Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:01

Úgy kezdődött a baj” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, majd így folytatta: „Lassacskán a miniszterelnök, ahelyett, hogy a miniszterekre hagyta volna a munkát, egy miniszterelnök-helyettessel koordináltatta volna a munkájukat, ügyeket kezdett valamilyen okból saját magához húzni, vagy mert fontosnak érezte őket, vagy mert más nem vállalkozott rá.” A leendő miniszterelnök világossá tette, hogy mostantól a helyzet megváltozik: a kormányfő az irányítási jogot – egy alkotmánymódosítás segítségével - a miniszterelnök-helyettesre, azaz Navracsics Tiborra bízza.

(Fotó: Hírszerző - Járdány Bence)

A bejelentés óta egyre többen találgatják, hogy vajon mi lehet a változtatás célja. Sok verzió kering már: (1) Egyesek szerint Orbán Viktor így akarja elkerülni a napi gondokkal való foglalkozást, különös tekintettel az ebből fakadó esetleges népszerűtlenségre. (2) Mások szerint egyszerűen csak több ideje jut ebben a rendszerben a kormányzás stratégiai kérdéseire, a jövőkép felvázolására, ami fontos lehet a hosszú távú sikeres kormányzáshoz. (3) Megint mások azt állítják, hogy ez vezet az előbb-utóbb esetleg riválissá váló Navracsics amortizációjához, akit majd Orbán – a kormányzás gondjaiért felelőssé téve - egy adott ponton könnyen lecserélhet egy másik helyettesre. (4) De akadnak olyanok is, akik, éppen ellenkezőleg, ebben látják Navracsics felkészítését a miniszterelnöki pozícióra, ami akkor lehet számára aktuális, ha Orbán a kormányzás helyett majd valamikor a Sándor-palotát választja.

Szerintem jelenleg legfeljebb az első két változat lehet a miniszterelnök-jelölt fejében, a másik két forgatókönyv inkább csak poli-sci-fi, ami persze nem zárja ki, hogy később ne lehetne belőlük realitás. Ma azonban a döntő kérdés az, hogy a kormány felett lebegő „prezidenciális miniszterelnök” pozíciója egyáltalán létrehozható-e – nem az alkotmányban, hanem a politikai gyakorlatban. Egyrészt, hogy a hatalmat korábban egészen más módon gyakorló kormányfő képes lesz-e erre a - legalább a külvilág felé mutatott – önkorlátozásra; azaz átengedi-e az operatív irányítást helyettesének, hogy valóban érezhető legyen egyfajta világos határokkal kijelölt tulajdonos-menedzser együttműködés a két szereplő között. Másrészt, és számomra itt vannak a nagyobb kérdőjelek, vajon a közvélemény különbséget tud-e tenni az irányt mutató kormányfő és a végrehajtó helyettese között; azaz az esetleges kormányzati ügyetlenkedések esetén valóban inkább Navracsicsra és a miniszterekre, s nem Orbánra száll az inkompetencia vádja.

Nekem ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a két dolgot érdemes elválasztani egymástól. A kormány működésében kétségtelenül van esély tervezett munkamegosztásra, egy fegyelmezett miniszterelnök valóban el tudja kerülni azt, hogy minden kormányzati ügy kapcsán látványosan exponálja magát. Ezzel szemben az már (ha valóban van ilyen) hiú várakozás, hogy a kormányfői dominanciához és aktivizmushoz szokott magyar választók fejében elváljon egymástól a nagy kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök és a kis hibákat elkövető miniszterei képe. Nem hiszem, hogy a következő négy évben megváltoztatható lenne az emberek politika-képe: akár siker lesz, akár kudarc, a választók döntően a kormányfőnek tulajdonítják majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr821963291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hónap orbáni talánya 2010.04.30. 09:01:31

"A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai

Trackback: Orbán-kormány 2.0: mindent a nulláról 2010.04.30. 08:47:47

Az új kormányzati rendszer egy óriási lutri. A kormányzás sikere nagy mértékben három miniszteren múlik, rájuk elképesztő teher fog nehezedni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Orbán Viktor tegnap sem árulta el egészében, hogyan is fog kinézni új...

Trackback: Orbán-kormány 2.0: mindent a nulláról 2010.04.30. 08:45:24

Az új kormányzati rendszer egy óriási lutri. A kormányzás sikere nagy mértékben három miniszteren múlik, rájuk elképesztő teher fog nehezedni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Orbán Viktor tegnap sem árulta el egészében, hogyan is fog kinézni új...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2010.05.01. 18:15:07

@lüke: Ha Horváthon múlik.. akkor azt is megkapja!! sőt személyesen fogja magának kitörölni!!!

jjulie 2010.05.01. 18:18:35

@tölgyes:

ebből nem tudom mi vagy ki a HT, aztán mi az a NAGY CSAPAT, és ezen kívül még valami általános kódot is adhatnál a megfejtéshez

aum 2010.05.01. 18:26:56

A BKV ingyenessége jó ötlet, én már régebben felvetettem.
Ha jól emlékszem szakértők kiszámolták, hogy New York jobban járna az ingyenes tömegközlekedéssel, mert megszűnnének az állandó dugók.
Ugye az vitathatatlan, hogy össztársadalmi szinten a pozitív externáliák révén jobban járna az ország.
Nem elhanyagolható szempont, hogy nagyobb lenne a lakosság mobilitása, ami a munkaaktívitást segítené.
A VEKE csípőből lesöpörte a javaslatot, amolyan Szíjjártó stílusban - ők innentől kuka.
Márcsak azért is furcsák az ellenérvek, hiszen jelenleg is a működési költségek fele dotáció.
Viszont tény, hogy a járműpark szanálása nélkül az ötlet kivitelezhetetlen.

6.Lenin 2010.05.01. 18:30:35

Itt a kód a népszavazásról és a "nagy csapatról"

Volt rá 2 év,hogy megértsék.

Nem megy,szerintem nem is fog.

www.youtube.com/watch?v=wiTGQiYCv54

aum 2010.05.01. 18:37:31

@Ordnassac: Zágrág, 800 ezer lakos
Tavaly óta ingyens a tömegközlekedés - igaz, csak a belvárosban.

jjulie 2010.05.01. 18:47:27

@6.Lenin:

a leves került többe, vagy a hús?

tölgyes 2010.05.01. 18:50:22

@jjulie: HT= Háztartásbeli Horváth Csaba!, ( igazából eltévesztettem Horváth Csaba nevét.. azt hittem Tamás..)NAGY CSAPAT = MSZP-SZDSZ koalíció és 20 éves budapesti kormányzása.. vagy 40+ 20 év..:)
Vagyis ha ingyenessé akarták volna tenni a közlekedést (ez ugye marhaság) akkor ezt megtehették volna. Idejük volt rá..:::))

jjulie 2010.05.01. 18:52:25

@6.Lenin:

és téged is rávett a vezér erre, mondta neked is? te hülye menj el és szavazz!

és te megérteted a felhívást és elmentél?

aum 2010.05.01. 18:54:11

www.gondola.hu/cikkek/13880
"Dugóhúzó program - Schmitt Pál: hétvégeken ingyenes lesz a BKV"

Igaz, 2002-es ígéret, mikor még a 13. havi nyugdíjra a Fidesz 14. havival tromfolt.

jjulie 2010.05.01. 18:59:26

@tölgyes:

te délután elvégezted a hatástanulmányt vagy csak, bizonyítod hogy bármikor tudsz szijjártóként verselni?

pestet budát óbudát 1873-ban egyesítették, nem volt előtt 20 évük, hogy megtegyék?

pokolra fog jutni a viktor amiért téged legyártott

6.Lenin 2010.05.01. 19:00:01

@jjulie:

Nincs semmifréle leves,meg hús.

Megpróbáltak 1 idióta ötletet eladni,mint Eu reform.

3 millió ember nem vette be ezt a süketelést.Először bukott a "reform"-nak nevezett baromság,aztán buktak a kiagyalók is.

Ennyi a rövid történet.
Ennek a csapatnak vége.

Tudod ez olyan,mit az operában.
A mór megfojtja Dezdemónát,de az még kb 1/2 órát énekel.

az MSZP is megbukott már a születése pillanatában,de még levertek 1 hosszabb áriát,pedig a közönség már kurvára unta ezt a szar műsort.

Ez van jjulie,eccerű dolgok ezek.

6.Lenin 2010.05.01. 19:04:46

@jjulie:

Tévedsz,én azt hittem Gyurcsány demokrata,megérti,nem értette meg.
Kirúgták,vagyis kegyesek voltak hozzá,megengedték,hogy önként tünjön el.

Ezért mentem szavazni.

jjulie 2010.05.01. 19:05:58

@6.Lenin:

szijjártóból jeles, más vers?

Diocles 2010.05.01. 19:07:24

@papika:

Számomra is megdöbbentő a figyelő és a figyelő.hu irányvonala, érthetetlen, h miért nyomatják, fedezik ennyire a szocikat még most is. Pláne, h a gazdasági elit, amely elvileg a célközönségük, már ezerrel besorolt a Fidesz mögé.
Mondjuk asszem náluk a szerkesztőbizottság is válogatott elvtársakból áll.

De figyeld meg, hogy a "mainstream" szocialista sajtó sem fog nekimenni Horváth Csabinak, hanem elkussolják, ill. maximum egykutyáznak.

jjulie 2010.05.01. 19:11:28

@6.Lenin:

igen, az mszp egy halva született ötlet volt, de volt egy mdf, meg egy viktorpárt amely még sokkal nagyobb balfasz volt, ezért 12 évet éltak még a halvaszületésük után

légy nagyon büszke a vezéred teljesítményére, meg hogy befogadott lehetsz a birkái közé, akiknek ma úgy beszélt ahogy magérdemlik: egy községi párttitkár módjára (kéred a linket?)

büszke vagy, boldog vagy?

tölgyes 2010.05.01. 19:17:41

@jjulie: Nem én megismertem azt a kormánymegállapodást, amit nemrégiben kötött HCS és HCS..:::))) (Másképpen a kormány és a főváros..!!!)

jjulie 2010.05.01. 19:20:21

@tölgyes:

biztos, hogy nem dőlsz be egy testcselnek sem?

tölgyes 2010.05.01. 19:24:19

@6.Lenin: Kedves iljics jéjéjéjéjéjé.. nagyon okos ahogy Weöres Sándor írta: neki még a seggében is feje van..:::)))

sárkányfő 2010.05.01. 19:25:11

tölgyes, Diocles, meg a többi autonóm, fidesz-független, széles látókörű, elfogulatlan egyenes gerincű!

ehhez mit szóltok?:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=4974

"Pénteken és szombaton este mindannyian, a gyermekes családok pedig egész hét végén ingyen használhatnák a tömegközlekedési eszközöket."

Schmitt Pál 2002-es főpolgármester-jelölti programja...

tölgyes 2010.05.01. 19:29:09

@jjulie: mondom hogy Horváth Csaba. mint kirúgott alpolgármester kormánybiztosként a kormány nevében megállapodott az őt képviselő Demszkyvel, hogy minden évben növeli a jegyek árát.. Most az a kérdés, hogy mikor volt részeg.. amikor ezt az előterjesztést elkészíttette és aláírta vagy most május elsején amikor ingyen közlekedésről beszélt.. és Ön mint "világjáró" mindig ingyen utazik Rómában, Londonban Párizsban..:::))

jjulie 2010.05.01. 19:32:58

@ó jaj:

azt hogy a vezér utólsó parancsa az érvényes, ha nincs új parancs, akkor meg az ellenkezőjét kell mondani, mint a komcsik, és a komcsik ötletének örökös minősítése: marhaság

6.Lenin 2010.05.01. 19:34:48

@jjulie:

Az mdf az 1 lóbetegség?
Vagy az szdsz,lmp az is?

Nehéz a felfogásod.

Mo-on a szélsőséges pártokra nincs piacképes kereslet.
Viszont minden 10 milliós országban akad 5-10% seggfej,akik szerteik a szélsőségeket.Ezzel nincs is semmi gond.
Így vidám az élet.

Jelenleg még nem rugózom azon,mit is beszél Viktor,majd meglátom,mit tesz,de én mindig magam oldottam meg a problémáimat

sárkányfő 2010.05.01. 19:38:36

@jjulie: hát persze, ez teljesen nyilvánvaló, csak úgy szeretném már ezt egy érintettől hallani :)

tölgyes 2010.05.01. 19:39:22

@jjulie: Önnek fogalma sincs arról, hogy mi hogyan működik Mon. Ha lenne ilyen butaságokat nem írna... egyébként az Ön munkahelyi főnöke soha nem mondta meg hogy mit csináljon???

jjulie 2010.05.01. 19:41:29

@tölgyes:

a vezéred összes igéretét feljegyezted, és számon is kérted rajta?

nem gondolod, hogy ez csak arra kell, hogy mire felébred a fidesz, megint csak lesheti a távolodó főpolgármesterséget?

mint 2002-ben, meg 2006-ban az kormányzást?

Diocles 2010.05.01. 19:42:29

@ó jaj:

1. Kérlek, ezt könnyű lecsapni, mindössze össze kell hasonlítani a 2002-es és a mai gazdasági helyzetetet.
Ma Mo. Ká-Európa sereghajtója, a görögök után nekünk áll legrosszabbul a szénánk, és erre Horváth előjön egy X milliárdos új kiadással, ráadásul a botrányosan veszteséges, szétlopott BKV-nál. Te erre jössz egy Schmitt-idézettel, amely 2002-ben (!), tehát a mainál lényegesen jobb helyzetben a jelen Horváth-javaslat töredékét vetette fel?

Dolgozz még ezen.

2. A javaslatról tulképp felesleges vitázni, a nyarat ugyanis az fogja uralni, hogy Horváth Csaba és a fővárosi MSZP mit tudott a fővárosi cégek szétlopásáról, úgyhogy én a helyükben inkább a meggyőző cáfolatok kidolgozására gyúrnék rá, mert Orbán új főügyésze nem lesz elnéző.

jjulie 2010.05.01. 19:48:33

@Diocles:

a te fidesz hályogod sem egyszerű eset, bárhova nézel narancsot látsz elsőre, csak később tűnik fel hogy nem mind narancs ami fénylik

nagyon kiszáradhattál ebben a nyolc éves sivatagi vándorlásban......

még azt is furcsállod hogy a szanyi kerületében nem nőtt narancsliget

sárkányfő 2010.05.01. 19:48:49

@Diocles: Fail.
1. "ezt könnyű lecsapni, mindössze össze kell hasonlítani a 2002-es és a mai gazdasági helyzetetet."
Szóval ha jó a gazdasági helyzet, akkor támogatod az ingyenes BKV-t?

"a görögök után nekünk áll legrosszabbul a szénánk"
Lemaradtál, a sorrend kb.: görögök, spanyolok, portugálok, írek, olaszok, lettek, ukránok. nem olvastál híreket az elmúlt egy hónapban?

2. Kérdésfeltevésem szempontjából lényegtelen.

jjulie 2010.05.01. 19:51:57

@Diocles:

amúgy szóltál már a főnöknek is, hogy nem ott kell folytatni ahol 2002-ben kiesett a kezéből a csákány?

cambridge.on 2010.05.01. 19:52:59

@jjulie: Meglep hogy ilyet feltételezel.
Ennek a megvalósításához dolgozni kellene, vizsgálni mely önkormányzatokat lehet összevonni?
Kósa vezetésével egy levelet írtak a polgármesterek a Fidesznek, hogy ragaszkodnak a 3200 önkormányzathoz. Mivel az önkormányzatok jelentős része a Fidesz kezén van ezért meglepetés lenne ha nem teljesülne az óhajuk.
Egyszerűbb fűnyíró elvet alkalmazni, egy ember meg tudja csinálni, egy délelőtt az irodában.
Csak a számokat kell, átírni a jelenlegi létszám csökkentésére, ügyelve a páratlan elvalkalmazására.
Ez is elkerülhető lenne, ha a polgármesternek 2 szavazata lenne.

A BKV nagyon jó ötlet. Megvalósulna a vidékiek alacsonyabb rangsorba sorolása.
Valami jelet kellene hordaniuk, ha Pestre mennek?
Vagy az emberek is rendszámot viselnének?
Hiába na, nagy az Isten állatkertje
Vagy már elkezdődött a HÁRY vs Münchausen mérkőzés?.

sárkányfő 2010.05.01. 19:53:04

"Közben befektetők már azt pedzegetik, lehet, hogy a görögök után nem is a portugálok következnek, hanem a spanyolok. Spanyolország helyzete nehezebb, mint a görögöké – mondta a 2008-ban világméretűre duzzadt válságot megjósló Nouriel Roubini. Spanyolországban húsz százalékos a munkanélküliség, a bankrendszer gyengébb, mint a görög, és sokkal több pénzbe kerülne az ibériai országot megmenteni."

index.hu/gazdasag/vilag/2010/04/28/a_gorog_valsag_eszkalalodik/

6.Lenin 2010.05.01. 19:53:52

@ó jaj:

Mint elvakult,agymostt elmondom,mit gondolok a maszop kormányzásáró.Jól figyelj

Helyszin 1 tv szaküzlet

-Jó napot kívánok.
-Jó napot,mit ohajt?
-Tv-t szeretnék venni.
-Tessék,ez a legújabb model,akciós.
-Elnézést,nem látok semmit,sötét a kép,csak hangot hallok.
-Mit szeretne látm?Jelenleg 1 néger munkás,éjfélkor 1 alagútban fekete lapáttal,szenet lapától.Majd ha végez és kijön,majd akkor talán.

jjulie 2010.05.01. 19:54:23

@tölgyes:

nekm igen, de így már értem azt az agitátori hangot, nem csak önkéntes, meg a vér szava, hanem munkaköri kötelesség?

sárkányfő 2010.05.01. 19:57:58

@6.Lenin: te költőnek születtél.

jjulie 2010.05.01. 20:12:43

@cambridge.on:

ha nem nyúlnak maguktól az önkormányzatokhoz majd megteszik kényszerből, (remélem nekem mindegy lesz)

ez a bkv téma, egy komplex terv részeként, mondjuk a belső kerületekben terv szinten érdekes lenne

az hogy a budapesti ingatlanárak mélyen a környékbeli fővárosok árai alatt vannak, miközben lényegesen szebb város, részben a megoldatlan közlekedési helyzetnek is köszönhető, két körgyűrőnek kéne már lennie, hiányzik több duna híd, és az hogy a ferenciek tere egy autósztráda része, az egy tragédia

Ordnassac 2010.05.01. 20:18:49

No, német fociösszefoglaló vége. A Bayern megnyerte a bajnokságot.

Ami Horváth Csaba javaslatát illeti, azt hiszem azt az ingyen internet/ingyen tankönyv kategóriájába lehet sorolni. Magyarul, ha HCs-t meg is választanák főpm-nek, nem lenne belőle semmi és nem csak az ősrégi járműpark miatt. Amúgy meg hogy akarnák ellenőrizni, hogy ki hány éve lakik Pesten? Mindenkinek kötelező lenne az ellenőrnek mutogatnia a lakcímkártyáját? Munkaidő végén kicsit hosszúak lennének a sorok a metrónál... Emellett maradnának a jegypénztárak, az ellenőrök és a pótdíjiroda is. Ezen vajon mit lehet olyan sokat spórolni?

cambridge.on 2010.05.01. 20:19:52

@jjulie: Köszönhetjük őseinknek akik a minden út Pestre vezet elvet vallották. A mostani körgyűrű épp azt nem valósítja meg a személyautók esetében amiért megépítették.
Egyszerűen nem éri meg kikerülni Pestet, ha valaki keletről szeli át az országot.
A sok autós elleni tervből pedig semmi jót nem tudok kiolvasni.
Nincs egy távlati koncepció. Ha a maiakon múlna sosem alakulna meg az összevont Budapest!

jjulie 2010.05.01. 20:29:02

@cambridge.on:

ma nincs még körgyűrű, pedig kettő is kellene

keleti országrészbőll nyugatra (vagy fordítva) eljutni, a nap nagy részében még mindíg megéri a lánchidat vagy az erzsébet hidat használni

az elődeink tettek egysmást, még az is szörnyű, hogy a budapesti lakásállomány egyharmadát kitevő paneleket kevesebb mint 20 év alatt felnyomta a szocializmus....

a mai budapest a kutyasétáltatásban lépett előre a legnagyobbat

aum 2010.05.01. 20:37:28

@Ordnassac: Mint a fentiekben megírtam, az ötletet jónak tartom, de a részleteket tekintve már hozzád hasonlóan látok problémákat. Szerintem nyugodtan lehet mindenféle korlátozás nélküli ingyenesség. Tehát vidékiekre, külföldiekre ugyanúgy érvényes lenne. Kétségtelenül így meg lehetne spórolni milliárdos nagyságrendben az ellenőrzés, bérletnyomtatás és árusítás költségeit.
Szerintem ez egy világraszóló dolog lenne, ami pl. Budapest turisztikai vonzerejét jelentősen emelné.
A másik érv, amit már említettem a munkaerő mobilitása.
Természetesen a környezetvédelmi szempontok szintén jelentősek.
Továbbá csökkennének a balesetekkel összefüggő károk, rövidülne a dugóban elvesztegetett idő.
Csökkenne az ország olajfogyasztása, kisebb lenne a gépjárműpark amortizációs költsége.
Népgazdasági szinten ez tuti nyerő lépés.
Persze számolni lehet az üzemanyagok adóbevételeinek csökkenésével, viszont több maradna az emberek zsebében, amit más formában így is, úgy is elfogyasztanának.

sárkányfő 2010.05.01. 20:41:59

@aum: Amit ingyen adnak azt túlfogyasztják. A jegynek nem csak költségtérítő, de kihasználtság-szabályzó funkciója is van. Vagyis még jobban lerohadna az amúgy is pocsék buszpark, villamosok, stb.
De a fő ellenérv elvi: az fizessen egy szolgáltatásért, aki használja. Akárcsak az oktatásban, egészségügyben...

Ordnassac 2010.05.01. 20:45:48

@aum: ez mind lehetséges érv is, csak jelen körülmények között nem tartom megvalósíthatónak.

Aztán számomra kérdéses, hogy a pesti lakosság mennyire lenne hajlandó a kocsiról áttérni a közösségi közlekedésre (mondjuk fiatalabb járműparkkal nagyobb az esélye, de akkor sem vagyok teljesen biztos benne). Ez pedig sok általad leírt tényezőt befolyásol: károk, dugók, környezetvédelmi szempontok. Ellenben, ha tényleg áttérnének az emberek, akkor sűríteni kellene több járatot. Ez megint pénz.

Emellett növelnénk egyet a budapesti munkanélküliségi rátán: no ellenőr, no jegypénztáros, kevesebb ember kell a nyomdában stb. Ezt azért valahogy kompenzálni kellene. Kérdés: mi lenne akkor a BKV bevételi oldalán? Dugódíj?

cambridge.on 2010.05.01. 20:54:59

@jjulie: Ok, én az M0-ra értettem, igaz csak egy fél gyűrű.
Lassabban készül mint a Luca széke.

Ordnassac 2010.05.01. 20:58:05

Amúgy érdekes lehet Horváth Csaba bejelentésének politikai vetülete is. Mennyire veszi komolyan a választó ezt a hangzatos ígéretet? Inverzen: mennyire röhögi ki a budapesti lakosság Horváthot miatta?

jjulie 2010.05.01. 21:02:36

@cambridge.on:

a luca széke körül van némi boszorkányság, M0 ügyben is valami ilyesmit kell feltételeznünk: józan ésszel fel nem fogható...

Ordnassac 2010.05.01. 21:02:39

@cambridge.on: költői kérdés: mi készül lassabban: az M0-ás vagy a négyes metró? *felnevet*

Ordnassac 2010.05.01. 21:03:47

@jjulie: ha a kisajátítás körüli kártalanítási mizéria vagy a közeli önkormányzatok idegenkedése az M0-ástól boszorkányság, akkor mindenképpen van.

jjulie 2010.05.01. 21:06:04

@Ordnassac:

így utólag mennyire hihető, hogy a demszkit 5-ször megválasztották? mi volt ennek a valószínűsége, realitása, oka?

jjulie 2010.05.01. 21:07:56

@Ordnassac:

ez az első körgyűrű lenne a homo sapiens történetében ahol ezt meg kell próbálni megoldani?

tölgyes 2010.05.01. 21:08:19

@jjulie: Hiszen a maszop azon ette a kefét, hogy Orbán nem ígért semmit... Ez nem tűnt fel Önnek?.. Azt megígérte, hogy nem fogja privatizálni se az egészségügyet se az oktatást...de ezt be is fogja tartani.

6.Lenin 2010.05.01. 21:09:22

@ó jaj:

"De a fő ellenérv elvi: az fizessen egy szolgáltatásért, aki használja. Akárcsak az oktatásban, egészségügyben..."

Pontosan.

A másik kérdés gyakorlati,mennyit és mit kapok érte.Ha többet szeretnék,az vifil?

tölgyes 2010.05.01. 21:10:38

@jjulie: Vér szava???????????Vagyis az önkéntesség, a saját érdek felismerése..az a vér szava.. Jaj már megint ostobaságokat tetszik mondani, írni!

Ordnassac 2010.05.01. 21:15:55

@jjulie: jó magyarosch szokásnak tűnik sajnos. Szerintem nálunk van a legtöbb perlekedés ilyenből... nem beszélve arról, hogy valamiért időközönként kifogy a pénz az építkezésből... aztán lehet, hogy itt a boszorkányság...

Demszky többszöri megválasztásának két oka minimum volt: gyenge ellenjelöltek (Latorcai János, Gy. Németh Erzsébet...), választási győzteshez húzás (2002 és 2006, utóbbinál már nem kellett volna sok).

jjulie 2010.05.01. 21:16:58

@tölgyes:

a saját érdeked a fideszagitátorság? részvényes vagy?

cambridge.on 2010.05.01. 21:20:23

@Ordnassac: Gondolom a metró, ha arányaiban nézzük.
De engem ez nem érint. Egyébként érhető is a dolog .Nehezebb a földből kibányászni a pénzt, mint az úton heverőt felemelni.

Vajon lesz-e olyan várostervező aki gyorsforgalmi utat, utakat képzel el a közlekedési helyzet javítására Budapesten?
Nincs rá pénz? Megszokott, Magyarországon semmire sincs pénz, ezért drága.

Ordnassac 2010.05.01. 21:31:26

@cambridge.on: ez jó kérdés, meglássuk mi lesz ősszel.

Ordnassac 2010.05.01. 21:32:24

OFF

Feltűnt nektek, hogy Gábor mióta nem jelentkezett már?

ON

6.Lenin 2010.05.01. 21:37:56

@Ordnassac:

Szerintem csak zavarná a társaságot,ha még ő is ide irkálna.

[nev] (törölt) 2010.05.01. 21:38:57

@Ordnassac:
a bevételi oldalon: helyi adók. egyébként a teljes ingyenesség hülyeség. a budapest kártya, ami mondjuk egy évre érvényes, és egyébként kiválthatja bárki, akár egy turista is, meg nem hülyeség. és ezzel kedvezményesen látogathat közintézményeket, és szabadon használhatja a tömegközlekedést. de ezt úgy kell kialakítani, hogy maga a kártya pénzbe kerül. legalább az admin költségeket fedezze. ugye ez volt a vizitdíj is. az egyészségügyi ellátás admin költsége. 1 euro. amit a szociális népszavazáson a "polgári" oldal leszavazott. tehát ez a horváth féle javaslat ebben a formában hülyeség, de az, hogy békávé bevételi oldalára helyi adókat tegyenek egyáltalán nem az. szerintem.

tölgyes 2010.05.01. 21:39:30

@jjulie: Maga beszél a vér szaváról-szagáról, amikor csak úgy csepeg a fidesz vér a szája széléről???::::)))

tölgyes 2010.05.01. 21:41:50

@Ordnassac: Ez a dolog -feltehetően - csúcsidőben úgy működik, hogy Gábor mögött 2-3 ember dolgozik, üzemelteti a blogot, írja a szövegeket, amiket ő átfut.. a válaszok egy részét át se futja.. ez így szokott történni...:::)), de ebből ne csináljon ügyet. Neki is kell pihenni!

tölgyes 2010.05.01. 21:45:06

@[nev]: Se az intézmények se a közlekedés ingyenessége nem járható út. H.Cs részéről ez egy meggondolatlan gondolat.. annál is inkább, mert még meg se száradt a tinta azon a megállapodáson amit a főváros és a kormány írt alá HCs. javaslatára: a BKV jegyek árát évente emelni kell.. Ha valamit évente emelünk, akkor az nem lesz ingyenes.

jjulie 2010.05.01. 21:45:33

@tölgyes:

amióta írtom őket, folymatosan szaporodnak....most akkor hagyjam abba?

török gábor 2010.05.01. 21:48:10

@Ordnassac: Ma Veszprém-Barcelona meccsen voltam, de már írom a következő bejegyzést :)

jjulie 2010.05.01. 21:49:13

@tölgyes:

azért jó neked, egy tiszta, világos, átlatható világban élsz, ahol minden egyértelmű

hányan cserélnének veled

török gábor 2010.05.01. 21:49:27

@tölgyes: sajnos nem :) nincs 2-3 ember, én vagyok...

6.Lenin 2010.05.01. 21:50:36

@[nev]:

Aztán bevezetnék a regisztrációs jegyet,hogy tisztán lássuk valójában mennyien is használják,mennyit kellene a fővárosnak átutalni/beszedni másoktól.
Létre kellene hozni 1 ellenőrző hivtalt,hogy csak a valós költségek kerüljenek felhasználásra.
A következő lépés a pártok delegálta,az ellenőrző bizottságot ellenörző bizottság,akinek a vezetőjét közvetlen választanák,vagy ha sikerül megegyezni a pártoknak,a KE nevezné ki 6 évre.
Jó ötlet!

Ordnassac 2010.05.01. 21:54:05

@török gábor: na tessék, jókor szólok. :-)

Ordnassac 2010.05.01. 21:56:43

OFF

Újra megnéztem a Heti Válasz alábbi cikkét: hetivalasz.hu/reflektor/tobb-mint-kormanyvaltas-28971

Benne a "Fidesz-újhullámosként" vezetik Varga László egykori püspök-helyettest. Szeretnék én is 74 éves koromra újhullámos lenni. :-P

ON

cambridge.on 2010.05.01. 21:59:42

@Ordnassac: Tovább gondolva: elkészül egyáltalán valaha a négyes?
Lehet még belőle GÖDÖR II.
Lehet gondolkodni az alternatív hasznosításon.

jjulie 2010.05.01. 22:06:03

@cambridge.on:

és hol építik meg a saját szájízük szerint?

[nev] (törölt) 2010.05.01. 22:09:55

@6.Lenin:
basszus. ebben a rendszerben a kártya a regisztrációs jegy. tehát egy turista kiválthatja a budapest kártyát a turisztikai hivatalban, a nyugati pályaudvaron, vagy ferihegyen. nyilván akkor ezt valamilyen helyi adóval ellentételezni kell, mert kedvezményesen fogja használni a tömegközlekedést. és akkor többek között ezt a célt szolgálja az idegenforgalmi adó. tehát fizet a turista, csak átalánydíjat.

nem kommunizmus, hanem liberalizmus. szabad piac. free market. de nem totális értelemben. szóval, hogy minden teljesen ingyen lesz, hanem ez a koncepció szabadságot akar, és azt, hogy lehessen közlekedni a városban. jönnek a parasztok, hogy ez így nem jó. szerintem döntse el budapest, hogy neki mi a jó. és a megyei jogú városok. kellene miskolc kártya, debrecen kártya, szeged kártya, pécs kártya, győr kártya. a probléma az, hogy nyircsaholy kártya nem lehet. csakhogy ha az a falu nem lenne önálló, hanem mátészalka járáshoz tartozna, akkor lehetne mátészalka kártya is.

és akkor bizonyos közintézmények minimális önrész megfizetése után szabadon látogathatók lennének. szerintem ez teljesen jó. jelzem a vizitdíj is valami hasonló. a közszolgáltatások után önrészt kell fizetni. a piaci szolgáltatások után pedig felárat. ennek ez a logikája.

jjulie 2010.05.01. 22:15:02

@[nev]:

a lenin csak annál az eligazításnál volt ott, ahol elmondták, hogy ami nem a fidesz agytröosztből bújik ki, azt nem meghallgatni, hanem helyből lehurrogni

na ezért vonult első lépésként azonnal fedezékbe a viktor most

cambridge.on 2010.05.01. 22:18:59

@jjulie: Magas vasutat, mint Berlin birodalmi fővárosban.
Föld alatt csak a kommunisták működnek.

jeangabin 2010.05.01. 22:22:46

@ó jaj: Annyi a hiba, ha már népszavaztatunk, hogy az eü. nem ingyenes: nézd csak meg a fizetési papírodat, hogy hány%-át viszi el az ingyenes eü... Plusz arra jött még rá a vizitdíj azzal a felkiáltással, hogy vége az ingyenes egészségügyi életnek!
Annak, ami sosem létezett (ingyenesség), hogy lehetett volna vége?
Ellenben a BKV sosem volt ingyenes, legföljebb elviselhetőbb díjú.
Ez az ingyenes BKV legalább annyira primitív és olcsó demagógia, mint a Fidesz 2006-os 14. havi nyugdíja volt...
Amikor nem tudsz mit mondani, amikor orrodon-szádon ömlik kifele a tanácstalanság, akkor bedobnak valami eszement baromságot, mint ezt is most...
Szánalom! És ez volt a JÓ HÍR? :)
Erre ment ki 3000000000 plakát?
(Sehol nem ingyenes a tömegközlekedés, Svédországban az volt, tán esetleg ma is az, nem tudom, de 90%-os nagyságrendű adóelvonásért cserébe. Tehát valójában ott sem <volt> ingyenes, csak a költségeit beépítették az adóba.)

6.Lenin 2010.05.01. 22:26:30

@[nev]:

Tévedsz,nem követhető a valós használat/költség

Nem lehetne követni,valójában mennyi dugódijat kell behajtani a költségek fedezésére.

Ha több a dugódíj,hogyan kerül felhasználára?
A liberálisok ellopnák,mint most a BKV-nál?

A vizitdíj,meg a piaci szolgáltatások azért voltak rosszak,mert nem volt tisztázva,mit kapsz érte cserébe.

Az nem EÜ reform volt,csak pontosan akkora hülyeség,mint az ingyenes utazás.
Senki nem tudja,mennyibe is kerül az adófizetőknek valójában.

Rövid hírek:

Ma ete 18:25:31-kor kigyuladt a Hortobágyon a MNB 20 ezer foritos ültetvénye.A szakértők szerint a kevés csapadék következtében a még éretlen és száraz 20 ezer forintosok,valószinűleg egy eldobott csikktől lángra kaptak.
A nagy részét sikerült megmenteni,de a környékbeli lakósok és a tűzoltók sokat elloptak.Begyűjtésük jelenleg is folyik,a tolvajoké is.

[nev] (törölt) 2010.05.01. 22:33:29

@jjulie:
igazából annyit kellene csinálni, hogy a központi adók helyett részben helyi adót szedni.

ma az állam elvonja a budapesten megteremelt érték felét. mi lenne, ha csak a harmadát vonná el, és egy közintézményi reform után az ötödét. tehát nem arról van szó, hogy ne legyen szolidaritás. mert legyen. hanem arról, hogy a városok is élvezzenek egy viszonylagos önállóságot. mert onnantól kezdve versenyhelyzet alakul ki, bár közszolgálatásokról van szó. mert mit nyújt a nyíregyháza kártya, és a debrecen kártya. a tirpákok, és a hurkások versenyeznek. és akkor a helyi polgárok meg kitalálnák, hogy mégis hogy a fenébe kellene a turistát odavonzani. miközben az állam meg biztosítja a közoktatatást, és az egészségügyi ellátást akkor is, ha a helyiek erre nem képesek. mert az világos, hogy ebben a versenyben budapest, nyíregyháza, és mondjuk mátészalka nem indulnak egyenlő eséllyel. viszont ezt kompenzálni lehet azzal, hogy az állam magas szintű oktatást, a középszintű egészségyi ellátást, és minimális hivatali segítséget nyújt minden állampolgára számára. és akkor mátészalka is megkapja a sanszot.

6.Lenin 2010.05.01. 22:33:42

@jjulie:

Szerintem 1x komolyan elgondolkodhatnál azon,miért mindig a szocik és ujabban alibsik kormányzása idején kerülünk a szakadék szélére,

Eddig azon nyivákolt az egész banda,nincsen ingyen leves,mindenért fizetni kell piaci árat.A piac meg szabályoz.

Ez bukott meg látványosan és nem csak nálunk.

Mondjál legalább 2-3 olyan évet az elmúlt 60 évben,amikor a szocik éppen nem válságot kezeltek

Még 1x sem sikerült nekik,mi a toszról beszélsz ?

sárkányfő 2010.05.01. 22:35:52

@jeangabin: Természetesen a BKV ugyanúgy lenne "ingyenes", mint most az egészségügy: az adózó állampolgárok pénzén tartaná el az állam.

A BKV ma olyan, mint az eü. volt amikor volt vizitdíj: részben az állam tartja el az adónkból, részben pedig az fizetett, aki igénybe vette.

ha a használó használatkori alkalmi fizetése (jegy, bérlet, vizitdíj) megszűnik, akkor mindkét rendszer tisztán az állami redisztribúción keresztül lenne fizetve.

jjulie 2010.05.01. 22:38:18

@6.Lenin:

kapsz egy rossz pontot a vezéredtől: nem vitatkozni, lehurrogni

6.Lenin 2010.05.01. 22:40:29

@[nev]:

Egy jól működő gazdaságban a mi lenne ha,1 faszság.
Pontosan kell ismerni a költségeket,másként hogyan számoljuk ki,gazdaságos-é,amit csinálunk.
A gazdaság az nem mese mese meskete,pontos bevétel kiadás számítás.
Csaknem kormány tag voltál az elmúlt 10 évben?
Remélem a fidesz nem fog alkalmazni.

jjulie 2010.05.01. 22:43:22

@6.Lenin:

az amikat is a szocik tették tönkre?

a görögöket, portugálokat is? a belgáknál is a szocik miatt áll a bál?

6.Lenin 2010.05.01. 22:47:55

@ó jaj:

Mi történt?

Majdnem jó irányba godolkodol.
Már csak a vizitdíj nevezetű marhaságon kellene átlendűlnöd.

6.Lenin 2010.05.01. 22:52:58

@jjulie:

a liberális gazdaságpolitika nevezetű faszság.A szocik csak statisztáltak,nekik is csepegtettek 1 kis zsét,azt meg ők is szeretik.

Előtte saját maguk kisérleteztek,de nem volt kellő szakértelem még a lopáshoz sem.

sárkányfő 2010.05.01. 22:53:58

@6.Lenin: Ha leírnád pontosan, mivel gondod, talán én is érdemben tudnék reagálni....

[nev] (törölt) 2010.05.01. 23:08:13

@6.Lenin:
a vizitdíjat a németek arra találták ki, hogy az eü. ellátás admin költségét fedezzék. tehát a rendelőben az asszisztens bére részben jöjjön ki belőle, hiszen ő a munkaidejének egy részében adminisztrál, és az adminisztációhoz kapcsolódó dologi kiadások.

szerintem amúgy ez tisztázva volt. és el is lett ez magyarázva a háziorvosoknak. ennek megfelelően az erre a célra adott állami támogatásokat meg is vonták tőlük, de ez az összeg egyébként alacsonyabb volt, mint a vizitdíjból származó átlagos bevétel. sőt ha jól elmékszem a tiltakozásra, végül ezt a támogatást is visszaadták tekintve, hogy a háziorovokból is egyre inkább hiány van. a vizitdíj azon kevés dolgok egyike volt, amit az előző kormány jól csinált. előtte megcsinálták azt is, hogy lehessen ellenőrizni, hogy van-e biztosításod. jelzem semmit sem találtak ki ez ügyben, hanem a német modellt átvették.

a privatizáció abban a formában szerintem egy hülyeség volt. pontosabban nem volt megkülönböztetve az egészségpénztár a betegbiztosítótól. előbbi ugye megelőzést szolgálja, utóbbi pedig a gyógyítást. előbbinél az egy főre jutó költségben nincsenek nagy kilengések, rendszeres szűrővizsgálatok kellenek, szóval az egészségpénztárakat simán lehetne privatizálni. betegbiztosítót, amelyik a gyógyítást fizeti meg nem lehet. és ott ez nem volt különválasztva.

a kormány javaslat az volt, hogy mindent privatizálni kell, az ellenzéké pedig az, hogy semmit se. az egészség nem üzlet. pont hogy a betegség nem üzlet. a betegbiztosítót nem lehet privatizálni. de az egészségpénztárat lehet.

de ha a népszavazás a privatizációról szólt volna, már akkor is fidesz szavazó lennék. csakhogy orbánék elképzelése nem az volt, hogy ami rossz, az lőjék ki, hanem amit csak lehet ki kell lőni. mennél rosszabb, annál jobb. és most is ugyanaz folyik. jelzem a szocik is nagyjából ilyen óvodások. ezért van az, hogy egyikre sem szavaztam. az lmp meg nem mond konkrétumokat, csak azt, hogy legyen kék az ég, és zöld a fű. de gondolom, hogy az ingyenes tömegközlekedés ötlete mögé beállnak, és talán egy ésszerű javalattal élnek, és akkor egy kicsit szeretni fogom őket. de ha a fidesz korrigálja a szoci javaslatot, akkor őket is fogom szeretni. szóval nekem tök mindegy, hogy melyik mondja. ha egy olyan javaslatot mond valaki, amelyik műszakilag, és pénzügyileg oké, és egyébként nem ütközik piaci szereplők érdekeivel, akkor ahhoz a jogi normákat alkossuk meg. szerintem ez a demokrácia. aztán, hogy ezt éppen melyik párt hirdeti ki az másik kérdés. engem a legkevésbé ez érdekel.

tölgyes 2010.05.01. 23:10:50

@török gábor: Sajnos kikaptunk, de legalább jó volt... és végül is talán a világ legjobb klubcsapata., sok pénzzel és jó játékossal..No mindegy!

tölgyes 2010.05.01. 23:12:39

@török gábor: Nem én volnék, ha ezt kételkedés nélkül elhinném.. pontosabban békeidőben biztos így van de háborúban???:::))) Most béke van! :)

6.Lenin 2010.05.01. 23:15:25

@ó jaj:

Ha nem gond,holnap este visszatérhetünk rá.Ma már fáradt vagyok.

Egész nap rohangáltam 1 vörös zászlóval,aztán se virsli,se sör.
Ez kiborítot,megyek pihenni.

Jó éjt!
Mindenkinek!

tölgyes 2010.05.01. 23:17:45

@jjulie: Tiszta és átlátható világ??? Én inkább Önt látom ilyenben élőnek... Egy bizonyos a mi kis világunk itt Mon, ma inkább alakul úgy ahogy én látom mint úgy ahogy Ön látja. Ma pl. Néztem Szombathy Pali műsorát..Abban teljes volt az egyetértés, hogy ez a változás már nagyon kellett, csak jobb lett volna ha már korábban bekövetkezik.. Vagyis több a remény.. és a bizalom.. Pedig Jakubcsek, Babarczy, Róna.. nem fiddesz-pártoló..

[nev] (törölt) 2010.05.01. 23:21:02

@jeangabin:
a tömegközlekedés nem lehet ingyenes, de átalánydíjas lehet. és környezetterehelési díjakkal, és helyi adókkal olcsóvá lehet tenni. kvázi ingyenessé. kvázi. de ez persze csak amolyan marketing fogás. a piacon az átalanánydíjas dolgokra azt mondják ingyenes.

de a hipermarketben ingyen van a pénztár, de persze az is kvázi van ingyen, mert átalánydíjas. az be van építve a hipermarket használati díjába, és az be van építetve a termék árába.

tehát azt lehet mondani, hogy válts ki egy budapest kártyát, ez pénzbe kerül, de akkor tömegközlekedhetsz vele ingyen. és ez azért jobb, mint a régi típusú bérlet, mert majd a város (és nem az állam, hanem a város) próbál mindenféle helyi adóval, dugódíjjal, és mifenével olcsóbbá tenni a közlekedést, amitől persze autózni meg kicsit drágább lesz, viszont azt meg mégis csak lehet.

szóval a helyzet az, hogy ennyi ember nem autózhat, és akkor azt drágítani kell, a tömegközlekedést pedig olcsítani, másképp nem működik a dolog.

tölgyes 2010.05.01. 23:24:26

@[nev]: A vizitdíj rossz ötlet volt. Maga az SZDSZ szakértői csapat is rossznak tartotta. Én sokat beszélgettem a vizitdíjügyi kormánybiztossal, aki azt fejtegette nekem, hogy azért kell a vizitdíj, hogy a "képzelt betegeket " távol tartsa az eü-től..:::(((Háááát ez se jött be.
Következménye pedig tényleg az eü-privatizáció leállítása lett, ugyanis azt demonstrálta, hogy erre az emberek hajlandóak megmozdulni, tehát nem szabad az MSZP-nek belefutni még egy pofonba.. vissza is vonták a tervezetet.. í okafogyottá vált az a népszavazás amelyikre már megvoltak az aláírások és csak a törvény elfogadására várt a kezdés!)

ssi 2010.05.02. 19:23:21

A mostani poszthoz:
T.G. által jelzett 4 alternatíva egyszerre is, de az 1-3-4 különösen szoros összefüggésben akár

...a politikában semmi nincs legalább egy egyszerű ok/cél nélkül, de egyeseknek igen rafináltan, bonyolultan is megy...

6.Lenin 2010.05.02. 21:22:50

@ó jaj:

Az eü nem volt ingyenes.
A vizitdij megalázó és feleges teher volt a betegeknek.
Az előző kormány eü-s reformnak nevezett elképzelése a biztos 1500 milliárdos bevétel és az ingatlanok lenyúlása volt,a véleményem szerint.
Rajtuk(kormány) kívül senki nem értett vele egyet.

Miként oldanám meg én a problémát(nem vagyok szakértő)

Minden állampolgár közvetlen,vagy közvetve(kiskorúak,diákok, stb)fizetne 1 állami betegbiztosítóba 1 bizonyos összeget.

A befizetendő összeg és az érte járó szolgáltatás részltesen(tételesen)kidolgozva,szakértők,érintettek által.
Időnkét felülvizsgálva,korrigálva költség és szolgáltatás oldalról.

Aki ezeknél többet szeretne,akár több biztosítóval köthetne biztosítási szerződést.

Az állami és a magán biztosítók 1 közös alapba befizetve finanszíroznák a megelőző szűréseket,hiszen mindkét biztosító érdekelt a kevesebb betegben.

A magánbiztosítók kötelesek lennének 1 alapba befizetni,védve a biztosítottak befizetett pénzét,megelőzve a spekulativ csődöket,pénz lenyúlását.

Hogyan történne a gyógyítás,a költségek rendezése...

Mondjuk a kutyám sétáltatása közben kigyulladna az agyam(lángésznél van rá esély)megsérülne néhány agysejetem.

Meggyógyitanak,aztán néhány nap múlva kiküldenék a számlát.

beültettek 3 drb új agysejtet,de mivel az állami 5 drb-ot finanszírozhat,kapok 10%-os kedvezményt.

Nekem eddig 3 drb volt,amit az állami potolt,de mivel ezek modernebbek voltak,mint az előzők,kértem még többet.
A magán szerződésben +1 járt,azt is beültették,de a nejem azt mondta,bitosan valami ócska kinait adtak,kérjek még 1-et valamilyen jobb minőségűt,mert lehetséges,hogy ez az 1 többet fog érni,mint a 3 állami + az 1 magán(kinai).
Ezt saját zsebből fizettem,Boríték nuku.

A számla minden költséget tartalmazott.A + költséget befizettem,azóta vígan élek(pláne most,hogy a fidesz is nyert)

Nem kellett sorban állnom a vizitdij automatánál,nem néztek hülyének,nem nekem kellett szaladgálnom,minden faszság után.Ha már fizetek,kapjak elfogadható szolgáltatást.JÁR!

A népszavazás meg(szerintem)arról szólt,amit a Horn Gábor is mondott,ugyanis az a hatalmas demokrata az istennek sem akart lemondani a sok hülyesége után,más demokratikus megoldás meg nincs jelenleg arra,hogy az ország megszabaduljon 1 seggfejtől.

nev,te is elolvashatod.

Szóval itt nem volt semmiféle reform,szerintem.

6.Lenin 2010.05.02. 21:35:02

@6.Lenin:

Bocsi,néhány betű kimaradt(minden agysejt kinai lehet).
Vagy valami ilyesmi...

www.youtube.com/watch?v=CFti7cbMO9I

.MA@ 2010.05.03. 01:06:39

A miért kapcsán érdemes ezt az új szervezeti formát a tágabb kommunikációs tér szempontjából is górcső alá venni.

Amennyiben elszakad a politikai és az operatív, végrehajtó szerep, ráadásul a politikait kis, udvari kamarával is beerősödik, akkor mit tud majd mondani a miniszterelnök mellett (főleg, aki mögött ekkora a felhatalmazás):

1 - a köztásrsasági elnök (bárki is lesz az - most még nem Orbán valószínüleg)
2 - a Fidesz, mit párt és annak pártelnöke (ki tudja meddig még Orbán?) és a pártelnök körüli körök (főleg, amelyek kormányzati szerepet nem kapnak)

A fentiek miatt, Gábor pontkjai közül a 4-s nem dobnám ki olyan gyorsan és hozzátennék egy 5-st is: leegyszerűsíti a párt és a kormány közti őrlődést, összemossa a minszterelnököt és kormányát a párttal (ismerős?)
BTW: a 3-sal analog módon, könnyen találnék olyan nevet a pártból, akit ezzel le lehet ültetni egy időre.

Még valami:
Egyik érv sem igazán igényel alkotmánymódosítást, ezért biztos vagyok benne, hogy a fő érv még rejtve van, míg az új megszövegezésről nem derül ki több.

Gerardus A. Lodewijk 2010.05.03. 09:17:07

Bármi legyen is az oka, van legalább egy gyakorlati előnye OV szempontjából: könnyen úgy alakítható a dolog, hogy a helyettes sikereiért a dicsőség a miniszterelnököt illesse, kudarcaiért viszont mindig sajátmaga legyen felelős. Hasonló a helyzet pl. Franciaországban 1958 óta a köztársasági elnök és a miniszterelnök viszonyában.

elgondolkodo 2010.05.09. 05:03:08

Orbánnak van két igen nagy nagy hibája, rossz emberismerő és jóhiszemű.

Nagyon nem tartom szerencsésnek, hogy a közigazgatás Navracsics Tibor kezébe került!
Navracsicsot egy fiatal neokon csoportosulás veszi körül melynek központi alakja, a cionista Lánczi András. Navracsics, Lánczi befolyása alátt áll, és ezt a jövőre nézve nagyon veszélyesnek tartom.
Lányi, a "közpolitika" alkalmazásának híve, aminek lényege;
A kormányzati akarat köztisztviselők általi, önkényes szabotálása.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parlament, kormány, kormányfő, döntéseit, a végrehajtó köztisztviselői kar, - teszése szerint értelmezve a kitűzött célt, - saját elképzelése, meggyőződése szerint hajtja végre.
El lehet képzelni, a Lánczi-Navracsics által kiválasztott köztisztviselői gárda, mekkora kockázatot jelent, a kormánydöntések végrehajtása tekintetében!
A közigazgatás Navracsics által való irányítása, komoly veszélyt jelent a kormányzásra, és magyaországra nézve!

Ne legyen igazam.
süti beállítások módosítása