Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:56

A kimondható név – ezzel a címmel írtam két hónappal ezelőtt itt a blogon arról, hogy a Simicska-Nyerges szerzőpáros meglepő módon egyre komolyabb figyelmet kap a közbeszédben. A tendencia azóta sem változott: amióta egy dokumentumból kiderült, hogy Simicska Lajos a több száz milliárdos állami megrendeléssel bíró Közgép tulajdonosa, az ellenzék egyre jelentősebb erőkkel tüzel. Karácsony Gergely és Orbán Viktor eheti parlamenti szópárbaja után a Jobbik bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben, ami, ha valóban létrejön, a ciklus egyik legérdekesebb politikai kísérlete lehet.

(Fotó: Origo)

A történet sok irányból megközelíthető, ezek egy részéről már beszéltem, más kérdésekről – elsősorban a politikai hatásokról és következményekről – pedig majd ráérünk akkor, ha már látjuk, hogy az ellenzék képes-e erőt mutatni a kérdésben, és legalább a szükséges számú aláírás összegyűlik-e a bizottság létrehozásához. Most egy kicsit messzebb tekintenék, azt a kérdést feltéve, hogy vajon baj-e az, ha a politika preferál egyes vállalkozói csoportokat, és miképpen lehet elkerülni, hogy szinte kizárólag állami megrendelésekkel felduzzasztott cégek taroljanak a közbeszerzéseknél.

A jelenség nem új és nem is hungarikum: nem kétséges, hogy a legátláthatóbban működő politikai rendszerekben is van törekvés és példa a politikai és az üzleti világ összefonódására. A vállalkozók mindenhol keresik az állami megrendelések lehetőségét, a politikusok pedig figyelembe veszik azt a szempontot is döntéseiknél, hogy lehetőség szerint inkább a hozzájuk közelebb álló üzleti szereplőknek kedvezzenek. Mindez a dolgok normális rendjéhez tartozik, ha nem is mindig elegáns módon történik, de kétségtelenül sajátos – és feltárható - érdekek alapján értelmezhető. Sőt, ha a kedvezményezés például színtiszta patriotizmuson alapul (hazai vállalkozók helyzetbe hozása), akkor szerencsésebb helyeken akár teljes és tartós politikai konszenzus is kísérheti.

A problémák – mint általában mindig – akkor kezdődnek, amikor a rendszereket működtető logikák felborulnak: ha a vállalkozó és a politikus közötti határok elmosódnak, ha a gazdasági szereplő nem versenyezni akar, hanem irányítani, és a politikus nem autonóm döntéshozóként, hanem egy érdekkör mankójaként viselkedik. Ebből a szempontból ilyenkor szinte mindegy is, hogy ki irányít: akár a politikus, akár az üzletember a főnök, valójában a politika (párt) nem lesz más, mint egy üzleti vállalkozás kétségtelenül kiemelt szerepű leányvállalata, amelynek az a feladata – és ehhez természetesen anyagi forrásokat is kap a „rendszerből” -, hogy megszerezze és megtartsa a business működtetéséhez szükséges politikai hatalmat.

Nem hangzik jól a state capture, küzdeni is kell ellene, de vezethetne mindez egy kicsit más végeredményre is. Ha ugyanis ez a sajátos támogatás a – kormánytöbbség által persze bármikor módosítható – szabályok betartásával történik, nem csupán legális eljárás lehet, de talán még némi járulékos hasznot is hozhat. A politika akár pozitív befolyást is gyakorolhat az üzleti világra: mesterségesen megerősíthet vállalkozásokat, abban a reményben, hogy azok később az állam segítsége (megrendelése) nélkül is boldogulhatnak. Ilyen példák garmadával vannak a világban, ám a mi történeteink sajnos nem erről szólnak. Itt az üzlet addig tart, amíg a hatalom: ha már nincs politikai befolyás, a korábban futtatott cégek is eltűnnek a süllyesztőben.

De hogyan lehet védekezni az egészségtelen, kizárólag az állami megrendelésekre épülő gazdasági és politikai rendszerek kiépülése ellen? A – helyesen - egyre szigorodó átláthatósági szabályok csak megnehezítik a rejtőzködést, de nem teszik lehetetlenné a működtetést. Valami olyan tilalomfára lenne tehát szükség, amelyet a minap egy hazai üzletembertől hallottam: olyan szabályozás kialakítására, amely a „csókosokat” is rákényszeríti arra, hogy piaci körülmények között is megállják a helyüket.

Például olyan módon, hogy a közbeszerzési szabályok kimondják: egy állami megrendelésre pályázó cég összesen csak akkora mértékben kaphat egy adott időszakban közpénzt, amennyi piaci (azaz nem-állami) megrendelés állománya van. Az állam által elkényeztetett cégek így nem bújhatnának el teljesen a verseny elől, törekednének arra, hogy a politikai mankók nélküli világban is megállják a helyüket. A közpénz tehát nem csupán – a minden kurzusban megjelenő és nehezen kiiktatható - klientúra építést szolgálná, hanem áttételes módon hozzájárulna ahhoz is, hogy egy üzleti környezetben bizonyítani képes, hosszabb távon a politika nélkül is elboldoguló cég megerősítésével az ország javára legyen. Ha pedig ez nem megy, mert az adott cég amúgy életképtelen, a szabályozás még időben megakadályozhatná, hogy arra tökéletesen érdemteleneknek adjuk a közpénzt.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr684501500

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb adók - Matolcsy kisajtolja a pénzt a lakosságból 2012.05.11. 12:44:11

Matolcsy György szerdán bejelentette azokat az új adóváltoztatásokat, amelyekről már korábban is rengeteg információ szivárgott ki. A telefonadó, a tranzakciós adó, és a kibővített társasági adó talán elnyerte végleges formáját. Megmutatjuk, miként is ...

Trackback: Majd ha oligarchia ugrik ki a nokiásdobozból 2012.05.11. 11:20:54

Ángyán József nemrég terjedelmes interjút adott, amiben sok konkrétumot nem mondott, de szerintem eleget ahhoz, hogy kidurranjon egy lufi. A magyar sajtó ugyanis rámozdult a távozó államtitkár oligarchiázására, mert ezek létezése Orbánék új rendszeréve...

Trackback: Telefonadó: hihetetlenül nagyvonalú gesztusra készül a kormány 2012.05.11. 10:48:40

Ma reggel Matolcsy György az M1 Ma reggel című hitéleti műsorában igyekezett eloszlatni azokat a kételyeket, melyek a sátáni suttogó propaganda nyomán az új adókkal, köztük is leginkább a telefonadó lakosságbarát jellegével kapcsolatosan a napokban töb...

Trackback: Telefonadó: hihetetlenül nagyvonalú gesztusra készül a kormány 2012.05.11. 10:47:57

Ma reggel Matolcsy György az M1 Ma reggel című hitéleti műsorában igyekezett eloszlatni azokat a kételyeket, melyek a sátáni suttogó propaganda nyomán az új adókkal, köztük is leginkább a telefonadó lakosságbarát jellegével kapcsolatosan a napokban töb...

Trackback: A klientúra haszna 2012.05.11. 08:12:01

Hogyan lehet védekezni az egészségtelen, kizárólag az állami megrendelésekre épülő gazdasági és politikai rendszerek kiépülése ellen?

Trackback: A Fidesz-jelenség esszenciája 2012.05.11. 01:30:55

A győri önkormányzat tudatosan szeg jogszabályt, ráadásul azt a jogszabályt, amit néhány hónapja fogadott el a fideszes országgyűlési többség, soraikban a győri polgármesterrel. Egy egészen letisztult, gyönyörű példa a Fidesz jogrendhez való viszonyáró...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IHCS 2012.05.14. 12:00:27

@jjulie: Ezen a piacon 95%-ban az állam a megrendelő (akárcsak az közoktatáspiacán pl.) Nyilván ez gyanús.
Megjegyzem tapasztalataim szerint, nagy az átfedés azok között, akik szerint az állami megrendelések nagy száma gyanús és azok között, akik szerint komoly baj, hogy az állam döntéseit nem előzi meg hatástanulmány. Na ez az én fő piacom, és jelentem vannak hatástanulmányok csak nem a politika, hanem az apparátus a megrendelő és 1) tény, ami tény jelentősen csökkent a piacom a kormányváltás óta, 2) de továbbra is szinte 100%-ban az állam rendel csak meg hatástanulmányt egy-egy döntésről. Én is szép világnak tartanám azt, hogy ha ennek a tevékenységnek lenne civil megrendelői oldala. A briteknél nem azért van evidence-based policy making, mert a kormány jól működik, hanem mert a civil oldal (kamarák, szakszervezetek, érdekképviseletek, nagy vállalatok...) alternatív mérésekkel, hatástanulmányokkal bombázzák a sajtót és a sajtón keresztül a kormányból kikényszerítik ezt. Na ha az itt is lesz, akkor nekem is 50%-ban nem állami lesz a piacom.

Szimba 2012.05.14. 12:13:53

@Kedves Loránd:

Iszonyatosan gyakorlatias leszek!:-)
Végigveszem, hogy mire van szükségem:

- gázra -fűtéshez
- villanyra, számítógéphez, háztartási gépekhez, világításhoz (amit tudok bizonyos fokig csökkenteni)
- vízre - mosás, tisztálkodás, (ez is csökkenthető bizonyos mértékig)

A többi dolgot úgy gondolom, hogy meg tudnám oldani.

Ezekre is van megoldásod? Mert a környezetet nagyon szennyező szénre nem szeretnék visszatérni, a napenergiára, szélkerékre nincs pénzem.

Szimba 2012.05.14. 12:20:25

@Kedves Loránd:

Látom a világban végbemenő folyamatokat! Értem is, amit mondasz.
Mindig hiányoltam TG blogjából a hazai események legalább európai színtérbe helyezését. A külpolitikai eseményekbe, a világ eseményeibe el kellene tudni helyezni Magyarországot is.

Akkor, ha nem felszíni csetepatékról szólna a politikai újságírás, akkor mindenki láthatná, hogy a nagy egészen belül nem vagyunk különlegesek. Ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint mások. És látni kellene az egymásra ható erőket is.

Én nem vagyok politikailag művelt, sem széles látókörű, éppen ezért próbáltam tájékozódni itt is. (Ehelyett jól eltöltöm az időt, és semmit sem tudok tenni.)

Szimba 2012.05.14. 12:24:59

@Hepci:

Gratulálok!:-))
Mivel kb. naponta tojik 1 tojást, és ez elhúzódhat akár 7-10 napig is, nyilván a kirepülés is elhúzódik.

Én csak 1 madár kirepülését láttam. Egy végül elpusztult, bár etette az anyja (apja) a kiakasztott kalitkában. 2 elpusztult a fészekben.
De lehet, hogy volt még életben maradt madár, csak nem láttam. Most is hallani a cinkék énekét, csak átköltöztek a szomszéd cseresznyefájára, mert oda nem mennek a macskák.

Szimba 2012.05.14. 12:28:30

@Hepci:

Itt pl. 6 fióka van, ha jól számoltam. És láthatóan sokkal nagyobb az odú, tehát jól elférnek a madarak.

webmadarasz.forumx.hu/viewtopic.php?p=50686&sid=ac81f0f1c312f7e04f1658f014240022&mforum=webmadarasz

jjulie 2012.05.14. 12:35:28

@IHCS:

mi az hogy közoktatás piac?

a te elemzéseid értékét csupán a közpénzköltők ismerik fel?

mondhatnál 5-10-15 témát amit nem tudsz eladni sehol, csak közpénzért

gyanús maradtál, és miből élsz, netán ügyvéd a feleséged?

márta)) 2012.05.14. 12:35:52

Simicska cégénél helyszínelt az EU Csalás Elleni Hivatala "

Megkeresésünkre a cégnél nem cáfolták értesülésünket, de nem kívántak nyilatkozni. Így azt sem tudtuk meg, igaz-e, hogy az OLAF iratokat foglalt le, számítógépeket zárolt a Közgépnél."

"Kérdéseinkkel az OLAF brüsszeli irodáját is megkerestük, válaszaikat remélhetőleg hamarosan közölni tudjuk."

hvg.hu/itthon/20120514_olaf_simicska_lajos_kozgep_provital#rss

Rövidke olvasmány. részemről kommentár nélkül.
hm?

márta)) 2012.05.14. 12:40:08

oppá lemaradt"

"a Közgép, úgy tűnik, mindét politikai oldal kedvence: a cég nyerte el a liberális városvezetés alatt a Margit híd felújítását például. Igazán azonban a kormányváltás után szaladt meg a Közgépnek:"

Hogy mik vannak??!! Nincs ebben semmi különös, gondolom.
:))
hm?

Szimba 2012.05.14. 12:40:39

@Kedves Loránd:

Pedzegetem?:-)))

Én eleve egy nagyon közeli hőmérséklet emelkedésre és a vele járó partvidékek elsüllyedésére, Co2 mennyiség rohamos növekedésére, valamelyik atomerőmű (vagy több) felrobbanására - vagyis az emberi élet 90%-os megszűnésére számítok. Bizonyos védettebb helyeken esetleg megmaradnának kis csoportok.

A természeti katasztrófák mellett pedig teljes társadalmi összeomlásra, helyi diktatúrák létrejöttére, polgárháborúkra, országok megszállására, népirtásra számítok. És ezt nem csupán Európában képzelem. Viszont a népvándorlás megakadályozása is nehéz lesz, bár fegyver van bőven:-((

Emellett nem vagyok pesszimista. Az első világháború óta nagyon felgyorsultak a folyamatok, és a világ "összezsugorodott", kíméletlen harc folyik a monopóliumok, a bankok között - ez pedig bár nyilván számukra is világos, mégsem állítható meg. Olyan ez, mint a lavina. Hiába tudják az elindítói, hogy a végén maguk sem maradhatnak életben, akkor sem tudják leállítani a dolgokat. Egy-egy ember kiléphet, még egy vezető is, de ettől a hatalmas hálózat még gurul tovább.

Véleményem szerint az összeomlás, éhínség, harcok, és pusztulás után jön csak az emberek összefogása. Mert rákényszerülnek!

Másként nem működik az empátiájuk, csak ha érdekeik is fűződnek hozzá.

menőmano 2012.05.14. 12:42:32

"a Közgép, úgy tűnik, mindét politikai oldal kedvence"

És? oszt akkor mi van???!! Totálisan jól dolgoznak. Szerintem.
osztjónapot!! kész.ennyi.

:)))))))))

Szimba 2012.05.14. 12:51:28

@Hepci:

golyakamera.blogspot.com/2010/05/cinkeelet.html

Itt 9 fióka repült ki. Úgy tűnik elég zsúfoltan vannak, de van ülőke a mamának, amikor etet.
Az én vacak odúmban (1990 Ft-ért) talán 4 madár fért el.

Jó abbahagyom, de most először tettem ki fészkelőhelyet, mindjárt beköltöztek, és szép kis fészket építettek, mégsem lehettek túlságosan sikeresek.

Legközelebb sassal próbálkozom!:-))))

menőmano 2012.05.14. 12:55:58

Kedves Török Gábor!

Mi történt? Talán valamiféle madártenyésztési tanácsadás is folyik itt újabban, vagy madárkereskedelem van kialakulóban??
Vagy csak némelyek itt élik ki illlyenfajta szenvedélyeiket?

Elnézést már! De nagyon kíváncsi vagyok.
Komolyan.

:)))

porfelhő 2012.05.14. 12:58:56

Hát! "Én ezt nem is hiszem el??!"

"Nem kell kutakodni ! Itt minden megtalálható".

Igen.
:))))

porfelhő 2012.05.14. 12:59:59

"Jaj de buta vagy."
:)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.14. 13:01:45

@Szimba: azt nem figyeljük, hogyan szaporodnak a tojások, de a fiókák eddig mindig együtt repültek ki (3-4 db volt minden évben), amikor kirepültek.
Egyszer bent pusztultak, gyaníthatóan a mi hibánk volt, mert tettünk ki napraforgót a szülőknek. Később megtudtuk, hogy nem szabad őket maggal etetni, amíg kicsik a fiókák (beviszik nekik a magot, de azok nem tudják megemészteni).

Szimba 2012.05.14. 13:02:40

@dbeata:

17 cmx17 cm alap, 25 cm magasság, felnyitható tetővel, amit vízhatlanná tettek. A fészek elhagyása után ki kell tisztítanod az odút. mert a madár nem megy vissza különben. Semmit sem szabad beletenni, de a közeli ágra készíthetsz ki finom gyapjút, mert erdőben őzszőrrel bélel.

Az odút 2 méter vagy ennél magasabb ágra, fatörzsre kell akasztani, a berepülőnyílás előtt kell legalább fél méter szabad távolság.
Berepülő nyílás: Ø 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re legyen. Ez kerek, és nem szabad ülőrudat tenni alá. (Nekiütközhet a cinke.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.05.14. 13:02:47

@Szimba: A felhozott példák szintén megfogalmazhatók közösségi szinten - tehát úgy, hogy ezek a szolgáltatások a közösség "felületén" valamilyen szolgáltatóval kapcsolatban, pénzért vehetők igénybe; a közösség bizonyos tagjainak tehát pénzért kell dolgozniuk, szemben azokkal, akik a közösségen belüli igények kielégítésén dolgoznak (étel, ital, oktatás, kisipar, szolgáltatások, ...)

A közösség gázigénye csökkenthető az épületek megfelelő szigetelésével (célszerűen helyi szakemberek, a közösség tagjai nekilátnak a szigetelésnek, mert ezzel csökkentik a közös függést). Lásd még: földházak, szalma építés, komposzt-fűtés - vagy titkos álmom, a szalmából készíthető szigetelőpanelek, tud valaki ilyesmiről?

A közösség vízigényével kapcsolatban már felmerül a szervezett esővíz gyűjtés, kútfúrás (mosás, esetleg alap tisztálkodás, WC öblítés - utóbbi helyett esetleg alomszék, amely komposzt forrás is); a kizárólag ivóvízzel (adott helyen eldöntendő, hogy hálózati, vagy bevizsgált, szűrt forrásból) megoldható feladatok ugyanígy kezelhetők.

Áram igény... vajon az egyéni hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, sütő, mikró, stb. amelyek nélkül is képesek lennénk civilizált minőségű életet élni (közösségi szervezés révén, például jégverem...), milyen mértékben nélkülözhetetlen részei az életünknek? Tudatában vagyunk-e a valós árának - nem a sárga csekk, hanem például atomszennyezés, füst, stb. formájában?

Valószínűleg nem a "polgári környezet" lenne az elsődleges terepe a kapcsolódó minták kidolgozásának ("tevének a tű fokán..."), hanem a perifériák, ahol igenis óriási előny, és az egyéni küszködéssel szemben valószínűleg megvalósítható beruházás lenne a közösségi mosoda, fürdő, mozi, konyha, stb. Innen terjedhetne vissza a "kényelem-függő" réteghez a töredék költséggel megvalósítható, bár egyes képzelt létszükségletekről való lemondást igénylő minta.

Biztos léteznek erre is működő megoldások, de persze a médiába csak az elrettentő példák férnek bele, ahol a lerohadó hippi tanya hirdeti a pénz nélküli "gazdaságot".

Egyébként a legfontosabbat teszed, amit itt lehet: igényesen, őszintén, türelemmel kommunikálsz, közben változol, új igényeket fejezel ki, példát mutatsz arra, hogy vagdalkozás helyett megoldásokat is lehet keresni. Lehetőséget adsz nekem, vagy bárki másnak arra, hogy valódi kérdésekről beszélgethessünk mondvacsinált (bár ragaszkodásaink miatt ugyanolyan életveszélyes) problémák helyett.
Aztán majd meglátjuk, mit hoz ki belőlünk az Úr ;-)

Szimba 2012.05.14. 13:06:04

@Hepci:

Bizony!!!!
Etetni csak kb. decembertől februárig szabad a szülőket.
Én persze már novemberben teszek ki magot, cinkegolyót, hogy "hízzanak":-)) De a párzási, fészekrakási időben már nem kapnak enni, legfeljebb, ha nagyon havas, hideg a március, ápr. eleje.
Ha már kikeltek a fiókák, tilos az etetés! Vagy vegyél lisztkukacot:-))

nyünyüge 2012.05.14. 13:18:37

vagogabor.blog.hu/2012/05/14/fizess_percenkent_2_forintot_az_allami_mobilcegert

És ez még csak a kezdet - hogy miként lesz ebből a klientúra haszna, arra még egy kicsit várni kell. De az nem kétséges, hogy lesz.

nyünyüge 2012.05.14. 13:21:22

@nyünyüge:
persze aki ezt szóvá teszi, az "labanc érzelmű" és nyilván a multik mellett lobbizik

Szimba 2012.05.14. 13:22:49

@Kedves Loránd:

Ezek szimpatikus dolgok.
Szalmaszigetelés? Nem hallottam róla. Préselve? Nem gyúlékony? Nyilván megoldható lenne.

Én is elsősorban vidéken tudom elképzelni a megoldást. A nagyvárosok eleve szinte átalakíthatatlanok a nagyon energiaigényes infrastruktúrájukkal.

Azt tapasztaltam, hogy a háztartási gépek csupán további háztartási gépek megvásárlására késztetnek. A mosogatásuk pedig már mosogatógép nélkül elképzelhetetlen.

Viszont a mai családok háztartási munkája elvégezhetetlenné válna a hagyományos főzés, feldolgozás, mosás mellett. A nőknek otthon kellene maradniuk. Egy részük ezt nem nagyon bánná.

Én nem vagyok az a típus, aki nem tudja elképzelni az életét autó, mikró, nagy képernyős tévé nélkül, sőt még azt is kibírnám, ha nem vásárolhatnék többé Ed Hardy tornacipőt (most jól megkeverlek az életkoromat illetően:-))) , de abban a világban, amit tervezel, milliók válnának munkanélkülivé.

Hiszen a piacok megszűnése után az egy műveletet, egy mozdulatot végző munkás nem lesz képes pl. cipőt készíteni. Vagy fazekat, szekrényt, ágyat, ruhaanyagot.

Szimba 2012.05.14. 13:34:56

@menőmano:

Mi is elviseljük a te állandó sopánkodásodat, és skizofrén szerepváltásaidat. Te is tedd meg, hogy átléped azokat a hozzászólásokat, amelyek nem érdekelnek.

Mindenkibe belekötöttél már, de elvárod, hogy mások hozzád se szóljanak.

Ha van fűrészgéped, akkor jelentkezz legközelebb, beveszünk a minőségi madárodú gyártásba!:-))

dbeata 2012.05.14. 13:47:21

Látom, egyesek arra se veszik a fáradságot, hogy elolvassák a többi hsz-t, és redundáns infókkal tömik tele a blogot. :(

De csak nyugodtan, folytassa!

menőmano 2012.05.14. 13:47:23

@Szimba:
Tessék? Önnek mi a problémája??!! Árulja már el, ha kérhetem!!!
Milyen sopánkodásról írogat??
skizofrén szerepváltásaidat." Magának, lehet hogy van, de nem Nekem. Jól jegyezze meg.

Mit várok Én el?? Hát! nagyon köszönöm, nem kérek abból, hogy itt hozzám szóljanak.
Magukból csak a gyűlölet áramlik, azt meg tartogassák másnak. Nincs rá szükségem.

Fürészgépet kérjen a kommentelő társától, akivel "bütykörésztetni szokott"!!! :)))
Biztosan van fúrója is.
Látja! Igy egycsapásra megoldódik a problémája!!!

Nagyon remélem megértette, hogy mit írtam.

menőmano 2012.05.14. 13:49:34

@Szimba:

Mit képzel Magáról???!! Tudja kit utasitgasson!!! Azt"!!!
Engem nem utasitgathat itt" senki, csak a Török Gábor!! illetve fejtheti ki véleményét, hogy esetleg nem szükséges a jelenlétem.
Ennyi.

menőmano 2012.05.14. 13:51:36

Ki a fene kíváncsi, egyébként a méteres kommentekre. Innen-onnan összeollózott dolgokra!!!!!

menőmano 2012.05.14. 13:55:47

@Szimba:

Ja! Még annyit!!! Írja be az " emlékkönyvébe". Ezt is!!!

:((

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.05.14. 14:06:39

@Szimba: "összeomlások"... ugyan már, ez a lista olyan Discovery Channeles: külső leírások, láttunk ezer ilyen filmet, érdektelenek, személytelenek. Pótcselekvés, lepkefütty.

De amikor leesik, hogy a pénz által vezérelt világ egyszerűen a saját szabályai miatt menthetetlenül összeomlik, hogy ez a folyamat ebben a pillanatban játszódik, minket személyesen érint és ebben a gondolatkörben SEMMIT nem tehetünk ellene - ez közvetlen fenyegetés.

Belegondolni, hogy érdemes barátságban lenni a környékbeli állatorvossal, mert egy társadalmi összeomlás után kórház az nem lesz (szétrabolják és semmit nem ér áram nélkül) de az állatorvos is tud műteni, fertőtleníteni, törést igazítani. És csak ő lesz, ha a szerelmem pár év múlva leesik a létráról. Ez hogy hangzik?

Ha errefelé megyünk tovább, az unokáink átlag életkora mondjuk húsz év lesz, és ma elképzelni nem tudjuk azt a nyomort, amiben létezni fognak. Nem "valakik", meg 90 százalék, hanem konkrétan a saját gyerekem, meg annak a gyerekei. Hozzátéve, hogy felfogható időkben, mondjuk ezer években gondolkodva NEM lesz "visszakapaszkodás", mert feléltük a szuper ipar nélkül elérhető erőforrásokat, és helyettük csak szennyet hagyunk hátra... na ez kemény.

Ha végre hagynád, hogy ezek a következtetések kiszorítsák belőled a szuszt, amikor a családtagjaidra, szeretteidre nézel, akkor lesz ereje ennek a válasznak: EZT ÉN NEM ENGEDEM megtörténni!
És ehhez nem kell összeomlás meg éhínség. Csak józan, felnőtthöz méltó, felelősségteljes gondolkodás a mai rémült kamasz duzzogás és önámítás helyett.

---

Mondom: közösségi étkezés, mosás, stb. Az egyéni megoldások idő, de még inkább erőforrásigénye HATALMAS, összevetve a közösségi lehetőségekkel. Persze fontos, hogy a nők, vagy akár a párok otthon maradjanak - a GYEREKEIK mellett, amíg nekik arra van szükségük. De ne azért, hogy falkában sulyokkal mossanak a pataknál, annál többet ér az ő idejük, és megoldja a mosoda. Vagy mit tudom én, ha szeretnék akkor csinálják, de szerintem ez nem optimális megoldás.

Munkanélküli??? MOST "munkanélküli" a fiatalok NEGYEDE, nálunk, ebben a "jól szervezett rendszerben"! A tanulók java ostoba álmok mentén olyasmit tanul, amire nem lesz szüksége, a dolgozó népesség jelentős része pedig több kárt okoz, mintha nem csinálna semmit - és itt nem csak a politikusokra gondolok ;-)
A "valóság nyelvén beszélve" viszont irgalmatlan mennyiségű munka van előttünk! Egy egész bolygót kell(ene azonnal) elkezdenünk kitakarítani, és ha megfeszülünk se végzünk vele, marad a gyerekeinknek is belőle bőséggel. Csak legalább adjunk mellé esélyt nekik az életre...

menőmano 2012.05.14. 14:20:32

Több mint húszezren ünnepelték a barack évét a pálinkafesztiválon"

www.boraszportal.hu/tuzes-viz/20120514/tobb-mint-huszezren-unnepeltek-a-barack-evet-a-palinkafesztivalon

Totálisan úgy gondolom, hogy némelyeknek esetleg megárthatott a pálesz, pardon) totálisan még most sem józanok itt"??!!! szerintem.
ennyi.

aszekelyek 2012.05.14. 14:51:11

@nyünyüge: Mi is elképedtünk néhányszor azoknak a cégeknek a gátlástalanságán... No de az EU erőszakolta ki ugyem hogy vezesse ki a magyar kormány a válságadókat..... Ez persze egyszer sem hallatszott, se atv-n, se másutt... Heim Péterre érdemes figyelni és ő nem húzta a vészharangot , ám megjegyezte, hogy finomításra számít a tervekben. Nagyon eltúlzott rémisztgetés helyett, józan beszédet tőle lehet hallani. Megtekinthető az HÍRTV-n. Tegnapi adás. Pocsék és drága szolgáltatásért kérnek annyit nálunk... azt se feledjük, amennyit. Ideje a versenynek is. Ami eddig volt , az piaci monopolhelyzet volt. HAllom, majd az Obama kampánystáb avatkozik bele a magyar belpolitikába... , a szociknak fognak kampányolni. Ezt se lehet kidumálni, hogy kiknek az érdekei képviselete a cél eddig és majd 2014-ben is. A bukott és elzavart szocikat amerikaiak karolják fel... Az nem komplett, aki szerint ennek bármi köze lenne a demokráciához. Ez pőre és durva érdekérvényesítő beavatkozás. Nekik ők jobban paríroznak, mert bűntudatuk van, már régen közölték azok az amerikai erők, akik erre készülnek. HA nem tudnak behülyíteni elég embert, akkor meg majd katonailag avatkoznak be.. id. ch. gati....

aszekelyek 2012.05.14. 15:01:39

@márta)): mondja kedves, most nöttek ki a földből hirtelen azok a szegények? VAgy akik elszegényítették őket és az országot is, azoknak a legnagyobb a hangja, most a FIDESZ-re vicsorításban, a saját bűneik miatt? No? Ott voltam azon a mindentudás egyeteme rendezvényen , ahol az első szoci kormány figyelmét a neves baloldali hölgy, prof, szociológus , -később kitüntetett - , arra , hogy legyenek szívesek de gyorsan a szegényeken segíteni. Mit csináltak? Szétszórták a pénzt és még hat és fél évig a szegényeken verték le az összes elbaltázott kormányzásuk következményét. Az előzőekben , horn érában is , pontosan ugyanazt tették. Azért nyert Orbán első kormányzása idején. Mi várható attól a többször is bizonyított rosszul kormányzási képességtől a szociktól ? Semmi jó. Épelméjűek nem is várnak tőlük semmit. Ésszel. No de az érzelmeket szítják ... , uszítanak. azt képes hazudni alkesz szanyi kapitány, hogy a korrupciót a FIDeSz vezette be, most. Mintha nem megyó bá közölte volna röviddel a lapátra tevése előtt, hogy az szdsz tele van korrupciós ügyekkel... A Gresham palotáról nem is szólva. Meg a szocik vagyon szerzési szokásairól. Amit ugye törvényesítettek. Csak nem etikus , vonják meg a vállukat olyankor , ha azt kérdi valaki , ők nem korruptak-e. Inkl. a többiek.

aszekelyek 2012.05.14. 15:10:25

@jjulie: ahogy elnézem , a nemzetközi helyzet nyugaton fokozódik..., nem biztos , hogy megint a rossz lovukra kellene tennie a magyaroknak.... Meg mindig mi jártunk rosszul , ha a németek , osztrákok és franciák egymással huzakodtak.

aszekelyek 2012.05.14. 15:21:13

@jjulie: bezzeg, ha sikerült volna annak a mihályi nevűnek elzavarni a z össze magyar termelőt a földjeikről, mert az nem korszerű Európában...., ugyem mennyivel jobb lett volna az , ha az azután megtulajdonosodttaknál állhatnának sorba éhbérért dolgozni ugyanazok..., akik ki is vitték volna innen sz össze pénzt is. Gondolom, hogy főnek a levükben, nagyon , akik lecsúsztak erről a szisztémájáról a magyar föld tulajdonként megszerzésének. Látom faceebookon, ajánlják a mostani előadását erről, a kissé nem nagyon okos ismerőseim., atv-n megy, naná... Ahol a FIDESZ- közeli tőke a rossz tőke.... Mera nyergessimicskáéknak ne legyen , amit mi akartunk megkaparintani. Olyan egyszerű a motívációjuk.... Még se látja át sok kedves honfitársunk... Úgy vélem , karácsony nem idegen mihályiéknál.... Az összefüggés triviális. Nem régen, szintén atv-n, bánónál , hozzájuk közel álló illetők deklarálták, hogy a nagybirtok rendszer hívei. Már ha az az övék....

aszekelyek 2012.05.14. 15:25:13

@Akitlosz: zokon ne vegye de ezen mosolyognom kell :) Ő egyébként az én számomra ma is egy senki. :) Nagy mellényű és arcú senki. Nyilván az ön által említett tulajdonsága az , amiért most annyira előretolt.... , ahol az. Elég kevesen tudnak róla eleget.

aszekelyek 2012.05.14. 15:29:30

@Kedves Loránd: ma sincs rád időm de nem feledem.

aszekelyek 2012.05.14. 15:34:44

@dr. Bubó: most vesz egy unortodox fordulatot Európa... ha nem tűnne fel.... :) mint minden, az is relatív, mi, mikor és meddig unortodox és mikortól bevett ..... :) Vigyázó szemtek Párizsra vessétek. Merkelék is odalettek tegnap. Semmi szabadságolás júli közepéig , meg lazulás... Momentán térdelőrajt van ennek a kormánynak. Permanensen két éve. Aszongy a franci a IMF -es hölgy, óvatosan azokkal a hiánycélokkal, mert fékezik a növekedést....9 biztos elrontotta a gyomrát és unortodox dolgokat mond.... Mi másért? :) Mentem , majd holnap leszek kicsit.

graycivil 2012.05.14. 16:28:49

Mi van? Mindenki ki lett tiltva aszekelyeken kívül? :-)

graycivil 2012.05.14. 16:35:41

"Kit vert át az Orbán-kormány? "Egészen fentről" érkezett a kérés?

A hvg.hu úgy értesült, a tervezet változásának az a magyarázata, hogy a kérés "egészen fentről" érkezett. nyomatékosítva, hogy adóalanyként mindenképp a cégek szerepeljenek."

stop.hu/gazdasag/kit-vert-at-az-orban-kormany-egeszen-fentrol-erkezett-a-keres/1038654/

Hát az már tényleg a közröhej kategóriájába tartozik, amilyen eszközökkel El Curo megpróbálja nem (a zembereket érintő) megszorításnak beállítani a (zembereket érintő) megszorításokat.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

mókáné 2012.05.14. 16:42:36

@Szimba:

"Ha van fűrészgéped, akkor jelentkezz legközelebb, beveszünk a minőségi madárodú gyártásba!:-))"

Ne fáradj! Már próbáltuk páran és nem sikerült.:)

mókáné 2012.05.14. 16:44:05

@bóra77:

Vörös Démonnak:

A Török Gábor pedig egy kiváló politikai elemző oszt. kész ennyi.

Jó napot!

:):):)

márta)) 2012.05.14. 17:00:30

@Szimba:

Nahát! nahát! Hogy Ön mennyire vicces?!! Nem csodálkozom, egy percig sem, hogy mindig akad Önnek valamiféle szerelni - vagy éppen fúrni?! tudó egyéniség.
hm. Nem csoda, ha a csepegő kerti csapjának, miegymásának megjavitása után, ott marad az "akárki" bütykörészni. :)))
Fantasztikus a humora, csak az a baj, hogy nem mindenkinek jön be. Észrevette már??!!

hm?

Szimba 2012.05.14. 17:08:16

@Kedves Loránd:

Ezt a közvetlen fenyegetést látom, érzem. Ugyanakkor nagyon kevesen lennének hajlandók ezekben az ügyekben meghallgatni, mellém állni, vagy legalább valamilyen előkészületet tenni.

Szerintem a fiatal gyermekes családok lehetnének azok, akik megértenék és követnék azt, amit leírsz pl. a Hajnalvilág blogon.

Részemről elméletben, és ha lenne rá mód, akkor gyakorlatban is támogatnám ezt az átalakulási folyamatot.

Életkorom miatt azonban csak a megértésig, a kockázat felméréséig juthattam el. Megijedni már nem tudok. (Ez persze magánügy. Nem félek sem a saját, sem a Magyarország, sem az emberiség halálától. Ami elkezdődött, egyszer véget ér.)

Meglepett, hogy vannak emberek, többen is, akik átlátják a helyzetet, és nem várják a katasztrófát, hanem tenni is akarnak ellene, sőt terveik is vannak. És ráadásul használható tervek.

Szerencsét, sok sikert kívánok, és sok tenni akaró értelmes embert, akik mindezt megvalósíthatják.

Ui.: Az állatorvossal nagyon jóban vagyok, és már megemlítettem neki, hogy legszívesebben az ő remekül felszerelt rendelőjébe mennék a fogamat megcsináltatni:-)) NEM vállalta!:-)))

dbeata 2012.05.14. 17:09:45

@graycivil: PMS szindróma a köbön... Sikerült összehangolódnia a gyengébb nemnek. Ennyi oszt kész.

Szimba 2012.05.14. 17:15:24

@knausz:

Démonok!

És ha kérhetem ne szóljanak hozzám.
Ezt írják fel az emlékkönyvükbe!

Ne bütykörésszenek!
Oszt jó napot!:-)))

Ennyi:
Őszülő Démon:-)))

Szimba 2012.05.14. 17:27:20

@dbeata:

Bocsánat, valóban nem a témához tartozó dolgokról beszélgettünk!
De nagyon érdekelt Kedves Lóránt gondolatmenete, és tervei.

A cinke ügy meg nagyon bosszantott, mert ez kicsiben olyan, mint amit nagyban természetvédelem, környezetvédelem címszó alatt tesznek. Remek üzlet, viszont legtöbbször még jó, ha nem ártalmas, hanem csak értelmetlen (szelektív gyűjtés, szemétfeldolgozás, környezetszennyezés, levegőszennyezés, vizek mérgezése stb.).

Szimba 2012.05.14. 17:32:37

@dbeata:

Nekem olyanom nincs!!!:-))

mókáné 2012.05.14. 17:38:11

@Szimba:

Őszülő Démonnak:

A legjobb lenne, ha egyedül írhatnék ide olyan neveken mindig, amilyeneken akarok és olyan képekkel, amilyenekkel szeretnék!

Illlyen ez.
oszt. kész. remélem érti és nem oda, vissza!

ulrike (törölt) 2012.05.14. 17:45:34

Valaki a múltkor örvendezett annak itt a francia és görög választások után, hogy a görögök majd betesznek Az EU-nak.
Most kezdheti az örvendezést, láthatja a betevés eredményét.
- Az EUR majdnem 295 most, s még nincs vége, a görög bedőlés alaposan megrázza az európai piacot, úgy kell ez valójában nekünk, mint ablakos tótnak a hanyatt esés;
- A görög kiválásról már nyíltan beszélnek északon is. Az egyedüli kérdés - úgy tűnik - az, milyen lesz a rendezettség és a rendezetlenség aránya a görög pénzügyi összeomlásban. Ez utóbbi esély gyorsan erősödik.
- Azt is sokan tudják, a görögök nem Brüsszelnek fűtenek be igazán, hanem maguknak. De az olcsó széllel teret nyerő új pártok ezt nem merik bevallani, illetve nem is biztos, hogy felfogják. Nem Berlinből és Párizsból kigondolt (és finanszírozott) megszorítások lesznek, hanem saját nemzetileg kifundáltak (a görög adminisztráció színvonala kritikán aluli) és finanszírozottak (pénzük nincs).
- A harag tehát nem egy másik politikai alternatíva hanem egy tanácsadó, méghozzá rossz.

nyünyüge 2012.05.14. 18:13:52

@Szimba:
"Te vagy a nemkívánatos elem Nyünyüge!:-)))"

Hogy erre eddig nem gondoltam :)!!!

Szimba 2012.05.14. 18:15:30

@Kedves Loránd:

A Római Klub jelentései meglehetősen közismertek, szinte minden újságban jelentek meg összefoglalók és értékelések a tudósok előrejelzéseiről.

Ki ijedt meg?
Ki, melyik ország vette komolyan akár csak egyetlen előrejelzésüket? Pedig az olajválság volt az első komolyabb figyelmeztetés.
Ki kezdett dolgozni azon, hogy a népesség növekedése megálljon (talán Kína egyedül). A termelés leállítása helyett inkább a keleti volt szoc. országokban keresik a piacot a monopóliumok.

László Ervin "céljai"-t ki kezdte alkalmazni? Senki.

A Föld nyersanyagforrásai kimerültek, az élelmiszer termelés csökkent, a gazdasági, pénzügyi válság már itt van.

Nem látok semmiféle fékbehúzást így a szakadék széle előtt.

www.interpressmagazin.hu/index.php?page=archivum&cid=1450

Itt egy nagyon közérthető cikk egy népszerű, és szórakoztató magazinból. Az emberek elolvasták, szörnyülködtek egyet, mint egy katasztrófa filmen, majd azonnal elfelejtették, és kimentek a hűtőszekrényből kivenni egy sört.

Szimba 2012.05.14. 18:17:49

@nyünyüge:
Ki mondta ezt neked?
Azért, mert mindnyájan offolunk, azért még itt a helyed!

Egye fene!:-)))

márta)) 2012.05.14. 18:26:57

@aszekelyek:
Jaj! Kedves! Hát! Önnek hiába fizetnek nem jár utána pontosan a dolgoknak.
Ez a fajta szegénység, ami most van, az elmúlt húsz év "története".
A folyamatos elszegényedést, a mélyszegénységet maga a rendszerváltás termelte ki.
Az a fantasztikusan sikerült rendszerváltás? mikor megszüntek a tsz-ek. állami gazdaságok, gyárak, üzemek. Az elszegényedett társadalmi réteg ott volt foglalkoztatva- legalább is többségében, igen.
Generációk nőttek fel azóta, kik nem ismerik a munka világát.
Az egy dolog, hogy most van egy újabb társadalmi csoport, mely lassan de biztosan halad az elszegényedés felé. (ez a mantra) :(

Ott voltam azon a mindentudás egyeteme rendezvényen ," És? Mi közöm van Nekem ahhoz, hogy Ön hol van/volt?

Milyen érzelmekről írkál kedves?
Itt nem érzelmekről van szó! Túlélésről, a nagybetüs nép azon csoportjának, kik mindennapjaikban csak vegetálnak.

Hol írtam, hogy ki a korrupt, és ki nem?
Sem felhatalmazásom, sem pontos információm nincs róla, igy hát nem is írhattam. A másik, hogy tulzottan nem is érdekel!!!!

Nekem hiába írogat, akár reggeltől-estig. Rossz lóra tesz", mert Én egyáltalán nem vagyok elfogult egyik irányban sem, egyik politikai erővel sem.
Csak az a baj, hogy nagyon utálom, mikor valaki csak egyoldaluan próbál bizonygatni valamit. Nem kell itt folyamatos gyalázkodni, inkább nem kell írni semmit. Ha pedig gyalázkodik, akkor a tényeket, de csak az igazat, nem hamisat!!!
hm?

ulrike (törölt) 2012.05.14. 18:35:23

@knausz: De akkor az zember nem tudna lehülyézni a másikat. Legalább is őszintén. Akkor meg mi értelme lenne az egésznek?

Szimba 2012.05.14. 18:52:37

@Kedves Loránd:

Még egy hivatkozás egy magyar jövőkutatóra, Nováky Erzsébetre. Elkeserítően gyenge, és hatástalan elméleti tanulmány.

www.clubofrome.hu/archive/sup2009/dl_jun_novaky.pdf

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.05.14. 19:06:01

@Szimba: "Szerencsét, sok sikert kívánok"

Köszönöm, rajta vagyok a dolgon :-)

"Az emberek elolvasták, szörnyülködtek egyet, mint egy katasztrófa filmen, majd azonnal elfelejtették, és kimentek a hűtőszekrényből kivenni egy sört."

Így van, senkinek nincs motivációja "másként" gondolkozni, amíg nem muszáj. Most viszont egyre több embernél fogy el a sör, és kapcsolják le az áramot, vagy éppen a lakást kapják ki a lábuk alól - szóval a szörnyülködés folytatódik akkor is, amikor becsukják az újságot.

Ugyanez igaz a magas szintekre. Biztos vagyok benne, hogy léteznek azok az emberek, akik pontosan látják és értik azokat az adatokat, amiket én csak sejtek, vagy összeolvasok különféle helyekről. És ők is szörnyülködnek, mert a korábbi előrejelzések és figyelmeztetések olvashatók ki belőlük.

Én egyszerűbb helyzetben vagyok: a saját előrejelzéseimet látom megvalósulni (Fukushimát persze inkább kihagytam volna, de a "magasabb szinteken" csak ekkora tétek számítanak).

Szerintem itt nem fékezni kell, mert az már régen értelmetlen, hanem ugrani, pont a szakadék szélén (nem előbb és nem később)... És rájönni, hogy tudunk repülni, vagyis: egy ma elképzelhetetlennek tűnő új szabályrendszer szerint élni. Jó, persze ha nem, akkor bukta van, amit nem érdemes szépíteni - de itt vagyunk, ezt kell megjátszani. Aztán... az Erő legyen velünk, nem igaz? ;-)

No, azt hiszem, nem maradt a tarsolyban semmi, off topic generátor kilép, köszönöm a társalgást, a többiektől a türelmet.

dr. Bubó 2012.05.14. 20:19:05

@márta)): jo a linked... válaszolni akartam... épp a CENZÚRA nem enged (blogszűrő)

tessék ide raktam a válaszom:)

varanus.blog.hu/2012/05/14/matolcsy_lipoton/fullcommentlist/1#c16638041

tölgyes 2012.05.14. 21:05:16

@márta)): Kedves Márta!
Nem kívántam én ekkora önvallomást Öntől! Én nem gondoltam, hogy Ön se nem lát se nem hall! Ha így van, akkor sok minden érthetőbbé vált számora:):):)

graycivil 2012.05.14. 21:15:50

"PLT: Simicska - Az arc(bőr) nélküli ember

Már nem is az a rendezőelv, hogy „De, mi nyerjük a legtöbbet!”, hanem, hogy mi nyerjük az egészet."

hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/5/14/Simicska__Az_arcbor_nelkuli_ember_AFDULB#rss

"Orbán süti az aranyhalat a Balaton partján. Jön Kövér, megkérdi: Bolond vagy, miért nem kérsz inkább valamit tőle? Mire Orbán: már kértem. Ezt a poént Juszt László sütötte el tizenvalahány éve, az első Orbán-kormány idején a Vidám Színpadon. Akkor még sokan szoclib paranoiának, Orbán-fóbiának tartottuk ezt. Csakhogy mostanra Debreczeni József rémlátomásainak jelentős hányada valósággá lett."

dr. Bubó 2012.05.14. 21:30:14

nagyon jól szórakozok... pl a felcsúti ramszesz kínnyain...

minden perccel amit a mafiaormány hatalmon tölt kb egy évnyit pusztul és csúszik vissza az ország...

de nem baj... még gyengébb mezőnyben még könnyebb "elsőnek" lenni...

ja, hogy az alsó pár millió fizikailag is kihullik? azé én nem felelek... csak-a-fides... csak a szentkétharmad... a fülkeforradalom felfajja gyermekeit...

1012 év feudalizmus + fides = álamcsőd + belháború

2012.05.14. 23:09:34

Szép estét!

Nekem az az érzésem, hogy valami erjedni kezd a jó Lajos körül.vagy rosszul osztotta le a pénzt, vagy nem osztja megfelelően, vagy már megerősödtek azok, aki miatt melózott (lopott), vagy nekik már elévültek a dolgaik, szóval hogy Lajost elővették, nem takargatják, az Alaptörvényt se ráírták, így most mintha koncnak tálalnák fel.

Az, hogy OLAF vizsgálódik nála, az se véletlen. Lehet, hogy ő lesz a vezéráldozat? No nem hullajtok könnyet érte, csak valahogy az a tézis látszik beigazolódni, hogy múlik minden világ dicsősége...

márta)) 2012.05.14. 23:10:14

Világrekord? 28 új adónem 3 év alatt!"

Adóhalmozásban progresszív a kormány. 2010-ben még az egyszerűsít volt a cél, de rá egy évre hat, idén pedig 17 újabb adóval terhelik a lakosságot."

profitline.hu/hircentrum/hir/267347/28-uj-adonem-3-ev-alatt#szoljhozza

Zseniális teljesítmény, itt "Európa közepén"".
hm?

márta)) 2012.05.14. 23:13:20

@dr. Bubó: @tölgyes:

Ne fáradozzanak!!! Ha kérhetem. Itt van már újra a Maguk kommentelő társa!! Teljes lesz újra a létszám. Szóval szórakozzanak mással. Ne Velem.
Érthető ugye???
hm?

márta)) 2012.05.14. 23:17:13

@dr. Bubó:
Még annyit! Nem gondolom, hogy vala is megkértem volna arra, hogy tegezzen.

bariga 2012.05.15. 00:34:55

@aszekelyek: most már csak azt szeretném tudni, hogy nekem miért is jó, ha itt minden a nyergessimicskaorbáné lesz.
Bár ha ők szétosztják a zembereknek , mármint minden magyarnak az osztalékot, akkor jut nekem is. Vagy?

bariga 2012.05.15. 00:43:27

@Letícia: szia! Nem hinném, hogy ő elő akar jönni és továbbra is akarták volna takargatni, csak akkorára vették a tempót - valószínüleg érzik, hogy sietni kell- hogy az már nagyon feltűnő, nem lehet mellette szó nélkül elmenni

hoplita 2012.05.15. 06:41:04

@dr. Bubó:
Ugye hogy faszfej vagy?
Kár hogy nem lehet visszatörölni, mi?

@dbeata:
Minden szarér' nem guglizok, de tudom használni, ha kell.:)

jjulie 2012.05.15. 06:50:17

@hoplita:

nem találod az igaz forrást, nemzeti ellenzéki blogkizárási és czigányszagértő lúzer?

jjulie 2012.05.15. 06:54:36

@hoplita:

a gugliellenesség is része a nemzetiellenzékiiségnek mucsaröcsögén?

na és a kontrol cé is valami magyartalan roma kód mi?

jjulie 2012.05.15. 07:18:48

@bariga:

azért jó, mert ha nyergessimicskaorbán nyeri el az összes zsetont, akkor itt olyan jó világ lesz, hogy a trianonban elszakított burgenland népe vissza fogja csatolni magát orbániához, és nem fogja tűrni többé az idegenszívűek nyomorgatását, hanem megtér az nyergessimicskaorbán nemzeti gazdagság és büszkeség hazájába

kismagyarország nem ország, orbánia menyország

dr. Bubó 2012.05.15. 07:20:35

@jjulie: dr orvbán itt fog szobrot kapni... pusztán unortodox fasz obrot...

rögtön Hitler, Mengele és dr vitézy kőbányai orti mikulás mellett... a Don kanyar után... pusztán... pusztán szakmai alapon...

galeria.index.hu/belfold/2012/05/13/horthy_miklos_eletnagysagu_szobranak_avatasa/

dr. Bubó 2012.05.15. 07:25:24

@hoplita: mizu mizu ? horti huszár ! kivertétek má az összes labancot ?

de a bajor válallatvezetőknek meg aszonta a vik torkád, hogy összefort a magyar és a német ipar :))))

készülsz? hadat üzenünk az usának? és a putyin kirájnak?

van pár ladikom, meg papír repülő... papírcsizma... de lelkesek vagyunk...

orbánia menny ország... így...

kepfeltoltes.hu/120510/IMG_0033_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

dr. Bubó 2012.05.15. 07:32:00

(igazi) dr. Prof. Habil. Ángyán József...

a kormány a közgéposztályt akarja felemelni :)))))

fel kell számolni a mafiát... azaz a kormányt :))))

index.hu/video/2012/05/15/ha_a_maffiahalozatokat_nem_tudjuk_felszamolni_nagyon_nagy_bajban_leszunk/

mókáné 2012.05.15. 07:57:28

@ulrike:

"Akkor meg mi értelme lenne az egésznek?"

Ettől eltekintve: egyébként van értelme?

mókáné 2012.05.15. 07:58:55

@Letícia:

Szép reggelt!

Olyan nagyon régen beszéltünk már. Igazán jelentkezhetnél.

Várom.

bariga 2012.05.15. 09:39:04

@jjulie: OK, hacsak így nem. Majd igyekszem örülni...
Bár elég nehéz

dr. Bubó 2012.05.15. 10:03:17

meglepet ésss ???? kinek? nekem aztán nem... dr orvbán adóspirálban...

"éves alapon 1,3 %-kal zsugorodott a magyar gazdaság"

nekem az ellenkezője lenne meglepetés... a vasorrúbába mágnesviharban... eltolcsi csak kapkoggya a fejét... és a "szemét"...

www.portfolio.hu/gazdasag/meglepetes_13-kal_zsugorodott_a_magyar_gazdasag.167231.html

lüke 2012.05.15. 10:26:50

@dr. Bubó:
ez csak neked meglepetés,
nem olvasol eleget:)

sga 2012.05.15. 11:05:24

"Például olyan módon, hogy a közbeszerzési szabályok kimondják: egy állami megrendelésre pályázó cég összesen csak akkora mértékben kaphat egy adott időszakban közpénzt, amennyi piaci (azaz nem-állami) megrendelés állománya van."

Ez így nettó hülyeség.
Ha egy cég tele van nyomva túlárazott állami megrendelésekkel, akkor a másik oldalon nagyon könnyen versenyez áron alul, hiszen a piaci oldal veszteségeit bőven képes kompenzálni az állami oldal extra profitjából. Még a piacion elérhető megrendeléseket is lenyúlja a "nem kedvezményezett" vállalkozások elől, valami egészen torz gazdasági szerkezetet produkálva.

Bármilyen szinten védeni, vagy pozitívnak beállítani a gazdasági klientúra építést buta, hazug, középkori gondolkodásra vall. Ezt ne mossuk össze a hazai vállalkozások preferálásával, vagy támogatásával, mert a kettő nem ugyanaz.

2012.05.15. 14:09:19

@knausz: Nagyon sok a munkám...:((( De lélekben itt vagyok!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.15. 14:49:04

@jjulie: közelítesz a tizenötezredik verbálfinghoz, nyomi.

mókáné 2012.05.15. 16:23:15

@Letícia:

A lényeg a lélek, ezt mindig mondtam és tartom.

Ha lélekben itt vagy, az lényeges.:) Én már lélekben, hangban is sokszor oly messze járok.. nem hinnéd, ha elmesélném.:)

Szép délutánt kívánok!:) van új poszt, még nem olvastam.

2012.05.15. 17:27:43

@knausz: nagyon kedves vagy!:)

graycivil 2012.05.15. 20:22:29

"Gyurcsány dolgozata nélkül nem tud határozatot hozni a PTE

A PTE rektora közölte: a volt miniszterelnöknek a jogelőd intézményben évtizedekkel ezelőtt folytatott tanulmányaira vonatkozó ügyet lezártnak tekinti."

atv.hu/belfold/20120515_gyurcsany_dolgozata_nelkul_nem_tud_hatarozatot_hozni_a_pte

dbeata 2012.05.16. 06:52:22

@hoplita: "de tudom használni, ha kell.:) "

Na! Most nagyzolni próbálsz...? :))

r.mark 2012.05.16. 13:42:01

Tényleg semmi gáz a klientúra építéssel - ha már én is benne vagyok.... Azért kíváncsi vagyok ezt a linket itt merik-e hagyni:

m.hvg.hu/itthon/201145_cme_hungary_torok_uj_elemzocege

aszekelyek 2012.05.17. 15:37:20

@bariga: Honnan tudnám, neked miért jó, vagy nem jó az? Az a nagy helyzet kedves bariga , hogy az előző kormányzat , értsd ballib idején , kínjukban hoztak egy törvényt , hogy ne lehessen kideríteni , melyik cégnek , kik a tulajai. Titkosították. No azokat a cégeket sem a simicskanyerges birtokolja. Tudod , már az orrukig ért a fekália és rá voltak kényszerülve , magukat soha fel nem vállalték , -akik most nyergessimicskáznak , ki ne derüljön idő előtték , az egypéldányosok...- hogy teljesen eltitkolják , a " mindenből " mit is birtokolnak ők. Ergo nem lehetséges , hogy minden az most emlegetett uraké lenne. Most hozzáférnek ők. a tény ennyi. Eleddig prdig nem fértek semmihez. Persze az irigységet rájuk fókuszálni, alantas szándék és ez az eszköze, ami most megy ebben a témában. A 100leggazdagabb magyart kéne inkább elmagyarázniuk azoknak a szerencsétlen együgyűeknek , akiknek ezt nyomatják most. Azt sem tudhatom, hogy neked miért nem jó...., azt sem, hogy miért jó, ha most nem ugyanazok nyerik el a közbeszerzéseket és állami megrendeléseket, mint az Orbán kormány előtt. Akkor nem nagyon károgtak ugyanazok az illetők , akik ma teli torokból. Valakik mindig megkapták azokat.

aszekelyek 2012.05.17. 15:44:56

@Szimba: nemrégiben betiltották a kalákát is az elvtársak... ami ugye azért a legközelebb állt ahhoz , ami az ideális , lokális. Meg a helyben termelt áruk, helyben közétkeztetésbe eladását is... Ez a gonosz Orbán meg a tanácsadója meg visszaállította... tegnap éppen ezen nyöszörgött gréczy az atv-ben, hogy a háztájiban kéne némelyek szerint a betevővel foglalatoskodni... és más, kisközösségi tevékenységekkel. Nem érdeke a globális tőkének. A legjobb mégis bauer volt, a kedvencem, aki vicsorítva mondta, hogy ezeknek a profitjára és tőkéjére? fáj a foga a zorbánördögnek.... Mert bizony mire is fáj a globál hatalomnak a foga? Annak a nincs is annyi pénzt kölcsönzőknek? Nem két forintra de nem ám.... Érdekes baloldali szemlélet, mindenesetre... Bár ő igazán a neoliberális vonalat vitte mindvégig..... kb. el a kezekkel a tőkések hasznától...

aszekelyek 2012.05.17. 15:48:42

@Szimba: szóval még egy kutyaól árát kellett rákölteni. az OBI meg jól járt.

aszekelyek 2012.05.17. 15:55:43

@Szimba: Kellemes takarítást vagy meditálást! Ma olvastam, hogy 900 millió eurót kell idén kifizetnünk , az államadósságba. Van még kérdése valakinek arról , hogy miért nincs ebben az országban pénz semmire ? Mi mindenre lenne , ha ez a rettenet államadósság nem vinne el akkora pénzt....
Együgyűeket lehet a stadionépítéssel etetni. Az ugyanis munkahelyet ad , megélhetést és meg is marad. Állami bevételt is termel. Nem kevés része folyik vissza az államkasszába. Lassan írom , hátha sikerül megértenie azoknak , akiket a stadionépítéssel uszítanak a kormányra. Az építőipar malmozik jó rég óta. Illetve aki tud , külföldre megy dolgozni. Van ilyen rokonom. Nagyon nagy baj , hogy most lesz egy kis munka abban a szektorban is , ugye ? Amit nem visznek ki az utolsó fillérig tőlünk , mindannyiunktól , az államkasszából...

aszekelyek 2012.05.17. 15:58:13

@r.mark: Mindent itt hagynak. Nem titok ez sem. Lehet vicsorítani. Olyan elegánsan , ahogy éppen teszi ön itt.

aszekelyek 2012.05.17. 15:59:53

@bariga: Amit adóban befizetnek, az jut mindannyiunknak. Slussz Az osztalékot mások sem osztják el de nem is tartják itthon....., hazafiságból , nyilván és elsősorban...

aszekelyek 2012.05.17. 16:05:20

@ulrike: az a haszna persze megvan, hogy láthatjuk, mire vezet, ha olcsón a parlamentbe jutott radikális szélsőségesek hatalomhoz jutnak. Legyen az jó lecke. A dolog mégis ott van eleve elrontva, hogy engedték őket eurora állni át , a meghamisított adatokkal. Persze annak a felelősségét senki nem karja felvállalni.
Megnyugtató, hogy ez a kormány nem mond akkora baromságokat, hogy minket majd elkerül ez.... Sőt. Senki , sehová és teljes készültség van.....
Valahogy így néz ki egy felelősségét megélő kormány. Nem úgy , mint a tagadók 2008-ban.

aszekelyek 2012.05.17. 16:09:06

@Kedves Loránd: ez szép de ki kell fizetnünk az államadósságot a jelen állás szerint. Nem hagytak egérutat a nem létező pénzt kölcsönzők. Annál rafkósabbak. Ami a ház körül termelhető, azt persze nem a multinál kell venni. Annyira nem egyszerű azért megszabadulni tőlük....

aszekelyek 2012.05.17. 16:30:00

@dr. Bubó: Azt láttam, hogy atv-n is lekeverték a továbbiakat, kiragadott részlet volt, amit bejátszottak. Ángyán úr pedig kedélyesen beszélt. Nem vicsorgatott, mint itt szokás. A lakossági fórumon is..... Közelebbről meg kéne nevezni, pontosan ikik azok a maffiahálózat alkotók. :) egy maffia van-e vagy kettő... vagy hogy is van e? aA zsebszerződésekkel? Arról a maffiáról van-e szó? egyik havas műsorban kérdezte török dr, ügyvéd urat , hogy hírlik, pesti ügyvédek kezében vannak nagybirtokok. Ráis kérdezett, neked mennyi van, Török dr-nál.... Nem tagadta és mellette ülő inkább ballib közeli úrral kinyilatkoztatták, hogy nagybirtok pártiak. Nagy birtokát sem tagadta Török dr , ügyvéd úr..... No és nem egyről hírlik... csak egy ült ott.....

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.05.18. 11:52:37

@aszekelyek: Bár lezártam ezt a témát, a kérdésre azért válaszolok.

"ki kell fizetnünk az államadósságot"

Ezek szerint nem érted azt a matematikai levezetést. Elmondom érthetőbben. Az államadósságot LEHETETLEN kifizetni. NEM fogjuk kifizetni. SENKI nem fogja kifizetni senkinek. Csőd van és lesz, borulnak egymásra az államok és intézmények, mert a matematika szabályai szerint ez egy öngyilkos értékreprezentációs rendszer.

Amit mondasz, ugyanaz, mintha erre hivatkoznál:
"Dolgozzunk erősen, hogy a 3+3 eredmény KILENC legyen! Hiszen a 2+2 is négy..."

Pont azt nehéz felfogni az egészben, hogy akkora szarvashibát követünk el ezzel az egész pénzügyi rendszerrel, mint ebben a példában: egyszerűen NEM azt a műveletet végezzük, amire gondolunk. A folyamat exponenciális jellegéből adódó viselkedést nem vagyunk képesek felfogni, helyi és orvosolható sajátosságnak próbáljuk beállítani.

Miközben pedig ezzel vagyunk elfoglalva, és csak ezen a lehetetlen küldetésen törjük a fejünket, valódi bajokat hagyunk tökéletesen figyelmen kívül. Aki nem unja még a Fukushimás hivatkozásokat, lefordítottam egy félórás összefoglalót, tessék. www.universalsubtitles.org/hu/videos/6Fec46eIEXTy/info/fukushima-daiichi-the-truth-and-the-future/

Elég nagy baj így is, hogy még ma is itt tartunk, vagy hogy bármely pillanatban irgalmatlan katasztrófa lehet belőle. A szánalmas viszont az egészben a konkrétan életveszélyben lévő emberi civilizáció Darwin-díjas hozzáállása: bozonokat hajkurászunk, olimpiát szervezünk, Forma-1-et bambulunk meg politizálunk, miközben egy csődközelben álló ország csődközelben álló cégének szerencsétlen munkásai az életünket, egészségünket védik a sajátjuk kockáztatásával.

Ha így folytatjuk, (Fukushima nélkül is!) Antalffy Tibornak lesz igaza: "Kilenc millió magyar fog meghalni" www.antalffy-tibor.hu/?p=5486 Akkor már piszkosul nem fog számítani a maradék politikai hovatartozása, ami miatt jelenleg egymás haját tépve sodródunk az előre látható végkifejlet felé.
Érdemes végigolvasni a cikk alatti párbeszédet is (közülük sokan elég sok időt töltöttek a témán való gondolkodással, nem csak katasztrófa-turisták), és GONDOLKODNI, esetleg a fontossági sorrendeken igazítani egy kicsit.

72-es 2012.05.21. 10:17:22

Ilyet is csak egy, a valóságtól már lassan teljesen elrugaszkodó elemző mondhat. Milyen jó is lenne a hazai építőiparnak, ha a Közgép a 200 milliárd állami megrendelése mellé (mivel muszáj lenne neki) még 200 milliárdot letarolna a privát szférából is. A közpénzes melókon megvan a 100% profit, a többit elhozza 10% bukóval, amit ugyebár csak ő bír megtenni, a máshol beszedett extraprofitból finanszírozva. A most még a tönk szélén billegő többi vállalkozás meg menjen a levesbe. Sokkal nagyobb az egész piac egyáltalán 400 milliárdnál?
süti beállítások módosítása