Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:30

A világban korszakváltás zajlik, melynek a magyar kétharmados forradalom az egyik következménye – állította Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében. A miniszterelnök szerint a régi nyugati életmód fenntarthatatlan, rövidesen összeomlás következik be, aminek az államadósság a fő oka. Orbán úgy vélte, hogy Magyarországnak gyorsuló sebességgel kell távolodnia a válságba került zónától: nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „kényszerlakhely” volt Magyarország számára.

(Fotó: hvg.hu)

Nagyszerű dolog, ha egy miniszterelnöknek van határozott jövőképe, amelynek alapján politizál. Sokkal több lehetőség van egy olyan politikusban, aki nem csupán alkalmazkodni és ügyintézni akar, hanem gondol valamit arról, hogy merre halad a világ, s miként lehet egy ország a folyamatok elszenvedője helyett azok kihasználója, nyertese. Az is érthető és magyarázható, ha ezek a gondolatok időnként gyökeresen változnak: Orbán Viktor mindig is jó volt abban, hogy teljes átéléssel és tábora számára hitelesen képviselje nézeteit. A kormányfő mostani mondatai – bár első hallásra talán meglepőek – ráadásul nem is annyira szokatlanok, sőt, kifejezetten divatosnak tekinthetőek a változáselméletek körében. Legalább annyira trendi ma a Nyugat haláláról beszélni, mint volt ennek ellenkezője akkor, amikor a liberális demokrácia győzelméről szóló fukuyamai utópia uralkodott – s amikor még maga Orbán Viktor is nyugatosként és liberálisként határozta meg magát.

Lehet tehát akár örülni az egyre jobban megismert víziónak, meg lehet akár feledkezni a korábbi álláspontokról, a legfontosabb kérdés ugyanis az, hogy vajon igaza van-e a kormányfőnek. Nagy kár, hogy erről ma csak hitvitákat folytathatunk, az idő mutatja majd csak meg, hogy helyes alapvetésekre épült-e az orbáni stratégia. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy nem fontos ezekről beszélni – pont ellenkezőleg gondolom -, de azt igen, hogy tisztában kell lennünk azzal, nem mostanában derül ki, kinek volt igaza.

Van azonban két olyan, a magyar politika szempontjából nem jelentéktelen kérdés, amelyre már ma is tudhatjuk a választ. Egyrészt az, hogy vajon tényleg erre a felismerésre épül-e a második Orbán-kormány politikája, másrészt pedig, hogy ez a vízió széles körben osztott-e a politikai jobboldalon. Lehet persze itt is vitatkozni, érveket sorakoztatni, nekem azonban úgy tűnik, hogy egy igen és egy nem áll a legközelebb a valósághoz. Orbán Viktor számára a „keleti szél” nem csupán frázis, amit mond, annak a lenyomata látható a kormány politikáján – mindez felértékeli a víziót, annak politikai következményeit. Különösen érdekes, hogy megítélésem szerint a kormányfő ezzel inkább alakítja, semmint kifejezi tábora gondolkodását. Azt is megkockáztatom, hogy a „hanyatló Nyugat” tézise – ha nem a véleményeket erősen befolyásolni képes Orbán képviselné – a Fidesz politikusai és támogatói között legalább annyi ellenzőre, mint egyetértőre számíthatna.

Hogy miért fontos ez? Két okból biztosan. Ha Orbán sikeresen politizál, és víziója tábora számára is elfogadottá, sajáttá válik, a magyar politika egyik fontos új strukturáló dimenziója lehet a bal- és a jobboldal között egy sajátos zapadnyik-szlavofil ellentét. Ha azonban nem, előbb-utóbb saját táborán belülről is érheti egy „nyugatos” kihívás, mert ez lehet az a pont, ahol a jobboldalon belül leginkább megfogalmazhatóvá, átélhetővé válik az ellenakarat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr983092630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán beszéde: itt a titkos anyag 2011.07.29. 17:17:31

Elképesztő, mennyien értik félre Orbán Viktor tusványosi beszédét. Persze Tóta W. Árpád és mások reakcióin aligha csodálkozhatunk - na de hogy a mandineres Rajcsányi Gellért, a politológus Török Gábor és a hírszerzős Kiss Ádám sem érti? Kumin Ferenc a ...

Trackback: Üres erő 2011.07.26. 02:37:31

Azt hiszem, némelyik "jobboldali" szerző nem kívánja a mostani intézkedések és a láthatóvá vált tervek kontextusába helyezni a "kényszerlakhely" miniszterelnöki kényszerképzetét. Nem kívánja figyelembe venni, hogy a modernista-aufkä...

Trackback: Az ideológia szerepe 2011.07.25. 19:39:27

A mai napon egy igen érdekes kerekasztal-beszélgetés jelent meg az fn.hu hasábjain, melynek négy politológus volt a résztvevője. A cikk szépséghibájának csupán azt tartom, hogy az egyik résztvevő kommentárjait olvasva sokkal inkább éreztem azt, hogy az...

Trackback: Átlátszó hazudozás a nyugdíjvagyonról 2011.07.25. 10:27:37

Miközben a kormány több mint hárommillió állampolgár elkobzott pénzét, a későbbi nyugdíjukra felhalmozott tőkéjüket éppen a hibás gazdaságpolitikai miatt tátongó hatalmas költségvetési lyukak tömködésére pazarolja el, Selmeczi Gabriella megint előállt ...

Trackback: Ázsia felemelkedése. Orbán miniszterelnök úrnak, végtelen tisztelettel. 2011.07.24. 20:58:24

MATEMATIKAI DIÁKOLIMPIA (Amszterdam 2011)A csapatversenyt Kína nyerte, ahogy az elmúlt években mindig. Az utóbbi három évben minden egyes versenyzőjük aranyérmet szerzett. Négy szingapúri szerzett aranyérmet, ebből három az első tízben volt a pont...

Trackback: Hanyatló tudat 2011.07.24. 16:45:02

- Hallo, Angela vagyok.- Nem ismerek semmilyen Angélát, szerintem rossz számot hívott. - Orbán úr! Angela Merkel vagyok Németországból.- Merkel asszony! Mindig nagy örömmel hallom Németország vezetőjének hangját. Az ön nagyszerű országa mindig is Magya...

Trackback: A politikai kommunikáció diadala 2011.07.24. 11:13:32

Vidám rádiójáték a politikai elit és nem elit részvételével....

Trackback: A nyugat alkonyul 2011.07.24. 06:25:08

p { margin-bottom: 0.21cm; }Az atlanti civilizáció és a modernista elvek érvényének változása érzékelhető. Orbán abban nem téved, hogy azok az elvek, amelyek a történelem egy rövid időszakában elterjedtek – a jogegyenlőség, a humanista és auf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ssi 2011.07.26. 07:36:18

forró ősz lesz .. tüntetések, tiltakozások ?

Jobbik is már több kritikát megfogalmazott a kormánnyal szemben .. ők hogyan tiltakoznak majd és mi ellen - mérföldkő lesz?

"Ez a felvétel az Önök több mint egy éve tartó kormányzásának legnagyobb botránya."
jobbik.hu/rovatok/orsz%C3%A1gos_h%C3%ADrek/vona_g%C3%A1bor_ny%C3%ADlt_levele_orb%C3%A1n_viktor_minisztereln%C3%B6knek

ssi 2011.07.26. 07:42:52

Torkos Matild írása az MN-ben:

"Ez így nem lesz jó. A munkavállalói jogokat ilyen brutálisan csorbítani igyekvő törvénytervezet előterjesztőinek illik belenézni a dolgozók és érdekképviselőik szemébe. "
mandiner.hu/cikk/20110725_let_es_ontudat

"Teljes mértékben egyetértünk Orbán Viktorral: a nemzetnek, az öntudatos közösségnek szolgája, nem pedig uralkodója az állam. Ebből azonban következik néhány alapvető követelmény az állammal és azon belül a politikai hatalmat gyakorló kormánnyal szemben, például amikor az a törvényalkotás jogát gyakorolva a munka törvénykönyvét akarja módosítani. .. A kormány a jelek szerint nem több frontot nyitott a nagy rendrakás érdekében, hanem egyet, de azt mindenki ellen, a saját öntudatos választói ellen is .. véleményezésre kértek fel egyetemi tanszékeket, munkaügyi bíróságokat, legfelsőbb bírósági bírókat. Megküldték a koncepciót az országos szakszervezeti konföderációknak és a munkáltatói érdekképviseleteknek is, hogy „észrevételeiket beépíthessék". Ezt tekinti társadalmi konzultációnak a tárca"
www.mno.hu/portal/799194

ssi 2011.07.26. 08:21:01

hazánk .. hol máshol/kor, mint itt "közép-kelet" Európában 2011-ben sajátos és általános gondokkal is küzd => lehetne-e másként?

- múltunk: volt szocializmus, az elmúlt 20 és a 8 év ..
- jelenünk:
* ME külföldön, vagy a sajátjai előtt szeret "tájékoztatni" .. s azt is burkoltan ..
* saját népét lusta/munka- és szabálykerülőként megfegyelmezésre ítélte .. (mások bűnösségének kimondása)
* saját kormányzását úgy kommunikálva, hogy se az ellenzéki, se a már a kormányon tett kijelentéseit ne lehessen számon kérni rajtuk (önbevallás nincs)
- jövő: problémák megoldása gyakorlatilag 2010 áprilisának folytatása lesz, retorikája viszont álcázza majd ezt ?

mi a nagyobb büszkeség/elismertség? - hogy a körülményekhez képest megoldottuk, vagy a körülmények ellenére vmi újat tettünk?

a civil akkor erős, ha több lábon áll .. mindig van menekülési útvonal .. nem magányos, de önálló

milyen az erős állam? amely saját lehetőségeit/adottságait maximálisan kihasználva aktuális környezetétől nem elszigetelt, de megfontoltan nyitott és minden elfogadható irányba .. s ha szükséges képes korrigálni, s ennek okát is bevállalni ?

ha hibáztunk/tévedtünk .. mi a fontos? - kideríteni, hogy miért történhetett és okulni belőle, vagy büntetni, szégyellni és a jövőben pont ezért titkolni, dugdosni?

olyan szomorú, mikor nagyon erős jó szándékok pici butaságok miatt nem tudnak kellően érvényesülni ... (igaz, az még szomorúbb, ha kicsi jó szándékokat nagynak tüntetnek fel másokat tartva nagyon butának)

Old Shatterhand 2011.07.26. 08:26:48

Hanyatlik a Nyugat - mondja Orbán Viktor, és kiszáll a Volkswagenből.
A nyugati, jóléti társadalmak haldokolnak, hörgésük Pekingig hallatszik. Odaát, a "munka társadalmában", nem léteznek problémák. Örök élet, örök boldogság. Hiszen természetesen Németország, Nagy-Britannia, Franciaország nem a munka társadalmai. Ellenben a magyar...!
Ne feledjük: minél nagyobb állam a válasz, annál jobb. Hiszen a jóléti társadalmak adósságtömege véletlenül sem a kirovó-felosztó, nagyranőtt államapparátusok felelőssége, és nem a mindig ígérgető politikusé, aki már nem veszi tudomásul a demográfiai trendeket a nyugdíjak tervezésekor. No
problemo!
Úgyis az IMF meg a Soros György miatt van minden. Hajrá Magyarok!!!!!! Hajrá Magyarország!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zetek 2011.07.26. 09:08:00

@Old Shatterhand: Géza, hallgasd végig a beszédet, mielőtt hergeled magad, mert így még szegény önkormányzati képviselőnél is nevetségesebb vagy.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 09:16:12

@panelburzsuj:
Látod, ez a baj veletek.
Mindig a rossz idézetet találjátok meg, ráadásul úgy, hogy szegény szerző már nem is tiltakozhat műve abuzálása miatt.

graycivil 2011.07.26. 09:17:08

@Zetek: Hú de ismerős szavak! és egy fydeszes szájából hallani rendkívül "önmagával meghasonulásos" helyzet! :-)))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 09:22:17

@manyike:
Te, figyu!

Ez itt nem ágytál, ahová végig nem gondolt gondolataidat kihányhatod.

Légy szíves szedd össze magad, és írj épkézláb, világos, értelmes mondatokat. Nem vagy te annyira hülye, hogy erre ne lennél képes. És ne sugalgass, hanem mondd ki tisztán, érthetően, ami a szívedet nyomja.

graycivil 2011.07.26. 09:25:23

"Törvényes csalás?

Hubai László azonban sejti, hogy miért akar lépni a Fidesz már ősszel, pedig hiányzik a „még nem teljesen egységes” párton belül a konszenzus: „Ha úgy ítélik meg, hogy bár radikálisan csökken a Fidesz támogatottsága, de egy ilyen rendszerrel még győzhetnek, akkor a jövő tavaszra kiírhatják a választást. Benne van a pakliban, hogy így csikarjanak ki újabb négy évet.”"

www.168ora.hu/itthon/ader-valasztojog-valasztas-lamperth-gyurcsany-fidesz-karacsony-gergely-valasztokerulet-79336.html

Valószínűleg nem véletlen, hogy Lázárék már most "letisztázták" a viszonyokat a következő választásra. Miért érte meg nekik már most megharagítani a 2014-es választások előtt 3 évvel a "kiesetteket"?

Nem hiszem, hogy 3 év "durcáskodást" megéri nekik végigjátszani, és veszélyeztetni a következő 3 év szavazásait. De ha már jövőre lennének választások, akkor nagyon is érthető a sietség.

xsasha 2011.07.26. 09:37:11

@manyike:
Döntsd el, mit szeretnél, vitázni arról, hogy a népszava hazudott-e vagy arról, hogy az 50%-os törvényi szabály jó-e?

Nem, az NSZ nem pontatlanul fogalmazott, hanem szánt szándékkal hazudott, manipulálva Varga szövegével. Aki eljön egy politikai elemző blogjára, az legyen szíves és ne legyen már akkora idióta, hogy egy pártlap elborult szövegeit idézgeti. Se jobbról, se balról.

xsasha 2011.07.26. 09:53:32

@graycivil:
Mondjuk kezdem érteni, miért vagy ilyen frusztrált. Ennyi hülyeséget összeolvasni.

A helyzetet azért tisztázzák le előre, mert nem akarják követni a szocialista hagyományokat, ahol a széles mosoly közben a potentátok egymást fúrják ocsmány eszközökkel. Nem a félelem fogja vezérelni a politikusokat, hanem a munkájukra figyelhetnek.

xsasha 2011.07.26. 09:54:39

@graycivil:
Tudom, szerintem is szar a Népszava, ezzel nem mondtál újat. De akkor minek idézgeted?

graycivil 2011.07.26. 10:00:02

@xsasha: A FYDESZ ezt nem gazdasági megfontolásokból tette, hanem azért, hogy erre mindig hivatkozhasson, mint "vis major". (Lásd: Kara-Kán "érvelései")

Ez is része az "felhatalmazás nélküli árnyékhatalom" kiépítésének. Te vagy erősen elfogult (kog-dis-frusztrált), ha ezt gazdasági célnak beveszed. Kezdek már én is kijönni a sodromból ekkora csőlátástól.

És most lehet gyűjteni a nyálat a személyeskedő köpködéshez. :-)

graycivil 2011.07.26. 10:18:09

@xsasha:

- Kitalálnak egy számot (50%), ami jelen pillanatban (Orbán maga által remélt politikai pályafutásának ideje alatt) tök irreális
- Ilyen számot még a "vérszívó EU" sem kért soha
- Ezt a "nettó baromságot" hivatkozási alapul odaadják "független szervezeteknek" (ÁSZ, Költségvetési Tanács, Nemzet Tolla) a vis major kihirdetésére, amelyek "jogosítványaival" bármely kormány leváltatható
- Ezekbe a "független szervezetekbe" vérfydeszes embereket tesznek.

Hol itt a gazdasági megfontolás?

VÖE! :-)))

xsasha 2011.07.26. 10:22:54

@graycivil:
Nyilván az EU is valamiféle hatalmi célokból fogalmazta meg a Maastrichti kritériumokat, nem gazdasági megfontolásokból. Vagy te most azon vitatkozol, hogy miért 50 és miért nem 60%? Miközben legalább egy évtized eltelik, mire a 60%-ot elérjük? És akkor a "vis major" miatt nem 60%, hanem 50%?

Tudod mit, most feltételezem, hogy olykor te is szoktál gondolkodni, és ezt most is produkálni tudod. Az államadósság elfogadható mértéke attól függ, hogy annak mekkora hányada a hazai lakosság és piaci szereplők felé való tartozás. Japán vagy Németország azért tud elboldogulni nagyobb államadóssággal, mert az állampolgárok birtokolják az államkötvények nagy hányadát. Ez csak technikai államadósságot, tőkeforgást jelent.
Magyarországon nincs akkora méretű felhalmozott vagyon többek között a szocializmus és a Bokros-csomag miatt, amiből hasonlóakat lehetne produkálni.

xsasha 2011.07.26. 10:25:52

@graycivil:
Még egy apró kognitív disszonancia. Ha ezzel bármelyik kormány leváltható, akkor a Fidesz kormány is leváltható vele, ugye?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.26. 10:30:08

@xsasha: nézd, Xsasha, azt nyilván te is látod, nem az a kérdés, mennyit fizetünk vissza üstöllést, hanem mikor lesz olyan költségvetés, ami szufficites (vagy legalább törekvés rá, mert most nincs, ugyebár).
A visszafizetéssel meg az a helyzet, ha gyorsan szeretnék csökkenteni az adósságot, az nem tetszene Graycivil úrnak, ha lassan szeretnék, akkor az nem tetszene; végül, ha nem törekednének a csökkentésére, akkor az nem tetszene....

unionist 2011.07.26. 10:31:39

@Akitlosz:
nézd. ez elég egyszerű dolog. gazdasági felemelkedés két módon lehetséges.

az egyik eset a működő tőke beáramlás. ebben az esetben a külföldi bank üti le az entert. hitelt ad a külföldi vállalkozásnak. az pedig idehozza a pénzét. ilyenkor a külföld vállalja a kockázatot. és a külföldön keletkezik az extra profit. ezzel azonban a belföldi munkavállalók jövedelme és fogyasztás is növekszik. ezek után a bank a lakosságot hitelhez juttatja. amitől a fogyasztás még tovább nő. ennek keresletélénkítő hatása van. csakhogy a működő tőke folyamatosan áramlik. mindig talál olcsóbb területeket. így növekedés átmeneti.

a jólét tartósan eredeti tőkefelhalmozással képzelhető el. ami azt jelenti, hogy a vállalkozó nem a kincstártól kapja a támogatást a beruházásokhoz, hanem a belföldi bankoktól. de ehhez is szükség van hitelre. hitelek nélkül nem tudsz infrastruktúrát építeni. ehhez a a lakossági megtakarítások mindig kevés.

itt a gazdaságot irányító feudális oligarchák azt mondják, hogy a beruházásokhoz a kincstárnak hozzá kell járulni. az audi is a kincstár pénzéből akar beruházni. ami teljesen abszurd. a liberális közgazdaságtan alapja pedig az, hogy erre vannak a bankházak. de ezek lehetnének városi bankok is. munkahelyteremtő beruházásokhoz elvben korlátlan mennyiségű hitel áll rendelkezésre. csakhogy a hitelt vissza kell fizetni. a közberuházásoknak nem kell profitot termelnie, hanem közvetlenül, vagy közvetve, de követhető módon meg kellene térülniük. a magánberuházásoknak pedig értelemszerűen profitot kell termelni. az adósság utáni nyereséget pedig ki kell vinni.

tehát itt nem az adóssággal van a probléma. hanem az, hogy hitelből finanszírozott beruházások nem térülnek meg. a közberuházásokon ennek ellenére ezeken extra profit keletkezik. részben a külföldi bankoknál. részben a belföldi oligarcháknál. utóbbiak a közhiedelemmel ellentétben középszerű szakemberek. az ágazatukban nem azért lettek piacvezetők, mert a versenyben megállták a helyüket. a legnagyobb állami bankot, állami iparvállalatot, állami áruházat írták át a saját nevükre. állami megrendelésekből, állami visszatérítésekből, állami támogatásból gyűjtötték a vagyonukat. közvetlen a kincstárból.

lehet tudni, hogy a bankrendszer, a kerekeskedelem, a gépgyártás magyarországon be fognak dőlni. ahová az oligarchák beteszik a lábukat ott pénz nem terem. mert a feudális termelési módra térnek át. a beruházások kincstári finanszírozásra.

itt a pályázati pénzeket évről-évre felezni kellene. a külföldnek, és a belföldnek juttatott pénzeket egyaránt. és az eredeti tőkefelhalmzásra kellene építeni.

graycivil 2011.07.26. 10:32:29

@xsasha: A "kívánatos mérték" sosem egy adott szám, hanem az aktuális helyzetben a "kamatfizetés-törlesztés-hitelfelvétel feltételek-gazdasági viszonyok - trendek" viszonyrendszere. Ezt fogalmazta meg láthatólag Varga is.

De Lázár is megmondta, hogy prioritása mindig a politikának van. Orbán "jószándékú elkötelezettségére" hivatkozáson pedig "kuncognom" kell. (A RÖHÖGÉS olyan alpári! :-) )

ssi 2011.07.26. 10:35:54

@Kara kán:

a blog meg a társadalma már csak ilyen .. mindenki hozza a saját stílusát :-) de nem mindenkinek kell :-(

- bennem a kérdés több, mint a válasz .. :-(
- de élvezettel olvasom, akikben pont fordítva :-))
- amúgy, ha kevés az infóm, piszkosul meggondolom az ítéleteimet .. én már csak így fogok tovább öregedni ...

- hánya-veti gondolataimhoz-mondataimhoz már vannak -
sorsukat jól tűrő - kommenttársaim :-)
- bocsi, hogy neked is olvasnod kellett :-(
- én is több nicket átugrom .. sorsomat én sem kerülhetem el ...

@xsasha:

1. nem értek egyet a kormány - gazdaságra vonatkozó - bebetonozott számaival ..
- bizonytalan jövő körülményei miatt, mert nem tudható most, hogy majd mekkora mozgástér, rugalmasság kell ..
- talán más megoldást is lehetne keresni a szabályozásra, mert a célját értem ...

2. nem tudunk érdemi vitát folytatni
- ugyanis én is olvasom a népszavát is, s te pl. ezért is, engem is mélyen lenézel, s nem is titkolod .. nekem meg így nem kell
- számodra rendkívül fontos kérdés, hogy vkiről ki is derül ... számomra meg nem, s az sem, ha olvassa, de titkolja

engem csak a még több infó érdekel a magyar hétköznapokból ..
www.hirvilag.com/belfold, www.portfolio.hu stb., stb.

holnap 5.30-kor leszek megint itt

graycivil 2011.07.26. 10:36:09

@xsasha: " Ha ezzel bármelyik kormány leváltható, akkor a Fidesz kormány is leváltható vele, ugye?"

Ki váltja le Orbánt? Az ebben "felhatalmazott" saját emberek ciklusokra bebetonozva?

Ez "öngyilkos" kérdés volt tőled. :-)

xsasha 2011.07.26. 10:36:21

index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/26/nem_er_sokat_a_chipsado/

Érdekes felmérés, és sokadmagával ez is rámutat a Tóta W típusú magyarliberálismédiaidióták hatására a társadalomban.
Az eredmény azt mutatja, hogy 50% valószínűleg csökkenti ezen termékek fogyasztását. Ehhez képest 80% úgy gondolja, hogy valószínűleg nem fogja beváltani az adó a hozzá fűzött reményeket. Sokszor még ennél is súlyosabb az eltolódás.

Amiért még súlyosabb ez az eltolódás, és amiért még inkább jelzi a magyaliberálismédiaidióták eredményességét, az az egyszerű összefüggés, hogy ha csökken a fogyasztás, az az egészségvédelem célt segíti, aki meg továbbra is u annyit fogyaszt, az meg a többletadóval hozzájárul az egészséghelyreállítás költségeihez. Tehát az állam céljai mindkét esetben teljesülnek.

Laikus Érdeklődő 2011.07.26. 10:38:25

@Akitlosz: Köszönöm a továbbképzést, a lelkes szavakat de sajnos nem sikerült meggyőznöd. (pedig még Kumin cikkét is elolvastam és már tudom, hogy mindent félreértttem)
Én továbbra is a nyugati jóléti társadalmat szeretném célként látni Magyarország előtt! Akkor is, ha az a modell haldoklik, rohad sőt még akkor is, ha a megvalósítása hazánkban csak utópia.

xsasha 2011.07.26. 10:45:05

@Hepci:
Persze van ebben valami, de gondolj csak bele. 10%-nyi GDP arányos államadósság 2600 mrd Ft-ot jelent. Mondjuk 5%-os rátával számolva ez 130 mrd Ft kamat... Évente. Ez a kamat beépül a költségvetésbe. Tehát ha utánaszámolsz, akkor az 50%-os államadóssági szinthez képest minimum 1.5%-ot tesz hozzá a hiányhoz az államadósság kamatainak fizetése.

Másrészt ha a hiány gazdaságfejlesztésre fordítódik, akkor multiplikátorként viselkedik, megtérülő befektetésként. Ez itt a bökkenő.

xsasha 2011.07.26. 10:49:23

@graycivil:
Fura ez a ballib mentalitás, hogy azt hiszed, hogy az alpáriságodat palástolhatod azzal, hogy a valóságtól eltérően fogalmazol.

Nem, nem ezt fogalmazta meg Varga, hiába raksz bele olyan elkenő szavakat, mint a láthatólag, attól még hazudsz. A kívánatos mérték egy adott szám, a kérdés, hogy milyen ütemben tudunk felé közeledni. Te kétségbe vonod a Maastrichti kritériumokat, szerintem meg csak nevetségessé teszed magad ezzel.

unionist 2011.07.26. 11:18:56

@komment1:
csakhogy a egyház meg mégis csak orbánt támogatja. mivel a pénzt tőlük várja. itt egész egyszerűen arról van szó, hogy a fidesz a latinkereszténység helyett az ortodoxiát akarja bevezetni. azt, hogy a népnemzetnek legyen vallási vezetője. és ez remekül működik egyébként kárpátalján, erdélyben, és a vajdaságban. mivel ezek ortodox régiók. és a magyar kisebbség az ukrán metropolita, a román, és a szerb pátriárka mellé szeretne egy magyar is. sőt az elvakult székelyekben olyan igény is lenne, hogy a nagy-magyar patriarchiátus alá tartozzon a román. ugyanúgy, ahogy az orosz ortodox egyház alá tartozik az ukrán. szóval ebben benne van az is, hogy az egyik népnemzet a másikkal szemben a szupremáciát meghirdeti. nem állítom, hogy ezt a székely paraszt végig gondolja. de a lelkét ez mozgatja. ezért tusványoson orbánt megtapsolják. mert az egy ortodox közeg.

ausztriában, szlovákiában, és magyarországon ez az egész nem működik. az efotton, vagy a balaton soundon kifütyülték volna orbánt. oké, persze lehet mondani, hogy ott a fiatalok a latinkereszténységből átvehetnének valamit. de nem azt, amit orbán viktor hirdet. és itt a probléma, hogy a történelmi egyházak is ezt az ordoxiát hirdetik meg, mert ortodox vezetőktől több pénzt várnak. ráadásul nem kell hozzá szolgálniuk a közjót. mennél több hívet kell gyűjteni. megint a törökgábor féle logika. a közjó szolgálata nem kérdés. hanem a hívek száma. de ez egy bolsevik logika. az ortodoxia a bolsevizmussal rokon.

szerintem simán felépíthető egy ortodox társadalom amúgy. ázsia mindig is így működött. és a balkán. kérdés, hogy hová akarunk csatlakozni. szerintem erről fog szólni a következő választás. a magyarok döntő többségének egy kulturális döntést kell meghozniuk.

graycivil 2011.07.26. 11:28:43

@xsasha: Vitatkozgathatunk azon, hogy mi a jelenlegi állapotban a kívánatos mérték, meg mi hogyan.

De egyértelmű, hogy a törvény nem ezért született, mivel pont a mérlegelés lehetőségét veszi el a NEMFYDESZES kormányoktól, és adja "fydeszes politikai megbízottak" kezébe.

Természetesen emberből vagyok, és "alpári gőzölgéseimet" megpróbálom ("csaló módon" :-) ) moderált stílusban előadni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.26. 11:31:20

@xsasha: ha a jelenlegi folyamatokból levonjuk az egyszeri manyup akció idei évre betervezett hatását, marad kb. 7% idei hiány. Még egyszer lehet így produkálni 3% hiányt (hogy a mögöttes valóság jókora deficit)...
Mi is ez a Matolcsy-Orbán-féle gazdaságpolitika?
Mi lesz itt 2012-ben? Csak nem újabb/nagyobb megszorítás kellene, ami ugyebár lehetetlen egy választási évben?
Van pár adósom. Ha valaki folyamatosan többet költ, mint amit keres, nem a fizetési késztetésre szoktam belőle következtetni...

mezga-aladar 2011.07.26. 11:33:14

@mezga-aladar: csak pár kiragadott komment... hálátlan nép, no comment

"Úristen mekkora szarok ezek az épületek!"

"Még nem tudom, hogy attól hányok-e a Fidesztől, hogy Makovecz az emberük, vagy azért hányok Makovecztől, mert a Fidesz áll mögötte... Mindenesetre, kurvára utálom, mikor a számba adják, hogy miért legyek büszke magyarságomra... Hánytam egyet és rájöttem, azért lenne jó büszkének lenni hazámra, mert frankó csókák vezetik, keveset kell adózni, és kurvára progresszívak vagyunk. Persze, ehelyett maradi, posztkádári faszfejek által irányított putyini oligarchikus szarban fetrengünk, ráadásul a nyomor a gigánkig ér. Úgyhogy megyek a picsába Bécsbe mosogatni. Basszátok meg a büszke turultojáshéjas szarkupacotokat!"

"Sokat kibír a magyar, amit lenyomnak a torkán. Már jó ideje az Alkotmányos Mester beszűkült és leegyszerűsödötten működő tudatának tolakodó, szörnyű pótcselekvéseit is. Budapest és az ország hosszútávon nem ettől a szartól lesz híres, ezt rendíthetetlen nemzeti optimizmusom mondatja velem."

"Most az a helyzet, hogy ebben a kurva kádárizmusban a giccs nem élhetett meg.
Ha kellett és muszáj volt, felment a vörös csillag, álltak a székházak, az internacionalizmus szobrai és így tovább.
De ott legalább mindenki tudta, mivel áll szemben, és mi miért van. Ami nem a pártról szólt, azt békén hagyták, alkothatott a művész, építész.
Most meg mindenre ráborulhat ez és sok más szar - néhány éve egy újonnan épült állatkórház vezetője - szakember volt a szerencsétlen - szemmel látható letargiában vezette végig a kamerát az intézményen, és mondta közben - ma már nem merne ilyen nemzetárulóan viselkedni - hogy bizony ez a (Makovecz-féle) épület csak problémákat okoz neki szakmailag.
hajrá idióták"

"Makovecz életműve eléggé vegyes, az építész szakmát is megosztja. Már csak a felhasznált anyagok miatt sem évszázados élettartamra készültek. Úgynevezett organikus stílusban született tervei -néhány kivételtől eltekintve - sem látványban, sem funkcionalitásban nem maradandóak. Makovecz jókor, jó időben lovagolta meg a magyar őstörténet reneszánszát, még bőven a rendszerváltás előtt. Ekkor született meg a később "organikusnak" nevezett építési stílus, amely a gyakorlatban a jurta típusú házak elburjánzását eredményezte. Egyik legfontosabb alkotásának tartja a szigetvári Vigadót, amely funkcionalitásban megbukott - helyiségeit kínai boltok és butikok uralják, látványban pedig a két égnek meredő - funkciótlan torony furcsa képzettársításra ad lehetőséget. A magát a szoci rendszer üldözöttjének beállító Makovecz életművének nagyobbik része 1990 előtt került papírra, ehhez képest szépen kapott lehetőséget tervei megvalósítására."

"Sajnos van ennek az egésznek egy pusztán esztétikai olvasata is, és a Mester ott is elég szarul áll. A sok hülyeséget, amit beszél, csak bónusznak kapjuk."

"Ez neked irónia? A 80 éves mester meg menjen a p...-ba, vagy építse a te vityillódat, azt csak neked kell elviselned, nem egy egész országnak."

"Pusztán a kora miatt, hadd ne illessen senkit tisztelet. A politika pedig nem mászik senkire, aki nem hagyja, ellenberger: ha valaki a politika hátán élvezi a szelek suhanását, az ne lepődjön meg egy-két szembejövő nyálcsomón."

"A legnagyobb gond ha hagyják a 'mestert" kibontakozni. Van Solymáron egy óvoda és egy jövendőbeli iskola ő által tervezve azokkal alapvetően nincsen gond. Kevés pénznél visszafogja magát.
De ha van lóvé akkor elszabadul és tényleg nevetségesen dagályos giccses dologgá válik. Össze-vissza zagyvaság és persze jóval többe kerül mintha normálisan építenék."

"...elborzadva láttam ezeket gipsz-szarokat, meg a dülöngélő falakat, tömény giccs, vagy jobb esetben díszlet."

"ilyen az, amikor a művészethez és az építészethez nem értő ember azt hiszi, hogy Makovecz ezek csúcsa, mert minden gipszlófasz ami az épületein van valami egyértelmű utalás valamire."

"Volt szerencsé(tlensége)m lehúzné néhány évet a Mak.Imr. és társai által tervezett Pázmány P Kaotikus Egyetemen... egy borzalom. Minden szempontból. Telesen funkciótlan épületek, maximum filmkulisszának menne el. Télen nem lehet kifűteni, nyáron nem lehet hűteni... a fenntartásuk iszonyatosan drága és rendkívül környezetterhelő...az akkor 4-5 éves épületek rohadtak, a fa elemek penészedtek, az "organikus" tetők berohadta, az előadótermek eláztak. A kör-alakú előadókban nem tudták hova tegyék a táblát hogy minden diák lássa, vagy ha nem volt szerencséd akkor egy Makovecz fa mögül kihajolva figyelhetted az előadást. Mozgáskorlátozottak számára teljesen megközelíthetetlen akadálypályák! A XXI . sz-ban ilyet építeni! Bűn! Pénzkidobás! Szörnyű!"

"A legjobb a fagerendázat az uszoda felett. Az nagyon praktikus, mert hamar szétrohad. De a vastraverz olyan snassz."

"Az egriek az uszodai templomtornyot egyszerűen csak égbekúrásnak hívják."

"Makovecz az építészet Wass Albertje. Asszem, ez mindent elmond."

"... önismétlő, giccses szarok. A videón látható templombelső "fái" meg egy az egyben a Sagrada Familia oszlopainak koppintásai. Én személy szerint szegény Gaudit sem bírom, de benne van valamennyi eredetiség. Ebben a csávóban semmi. Ennyire túlértékelt építész még nem volt Magyarországon, és remélem, nem is lesz. A jobbos mitológia imádja az ilyen hatásvadász szart. Zenében Ákos, irodalomban Wass Albert, építészetben Makovecz. Mindegyik direkt kifejez egy leegyszerűsített, minden absztrakciót, összetettebb értelmezést szükségtelenné és lehetetlenné tévő identitást. Ezt hívják többé-kevésbé giccsnek. Ennyi."

"Egri vagyok illetve mar csak voltam sajnos igy hagy szoljak a videohoz az uszoda kapcsan. Annyit jegyeznek meg, hogy az uszoda azert epult, hogy rangos uszoversenyeket is megrendezhessenek benne, de ez eppen nem jott ossze, mert ha jol emlekszem 20 cm-rel rovidebb lett a palya... Valamint azt se felejtsuk el, hogy a fa szerkezet miatt folyton futeni kell az uszodat, hogy a gerendak ne korhadjanak el. Szoval muveszur: koszonjuk!"

"Én laikus vagyok, de láttam egy templomot amit ő tervezett és nagyon viccesen néz ki:D"

"a Makovecz életmű elég magas labdát ad, remélem nem lesz több sokemeletes uborka a belvárosban"

"...nem szabadna olyan épület közelébe sem engedni M. Imrét, amelyet emberek munkavégzés céljából kénytelenek használni. Van szerencsém ismerni a már említett állatkórházat belülről, kb. feleannyiból korszerű, fenntarthatóan működtethető intézményt lehetett volna kihozni. De nem lehetett (ld. üvegtetejű előadóterem, takaríthatatlan belső tornyocskák és áltetők tömege). Azért a külföldieknek tetszik, majd hazamennek."

"...az egyetem teljesen diszfunkcionális, túl szűk folyosókkal, befűthetetlen előadókkal, kényelmetlen székekkel. De amikor a hátam már recsegett a szigorúan 90 fokban összeszögelt széktámla és ülés között, mindig eszembe jutott, hogy tulajdonképpen szakrális teret töltök ki, mely a magyarság őskultúrájából merítve tart fenn időtálló kultúrgömböt a kommunista életellenesség gázfelhőjében."

"Sok építész képes efféle épületek megtervezésére, csak sosem kapják meg a lehetőséget"

"Szükség van szimbólumokra , elgondolkodtató formákra , de a mérleg másik serpenyőjében az épületek hosszútávú fenntarthatósága , ennek költségei is szerepelnek . A bádogosok mennyire tudják megvalósítani a terveket azon is sok múlik."

"Giccses hányadék gyöngydarabokkal."

Maki építészete egy hetedosztályú vidéki kirakatrendező rémálmának, egy hatvanas évekbeli trendkövető, MTV-s, gyurmaanimáció-kulisszatervező delíriumának, illetve keletnémet Winnetou-filmekben látható, hátborzongató irokéz rituális áldozati helyek hungarocell díszleteinek kreatív mixtúrája.

"Mekkora félreértés ezt az építészetgyalázó, giccsgyárost "nemzetinek" vélni! Ezek az épületek inkább stupid, skizoid ideológia-illusztrációk, kompromittálóan antimagyar borzalmak."

"Két épületen is- amiket láttam-, vizesedés és betontörés van, nagyon sok helyen."

"Ó a drága Makovecz remekművek. A giccs, az építészeti igénytelenség jelképei. Mint valami karikatúra, úgy festenek a tervei. Pocsék,gyomorforgató giccsparadé. Szégyellem, hogy ilyen házak vannak kis hazánkban, és hogy erre igény van."

"Makovecz tehetséges ember, nagy építész lehetett volna. Kár érte.
Piliscsabán, a katolikus egyetem kidőlt-bedőlt Stefáneumában a nagy előadóterem (Auditorium Maximum), egyben színház- és koncertterem, odabent gyönyörű lenne, csak az a baj, hogy a fizika - még - nem engedelmeskedik a Nemzeti Öntudatnak. Így aztán ami a színpadon elhangzik, azt alig hallani a nézőtéren, ami viszont a padsorokban hangzik el suttogva, azt az egész teremben mindenütt jól hallani.
Szóval biztosan nagyon megható, amikor egy épület megjelenésében kifejezi a vérzivataros évszázadainkat, de egy előadótermet inkább akusztikai szempontok alapján kellene tervezni. Akkor még használható is lenne."

"Avitt Magyarkodás... a század elején talán még hozott volna valami újat..de ma?... komolyan erre van szükségünk? Visszafejlesztő magyar vagy politikai giccs ez!.. Egy erdő közepén talán helye lehetne ennek de most komolyan mit keresnek ezek a disszonáns szarok a városban, hol a modern gondolkozás vagy a kortárs szellem?...hol vagyunk mi ezzel európai vagy világviszonylatban? Jurtatemplom???? nemár!! magyareklektikus a másolatmásolataiból és avitt ideológiával összekevert borzalom.!"

graycivil 2011.07.26. 11:35:07

"Válságban lévő Nyugat, szárnyaló Kína: miben téved nagyot Orbán Viktor?

Orbán Viktor elfelejti: korunk azért is hangos a Nyugat kritikáitól, mert ez az egyetlen hely, ahol lehet egyáltalán kritizálni. Kínáról már csak azért sem lehet reális képet festeni, mivel szinte csak az állami propagandán keresztül szerezhetünk róla információt."

velemenyvezer.blog.hu/2011/07/26/hanyatlo_nyugat_szarnyalo_kina_orban_viktor_teved?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_07_26&utm_campaign=index

xsasha 2011.07.26. 11:39:08

@manyike:
1.) Milyen számok vannak bebetonozva??? Hol hallottál ilyenről?

2.) Mindenki azt olvas, amit akar, olyan drogot használ, amilyet akar, és olyan hitelt vesz fel, amilyet akar. Személyes privát ügye, hogy mennyire van képben a következményekkel. Persze társadalmi szinten zavar, de az egy másik kérdés.

A tiszteletteljes kérésem csak annyi, hogy egy politikai elemző blogon ne hivatkozzunk szurkolói oldalakra gazdasági kérdésekben, vagy egyéb szakmai kérdésben. Ugyanolyan etikátlan, mint tudományos ülésen horoszkópról vitázni. A jobboldalon is van kuruczinfó meg demokrata, meg hasonló nyalánkságok. Ha ennyi önkritikánk nincs, hogy a szakmai kérdésekben nem szurkolói hörgésre alapozunk, akkor mit keresünk egy politikai elemző blogon?

márta)) 2011.07.26. 11:40:26

Basescu hazaküldte Orbánt"

Orbán Viktor tusványosi kijelentéseivel kapcsolatban is faggatták Traian Basescu államfőt a TVR közszolgálati televízió műsorában.

A magyar miniszterelnök kijelentésére, miszerint nincs még itt az ideje, hogy Magyarország az adminisztratív-területi átszervezésről tárgyaljon Romániával, Basescu így reagált: „Én úgy gondolom, hogy sosem lesz itt az ideje, hogy Magyarország beleszóljon Románia közgazgatási megszervezésébe. Magyarországnak megvannak a maga bajai, méghozzá elég nagyok.

Oldja meg őket otthon. Minden nyilatkozat ezzel kapcsolatban nemkívánatos.”

Az államfő hozzátette: „A regionális átszervezést nem lehet feláldozni a kisebbségek érdekei miatt. Megoldást kell találni. Ennek az országnak 22 millió lakosa van, ebből csak 1,5 millió a magyar. Nem áldozhatjuk fel a többség érdekeit – de a magyar kisebbség érdekeit sem – néhány politikus érdekei miatt.”"

nol.hu/kulfold/basescu_hazakuldte_orbant

hm. Ez a Napnál is világosabb, egyenes beszéd.
:)

xsasha 2011.07.26. 11:43:15

@graycivil:
Az 50% nem teljesítéséért miért lehet leváltani az egyik kormányt, és miért nem a másodikat? Miféle hatalmuk van és kiknek, akik ezt meg tudják tenni?
A vis major a kormány eszköze. Akkor most miről is beszélsz? Ki fog vis majorral élni, ha nem épp a leváltandó kormány?

xsasha 2011.07.26. 11:48:16

@graycivil:
Jól sejtem, hogy egy betűt sem olvastál a törvényből? :-)) Jól sejtem, hogy ezeket a következtetéseket nem információ alapján, hanem a népszava szájbarágói tollából vetted?
Ha nem, leírnád, hogy a törvényben merre található ilyesmi, amit te itt írsz?

graycivil 2011.07.26. 11:54:25

@xsasha: Nocsak! A Kormány dönti el, hogy a Kormány betartja-e az 50%-os törvényt? :-)

Múltkor már pontonként kiveséztük ezt a törvényt pontról pontra itt a blogon, és nem a te verziód világlott ki belőle.

unionist 2011.07.26. 12:02:19

@Hepci:
erre van a széll-kálmán terv. jövőre 500 milliárdos, utána 1000 milliárdos megszorítás. de ennek a részleteit senki sem ismeri.

120 milliárdot megspórolunk a munka-erőpiaci alapból úgy, hogy segély helyett közmunkaprogramok lesznek. de azzal senki sem számol, hogy annak költségei is lesznek. munkaeszközt, és munkabért kell fizetni. miből lesz a megtakarítás. 150 ezer rokkant nyugdíjasnak nem fizetnek járadékot. de ki fogja őket felülvizsgálni. mert az biztos, hogy a háziorvos nem fogja felülbírálni a - nyilván lefizetett - főorvosokat. bezárják az egyetemek egy részét. oké. de melyeket zárják be. null szaldóval fog működni a máv és a volán társaságok. oké. de hogyan.

egyelőre abban lehet bízni, hogy a német gazdaság el kezd 5-8%-kal növekedni. ha nem, akkor ezt a kormányt a népharag el fogja söpörni. navracsicsnak lesz egy ügyvezető kormánya vargával. vagy valami hasonló.

xorfrion 2011.07.26. 12:12:57

Nem tudtam a rengeteg kommentet elolvasni, bocs, ha ismétlek valamit.

Orbán nem ért a világhoz. Egyébként persze a világ sem ért önmagához.
Szép volt, amikor elment Egyiptomba (egyfajta főpróbaként a kínai nagy nyalás előtt) és ott egyből forradalom/lázongás lett.
Mindig meglep, hogy a politikusok és pénzügyi emberek mennyire elfelejtkeznek időnként arról, hogy a dolgok az ő szándékaik és vágyaik ellenére is tudnak változni.
Kínával kapcsolatban hihetetlen számomra, hogy senkiben fel nem ötlik az a természetes gondolat, hogy egyszer csak megdől a rendszer. Márpedig - lássuk be - ez a legvalószínűbb. Csak éppen a nyugat tart tőle, és ezért nem akarja az ördögöt a falra festeni.
A globalizáció, az internet hatalmas eróziót tud előidézni egy olyan társadalomban, mint Kína. Aztán majd jön a földcsuszamlás.
Én max. 10 évet adok e téren Kínának, amiből persze lehet, hogy 3 lesz.

xsasha 2011.07.26. 12:13:47

@Hepci:
A kiadások lefaragása elkerülhetetlen. A görög válság és a dél-európai társak problémája sokkal súlyosabb, mint azt tervezni lehetett, és Japán illetve az USA kínlódása azt valószínűsíti, hogy a befektetési kedv jelentősen megcsappan. A svájci frank újabb csúcsai pedig csak tetézik a problémákat.
De a kormány már közzétette a következő 2 évre készített költségvetési irányelveit, és a korábbi tervek is számoltak természetesen a MaNyuP pénzek kifutásával. Nyilván nem lesz zökkenőmentes a történet, és kellemetlen az újabb válsághullám, de hát ehhez kell majd szabni a további terveket.

xsasha 2011.07.26. 12:15:13

@graycivil:
Ki dönti el, hogy a kormány betartja-e az 50%-os törvényt?

Akkor biztos nem fog nehezedre esni felvázolni csak a lényeget, ha a múltkor a kivesézésre is sor került. Figyelek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.26. 12:20:26

@unionist: úgy emlékszem, megegyeztünk, hogy hülyének tekintjük egymást. Elfeledted? :)

Igen, vágyvezérelt gazdaságpolitika. Akarom, tehát úgy lesz.
Németország... már Gyurcsótány is abban reménykedett, hogy jön a mindent megmentő nyugati pénzeső uniós támogatások formájában. Helyette az Aldi és Lidl jött, meg az újabb ehetetlen kiflik (ez utóbbiak azért jók, mert a bolti állapotánál is jobban kiszárítva, némi vajjal feldughatjuk a szittya seggünkbe).

megszűnt 2011.07.26. 12:32:39

@Hepci:
" Akarom, tehát úgy lesz.
Németország... "

Jövő héten meglátom mi van Németországban. Lehet-e ott élni? Mások a boltok is és vannak feles méretezésű cipők.

mezga-aladar 2011.07.26. 12:52:32

azt a 3/10 000 -et simán név szerint is felsorol6nák... csak hogy tudjuk...

index.hu/kulfold/2011/07/26/az_eszak-koreaiak_99_97_szazaleka_szavazott/

graycivil 2011.07.26. 12:58:56

@xsasha: Röviden:

- A Költségvetési Tanácsnak joga van a költségvetést visszadobni a kormánynak, ha úgy látja, hogy nem felel meg az 50%-os törvénynek.
- Amennyiben az év végéig nem születik költségvetés, akkor a Nemzet Tolla intézkedhet egy új kormány ügyében.

Itt van.

6.Lenin 2011.07.26. 13:03:16

@Let it ...:

Látom nem emlékszel a választásokat megelőző időszakra.

Akkor azt susogta a ........ sajtó, Irán támogatja a Jobbikot.
Ezt próbálták a susogással, sugallni.

Most, hogy ott szerepelt a sok-sok más párt felsorolása közt a Jobbik neve is, más lett a sugallat.
Most az próbálják, valószínűleg ilyen a jobbik is, mert egy őrült naplójában említés van róluk. Nem harcolnak eléggé az iszlám ellen. Pedig kellene, hiszen olyanok, ha már ott a nevük.

A két sugallat együtt említve, nagyon vicces és nagyon jellemző.
Csak ennyit szerettem volna susogni.

6.Lenin 2011.07.26. 13:25:06

Talán még annyit...

Mára már elég egyértelműen kiderült, a posztban is említett beszédből előszeretettel idéztek írott és online termékek, kissé .........részleteket. Aztán itt van még az anglis lapok ügye, ami kezd már kicsit máshol is ciki elenni.

Itt meg még mindig vannak szívós drukkerek, akik előszeretettel linkelnek be ezekből a termékekből, isteni kinyilatkozásként kezelendő idézeteket, talán alig feltételezhetően azzal a szándékkal, hogy megtévesszék gyanútlan honfitársaikat.
Nagyon aranyosak, köszönjük.

tibapó 2011.07.26. 13:26:25

@unionist:
"...a székelyek egy valamit nem akarnak: a multikulturalizmust. ez esetben a románokkal kellene kulturális közösséget vállalniuk...."

Szerintem unionist nem veszi figyelembe, hogy csak a történelmi Erdély, a Magyar Királyság idején létező Erdély volt multikulturális. Ezzel szemeben napjainkbana románok monokluturásítják Erdélyt, és ennek akarnak Székelyföldön ellentállni az autonómiával. Dehogy akarnak a székelyek ortodoxiát!

xsasha 2011.07.26. 13:38:11

@graycivil:
Tényszerűen hamis. A KT-nak a jogkörét a sarkalatos törvények fogják szabályozni, jelenleg csak annyit tudni, hogy vétójoga lesz a költségvetést illetően. A KT 3 tagból fog állni, az MNB elnöke, az ASZ elnöke és egy harmadik, államfő által kinevezett személy, akit 6 évre választanak.

A Nemzet Tolla új választásokat írhat ki. Ha megbukna az Orbán-kormány 2014-ben, mert szarnak értékelnék a teljesítményét, és akármilyen fideszesnek nevezhető szervezet, mondjuk a KT szabotálná a kormány működését, akkor egy újra kiírt választásokon a baloldal simán 2/3-ot érne el. A Nemzet Tolla nem tudja megnyerni a választásokat. Én értem, hogy a kádári szemléletűek miért gondolkodnak így, de szerencsére ennek a kornak már vége.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 13:49:40

@panelburzsuj:
Ezek a szerencsétlen költők lepisilnének titeket, ha látnák hogyan dobálóztok a verseikkel.

graycivil 2011.07.26. 14:11:11

@xsasha: Tehát te semmit sem cáfoltál abból, amit mondtam, csak azt teszed hozzá, hogy ez a fydeszes kaloda visszafelé is elsülhet. Kivéve, ha nem lesz meg a 2/3-ad.

Magyarán továbbra sem fog tudni egy kormány sima többségi felhatalmazással semmit kezdeni. "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek...Én biciklivel megyek..." :-)

graycivil 2011.07.26. 14:11:52

@graycivil: "egy kormány"

pontosítok: "nemfydeszes kormány"

panelburzsuj 2011.07.26. 14:24:08

@Kara kán:

Ez a többes fejedelmi, vagy ragálytünet?

xsasha 2011.07.26. 14:24:34

@graycivil:
Azon gondolkodom, hogy milyen nyelven kell leírjam neked? A KT jogosítványai egy későbbi törvényben lesznek szabályozva. Tehát NEM tudjuk, milyen jogosítványai lesznek.

Természetesen fog tudni egy sima többség is dolgozni, mert éppen azzal fenyegetik majd a kormányt, hogy ha nem hagyják, akkor abból ugyanaz lesz, mint amit Gyurcsány összelapátolt a Fidesznek - 2/3.
És természetesen a legeslegszélsőségesebb esetben is 2016-ig áll fenn majd a KT jelenlegi felállása, amikor is a jövőbeli győztesek elnöke nevezet ki személyt a KT élére.

panelburzsuj 2011.07.26. 14:30:18

@6.Lenin:

Helyes a bőgés, kiscicám!

Sola sciptura:

(0:00) Engedjék meg, hogy tisztelettel és szeretettel köszöntsem Önöket! Ezen a szabadegyetemen mi rendszeresen a nemzet jövőjéről szoktunk közösen gondolkodni, ma sincs ez másképp, én is ezt fogom tenni. A kérdés azonban az, hogy mi az a perspektíva, ahonnan rátekintünk a nemzetekre, és azon belül a magyar nemzet jövőjére. Több lehetőség is adódik, amikor perspektívát akarunk választani. Az első szűk, de kétségtelenül létező perspektíva úgy írható le, hogy egy ... hogy Magyarországról egy internacionalista kormány távozott, és egy nemzeti kormány érkezett. Egy másik lehetséges perspektíva úgy hangzik, hogy gazdasági válság ütött be, és most a kilábalási útvonalakat keressük. Én nem ezeket a perspektívákat választom, hanem megpróbálok egy magasabb horizontot kijelölni, amely azon az állításon nyugszik, illetve abból rajzolódik ki, miszerint a világban korszakváltás történik, az, amit tapasztalunk ma, minden híradás élén, az erről szóló hírek állnak, miszerint a nyugati világot gazdasági válság rengeti meg, az én felfogásom szerint ennek a korszakváltásnak a hullámai, sőt a magyar kétharmados forradalom is valójában ennek a világban zajló korszakváltásnak a következménye. Erről a gondolatról már írtak néhány tucatnyi könyvet az elmúlt másfél évben, és fognak is még, én szerényen nem kevesebbre vállalkozom, mint hogy húsz percben próbálom összefoglalni ezt a lassan könyvtárnyivá dagadó irodalmat.

(1:47) A magyarok kiindulópontja, amikor a világban zajló korszakváltás magasságából akarják megérteni, hogy mik az ő lehetőségeik, akkor a magyar nemzet kiindulópontja az nem lehet más, mint az elmúlt száz év .. e .. értékelése. Ha az elmúlt száz évre tekintünk vissza, akkor azt mondhatjuk, hogy a magyar nemzet ezt száz évet szinte kivétel nélkül természetellenes állapotban töltötte, semmi sem volt úgy, ahogy szerettük volna, és semmi sem volt úgy, ahogy a mi fölfogásunk szerint természetes lett volna. A második világháborúig egy természetellenes államalakulatban éltünk, a leszakított részek más természetellenes államalakulatokban éltek, és Magyarországon mi ..a.. ennek a természetellenes államalakúlatanak az életképessé tételéért küzdöttünk egy ellenséges közegben. Ez sok minden, csak nem az élet normális rendje. A második világháború után megszállás és diktatúra következett, - szeretném aláhúzni, hogy nem csak politikai, hanem gazdasági diktatúra is, ami példátlanul nehéz helyzetbe hozott bennünket a politikai diktatúra megszűnése után, - tekintettel arra, hogy korábbi diktatúrák Európában politikai természetűek voltak, akár a két világháború közti német rendszerre gondolunk, akár a kommunista diktatúrával párhuzamosan létezett dél-európai diktatúrákra, a gazdasági rendszernek az az államosítása. .. a teljes, .. a magángazdaság teljes szétverése az példátlan .. a .. már minthogy Magyarországon történt, az példátlan az európai történelemben.

(3:31) 1990 után bekövetkezett a globális piacok és a globális hatalmak kora, és miközben azért Magyarország .. helyzete néhány tekintetben kedvezően változott, de összességében az elmúlt húsz év azt jelentette a számunkra, hogy Magyarország

I. eladósodott,

II. nemzeti vagyonának nagy részét elvesztette,

III. demográfiai hanyatlás folytatódott, sőt gyorsult,

IIII. a nemzet, mint eszmény, háttérbe szorult, illetve zsugorodni kezdett, és ez a zsugorodás felgyorsult, ezért lényegében az az érzése alakult ki az embernek, - az idősebbeknek immáron lassan száz éve, a fiatalabbaknak csak húsz-harminc éve, - hogy folyamatos hátrálásban vagyunk. Innen érdemes ránéznünk arra a korszakváltásra, amely most zajlik a világban.

(4:20) A kérdés, amit én szeretnék itt most megvilágítani az úgy hangzik, hogy a fölfogásom szerint most véget érő régi világ helyén épülő új világban megváltozik-e majd a nemzet szerepe, eljön-e a nemzet ideje. Most nem csak a magyar nemzetről, hanem általában a világ nemzeteken keresztüli megértéséről, fölfogásáról és elrendezéséről beszélek. Persze sokan túlzásnak gondolhatják, amikor .. korszakváltást említek, de szerintem ez elsősorban arra vezethető vissza, - (mármint az a benyomás, hogy ez túlzás volna), – miszerint gyakran van az úgy, hogy az ember nem látja a fától az erdőt. Tehát ha benne élünk valamiben, akkor mindaz, ami történik velünk, annak a nagyobb összefüggéseit onnan belülről, a napi sodrásból meglehetősen nehéz fölismerni. De ha valaki visszatekint csak az elmúlt egy évre, csak arra, ami az elmúlt egy évben történt, mióta utoljára találkoztunk, akkor láthatja, hogy olyan ütemben zajlanak a változások, amely megalapozza annak a kijelentésnek a jogosságát, hogy a világ, legalábbis a nyugati világ egy korszakváltáson megy keresztül. Idézzük csak föl:

I. egy évvel ezelőtt a nyugati világ pénzügyi-gazdasági válságának végéről beszéltek, ehhez képest Görögország bedőlt, és most azt látjuk, hogy az Európai Unió perifériáján elhelyezkedő országok, amelyek ..ee.. éppen az eurozónának is tagjai, azok lassan, de biztosan kezdenek leszakadni Európa középső részéről. Bajba került Írország, bajba került Portugália, bajba került Görögország, nyissák kiaz újságot: Olaszországról és Spanyolországról fognak olva .. olvasni,, jól látható tehát, hogy egy egész, mondjuk úgy, hogy periféria vagy külső pereme az európai kontinensnek éppen egy más fejlődési pályára áll, mint Európa belső részei. Ez mind az elmúlt egy év fejleménye.

II. Nyissák kis az újságot, és azt fogják ..öö.. hallani, hogy tegnap ..öö.. Obama elnök arról beszélt, hogy az amerikai államadósság törvényben meghatározott fölső korlátját föl kell emelni, mert egyébként ..öe .. nem tudnak ..öe.. újabb hiteleket fölvenni, és le fogják minősíteni Amerikát.

III. Afrikán az elmúlt egy évben - az arab sávról beszélek – egy ..ee.. forradalmi hullám söpört végig.

IIII. Japánban egy természetkatasztrófa következtében, illetve Japánból kiindulva az egész atomenergia jövője, amelynek Európában különös jelentősége van, megkérdőjeleződött.

IIIII. Közben ..ee.. Kína előretörése a világgazdasági súly szempontjából töretlennek mondható.

Ezek a fejlemények mind egyetlen év alatt történtek. Ezért nem érzem túlzásnak azt mondani, hogy ezek az ütemű és mélységű változások valójában egy teljesen új világpolitikai és világgazdasági korszaknak a részét jelentik. És a nagy változások között van egy kicsi jó hír is, - amely persze nemzetközileg kicsi hír, de a mi életünk szempontjából a legfontosabb, - hogy az egy éve még a zátonyok felé sodródó országok között találtuk Magyarországot, most pedig a zátonyoktól távolodó országok csoportjába lelhetjük hazánkat. Összességében tehát a Nyugat horizontja ma sötétebb, (taps) és nem kevesebb, hanem több viharfelhő gyülekezik.

(7:43) No tehát mondandóm kiindulópontja az, hogy mindannyian egy új korszak határán állunk. Örökérvényű igazságok igazságossága dőlt meg, korában erősnek gondolt államokból gyengék lettek, gyengéknek gondoltakból erősek, és jól látható, hogy a nyugati világban a régi életünk, sok évtized alatt kialakult régi életünk egész egyszerűen fenntarthatatlan. Most a korszakváltás, úgy látom, hogy az előző történelmi korszak összeomlásával fog megtörténni, tehát nem új fejlődési szakaszba lépünk, nem átnövünk valahonnan valahova, hanem összeomlás következik be, és.. onnan indul meg egy új.. újrakezdés. Az összeomlás oka meglehetősen egyszerű: egy szóba úgy mondhatnánk, hogy eladósodottság, illetve úgy, hogy államadósság. Ezek az államadósságok folyamatosan nőnek a nyugati világban, és átbillennek azon a határon, amikor már mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem lehet őket visszafizetni. Ez az a jelenség, amit a – szintén a hírekre utalok, - Görögországgal kapcsolatban Önök nap mint nap hallhatnak. Azért kell újra és újra mentőcsomagokat adni Görögországnak, mert mindenki tudja, hogy az adósság elérte azt a szintet, amit már nem lehet visszafizetni, A kérdés csupán az, hogy hogyan ne valljuk be, hogy az ország csődbe jutott, és hogyan tegyünk úgy, mintha volna értelme még mindig törlesztgetni az adósságot. És ha valaki megnézi a gazdasági számokat, jól látja, hogy ilyen helyzetbe nagyon könnyen juthatnak még tekintélyes, korábban erősnek gondolt országok. Görögország átbillent, de hát naponta olvashatjuk az elemzéseket Írországról, Portugáliáról, és új veszélyforrásokat is látunk, hiszen Spanyolországot és ..öö.. Olaszországot is ..öö.. ..ea.. a bajbajutott országok között emlegetik, és akkor még azt is mondanám Önöknek, hogy Belgiumra sem árt figyelni, És ha azt nézzük, hogy az Egyesült Államok hogyan kerüli el, hogy az államadóssága a már visszafizethetetlen tartományba növekedjék, akkor mindannyian látjuk, hogy egy olyan módszert használ, amit senki más nem használhat, vagyis nyomja a dollárt, hiszen világpénze van, Egyébként már ő is régen átbillent volna. Mondandóm lényege tehát az, hogy azért gondolom, hogy a korszakváltás egyfajta megrendüléssel, egyfajta összeomlással párosulva történik majd meg, mert nincs recept arra, hogy visszafizethetetlen tartományba lépett államadósságokat ..öö.. visszafizethetővé tudjuk varázsolni. Ezen ugyan nagyon sokan dolgoznak/dolgozunk, de egyelőre a lelkesedésen és az eltökéltségen kívül más biztató jelet nem látok.

(10:24) A visszafizethetetlen adósságról persze az adós országok, így mi magyarok is általában vállrándítással szoktunk ..ö.. gondolkodni. Rosszul tesszük! Eggy adósságválság súlyosan érint bennünket is. Nagyon egyszerűen végig lehet ezt gondolni, hiszen ha valaki nem képes visszafizetni az adósságát, akkor csődbe jut, Ez azt fogja jelenteni, hogy akik hitelt adtak nekik, nem kapják meg a pénzüket, Ő is csődbe fog jutni, ha ő csőd.. – ezek általában bankok és pénzintézetek, - ha ők csődbe jutnak, akkor azok az emberek is csődbe jutnak, akik a betétüket elhelyezték a bankokban, mert szemben a közkeletű magyar fölfogással a bankok nem a saját pénzüket forgatják, hanem azt a pénzt, amit mi odaadunk nekik. Vagyis: ha bekövetkezik az az átbillenés, amiről én beszélek, akkor minden úszik. Úszik az államadósság, úsznak az államadósságot hitelezők, és úsznak a bankokat hitelező magánszemélyek is. Erre a világban eddig kialakult receptek közül egyet ismerünk: ilyenkor szokott bekövetkezni a nemzeti valuták leértékelése, és ilyenkor köszönt ránk az infláció. Aae.. ezt nevezem én.. összeomlásszerű korszakváltásnak, illetve az előttünk, a most befejeződő korszak ..ee.. végének. Ha valaki a görög válságnak a belső szerkezetét megnézi, azt fogja látni, hogy majd hatvan százalékát ennek az adósságnak francia bankok birtokolják, és harmincegynéhány százalékát pedig német bankok birtokolják, tehát a görög válság az nemcsak a görögök problémája, hanem egész Európáé.

(12:00) A következő kérdés, amivel érdemes foglalkozni, hogy hogyan írhatjuk le a távozó korszakot? Tehát mi az, ami véget ér? Szerintem egy ez olyan korszak, aminek a meghatározó gondolata az volt, hogy a fejlődés visszafordíthatatlan, Folyamatos, Lehet, hogy néha lelassul, de hogy a világ egyfajta folyamatos fejlődésen, fölfelé haladáson keresztül éli az életét, ez egy megkérdőjelezhetetlen hit volt. Ennek volt következménye az a gondolat, hogy

I. a gazdasági növekedés,

ÉS

II. az azzal együtt járó fogyasztás is bármeddig fokozható.

Ennek eredményeképpen a piaci verseny lassacskán átalakult egy fogyasztási versennyé, fogyasztás-generálási versennyé. Nyugaton kétség kívül ez a ..aa.. folyamatosan növekvő fogyasztás határozta meg az elmúlt húsz-harminc, de tán negyven év gazdaságpolitikáját is. Azonban mindannyian látjuk, hogy aa.. fogyasztások, vagyis a vásárlás fedezetéül szolgáló vagyonok és erőforrások nem nőttek ezzel arányosan. Ebből előállt a fedezet nélküli hitelek és a fedezet nélküli fogyasztás helyzete. Ennek lett az eredménye az, hogy a nyugat-európai országok lényegében fenntarthatatlan pályára kerültek, a fiatal nemzedékek jövője már el van zálogosítva, mert az államadósság nem más, mint egy olyan összeg, amit valakinek majd később vissza kell fizetni, A görög adósságot most éppen nyolc évről harminc évre tolják ki, Az azt jelenti, hogy görög fiatalok is még azt fogják fizetni, És minden ország, amely a görög útra kerül, számolhat azzal, hogy még a saját gyerekeink meg unokáink is ezt az adósságot fogják nyögni, Ráadásul közben az értékteremtő munka, a termelőkapacitások leértékelődtek, így jött létre az adósságtenger. Azt gondolom tehát, hogy a nyugati fogyasztói társadalomnak és a jóléti társadalomnak érkeztünk el a végére. (Há) nem kevesebbről van itt szó, minthogy az a világ, aminek aa.. fogalmi keretei között éltük az életünket, azok a szavak, törvények, leírások, amellyel értelmeztük a világot, ami körülvesz bennünket, azok lassan, de biztosan elveszítik az érvényüket. Vagyis: a jólétinek nevezett fogyasztói társadalmak Nyugaton véget értek. A kérdés nem az, hogy mi lesz ezekkel a fogyasztói társadalmakkal, a kérdés az, hogy mi lessz utánna. Bizonyára sokan vannak, akik még emlékeznek a középiskolai tananyagból, hogy amikor a Róma nagy korszaka véget ért, akkor nem az volt a kérdés, hogy mi lesz Rómával, hanem hogy mi lesz Róma után. Nagyjából ez a gondolat, amellyel érdemes közelítenünk aa.. ránk váró jövőhöz. Itt azonban, amikor az előttünk álló jövőről gondolkodunk, akkor kellő óvatosságot kell mutatnunk, ugyanis itt tág tere nyílik az obskurus jövendőmondóknak és a hályogkovácsoknak. Amire itt szükségünk van, amikor az előttünk álló új korszakot meg akarjuk érteni, az mértéktartás, elsősorban intellektuális mértéktartás, a fantázia féken tartása, a kétszer mérni, egyszer vágni bölcsességének az érvényesítése, mielőtt kimondanánk valami szentenciát a jövőről. Ugyanakkor azt sem tehetjük meg, hogy várakozunk, és mintegy ilyen hipnotizált állapotban, megbűvölten és dermedten nézzük a válság fejleményeit, Nem szabad, hogy a most zajló korszaknak passzív elszenvedői legyünk, helyette cselekvő részvevőkké kellene válnunk. Vagyis mértéktartás és biztos kéz, ez a politikai törvény, amit érvényesítenünk kell. Ezért kellő mértéktartással nézzük meg, hogy mit tudunk arról az új korszakról, amely leváltja azt, amely most ér véget.

(15:49) Egy.. Az első dolog, amit biztosan tudunk az az, hogy az államnak merőben új szerepe lesz a gazdaságban. Ugyanis az adósságot visszafizetni csak állami eszközökkel lehet, elsősorban azért, mert államadósságról van szó, másfelől láthattuk a válság 2008-as első hullámakor, hogy amikor magántőke kerül visszafizetési válságba, akkor hirtelen az államnak kell belépni, ezt hívták bankmentő gazdasági akcióknak szerte a világon. Tehát

I. adósság-visszafizetés erőteljes állami akarat nélkül nem megy,

II. a munkaerőpiacról kieső embereket visszavezetni a munka világába, közvetlenül a piaci világba nem lehetséges, közbülső, - nevezzük közmunkának, - stációk kiépítésére van szükség, amit csak az állam tud megtenni.

III. A munka világából éppen kiesni készülő emberek, - gyárbezárások, leépítések,.-. ellensúlyozásához szükséges eszközök is csak az állam kezében vannak. Tehát csak állami szerepvállalással történhet meg.

Ráadásul a gazdaság sem fog magától átszerveződni, a gazdaságokat át kell szervezni, a jóléti államok helyett egy munkaalapú társadalmi rendszerre lesz szükség Európában, és az erre való átállás is csak állami erőkifejtéssel és részvétellel megy. Ugyanakkor kellő óvatosságot kell mutatnunk, amikor az állam jövőbeli szerepéről gondolkodunk, és az állam – szemben azzal, amit a baloldaliak gondoltak az elmúlt száz évben – az állam önmagában erőtlen. Az állam csak akkor erős, hogyha világos a hivatása, világos a szolgálat, amit el kell végezni, és világos a felelősség, amit viselnie kell. Ha nincs hivatás, szolgálat és felelősség az állam mögött, akkor az állam hiába nagy, valójában erőtlen és sebezhető, korrupt lesz, részrehajlóvá válik, és érdekcsoportok befolyása alá kerül, ezzel egy időben pazarlóvá és önérdekűvé válik, vagyis bürokratizálódik. Vagyis a mondandóm lényege, hogy az új korszakban az állam szerepe megnő, de az csak akkor tudja betölteni a hivatását, hogyha mögötte egy közösség áll, amely iránt az állam felelősséggel tartozik, amelyet szolgálnia kell, és amely összefüggésében fölfogható az állam hivatása. És itt érkeztünk meg a nemzethez. Az a helyzet, hogy csak akkor lehetséges az új korszakban sikeres államokat fölépíteni, hogyha az államok mögött erős nemzetek állnak, olyan öntudatos közösség, amelyet az állam a munkájával szolgál. (taps) Vagyis.. vagyis a nemzet, mint önmagáért felelős közösség az állam háttere, az igazi ereje az államnak a nemzetből fakad, és az állam nem más, mint a nemzet szolgálatának és a nemzeti hivatás kiteljesítésének eszköze.

(18:48 :) Nos, mit jelent mindez Magyarország számára, tisztelt Hölgyeim és Uraim? Magyarország mindenkit megelőzően, én nem állítom, hogy döntését minden összefüggésben átgondolva, de Magyarország minden európai országot részben tudatosan, részben ösztönösen megelőzve adta meg a helyes választ arra a korszakváltásra, amelynek a kapujában vagyunk. Ugyanis az összefogás és az egység csak akkor ér valamit, hogyha az politikai döntésképességben fejeződik ki. Ezért a magyarok a 2010-es választáson már a korszakváltást - szerintem zsigereikben - megérezve döntöttek úgy, hogy itt most egy soha nem látott egységet és összefogást kell létrehozni, amit a politikai publicisztika nyelvén mi egyszerűen csak kétharmados forradalomnak nevezünk. A magyarok világosan megértették.., a magyarok világosan megértették, hogy a korábbi magyar világ az csődbe jutott, és fönntarthatatlan. Gondolják végig! Egy kétharmados választás, egy új alkotmány és azt megelőző alkotmányos konzultáció, egy teljesen új gazdasági rendszer fölépítése, azt megelőzően a szociális konzultáció, amelyben milliók vesznek részt! Ez mind azt mutatja, hogy valami megváltozik Magyarországon,, méghozzá a nemzeti érzés erősödésének irányába,, és most nem a nemzet ideológiájára gondolok, hanem arra a fölismerésre, hogy egy önmagáért felelős közösség képes csak a következő évtizedekben talpon maradni. Ennek a fölismerése fejeződik ki mind a választásban, mind az alkotmányban, mind az alkotmányos konzultációban, mind a szociális konzultációban. És ennek a dolognak van egy még mélyebb rétege, amely sokkal komolyabb változást mutat, mint amint azt egyébként a hétköznapi közbeszédben gondoljuk. Ugyanis ezekből a választási eredményekből, meg konzultációkból teljesen világosan kitűnik, hogy a magyarok harcolni akarnak! Nem elszenvedni akarják azt, ami történik, nem kicsik akarnak lenni, akik alkalmazkodnak majd valahogy a túlélés jegyében, mint ez oly gyakran volt, hanem harcolni akarnak! Teljesen világosan fölismerhető a döntésekből, hogy harcolni akarnak

I. az államadósság ellen,

II. harcolni akarnak a munkanélküliség ellen,

III. és harcolni akarnak az érdemtelen, államtól érdemtelenül származó jövedelmek ellen.

Vagyis olyan dolgok ellen akarnak harcolni otthon a magyarok, amelyek a múltban

I. sikertelenné,

II. kishitűvé,

III: és szerencsétlenné tettek bennünket, de mi mégis elfogadtuk ezeket a dolgokat, hajlandóak voltunk együtt élni velük, mint az életünk részét tekintettük. Ennek a korszaknak vége van,, a magyar nemzet nagyon régen,, a magyarországi magyar,, vagy a ne.. a magyar nemzet magyarországi része nagyon régen volt olyan elszánt és cselekvőképes állapotban, mint az itt fölidézett jelekből ez világosan látszik.

(21:45) Nos, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ezért van az, hogy Magyarország ma nem a görög úton jár, hanem egyfajta megújulás útján. Idézzük csak föl.. az ebből a politikai válaszból fakadó döntéseket, amelyek az elmúlt évben megszülettek Magyarországon:

I. kettős állampolgárság,

II. új alkotmány,

III. egy teljesen új közteherviselés, bankadó, válságadók,

IIII. a nyugdíjrendszer visszaszerzése a közösség számára,

IIIII. adócsökkentés, és a demográfiai hanyatlást megállítani, majd megfordítani akaró intézkedéssorozat a családsegítő gazdaságpolitika révén.

(22:23) Én nem akarom azt mondani tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy ez a fajta nemzeti egység, ez vita nélküli egységet jelentene. Magyarországon, vagyis a nemzeten belül is még nagyon sok és éles vita vár ránk. Hiszen a kimúló korszaknak volt szelleme és annak volt elitje. Amely ezt a szellemet, illetve ennek az elitnek az érdekeit képviselte. Ezért Magyarországon folyamatos harc van egy új világról szóló nemzet- és gazdaságépítés, és a régi szabályok és a régi igazságok képviselői között. Ez érthető, hiszen a most háttérbe szoruló elitet éppen a régi szabályok és régi igazságok tették sikeressé. Úgymint:

I. az állam legyen gyenge,

II. a piac legyen mindenható,

III. a fogyasztás fedezetlenül is, de növekedjen,

IIII. és az államadósságon próbáljunk inkább keresni, semmint megpróbálnánk megakadályozni, hogy az elszabaduljon, illetve túlnövekedjen.

(23:18) No most tisztelt Hölgyeim és Uraim, amikor Magyarország a saját, amikor a magyar nemzet a saját jövőjét keresi, akkor itt elő kell, hogy tűnjön a szemünk előtt egy régi magyar reflex. Hogy volt az korábban, amikor a világban korszakváltások történtek,, hogyan kereste Magyarország a megfelelő irányt, és a megfelelő irány kialakításához szükséges eszközöket? Ugye, a magyar – de mondhatom nyugodtan, hogy a közép-európai – reflex úgy hangzott vagy úgy működött, hogy figyelni kell a Nyugatot. A nyugati megoldásokat meg kell érteni, - ez Széchenyi óta ismert reflex, - a nyugati megoldásokat meg kell értenünk, át kell ültetnünk Magyarországra, és akkor megvan az irány, és megvannak a használható eszközök. Azonban ma az a helyzet, hogy akiket követhetnénk, azoknak a fáklyája kialudt. (hehe :)) Ez a reflex tehát, a válságból kivezető út, az új korszakváltásban való helyes berendezkedés receptje ügyében, az Nyugaton ma nem szerezhető meg! Sőt, mintha az történne, hogy mi egy-egy lépéssel hamarabb találunk megoldásokat, amiket aztán éppen a nyugatiak vesznek át tőlünk. Mondok egy-két példát erre is. Itt ez a vita a magyar médiatörvény körül. Figyelem az angliai híradásokat. Nyugodtan kössenek nagy fogadásokat arra, hogy az Angliában nemsokára megszülető új médiaszabályozás kísértetiesen hasonlítani fog a magyarra. Nézzék meg a bankadó kérdését,, (taps) nézzék meg a bankadó kérdését, mi vótunk az első, ma egy tucatnál több európai országban ismeretes. A válságadók valamilyen formáját, - amiért egyébként folyamatosan támadnak bennünket, - már egyre több országban vezetik be. A nyugdíjrendszer visszavétele Közép-Európában, - ami Magyarországon teljes sikerrel zárult, - az összes közép-európai ország megpróbálta ezt, akinek ilyen sajátos vegyes rendszere volt, mint Magyarország, és valamilyen mértékig vissza is léptek belőle, csak senkinek nem volt kétharmada, hogy ezt képes legyen úgy megtenni, mint mi,, a legeredményesebbek utánunk a bulgárok, - akik politikailag is a legerősebbek, - ők öt év alatt fognak eljutni oda, ahol mi vagyunk, a többiek pedig csak részlegesen tudtak visszalépni. Azt akarom tehát ezzel mondani, hogy Közép-Európa számára az új világban való berendezkedés és helyfoglalás szempontjából az egyszerű korábbi megoldás, hogy a nyugatiak megoldásait értsük meg és honosítsuk meg, nem működik; Közép-Európának egyfajta úttörő szerepet is bátran vállalnia kell.

(25:50) Tisztelt Hölgyeim és Uraim,, természetesen a régi világ összedőlése, az egy veszedelmes jelenség, még ha Magyarországot nem is fenyegeti most ilyen összedőlés, de ha túl nagy testű államok kerülnek bajba, akkor az ő összeomlásuknak a még a szele is földöntheti Magyarországot. Ezért nekünk minél gyors.., minél nagyobb és gyorsabb ütemben távolodnunk kell ettől a veszélyzónától. Egy évvel ezelőtt Magyarország még a veszélyzóna epicentrumában volt, ma már nem vagyunk ott, kifele tartunk onnan, de még mindig veszélyzónában vagyunk. Ugyanakkor,, azt szeretném mondani Önöknek, hogy a régi világ összedőlését nem kell sajnálnunk. Nem mi idéztük elő, felelősségünk nincs benne, bár mi omlottunk össze először 2008-ban, de azt senki nem mondhatja, hogy mi rántottuk magunkkal a többieket, tehát a mi lelkiismeretünk tiszta,, nem mi döntöttük össze, sajnálni sem kell, mert az a régi világ szerintem inkább börtön volt, mint otthon, de legyünk megengedőek, legfeljebb kényszerlakhely volt a magyar nemzet számára. Vagyis,, az én nemzetről valott gondolkodásomnak ma az a vezérfonala, hogy a magyar nemzetnek nem szabad félnie a változástól, ami érték volt, azt meg tudjuk menteni, és közben, itt a nagy világátrendeződés árnyékában új, saját pályára tudjuk állítani Magyarországot és az egész magyar nemzetet, ahogy Széchenyi mondta, - megpróbálom őt pontosan idézni - : „mindig is azt akartam, hogy Magyarország a saját tengelye körül forogjon.” Ezt a helyzetet elő tudjuk idézni. (taps)

(27:34) Nos. Nem azt akarom mondani, hogy túl vagyunk a nehezén, ugyanis nehéz és kemény idők várnak még Magyarországra, következésképpen a határon túli nemzetrészekre is,, elegendő, hogyha csak a költségvetési támogatások nagyságrendjét nézzük: egy bajban lévő ország, mint Magyarország, bizony nem tud olyan eszközöket rendelkezésre bocsátani, mint amiket egyébként szeretne, vagy legalábbis most még nem tud, később ez nyilván sikerülni fog. A dolog lényege, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy ebben az átalakulásban egyfajta tartásmódosítást kell végrehajtani a magyar nemzetnek, valahogy abban a szellemben, ahogy itt Tőkés László beszélt, egész egyszerűen a magyar nemzetnek másképpen kellene viselnie magát, ahogy otthon mondják: ilyen magabíró emberként, öntudatos, meg.. magabíró, összetartó és egységes nemzet képét kellene mutatnunk. Na most, ha arra a kérdésre keressük a választ az elmondottak fényében, ami itt a tábornak és az előadásnak is talán az egyik gondolata, hogy összenő, ami összetartozik, akkor ennek a nagy korszakváltásnak a legkonkrétabb következményeit az alábbiakban tudom összefoglalni:

(28:46) Először is ebben a korszakváltásos időszakban bekövetkezhet – ha jól csináljuk, bekövetkezik – a magyar nemzet összenövése. Ennek egyik formája a kettős állampolgárság megadása volt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács munkássága ennek a jele, a magyar gazdaság és a román gazdas.., a magyar.. a romániai magyar gazdaság, a magyarországi szellemi élet, a romániai magyar szellemi élet vagy a Kárpát-medencei más területek magyar közösségének szellemi életének összeillesztése éppen most zajlik, Kicsi példa, de jól mutatja a jövőt, hogy a megalakuló Magyar Művészeti Akadémiának a tagjai jószerivel olyan egynegyedében a határon túli magyar területekről kerülnek ki, Ezek a fajta szektorális együttműködések jönnek létre, A Mikó Imre Tervet össze fogjuk illeszteni a Széchenyi Tervvel, Tehát most a magyar nemzet összenövesztésének szektorális elemeit láthatjuk. (taps) Innen.. Innen érthető meg, hogy Magyarország, ez a magyar kormány miért harcolt és harcol olyan eltökélten azért, hogy Románia és vele együtt Bulgária is a schengeni övezet részévé váljon. Talán nem mindig érthető az a fene nagy elkötelezettség, amit ebben az ügyben mutatunk. És ebben kétségkívül van szolidaritás, ebben ez elkötelezettségben, de van önérdek is. Nézzük meg, mi történt, miután Szlovákia és Magyarország is a schengeni övezet része lett? Mindenfajta politikai vita nélkül, tehát átpolitizálódás nélkül, Szlovákiában meg tudtunk egyezni, hogy emlékeim szerint mintegy százhúsz határmetszés-pont jöjjön létre. Vagyis, hogy legyen legalább százhúsz olyan pont, ahol mindenfajta akadály nélkül jönni-menni lehet a szlovák és magyar államterületek között. Ha Románia belép a schengeni övezetbe, legalább ötven ilyen pontnak létre kell jönnie, és minden politikai vita nélkül az élet természetes rendje szerint létre is fog jönni. És miután a határ mentén is mi vagyunk, ezért ilyen értelemben ezek aa.. átkelő pontok, ez a fajta szerves, mindennapi élet szintjén történő összenövés erősíteni fogja a magyar nemzetet is.

(31:11) Aaa.. Közép-Európa összenövését is öeö... aa.. látomásaink ee.. között említhetjük, Ha a közép-európai államok mindegyike, - most elsősorban most a visegrádi négy államról beszélünk, - kellő időben fölismeri, hogy a most létrejövő új európai gazdasági korszaknak a súlypontja nem Nyugaton lesz, hanem Közép-Európában, amit én erősen hiszek, akkor egy soha nem látott, szoros közép-európai együttműködés jöhet létre. Gondoljunk arra, hogy a 2008-as pénzügyi válság előtt az Európai Unión belüli gazdasági növekedés már Közép-Európában volt messze a legerősebb, úgy, hogy Magyarország semmit nem tudott hozzáadni, sőt levett belőle. Azóta Magyarország jobb állapotban van, ezért nyugodtan megkockáztathatjuk azt kijelentést, hogy a gazdasági válságot követő időszakban az Európai Unió gazdasági növekedésének súlypontja Közép-Európában lesz, ami kiegészül azzal a rendkívül szerencsés dologgal, hogy a német gazdaság is közép-európai irányba fog tájékozódni, hiszen a termelési kapacitásait ide helyezi ki, következésképpen a világbajnok német exportteljesítmény nem gyengíti a közép-európai gazdasági térséget, hanem a kihelyezett termelési kapacitások révén erősíti. Ez nem mondható el a déli és nyugati részéről az európai kontinensnek. Itt tehát egy fantasztikus közép-európai felemelkedésnek is tanúi lehetünk, és ha a közép-európai ezt államok fölismerik, akkor egy soha nem látott együttműködést hozhatnak létre a Balti-tengertől le az Adriai-tengerig, egy nagyon erős európai növekedési sávot alkotva ezzel.

(32:52) Meggyőződésem, hogy erősödni fog, - ha összenövésről nem is beszélhetünk, - a demokraták közötti együttműködés a térségünkben. Itt elsősorban a hazafias érzelmű demokratákra gondolok. És.. Itt van például Románia, ami jó példa erre. Tőkés László előadásából hallhattuk, hogy mennyi gond van, még a mostani román kormányzat és az itt élő magyar közösség között is. De képzeljék el, hogyha nem egy nemzeti jellegű román kormányzat lenne Romániában, hanem visszajönnének öö.. az.. internacionalisták itt is, akkor milyen konfliktusaink lennének! Képzeljék el, hogyha a mai román ellenzék retorikája és politikai irányvonala állami szinten is érvényesülni tudna! Na akkor milyen nagyságrendű problémákkal kellene szembenéznünk! Ezért meggyőződésem, hogy a nemzeti alapon álló demokraták közötti együttműködés a hagyományos nemzeti ellentétektől függetlenül erősödni fog az előttünk álló időszakban.

(33:50) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami pedig konkrétan a magyar teendőket illeti,

I. Magyarországon az államadósságot vissza kell fizetni, ez összefüggésben áll a nemzet erőállapotával,

II. létre kell hozni egy európai termelési központot, újra kell iparosítani Magyarországot.

Ezeket a dógokat azért említem a nemzetpolitika összefüggésében, mert az elmúlt években megtanulhattuk, hogyha nincs erős anyaország, akkor nincs erős Kárpát-medencei magyar nemzet sem. Ezért minden nemzeti, magyar, Kárpát-medencei magyar nemzeti megerősödés alfája és ómegája, kiindulópontja a magyar szállásterület központjának, vagyis Magyarországnak a megerősítése, sikeressé tétele és tekintélyének visszaszerzése, ha ez megvan, akkor tudunk igazából a határon túli magyar közösségek irányában is jótékony, erősödő hatást kifejteni.

(34:44) Azt szeretném.. Azzal szeretném zárni a mondandómat, hogy mindaz, amit most itt fölvázoltam Önök előtt, Magyarország sikeressé tételének a forgatókönyve, illetve annak megvalósítása, az nem lesz diadalmenet. Az nem lesz diadalmenet. Az egy nagyon nehéz, vitákkal és összeütközésekkel tarkított korszak lesz. Gondoljanak arra, hogy amikor Magyarország átalakításáról, megújításáról, újjászervezéséről beszélünk, - egy itt leírt korszakváltás összefüggéseinek megértéséből levezetve a teendőinket, - akkor valójában arra kérjük az embereket, arra befolyásoljuk az embereket, hogy változtassanak személyes és családi életstratégiákat. Az nem olyan egyszerű dolog! Mondok néhány példát. Életstratégiák épülnek arra, hogy kimenekülnek emberek százezrével a munkaerő piacról. Ezt nevezhetjük rokkantnyugdíjnak is meg idő előtti nyugdíjazásnak is, többfajta technikai megoldás létezik, de a fontos az, hogy emberek, családok életét építették olyan életstratégiára, hogy nem befele mennek a munkaerőpiacra százezrei a magyaroknak, hanem kifele jönnek, és így jobban járnak, mintha egyébként dolgoznának. Vagy hasonlóképpen: életstratégiák épültek ki százezrével, amelyek a segélyre alapozott családi életet jelentették. Magyarországon vannak olyan családok, ahol a családfő tizenöt-húsz éve nem ment el dolgozni. Olyan nemzedékek nőnek föl, akik nem látták még se az apjukat, se az anyjukat, hogy reggel korán fölkelt volna, hogy elmenjen dolgozni, hogy megkeresse a család számára a betevőt. Hanem otthon maradtak és várták a segélyt. Ezen.. Ezen vá.. változtatni kell, ezt át kell alakítani! És senki sem boldog attól, hogy most jön valaki, - legyen bármennyire is igaza, magyar nézőpontból, vagy korszakváltásos nagy dimenziókból, - és azt mondja, hogy uraim, ezt így nem lehet folytatni! Ezek a változások mind meggyötrik a családokat; átállást, erőfeszítést kínál.. kívánnak, és persze meggyötrik a társadalmat is. Vagy a fekete-szürke gazdaságra alapozott lét nem folytatható egy olyan átépítés után, mint amire Magyarországnak szüksége van. Összességében azonban minden nehézség mellett is azt kell mondanom, hogy az előttünk álló korszakváltásban, - beleértve ebbe saját magunk életét is, - a nemzet megerősödése az nem egy lehetőség, hanem szükségszerűség, és kikerülhetetlenül be fog következni. Vagyis: a sikeres gazdaságpolitikák; a sikeres országok ee.. előföltétele; a sikert elérő országok akcióinak az előföltétele; a sikeressé válás előföltétele egész Európában az.. aö.. a nemzet megerősödése lesz, vagyis a korszakváltás, beleértve ebbe a mi életünk korszakváltását is, a nemzet reneszánszát fogja elhozni az egész nyugati világban.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

(37:45) (Tőkés László) Mi lesz, testvéreim ...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.26. 14:33:20

@xsasha: és akkor (2016 után) - fideszbukás - esetén leírhatod, hogy a ballerek szélsőséges mértékben korlátozzák a következő kormány mozgásterét...
Így megy ez a mókuskerékben, időnként mókus-apdéttel. :)

Egyébként felesleges próbálkoznod, a Kapcsolat.hu-n szocializálódott Vinczegraycivillel úgyse tudtok közös pontokat találni.
Legjobb, ha kölcsönösen seggnek tekintitek egymást. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.26. 14:37:44

@panelburzsuj: dzsízusz, reménykedtem, ma terjedelmes hozzászólásból a Makovecziáda volt az egyetlen.
Megtennéd a fogyasztóbarát szolgáltatás érdekében, hogy megjelölöd, kábé hol van a kényszerlakhelyes rész?

aszekelyek 2011.07.26. 14:44:40

@Akitlosz: Szerintem már megtörtént, hogy a világ finanszírozza az ő jólétüket.Az évtitedek óta mondhatni neö,lő bagyon olcsó. a versenyt kiiktató árudömping, mely elárasztott mindent a vlágon, már el is döntötte a dolgot. A legyszegényebbeknek, tehát a gőgös piac által figyelmen kívül hagyottaknak, akik nekik nem voltak vásárlóerő, de termelték szorgalmasan őket, a haszon maximalizálásuk által, nem telik ugyanis másra. Austráliáról nem tudok nyilatkozni de többi földrészen jártam sokat az elmúlt 25 évben. Amerikában az volt drága, amit ott gyártottak, a nyugatnak mondott országokban az, amit ott. Kína összesöpörte a kihagyott szegény tömegek vásárlóerejét és abból csinálta meg a mai szerepét.Plusz a jómódú , ám fukar emberekét. Ők sincsenek kevesen. Sztem tudnak számolni. Csillióval is:) Kína nyerte ezt a háborút. Nem egy csatát. Nem kettőt. Így is lehet rendszerváltást csinálni:::::::))))

panelburzsuj 2011.07.26. 14:50:07

@Hepci:

Örvendetes! ....

Egyébként (25:50)

Talán részekbe meg versekbe kéne szedni.

Viki negyedik könyve, második rész, a tizenharmadiktól a huszadik versig a következőképpen ...

(fellálni - most még - nem muszáj ...)

aszekelyek 2011.07.26. 15:07:08

@Akitlosz: Akkor nem félt, amikor eszetlenül költekeztek a szoxik? JA, azt nem tudhatta, jó sokáig.... De most is csak patástól gél... Duma ez. HA nem az, akkor meg azért is tudták megcsinálni például a bakok és a kormány azt, hogy elveszik a forinthitel kamattámogatását és szabad prédává lökik oda a szegény tömegeket. HA tébyleg ennyire semmi tudásuk nincs szegényeknek pénzügyekről és ez valószínű, honnan lenne nekik? Akkor elhiszik, amit nekik valakik a szájukba adnak. Amit neked leírt. Hisz fogalma nincs róla, hogy egészen fordítva ül a lovon.Számára hitelesek eztet mondták neki az atv-n és ez akkor faktum a számára. Nincs mivel összevetnie. UGyanis ilyen oktatást nem kapnak ott. Mi, mit generál és hogyan, az sajnos nincs meg. A Sajnos tömegeknek még sokkal lejjebb is nagyon sötét van.CSak szírénhangok után tud tájékozódni.Nem kötöztetik magukat az árbochoz,... neeem.... se egy közgáz alaptankönyvhöz. Nekem könnyű. Itt vannak a fiam makro és mikro ökonómiai tankönyvei a szomszéd szobában. Meg pénzügyben dolgoztam egy kövér évtizedet. Ehhez még adjuk hozzá, hogy a legkisebb tudással rendelkező illetők sajátja, hogy azt gondolják magukról, hallomásból ők mindent tudnak és az nem lehet hazugság, mert azt x mondta. Aztán a hiúságot, amely csak óriási erőfeszítéssel legyőzhető, arra nézvést , szintén ebben a körben, miszerint ügyes csaló bizony átverheti őket. méghogy ők rászedhetőek? No és megmondta a nagy tekintély is...., hogy az úgy van. HA féligazságot mond, az illető, nekik az is elég, hogy mindent elhiggyjen. Off. Jelentem ugyanaz van a parkolással a fővárosban, botrány, amit az őrök művelnek. Hosszú ideje nem voltam a városban autóval. MA igen. Kiszálltam és mire a parkolóórához odaértem, már ott nyomkodta a kifejezetten rossz arcú a gombjait az autómnál. Most nézhetik, hogy mikor látnak tőlem egy fillért megint. Azt sem dobtam be, amit akartam. Minek. Már eljátszották ezt velem. Érvényes jegyem volt és elküldte a ganéj a feljelentését. Lefénymásoltam, beküldtem és ennek ellenére kifizettették velem. Nincs 31 méter a z autóm és a p, feliratú között. Mindössze egy kaputelefont szándékoztam megnézni, ott lakik-e az ismerősöm, ahol régebben. El se döntöttem, hogy maradok. 5 perc el nem telt. Három esetleg. Mikor eljöttem, láttam, egy férfival is ott próbálkozik. Nézegették az óráikat. Nem stimmelt. Ilyen pedig sehol a világon nincs! Köszönjük szdsz!

xsasha 2011.07.26. 15:11:15

@Hepci:
LOL A ballibnek fékek és egyensúlyok kellettek. Most hogy megkapták, siránkoznak. Hogy tegyen így kedvükre az ember?
Megjegyzem, én nehezen mondhatnék ilyet, mert a KT hatáskörét a Fidesz találja ki.

Nem szoktam vitázni az itteni szélsőségesekkel. A mostani esetben arra vagyok kíváncsi, mi a hivatalos feloldása a látható ellentmondásainak.

Ha nem fogják fel a címzettek, hogy miről beszélek a népszava, 168 óra, ATV kapcsán, akkor legfeljebb unalmas perceimben demokratát, kuruczinfót, hírtv-t és hasonló nyalánkságokat fogok másolgatni minden egyes copyzásukhoz. Legyen valami eredménye is lelkes tevékenységüknek. Nyilván találok én is a hirszerzőnek meg a stop.hu-nak megfelelő gagyiságokat a jobboldalon. Baromi fárasztó, hogy nem veszik észre magukat, és baromságokkal floodolják ezt a blogot. Számold meg, hogy hány ezekhez fogható jobboldali baromkodást másolnak be a sokat szidott jobbosok. Vannak emberek, akik azért, mert mások tisztálkodnak, azt gondolják, hogy az ő izzadásszaguk jó szagú. Ha megmondod neki, nem érti. Valahogy csak rá kell ébreszteni őket, hogy buszra lehetőleg társas közlekedésre alkalmasan szálljanak fel.

Ha vincze nem fogja fel, mennyire irritáló, amit csinál, akkor egyszerűen kontraproduktívvá teszem az izzadását.

xsasha 2011.07.26. 15:19:24

@panelburzsuj:
Talán intelligensebb megoldás lett volna belinkelni, és legfeljebb egy rövidebb részt bemásolni belőle.

aszekelyek 2011.07.26. 15:24:47

@Akitlosz: Ez a patás, ez meri:) Sztem megoldja majd a választási dolgot is. Sok erőt és még több egészséget neki hozzá. Momentán még mindig nyerne, pedig a pénzeső és csodaváró had kihátrált már mögüle. Ez bizakodásra ad okot. Talán mégis van a fejekben valami, a szocik mákonyán kívül. A jobbikból is csak a hasbarúgós együttműködés híveit kell szépen kimazsolázni. A választás előtt hoplitával tárgyaltam ezt, hogy nem a szavazóival és azok szándékaival van nekem gondom, hanem a politikusaikkal, akik a parlamentbe kerülnek és ott már nem kérdezik, teccik-e az a választóknak, amit ott művelnek. Komoly politizálás helyett. Nem volt biztosíték és ma sincs vonáék szavahihetőségének. Az eskütétel óta meg már annyi sincs. Nem tudok komolyan venni egy geghőst. A gegek pedig öncélúak. Nem megerősített abban, hogy valami értékelhető is kitelik tőlük, ha bekerülnek, hanem távolabbra kerültem tőlük. Nekem ez az elől jobboldal, hátul baloldal mitológiai és nem politikai képződmény. Amellett, hogy lebutított utánzata a korai FIDESZ-nek. Kibicek. Nem tudom elképzelni, hogy Dúró Dóra helyreteszi a bankokat a svájci hitelekkel kapcsolatban. Nem látom, hogy a realitás talaján mozognának.

aszekelyek 2011.07.26. 15:34:41

@graycivil: akkor ha elmesélnéd, hogy egy újabb IMF hitel hogyan is javított volna az ország helyzetén...... halljunk egy szuperklasszis teóriát! A megszorítások mértékével együtt! Rendelkezésre állásival és, hogy mit kell még elzálogosítani hozzá! A legutóbbi az olyan olcsó volt, te ! Aláírták, hogy ha nem fizetünk időre, akkor azt vihetnek, amit akarnak...! Ez aztán az olcsó hitel! Bomba üzlet! -csak nem nekünk.

aszekelyek 2011.07.26. 15:49:56

@márta)): Igen. Semmiképp nem adjuk vissza Erdélyt és autonómiát sem. A lopott holmi marad.Már megoldotta a közigazgatási dolgokat Orbán, a honosítással. Abba meg Basescu ne dumáljon bele. Inkább magyarázza a nyugdíjasoknak, hogy miért vette el a felét. Otthon. NAgyon nagy problémáik vannak nekik is. Foglalkozzon azzal és ne a belügyeinkkel. Ugyanolyanok, mint akit kivégeztek anno. A nemzetiségi politikájuk ugyanaz,. Hirtelen át kell szervezni. Miért is? No és a nagy problémákat nem is Orbán csinálta. BAsescu meg de.

xsasha 2011.07.26. 15:58:58

@panelburzsuj:
Bocs. Miket beszélek. Intelligensebb...

panelburzsuj 2011.07.26. 16:16:00

@xsasha:

intelligencia = adekvát reakció megtalálása

Ppix 2011.07.26. 16:20:13

@Kara kán:
""Közben 1 értelmes mondatot nem hallottunk senkitől, hogy mi is lesz ez a munka alapú társadalom és mitől fog ez működni."

Akkor hirdessünk inkább munkaellenes programot? Biztassuk arra az embereket, hogy ne dolgozzanak, inkább lottózzanak?

Komoly értékválság van nálad. Az élő fába is belekötsz.
"

Ne röhögtess már, csak hallani szeretném a nagy tervet. Arról, hogyan lesznek ezután a dolgok. Nincs is mibe belekötnöm, mert nincs terv. Képtelenek vagytok leírni.
A te első mondatod, az szánalmas kötözködés. Azért mert a munka alapú társadalom tervének részleteire vagyok kiváncsi, még nem jelenti, hogy munkaellenes vagyok.
Már eljutottál a személyeskedésig, szavak kiforgatásáig, a konkrét kérdéseimre bezzeg nem írtáll semmilyen választ.
Részemről befejeztem, trollokkal nem vitatkozok.

Ppix 2011.07.26. 16:38:52

@Akitlosz:

"
"Összefoglalva nincs koncepció és nincs egy nyomorult minta sehol a világon,"

Éppen azért kell új mintát kitalálni, mert a ma használatos minta csak államcsődökhöz, inflációhoz és válságokhoz vezet.
"

Félek összekevered az új terv esetét a "nincs is terv" esetével. Nem azt kritizáltam, hogy sosem volt még ilyen terv és nem azt írtam, hogy nem lehet járatlan úton elindulni.
A terv hiánya aggaszt. Az nem terv, hogy miniszterelnökünk kiáll hangzatos jelszavakkal. Bár a politikusok szeretnek ilyet csinálni, tényleges változás mégis attól lesz, ha pár okos ember leül és megtervezi, hogyan és mitől fognak a dolgok az elvárt irányba haladni. Ja és ne gyere nekem azzal, hogy már csinálják a minisztériumba'. Már egy éve is megvoltak a jelszavak, de azóta sem tudsz rámutatni egy konkrét lépésre sem, ami segítene a kilábalásban.
Kivéve három dolgot (ezek viszont nem hosszú távú megoldások):
- Bajnai terveinek végrehajtása (ez még Bajnainak sem érdeme, kvázi kötelező volt)
- magánnyugdíjpénzek elköltése (függetlenül attól, hogy jogos volt-e a jövőnek félretett pénzek azonnali elköltését jelenti, így bár rövidtávon időt nyertünk, de hosszú távon egy forinttal sem csökkentette az államadósságot, szépen fel fog újra halmozódni (kivéve ha radikális nyugdíjcsökkentés lesz - azaz végleg elveszik ezt a pénzt azoktól, akik befizették. Ugye nem kell részletezni, hogy ennek milyen rossz üzenete van a magyar állam megbízhatóságával kapcsolatban és milyen jót tesz majd az adómorálnak)
- válságadók (egyetlen pozitívumnak nevezhető, bár kiszámíthatatlan, befektetőellenes lépés - ezt is az előző kormány kezdte ugyebár)

Egy év eltelt reformok nélkül. Pedig azokra szükség lesz, Magyarország rosszul működik, ha nem is annyira mint Görögország...

xsasha 2011.07.26. 16:40:27

@panelburzsuj:
Jogos. Ez kultúra kérdése.

xsasha 2011.07.26. 16:52:57

@Ppix:
Elmondanád, hogy mik voltak Bajnai tervei?
Köztük volt a segélyek munkához kötése, az egyenruhások kivételeinek megfaragása, a rokkantsági visszaélések visszafaragása, a munkaadói oldal bürokratikus és adóterheinek csökkentése, Kína bevonása a hiány finanszírozásába, a politikusok és fb és igazgatósági posztok felezése, az állam kiadásainak előre lefedezése államkötvényekkel? Most csak pár, ami eszembe jutott. Vagy esetleg ezek kívül esnek azon a hármon, mit te említettél?

De tényleg. Szóval mi volt Bajnai terve, ami kötelező volt? Elég sokat hivatkozol rá, de nem látom a tartalmat, ezért nem értem.

unionist 2011.07.26. 17:53:58

@tibapó:
románia etnikai térképe:
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Romania_harta_etnica_2002.PNG

"nagy-erdély" részletesebben:
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Erd%C3%A9ly_magyarok2002.gif

románia jelenlegi régióbeosztása:
ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Rom%C3%A2nia_regiuni_dezvoltare.svg

nagyjából követi a történelmi határokat.
-- az észak-nyugati régió: a román-részek (partium).
-- a nyugati régió: a román-bánság (banat).
-- a közép-román régió: belső erdély, vagy a történelmi erdély (transylvania). tehát nem a nagyfejedelemség, hanem szűkebb értelemben vett erdély. ezek nagyjából a történelmi régiók. a román régióbeosztás azt kell mondani teljesen korrekt.

a székelyek persze azt csinálnak, amit akarnak. de én biztosan azt mondanám, hogy a partium, és a banat magyarjai kapjanak kistérségi autonómiát. tehát azokban a kistérségekben ahol a számarányuk eléri az 1% küszöböt ott legyenek kulturális lehetőségek, ahol pedig 10% fölött él a kisebbség ott ez legyenek kulturális kötelezettségek. iskolában elsősorban. ugyanakkor fogadjuk el, hogy ezekben a régiókban a román legyen első, kötelező nyelv. de a kistérségi kulturális autonómia biztosítja a szabad nyelvhasználatot.

transylvania, (a történelmi erdély, belső erdély) pedig legyen hivatalosan is kétnyelvű. azt kellene kimondani, hogy ezt a régiót két teljesen egyenrangú nemzetiség lakja. tulajdonképpen azt kellene megerősíteni, amit románia létrejöttekor gyulafehérváron mondtak ki. nem többet, nem is kevesebbet. azt kellene betartani.

belső erdélyt a kétnyelvűség, és a multikulturalitás irányába kellene elvinni. nyilván az unió is ilyesmit forszírozna, és ezt bukarest is elfogadná. a 8 román régióból 7 lenne többségi. 1 pedig kétnyelvű közösségi régió.

a székelyek erről hallani sem akarnak. ők nem a regionalizmusban gondolkodnak. hanem erdélyen belül egy monokultúrás politikai gettót akarnak kialakítani. nem ismerik el transylvania területi integritását. ők ezt fel akarják bontani: kelet, és nyugat erdélyre. ez teljesen abszurd. ami egyébként lényegtelen. a lényeg, hogy ezt a románok sohasem fogják elismerni.

viszont a kétnyelvű erdélyt aligha lehetne visszautasítani. és az ezzel járó regiós önkormányzatiságot nagyjából fifti-fifti alapon. és úgy egyébként a regionalizmus mellett a három székely többségű megye (hargita, kovászna, és maros) szimbolikusan kaphatna különleges statuszt. de ez székelyföld így nagyjából olyan lenne, mint a hajdúság, vagy a kunság, vagy az őrség. az igazság az, hogy a székelyföld sohasem volt ennél sokkal önállóbb.

a székely államiságnak semmiféle történelmi alapja nincsen. ilyen alapon hajdúság is lehetne önálló. a hajdúknak is volt saját törvényhatóságuk, és a kunoknak is. ilyen alapon bácska, vagy baranya is lehetne önálló. voltak ilyen törekvések persze. a székely nemzeti törekvések szerintem nagyjából a vicc kategóriába esnek. de én nem vagyok székely, és vélhetően ez is vallási kérdés.

szóval innen nézve világos, hogy erdély kulturális autonómiájért kellene az ott élő románokkal együtt fellépni. és általában a régiók viszonylagos önállóságáért. a székelyek azonban autokefálok akarnak lenni. ami azt jelenti, hogy teljes jogú területi autonómiát akarnak, és saját vallási vezetőt. amilyen mondjuk tibet. nagyjából úgy kell megvívniuk ezt, mint kínában. mert ez az egész gondolkodás ázsiára jellemző.

a latinkeresztény európában nem ez a helyzet. katalóniából egy multikulturális régiót lehetne csinálni. tehát az egy mediterrán régió, azon belül is hispán, azon belül katalán. de népnemzeti katalán kereszténységről szó nincsen. amit a székelyek, a fidesz, és a jobbik hirdetek. turulmadár, csabakirályfi. és ez mesevilág. katalónia egy multikulturális latinkeresztény régió, ahol egyébként a katalán nyelv egyenrangúnak kellene lenni a kasztiliaival. és ennyi. nem több.

mondjuk baszkföld egy tipikus multikulturális régió
en.wikipedia.org/wiki/File:Euskara.png
oké. az északi részén többségben vannak a baszkok. de észak-baszkföld önállóságát kikiáltani abszurd lenne. viszont ebben a történelmi régióban a baszk és a kasztíliai nyelv teljesen egyenrangú. mert maga a régió nem monokultúrás, hanem multikulturális. kisebbségként bejátszanak még a franciák.

bretagne.
en.wikipedia.org/wiki/File:Breton_dialectesiji2009.gif
itt a színes területeken elterjedt a breton nyelv. ez is egy multikulturális régió. és még lehetne sorolni. regionálisan egyesíteni lehetne lengyel és cseh-sziléziát. és a régió kulturális önállóságot kapna. de ettől még cseh, és lengyel állam létezhetne. szilézia kulturálisan önálló lenne.

vagy flandria, és vallónia kulturális értelemben lehetne teljesen autonóm a multikulturalitás megőrzése mellett. és ettől még létezhet belga állam. csak nyilván a kulturális hatáskört az államtól átvennék a tartományi gyűlések. ez amúgy a latinkeresztény gyökerekhez való visszatérés.

csakhogy a székelyek mind a multikulturalitást, mind a felvilágosodás kora utáni latinkereszténységet tagadják. tőkés lászló hiába mondja, hogy ő egy reformált püspök. megmosolyogja egy helvét. a reformáció lényege, hogy az egyháznak presbiteri jellege van. nincsenek püspökök. hanem van egy presbiteriális világi parlament, a zsinat. ami tulajdonképpen a tartományi gyűlés. vezetője nem a népnemzetnek van, hanem a tartománynak. de azt a világi képviselői demokratikusan választják, és demokratikusan le is válhatják.

tőkés lászló nem demokratikusan lett püspök. nem a nép által lett megválasztva. hanem a hívek által valahogy. tőkés lászló eleve kizárja az egyházból a felvilágosultakat. akik őt leválthatnák. de a székelyek ennek mégis tapsolnak. szóval ők egy népnemzeti csabakirályfit akarnak, aki spirituálisan vezeti őket. orbán viktorba is ezt látják bele.

a latinkeresztények meg azt gondolják, hogy csabakirályfi, és minden ehhez hasonló olyan mese, mint a pumukli, vagy a kockásfülű nyúl. abban is hihetnének éppen úgy, mint a turul madárban. mert a latinkeresztény európa felvilágosult. a székelyek többsége viszont nem. erre mondom azt, hogy az efotton orbánt a fiatalok biztos kifütyülték volna. vagy a balaton sound-on. tusnádfürdőn meg nagy csápolás volt. és egy füttyszó sem. vagyis alapjaiban tér el a kultúra. annak ellenére, hogy ugyanazt a magyarok, és a székelyek ugyanazt a nyelvet beszélik. itt vallási különbségek vannak. persze lehet, hogy tévedek, és a magyarok döntő többsége is ortodoxiát akarja. de nekem úgy tűnik, hogy orbánt szinte csak bírálták. míg az erdélyi magyarok részéről nem hangzott el semmiféle kritika.

unionist 2011.07.26. 17:55:38

@Kara kán:
vonó gábor mihez ért. vagy pörzse sanyi. vagy orbán viktor. lázár jános. mondjuk juhász oszkár és balogh józsef vitájában (ki ossza a támogatást) ki ért bármihez. meséld már el. ezek a pártok a népbutításon kívül mégis mire alkalmasak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 18:54:18

@Ppix:
Nem fogadtalak magántanítványommá.
Kettő: vannak evidenciák.
Három: próbáld ki, élj munka nélkül! Hátha neked bejön.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 18:57:19

@graycivil:
Buta-e vagy? Igen.
A vis major én hoztam fel, és én nem vagyok fideszes. Miért adod az ő szájukba?
Különben is mindenféle szerzői jogot kikötöttem, mert tudom, hogy gondolataim, szófordulataim holnap már pártprogramokban és újságcikkekben látom viszont. A jobboldalnak egyébként speciális licencet adtam, de libsibalsiknak nem. Mondom: Nem!

6.Lenin 2011.07.26. 19:10:34

@panelburzsuj:

Köszi, de meghallgattam, már hamarább.
És? Mi a baj?

Én a más termékekben idézettekről írtam.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 19:10:50

@unionist:
Amit te ide leirkálsz az mese. Nincs köze a valósághoz, kitaláció, esti mese naiváknak.
Linkelhetsz te be tucatnyi wikis cikkeket, halvány lila miniszteri gőzöd nincs neked sem a székelyekről, sem Erdélyről, sem Romániáról, sem semmiről.

unionist 2011.07.26. 19:16:15

@Kara kán:
szerintem meg nincs fogalmad a nyugat-európai kultúráról, és a vallásról. nem érted az egész nyugati-kereszténységet.

xsasha 2011.07.26. 19:22:47

@unionist:
LOL
Ennél bölcsebbnek gondoltalak eddig.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 19:26:22

@unionist:
OK. Szerintem te nem érted, szerinted én nem értem.

Keresztény latinul: Pax cum spiritu tuo!
Ortodox románul: Pacea să fie cu tine!
Turulos ómagyarul: Männy a pitsäba!

unionist 2011.07.26. 20:34:13

@xsasha:
tarthatsz hülyének. engem biztos nem zavar, mivel nem érvelsz.

tibapó 2011.07.26. 20:50:20

@unionist:
Tudod, unionist, az a probléma, hogy az erőszakos asszimilálás az nem multikulti. Amíg Erdélyben egy román fel van háborodva, ha mellette magyar szót hall, amíg a székelyföldi óvodában amíg a gyerekekre várnak, a munkanélküli székely apukának arról panaszkodik a Moldovából betelepített román hatósági alkalmazott, hogy egyre kevesebb albérleti hozzájárulást kap az államtól, addig milyen multikulturalitást élnek meg a székelyek? A székelyek egyébként nem a magyar nyelv kizárólagosságát akarják, hanem a kétnyelvűséget, egy városi hivatalban, a helységnévtáblákon, és hasonlókon.
Majd ha románok is megtanulnak, megszólalnak magyarul, ha a vegyes házasságból vegyes identitású gyerek nevelkedik, ha nem okoz megütközést, egyik nyelven kérdezni és a másikon válaszolni, egyik irányba sem, majd ha a román hatóságok nem csempészik bele a népszámlálási úrlapba a székely rubrikát, csak hogy egyes helyeken se a magyar, se a székely külön ne érje elé a 20 %-ot, akkor talán lesz multikultúra Erdélyben, de addig nem.

tibapó 2011.07.26. 20:57:54

Unionist, áruld mán el mit értesz folyton ezen a
"vallási különbségeken"?

xsasha 2011.07.26. 20:57:56

@unionist:
Nézd, te az életed egy jelentős részét a fejedben éled le, mint a pörgős agyú emberek egy jelentős része. Próbálj meg egyszer eladni egy tollat valakinek. Vagy szervezz össze 5 idegen embert bármire. Hozzál döntéseket olyan helyzetekben, ahol a személyes hasznod marginális, de közben embereknek a sorsáról döntesz. Amputáld le valakinek a fél karját, miközben tudod, hogy minden érintet gyűlölni fog érte. Próbálj meg önkéntes vezető lenni egy pici vidéki művházban. Utána gyere vissza, és írd le, hogy a politikusok nem értenek semmihez.
Azt gondolom, hogy alulbecsülöd a politikusi léthez szükséges képességeket és készségeket. Én csak egy hök-elnök voltam, de ebből a perspektívából is viszonylag látható volt számomra, mennyire érteni kell egy politikus vezetőnek dolgokhoz, amikhez az átlag ember semennyire nem ért.
Nem tudom, az itt leírtakon kívül milyen típusú érveket vársz, de szerintem érdemes kicsit jobban átgondolni az ilyen kijelentéseket.

graycivil 2011.07.26. 21:04:35

@Kara kán: Vis major? Nem te találtad ki. Csak érvelsz vele...hamisan. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.26. 22:46:52

"... mert nincs recept arra, hogy visszafizethetetlen tartományba lépett államadósságokat ..öö.. visszafizethetővé tudjuk varázsolni. Ezen ugyan nagyon sokan dolgoznak/dolgozunk, de egyelőre a lelkesedésen és az eltökéltségen kívül más biztató jelet nem látok."

Engem ez aggaszt nagyon, mert itthon arról igyekeznek meggyőzni a közvéleményt, hogy az állmadósságtól meg lehet szabadulni, EZÉRT HOZTÁK LÉTER AZ ALAPÍTVÁNYT IS. Akkor hogy is van ez? Akkor most visszafizethetővé tudjuk varázsolni vagy nem?

Én bízom benne, hogy a táboron belül is látják az ellentmondást.

graycivil 2011.07.26. 23:02:25

@Kara kán: Buta-e vagy? Nem tudom.

De annak látszol...

Jo8! :-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.26. 23:17:00

@graycivil:
Én butának látszom, te meg buta vagy.
Nem mindegy!

xsasha 2011.07.27. 08:58:51

@látjátok feleim szümtükkel:
Segít az, ha elmondom, hogy Magyarországnak nincs visszafizethetetlen tartományban államadóssága jelenleg, és a zátonyoktól való távolodás azt jelenti, hogy egyre messzebb kerülünk attól, hogy ilyenünk legyen?

tibapó 2011.07.27. 09:02:22

Unionist, hol ebben a multikulturalizmus? (És ez csak egy kiragadott, mindennapos példa):

"Miután megbukott a magyar tagozat indítása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (a többségben lévő román szavazatok miatt) újabb botrány volt a felvételi eredményhirdetésekor. Ekkor derült ki ugyanis, hogy az Általános Orvosi Karon a 80 fizetéses helyet mind a román szekcióra felvételiző diákok kapták meg. Mindezt annak ellenére, hogy a felvételi napjáig minden plakáton, tájékoztatón, honlapon úgy szerepelt, hogy a helyek egyenlően oszlanak meg a román és magyar vonal között. Mindezt az egyetem román vezetősége a teljes magyar tanári kar – beleértve a magyar vezetőséget – tudta nélkül döntötte el."

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.27. 15:12:29

@xsasha: "Segít az, ha elmondom, hogy Magyarországnak nincs visszafizethetetlen tartományban államadóssága jelenleg, és a zátonyoktól való távolodás azt jelenti, hogy egyre messzebb kerülünk attól, hogy ilyenünk legyen?"

Nem segít, mert amire ezt a választ adtad, azt a miniszterelnök előadásából idéztem (panelburzsuj2011.07.26. 14:30:18.)és talán neki kellen ezt mondanod. Persze ha te az ő megbízásából válaszolgatsz, akkor elgondolkodok rajta, ne ijedj meg, nem a valóságtartalmán.

xsasha 2011.07.27. 16:30:38

@látjátok feleim szümtükkel:
Bocsi, tényleg nem érted, vagy csak kötözködni akarsz? Esetleg már az eredeti Orbán-szöveget sem értetted?

radala 2011.08.02. 12:16:40

Roppant jó iromány.
Mondjuk szerintem OV nem lehet szlavofil, már most is a bögyömben van, de még elhiszem róla, hogy ö egy urbánus, aki nacionalista is egyben.
Mindenesetre a zapadnyik-szlavofil ellentét az lenne, ahol a szlavofil térfélre engem fegyverrel sem lehetne átkényszeríteni.
Haldoklik a francokat a nyugat, vagy ha haldoklik, akkor haljunk meg együtt szépen:-)
Mondjuk álmomban eszembe nem jutott, hogy OV a kelet alatt a ruszkikat érti, ha így van, ma bemegyek állampolgárságért folyamodni valami más országba.
Én betegesen utálom az oroszokat...
Nem mellesleg azok is mindig idegesítettek, akik Amerikát fikázták...

naresh 2011.08.02. 19:38:57

@xsasha: Meg a 4 millió gépjármű miatt, hogy tárgyilagosak maradjunk. Hazánkban a vállalkozó nem innovációra, hanem személyi kiadásokra költ. Az autóparkunk (vizuálisan mérve) veri az osztrákokat, az Audi, BMW, SUV, stb. kocsik arányát tekintve...

xsasha 2011.08.02. 19:45:57

@naresh:
Ez viszont kettős probléma. Egyrészt a vállalkozók butasága, a fenntartható fejlődés elveinek hiánya, másrészt a politika gyenge motivációja, amely kultúrává tette a vagyontárgyak, így gépkocsik elszámolását az adóelkerülés érdekében, de nem motiválja eléggé a K+F-et. Sokkal egyszerűbb venni egy autót, mint agyalni és fejlődni. Ez a szocializmus öröksége.
süti beállítások módosítása