Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2014
jún 06
11:01

Két hónappal a parlamenti választás után ma megalakult a harmadik Orbán-kormány. A régi-új miniszterelnök az áprilisi választás másnapján azt állította, hogy szinte észre sem lehet majd venni a változást, ám ehhez képest korábban szinte elképzelhetetlen események kísérték a hosszúra nyúlt folyamatot. Előbb Rogán Antal, később Lázár János kapcsán tűnt úgy, hogy nem csupán az ellenzék ármánykodása miatt kell magyarázkodniuk, hanem bizony baráti tűzbe keveredtek. A reklámadó ügyében pedig a fideszes média kezdett látványos ellenállásba: a Magyar Nemzet például vezércikkben jelezte, hogy a “kétharmad most valóban rá akar lépni a sajtószabadság torkára.” Adódik a klasszikus kérdés: és ezt így hogy?

509.jpg

(Fotó: Tuba Zoltán - Origo)

Az orbánológia természetesen már előállt a maga holtbiztos magyarázataival, néhány példa ezek közül:

  1. Nincs itt semmi látnivaló, lehet, hogy esetleg egy kis homokszem került a gépezetbe, de csak baloldali wishful, hogy belső hatalmi harcok lennének.
  2. Orbán Viktor zseniális politikus, most sem tesz mást, mint tesztel: a közvéleményt és az érintetteket is. Aztán a reakciók majd eldöntik, hogy merre tovább.
  3. Teljesen egyértelmű: figyelemelterelés az egész. Színház, népszórakoztatás, hogy közben a fontos dolgokat ne vegyük észre.
  4. A napnál is világosabb, hogy elindult az utódlási harc: Rogán és Lázár egymást nyírják, hiszen most dől el, hogy kinek lesz közelebb az irodája Orbánhoz.
  5. Ahogy várható volt, megkezdődött a Simicska-Orbán háború, a miniszterelnök nagyobb önállóságra vágyik, ehhez pedig gyengítenie kell a gazdasági háttérbirodalom hadállásait.
  6. A forradalom felfalja gyermekeit: elkezdődött a Fidesz szétesése.
  7. A forradalom győzött: nincs már ellenfele a Fidesznek, nyugodtan foglalkozhat belső kérdésekkel.


Szerintem számoljunk le egy fontos illúzióval: a számítógép előtt ülve nem fogjuk tudni kitalálni, hogy pontosan mi történik. Az elemző - ahogy az újságíró - persze ennél többet is tehet: kimehet a rétre a bogarak közé, sőt, még beszélhet is velük. Forráskritika nélkül azonban itt is ki van téve a politikusok és tanácsadóik valóságmagyarázatainak, amiből számos tévedés, pletyka és félrevezetés származhat. Ha valódi magyarázatra és nem csupán hihető történetre vágyunk, az esetek többségében csalódnunk kell, gyakran csak sokkal később (ha egyáltalán) derül ki a nyilvánosság számára, mi is történt valójában.

Mi segít akkor? Leginkább a politika természetének és logikájának megértése. Aki klasszikusokat olvas, vagy csak megnézi a House of cards vagy a Boss szenzációs epizódjait, tudja, hogy a politikai küzdelem egy pillanatra sem szűnik meg. Természetesen vannak időszakok, amikor az inga egy helyben áll, vagy amikor a nyilvánosság számára szinte felfedezhetetlenek a belső törések, érdekkonfliktusok, de ez nem jelenti azt, hogy az egymás mellett álló szövetségesek a következő pillanatban ne változtathatnának viselkedésükön, ha érdekük úgy diktálja, ha ezt tartják hasznosnak.

A kérdés így szerintem nem az, hogy lehetnek-e belső harcok a Fideszben, hogy a miniszterelnök szeretné-e növelni a mozgásterét, hogy vannak-e olyanok, akik el tudnák képzelni magukat majd Orbán után a párt élén, mert ezek mindegyike teljesen természetes - így működik a világ minden pontján az idők kezdetétől az idők végezetéig a politika. A kérdés sokkal inkább az, hogy miért pont most látunk olyan nagyon erős jeleket, amelyek valamilyen belső mozgásra, hatalmi törekvésre utalnak. Ha logikusan gondolkodunk, erre sem nehéz azonban válaszolni. A választás előtt minden érintett szereplő ugyanabban volt érdekelt: a Fidesz győzelmében. Ám azt követően, hogy ez eldőlt, ráadásul úgy dőlt el, hogy közben a centrális erőtér realitássá vált és a Fidesz szinte ellenfél nélkül maradt (ami miatt a közös célok és érdekek most nincsenek veszélyben), a felek célja egyértelműen a következő négy év kereteinek meghatározása lett. A választók által megerősített miniszterelnök még több mozgásteret, még kevesebb beleszólást szeretne - mi ebben a meglepetés? A gazdasági holdudvar a megszerzett pozícióinak megvédésében érdekelt - ez is világos. Azok a politikusok pedig, elsősorban a nagyon eltérő stratégia alapján versengő Lázár János és Rogán Antal, valamint csatolt részeik, akik nem minden alap nélkül gondolnak magukra lehetséges trónörökösként, egymás gyengítésében érdekeltek. Mindez persze leginkább a háttérben zajlik, de miután az eszközök egy része (a törvénymódosítástól a karaktergyilkosságig) a nyilvánossághoz kötött, valamennyit szerencsére mi is láthatunk belőle.

S hogy ki nyert? A kormányalakítást figyelve leginkább Lázár János, miközben az is kétségtelen, hogy elmúlt napokban az ő csomagjába került a legtöbb olyan teher, amit nem lesz könnyű cipelnie. De ami a legfontosabb: érdemes lenne megérteni, hogy a politika tényleg hosszútávfutás. Lehet persze minden résztávnál, minden esti híradó után eredményt hirdetni, de ezek a napi csetepaték csak az egészet figyelve érdekesek. Most pár napig, pár hétig kicsit többet láttunk belőle, de könnyen lehet, hogy holnap ezek a szereplők már egymás vállát lapogatják majd, egymás politikai és gazdasági érdekeit támogatják. FU ebben is segít azoknak, akik nem értik, hogyan gondolkodik egy politikus: "Shake with your right hand, but hold a rock in your left". 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr756282476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi ez a tánc? 2014.06.06. 11:26:01

A választás előtt minden érintett szereplő ugyanabban volt érdekelt: a Fidesz győzelmében. Ám azt követően, hogy ez eldőlt, a felek célja egyértelműen a következő négy év kereteinek meghatározása lett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inreallife 2014.06.21. 10:26:48

@Khal Drogo: itt nem úgy működik a lakáspiac, minit magyaroszágon. itt a lakásbérlés meg a lakásvásárlás külön kategória. lakást szinte alig tudsz vásárolni, leginkább bérelni szoktak, de azt akár 120 évre is. ezért nem gond, ha valaki egy másik városban kap munkát, átviszi a bérlési jogot egy másik lakásra azt kész. magyarországról nézve nekem is érthetetlen volt... naszóval a németek ezügyben intézkedtek, valszeg ott is a bevándorlás miatti szűkölő lakásállományra reagálva...

inreallife 2014.06.21. 10:33:03

@Khal Drogo: szerintem jobbikosok nem a vélt vagy valós gazdasági előnyökért szavaznak erre, vagy arra. ez a legkevésbé számít náluk. sokkal inkább a képviselt elvek és a deviancia elleni protestszavazatok adják a súlyukat. nem véletlenül akarja a helyi fideszes vezetés kipakolni a cigányokat, rontják a "2 hét alatt mindenhol rend lesz" eszméjét egy nagyvárosban... valljuk meg, a fidesz sem kezd semmit a cigánykérdéssel, csak továbbexportálja a falvakba...

ennek is meglesz a böjtje, ha a cigányok azért kapnak pénzt, mert kiköltöznek a városból, mást se fognak csinálni, mint oda beköltözni, hozzák a szokásos formájukat, amire a döntéshozók arra reagálnak, hogy adunk nekik pénzt csak menjenek innen. máris megvan a gyerekek után járó lóvé, meg a szoc segély mellé az újabb bevételi forrás. az uzsorázás, lopás, csalás és a többi kulturális szokásuk mellé. ők megvalósítják a több lábon állást, diverzifikálják a bevételeiket...

inreallife 2014.06.21. 11:00:01

@tölgyes: látod, hogy folyamatosan hülyeségeket beszélsz? ne a vágyaidat körmölgesd, hogy a jobbik megérdemelt hanyatlásáról írj, mert elég vicces a 2 hónappal ezelőtti választás fényében a jobbik gyengüléséről írni, kizárólag a hozzád hasonlatos fideszes "elemzők" veszik maguknak ezt a "bátorságot", hogy nyílegyenesen az ellenkezőjét írják.

a helyzet az, hogy a fidesz a jobbik programjának egy jórészét végrehajtotta, ezzel akarta kigolyózni őket. aztán volt egy jó adagnyi belharc is a jobbikon belül, ráadásul a fideszes választási mérnökösködés is pont úgy húzta a határokat, hogy nehogy a jobbik egyéni képviselőhöz jusson. ennek köszönhető, hogy nem történt áttörés a keleti fronton. mondhatnám éppenhogy. amint a fidesz további százezer voksot elbukik, onnantól semmilyen machináció nem menti meg a jobbikot az egyéni képviselői helyek megszerzésétől. láthattuk, hogy kicentizve is 3 helyen partiban voltak, csak párszáz szavazaton múlt...

mindezek ellenére elmondható, hogy a jobbik köszöni szépen soha ilyen jól nem szerepelt. bár mint említettem keleten sikerült úgy szabni a dolgokat, hogy nem sikerült az egyik kitűzött cél, de sikerült több másik is. például elmondható, hogy a jobbik országos lefedettségű párt lett. ilyet, hogy vas megyében a második legnépszerűbb párt nem sokan gondoltak volna. amellett a főváros kivételével még az összefogásnak látszó tárgyat is megverték az ország több, mint a felében. és rá egy hónapra az is látszott bár sokkal kisebb mértékben, hogy a baloldali pártok előtt utcahosszal vezet. azért csak kicsiben látszott, mert a vidéki választókat szemmel láthatóan nem érdekelte az eus választás.

egyszómintszáz, a jobbik sokkal erősebb lesz 2010-hez képest az önkormányzati választásokon. addig a fidesznek további megszorításokat kell csinálnia, már eddig összejött egy cirka 150 milliárdos lyuk (országvédelmi alap meg stadiont épít) és további bizonytalanságok vannak még a költségvetésben. ezt a várhatóan magasabb gdp növekedés sem kompenzálja, ráadásul mivel tavaly évvégén kisöpörték a kasszát, hogy az általuk alkotmányba rögzített államadósság elleni harcnak megfeleljenek, ezért évközben már megint 85%-os áll a hiány. úgy, hogy bajnainál 82% volt, és gesztusként hívta le az utolsó imf részletet, mert akkor már a stabilizációs program eredményének köszönhetően már nem volt rá szükség. (de olcsó volt a kamata, és nem akart fennakadást a kormányváltás utáni intézkedéseknél). szóval lehet neki megköszönni, hogy végigvitte a nyugdíjcsökkentést, meg a többi megszorítást, így nem a fidesznek kellett ezeket meghozni...

Balt 2014.06.21. 18:08:52

@Khal Drogo: Nnna. Csak 1-et kellett aludni, és máris itt a fergeteges casting weekend:
index.hu/belfold/2014/06/21/nem_fogja_elhinni_ki_lehet_tarlos_kihivoja

Az az érzésem, hogy fergeteges szórakozásnak nézünk elébe októberig, ha ilyen erős a kezdés. :))

tölgyes 2014.06.21. 20:26:15

@inreallife:
Már megint nem értette meg azt amit írtam vagy tudatosan félreérti. Íme az én szövegem, amire hivatkozik:

"Kedves infernális!

Maradjunk annyiban: a nagy győzelmi esélyeknek akkora vaklószínűsége van, amekkora az áprilisi, majd az eus választásokon volt. Kicsi. Majdnem nulla.

Most majd meglátjuk, hogy a Jobbik visszaesése egyszeri alkalom volt-e, vagy a várható hanyatlás első megnyilvánulása.

A Jobbik vezetésének és vakbuzgó híveinek a nagy hibája, hogy nem voltak képesek megérteni az ápr. 6-i választói üzenet lényegét: az erőszakosságot - antiszemitizmust, rasszizmust - ígérő hangot és viselkedést vissza kell szorítani.

Persze ott a nagy dilemma: ha a szélsőséges hangvételt mellőzik, akkor elfordulnak tőlük a radikálisaik, mint ahogy az a MIÉP-pel is történt.:) A kéthangúságnak pedig határai vannak valahol a 12-22% között. A radikális vonal folytatása felmorzsolódáshoz vezet.
-------
Ugyan már miért tévednék. A francia párt a Jobbikot rasszista, antiszemita politikája miatt alkalmatlannak tartja az együttműködésre. Az, hogy a párt hátterében milyen mozgások és megnyilatkozások vannak egy más kérdés. Ha kell, akkor a "frankó" miatt apucit is kivonják a pártból.
Engem se foglalkoztatna Vona antiszemitizmusa, ha azt otthon a paplan alatt, vagy magánemberként gyakorolná. Mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Az, hogy hülye legyen magának se lehet megtiltani. Azt csak futólag említem meg, hogy a románok, szlovákok a magyar urak brutalitásával és erőszakosságával heccelték és heccelik a tömegeiket - és az olyan ostobákat mint maga:)- a magyarok ellen.
"A XIII. században a zsidó és izmaelita uzsorások elszaporodta egyike lőn azon okoknak, melyek nemzet sülyedését elősegítették."

Mellesleg elgondolkodott már azon, hogy miért is szaporodtak el a zsidó és izmaelita uzsorások?" Kik voltak ők? Azt legalább tudja??

tölgyes 2014.06.22. 09:46:58

@nyünyüge: A szövegében lenne némi szellemesség, ha ezt a hírt - miszerint felkérték Tóth Zoltánt főpolgármester-jelöltnek - a Magyar Nemzet hozta volna le.

A hírt azonban a Népszabadság jelentette meg és az index másodközlésére hivatkozik Balt:.

Így csak a szokásos csacsisága látszik.

Egyébként pedig persze, hogy megy a találgatás:) Az ellenzék nem tud, vagy nem akar se közös, se nem közös jelöltet(eket) megjelölni.

Khal Drogo 2014.06.22. 10:04:51

@Balt: Teljesen mindegy ki lesz a kihívó és milyen konstellációval lesz megtámogatva. Tarlós megnyeri a választást.
Ahogyan a Fidesz is elsöprő győzelmet fog aratni.
Amíg a Fidesz nem vezet be új átfogó kiigazítást, addig nem hiszem hogy az erőviszonyok változhatnának érdemben.

Khal Drogo 2014.06.22. 17:36:46

@tölgyes: Ezek a tippelgetések a leendő jelölt pozícióját rontják, nem kicsit, nagyon. Minél több nevet dob be a sajtó, annál nevetségesebb lesz annak aki elvállalja. Hiszen ha x, y és a többiek is nemet mondtak, akkor ki ez a kótyagos hogy neki jó a pozíció...

Nem is érti az ember, mi tart ennyi ideig. Olyan nevet úgysem találnak, akinek a neve miatt felborul balra a pálya.
A vereséghez meg tökmindegy, ki indul.

tölgyes 2014.06.22. 21:10:37

@Khal Drogo: Ez is a jelölők hibája. Ők nyitnak teret a találgatások előtt. Ennél már csak az a rosszabb, amikor ők maguk kezdenek el ötletelni... annál még Horváth Csaba is jobb!

Khal Drogo 2014.06.22. 22:22:25

@tölgyes: Óriási lebőgés lesz ebből ( is ). A legtöbb szavazatot szerintem jelen pillanatban Bajnai Gordon lenne képes megszerezni Tarlóssal szemben. Ő azonban nem indul. Külső ember nem lesz, nincs aki elvállalja. Belülről fognak jelöltben megállapodni és veszíteni.

Balt 2014.06.23. 05:20:47

@Khal Drogo: Magyar György (is) pl. két kézzel jekentkezik. Igaz, az egyikkel úgy csinál, mintha takarná a másikat. :) (Mint Tóth. Meg Somogyi.) A kérdés csak az, melyikükben nyomja el a józan ítélőképességet a hiúság. De még korai, nem is értem, mit kapkodnak: Bajnait is 2 hét alatt találták meg, amikor már rég égett a talaj a talpuk alatt. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.23. 09:28:10

@Khal Drogo:
Esetleg reaktiválhatják Budapest és a retro nyomdatechnika (és a félred*gás) örökifjú hősét, Demszkáj Gábort. :D

tölgyes 2014.06.23. 15:36:04

@Khal Drogo: Ma így állnak a dolgok. Valóban nincs Tarlósnak ellenfele.. de a politika mindig tartalmaz egy olyan faktort, amelyiket nem lehet előre kiszámítani. Ez a "de" most sem elhanyagolható.

nyünyüge 2014.06.23. 16:41:56

18 éven felülieknek - lengyel lehallgatási botrány:

„Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van”

444.hu/2014/06/23/orban-viktor-leszopta-putyint/

nyünyüge 2014.06.23. 17:47:48

OFF - NAHÁT!

Veszélyes a jogállamra az ombudsman aktivizmusa - mondja az OVB elnöke, mert nem tetszik neki a mozgóurnás szavazás menetének vizsgálata.

Hát szerintem az OVB elnökének tiltakozása sokkal veszélyesebb.

hvg.hu/itthon/20140623_Rapiritott_a_vizsgalodo_ombudsmanra_az_NV

inreallife 2014.06.23. 20:31:37

@nyünyüge: hát ez mekkora!!!! benyerítettem, amikor elolvastam! :)

ha a baloldalnak lenne egy kis vér a pucájába, akkor összehívnának egy fasza kis sajtótájékoztatót, amin elmondhatnák, hogy úgy értesültek a sajtóból, hogy viktor sexuálisan elégítette ki a szájával a putyint, hogy többezermilliárdot kapjon KÖLCSÖNbe. cserébe szarnak egy atomerőművet oda paks mellé, hogy legyen valami látszatja az évezred bukásának. majd meg kéne jegyezni, hogy csúnya dolog a grafitizés, de ezek után ne lepődjön meg a drágalátos kormány, ha az egész országot telefújják azzal, hogy orbán leszopta putyint, meg a magyarok az oroszok jobbágyai. ez lenne az orbán "hazudtunk reggel, délben meg este" mondata, az rtl miden híradót így nyitna és nem röstellenék megszólítani az utcai embert, hogy mi a véleménye arról, hogy a lengyel kormányfő meg az olajcég vezetője ilyennek látja magyarországot. minden nap 3 embert meg kéne kérdezni...

több nem is kellene a jó kis fideszes karaktergyilkolászós módszerhez. csak most éppen rajtuk csattanna az ostor, úgy sajnálnám... és a grafiti az tényleg olyan csúnyacsúnya dolog, hogy nehogy véletlenül valaki ilyeneket kezdjen írni... :)

Khal Drogo 2014.06.23. 21:37:36

@tölgyes: Nincs már sok hátra. Nagy dolgok nem hiszem hogy történhetnek addig.

Tarlós egy a közéletben évtizedek óta szereplő politikus, nem hiszem hogy most robbanna ki vele kapcsolatban valami botrányos ügy. A legdurvább dolog amit annó vele sikerült felhozni, hogy egy testületi ülésen azt mondta egy ellenzéki képviselőnek hogy ráül annak szemüvegére.

Khal Drogo 2014.06.23. 21:42:43

@tölgyes: Az RTL Klub magára találása vajon képes lesz befolyásolni a lakossági hangulatot? A jobboldal nagyon megijedt, fenyegetőzések először verbálisan pl. Gulyás és Lázár részéről majd most ez a pártállami időket idéző napi.hu cikk.

Meglepődött a Fidesz, mint mindig amikor ellenerővel találkoznak. Meglepődtek a tandíj ellenes tüntetésen, meglepődtek hogy az ELTE szenátusa megfosztotta az emberek emberét a diplomájától.

Khal Drogo 2014.06.23. 22:10:59

@tölgyes: Kérnék egy véleményt. Miért kell 25 évvel a rendszerváltás után, 13 évvel a rekordrészvétellel megválasztott kormányfő D-209-es ügy után előállni egy III-as főcsoportfőnökségen dolgozó századosból államtitkárt csinálni.

Ez a fajta mentalitás számomra érthetetlen. Egy jól felépített politikai karrektergyilkosság és egy 25 éve ápolt antikommunizmusra építő kommunikáció mellett előjönni egy ilyen kinevezéssel.

De egyébként azokat sem értem akik számára Medgyessy elfogadhatatlan volt és erre nem szólnak semmit sem.

Megdöbbentő ez a fajta szolgalelkűség. Néha csodálkozom hogy az emberek embere meg tudott bukni. A következmények nélküli burleszk-országban.

6.Lenin 2014.06.23. 22:20:46

@Khal Drogo:

"De egyébként azokat sem értem akik számára Medgyessy elfogadhatatlan volt és erre nem szólnak semmit sem."

Voltak, akik szóltak...

echotv.hu/korrektura-2014-06-20-korrektura-1-resz

tölgyes 2014.06.23. 22:46:12

@Khal Drogo: A szavazók legfeljebb 3-5%-ban szavaznak személyre. Vagyis egy alkalmas ember is elbukhat, ha az őt támogató politikai erő elbukik. A személyes teljesítmény ezt nem tudja ellensúlyozni.
A politikában, de a gazdaságban is nehéz megnevezni, megjósolni a kritikus elágazási pontokat, a váratlan fordulatokat. Én azt látom, hogy érnek a dolgok, lassan, de érnek. A folyamatot lassítja az alternatíva hiánya. Ezt az alternatívát nem képes előállítani se az RTL, se egy ilyen III/II-es ügy... a belső rombolást azonban ezek az események - és még sok száz - elvégzik. Látszólag lassan. Alkalmas ember pedig viszonylag rövid idő alatt is előjöhet akár a semmiből is. Mélyebb elemzésekkel fel lehet tárni a változásnak még a lassú folyamatait is, de azt nem lehet megjósolni, hogy mikor kerül elő egy alkalmas az erőket és a kiábrándulást változásra mozgósító politikai erő-személyiség. Vagy csak én nem tudom ezt előre jelezni. (Gondoljon 1987-89-re. Ugyan ki merte volna 87-ben azt gondolni, hogy az oroszok szó nélkül kimennek, a KGST összeomlik a Varsói Szerződés megszűnik?)

Egy mondat a III/II-es ügyről. A közvélemény nagy része hozzászokott és belefáradt az ügynök ügyekbe. Közömbösekké váltak a választók. Közömbösek egészen addig a pontig, amíg nem történik valami olyan, ami kiveri a biztosítékot, vagy a sok apró ügy egyszerre nagyobb összefüggéssé áll össze az emberek fejében. Ha ez bekövetkezik, akkor a korábban jelentéktelennek látszó ügyek egyszerre más megvilágításba kerülnek és jelentőségre tesznek szert. Amikor ez bekövetkezik az a kritikus pont.
A politikai csinálói csak kivételesen szokták felismerni a mélyben zajló folyamatok által kínált konkrét lehetőségeket. (1987-89-ben Pozsgay ilyen politikus volt. Az újratemetésen Orbán is ráérzett a lényegre, de azzal, hogy elkezdett magából egyszemélyes hőst csinálni már jelzi: elveszett vagy elveszőben van az önkontrol.

Khal Drogo 2014.06.23. 23:06:41

@6.Lenin: Fontos mondatok Bayer Zsolttól. Igaza van.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 01:51:35

@tölgyes:
Elveszett.
Ha valaki látta a háza melletti stadionról készült fotókat és van némi hajlama a tárgyilagosságra, már tisztában van vele.
Ettől még szórakozhatunk jól, én pl. érdeklődve várom, hogy 1 hatalmas békemenet a Duna jegén Pannónia proconsuljává koronázza. :)

@Khal Drogo:
A Napi Gazdaság kormánynyaloncai iszonyú erővel tökön döfték magukat: összekeverték az 1,6 millát az 1,6 milliárddal.

concret 2014.06.24. 07:18:27

@6.Lenin: Ez egy bárki számára elismerésre méltó hozzáállás, aki egy kicsit is elvszerű.
Azért némi logikai bukfenc csak ott van Pesty Laci eszmefuttatásában:
- hogy a szadesz frakció tiltakozott, ám utóbb aláfeküdt a szociknak, az a legméretesebb szögek egyike volt a koporsójukban, ez tény, ám
- Pestyék is úgy "hitelesek" (mert mindkét esetben elvszerűek), hogy közben eszükbe sem jut feltenni a legkézenfekvőbb kérdést:

hol van most a 2/3-os többségből akár csak egyetlen honatya/anya is, aki elvszerűen viselkedik?

tölgyes 2014.06.24. 11:14:38

@Hepci: Az Ön álláspontja is egy szurkolói álláspont Az ellenszurkolóé, vagy a vélt kívül-felül állóé. A kérdés azonban nem az, hogy egy-egy szurkolónak mikor lesz elege az egészből. Nekem pl. már 2005 decemberében elegem lett az MSZP-ből, de hogy őszinte legyek már a D209-es ügy után, majd az 50%-os béremelések idején is. Másokat meg a történések még Őszöd után se rettentették vissza..  Aztán mégis csak megbuktak és nagyobbat estek, mintha időben meghozzák a szükséges döntéseket és megteszik a megfelelő lépéseket. Ma épp e döntések elmaradása miatt olyan reménytelen a ballib. politikai helyzete. Annak a pontnak a megtalálása azonban nehéz, hogy mikor kell meghozni a szükséges lépéseket. (Jelen esetben Lázárt visszavonni bármilyen ügyes is, leváltani a II/II-es államtitkárt stb.) A ma még 57%-on álló fidesz is hamar juthat hasonló helyzetbe, hiszen a 2/3-ad mögött nem kis részben azok a szavazók állnak, akik 2006-ben győzelemre vitték Gyurcsányt. A fideszesek ma úgy érzik, hogy bármikor bármit megtehetnek. A sors gyakran vaksággal sújtja azt, akit el akar veszejteni. Én azonban nem tudom megmondani azt, hogy mikor lesz, következik be a fordulat. Csak egy dologban vagyok biztos: be fog következni. Minél jobban elszabadul a hülyeség, annál nagyobb lesz a fordulat. Ehhez azonban kéne egy érdemi mondandóval bíró politikai ellenfél is.

Sejk a derék katona 2014.06.24. 11:44:43

"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 12:13:04

@tölgyes:
Nem vélten állok kívül (a pártokon) és már 1991-ben is elegem volt az MSZP-ből, meg azóta folyamatosan. :D
Már többször emlegettem, hogy magánteóriám szerint a Fidibusz azzal nyomta le a Maszopot, hogy olyan g*ci lett, mint ők, sőt, még annál is jobban. Egyszerűen ezzel a maszopisták nem kalkuláltak, mert már teljesen elvesztették a külvilág reális érzékelésének képességét (Gyurcsótány & company).
No de, lesz még ennek böjtje. Egyelőre csak szűk körben van csömör a Fidibusztól (ha nevezhetem magam mérsékelt konzervatív értelmiséginek, hahaha, az ilyen finnyások körében), de ha a rezsicsöki beszarik és L. János minden héten prodjuszel valamit index-főoldalas fasságot, OV (I. Stadionicus néven várom a proconsullá avatását) meg tovább építi a stadionokat és saját virtuális mauzólemát, a csömör gyorsan terjedni fog.

tölgyes 2014.06.24. 12:24:34

@Sejk a derék katona: Ha Orbánnak ez sikerült, akkor maga is részesül a jóból:)

tölgyes 2014.06.24. 12:31:56

@Hepci:A változásban, a fidesz bukásában én is bizonyos vagyok, de nem tudom ma megmondani, hogy ez mikor és mitől fog bekövetkezni. A választók a 40 éves előtörténet után adtak még 12 évet az MSZP-nek... és bűnbakká tették azokat az MSZP politikusokat, akik átsegítették őket a 40 évből az új világba:) Innen nézve lehet az ember akár pesszimista is.:(

Egy bizonyos: ha Ön olvasgatta TG 2010-14 közötti bejegyzéseit és az ATV újságírót, akkor láthatta: sűrűn írták le azt, hogy nincs tovább. Itt most biztos a fordulat. Ezután jött egy újabb 2/3-ad. Ez az újabb 2/3-ad akár fel is gyorsíthatja az eróziót, de a változáshoz kell alternatíva is. Ma az nincsen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 12:48:19

@tölgyes:
A 3 millió Gyözikeshow-néző országában bármi megtörténhet. :D

Idézem egy nagy közérdeklődésre számot tartó cikk címét az Index Velvet nevű mellékletéből:
"Ilyenek Hódi Pamela mellbimbói reggel"

(NERtársak, aki idejét érzi a celebkára f*szverésnek, sipirc a Velvetre...)

tölgyes 2014.06.24. 13:18:26

@Hepci: Én nem osztom a választót lenéző véleményét. Az ok itt nem a hülyeség, műveletlenség. Ez csak egy látszólagosan kézenfekvő magyarázat. Én azt látom, hogy nagyon okos és tájékozott választók minkét (bármely) oldalon képesek arra, hogy a legnagyobb szemétládákat, hitvány embereket támogassanak. Nem gondolom, hogy Konrád, Ferge, Heller, Vitányi Győzikeshow-nézők lennének. Oszt nézze meg hol állnak? Rendületlenül. Vagy nézze végig az első sorban ülőket Németh Sándor remek vasárnapi produkcióin. A magyar technokrata elit színe java tör ki viharos tapsban egy-egy remek mondata után. Mások a nagy áhítattól még a székből is kiesnek.:)
Vagyis ez a politikának nevezett valami az egyének szintjén korántsem olyan racionális, mint ahogy azt TG. és más bölcs és felkészült tudorok elgondolják.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 13:43:16

@tölgyes:
A tömegmanipuláció valóban elképesztő tudomány és intelligens embereket is beszippant(hat).
Tömegesen ismerek például értelmes, művelt nőket, akik az ezotéria csillagmezőin keresik valami elképesztő (s erotikus, persze) guru segedelmével a lelkük megemelkedését, miközben okulhatnának P. Tibi barátom ilyen célra szánt mondatából:
"Ha meg akarok tisztulni, letusolok."
Szóval nem egyszerű.
Nem a választókat néztem le egyébként, hanem a Győzikesó-nézőket. Ugye nem baj, ha időnként lenézek másokat... itt is előfordult... pl. szegény Lenint, legutóbb... pedig aztán tipikus-belpesti-(zsidó-baller) könyvmoly éppen pont nem vagyok... :)

Németh Sándor lelkes közönségének tagja az évfolyamunk egyértelműen legnagyobb agya, az egykor nagyra hivatott kutató is, a családjával egyetemben. Hát ez van, nem 1szerű dolgok ezek.
Én azt éreztem egyszer a Hit Csarnokban, ahol egy koncertet néztem meg némi hitéleti rituálékkal, hogy a sok kiművelt pacák azonnal darabokra tépne, ha mondjuk elkezdenék teli szájjal röhögni. Jobbnak is láttam, ha csak kívül röhögök...

A politikusok és tanácsadóik mintha egyre inkább és egyre hatékonyabban használnák az ilyen szekták eszközrendszerét a birkapopuláció egybetereléséhez.

Sejk a derék katona 2014.06.24. 14:00:11

ez volt már?
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
"Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán
leszopta Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta
Putyint" "Orbán leszopta Putyint" "Orbán leszopta

tölgyes 2014.06.24. 14:02:04

@Hepci: Természetesen lenézheti a Győzikefanokat, de az ő nézői között minden párt támogatói megtalálhatóak. Még azok is akik lelkesen vonulnak mint a Gárda tagjai a cigánysoron. Vonulás után hazarohannak és tanulják Győzikétől azokat a fordulatokat, amiket egy igazi férfi használ a feleségével szemben.:)Így tehát a probléma gyökeréhez nem visz bennünket közelebb a Gy.-nézők tábora.

Én láttam a két szememmel a TV-ben, ahogy HP kizuhan az első padból.. pedig egyébként nem is ostoba a fickó.:(

tölgyes 2014.06.24. 14:07:10

@Sejk a derék katona:Látom máris rácuppant Putyinra.:).. nagyon élvezheti, hogy ilyen sokszor ideírja.
@Hepci: Mit gondol? Zsüli nevet változtatott vagy ez a egy másik hülye?.. Vagy személyene Győzike jött közénk?:)

Sejk a derék katona 2014.06.24. 14:17:30

Péter Gábor nagyon profin mexervezte az ÁVÓ szakmai munkáját...

kár hogy már nem tud részt venni a SZOPÓS orbán kormányában...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 14:19:19

@tölgyes:
Hackot én is láttam akkor.
A tömeges ájulást nem vártam meg...

Sejk a Kis Herceg és egyéb, változó nevű építész (?) legújabb inkarnációja.

tölgyes 2014.06.24. 14:25:28

@Hepci: Végtére is nagyjából egyetértésre jutottunk. Ha ennél nagyobb lenne az összhang az már káros-kóros volna.

nyünyüge 2014.06.24. 16:40:32

@Hepci:

még Barczának áll följebb:

Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője kedden délután rövid közleményt adott ki, amelyben mindössze ennyit állt: „Szeretek tanulni, de nem szeretem, ha kioktatnak. Több alázatot és kevesebb pökhendiséget várnék el attól, aki a magyarok kenyerét eszi és időnként a magyarok segítségére szorul”.

Khal Drogo 2014.06.24. 17:56:34

@tölgyes: A mai törvénymódosítási javaslat a folyamat folytatása. Valakit, talán a volt köztársasági elnököt, talán mást, ki akarnak nevezni egyetemi tanárnak a Tesnevelési Főiskolára ( melyet feltubóznak egyetemnek hamarosan, ha még most nem az ).
Lehet hogy rektort is csinálnak belőle mindjárt.

Farkasvakság - Nem fognak meghátrálni. Ez a modell lényege. Bármi is történik, keresztülverik az akaratukat, de legalábbis mindent megtesznek ennek érdekében. Minden kompromisszum vereség, minden meghátrálás bukás.

Khal Drogo 2014.06.24. 18:00:11

érdekes hogy aszekelyek nevű blogtárs eltűnt. Kumin Ferenc bukásával leáldozott úgy néz ki egyes bérkommentelőknek is.
Elapadhatott a forrás.

nyünyüge 2014.06.24. 18:09:00

@Khal Drogo:
Dehogy-dehogy - csak átment a Facebook-ra.
Ott folytatja áldásos tevékenységét, változatlan stílusban és a megszokott tartalommal.

Khal Drogo 2014.06.24. 18:37:15

@nyünyüge: Akkor minden a legnagyobb rendben!

Sejk a derék katona 2014.06.24. 18:57:25

kedves virág nertárs !
nem jött kicsit későn ez a felmentő ítélet ????

index.hu/belfold/2014/06/24/kuria_be_kell_jegyezni_a_ketfarku_kutya_partot/

Khal Drogo 2014.06.24. 20:02:50

A fideszes Pósán László máris visszavonta azt a törvényjavaslatot, ami szerint az olimpiákon dobogós helyet szerző sportolók és a Kossuth-díjasok is egyetemi tanárok lehettek volna.

---

Nocsak. Hát mi folyik itt?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 20:09:54

@tölgyes:
Á, Tölgyes, magával nincs bajom. Kicsit (?) jobban kedveli a Fityeszt, mint én mostanában, na bumm.
Viszont maga legalább abban a fogalmi-szövegértelmezési-kulturális régióban mozog, hogy tudunk szót váltani/érteni, ellentétben pl. Lenin eftárssal (ki most nem szontyolodik el, á, dehogy, csak 1 amfora szólt itten)...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.24. 20:14:56

@nyünyüge:
Barcza úr vajon kijafasznak a kenyerét eszi kormánynyalonc ún. "elemzőként"?
Tényleg megáll a zész, ez a Barcza a jobb arcok közé tartozott anno az ING munkatársaként az ilyen elemzők-gazdasági jövőlátók között, most meg - a szakmai szempontok teljes feladása után - mintha felfedezné magában az ősmagyar-szittya vérvonalat is.
Mi lesz vele, ha már nem lesz fityeszhatalom, ő meg szakmailag-emberileg lenullázta magát? Beáll képviselőnek? Vagy annyit lehet keresni 4 év alatt egy ilyen századvégféleségben, hogy az egy bankhoz képest is vonzó alternatíva és élete végéig megalapozza a saját és hozzátartozói egzisztenciáját?

6.Lenin 2014.06.24. 21:43:35

@concret:

Én inkább 1 "érdekes" beszélgetésnek tartom , mint "elvszerűnek".
(megérne 1 misét elemezgetni a 3 pacák "elvszerű" hozzáállását.

Csak arra óhajtottam reagálni, hogy 1esek most hallgatnak.
Nem hallgattak, bár talán jobb lett volna.

Én a problémát másban látom, főleg így huszonakárhány év után.

tölgyes 2014.06.24. 21:54:47

@Hepci: Az elmúlt 20 év eseményei miatt ezt a közös szövegértelmezési stb keretet nagy értéknek kell tekinteni.

Fidesz: szörnyű, de még mindig nincs jobb. Ez a helyzet.

livengood2 2014.06.25. 09:06:43

ez van:
"...két nagy csoport alakult ki a társadalomban: a juttatáskeresőkké és kiskapukeresővé..."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_mukodik_orban_boszorkanykonyhaja.583019.html

"Orbán világossá tette, hogy aki Magyarországon üzletelni akar, annak ki kell jönnie vele, mert számos eszköze van arra, hogy elviselhetetlenné tegye az életét. (A skála az adóhatóság érdeklődésének felkeltésétől a cégekre szabott adók kivetésén és az állami megrendelések megvonásán át a nyilvános lejáratásig terjedhet - a szerk.)"

"A politika meghosszabbításaként kezeli a gazdaságot, ahol a pozíciókat újraosztják, nem pedig egy óvatosan formálható játéktérként, amely teret nyit az emberi kreativitás érvényesülése előtt, ami végül a rendszer egészének bővüléséhez vezethet. Az előbbinek megfelelően cselekszik, kezdve a közbeszerzések manipulálásától a dohánypiac újraosztásáig. Ha valaki így tekint a gazdaságra és meg van minden eszköze az akarata érvényesítésére, az elérheti ugyan újraelosztási céljait, de végül eljut egy olyan rendszerhez, amelyben nincs növekedés."

"Visszatekintve a rendszerváltásra Urbán úgy látja, Magyarország eljátszotta az eselyeit ...

Ha a gazdaság átalakítása, a versenyképesség erősítéses érdekében vissza akartak venni ebből a - nyugati összehasonlításban erősen korlátozott - jóléti rendszerből, akkor az emberek szembe fordultak velük. Ez már fél évvel a első szabad választások után, az 1990. őszi taxissztrájkban megmutatkozott. A politikusok leckéje úgy szólt, hogy Magyarországon csak fokozatos változtatásokat lehet lenyomni a választók torkán. Csakhogy a szocialista gazdaság szabályrendszere már a nyolcvanas években felbomlott. Az emberek kiskapukon keresztül érvényesítették az érdekeiket, és azt tanulták meg, hogy nem a szabályokat követők járnak jól, hanem azok, akik ügyesen megkerülik ezeket.

Ennek nyomán - idevéve az interjú elején említett réteget, amely a munkaerőpiacról kiszorulva állami járulékosként tartotta fenn magát - két nagy csoport alakult ki a társadalomban: a juttatáskeresőkké és kiskapukeresővé. Nem a politikusok a hibásak, hanem ez a rendszer, amelynek foglya a társadalom. A kapitalizmus létre sem jött, csak a késő Kádár-rendszer privatizált változata alakult ki. Urbán egy tízes skálán hármasra adja annak esélyét, hogy Magyarországon a következő két-három évben bármi változzon a jelenlegi helyzethez képes."

livengood2 2014.06.25. 09:12:04

A kapitalizmus létre sem jött, csak a késő Kádár-rendszer privatizált változata alakult ki.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_mukodik_orban_boszorkanykonyhaja.583019.html

nyünyüge 2014.06.25. 12:42:56

OFF képajánló:

img8.hvg.hu/image.aspx?id=bf54dd5e-f836-4ada-b435-f9c1c7c9f1e3&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

A kormány szerint az siker, hogy csökkent a munkaügyi központok nyilvántartásában lévők száma, látványosan emelkedett a foglalkoztatotti létszám, és kevesebben kapnak munkanélküliként támogatást. Közben négy év alatt 100 ezer emberrel több ember került az „árok szélére” – állapította meg a Policy Agenda legújabb elemzésében.

hvg.hu/gazdasag/20140625_Szazezer_embert_hagyott_az_ut_szelen_a_ko

nyünyüge 2014.06.25. 14:36:40

"Az NGM vezetője a parlament által elfogadott reklámadó kapcsán az RTL veszteségelhatárolásáról - ami az idei adófizetési kötelezettséget kvázi lenullázza - elmondta: ezt a Fidesz-frakció kérése nyomán megvizsgáltatja. Arra tekintettel, hogy fiktív, pusztán adóelkerülést célzó tevékenység gyanúja merül fel, Varga felülvizsgálatra utasította a NAV-ot."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/varga_rauszitja_a_nav-ot_az_rtl-re.583091.html

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.25. 16:43:09

@nyünyüge:
F*sznak szívóznak. :)
A NER lényege az, hogy akire rámutatnak, az mosolyogva odaadja a lóvéját a Hazának.

nyünyüge 2014.06.25. 16:52:08

@Hepci:
Az RTL válasza: jöjjenek nyugodtan, már úgy is külön szobája van a NAV-nak náluk :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.25. 17:17:03

@nyünyüge:
Remélhetőleg homokos navosokat küldenek. :D

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.06.25. 20:31:57

No aztán tudjátok-e, hogy kivel és miért járt közpénzen Lázár Londonban és máshol, ami annyira titkos, hogy még a lopott közpénzt is inkább visszafizette, csak ne kelljen vallania?

Hát a TV2-ös Demcsák Zsuzsával járt ott kefélni.

Még szerencse, hogy a keresztényi szeretet, a család ennyire fontos dolgok a kormánynak!

Mi lenne valami élj a mának filozófus kormány esetén!

Khal Drogo 2014.06.25. 21:25:41

@Akitlosz: Ha ez a pletyka bizonyítható lenne, akkor Lázár János politikai renoméja súlyosan megsérülhet. Egyrészt Demcsák Zsuzsa múltja nem a legjobb ( Playboy topples-fotók, Gyurcsány Ferenc majdnem kormányszóvivője lett, férjének zűrös cégügyei a Koszi-klán néven elhíresült maffiózóval aki embereket öletett meg ) másrészt Lázár János családos ember, harmadrészt ez egy átélhető történet a politikát nem érdeklő tömegtársadalom részére. Sokan nem is tudják mit jelent az a szó hogy milliárd forint, pl. így azt hogy 1 milliárd elsikkasztásával vádolnak valakit, az számukra értelmezhetetlen. De a szexualitás a felnőtt populáció 99,99999999 %-nak értelmezhető.

Ezért szoktak világszerte szexuális botrányokba belebukni politikusok nem pedig vagyonszerzési manőverekbe.

Persze az egész akkor lesz izgalmas, ha ez a pletyka bizonyíthatóvá válik, vagy ha nem is lesz bizonyítható, a lakosság döntő többségéhez eljut az információ és elhiszi ezt a pletykát.

Khal Drogo 2014.06.25. 21:46:35

A mai nap másik nagy híre, jut eszembe erről a Lázár-pletykáról ( amit én természetesen nem hiszek el, tisztelt bíróság és mélyen tiszelt belügyminisztérium, TEK és nem tudom még kicsoda nyomoz a netes fórumozók után, bocsánat ha valaki lemaradt ) - Lakner Zoltán ma bejelentette hogy bizony ő a fiúkra bukik.

Durvul a politikai helyzet.

korábban ulrike 2014.06.25. 22:29:45

FT
"Allies abandon Cameron ahead of summit"
....."Only Viktor Orbán, the controversial Hungarian prime minister, remains as a potential second 'no' vote."....
“ 'Going all in as the British have done is so confrontational, it basically scares off everybody else, even your friends,' said an ambassador from another EU country with concerns about Mr Juncker.'...
"Downing Street has had no contact with Mr Juncker since his presidential campaign began in March, an intransigence that supporters of Mr Juncker predict will backfire"

FT(Financial Times)
"Szövetségesei elhagyják Cameront a csúcstalálkozó előtt"
....."Egyedül Orbán Viktor, az ellentmondásos magyar miniszterelnök marad mint lehetséges 'nem' szavazó."...
" 'Minden zsetonodat feltenni, ahogyan a britek tették, annyira konfrontáló, alapvetően elijeszt mindenki mást, még a barátaidat is', mondta egy másik olyan EU ország nagykövete, amelynek fenntartásai vannak Junckert illetően."...
"Downing Street nem állt kapcsolatban Juncker úrral elnöki kampányának márciusi kezdete óta, ez a makacsság, amint Juncker úr támogatói jósolják, visszafelé fog elsülni."

Túl sok konfrontáció túl sok fronton egyidejűleg(belügyi államtitkár a legújabb) . Aki mindenütt erős akar lenni, sehol nem lesz erős. Kezd a tánc keringő dervis tánc féleségnek rémleni. Nekem úgy tűnik, megint nincs hatékony kormányzati kockázatértékelés és kezelés, és nincs hatékony belső koordináció. Lázár alkalmas csatározni, és szeret is valószínűen. De stratégiai koordinációra való alkalmasságát eddig nem sikerült bizonyítania.

'Akinek van kutyája, ne ugasson helyette', tartja a mondás. Lázárnak el kéne tudni döntenie, kutya-e még, vagy már előlépett. A ME mozgásszabadsága nem, hogy bővült, hanem szűkült, itthon is, másutt is. Saját csapata hozta mindezt össze számára, nem az ellenzék. Jobb lenne Lázár erre figyelmezne, s nem kutyát játszana, mert bajok lesznek. Hamarabb, mint gondolná.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.25. 23:02:12

@Khal Drogo:
Ez eddig is látszott rajta. :)

L. János, a kormány vasökle (vaspöcse?) legalább nem Steiner Kristóffal dzsentriskedett a köz pénzén Londonban, ha igaz a pletyka.

graycivil 2014.06.26. 10:56:15

"Tóta W.: Isten hozott a való világban!

Olyan kormányunk van – négy éve, hahó! – amely politikát csinál mindenből, és nemcsak azért, mert paranoid és korlátolt, és képtelen felfogni, hogy a különbözőséggel együtt lehet élni. Hanem azért is, mert egyre sokasodó, a férgeséből válogatott udvartartását parazitaként eteti. Ehhez rabolnia és erőszakoskodnia kell, mivel értéket teremteni nem tud, csak pofázik róla. Ez a kormány agresszív csövesként utolér mindenkit, akinek csörög valami a zsebében."

hvg.hu/w/20140619_Isten_hozott_a_valo_vilagban

F.Y!DESZ

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.06.26. 16:17:12

@Khal Drogo:

Nyilván csak rosszindulatú rágalmazás, ahogyan te mondod pletyka lehet, semmi több, hiszen lázár személye, eddigi példás életútja, a közért végzett áldozatos és lelkiismeretes munkája kizárttá teszi, hogy bármi valóságalapja is legyen a pletykának.
A londoni útja pedig csak nemzetbiztonsági okból titkos, hiszen a magyar nemzet számára annyira fontos ügyben járt ott, hogy inkább kifizeti utólag saját pénzből, csakhogy a Haza biztonsága ne kerülhessen veszélybe, ami szintén államférfiúi nagyságát bizonyítja, hiszen a haza biztonságáért, a köz javáért még a saját vagyonát is hajlandó feláldozni. Széchenyi legnagyobb magyar pozíciója ezzel méltó vetélytársat kapott.

Khal Drogo 2014.06.27. 19:11:44

Orbán Ráhel barátnőinek mobiljai miatt rendelték el a DNS-vizsgálatot. Fejenként 150 ezerért, lánybúcsús képek miatt - legalábbis így értesült a Hír24 rendészeti forrásból.
A lap szerint az eltűnt iPhone 4s-eket elsősorban azért keresik égre-földre, mert azokon olyan képek is voltak, amelyek a lánybúcsún készültek. Hogy pontosan mi látható ezeken a felvételeken, nem tudni. A Hír24 szerint a nyomozás költsége 9 millió forint volt.

---

No komment.

Khal Drogo 2014.06.28. 09:18:21

Olvasom hogy a NAV blokkolja szerda óta a netes fogadási oldalak egy részét. Ma reggel kipróbáltam, adtam időt, csütörtök-péntek, ez 48 óra, beírom a kereső az oldal nevét.
Láss csodát. Az oldal betöltődik.

Azért hogy a fogadási oldalt a NAV ne blokkolja ilyen kegyetlenül hatékonyan, fizetnie kéne az oldalnak évi 30 milliót és a forgalom után nyereségadót.

Szerintem a nem létező blokkolás kikerülése minden pénzt meg fog érni az oldalaknak. :)

Khal Drogo 2014.06.28. 10:17:47

Update : Azt a tájékoztatást kaptam hogy csak 15 nap múlva indul a blokkolás, hogy a fogadók ki tudjanak lépni.
Kíváncsian várom.

zarahusztra 2014.06.28. 11:07:49

....hogy mi van a háttérben, az persze kérdéses, de valószínűsíthetően még sincs hátra már az újra megnyert békés 4 év. Félelmetesen hasonlatos a maszop 2 megnyert ciklusa után azonnal kibontakozó botrányokkal...

graycivil 2014.06.28. 22:32:46

"Az élet szopás – Orbán beégett az EU-csúcson

Cameron legalább végig játékban volt: a mi erős emberünket viszont nem is kérdezte senki. Az erejéből is csak arra futotta, hogy a Néppártot egyfajta rejtekhelynek használja: amikor kiderült, hogy a Budapestre tartó német elnök, Johannes Gauck kerülné a vele való találkozást június 16-án, a szégyen elől háromnapos portugáliai tanulmányi kirándulásra menekült; itt hagyva csapot-papot, a seggnyalói által a tiszteletére szervezett ingyenkoncertet, és Gauckon kívül még három másik köztársasági elnököt."

magyarnarancs.hu/narancsblog/az-elet-szopas-orban-mar-megint-beegett-az-eu-csucson-90746

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Khal Drogo 2014.06.29. 00:41:56

@graycivil: Amíg ezek a hírek jelenti a Fidesz összeomlását, addig a Fidesz hátradőlhet és pezsgőzhet.
Juncker nevét kb. 1000 emberből egy ha hallotta valaha. Gauk nevét jó ha 10 000 emberből egy ha ismeri. Ki volt az előző német köztársasági elnök pl. Nekem fingom sincs. Pedig szerintem én Magyarországon a top felső 10%-ba tartozom a politikai és közéleti tájékozottságban.

Az embereket az ilyen hírek nem érdeklik. Tudom hogy kegyetlenül hangzik de ez van. Senkit sem érdekel hogy Orbán találkozott-e Gaukkal.

Khal Drogo 2014.06.29. 00:50:31

@zarahusztra: Más azért a helyzet annyiban, hogy ma a viták nem a miniszterelnök körül zúgnak és örvénylenek ellentétben 2006-al. Ma a vita, legalábbis egyelőre, Orbán Viktor különféle szárnysegédjei között dúl.
Lázárról cikkeznek hogy milyen arrogáns, korábban Hoffman ellen tüntettek vagy épp Matolcsy-t hülyézte le mindenki és így tovább. Míg a küzdelem Orbán különféle alárendelt pozícióért megy, addig a miniszterelnök a sárdobálásból kimaradva nézi a játékteret. Ha nagyon odakozmál egy-egy ember, lecseréli másra.

Szó sincs semmiféle olyan hatalmi harcról ami megkérdőjelezné Orbán Viktor primátusát a jobboldalon. Kisebb-nagyobb alárendelt pozíciókért megy olykor nagyon élesen a küzdelem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.29. 11:03:32

@Khal Drogo:
Meg kisebb-nagyobb (s még nagyobb) alárendelt lóvékért.

livengood2 2014.06.29. 13:16:44

@Khal Drogo: "a top felső 10%-ba tartozom"

szerenykedsz :)

livengood2 2014.06.29. 13:35:59

@graycivil: Nagyon sajnalom, de ha a narancs, klubradio, stb helyekre benezek neha, hat... siralmas a helyzet. Ott olyan emberek irnak, musort vezetnek akik vegleg leszerepeltek. Pl. ez az "Orban beegett az EU csucson" cikk is. Jol irja @Khal Drogo: amig erre futja az ellenzeki sajtotol, addig orban hatradolhet. Az ilyen cikkek csak a zsigerbol orban gyuloloknek nyujtanak napi ragnivalot.

graycivil 2014.06.30. 11:38:39

"Reklámadó: újabb törvénymódosítással mennek neki az RTL-nek

...a Google- vagy Facebook-hirdetések után is fizetni kell majd reklámadót – igaz, nem a világcégeknek (amelyek nem feltétlenül honi bejegyzésű cégeiken át fogadják a megrendelést), hanem a reklámozóknak."

nol.hu/gazdasag/reklamado-ujabb-torvenymodositasal-mennek-neki-az-rtl-nek-1471215

Úgy látom, Le Sopeau nem bírja, ha nem vághat mindenkinek a képébe. Paranoia!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.30. 12:03:41

@graycivil:
Ez a Le Sopeau a legújabb DK-s irányelv szerinti +nevezés?
Szelle(m/ntés)es, khmmm.

nyünyüge 2014.06.30. 12:12:18

Magyarország urai nem levágott lófejjel, hanem a Magyar Nemzeten keresztül üzennek egymásnak.

Az egyszerű polgár pedig, aki nincs beavatva a nagyok dolgaiba, csak kapkodja a fejét. Azt látja, mert nem hülye, csak tájékozatlan, hogy repkednek a pofonok, alacsonyan szállnak a széklábak, és időnként kések, valamint más gyilkolásra alkalmas eszközök is előkerülnek.

Csak hát a nagy zűrzavarban a polgárnak fogalma sincs arról, hogy ebben a nagy verekedésben ki kivel van. Ölik egymást az urak, ennyit ő is fel bír fogni, de igazából még örülni sem tud ennek, mert tudja, hogy a végén mindig a kisember húzza a rövidebbet, bárki is marad kiterítve a kocsma közepén.

Talán, ha mind kifeküdnének a küzdő felek, maradna még valamennyi remény.

fsp.nolblog.hu/archives/2014/06/29/Apa_kezdodik/

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.06.30. 17:35:21

"
Orbánnak (vagy aki őt kitalálta) több zseniális felismerése is volt.
Figyelemreméltó, az is ahogyan a tánclépéseit meg tudja magyarázni bel- és külföldön.

Gyakorlatilag minden olyan megszorítást végigvitt, amiről az MSZP-SZDSZ kormány csak álmodott. Annyit holokausztozik, amennyit egy átlag SZDSZ-es száz év alatt sem. És a degenerált rajongóinak az úgy adja el: Ez csak a látszat! Tudjátok feleim, ezt kell csinálni, hogy ne bántsanak minket a gaz impérialista zsidók. De mi valójában kurváranemzetiek vagyunk ám! És nemzeti politikát csinálunk titokban!" És az idióta csürhe ezt el is hiszi.

Aztán kimegy külföldre, ahol meg azzal házal, hogy ő az egyetlen, aki ezt idióta csürhét kordában tudja tartani: "Igaz, hogy a rajongóimnak, a nemzeti tábornak mindenféle nemzetieskedő sódert lökök, ami nálatok, kedves európai barátaim, már-már elfogadhatatlan. De higgyétek el! Ha nem én gyűjtöm őket magam köré, akkor majd lesz más, aki talán még komolyan is gondolja ezeket a nemzeti, EU-ellenes szólamokat. Hát kell ez nektek?! Nem jobb kezekben van nálam ez a tábor, mint egy valódi nacionalistánál? Én tudom, hogy kell leereszteni a gőzt Magyarországon, aztán titokban úgy is azt csinálom, amit ti is akartok! Támogassatok hát engem ebben!"
És ezért elnéznek neki mindent. Mert bár nem szeretik különösképpen, de bele sem mernek gondolni, mi lenne Magyarországon Orbán nélkül.

Úgyhogy valamit nagyon tud a manus. Profi néphülyítő, az biztos, aki mindenkinek azt mond, amit hallani akar, miközben egy teljesen ideológiamentes szélhámos, aki egy bűnszervezetet épít, nem egy Országot.
A retardált baloldalnak esélye sincs ellene. Azok még mindig azt hiszik, hogy a politika annyi, hogy külföldről mindent megmondanak nekik, ők meg végrehajtják.
"

Szerintem nagyon jó elemzés.

Nem tudom, hogy megérjük-e, hogy Török Gábor is átlátja valaha ennyire a politikát.

korábban ulrike 2014.06.30. 20:21:34

@Hepci: A DK még nem tudja, mindnyájan Les Sopeaux vagyunk. A mindenkori nemzeti vezetőn keresztül csatlakozunk fel a nagy nemzetközi szopató hálózatra. A globalizált digitális világban ez a becsatlakozás már egy szabványosított interfaceken keresztül valósul meg, s az egésznek Electronically Distributed Global Sucking System a neve (EDGS). Baj csak akkor van, mikor a nemzeti főszopó többet szív le, mint amennyit a nemzet aztán hajlandó beszopni tőle - politikai válság (parasztlázadás, forradalom, ellenforradalom, fülkeforradalom) a neve az ilyen helyzetnek - . mert olyan problémát, hogy nem érkezett volna elég szopni való a nemzeti hálózatba még nem jegyeztek fel történelmünk során.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.30. 21:13:27

@korábban ulrike:
A DK alrendszerére (interfax: pápai löttyedt debreceni) 1más mellett csatlakozik Graycivil és V. Ágnes?

livengood2 2014.07.01. 13:32:37

@Akitlosz: Szerintem is jol elmzgtsz, vagy valami ilyesmivel jo iranyba hordassz hetet-havat. Kiveve: "ideológiamentes szélhámos, aki egy bűnszervezetet épít". Ez, mar ne haragudj, de mulatsagosan.

Ha igazan meg akarsz remiteni, akkor a vegkovetkeztetesedben ideologianak, allamnak szerepelnie kell. Mert, ha ideologiara sem futja (ne ma! - az internet vilagaban? - nehany nap alatt egy zsebkonyvtarbol is ossze lehet ollozni, masoknak is sikerult), raadasul csak egy bunszervezetet kepes osszehozni 2/3-al, akkor bizony sokaig nem huzza. Akkor pedig minek keseregni? Az a nehany ev hamar elmegy a haverokkal a kocsmaban, disznovagasokon, lagziban, meg hat ugye a csalad: szuletesnapok, keresztelok, temetesek, mind mind alkalom a bufelejtesre. Fut az ido, mint a lokott nyul.

Szoval, ha mar te sem tudsz valami remisztore kilukadni, akkor inkabb szorakozzunk! Tegyel fel valami zenet, nyiss uveget, menj at a szomszedhoz. O is unatkozik.

(Vegyel peldat TG-rol. :)

Khal Drogo 2014.07.01. 17:41:51

Újraindulhat 2015 tavaszán a túlzottdeficit-eljárás, ha Magyarország nem tesz pótlólagos költségvetési intézkedéseket, közölte kedden délután az Európai Bizottság, miután szakértői csoportjuk múlt héten látogatást tett Budapesten. A forint a hírre zuhanni kezdett.
A küldöttség elismerte ugyan, hogy javul a magyar makrogazdasági helyzet, de úgy vélik, a zömmel az állam által fűtött növekedés 2015-ben lelassul. A magyar gazdaság pedig továbbra is sérülékeny, magas az államadósság, amelynek ráadásul nagy része külföldiek kezében van.
Nincs vita a kormánnyal abban, hogy a hiány idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt marad, de az államadósság szerintük nem képes csökkenő pályára állni, amivel az ország megsértheti a Stabilitási és Növekedési Paktum követelményeit, és visszakerülhet 2015 tavaszán a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá.
A brüsszeli szakértők több ajánlást is megfogalmaznak. Szerintük a társaságiadó-rendszert kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá kellene tenni, az szja-nál pedig az alacsony jövedelműek adóékét csökkenteni kellene. Úgy vélik, javítani kellene az üzleti környezetet, erősíteni a piaci versenyt, többek közt a szolgáltató szektorban. A devizahiteles-ügyekkel kapcsolatban hangsúlyozták: konzultálni kell az érintettekkel, a terheket pedig meg kell osztani minden érintett között, és fontos, hogy a döntések ne veszélyeztessék az ország pénzügyi stabilitását.

---

Szép lassan araszolunk a kiigazítás felé. Nem is tudom volt-e olyan év Magyarországon, amikor nem volt költségvetési kiigazítás. Esélyes hogy nem volt.

Felkészül : 2014.

Khal Drogo 2014.07.01. 17:47:18

Július elsejétől kötelezően közmunkát kell végezniük Szlovákiában azoknak, akik igényt tartanak az állami szociális juttatások közé tartozó jövedelempótló segélyre, az intézkedés több mint 95 ezer embert érint.
Az intézkedés alapján a jövedelempótló szociális segélyben részesülőknek legalább havi 32 óra közmunkát kell végezniük. Attól, aki nem vállalja a többnyire a helyi önkormányzatok által biztosított közmunka elvégzését, megvonják a mintegy 62 euró (megközelítőleg 19 ezer forint) összegű segélyt, amelyben például a munkanélküli-segély időtartamának lejárta után részesülhetnek az igénylők. Azok, akiknek nem tud munkát biztosítani az önkormányzat, továbbra is közmunka nélkül kaphatják a juttatást.

---

Valahonnan ismerős ez. De honnan is?

nyünyüge 2014.07.01. 18:37:32

Az RTL az imént csinált bohócot L.Simon Lászlóból - a Facebook-os és google-os hirdetések után kivetendő reklámadó kapcsán - merthogy "véletlenül" kiderült, hogy az a kisvállalkozókra is vonatkozik, és nem is elenyésző mértékben.

korábban ulrike 2014.07.01. 23:11:03

@Khal Drogo: Ezt a kormányt nem a baloldal veszélyezteti, hanem a jobb. A jobb kéz, a tündérmesés. 2014-et írunk, és semmi eredmény a gazdaságban a kezdeti vérmes várakozások dacára. A Matolcsy féle nem is tudom mi (gazdaságpolitikának nem nevezném) politikai kárai már a kormány számára is egyre súlyosabbá válnak. Ez a legnagyobb terhük. Hiba volt Orbánnak ennyire rábíznia magát MGY-re. Nem tudom, miért nem váltott időben. Ez nem gazdaságpolitikai hiba volt OV részéről, nem lehet azzal magyarázni, hogy nem ért hozzá. Tudnia kellet volna, egy kis, az EU GDP-hez említésre sem méltó részesedéssel hozzájáruló ország nem indíthat többfrontos gazdasági háborút. Tudnia kellett volna időben békét kötnie. Nem tette, s beleragadt, úgy látszik, s ahogy telik az idő, úgy válik egyre lehetetlenebbé, hogy viszonylag ésszerű feltételek mellett békét kössön. Szépen lassan felőrlődik nem csak gazdaságilag. Belefojtják saját gazdasági mocsarába. Az idő nem neki dolgozik. Az ellenfélnek pedig pénze és ideje van.
A meglepő az, hogy ezt a ciklust eléggé kapkodva kezdték el, ahelyett, hogy lenyugodva egy kiegyensúlyozottabb, józanabb és - mindenekelőtt - szakszerűbb kormányzásba kezdtek volna bele. De nem ezt történt, számomra érthetetlen módon el kezdtek csapkodni és kapkodni, új frontokat nyitni. Hiba volt, már látszik. Lázár hirtelen beleszaladt egy-két csatába, amiről azt gondolhatta, gond nélkül megnyeri. De nem nyerte meg, elvesztette.
Nem utolsósorban a gazdaságpolitika teljes kudarca miatt szükséges az egyre jobban ellehetetlenülő propaganda fenntartása, minek persze megvan a politikai ára, még akkor is, ha ezt nem hajlandóak tudomásul venni. De talán józanabb részük érzi is ezt: túl hosszú ideje, túl bárgyú módon folyt. El kellett volna hagyni már régen, de a gazdasági helyzet nem engedte, nem engedi. A mai RTL hiradó a legjobb adalék, mibe keverte magát a kormány. Egy átgondolatlan, kapkodó törvénnyel, aminek anyagi haszna semmi, politikai erkölcsi kára kitalálójára csapódott vissza igen sebesen. Kapkodás, csapkodás, higgadt, józan ész hiánya. Csodálkozom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.02. 13:14:14

@korábban ulrike:
Csodálkozol?
Egy olyan komplett gyagyás, mint M. Gyuri, talán egy Burundi-szerű banánköztársaságban lehetne még kulcspozícióban, feltéve, ha a diktátor kedvence (s persze, alacsonyabb nála is). :D

graycivil 2014.07.02. 14:36:09

"Szüret extra: A Magyar Nemzet Orbán Viktor lelkét nyalogatja

A magyar miniszterelnök a második győzelem alkalmával az őszi önkormányzati választásra és egy régi népi szólásra utalva azt mondta: három a magyar igazság. S ismert enyhe félmosolyával hozzátette, bár a szerénység és az alázat a jó kormányzat ismérve, nézzék el neki, ha most büszke és örül. Az ő példája bizonyítja, hogy a politikusi nagysághoz, a jó kormányzáshoz nem csupán tehetség kell, hanem életerő is. Hatalmas küzdelem és teljesítmény van mögötte, s nem kisebb vár rá. Szinte misztikus dolog, ahogy egy nemzet legszorítóbb szükség idején kitermeli magából azt a politikust, aki államférfinak bizonyul. A baloldalon az elmúlt negyedszázadban nem termett ilyen férfiú, sőt azt kell mondanunk, hogy egész modern történelmünk során nem. Némelyik úgy vélik, Kádár ilyen személyiség volt, de az ő kétségtelen politikai talentumát nem a nemzeti szükség és akarat, hanem az idegen önkény irányította.”

magyarnarancs.hu/feketelyuk/szuret-extra-melyre-hatol-a-magyar-nemzet-orban-viktor-hatsojaban-90776

Kérném a köpőcsészét! Most Le Sopeau-t sz.pták le. Én a hívei nevében kikérném magamnak, hogy ilyen hülyét csinál belőlük a lakájmédia.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Khal Drogo 2014.07.02. 19:15:54

@korábban ulrike: Szerintem erős túlzás hogy Magyarország gazdasági háborút folytatna. Sekélyes ismereteim szerint ez védővámok, mennyiség korlátozások és egyes termékek kitiltását jelentik. Ilyesmi nincs.
Helyette van egyes ágazatok tulajdonviszonyainak befolyásolása és mellette költségvetési bevételi források megszerzésére irányuló adópolitika, különadóztatás, akár egyes vállalatokra szabott törvényekkel.

Magyarország egy vállalatok ellen vív úgymond háborút, nem pedig az EU ellen. Az EU-s tag Németország Mercedes és Audi gyára pont úgy megkapja a támogatást mint eddig korábban és egyes német pénzügyi vállalatok pedig pont megkapják a tetemes különadót.

Ha háború lenne mondjuk a németek ellen, akkor ez elképzelhetetlen lenne.

A kormány jól-rosszul taktikázik, egyes területeken tetemes adókkal fedezi jólléti intézkedéseit más területen pedig tetemes támogatásokat nyújt. Van itt minden, közösségi vagyon privatizálása araboknak lásd Párizsi udvar, van támogatás EU-s cégeknek lásd Audi gyár bővítés, van orosz érdekeltségekkel üzlet - lásd horror-áron vett MOL részvénycsomag, lásd Paks II, vannak USA érdekeltségű cégeknek nyújtott beruházási kedvezmények lásd Coca-Cola gyárbővítés.

Az számomra teljesen kaotikus és átláthatatlan hogy épp ki a kedvenc és ki nem az. Ez időszakosan változik, mindig rövid lejáratú ideológiai töltettel leöntve. Remek példa erre a Wizz Air. Kormányváltáskor ellenzéki kádertemetőnek lett megbélyegezve és a MALÉV-ot feljelentő utolsó szemét vállalatnak. Ma stratégiai partner, reklámembere Szíjjártó Péter, olyan nagy a barátság mint még soha sem.

A T-kom egy rohadék nyerészkedő vállalat volt, nyakába kapott egy sms-adót a többiekkel együtt. Ma már olyan nagy a barátság mint még soha sem. Pedig ez is német vállalat.

A kormányzati propaganda és a valós cselekvés szerintem nem nagyon egyezik.

Khal Drogo 2014.07.02. 19:18:09

@nyünyüge: az RTL Klub jól beégette a képviselő urat. Pedig korábban te magad tartottad kizártnak a felvetésemre, hogy az RTL ezt a médiaadót nem fogja annyiban hagyni és kritikusabb műsortartalmat fog előállítani.

korábban ulrike 2014.07.02. 21:11:51

@Khal Drogo: Ne kacagtass. "Helyette van egyes ágazatok tulajdonviszonyainak befolyásolása és mellette költségvetési bevételi források megszerzésére irányuló adópolitika, különadóztatás, akár egyes vállalatokra szabott törvényekkel. " Mi a gazdasági háború, ha ez nem, amit vázolsz?

"Magyarország egy vállalatok ellen vív úgymond háborút, nem pedig az EU ellen." Ki mondta, hogy az EU ellen? Egyébként sincs olyan, hogy EU gazdaság. De van német, francia vagy más egyéb gazdaság, német, francia vagy más egyéb politikával és befolyásolási képességgel. Az EU-t nem tudod támadni, sem gazdaságilag, sem politikailag. De tudod támadni, mind gazdaságilag, mind politikailag meghatározó államait. Amikor gazdaságilag támadsz valakit, mindig valamilyen konkrét kiszemelt cégek ellen lépsz fel más más eszközökkel - pl. vám, ami defenzív eszköz, s az EU-n belüli országokkal szemben nem praktizálható.

Röviden, a gazdasági háború nem vámolás, hanem a másik adott piacra való kijutásának vagy operálásának akadályozása. Vagy így, vagy úgy. Ha te új piaci szereplőket teremtesz - más pénzén - , és azok piaci viselkedését más piaci szereplők kárára támogatod, akkor gazdasági háborút folytatsz.
Adalék gazdasági háború fogalmához: az oroszok gazdasági háborúja. Putyin mikor hatalomra jutott 30% volt az állami tulajdonú rész az orosz gazdaságban. Ma ez az állami részesedés már 50%.

6.Lenin 2014.07.02. 21:57:22

ez a kedvencem...

Hörgő zsenik köcsögözik 1mást.

Khal Drogo 2014.07.02. 21:58:43

@korábban ulrike: Legyen úgy ahogy mondod. Két észrevétel még : 1) 4 éve azt olvasom hogy mostanság ez a gazdaságpolitikai bukásra ítélt. 2012 óta javulnak ennek ellenére a makroadatok, igazi áttörés nincs, de a megjósolt összeomlás sem látszik, a jóslatok folyamatosan frissített dátummal azonban újra felbugyognak. Nálam ez már hitelét vesztette.
2) Lehet hogy én vagyok a hülye, de nem értem hogy a korábban egyöntetűen szétfikázott törvények miért nem buktak el az EU jogi fórumain. Esküdt tettek szakértők hogy a különadók fele jogellenes és a végtörlesztés na az végképp, a magánnyugdíjpénztárak államosítása pedig lopás. Ehhez képest nem történt semmi sem. Néhány jelentéktelen költségvetési vonzatú törvény elkaszálódott de a fajsúlyos ügyekben szép sorban fonyadt el a beadványok.
Itten akkor mostan valami nem kerek nekem.

Khal Drogo 2014.07.02. 22:14:06

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/13/hazudik_a_kormany/

Itt le vagyon írva, minden jogot megsértett a végtörlésztést. Ehhez képest eltelt 3 év 9 hónap, egy hangot nem lehet olvasni hogy az EU Bírósága elmarasztalta volna Magyarországot.

korábban ulrike 2014.07.02. 23:43:05

@Khal Drogo: Pont az a baj, hogy nem javul. Sem strukturálisan, sem másként. A nagy trendek maradtak, egyre jobban szakadunk le, az államadósság nem csökken, versenyképesség nem nő. Míg ez utóbbi nem nő, addig az előbbi egyébként nem is igen csökkenthető. Ilyen jogi hozzáállással pedig (kapkodás, kiszámíthatatlanság, pancserség) nem is fog nőni, mert kiszámíthatatlanná teszi a környezetet az ilyen viselkedés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.03. 08:53:26

@korábban ulrike:
Mitől is csökkenne az államadósság?
Az államháztartási hiány a Fidesz-kormány minden évében meghaladta a GDP-növekedést, csak kevésbé, mint a kiemelkedően tehetséges Maszop-kormányok alatt.
A többi a duma meg a vargamisizés (= hazudozás).

Mókus ős 2014.07.30. 20:11:21

@kigyurt álat:
Álat, figyeled, mi megy itten hónapok óta? Reklámadó, aszfaltadó, mezgazd támogatások visszavonása, stb, kb. kétnaponta cikkezik a sajtó a Nagy Nemzeti Kurvaanyádozásról. A Nemzet legutóbb OV sajtósát nevezte primitívnek, amit közleménycsörte követett. Na, dereng valami annak a súlyáról, ha a Nemzet és a HírTV valamire ráfeszül? Nem? Gyúrjá' tovább, előbb-utóbb két elles állat lehetsz. Bájbáj.
süti beállítások módosítása