek a gazdasági folyamatoka, és kormányunk reakcióit...

"A fokozottan negatív külpiaci befektetői környezethez hozzáadódnak még a magyar, elbizonytalanító hatású fejlemények. A magánnyugdíjpénztári átalakítás technikai lebonyolításával, illetve statisztikai elszámolásával kapcsolatban továbbra is nagyok a bizonytalanságok, ahogy a fiskális és monetáris politika közötti együttműködés kilátásai is egyre borúsabbak. A tegnapi magyar jegybanki kamatemelést (amelyet számos érv alátámasztott) szokatlan módon közleményben bírálta a nemzetgazdasági tárca és a lépést indokolatlannak nevezte. Az Európai Bizottság tegnap megjelent magyar gazdasági prognózisait pedig hiteltelennek nevezte Matolcsy György."

Mint amikor az autós véletlenül felhajt az autópályára forgalommal szemben, és utána konstatálja, hogy mindenki meg van bolondulva mert mindenki a forgalommal szemben hajt... :)

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/nem_bir_talpra_allni_a_forint_218-nal_a_frank.142155.html

Ehhez se kell sokat hozzáfűzni:

"Arra számítottunk, hogy az önkormányzati választásokat követően normalizálódik a helyzet Magyarországon, ám ez nem valósult meg - fogalmazott a hitelminősítő szakértője, aki szerint a döntés fókuszában a költségvetési politika hosszú távú fenntarthatósága áll majd, valamint az, hogy mely kormányzati intézkedések akadályozzák a növekedést."

www.portfolio.hu/gazdasag/megszolalt_a_moodys_egy-ket_heten_belul_jon_a_regota_vart_dontes_2.142151.html

Esik a forint, a devizahitelesek szenvednek, kormányunk meg újraépíti a Kádár-féle gulyás kommunizmust. A buta választópolgár meg továbbra is lelkesen támogatja a kormány ténykedését, mert nem látja, hogy egy időzített bombaként fog robbani a fennarthatatlan költségvetési pálya 2-4 év múlva.

melus79 2010.11.30. 09:48:20

@kodó tamás: Ez már most is él,sok Fidesz szülő fiatal gyermeke kapott,persze szigorúan rátermettségi alapon, magas beosztást.Hogy első szülöttek -e? - no,ennek még után kell járni

2010.11.30. 09:51:50

@kodó tamás: ez mekkora!:) V. Orbán...a hittérítő, a pápa, a felkent főpap..::)

melus79 2010.11.30. 09:53:29

@S2000: Figyelem...:( Nem aggódom én a nyugdíjam miatt,addig majd csak éhen halunk...Na,ennyire azért még nem rossz a helyzet,de most már tényleg befoghatnák...

Azért micsoda kéjes örömet okozhat nekik,hogy csak megszólalnak,vagy beterjesztenek és máris esik esik a forint.Nagy embernek hihetik magukat.Biztos jó érzés lehet...Na,megyek inkább főzni,míg van miből!:)Lehet be kell szolgáltatnom a kamrám tartalmát a rendkívüli helyzetre való tekintettel,úgyhogy sietek!:)

Harmony12 2010.11.30. 09:54:25

@kodó tamás: "TG nek összedobunk egy szlovák szervert és céget. "
A mai virtualizált világban bárhová teszek szervert, bárhol blogolok, és bármilyen közösségi oldalon megoldom ugyanezt mint itt. Azért tényleg megnézném, hogy a Facebook-ot megregulázzák a like miatt, vagy a Windows Live-on közzétett blogjaimat megpróbálják kontrollálni... :-)

S2000 2010.11.30. 10:01:11

@melus79: Lehet, hogy hamarosan a disznóvágáshoz is állami engedély kell, és a kolbász meg hurka 98%-át be kell szolgáltaltni a nyugdíjalapba. :)

panelburzsuj 2010.11.30. 10:05:38

@CSENDES:

www.origo.hu/itthon/20101130-a-magannyugdijpenztarak-atalakitasanak-hattere.html

Az általam idézettet megelőző mondat:

"Az egyik kérdésre Orbán hétfőn MSZP-s kifizetőhelynek nevezte a magánnyugdíj-pénztárakat."

Orbán ordenáré módon bélyegez, névtelen képviselője kacsingatósabban.

A lényeg ugyanaz: mindenki a köz és a nemzet ellen játszik, aki nem Orbán füttyszavára ugrál. Orbán a közérdek egyetlen hiteles mércéje és megtestesítője, aki ellene szól, az a köz ellen szól.

És az így értelmezett közérdek egyértelműen előrebb való minden magánérdeknél. Nem az állam a polgáré, hanem a polgár az államé.

Keleti szél.

melus79 2010.11.30. 10:06:36

@S2000: Ja,nekünk meg meg marad a tőgye közt a szarva!:)

melus79 2010.11.30. 10:09:32

@CSENDES: Élvezettel figyeltem országunk min.elnöke szóvivőjének a túláradó értelmét az arcán,amit tanúsított főnöke beszéde közben!Most már értem,miért ő a szóvivő!Amit folyton szajkóznia kell,azt bizonyos IQ felettieknél már kínzásként lehetne alkalmazni!

CSENDES 2010.11.30. 10:18:51

@melus79: "Ezt ki kell bekkelni, aztán 1-2 hónap, és lecsillapodnak a kedélyek" - mondta az idézett kormánytag, aki szerint minderre a kormányzati kommunikációs keretből is ráerősítenek: Orbán Viktor decemberben várhatóan levélben szólítja majd meg a 3 millió pénztártagot, a nyugdíjügyi megbízott, Selmeczi Gabriella pedig a juttatásaikért állítólag aggódó nyugdíjasokat keresi majd meg, szintén levélben. A következő lépcső pedig szerinte a megmaradó, második pillérnek is nevezett önkéntes nyugdíjpénztárak erősítése lesz, ami a nemzetgazdasági miniszternek a napokban említett újabb, tavaszra ígért reformok csomagjában is hangsúlyos elemként jelenik majd meg.

És még ráerősítenek. A háromlábú szék egyik lábát kivágják, s a ehlyére kinevezik második lábnak a harmadikat.

Harmony12 2010.11.30. 10:43:56

@CSENDES: És aztán megjön a biztosítási láb harmadiknak, és akkor majd megértjük az egészet...

lüke 2010.11.30. 18:45:02

@jjulie:
peched van:)
neki meg tolmácsa
engem meg nem érdekel ennyire aReal,
Barca drukker vagyok márcsak Nagy Laci miatt is
-bár a Levi fesebb fiú-

tolsztoj 2010.12.05. 17:37:26

"Nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi pártrendszerben csak egy olyan váratlan esemény képzelhető el, amely meglephetné és akár meg is rengethetné a Fideszt: ez pedig valamilyen hiteles új konzervatív, liberális vagy centrista párt megszületése."

Egy hiteles új konzervatív pártra nagyon nagy szükség lenne - egy olyanra, amely teljesen más irányban folytatná, mint amely irányt az utóbbi évek pártjai kijelöltek.
Liberális pártra nem volt, nincs, és nem is lesz soha szükség - ha csak nem akarjuk tönkretenni Magyarországot - "hiteles" liberális párt nem létezett, és nem is fog létezni - a hiteltelenekből meg torkig vagyunk....
süti beállítások módosítása