Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:26

"Holnapra sajtótájékoztatót hívok össze. El fogom mondani, hogyan értékelem meggyanúsításomat, és azt is, hogy mit fogok tenni. Teszem a dolgom. No pasaran!" – írja Gyurcsány Ferenc, utalva a spanyol polgárháború idején híressé vált antifasiszta jelmondatra. Általában nem szeretem, ha - a politikai karrieren túlmenően - emberi sorsokat érintő ügyekben is alkalmazzuk a politikai elemzés speciális szempontjait, ilyen témákban furcsán cseng érdekekről és hasznokról beszélni. Ez az ügy azonban nem  egészen ilyen: már most látszik, hogy minden pillanata eminensen politikai.

(Fotó: Origo)

Bár a politika szinte kalkulálhatatlanul sokszereplős játszma, többé-kevésbé világos, hogy ebben a viszonyrendszerben alapvetően három fontos érdekcsoport azonosítható. Egyrészt maga a politikus (és persze a vele egy csónakban evező támogatói), aki láthatóan úgy döntött, hogy számára a nyilvánossághoz fordulás, a folyamatos szereplés, az állandó jelenlét a legjobb stratégia. Másrészt a politikus pártjának jelenlegi vezetése, tágabb értelemben a Gyurcsányon kívüli baloldali szereplők, akik egyértelműen tehertételnek látják a volt miniszterelnököt, ezért a minél előbbi rugalmas és csendes elszakadásban lennének érdekeltek. Harmadrészt pedig a Fidesz, amelyről általában azt szokás gondolni, hogy a volt kormányfő gyors kiiktatásában érdekelt, ám ez a valóságban messze nem ilyen egyértelmű.

Ha tisztán a politikai érdekeket nézzük, és eltekintünk a politikában amúgy eltekinthetetlen egyéb emocionális tényezőktől, megítélésem szerint a Fidesz ebben az ügyben három dolgot akarhat:

Egyrészt fontos számára, ne keletkezzen az a látszat, hogy az elszámoltatásról való korábbi szónoklatok a kormányzás során erősen inflálódtak, azaz érdekében áll, hogy a kishalak mellett és után most már valami igazán nagy hal is horogra akadjon. Nem vitás, Gyurcsánynál alkalmasabb személy ezen igény kielégítésére nincs a magyar politikában: ha a bíróság elítéli, példátlan és látványos bizonyítékát adja az elkövetett bűnnek és a hatékony felelősségre vonásnak.

Másrészt a Fidesznek elemi érdeke, hogy a volt kormányfőből véletlenül se válhasson mártír, hogy ne menjen el a folyamat egy olyan nehezen ellenőrizhető irányba, amelynek a végén Gyurcsány esetleg megdicsőülve, vádlóit nevetségessé téve térhet vissza a politikai közéletbe. Kérdés, hogy mindez biztosítható-e egy olyan eljárásban, amelyre a Fidesznek csak erősen korlátozott befolyása lehet – arra pedig szinte semmi, hogy miről beszél és mit cselekszik egy ilyen helyzetben maga a főszereplő, s miképpen reagál erre a hazai és a nemzetközi közvélemény.

Harmadrészt pedig – és erre a szempontra különösen felhívnám a figyelmet – lényeges lehet a Fidesznek, hogy a szocialista politikus állandó szereplője maradjon a híreknek. Az elmúlt egy év fényesen bizonyította, hogy a kormány számára kifejezetten kellemes, ha Gyurcsányt folyamatosan céltáblának használhatja, illetve rendre összemoshatja személyével a kormányellenes megszólalásokat és fellépéseket. Ha a volt kormányfőt perbe fogják, az eddig a Fidesz számára jól működő szereposztás felborulhat, és kétségessé válhat ennek a kormányzati stratégiának a folytathatósága. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen eljárás – miközben iszonyatos károkat is okoz – végeredményben akár az MSZP-n belüli hatalmi versengés megoldásában is segíthet, tiszta helyzetet teremtve az ellenzéki párton belül – márpedig ez biztosan nem szolgálja a Fidesz érdekét.

Kizárólag a politikai hasznokra figyelve tehát korántsem látszik annyira egyértelműnek, hogy jól jár-e a Fidesz a volt kormányfő meggyanúsításával. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy akkor most a kormánypárti szereplők Gyurcsány mentelmi jogának fenntartása mellett döntenek majd; de azt igen, hogy bár ez – többek között az első pont miatt - vállalhatatlan lépés lenne a részükről, összességében a „vádolt”, „gyanús”, de eljárás alá nem vont, és továbbra is a szocialista pártban politizáló, rendszeresen megszólaló Gyurcsány lenne talán a legkedvezőbb opció a Fidesz számára. Miután azonban a labda már pattog, most minden bizonnyal egy meglehetősen kiszámíthatatlan kimenetelű küzdelem veszi kezdetét, amely megadja ugyan az esélyét annak, hogy a Fidesz látványosan teljesítse az elszámoltatással kapcsolatos ígéretét, ugyanakkor olyan útra is terelheti a magyar politikát, amellyel kapcsolatban egyelőre talán még elképzeléseink sincsenek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr252870555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oszd meg, és uralkodj! 2011.05.03. 01:00:02

  Engem a fehérgalléros bűnözés sose nyugtalanított, úgyhogy első körben elhajolnék a kötelező eldöntendő kérdés elől, hogy Gyurcsány Ferenc mint magánszemély vajon bűnös-é vagy bűntelen. Mindkettő benne van a pakliban: az egy főre jutó legtöbb si...

Trackback: Miért pont most, miért Sukoró? 2011.05.02. 14:30:24

Az nem meglepő, hogy Gyurcsányt megpróbálják börtönbe juttatni, elvégre ezt már a választások előtt megígérték a Fidesz rajongótáborának, s ennél is fontosabb, hogy a Kedves Vezető személyes bosszúvágya kielégüljön. De miért pont most, és miért Sukoró ...

Trackback: Megkapta már az e hetit? 2011.05.02. 11:03:39

A kormányzati pótcselekvések éppen aktuális elemeként megint kérdőívvel támadja Pártunk és Kormányunk a közt. Ezúttal szociális konzultációnak hívják a vélhetően megint nagyjából félmilliárdos postaköltséggel járó porhintést. Orbán "Patetikus...

Trackback: Mert minden csend halál 2011.05.02. 10:21:04

Korántsem látszik annyira egyértelműnek, hogy jól jár-e a Fidesz a volt kormányfő meggyanúsításával.

Trackback: Orbán már érzi, hogy a pokolba kívánjuk 2011.05.02. 10:06:56

Gyurcsány a blogjában higgadtan reagált Orbán beszédére....

Trackback: Orbán már érzi, hogy a pokolba kívánjuk 2011.05.02. 10:06:56

Gyurcsány a blogjában higgadtan reagált Orbán beszédére....

Trackback: Gyurcsány, mint egy falat kenyér, avagy egy csapásra több légy 2011.05.02. 09:28:43

Hámitmongyak. Talán így előlegbe annyit, hogy a Magyarország miniszterelnöke feliratú körpecsét legfőbb őre és tulajdonosa, a Forradalmi Jogász-paraszt Kormány első jogásza és parasztja, a nagytudású hatalomtechnikus beindította a Nagy Játszma című, na...

Trackback: Történelmi: Gyurcsány a vádlottak padján? 2011.05.01. 23:58:34

Égető szükség van egy elrettentő példára, de az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie. A legfőbb ügyész helyettese a Parlamentben Budai Gyula kérdésére nem cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc is ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2011.05.03. 20:18:33

@manyike: Ma már leírtam a NOL-on is. Gyurcsány valamivel több mint négy év alatt megharmadolta az MSZP támogatóit.. Válasszák meg újra.. és ő befejezi azt, amit elkezdett.

a-kis-herceg 2011.05.03. 20:19:10

@ulrike: nem tűnt fel? 20 éve fő tevékenységük... lakások áron alul, telkek haveroknak stb

ssi 2011.05.03. 20:19:34

@aszekelyek: "ez a legújabb hazugsága" - már mint kinek?
- az egyik kommentelő leírta a saját véleményét, azt másoltam be
- "hazugságok" - hát abból sajna van bőven s mindegyik oldalon

mára búcsúzom :-)

Faszerkezet 2011.05.03. 20:20:01

@tölgyes:

Élesen elkülönül a kérdés. Felnevelte e azt a 7 gyereket, vagy mindenféle segély, és kedvezmények miatt, az állam az adóforintjainkból nevelte fel nagyrészüket....

amennyiben valaki tisztességben felnevelte a gyermekeit, legyen az akármennyi, úgy természetesen mindenbe beleszólhat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 20:20:17

@tölgyes:

Hogy tartotta el akkor azt 5-7 gyereket?

Szóval nem.

Nem az a hasznos társadalmilag, ha darab darab alapon minél több gyerek születik, akik jelentős részét aztán majd az államnak kell eltartania, de legalábbis az eltartásukhoz hozzájárulnia anyagilag az adófizetők pénzéből, hanem az, ha olyan családokban születik minél több gyerek, ahol el is tudják tartani őket.

Az államnak a jövő adófizetőire van szüksége és nem a jövő börtönlakóira, hajléktalanjaira, munkanélkülijeire.

Persze az egy dolog, hogy ki hova születik, aztán már rajta múlik mit hoz ki belőle, de azért nagyon nem mindegy, hogy milyen családban nő fel.

Ezen javítani pedig nem úgy lehet, hogy a felelősebben gondolkodó emberektől, akik a semmire nem vállalnak be sok gyereket elszedi az állam a pénzt és odaadja a megélhetési szaporodóknak.

A sok gyerek létrehozása egyedül önmagában még ugyan nem nagy érdem.

Azokat fel is kellene tudni jól nevelni.
Az már érdem.

6.Lenin 2011.05.03. 20:21:31

@manyike:

A döntés joga, felelőssége a Tiéd.

ulrike (törölt) 2011.05.03. 20:25:22

@manyike: Stimmeltetve van, mint a jó cigányzenekar.

tölgyes 2011.05.03. 20:26:58

@munkasterror: Látom magának is sok esze van. Próbálja hasznáni. Ha Ön keres netto 630.000 forintot, (uye egészen jó kis bér)akkor 7 gyermek esetén az egy főre jutó jövedelem a családban 70.000 forint vagyis minimálbér körüli.

Ha egy gyermektelen házaspár fejenkénti 210.000 forintos netto kereset mellett háromszor akkora jövedelemmel rendelkezik.

Az egyik család adót fizet, a másik család adót fizet és gondoskodik arról, hogy legyen majd ember aki kicseréli maga alatt a pelenkát, amikor öregen belecsinál.. és még biztosítja az Ön nyugdíját is.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.03. 20:27:23

@aszekelyek:

Tulajdonképpen igaz, hogy mind Gyurcsány, mind Orbán mindig ugyanazt akarta. Első lenni.

Ezért Gyurcsány görcsösen erőlködött, hogy ő többet érjen el, mint mások. Nem sikerült.

Ezért Orbán görcsösen erőlködik, hogy mások ne érjenek el többet, mint ő. Nem fog sikerülni.

:-)

jjulie 2011.05.03. 20:27:45

@tölgyes:

és még az is a gyurcsány volt, aki fölmosta az orbánnyal a padlót, orbány tudod a csodacsatár

hoplita 2011.05.03. 20:29:43

@munkasterror:
Tölgyes eftásnak az a lényeg, hogy 7 gyerek.
Mindegy, hogy a kalányos család 7 kedves kis purgyéja, kiknek mán takarítják a celláját, vagy egy magyar, dolgozó nagycsaládos.
Amilyen hülye, az előbbinek úgy érzi jobban kell örülni.

a-kis-herceg 2011.05.03. 20:31:06

@jjulie: rájöttem. sokan valójában lexarják mi van a nemzettel...

csak azért jönnek ide kommentelni, hogy jól megrugdossák a várúr-tölgyes-aszékelyek fidesfanokat és kiröhögjék laci56-ot...

oppá. milyen kevesen vannak már... huslevi? és mirmurcica? meg a régebbiek?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 20:31:14

@manyike:

"szerted én ezért ellenszenves gondolkodású vagyok?"

Ezt nem tudom mire írtad, nem is a te hozzászólásodra válaszoltam.

Bibi 1.
A bérek "igazságosan" nem összehasonlíthatóak. Hány hektár föld felszántása ér fel hány beteg meggyógyításával?

A versenyszéfárban a piac határozza meg a béreket, az állami szférában pedig az állam teherbíró képessége azaz a befolyó adók mértéke, azaz végső soron szintén a piac.

Ha a magyar szerelő munkás nem keres annyit, mint a nyugat-európai kollégája, akkor a magyar orvos, tanár sem kereshet annyit.

Ilyen egyszerű.

Bibi 2.
Nem a felső adókulcspt törölték el, hanem egykulcsos SZJA-t vezettek be. Az, hogy kinek kedvezőbb és kinek nem, az az új vagy a régi adórendszer "bűne"?

Nézőpont kérdése, hogy egy igazságtalanabb adórendszert alakítottak igazságosabbá, vagy egy igazságosabbat igazságtalanabbá.

Sokak szerint az előbbi, az egykulcsos SZJA ellenzői szerint meg az utóbbi.
Vélemény kérdése, s egyik oldal sem fogja meggyőzni a másikat, mert annyira egészen máshogy látják a világot.

a-kis-herceg 2011.05.03. 20:32:39

@hoplita: a fidest sem könnyű támogatni, állandóan változnak, mint a szélkakas

tölgyes 2011.05.03. 20:32:50

@Akitlosz: Amit ír, az így buta demagógia. Persze. Olyan emberekre van szükség akik nem csak megszületnek, de részt is vállalnak a társadalmi javak megtermeléséből. Ez azonban nem lehet a családok MAGÁNügye, mert a társadalom újratermelése se magánügy. ÖNT TÚLZOTTAN MEGFERTŐZTE AZ INDIVIDUALIZMUS ÉS NEM GONDOL A DOLGOK MÖGÉ.

Az természetes, hogy az lenne a jó ha oda születnének a gyermekek, ahol megfelelő nevelésben részesülnek.. de ha már az álmokról beszélünk.. akkor az is jó lenne, ha minden család vállalna 3-4 gyermeket és azok akiknek erre megvan a feltételük akár többet is.. de mint tudja az élet nem mindig irányítható olyan könnyen.. mert ezt sem lehet elrendelni.. mert az MEG TÚLZOTT BEAVATKOZÁS LENNE AZ ÉÉLETBE. Így aztán maradnak ezek a befolyásoló eszközök... amiket azonban nem célszerű kiiktatni, mert akkor magának annyi.:)

nyünyüge 2011.05.03. 20:35:24

@a-kis-herceg:
a bankszámlaszámuk biztosan stabil.

tölgyes 2011.05.03. 20:35:53

@hoplita: Ezek szerint Ön is csatlakozott zsüli elvtárshoz, aki ugyancsak nem tud olvasni. Mindegynek nem mindegy éppen, de azért szerintem két hét után menekülne vissza kalányosék szomszédságába, ha előtte két hétig egy afgán család lenne a szomszédja..:) Hogy értse is.

tölgyes 2011.05.03. 20:37:14

@jjulie:
Zsülikém!

Látom beírás előtt már megint bikát akart fejni, de hátulrúl közelítette meg:) és úgy járt mint Mehemed.

ulrike (törölt) 2011.05.03. 20:37:55

@a-kis-herceg: Blabla. Az állami tulajdonban lévő lakások túlnyomó részét az állam eladta a bennlakóknak kedvezményes áron. A HM, mint az állami tulajdon egy részének kezelője - nem tulajdonosa - ugyanezt tette, ugyanolyan feltételek mellett. Korábban több, mint 200 Honvédségnek a jelenleginél jóval számosabb hivatásos állománya volt, mint a mai. Ez is a feleslegessé vált lakások eladására sarkallta az államot.

Az más kérdés, hogy közben visszaélések is történtek, mint mindenütt. Hendéék rosszul választották a levest, mibe beleköptek. Erre később rájöttek. Lett volna más, ennél jóval nagyobb ügy, mondjuk Grippen, vaggy ennél hitelesebb csak szoci ügy is. Persze ez vica-versa igaz. A szolgálati lakások eladása egyébként éppen Für alatt kezdődött, kinél Hende segédállamtitkárként szolgált (jogi).

lüke 2011.05.03. 20:38:19

@nyünyüge:miben?

@manyike: az EU-ban- Brüsszel , Luxemburg- minden tagállam ünnepe szabadnap, igy havi 3ezer€ felett alig dolgoznak és
Q7-n járnak

az egy millió min. béres magánvállakozónak secko jedno
és minden folyamatos üzemben is

lüke 2011.05.03. 20:40:23

@tölgyes:
mi van ?maga két napja plagizál:)
Lobkowitz :)
Gyurcsány epigónia erre inspirálja?
Megtaláltam a bulgár katedrálist elküldöm-, Kösztler lehet ,hogy malignus magyar?

ulrike (törölt) 2011.05.03. 20:40:36

@a-kis-herceg: Bocs, helyesbítek: ..több, mint 200 ezres Honvédségnek..

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 20:42:50

@tölgyes:

Senki nem fosztja meg a jogtól.

Az jogfosztás, ha egy álláshoz szakképzettséget kérnek és akinek nincs meg azt nem veszik fel? Neki is meg lehetne.

A választáson döntést kell hozni, s a felelős döntéshez szükséges némi ismeretanyag, írni olvasni legalább tudni kellene, s néhány minimális dologgal tisztában lenni.

Akiknél ez nincs meg, hogyan tudnak felelősen élni a jogukkal?

Minden választási rendszer, bármilyen liberális is feltételekhez köti a választójogot. Például állampolgársághoz, lakóhelyhez, életkorhoz stb.

Nem szavazhat bárki csak mert embernek született.
- Ilyen feltétel eleve súlyosan diszkriminálná a csimpánzokat -.

Szóval minden államnak joga van feltételekhez kötni a választójogot.

Ha ezek a feltételek olyanok, hogy az adott országban bárki épelméjű eleget tud tenni nekik, tehát nem születési előjogokhoz köti, akkor nem diszkriminatív.

Aki bele akar szólni az ország dolgába járuljon is hozzá az ország eltartásához!
Ha az alkotmánybíróság problémásnak találná, akkor egyszerűen át kell nevezni a SZJA-t, valamilyen járuléknak.
Államfenntartási járulék pl.

Azért kicsit furcsa, hogy mennyien támogatnak minden olyan adót, amit ők maguk nem fizetnek, de már a minimálbér adómentességének az eltörlése ellen is lázadnak.

Tartsa el az államot a köz és az szóljon bele ország dolgába aki eltartja azt!

Aki erre nem képes, az örüljön a segélynek!

tölgyes 2011.05.03. 20:43:36

@a-kis-herceg: Nincs semmi újdonság. Rugdostak már 2001 óta folyamatosan.. és akkor éppen jól tudták, hogy Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai az igazi megoldás, mint ahogy most is hírdetik.. Aztán láttuk...de ők már akkor se látták..de erre szoktam mondani: aki hülye az is marad:)

tölgyes 2011.05.03. 20:46:53

@Akitlosz: Nézze ez is egy szemlélet. Látom ragaszkodik hozzá.Tegye. Rossz úton jár, ami sehová sem vezet.. mert hamar megtapasztalja, hogy mások szerint pedig Ön a társadalom szemetje.. és arra is lesznek frappáns ideologiák és Önhöz hasonló megmondó emberek. Én azonban azt mondom: az Ön nézetei véleményem szerint korlátoltak károsak és a nemzetnek kárára vannak.

hoplita 2011.05.03. 20:47:37

@tölgyes:
Most rábasztál.:)
Nekem van két afgán haverom....illetve hát pastuk.
Kelenföldön laknak, csináltam a házukat, így ismerkedtem meg velük.
Oké...enyémek az afgánok, a tied meg a kalányos divízió.

Szerintem felveheted a szopóálarcot.:)

hoplita 2011.05.03. 20:48:33

@a-kis-herceg:
A fideszt...?
Komcsi kutyák komcsi fattyai.:(

aszekelyek 2011.05.03. 20:48:54

@tölgyes: Melyik nem igaz? Arra gondoltam, hogy anno kiknek az érdekeit képviselték a képviselők. No azokét képviselték véleményem szerint a nagy privátizéléssel. Meg persze akik a megmilliárdodosottak között ma találhatók, azokét. Épp ma hallottam, hogy a MAVIR részvénycsomagokat ugyan a dolgozók előjoga lett volna megvásárolni csak éppen tízmilliós csomagokban kínálták fel nekik.... Így került külhoni tőke kezére. Mert azt a kevés milliárdost leszámítva nincs munkavállalóknak annyi pénzük, hogy bármilyen tulajdonhoz hozzájussanak. Nyilván véletlenül... hoztak ilyen törvényeket, , amik ezt lehetővé teszik.

tölgyes 2011.05.03. 20:49:15

@lüke: No mit szól a duffla plagizációhoz:)..Komor orrú bikát fejtem, rege róka rejtem/ Sorsot nézni bika tejben rege róka rejtem..:)

tölgyes 2011.05.03. 20:51:16

@aszekelyek: Az a nemigaz, hogy a társadalmi különbségeket a rendszerváltás hozta meg. Az megvolt korábban is csak másképpen működött. Ráadűásu a korábbi politikai hatalmat sikeresen konvertálta gazdasági hatalommá az ó-utódpárt.

lüke 2011.05.03. 20:51:59

@tölgyes:
hát nem
"fövárosi gróf kisasszony"

tölgyes 2011.05.03. 20:52:46

@hoplita: És még nem lőttek egy új lukat a popsiján??? Majd fognak. Náluk ez nemzeti szokás. Nem roszból csinálják. Így szokták meg.

tölgyes 2011.05.03. 20:55:05

@lüke: De azért a hoplita is egy olyan török, amelyik még nem látott tehenet:)No de most megyek sportolni üdv, üdv, üdv.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.03. 20:56:53

The Guardian: "További „újítás” a fékek és ellensúlyok kiküszöbölése, a „kivételesen hosszú időszakokra” kinevezett fideszes megbízottak a „névlegesen független” intézmények élére. Ennek az lesz a következménye, hogy ha a Fidesz elveszítené a választásokat, a kinevezettjei folytatják a hatalomgyakorlást, hiszen kevéssé valószínűsíthető, hogy bármilyen más politikai csoportosulás kétharmadot szerez a jövőbeni választáson, ezért egy esetleges baloldali kormány költségvetését megvétózhatja a Fidesz kinevezettjeiből álló költségvetési tanács, és ezután "a Fidesz kinevezte elnök feloszlathatja a parlamentet”. Félő, hogy az új Fidesz-alkotmány tovább mélyíti a szakadékot a bal- és a jobboldal között, ami akár egy sor „alkotmányos krízishez” és talán egyfajta „hideg polgárháborúhoz” vezethet."

www.168ora.hu/itthon/hideg-polgarhaboru-magyarorszagon-74505.html

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 20:57:44

@tölgyes:

Mert fasizmus idején 4 évente választásokat szoktak tartani?

Nem kellene bedőlni a vörös propagandának, akik mindenhol fasizmust látnak, ahol nem ők vannak.

Miből él az állam? Gyerekekből vagy pénzből?

Elfogad az IMF pénz helyett gyerekeket is adósságtörlesztés gyanánt,

Az államnak - MINDIG - több adófizetőre van szüksége és kevesebb eltartandóra, s nem fordítva.

A nyomor csak a nyomort termeli újra.

Minél kevesebben szorulnak rá az állam segítségére annál jobb. Nekik maguknak s, nem csak az államnak.

aszekelyek 2011.05.03. 21:00:07

@ulrike: Ugyanolyan feltételek melleeeettt? Kinek a lakására költött először demszky milliókat, hogy aztán töredékáron eladja nekik? A fővárosban a lepukkant vackot adták el a lakóknak, egy fitying ráköltése nélkül!!! Irgum - burgum, micsoda lódítás, ! Még hogy ugyanolyan feltételekkel! Nem szakad rád az ég?!Tudod , a legjobb gyerekkori barátnőm szolgálati lakásban nőtt fel, ami össze lett dobva, apja százados volt. Ady ligeten. Huszon éve is vizes, dohos lakásban laktak, az ma is az. Nincs alul szigetelve. Nem azt kapták miniszteri engedéllyel, úgy tudom. Az a lejjebb katonáknak van évtizedek óta.. , amire ugyanúgy nem költöttek, pedig létezik utólagos szigetelés.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:06:30

@aszekelyek:

1. Állást azért nem kap alapvetően sok ember, mert sokkal több a munkavállaló, mint a munkahely.

Ha az összes ember gyermektelen lenne, akkor pontosan ugyanennyi munkanélküli lenne, mint most.

2. A gyermekesek foglalkoztatását pedig maga az állam nehezíti meg azzal, hogy a munkáltatóknak többletköltségeket okoz, ha gyermekeseket foglalkoztatnak, holott nekik semmi közük hozzá, hogy hány gyerekeket nevelnek az alkalmazottaik. Versenyképességüket viszont rontja, ha részben nekik kell fizetni a gyermeknevelés költségeit.
Egy kis cég simán csődbe mehet csak attól, ha pár alkalmazottja GYEDre vonul évekig.

Szóval az államnak nem szabadna a munkáltatókra hárítania a gyermeknevelés költségeit, részben sem, és akkor szívesebben foglalkoztatnának gyerekeseket.

Nem gonoszságból nem szívesen foglalkoztatnak gyerekeseket, hanem üzleti érdekből.

Erről pedig az állam tehet a jogszabályival.
Nem szabad, hogy érdekelté tegye a munkáltatókat abban, hogy számolják, hogy hány gyereket nevelnek az alkalmazottaik.

Faszerkezet 2011.05.03. 21:12:30

@tölgyes:

Kicsit hátrébb az agarakkal kispajtás.

azért mert nem sikerült megérteni a hozzászólást, még nem én vagyok a hülye.

Jelen pillanatban életszerűtlen mind a nettó 630.000 forintos fizetés, mind a fejenkénti 210.000 forintos fizetés. Mivel ez nem leképezhető a Magyar társadalom nagyrészére, így felesleges belemenni, mivel egy fantazmagória. Valahogy így számolhatnak államunk nagyjai is.

Sokkal több ma azon 7 gyermekes családok száma, akik semmiféle adót nem fizetnek, bejelentett jövedelmük, a segélyeken kívül nincs. egyszóval az államból élnek, amit én, maga, mindannyian befizetünk.

Ezen a soron hangsan röhögtem, holott inkább sírni kellett volna.

"Az egyik család adót fizet, a másik család adót fizet és gondoskodik arról, hogy legyen majd ember aki kicseréli maga alatt a pelenkát, amikor öregen belecsinál.. és még biztosítja az Ön nyugdíját is."

Kimaradt a "Ha" a mondatokból. Ha adót fizet.

Erről a pelenkacserélésről van egy friss sztorim. Édesanyám 57 évesen kb 3 hónapja agyvérzést kapott és lebénult. Hétfői napon vitték be a kórházba, Csütörtökön kiadták, hogy csináljunk vele amit akarnk, felírták rehab várólistára majd telefonálnak, kb 1-2 hónap. És két dolgot tehettem. Vagy én pelenkázom anyámat, vagy megfizetek egy ápolót aki "maszekba" kijár, és forgatja, fürdeti, tisztábateszi, vagy fizetek egy otthont, ahol ezt megcsinálják.

Anyámnak 38 év bejelentett adózott, tb-zet munkaviszonya van, Apámnak több mint 40. Kapott a járóképtelen anyám 3 napot, az adófizetők pénzén.

Úgyhogy engem ne kábíts ezzel. Magadat ámíthatod.

ulrike (törölt) 2011.05.03. 21:18:01

@aszekelyek: Lódítani nem szoktam. Te sem, de össze-vissza beszélsz. Nincs új a nap alatt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:21:48

@tölgyes:

1. Bezzeg a kommunista időkben ez nem így volt!
Miért is akartak akkor az emberek kapitalizmust a "rendszerváltás" idején?

Mert egy normális, fejlett kapitalista államban mindenki jól megél, akinek van munkája. Az éttermi mosogató is saját autóval járhat dolgozni.

Míg Magyarországon akik dolgoznak sem viszik semmire a fizetésükből, a havi tengődéshez, szállásra, élelmiszerre, utazásra sem elég.

Miért? Mert 10 millió ember akar megélni másfél millió munkájából, akiknek jó része eddig nem is adózott rendesen "hála"az igen okos" adómentes minimálbér intézményének.

2. Ez így van. Mi a megoldás? Le kellene szaporodni a bevándorló afrikaiakat, ázsiaiakat, vagy inkább meg kellene szüntetni a bevándorlást?

Éppen azért jön Európába annyi bevándorló, mert hála a vastag európai szociális hálónak Európában a munkanélküli is sokkal, de nagyon sokkal jobban él, mint Afrikában, aki dolgozik.

Alapvetően hibás politikát folytat Európa, s ezen a helyzeten javítani nem még pazarlóbb szociális rendszerrel lehet., ami tovább rontja Európa amúgy is egyre romló versenyképességét a világban.

Sokáig Európa volt a Föld vezető térsége. Mikor lesz újra az? Ezzel a politikával soha. Addig élvezzék ki a "szociális piacgazdaságot", amíg még van miből pénzt szórni.

Mire a vázolt problémák igazán időszerűek lesznek a század második felében, akkor már nem lesz.

"Ezért a társadalom fenntartásában minden állampolgár érdekelt."

Persze, csak az a kérdés mindig, hogy MILYEN társadalom fenntartásában. Úgy tűnik nem ugyanolyanban.

2.a)
Szóval a megélhetési szaporodás a társadalom újratermelése?

S milyen lesz az a társadalom, amelyik így termelődik újra?

Nem inkább a sok adót fizető magyarok több gyermekvállalását kellene ösztönözni legalább úgy, hogy nem bünteti őket az állam?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:24:43

@tölgyes:

Látom nem érti.

Szavazások voltak, választások ugyan nem.

Egy közöl nem lehet választani.
Szavazáson részt venni kellett, választani nem lehetett.

aszekelyek 2011.05.03. 21:26:39

@Akitlosz: Az állam fizeti a GYED-et . VSak szólok. A kis gyerek elev gyerekápolási szabadsággal járna, a munkavállalónak és ezért nem alkalmazzák. Csak a nem beteg, nem gyerekes, totálisan kifacsarható munkaerőre van igény. A munkaadónak ez az egy érdeke van. A munkaadó viszont egy ember létfenntartásához éppen csak elég pénzért alkalmazza a n neki megfelelő munkaerőt, tehát nincs mód arra, hogy gyereket és család eltartást vállaljon fel. A rendkívül alacsony munkabér és magas árak az okai annak, hogy család, klasszikus értelemben utópia. Az ötvenes évek óta , kommunistapárt ideológiai szerint is, hat hetes csecsemőt hagyjon nagára az anya és építse a z országot valaki más zsebére. NAgyon egyformák a nagytőke és a kommunisták ebben is. Mondhatni kis fasiszták ebben a szövetségben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:28:47

@munkasterror:

Örülök, hogy azért akad, aki pontosan érti és megérti.

:-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:34:59

@tölgyes:

Az egyik család felelősen gondolkodik és annyi embert tart el a család, amennyit XXI. szinten el tud.

A másik családnak meg a szaporodás a hobbija, s a nyomort szaporítja a családban felelőtlenül.

A munkajövedelmeknek pedig semmi köze sem szabad, hogy legyen a gyerekek számához.

A felelős ember, előbb megteremtené azt a helyet, ahol aztán családot alapíthat, de ezt nem teheti, mert addig bünteti az állam, amíg gyermektelenként saját otthonra spórolna.

A felelőtlen meg előbb potyogtatja a gyerekhadat aztán kuncsorog lakásért az önkormányzatnál.

Olyan társadalom lenne a jobb, ahol az olyan emberek szaporodnak, akik el is tudják tartani a gyerekeiket és nem olyanok, akik saját magukat sem tudják eltartani, sőt a gyerekeikre hivatkozással akarnak boldogulni.

aszekelyek 2011.05.03. 21:38:29

@lüke: EÖrsi mit nevezett egyáltalán S. Mária részéről történelem hamisításnak???? Egy német történész mondott valami nagy baromságot. Amire valaki rákontrázott egy hasonlóan szerencsétlent. M Szerintem se küldjön senki, senkit semmiféle gázkamrába. Akárhány másodpercre sem. A Miért nem a német történészt vegzálja Eörsi és a z említett hozzászóló???? A németekről egyébként is megvan a véleményem holocaust ügyben. MA sem különbek, és nem átallanak ilyen hajmeresztőket röfögni, hogy lehet humánusan gyilkolászni... Brrrrr...Ez lenne a nagy szembenézésük a múltjukkal, ugye? Itt egy hosszú és cifra káromkodás van csak nem látszik..:)

aszekelyek 2011.05.03. 21:41:41

@ulrike: Ahaa, én beszélek össze-vissza.., ahaaa...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:41:58

@tölgyes:

"Amit ír, az így buta demagógia. Persze. Olyan emberekre van szükség akik nem csak megszületnek, de részt is vállalnak a társadalmi javak megtermeléséből."

S ez a buta demagógia? :-)
Hát ha így látja ...
akkor szerintem nagyon rosszul látja.

"Ez azonban nem lehet a családok MAGÁNügye, mert a társadalom újratermelése se magánügy."

Kinek a nézetei is a fasiszták akkor?

Az emberek nem tenyészállatok.

"Az természetes, hogy az lenne a jó ha oda születnének a gyermekek, ahol megfelelő nevelésben részesülnek"

Ha én mondom ugyanezt akkor az "buta demagógia", ha Ön, akkor meg felelős gondolkodás a társadalom jövőjéért?

Hát érdekes.
Furcsa szokás előbb lebutademagógiázni azt, amivel Ön is egyetért és okosabbat nem tud mondani.

aszekelyek 2011.05.03. 21:43:42

@manyike: A mi édes jó ferink mondá ezt a saját felkent szájával és írá is lefele. A kommentelő nem a kisujjából szedte ezt....:) Pá

nyünyüge 2011.05.03. 21:47:27

@aszekelyek:
1. Nyugalom a hosszú élet titka. Nagylevegő, nyugtatótea, séta a ház körül, ....

2. Eörsi Istvánt a jelzett ügyben elítélte a bíróság - bár véleményem szerint a lényegében igaza volt, csak a megfogalmazás volt annyira erős, hogy perelni lehetett érte.

3. A Reagen-ről mondott Schmitt Mária beszéd is szép példája, milyen az, ha egy történész átmegy propagandistába. Szerintem.

4. Amúgy Eörsi István már halott, nem "vegzál" már senkit.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:48:32

@tölgyes:

"mások szerint pedig Ön a társadalom szemetje"

Elég sok itt az olyan hozzászóló, aki a neki nem szimpatikus véleményekre csak személyeskedéssel tud visszavágni, a téma helyett a hozzászólók személyével foglalkozik.

Különösen velem szemben, ami én azért elismerésnek veszek.

Jó jel, ha már csak minősítgetésre telik. :-)

"az Ön nézetei véleményem szerint korlátoltak károsak és a nemzetnek kárára vannak."

Hasonlóképpen viszont, szóról szóra.

:-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 21:50:48

@munkasterror:

Pontosan így van.

tölgyes irreális álomvilágban gondolkodik, ami nem létezik.
Ha pedig létezne, az ugyan nem lenne hasznos.

aszekelyek 2011.05.03. 21:51:03

@tölgyes: Ezzel egyetértek de nem látom hol írtam, hogy nem voltak nagy társadalmi különbségek. Azelvtársak akkor is a rózsadombon dőzsöltek. Meg itt, a zugligetben, Czinege, Fock Jenő... no és a szemlőhegyi apró kis villáról el ne feledkezzünk. Borsodban meg volt a vályogház földúttal....akkor is.Meg a fekete vonat.

aszekelyek 2011.05.03. 21:53:48

@Akitlosz: Mégis sokan vannak, a kis jövedelműek, akik ágálnak az esélyeik egyenlőtlenségéért. Amit ön áldásosnak tart, konzerválja az átjárhatatlanságot a két réteg között. Mondhatni kontraszelekció. Egy kis jövedelmű szülőpár gyereke nem indul ugyanazokkal a lehetőségekkel. Nagyon nem. Pont, mint 89 előtt.

ssi 2011.05.03. 22:22:12

@aszekelyek: "kommentelő nem a kisujjából szedte ezt"
én bizony kinézem belőle és másokból is, hogy a saját véleményhez csak a saját megfigyelés kell, másoké nem .. mindig, vagy csak kevésbé :-)

@Akitlosz: sok minden mást is és máshonnan is érdemes meglátni a világból, attól nem lesz senki rosszabb, sőt! :-)

@6.Lenin: döntéseim felelőssége másban is az enyém :-) érdekes lenne, ha 2014-ben az én szavazatom lenne a mérleg nyelve

@lüke: számos - pl. mások kft-jében, bt-jében stb. - dolgozó ismerősöm már most is nehezen tudja megszervezni pl. a nyári ovi-, suliszünetet - pl. nagyon korlátozott rokoni segítség, ill. túl drága táborok miatt - majd meglátjuk, nekem hirtelen ők jutottak eszembe, de reménykedjünk :-)

aszekelyek 2011.05.03. 22:26:58

@vinczej: HA valami sikerült a mi ferinknek, az a több elutasítás, mint bárki másnak szóló. Több ok a lemondásra, mint előtte lemondó megyónak. Több államadósság felvétele... . Miben is akart ő többet elérni? :) Jósdába nem bonyolódom. A történteket szívesen megbeszélem, ahogy én látom:)

aszekelyek 2011.05.03. 22:30:25

@ulrike: No és miből állítják fel a zászlóaljat? Marcipánból, gyurmából? Vagy katonákból esetleg? Lerombolni a magyar honvédséget, az persze lényegesen könnyebb volt. Köszönjük szdsz? Arra nem költöttünk de a pénz mégse maradt a költségvetésben. Ez hogy is van?

aszekelyek 2011.05.03. 22:36:49

@Akitlosz: NAgyon érdekes lesz majd, mennyien válaszolják azt Orbánnak, hogy segély helyett közmunka lehetőség, illetve munka. Nagyon sokan lesznek. Ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jobbikot támogatnák.....@manyike: Természetesen ki lehet nézni azt is. Ez az eset véletlenül szóról szóra megegyezik attal, amit a mi édes ferink a felkent szájával mondott. biztos a kollektív tudattalanból ment az önálló gondolatként le a kommentelő fejébe....

Faszerkezet 2011.05.03. 22:43:45

@aszekelyek:

" NAgyon érdekes lesz majd, mennyien válaszolják azt Orbánnak, hogy segély helyett közmunka lehetőség, illetve munka. Nagyon sokan lesznek."

Kondolom itt a szociális konzultáció nevü okosság jön elő.

Nekemc sak az a kérdésem, hogy amennyiben a segélyt ikszelik be többen, akkor eltörlik a munkát?:D

Faszerkezet 2011.05.03. 22:52:41

@aszekelyek:

" Egy kis jövedelmű szülőpár gyereke nem indul ugyanazokkal a lehetőségekkel. Nagyon nem."

Ha megkérem, részletezi ezt a kijelentést?

Mert lássuk csak. Az Ált. iskola ugyebár kötelező. Sehol nem hallottam olyat, hogy valakit az anyagi lehetőségei miatt eltanácsolnak egy állami iskolából másikba. Amennyiben igazoltan alacsony a jövedelem, úgy mint a tankönyvcsomag, mint az étkeztetés jelentősen olcsóbb, esetleg ingyenes. A középiskola szintúgy. amennyiben tehetséges a gyermek valamiben, úgy kismillió ösztöndíjprogram, segélyszolgálat áll rendelkezésre akik segítik, akár anyagilag, akár más természetben. Ez az egyetemre, főiskolára hatványozottan igaz. Állami támogatás, önkormányzati támogatás, utazási támogatás, stbstb. Ösztöndíj.

amiben különbség van, az az, hogy egy szegény gyermeknek, nehezebb elalibizni az egyetemeken, mint annak aki megteheti, hogy tulajdonképpen akár 15 évig egyetemista lesz. ezeknek a lehetőségeknek utánna kell járni stbstb.

Valóban van különbség. Ezt nem vitatom. De meg lehet csinálni, és el sem hinné, hogy hányan meg is teszik.

Az, hogy a mélyszegénységben általában olyan a szociális igény, és kultúra is, hogy ezzel nem törődnek, nem iskoláztatják a gyereket, stbstb, azt azthiszem kicsit felelőtlenség a lehetőségek nemlétére fogni.

tölgyes 2011.05.03. 22:58:13

@aszekelyek: Rendben! Én azt írtam, hogy voltak a történelemben időszakok, amikor "a szavazati jogot cenzushoz kötötték.".. Erre Ön ezt írta"Akkor nálunk az a cenzus volt bevezetve rendszerváltás néven.".. Tekintettel arra, hogy a rendszerváltáskor nem szűkítették, hanem növelték a választói jogot.. ez a mondta avagyonra utalhat, amelyik úgy is létrehoz különbségeket, hogy a választójggal mindenki rendelkezik.. Erre írtam, hogy a társadalmi mkülönbségek már a kádárizmusban is megvoltak, csak nem voltak ennyire láthók..Kicsit úgy történt a dologmint ahogy azt a GA úr X-ben c. regényben olvashattuk.

tölgyes 2011.05.03. 23:01:55

@munkasterror: Ön tényleg ennyire ostoba??? Hogy értse a problémát.. emelje fel a popsiját és menjen el egy budai általános iskolába mindjuk a XII. kerületben. Aztán üljön a vonatra és menjen le BAZ megyébe egy kicsi faluban. és ott is nézzen meg egy általános iskolát.. Akkor talán majd észre veszi azt, ami egyébként is kibölki a szemét.

tölgyes 2011.05.03. 23:10:36

@munkasterror: Hát elolvastam amit írt.. Ön tényleg ostoba! Az írás ugyanis arról szólt, hogy az aki életszerűtlenül sokat keres (havi netto 630.000) forintot) annak egykeresős modellben 7 gyerek mellett kevesebb az egy főre jutó jövedelme mint annak aki 210.000 forntot keres (ez már korántsem annyire életszerűtlen.... de jó legyen: annak aki 100.000 forintot keres netto (ennyit kap kb egy kezdő orvos, pedagógus stb)

Vagyis nem sikerült megértenie a lényeget: a gyermek széma az ami differenciálja a a család életnívóját. Jobban mint maga a bér.

tölgyes 2011.05.03. 23:24:10

@Akitlosz:

Talán azzal kezdem: örülök annak, hogy a véleményünk eéltér. Ross érzés volna, ha én az Ön gondolataival azonosulni tudnék.

Ön felteszi azt a kérdést,hogy "MIBŐL ÉL AZ ÁLLAM? GYEREKBŐL VAGY PÉNZBŐL?"

Tényleg miből is él az állam?? Végiggondolta már ezt Ön valaha??? Csak azt az egyszerű kérdést kéne feltennie magának: no jó.. de miből lesz a pénz..és miből lesz az az árú, amit a pénzből megvesz? Ha ezt csak egyszer sikerül összeraknia a fejében akkor ilyen szamárságot többet nem ír le... Hozzá kell tennem a felfedezés nem új keletű.. és annyira nem is bonyolult. SOK MINDEN KELL AZ EMBERI ÉLETHEZ, DE MINDENEK ELŐTT EMBERI LÉNY KELL HOZZÁ. AZ PEDIG GYERMEKBŐL LESZ ÉS CSAK ADDIG LESZ, AMIG GYERMEK LESZ. A GYERMEK TART MEG KULTÚRÁT, HITET,. FÖLDET, ORSZÁGOT, NEMZETET...ÉS MÉG A PÉNZ ELŐÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEIT IS Ő TEREMTI MEG ÚJRA ÉS ÚJRA.

preston 2011.05.03. 23:36:24

@munkasterror: teccik a logikád. eszembe jut az ősrégi szovjet vicc. ivánka hallgatja a tanitó nénit, aki elmondja, hogy amerikában verik az embereket, rosszul élnek, éheznek betegek, viszont a szovjetunióban szép az élet, mindig van jó kaja, a betegeket meggyógyitják és nem verik a gyereket. ivánka felteszi a kezét, majd feláll: tanitó néni, én úgy szeretnék a szovjetunióba utazni.

nekem a kismillió ösztöndij, olcsó kaja és a sok segélyszolgálat nagyon bejön, Teccik tudni, hogy lehetne Magyarországra kerülni?

preston 2011.05.03. 23:40:27

@aszekelyek: én tényleg nem merek ellentmondani neked, de nem most csúcsosodott éppen ki az adósság rekord magasságba és nem most sikerült a piacinál 3-4 százalékkal többért kölcsönt felvenni.
Ez már a Csuti műve!!!

preston 2011.05.03. 23:45:26

@aszekelyek: ugye a fekete vonat az a csúnya dohányfüstös késdobáló kerekeken, amelyik hozta és vitte a falvakból a segédmunkásokat. Úgye ezek azok, akik most munkanélküliek, segélyezettek és budapesti csőlakók, valamint egy részüket
most fogják csizmával a földbe gyömöszolni, hogy ne lopjanak éhségükben?

preston 2011.05.04. 00:10:10

@ulrike: szeretnék én is szerepet kapni és tényleges katonatiszt lenni a jövő hadseregében. kiképzett tartalékos vadászgép-irányitó vagyok és az a feladatom, hogy egy táblan l, némi logarlőcs és körző segitségével rávezessem bátor
égi segitőmet az ellenséges gép farkára. Ez a rákursz (gyurcsány előtti változat).
Keresek géppel rendelkező és önkéntes pilótát is, akit önfeláldozóan irányithatok a Gellért hegyben levő HÁPomról.
Benzinköltséget és légi zsákmányt felezünk

Faszerkezet 2011.05.04. 08:45:45

@tölgyes:

Na ebben peched van. A feleségem pont egy BAZ megyei falusi általános iskolában volt tanárnő 12 évig. És mivel gondolom Te ilyet képről láttál onnan ez a nagy szociális érzékenység, ott már évekkel ezelött volt pl, mentor program. (A tanár a tehetséges diákkal külön készült, stb),ezzel a mentor programmal, ösztöndíj járt a tehetséges gyereknek. Az, hogy a lehetőségekkel nem élnek, nem jelenti, hogy nincs. És sajnos a szegény családok többségében, igény sincs erre, amennyiben pénzel nem jár. Ezt vegye észre, mert ez az ami kiböki a szemét.

a másik. "Vagyis nem sikerült megértenie a lényeget: a gyermek széma az ami differenciálja a a család életnívóját. Jobban mint maga a bér."

Ez szép, és igaz is, csak ennek hol mondtam én ellen???

Hallott maga már olyan szórol, hogy "felelőségteljes gyermekvállalás"? Lefordíttom, annyi gyereket nemzek, amennyit el tudok tartani. Ugyanis a gyermek nem úgy nő a földből mint a krumpli, egyik gazdánál kicsit több, kicsit kevesebb, hanem ugye azt tervszerűen lehet nemzeni. És most ne citáljon ide kiugró példákat, hogy pl valakinek 19-es ikrei születtek, holott ő csak 1-et akart.

A másik ami nem ide tartozik. roppant mély vitakultúrával lehetsz te megáldva. Azonkívül, hogy osztod az eszed, meg mindenkit leostobázol, nemsokmindent mutattál fel. Csak egy jótanács az életed folyamán, mivel élő szavas vitába, egy ilyen ostobázásért, előbb utóbb szájon fognak vágni. Attól, hogy Te hangosan kimondod, hogy valaki ostoba, még nem lesz az az illető, és nem lesz neked ettől igazad.

@preston:

Jó a vicc.:) Jót nevettem rajta.

Azért mert Te nem tudsz a lehetőségekről, még nem biztos ám, hogy nincsenek.

preston 2011.05.04. 09:42:38

@munkasterror: remélem, hogy a magyar valóság leirását még megismétled egy élő forumon, itt már senki sincs:
, ,,Amennyiben igazoltan alacsony a jövedelem, úgy mint a tankönyvcsomag, mint az étkeztetés jelentősen olcsóbb, esetleg ingyenes. A középiskola szintúgy. amennyiben tehetséges a gyermek valamiben, úgy kismillió ösztöndíjprogram, segélyszolgálat áll rendelkezésre akik segítik, akár anyagilag, akár más természetben. Ez az egyetemre, főiskolára hatványozottan igaz. Állami támogatás, önkormányzati támogatás, utazási támogatás, stbstb. Ösztöndíj.,,,

Ezt N.SZ.Hruschov is igérhette volna népének a XXI kongresszuson.

Komolyra forditva , én hiszek neked, mindez várja a tehetségeket, kb 145 IQ felett. Sajnos nem tudnak róla, igy
a kevésbé tehetségesekkel együtt fognak éhen halni.
Biztos tudod, ha máshonnan nem, pedagógus feleségedtől,
hogy az Élet bölcsödés kortól kezdődik. És az elmaradás is.
Először a szülőket kell egy kicsit helyzetbe hozni, majd a segitségükkel a gyerekeket.

radala 2011.05.04. 09:57:05

@a-kis-herceg: Épp azt magyaráztam, hogy ez egy olyan dolog, amit nem lehet megtudni, az, hogy szerinted a "faszt vallásos" nem bizonyít mást, mint, hogy te utálod OV-t. Ov nyilván nem őszinte ebben a kérdésben, de nem is kell, hogy az legyen. Kb annyit tudunk, hogy ha vallásos ha nem akkor is úgy illik viselkednie, mint aki vallásos. Illetve helyesebben fogalmazva, akkor is úgy gondolja, hogy neki úgy illik/célszerű viselkednie, mint egy vallásosnak.
Amúgy viszont szerintem rém sok akár okos vallásos emberrel van kapcsolatban, szóval csöppet sem lenne meglepő, ha vallásos lenne. Az sem lenne meglepő, ha dafke vallásos lenne. Én magam is inkább materialista/ateista lennék, de ezt soha nem mondanám magamról, mert mind a két szó rettentő csúnyán cseng...
@Akitlosz:Több török kollégám is volt az életben é volt köztük, aki valóban fantasztikusan szépen beszélt magyarul és ráadásul egy nagyon csinos erdélyi lányt is vett feleségül. Igazából nekem semmi bajom a törökökkel, pláne nem mondjuk egy biológussal Mo-n. Ami szerintem az embereket könnyen irritálja az az idegenek csoportosulása és annak a látványa, hogy tesznek annak a közösségnek a szabályaira, ahol épp "vendégeskednek", vagy ahova épp beköltöztek.
Nem tudom igaz-e ez, de személyesen én azt gondolom (nagyon kis mintavétel alapján), hogy a magyar az egy nagyon integrálódós fajta. Mi legalábbis nem nagyon találkozunk etnikai alapon szerveződő magyar társaságokkal szinte sehol, de persze lehet, hogy ez belőlünk jön nem a magyarokból általában. Ugyanakkor valaki szociológus vagyis igazából fogalmam sincs mit is csinált mesélte nekem, hogy egy nép államalkotó képessége mérhető akár kérdőívekkel és azt állította, hogy a magyar nagyon is államalkotó, mert (mit tudom én) 100 000 magyar elég ahhoz, hogy közösséget formáljon és fönnmaradjon. Fene tudja, hogy hogy van ez, meg, hogy van-e összefüggés vagy tényleges ellentmondás aközött, hogy igazából szerintem a magyarok nem keresik külföldön egymás társaságát különösebben.

Faszerkezet 2011.05.04. 10:06:49

@preston:

Kedves preston.

Én annyit mondtam, hogy van lehetőség. Ezekről való nemtudás, nem azt jelenti, hogy nincs.

Amiről Te beszélsz, az jóval túlmutat azon, amit én megállapítottam, hogy "van lehetőség". Amit Te ezen felül felhozol, azzal egyetértek ("Először a szülőket kell egy kicsit helyzetbe hozni, majd a segitségükkel a gyerekeket.") maximálisan, csak ettől még lesznek lehetőségek. Ilyen szempontból lehetne bírálni az egész oktatásügyet, és ezen belül minden tanárt, mivel sokesetben hozzájuk sem jut el, vagy késve jut el 1-1 információ.

Nem kell hozzá 145-ös IQ. Tehetség kell. Lehet valakinek zenei, vagy képzőművészeti tehetsége is.

És tudod, a felsőokttatásban, vagy egyes gimnáziumokban azért van felvételi, mert nem mindenkinek szól. Nem mindenki nyerhet oda felvételt, csak aki megüt egy bizonyos mércét. Anyagi javaktól függetlenül.

De csak, hogy legyen vita.:)

A középiskola befejeztéig, ezen támogatások nagyrészéhez nem kell tehetségnek lenni. egyszerűen szociális alapon jár. (Ingyenes tankönyv, étkezési hozzájárulás stbstb.)

Az ezen túlmutató egyetemi, főiskolai képzés más tészta. Véleményem szeront a most egyetemen tanulók legalább felének nem ott lenne a helye.

Kérdésem. Mit várnál még el? Mit tegyen az állam?

lüke 2011.05.04. 12:05:21

@manyike:
sok pénzbe kerül a gyerek, itt már sokan írták,
nem tudom, akkor minek vállalják ,ha nincs hova tenni

lüke 2011.05.04. 12:07:12

@preston:
bizony és nem más csinálta a müvet,mint
Schiffer Pál

tölgyes 2011.05.04. 12:16:23

@munkasterror: Igen! Igen! és épül a szocializmus és nincs más feladat mint a tudatformálás:::(((!

Ami pedig a feleséget illeti: volt már, hogy valaki aki még nagy idők események tanújaként sem vette észre, hogy benne sétál a történelemben.. Erről már Stendhal is szépen írt vagy másfél évszázada!

Sajnos azonban amit Ön ír az igen nagy butaság.. ha minden úgy volna ahogy írja, (de jó is lenne) akkor nem volnának tele a könyvtárak a hátrányos, többszörösen hátrányos helyzet lekűzdésének irodalmával.. de még a jó Lenin elvtárs is felismerte a nehézségeket és mondott is róluk néhány ha nem is szép, de hatásos beszédet.

preston 2011.05.04. 12:21:50

@lüke: hát itt vagy???
mit irtál nekem a cimemre? nem értem, ez sértés akar lenni
vagy most mi a teendőm, hiába nem sértődöm.
ha kell, tudomásul veszem a diagnózisodat, de biiztos nekem irtad?
ahogy a székely mondta, ez viccnek komoly.

Faszerkezet 2011.05.04. 12:22:39

@tölgyes:

ellenvélemény is van, vagy csak kusza körmondatok, és ismételten kijelentés a szellemi színvonalamra???

Mert ezzel így elég nehéz mit kezdeni.

azért mert te nem veszed észre a dolgokat, még nem azt jelenti, hogy nincsenek. Vannak akik élnek is vele. De kezdem azt észrevenni, hogy Te egy ipari hülye vagy, felesleges rád szót pazarolni.

tölgyes 2011.05.04. 12:22:50

@preston: Na és a "Munkás szállás nem apáca zárda!
Az URALKODÓ OSZTÁLY LAKOSZTÁLYA...".. "MERT HÁROM LEPEDŐT ÖSSZEKÖTVE, ÚGY HÚZTUK FEL iCÁT AZ EMELETRE..."Ugyan hová is tűntek a régi szép izgalmak!?

tölgyes 2011.05.04. 12:24:55

@munkasterror: Persze vélemény az van, csak jó lenne alátámasztani némi ismerettel.. mert mindenkinek lehet vélemény.. az öné azonban nélkülöz minden ismeretet.:(Nem kicsit nagyon!

Faszerkezet 2011.05.04. 12:27:29

@tölgyes:

Legalábbis mondod te, mivel nem sikerült még azt sem megértened amit mondok. Dehát ez önmagában még nem baj.

Mellesleg kispajtás, hogyha visszaolvasol, én fel is soroltam a szociális juttatásokat, amik léteznek. Te meg csak itt mantrázol.

Faszerkezet 2011.05.04. 12:30:00

@tölgyes:

Mellesleg ha már idézel, akkor legalább helyesen tedd.

"Néhány lepedőt összekötve......"

tölgyes 2011.05.04. 12:45:53

@munkasterror: Így van ez, amikor fejből..

No de hát elő kéne szedni a statisztikákat.. és el kéne gondolkodni egy kicsit az okokon..de irodalom is van bőven Igaz Aczél elvtárs még be akarta tiltani az ilyen kutatásokat, de már akkor se sikerült egészen..de olvasni azt kéne..

Faszerkezet 2011.05.04. 14:17:12

@tölgyes:

Át kell sajnos vennem a Te nívódat.

Te nagyon hülye vagy.

ulrike (törölt) 2011.05.04. 15:31:54

Azoknak, kiknek van ideje meg türelme olvasni.
Bevezetés a szíjjártás elvi alapjaiba: ‘Brainwashing under freedom’ (N. Chomsky) tanfolyam, ajánlott irodalma.
www.chomsky.info/onchomsky/199607--.htm
www.chomsky.info/articles/199710--.htm
www.chomsky.info/onchomsky/2002----02.pdf

aszekelyek 2011.05.05. 08:04:53

@Akitlosz: Ettől rohamot kapok mindig. Hosszan és cifrán elkerekítem , aztán ideírom neked, te ilyen-olyan, hogy a nyugati szakmunkás negyedét keresi, mint a nyugati orvos. Szemforgató , hazug és demagóg ez az összehasonlítás és innen már engem senki meg nem győz arrl, hogy nem vagy egy virigli jól megtermett szdsz korifeus és vagy mszp összekötő.

aszekelyek 2011.05.05. 08:12:42

@preston: Az, az, . Ők se laktak jól sokszor és nyomorú életük is volt. Nem éhségükben lopnak, hanem a segély kiegészítése miatt és azért mert szabaddá tették nekik. Köszönjük szdsz. Aki éhségében lop, nem üti agyon az öregeket még bónuszként. Mert a segélyt nem beosztja és termel hozzá magának a portáján, amit óhajtana fogyasztani, hanem mert munka v vele büdös, a másét ellopni meg úgyis szabad. "0 ezerig. VAgy megtermelni kell, vagy munkából származó jövedelemből megvásárolni. A mi társadalmunkban és nincsenek kivételek. Aki be tud mászni a kerítésen ellopni az uborkát, az bizony megtermelni is képes, munkaképes. Csak duma, hogy nincs mit enniük. Akinek nincs , az koldul az utcán de nem üti agyon , aki nem ad neki alamizsnát. Azt úgy hívják, hogy hajléktallan. Juteszembe , én nekik adnék földet és lakást, hogy fenn tudják magukat tartani. Nem azoknak, akik nem hajlandóak arcuk verejtékével megkeresni a betevő falatot, mint a törvénytisztelő, erkölccsel bíró, dolgozó cigányok is.

aszekelyek 2011.05.05. 08:26:15

@radala: Tisztázzuk előbb a kedves hercegemmel, mit is nevez az emberiség, a kereszténység, a hívők, IStennek. Egy mindenek felett álló, befolyásolhatalan és korrumpálhatatlan mindenható hatalmat. Amit megtapasztal ugyan sokszor de sem nem lát, se másképpen leírni nem tud. D Ebben hinni meg nem ostobaság. OV-t meg is szeretgette,... már amennyiben a mondás szerint. Akit szeret az ISten, azt próbára teszi. Őt megáldotta már a szeretetével. Az ezeisták ezt sorsnak szeretik nevezni. Valahogy könnyebb a lelküknek nem elismerni, hogy létezik valami, ami felettük is :).Aminek totálisan vannak kiszolgáltatva. Beszélgessünk inkább erről a megtapasztalásról, melyből értelmes embereknél a hit fakad és a materialistáknál a matematikai és fizikai renddel próbálják leírni. Ami lehetetlen persze.

aszekelyek 2011.05.05. 08:30:20

@Akitlosz: N em gonoszságból. Értem, HAnem érdekből. Aztán a gyermektelen és tapasztalatlan olcsó munkaerő nem töri el a lábát, nem lesz influenzás és nem kapaszkodik e kevésbé a munkahelyébe, mint egy anya? Mert neki sok a lehetősége. Anyának meg ha egy van, abba csimpaszkodik akár a gyerek kárára is. Nem jól felfogott érdek.

aszekelyek 2011.05.05. 08:37:45

@munkasterror: A kérdés is marhaság. Egy eldöntendő kérdés van feltéve. Csak két kimenetel van, az nincs közte, amit szíveskedtél idezagyválni. Vagy a segély meghagyására szavaznak többen, vagy a helyette adandó közmunkára. Pont. További alternatíva nincs.

aszekelyek 2011.05.05. 09:15:43

@preston: Igen és még kis ideig nőni is fog ez a szám,mielőtt csökken. Régen elmagyarázták már, hogy miért. :) Igen, így döntöttek. Miután ők vannak kormányon.

Faszerkezet 2011.05.05. 10:11:02

@aszekelyek:

Értsd már benne az iróniát, és a viccet...

Mellesleg a videó elején ez így hangzik..."Segély, vagy munka"

De rugózz csak, és direkt ne akard érteni a humort.

preston 2011.05.05. 11:21:41

@aszekelyek: te egy kicsinyt egy bizonyos Zsanra hasonlitasz (valójában nem igy hivják, de nem akarlak zsidós névvel illetni)
akinek mindenről egy nemi szerv jut eszébe. (f@ss)
a cigányok éhezését és még minden rosszat az szdsz okozta.
Nem zavarlak meg e hitedben.
Na most az adósság. Amig a fideszes önkormányzatok kötvényeket bocsátottak ki, romlott a forint és épültek jól-rosszul a sztrádák, ami nélkül nem jut munka a keleti országrészekbe,
addig az adósság szerinted azért nőtt, mert a Gyurcsány ellopta,
sukoróra költötte, a minisztériumok meg talicskában vitték ki a moneyt.
Most hogy a nagyvezir belepiszkált az adórendszerbe, hogy a nagypénzüeknek kevesebb adót kelljen fizetni, milliárdokba kerülnek csak az átnevezésekkel kapcsolatos járulékos költségek, minden fidesz környékit felakasztottak már az állami csecsekre, na most a magyarázat az, hogy a dolgok előbb még nőnek, aztán csökkennek.

tölgyes 2011.05.05. 15:09:07

@munkasterror: Rendben.. én hülye vagyok.. ilyet már írt nekem zsüli is:).. de miért?? Mert azt írtam vegye elő a statisztikákat.. továbba arra céloztam, hogy a hátrányos helyzet felmérése elemzése és a következetetések megoldáok kialakítása egy szakma,és olyan feladat, ahol sokféle problémát kell egyszerre felismerni és kezelni?? Erre azt írni, hogy hülye vagyok.. lehet, hogy Önnek orális élvezet..de sajnos attól még butaság. Ha ilyen egyszerrű volna avilág ahogy Ön látni véli, akkor már mind nem élnénk!:(
süti beállítások módosítása