Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2013
máj 01
10:14

Múlt pénteken kellett leadnom a Heti Válasznak azt a cikket, amely a most csütörtökön megjelenő lapban lesz olvasható. Ebben arról írok, hogy a politikai napirendet szinte kizárólag a Fidesz dominálja, a rezsicsökkentés vagy a titkosszolgálati botrány gondosan felépített, jól elmesélhető ügyek, miközben az ellenzék képtelen egy napnál hosszabb szavatosságú témákkal előállni. Tényleg így nézett ki a helyzet ebben az évben – egészen eddig a hétig.

492trafik.jpg

Fotó: Trafikmutyi

Most sem az ellenzék vette át az irányítást, hanem váratlanul és koncentráltan törtek elő olyan ügyek, amelyek egyrészt a választópolgárok számára jól érthetőek, könnyen átláthatók és átélhetők, másrészt pedig mind a Fidesz hitelességét rombolják. A már lappangó trafik-ügy előbb az újabb és újabb Fidesz-közeli pályázati győztesekről szóló beszámolókkal került a címlapokra, majd kapott egy hatalmas megerősítést a döntéshozatali mechanizmusról beszámoló szekszárdi fideszes képviselő megszólalásával.  A bulvárhíradókat – érthető módon - még ennél az ügynél is jobban izgatta Balogh József parlamenti képviselő sztorija, aki a vád szerint alaposan megverte az élettársát, majd saját és pártja helyzetét még azzal is súlyosbította, hogy elképesztő interjúkat adott.  S ha még valakinek mindez kevés lett volna, mára az is kiderült, hogy a fideszes politikus nevelt fia is nyert a trafikpályázaton... Ha valaki azt a feladatot kapta volna, hogy két-három napba sűrítve találjon ki olyan híreket, amelyek ártalmasak a Fidesznek, ennél alaposabb munkát szerintem nem végezhetett volna.

A  botrányok élettartama persze erősen korlátozott: feltehetően pár nap múlva már más ügyek kerülnek a címlapokra, könnyen lehet az is, hogy visszaáll az év elején látott napirendi aszimmetria. Ugyanakkor nem tanulságok nélküli ez a pár nap, mondanék is mindjárt hármat, ami szerintem politikailag fontos:

1. Most már talán jobban értjük, hogy miért tart annyira a Fidesz a választási kampány véghajrájától, s miért erőltette korábban, hogy az utolsó időszakban már ne lehessen regisztrálni. Ez a pár nap szépen megmutatta, hogy egy-két nap alatt is képes alapvetően megfordulni a széljárás: elbizonytalanodhatnak a kormánypárti szavazók és felpiszkálhatók a bizonytalankodók. Miután 2014-ben nem lesz választási regisztráció, ebben az értelemben minden politikai szereplő időzített bombán ül, amely akár a kampány véghajrájában is robbanhat. Bár a választók ingerküszöbe a kampány végére minden bizonnyal szépen emelkedik majd, s egyre inkább immunisak lehetnek a botrányokra, nem kizárható, hogy a végén mégis előugrik egy olyan ügy, amely a mostaniakhoz hasonlóan könnyen befogadható és ezért erősen romboló hatású.

2. Ismét kiderült, hogy az a Fidesz, amely annyira profi az előre megtervezett, felépített akciók kommunikációjában, milyen nehézkesen reagál a váratlan helyzetekre. Most is a már korábbi ügyekben megszokott kétféle reakcióval találkozhattunk: a lefagyottal és a forralóval. Előbbi képtelen bármit mondani az ügyről, bénultan áll és inkább menekül, utóbbi pedig ahelyett, hogy megértőnek mutatkozna, tompítaná a feszültséget, rátesz egy lapáttal, beleáll és szinte ingerli a közönséget. Ez a pár nap is megmutatta, hogy a Fidesz válságkommunikációja gyenge: amíg nincs meg a központi irányvonal, amit lelkes automataként lehet követni, a megszólalók képtelenek sikeresen kezelni a helyzetet.

3. Amit a rezsicsökkentésről el lehetett mondani, azt a trafik-ügyről meg lehet ismételni: az ilyen témák azok, amelyeknek esélyük van arra, hogy változtassanak a választói preferenciákon. Szemben az egyébként valóban súlyos titkosszolgálati botránnyal, amelynek lényegét a választók jelentős része feltehetően nehezebben látja át, kevésbé tudja megítélni, a trafikpályázatok pontosan olyanok, mint a rezsicsökkentés: személyes tapasztalatok alapján megítélhető mindkettő. Mindez azért fontos, mert ezekben az ügyekben a politikai kommunikáció tere, hatóköre korlátozottabb: mondhat bármit a politikus, ha a választó látja, hogy csökkent a rezsi, vagy tudja, hallja, hogy a környezetében a fideszes rokonok nyertek a pályázaton, akkor saját ismeretére és nem a hírekben hallott gondolatmankókra támaszkodik majd, amikor kialakítja a véleményét. Ezért is életveszélyesek az ilyen ügyek a politikusok számára: ha nem találják el a hangot, ha nagyon szembemennek azzal, amit a választók tudnak-gondolnak, dupla büntetést kaphatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr555259131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.02. 13:26:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Rájár 2013.05.01. 11:26:01

Ha valaki azt a feladatot kapta volna, hogy két-három napba sűrítve találjon ki olyan híreket, amelyek ártalmasak a Fidesznek, ennél alaposabb munkát szerintem nem végezhetett volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graycivil 2013.05.31. 10:37:09

Szuper megaválogatás El Curo be nem tartott ígérteiből, csúsztatásaiból és pálfordulásaiból!

tenytar.hu/egyenek/orban_viktor

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

tölgyes 2013.05.31. 11:01:43

@graycivil: Kérire is igaz az, amit TGM Lengyel Lászlóról leírt: fordított Kassandra. Még soha nem találta el azt ami lesz, mégis vannak akik komolyan veszik és hisznek neki. ( Kassandra mindig megjósolta a jövőt, de senki sem hitt neki)
Kéri két nappal Medgyessy Gyurcsány általi megpuccsolása előtt azt állította, hogy nem lesz itt semmi változás, ez csak a szokásos torzsalkodás.. és meg fognak egyezni, pedig a vak is látta, hogy Medgyessynek mennie kell.. de íKéri ekkoriban Medgyessytől kapta a pénzt:) most meg..:) sz Orbántól nem.:)

márta)) 2013.05.31. 11:06:57

www.168ora.hu/itthon/solyom-lehetett-tudni-hogy-orban-ezt-fogja-tenni-114535.html

Sólyom lászló szerint az alkotmányreform több mint jelképes csapás az új demokrácia ellen. .

Igen.

graycivil 2013.05.31. 11:32:24

"Ennyit a talpra állásról: újra hatalmasat zuhant a beruházási kedv

Noha sorra adják át vagy jelentik be a hazai új beruházásokat, ez messze nem látszik a statisztikákon. A KSH adatai szerint ismét drasztikus mértékben, 8,7 százalékkal esett vissza a hazai fejlesztések volumene az első negyedévben, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest."

nol.hu/gazdasag/melyponton_a_beruhazasi_kedvd?ref=sso

El Curo már alapozza az "emúttnyégyév"-et... F.Y!DESZ

márta)) 2013.05.31. 12:10:28

www.hir24.hu/belfold/2013/05/31/nem-mondott-igazat-fizetnie-kell-budai-gyulanak/

Na. Igen. Van ilyen. Ezért mindig inkább csak az igazat, olyan dolgokat, ügyeket érdemes állítani? melyek valós alapokon nyugszanak.
gondolom.
:(

tölgyes 2013.05.31. 13:26:39

A világ tele van ellentmondásokkal. Orbán Viktor kapta a WHO kitüntetését a dohányzás visszaszorításáért tett sikeres erőfeszítéseiért. Ők tehát örülnek. A cigarettagyártók, dohányárusok meg nagyon haragszanak.. és mert sok pénzük van az - akár csak a bankok esetében - ez meg is jelenik a médiában.:)

nyünyüge 2013.05.31. 13:31:11

@tölgyes:
a dohány nagykereskedőket kihagyta: pedig közülük is van, aki nagyon-nagyon örül, és vannak, akik szomorkodnak.

livengood 2013.05.31. 13:52:44

Sólyom László tanulmányából idéz ma az osztrák Die Presse:

"a 2010-es választások után... ...kezdetét vette az alkotmány napi politikai célok érdekében való felhasználása"

"Az alaptörvény negyedik módosítása "több, mint egy szimbolikus csapás az új demokrácia ellen, az elmúlt húsz év alkotmányos fejlődése ellen"

Lehet ízlelgetni.

livengood 2013.05.31. 14:58:56

Orbán Viktor megmondta, hogy azt szeretné, ha az emberek akkor fizetnék az adót, amikor a pénzt költik. Tehát 9%-os jövedelem adó mellé vélhetően 35%-os áfa jön.
Vagy gáz lesz. (Ezt meg én mondom, mert csak a gáz segíthet élvezni még 50 évig Orbánisztánt. :)))

Hiába rohasztotta évtizedekig a gazdaságot az állami kézi vezérlés, neki ugrunk még egyszer:

"A cukoriparban 2009 óta emelkedett meg az áfacsalások száma, annak következtében, hogy 10-ről 25 százalékra emelkedett a cukor áfája"

"vélhetően előbb-utóbb minden üzletágban megjelennek azok a külföldi vállalkozások, amelyek a magyarországinál alacsonyabb áfamértéket kihasználva próbálnak ügyeskedni"

"A NAV nagy erőkkel igyekszik lefülelni a körhinta- és egyéb áfacsalásokat, ám a tényleges elkövetők megtalálása nagyon nehéz. Amikorra egy-egy cég a hatóság látókörébe kerül, addigra a valódi tulajdonosok azt már eladták egy mit sem sejtő hajléktalannak. A NAV tavaly év végén az északi határ mentén mélységi közúti ellenőrzéssel igyekezett tetten érni a csalókat. Az akció következtében a Szlovákiából érkező kamionforgalom napi 1600(!) járművel csökkent. Lapunk becslései szerint a magyar boltokba az itteni áfa megfizetése nélkül kerülő áruk értéke ezek alapján meghaladja az ezermilliárd forintot (Napi Gazdaság, 2013. május 9.)."

"tartós és megnyugtató megoldást csak a jelentős, 10 százalék alatti kulcsot eredményező áfacsökkentés eredményezne"

www.napi.hu/magyar_vallalatok/elkepeszto_atveres_a_magyar_cukorkereskedelemben.555193.html

Miről hablagyol a kormányfő?

nyünyüge 2013.05.31. 16:04:00

@livengood:
Azt is mondta a kormányfő az Info-nak adott interjúban, hogy nem érti a trafikok közötti botrányt, hiszen pár ezer trafik napi 8 órában dolgozó, havi 100 eFt-nyi havi fizetéséről van szó.
A dohány nagykereskedelem átrendezéséről nem esett szó, de arról sem, hogy az ötezernyi trafik a NAV-hoz beérkezett engedélykérelmek szerint ezer vállalkozáshoz kötődik. Ez viszont azt jelenti, hogy az eddig negyvenezer helyen szétoszló dohány kiskeresdelemből származó jövedelem EZER vállalkozásnál fog koncentrálódni!

nyünyüge 2013.05.31. 16:16:14

@nyünyüge:
jav.: ... a trafikok körüli botrányt, hiszen pár ezer trafikban, napi 8 órában dolgozó ember, ...

tölgyes 2013.05.31. 17:41:47

@livengood: Sajnos Sólyom sem orákulum. Az alakotmány megérett egy alapos átalakításra. Sólyom azonban az alkotmányt saját életművének tekintette és mindenféle változtatást ellenzett. A változtatás szükséges és elkerülhetetlen volt. Az más kérdés, hogy számos lépéssel én magam sem értek egyet@nyünyüge: Nem kell agfgódnia! Ez a botrány nem olyan nagy és már kifújóban van pedig még mindig nagyon verik a habot körülötte.

nyünyüge 2013.05.31. 18:39:46

Műszaki hiba miatt derül ki, hogy áll a bál a magyar alkotmánymódosítás körül.
Műszaki hiba miatt? elveszett a blog tartalma reggel 8 és 18 óra között.

Az élet a legnagyobb rendező.

index.hu/belfold/2013/05/31/muszaki_hiba_miatt_derult_ki_hogy_all_a_bal_az_alaptorveny_korul/

Khal Drogo 2013.05.31. 18:51:07

@nyünyüge: Azért lesznek ott zsírosabb falatok is a trafikok közt. Lesz ami milliót fog hozni. Havonta. Tisztán. Nettóba.

nyünyüge 2013.05.31. 19:02:59

@Khal Drogo:
mintha félreértettél volna --- én sem gondolom, hogy arról szól a történet, hogy mennyi fizetése lesz annak, aki ott ül a trafikban reggeltől estig.

tölgyes 2013.05.31. 20:35:14

Úgy néz ki, hogy a blog kifújt, vagy kifújóban van:) Egyszerűen törölte a reggelt követő hozzászólásokat: No akkor ég vele!:)

mrs. white 2013.05.31. 21:28:01

A trafikmutyi túlterheléses támadás volt a blog írójának. Éreztem már két hete, hogy ez lesz, de azért reméltem, hogy legalább egy nekrológ még lesz.

inreallife 2013.05.31. 22:24:29

@graycivil: ezt már én is mondtam. a 2/3-ad az utolsó pillanatban jött utolsó esély volt a felzárkózásra. ahelyett, hogy a régiós rendszert kialakították volna a plusz eu-s pénzekért, ahelyett, hogy a földalapú támogatásról átállították volna az országot a jóval több eu-s pénzzel járó fejlettebb támogatási rendszerre ahelyett, hogy az oktatást-képzést rendberakták volna, ahelyett, hogy az adókat csökkentették volna, helyette jött ez. ellopták a nyugdíjakat, elüldözték a diplomásokat és az orvosokat, tönkretették az oktatást, feléltették a jövőt az inaktívakkal, és mégjobban kilendítették az ingát, mint a szocik. a történelmi bűnök egyik legnagyobbika, nemzetvesztés, hazaárulás. csak azért, hogy elsimicskázhassák a közvagyont...

inreallife 2013.05.31. 22:47:03

@livengood: tiszta hülye, mert úgy beszél róla, hogy nem ért hozzá. valaki hülye, akire hallgat megdumálta, ő csak a "száj", mert azért politikus, hogy lenyelesse a néppel a következő megszorítást. jól csinálja, nagyon sokan lenyelik. én úgy gondolom, hogy hamarabb jön a gödör, mint ahogy ezt húzni lehet. a görögök is húzzák, húzzák, egyre rosszabb. 1 év alatt simán megcsinálhatták volna az egészet, hogy ne teljen el egy évtized a hanyatlással. orbánék nem szaroznak, bedöntik a rendszert seperc alatt.

a kérdés, hogy mekkorák lesznek a károk. itt ebben az országban senki nem felezi meg a nyugdíjakat, amíg akárhogyan is, de ki tudják fizetni. magyarországon akkor fog új alapokra helyeződni a gazdaság, ha megszűnik az állam egy időre. amikortól senkinek semmi nem jár. na akkor lehet újragombolni a kabátot, hogy valójában miből és mennyit akar költeni az ország lakossága. az bűn, hogy az állami bevételek harmada szociális kiadásokra megy. ezt semmi a világon nem képes kitermelni...

"A leendő nyugdíjasok elvárásai igen nagyok a járandóságukkal kapcsolatban, hiszen átlagosan a jelenlegi jövedelmük közel háromnegyedével lennének elégedettek időskorukban - állapítja meg az a kutatás"

" Az átlagos érték országonként eltérő, ám figyelemre méltó, hogy pont Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékos. A legalacsonyabb rátát az Egyesült Királyságban mérték: ott az érintettek jelenlegi jövedelmük átlagosan 61 százalékával is elégedettek lennének, ha most vonulnának nyugdíjba. "

ez se rossz:
"A pénzügyi-gazdasági kilátásokat illetően pedig igen bizonytalan a lakosság. A válaszadók több mint háromnegyede - 78 százaléka - úgy véli, hogy a gazdasági környezet romlik, vagy változatlan marad a következő egy évben, és csak 19 százalék számít javulásra."

de itt egy remek írás a nyugdíjasok által rángatott politikáról:
zsiday.hu/blog/le-kell-vinni-nyugd%C3%ADjakat
"Magyarországon ma a lakosság 58%-a van 20 és 60 év között, míg a 60-on felüliek aránya kissé 21% felett van. Ez 2050-re várhatóan 47% és 35% lesz, azaz a "munkaképes korúak": "idősek" aránya 2,75-ről 1,34-re romlik, ami gigantikus változás.
Minden egyéb változatlansága mellett ez feleakkora nyugdíjakat jelent. Természetesen minden változni fog emiatt."

hopp, én olyan 2045 körül fogok nyugdíjba menni, ha addigra meglesz a 70 éves korhatár. (simán) ergó mivel én munka mellett végeztem el a főiskolát, amit saját magam finanszíroztam, így 52 év munka után fele akkora nyugdíjra számíthatok, mint a mostani lapáttámasztó 38 év után átadom a stafétát dumájú komcsiszökevények... ez nem az az ország, amiben érdemes dolgozni, aki csak 10 évre előre tud tekinteni, az menekül...

inreallife 2013.05.31. 23:01:27

@szoja122: nem véletlenül azért tart itt az ország, mert a cigányság iq-ja a 0-hoz konvergál, a lélekszámuk meg milliós és növekszik? mit vársz egy állati intelligenciájú embertől, ami se írni, se olvasni nem tud. betartsa azokat a törvényeket, amit nem is ismer? erkölcsöt? ezeknek csak egy törvényük van, az erősebb kutya baszik. ezt látják otthon a családban. aki meg gyenge, az visz magával kést. az első dolog, amikor szembesülnek a tettükkel, lófaszt a tettükkel, a következményével, amikor valakit "megszurkálnak".

de van egy remek kérdésem. meséld már el, mit kéne tenni 1 millió cigánnyal, és mennyi pénzbe kerülne ezekből rendes embert faragni? csak tippeld meg, az évente 270 milliárd célzott támogatással ezt az állapotot sem tudjuk fenntartani, hiszen csak szaporodnak. mennyi pénz kéne a teljes felzárkóztatáshoz? 5.000 milliárd? 15.000 milliárd? 25.000 milliárd? 50.000 milliárd? vagy még ennél is több? ki fogja ezt kifizetni? ha pedig nem fizeti ki senki, mitől lesz jobb? meséld már el a megoldást, mert itt évszazadok óta sem sikerült jómunkásembert faragni a cigányokból. minden ráköltött forint és idő kidobott pénz volt az ablakon.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.01. 01:14:47

@mrs. white: ezt a mutyit TG megszívta.
Ha megfigyeled, a Goldenblog elnyerése óta folyamatosan csökkent az aktivitása. Most elérte az unortodox csúcspontot.

Egyébként én is leszarnám a helyében az itt tobzódó időmilliomos f@szkalapokat és polpropagandistákat, sokkal egyszerűbb napi 100 karakternyi idézet plusz kettő darab idézőjel befektetésével linkeket nyomni a f@szok orra alá a f@szbukon. :)

jjulie 2013.06.01. 08:10:03

ez a trfikolás zseniális húzása volt a felcsuti seggszájúsában együttműködés rendszerének, ugyanis ezzel átléptek egy bizonyos határ és olyan messze mentek, hogy aki ezügyben megnyilvánul, mindenképp összekoszolja magát, kiváló táborápítő manőver volt, ha mellette nyilvánul meg, soha sem dezertálhat, ha ellen, akkor rajta van a célkereszt

vagyis kinyilváníttatott végérvényesen

szerezz akkora politikai befolyást egy pics*ányi országban amekkorát csak bírsz, és pik-pakk üdvözülsz - ha nem sül le közben a pofádról a bőr

két látványos gazdasági eredmény produkáló tevékenység létezik a legújabbkori magyari történésben is, mivel nincs új a nap alatt: fidesz szervezett, törvényességgel mindenhatáron túlmenően visszaélő politikai bűnszövetkezeti zrt, vagy pornó a neten gattyán módra

utána hosszú szünet, és az előzőekhez képest csekény, bizonytalan megtérülés

szoja122 2013.06.01. 08:55:50

@inreallife: Megpróbálok pragmatikus választ adni, holott ez mélyen erkölcsi kérdés is, de tudom, hogy egy szélsőjobb gondolkodású egyénnek rendkívül torz az erkölcsi felfogása (maga a szó is értelmezhetetlen rájuk vonatkoztatva).

Ugyanúgy nem gondolod át a következményeit, mint a nyugdíjasokkal kapcsolatban tetted.

Ha az valósulna meg a cigánysággal kapcsolatba mint amit te írsz, vagy már hallottunk a szélsőjobbtól, akkor vajon mit gondolsz, mint a birkák önként és dalolva tagló alá hajtanák a fejüket???

Nem! Az erőszak erőszakot szül. Mindkét részről akár tömeggyilkosságokra is sor kerülne, mert egy lavinát indítana be.
Ez elkerülhetetlen, talán kivéve akkor, ha egy rendkívül erős katonaság állna mögötte.
Ezt pedig a nyugat nem tűrné, és a fegyveres beavatkozás elkerülhetetlenné válna. Ez szintén ártatlan emberek ezreinek a halálát jelentené mindkét oldalon.

Ilyet csak egy erősen bomlott, zavarodott elme akarna...

Általam ésszerűnek tartott javaslat, ami azonnali megoldást jelentene nincs.
Amerikához hasonlóan, megoldásnak az oktatásuk támogatását tartom, másrészt a pozitív példák reklámozását és harcolnék a negatív megkülönböztetés ellen.

Amerikában még 50 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy egy "színesbőrű" ember legyen az elnök, ma mégis az van mégpedig dupla cikluson keresztül.

Ott az oktatás támogatása mellett, a mozifilmekben a feketéknek csak pozitív szerepeket adtak, így formálták a közhangulatot.
Ha a Ku-Klux-Klan elképzelése valósult volna meg, akkor az a feketék nagy száma és a normális felfogású emberek miatt polgárháborúhoz vezetett volna, mint ahogy vezetett is anno.

livengood 2013.06.01. 09:34:56

@inreallife: Én úgy 2030 körül. Nyugdíjam miatt már nem kell aggódnom mert már megvannak a forrásai (és ezek nem függnek a magyar államtól), de össze szorul a szívem, ha a most általános iskolás gyerekeimre gondolok akiknek 2050 körül kell felnevelniük az unokáimat. Bele fognak rokkanni, ha még mások nyugdíját, meg a pusztítás egyéb következményeinek költségeit is bevasalják rajtuk. Úgyhogy most azon dolgozom, hogy külföldön építsek ki "hídfő állást" ami lehetővé teszi a családnak a bár mikori "lelépést". Ingatlanjaink megmaradnak, mert nem akarom, hogy végleg elmenjünk. Meg akarom teremteni annak a feltételét is, hogy bár mikor visszajöhessünk. Ezt tudom javasolni mindenkinek. Ez jó lesz az országnak, mert ha egyszer jóra fordulnak a dolgok, ha végre olyanok kezébe adjuk az irányítást (ha demokratikusan nem lehet akkor szerencsével olyanok kezébe kerül?) akik okosan és alázatosan tényleg a magyar nép javát, a Magyar Köztársaságot szolgálják majd, - az"emigrációból" visszatértek tudást, tapasztalatot, tőkét fognak hozni akkor, amikor ezt a potenciált a legjobb hatékonysággal lehet felhasználni a köztársaság felépítésére. (Újraépítésére? - eddig egyszer sem sikerült, nincs mit újraépíteni... azt hiszem.)

livengood 2013.06.01. 09:54:25

Vesztettem, 26-án arra voksoltam, hogy 31-ig lesz új poszt: (@livengood:)

Azért egy kétsoros magyarázatot megérdemelnénk.

livengood 2013.06.01. 10:11:37

@Hepci: Elképzeltem TG-t amikor ilyeneket motyog az orra alatt amikor nyom két idézőjelet, hogy: - nesztek "f@szok" " f@szbukozzatok". :))) Mókás elképzelés. Nem, nem hiszem, hogy kényelmesség lenne az oka. De nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy pontosan miért döntött így? (Vagy miért nem tud dönteni? - hiszen még mindig idejöhetünk, még nem számolta fel teljesen a blogot.)

mrs. white 2013.06.01. 10:46:52

@jjulie: Nem szívesen fényezem magam (dehogynem), de még TG megsem írta a rájárt amikor jeleztem, hogy paradox módon a 3 év legnagyobb botránya van készülőben. Kb azért amit most leírtál. Én azt gondoltam volna, hogy a zembereknél is jobban kiveri a biztosítékot, de belátom lényegesen kevesebb információval bírnak, mint az akinek van némi rálátása erre a szegmensre.
Valszeg a mezőgazdasággal foglalkozók ugyanúgy nem értették, hogy miért nincs nagyobb botrány a földmutyiból.

Ennek következményeként két hete leírtam, hogy miért nincs folytatni ezt a blogot és miért különbözik alapvetően minden más eddigi történettől. Azonban arra én sem gondoltam, hogy TG tényleg megfogadja a tanácsomat és többet egy egy szót sem kommunikál. Talán annyi tényleg járna, hogy a valós okokat (mint egy jó filmben mindenki saját ízlése szerint fejezi be a történetet) ki nem mondva, elbúcsúzik és befejezi vagy szünetelteti a blogot. Szüneteltetés, sajnos megint nem lenne elegáns mert ki a tökömet fogja érdekelni, hogy a nyári uborkaszezonban valami elvont homályos elvi kérdésről értekezzünk amikor, ezzel szemben pl. Gyula Zsoltnak lassan az összes közeli hozzátartozójáról kiderül hogy trafikot kapott.

teevee 2013.06.01. 11:31:01

@inreallife: mint nyugdíj ügyben tuti megmondó helyesled, hogy vannak akik ma nyugdíj mellet dolgozva a munkabérükön felül a "lapáttámasztással" jogosult nyugdíjukat is felveszik? (Mint B. Szüleid?)

teevee 2013.06.01. 11:45:24

@mrs. white: a trafikmutyi, mint botrány megszűnt, innentől már minden nyilvánosságra kerülő részlet csak Orbánt erősíti.

Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogyha kedve tartja Orbán bárkire, bármire rámutathat és elveheti és odaadhatja azoknak, akik a kezéből esznek.
És az utóbbiaknak félniük sem kell, amíg gazsulálnak, addig megvédi őket a keresztapjuk.

Révész Sándor szerint: "Bárki büntethető és bármi büntethetetlen, a törvény mindenkit fenyeget és senkit sem véd." Hát, igen.

Nincs felzúdulás? Milyen meglepő...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.01. 12:48:37

@mrs. white: miért ne kapott volna?
Olyan ez, mint a régi hadsereg, a tábornok megy elöl a csatában kivont karddal.
Itt meg a Gyulai Zsolt megy elöl, kivont mutyival.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.01. 22:14:56

@livengood: hüpp-hüpp, eltűntek a mai hozzászólások. (?)

inreallife 2013.06.01. 23:03:02

@szoja122: ez jó, nincs megoldásod, de az egyedszám reprodukciójuk visszafogása az elképzelhetetlen lenne. rendben, menjen minden így tovább, bár szerintem ez ugyanúgy polgárháborúhoz vezet, csak nem mindegy, hogy 1 milliós cigányság ellen kell a katonaságot kivezetni, vagy egy 3 milliós ellen. ugyanis akinek egy csepp esze van, az villámgyorsan ránt a időhorizonton 20 évet, és már meg is vannak a kiinduló állapotok. a cigányság iskolázottsága egyáltalán nem fog javulni. sőt hozzáteszem, hogy az a pár iskolázottabb meg kevesebbet gyereket vállal majd a 6-os átlagnál. szóval a iskolázottság az analfabetizmus, ami a törvénykövetés egyik és nagyon súlyos kizáró oka elkerülhetetlenül súlyos társadalmi helyzetet fog előidézni.

aztán menj egy állammal északabbra. a szlovák orvosok cigány nőket sterilizáltak sutyiban. lecsökkentették a segélyeket, mire zavarogni kezdtek a cigányok. törtek zúztak, boltokat fosztogattak. erre az ottani kormány kivezényelte a katonaságot és leverték őket. az eu meg se mukkant. anarchia nem lehet az országban, a kormányzatnak mindig érvényesítenie kell tudni az akaratát. egyébként ezt gyurcsányék is eljátszották, pont leszarták a törvényes dolgokat, leverték a tüntetést, mint a sicc. a karhatalom nem cicózik, a rebellisek meg mindig le lesznek verve, amíg nincsenek túlerőben.

szóval a megoldás az, hogy legyen csak 20 év múlva polgárháború sokkal több áldozattal, mint most lenne egy rendszabályozással, mert neked az kényelmesebb? ezt diktálja az erkölcs, hogy a problémákat nem megoldani kell, hanem a jövőbe tolni, hogy sokkal súlyosabb formában érvényesüljenek? szép erkölcs, csak gratulálni tudok hozzá. ja, hogy te addigra már a föld alól tervezed szagolgatni az ibolyát, és már nem a te gondod lesz a túlszaporodott cigányok elleni harc? mert ha minden így marad, az borítékolható lesz.

de továbbfűzöm a gondolatot. mennyi pénzt költünk a cigányságra, és mennyi az amit, ők a tudásukkal, a munkájukkal, a termelésükkel hozzátesznek a gdp-hez? szerinted egálban van ez? csak én érzem, hogy tök fölöslegesen vannak magyarországon? az az igazság, hogy ennyit a kenyai meg a nigériai bevándorlók is hoznak az 1000 alatti létszámukkal. a cigányokból is bőven elég lenne ennyi, több hasznosat úgyse találsz...

én leszarom, hogy milyen országban születtek, milyen nyelvet beszélnek, ha nem tanulnak, nem dolgoznak, akkor menjenek tovább magyarországról oda, ahol befogadják őket és nem toloncolják vissza tömegével őket. kanadának egy sokkal fejlettebb társadalomnak sem kellenek, de nekünk sem. azt miért lehet, hogy őket visszaküldik, mi meg nem küldhetjük el őket? biztos van az oroszoknál egy olyan parcella, amit lehetne bérelni tőlük, és a sok élősködőt odatelepítenénk. gyanítom fel kéne hagyniuk az élősködéssel, és a bérszaporulatuk is alábbhagyna. ami voltaképpen magyaroszágon is cél lenne. csak ezzel az ultraliberális hozzáállással, hogy mindenkinek joga van nem tanulni, nem dolgozni és segélyen élni nem túl ösztönző ezeknek a félállati ösztönlényeknek...

inreallife 2013.06.01. 23:19:27

@livengood: én a visszatérést semennyire nem tervezem. azon spekulálok, hogy a lakást, amit kiadtunk, azt eladjam most, vagy később. nem biztos, hogy azzal járok jobban, ha megvárom a konjunktúrát, ami mire magyarországra is lecsorog, addig itt többszörösével emelkednek a lakásárak, mint amit azon alakáson nyernék. már nézegettem házakat, kurva drágák egy pesten már jó kis 25 millás lakás ára itt csak a beugró lenne. az egyik ollégám most vett 210.000 fontért egy lakás 4 szoba plusz 2 félszoba, de elég messze a központtól, (kiadja albérletbe egy részét) az utazás meg drága és időigényes...

igazából olyan feltételek sose lesznek magyarországon, hogy érdemes legyen hazamenni, mert egy ilyen ország, ahol ennyire a másnapi túlélés a meghatározó, ott nem lehet jövőt építeni. és a kivándorlók a felmérések szerint nem a jelenből menekülnek, hanem a jövőtől. és én nem látom mitől fog ez megváltozni, a kéztartó de dolgozni meg tanulni már egyáltalán nem szándékozó nyugdíjasok és cigányok lettek a voksolások meghatározó szereplői. 2050-re talán letisztul a korfa annyira, amikor az én generációm lesz nyugdíjas, és amelyik már eddig is utálta a mostani rendszert, mint a bűn, na akkor lehet valami következő esély a normalizálódásra nyugger szempontból. de mi lesz a többmilliós cigánysággal?

erős romlást látok a feltételekben. úgyhogy én ebben az életben már nem fogok visszaköltözni, a gyerekeim meg már kint fognak felnőni, itt fognak szocializálódni, nekik már inkább inkább érdekesség lesz, ha magyarországot megemlítik a hírekben, bármennyire is próbáljuk itt beléjük plántálni... úgyhogy ez a visszaköltözésdi nem tűnik egy reális álomnak se a kormányzat, se az egyének szintjén. azt látjuk mi történt az elmúlt 25 évben, semmi sem garantálja, hogy az elkövetkező 25 jobb lesz sőt, inkább az ellenkezőjére tennék tétet...

inreallife 2013.06.01. 23:24:15

@livengood: ez különösen azért érdekes, mert a 2009-ben indított blog erősen kampánygyanús storynak nézett ki, és ugye 3 évet kell kibekkelni, mire megint el lehetne kezdeni felfuttatni a blogot. erre meg mire jönne az aratás, befuccsol teljesen. én sem értem, talán nem úgy áll a játszma, ahogy szeretné és nem szeretné bukni a fideszes "megrendeléseket". ráadásul felfogta tg is, hogy mit jelent a fidesz egész pályás letámadása. ő is a táblán van, egy bábú a sok között. és inkább kussol az elnyomás alatt, mert amit írna az meg "politológusi" öngyilkosság lenne. szvsz ezért van altatva a blog. még nincs itt az idő...

inreallife 2013.06.01. 23:33:23

@teevee: dolgoznak, és nem állami szférában mindketten. ez szerintem többet elmond a szituról, mint amennyit akartál kérdezni. ellenben a feleségem családjában már vannak olyan kétes elemek, akik átlagnyugdíj felett kapnak, a semmi tudásra és a semmi munkára. voltak olyan botorok és velem csináltatták meg az adóbevallásukat, mert arra se voltak képesek amikor nyugdíjba mentek. évekkel ezelőtt a 110.000-es nyugdíj, amiből nem adóznak meg ilyenek brutális volt. mostmeg az emelések hatására ez mégtöbb, miközben vannak akik minimálbérért cementesszsákokkal a vállukon rohangálnak a lift nélküli házakban. valahogy a kettő ár/érték aránya nem stimmel. és a minimálbér mellett azért vannak kiadások, pl bérlet. messzemenőkig igazságtalan a rendszer, és a nyuggert az én pénzemből fizetik/fizették, a másik meg ugye nem állami pénz.

szóval nekem irl példák alapján vannak kifogásaim a rendszer alapján, és rohadtul bosszant, hogy 6%-os gdp csökkentések, meg akár a mostani 1,7%-os gdp csökkentések mellett hogyan lehet 55-os nyugdíjemeléseket csinálni? olyan jó nyugdíjasok voltak, hogy az JÁR nekik? míg a fizetések jobb esetben stagnáltak, vagy csökkentek? egyszerűen nem merik a nyuggerek pénzét megvágni, mert lehet egynémelynek vissza kéne mennie dolgozni, az meg maga lenne a borzalom, 60 éves emberek dolgozni magyarországon? fúj. ilyet csak azok a hülye elmaradott németek csinálnak...

szoja122 2013.06.02. 07:05:31

@inreallife: Gondolom a "magyar" nem dolgozókkal is ugyanez a véleményed?

Azokból is van jó néhány...

szoja122 2013.06.02. 07:14:08

@inreallife: Tele van a t@k@m a blog.hu-val...

Más normális blogokban van előnézeti kép, 5 perc szerkesztési lehetőség, itt semmi.

Sokszor van, mint most is, hogy mást is csinálok egyszerre és ilyenkor be-be csúszik egy-egy hiba.

Helyesen:
Gondolom a "magyar" nem dolgozókról is ugyanez a véleményed?
Gondolom a "magyar" nem dolgozókkal is ugyanezt tennéd?

Egybe sikerült fogalmaznom a két gondolatot...

hoplita 2013.06.02. 07:32:18

@szoja122:
"....Ha a Ku-Klux-Klan elképzelése valósult volna meg, akkor az a feketék nagy száma és a normális felfogású emberek miatt polgárháborúhoz vezetett volna, mint ahogy vezetett is anno..."

Az egész hozzászólásod értékét ez a mondat, mint cseppben a tenger, hogy ezt az elhasznált fordulatot használjam, mutatja.

Te tényleg abban a hitben élsz, hogy Észak és Dél konfliktusa, az ún. szecessziós háború a niggerek miatt tört ki? Jézusom....:(
Mondtam már, legalábbis azt hiszem, hogy egy politikai blogon az iskolai történelem oktatás eredményének a visszaböfögése felér egy intellektuális coming outtal.
Hát még ha ez a bevésődés jó negyven évvel ezelőtt történt....
Lefordítom, hátha megérted.
Tudod nem az a baj, hogy tudatlan, ostoba jószág vagy, hanem az, hogy szinte kérkedsz vele.
Ezen dologban tőgyesgecivel árulsz egy gyékényen, te segglyuk.:)

teevee 2013.06.02. 09:07:21

@inreallife: bocs, de elfelejtetted említeni, hogy B. Szüleid felveszik-e a nyugdíjukat a munkájuk mellett. Megtennéd, hogy arra is válaszolsz, amit kérdeztem? Előre is köszönöm.

Khal Drogo 2013.06.02. 09:53:23

Az elöregedő nyugati társadalmak által támasztott kihívások elől nem lehet pusztán a magyar határoktól való lecsatlakozással elmenekülni. A német és angol jóléti rendszerek jövője sem biztosított. Hasonlóan a magyarhoz.
Az már látszik hogy Magyarország nem fog felzárkózni az EU átlagához a következő 20 évben, ez biztos.
De hogy a következő 20 évben is a német nyugdíjasokkal lesznek tele a Földközi-tengeri hajóutak, azt követve hiszem.

Khal Drogo 2013.06.02. 09:58:53

A jelenlegi európai jólét nem fenntartható. Aki azt hiszi hogy a gyerekei Németországba v. Angliába költözve majd jó iskolát végezve automatikusan elérik a jelenlegi életszínvonalat, azok csalódni fognak.
Franciaország és Olaszország erjedése már elkezdődött, a medditerán térségről nem is beszélve.
De a gazdasági lepra jelei már Angliában is kezdik felütni a fejüket.

Az utolsó bástyák a skandináv államok ( ahol pont a hetekben elkezdődtek a gyújtogatások ) Németország és Svájc.
Európa általános lerohadása miatt ők sem fogják tudni elkerülni a hanyatlást.

Ettől persze Magyarország marad még az alsó harmadában az EU-nak. Könnyen lehet hogy Magyarország az egyik legszegényebb országa lesz az EU-nak.

Khal Drogo 2013.06.02. 12:01:47

Anglia GDP-hez mért nettó államadóssága 2008 Augusztusában 38,1% volt. Csaknem 5 évvel később, 2013 áprilisában 75%.

David Cameron felkötheti a gatyáját. Az eladósodás ütemét nyilván fékezniük kell.

hoplita 2013.06.02. 18:56:02

Fityiszes agyhalottak...és ezek szavazhatnak.:(
Hozzáteszem, nyugger agyhalottak, jórészt.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YrlM6JFW194

jjulie 2013.06.02. 20:03:28

@hoplita:

nemrég még azt írtad bugris, hogy nem kell ide semmiben sem megtárgyalás aztán közmegeggyezés, ami a multat illeti

teljesült az vágyad bugris, nincs megtárgyalva a múlt és nincs megegyezés, te sem kívántad, mintahogy a többi jobbikfertőzött sem, úgyhogy magadj magadnak és foglalkozz a maslow piramis alsó dobozában található problémáiddal

Buga.Jakab 2013.06.02. 20:06:45

vikt or bán 50dik szülinapjára már jól fellendítette a focit... az NB1 bajnok meccsein név szerint a nézők... már német foci rajongók is jönnek (focikatasztrófatúristák...)

qva jo:::)))))

"Három német fiú, Kai, Sebastian, Heiko, nem lehetnek többek húsznál. What are you doing here? – szakad fel a klasszikus kérdés. Focituristák, megnézték a Fradit, meglesz még a Videoton is. Életükben nem láttak még ennél hangulattalanabb elsőosztályú meccset, pláne, hogy a bajnokcsapat az egyik résztvevő. Arról viszont nem tudtak, hogy tíz méterrel arrébb van egy másik német csoport is, szintén (katasztrófa)focituristák. Ők nyolcan vannak, északról jöttek, szintén három magyar meccset néznek meg, velük a Bede beszélgetett, állítólag nem voltak még olyan meccsen, ahol madárcsicsergést lehet hallani. (+8 fő)"

kösszünnyük viktor elftárs a sikereket !

444.hu/2013/06/01/es-nev-szerint/

márta)) 2013.06.02. 21:03:20

www.napi.hu/magyar_gazdasag/viviane_reding_magyarorszagon_modszeresen_megsertik_az_alkotmanyt.555

"A jogállamisággal nem szabad viccelni. Az alkotmány nem játékszer, amit pár hónaponként meg lehet változtatni" - hangoztatta a biztos az MTI beszámolója szerint a lapnak adott interjúban..."

*****

"Sólyom László MTI által is idézett szavai szerint az alkotmányos kultúra hanyatlik, a kormánytöbbség "szinte naponta változtatja az alkotmányt, és rendeletekbe illő apróságokkal, rendelkezésekkel tölti fel". "

www.napi.hu/magyar_gazdasag/solyom_az_alkotmanybirosag_elvi_rendcsinalasara_volna_szukseg.540264.ht

Na. Igen. Úgy gondolom, hogy ehhez nem kell különösebben hozzáfűzni semmit. Csak olvasni, s persze értelmezni kell/kellene.
?

graycivil 2013.06.02. 21:56:15

"Nokiásdoboz: hol volt, hol nem volt

Elhangzott egyszer egy történet valamilyen nokiásdobozról, amibe éppen tizenötmillió forint fér bele. Az MSZP 2010-es csúfos választási vereségének az egyik oka ez volt. A koronatanú későbbi vallomása szerint viszont nem is létezett semmilyen doboz. Az egy éve folyó BKV-per így egyre átláthatatlanabbá válik."

nol.hu/belfold/20130601-nokiasdoboz__hol_volt__hol_nem_volt

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

panelburzsuj 2013.06.02. 22:55:18

"Ön dohány kiskereskedelemre jogosult koncessziótulajdonos? De nem tudja hogyan tovább?"

www.seft.hu/trafik/

menőmano 2013.06.02. 23:26:24

www.stop.hu/belfold/azt-hittek-roluk-nem-derul-ki-ujabb-trafikosok-kinos-hatterrel/1151665/

" "A cigarettaárusítás haszna alig több mint ezer érdekeltség kezébe kerül" "

Hát! Ja. Elgondolkodtató. Mondjuk. én magamnak, ezt úgy pontosítom) mint egy totálisan hatalmas láncolat kapcsolódik össze. Az egész trafik nyertes ügy.
Szomorú valóság, s az is, hogy nagyon sokan veszítenek, nem kicsit, hanem sokat, azok, kik eddig a "fránya" három százalék árrésért (is) árulták a dohány termékeket.....
szerintem.

livengood 2013.06.03. 00:13:07

@inreallife: Nehéz lenne cáfolnom amit írsz. Azt hiszem nagyon sokan nem fognak visszatérni. Igaz. Másfelől reménykedik az ember, nem tudhatjuk hová vezet ez igazán. Néha az érzésem, hogy a történelem sötét órái olyanok mint egy védőoltás. Lehet, hogy e nélkül a tapasztalat nélkül még mélyebbre süllyednénk. Lehet, hogy e nélkül később nem tudnánk időben elkerülni a megsemmisülést. A tapasztalat még időben kijózanít. Erre bizonyíték, hogy a Világ létezik, az emberiség még mindig létezik. És létezik Magyarország is, pedig ez igen valószínűtlen.

Személyes sorsom és lelkialkatom viszont bizonyosan visszatérésre ítél. Én igazán végleg nem tudok elmenni, pedig látszólag sokkal, sokkal mobilabb vagyok másoknál, ráadásul röhejesnek érzek mindent ami a hazaszeretetről kimondva elhangzik vagy le van írva. Mivel "ingázásra" rendezkedem/rendezkedtem be, ezért a családom is kötődni fog Magyarországhoz, jobban mint másoké hasonló helyzetben. Persze ehhez egy erre alkalmas munka is kell. Nekem ez megvan, szerencsés vagyok.

livengood 2013.06.03. 00:31:11

@Khal Drogo: "Könnyen lehet hogy Magyarország az egyik legszegényebb országa lesz az EU-nak." Ezért hihető az, hogy ha valaki nyugatra "menekíti" a gyerekeit akkor valószínűbb, hogy a leendő magyar életszínvonalnál ot többet érnek el.

hoplita 2013.06.03. 06:01:48

@jjulie:
Mihazanyádról ugacc, te faszfej?

Úgy látom máshol is vannak jobbikfertózöttek...ez most valahogy nem illik a kávékák sugallotta trendbe...:)

alfahir.hu/monorierdo_a_jobbikot_valasztotta_folyamatosan_frissul

hoplita 2013.06.03. 11:53:07

Ángyán a Fideszről: A patkányt meg kell próbálni kihozni a fényre
„A patkánnyal nem szabad megpróbálni megütközni a csatornában, mert ott ő van előnyben. Ha elkezdünk alkudozni a háttérben, a sötétben mutyizni, végünk van” – mondja dr. Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő saját párttársaira és a kormányra utalva azon a videofelvételen, mely a Hírhatár Online birtokába került. A gödöllői önkormányzat rendkívüli testületi ülésén Ángyán nemcsak a kormányt, de Csányi Sándor OTP-vezért is ekézte.

További részletek: kuruc.info/r/2/113095/#ixzz2V953Fiqt

nyünyüge 2013.06.03. 17:41:34

OFF

"Ha ez a futballban történik meg, akkor azt hibának nevezik. És sárga lap jár érte” – így fogalmaz tumblres bejegyzésében a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár azzal kapcsolatban, hogy múlt héten véletlenül kiszivárgott a Velencei Bizottság Magyarországról szóló jelentése. Kumin Ferenc szerint a szöveg tele van ténybeli hibákkal és előítéletekkel, és a testület eljárásával kapcsolatban is súlyos kérdések vetődnek fel."

hvg.hu/itthon/20130603_velencei_bizottsag_kumin

Hát azt hiszem, Sólyom László lassan szégyellni fogja volt főtanácsadóját :(.

nyünyüge 2013.06.03. 18:33:45

És a témához:

"Nyomoznak trafikügyben: "összeomlott a baloldal mocskos vádaskodása"

A Fidesz szóvivője szerint a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata megállapította, hogy nem történt hivatali visszaélés vagy más hasonló súlyos bűncselekmény az ügyben, tehát a baloldal súlyos vádjai alaptalanok.

Bebizonyosodott, hogy mindazok a súlyos vádak, amelyeket a baloldal megfogalmazott trafikügyben, teljesen alaptalanok. Összeomlott a baloldal mocskos vádaskodása - írta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője hétfőn.

Zsigót az vezette erre a megállapításra, hogy - mint írja - a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata megállapította, hogy nem történt hivatali visszaélés vagy más hasonló súlyos bűncselekmény az ügyben. Az ügyészség ugyanis személyes adattal való visszaélés miatt nyomoz.

A személyes adattal való esetleges visszaélés esetében a Fidesz várja a vizsgálat eredményét, mert az ilyen típusú visszaélést elfogadhatatlannak tartjuk, ahogy azt már eddig többször is kinyilvánítottuk, például a Bajnai Gordon által
az interneten folytatott törvénytelen adatgyűjtés vagy a szocialistáknak - a mai napig tartó - törvénytelen aláírásgyűjtése
kapcsán is - folytatta Zsigó Róbert.

A baloldal kénytelen befejezni a nyílt és törvényes pályázaton nyert trafikosok ellen indított lejárató hadjáratot - zárta állásfoglalását a Fidesz szóvivője."

Hát erre a pofátlan reakcióra nincsen szó, nincsen fogalom.
A Zsigó Róbert nevű új söprű teszi a dolgát:(.

Khal Drogo 2013.06.03. 18:59:05

@nyünyüge: Meglepő lett volna ha a magyar ügyészség nyomozást indított volna. A maffiacsaládokat a maffia ügyészsége védi.

hoplita 2013.06.03. 19:10:18

@nyünyüge:
Ilyen pártközlemények olvasásától még a normális ember talpa is ökölbe szorul.
Ez a fokú arcátlanság és hazudozás vissza fog ám ütni a narancskomcsiknak, visszaütött a vöröskomcsiknál is.

szoja122 2013.06.03. 19:12:50

"Kisajátítási törvény: a Fidesz szerint az ellenzék kelti a hisztériát"

"A fideszes György István a kisajátítási törvény olyan módosítását javasolta, amely megteremti az előzetes eljárás intézményét. A törvényjavaslat - kiemelt fontosságára tekintettel - külön kisajátítási célként nevesíti a közjogi megbízatást betöltő személyek elhelyezéséhez szükséges létesítmények érdekében történő kisajátítási célt. Ilyen létesítmény lehet például az Országgyűlés Hivatala, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatala is.

Molnár Csaba hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a javaslat nemcsak a hivatalok hanem a személyek elhelyezéséről is szól.
Miután az indítványt elfogadják, egy államigazgatási döntéssel oda lehet adni egy más tulajdonában álló villát vagy házat Orbán Viktor miniszterelnöknek, Polt Péter legfőbb ügyésznek vagy bármelyik fideszes parlamenti képviselőnek - jelentette ki.
"

nol.hu/belfold/kisajatitasi_torveny__a_fidesz_szerint_az_ellenzek_kelti_a_hiszteriat?ref=sso

Ha ezt megvalósítják....

Most szólók, van olyan ország, ahol ez már rég létezik: Észak-Korea, Kuba.

Lehet rájuk hivatkozni!

Hawks 2013.06.03. 19:15:20

Gábor, függő vagyok, jöhetne már egy új poszt... mondjuk már 3 hete is ezt írtam :)

hoplita 2013.06.03. 19:57:42

@Hawks:
Ha valami langyos faszsággal jönne, akkor ráér.

jjulie 2013.06.03. 22:15:09

@hoplita:

nemsokára blokkolják a jobbikfertőzött szerveredet, bugris

nesze neked orbánkirálycsinálási részegenfutkározásos kukaborogatás

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.03. 23:01:00

@jjulie: nem jelentkeztél teniszezni, nyomi.
Nem akarod megmutatni, miként kapok ki 1 olyantól, akinek jó keze és jó lába van?
Nyomi! Van jó kezed és jó lábad?
Ha csak az egyik van, buksz 20 rugót.
Plusz pályabérlet.
Nyomi.

hoplita 2013.06.04. 06:45:12

@jjulie:
Hú, bazmeg a nagyanyád, akkor végünk van.:))
jájájáj...mi lesz velünk..?:DD

jjulie 2013.06.04. 07:04:25

@Hepci:

a jó kezemmel és a jó lábammal teniszleckét adok neked jeti, vegyél amíg a készlet tart

jjulie 2013.06.04. 07:29:56

@hoplita:

hogy lenne véged bugris

továbbra is teszed amire születtél: gürizel hogy legyen mit enned, mert kell az erő ahhoz hogy holnap is csinálj valamit amitől fáradt leszel és koszos

perszehogy hajlamos vagy a jobbikfertőzésre

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.04. 10:41:46

@jjulie: hívj, nyomi!
Tudod, hol találod a számom... emlékszel, kérkedek vele, vagy mi...
Nyomi.

graycivil 2013.06.04. 11:21:17

"Haldoklik a Fidesz kampánygépezete?

Dióssi Csaba e-mailje úgy terjed az interneten, mint a középkorban a pestis, és semmivel kevésbé se undorító. Dunakeszi fideszes polgármestere arra szólítja fel a párt helyi aktivistáit, hogy szervezzenek Bajnai-ellenes tüntetést."

www.11keruleti-hirhatar.hu/hirek/haldoklik-a-fidesz-kampanygepezete

...mert a zemberek véleménye...Anyád!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

graycivil 2013.06.04. 11:23:33

@szoja122: De megígérték, hogy bár ezzel lehetséges, de ők "bizubizu" ezt csak kivételes esetekben fogják felhasználni a törvényt.

Döbbenet! F.Y!DESZ

jjulie 2013.06.04. 12:05:18

@Hepci:

szóval vennél teniszleckét?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.04. 12:53:53

@jjulie: először ki kell próbálni, ki a jobb.
Aztán az egyik vesz teniszleckét a másiktól.
Nyomi.

Balt 2013.06.04. 13:22:06

No, tehát megdeglett a blog. Hosszú agónia után kimúlt. Béke poraira. Búcsúcsók(?): :)

index.hu/belfold/2013/06/04/csak_ido_kerdese_hogy_mesterhazy_is_kormanyfo-jelolt_legyen

jjulie 2013.06.04. 14:16:25

@Hepci:

jeti, a federer és a sampras náluk gyengébb teniszezőtől vettek éveken át teniszleckét

nagyon buták voltak

jjulie 2013.06.04. 14:22:29

@Balt:

veszel teniszleckét?

állj össze a @Hepci: -vel, és kaptok csoportos kedvezményt

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.04. 15:08:47

@jjulie: ha tőlem vennél teniszleckét, ezt elkerülhetnéd, nyomi.
Egy óra 5 rugó, plusz fizeted a pályát.
Nagyobb tételben kapsz 500 froncsi árengedményt.
Ne késlekedj, nyomi!
Ha egész nyáron szorgalmasan edzel, szeptemberben már talán szettenként egy gémet is nyerhetsz ellenem.
Majd hagyom.
Nyomi.

jjulie 2013.06.04. 16:08:26

@Hepci:

keversz valakivel, én csak eladok, porszívót, teniszleckét, stb

teniszezned mással kell, tőlem csak teniszleckét vehetsz, tudod úgy mint ahogy a federer vesz: nem a jobb teniszezőtől, hanem attól aki jobb teniszleckét ad

megtanulhatnád már, mint ahogy azt is, hogy egy névtelenségre kitalált felületen ne kérd számon a névtelenséget, jeti

Khal Drogo 2013.06.04. 17:42:40

@szoja122: Természetesen megvalósítják. Ez csak a kezdet. A végét nem is látni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.04. 20:21:18

@jjulie: azt nem értem, ha nem tudsz teniszezni, miért eladni akarod a teniszleckét, nyomi.
Tőlem vehetnél, különösen szívellek.
Nem is drága, egy eladott porszívóból kijön húsz teniszlecke.
Hoplita majd szedi neked a labdát, nyomi, mert a különösen ügyetlen tanítványokhoz hozok segédedzőt is.
Óra után külön is foglalkozik veled.
Nyomi.

jjulie 2013.06.04. 21:13:23

@Hepci:

hát, nem ez az első amit nem értesz, de hát téged nem én csináltalak

viszont azzal segíthetsz magadon, ha veszel teniszleckét tőlem, és szerencséd van, mert van eladó

nem szégyen az, a nadal is vesz teniszleckét, meg a djokovics is

na veszel?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.04. 21:39:14

@jjulie: szerintem hozzád elég lenne a segédedzőm is, nyomi.
Ha Hoplita foglalkozik csak veled, az megáll óránként 4 rugóból.
Én akkor is jól járok, szerintem neked ingyen csinálja.
No, nyomi?
Tudod, hol találod a számom.

jjulie 2013.06.04. 22:22:26

@Hepci:

nocsak, mit látok, csak nem kinálgatod a telefonszámod egy anonimitásra kitalált felületen?

a teniszt sem a tenisz szabályai szerint játszod?

tenisz egyáltalán amit te annak hiszel, és amit tenisz címen művelsz, jeti?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.04. 22:52:00

@jjulie: ejnye, nyomi, a tenisz egyszerű játék: bepörgetem a sarokba, a másik meg rohangál.
Nem akarod kipróbálni mégis?
De mondom, ha spórolni akarsz, Hoplita tartja az edzést neked.
Játszotok szilvásdit.

jjulie 2013.06.05. 07:17:47

@Hepci:

ilyen amikor ülve a száddal csinálod, és azt hiszed teniszezel

nem lenne rossz ez sem, de legalább egyszer ajánld fel a telefonszámodat kommentenként

na vegyél teniszleckét, van eladó

graycivil 2013.06.05. 09:55:05

""Összeomlott a baloldal mocskos vádaskodása"

A Fidesz szóvivője hangsúlyozza: összeomlott a baloldal mocskos vádaskodása, hozzátéve, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata megállapította, hogy nem történt hivatali visszaélés vagy más hasonló súlyos bűncselekmény az ügyben."

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=192515

Elképesztő pofabőrnövesztés! El Curo alfeléből kireppent Polt megmondta...Korrupció az nincs..."független" főügyészség mondja.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.05. 12:14:31

@jjulie: látod, nyomi, mennyivel előbbre lennénk, ha nem lennél betojva.
Játszottunk volna 1 meccset a sok szájalás helyett, fizettél volna 20 ezret, plusz a pályadíjat, osztán legalább 1szer csináltál volna valami egyeneset életedben.
Nyomi.
No, mikor akarsz teniszezni?
Játszhatunk 1ből meccset, vagy előbb veszel néhány órát.
Telefonszám: 20-9880587
[a teniszoktatód]

livengood 2013.06.05. 16:12:19

@Khal Drogo:

A végét nem is látni?
"Az örökség, amit átveszünk, rettenetes. A feladat, amit meg kell oldanunk, a legnehezebb, ami emberemlékezet óta a német államférfiak előtt állt." "A kék háttérnyomású ideiglenes választói névjegyzékkivonattal is lehetett szavazni a lakhelytől távol."

menőmano 2013.06.05. 18:10:52

Hát! Én nem tudom? Mi történt? mi a baj? nincsen új poszt? vagy netán most már soha nem is lesz?
:(

jjulie 2013.06.05. 21:00:52

@Hepci:

egye kutya, jeti, ne vegyél teniszleckét, eladom másnak

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.05. 23:12:42

@jjulie: ajvé, nyomi, ha most nem akarsz játszani, az esélyed az idő múltával csak csökkenhet.
Holnap pl. kétszer edzek.
Te nem akarsz javulni?
Tudod a számom...
Nyomi.

török gábor 2013.06.05. 23:14:20

@Balt: lesz még feltámadás :)

menőmano 2013.06.05. 23:32:18

Totális helyzet, gazdasági, politikai zűrzavar. Árvíz, földrengés, miegyebek.
Magasságos egek ura! mi jöhet még?
Picikét félek", hát, komolyan..........

hoplita 2013.06.06. 06:39:22

@Hepci:
Én boldogan fizetek neked óránként négy rugó zsüliért.
Nem is kicsinyeskedek, a megkezdett óra már számít, mint a percdíjaknál.
Azért nagy bevételt ne remélj, nekem öt perc is elég lesz, zsülinek meg még sok is.:)

jjulie 2013.06.06. 07:36:15

@Hepci:

most te vagy az aszékelyek, jeti, aki mindenre ugyaazt válaszolja

ha megunod hogy kikapsz újra azoktól akiknek csak jó lába van meg keze, szólj, és adok teniszleckét

persze nehéz lesz, mert ugye van aki pl szájjal fest kezek híján, te meg a szájjal teniszezést műveled jó kezek és lábak híján......

vegyél teniszleckét jeti

graycivil 2013.06.06. 08:20:48

"A BM közölte: titok marad az őszödi jelentés

Kiszivárogtatás – Gyurcsány Ferenc fideszes szálról beszélt a felvétel kapcsán"

nol.hu/belfold/20130606-titok_marad_az_oszodi_jelentes?ref=sso

"Bár az érintettek valóban szorgalmazták, mégsem hozzák nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit vizsgáló nemzetbiztonsági jelentést – erről tájékoztatta a Népszabadságot a belügyi tárca."

Talán csak nem 2014 elejére tartogatnak valamit - kimazsolázva a jelentésből - a kampányra? Vagy túl "durva" a fydeszes szál?

F.Y!DESZ

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.06. 08:27:57

@jjulie: te viszont kizárólag szájjal teniszezel, nyomi.
Nem akarsz kézzel is bizonyítani?
Mondtam már, hogy 20000 Ft egy kísérlet.
Próba, balszerencse.
Nyomi.
[Aszekelyeket lekapcsolta a pártközpont a purcanóban levő blogról, a f*szbukon meg nyilván nem szórakoztatja a népet, mint Fidesz Anyó.]

graycivil 2013.06.06. 11:44:26

"Hoffmannék ismét átverték a diákokat

Hoffmann Rózsa múlt pénteken az MTI-nek úgy fogalmazott: "szerdán Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral közösen" fogadják a Hallgatói Hálózat képviselőit, hogy megtudják, "kitől van felhatalmazásuk, kiket képviselnek és mit szeretnének"."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=651259

"Az államtitkár tegnap egy budapesti konferencián kérdésre válaszolva ugyanakkor már azt mondta: "a köznevelési és a felsőoktatási államtitkárság munkatársai szerda reggel fél 9-re várták találkozóra a Hallgatói Hálózat tagjait, ők azonban nem jelentek meg ebben az időpontban". Vagyis úgy állította be a történteket, mintha a találkozó a diákok képviselői miatt hiúsult volna meg. Azt nem említette, hogy a tárca nem tartotta be az egyezséget."

Valaki még elhiszi ezeknek egyetlen szavát is? Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

nyünyüge 2013.06.06. 14:35:37

Hát akkor ezt lezárhatjuk, SENKI ÉS SEMMI NEM JÁR RÁ.

Trafikmutyi: nincs jogorvoslat
A dohánykoncessziós eljárásban a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás körébe tartozó döntés született, így az nem tartozik ügyészi ellenőrzési hatáskörbe - közölte a Fővárosi Főügyészség.

nol.hu/belfold/trafikmutyi__nincs_jogorvoslat

Hobelman 2018.12.04. 04:14:45

Ön bármilyen pénzügyi nehézségben van? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Kvithyll Finance and Mortgages Limited céggel. Mindenféle hitelnyújtási szolgáltatást kínálunk, hogy megfeleljen a pénzügyi szükségleteinek, mint például a személyi hitel, az adósságkonszolidációs kölcsön, a kockázati tőke, az üzleti kölcsön, az oktatási kölcsön, az otthoni hitel 2% -os alacsony kamatlábon. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen keresztül: kvithyllfinance@gmail.com Az elégedettség és a pénzügyi siker a mi célunk, és a velünk való együttélés jó tapasztalat lesz. Whatsapp: +17816567138 a hitel mindenki számára nyitva áll az állampolgárságtól függetlenül.

E-mail: kvithyllfinance@gmail.com
süti beállítások módosítása