Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2014
aug 07
21:29

Egy egyetemi kollégám szerint Orbán Viktor a magyar politika legőszintébb szereplője: bár a beszédeit rendszeresen túlmagyarázzák és ezért aztán félre is értelmezik, valójában csak oda kellene jobban figyelni arra, amit mond. Ez a megközelítés persze biztosan vitatható, nem csupán az elhíresült “ne arra figyeljenek, amit mondok”üzenete miatt, hanem egyszerűen azért, mert idehaza a miniszterelnöknél kevesen tesznek többet azért, hogy a választói igényekhez, ízlésekhez, a befogadói közeghez igazítsák mondanivalójukat. Ugyanakkor annyiban mégis csak van valami az őszinteségre utaló megjegyzésben, hogy a céljait illetően Orbán Viktor meglepően nyíltan szokott fogalmazni: ha valaki olvasgatja a kormányfő régebbi beszédeit, szinte mindegyikben megtalálhatja azokat a gondolatokat, amelyek a későbbi események tükrében sokkal jobban érthetők, mint az elhangzás pillanatában voltak.

tusvanyos.jpg

A beszédekben kifejezetten erős, eddig már közel két és fél évtizedes politikusi életútban a legnagyobb hatású, legtöbbet idézett darabok közé látszik felsorakozni az idén júliusban elmondott tusnádfürdői szónoklat. Orbán Viktor mondatait nem csupán itthon elemezte és értékelte szinte mindenki, aki a politikával foglalkozik, de a világ legnagyobb újságjaiban is megjelentek már kifejezetten erős állításokat megfogalmazóírások róla. Az egyik értelmezési oldalon Mussolinit és Putyint emlegetik, a demokrácia végéről beszélnek, a másikon – ez inkább csak itthon jelent eddig meg - pedig azt magyarázzák, hogy az illiberális jelző valójában nem a demokráciáról és annak alapértékeinek tagadásáról szól, hanem csupán a bajainkat okozó liberalizmus kritikája.

Őszintén szólva engem is nagyon érdekel, hogy Orbán Viktor miért éppen ezt a beszédet mondta el Erdélyben. Jó lenne tudni azt is, hogy mire gondolt, amikor a politikatudományban kifejezetten a demokrácia “csökkentett” változataként értelmezett illiberális demokrácia fogalmát használta politikai céljai leírására. Az is nagyon sokat segítene, ha tudhatnánk, hogy mennyi volt a beszédben a “csali”, mennyi a “teszt”és mennyi a szimpla “hiba”. Jó lenne tudni, ám én nem tudom, éppen ezért arról, hogy mi volt a beszélő célja, írni sem tudok. Szerencsére azonban a politikai elemzésben van egy ezeknél sokkal fontosabb és lényegesen könnyebben megítélhető szempont, ami egy politikusi cselekvés (a beszéd is az) esetén döntő lehet: ez pedig a hatás kérdése.

Bármi is volt Orbán Viktor szándéka vagy célja ezzel a beszéddel, az eredménye ma elég egyértelműnek látszik: felerősítette a kormányzásával és politikai céljaival kapcsolatos félelmeket. Akár akarta, akár sem, a Magyarországgal kapcsolatos hírek a világban ma minden korábbinál lehangolóbbak: a világ legbefolyásosabb újságjai a diktatúra előszobájaként festik le a jelenlegi magyar belpolitikai helyzetet. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy egy ilyen bemutatás kifejezetten ártalmas az országak: nem csupán hangulatban, de forintban is mérhető károkat okoz.

Természetesen lehet erre azt mondani, hogy a liberális világ már csak ilyen, hogy bántják a magyarokat, hogy tudatlanságuknál csak a gyűlöletük nagyobb, hogy félreértés az egész, s hogy csak a nemzetközi baloldal szítja a hangulatot. Ugyanakkor a politikában (is) mindig van alternatíva: az ember, a politikus dönthet úgy is, hogy olajat önt a tűzre, de úgy is, hogy inkább a vizet választja. Így érhet össze a cselekvésben - és aztán az elemzésben is - a szándék és a következmény.

(Heti Válasz, 2014. augusztus 7.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr236586163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2014.08.12. 20:00:49

@szoja122:

Drága orosz, afgán, iraki, egyiptomi,líbiai,görög, portugál,spanyol, indiai,pakisztáni,ázsiai, afrikai, dél-amerikai, déli-, és északi sarki embertársaim mikor fogjátok már végre megérteni, hogy a ti feladatotok a mi jólétünk biztosítása?

Választhattok magatoknak más vezetőt, de úgyis megbuktatjuk, ha nekünk nem fog tetszeni. Addig fogtok szavazni, míg nem olyanra szavaztok aki tudja, hogy mi, mit várunk el tőletek.

Ti 1 lusta, és buta nép vagytok, fogalmatok sincs, mit is szeretnétek valójában.

Mi tudjuk.

Amennyiben azt csináljátok, amit mi jónak látunk, kaptok szép plázákat, nagyon okos telefonokat (amit úgyis ellenőrzünk/lehallgatunk nehogy már azt pofázzátok amit akartok). Megvédünk benneteket terroristáktól (akik mást sorsot szánnának nektek).

Kedves bunkó náci Orbán Úr képtelen megérteni, hogy a magyarok-szerintünk- 1 szellemileg alultáplált keleti csorda? Soha nem fogják megérteni, hogy mi a jó nekik.

Mi tudjuk.

Mi adunk munkát (igaz harmad annyit fizetünk érte, de ennyit érdemelnek, lusta népség). Vannak Önöknél kiváló szakemberek is (igaz pillanatnyilag tök bunkók, és soha a büdös életben nem bizonyítottak semmit a szakértelmükből, de ezt most hagyjuk, ne feszegessük)

Te rohadt antiszemita bunkó Orbán, mikor fogod már fel, hogy úgyis mindent elkövetünk a megbuktatásodra? Rendkívül tehetséges, és megbízható seggnyalók hada szolgál minket, bármikor képesek írni bármekkora hazugságot. Ti csak a mi kiszolgálásunkra vagytok alkalmasak. 49-ben,Trianonban, Jaltában, 56-ban is eladtunk benneteket , hogy csak az utóbbiakat említsük.

Ekkora köcsög vagy Orbán, hogy ezt nem akarod/tudod megérteni? Gondolod, hogy 1enrangúk lehettek valaha is velünk?

Beszarás, hogy mennyi bunkót is hord a Föld a hátán.

Khal Drogo 2014.08.12. 20:01:22

@nyünyüge: Akkor még gyengébb képzés mint gondoltam. Ehhez képest a sajtó azt a képzetet alakította ki, mint felületes bámészkodónak hogy egyetemi szak lesz a juhászképző.
A sajtó orbitálisan csúsztatott az ügyben, megint egy nagy semminek csaptak óriási feneket hogy végül úgy zárják le, ilyen is csak Magyarországon lehetséges.

Nagy hisztériakeltés megy minden oldalon.

nyünyüge 2014.08.12. 20:05:44

@Khal Drogo:
Azért én a szakértőkre hagyatkoznék inkább helyedben, aki gyakorló absztinens -- a szakértők szerint a pezsgő + tömény vagy a mindenféle üdítőbe kevert tömény alkohol palackozva vagy mixelve -- nagyon veszélyes, és főleg a KEZDŐK és ÁRTATLANOK számára veszélyes keverékek.
Ami miatt az "alkoholos üdítőital" kategóriát betiltásra javasolják.

6.Lenin 2014.08.12. 20:06:10

@Khal Drogo:

Nem becsülöm alá. Ameddig Amerikának érdeke, hogy ezek létezzenek, lesznek is.

Az amerikai "demokrácia exportot" jelenleg hullahegyek jelzik szerte a világban.

Azon lehetne vitatkozni, hogy ez szándékos, vagy a "liberalizmus" hülyeségéből ered-é.

6.Lenin 2014.08.12. 20:18:30

@nyünyüge:

Sokkal hasznosabb a drogokat legalizálni, attól hamarább hülyülnek/döglenek a népek.

Mi a toszért kéne itt bármiféle kulturált bárminek is a fogyasztására oktatni/tanítani a sok köcsögöt.
Így is sokan vagyunk.

( a vírusok se nagyon váltak be, eddig)

Khal Drogo 2014.08.12. 20:39:08

@nyünyüge: Magyarországon biztosan nem fogják ezeket betiltani. Inkább megadóztatják de nem tiltják be.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.12. 22:51:59

@nyünyüge:
Gondolom, jelenleg a Szigeten pl. nem jellemzően "alkoholos üdítőitaloktól" kerülnek testen kívüli állapotba a nemzetközi ártatlanok...

szoja122 2014.08.13. 06:45:29

@Khal Drogo: Nem érted a lényeget. Ahogy szoktad megint relativizálsz.

Közpénzen ne reklámozzanak olyan terméket, ami rendkívül káros. Olyan kormány egyetért ezzel aki állítólag egészségvédő okokból vezette be a chipsadót. Ez felháborító!

Ez a lényeg, a többi rizsa.

Khal Drogo 2014.08.13. 08:17:07

@szoja122: A Tokaji bor, nemzeti büszkeségünk, a Hungarikumok alfája és omegája is alhokoltartalmú termék. Az Agrármarketing Centrum amióta létezik költ közpénzt a borturizmusra, a bormarketingre. Megy közpénz továbbá pálinkafesztiválok reklámozására is.

A magyar gasztronómiai stratégia alapvető része a bor, pálinka, melyek a turizmus stratégiájában kiemelt helyet foglalnak el.

Lehetne értelmes vitát folytatni arról hogy az alkoholtartalmú termékeket fogyasszanak-e az emberek, ennek fogyasztását az állam támogassa.e, illetve ha nem fogyasztanák az emberek, mégis mit adnának helyben lakóaknak megélhetésként.

Mert a legtöbb borvidéken semmi sincs. Ha bor sem lenne ott, senki sem menne oda.

Szóval kicsit bonyolultabb a kérdés.

Chipsadó : Nem ez az egyetlen terület ahol egymást ütik az érvelések, a programok. stb. Miközben az állam egyik nap költ az alkoholtermékek reklámozására, másnap meg kampányt indít hogy a milliós alkoholbetegek számát csökkenteni kéne.
Ilyen ez. Egyik kéz nem tudja mit csinál a másik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.13. 08:56:43

@szoja122:
Miért lenne a pezsgő rendkívül káros?
A pezsgő a kultúritalok közé tartozik, az alkoholtartalma aránylag alacsony. Persze, nem azokra a pezsgőkre gondolok, amiket a honi hipermarketekben 4-800 forintos áron kapni lehet, de házi pálinkában se állunk jobban, és ha már isznak, inkább pezsgőt igyanak.
Következetességet pedig nem érdemes várni semmilyen magyar kormánytól, tehát (látszat)felháborodásod okafogyott.
Majd ha újabb pénzre lesz szükség a kp. költségvetésben, nem pezsgőreklám lesz, hanem pezsgőadó.

concret 2014.08.13. 11:29:12

@6.Lenin:
"... 49-ben,Trianonban, Jaltában, 56-ban is eladtunk benneteket , hogy csak az utóbbiakat említsük."

Érdekes lista. Ki volt az az "eladtunk", aki 107 év alatt négyszer adott el minket?

Tényleg kíváncsivá tettél.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.13. 12:52:54

@concret:
Nyugat/USA/zsidók.
Ki más?
[Az aptudét Lenin tolmácsolta Soros-ösztöndíjas szellemi vezetője aktuális sugallatát.]
:)

6.Lenin 2014.08.13. 12:53:17

@concret:

imgs.tuts.dragoart.com/how-to-draw-uncle-sam_1_000000000729_5.jpg + az európai seggnyalói,jelenleg.

Mi mindig aggódunk értetek, de nem jelent gondot, ha mások halomra gyilkolnak benneteket. A drága orosz barátaink segítőkészek voltak néhány esetben(ha a közös érdek úgy kívánta).

Fontos a szabadság, de nem mindig azt jelenti, hogy szabadok is lesztek valaha.

A valódi eladó a Sántha Józsi a szomszéd utcából, hogy komoly is legyek 1 picit. Mindig bekavar a pacák.

6.Lenin 2014.08.13. 13:00:46

@Hepci:

Nekem mondod/írod?

Itt még nem olvastam tőled 1 saját gondolatot (mások szopásra felhívásán kívül) sem. Szerintem se lennél képes 1edül gondolkodni.Ahhoz le kéne tolni a gatyád.
Az + macerás lehet(ne).

De nyitott vagyok a felsorolt dátumok más megközelítésére is.
A jelenlegi helyzet elemzése neked szerintem már túl bonyolult.

concret 2014.08.13. 13:02:22

@6.Lenin: Most próbálom komolyan:

1849-ben is az USA állt a háttérben?

Olvasgattam sokat Trianonról. Még a britek is méltányosabb határt szántak nekünk (pl Bácskában a Ferenc-csatornát, ami egész rendes etnikai határ lett volna. Meg a Partiumban, meg Csallóköz esetében). Azt, hogy a sok magyar elvesztése az USA bűne lenne, sehol sem találtam.

Sántha Józsi, az valószínűbb. Szép hosszú élete volt (van).

concret 2014.08.13. 13:06:49

@6.Lenin:
"Drága... portugál,spanyol... embertársaim mikor fogjátok már végre megérteni, hogy a ti feladatotok a mi jólétünk biztosítása?...Mi adunk munkát (igaz harmad annyit fizetünk érte, de ennyit érdemelnek.."

Újabb tájékozatlanságom: az USA polgárok átlagjövedelme a spanyolok háromszorosa? Vagy az USA nagytőkések keresnek háromszor annyit, mint a spanyol bankárok? Tényleg?

Saját szavaiddal szembesítelek, látod.

concret 2014.08.13. 13:09:31

@Hepci: A Soros-ösztöndíjas ennél jobban ismeri a történelmet, bár a tudása valóban nem zavarja néha ebben-abban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.13. 13:20:39

@6.Lenin:
Valószínűleg nem vagy fogékony a humoromra, Leninem.
Nagy baj is lenne, ha az lennél...

6.Lenin 2014.08.13. 13:28:17

@concret:

Spanyol,portugál, görög bankok?

Izé...

nem én találtam ki, de állítólag néhány száz/ezer család kezében van nagyon sok minden...

Ha tudnál szöveget értelmezni (pedig idézel is tőlem), akkor talán értenéd, hogy én általában a "kis" embertársaimról írok, akik az átbaszás tárgyai az esetek 99%-ban.

Mi a toszért aggódnék én bankárokért?

6.Lenin 2014.08.13. 13:30:45

@Hepci:

Ezt elfogadom, nekem tényleg más a humor iránti fogékonyságom.

6.Lenin 2014.08.13. 13:52:46

@concret:

Drága Barátom!

Az általam felsorolt események kapcsán nagyon sokan megéltek/megélnek a magyarázatokból. Van is rá kereslet a "mindentudók" közt. Ezt nem vitatom/vitattam, de a lényeghez nem sok köze van.

A mindenkori győztesek a saját érdekeik mentén döntenek a vesztesek érdekei ellenében.
Magasan leszarva az ott élő emberek érdekeit.

Sorostól is érdekes lenne 1 őszinte válaszra, milyen érdekek is mozgatják a támogatottjainak a kiválasztását.

concret 2014.08.13. 14:01:14

@6.Lenin:
Bocsáss meg buta fölvetésemért, aszittem, az olyan csúnya bácsikról van szó, mint a képen is volt.

Nos, ha a kisemberekért aggódsz, azok bizony nem élnek fényesen az Újvilágban: egyes alkalmazotti bérek akár 1600 USD/hó alá is mehetnek. Persze, náluk nagy a szórás: kurrens szakmákban simán keres egy (diplomás) alkalmazott akár havi 5000 USD-t is. Az átlag valahol 3000 USD körül mozog.

Ehhez képest az általad nagyon sajnált Spanyolhonban a tavalyi alkalmazotti átlagbér 2200 euró fölött volt, ami jelenleg szinte hihetetlenül megegyezik az USA átlagbérrel.

Mond, spanyol-ügyben nem valami pár évtizede lejárt brosúrát osztogatnak a szemináriumon?

concret 2014.08.13. 14:03:43

@6.Lenin: Azt hiszem, adott támogatottként Orbán Viktorra gondoltunk.

concret 2014.08.13. 14:12:43

@6.Lenin: No, ez végre az igazi semmitmondó komment, ebbe már nem kevertél számon kérhető konkrétumokat.

Még a korábbi összeesküvés-elméletes alapkommenthez:

De igen, van, létezik gazdasági fölzárkózás. Ha egy nép nem a balsorsán busong és hevesen gyűlöli a világ gonoszait, hanem megismétli a finnek, írek, utóbb a SPANYOLOK példáját, az egyszer csak nem lesz szegényebb a világ hatalmasainál.

Ilyen fölzárkózás most is folyik, ortodox gazdaságpolitikával: remek példák rá a baltiak, különösen Észtország. A Szovjetunióból indultak, de már előttünk járnak. Messzire.

6.Lenin 2014.08.13. 14:12:52

@concret:

Kezdek már érted is aggódni.
Átszámítod az árfolyamokat?
Na, ne!

Akkor mi a toszért tüntetnek sokan Spanyolországban?

Azt tudod, hogy ott mit jelent 2000USD?

"Azt hiszem, adott támogatottként Orbán Viktorra gondoltunk. "

Többek közt ezt is érdekes lenne megtudni.

Nem a támogatottak névsorára vagyok kíváncsi, a mögöttes érdekekre, de látom ezt sem értetted.

Mind1.

concret 2014.08.13. 14:20:06

@6.Lenin: Figyelmetlen voltál 2200 eurót írtam. Mi ennek tényleg a harmadát keressük, csak akkor a spanyolokat nem mártír-, hanem a gonosz népek közé kell soroljad.

Segítek: azt hogy ki miért tüntet valahol, azt be szokták jelenteni, sőt: nagy táblákra is ki szokták írni. Tüntetni egyébként nem csak szegény országokban, de gyakran a jóléti államokban is szoktak.

Ahol nem tüntetnek, az nem azt mutatja, hogy nincs gond. Az nagy valószínűséggel kemény diktatúra.

Mondd, jártál Te már Spanyolországban?

concret 2014.08.13. 14:22:24

@6.Lenin: Mi, "ballibbantak", nem érthetjük meg a magyar "jobboldali" elme rafinériáját: ahhoz nekünk is hasonló bonyolult összeesküvés-elméleteken kellene pallérozódnunk.

6.Lenin 2014.08.13. 14:26:05

@concret:

Te 1 más színű brossurából táplálkozol.Te is azt hiszed,ez az 1edüli igazság.
Semmivel sem vagy különb azoktól akinél ezeket kritizálod.

Te tényleg elhiszed, hogy Izrael értünk is harcol Gázában?
(a nagykövet szerint)

Igen, ezért is kell főleg, nőket, gyerekeket és fiatal férfiakat gyilkolni, mert így kevesebb az esély, hogy újabb terroristák lépjenek be a meghaltak helyébe.
Teljesen racionális.

(pedig csak az eredeti szerződést kellene betartani, csak hát az nem érdekük )

Az amerikaiak által hátrahagyott hullahegyekre azért szívesen olvasnék 1 "erkölcsileg" megfelelően is indokolt magyarázatot.

Nyitott vagyok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.13. 14:27:48

@6.Lenin:
Hümm, ezt úgy szoktam mondani, hogy nem vagy célcsoport. :D
Itt egyébként is túltengenek a ballibek (köcsögök), miért 1 szem neked írnék... még a végén nem értenéd... félreértenéd... stb.

6.Lenin 2014.08.13. 14:31:31

@concret:

Szándékosan nem érted?

Te hivatkozol a történelem ismertére aztán olyasmiket próbálsz összehasonlítani, amiket nem is lehetne 1 lapon említeni.

Próbálj már te is elszakadni 1 picit a saját brosúrádtól.

concret 2014.08.13. 14:38:06

@6.Lenin: Tényleg Lenin, jártál Spanyolországban? Van saját tapasztalatod, vagy csak a szelektív híradásokra támaszkodsz?

Kicsit zavarba hoztál... a Fidesz jellemzően Izrael pártján áll, nem? Vagy ezt csak a kívülállók hiszik? Én úgy tudtam, a dzsihád harcosaival a Jobbik érez együtt. De ebben lehet lemaradásom, OV tényleg dinamikusan el tud szakadni saját korábbi eszméitől-véleményeitől-álláspontjától.

concret 2014.08.13. 14:40:32

@6.Lenin: Hát, itt most tényleg van valami gond. Vagy az én szövegértésemmel, vagy a Te fogalmazásoddal. Azt sem tudom, mire vonatkozik a válaszod, egy kukkot sem értek belőle.

Tudod mit: bennem van a hiba.

6.Lenin 2014.08.13. 14:41:41

@Hepci:

kértelek valaha is, hogy nekem szórjad magasztos szellemiséged morzsáit?
Vagy én sikoltoztam itt a kegyeidért?

(megszólítanak, válaszolok, majdnem mindegy, hogy kicsoda az illető-névtelen,de amúgy se nagyon érdekel, ki is valójában)

Nekem semmi bajom itt senkivel, mindenki azt ír amit akar, mivel szórakozik.
Ha unalmas lesz-már közel ez a határ-abbahagyom minden lelki sérülés nélkül.
Van több minden, ami valóban érdekel,itt nem sok, de van itt is olyasmi.

6.Lenin 2014.08.13. 14:53:17

@concret:

Mi a tosz közöm van Orbánhoz, vagy a Fideszhez, azon kívül, hogy az utóbbi választásokon rájuk szavaztam.
sok mindenben nem értek velük 1et.Nagyon sok minden + nem érdekel, mert képes vagyok magam megoldani.

Ki a tosz támogatnék ma Mo-on, mást?
Ennyi köcsög a világon nincs, mint a hazai ellenzék.

Ja, és még 1. Én emléxem, hogy az előzőekben miről is volt szó.Persze lehet, hogy így nehezen érthető,vagy tényleg rosszul fogalmazok.
Mind1.

Talán még 1, de nem olyan érdekes...
kinek is érdeke a terrorizmus léte? Mennyi minden megoldható a rá való hivatkozással-minden,és mindenki ellenőrzése(hogy értsd is mire gondolok).

ezekről mit ír a brosúrád?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.13. 15:06:05

@concret:
Persze, ő volt Lukács tábornok szárnysegédje.
Ebből az időből származik a mondás: 'No pasaran'.
Ezt az egyszerűbb nemzetközi harcosok úgy fordították, hogy nincs punci...

concret 2014.08.13. 15:07:27

@6.Lenin: Az én brosurám (fejből idézve, mert nekem csak az van) azt írja:

A világ legbutább következtetéseihez lehet eljutni a "kinek érdeke" kezdetű kérdésekkel, hiszen mindent és mindennek az ellenkezőjét is be lehet vele bizonyítani. Sőt, utána még egyet, és még egyet etc. etc. lehet csavarni az érdekkeresés alapú következtetéseken.

Én, buta köcsög általában az elsőnél megállok. A terroristának vannak céljai, amiért harcol. Pont. És aki ellen harcol, az nem titokban bujtogatja-pénzeli, hogy veszélyeztesse és kárt okozzon neki, és ezért ő, terrorveszélyre hivatkozva sok anyagi-emberi áldozat árán féken tarthassa azt, amit önmagának okozott.

Viszont tudom: vannak elmék, amik sokkal furmányosabban válaszolnak az ilyen kérdésekre. A nem-ballibbantak.

concret 2014.08.13. 15:18:58

@Hepci: És vajon hány neve lehetett? Mindig úgy irigyeltem őket: több nevük lehetett, mint foguk.

6.Lenin 2014.08.13. 15:24:00

@concret:

-Kedves elnök Úr,mit terveznek délutánra a tea után?
-Megtámadjuk Irakot, mert aggódunk az iraki népért, és így már a tea sem esik jól.
-Más magyarázat?
-Más? Minek?Nekünk kötelességünk aggódni másokért.
-Afganisztánban?
-Ott is.
-Szíriában?
-Ott pláne.
-Más országokban miért nem aggódnak?
-Hát izé, akkora szívünk azért nincs, de rajta vannak a listán, talán.
-Aztán miért hagyják őket magukra?
-Általában a mi emberünk lesz ott a góré, oldják meg maguk,meg aztán 1hamar úgysem állnak talpra, sok mindent el tudunk nekik adni, főleg fegyvereket. Mindenki jól jár.
-Az ikertorony az miért volt?
-Semmi köze az egészhez,köcsögök szórakoznak olyasmivel, hogy összefüggést keresnek.
-Köszönöm Elnök Úr!
-Kérem, menj békével.

concret 2014.08.13. 15:29:04

@6.Lenin: Milyen kár.

Sosem fogom megtudni, az ikertorony az miért volt.

Pedig nyilván kézenfekvő, csak tudni kell a dolgok mögé látni, nem?

6.Lenin 2014.08.13. 15:38:35

@concret:

Soxor még az igazi "hősök" idején is úgy kezdődik 1 sztori, hogy megizélnek vagy elrabolnak 1 spinét az ellen oldalon/oldalról.
Aztán jönnek a hősök.

(az igaz, hogy gazemberek, erkölcstelenek,hazugok mindig a ellenfél oldalán vannak.Ezt mindig megeszik a hazai drukkerek)

(csak neked, hogy értelmezni tudd: a zárójelben lévő megállapítás mindenkire vonatkozik, a fideszesekre is, de nem mindenkire a másik oldalon sem.Természetesen szerintem)

concret 2014.08.13. 15:45:47

@6.Lenin: Na látod, néha én is átlátok a szitán.

Pl kisgyerekként, ha apámra voltam bízva, antik történetekkel szórakoztatott, pl az Iliásszal. Na én azért erősen gyanakodtam, hogy pusztán Heléna megdugása miatt harcoltak volna 10 éven át a görögök: gondoltam, volt valami hátsó szándékuk is (és ezt nem Heléna hátsójára vonatkoztattam).

6.Lenin 2014.08.13. 15:56:06

@concret:

Igen, nem mindenkinél esik le időben a tantusz. Van, aki soha nem tudja átélni ezt a felemelő pillanatot, marad a mese részénél.

mindig is azt mondtam/mondom:mindenkit megillet a jog,de hát az esélyek soha nem lesznek egyenlőek.

1 formás hátsó látványa is lehet a megvilágosodás kezdetének kiváltó impulzusa,pláne ha van áttekintésük a másik oldalra is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.13. 20:59:02

@panelburzsuj:
Ballib köcsög vagyol.
Egyáltalán, itt mindenki ballib köcsög, az egy szem Lenint leszámítva.
Hozzáteszem, ezt se gondoltam volna 20 éve, hogy OV/Fidesz 1szer bevonzza a lenineket. De most jól 1másra találtak.
Függöny.

Khal Drogo 2014.08.14. 09:38:56

Az első negyedévi 3,5% után 3,9%-kal, 8 éve nem látott ütemmel bővült a második negyedévben éves alapon a magyar gazdaság - közölte az előzetes, munkanaphatással korrigált adatot a KSH. Utóbbi gyorsabb, mint a Portfolio tegnap közzétett elemzői konszenzusa (3,6%), illetve egy egyszerű előrejelző modell által jelzett dinamika (szintén 3,6%). Negyedéves alapon a magyar gazdaság az első negyedévi 1,1% után 0,8%-kal bővült.

---

Ennyit a gazdasági összeomlásunkról.

Khal Drogo 2014.08.14. 13:13:30

Ma is extrém olcsón kapott pénzt a magyar állam
2014. augusztus 14. 11:50

Bár nem volt nagy tolongás egyik mai állampapír aukción sem, de a 12 hónapos diszkontkincstárjegy kibocsátásnál mégis újabb történelmi mélypontra bukott az aukciós átlaghozam. Ez tehát azt jelenti, hogy az állam a keddi 3 hónapos után a mai 12 hónapos kibocsátásnál is minden idők legalacsonyabb hozama mellett tudott forráshoz jutni. Jóval olcsóbban, mint az aktuális jegybanki alapkamat.

Az Államadósság Kezelő Központ ma két állampapír kapcsán tartott aukciót, amelyek közül a 12 hónapos diszkontkincstárjegynél (D150722) a mostanában szokásosnak mondható 40 milliárd forintnyi mennyiségre csak 70,5 milliárd forintnyi vételi ajánlatot kapott. Ezt, illetve a rendkívül alacsony hozamelvárásokat látva azonban nem emelte meg az elfogadott ajánlatot, azaz csak 40 milliárd forintnyi papírt értékesített. Az elfogadott ajánlatok hozama 1,83% és 1,88% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 1,86%-os lett. Ez 1 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi 12 hónapos másodpiaci referenciahozamnál és 2 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától.

---

Nincs ma jó napja a csődprófétáknak.

panelburzsuj 2014.08.14. 22:50:14

@6.Lenin:
Csak a nem "A nap kommentje" címre pályázol ezzel a kis epigrammatikus ékkővel annál a legeslegkötsögebb 444-nél?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.15. 20:12:20

@panelburzsuj:
Hát, azok kötsögök, ez kétségtelen.
A gyengébbik laptopom képernyője rögtön lefagy a 4444444444-től.
UP, a nagy médiagéniusz, a zsiráffasznyi betűkkel.
Nem volt mellette valaki, aki kitalálja, hány mega lehet egy főoldal...

panelburzsuj 2014.08.16. 11:26:25

@Hepci:
Azér ez csudás, hogy milyen hűséggel ugrik ki-ki a maga hívószavára...

A leninfroclizás ugyanis 444-es farkinca nélkül is műkszene:

"Csak a nem "A nap kommentje" címre pályázol ezzel a kis epigrammatikus ékkővel?"

panelburzsuj 2014.08.16. 11:29:11

@panelburzsuj:
(És ha nem lennék olyan lusta dög, hogy a trehányul begépeltet sorjázás nélkül kopizom, akkor még jobban műkszene:

"Csak nem "A nap kommentje" címre pályázol ezzel a kis epigrammatikus ékkővel?" )

Khal Drogo 2014.08.17. 18:29:52

@panelburzsuj: Érdekes oldal ez a 444. Magabiztosan formálnak véleményt minden kérdésben. Egyszer láttam hogy azon poénkodtak hogy a DOS alapú As400-as programot használtak a magyar kormányablakban, és DOS-os programot ma már csak idióták használnak.
Nos véletlenül tudom hogy ezt a programkörnyezetet használja a British Petrol is. 2014-ben is. Könyvelésre.
A kormányablakban lefotózott program pedig egy átalakított, ügyiratkövetési program volt.

De nyilván a 444 jobban tudja mik az ügyviteli programok. Mert ők olyan nagyon okosak. Nyilván ami egy világcégnek jó, az a magyar közigazgatásnak rossz, mivel DOS ALAPÚ.

Ennyit ér ez a 444.hu. Gondolom más cikkeiben is, hasonló alapossággal dolgoznak.

panelburzsuj 2014.08.18. 17:59:57

@Khal Drogo:
Kérdezd meg Hepcit: találkozott-e olyan cikkel bármely látogatottabb mindenevő hírportálon, ami a kettőnk (Hepci meg panelburzsuj) közös szakmájába vág - és végigolvasásra érdemesnek méltatta, és a zárómondatig bezárólag kifogástalannak találta.

"Szakportálok", még inkább blogok is hajmeresztő beszólásokat produkálnak az általuk "művelt" területen - nemhogy a tesséklássák talpalt zsurnaliszták.

És akkor a "politikai célú" félrebeszélésről még mukkot se ejtettünk.

Ez van: a "magyar közbeszéd" nem termikeket kínál a jámbor szörfölőnek, hanem örvényeket.

sanity 2014.08.18. 22:33:21

@Khal Drogo:

Több mérnök tanárom is használ DOS alapú programot, pedig beléjük több értelem szorult, mint a 444-es / indexes zugfirkászokba. Gyárakba meg inkább ne nézzenek be, mert elsápadnának, hogy 1-2 cég milyen szoftvereket alkalmaz még most is.

Nagyon látszik rajtuk szinte mindenben, hogy a fogyasztói társadalom szülöttjei, és azt hiszik, hogy csak az lehet jó, ami a legújabb.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.19. 00:33:10

A fidesz Széll Kálmán terve a GDP arányos államadósság alakulására:

2010: 80,2%
2011: 75,5%
2012: 72,1%
2013: 69,7%
2014: 66,7%
2015: 64,1%

Ezzel szemben a friss tényadat: 85,1%

A fidesz jobban teljesít 133%-ra teljesítette a saját tervét.

Csak kár, hogy a terv és a valóság fordítottan arányos. :-(

szoja122 2014.08.19. 06:58:32

@Khal Drogo: A számítástechnikai kultúra Magyarországon nagyon rossz. Még mindig nagyon sokan vannak, akik csak alapszinten tudják kezelni, még akkor is, ha napi munkájukhoz kell.
Például bemegyek egy patikába és azt látom, hogy a számítógép nemhogy gyorsítaná a munkát, hanem lassítja.
A hivataloknál is ez van.
Sokszor az egyetemen még a kutatók között is akad olyan aki csak alapszinten kezeli.
Nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy relatíve más országokban is így van.

Nagyon sok ember idegenkednek a technikától. Idegenkedik minden újtól, mástól. És ezzel keményen a politikához jutottunk.

szoja122 2014.08.19. 08:39:25

@Akitlosz: Kérdezem, nem tudom a választ.

Te elhiszed ezeket az adatokat?

Ezt a jegybank hozta nyilvánosságra. Az nem lehetséges, hogy ennél több? Vagy azért, mert simán hazudnak, vagy azért mert trükkös könyvelést csinálnak, vagy mindkét okból. Nem tudom hogy az adatokat mennyire lehet kívülről ellenőrizni?

A kormányt sohasem zavarta, ha nyílt és egyértelmű hazugságokon kapták, attól még mondták azokat.

livengood 2014.08.20. 13:20:43

@Khal Drogo: "Ennyit ér ez a 444.hu. Gondolom más cikkeiben is, hasonló alapossággal dolgoznak."

Helyeslem a médiamunkások tévedéseinek szóvátételét. Az általánosítást néhány túlzó, hibás, téves, csúsztató, hazug cikk alapján viszont improduktívnak tartom.

Azt gondoltam te érted, hogy a média munkásai értelem szerűen nem érthetnek több mindenhez profi módon mint a nagy átlag. Az internet által is pörgetett, a Világ összedrótozásából következő hírcunami, valamint a tudományok és szakmák fejlődésének követhetetlen hipergyorsulása lehetetlenné teszi olyan újságírók alkalmazását akik a 19. (20.) századi elvárásoknak meg tudnának felelni, és mindenre kiterjedő figyelemmel ásnák bele magukat egy egy témába. A legkevesebb, hogy erre nincs idő. De ott van még a befektetett munka megtérülése: nem éri meg, azért mert az alaposságnak kicsi a kereslete. Ez a tömegmédia kora, a mediatizált világé, ahol ha nem vigyázol megbizonyosodsz akár arról is, hogy mennyire igazad van és mennyire tévednek mások. Itt minden pillanatban Krisztus születik és eljő az ördög. Felesleges általánosítani, mert ilyen alapon minden média "bűnös", mind csúsztat, felületes és hazug.

Minden hátránya ellenére ez a mediatizált világ fantasztikus lehetőséget kínál azoknak akik a Világ dolgairól minél mélyebb tudásra szeretnének szert tenni. Te sem a tömegmédiából szerzed a tudásod. Azt te is "csak" arra használod, hogy MÁSHOL utána nézz annak ami ABBÓL felkelti az érdeklődésed.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.20. 16:37:08

@livengood:
Nem azzal van a baj, hogy az újságírók nem értenek mindenhez/semmihez, hanem arról, hogy egyúttal (gyakran) nagyképű, ellenszenves-arrogáns pöcsök. Különösen akkor irritáló az ilyesmi, ha emellett a szakmájukhoz se értenek, vagyis képtelenek hibátlan magyar nyelven megfogalmazni és leírni egy közepesen bonyolult összetett mondatot.

szoja122 2014.08.20. 18:05:24

@Hepci: Tedd hozzá, hogy ezek közül néhányan még nemzetinek is vallják magukat, pedig, mint ahogy írtad, még magyarul sem tudnak.

szoja122 2014.08.22. 07:54:49

"Semjén Zsolt helyretette Darwint"

""A miniszterelnök-helyettes némi kiegészítéssel élt az evolúcióelmélettel kapcsolatban.

"Ha egy dogmatikus evolucionista elméletet vallanánk, akkor az természettudományos képtelenség lenne, mert azt állítaná, hogy valami olyat ad, amije nincsen.""

index.hu/belfold/2014/08/18/semjen_zsolt_helyretette_darwint/

Az rendben van, hogy nem érti a biológiát, de akkor minek beszél róla? Ráadásul a saját vallását sem ismeri és az már bűn:

"Valójában az Egyház elfogadja azt a tényt, miszerint az ember egy hosszú anyagi és biológiai folyamat eredményeként, az előtte kialakuló élőlények láncolatában jelenik meg. Az egyetlen dolog, amiben nagyon keményen ragaszkodik álláspontjához, az az emberi lény egyedülálló jellege, "akit Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtett". Így a II. Vatikáni Zsinat emlékeztet arra, hogy az ember "az egyetlen teremtmény a földön, akit Isten önmagáért akart" (Gaudium et Spes, 24). Minden más élőlénnyel ellentétben egyedül az embert tekinti úgy, mint önmagáért való célt. Az ember személy, aki szelleme által képes arra, hogy ajándékul adja önmagát, és visszatérjen az Istennel való közösségbe. Így az Egyház számára döntő fontosságú leszögezni, hogy még ha az ember teste az előtte már létező anyagokból származik is, lelkét közvetlenül Isten teremtette. A keresztények tehát azt az ontológiai ugrást hangsúlyozzák, amelyet az emberi tudat mint olyan megjelenése jelent az evolúciós láncolat végén, és azt húzzák alá, hogy az új fajnak milyen jellegzetes vonásai vannak: öntudat, a reflexió képessége, erkölcsi tudat, szabadság, erkölcsi vagy vallási tapasztalat... megannyi vonás, amely kizárólag az embert jellemzi, és amely a keresztény hit szerint mind arra mutat, hogy az embernek Isten által teremtett lelke van."

pius.plebania.hu/m-ige/m-teologiai-irasok/148-hogyan-lehet-helyesen-ertelmezni-az-eredeti-bunt-a-tudomany-tukreben-ii

Nem ez az első eset, hogy még a saját vallását sem ismer:

"Isten a történelem ura" Jelenti ki az alaptörvény. Akkor hol van a szabad akarat, amit az egyház hangsúlyoz?

graycivil 2014.08.22. 13:09:12

"Egyenesen Mucsáról

Orbán Viktor politizálási gyakorlata nem áll távol annak a helyközi vagány csávónak (HVCS) a módszerétől, aki a kocsmába belépve először is berúgja az ajtót, lefejeli a pultost, s ezután kéri ki a feles vodkát a korsó sörrel. Fizetni azonban elfelejt. A módszer legközelebb is holtbiztosan működik, de csak akkor, ha a keménykedő HVCS a kocsmárosban nem talál az emberére. Mert akkor nincsen legközelebb. Akkor már az első alkalommal feltörlik vele a padlót."

nol.hu/velemeny/egyenesen-mucsarol-1481559

"Azt üzenték a Fidesznek, a helyi önkormányzatnak, a Kliknek és a kormányhivatalnak, hogy vannak még az országban olyanok, akikkel nem lehet mindent megcsinálni. Ha az ilyen emberek száma eléri nálunk a kritikus tömeget, akkor ez a mucsai hatalom meg fog bukni. De ha nem, akkor továbbra is itt hőzöng, verekszik és mértéktelenül tivornyázik: a mi kontónkra."

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

graycivil 2014.08.26. 15:20:58

"Lehet-e sikeres Orbán illiberális demokráciája?

Törökország, Szingapúr és Kína jelentős sikereket ért el. Oroszország esetében nehéz elfeledkezni arról, hogy az energiahordozók milyen mértékben drágultak az elmúlt évtizedben. Elképzelhető-e az, hogy Orbán sajátos illiberális kísérlete sikeres lesz? Elvileg igen."

orulunkvincent.blog.hu/2014/08/25/lehet-e_sikeres_egy_illiberalis_allam

"Orbán államában nincsenek rizsfőző gépek a folyosókon, nincs rá szükség. Orbán nem Harvardot, MIT-t, Oxford-ot végzett elitet akar, hanem fricztamás szerű idiótákat. Ez egy provinciálisan tekintélyelvű rendszer, alacsony horizonttal és hozzáadott értékkel.

Orbán nem akarja a kínai, szingapúri utat választani. Orbán nacionalizmusából teljesen hiányzik a "gloire". Orbán Nemzeti Közszolgálati Egyetemén komplett hülyék vezethetnek tanszéket, dilis kóklerek adnak neki tanácsot, szavait nagyon buta (de legalább rettenetesen aljas) emberek interpretálják az állami/félállami sajtóban."

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.27. 12:55:24

@szoja122:

Trükkös könyvelést csinálnak az igaz.

Úgy időzítik, hogy az év végén legyen alacsony az adósság, év közben pedig magas. De ez mesterséges játék, az átlag az év végi mesterségesen kicsi és az év közbeni mesterségesen magas adósságszint szint között lehet. Ilyenkor "bespájzolnak" hitelből, hogy év végére abnormálisan alacsony adósság mutatót tudjanak kihozni. De ez egyre nehezebben megy, így egyre magasabb az év közbeni adat.

szoja122 2014.08.28. 06:04:47

Érdemes megnézni, tanulságos:

www.atv.hu/videok/video-20140827-hegedus-miklos

"A közműszolgáltatók helyzete nagyon nehéz, az egyetemes szolgáltatási szegmens mélyen veszteséges - ezt Hegedűs Miklós mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója szerint eddig összesen 25 százalékkal csökkentek az árak, ezzel Magyarországon a második legalacsonyabb az energiaár az egész Európai Unión belül."

Khal Drogo 2014.08.29. 20:09:04

Elemzők szerint nehéz kiszámolni, milyen hatásai lesznek a jövedelemarányos törlesztő részletnek. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis százalékban maximálja, hogy a bevallott jövedelmek után mekkora mértékű hitelt lehet felvenni. A jegybank mindenesetre számít arra, hogy rövidtávon lehetnek negatív hatásai, összességében azonban ezt nem tartják jelentősnek.

---

Ismerősi körömben hallottam hogy egy fiatal vállalkozó pár most emelte meg a bejelentett jövedelmét mivel lakáshitelt akarnak felvenni és hát az eddigi bevallott minimálbéres jövedelemük nem lesz elég semmire.

Kíváncsi vagyok ez mennyire fog fehéríteni a gazdaságban. Valamennyire biztosan.

Khal Drogo 2014.08.29. 20:14:30

A blog jelentősen döglődik. Pedig a bloggazda értékelhetné akár az ukrán eseményeket, igaz azokat a magyar belpolitikai is méla közönnyel bámulja. Eközben azért itt komolyabb dolgokról lehet szó. Egyre komolyabb a katonai konfliktus ami gazdasági kérdéseket is von maga után, amelyeknek a magyar belpolitikára is lesznek hatásai.

szoja122 2014.08.30. 10:54:58

@Khal Drogo: Ukrán események, magyar belpolitika? Ezekről csak negatívumokat lehet írni. Pedig az új doktrína ezt nem engedi. A pitypang virágzása pedig már elmúlt, sőt már megírták. Akkor miről írjon?

Khal Drogo 2014.08.30. 15:55:15

@szoja122: Azért itt komoly dolgok vannak a terítéken. A nyár közepéig előrenyomuló a vezetésében újraszervezett ukrán hadsereg sorba vette be a városokat és szorította hátra a szakadárokat, a konfliktus lezárása nem tűnt távolinak.
Most azonban az oroszok emelték a konfliktusban a harc intenzitását, a szakadárok megerősödése nyilvánvalóan nem attól történt meg mert több kenyeret ettek.
Az ukránok nem fogják feladni a Donyeck-medencét, ahogyan az oroszok sem fognak egyhamar visszavonulni.

Az ukránok pénzt fognak kapni és szerintem kerülőúton, titkosszolgálati akciók keretében Nyugatról hadifelszerelést is, szerintem mozgosítás is lesz, több katonát kell bevetnie az ukránoknak, hogy megfordítsák a háború menetét.

Menekülthullám jöhet Kárpátalja irányából, de ami még ennél is biztosabb, hogy a gazdasági szankciók folytatódnak kölcsönösen.

Sokatmondó a pártok álláspontja :
Fidesz - Nem jó a gazdasági szankció ( kérdés akkor mi a jó, erre nincs válasz, tárgyalni nincs nagyon miről amikor orosz haderő harcol Ukrajnában ).
Jobbik - A kormány az USA csicskája. ( nálam ez oroszok felé tett húzás, ez a Jobbik orosz pénzből él vádak fényében érdekes ).
MSZP - Putyin csicskája a kormány.
LMP - Fogalmam sincs mi az álláspontjuk.

nyünyüge 2014.08.30. 18:29:23

A bloggazda meghallotta az idők szavát, a Facebook-on van jelen.
Aminek előnye lehet az is, hogy ott egyértelműbbek a felelősségi viszonyok, mint egy blogon vagy egy fórumon megjelenő vélemények esetében.

Amúgy ez tetszik ma legjobban:

RTL híradó, mai téma:

Gíró-Szász András volt kormányszóvívő visszavásárolta magát abba a cégbe, amelyik x millió kereskedelmi rádió hallgató számára eldönti, hogy mi legyen az aznapi hírekben.

A kormányzati média meg vakargatja a fejét - mert valamit azért csak kell reagálni azokra a hírekre, amelyeket bizonytalan, de aggasztó számú, eddig érintetlen hallgató hall, és nem lehet tudni, hogy mi megy át belőle.

Hogy per egy darab sincs, az az RTL profizmusát jelzi.
Csak már letesztelt, a szűkebb nyilvánosságban már megjelent hírekkel operál.

szoja122 2014.08.30. 18:45:37

@Khal Drogo: Az előbbi hozzászólásom irónia volt.

Nagyon is tudom, hogy a helyzet súlyos. Magyarországra nézve akár katasztrofális is lehet.

"LMP - Fogalmam sincs mi az álláspontjuk." Azért mert nincs. Mit mondjanak? A többiek minden oldalról már elmondták a véleményüket. Ha bármelyiket is megismétlik, akkor már esetleg arra az oldalra nyomnák őket. Ez az a tipikus helyzet amikor a MINDENÁRON a középre való tartozás erőltetése a lehető legrosszabb politika.

lorantka 2014.08.30. 18:57:15

@iii:

Judaism:
Hungary: 0,97%
Switzerland: 0,24%

Lehet, hogy ott jobban kiirtották őket? o.O

Khal Drogo 2014.08.30. 19:18:02

@szoja122: A magyar pártok mintha fel sem fognák ennek az egésznek a jelentőségét. Nevetségesebbnél nevetségesebb nyilatkozatok születnek. Mindig amikor valami rendkívüli dolog történik, a magyar politikai elit néz maga elé tanácstalanul.

Khal Drogo 2014.08.30. 19:22:20

Önbecsapás azt állítani, hogy az Európai Unió szankciós politikája Oroszországgal szemben sikeres, hogy ennek folytatása elegendő, és meg fogja oldani a konfliktust - jelentette ki az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.

---

Ez eddig érthető és jogos.
Csak az a kérdés, akkor mit csináljon az EU.

Ha nyíltan fegyvereket adnak akkor az oroszok erre hivatkozva fokozzák a katonai tevékenységüket.
Háborút Nyugat nem akar és nem akarja tétlenül nézni hogy az oroszok felfalják a Donyeck-medencét.

Nem nagyon van más eszköz a nyomásgyakorlásra, mint a gazdasági szankciók, akkor is ha azok gazdasági problémákat okoznak.

Én nem látok más utat, tárgyalni persze kell de hogy ezt a konfliktus a tárgyalások nem fogják megoldani az is biztos.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.30. 23:24:42

@nyünyüge:
TG modern ember.
Letette a voksot - akarom mondani, a f*szt - a faszbukra.

livengood 2014.08.31. 02:12:33

I.

A békétől a totális háborúig a lokális háborúkon át vezet az út, ami Európa közepén ismét tartósnak ígérkezően gyökeret ereszt. Az Európai Unió (+USA) a 23 év köldöknézés és a kelet-európaiakra, (oroszokra) tekintet nélküli politikája elhozta ezt nekünk.

Azt hiszem szinte senki sem érti, hogy Európában végleg vége a békének.

Természetesen, Nyugat-Európa (+USA) még biztonságban van. De nézzünk a térképre és gondoljuk végig milyen állapotú országokat is eredményezett az USA és az európai nagyhatalmak 23 éves politikája az Ural - Kaukázus és az Adria - Balti-tenger között. Gondoljuk végig milyen nagyhatalmi politikának a terméke Putyin?

A kilencvenes években ebben a térségben azt csináltak a nyugati hatalmak amit akartak. Épp az itt élők és a vezetőik akarták a nyugatot, gyermetegen bíztak bennük. Azt a javukra kell írni, hogy katonailag nem foglalták el Kelet-Európát, mindenki más ezt tette volna. De rövid távú érdekeiken túl, nemigen törődtek többet e vidékkel. Nemigen, mert nyugatról mégis sok minden jót kapott ez a térség, de nem volt koncepció azon túl, hogy ők (a nyugat) jobban járjanak. Közben a térségben itt ott "megcsinálhatták" magukat azok a vezetők akik már pragmatikusan, okosan, üzleti vállalkozás szerűen használják a hatalmat. Elsősorban persze maguknak, meg hát a történelem könyveknek, meg el ne felejtsük, szövegben mindig a nép üdvéért.

Ez a helyzet nálunk, ez a helyzet Oroszországban. Csak épp Oroszország már ezelőtt atomhatalom volt, a világ leggazdagabb ásványkincs lelőhelyeinek a birtokosa, két kontinensen terül el, és kicsit több lakójából több ágyútölteléket lehet csinálni. Ráadásul a Nyugat semmilyen formában nem integrálta mint Magyarországot és a többi KE-it a Nátóba és az EU-ba. Meg sem próbálta.

Mit gondoltak a megnyert Hidegháború után a nyugat vezetői? Elolvadnak az atombombák? Elsüllyednek a területek az Urálon túl? Elviszik az oroszokat a marslakók? Én már akkor sem értettem, ma sem értem mi a fenét gondoltak? Leírták az oroszokat, azt láttam. De hogy gondolták azt, hogy nem kell tenniük semmit? Örökké tökrészeg Jelcinek lesznek Oroszország vezetői?

Persze, nem gondoltam, hogy az EU-ba kéne felvenni őket. De valamiféle "megállapodásra" törekedni kellett volna. Pl. Atlanti-orosz szövetség, végül is keresztény kultúrájú az egész északi térség Csendes-óceántól Csendes-óceánig. Milyen szép is lehetett volna: Három szövetséges unió irányítaná északot Kína, meg "nem tudom mi jön még" ellenében. Persze ezért adni is kellett volna "valamit", mondjuk békén hagyni a piacaikat, egyenlő félként kezelni őket (Putyinról azt se tudnánk hogy létezik), meg ilyesmik. No itt a bibi. Találgatok: Azt hihették ingyen megússzák, felmarják a profitot, befektetni, visszaforgatni nem kell. Ha így van, akkor magánemberként milyen igazuk volt! Hol lesznek már a luxusba, dicsőségbe beleőszült akkori vezetők amikor itt fellángol a Pokol tüze.

livengood 2014.08.31. 02:16:10

II.

Most már mindegy, jöjjenek a szankciók - mondhatnám, de hülye lennék, ha nem látnám, hogy a Nyugat mai politikája a tegnap politikája. Képtelenek lesznek megállítani a háború eszkalálódását, mert most még többre lenne szükség mint az elbénázott 20 év alatt. Olyan szankciókra lenne szükség aminek még a századrészére sem képesek. Nem azért mert nem bírnák ki. Hanem azért mert az EU-ban még az ingerküszöbig sem jutott el az, hogy:

EURÓPÁBAN NAGY HÁBORÚ VAN!

A vezetőktől a médiából informálódó köznépig mindenki úgy gondol erre az egészre mint az elmúlt negyedszázad többi háborúcskájára. Pedig ez nem Jugoszláv háború, de megkockáztatom - még csak nem is dzsihádisták világhatalomra törő idióta "zombi" háborúja (amivel mellesleg épp a többségben lévő "hétköznapi", nem fanatikus muszlimokat, meg a környék iszlám hatalmait haragítják magukra) pedig őket mind a sajtó mind a politika komolyabban veszi mint ezt az európai háborút.

Ez a háború Európa legjobban felfegyverzett és a világ egyik legnagyobb atomhatalmának, Oroszországnak, és Európában az egyik legnagyobb területű, az egyik legnagyobb lakosságú, instabil térséggel körülvett Ukrajnának a háborúja. Világszínvonalú szakemberek garmadája mind két oldalon, körben instabil EU országok. Egyszerűen nem értem: nem látni, hogy a II. Világháború óta a legnagyobb háború köszönt az emberiségre? Ha ez a Föld túloldalán lenne, akkor is tragikus lenne ránk nézve.

Vlagyimir Putyin az elmúlt hónapokban a világ vezetői között példátlan tapasztalatra tett szert. Csak az elmúlt korok birodalmainak vezérei tapasztalták azt meg amit jelen időben egyedül Putyin él át: A nép már Nagyvezérként tekint rá, szó szerint a lábai előtt hever és imádja. Mi a csuda tántorítaná el ezek után a háborútól? - Hát annak elvesztése ami háborúra sarkalja őt: - Ha elveszítené a nép imádatát. No ez nem két fillérjébe fog kerülni az Uniónak. Minél később ébred fel az EU annál többe.

Jó lenne, ha látnánk: Nem fog Kelet-Ukrajnára korlátozódni a háború, nem lesz hamar vége, és az Európai Unió sorsa is ezen fog eldőlni.

Sajnos, megint úgy fog látszani, hogy Orbánnak „igaza” volt: Ahogy Putyint, őt sem kötik a nyugatos gondolkodás „béklyói”, azért látja a bénázást is és igaza van abban, hogy ez a „szankció” nem érhet célt. De, ha nem saját pecsenyéjét sütögetné ő is, hanem "bár leszarom az EU-t, de hazafiként a magyarokért megteszem”, akkor azért küzdene az EU-ban, hogy Oroszországtól egy csepp olajat, gázt, egyéb terméket ne vásároljon és ne adjon el semmit Oroszországnak az EU (és az USA), már ha valóban létezik olyan, hogy Európai Unió. Mert ne legyenek illúzióink, a háború úgy fog átgördülni a Kárpátokon, ahogy a Kaukázuson már megszokott.

Putyint csak az oroszok kergethetik el. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha megtudják, hogy ez nem az ő háborújuk, hanem Putyin háborúja, de ők finanszírozzák. Ez sokba kerülne nekünk magyaroknak és az unió polgárainak, de sokkal sokkal kevesebbe mint egy kiterjedt európai háború ami fenyeget.

Khal Drogo 2014.08.31. 08:56:32

@livengood: A konfliktust egyelőre szerintem a donyeck-térségben kell tartani. Arra gondolok hogy a Nyugat pénzt és fegyvert fog adni és már most is ad az ukránoknak, ebben biztos vagyok. Lehet hogy a magyar tankok csehországi exportja kamu de el tudom képzelni hogy nem az. Logikus lépés lenne. Szerintem több ilyen akció is folyamatban van, kerülőutakon, titkosszolgálati akciókon keresztül.
Pénzt is adni fognak, kell pénz üzemanyagra és a halottak hozzátartózóinak is adni kell ellátást, erről már döntöttek is.

Illetve amit már mondtam korábban is, az EU tagállamok újrafegyverkezése fog eljönni. Ez elkerülhetetlen, már Kósa is erről beszélt tegnap hogy a páncélos és tüzérségi katonai képességeket fejleszteni kell. Elég nyilvánvaló az összefüggés.

Az oroszok nem akarnak nyílt háborút egyelőre a Nyugattal, ha akarnának nem pár ezer katonát vetnének be, lassan vége a nyárnak, hadmozdulatokat még pár hétig lehet kivitelezni, az időjárás el fog romlani. A konfliktus ebben az évben nem fog lezárulni, az ukránok szerintem átcsoportosítják a haderőt, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást. Ezzel a Donyeck központ ostromgyűrűje fellazul, az oroszok tudnak erősítést vinni a bekerített egységeiknek, a szakadár hadsereg nagy részét mára ugyanis körbezárták.

Szerintem most az orosz cél az hogy a konfliktus aktív maradjon. A szakadárokat meg kellett segíteni, mert vereségre álltak de egyelőre megelégszenek azzal hogy fennmarad a harc és ellenőrzik a Donyeck-medencét.
Ezt azzal a 30-40 ezer katonai erővel, ami az ukrán határ mellett táborozik, fenn tudják tartani.

Khal Drogo 2014.08.31. 10:50:05

Jelentéktelen dolog, de azért nem lennék meglepve ha az UEFA elvenné az orosz 2018-as Európa-bajnokságra a rendezési jogot.
Mi lesz ha kijut Ukrajna Moszkvába az EB-re, nyilván egy csomó halott lesz, a meccs előtt és után, a nacionalisták összeverekedése egy ilyen meccsen borítékolható. De ha a lengyelek kvalifikálnák magukat, akkor is több halottal lehet számolni, tömegverekedések áldozataiként.

livengood 2014.08.31. 15:46:27

@Khal Drogo: Nézz a térképre. Ukrajna végtelen hosszú oroszországi határa mesterséges határ, védhetetlen. Lukasenkó pedig Putyintól függ. Tehát Ukrajna Transznisztriától (Приднестровье) a Fekete-tenger partvidékén a Krímen át a keleti és északi határai mentén Belarussziában is orosz hadműveleti területekkel van körülvéve. Putyin ezeket így használja, mert a rendelkezésére állnak. Maga Kiev sincs biztonságban. Ukrajnából csak a mindig is ultranacionalista központnak számító Lemberg (Львів) uralta nyugati csücskét nem lehetséges elfoglalniuk. Ez durván a lengyel, szlovák, magyar észak román határok alkotta háromszög. Ez az ami Putyinnak nem kell.

Majd nézd meg azt a térképet amit TG is posztolt: index.hu/kulfold/2014/08/29/itt_vannak_oroszorszag_uj_hatarai/

6.Lenin 2014.08.31. 19:09:55

@livengood:

Nagyon érdekes , de mivel rosszak a kérdéseid, csak rosszak lehetnek a válaszok is.

Természetesen ez nem a te hibád, hiszen te csak ragaszkodsz 1 téves megközelítéshez.

lorantka 2014.08.31. 21:18:38

@iii: www.wolframalpha.com

Angol Wiki egyébként 0,3 és 0,1%-ot ír.

Magyar Wikin 80-100.000 főt ír, ami inkább az 1%-hoz van közel mint a 0,1-hez.

Khal Drogo 2014.09.01. 09:45:53

vs.hu/megallithatatlanul-szaguld-az-osztrak-szelsojobb-0831

Szerintem értelmetlen Strache-t a Jobbikhoz hasonlítani. Sokkal inkább Orbánhoz hasonló euszkeptikus politikus akit a nyugati mainstraim média fintorogva méreget.

Khal Drogo 2014.09.01. 09:51:23

@livengood: Folytatódni fog a háború. Az ukránok addig fognak harcolni rövidtávon amíg meglesz rá a képességük. A tél, a gáz kérdése érdekes kérdés. Lesz-e megcsapolás, nyilván amíg orosz erők fognak állomásozni a területükön, annyira nem fognak fizetni a Gazpromnak.
Nagyon összetett kérdés ez, gazdaságilag mindenkinek az érdeke az lenne, hogy rendeződjön a helyzet, álljon vissza az eredeti status quo, de mégis a fegyveres harc fog folytatódni. Ezzel aláásva az a liberális nyugati dogmát, mely szerint mára a gazdaság primátusa annyira meghatározó hogy az elfolytja az ilyen imperalista törekvéseket, hiszen a gazdaság, a tőzsde stb. lekorrumpálják a hatalom résztvevőit, akik mindig tárgyalnak, sosem háborúznak.
Ez egy évtizedes naiv elképzelés, népi regés változata a Mcdonalds-os országok sosem támadják meg egymást. Ami amennyire jól hangzik, akkor ökörség.

nyünyüge 2014.09.02. 18:47:13

Csak szavak?
Amikor egy várhatóan kötelezővé váló tankönyv példabeszédével szülein keresztül megszégyenítjük az osztályban ülő Dzsenifert meg Vivient?
És közben büszkék vagyunk, hogy magyar kultúrára meg keresztény erkölcsre tanítjuk a következő nemzedéket?

Elég sok "furcsaságot" lehet olvasni az új tankönyvekről, bornírt, silány szövegek, sztereotípiák tömkelege irodalom és történelem tanítás ürügyén.

De ez nálam túlmegy minden határon.
444.hu/2014/09/02/dzsenifernek-neveztek-el-a-szuleid-sebaj-meg-lehetsz-bendeguz/

livengood 2014.09.03. 00:44:13

@Khal Drogo: Ez a háború el fog húzódni, éppen ezért veszélyes. Az elkövetkező években sokasodni fognak a globális krízisek, valamint közvetlen környezetünk és mi magunk is mélyebbre kerülünk a válságban. A gazdasági bizonytalanság tapintható. Ráadásul Orbánnak újra és újra emelnie kell a tétet, hogy a híveiben fenntartsa a megtámadott vár szindrómát. Újabb és újabb "tusványosi" eszmefuttatások várhatók, ezek a "dolgok" pedig megszületésüktől fogva egy idő után önjáróvá válnak és realizálódnak. A feszültség eszkalálódik, és csak úgy maradhat majd az események élén, ha egy idő után nem csak beszél, hanem cselekszik belföldön és külföldön (nekünk is vannak „Krímjeink”). Ezt nagy mértékben segíteni fogja az EU bénázása Putyinnal kapcsolatban. Nem tudom Orbán mit tehet majd meg, de meg fogunk lepődni.

Most hallgattam végig Sz. Bíró Zoltánt Fiderikusznál. Szerinte a konfliktus gyorsan megoldódhat. Oroszország garanciákat akar, hogy Ukrajna nem lép be a Nátóba, és megmarad az orosz érdekzónában. Komoly garanciákat akar.

Sz. Bírót tisztelem, rengeteget tud. Nem mérhetem magam hozzá. Én csak gyakran utazok Oroszországba, de az alapján amit ott tapasztalok meggyőződésem, hogy téved. Ha ez a nyugati hatalmakon múlna, igaza is lehetne. A Nátó, (USA, EU) garanciákat adhat, Putyin is adhat valamit (beéri a Krímmel) és megnyugszanak a tőzsdék, megy a biznisz tovább.

Az a baj, hogy ez a gondolkodás nem számol az emberi vágyakkal, illúziókkal, irracionalitással, hitből fakadó meggyőződéssel, és a vezetők hiúságával. Oroszországban ezt a háborút helyeslik az emberek, sőt sokan lelkesednek érte és többet követelnek: meg kell büntetni a nyugatot! Putyinnak is emelnie kell a tétet, ha ennek a hullámnak az élén akar maradni. Ráadásul többet elért az életben mint bár milyen gazdag és nagy hatalmú cégbirodalom tulajdonosa. Van egy hatalmas kiterjedésű birodalma, egy hatalmas hadserege legális atomarzenállal, és van egy népe a járulékos "történelmi nagysággal". Mi mást érhetne még el mint egy győztes háborút amit megörökítenek a történelem lapjai?

Nyilván való, hogy nagy háborút akar, ilyen lehetősége nem igen lesz több. Oroszország „védelmében” háborúzhat, katonailag 0 kockázattal. Gazdaságilag nézve pedig vásárolt egy háborút. Az oroszok boldogan meghitelezik, ha a nyugat hagyja, hogy majd csak a jövőben fizessék ki. Ha ma kellene kifizetniük, akkor Putyinnak hamar vége lenne.

concret 2014.09.03. 11:42:08

@livengood: Amit írsz Oroszországról, az oroszokról, az biztosan helytálló. Én sem gondolom, hogy az orosz közvélemény sokallná Putyin agresszivitását, jelentős részben inkább keveselli.
Az orosz nemzettudat is (hozzánk hasonlóan) erősen historikus. Számukra ez a háború nem idegen területen, hanem "ősi orosz földön" zajlik, Ukrajna valójában a Rusz bölcsője, ahol a lengyel elnyomás bizonytalanította el az orosz közösséghez tartozás érzését. Az "arany Kijev" az "orosz városok anyja" - egy tipikus orosz ember szemében ez fölszabadítás lenne a nyugatos-katolikus behatás alól, mint már többször a múltban. Számukra a szuverén ukrán tudat, sőt, az önálló ukrán nyelv is értelmezhetetlen, a pravoszlávia ellenségei által kreált mesterséges kitaláció. Az orosz nacionalizmus egy valamire való vezetőtő egyenesen elvárná a pravoszláv földek ("Nagy-, Kis- és Fehéroroszország") újbóli egyesítését.

Ehhez képest Putyin reálpolitikus: szerintem ő érzi a lehetőségek korlátait, és csak lassan, centiméterenként tágítja azokat. Nagyon precízen követi a nyugat vélelmezhető toleranciájának az ösvényét: előbb a Krím (ott eddig is állomásozott a flotta), aztán a Kelet-Ukrajna "spontán" lázadása a "föderalizálás" céljából, utóbb a fegyveres orosz beavatkozás: lépésről lépésre mindenhez alkalmazkodunk, hozzászokunk. Most már Kijev elfoglalását veti föl (otthon ezt várják tőle, kifelé persze magyarázkodik).
Szerintem lassan odaér a falhoz. Újra a katonai dicsőség illúziójába ringatott orosz népének már kevés a Krím, kevés lenne a föderalizált (értsd: irányíthatatlanná züllesztett) Ukrajna. Az igazi nagy háború, a nyugat megbüntetése, az orosz lánctalpak újbóli csattogása Berlin kövezetén gyerekes ábránd. Az orosz probléma szinte megoldhatatlan ügy.

panelburzsuj 2014.09.03. 12:06:08

@concret:
Ez az egyik szempont: akar-e háborút Moszkva?

(Eredetiben ugye: akarnak-e az oroszok háborúzni...)

De van egy másik is: a teszefosza, célt vesztett, önnön gazdagságába, piszlicsáré "éleltmód"-civódásaiba süppedt "Nyugat"-nak önként kínálkozó célpont a "poraiból élemedett gonosz birodalma".

És ha megnézed: az orosz birodalomnak (=a "birodalmi oroszoknak") már nincsenek "valódi" szövetségeseik, maximum szájhúzogató, óvatoskodó, saját szemétdombjukat féltőn óvó "társióutasasai".

Szóval nem biztos, hogy a "folytatást" is olyan látványosan tudja majd "kézivezérelni" a tradicionálisan pökhendi, ám erőforrásiban roppant legyengült és magára maradt "muszka gondolat".

concret 2014.09.03. 12:49:11

@panelburzsuj: Kicsit skizofrén maga a helyzet is:

Kereskedünk-e egymással, miközben (verbálisan) háborúzunk?

Olyan mintha egyik fél sem döntötte volna el, igazából ellenségek vagyunk-e, vagy csak azt játszogatjuk.

Kicsit szeretkezünk, de azért még szüzek maradunk, ugye?

Ez az első efféle háború, ahol az agresszortól induló gázvezeték a megtámadott földjén halad át, hogy energiát juttasson az áldozat szövetségeseinek.

Az eddigi háborúk tiszta képletűek voltak: az ellenséggel megszakítjuk a békeidők kapcsolatait, a nálunk rekedt polgárait internáljuk. Most meg azon vívódunk, kizárjuk-e az oroszokat a SWIFT utalási rendszerből?

Előbb-utóbb tisztul a kép. Csak győzzük kivárni. No meg persze szegény kelet-ukránok éljék túl.

panelburzsuj 2014.09.03. 12:56:09

@concret:
No meg a nyugat-oroszok se haljanak bele...

Én arra tippelek, hogy éppen a helyzet olyanaizésége miatt ez lesz a döntő elem: hogy a közvetlen résztvevők és elszenvedők belevadulnak, vagy belefáradnak-e.

livengood 2014.09.03. 14:35:24

Nemrég néztem egy orosz tévét ahol nyelvész magyarázta az "u krájná" jelentését: szél, határ, határvidék. E szerint is! - Ukrajna orosz határvidék. Ilyesmik mennek hónapok óta reggeltől estig az orosz médiákban.

livengood 2014.09.03. 14:43:49

@concret: "Putyin reálpolitikus: szerintemő érzi a lehetőségek korlátait, és csak lassan, centiméterenként tágítja azokat"

Szerintem a 2008-as grúziai benyomulásához képest idén igen csak nagy tempóra kapcsolt. Ha regnálásának 14 évét tekintem, centiméterenként gyorsulva tágít.

6.Lenin 2014.09.03. 19:20:56

@livengood:

Az USA sem vette jó néven amikor az oroszok (CCCP) rakétákat telepítettek Kubába.
Simán támogattak 1 fegyveres beavatkozást.

Túlságosan a nyugat szemén keresztül(érdekei mentén) szemléled a dolgokat.

Miért is?

livengood 2014.09.04. 22:31:01

@6.Lenin:"Az USA sem vette jó néven amikor az oroszok (CCCP) rakétákat telepítettek Kubába. Simán támogattak 1 fegyveres beavatkozást."

Szezon, fazon két külön dolog. Atomháború fenyegetett, az CCCP deklaráltan el akarta pusztítani a nyugatot, Amerikát. Én erre emlékszem: állandóan ment a propaganda, hogy az atomháborút a rút nyugat tervezi ellenünk, népi!!! demokráciákban élők ellen, miközben 1979-ben Afganisztán lerohanásáról a mi 5 ezres falunkban valószínűleg csak én értesültem az "Amerika hangjától". 10 évvel később bámultak is nálunk sokan, hogy onnan miért is vonul ki a Veres hadsereg?

Közben meg a nyugat társadalmai a 68-as mozgalmak nyomán megújultak, az egyén szabadságjogai, nemtől, rassztól, osztálytól függetlenül kiteljesedtek. Az egyéni ambíciók - a nálunk üldözött individualizmus az egyenlő versenyfeltételek között fokozatosan felvirágoztatta a nyugati gazdaságokat, miközben mi évtizedekig stagnáltunk, de közben állandóan értesültünk a szerencsétlenek golgotájáról: olajválság olajválság hátán. Ha az ember nem hallgatta a nyugatról sugárzott adásokat akkor nem is értette, hogy lehetséges, hogy nem pusztulnak bele. A királyi tévét nézve akkor is! úgy tűnt, hogy Magyarország a a lehető legjobb hely számunkra. Persze nem tudhattuk, hogy a titokban itt tárolt szovjet atomrakéták miatt első vonalbeli atomcsapást kaptunk volna a nyakunkba.

Szóval miközben a nyugat társadalom fejlődési és ennek eredményeként gazdasági vonalon megnyerte a hidegháborút, aközben nálunk a hatalom harcolt a hosszú haj, a nyugati dekadencia és a popzene ellen, a nép meg a ma is szokásos túlélő taktikával élve munkának álcázott láblógatás után haza hordta a közösből amire szüksége volt.

"Túlságosan a nyugat szemén keresztül(érdekei mentén) szemléled a dolgokat. Miért is?"

Talán azért mert hallgattam a Szabad Európát meg Amerika hangját. Világnézeti! órán az alezredes eltás, a nép elhárítója is megmondta nekünk, hogy aki a Szabad Európán hallgatja a popzenét annak átmossa a zagyát a nyugati imprelizmus.

Igaza lett.

Szóval láthatod én már rég a nyugatimádat csapdájába estem. Ezért képtelen leszek valaha is felfogni, hogy: "A nyugat érdeke nem lehet a mi érdekünk!" Tévednék írásod attitűdjét illetően?

6.Lenin 2014.09.05. 12:56:00

@livengood:

" ......"A nyugat érdeke nem lehet a mi érdekünk!" Tévednék írásod attitűdjét illetően? "

Igen(és nem csak te).
Tulajdonképpen igazoltad, amit írtam (amire gondolok).

Már bocs, de a zárójelben lévő következtetésed után nem sok értelmét látom, hogy vitát nyissunk erről.
El sem tudsz képzelni más lehetőséget az emberiség számára?
Neked is torz a képed a szabadság,egyenlőség, testvériség nevezetű elképzelésekről. Jobban mondva elég egyoldalúan képzeled ezt el.
Pedig milyen 1xű is lehetne minden.

nyünyüge 2014.09.12. 13:27:48

OFF
Magas volt már a léc, de ezen nyilatkozat arroganciája és felelőtlensége ...

"Rogán Antal szerint az egész utólagos kompenzáció körülbelül ezermilliárdos terhet jelent majd a bankrendszerre, de úgy véli, hogy ez nem fogja visszavetni a hitelezést.

A hvg.hu kérdésére, hogy mi történik akkor, ha a moratórium ideje alatt az MNB alapkamata vagy a nemzetközi kamatkörnyezet jelentősen megváltozik, a politikus úgy válaszolt: a hitelek túlnyomó többsége is fix kamatozású volt, a bankok sem vették figyelembe az ügyfelek esetében a kamatváltozásokat.

Az RTL Klub hasonló tartalmú kérdésére, miszerint, mi történik akkor, ha a devizaárfolyamok változnak meg a moratórium idején, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: számukra ez jogi, nem gazdasági kérdés volt.

Rogán szerint a tapolcai frakcióülésen szóba került a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vizsgálat ügye is. Mint mondta: a frakció arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon senkinek, semmilyen pénzt, legyen az magyar vagy norvég, nem szabad ellopni, még a civileknek sem, és bízik benne, hogy a magyar hatóságok mindenféle külső és belső nyomásgyakorlás nélkül végezhetik a munkájukat. "
süti beállítások módosítása