Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:46

Nem nehéz észrevenni, hogy Bajnai Gordon visszatérének hírére – ami ebben az esetben azt jelenti, hogy hosszas lebegtetés után egyértelművé tette, október 23-án bejelenti ringbe szállását – a Fidesz is finoman egy fokozattal feljebb kapcsolt. Orbán Viktor – ahogy ez a választási kampányokban most már szokás – megosztotta a közönséggel, ahogy dalban mondja el, majd egy interjúban minden korábbinál egyértelműbben fogalmazta meg a 2014-es választás tétjét. Nem kétséges: a kampány elkezdődött. Az viszont kétséges, hogy Bajnai lesz-e az egyik főszereplő.

474bajnai.jpg

(Fotó: Origo)

Uj Péternek igaza volt, amikor azt írta: Bajnai Gordon nem fog visszatérni. Vissza van már térve egészen”. Magam is tapasztalhattam: 2010 tavasza óta nem volt olyan hónap, hogy valamilyen formában ne merült volna fel ilyen-olyan háttérbeszélgetésekben a volt kormányfő politikai szerepvállalásának kérdése.

Talán meglepő, hogy ennek ellenére ezen a blogon utoljára 2010 februárjában foglalkoztam az akkor még hivatalban lévő miniszterelnökkel a Lesz még politikus Bajnaiból? című írásban. Két és fél év távlatából újraolvasva az akkori szöveget, örömmel fedeztem fel azt a gondolatot benne, amit ma is a legfontosabbnak tartok Bajnaival kapcsolatban:a politikából való kilépését követően - azaz politikai pozíciók és erőforrások nélkül - a visszatérés nem kizárólag saját döntésének függvénye. Anélkül természetesen nem megy, hogy a távozó kormányfőben ne erősödjön fel a vágy a politizálás iránt, ám a csillagok szerencsés állására is szükség van ahhoz, hogy a partvonalon kívülről ismét a pályára léphessen.” Itt van a kutya elásva: természetesen meghatározó lehet, hogy Bajnai Gordon milyen döntéseket hoz, mit, mikor és hol mond, de (politikai) sorsáról most már mások fognak határozni.

Legyen világos: az, hogy Bajnai a Milla rendezvényén jelenti be a visszatérését, alapvetően kényszerlépés számára. Kizárható, hogy Bajnai egy MSZP-n kívüli politikai formáció vezetésére vágyna, miután a szocialisták nélkül nagy valószínűséggel tényleg nem váltható le a Fidesz 2014-ben, a volt kormányfő célja csak az lehet, hogy megszervezze (és vezesse) a baloldali pártok minél szélesebb választási és későbbi kormányzati együttműködését. A legkényelmesebb persze az lett volna számára, ha az MSZP tálcán kínálja számára a lehetőséget, Mesterházy Attila azonban mindmáig sikeresen védte ki, kerülte el, hogy az MSZP-ben hivatalos szinten merüljön fel a Bajnai-kérdés. Ha a volt kormányfő ebben a helyzetben túl sokáig vár, azt kockáztatja, hogy egyszerűen fel sem írják a nevét arra a papírra, amelyből végül a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltet választ.

Bajnainak előbb-utóbb be kellett tehát jelentkeznie: ám ha azt nem tudta elérni, hogy a szocialista párton belülről „kérjék fel”, keresnie kellett egy másik ugródeszkaként használható fórumot és színpadot. A lépés azonban nem csupán kényszerből született, de rettentően kockázatos is: ha a kísérlet nem sikerül, Bajnai azt megelőzően kap halálos sebet, hogy egyáltalán a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltség kérdése felmerülne. Nem csodálkoznék, ha a taktikázásban Gyurcsány Ferenc kigolyózásakor már tehetséget mutatott Mesterházy Attila valójában csak erre várt volna: azzal, hogy Bajnai a Milla színpadára kényszerül, valójában olyan támadási felületeket ad (egy olyan szervezet rendezvényen vesz részt, amelynek az MSZP-hez való viszonya finoman fogalmazva is ellentmondásos), amelyeket ügyesen támadva a szocialisták volt miniszterelnöke (a párton belül és a szavazótáborban) hatásosan amortizálható.

De akkor miért dönthetett mégis így Bajnai? Feltehetően azért, mert abban bízik, hogy ebből a pozícióból sikeresebben tud majd nyomást gyakorolni a szocialistákra, mintha az alapítványának dolgozószobájában várna a felkérésre. Ebben valószínűleg igaza is van: politikai sikert csak politikai cselekvéssel lehet elérni. A politikai cselekvéshez pedig szervezet, támogató, tömeg, beszéd, tárgyalás és még sok minden olyan dolog kell, ami a politikusok eszköztárában szerepel. Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen (és megszerezze a miniszterelnök-jelölti pozíciót, vagy legalább érdemi beleszólása legyen a folyamatba) az alábbi feltételeknek teljesülni kellene a választásokig hátralévő időben:

1. A közvélemény-kutatások ne jelezzék egyértelműen azt, hogy az MSZP egyedül is alkalmas lehet a kormányváltásra.

2. A Milla-Bajnai együttműködés képes legyen érdemi támogatottság, politikai siker felmutatására (például azzal, hogy A. kiemelkedően sokan vesznek részt a rendezvényen, B. nem rúgják össze azonnal a port egymással, C. az októberi rendezvény utánra is marad muníciójuk, D. sikerül napirenden tartani magukat és céljaikat).

3. Az MSZP és a Milla(-Bajnai) közötti viszony ne romoljon el végzetesen (ennek, mármint a viszony megromlásának, már vannak komoly jelei: lásd az ATV ma esti műsorában Juhász, Szanyi és Vadai „beszélgetését”.)

4. A befolyásos baloldali média-, üzleti- és értelmiségi körökben jelentős erővel jelenjen meg a „Mesterházyval nem, Bajnaival igen” gondolata.

5. A szocialista párton belül legyenek olyan vezetők, akik ezt a gondolatot nyilvánosan is felvállalják, házon belül is képviselik.

6. Mesterházy Attila ne legyen képes arra, hogy ezt a lázadást a pártján belül leverje (ha időben kapcsol, ebben az esetben feltehetően maga áll majd a „külső jelölt” projekt élére).

x x x

Tudom, hogy a fentebb írottak erősen azt a benyomást kelthették (s azt is tudom, hogy bizonyára nem először), hogy a politika csak a hatalomról, a hatalmi pozíciókról és a taktikai harcokról szól. Talán nem is olyan nagy baj, ha így volt... A politika persze nem csupán erről szól, mert a politikust azok a célok is erősen jellemzik, amelyek megvalósítása érdekében hatalmi eszközöket alkalmaz. Ugyanakkor egy politikai elemzés gyenge lábakon áll, ha csak azt vizsgálja, hogy Bajnai, Mesterházy vagy valaki más kívánja-e erősebben a kormányváltást. Elismerve más megközelítések létjogosultságát, szerintem az elemzésnek inkább arra kell irányulnia, hogy a szereplők milyen helyzetben vannak, milyen eszközök állnak rendelkezésükre és milyen esélyük van arra, hogy elképzeléseiket megvalósítsák. A kétségtelenül legfontosabb kérdés megválaszolását pedig, hogy vajon az országnak melyik forgatókönyv lenne a legjobb, ahogy - néhány számomra fontos kivételtől eltekintve - általában máskor is, most is jobban szeretem meghagyni azoknak, akik ezt majd – természetesen velem együtt - el is fogják dönteni: a választóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr944848770

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szükséges kétség 2012.10.22. 23:25:56

Amióta Bajnai fellépése kiszivárgott olyan pezsgő politikai élet lett, amire igen régóta nem volt példa. Azt nem tudhatjuk, hogy Bajnai kovász lesz-e valaha, de hatása minimálisan is egy pezsgőtablettáé....

Trackback: Először és utoljára 2012.10.15. 23:50:41

  Mielőtt teljesen idiótának néznél megnyugtatlak: nem én vagyok az idióta, hanem azok, akik azt gondolják, hogy háborút csúzlival is meg lehet nyerni. Főleg akkor, ha az ellenfeled nem a Pál utcai fiúk közül szabadult, hanem olyan vércse, akinek...

Trackback: Először és utoljára 2012.10.15. 23:50:34

  Mielőtt teljesen idiótának néznél megnyugtatlak: nem én vagyok az idióta, hanem azok, akik azt gondolják, hogy háborút csúzlival is meg lehet nyerni. Főleg akkor, ha az ellenfeled nem a Pál utcai fiúk közül szabadult, hanem olyan vércse, akinek...

Trackback: Először és utoljára 2012.10.15. 23:48:53

  Mielőtt teljesen idiótának néznél megnyugtatlak: nem én vagyok az idióta, hanem azok, akik azt gondolják, hogy háborút csúzlival is meg lehet nyerni. Főleg akkor, ha az ellenfeled nem a Pál utcai fiúk közül szabadult, hanem olyan vércse, akinek...

Trackback: Először és utoljára 2012.10.15. 23:48:46

  Mielőtt teljesen idiótának néznél megnyugtatlak: nem én vagyok az idióta, hanem azok, akik azt gondolják, hogy háborút csúzlival is meg lehet nyerni. Főleg akkor, ha az ellenfeled nem a Pál utcai fiúk közül szabadult, hanem olyan vércse, akinek...

Trackback: Voks és budi 2012.10.15. 15:34:59

Szórakoztató Képes ErkölcsTan. Egyik pártra sem szavazz, mert a pártok inkább csak akadályozzák a közmegegyezést. Az egypárti után, le a többpárti diktatúrával is!   Egyik Pártra Sem

Trackback: Voks és budi 2012.10.15. 15:34:52

Szórakoztató Képes ErkölcsTan. Egyik pártra sem szavazz, mert a pártok inkább csak akadályozzák a közmegegyezést. Az egypárti után, le a többpárti diktatúrával is!   Egyik Pártra Sem

Trackback: Voks és budi 2012.10.15. 15:33:34

Szórakoztató Képes ErkölcsTan. Egyik pártra sem szavazz, mert a pártok inkább csak akadályozzák a közmegegyezést. Az egypárti után, le a többpárti diktatúrával is!   Egyik Pártra Sem

Trackback: Bajnai és az ugródeszka 2012.10.15. 10:51:01

Legyen világos: az, hogy Bajnai a Milla rendezvényén jelenti be a visszatérését, alapvetően kényszerlépés számára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 00:25:07

@márta)):
"Bankszövetség közleményben fejezte ki megdöbbenését"

Ma már beszólt a bankszövetség, a vosz, mindkettő elég durván, holnap, gondolom folyt. köv., kiváncsacsi leszek, milyen dicséreteket gyűjtenek még be.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 00:37:43

@graycivil:
"ezek fájdalmas, de nem megszorító lépések"

Hát jaaa. Mi több, mi gyorsan reagálunk néhány száz milliárdos pekidzsekkel, ha a zeu elszámolja magát. Ahelyett, hogy szólnánk nekik, hogy eeszámolták magukat, kéccer kettő néha öt. Még párszor elszámolja magát a zeu, oszt be kell szolgáltatnunk az aranyakat.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 00:49:38

@jjulie:
"rohadjon le az összes fideszfertőzött újjad reggelig"

Nono, ne legyünk ilyen csúnyák megélhetésüket kétkezi munkával kereső honfitársainkhoz. Még a végén rokkanttá válna, és terhelné a eü kasszát.

szoja122 2012.10.18. 03:36:40

@inreallife: Neked mindenki cigány és zsidó akit utálsz. Ennyi a földtörténetében összesen nem volt, csak a képzeletedben. A hangok is megmondták neked, csak ők lehettek.

szoja122 2012.10.18. 03:45:20

@inreallife: Fake IP? Az mi? Olyannal nem tudsz működni, csak proxy szerverekkel, amik nem fake-ek csak másutt vannak, mint pl. a Tor rendszer, de elméletileg és gyakorlatilag azokat is letilthatnák. Egyedül a műholdasokat nem vagy nehezen. Zavarhatnák mint anno a Szabad Európát.
Európa tűrné? Ez mit érdekel téged. Ilyenkor jó Európa, rohannál panaszkodni neki? Meg akkor jó, ha pénzt kapunk tőle? Máskor pedig menjenek azok a zsidók a fenébe? Tartásod van egyáltalán?

szoja122 2012.10.18. 04:02:08

"Matolcsy: Az EU valamilyen személyes okból nem hisz nekünk"

"Nem feleződik a bankadó, országos szinten bevezetik a közműadót és kétszeresére emelkedik a pénzügyi tranzakciós adó, növekszik a cafeteria adója is - többek között ezt jelentette be Matolcsy György az újabb, 367 milliárdos megszorítócsomag keretében. Erre azért van szükség, mert - a kormány szerint - az EU szakmaiatlan módon nem ismerte el az előző intézkedéscsomag egészét."

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/matolcsy-az-eu-valamilyen-szemelyes-okbol-nem-hisz-nekunk-389284

Aki ezekre azt mondja nem megszorítás az bolond, vagy unortodox módon gondolkozik. A kettő persze ugyanaz.

Egy kérdés. Nagyon sok helyen azt olvasom:

2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtás és ellenőrzés folyik a NAV-nál. Ez csak az alacsony jövedelműek ellenőrzését jelentheti, mert az alatt történik. Az -ig rag ezt jelenti. Ritkán láttam felette jelzőt, az már érthetőbb. De az ellenőrzés maga is rengeteg pénz.
A többi adó behajtása is erősen kétséges. Például a közművekké,. Megfog szűnni a közműszolgáltatás. Nem jótékonysági intézmények, vagy átadják az államnak, vagy csődöt hirdetnek. Vagy így vagy úgy megszűnik.
Az államkincstár megadóztatása röhej a kormány egyik fele megadóztatja a másikat, vagy továbbadják a nép felé.
Egy biztos a gazdaság eddig is negatívumban volt ami fokozódni fog. Röpködni fognak a negatív számok.
Ez legalább 10évre hazavág mindent.

szoja122 2012.10.18. 06:45:38

"Teljesen blokkolni lehet az internetes oldalakat az új Btk. szerint "

"Már a nyomozások idején is blokkolhatnak olyan internetes oldalakat a hatóságok, amelyek súlyos bűncselekményt valósítanak meg - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet."

hvg.hu/itthon/20121018_Teljesen_blokkolni_lehet_az_internetes_ol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_10_18

Mint már írtam, ennek megvalósítása nagyon nehéz, mert vannak proxy rendszerek (pl. Tor), amivel megkerülhetők. Persze azokat is lehet blokkolni.

Lehet Kínai mintára -Kína amúgy is példakép- Nagy Tűzfalat építeni.

A műhold adásokat pedig lehet zavaró adókkal zavarni. Persze a digitális jeleket sokkal nehezebb.

Úgyhogy ez nemcsak politikailag halott ötlet (mit szól hozzá Európa?), de számítástechnikailag is.

hoplita 2012.10.18. 06:52:55

@aszekelyek:

"... Megyek dr house -t nézni az jobb..."

Szóljál mán neki, hogy vizsgáljon meg, te állat.:))

Harmony12 2012.10.18. 07:20:49

@inreallife: Tény, hogy jó régen egy időben támogatták az szdszt, aztán ma már nagyon nincsenek jóban, de láttam olyan vasárnapi tévés közvetítést, melyben a fidesz támogatására buzdítottak. Vannak ismerőseim, akiket megszállt ott a szentlélek, és anélkül, hogy én erről mit gondolok, ettől egyébként változatlanul pünkösdisták, már hogy megmaradjunk a tényeknél. Sőt, olyan ismerősöm is van, aki a szétváláskor ment az autonóm gyülekezetbe, és az a helyzet, hogy normálisabb is, mint a többiek, nem is akar megtéríteni. :) Na, de hogy nem zsidók, az biztos. Szóval nyugodtan elhagyhatod őket az antiszemita tirádából, esetleg más tirádákba tedd őket át, ha nagyon nem bírod elviselni. :)

mókáné 2012.10.18. 07:40:30

"a józan ész pártján" - került föl a fejlécbe.

Azonnal józan paraszti észre módosítottam magamban.:) Fura, de azt vettem észre, vagy nem fura, de azt, hogy működnek a túlélési formák, a józan paraszti beidegződések, amikor ott vagyok, hogy dönteni kell. Keményen döntök és határozottan. Ez a parasztember sajátja és olyan gyökereiben hoztam, ami számomra is meglepő.

A józan ész pártja helyett hiába lennék az érzelmek hullámvasútján. Nem bírom a kiszámíthatatlan dolgokat! Tutira megyek, kell a 100%. És ez szörnyű.

Khal Drogo 2012.10.18. 07:42:02

@inreallife: A magyar GDP jelenleg csökken. Reálértéken nem érjük a 2008-as állapotot, ami nem érte el a 2000-es állapotot, ami nem érte el az 1988-as állapotot.
Magyarországon folyamatosan csökken, kisebb-nagyobb bukkanókkal a reálértéken mért GDP. A lakosság jólétével egyetemben.

Ez azért nem olyan szembetünő talán, mert volt egy technológiai forradalom. Pl. Jobbak lettek az autók, a tv-k, lett mobil, stb.

Magyarországon stagnálás van, egyetlen felfutási időszak volt az ellmúlt 20 évben, az 1995-2000 közé esett, után lassulás következett be, ami végül recesszióba fordult 2009-re.
Abból sikerült kitörni 2010-re, egy komoly kiigazítás után, de Orbánék ismét recesszióba küldték az országot.

Khal Drogo 2012.10.18. 07:46:55

@szoja122: Szerintem a fő cél nem feltétlenül a kurucz kiiktatása. Az elképzelés szerintem a netes fogadóirodák ellen irányul majd, ahol megfordul éves szinten 100 milliárdos pénztömeg Magyarországon amiből senki nem fizet semmit.
A cél ezen oldalak blokkolása lehet, hogy így növeljék az Szrt. bevételeit illetve adózásra kényszerítsék a külföldi oldalakat.
De ez nem fog menni. Soha egyetlen országban nem tudták leblokkolni a netes fogadóirodákat, itt sem fog sikerülni.
Meg fogják kerülni az emberek a tűzfalakat.

Egy netes fogadóiroda kínálata a tippmixéhez képest úgy hasonul mint a Ferrari a Trabanthoz. Aki játszani akar az fog és neten fog játszani. Ha tiltják ha nem tiltják.

A megoldás csak a tippmix fejlesztése lenne, ami pedig meghaladja egyelőre a vízfejű káderek képességeit.

mókáné 2012.10.18. 07:51:34

@dr. Balta$ár:

"óvakoggy a törpé(k)től !"

És az óriásoktól is.

Széles, tágas a tér. Újságpapírba csomagolva a maradék remény.:)
www.youtube.com/watch?v=dGceKAbEq_M&feature=relmfu

jjulie 2012.10.18. 07:53:29

@Khal Drogo:

nemár, majd elmagyarázza a sántaagyú törzsbirkáknak, hogy minden a legnagyobb rendben van, ami nincs az a komcsik, a ballib és az eu meg a imf , az idegenszívű bankok meg a multikmiatt nincs csak rendben, és koki saller és siker siker és siker, és a kánaán eljövetelének egyetlen biztosítéka, ha ö élete végéig kormányozhat

és a saéntaagyú törzsbirkák boldogok lesznek megint, meglásd

nyünyüge 2012.10.18. 07:56:17

@It’s the economy, stupid:
Beadtam a google-nak egy bekezdést, ez lett belőle:))

"you very much indeed but do not deny me erőlködjön. The more educated you know that there is such thing as Johns Hopkins. Even the Doctor's House, also melegetik?.) So there is no ... . Mnet. yeah it high enough for the EU restrictions, so you have to do even more. Of them does not hurt."

dr. Balta$ár 2012.10.18. 07:59:13

@Balt: te mekkora buta po:cs vagy! te 1/2ázsiai származ ék!

a zellenzék/rapaszt/rabszolga te vagy a NÉP... és a kirájok az ügynökök...

bajnai ügynök, drorbnán ügynök, drkövér ügynök, drsmit ügynök, drpintér ügynök, drkövér ügynök, drmartonyi ügynök, drdajcs ügynök, drfleto ügynök... stb

mókáné 2012.10.18. 08:00:07

@jjulie:

"a ballib és az eu meg a imf"

Tegnap a buszból sok-sok olyan nagy plakátot láttam, amelyen tiszteletet követelünk az IMF- től.

Elgondolkodtam az egész magyar népről. Mióta utoljára utaztam távolsági buszon, mennyire elszegényedett és akkor jellemző Zalától a Kisalföldig. Aki nem szegény, az orvosi kezelésre jár (rákos, depressziós). A családok pedig széthullóban. Ilyeneken gondolkodtam.

Eleve föl sem kellett volna venni azt a hitelt.

dr. Balta$ár 2012.10.18. 08:02:23

drsifer ügynök, drszanyi ügynök, drvona ügynök, drrogán ügynök, drlézerdzsonni ügynök .... stb

@knausz: mijjen hitelt bogaram? aminek a seggére vertek az ügynökök??? FIZESSÉK VISSZA...

én a rablókormányokkal nem válalok közösséget... töröükgabi sara... fizessen !

dr. Balta$ár 2012.10.18. 08:05:24

@knausz: "Lázár kapja meg az EU-kassza kulcsát"

eladósított 2006-tól egy nagyvárost...
akkor csak tönkre tud tenni gyorsan egy országot is !

bűnözők kezébe adnak kasszakulcsokat... ez a te pártod, te kormáynod! és a töröké !

mókáné 2012.10.18. 08:08:13

@dr. Balta$ár:

"én a rablókormányokkal nem válalok közösséget..."

Én sem. De ez túl általános így. A magánszemélyek, az egyes emberek hitelfelvétele, ez az, ami még mindig probléma.

A szabadság anyagi függetlenség kérdése (is).

Osho jutott eszembe, hogy a politikai mennyire fél a gondolkodó embertől, mert a gondolkodó embernek gondolatai vannak - nem így mondta, de lényegét tekintve ezt, és akkor a gondolkodó ember kiáll a véleménye mellett - ez veszélyes a társadalom szempontjából. Egy-egy gondolkodó és több..

mókáné 2012.10.18. 08:11:41

@dr. Balta$ár:

"ez a te pártod, te kormáynod! "

Nem-nem. Az enyém a szabadság kormánya lesz mindig. A szabad ember öntörvényű. Ez veszélyes. A Fidesz túl kiszámítható nekem.

dr. Balta$ár 2012.10.18. 08:12:23

@knausz: menny békemenetelni te buta liba !

a plazmatévére felvett hitel nyilván...
de nagyrészt nemm erről volt szó...
hitel nélkül nincs élet (vö Széchenyi)

amiben a szerencsétlen 1/2ázsiaik tévedtek, hogy
-jogálam van/lesz működő intézményekkel
-kiszámítható, stabil gazdasági környezet...

menny az adósrabszolgaság ellen ! békemenetlj! hüje p***a !

mókáné 2012.10.18. 08:18:38

@dr. Balta$ár:

"menny békemenetelni te buta liba !"

Nem megyek és tavaly sem voltam. Semmilyen pártrendezvényen az utóbbi időben, a polgári körök óta.

Nincs olyan kérdés, ami mellé oda tudnék állni, nem látok a paravánok mögé olyan szinten, hogy meg tudjam ítélni:

- Miből finanszírozzák ezt az országot?
- Mennyi hitelt vettek fel és mire költötték?
- Mitől él nyomorúságban a magyar nép?

dr. Balta$ár 2012.10.18. 08:23:51

@knausz: nagyon buta vagy... szinte élvezet ezt látni... tipikus fidesznyik !

polgárikörös !

"- Miből finanszírozzák ezt az országot?
- Mennyi hitelt vettek fel és mire költötték?
- Mitől él nyomorúságban a magyar nép? "

komojan kérded ????!??? MIATTAD !!! hazaáruló polgárikörösök miatt akik pajzsra emelték mindenidők legRABLÓBB legHITVÁNYABB ormányzóját !

mindent ellopnak és tönkreb@sznak!
nem működik az álam (sem jog sem intézmények)
bűnszervezetek tartyák mexálva/túszul az országot...

a tegnapi svájci köztévé hiradóban ment kelet Mao ról egy film és azon szörnyűlködtek hogy európában is találtak ijjet... azt hitték csak a 3dik világban élnek ÁLLATI SORBAN (sőőőőt)
emberek...

itt nem jólét a tét...

itt már a szlovák-román határról megy a vita (pl Tisza?)

dr. Balta$ár 2012.10.18. 08:27:47

@knausz: megoldás az hogy kérjjél bocsánatot (törökgabi haveroddal együtt)

és amijjen szorgalommal polgáriköröztetek ojjan szorgalommal BUKTASD MEG

a hitvány rohadék bűnszervezetedet !

vagy várd otthon csendben a végső kimenetelt:

1012 év feudalizmus + fides = álamcsőd + belháború

most szólok... ezek a bűnözk már nem veszthetnek választást...
inkább mindent felégetnek vagy előtte vagy utána... MINDEN ÁRON HATALOM kell...
nem kockáztathatnak köztörvényes bűncselekmények után felelősségre vonást ...

mókáné 2012.10.18. 08:28:14

@dr. Balta$ár:

"nagyon buta vagy... szinte élvezet ezt látni... tipikus fidesznyik !"

"a tegnapi svájci köztévé hiradóban ment kelet Mao ról egy film és azon szörnyűlködtek hogy európában is találtak ijjet... "

Az emberek nyomorán élvezkedni, az az igazi perverzitás! Nulláról kell indulni. Miért baj az, ha mindig nulláról?

56 után is felépítettük ezt az országot, a villám csapjon át hozzád, most már komolyan mondom és akkor ezt most is meg kell tenni!

márta)) 2012.10.18. 08:30:05

Nem a Milla jelenti Bajnai Gordon politikai visszatérésének bázisát, hanem egy általa létrehozott új egyesület"

Lapunk értesülése szerint Bajnai Gordon több vezető értelmiségivel és gazdasági szakértővel együtt egy új egyesületet hoz létre, amely a kereteit fogja jelenteni a volt miniszterelnök politikai tevékenységének.
Információink szerint a Bajnai- stáb koncepciója az, hogy az Orbán-kormány vitatható teljesítményű gazdaságpolitikáját, különösen a közgazdászkörökben élesen bírált „matolcsyzmust” kívánják ellenpontozni. "

atv.hu/cikk/20121017_ex_fideszes_nagyagyuval_erositheti_csapatat_bajnai_gordon

Vagyis) "Ex-fideszes nagyágyúval erősítheti csapatát Bajnai Gordon"

Hát! ez jó. biztató".
hm?
:)

márta)) 2012.10.18. 08:34:34

Fölmentését kérte posztjáról Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár – írta csütörtöki számában a Népszabadság, amelynek a hírt Gloviczki Zoltán meg is erősítette."

Nahát! Nahát!
"sürü" reggel, micsoda hírek?

márta)) 2012.10.18. 08:36:57

Korán reggel újabb zseniális páros, itt" a poszton.
Jó és tetszik.
:)))

mókáné 2012.10.18. 08:37:43

Bajnai Gordon ugyanolyan értelmiségi, mint a többi. Életében nem fogott egy kapát a kezébe. Honnan tudná, ismerné a vidék bajait?

Valamilyen parasztmozgalom kéne ide! Ásóval, gereblyével és lapáttal kikövetelni a szabadságot!!

Minden íróasztal föl kéne borítani és akkor a politikusoknak a kezébe adni a paraszti szerszámokat, hogy ismerkedjenek a kétkezi munkával. Éljenek minimálbéren! Ez az első, amit kétharmados törvénybe iktatnék. Éljenek közmunkából! Aztán menjenek és üljenek be a parlamentbe.

@It’s the economy, stupid:

Ilyen reformötleteken kellene gondolkodnod, nem a chat-szexen. Kivágta nálad a liberális biztosítékot? És akkor ha webkamerás szexet mondok vagy telszexet, akkor mi vagyok? Ilyen a liberális ember, aki majd tolerálja a homoszexualitást? Á! Messze vagy Te még attól! És akkor mérem itt az ingerküszöböt..

Balt 2012.10.18. 08:55:39

@dr. Balta$ár: Miből gondolod, hogy én nem vagyok "ügynök"? (Te viszont nyilvánvalóan az vagy, TÉ ügynöke. Fáj, hogy leírták, mi?) :))

Balt 2012.10.18. 08:57:44

@dr. Balta$ár: Egyébként nincs harag, bírlak! Legalább mi, "ügynökök" tartsunk össze! :)))

dr. Balta$ár 2012.10.18. 08:58:38

@Balt: qva vicces vagy !

másnak az életét tetted tönkre rohat fidesznyik bűnöző !

dr. Balta$ár 2012.10.18. 09:02:18

@Balt: semi EGYÉNI felelősségérzeted nincs
mert ti csak bandában és csürhében jártok !

aszekelyek 2012.10.18. 09:08:59

@It’s the economy, stupid: szerintem se legyen.:) Mennyi kis zsebdiktátor lapul a magyar ugaron!

dr. Balta$ár 2012.10.18. 09:20:40

amugy a fidesnyikk / fideshívő is ember...

aszékletek, abalt stb anagrama nevűek...

csak hitványabbak (alkalmatlanabbak és gerinctelenebbek)

nyilván önálló gondolkodásra képtelen 1/2ázsiai származékok!

dr. Balta$ár 2012.10.18. 09:22:51

@Balt: ez a G-pont fodorgábor a leghitványabb fidescsicska... kösz a példát...

hálisten van még elenségképetek a 2%os támogatoccságú fletó...

gratulálok... nagyítóval kellett keresni ? hitványaknak hitvány ellenség kell...

dr. Balta$ár 2012.10.18. 09:31:21

egész jó írás...

de nem az erőből ért... hanem maga által használt fegyverekben hisz
ZSAROLÁS, FENYEGETÉS, erőszak, hazugság, gátlástalanság stb

velemenyvezer.blog.hu/2012/10/18/egyezkedni_ertelmetlen_orban_csak_az_erobol_ert?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_10_18&utm_campaign=index

aszekelyek 2012.10.18. 09:33:08

@menőmano: most azt mondja önnek a tudományos énem, hogy mindenki, aki átéli , látja, hallja, részese egy eseménynek, pld Chikán úr produkciója, másképpen éli meg ugyanazt. ez tény, nem is tőlem származik a leírása sem. Ergo mindenki a saját véleményét alakítja ki róla. ennek egyáltalán nem kell azonosnak lennie.
Liberális vélekedésem a világról ezt mondja. EGEgyébként 2004 óta még jobban felerősödött a szegényedés. Ferge ZSuzsát is személyesen volt módom látni, hallani a MIndentudás Egyetemén, előttem pedig a fél kormány ült, 2002-ben. Ő felhívta a figyelmét a t.kormány jelenlévő tagjainak, hogy tegyenek a szegénység ellen és ezen belül is a gyermekszegénység ellen. Sztem ő sem úgy gondolta, ahogyan azt akkor tették. Később meg pláne. Az államadósság növesztése a legeslegrosszabbat azoknak tette, akik a szegényebb néprétegekhez tartoztak és az csak nőttön nőtt. A pénz meg eltűnt közben. olyan programhoz hasonlót sem csináltak, mint amit a kolléganője Ferge ZSuzsának csinál már jó két éve , a legszegényebb helyeken. hegedűs Zsuzsa. nekem jobb ha nem tart előadást kegyed a szegénység alakulásáról, mert otthon vagyok benne. talán azt gondolták a t. előző kormányok, hogy majd manna fog hullani nekik az égből? Vagy azoknak, akikért semmit nem tettek, a bankoknak kiszolgáltatott tömegeknek , akik ha ők maradtak volna, mind az utcán végezték volna, totálisan elszegényedve? Amit ezzel a kormánnyal sikerült elkerülnie a magyar népnek , azt bizony jó érzésű , nem csak szegényekre folyvást hivatkozó de értük konfliktust is felvállaló , róluk gondoskodó kormány volt képes megvalósítani. Ezelőtt pedig meg sem kísérelték azt. Az állítólag baloldaliak. csak szónokoltak róla és kenték mindenki másra a felelősséget. BAjnai meg csak a szegényektől elvéve tett bármit is abban az egy évben. mert annak a kurzusnak, kormánynak, ak amely 2008-ban a szándékairól szóló levelet az EU- IMF-hez benyújtotta és arra a nagy hitelt megkapta , bizony az a kormány elképzelés volt leírva , ami a szegényebb rétegek sarcolásáról szólt az utolsó betűig és annak a kormánynak volt gazdasági minisztere bajnai. Nem sokkal később, miniszterelnök. Mindenkinek fájni fog programjával. Nem enyhítette a a legszegényebbek sorsát , sőt.

Nem nyúlt senki , nagyon nagy jövedelmű pénzéhez , csak a szegényekéhez. nem vállalt fel senkivel konfliktust , nem akarta letárgyalni. Semmi ilyesmit nem akart. Ezért gondolom, hogy arrafelé pont a szegények érdekében nem szabad visszafordulni . Amerre bajnai vinné Magyarországot. A baloldalnak nálunk becézettek. Gazdasági miniszterként állt úgy az ország, hogy sem tartaléka, sem semmi más stabilizálója nem volt,. mert ömlött ki a pénz a költségvetésből, amit a magyarok befizettek . Túlzott deficit eljárás pedig százmilliárdokat vett el a fejlesztésektől. Sokat. Nyilván a multiknak, bankoknak ő a jó magyar miniszterelnök és bizonyos befektetőknek is. A "nem tesz semmit " miniszterelnök .

graycivil 2012.10.18. 09:43:04

@Balt: Tökmindegy, ki lenne Bajnai helyében. A karaktergyilkolászás megkezdődött.

Pontosan tudják, hogy Gyurcsánynak a visszatérésre 0% esélye az elkövetkezendő 100 évben, de mégis vele fenyegetőznek. Ne ámítsuk magunkat: Még maga az Isten is karaktergyilkosság áldozata lenne, ha El Curo kihívójaként jelenne meg.

Ha a demoellenzék nem áll a asarkára az ilyen "közpénzen fizetett hazudozással"szemben, amit GFG a mi milliárdjainkból csinál, akkor soha az életben nem lesz El Curónak ellenfele.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

aszekelyek 2012.10.18. 09:56:10

@Harmony12: azt írtam, hogy van befektető, mely nem vesztette el a bizalmat. A tisztességes üzletet bonyolító , és azt itt jó gazdasági körülmények fogadják. A geberal Electric sem vesztette el a bialmát. Ők se komplett hülyék hírében állnak. Sem a német autóipar, sem mások, aki igenis jöttek a "bizalonvesztettek" helyébe. Az nem igaz, hogy senki nem bízik ebben a kormányban. az kérdés, hogy miben és miért bíztak, azok, akik elvesztették a bizalmukat. erre volt példa a Sukoró körüli bűncselekmény, jogerősen kimondott , bezony. Amiben a mi bajnaink a pislogójáig benne volt, nem csak nyakig. A nem általuk hozott törvények szerint, hanem mondjuk, amit a nagyon nagy többség gonddol amagyar vagyon és terület megszerezhetőségéről, amit elvár kormányától, az bizony nagyon messze van attól, amit az az ügy megvalósított volna. Üveggyöngyért megkaparintani azt a rendkívüli jelentőségű édes vizet , partot , amit akartak. Egyáltalán semmit oda, hasonlót sem gondolok telepíteni. természetvédelmi területre. Állami pénzen meg oda autópálya lehajtót is építeni nekik ,... hogyne... üveggyöngyökért... Ez a bajnai féle beruházási modell. A befektetők , kik őt preferálják. Nem a személyéről van itt pusztán szó.

Ez, hogy meg lehetett hiúsítani, szerintem sikertörténet és pozitívum, Orbánnak egy piros pont, hogy kijelentette, ott bizony ők egy kapavágást sem fognak csinálni, ha ez rajta múlik.

Az akarna visszatolakodni Magyarországra, ami így és ilyen névjegyet tett le befektetőéktől. Attól meg inkább csak szabadulnunk kéne. mert az okozta minden bajunkat , mióta az oroszok átadtak minket az amerikaiaknak. Amit szeretnek nálunk rencerváltásnak hívni. A rendszerváltást, éppen orbán csinálja. nem mindenből kiforgatni hagyni a rá bízott országot. Az oroszoknál semmivel sem jobb "befektetők" által. Azért nincs csak töredéske vagyon, munkahely, életlehetőség a magyarnak ahazájában, mert ők vittek mindent. Befektetésik óriási munkanélküliséget hoztak és milliók lettek örök vesztesei annak.
Nincs ok feltételezni , hogy az eltanácsolatk nem ugyanazt akarnák megvalósítani. Nekik nagy profitot , nekünk semmit , az államnak a költségeket. No és sumákoltak azzal is, hogy mit is akartak volna építeni az ebül szerzett jószágon , a telken , amit meg akartak nagyon szerezni. Senki nem látta a terveket. duma volt csak róla. alacsonyak képzett munkaerőnek ígértek akkor is munkalehetőséget. milyet, hol, hogyan, az is nagyon elnagyoltan volt lebegtetve , mivel nem is lehetett tudni , mit is akarnak ott létrehozni. Zárt körű mit. ahová cselédnek bemehettek volna, akiket alkalmaznak. Főképp néma írástudatlanok.... Az volt a sikertörténet szerintem , hogy ezt sikerült megakadályozni. Most próbálkoznak megint. Sztem nem kéne ennek megint teret adni , lehetőséget. Abban biztosak lehetünk ha megnézzük az olyan befektetések hozadékát, mint ez is, ami inkább vitt, mint hozott Magyarország számára, hogy nekünk fillérek vannak szánva, ami földünkön, ami munkánkért. Azok által a besértődött és bizalom vesztett befektetők által, akiknek a trójai falova ez a bajnai nevű. Óriási pénzekkel rendelkeznek. Az se mindenáron kell nekünk. HA nem úgy lesz, ahogy akarják, nem segítenek. Oké. Akkor szevasz.

NAgyon jól el lehet határolni a két befektetői bizalom milyenségét.

mókáné 2012.10.18. 10:05:41

@dr. Balta$ár:

"ez a te pártod, te kormáynod! és a töröké !"

Már korábban is a próbáltál engem összemosni Török Gáborral, hogy mi most együtt szotyolázunk a meccseken. Erről:

Török Gábor értelmiségi ember, én autodidakta. Török Gábor VIP- ben szotyolázik, míg én a kemény magban iszom a sörömet.

Annyi itt a helyzet, hogy én megtanulom Török Gábortól, amit meg lehet tanulni, mint tettem ezt korábban sok újságíróval, közéleti személyiséggel - tanultam tőlük. Ők maradtak, én mentem tovább.

Autodidakta emberekre nézek fel. Ilyen Oláh Ibolya, aki fölépítette önmagát és állandóan harcol.

Török Gáborban van némi autodidakta látásmód, de szinte azonnal legyűri a tudományosság. Összegezve: nem gondolom, hogy minket egy platformra lehet helyezni és esélyt sem látok erre, pedig lenne benne ráció.

www.youtube.com/watch?v=YepRFe65uno

aszekelyek 2012.10.18. 10:25:36

@Harmony12: Az szép dolog, ha kiszámolod a költséghatékonyságot. csak egy miniszterelnöknek éppen nem azt kell képviselnie, hanem a hazai munkabéreket kell és a munkavállalókat , mivel minden a sokkal gazdagabb országok árszintjén van nálunk is beárazva , sőt , a telefonálás mindig sokkal többe is került... . mondom, egy ország miniszterelnöke nem lehet kizárólag csak arra tekintettel, hogy a külhoni cégnek a legjobb legyen nálunk. az elmentek helyére pedig jöttek. Ezelőtt is folyton odébbállt az a fajta beruházó , aki kizárólag csak az minél olcsóbb éhbérét jött ide. Ha még olcsóbbat lelt , már itt sem volt. Ez nem hoz stabilitást. Meg vissza is kell építeni a hazai ipart. az speciel nem fog csak úgy kiszaladni alólunk ... nem sokára lejár a cukorgyártási tilalom ideje is... Az mennyire jót tett a magyar gazdaságnak és a foglalkoztatottságnak, tényleg..! meg az áraknak is. Nem olyen kormányzást szavaztak meg azok sem , akik a szocialistákra szavaztak. De nem ám !

Ami a nagyon nagy része elvár a kormánytól mindegyiktől, az az, hogy ne tegye ki prédának őket , munkaerejüket. Olyan befektetővel tágyaljon, amelyik meg is fizeti a munkaerőt. Akkor is egy negyedét fizeti, mint a nálunk szerencsésebb történelmű , nyugatabbra fekvő, nem folyton össze vissza rabolt országokban. Költséghatékonyságot köszönöm ismerem. azt is ismerem, hogy magyaroknak mennyiért éri meg. A kormánynak meg erre kötelessége odafigyelni. A költséghatékony bér, esetleg elég-e a hideg vízre. Ha nem , akkor lehet a távolabbi keleten próbálkozni. Vagy ahol a hideg vízre valót sem kell megfizetni.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 10:26:19

@szoja122:
" Ilyenkor jó Európa, rohannál panaszkodni neki? "

Haha, na EZ a jó riposzt! Sebaj, inreallife majd származási bizonyítványt kér a vpn szógáltatótól, mielőtt előfizet. Remélem akiknek Londonyországban dógozik, nem érintettek... :DDD

Én is ezt magyarázom mindig a jobbikos ismerősömnek: lehet, hogy a tolvaj kúrmány lehetőségeit kicsit szűkíti az eu (sajnos csak kicsit!!) de az egyéni szuverenitást meg óriási mértékben kiterjeszti (vö: eu-s állampolgárság)

graycivil 2012.10.18. 10:34:03

"Bajnai zászlót bont és új szervezetet alakít

Urbán László, az első Orbán-kormány pénzügyminiszter-jelöltje is helyet kaphat Bajnai Gordon stábjában – értesült az Atv.hu."

nol.hu/belfold/atv__bajnai_uj_egyesuletet_alakit__urban_a_stabban

"Ez az új szervezet ad keretet a volt miniszterelnök politikai tevékenységének."

aszekelyek 2012.10.18. 10:34:36

@dr. Balta$ár: 2006-ban mondta ájemmónika, aki eladósított egy országot, pártjával és kormányával, hogy nem fog itt a FIDESZ pénzt osztani.., tudom, a dolgom, bízzatok bennem és nem is adott pénzt a FIDEsz-es önkoriknak csak rettenetesen sok feladatot..... ,hogy ne legyen más megoldás, mint a hitel. csuda mérgesek voltak, amiért a FIDESZ mindent vitt a 2006 október eleji önkormányzati választáson. ja, akkor se volt biztos kétharmad, --mert 4 5-öd volt.. vagy több. Kistérségiben, meg leaderben tovább is a drága szocik szórták a pénzünket...

Ez volt az eszenciális szoci demokrataság. Felülírni a népakaratot.

ezzel nem kardoznék, dr bélsár....

graycivil 2012.10.18. 10:35:59

"Hann: Bajnai népszerűsége szárnyal

A Medián ügyvezető igazgatója elmondta: a volt miniszterelnök hónapról-hónapra a népszerűségi lista élmezőnyében végez, sőt május óta rendre megelőzi Orbán Viktort. "

atv.hu/cikk/20121017_hann_endre?source=hirkereso

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 10:38:45

@Harmony12:
" a szétváláskor ment az autonóm gyülekezetbe"

Szátválá-á-á-á-ás?

@nyünyüge:

:DDDD Még a fordító is helyesen írja a nevét... Haha.
Egyébként tényleg mindenki ismeri őket, amiben a House valószínűleg többet segített, mint a kocsiderék nobel-díjasuk. Sajna, ilyen a világ.

aszekelyek 2012.10.18. 10:40:37

@korábban ulrike: az agresszió , ha szépirodalmi papírba is csomagolja , csak agresszió marad. Sztem ne használja fel erre Karinthyt.

aszekelyek 2012.10.18. 10:44:21

@menőmano: a hvg-nél megelőzi... ahaaa

aszekelyek 2012.10.18. 10:51:08

@inreallife: volt garancia arra , hogy az 3 ezer lesz ? Semmi nem volt... ,az egy maszlag volt.

aszekelyek 2012.10.18. 10:53:34

@menőmano: bajnai politikus? nem mondod...

aszekelyek 2012.10.18. 10:58:38

@inreallife: téged megértelek, hogy miért írkálsz ilyen sületlenségeket. Ilyen alacsony hiány nem volt nagyon rég óta. Ha megfeszülsz akkor sem. no de tagani kell, mindent tagadni és uszítani Orbánra... értem én... , hogyne érteném. Hiába követelték pld, 2010-ben is, hogy még több adósságot csináljanak. Ez tűrhetetlen , hogy máig sem :) A tagadás istenét is imádják a mammonimádók. Ezt is értem.

aszekelyek 2012.10.18. 11:04:27

@inreallife: Mindig mondtam, hogy semmiben nem különböznek a legordasabb, véreskezű mkp-tól, kádáréktól, akik szerettek elkobozni és gyilkolászni. Ez a barom diktátor. Mindig láttam. Azt is , kiknek a kreatúrája. az ilyesmire a vezető európai Németországban is van annyi vevő, %-ban, mint nálunk... és a franciáknál, kik szintén cigányellenesek. A szlovák marhák is ott toporognak a cigánysoron, minap láttam a z isten barmait.
nekünk van ez a műanyag nácink , nájlonból.

@menőmano: most akkor kérem előadni, hogy bajnai hogyan javítana a kegyed totális szegénységén. Mit remél tőle? :))

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 11:05:35

@knausz:
"És akkor ha webkamerás szexet mondok vagy telszexet, akkor mi vagyok?"

Ugyanaz, mint most: hápé :DDD

Ugyanis nem a magánéleteddel van a fő bajom, nem érint, kiváncsi se lennék rá, csak te erőnek erejével kiteregeted ide az orrunk alá. Nagyobb baj, amit most Baltazár mondott: a gondolkodásod teljesen felszínes, nem látsz ki a saját életedből egy centire se, empátiád egy deka se, képtelen vagy felfogni, hogy mások nem a konditerem-bevásárlóközpont-manikűrös háromszögben élik az életüket.

Induljunk nulláról? Rendben. Tegyünk ki téged baz megye szélére, ássál ki gyökeret a manikűrözött körmöddel, öntsél ki (védett) ürgét a töltés oldalából, süsd meg parázson vacsorára, szeggyé gombát az erdőben, gyűjtsél lehullott ágakat fűtésre, és közben éltesd azokat, akik ezt okozták.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 11:19:48

@aszekelyek:
"Mennyi kis zsebdiktátor lapul a magyar ugaron!"

:DDD Ahogy Cato mondaná:

Quae culpare soles, ea tu ne feceris ipse.
El ne kövesd magad is, mit szoktál szidni, a vétket.

hoplita 2012.10.18. 11:22:41

@aszekelyek:
Úgy látom nem ért rá hausz téged is kezelésbe venni, te töksötét libafos...
Vagy már ő is reménytelennek látott....:)

hoplita 2012.10.18. 11:25:46

@aszekelyek:
Bár apádnak lett vóna műanyagból nője, oszt azt tömködte vóna anyád helyett. Most mindannyiunknak jobb lenne.:(

Amúgy mijazanyádat dógozol te...?
Tuti, hogy rokinyugger vagy, csak letagadod, hazug ribanc.

Harmony12 2012.10.18. 11:28:37

@It’s the economy, stupid: Nem értem a kérdést asszem. :) De ha tippelek, hogy mire kérdezel, akkor arról beszélek amikor a reformerek, a vezetés egy része kivált, és elment önálló gyülekezetet alapítani. :)

mókáné 2012.10.18. 11:31:16

@It’s the economy, stupid:

"Induljunk nulláról? Rendben. Tegyünk ki téged baz megye szélére, ássál ki gyökeret a manikűrözött körmöddel, öntsél ki (védett) ürgét a töltés oldalából,"

Help me! Help me! @Hepci: emlékszel rám még? Hol van nekem manikűrözött körmöm?

Mivel tegnap örököltem egy házrészt Zalában, elképzelhető, hogy igen, ott fogok gazdálkodni és nem pont ürgeöntésben gondolkodtam.

De a kormányt nem szidom, maximum a liberális látásmóddal van gondom, hogy se előtte, se után, se most nincs! Benned fikarcnyi tolerancia. Merev vagy. És ez baj.

hoplita 2012.10.18. 11:33:36

@aszekelyek:
Ja....
Takaroggy a kurva, kankós szétbaszott anyád pinájába vissza, te agyonütni való büdös svábbogár.

hoplita 2012.10.18. 11:36:21

Ja...ez megvót mán?

mandiner.hu/cikk/20121018_harom_autoval_tartoztatta_fel_vonaekat_a_rendorseg_miskolcon

Ez a ragyásgecisintéri ávó mennyivel különb is a gyúcsányi ávónál?

A kérdés természetesen szónoki....:)

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 11:40:09

@aszekelyek:
" Az szép dolog, ha kiszámolod a költséghatékonyságot. csak egy miniszterelnöknek éppen nem azt kell képviselnie, hanem a hazai munkabéreket kell és a munkavállalókat"

Ezért csinált egy 47 ezres második minimálbért. Amire majd jön a kínai befektető.
Meg alkalmazhatják a haver vállalkozások, akik ingyenesen bv munkaerőt is kapnak.

Az a külföldi, aki meg nem tud 47 ezres közmunkást alkalmazni (audi, opel) az több tízmilliárdnyi vissza nem térítendő támogatást kapott a kedvezmények mellé a rohadék kúrmánytól, nehogy megártson neki a magas minimálbér.

Így aztán marad a hazai kkv, akinek ezer adó mellett TÉNYLEGESEN a magasabb minimálbért kellene kifizetnie, a hozzá tartozó bérköltségekkel együtt, ezért aztán millió-számra csődbe megy.

Mert képviseli a hazai munkabért, meg munkavállalót. Szása, gondókozz egy kicsit!

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 11:43:53

@Harmony12:
"a reformerek, a vezetés egy része kivált, és elment önálló gyülekezetet alapítani."

Hát el vagyok képedve. Nem hallottam erről. Ezek szerint mégse akkora hadvezér ez a Németh Sándor, nem tudta elfojtani a lázadást a saját kis bounty-ján.

graycivil 2012.10.18. 11:49:09

"Lemondott Gloviczki Zoltán, főnöke, Hoffman Rózsa marad

...helyettes államtitkári pozíciómban nem hatalmat, karriert, politikai tőkét kerestem és vállaltam, hanem egy program gyakorlati megvalósításának lehetőségét, további munkám ezen a ponton értelmezhetetlenné és hiteltelenné válik."

nol.hu/belfold/20121018-berharc_jon__gloviczki_megy

F.Y!DESZ

Harmony12 2012.10.18. 11:54:07

@It’s the economy, stupid: Jó néhány éve volt, a vezetés "módszertanában" nem értettek egyet, utána tudsz olvasni, Piszter Ervin alapította az új gyülekezetet.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 11:56:14

@knausz:
"nem pont ürgeöntésben gondolkodtam. "

Hápékám, akik kénytelenek ürgét zabálni, azok se "ebben gondolkodnak", érted, CSAK NINCS MÁS, és nem őrököltek házat se tegnap zalában, te fogalmatlan tyúk.

"elképzelhető, hogy igen, ott fogok gazdálkodni"

Remek. Plurium facere, et minimum de ipso loqui, ahogy Tacitus mondaná. Azaz: többet tenni, a lehető legkevesebbet magunkról locsogni.

Azért megnézném azt a gazdálkodást...

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 12:00:31

@Harmony12:
"utána tudsz olvasni"

Hehe, annyira azért nem vagyok rájuk kiváncsacsi. Inkább Németh személyisége megítélésében tartom érdekesnek ezt a fordulatot. Nagyon nagy manipulátor az a csóka. Én meg ki nem állom az ilyeneket.

mókáné 2012.10.18. 12:04:16

@It’s the economy, stupid:

"Azért megnézném azt a gazdálkodást..."

Elhiszem, hogy megnéznéd, de milyen alapon? Legálisan fogok a tüskekörtéből is pálinkát főzni.

"te fogalmatlan tyúk. "

Ettől még nem lettél kakas a szememben. Csak jelzem és nem kérek reakciót, semmit!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.18. 12:22:41

@knausz: speciel a körmödre nem emlékszem, bocs.
Arra emlékszem, hogy magas sarka volt a csizmádnak és leesett az egyikről a sarokvas, vagy hogy is hívják.

mókáné 2012.10.18. 12:28:06

@Hepci:

Nagyon gáz volt a csizma, azóta még egynek a sarkát eljártam, rohanásban a Fradi-Vidi meccsről és tegnap vettem egy még annál is magasabb sarkú, olasz csizmát.:)

Muszáj találkozni még egyszer, hogy a körmömet is megnézd!

Szimba 2012.10.18. 12:36:52

Látom, későn érkeztem, már a kakaskodásnál tartotok!:-)

Ezért röviden:
- Az MSZP 8 éve ölég emlékezetes maradt még akár Gyurcsány (bohóc) állandó jelzővel, akár Bajnai (libás) jelzővel említjük.

- Szerencsére az SZDSZ már nincs a porondon, sem az MDF, mert akkor még több rossz emlék jöhetne elő.

- A Fidesz egyértelműen csak és kizárólag saját bebetonozásával foglalkozott (hatalom mindenáron) az utóbbi 2 évben.

- LMP, Milla stb. nem elég karakteres, vezetőik úgyszintén.

-------------------------------------------------------------------

Végeredmény: A választópolgárnak nincs kit jó szívvel, bizalommal választania. (Pont)

Szimba 2012.10.18. 12:41:59

Jelenlegi állásnál a Fidesz az esélyesebb, végső soron összefog a Jobbikkal.

A "baloldal" esélyei kétségesek, mert a múltjuk legalább annyira szégyenletes, mint a Fideszé.

A rendszerváltás óta a szabad rablás folyik, és még egyetlen politikai erőt sem sikerült a választóknak arra rászorítania, hogy az ország érdekeivel ne csak papíron, előre össze(gányolt)írt programban foglalkozzanak, a gyakorlatban pedig a saját érdekeiket nézzék.

mókáné 2012.10.18. 12:45:40

@Szimba:

Igazad van minden pontban. Nem tudok vele vitatkozni.

Hanem könyv és DVD még mindig csomagolva várják, hogy átadjam, Neked. @aszekelyek: blogtárs Szendi könyvei tózse becsomagolva a szekrény tetején.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.18. 12:50:14

@knausz: nézünk még 1más körmére, jó.
Az enyém az egyik gombás, de hát mit lehet tenni. Remélhetőleg elébb vagy utóbb akad egy 12 éves nagy mellű lyány, aki manikűrözni akarja s naponta kenegeti. :D

Szimba 2012.10.18. 13:00:18

@knausz:
Nálam meg itt a TG. könyv.

Bár manapság inkább Konfuciuszt olvasnék, sőt örömmel látnék a magyar politikai életben.

"Ha a népet rendeletekkel kormányozzák és büntetésekkel tartják féken, akkor ki fogja játszani (a büntetést), de a szégyent nem fogja ismerni. Ha az erénnyel (tö) kormányozzák és a szertartásokkal tartják féken, akkor ismerni fogja a szégyent és mindig egyenes lesz."

Szimba 2012.10.18. 13:03:30

@Hepci:

Tudok remek gombairtó szereket ajánlani a gyógyszertárból. Nagymellű 12 évest viszont erősen óvnék a pedofil vágyaidtól.

hoplita 2012.10.18. 13:10:43

@It’s the economy, stupid:

"...Ezért csinált egy 47 ezres második minimálbért. Amire majd jön a kínai befektető.
Meg alkalmazhatják a haver vállalkozások, akik ingyenesen bv munkaerőt is kapnak...."

Erre mondta a csutitörpegeci újdondász haverja, demjángeci, hogy ugye a szegénység nagy motiváló erő.

Amúgy igen, az....kérdés mire.

A zsidó kurvák seggét gipszlenyomatozó elsimon sem panaszkodik, az ő szőlőjébe a bévé viszi az ócsított munkaerőt.

hoplita 2012.10.18. 13:20:10

A KDNP szerint az Avason nem magas a bűncselekmények száma, és "tisztességesen fizetik a közműdíjakat"
A "kereszténydemokrata" Nagy Kálmán arra szólította fel a Demokratikus Koalíciót és a Jobbikot, hogy ne a miskolci Avason "éljék ki a bennük tobzódó politikai gyűlöletet", és "ne próbáljanak politikai hasznot kovácsolni az ott lakók nehéz helyzetéből".

További részletek: kuruc.info/r/2/102856/#ixzz29eGkqiKx

Ez az a doktor nagy kálmán.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LxlkvG3BiHk

:))))))))))))))))))

nyünyüge 2012.10.18. 13:33:33

@aszekelyek:
"most azt mondja önnek a tudományos énem, ...."

Igen jól álcázott tudóshoz van szerencsénk :) !

Balt 2012.10.18. 14:49:35

"Beszállunk?
A Milla soha nem lesz Bajnai-párt, és nem áll be senki mögé. Nem kampánynyitót tartunk, és nem Bajnai-avatót."

:))) Ezek a marhák tényleg azt hiszik, hogy ők a "kötőanyag" a zellenzéki tojalícióhoz? :)

index.hu/belfold/2012/10/18/ipsos_erosodott_a_fidesz_es_az_mszp_is

Balt 2012.10.18. 15:02:37

Azért egy kicsit mentegetőznek: :))

"Mit keres akkor Bajnai Gordon a Milla színpadán?

Lehetőséget adunk neki, mint egy pártot nem képviselő politikusnak. Bajnai Gordon a tüntetésünkön egy szereplő a sok közül. Azt gondoljuk, hogy a demokratikus megújulás programját képviselő személyeknek demokratikus versenyben kell kiválasztódniuk, a megújulást képviselő szervezetek és arcok közötti nyílt viták során. [b]A Milla soha nem lesz Bajnai-párt, és nem áll be senki mögé. Nem kampánynyitót tartunk, és nem Bajnai-avatót. Tudtunkkal Bajnai Gordon sem erre készül.[/b] Hetek óta egyeztetünk a Haza és Haladás Alapítvánnyal arról, hogy milyen formában tudunk együttműködni az ország sorsának a jobbrafordítása érdekében. A Magyar Szolidaritás Mozgalommal szintén."

Mekkora egy simlis banda!

mókáné 2012.10.18. 15:39:57

@Szimba: @Hepci:

"nézünk még 1más körmére, jó."

Jó. Egy hónap múlva viszem a lányomat a szemészetre. Megbeszéljük, hogy könyvek, DVD-k, körmök most már rendben legyenek, gazdájuknál.

Nem bánnám, ha ilyen tavaszi időjárás lenne!:)

dr. Balta$ár 2012.10.18. 16:14:36

"Lemondott az alig több mint fél éve átadott makói élményfürdő vezetője... a frissen megnyílt fürdő rentábilisan nem üzemeltethető... a jelenlegi vendégszám „markánsan ez alatt marad” - fogalmazott Buzás Péter."

rohat büdös komcsik... nem a fürdő nagy hanem a város kicsi !

az rohat büdös ügynök/tanácselnök g*cik!
ki se lehet fűteni... a vendég még nem is megoldás !

majd szétrohad mint az egri uszoda osztjónapot!

index.hu/belfold/2012/10/18/nem_latogatjak_az_uj_makovecz-furdot/

menőmano 2012.10.18. 16:59:17

@aszekelyek:

Chikán úr produkciója,"

Hmm. Nagyon jó, hogy "élőben" hallgatta. Csak remélni tudom, hogy a lényeg eljutott Önhöz. S végre belátja, mennyire nem jó irányba mennek a dolgok. S, hogy miért nem akar működni az a fránya gazdaság.

Nagyon igaz. A Bajnai vezette kormány, fejlődő pályára állitotta" az országot. Na. látja!! Azon az úton kellett volna tovább haladni.

Ugye, ugye?

ennnyyyi.

:)

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 17:00:15

@Hepci:
"Remélhetőleg elébb vagy utóbb akad egy 12 éves nagy mellű lyány"

Nono, ezt azért gondoljuk át újra, pedofil-szagú mondat :))

Nullane de tantis gregibus tibi digna videtur?
(Ekkora nyájban hát egy méltó nőre se lelnél?)

menőmano 2012.10.18. 17:02:08

@aszekelyek:

Mi van már??!!
Hol- mikor írtam, hogy a Bajnai politikus?? Árulja már el! ha kérhetem.
Nagyon kérem, az ÉN szegénységemmel Ön ne foglalkozzon.
Érti ugye?

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 17:03:36

@Szimba:
"manapság inkább Konfuciuszt olvasnék"

Én meg latin költőket olvasgatok (munkaidőben!!!), hülyék vagyunk mindketten; inkább valami hindu gurutól kéne eltanulni, hogy lassíthatjuk le az anyagcserénket annyira, hogy kaja nélkül ellegyünk pár hónapig.

menőmano 2012.10.18. 17:04:47

Nahát! nahát! Hát ÉN nem is tudtam, hogy a "kisbaltás" "ügynök" (is).
Fantasztikus.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 17:12:52

@hoplita:
"újdondász haverja, demjángeci,"

A tetűségben régidondász őkelme, csak orbán-haverságban új...
Eddig se csipáztam nagyon, ez a dumája aztán végképp kicsapta a biztosítékomat.

"hogy ugye a szegénység nagy motiváló erő.
Amúgy igen, az....kérdés mire."

Öhöm: az ínség rettenetes fegyver, az éhség félelmetes kínpad - ezt nem én mondtam, hanem Rotterdami Erasmus, pedig az értett a pedagógiához.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 17:21:05

@Balt:
"Mekkora egy simlis banda!"

Nem értem, mit vergődsz itt ezen. Szart se érnek, ne foglalkozz velük. Vagy netán be vagytok rezelve egy ilyen kis senkitől?

Amúgy tudod ki volt simlis? Aki a nyakunkba akasztotta az elmebeteg torgyánjózsit.
Itt nem kormányra kerülésről van szó, hanem egy nemzeti ünnepen megtartandó beszédről. Te is kiállhatsz, tarthatsz beszédet, ha valahol felengednek a színpadra.

It’s the economy, stupid 2012.10.18. 17:28:03

@dr. Balta$ár:
" a frissen megnyílt fürdő rentábilisan nem üzemeltethető... a jelenlegi vendégszám „markánsan ez alatt marad”

Na ja, teccettek vóna kötelezővé tenni a fürdő látogatását (meg a fodrász, szobafestő, pék, hidegburkoló, stb.-ét) a kivételezett, egy kulcsossal ajnározott felső tízezer számára. Mer' ezek inkább kiviszik nyugatra a pízüket, esetleg 10%-os államkötvényt vesznek rajta, mintsem maguktól itthon kőccsék, vagy ne mondjam, vállalkozással munkahelyet teremtenének. Annyira nem nemzetiek.

S_a_n_y_A 2012.10.20. 23:58:38

Régebben jobban kedveltem ezt a blogot, de mostanában már nagyon apad a lelkesedésem. A legfőbb bajom, hogy egyre inkább úgy látom, túl sterilek, túl tudományosak a bejegyzések, és sokszor valami részletkérdéssel vergődnek, miközben a nagy képből semmit nem mutatnak. Ez az írás az egyik legjobb példa.

Nem vagyok ugyan biztos benne, hogy jól látom, de azt gondolom, a magyar társadalom óriási dilemma előtt áll. Az MSZP bukása mögött nem elsősorban Gyurcsány felelőssége (vagy felelőtlensége lenne a jobb kifejezés?) áll, hanem az, hogy rajta keresztül lelepleződött a párt tehetetlensége. Az, hogy semmiféle hosszabb távú elképzelésük nincs, csak a hatalom a mozgatórugója cselekedeteiknek. Ezért fordultak el tőle sokan. Jó kérdés, kik is, én felteszem, elsősorban a fiatalabb rétegek, akiknek a jövő többet számít. A nyugdíjas törzsválasztók megmaradtak, nekik nyilván a nyugdíj a legfőbb szempont. Ezért nem tud visszajönni az MSZP, ez nem egyszerű apró csalódás, ez masszív kiábrándulás. Mesterházy valószínűleg az eddig mindig bevált receptben gondolkozik: a választók úgyis elfelejtik, mi történt régebben, meg az ellenfél is mindig összehoz annyi hibát, hogy csak szapulni kell majd a kampányban a másikat és kész. De ez most valahogy nem működik, aminek én például kifejezetten örülök. Ideje lenne már olyan politikusokat látni, akik nem csak az ellenfél hibáiból tudnak csak profitálni.

A Fidesztől az lett volna a választói elvárás, hogy letegyen valamit az asztalra, megmutassa, lehet jól is csinálni a dolgokat. Hiszen még az MSZP-ből kiábrándultak is, akik nem mentek el szavazni, ezt üzenték kimondatlanul: "na jó, akkor most jöjjetek Ti. Hátha Ti jobbak lesztek". Mára azonban már a Fideszről is egyértelműen kiderült, csődtömeg.

Ha azonban az ország bal- és jobboldali vezető pártja elveszíti bázisa nagyobbik részét, az a bizalomvesztés, amit ez jelent, már súlyos politikai válság. Magyarul beszélve: politikai szempontból a rendszerváltás utáni elmúlt 22 év teljes csődje (lásd fiatalok kivándorlása). Ha a társadalom nemet akar mondani erre a 22 évre, amire az eddigi elit által összehozott helyzetben igen jó esély van, akkor Bajnai nyerhet. Az MSZP közreműködését én nem érzem fontosnak, hiába szajkózzák állandóan, a hálózatára, szervezeteire szükség van a kormányváltáshoz. Ebben a kontextusban Fidesz is, MSZP is a múltat jelenti.

A dilemma az, hogy így viszont nincs kire szavazni. Elnézést, hogy sem a Jobbikot, sem az LMP-t nem veszem számításba, de úgy látom, az ország nagy része ezt teszi. És van még egy
kérdés, amit mindenkinek fel kellene tennie magának: hogyan jutottak idáig a dolgok? Hogy lehet az, hogy 22 év szabad választás után nemhogy jobb, rátermettebb politikus réteget nem sikerült kiválasztani (mert ne felejtsük, mi magunk húzzuk be a strigulát a jelölt vagy párt neve mellé), de talán sokkal rosszabbat, mint amilyen induláskor volt?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.24. 13:25:54

@unionista: "kontinensen szinte csak baloldali pártokra van szükség."

Ha igazad lenne, akkor Európában egyetlen jobboldali párt sem lenne. Oszt mégis van! Valszeg ahol régebb óta van kapitalizmus, ott "hozzászoktak". Nálunk meg soha nem volt ilyesmi és mi a kádárizmushoz szoktunk hozzá.

"a parlamentbe többségébe baloldali és szélsőbaloldali pártok kellenek. csak ezzel az attitűddel nyilván nem lehet kormányozni. ezért kell a jobboldal."

Ezt alá is tudod támasztani? Minden európai parlamentben csak baloldali pártok lennének?

"bajnainak is el kell mondani, hogy ő mérsékelt jobboldali (!) kormányzást akar."

Ezzel én is egyetértenék. Csak a lakosság nem. Nálunk olyan kevés a "polgár", hogy csak ppm-ben mérhető. Nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek többsége, aki jobboldalinak vallja magát, azt sem tudja, hogy mit jelent az, hogy "jobboldal". :( Amikor meg előhozakodok ezzel, akkor gyorsan meglepődnek. A nemzetieskedést hiszik jobboldalnak. Holott...

"mesterházy attilának, szanyi tibornak és a többieknek azt kell eljátszani, hogy ehhez azért lesz néhány szavuk. és a beszélgetések végén kedélyesen kezet kell fogniuk. és ha ezt ügyesen csinálják, akkor a társadalom különféle rétegeinek szavazatait egyszerre begyűjthetik."

Reménykedni lehet ebben, de sajnos még mindig a naracs-szociknak áll a zászló. :( És szerintem ez nem is fog megváltozni egy jó darabig. :(

unionista (törölt) 2012.10.24. 17:24:41

@TrueY:
a nép mindenhol baloldali parlamenti többséget akar.

az is egy balos attitűd, amikor a középosztály követeli a pénzt. a fiatalok többsége ultrabalos. csak a törökgáborhoz hasonló tökfej politológusok miatt képzelik magukat jobboldalinak.

a jobboldaliság az lenne ha polgárság elsősorban jogokat (rights) akarna. de a többséget nem a jogok érdeklik. hanem a közvetlen készpénzre váltható előjogok. de a fiatalok többsége is ilyet akar magának. az összes társadalmi csoport a buszsofőröktől a pedagógusokon át az atomtudósig. az atomtudós azt mondja, hogy adjanak már neki egy vagon pénzt a kicstárból. mert ha két nagyon kicsi részecskét összeütköztetnek, akkor abból hátha lesz valami. ez is balos attitűd. a filozófusok meg olvasgatni szeretnének. ehhez kell nekik egy pénzes erszény. de mindenki pénzt követel. adómentes utalványt, tankönyvtámogatást, ingyen laptop-ot. ezeknek a követeléseknek se szeri se száma.

a demokráciából (általános, titkos, közvetlen, egyenlő választójog) a baloldali parlamenti többség következik. csakhogy így nem lehet kormányozni. a jobb (jog) oldaliság a kormányzáshoz kell alapvetően. ahhoz, hogy a kormány a végeláthatatlan követeléseket megregulázza.

de az sem jó ha a jobbos, vagy szélsőjobbos kormánnyal szemben nincs fék. nincs balos parlamenti többség. a balos (humánus) és a jobbos (pragmatikus) attitűd olyan, mint a nő és a férfi.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.27. 23:21:31

@unionista: "a nép mindenhol baloldali parlamenti többséget akar. "

Ezzel azt állítod, hogy sehol nincs jobboldali kormányzás? Ezt ugye nem gondolok komolyan?

"a többséget nem a jogok érdeklik. hanem a közvetlen készpénzre váltható előjogok."

Ez oké, de ez leginkább kis hazánkra igaz. Mondjuk Angliában az átlag ember kicsit másként gondolkodik a kapitalizmusról!

"mert ha két nagyon kicsi részecskét összeütköztetnek, akkor abból hátha lesz valami. ez is balos attitűd."

Nem. Ez az alapkutatás finanszírozásáról szól! Az a gond, hogy nálunk huszadrangú az oktatás és egyre kevésbé fontos a haduraknak.

Ismerem Platón és Churchill véleményét is a demokráciáról. Egyelőre nincs jobb.

A HVG-ben olvastam egy jó Hack Péter cikket, aki az érték alapú politizálásról beszélt. Nagyon igaza van. Ilyen nincs nálunk. Ő egy nemzeti-liberális pártot szeretne gründlni. Ezzel én is egyetértek!
süti beállítások módosítása