Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
02:08

„Ellenzékinek lenni szexi” – ez a szokatlan felirat a tegnap délutáni Kossuth téri tüntetés egyik transzparensén volt olvasható. A magyar sajtó eszméletlen pártosságát és ezzel összefüggésben – nevezzük így - kreatív valóságtálalását jól jellemzi, hogy az eseményről szóló hírt nem találtam meg a Magyar Nemzet internetes felületének meglehetősen hosszú nyitóoldalán, míg a Népszabadság online változata egyenesen vezető hírként hozta. Feltehetően mindkettő „tévedett”: nem ez volt a nap legfontosabb történése, de azért ignorálni sem lehet.

(Fotó: Index)

A „civilek” által - jelentős részben az interneten - szervezett, a médiatörvény ellen tiltakozó immár második utcai rendezvényen a hideg idő ellenére is viszonylag sokan voltak, legalábbis többen, mint az MSZP és az LMP által fémjelzett korábbi megmozdulásokon. Pár ezer ember utcai jelenléte (vagy akár közel 80 ezer tag támogatása a Facebookon) természetesen nem dönti romba a kormányt, talán még igazán fel sem tűnik a döntéshozóknak, az egész akció kitalálása és menedzselése mégis számos izgalmas kérdést felvet. Nézzük a három legnyilvánvalóbbat!

1. Miért sikeres? Az akció szervezői jó érzékkel éreztek rá két dologra. Egyrészt arra, hogy a sajtószabadság kérdése kiválóan alkalmas a kormánnyal szembeni amúgy nagyon különböző irányból érkező kritikák, negatív érzületek összefogására. Olyan jelszót találtak, amely mögé jó szívvel felsorakozhattak azok, akik a konkrét törvény ismeretében protestálnak, de azok is, akik számára ez csak egy alkalmas eszköz ettől függetlenül is meglévő politikai antipátiájuk kifejezésére. Sőt, még olyan választói csoportok is megjelenhettek, akiket kizárólag a tiltakozás „szexi” jellege vonzott – ez azonban már kapcsolatban van a szervezők második felismerésével. Ugyan szokatlan, hogy a szólásszabadságért tüntetők rögtön a politikusok szólásszabadságának korlátozásával kezdik, ám hatékonysági szempontból feltehetően jól kalkuláltak, amikor eltanácsolták a rendezvényről a hivatásos politikusokat. Ezáltal ugyanis olyan apolitikus, sőt antipolitikai jelleget kölcsönöztek a mozgalomnak, amely jelentősen növelte a merítési lehetőséget. S bár a Facebook-csoportban számos ismert liberális és baloldali politikust is találunk, minden bizonnyal lényegesen kevesebb támogatóra számíthattak volna, ha a politikusok zászlóvivővé válhattak volna. A szervezet valójában úgy hozott létre egy mini olajfát, hogy miközben eseti módon összefogta az anti-Fidesz erőket, egyben - az antipolitika legkisebb közös többszörösét használva - eltüntette a közöttük meglévő erős (párt)politikai fenntartásokat.

2. Kinek használ, kinek árt? A rövid válasz szerint mindenkinek árt, aki nem tanul belőle. Bár első látásra azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen alapvetően tiltakozó mozgalom miatt csak a kormánynak fájhat a feje, valójában az ellenzéki pártok számára sem lehet megnyugtató, amit a téren tapasztalhattak. A kormány egy olyan tömeget látott, amely – éppen civil jellege és pártellenes attitűdje miatt - a Fidesz számára eddig sok kellemes percet szerző Gyurcsány-mumussal nem tűnt egyszerűen megoszthatónak és hatástalaníthatónak. Az ellenzék pedig, ha jól figyelt, észrevehette, hogy legalább annyira róluk, elhasználtságukról, tehetetlenségükről és hiteltelenségükről is szól a megmozdulás. Egy ilyen mozgalom megerősödése éppen ezért igazán egyik félnek sem lehet érdeke: a kormány számára a jelenség önmagában is veszélyes, míg az ellenzék pillanatnyilag talán profitálhat a proteszt-potenciál megjelenéséből, de az semmiképpen nem válhat a hasznára, ha bizonyos értelemben vele szemben, rajta kívül szerveződik meg egy életképes tiltakozás.

3. Lehet belőle több? Nem hiszem, hogy a jelenlegi keretek között a tiltakozó mozgalomból valamilyen új politikai erő formálható, erre hivatott, ezt ambicionáló szereplőket egyelőre nem látok a szerveződés környékén. Arra viszont kifejezetten alkalmas lehet, hogy modellként, sajátos kísérleti inkubátorként szolgáljon, hogy megmutassa, mi kell ahhoz, hogy egy új ellenzéki szerveződés vonzó legyen. A fő tanulság szerintem egyértelmű, s nem is csak innen tudjuk: a Fidesz legyőzésére törekvő erők önmagukban, belső feszültségeikkel és kölcsönös elutasítottságukkal terhelten feltehetően még hosszú ideig nem tudnak kitörni jelenlegi sanyarú helyzetükből. A baloldali-liberális térfélen új helyzetet az teremthetne, ha létrejönne egy olyan alulról szerveződő (vagy annak látszó), pártok felett álló (vagy annak látszó) formáció, amely katalizátora és/vagy paravánja lehetne az anti-Fidesz szereplők együttműködésének.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr252619679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lájkoltam Orbán Viktort 2011.02.01. 13:25:48

Lájkoltam Orbán Viktor facebook oldalát és beírtam a következő üzenetet: "Kérdezni szeretném Orbán Viktortól, mint kormányfőtől, illetve az ő itteni képviselőitől, szóvivőitől, hogy milyen feltételek mentén lát lehetőséget az Egymillióan a Mag...

Trackback: Feri, segíteni kell 2011.01.31. 13:59:00

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport második kossuth téri tüntetésén énekelte a dalt Kardos-Horváth János – feltehetően, hogy görbe tükröt mutasson mindazoknak, akik kétségbe vonják a pártok nélküli politikai tüntetések létjogosultsá...

Trackback: Szabadsajtó.kamu 2011.01.29. 18:27:02

Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért facebook oldal megtévesztéseként és sokáig annak a nevével a fejlécén működött egy a megtévesztés, a politikai ellenmozgalom, konspiráció és a gerilla marketing határterületein mozgó oldal. Mostanra egy valóban ne...

Trackback: Olajfa az inkubátorban 2011.01.28. 17:20:01

A médiatörvény elleni tiltakozás összefogta az anti-Fidesz erőket, egyben eltüntette a közöttük meglévő erős (párt)politikai fenntartásokat.

Trackback: Röhejtüntetés 2011.01.28. 13:40:33

Nehéz jobb szót mondani a "médiatüntetésre". Szerintetek melyik volt a tegnapi esemény abszolút mélypontja? - Mikor kiderült, hogy annyian jöttek össze erre az ingyenes, és a média által igencsak megtámogatott tüntetésre (Index címlap, stb.),...

Trackback: Fölkel Róbert nem tudja mi ellen tüntet 2011.01.28. 12:32:39

 Fölkel Róbert a független civil szerepelt január 17-én a napkelte műsorában és szembesült azzal, hogy voltaképp nem is igazán tudja, hogy miért tüntet.Vicces, ahogy pontról-pontra megdőlnek a szokásos érvekMiután szembesült vele, hogy a legnagyob...

Trackback: Fékek és ellensúlyok - voltak 2011.01.28. 11:52:20

A miniszterelnök a minap azt mondta a Wall Street Journal újságírójának, hogy egy párt kétharmados többségétől nem kell félni, amíg az tiszteletben tartja a hatalommegosztás elvét, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ezzel a kijelentésével azt próbálta ...

Trackback: A söralátét léptékű élet 2011.01.28. 11:20:11

Az utópiák természete, hogy nem valósulnak meg, vannak olyanok amikért nem is kár!

Trackback: Tüntetés a magyar sajtószabadságért 1. fotók 2011.01.28. 11:02:15

10 - 15 - 20 ezer fő vett körülbelül részt a Parlament előtti  2011. január 14-i, sajtószabadságért való tüntetésen. Gondolom köztük számos blogger is figyelte a történteket és levonja belőle a kellő tanulságokat.  Amennyiben  a 2002-es ...

Trackback: szanyi szexi tibor 2011.01.28. 10:42:13

  "Az MSZP izgalmas, szexi párt lesz" Szanyi Tibor. a videón szanyi "szexi" tibor és az MSZP-band:  

Trackback: Dzsessz, molinó és táncos Feri (fotók) 2011.01.28. 09:31:21

Azért nem megy minden döccenőmentesen. Az egy dolog, hogy most valamivel kevesebben voltunk. Túl közel volt az előző, viszont sokkal nagyobb volt a hideg (a folytatás - már ha szükség lesz rá - szerencsére később lesz, egy a rendezvényhez abszolút pas...

Trackback: Kós(z)a szél... 2011.01.28. 08:51:32

Kósa Lajosnál a jelek szerint elakadt a lemez. Miközben a kormánya már rég ott tart, hogy az Európai Bizottság kérésére természetesen vállalja a médiatörvény módosítását, a Fidesz debreceni fenegyereke még mindig azt hajtogatja, hogy a szocialisták jár...

Trackback: Szexi vagyok 2011.01.28. 08:51:31

Bárdos-Deák Ágnes azt mondja: elképzeli, hol állt volna Orbán Viktor 1948-ban, 1956-ban. Úgy hiszi, mindkét alkalommal, a hatalom önkényével szemben foglalt volna állást. 1989-ben tudjuk hol volt, sőt arra is emlékszünk, hogy megverték a rendőrök, miko...

Trackback: Viktor, gyere velünk! 2011.01.28. 02:50:17

Orbán Viktor huszonkét éve olyan szabadságeszmék mellett állt ki, amik most sokak szerint csorbultak. Ezért volt oly botor e sorok írója időnként azt kiabálni: Viktor, gyere velünk! Nyilván nem fog, de a szembesítés legalább némi elégtétel egy ilyen cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komment1 2011.01.29. 17:35:46

@aszekelyek:

Nézze, egy nagyon fontos különbséget tényleg látok a fővárosi cégek mint BKV és társai ügyei és eközött a filozófus ügy között. Ti. azt, hogy utóbbiak igen nagy valószínűséggel nem loptak. Nem Nokiás dobozokban tették el az Audi8-ra szánt pénzt, hanem tényleg sok ember sok éves komoly kutató munkáját (sok fiatal, egyébként akár állástalan kutatóét is) finanszírozták ezek a pénzek. Tehát míg azt meg lehet kérdőjelezni, hogy éppen ki nyerte a pályázatot (bár az összes projektvezető hatalmas, elismert koponya), mindig vannak, akik kimaradnak, és ezt nem szeretik (de rengeteg mindenféle konzi prof is kapott hatalmas pénzeket teamkutatásokra), abba is bele lehet joggal kötni, hogy éppen milyen kiírás volt, viszont azt aligha állíthatja bárki, hogy itt tolvajokról, pénzelsíbolókról van szó. A hivatalos vizsgálat fog dönteni. Én csak a magánvéleményemet fogalmazom meg, amikor azt mondom: a nyakam rá, hogy semmi nem lesz az egészből, de a lényeg már megtörtént - a legtöbb ember szemében ezek a profok tolvajok, még ha fel is mentik őket minden alól.

jjulie 2011.01.29. 17:43:33

@aszekelyek:

hogy veled minden megtörtént már amiről itt hallasz......

de mit szólsz ahhoz, hogy egyidőben lesz ma a barca meccs a valóvilággal?

agent T 2011.01.29. 17:47:32

@jjulie: Az európai foci krisztinaronaldó meg a többi buzi miatt le van szarva, ellenben szerinted ki nyeri a Super Bowlt? Én bízom Matthewsékban.

jjulie 2011.01.29. 17:58:39

@agent T:

szerinted meddig jut az anikó a villában?

agent T 2011.01.29. 18:04:17

@jjulie: nem vagyok teljesen képben, az a cigánynő, akinek bent van a testvére is, a sittes rapper?
Meg van a Laci, akinek ugye izraeli az őrző-védő cége.
Kábé ennyi jegyzetem meg közülük.

Ja, a válasz: nemtom.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.29. 18:30:14

Szabadsajtó.kamu
2011.01.29. 18:07 IGe

Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért facebook oldal megtévesztéseként és sokáig annak a nevével a fejlécén működött egy a megtévesztés, a politikai ellenmozgalom, konspiráció és a gerilla marketing határterületein mozgó oldal. Mostanra egy valóban nem szerencsés, "feri gyere segíteni kell" refrénű dal miatt mutatta ki egyértelműen a foga fehérjét. Tehát senki se hagyja magát átverni. Ilyenek gyártásához értenek főként csak, amit az alábbiakban idézek. A mozgalom elhatárolódik tőlük....

vilagnezet.blog.hu/2011/01/29/szabadsajto_kamu

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.29. 18:49:14

"Újabb botrányos Wintermantel-ügy: közpénzből politikai hála?
A Wintermantel Zsoltot támogató, Dercéhez köthető Újpestért Egyesület vezetője Dr. Kató Balázs 2014. decemberéig havi 600 ezer plusz ÁFA megbízási díjat és költségtérítést kaphat az Újpesti Önkormányzattól - derül ki a szocialisták szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A szerződést az önkormányzati választás előtt írták alá. Így Kató négy év alatt majdnem 40 millió forinthoz jut."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=389134

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 18:52:31

@melus79:
"Mert szerinted mi az,ami a jelenlegi alkotmányból vállalhatatlan?"

Ezt már elég sokszor átrágtuk, itt ezen a blogon is.

- az, hogy 1949-es
- az, hogy 1989-es
- az, hogy ideiglenes
- az, hogy már teljesen össze van zagyválva, paragrafusszámok hiányoznak, máshol meg betűvel jelöltek
- szerkezetileg sem előnyös, a végén van, aminek az elején kellene lennie
- egy ezeréves magyar alkotmány helyébe lépett kommunista idegen alkotmányként

S ezek csak a tény dolgok, a többi ízlés dolga. kinek mi (nem) tetszik.

jjulie 2011.01.29. 18:56:48

@Akitlosz:

szerinted esélyes a végső győzelemre a villában az anikó?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 19:05:32

@Corry:
Nem kell azt a liberális szöveget erőltetni.
Eddig egyetlen magyar párt sem nevezete magát úgy. Ezután sem kell. Rossz névadás lenne.

Egy pártnak olyan nevet célszerű választania ami a lehető legtöbb embernek rokonszenves és a lehető legkevesebbnek ellenszenves.

Liberális szó tehát kilőve a pártnévből.
Már ha a párt sikeres is akar lenni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 19:06:33

@jjulie:

El vagy tévedve. De nagyon. Ez egy másik blog.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.29. 19:09:04

@Akitlosz:
Talán Sör Párt.
Mivel a fidesznyikek mind bort pancsolnak meg pálinkát...

ulrike (törölt) 2011.01.29. 19:13:05

Földrengés volt, ha nem vettétek volna észre. Kicsit járt alattam a szék.
Monnyon le!

nyünyüge 2011.01.29. 19:14:53

Földrengés volt 18:45 tájban. Bár rövid volt és csak 4,7 fokozatú, így is elég ijesztő érzés.

Remélem az inkubátor nem sérült meg :).

jjulie 2011.01.29. 19:21:34

@Akitlosz:

értelmesebb kérdés, mint amin te rágódsz

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 19:40:36

@trabant:
"Tehát királyság nincs király nélkül. Kinek kell az országban egy önjelölt (neveletlen, kulturálatlan, gátlástalan stb.) király? (Mert a külföldi királyi dinasztiák és az elit, az arisztokrácia be nem fogadja, az fix.)"

A külföldi királyi dinasztiáknak Magyarországon nincs szava. Magyarország legteljesebb belügye, hogy ki az államfője, hogyan választódik ki és az is, hogy milyen titulust, címet, jogkört kap.
Elit alatt nem tudom kiket értesz, az arisztokratáknak mára szintén nincs már semmiféle előjoga. Egyes országokban még használhatják a címeiket mint valami kitüntetést, de többlet jogokkal, előjogokkal ez már nem jár, lásd pl. Németország.

Az angol királynő is már csak kitüntetésként adományoz nemesi címet. Ehhez egy királynak máig joga van, - egy magyar királynak is - de mint mondtam ez már csak egy kitüntetés, nem jár politikai előjogokkal már.

"Ki választ, kik választhatnak királyt? A nép? A királyságpártiak? A párt(ok), a kormány? Az arisztokrácia? A diplomások, a szakképzettek?"

Királyt Magyarországon a Szent Korona tagjai választhatnak.

A Szent Korona tagjai 1848 óta a magyar választópolgárok.

A kör folyamatosan bővült. A XIV. század elején egy 20 fős, főnemesekből és főpapokból álló királyi tanács választhatott.

A XV. századra azonban előbb az országgyűlés, aztán a rendi gyűlés választhatott. Ez utóbbit az összes nemes és a városi polgárság jelentette. 1848-ban a felszabadított jobbágyok is a Szent Korona tagjai lettek és szavazati jogot kaptak cenzus alapon.

Tehát a választópolgárok választhatnak.

"Mekkora a királyjelölt választék? Melyik nem tagjai az esélyesebbek? Kik döntik el? Lásd fent."

Az egy külön kérdés, hogy ki lehet királyjelölt. Semmiben nem befolyásolja, a magyar történeti alkotmányból fakadó királyválasztási jogot.

Ha engem kérdezel csak magyar anyanyelvű magyar állampolgár - ez lehet szerzett is - lehetne jelölt. S persze az sem árt ha tud lovagolni.

Az egy téveszme, hogy a királyság alapvető jellemzője az örökletesség, vagy a nemesség. Nem így volt.

A német római császárt, Európa leghatalmasabb uralkodóját is mindig úgy választották.

Az ókorban a királyok teljhatalmuk révén tetszésük szerint bárkit kijelölhettek utódjuknak. Tényleg bárkit, döntésüket senki nem kérdőjelezhette meg. Nem kellett, hogy királyi család tagja legyen, még az sem, hogy nemes. De valamiért nagyon szerették a saját gyerekükre hagyományozni a trónt. Frász érti miért :-) aztán az egyre gyakoribb szokásból szinte törvényszerűség lett. De nem Magyarországon. Itt soha nem volt olyan magyar -tehát nem Habsburg - törvény érvényben, amelyik pontosan szabályozta volna a trónutódlást.

A vérszerződés rögzítette, hogy amíg Álmosnak férfi leszármazottai vannak, addig mindig közülük kerüljön ki az uralkodó.

De miután kihalt az Árpád ház, illetve már előtte is 1290-től, a szabad királyválasztás vált a magyar alkotmányos jog részévé. Ezt a jogot a Habsburgok törölték el az ellenállási joggal együtt, ők csonkították és csorbították Magyarország alkotmányos jogait.

Tehát szerintem aki köztársasági elnökjelöltnek megfelel az királyjelöltnek is megfelelhet.

De mivel ez utóbbi jóval nagyobb megtiszteltetés és jóval nagyobb tekintélyt jelent, ezért én azt javasolnám, hogy a második fordulóban legalább a szavazatok több mint kétharmadának a megszerzésével lehessen csak királlyá választani valakit. Ha ennél kevesebbel nyer az első, akkor csak kormányzó lehessen.

"Ebbe a szánalmasan megosztó buliba teljesen felesleges belemenni, mert kijönni belőle jól nem lehet."

Mi nem megosztó a politikában?
Ez az egész parlamenti "demokrácia" nevű rendszer, a kormánypártok, ellenzéki pártok versengés mentén eleve a széthúzásra épül, versengésre épül és azt erősíti.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 19:42:30

@jjulie:

A te szinteden minden bizonnyal, hiszen ami ennél bonyolultabb kérdés, az már számodra persze nem tűnhet értelmesnek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 19:55:18

@trabant:

Természetesen igazad van. Csak nekem az a furcsa, hogy ezen még mindig meglepődnek emberek.

Másmilyen politizálást kíván az ellenzéki szerep és másmilyent a kormányban lévő. Ez egy így kitalált rendszer.

Tehát ha egy politikus mond valamit, akkor nem azt kell figyelni, hogy mit mond, hanem azt is, hogy ki mondja, sőt még azt is, hogy mikor, honnan mondja, ellenzékből, vagy a kormánytáborból.

Egy ellenzéki politikus jóval szabadabban beszélhet, jóval kevesebb tétje van a szavainak. Nincs hatalmon, viszont oda szeretne kerülni.

Semmilyen olyan szabály nincs, hogy bármire is kötelezné a kormányt az ellenzékben mondottak, de még a választási program sem kötelezi semmire. Többek között ezért is szemfényvesztés és vicc ez a parlamenti "demokrácia".

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 20:11:26

@László56:

No igen, mindig van mihez képest.

Van amihez képest a Fidesz nemzeti, van amihez képest liberális, de nem biztos, hogy eléggé.

Viszont klerikális is, meg egyéb jellemzői is vannak. Olyan nagy tábora van, hogy nehéz és egyre nehezebb lesz annyi sokféle nézetet, érdeket, "értéket" egy pártban szintetizálni és képviselni.

A kísérlet dicséretes és eddig sikeres is, ilyen politikával lehet ekkora szavazótáborra szert tenni.

Ehhez persze az MSZP léte is kell, addig van könnyebb dolga a Fidesznek, amíg az MSZP marad a fő ellenfél.

S2000 2011.01.29. 20:12:53

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával

A nyugdíjrendszert átalakító törvény elfogadásáról a megkérdezettek döntő többsége (93 százalék) hallott, az intézkedéssel azonban csak a válaszadók 37 százaléka ért egyet.

www.portfolio.hu/gazdasag/a_tobbseg_nem_ert_egyet_a_nyugdijrendszer_atalakitasaval.144740.html

Nos ez egy kétharmados "NEM" egy eléggé fontos intézkedésre. Érdekes, hogy egy olyan piti tétel esetében, mint a vizitdíj, a Fidesz népszavazást tartatott, ebben a kérdésben viszont teljes mértékben az emberek akaratával szembe megy.

S2000 2011.01.29. 20:16:58

@S2000: Enyhén szólva inkorrekt, hogy ma, tehát 1 munkanappal a nyilatkozási határidő vége előtt nyilatkozik a kormány arról, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradók nem bukják el az egészségügyi ellátást. A korrekt lépés most az lenne, ha legalább két héttel hosszabbítanák a nyilatkozási határidőt.

"Ha kell, törvényt módosítanak, de mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás - nyilatkozta az RTL Klub híradójának Nagy Anna kormányszóvivő, reagálva az Index cikkére, mely szerint nem kaphatnak ingyenes egészségügyi ellátást nyugdíjba vonulásuk után azok, akik úgy nyilatkoznak, hogy magánnyugdíjpénztár-tagok maradnak, és nincs legalább 15 év szolgálati idejük."

www.portfolio.hu/gazdasag/egeszsegugy/nyugdijpenztartagok_jarni_fog_az_egeszsegugyi_ellatas.144744.html

nyünyüge 2011.01.29. 20:18:31

off
Schmitt Pál itt, Schmitt Pál ott, Schmitt Pál mindenütt:

* Fotók: Schmitt Pál érkezése
* Fotók: Schmitt Pál a Földesben
* Fotók: Schmitt Pál a közgyűlésen
* Fotók: Makray Katalin Miskolcon
* Fotók: Schmitt Pál a műhelyben

* Fotók: Schmitt Pál a Boschban
* Fotók: Schmitt Pál Miskolcon
* Fotók: Schmitt Pál Felsőzsolcán
* Videó: Schmitt Pál a műhelyben 1.
* Videó: Schmitt Pál a műhelyben 2.

www.boon.hu/miskolc/a-lehetosegeket-ki-kell-hasznalni/news-20110129-12150150

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 20:20:42

@vinczej:

"Két dolog minimum szükséges, hogy a Tákolmány társadalmi legitimitása meglegyen:

- Megerősítő népszavazás elfogadása
- "Kétszeri egymás utáni változatlan formában 2/3-dal elfogadás" feltétel kivétele a rendszerből.

Minden más esetben én ezt csak Orbán Tákolmányának fogom tekinteni."

Ebből egy is elég. A népszavazás döntését a parlament nem szavazhatja felül.

Aztán meg a jelenlegi alkotmánynak tizedakkora legitimitása sincs.
Sem népszavazás, sem két parlament kétharmada nem fogadta e.

Egy asztaltársaság írta akiket senki nem hatalmazott fel erre és a kommunista diktatúra utolsó országgyűlése fogadta el a rendszer végóráiban.

Az aztán nem "tákolmány".

agent T 2011.01.29. 20:21:32

@Akitlosz: A hosszú, királyságos bejegyzésre: max lájk

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 20:23:18

@tölgyes:
"Sólyom az alkotmány jónak tartja, miközben ő alakította ki a LÁTHATATLAN ALKOTMÁNYOS AB GYAKORLATÁT, hogy így pótolja az alkotmány elemi hibáit... de azért most is kárál. "

Á semmi ellentmondás nincs ebben a Sólyom jellemben! :-)

trabant 2011.01.29. 20:28:57

@tölgyes:
"nem értek egyet azzal, hogy a határon túliak választó jogot kapjanak. Azt ugyan nem hiszem, hogy a magyar választásokat a fidesz melletti szavazatukkal befolyásolnák ( a hála nem politikai kategória)"

Ha a hála nem is, de a várható ígéretdömping és a további (anyagi) elvárások és a teljesítés várható nagysága választási vízválasztó kategória (lesz). Úgyhogy mégis befolyásolnák a hazai választásokat a külhoniak. Ami nem biztos, hogy találkozna az itteniek egyetértésével.

lüke 2011.01.29. 20:28:59

@nyünyüge:
ezt is OV csinálta?
emlékszem az 56-sra, akkor a lámpa kilengett, most nem

nyünyüge 2011.01.29. 20:39:47

Helyi lap, helyi tájékoztatás :(

"Egy falunyian sem maradnak a magánnyugdíj-pénztáraknál
2011. január 29.

Tolna megye - Négyszázkilencvenhét személy nyilatkozott úgy, hogy fenn kívánja tartani magánnyugdíj-pénztári tagságát.

www.teol.hu/tolna/kozelet/egy-falunyian-sem-maradnak-a-magannyugdij-penztaraknal-357065

ulrike (törölt) 2011.01.29. 20:45:35

@Akitlosz: Zsoltika, ne haragudj, de nem minden töri órán figyellhettél teljes erőből.
1. A német római császár soha sem volt európa leghatalmasabb uralkodója, pont azért, mert választották. Az elektoroknak gyenge császárra volt szükségük. A francia király sokkal hatalmasabb egyeduralkodó volt, nem is volt választás ott, ki lehet a király.
2. Abból a vérszerződésből, mire jogforrás gyanánt hivatkozol, mutass be, légy szives egy hiteles példányt, a hivatkozott tételedet sárgával markírozva.

Ennyit történelmi érveidről, a nem történelmiekről meg ennyit se. "Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul" (se) .

porfelhő 2011.01.29. 20:49:06

Civilek által szervezett tüntetés a sajtószabadság védelmére. Ez a megmozdulás alkalmas volt arra, hogy a megjelentek kifejezzék esetleges nem tetszésüket a többségi kormány eddigi politikájával, munkájával, kapcsolatban.
Igen! ilyen - és ehhez hasonló megmozdulások felerősödése egyetlen politikai erőnek, sem érdeke. Nem volt érdeke? soha?
Ja. a kormány számára a jelenség veszélyes, veszélyes volt az a "múltban" is de még mennyire. Ezekből a megmozdulásokból a mindenkori ellenzék jelentős " politikai tőkét" profitálhat, úgy gondolom.
"Gyurcsány mumus" nem is értem, hogy a GyF. szelleme ott kisért a Fideszben?:)
2014-ig még van idő, azonban nem gondolom, hogy új, ütőképek politikai erő, párt létrejönne. Azt is gondolom, hogy az Mszp. addigra meg fog erősödni, és újra váltópárt lehet.:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 20:50:35

@trabant:

Úgy lehet úgy megoldani, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon azaz kapjanak választójogot, de az lényeges mértékben ne befolyásolja a magyarországi belpolitikai helyzetet, ha a határon túliak nem a magyarországi pártokra szavaznak, - azok úgysem képviselnék őket - hanem saját képviselőiket választanák meg a budapesti parlamentbe. Ez jelentene, jelenthetne szerintem minimum tíz, maximum tizenöt határon túli magyar képviselőt.

Ez nagyon hasznos lenne a magyar-magyar kapcsolatok szempontjából, viszont a magyarországi pártok kizárólag a magyarországi szavazókra számíthatnának továbbra is.

porfelhő 2011.01.29. 20:56:01

Van esetleg arra vonatkozóan valami adat, hogy hány "fülkeforradalmár" vett részt civilként a tüntetésen? Ezek a civilek 2010-ben kire szavaztak? Esetleg a Fideszre? és most nem tetszik nekik a többségi kormány politikája. nem merik nyiltan, "egyszemélyben" hangoztatni, és most mennek tüntetni a sajtószabadság ellen.

ulrike (törölt) 2011.01.29. 20:59:56

@6.Lenin: Iljics, bocs a késői reagálásért. Felháborodásodat a a fenti fotón nem igen értem. Emlékeztetnélek, hogy ezek az általad erkölcsileg mélyen elítélt tüntetők nem trágyázták meg a Kossuth teret, nem gyújtották fel a TV székházat. Micsoda hazaffyatlanság!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.29. 21:07:47

@ulrike:

Ha annyira értenél hozzá, mint amennyire képzeled, akkor nem írtad volna ezt a hozzászólást.

A hatalom mértékéről lehet vitatkozni, de az ténykérdés, hogy a legnagyobb presztízsű európai uralkodó, az egyetlen európai császárként a német római császár volt. Ezt tudhatnád, ha megkaptad a kettest történelemből.

Az európai uralkodók rangsorrendje II. Gyula pápa szerint:
1. római pápa
2. német-római császár
3. római király
4. francia király
5. spanyol király
6. aragóniai király
7. portugál király
8. angol király
9. szicíliai király
10. skót király
11. magyar király
12. navarrai király
13. ciprusi király
14. cseh király
15. lengyel király

A vérszerződést szintén ismerhetnéd, ha eléggé érdekelne a magyar történelem.

De segítek, eleget olvastam már.

Vérszerződés:

1.§
Ameddig életünk tart, sőt utódaink életének fogytáig mindig Álmos vezér ivadéka lesz a vezérünk.

2.§
Ami jószágot közösen szerzünk,mindenkinek része legyen abban.

3.§
Azok a fejedelmi személyek, akik szabad akaratukból Álmost vezérnek választották, soha a vezér tanácsából ki ne maradjanak.

4.§
Ha valaki az utódok közül a vezér személyéhez hűtelen lenne, és viszályt keltene a vezér és rokonai között, annak úgy hulljon a vére, ahogy a miénk hullott, amikor Álmossal vérszerződést kötöttünk.

5.§
Hogyha valaki az utódok közül a vérszerződést megszegné, azt örök átok sújtsa.

A hivatkozott szabály az 1. §

A sárgával kiemelés kívánalmának nem tudok megfelelni, legyen aminek örülhetsz!

Azért remélem segítettem csökkenteni a fehér foltokat a történelmi ismereteid terén! :-)

álomszép 2011.01.29. 21:08:20

@jjulie:
Jaj, jaj. nem tudsz választani, hogy a meccset nézd, vagy mást.....? nagy gondjaid vannak.:)

masni55 2011.01.29. 21:10:18

@porfelhő: A meglátás jó, egy barátom, aki mindkét alkalommal ott volt, mesélte, hogy a mostanin többszörös volt a rendőri "védelem".

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.29. 21:11:15

@porfelhő:
A fülkeforradalmárok utálják a szabadságot.
Legszivesebben Szalai Annamáriát néznék a tévében.
Az ő szájából akarják hallani, hogy mit kell gondolni.
Az a nő tudhat valamit.
Férjet nem akart, de 3 milliót tud boldogítani - nem középiskolás fokon.

aszekelyek 2011.01.29. 21:12:52

@agent T: Erre helyes választ az amerikaiaktól lehetne megtudni. Nincs ez egy elég necces területen? :) Már Egyiptom. átruccantunk anno egy szigetre, ahová aznapra vízum is kellett... A vörös tenger Akaba öböl részén:) Izraelből. Még gondolkozom , mi lehet a helyes válasz....Az érdekes, hogy lefeküdtek egyik este, másnap meg úgy ébredtek, ahogy....Nem életszerű.

álomszép 2011.01.29. 21:13:06

Ezek a szerveződések, tüntetések valóban veszélyesek lehetnek!
Az "inkubátorban elhelyezett kis olajfa" kinőheti magát!!!:)

aszekelyek 2011.01.29. 21:16:48

@simonmondja.: Óh de bájos ma kend! Kifejezetten szeretem, hogy van alternatíva. Nem muszáj azt szeretni, aki eddig volt a megmondó a médiában. Éljen a szabadság, éljen a szabadság! Miből gondolod, hogy mi a szabadságot utáljuk, nem azt a média vircsaftot, ami eddig ment ? Esetleg tudod ezt a kinyilatkoztatásodat a fülkeforradalmárokról alá is támasztani? Verifikálni köllene.

Pasztorella 2011.01.29. 21:17:55

@álomszép:
Bizony, kinőheti magát! nagyon veszélyessé válhat. főleg ha nagyobb tömegek csatlakoznak hozzájuk. és még veszélyesebb lehet, ha van "hátszél"!!! még megfáznának.....:) főleg ha északi- és nem "keleti szél"!!! és ha van támogatójuk.

aszekelyek 2011.01.29. 21:19:10

@jjulie: Kinézni még azért nem néz ki úgy, majd ha tarlósnak lesz pénze kitakaríttatni....

porfelhő 2011.01.29. 21:21:28

@jjulie:

Hol vagy? a meccset nézd, ha kérhetlek. a futball meccset.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.29. 21:22:30

@aszekelyek: Fülkeforradalmárként kérded.
Válaszolj magad.
Mit választasz, a szabad sajtót, vagy Szalai Annamáriát ?

porfelhő 2011.01.29. 21:24:14

@masni55:
El tudom képzelni, hogy többszörös volt a "rendőri védelem". !

aszekelyek 2011.01.29. 21:31:23

@jjulie: nekem nem gond. Tegnap elmagyaráztam a 8 és fél éves keresztlányomnak, hogy spektrumot nézünk, mert abból tanul. Afrikai állatokról és még olyan mesefilmet is, amiben eperke meséi vannak de való világot nem, mert az szemét. Akkor is ha divat és kevéssé művelt fők azt képzelik, ilyesmit nézni menő. a jégtáncbajnokságot viszont végig megnéztük, még a díjkiosztást is. Félig elaludva. Közben volt időnk megtárgyalni, hogy ez teljesítményről és komoly munkáról szól, sport és művészet, amik igazi értékek. A gyermek tavaly Operában látta velem a Diótörő c. balettet. 3 és fél órát végig ült, meg se moccant. Ugyanis jazz balettet tanul. Igen, odafigyelünk a nevelésére. A férjem, ha akarja, majd nézi a meccset. Vagy inkább pihen. Anyósomnak, aki még fekvőbeteg , márciusra ígéri az orvos, hogy lábra tud állni, viszi a lánya a pletykalapokat. az egyik címoldalán ezt láttam. Valamelyik villalakó nőnemű barátja embert is ölne érte. Ez a szint és ez van címlapon. Erre nem vagyok kíváncsi és nem is engedném hogy ilyesmit címlapra tegyenek. Már tud olvasni a keresztlányom és ezt látja, ezt tanulja meg. Aki meg ezen a szinten van, annak jó kukkolást.Tudom én, hogy alacsonyan van az a kerítés.....

porfelhő 2011.01.29. 21:37:03

@Pasztorella:
Bezony, bezony! a veszély ott van- lehet! én azért inkább a "keleti" szelet támogatom! abból nagy baj nem lehet.! főleg ha az "arcom simogattatom vele, és azt súgja jöjjek ide vissza a posztra!:)))

ulrike (törölt) 2011.01.29. 21:37:39

@Akitlosz:
1. Má megint jó nagy zőccségeket írkász. Nem te vagy a Szíjjártó álruhában?
2. Nem vagy hiteles történelmi forrás, vérszerződés 'kivonatod' ezért nem elfogadható. Tudnál valami hitelesebb forrást is megjelölni?

aszekelyek 2011.01.29. 21:38:19

@komment1: Tehát ön szerint is koncepció? Azért nincsenek éppen letartóztatásban, mint a nokiás dobozba követelőzők, természetesen. Az elég sok forrásból meg van erősítve, hogy nem ment törvényesen az a pályázatosdi. Ami nem érthető számomra, miért is nem írtak ki akkor olyan pályázatokat, amit nyugodtan megpályázva hozzáférhettek volna a pénzhez.Tudja, ha én vagy hagyó, vagy bármelyik, aki besározódott azzal áll ki, hogy ugyan nem tartottam be a törvényt és ennek tudatában is voltam de tettem rá, , ám milyen jó célra is fordítottam azt a tömérdek pénzt, ... kevés lesz az ügy ejtéséhez. Ahogy kevés bármely jogállamban.

aszekelyek 2011.01.29. 21:42:18

@Akitlosz: Tedd csak meg neki, hogy belinkeled, amit nekem is. Nem gondolom, hogy tisztában vannak vele a tömegek..... Soha nem tanították...... u.i. ált. műveltség címen.

porfelhő 2011.01.29. 21:42:50

@porfelhő:
Hol vagy? megőrülök Tőled? remélem nem költöztél be a "villába". nagyon szomorú lennék. egész nap irtál, most meg elrohantál. nem is értem?!
:)

porfelhő 2011.01.29. 21:52:02

@simonmondja.:
Már hogy utálnák a szabadságot! dehogy! ők szeretik, akarják a legjobban. azok a fülkeforradalmárok, akik ide-oda szavaznak és akik "csodaváró" hangulatban voltak! csak nem mondják!
"Hárommiliót tud boldogitani" nagyon jó!:)

aszekelyek 2011.01.29. 21:53:06

@masni55: Tudod ma a rendvédelem komolyan veszi a kötelességét, hogy biztosítsa az állampolgárok joggyakorlását. Mostansűg nem izennek kiagyalt szlovák terroristára hivatkozva, hogy nem vállalják a biztosítást. pfúj, mi?

porfelhő 2011.01.29. 21:54:09

@álomszép:

Szerinted mi az az "inkubátoros olajfa"?

6.Lenin 2011.01.29. 21:54:20

Hi Civilek!

Sehol nem találom, hogy bukott Orbán, mit csináltatok egész nap?
Pedig reggel látom ám, virágzik az olajfa.
Mondom, igaz óvatosan, (f) eljött a Nap, kiváló idő , valamire.
Hallgatóztam néhány mp-ig, sehol semmi csatazaj, megyek inkább kirándulni, döntöttem. Ezek hátha csak délután, vagy szürkületkor buktatnak. Nem ismerem a szexi ellenzék vasárnapi szokásait.
Ezek szerint, Orbán megúszta .

aszekelyek 2011.01.29. 21:57:52

@porfelhő: Az a lényeg, hogy te viszont mind a három millióról tudod és állítod ezeket. azt is tudod, mit nem mondanak. Briliáns! Részemről semmiféle csodát nem vártam, meglepett, hogy milyen jól eligazították a szájukat az előre örülőknek, - már annak, hogy nem lesz mozgástere ennek a kormánynak és ezt tényleg én mondom.

porfelhő 2011.01.29. 22:02:39

Szijjártó: az emberek már szavaztak.!

"A miniszterelnök szóvivője szerint a választók tavaly kétszer világosan elmondták a véleményüket arról, mi a jó és mi a rossz az országnak."

Szijjártó Péter ezt annak kapcsán mondta, hogy az MSZP szombati választmányi ülésén többen is bírálták a Fidesz-kormány politikáját és intézkedéseit. Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke az ülésen úgy vélte, rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon."

www.hirextra.hu/2011/01/29/szijjarto-az-emberek-mar-szavaztak/

tessék megmondta már megint! a Szijjártó. Mit nem lehet - esetleg- ezen érteni?:)

segítek 2011.01.29. 22:04:13

Nem szabadság van ma a médiában, hanem szabadosság!
Az európai normákhoz kell igazítani a médiát!
Elég volt ebből! A nézhetetlen tv-ből, a kukkolásból, az igénytelenségből, a guminőkből, a hazugságokból, az ördögien manipulatív hírekből! A szexi ellenzékiek, akik mindehhez ragaszkodnak, olyanok, mint a jelszavuk és szerencsére kevesen vannak. Elég volt Dorkákból is, Bródykból is! Érdekemberek vagy szűk látókörűek és megvezettettek. Elég, hogy az ellenzékiek ovisként panaszkodnak Európának! Hazaárulók. És elég abból is, hogy az európai baloldal akarja vezetni az országunkat!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.29. 22:04:16

@aszekelyek: Nincs szabadság Maris nélkül...
Igazad is van.

aszekelyek 2011.01.29. 22:06:42

@simonmondja.: Nincs választási kényszer, csak sugallod:) Szalaival is lehet szabad sajtó. Meg nélküle sem volt az:) Hírtv-sek. Tudod....Az Üniósok sem azt mondták, hogy nincs szabad sajtó, csak a lehetőségét annak találják itt most meg, hogy esetleg majd lehetnek úgymond akár "Túlkapások :)" is....No de azt tudjuk, hogy azok a túlkapások semmiféle következménnyel nem jártak, amik ennél sokkal durvábban sértették a szabadságjogokat és a biztonságát is a joggyakorlóknak. Egy bekelentett békés demonstráción. Amit ugye szintén nem bírt az akkori rendvédelem biztosítani. Az ő hajuk szála sem görbült viszont. Ezért aztán végletes túlkapásnak tartom azt állítani, hogy Szalaival nem lehet a magyar sajtó szabad, amikor a világon semmi nem történt egy teljes hónap alatt de a szajkózás az megy, mert majd biztos fog és ezért már most kergessék el... Előre. NA neee, jó?

porfelhő 2011.01.29. 22:11:59

@aszekelyek:
Igen? és? van valami problémád? van szerintem. Szövegértelmezés. ! aki figyelte a politikát az nem gondolhatta, hogy a kormány - bárki is lett volna az- csodát fog tenni. Már pedig az ide-oda szavazó réteg, "várta a csodát" ha tetszik magácskának, ha nem!!! Egyébként nem állitottam, csak leirtam.

komment1 2011.01.29. 22:14:15

@aszekelyek:

Hát az állítólagos jó célra fordítás meg aközött, hogy a nekik megítélt pályázati pénzeket a nekik megítélt pályázatnak megfelelően használták fel nagy különbség van. Ebbe ugyanis, mint fent már kétszer-háromszor írtam, valószínűleg nem lehet belekötni. Ezért hatalmas a különbség az esetleg árva gyerekeknek jótékonykodó nokiás dobozos és ezek között a filozófusok között.

Hogy miért nem voltak képesek venni a fáradságot a legfejesek arra, hogy megfelelő pályázatokat írjanak ki? Erről őket, pl. Magyar Bálintot kellene megkérdezni. Azokat nyilván meg is kérdezik, akik konkrétan elbírálták a pályázatokat.

És az egész helyzetnek, mint szerintem Ön nagyon helyesen rámutatott, nagyon jó indikátora, hogy valamiért egyik filozófust sem jutott eszébe senkinek sem letartóztatni, pedig, ha megtehették volna, a legkevésbé sem kérdéses, hogy megtették volna.

aszekelyek 2011.01.29. 22:15:58

@ulrike: Az volt odaírva, hogy a pápa szerint. Nem szerinted, Ha csak nem vagy a reinkarnációja:) Nem a történelemórán oktatták még Zsoltikának sem, a pápa rangsorát. Nekm viszont azt tanították, hogy 56-ban ellenforadalom volt.....És októberi sajnálatos események. A megtorlásokról pedig egy büdös nyikkot sem.Ennyit a történelemórák hitelességéről.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.29. 22:16:55

@aszekelyek:

Keleti szél az igazi. ugyi.
Ott van rendvédelem.
A netet meg lekapcsolták.

Egyiptomban 50-100 halottja van már a tüntetéseknek...

aszekelyek 2011.01.29. 22:21:31

@komment1: Döbbenet, hogy a legszürkébb állományúak ennyire nem voltak képesek összehangolni ezt a két dolgot. Vagy gondolták, úgyse mer senki ebben itt matatni.... Talán így. Az volt a személyes benyomásom a tényleges tolvaj urak magatartása és az ilyen kétesen elbírált pályázatok, hasonló dolgok kiderülése folyamán, hogy az alap attitűd a mi bármit megtehetünk volt.Ami ugye mégsem elfogadható.Közpénzügyi államtitkárosdit játszó koaláktól pedig végképp.

aszekelyek 2011.01.29. 22:30:02

@porfelhő: Van. Közvélemény kutatás. Nincs szignifikáns eltérés a támogatottságban. Álmaiban némelyeknek van.@simonmondja.: Egyiptom az kérlek a közel -kelet. Ha szemben állasz a vörös tengerrel Eilaton, balra van.Innen nem okoskodnék bele, hogy ott mi is történik és kik is szervezték, irányították. Ami érdekes a mi szempontunkból, hogy itt a demonstrálók biztonságban vannak. Szíveseb elmentem volna és vittem volna magammal Sün Dorottyát. Kedven szőrállata lányomnak. Bátyja ajándéka. Vélemény nyilvánításként a szólás szabadsága mellett.:)

aszekelyek 2011.01.29. 22:35:31

@komment1: Nem tették , helyesen de azért ez úgy van előadva, mintha már nem csak tanúként kérdeznék meg róla max őket, hanem az ítélet, mondjuk kötél általi is kész lenne ellenük.Ami nincs ínyemre, az ez.A túldimenzionálás .

aszekelyek 2011.01.29. 22:39:40

@álomszép: Egyet felejtettetek el. Sokkal nagyobb gond a megélhetés, a bankkölcsön a tömegeknek, mint ott csápolni. Egy csőgörényes ember azalatt megkeres számlásan egy tizest, vagy kettőt. HA dolgozik inkább.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.29. 22:51:21

@aszekelyek: Ha szemben állsz a Vörössel, akkor jobbra, egyébként a többit szimplán nem értem, de mindegy is...

porfelhő 2011.01.29. 22:55:17

@aszekelyek:
Te egy álmaidban létező Fideszről irsz! Javaslom tanulmányozd át a közvélemény kutatást.

aszekelyek 2011.01.29. 22:55:29

@porfelhő: Oleander bonsai egy inkubátorban? Bizarr kép.Csak akkora fér bele. 15-2o évig kell alakítgatni a kívánt formára...:) Amit sztem Gábor mondani akart vele, az az, hogy az mdf-szdsz-mszp- kibukott triumvirátusa áll a háttérben és ők hergelik a népet , szervezik a kis megvezethetőket oda.Az inkubátor sztem, alapvető életfunkciókat biztosít mesterségesen , egy magától életképtelen valaminek. Melegen tartja....:) , elég oxigént ad, lélegeztet is. Fenntartja a keringést...Aztán eldől, lesz -e abból önálló élet.Jó éjt a kedves mindenkinek !

aszekelyek 2011.01.29. 23:05:43

@porfelhő: Rendszeres olvasója vagyok. Ide tehetnéd, mire is alapozod ezt a z állításodat. Hátha pont azt nem láttam. persze vannak nyilván csodavárók is. Nekik se volt semmiféle csoda megígérve. Nem csalódhattak emiatt. lehetnek gyávák is, akik beijedtek ettől a visszataszító úthengertől a pénzvilág részéről. Akik azt képzelték, hogy majd elengedik az uzsorakamatos kölcsönét a vérszívók, ha Orbánra szavaz. Sok butaságot összegondoltak már baloldali szavazók is. A mi ferink országlása idején is. Pld. azt, hogy nem történhet meg, hogy úgy kibabrálnak velük a bankok, ahogy és a mi ferink és kormánya meg hagyja.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.29. 23:07:20

@aszekelyek: Csak nehogy az inkubátorban mesterségesen életben tartott olajfa gyökere vegye el a narancsosok életterét egykor! Mert megérhetjük, sőt, akár meg is érthetjük ezt!

komment1 2011.01.29. 23:32:35

@aszekelyek:

Nem mondom, hogy az érintettek részéről nincs némi túldimenzionálás. De mit mondjon akkor az ember, ha már a Nol és az Index publicistája is azt feltételezi, hogy ezek a filoszok loptak? Erre én azt mondom, hogy rohadtul sikeres ez a lejáratókampány.

Egyébként érdemes elolvasni ezt:www.mindennapi.hu/cikk/vezer/helyreigazitas-vezercikkbojt/2011-01-29/1362
Balavány György az előző vezércikkére jött kommentek miatt revideálta a nézeteit a filozófus ügyről (már ez se semmi: alig emlékszem arra, hogy bármely publicista ilyet tett volna), és egy darabig "önkéntes száműzetésbe" vonul, nem ír vezércikket.

aszekelyek 2011.01.30. 11:37:00

@namitirok: Ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, azonos talajban kell lenniük. Arra esélyt sem látok.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.30. 12:34:21

Mostanra egyértelműen elhatárolódtunk tetteinkben és hozzászólásainkban a szabadsajto.com-tól, amit jóhiszemű itteni társaink alapítottak, de egy puccsal kettős életű és rossz szándékú emberek vették át benne a hatalmat.
vilagnezet.blog.hu/2011/01/29/szabadsajto_kamu

lüke 2011.01.30. 13:20:34

@IGe: ő?
La double vie de Véronique

tölgyes 2011.01.30. 14:53:00

@komment1: Az bizonyára feltűnt Önnek, hogy én magát a pályázati rendszer elvét nem is bíráltam. Ilyenekre szükség van, mint ahogy arra is, hogy fiatal, kezdő tudós együtt kutathasson idősebb tapasztaltabb tudósokkal.( Szent-Györgyi környezetéből nem véletlenül nőtt ki egy tehetséges tudósgeneráció..)Itt arról beszéltem, hogy egy meghatározott kör van ott minden kilométerkőnél, ezzel még esélye se marad annak, hogy más módszerek, szemléletmódok megerősödjenek. Err pl. a filozófiában nagy szükség volna.

Arra meg végképp nincs szükség, hogy az esetleges visszaélések vizsgálatát azzal gátolják, hogy antiszemitát kiáltanak. Ez nagyon rossz ízű!

tölgyes 2011.01.30. 15:04:12

@nyünyüge: Már csak így van ez, ha egy elnök kimerészkedik a sárba:) Árpi bácsi akkor is csapból folyt, ha a lakásából ki se lépett, pedig minden volt, csak nem Árpi bácsi.:)

De hogy értsen is valamit, ha már hiába olvas:)

Mányai Lajos (a színész) azt mondta Kutyunak. "Tudod Kutyukám, nekem nem az fáj, hogy mi nem láthatjuk, hogy ő milyen szép! Nekem az fáj, hogy ő nem kiváncsi miránk." Mányai ezt ekkor mondta, amikor híre járt annak, hogy Rákosi lefüggönyzött kocsival járt a villája és az Országház között.

Ezért azon poénkodni, hogy valaki még vidékre is elmegy - idétlenség. Még akkor is ha nem kell SP-t szeretni.

a-kis-herceg 2011.01.30. 15:18:48

Kiszelly Zoltán is beleköp az 5letládába. imádom ezeket az öreg/vén izéket, akik romantikus vágyaikként újra akarják a gyermekműsorokkal a fiatalkorukat...

m2intendans.blog.hu/2011/01/09/otletlada/fullcommentlist/1#c12377130

komment1 2011.01.30. 15:19:04

@tölgyes: Persze, igaz, hogy a baloldal vagy liberális vagy mi gárda eddig azért többet kapott, de Mezei Balázs sem tudott arról pl. hogy saját pázmányos professzortársa is nyert ugyanilyen megapályázatot, és még egy csomó másik konzi prof. Ő pont nem.
Ezt a megapályázatos rendszert pedig - röhej a köbön - Pálinkás vezette be, aki most legjobban lamentál, méghozzá persze a Fidesz kormány alatt. Abban egyetértek Mezei Balázzsal, hogy szerintem is sokkal hatékonyabb lenne, ha objektívebb alapon több egyedi pályázat lenne. Magyarországon egyértelműen az a trend, hogy a nagy profok (ti. akik itt élnek) szeretnek totál rátelepedni a fiatalokra - ez a "normális", tiszta feudalizmus az Akadémiával az élen.

a-kis-herceg 2011.01.30. 15:25:46

@Szimba: "Ez egy ilyen neofeudális, kezdeti kapitalista, demokráciatudatlan ország"

nem neo- feudális. csak: FEUDÁLIS. a neo- előtag akkor lenne indokolt ha mexakadt volna valaha is. vagy te így értékeled a Dualizmus korát, amiben volt modernizmus. csak sajnos nem mi voltunk...

a-kis-herceg 2011.01.30. 15:51:23

off -- -- -- -- zugló

változtatási tilalom zuglóban (étv 20.§)
"változtatási tilalom rendelhető el a helyi építési szabályzat, a szabályozási terv készítésének időszakára"

igen ám, csak nem indul tervezés. vagy igen? mert az durva lenne, közbeszerzés nélkül... szval felvet kérdéseket.

étv: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700078.TV&kif=%C3%A9p%C3%ADtett*#xcel

www.zuglo.hu/omtr/omtr.nsf/e265306dad5aeb3ac1257083003860e2/1bef6055efa9e21bc1257825004ffa36?OpenDocument

www.zuglo.hu/wps/portal/hirek?docid=BVIA-8DHLLE

mellesleg a II. kerben is elfogadtak egyszerre egy új KVSZ-t. de az -talán- nem tartalmaz durvaságot

tölgyes 2011.01.30. 22:13:51

@komment1:

A pályázati rendszert nem Pálinkás vezette be. Az OTKA és más források már az Aczél korszakban is működtek. Az akadémia rendszer pedig nem feudális, hanem szocialista. Ezt a típúsú akadéémiai rendszert szovjet mintára vezették be nálunk. Ennek megvolt az ésszerű oka, amire most nem térek ki.
Számomra ráadásul még az se okoz olyan nagy gondot, hogy olyan pályázatot fogadnak el, ami nem illik a kiíráshoz.. HA, HA HA: látványos eredményeket hoz és a pénzkezelés szabályaira kínosan ügyelnek. Amint látta itt mindent felrúgtak. Kíírást, pénzfelhasználást stb. és látványos eredmények sincsenek.

Ettől függetlenül van egy másik probléma: az elit egyidőben akár 3-4 helyen veszik fel a pénzt és gátolják a fiatalok előretörését, elveszik a lehetőségeket a fiatalok elől. Ez a fllozófiára különösen igaz.

Lukácstól származik az az adoma, hogy Szigeti Józsefnek életében egy önálló ötlete volt: az hogy őt elküldje nyugdíjba... Lukács un főműveit nyugdíjasként írta. (Esztétika, Ontológia) Vagyis kell a pénz, de a filozófiában Heller, Radnóti stb. esetében már nem ezen múlik.Én még nyugdíjba se küldeném őket, de nem kellene ülni az akadémiai intézetben az ELTE filozófiai Intézetében és minden kilométerkőnél.. Ha érinti az egyházi filozófusokat is akkor ez rájuk is igaz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.30. 23:21:53

@Balt: minden fában ugyanaz a fasz(ú) rág...

komment1 2011.01.31. 10:37:26

@tölgyes:

Hát a terminológiát nem boncolgattam, csak röviden megjegyeztem, hogy feudális, másutt (nem itt) egyébként leírtam, hogy poszt-kádári is. A kettő, szerény véleményem szerint, egyben. És azt is gondolom, amit fentebb is írtam így-úgy, hogy bizony nemcsak arról van szó, hogy a konzi profok is nyertek ilyen megapályázatot, hanem arról, hogy mindenki éppúgy része ennek a rendszernek, ebbe szocializálódott, legyen bármilyen jó fej, jó ember egyébként. És ez a rendszer alapvetően undi.

Mint fentebb már írtam, Balavány György (Mindennapi) mostani és előző vezércikkeihez írt kommenteket nagyon érdemes elolvasni, főleg azért, mert miattuk revideálta az álláspontját (ez szerintem nagyon szép gesztus, nem nagyon hallottam még ilyenről). Viszont Hellerékkel kapcsolatban idézném egész konkrétan az egyik hozzászólást:

"Az a gáz, amiről senki nem beszél: hogy konkrétan nem csak "liberális" filozófusok "talicskázták ki" a pénzt. A Pálinkás József miniszter által szentesített rendszer (bár most nagyon csodálkozik MTA elnökként) elődjében Dr. Granasztói kapott súlyos 96 milliót hasonlóan releváns bölcsészkutatásokra. Fricz Tamás akkoriban 41 milliót tett zsebre. Pontosabban nem zsebre, hanem korrektül a projektre költötte.
De valahogy ezek a nevek elkerülték a Magyar Nemzet Pulitzer-díjra érdemes tényfeltáróinak a figyelmét. Ahogyan az is, hogy a Radnóti-vezette kutatásból 25 milliót fordítottak személyi kiadásra, ebből 21 embernek fizettek három éven át pénzeket. Tud valaki még osztani a neten? Szóval, kétlem, hogy S8-as Audi bérlésére költötte volna. Az egészben egyébként az a leggyomorforgatóbb, hogy mindent "Heller Ágnes bandájának" a számlájára írnak, még e vezér szerzője is "Ágikázik". Heller Ágnes rögtön a legelején lemondott a projektje vezetéséről, mindent átadott Kardos Andrásnak, ami azt jelenti, hogy ő egy fillért nem vett fel, és egy fillér kifizetéséről sem döntött. Ja, hogy így nem áll meg a prekoncepció, miszerint Ágika bandája magára költött félmilliárdot? Ugyan, kérem, az kit érdekel!"

Szóval ennyire költötte magára ez a "banda" a pénzt. Leírtam már egy párszor, és most még egyszer leírom, utoljára, hogy sokan, köztük sok fiatal kutató ebből a pénzből volt foglalkoztatva - állásban. Ennél egyértelműbben már nem tudom írni. Mondjak valamit, fiatal kollégám ugyan nem ebből a pályázatból, de egy másikból három éven át volt állásban - konzi profnál. Enélkül akkor nem lett volna szakmabeli állása. Több totál konzi fiatal és idősebb embert ismerek, aki pályázatból élt két állás között.

Egyébként nem azt mondtam, hogy a pályázati rendszert, pláne az OTKA-t Pálinkás vezette volna be, hanem hogy ő alakította ki ennek a struktúrának a mostani formáját a megapályázatokkal, amin most ő csodálkozik a legjobban (röhej), és ami nyilván nem maga a tökély, lehetne változtatni rajta, kellene is, több egyedi pályázatot kiírni.

tölgyes 2011.01.31. 13:14:01

@komment1: Én terminológia kérdést egy kicsit sem érintettem. Egy tényt írtam le: a pályázati rendszer már Aczél alatt is működött. Én ezt nem nem hoznám semmiképp sem összefüggésbe a feudalizmussal A poltikai rendszerekrá általában jellemző, hogy a személyi kapcsolatrendszerek beépülnek a pozíciók elosztásába, a források feletti döntésekbe. Jó példa erre pl. az USA, ahol a diplomácia testületek (nagykövetségek) élére igen nagy számban kerülnek olyan emberek, akik az elnöki stábbal jó kapcsolatot ápolnak, vagy még inkább az "elnök" emberei.Ezt a helyzetet mégse szokták feudalizmusként emlegetni.

2. Ön Pálinkásra hivatkozik, mint a rendszer kialakítójára, de azt nem tudja, vagy nem említi, hogy az akkori pályázati rendszert 2002 után gyökeresen átalakították. Ez az átalakítás tette lehetővé a pénzosztásnak most látható megoldásait.

3. Mindig is szokás volt morzsákat lökni a másik oldalnak is, ha másért nem hát azért, hogy elmondhassák: ők is kaptak pénzt. Ha már a fenti urakat emlegeti, akkor viszont a valós arányok bemutatására említeni kellene azt is, hogy a "bandához" közel álló politológusok, történészek miként részesültek a pénzekből.

4. A fiatal kutatók MKon maradását nem segíti ez a pályázati pénzekből csepegtetett támogatás.Nem véletlen az, hogy milyen nagy számban mentek külföldre a fiatal természettudósok és műszaki szakemberek. A fiatal társadalomtudósok iránt azonban külföldön csekély a keres let. Az azonban bizonyos, hogy ez az alkalmi, véletlenszerű, a megélhetést nem biztosító alkalmazási forma nem jó semmire.
5. Szerintem ésszerűtlen volna egyéni pályázatokat kiírni, mert az a kevés forrás tovább szétaprózásához vezetne. Most már nem úszható meg a tudományos intézményrendszer gyökeres reformja, az egyetemek kutatói tevékenydsségének megerősítése., az akadémiai intézmények erőteljes csökkentése.

komment1 2011.01.31. 14:42:11

@tölgyes:

A nyugati összehasonlításról az a véleményem és a személyes tapasztalatom már ami a tudományos berkeket illeti, mert a Fehér Házba nem jártam, hogy természetesen mindenütt fontosak a személyes kapcsolatok, ki mondta, hogy nem. Csakhogy nyugati demokráciákban azért a lényeg, a hangsúly a tényleges teljesítményen van. Magyarán nyugaton a lehető legritkább esetben tud valaki tényleges teljesítmény, valóban értékes munka nélkül pusztán kapcsolatok alapján érvényesülni. Magyarországon és egyáltalán Kelet-Európában viszont minden a kapcsolat. És szerintem általános trend, hogy aki kiemelkedő teljesítményt nyújt egyéni munkával, nem a prof keze alá dolgozva, azt a leggyakrabban megpróbálják lenyomni a víz alá. Nem fér be a rendszerbe, mert senkinek sem a famulusa, senki kegyeit nem hajhássza. Erre értettem, hogy feudális meg késő-kádári feeling totál, de lehet másnak is hívni, a lényeg szerintem amit leírtam.

És igen, ennek keretében abszolút tökéletesen egyetértek azzal, amit 4. pontban ír - ezek az fiatal kutatók külföldre kényszerülnek. De nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy tök ugyanaz e rendszer működik a konzervatív berkekben is - pontosan így "szállt el" sok ember onnan is, akiknek az esetéről tudok. Ha valakinek heidelbergi PhD-ja van, az nem érték, hanem "veszély" a főprofra - hadd ne mondjam kire, kikre. Mert ugye az ilyen ember már a drága főprof nélkül is tud érvényesülni a nemzetközi berkekben, meg egyáltalán komoly tudományos munkát folytatni - na, az ilyen nem kell.
Annyit viszont hozzátennék, hogy ezért a rendszerért pontosan amiatt, mert mindent áthat, nem lehet pusztán néhány embert felelőssé tenné, pellengérre állítani, ez szerintem undorító, pontosan ugyanezt a lenyomjuk a másikat, a jelentős kutatókat (mert mind az!) a víz alá. Ami Heller ellen folyik az már minden határon túlmegy, főleg annak tükrében, amit fent beidéztem, hogy nem is ő osztotta a pénzt, egy fillér fölött sem rendelkezett személyesen. És miért van az, hogy arról nem szól a fáma, hogy Heller Ágnes munkásságáról piszok sok vastag kötetet írtak? Hány ilyen magyar vagy akármilyen nemzetiségű prof van? Csak a világ legnagyobbjai minden tudományban. Az biztos fáj egyeseknek, mondjuk, hogy magyar konzi profból jóval kevesebb ilyen van - de nehogy már ezért Heller legyen a bűnbak. Ő pl. el kellett, hogy menjen Kádár alatt, míg sok most nagy konzi vezető tudós akkor is igen jól elvolt abban a rendszerben. De a lényeg, hogy az ő meghurcolása szerintem nemcsak botrányos, hanem totál kontraproduktív, mert tökéletesen egyetértek Önnel abban, amit az 5. pontban ír, vagyis hogy az egész rendszert, beleértve a finanszírozást kellene átalakítani (ennek nyilván csak egy része a pályázatok kérdése). De ha a mentalitás, az alapszerkezet nem változik, akkor teljesen mindegy, hogy kinek osztogatnak pénzt és állást, ugyanolyan provinciális és undi marad az akadémiai élet.

komment1 2011.01.31. 15:07:53

@tölgyes:

Ja, és még egy dolog: most olvastam Pálinkás nyilatkozatát (www.nepszava.hu/articles/article.php?id=389521). Végül is jobb későn, mint soha, legalább normálisan is megszólalt, én szerintem ez jó. Viszont annyira elképesztően árulkodóak a szavai - szerinte a tudósmegtartás az alapkutatások fejlesztésével érhető csak el. Hát ki a fene mondta, hogy a tudomány csak alapkutatásból áll? Csak a bölcsészetet véve alapul - mondjuk, ő ugye nem bölcsész, de mindegy - éppen az a szörnyű Magyarországon, hogy amit értékelnek, azok mindig csak az ún. alapkutatások, mondjuk fordítások: l. mellesleg éppen Steigerék példáját, úgyhogy fogalmam sincs, hogy Pálinkás miről beszél, mert a legtöbb elnyert kutatás (az OTKA-n) is alapkutatás. És mi van a kutatás egyéb területeivel? Ugye nehogy már valami továbbfejlesztésről legyen szó - erre szokták okosok azt mondani, hogy ebből a témából már írtak öt monográfiát, akkor mi a fenének foglalkozni vele. Hát ez egy nagy hülyeség. Igen gyakran nem az alapkutatások hozzák meg az áttörést egy-egy tudományban, hanem esetleg ugyanannak a témának teljesen új szempontú vizsgálata. Ez az egész alapkutatás túlerőltetés ugyanúgy nagyon is kommunista maradvány szerintem - a bölcsészetben pl. nyilván abból nem lehetett és nincs baj, ti. nem lehet belekötni túl sok mindenbe, ha valaki lefordít valamit, csak az számít, hogy a fordítás korrekt, a modern szakirodalmat is figyelembe vevő legyen. De ha már egy olyan témáról ír tanulmányt valaki, amiről már száz monográfia született, na ott már lehetnek ugye ún. ideológiai, meg módszertani problémák, mindenbe bele lehet kötni - hát persze hogy a komcsi érában mindenki óvakodott az ilyen témáktól, ha csak nem volt vonalas komcsi, párt propagandista. És ez a reflex még mindig mindenkiben benne van. Tényleg röhej, hogy pl. az ember ugyanazt az előadást elmondja itthon - teljesen ki vannak akadva, hülyének nézik az embert. Elmondja egy elsőrangú nyugati konferencián - odajönnek a legnagyobb profok gratulálni, hogy excellent. Ez egy abszolút jellemző szitu, sajnos.

Na, most már annyit írtam, hogy több, mint elég.

tölgyes 2011.01.31. 21:13:16

@komment1:
1.Egyetértek azzal, hogy a tudományirányítás ellentmondásai minden politikai irányzatra jellemzőek A jobboldaliak még ügyetlenebbül is kezelik a kérdést, mint a baloldaliak.
2. A féltékenységben is egyetértek azzal a megjegyzéssel, hogy ez természetesen Nyugaton sincsen másképpen, legfeljebb a nagyobb piac, no meg a tehetség előtt nyíló többféle lehetőség miatt ez talán nem olyan éles. (Az igazán tehetségesek jó része elmegy pénzt keresni és csak a tehetséges és elkötelezett megy tudósnak).
3. Hellerrről nekem nagyon jó volt a véleményem. Nagyon sajnáltam, hogy a 70-es években elküldték őket. Meg is rekedt a fejlődésük(se). A marxizmust levetkőzni nem tudták, a gyökeresen új megtanulásához késő volt. Ezzel együtt látásmódjuk nyilván eredeti volt és nagy formátumú, hiszen a Lukáccsal eltöltött évek hatása nem múlt el nyomtalanul. Én azon voltam megbotránkozva, hogy H. kiadta egyik művét, amiből kihagyta az eredeti műben lévő MARX-Engels-Lenin idézeteket...Az idézetek semmit sem rontottak az eredeti mondanivalón.
4. Azt nagy aránytévesztésnek tartom amit H. írt: vele Orbán foglalkozik..H. még mindig nem érti: az Aczél korszaknak vége. Orbán egy percet se foglalkozik Hellerrel. Lehet, hogy ez nem jó, de így van. A demokrácia soha nem tulajdonít olyan jelentőséget a tudománynak, tudósnak személyiségnek mint a diktatúra.. hiszen ez utóbbinak az alapja is és veszedelme is az erős személyiség.
5. Én azt látom, hogy az elmúlt 40-60 évben nagy lukak keletkeztek a tudományos folytonosságban. Én alapkérdésnek tartanám, hogy minden tudományterületen fordítsuk le a tudományos alapműveket. Erre azért van szükség, mert ha nem teremjük meg a modern kutatások magyar nyelvű nyelvi apparátusát, akkor a magyar kutató a külföldivel szemben hátrányba kerül.Mindenki az anyanyelvén tud a leghatékonyabban gondolkodni.. de a tudományról csak akkor lehet az anyanyelven gondolkodni, ha ehhez rendelkezésre áll a fogalmi apparátus. Ehhez sokat kell dolgozni. Abban is egyetértek Önnel, hogy a külföldi kutatók egy része sokkal többet dolgozik mint az itthoniak..ez részben azért van így, mert a magyar kutatónak futnia kell az élete után.

tölgyes 2011.01.31. 21:14:48

folyt: Most épp Jancsóék hadoválását nézem..:::))) Ezt a hazugságtömeget..:)

komment1 2011.01.31. 23:44:28

Kedves Tölgyes!

A féltékenység vonatkozásában: egyáltalán nem vitatom, hogy ez nyugaton is létezik, sőt, magam is tapasztaltam (a legfurcsább az volt, hogy abszolút csúcson lévő kutató részéről, akinek megkérdőjelezhetetlen a tekintélye és a pozíciója) - de hát emberek vagyunk, be kell látnom, ők is azok, ez már csak így van. Persze ez, ahogy Ön írta, ott sokkal könnyebben kezelhető. Viszont számomra az a rémisztő a magyar viszonyokban, hogy itthon az ilyen viselkedés szerintem, mondhatni, nem kivétel, hanem szabály. A legtöbb prof talán nem is tudatosan, hanem ösztönösen nyomja le a víz alá, vagy jobb esetben igyekszik betörni az önállóan gondolkodó, intuitív fiatalokat - tényleg tisztelet a kivételnek. Még nagyon jó emberek is szerintem sokszor így viselkednek, egyszerűen ebbe szocializálódtak.

Ami Heller munkásságát illeti: nem vagyok filozófus, de ennek ellenére használtam magam is munkáját, mert hihetetlen jó gondolatokat találtam benne. Emellett effektíve megtagadta a marxizmust, más irányba fejlődött. És hát letagadhatatlan, hogy az abszolút csúcson van a szakmájában nemzetközi szinten, kevés olyan élő tudós van a világon, akinek a munkásságáról vaskos monográfiákat írnak sorban nemzetközileg elismert kutatók. Ezek olyan tények, melyeket még azok is kénytelenek elismerni, akik ki nem állhatják. Én se imádom, de ennek a kampánynak köszönhetően, komolyan, egyre jobban megkedvelem ;)

Orbán vonatkozásában sajnos egyáltalán nem értek egyet - én úgy gondolom, hogy ez az egész nagyon is jól illeszkedik a többi késő-kádári dologhoz, amiket szépen lassan bevezet. Pont erre mutattak rá a New School for Social Research kutatói: es.hu/2011-01-26_a-new-york-i-new-school-nyilt-levele-orban-viktornak. Én is hasonlóan látom a helyzetet. Radnóti Sándor is arról írt, hogy láthatóan mindenki fél, feltűnően senki nem akar nyilatkozni. Ez, mondjuk, a fent leírt akadémiai rendszert figyelembe véve egy kicsit sem lepett meg. Éppen ebbe illik szerintem az a kormányzati törekvés, hogy a gondolkodó értelmiségre úgy en bloc nyomást gyakoroljanak, bemutatva: így jár, aki kritizál. Hiszen ez a Budai Gyula nevű zugügyvéd végig így működött, minden más esetben is, még ahol jogos is volt a vizsgálat. Nem üldöznek, nem, csak azért világossá teszik, hogy sokkal jobb neked, ha befogod. Pálinkás is már csak akkor nyilatkozott valami épphogyot, amikor már tűrhetetlenné vált, a teljes akadémiai értelmiséget lejárató lett a kampány. Tiszta Salem.
Persze ebben nyilván nem értünk egyet.

A fordítások: én konkrétan az alapszövegek lefordítására céloztam, hogy ezeket finanszírozzák alapkutatás címen. Nyilván ezeknek és az alapmonográfiáknak a lefordítása is fontos, ezt szerintem is így igaz. Az is igaz, hogy a magyar terminológiát, tudományos nyelvet folyamatosan illene ilyen módon is fejleszteni. Viszont úgy látom, nagyon jó irány, amit a CEU-n csinálnak, az idegen nyelven oktatás, hogy még a PhD-t is angolul kell megírni. Ez kétségtelen nagy erőfeszítés, enélkül azonban provinciális marad a magyar kutatás. Az említett nyugati versenyelőny érdekes egy ügy, ti. igen erős a gyanúm, hogy a "marslakók" sem csak kizárólag a klebersbergi rendszernek meg ilyeneknek köszönhették zsenialitásukat, hanem egyszerűen annak, hogy magyar zsidók voltak (l. még pl. Heller :)). Ti. ez annyit jelent hogy három teljesen eltérő nyelvcsalád rendszerében kellett otthon lenniük (finnugor, sémi, indoeu.) - a nyelv, ahogy Ön is írja, eszméletlenül meghatározza a gondolkodást, és az ilyen szintű komplexitás aztán meg elképesztően beindíthatja. Magam is azt láttam, hogy magyar kutatók képesek olyan összefüggéseket meglátni, olyan rendszereket kidolgozni, hogy nyugati kollégáik egyszerűen paffá lesznek. Tehát amit vesztünk a réven, azt szerintem igencsak megnyerjük a vámon - nem véletlen, hogy arányaiban olyan sok a nagyon tehetséges magyar tudós.

De most már megint annyit írtam, hogy juj. Az a helyzet, hogy most éppen egy tanulmányt kellene befejeznem, amivel régóta lógok. Viszont, meg kell mondjam, élmény volt Önnel vitázni. Talán egyszer személyesen folytathatjuk.

Minden jót!

tölgyes 2011.02.01. 15:55:05

@komment1:

Kedves kommenti1!!

Nem untam azt, amit írt.
1./A végén kezdem. Én azt gondolom , téved abban, hogy itt bárki megfélemlítésre törekedne. Bizonyos mértékű revansra való hajlam nem zárható ki. Mégis inkább azt látom, hogy a fidesznek nincsen értelmiségi politikája. A fidesz használja az értelmiségnek azt a részét, amelyikkel képes együtt dolgozni, - de nekik sem hálás - akivel meg nem képes együtt dolgozni azzal nem törődik. Megnyerni se akarja, befolyásolni se akarja, igazán elnyomni se akarja, egyszerűen csak nem foglalkozik vele. A magyar értelmiség azonban nem erre van szocializálva. Épp tegnap néztem a DunaTV-én a filmet amelyikben a régi filmes nagy öregek emlékeznek arra, hogy milyen is volt a régi rendszerben; ki volt besúgó, ki úgy súgott be, hogy járt előszobázni valamelyik politikai vezetőhöz, elsősorban Aczélhoz. Nagy legendák jártak ezekről az értelmiségi –politikus együttlétekről. Déry állítólag felhívta Aczélt, mert a lakása előtti fára felmászott egy kismacska és ott nyávergott, nem tudott lejönni, Déry meg nem tudott aludni. Aczél elvtárs azonnal riasztotta a tűzoltókat, akik Déry hívására nem voltak hajlandóak kijönni.:) Jancsó és Hernádi Aczélt egy méteres tortával ajándékozta meg mire Aczél akkori viszonyok között horribilis pénzt adott a filmjükre. Ezeken a találkozókon ment a smúzolás, ami a feljelentgetés szolidabb formája volt, de a következményei nem kevésbé voltak végzetesek. Ilyen beszélgetésen eldőlhetett az, hogy ki antiszemita, rendszer ellenes, elhajló stb. Hellerék, Szelényiék 1973-as világba zavarása mögött is tudni vélték sokan az értelmiségi személyes indítékokat is. Én máig sem értem, hogy a Bibó emlékkönyv kapcsán kirobbantott gusztustalan politikai manőverekben miért kellett szerepet vállalnia a jó nevű akadémikusnak.
Minden esetre a magyar értelmiség arra asszimilálódott, hogy vele különlegesen bánnak. Vagy úgy, hogy a politikai vezetés még a nyávergó macskát is lehozatja a fáról a kedvéért, vagy úgy hogy ugyanőt börtönbe csukja, ami ugyan elviselhetetlen tud lenni, - senkinek sem kívánom és ők maguk sem kívánták - de mégis aláhúzza a fontosságát. Gondolja meg: Nagy Gáspár megírta a „híressé” vált Nagy Imre verset. Ebből lett égszakadás, földindulás. Leváltották az írószövetségi titkárságból, szilenciumra küldték, de törődtek vele. Áramlott felé az emberi együttérzés és a hatalom bizalmatlansága. Ez kiemelte őt az ismeretlenségből és bizonyos értelemben naggyá tette. Nagy G. nem rossz költő, de nem is olyan nagyon jó költő. A körülötte folyó habverés messze felértékelte őt. Most meg: írhat bárki bármit, sehol semmi. A politika nem keresi különösképpen a művészek , tudósok kegyét. Persze felhasználja azt, ha valaki sikeres. PR-nek nem rossz, de nem is sokkal több annál. A diktatúra legitimáltatja magát a nagy művészekkel. A demokráciának ilyen legitimációra nincsen szüksége.
2. Aztán itt van ez a marxizmus kérdés. Tudja ez nem olyan, hogy aki ebben nőtt fel, az csak leveszi magáról mint a kabátot. Sokan elfelejtik, hogy a marxizmus maga is a zsidó-keresztény kulturális tradíció része és terméke, mint ahogy a kereszténységet tagadó vagy nem tagadó liberalizmus is csak ott tudott önerőből kifejlődni, ahol a kereszténységnek valamilyen formája domináns szerepet játszott. A marximusnak az egy külön balszerencséje, hogy amikor állami ideológiává vált, akkor a bizánci és keleti despotikus hagyományokkal lépett frigyre. Én magát Marxot nagy formátumú és igen jelentős hatású tudós gondolkodónak tartom, aki természetesen – mint minden tudós – sokat és nagyokat tévedett. A nagy baj akkor történt vele, amikor orákulummá vált, pedig a maga módján ő még ez ellen tiltakozott is, mondván „Nem vagyok marxista.” Az európai értelmiség java és többsége nem is tudta magát kivonni a marxizmus különböző áramlatainak a hatása alól. És azok, akik túljutottak Marxon és a marxizmuson gondolkodásukban számos elemet mégis megőriznek belőle. Ha volna hozzá kedvem és időm, akkor ezeket az elemeket Heller mai műveiből is kimutathatnám. Ráadásul ők egy színvonalas, de ortodox marxistán keresztül jutottak el Marxhoz. Lukács erős személyiség volt nem csak jelentős gondolkodó; elég ha arra gondol az ember, hogy a világirodalomban is megörökítették személyiségének bizonyos elemeit (Th. Mann :Varázshegy.)

Angliában az ezredfordulón megszavaztatták az embereket többek között arról is, hogy ki az évezred filozófusa. Mindenki meglepetésre a legtöbb szavazatot Marx kapta. Itthon a sok filozófus rögtön képernyő elé ült és fejtegették: Marx nem is filozófus stb. Ekkor mondtam az egyik kedves barátomnak, hogy az ismertség mellett még egy érv szól Marx népszerűsége mellett. Neki - a többiekkel ellentétben - volt egy világos, egyszerű ,mindenki által megtapasztalt üzenete:”A kapitalizmus nem jó”. Ez az üzenet ma is egybeesik az emberek tapasztalataival. (Azt a csacsiságot, hogy jó a kapitalizmus, csak a legelvadultabb liberálisok, a Bokros-Bauer félék állítják, de talán még ők sem.) Ezért aztán a marxizmus Heller esetében számomra nem szitokszó, miközben én is tudom és nyilván Heller is tudja nálam sokkal jobban, hogy Marx nem adott és nem ad a világ dolgaira mindenben érvényes magyarázatot. Így van ez minden más gondolkodóval is.
A nyelvek dolgában egyetértek Önnel Teller a magyar nyelvnek tulajdonított különleges jelentőséget. Abban is egyetértek, hogy a felnövekvőknek több nyelvvet kell tudni jól beszélni, de ez mégsem teszi feleslegessé az anyanyelven való írás és a tudományos eredmények anyanyelvre való lefordítását. Mert elképzelhető, hogy valaki világnyelven publikál, csak maga adolog, amit publikál az lesz provinciális a fentebb leírt okok miatt: mindenki az anynanyelvén tud a legmélyebben és leghatékonyabban gondolkodni a világ dolgairól.

tölgyes 2011.02.01. 15:57:08

@komment1:

Kedves kommneti!

Nem untam azt, amit írt.
1./A végén kezdem. Én azt gondolom , téved abban, hogy itt bárki megfélemlítésre törekedne. Bizonyos mértékű revansra való hajlam nem zárható ki. Mégis inkább azt látom, hogy a fidesznek nincsen értelmiségi politikája. A fidesz használja az értelmiségnek azt a részét, amelyikkel képes együtt dolgozni, - de nekik sem hálás - akivel meg nem képes együtt dolgozni azzal nem törődik. Megnyerni se akarja, befolyásolni se akarja, igazán elnyomni se akarja, egyszerűen csak nem foglalkozik vele. A magyar értelmiség azonban nem erre van szocializálva. Épp tegnap néztem a DunaTV-én a filmet amelyikben a régi filmes nagy öregek emlékeznek arra, hogy milyen is volt a régi rendszerben; ki volt besúgó, ki úgy súgott be, hogy járt előszobázni valamelyik politikai vezetőhöz, elsősorban Aczélhoz. Nagy legendák jártak ezekről az értelmiségi –politikus együttlétekről. Déry állítólag felhívta Aczélt, mert a lakása előtti fára felmászott egy kismacska és ott nyávergott, nem tudott lejönni, Déry meg nem tudott aludni. Aczél elvtárs azonnal riasztotta a tűzoltókat, akik Déry hívására nem voltak hajlandóak kijönni.:) Jancsó és Hernádi Aczélt egy méteres tortával ajándékozta meg mire Aczél akkori viszonyok között horribilis pénzt adott a filmjükre. Ezeken a találkozókon ment a smúzolás, ami a feljelentgetés szolidabb formája volt, de a következményei nem kevésbé voltak végzetesek. Ilyen beszélgetésen eldőlhetett az, hogy ki antiszemita, rendszer ellenes, elhajló stb. Hellerék, Szelényiék 1973-as világba zavarása mögött is tudni vélték sokan az értelmiségi személyes indítékokat is. Én máig sem értem, hogy a Bibó emlékkönyv kapcsán kirobbantott gusztustalan politikai manőverekben miért kellett szerepet vállalnia a jó nevű akadémikusnak.
Minden esetre a magyar értelmiség arra asszimilálódott, hogy vele különlegesen bánnak. Vagy úgy, hogy a politikai vezetés még a nyávergó macskát is lehozatja a fáról a kedvéért, vagy úgy hogy ugyanőt börtönbe csukja, ami ugyan elviselhetetlen tud lenni, - senkinek sem kívánom és ők maguk sem kívánták - de mégis aláhúzza a fontosságát. Gondolja meg: Nagy Gáspár megírta a „híressé” vált Nagy Imre verset. Ebből lett égszakadás, földindulás. Leváltották az írószövetségi titkárságból, szilenciumra küldték, de törődtek vele. Áramlott felé az emberi együttérzés és a hatalom bizalmatlansága. Ez kiemelte őt az ismeretlenségből és bizonyos értelemben naggyá tette. Nagy G. nem rossz költő, de nem is olyan nagyon jó költő. A körülötte folyó habverés messze felértékelte őt. Most meg: írhat bárki bármit, sehol semmi. A politika nem keresi különösképpen a művészek , tudósok kegyét. Persze felhasználja azt, ha valaki sikeres. PR-nek nem rossz, de nem is sokkal több annál. A diktatúra legitimáltatja magát a nagy művészekkel. A demokráciának ilyen legitimációra nincsen szüksége.
2. Aztán itt van ez a marxizmus kérdés. Tudja ez nem olyan, hogy aki ebben nőtt fel, az csak leveszi magáról mint a kabátot. Sokan elfelejtik, hogy a marxizmus maga is a zsidó-keresztény kulturális tradíció része és terméke, mint ahogy a kereszténységet tagadó vagy nem tagadó liberalizmus is csak ott tudott önerőből kifejlődni, ahol a kereszténységnek valamilyen formája domináns szerepet játszott. A marximusnak az egy külön balszerencséje, hogy amikor állami ideológiává vált, akkor a bizánci és keleti despotikus hagyományokkal lépett frigyre. Én magát Marxot nagy formátumú és igen jelentős hatású tudós gondolkodónak tartom, aki természetesen – mint minden tudós – sokat és nagyokat tévedett. A nagy baj akkor történt vele, amikor orákulummá vált, pedig a maga módján ő még ez ellen tiltakozott is, mondván „Nem vagyok marxista.” Az európai értelmiség java és többsége nem is tudta magát kivonni a marxizmus különböző áramlatainak a hatása alól. És azok, akik túljutottak Marxon és a marxizmuson gondolkodásukban számos elemet mégis megőriznek belőle. Ha volna hozzá kedvem és időm, akkor ezeket az elemeket Heller mai műveiből is kimutathatnám. Ráadásul ők egy színvonalas, de ortodox marxistán keresztül jutottak el Marxhoz. Lukács erős személyiség volt nem csak jelentős gondolkodó; elég ha arra gondol az ember, hogy a világirodalomban is megörökítették személyiségének bizonyos elemeit (Th. Mann :Varázshegy.)

Angliában az ezredfordulón megszavaztatták az embereket többek között arról is, hogy ki az évezred filozófusa. Mindenki meglepetésre a legtöbb szavazatot Marx kapta. Itthon a sok filozófus rögtön képernyő elé ült és fejtegették: Marx nem is filozófus stb. Ekkor mondtam az egyik kedves barátomnak, hogy az ismertség mellett még egy érv szól Marx népszerűsége mellett. Neki - a többiekkel ellentétben - volt egy világos, egyszerű ,mindenki által megtapasztalt üzenete:”A kapitalizmus nem jó”. Ez az üzenet ma is egybeesik az emberek tapasztalataival. (Azt a csacsiságot, hogy jó a kapitalizmus, csak a legelvadultabb liberálisok, a Bokros-Bauer félék állítják, de talán még ők sem.) Ezért aztán a marxizmus Heller esetében számomra nem szitokszó, miközben én is tudom és nyilván Heller is tudja nálam sokkal jobban, hogy Marx nem adott és nem ad a világ dolgaira mindenben érvényes magyarázatot. Így van ez minden más gondolkodóval is.

komment1 2011.02.01. 19:35:35

@tölgyes:

Kedves Tölgyes!

Köszönöm a tartalmas válaszát.
Naphtáról mindjárt eszembe jutott, hogy a legutóbb Roger Scruton hasonlította "komáját", TGM-et Naphtához - na persze, nyilván nem véletlenül, Lukács is benne volt :)
Nem ismerem kimerítően Heller Ágnes műveit, úgyhogy készséggel elhiszem Önnek, hogy annak ellenére is sok a marxista elem nála, hogy úgymond elvetette a marxizmust.
Ez az angol dolog érdekes: ha nekik kellett megnevezni a filozófust, akkor lehet, hogy az a helyzet, hogy másról nemigen hallottak. Hallott egy angol átlagember Aquinói Tamásról, Descartesról, Voltaire-ről vagy Heideggerről? Hát kétlem. Én nagyon meglepődtem, mikor még elég régen rájöttem, hogy milyen alulműveltek átlagban (kb. skót átlagember, aki nem tud Walter Scottról meg Macphersonról az ott teljesen "normális", átlagos - nálunk azért a legszerényebb tudásúak is hallottak valamit Petőfiről meg Aranyról). Akadémiai körökben viszont én úgy láttam, hogy legalábbis a kommunista szitokszó.

Az Orbán dologról: abban tökéletesen egyetértek Önnel, hogy igazán nem izgatja sem őt, sem a körét az értelmiség. Ilyen szempontból szerintem is tényleg tesznek az egészre. Én nem is erre gondoltam, és ha ilyen szempontból mondta Heller Ágnes, hogy OV vele foglalkozik, akkor egyetértek vele, hogy nem. Ellenben ami OV-t izgatja az az szerintem, hogy minimálisan se tudjanak bezavarni neki ilyen tényezők, mint Hellerék. Mert egyrészt tényleg teljesen világos volt most is, hogy Hellernek és másoknak is van tekintélyük nyugaton, és a médiaügyben és egyáltalán OV nemzetközi megítélésében, ami itthon is hat az emberekre, a választókra, bizony számít az, hogy ők mit mondanak. Meg azért sokaknak itthon is számít, és a kormány részéről ez a kampány jó üzenet lehet mondjuk olyan értelmiségieknek, mint Babarczy Eszter, akik civil mozgalmat szerveznek. Szerintem ennyiben érdekli OV-t az ő tevékenységük, ezért a nyomás - bár érdekelte Kádárt más vonatkozásban? A különbség annyi, hogy most tényleg demokrácia van szerintem is, sokkalta "szelídebb" a nyomásgyakorlás. És még egy: nagy különbség Kádár és OV között a stílus is - Kádár furmányos volt, igyekezett megnyerni is az értelmiséget, OV meg most már olyan, mint a tank. Ő ugyan nem akar senkit megnyerni. Szerintem nem is nyert volna soha, ha nem ilyen botrányosan kormányoznak a szocik, és még a nyerési statégiája is a tanké volt - ti. a szocik ellenében.
Nyilván nem győzzük meg egymást ilyen téren, egyszerűen másként látjuk a dolgot.

Szóval nagy örömmel olvastam a kommentjeit és még egyszer minden jót!

tölgyes 2011.02.01. 21:59:17

@komment1:

Kedves kommenti!

Én is köszönöm érdemi válaszait. Önnek is minden jót!
süti beállítások módosítása