Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:36

Pár hét alatt sok minden történhet még, de mai tudásunkkal nem lehet kérdéses, hogy a pártok versenyében a Fidesz fogja a legtöbb listás szavazatot szerezni április 8-án. Általában ezt szokták leegyszerűsítve úgy megfogalmazni, hogy biztosra vehető a kormánypárt győzelme. E győzelem mértéke - és így az, amit a politikában győzelemnek neveznek - azonban attól függ, hogy mi történik majd a 106 egyéni választókerületben. Ha a 2014-es választáshoz hasonlóan tarolnak a Fidesz jelöltjei, és az ellenzék csak 10 körüli egyéni sikert ér el, a kétharmados többség is elérhető. Ha viszont 40 körüli egyéni mandátumot veszít a kormányoldal, az abszolút többség és vele együtt az önálló kormányzás is veszélybe kerülhet. (Mindez persze függ a listás eredményektől is, de nagyjából ezek a határok.)

Hogy a három forgatókönyv (kétharmados többség, abszolút többség, relatív többség) közül melyik válik valóra, az ma már legkevésbé a Fideszen múlik. A kormányoldal minden kártyát kitett az asztalra: ismerjük a jelöltjeiket, látjuk a témáikat, világos a stratégiájuk. Ha tartogatnak is még néhány meglepetést a véghajrára, az már az alaphelyzeten nem fog sokat változtatni – saját magukkal és támogatóikkal szemben pedig éppen az a céljuk, hogy már semmi ne is változzon.

Az egyéni választókerületek végeredménye így ma leginkább két szereplőn múlik: az ellenzéki pártokon és a kormányváltást akaró választókon. Előbbiektől függ, hogy mennyire lesz tagolt, megosztott a kínálat az esélyesnek gondolt körzetekben, utóbbiak pedig a részvételi arányukkal, valamint az át- és taktikai szavazási hajlandóságukkal szólhatnak bele a küzdelembe.

A politikai vitaműsorok többsége jó ideje azzal foglalkozik, hogy miért nem tudnak az ellenzéki pártok együttműködni, miért nem állapodnak meg valamilyen koordinált indulásban a választókörzetek egy részében, illetve, hogy lehet-e még ebben a folyamatban változás a kampány hajrájában. A véleményvezérek, értelmiségi guruk megközelítései sok esetben erősen érzelemvezéreltek és kioktatók. A pártok reakciói sem mindig színvonalasabbak, időnként azonban szerencsére őszinték, vagy inkább önleleplezők.

  1. Az ellenzék együttműködésének legnagyobb gátja az, hogy politikai értelemben ma nincs ilyen szereplő Magyarországon. „Ellenzékek” vannak, de azonosan gondolkodó és cselekvő ellenzék nincs. Bármennyire triviális, sokan mégis elfelejtik: a politikai döntések ma nem a kormánypárt-ellenzék dimenzió mentén születnek, az ellenzéki térfélen minden politikai erő a saját logikája, saját érdekei alapján cselekszik. A kormányoldalon más a helyzet: a KDNP egy ideje már mindenben azonosul a Fidesz céljaival, alárendeli magát a közös érdekeknek, mert biztos abban, hogy ez a saját érdeke is. Az ellenzéki térfélen azonban még az együttműködésről megállapodott MSZP és DK is biztos abban, hogy a saját érdeke több ponton ellentétes a „szövetségesének” érdekeivel. Az LMP vagy a Jobbik pedig ennél sokkal-sokkal messzebb áll attól, hogy a nagy kérdésekről közös fejjel gondolkodjon. Miközben mindenki a kormányváltás fontosságáról beszél, ezt a célt minden szereplőnél megelőzi egy másik elvárás: a saját helyzetük javítása. (Bokros Lajos például addig mondogatta, hogy számára semmi sem fontosabb a kormányváltásnál, amíg végül – nyilvánvalóan politikai számításból - kihagyták az MSZP-DK megállapodásból, és most már – nyilvánvalóan politikai számításból - egy kicsit sem fontos számára a kormányváltás nulladik feltételeként korábban megjelölt „egyetlen induló” garantálása az egyéni körzetekben, hanem „ráindul” az esélyesnek tartott baloldali jelöltekre. Bosszúnak biztosan megfelel a terve, de akár zsarolásként is értelmezhető, amivel akár még esélye is lehet valamilyen későbbi megállapodásra.)
  2. Miután a politika az érdekek nélkül nehezen lenne értelmezhető és művelhető, az ezzel a helyzettel szembeni értelmiségi értetlenkedés és fanyalgás csak időpocsékolás. Ha az elmúlt években akadt volna olyan kiemelkedően tehetséges ellenzéki politikus, aki szívós munkával magához tudta volna vonzani a kormányváltást akaró szavazók elsöprő többségét, vagy meg tudott volna valahogy állapodni az ellenzéki pártokkal arról, hogy az ő vezetésével induljanak a választáson, akkor lenne ellenzéki egység, egy irányba tartó ellenzéki gondolkozás, stratégia és persze közös egyéni jelöltek sokasága. Látjuk, tudjuk: a két lehetőség egyike sem történt meg, így az ellenzéki pártok vezetői értelemszerűen a saját fejükkel gondolkodnak. Azt vizsgálják, hogy a saját politikai hatalmuk/erejük szempontjából melyik megoldás látszik a legjobbnak.
  3. A mérleg egyik serpenyőjében csupa veszteség van: ha egy párt visszalépteti valahol a jelöltjeit, akár csak egy helyen is az országban, akkor veszít. Veszít költségvetési támogatást, veszít töredékszavazatokat és veszít feltehetően azon a helyen listás szavazatokat is, mert a potenciális szavazóinak egy része elbizonytalanodhat, ha ott helyben a pártnak nincs saját jelöltje. Minél több helyen teszi meg ugyanezt, minél több helyen lép vissza, a veszteség egyre nagyobb.
  4. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen visszalépést el is kell tudni magyarázni a választóknak. Bizonyára sokan örülnének annak, ha létrejönne valamilyen ellenzéki megállapodás, de az egyes pártok elkötelezett szavazói azért vannak az MSZP/DK/LMP/Jobbik táborában, mert azt a pártot kedvelik, nem egy másikat. Ha a pártjuk egy másikkal szövetkezik, különösen, ha eddig a politikája arra épült, hogy ilyet nem fog megtenni, akkor ez okozhat csalódottságot, vezethet elforduláshoz is. Újabb veszteség, nehezen felbecsülhető – hiszen hipotetikus helyzetről van szó – nagyságban.
  5. Mindez persze nem jelenti azt, hogy csak a megállapodás ellen szóló érvek léteznek. A magyar politikatörténetben korábban is előfordult már, hogy két párt – amelyek addig nem látszottak annyira együttműködőnek – választási szövetséget kötött. Az 1998-as választás előtt például a Fidesz és az MDF hozott tető alá egy megállapodást, amelynek értelmében a választókerületek egy részében közösen állítottak egyéni jelölteket. A céljuk nyilvánvaló volt: maximalizálni a mandátumokat (és valamelyest nagyobbnak is mutatni magukat, mint egyedül lennének). Az MDF 1998-ban ennek a megállapodásnak köszönhetően jutott egyáltalán be a parlamentbe, hiszen listás eredménye nem érte el a küszöböt, a Fideszt pedig a kormányváltáshoz és az erő felmutatásához segítette a konstrukció. Úgy gondolták, hogy megéri nekik az együttműködés, ezért megkötötték, és meg is magyarázták a választóiknak.
  6. Ma egy ellenzéki párt két dolog miatt lehetne érdekelt a koordinációban. Egyrészt akkor, ha úgy gondolja, hogy az egyéni kerületi megállapodás nyomán több mandátuma lesz, mint anélkül volna. Másrészt, ha hisz abban, hogy a megállapodás nyomán esély mutatkozik a mai kormányoldal meggyengítésére: azaz ennek köszönhetően nem lesz a Fidesznek kétharmada vagy abszolút többsége. Egy újabb fideszes kétharmad minden ellenzéki pártnak rosszat tenne, hiszen a parlamenti erejük, befolyásuk minimálisra csökkenne. Ha pedig a Fidesznek nem lenne még abszolút többsége sem, az mindenkinek jelentősen növelné az erejét, hiszen a játékterük tágulna, a befolyásuk – bármi is lenne egy ilyen helyzetnek a kimenetele – erősödne.
  7. A „több mandátum” kérdése – ahogy ez a politikában lenni szokott – nem csupán matematika. Kell hozzá jövőbelátás is, ezért annyira nehéz. Tudni kellene hozzá a korábban említett veszteségeket: mennyi töredékszavazat veszne el, hány listás szavazat maradna el. S tudni kellene a nyereségeket is: ha lenne megállapodás, azokban a körzetekben, ahol az ő javára lépnek vissza, a többi párt szavazói hajlandóak lennének-e átszavazni, segítene-e a megállapodás abban, hogy ott is nyerjenek, ahol enélkül nem nyertek volna. Az átszavazási hajlandóságra ismerünk kutatásokat, amelyekből kiderül, hogy a baloldaliak inkább hajlandóak átszavazni a Jobbik jelöltjére, mint fordítva, de azért én ellenzéki pártvezetőként ezeket olvasva nem hinném azt, hogy már minden tudás a birtokomban van a megalapozott döntéshez. Ismétlem: hipotetikus helyzetekről beszélünk, és azt várjuk a választótól, hogy mondja meg, mit fog tenni (nem csupán gondolni, hanem tenni) egy olyan helyzetben, ami ma nincs.
  8. S akkor ott van a lényegi kérdés: egy ilyen konstrukció közelebb vinne-e az Orbán-kormány leváltásához, vagy legalább a gyengítéséhez? Ha minden szereplőnek egyénileg hasznos (mert mindenki több mandátumot szerez, mint szerezne nélküle), akkor persze az ellenzék közös célját is segíti, de miután éppen most beszéltük meg, hogy az egyéni hasznosság egyáltalán nem garantálható, nem könnyen előrejelezhető, az sem nevezhető világosnak, nyilvánvalónak, hogy végül jobban jönne-e ki belőle az ellenzék, mint ha nem indulna el ebbe az irányba.
  9. Kockás papíron, tévéstúdiókban sok minden evidens, ami a politikai döntéshozó számára – aki végül a vásárra viszi a bőrét - messze nem az. Az együttműködés kérdése, mint a banalitásnál kicsit is bonyolultabb bármely ügy, egyrésztekből és másrésztekből áll. Dönteni persze csak az egyik irányba lehet, de a válasz nem automatikus és nem evidens.
  10. Miután a politikai döntésekre erősen hatnak a „bizonyítékok” és az azok hatására kialakuló „hangulatok”, várható, hogy a vasárnapi hódmezővásárhelyi választásnak ebben az ügyben komoly szerepe lehet. Annak ellenére is, hogy tudjuk, egy mérés nem mérés, egy időközi választásból pedig hiteles módon csak az adott helyre és időpontra lehet érvényes következtetéseket levonni. Az eredmény értelmezésénél nem lehet eltekinteni attól sem, hogy Hódmezővásárhely a jobboldal talán legerősebb fellegvára, mint ahogy azt is figyelembe kell majd venni, hogy ott a Fidesz jelentős részben Lázár Jánost jelenti, és egy alapos elemzésben az ellenzéki induló személye, karaktere sem kerülhető meg. Ennek ellenére, ha Márki-Zay Péter a várakozásoknál jobban szerepel, megszorítja vagy akár óriási meglepetésre le is győzi a fideszes riválisát, akkor biztosan beindul majd a Fidesz végéről és az ellenzék esélyeiről szóló diskurzus, ami feltehetően hatással lesz az együttműködéssel kapcsolatos ellenzéki döntésekre is. Egy ilyen esetben nagy lesz a belső csábítás és a külső nyomás arra, hogy elinduljanak a vélt vagy valós mandátummaximalizálás felé. Ha viszont még megszorítani sem sikerül az ellenzéki közös jelöltnek a Fidesz politikusát, s akár a korábbi választásnál is nagyobb lesz Hegedűs Zoltán fölénye, akkor az egyéni utak kaphatnak megerősítést, és legfeljebb a kétharmadtól félve léphetnek valamilyen korlátozott megállapodás irányába az ellenzéki pártok.

Vasárnap este okosabbak leszünk. Nem, nem azt fogjuk tudni, hogy mi lesz április 8-án. De azt igen, hogy a politikai szereplők gondolkodása a választási esélyekkel és az együttműködés értelmével kapcsolatban milyen irányba fordulhat.

tge-kep2018.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr3113691218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 06:22:43

A szavazók nem robotok.

2014-ben az LMP-re szavaztam. Ha összefogtak volna a ballibákkal. akkor a Fideszre szavaztam volna.

S ezzel nem vagyok egyedül.

Tata86 2018.02.23. 10:19:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Itt van Erzsébet

1. Dr. Hiller István (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 18507 38,37%
2. Földesi Gyula (FIDESZ-KDNP) 17523 36,33%
3. Tokody Marcell Gergely (JOBBIK) 7407 15,36%
4. Ferenczi István (LMP) 2939 6,09%

Az ellenzék itt akkor jár a legjobban, ha indul egy összefogott maszopos jelölt és a Jobbikos is. Ha nincs jobbikos, lehet hogy nyer a Fidesz.

inreallife 2018.02.23. 10:24:03

@torok gabor:
feedbackkent irom, talan ezt olvasod, kicsit off. mlsz szinten a meccsek kozvetiteset nem akarjatok ujragondolni? mint kulhoni magyar, roppant nehezen kovetheto a kedvenc csapatom meccse, ha az elo streamrol irl okbol lemaradtam. en nem latom, hogy a kevesebb meccs a teveben koncepcioban, mit lehet a nyereseg serpenyojebe tenni. egy hatterbeszelgetest megerne szerintem...

Manyike 2018.02.23. 10:41:11

Értem T.G. logikusan felépített alapos elemzését, én viszont csapongó s zavaros vagyok. Kell-e ennyi (nem kamu) kis párt? Felhígultak-e a pártok? Mire van igény: adott szakterületen szakmailag jobb képviselők, vagy a politikai stílusban provokatívabbak? Csak megélhetés vagy hasznosak is? A Fidesz megtűrne-e maga között egy "Szanyi Tibort"? A kormány pártjainak tagjai az egész egzisztenciájukat féltik-e, s titokban háborognak-e, hogy az ő huszonéves gyerekük, vejük stb. rövid időn belül nem lesz milliárdos állami pénzből? Egy kiemelkedő ellenzéki politikus másként is tudna pártfegyelmet megteremteni, s 4 év mire elegendő? Karácsony Gergely matematikailag megmenti az MSZP-t s néhány saját párttársát, de stílusban s narratívákban majd ad-e valamit még? A hódmezővásárhelyi választás kapcsán a sikerért bevetett, új eszközöket is megismerünk, melyek szintén megosztják a társadalmat, s beszivároghatnak a hétköznapjainkba is. Én úgy érzékelem, hogy a Fidesz-re szavazók egy része azt szeretné, hogy most nyerjen a Fidesz, de ne 2/3-dal, majd omoljon össze az illiberális NER, de belőlük, ill. a helyükön épüljön fel egy jobb, más rendszer.

inreallife 2018.02.23. 10:45:52

a cikkhez szolva, en is ugy latom, hogy legalabb akkora kar megallapodni, mint kulon indulni. azert van a megallapodasnak egy igen eros fegyvertenye. miszerint a kulon indulasnal az eredmenyek ismereteben biztosan lesz olyan hely, ahol akar par szavazaton mult volna a gyozelem. a kulon indulasnal a valasztas utan szinte biztosan kell magyarazkodni...

az atszavazast a partok nem tudjak kikenyszeriteni. hiaba a nagy osszeborulas, ha a valasztok egy resze lesz@rja. ha maximalizalni akarjak egy adott korzetben a "kivalasztott" jelolton a szavazatokat, akkor azt helyben kell lekommunikalni, nem pedig visszalepni.

erre mondjuk egy kubatov lista eleg hasznos lenne, hogy biztosak legyenek benne, hogy minden szobajovo embert elertek. ha nem, akkor marad a grassroot modszer, az mszp feladja a korzetet, es csak jobbikos csapatok jarnak hazrol hazra, vagy eppen forditva. en azt gondolom, hogy egy ilyen modszerrel eljatszhato az "uldozott ellenzeki" szerep, hogy nezzetek a fidesz miatt mar kvazi foldalatti mozgalomkent kell kampanyolni. ezt tobb, mint 1 protest voksot hozna, szvsz...

inreallife 2018.02.23. 10:51:40

ja es meg annyit tennek hozza a verfideszeseknek uzenve, hogy egy olyan valasztason, mint ami 2010-ben ervenyben volt, tehat a ketfordulos rendszerben, mar nem az lenne a kerdes, hogy meglenne-e a ketharmad, hanem az, hogy a tobbseg meglenne-e.

tudom, hogy a mostani valasztasi rendszerben kell legyozni a fideszt, csak azert irtam, hogy elejet vegyem annak, hogy soha ilyen jo nem volt meg a fidesz. bizony, ez mar a leszallo ag, meg akkor is, ha esetleg ketharmaddal nyernek. sokkal gyengebb ez a fidesz, mint a 2010-es...

inreallife 2018.02.23. 10:57:34

@Manyike:
aki ezen gondolkozik, az regen rossz. termeszetesen az osszes a verszivo pioca kategoria, es 4 labbal kapaszkodik a kepviseloi szekebe. mindegy mit, de valamit kepviselhessen es csurranjon, cseppenjen is valami. ha a kedvenc kepviselorol kene nyilatkozni, nem hiszem, hogy sok embernek van kedvence. egyikert sem lenne kar, ha a lampavason vegezne.

en ebbol a szempontbol nem is szeretnek ellenzeki gyozelmet, sot egyenesen riaszto, amit az ellenzek osszeghord. en megelegszek azzal, ha a fideszt megroppantjak, hogy a partok lassak, hogy ennel tobb kell. azaz nem tobb, hanem jobb. az osszes tobbi nem erdekel...

inreallife 2018.02.23. 10:59:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
tehat verkomcsi fideszes letedre, a szelsobalos eszmeket kepviselo sotetzoldekre, aki szdsz2.0 beutessel rendelkeznek. nem veletlenul vagy a blog.hu birkaja...

spinat 2018.02.23. 11:22:46

mivel a kicsik, de még a jobbik sem hozott ´14ben egy körzetet sem, bármilyen összehangolt jelöltállítással csak több egyéni képviselöjük lesz. win-win

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 11:33:05

@inreallife:

Mert nem ismered nézeteimet. Mivel ballib pártkatona vagy, képtelen vagy a dolgokat árnyaltan látni.

Nekem a fő célom a ballibaizmus bukása és nem a Fidesz győzelme.

Lásd erről: bircahang.org/valasztani-a-2-liberalizmus-kozott/ és bircahang.org/egy-abszolut-teves-cikk/

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 11:35:41

@inreallife:

Kétfordulós rendszerben biztosabb lenne a Fidesz győzelme.

Jobbik-Fidesz opció esetében aballib szavazók zöme nem menne el szavazni, ballib-Fidesz opció esetében meg a jobbikos szavazók zöme a Fideszre szavazni a 2. fordulóban.

A ballibek azért nyerhettek 10 mandátumot 4 éve, mert NEM volt 2 fordul

inreallife 2018.02.23. 11:55:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
lattam a "munkassagod" epp eleget, ha penzert csinalod is eleg megvetendo, ha meg azt se kapsz erte, akkor plane.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 11:58:58

@inreallife:

Még sose kaptam pénzt közéleti tevékenységért. Nem is fogadnám el, mert korlátozná függetlenségemet.

inreallife 2018.02.23. 12:00:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
a fidesz-jobbik atajaras mar bizonyitott veszpremben es ozdon. ja nem is. aki nem szavaz a fideszre, az azert nem szavaz, mert ruhelli oket, egy ketfordulos rendszerben a az mszp letarolna a fovarost meg a megyeszekkhelyek egy jo reszet, a jobbik meg a maradekot, lathattuk mi van akkor, amikor a fideszes es a nem fideszes kozott kell valasztani...

az meg egy kulon vicc, hogy a fidesz szavazok mar nyomokban sem tartalmaznak diplomas vegzettseget, es arrol almodozol, hogy az lmp meg a jobbik diplomas valasztoi a max 3 szavas nepbutito jelszavak miatt a fideszre fognak voksolni. tudom, hogy mindenkit hulyenek nezel, aki nem a fideszre szavaz, de ez csak a fideszes alternativ univerzumban mukodokepes, a valosagban pont a fideszes szavazok kuszkodnek az ertelmi kihivasokkal...

inreallife 2018.02.23. 12:02:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
persze, hogy az a legnagyobb fuggetlenseg, amit te muvelsz. lenyegeben mindegy, hogy penzert rangatnak madzagon, vagy magadtol csapolsz igy, csak a szanalom foka az ami ebben a szempontbol meghatarozo...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 13:12:36

@inreallife:

Most éles helyzet van, az időszaki választás nem az. Nem hasonlítható össze a 2.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 13:14:33

@inreallife:

Büszke vagyok, hogy a hozzád hasonló ballib pártkatonák utálnak engem.

inreallife 2018.02.23. 15:26:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
orulok, hogy siman le tudtal ballibezni, ennyibol, sokaig nem tudtad visszafogni magad. annak kevesbe, hogy a fideszes trollhadsereg ide is atpozicionalta magat, fekelykent terjedve az neten. igazabol elmehetnel betlehembe ballibezni, ezen a blogon ertelmes emberek szoktak kommentelni az osszes oldalrol, nincs szukseg a trollkulturkampf megjelenesere...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 15:39:57

@inreallife:

Úgy gágog, mint egy balliba = az egy balliba.

Szóval bocs, hogy leballibáztalak. Valójában te csak egy ballibára kísértetiesen emlékeztető nem-balliba vagy.

Nem tűnsz értelmes embernek, ez viszont tény...

inreallife 2018.02.23. 15:54:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
nem etetlek tovabb troll, mehetsz. ne is lassalak tobbet...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 16:14:38

@inreallife:

Biztos már kész a bőröndöd az előszobában, s rettegsz. Nagy kamu Soros-troll vagy te, semmi más...

livengood 2018.02.23. 20:20:56

@inreallife: "aki kormanyvaltast akar, az 100 jelolt kozul is ki fogja tudni valasztani azt, aki eselyesnek mutatkozik. igazabol az az erdekes, hogy aki csak egy adott partot hajlando tamogatni, azt bele tudjak-e kenyszeriteni egy masik ellenzeki jelolt tamogatasara, vagy sem"

Speciel én a választó körzetemben bajban leszek. Szükségem lesz az infóra, ha tudni akarom, hogy az LMP vagy a DK jelöltje az erősebb. Hacsak az egyik vissza nem lép addig.

A kormányváltást akaró, párthoz nem kötődők informálása döntő lehet, azzal együtt, hogy lehet hogy tévedek és az átszavazási hajlandóság nem olyan egyértelmű ahogy a 2018/2 TG írás után jósoltam.

Abból indultam ki, hogy pártlistára adott voksával mindenki átélheti az elkötelezettség, elvhűség magasztos érzését, ugyanakkor az egyéni körzetben már lehet pragmatikusan gondolkodni: - országoson a kedvenc pártra, egyéniben a legerősebbre adni a voksot. Végül is többé kevésbé az ellenzéki szavazók közös tulajdonsága a kormányváltó hajlandóságuk. Így van?

Most is hangsúlyozom, hogy ezt el lehetne mondani a választóknak, mert én úgy látom, hogy ezt még sokan nem értik. A többségnek a választás megnyerése a siker, elvesztése a kudarc. TG is írja, hogy a politikai győzelmet nem egészen e szerint kell majd számolni. Ha a Fidesz nem kap 2/3-ot, akkor veszített, az ellenzéki pártok nyertek. Szerintem ezt tudatosítani lehet az ellenzékre szavazókban és ezt nem csak a pártok, hanem bárki (ellenzéki média, civilek) tudatosíthatják bennük. És a legszebb az egészben, hogy erre akár néhány nap is elég lehet, sokat segít az elmútnyócév.

Vérfideszes (és ellenzékbe szorult szélsőséges) barátainknak jelezném: az, hogy én (mi?) most latolgatom az esélyeinket azt jelenti, hogy demokráciának gondolom az Orbán rezsimet. Szerintem erre több bizonyíték nem kell mint hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a Fidesz rendez egy olyan választást, ahol akár veszíthet is. Tehát Béke!

livengood 2018.02.23. 20:34:34

@inreallife: "mszp feladja a korzetet, es csak jobbikos csapatok jarnak hazrol hazra, vagy eppen forditva"

Ez működhet. Az utolsó hétre lehet halasztani. Így nincs "összefogás" és nem kell magyarázkodni sem.

Boross Bence 2018.02.23. 23:19:12

Van recept a kétharmad ellen? Szakértők és civilek vitája Baló György műsorában.

www.youtube.com/watch?v=PBYDaED_Oxs

Nézd meg!

6.Lenin 2018.02.24. 17:17:08

Sok mindent olvastam már, de arról, hogy nyer az ellenzéknek nevezett társaság, nem sokat.

Játszunk el azzal a gondolattal, hogy nyernek.
Kétharmaddal, visszacsinálnak mindent, aztán.....buknak egy jó nagyot, és ezzel el is ásták magukat örökre.

Nyernek többséggel, minden marad a régiben, talán kormányt se tudnak alakítani, aztán......buknak, kész vége. Nem hiszem, hogy lennének akik még utána is bíznának valamelyik maradékában.

Éppen csak nyernek, néhány mandátummal......totál bukta, eltűnnek rövid időn belül.

Volt 8 év egy ellenzéki összefogásra, 1 hiteles vezető kiválasztására, 1 vízió kidolgozására, 106 hiteles jelöltre, 1 listára. Képtelenek voltak felismerni a saját és az ország érdekét. Igen, az ország érdeke is erős hiteles ellenzéki alternatíva lenne. A többi érdektelen, semmi értelme.

Fidesz nyer? Ezzel az ellenzékkel maga mögött?

Egy dolog lenne érdekes, ha akkora fölénnyel, hogy teljesen érdektelen lesz az ellenzék a Parlamentben.

Nyer, de nem lesz meg a kétharmad? Nem nagy ügy. lassan, de talán továbbra is megy valamit előre az ország, de ez a közhangulat tovább romból mindent.

Éppen csak nyerne? Na ez az amit a hátam közepére se kívánnék, mert ezen az ország egy jó nagyot bukna. Akkora mocsok áradat indulna, amit még a világ nem látott egy nemzeten belül.

Nagy kár, hogy nincs jó választási lehetőség, és a remény, hogy valaha is lesz, 1re kisebb.
Szerintem.

Balt 2018.02.26. 08:08:07

@6.Lenin: Miért nincs, amikor te is hozol legalább 1-et? :) (Utolsó előtti esetleg az azelőtti, mert bár tkp én sem feltétlen örülnék a kontroll nélküli 2/3-nak, de már beárazták, az már kvázi bukás lenne, ha nincs meg. Lásd fent!)

inreallife 2018.02.26. 09:45:42

@livengood:
lapavetoen ez lesz a kerdes. azert mas most a 2018-as valasztas a korabbiakhoz kepest, mert a fidesz sokat dolgozott azon (korrupcio, egeszsegugy es oktatas leepitese), hogy zsigeri utalat alakuljon ki ellenuk, minden csalados, berbol es fizetesbol elo emberben. a fentiek hatasat probaltak kompenzalni, a csaladi adojovairassal es a rezsicsokivel, de mindketto eleg velemenyes lett az utobbi idoben.

az egyenek fidesz utalata lesz a kulcspont. ahogy az mszp-t is a protest szavazatokkal valtottak le (a'la fulkeforradalom), a fidesznek is leginkabb ettol kell tartania. minel jobban utalja valaki a fideszt, annal inkabb hajlando lesz az atszavazasara. marpedig fidesz utalatban mar eleg jol all az orszag, ahogy az idokoziket neztem az emberek is jol tudjak koordinalni a szavazataikat a korzeteken belul.

6.Lenin 2018.02.26. 19:03:09

@Balt:

Amíg nem lesz kb 2 drb azonos nagyságú, az ország érdekeit szem előtt tartó párt, akiknek valóban lehetne mérni az igazi teljesítményüket, addig csak ez marad.

Ígérgetés, ígérgetés hátán. Önkontroll nélküli kormányzás, ami esetleg csak néhány politikus hozzáállásán múlik.
Kellenének közösen elfogadott értékek.

Ez a mostani a lehető legkárosabb. az egyik esetleg épít is, a másik meg mindent lerombol, ha hatalomra kerül.
Az örökös újrakezdésnek nem sok értelme van.

kincsőrző 2018.03.01. 11:26:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

A téma nem csak 4 éve volt releváns.
Ha az LMP enged a belső csábítás és külső nyomás kombinációnak az MSZP/DK/Együtt irányába, a saját identitását tagadja meg, és innentől deklarálják: nem lehet más a politika, legalábbis velük nem.

A Párbeszéd meg annyira elkötelezte magát az MSZP irányába, hogy velük való együttműködés sem tűnik lenyomhatónak a szavazók torkán.

A párttagság egy másik kérdés, az még lehet hogy részben beveszi a kanyart, aztán szavazók híján törpepárt lesz az LMP-ből, ha nem olvad össze egy nagy "demokratikus" olvasztótégelybe. Mindenesetre az elmúlt fél év kilépései meg az ősz óta érezhető irányváltás megszólaltatta nálam a csengőket. Egyedül az LMP tudja elérni, hogy ne rájuk szavazzak, de sajnos a legjobb úton haladnak arrafelé. Schiffer meg lehet hogy jól teszi, ha 2022-re készül, lehet hogy nulláról kell valamit összeépíteni 2022-re :/

kincsőrző 2018.05.07. 10:34:43

Talán itt a legkevésbé off: Schiffer kilépett az LMP-ből:
index.hu/belfold/2018/05/07/schiffer_andras_kilepett_az_lmp-bol/

Török Gábor úr, őszintén érdekelne, hogy mit gondol erről?
süti beállítások módosítása