Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:09

Mást mond híveinek, mást a tárgyalópartnereinek – itthon és a világban is egyre többen vetik ezt Orbán Viktor szemére. Tagadhatatlan, azaz legfeljebb egy hivatásos szóvivő tagadhatja, hogy nehezen összeegyeztethető az, amit a kormányfő – például „gyarmatügyi” témában - hazai és uniós használatra szán. Lehet persze felháborodni azon, ha egy politikus szónokként Petőfi, tárgyalópartnerként pedig inkább Széchenyi szeretne lenni, engem azonban az igazságosztó szerepnél ezen a helyen most is jobban érdekelnek a következmények.

Ha lecsupaszítjuk a kérdést és legalább egy pillanatra nem moralizálva közelítünk, hanem racionális cselekvőként tekintünk a politikusokra, rögtön látni fogjuk, hogy mint minden politikusi döntés, a „kettős beszéd” használata is alapvetően az előnyök és a hátrányok mérlegeléséről szól. Természetesen többé-kevésbé minden politikus „kettősbeszél”, hiszen a politikusi lét különböző fórumain más és más esélyes a hatás keltésére (ha valakinek újdonság lenne: ez, mármint a hatás keltése, a politikus hivatásának egyik fontos szelekciós szempontja). Itt azonban ennél lényegesen többről van szó: amikor a politikus arról határoz, hogy tartalmában is jelentősen mást fog képviselni itt és ott, feltehetően tisztában van a potenciális nyereségekkel és veszteségekkel. 

Nem kell ehhez nagy ész: az egyik oldalon ott van a kellemetlen szembesítés-szembesülés elkerülésének esélye, a másikon viszont a hiteltelenné válás veszélye. Orbán az őszinte beszéd jegyében persze dönthetne úgy is, hogy „nem leszünk gyarmat” pólóban jelenik meg Brüsszelben, vagy éppen arra használja ünnepi beszédeit, hogy követőinek megpróbálja elmagyarázni az uniós tagság előnyeit és a kormányzás fájdalmas lépéseit. Hogy nem ezt teszi, azért természetesen el lehet marasztalni, bizonyára nem kevés választónak emiatt – akár az egyik, akár a másik irány miatt – is van kifejezetten rossz véleménye róla. Ha azonban érteni és értelmezni akarjuk választását, az adekvát kérdés inkább az, hogy vajon van-e olyan más stratégia, amely jelen helyzetben ennél jobban szolgálná a számára egyaránt fontosnak látszó két politikai célt: a megegyezés lehetőségének (és vele együtt az ország finanszírozhatóságának) fenntartását és a lehető legnagyobb választói támogatás megőrzését.

Szebb és nekem is jobban tetsző megoldásokat talán tudnék mondani, de attól tartok, hogy ebben a helyzetben – ahová persze nem teljesen véletlenül került a magyar kormány – a „kettős beszéd” szolgálja leginkább a fenti politikai célok együttes érvényesülését. Bizonyára sokan felháborító cinizmusnak fogják gondolni már az előző mondatot is, de sajnos tudom fokozni: a jól használt, ügyesen kimunkált „kettős beszéd” az, ami egy ilyen helyzetben sikerre vezethet. Márpedig itt van a kutya elásva: Orbán Viktor hitelességét, politikusi reputációját nem önmagában a „kettős beszéd” fenyegeti, hanem az, ahogy ő ezt az eszközt használja.

A Fidesz kommunikációja régóta szereti az egyszerűséget. Általában nincsenek árnyalatok, hiszen az csak zavarná a megértést és a befogadást. A szavak erősek, megragadják a figyelmet, a beszélő szinte mindig dramatizál, túloz. Ez a kommunikáció nem szép, de a tömegdemokrácia körülményei között rendre nagyon hatékony. Amikor a szürkét feketének kell elmesélni, meggyőzőbb, ha koromsötétnek nevezzük. Ugyanakkor gondban lehetünk, ha közben máshol, más célból fehérnek vagy éppen szürkének mondjuk. Ilyenkor a túlzás nem segít, sőt, inkább árt, rombol. Leginkább azt, ami a politikusnak talán a legfontosabb: a hitelességét.

Ha Habony Árpád lennék, ezekben a napokban leginkább két dologgal foglalkoznék. Egyrészt a kormányfő hitelességére vonatkozó idősoros közvélemény-kutatási adatokat nézegetnék. Másrészt – mondjuk fókuszcsoportos kutatásokkal - megpróbálnám megtalálni azt a regisztert, amelyből hiányzik a máskor megszokott és bevált túlzás, de még eléri a kívánt hatást a törzsszavazóknál. Mindezt annak biztos tudatában, hogy lehet más, lehet jobb még a „kettős beszéd” is. Mondjuk úgy, hogy nem látszik - annyira - annak...

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr644324958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ángyán és a fidesz 2012.03.23. 11:38:06

az ATV csak azért mutatja be ezt a videót, mert azt hiszi, Ángyán ezzel csak a fideszt kompromittálja, az MSZP-t nem. Ángyán József (Nagyatád, 1952. szeptember 20.) agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, intézetigazgató, az MTA ...

Trackback: Ilyenek vagyunk? Tényleg? 2012.03.19. 20:55:40

Milyenek vagyunk, mi magyarok? Ha kívülről látnak minket, vajon szimpatikus országnak a szimpatikus népe vagyunk, csikós, gulyás, gyógyfürdő, vagy csak egy - enyhén szólva - érdekes kis nép valahol Európa perifériáján, ahol szabad a pálinka- és sörfő...

Trackback: Tudom én mi az a BUX 2012.03.19. 17:43:28

„Száz évnél hosszabb lejáratú vagy akár örök időkre szóló kötvények kibocsátását fontolgatja, a brit kormány − ismerteti a Napi Gazdaság az AP hírügynökség brit pénzügyminisztériumi illetékestől származó információját. A potenciális vevőkkel várhatóan ...

Trackback: Aki nem akar adni magából 2012.03.19. 17:43:27

Belföldön épp az átkozott fülkeforradalom bizonyította, hogy a magyar nem alattvaló se genetikailag, se viselkedéstanilag. Azért szavazta le a baloldali kormányt, mert megelégelte, hogy a szocialista vezetés bolondériái, az „európai értékek” meg úgy ál...

Trackback: Aki nem akar adni magából 2012.03.19. 15:57:59

Belföldön épp az átkozott fülkeforradalom bizonyította, hogy a magyar nem alattvaló se genetikailag, se viselkedéstanilag. Azért szavazta le a baloldali kormányt, mert megelégelte, hogy a szocialista vezetés bolondériái, az „európai értékek” meg úgy ál...

Trackback: Nero ritkán sercint 2012.03.19. 13:44:25

Nero fürdőt építtetett, ahol a senatoroknak és a lovagoknak ingyen olajat biztosított. A politikai osztály és a felső középosztály?...

Trackback: Orbán kedveli a diktátorok kellékeit 2012.03.19. 12:36:25

A Rákosi-diktatúrát idéző dekorációt csináltatott a nemzeti lobogónkból? Az Orbán háta mögött ágaskodó zászlóerdő egy bizarr tekintélynövelő, egy vizuális viagra, egy fallikus szimbólum, fenyegető erőfitogtatás, önbizalom-erősítő kapaszkodó.  (...

Trackback: Agymosás a CBA-magazinban 2012.03.19. 12:33:38

A CBA elnöke a káposzta, a tojás meg a disznócsülök helyett a politikai nézeteit tukmálja a vásárlókra a céges reklámújságban. A Fidesz propagandagépezetének keze már a nemzet üzletláncának pénztárpultjaira is betette a lábát. A CBA Magazin januári sz...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.03.19. 12:31:50

Mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett, bár szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve sze...

Trackback: Hazafiasságból jeles 2012.03.19. 11:04:11

Az új NAT lassan az igazi menzai zöldségleveshez hasonlít: "mindent bele!" Eddig is csak kapkodtuk a fejünket, mire van szüksége a gyermekeinknek (és miről maradtunk mi le): erkölcstanra, hazafiasságra és demokrácianevelésre, a családi életre, méd...

Trackback: Kettős mérce - Mi is az? 2012.03.19. 10:57:40

Azaz: Más szemében a szálkát is meglátja, a magáéban a gerendát sem. Kettős mérce az a döntési és ítéleti logikai helyzet, amikor ugyanolyan, vagy lényegi szempontból ugyanolyan helyzeteket más és másként, jellemzően ellentételesen ítél meg valaki. A ...

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2012.03.19. 10:56:52

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak.2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már tele a...

Trackback: A kettős beszédről 2012.03.19. 08:45:01

Orbán Viktor hitelességét, politikusi reputációját nem önmagában a „kettős beszéd” fenyegeti, hanem az, ahogy ő ezt az eszközt használja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mókáné 2012.03.26. 18:27:44

@Hepci:

"a Margitszigeten apró domolykót se könnyű kifogni, nem hogy nagy Ő-t. "

Ne legyél Te abban olyan biztos! A Nagy Ő bárhol megjelenhet. Nekem egyszer megjelent, onnan tudom.:)

Most lecsót kell készítenem, mert valami magyarosat enne majd a shopping után a német lány. Was ist das lecsó?

Mutatom, mondom: onion, pepper, eggs.. oil.. majdcsak valami kisül belőle! Először úgy volt, hogy csak alszik a lány, de aztán főznöm is kell végül..

nyünyüge 2012.03.26. 18:28:21

@dr. Bubó:
nem a műemlékvédelem, hanem a nagyságos VEKE fúrta a Nyugati átalakítását.
Amely VEKE egyébként mostanában is úgy nyilatkozik bármiről, mintha minimum a BME Közlekedésmérnöki Tanszéke és a Főváros gazdasági főosztálya volna egyszemélyben.
(Tudnám, milyen felhatalmazással és felelősséggel ad tanácsokat, számol be EU-s projektekről, ... ez az egyébként jósorsra érdemes civil szervezet).

Szimba 2012.03.26. 18:29:05

@knausz:

Olvass Szolzsenyicint, pl. náluk a mérnökök nem szakbarbárok. Sok érdekes dolog derül ki róluk.

dr. Bubó 2012.03.26. 18:30:16

@Szimba: :))) szánalmas... szánalmas... vállalhatatlan...

egy "dolog" van a fides mellett, a genetikusan gyenge magyarfajtaság...
a közöny/ a hitványság/ a lustaság / a butaság/ a gerinctelenség
általában a CIGÁNYKODÁS...

mindenki aki dr. snitt pálesz ellen nem szólal meg, az egy kretén egy gerinctelen senki...

apropó TG sem véletlenül kussol... a legforrób hej a pokolban rá vár...

az erkölcsi válságkor aki "semleges" az leírta magát...

Szimba 2012.03.26. 18:30:35

@knausz:

Nem fogja kedvelni! Virslit tegyél bele!

mókáné 2012.03.26. 18:32:20

@Szimba:

"pl. náluk a mérnökök nem szakbarbárok."

Itt nagyon. Viszont megismerkedtem a hét végén egy borásszal, egészen véletlenül és akkor színt hozott az életembe. Ő az, aki a bort küldi minden év végén a pincészetéből. Egy élmény volt a sok mérnök után!:)

dr. Bubó 2012.03.26. 18:32:47

@nyünyüge: dr zorbán és a veke együtt dübörögn a hídon...
csak le ne szakaggyon a híd... a kisegér és a zelefánt
az utóbbi néha benéz a porce lány bótba is...

ulrike (törölt) 2012.03.26. 18:33:47

@Szimba: Valami másnak (esetleg több valaminek) még kell lennie a háttérben. Egy dolog világos, vesztenivalója itt csak és csakis az ELTÉ-nek van. A többi szereplő már mind elvesztette, mit veszthetett ez ügyben.

Szimba 2012.03.26. 18:34:36

@knausz:

Ez érdekes. Igazi borász vagy újgazdag vállalkozó?

mókáné 2012.03.26. 18:35:34

@Szimba:

"Nem fogja kedvelni! Virslit tegyél bele! "

Van kolbász is. Az nem jobb?

Amikor odamentem hozzájuk, Németországba, azonnal rohantam a görögbe enni, mert semmijük nem volt, de szó szerint semmi étel!

Bezzeg Angliában. Már a reggeli is. Nem kontinentálisat kértem, azokat a dzsemeket csak egyék a külföldiek!!

Szimba 2012.03.26. 18:36:14

@ulrike:

Valamivel szorongatják az ELTE-t?
Minden lehet.:-(((

Ha kihozzák, hogy nem is a Pali, hanem a bolgár tudós plagizált, akkor azért az iszonyatos ballépés lesz.

mókáné 2012.03.26. 18:37:25

@Szimba:

"Igazi borász vagy újgazdag vállalkozó? "

Is-is. Láttam benne fantáziát. Mondtam is, hogy Üdvözlöm és Örültem, hogy megismertem, Részemről a szerencse!:)

dr. Bubó 2012.03.26. 18:39:42

@Szimba: nem lennék a bizottság hejében...

bizonyára utólag róluk is kiderül hogy pedofílok, drogosok és gyilkosok...
erre nézve a terhelő adatok már a TEK kezében vannak, már csak a megfelelő csomagtartóba kell hejezni, amenyniben véletlenül "NER"telen döntést hoznak...

szóval még lehet kivégzés is a vége... vagy a professzorok sorozatos balesete...

lüke 2012.03.26. 18:44:17

@Szimba: azt is bearénázták:)

lüke 2012.03.26. 18:55:27

@knausz: köztudott hogy az angol konyha a legvacakabb
utána a német

ulrike (törölt) 2012.03.26. 18:59:10

@Szimba: Nem hiszem, hogy szorongatják. Mo.-n nem kell közvetlenül szorongatni. Megcselekedjük mi anélkül is, mit a haza megkövetel. Nem csak Termopylénél. Ha elmarasztaló az ítélet, az kimondatlanul is nemcsak erről az értekezésről szól, ami SP-t nem menti persze. Talán nem véletlen, nagyon kevés intézmény honlapján olvashatóak a régi kisdoktori értekezések. Phd-sek már több helyen nyíltan weben elérhetőek. Persze azért még így is akad köztük jó nagy marhaság is. De a kisdoktoriak esetében sokszor elegendő csak évi bontásos védési címjegyzékbe beleolvasni. Jaj istenem, mennyi tudomány szorult bele ebbe a kis országba!

ulrike (törölt) 2012.03.26. 19:00:29

@lüke: Igen, köztudott. De tévesen köztudott.

graycivil 2012.03.26. 19:01:15

"Az öngondoskodás kormánya

Lánczi szerint az Orbán-kormány támogatja az öngondoskodást."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=533385

"Én nem tudom, hogy milyen lapok járnak mostanában a Corvinus Politikatudományi Intézetébe, esetleg be van-e vezetve az internet, de itt ragadom meg az alkalmat, hogy eláruljam a prof-nak: az Orbán-kormány szétverte az öngondoskodás 1990 utáni (merem én leírni ezek után, hogy rendszerváltás??) első szimbolikus és 3000 milliárd forint formájában nagyon is kézzelfogható intézményét, a magán-nyugdíjpénztárakat."

F.Y!DESZ

graycivil 2012.03.26. 19:08:14

"Hol a magánnyugdíjpénz, Gabika?

Mindig is kíváncsi voltam, hogy egy olyan takarékos-zamatos, gondos-okos-megfontolt gazda, mint a Magyar Állam mihez kezd, ha egyszer az életben rászakad a világ legnagyobb lottófőnyereménye, 3000 milliárd forint."

vastagbor.blog.hu/2012/03/26/hol_a_magannyugdijpenz_gabika?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_03_26&utm_campaign=index

"Nos, Gabika, hová tűnt 199 milliárd forint?

A HVG szerint ez feltehetően árfolyamveszteség.
A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest számításai szerint ezzel az állami "reálhozam" -10%.

A legrosszabb magánnyugíjpénztári hozam tavaly -7,9% volt, a legjobb pedig 9%."

dr. Bubó 2012.03.26. 19:10:44

az Ángyán videó mindenkinek megvolt? döbbenetes...

mafiaormány

www.youtube.com/watch?v=ziPEmRwKJGw

mókáné 2012.03.26. 19:12:59

@lüke:

"köztudott hogy az angol konyha a legvacakabb
utána a német "

Az én lecsómról pedig ne zengjünk dicshimnuszokat előre, de jól néz ki, már látom, hanem a tojás lejárt, boltba kell futnom, viszont akkor mit enne reggelire a német lány, kérdezném, de az Árkád Üzletközpontban a kutya sem hallja meg a mobile phone-t! Biztos egymás hangját sem hallják.. így képzelem.:)

nyünyüge 2012.03.26. 19:15:25

@graycivil:
legjobb védekezés a támadás (vagy az elővágás), és ezt a technikát most már nemcsak a politikusok, hanem a politikusok mögötti "szakemberek" is alkalmazzák.

A Vastagbőr kicsit másképp látja:

vastagbor.blog.hu/2012/03/26/hol_a_magannyugdijpenz_gabika

(És vele együtt sokan mások: az ügyfelek, az ONYF és az mnyp-k 5 nappal a jogvesztő határidő előtt számtalan kérdésben teljesen tanácstalanok. Végrehajtási utasítások, rendeletek sehol....)

tölgyes 2012.03.26. 19:16:02

@hoplita: Én kardmesterektő halllottam, olvastam. Állítólag a kard kiegyensúlyozása, az acél erje felülmúlja a japán kardokét, sokoldalúbb felhasználást tett lehetővé. Több krónikás is beszámol arról, hogy az arabok kardjai valósággal kettészelték a keresztes lovagok kardjait miközbena damaszkuszi acélból készült karddal egy selyemfátylat akár röptében is ketté lehetett vágni.
A kardoknak nem volt sima a felülete, az leginkább a hullámzó vízhez hasonlított.
A korábbi magyarázatokkal szemben most mikroszkopikus vizsgálatok révén valóban megtalálni vélik a damaszkuszi acél titkát: a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az acéllapok olyan nanoméretű szénrudacskákat tartalmaztak, amelyek közepén cementitrudak húzódtak meg. A kettős csövek a német Technische Universität Dresden kutatói szerint nemcsak a lap esztétikai értékét növelték, de egyben praktikus célt is szolgáltak: a damaszkuszi acélkardok ily módon önélező fegyverekké váltak, mivel a csövecskék letörésével újabb és újabb érdes, aprófogú fűrészfelületek keletkeztek.
A kovácsolás ideje igen hosszúra nyúlt más kardokhoz képest, ami nemcsak a kardok erejét, de értékét is tovább növelte. Más feljegyzések azonban arról is tanúskodnak, hogy a felhevített acélötvözethez kis mennyiségű üveget is hozzáadtak, amely aztán a különféle szennyeződéseket magához vonzva kiült az acélfelületre. Ezáltal különlegesen tiszta acélhoz juthattak hozzá a kovácsok.
A damaszkuszi acél azért volt igen értékes, mert két, egymással összeegyeztethetetlennek tűnő tulajdonságot volt képes magába olvasztani: egyrészről roppant erős volt, másrészről igen hajlékonynak is mutatkozott.
Gyártása pedig elsősorban a nyersanyagkészletek kimerülése miatt maradhatott abba.

graycivil 2012.03.26. 19:24:12

@nyünyüge: Azért kíváncsi leszek, hogy miután az NGM és Cséfalvay is kijelentették, hogy a törvényt módosítani fogják, hogy ezutántól 100%-ot kapjanak a manyupban maradók is, hogyan lesz lehetséges El Curo számára "kicseszni" a maradókkal a jelenlegi 75%-kal?

Irtózatos arcvesztés lenne...ha lenne még arcbőrük.

F.Y!DESZ

Szimba 2012.03.26. 19:31:21

@knausz:

Őrület, azt akartam válaszolni, hogy de, igen, a kolbász jobb. És kiírta, hogy olyan kifejezést használtam, ami tiltott!
Most kíváncsi vagyok, hogy átmehet-e a szövegem!:-)

Szimba 2012.03.26. 19:34:02

Nem is értem, semmi különöset nem írtam még, csak az angliai reggelikről valamit.

Most olvasom, hogy Árkád!?:-) Milyen régen voltam ott.
Pedig miután felépült szinte minden nap bementem (plázázni!:-))))
Volt egy jó gyulai húsbolt.

lüke 2012.03.26. 19:37:36

@Szimba: odakolbászoltál a kolbászért

ulrike (törölt) 2012.03.26. 19:44:40

@lüke: A nyelv más, főleg az első idegen nyelv. Konyha az univerzálisabb. Főleg, ha éhes az ember, és nem válogatós.

lüke 2012.03.26. 19:54:49

@ulrike: aha
ez az angolok bosszúja:)
de a legjobb beefet a Finchley rd-n ettem egy kis amerikai vendéglöben, s a legjobb kaját a Waldorf Astoriában Londonban
semmi sem úgy van , ahogy látszik

ubul2000 2012.03.26. 20:01:48

@hoplita: Hát .... szeretem a csitriket is, de azért egy kis Rolling, vagy pláne Jerry Lee Lewis, vagy Trini Lopez ....:(

mókáné 2012.03.26. 20:03:30

@Szimba:

"Őrület, azt akartam válaszolni, hogy de, igen, a kolbász jobb."

Már eszik, nagyon jóízűen az én lecsómat a friss tojással.

Gazdaságnál írja az Index, hogy 60Ft/db. Na mindegy, kellett bele, így tökéletes!

Minden nap valami magyaros legyen, ez van kiadva most. Holnap gondoltam paprikás krumplit, mert először a gulyást gondoltam, de azt kapnak az iskolában.

Az imént repetát kellett adni. Nagyon fogy a főztöm.:)

6.Lenin 2012.03.26. 20:12:00

Kettős beszéd?

mno.hu/versus/a-versus-vendege-pozsgay-imre-1063335

Amennyiben 1 politikai elemző blogján valakit - akár véletlenül is - érdekelné a politika, feltétlen hallgassa meg.

A hölgyek továbbra is foglalkozhatnak virslivel, kolbásszal és ezeknek a felhasználásával, lehetőleg a felhasználhatóságuk legszélesebb bemutatásával. Bár vacsora után már kissé megkésettnek is tarthatnám, de ki tudja, messze még a reggel.

ubul2000 2012.03.26. 20:12:04

@knausz: krisna völgy - kényszermunka (családrombolás helyett)

mókáné 2012.03.26. 20:14:32

@Szimba:

"Most olvasom, hogy Árkád!?:-) Milyen régen voltam ott.
Pedig miután felépült szinte minden nap bementem (plázázni!:-))))
Volt egy jó gyulai húsbolt. "

Itt jobban ruházat van. Tegnap vettem 3 db top-ot, mert jó áron volt és jól is áll rajtam, ott találkoztam a borásszal és lettem bemutatva..

@Hepci:

Az ember sose tudhatja, hol és kivel találkozik és esetleg, ha pont a Nagy Ő. Azt sem előre.

ubul2000 2012.03.26. 20:19:39

@Szimba: Pokorni jó ha meghúzza magát.... ilyen háttérrel

ubul2000 2012.03.26. 20:22:51

Totális ez a mai nap. Bezony! Se menőmanó, se mári, se hegyilány, se.... Szóval totális. De tényleg.

ubul2000 2012.03.26. 20:26:07

@knausz:
Felhívás a keringőre! Készülök egy blogtalira! Csak szeretném tudni ki vevő a dologra, és mit szeretnétek enni? Egy feltételem van Hepci ír a blogjában a legjobb balatoni büféről.....

lüke 2012.03.26. 20:26:42

@ubul2000:
ezt rosszul látod
Navracsics megadta a kezdörúgást a Schifferrel
lehet ,hogy új szél jön...........
(amit nem értettél:nem nem uram, egy beefsteaket kérnék szépen
carnivora:
hu.wikipedia.org/wiki/Ragadoz%C3%B3k

lüke 2012.03.26. 20:31:47

@knausz: fülkeforradalom van ott is?

mókáné 2012.03.26. 20:42:36

@ubul2000:

"Készülök egy blogtalira! Csak szeretném tudni ki vevő a dologra, .."

Én elmennék szívesen.:) Bármelyik hétvége jó, kivéve április első két hete, mert akkor átfestetem a lakást.

Ha más Hozzád menne nem az én Margitszigetemre, akkor az úgy is jó, hiszen a Nagy Ő bárhol lehet.

ubul2000 2012.03.26. 20:45:57

@knausz: Nem akarok senkivel szemben szervezni, de szívesen látok bárkit - bármikor. szervezzétek meg ti.

mókáné 2012.03.26. 20:50:31

@ubul2000:

Egyfelé menjünk, ez a javaslatom, ne úgy, mint az ellenzék, hanem, mintha kormánypárton lennénk!

Maradjon május és akkor Beának nem jó a 2. hét. Én nyitott vagyok bármelyik hétre májusban, amikor az orgona virágzik.

Május van az orgona virágzik,
Május van, de még a szívem fázik!
Még a sok-sok nap után, szádra nem tapad a szám,
Csak sírni tudok mások tavaszán!
www.youtube.com/watch?v=ryScZA_bCQc

ubul2000 2012.03.26. 20:50:54

@SzélsebesVelorex: Ennyi... Totálisan... Oszt jó napot!

ubul2000 2012.03.26. 20:52:34

@knausz: Szervezzétel meg, én bármelyik nap szívesen látlak benneteket. Finom kaja, még fínomabb sör.

lüke 2012.03.26. 20:54:37

@nyünyüge:
a Reeperbahn hasonlít BP-hez
Hansa, ma óriási a turizmussal és a városszerkezeti átalakítása a régi tárolókból gigantikus,egy egész új részt hoztak létre
valóban nem lehet,e
de egy vízzel övezett városban pl a metro építése csak bonyolultabb

lüke 2012.03.26. 20:56:08

@knausz:
ajaj lesz még könny nélküli sirás:)

ubul2000 2012.03.26. 20:56:13

@ubul2000: Elfelejtettem.... Úgy vélem Libajnait kéne megválasztani a Libatenyésztők Országos Föderációs Al SZövetségének (rövidítve: LOFASZ) elnökének.

mókáné 2012.03.26. 20:59:21

@ubul2000:

"én bármelyik nap szívesen látlak benneteket."

Köszönjük!:) Most @Hepci hol van, meg Bea és a Többiek..

Oda vagyok magáért, a fekete hajáért,
Egyetlen egy szaváért, mosolyáért.
www.youtube.com/watch?v=3SNjDpOztT8&feature=related

mókáné 2012.03.26. 21:01:36

@lüke:

"ajaj lesz még könny nélküli sirás:) "

Gondolod, hogy ketten leszünk @ubul2000: blogtársammal?:)

ubul2000 2012.03.26. 21:07:47

@knausz: Ketten biztosan nem, mert a párom árgus szemekkel figyel .)))))))

lüke 2012.03.26. 21:18:26

@knausz: én mán régóta befejeztem a gondokodást, ilyen nehezet ne kérdezz

ubul2000 2012.03.26. 21:21:58

@knausz: oil? Lecsóba oil? Mi a túró az?

ubul2000 2012.03.26. 21:23:15

@ubul2000: Szerintem kérdezd Hepcit!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 21:26:59

@ubul2000: ez úgy szokott kezdődni, hogy a bloggert megvesztegetik (jelszó: "minden promócióra nyitott vagyok").
Fokozatok:
- ingyenlángos plusz hekk (csóringer kezdő blogger).
- 3 fogásos ingyenebéd (aránylag ismert figura)
- 100000 Ft (Index-felszopó, gyakori címlapos megjelenéssel)

ulrike (törölt) 2012.03.26. 21:28:04

hirek.msn.mainap.hu/kulfold/szoke-noket-uldoz-a-brazil-rendorseg-11780/
Egy szőke nő menne be a helyi rendőrösre, minek bejáratát egy szőke rendőrnő őrzi.
-Asszonyom, láthatnám a személyijét?
-Személyi, személyi, mi az?
-Olyan kis szögletes valami az arcképével, biztos a ridiküljében van.
A szőkének hosszas matatás után a kis tükre akad a kezébe, meglátja az arcát benne, megörül, ez lesz az, előhúzza és a szőke rendőrnő orra elé nyomja gyorsan, mire ez azt mondja:
-Bocsika, mehetsz, nem tudtam, hogy te is rendőr vagy.

mókáné 2012.03.26. 21:36:00

@lüke:

"én mán régóta befejeztem a gondokodást, ilyen nehezet ne kérdezz"

Megkérdeztem a német cserediáktól, hogy: - Do you like to drink hot chocolate?

A kakaóra nem tudom van-e más szó, de nem kért. Megtartanám legalább 1 évre, mert szépen megérti, amit mondok.

Elküldtem fürdeni is. Simán! Let’s go to the bathroom! Ezt még ismételni muszáj, mert ebben olyan, mint a saját gyerekeim. Külön kérvény kell!:) van, hogy írásban.

mókáné 2012.03.26. 21:41:07

@ubul2000:

"oil? Lecsóba oil? Mi a túró az? "

Kis olaj az aljára. Nagyon fogyott a főztöm, abban hiba nem volt, szóval ne keressünk utólag, mág ázik az edény!

"Ketten biztosan nem, mert a párom árgus szemekkel figyel .))))))) "

Az érzelmek nem papírfüggő dolgok, bár én nem szoktam nős férfiakkal flörtölni, sőt vissza is utasítom őket jellemzően, ha jobbikos szavazók!

mókáné 2012.03.26. 21:47:05

@lüke:

"ajaj lesz még könny nélküli sirás:) "

Lehet könny nélkül sírni.. ha fáj szív, csak a fájdalmat titkolni kell.. Honthy Hanna énekel:

www.youtube.com/watch?v=aGZhAhY0SRI

ubul2000 2012.03.26. 21:47:13

@Hepci: Sajnos én a negyedik verzió vagyok: jöhet a blogger, ha szépen videlkedik... :)))) Kap fínom ebédet, meg piát - persze előre megrendeli mit kér. És persze fizet is érte :))))) Ha hoz tíz embert - reklámként ingyen ehet.

ulrike (törölt) 2012.03.26. 21:47:56

@knausz:
"Do you like to drink hot chocolate?" Inkább: Would you like a hot chocolate . Vagy csak: What about having a(n) ...akármi?
"Let’s go to the bathroom!"=Menjünk a fürdőszobába. (Let's go= let us go). Inkább: You may go to have a shower, if you wish. Vagy: It's your turn to have a bath (vagy shower).

ubul2000 2012.03.26. 21:51:43

@knausz:

1. Hát... olajjal készült lecsóval inkább nem próbálkoznék

2. Én alapvetően hűséges tipus vagyok

ubul2000 2012.03.26. 21:54:11

Olajjal lecsót, pörköltet csinálni - olyan, mint esőkabátban zuhanyozni.

mókáné 2012.03.26. 22:03:58

@ulrike:

"What about having a(n) ...akármi?"

Pont értette egy mosollyal, amit mondtam és akkor rendkívül hálás gyerek! Végleg is megtartanám!:)

Mondtam neki: Have a nice dreams and good night!:) Ez is így rendben volt.

A nyelvben lényeges, hogy értsük egymást, megkíséreljük ezt és akkor menni fog, nem lesz kettős beszéd, hanem pont a lényeg kerül fókuszba! A kommunikáció nekem lett kitalálva, erre jól ráéreztem ma is. Akármilyen nyelven.

Az emberekkel való érintkezés művészete. A tökéletesség taszító. Bennem a közvetlenséget szeretik, azt hiszem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:04:51

@ubul2000: fáj a szívem, sőt, zokogok, nem kötünk üzletet.
Mérhetetlenül korrupt vagyok :).
(ezt már többször leírtam, ellenségeim úgy szokták idézni, hogy lehagyják a szmájlit a mondat végéről)

mókáné 2012.03.26. 22:09:52

@ubul2000:

"Olajjal lecsót, pörköltet csinálni - olyan, mint esőkabátban zuhanyozni. "

Minimális cseppet tettem az aljára, különben a kolbászból főtt ki a zsír. Nagyon finom lett, mert még kértek a gyerekek!

Szívesen készítenék főzelékeket! Arra, ha vevő lenne valaki, mert a család nem szereti (sárgaborsó, lencse, tök, cukorborsó..). Ő lesz a Nagy Ő - érzem, aki szereti a főztömet. Esetleg ha a mákos tésztának is örülne, az én emberem!

ubul2000 2012.03.26. 22:10:38

@Hepci: Üzlet nélkül is szívesen látlak, az üzlet csak vicc volt...

ubul2000 2012.03.26. 22:12:08

@Hepci: Ígérem - neked a harcsapörköltet harcsából készítem, nem pangásiusból :)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:12:53

@knausz: aki a nagy Ő lesz, a panírozott gumihalat is idvezült mosollyal fogyasztja. :)

ubul2000 2012.03.26. 22:15:16

@knausz: Minek olaj, ha ott a kolbászzsír?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:17:37

@ubul2000: nincs is jobb, mint a pangapöri (az egyik legjobb halászcsárdában - Dunafüred - már afrikai harcsa az alapértelmezés, kívánságra, felárral készítik rendes harcsából).

mókáné 2012.03.26. 22:24:20

@Hepci:

"aki a nagy Ő lesz, a panírozott gumihalat is idvezült mosollyal fogyasztja. :) "

Azt javasolta a férjem, hogy úgy hirdessem meg a dolgot:

"mormota jeligére" - mert hozzám olyan illik.:)

ubul2000 2012.03.26. 22:25:29

@Hepci: persze, mert a harcsa drágább, mint a vietnami pangasius. De a harcsapörkölt (magyar) harcsából készül. Hozzá a túróscsusza estleg sztrapacska dukál. Előtte esetleg kis csirkeaprólék leves - természetesen csirkelábbal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:28:28

@ubul2000: na, ha olyan harcsapaprikást csinálsz, mint Dunafüreden van, írok majd rólad... :)

mókáné 2012.03.26. 22:29:13

@ubul2000:

"Minek olaj, ha ott a kolbászzsír? "

Mindenekelőtt: minket az a veszély nem fenyeget, hogy egymásba bolondulunk és Nagy Ő, ilyesmi.

Minek az olaj alá az a csepp? Hát egyben rakom fel a dolgokat (utóbb a tojást villával habarva, csipet só) és akkor ne égjen le! Nem olyan észveszejtően bonyolult, hogy doktorit igényel.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:29:40

@knausz: micsinál a mormota a sok alváson kívül, verseket olvas?

ubul2000 2012.03.26. 22:36:21

@Hepci: jobbat!!! Bár D. -en nem jártam.

mókáné 2012.03.26. 22:39:07

@Hepci:

"micsinál a mormota a sok alváson kívül, verseket olvas?"

A mormota szeret szaunázni, pezsgőfürdőzni és napozni is ruha nélkül, ha arra van módja! A mormota szeret angolt fordítani és mosni, vasalni, főzni, fodrászhoz járni meg a kozmetikába.

A mormota szeret csinos lenni, de csak úgy, cél nélkül, és szereti a természetet: esőt nézni és villámokat. A mormota magában is boldog, elnézi a hangyákat, ahogyan jönnek-mennek. Naponta biztosan alszik dél körül. Ilyesmi lény.

menőmano 2012.03.26. 22:43:31

Mi a baj?! Mi történt?! Még mindig nincs új poszt?? Pedig ez már totálisan, rémesen unalmas??!!!
Hát komolyan.......

******

Elolvastam legalább tízszer! Hát mit mondjak? Nem lepett meg! Egyáltalán nem. Nem is számitottam másra, igaz erre sem.
Megy a többi után) így szokták mondani.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:44:00

@knausz: atipikus mormota... amikkel találkoztam, rettentően szerettek kaját kunyerálni... egyébként nagyon aranyosak és elszántan átvizsgálják a látogatók különféle motyóit (nürnbergi állatkert).

menőmano 2012.03.26. 22:46:34

Hát! Nem is tudok mit írni, erre a rémesen unalmas posztra!
Csak a Bajnait tudnám, Őt meg , bocsika! Róla meg most nem akarok, nincs hozzá kedvem!!!

Úgy, hogy jócccakát!!!

ubul2000 2012.03.26. 22:50:12

@Hepci: (Válaszoltam már, de elszállt)
A harcsa nem hal? Roston, sörtésztában, pörköltnek...
Elég széles a repertoár halon kívül is.

menőmano 2012.03.26. 22:51:12

Beleolvastam a mai kommentekbe. Csak néhányba! Hát mit mondjak? Igazán magasröptűek, csak gratulálni tudnék hozzá.
Nagyon felhígult itt a kultúra, az elegancia, úgy, hogy azt hiszem a jövőben - sokak örömére - nem igen fogok ide írogatni.

Jaj! el ne felejtsem már! Köszönet Önöknek, a sok-sok utálatért, nem mindennapi az biztos!!!

mókáné 2012.03.26. 22:51:43

@Hepci:

"atipikus mormota... "

Verseket is olvas? A nürnbergi állatkertben?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 23:05:19

@ubul2000: a sütésen volt a hangsúly... a (harcsa)pörkölt nem tipikus termék egy szimpla balatoni halsütőben...

@knausz: délben nem ledől pihenni, hanem akkor kel fel.

ubul2000 2012.03.26. 23:10:03

@Hepci: Hát az enyém nem is tipikusan halsütőde. Strandbüfé, de közel az tteremhez.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 23:18:07

@ubul2000: kezd kialakulni bennem a koncepció.
Jól bezabálunk, beb*szunk, majd kifekszünk a strandra a büfé elé Knausszal hármasban, és hortyogunk, mint a mormoták.
A nejed közben figyel. :)

mókáné 2012.03.26. 23:20:10

@Hepci:

"délben nem ledől pihenni, hanem akkor kel fel."

Hát akkor még rengeteg tudnivaló van a mormotákról!

Kint ülök a hallban és olyan jó hallgatni, ahogyan a gyerekek beszélgetnek, már az ágyban fekve, németül, és nevetgélnek. Ez valami csodálatos!

Rebeka holnap csak elugrik Ausztriába egy német versenyre és már jön is vissza. Ezek egyelőre jobbak, mint a Nagy Ő és a mormota, de ha majd felnő ő is, akkor ahogyan a dalban van:
- Mindenkinek van egy mormotája! Aztán készítem neki a főzelékeket, napozunk együtt és nem rohangál, mint egy műszaki szakember, az a mormota.

Jó éjszakát kívánok!

dbeata 2012.03.27. 07:10:02

Buenos Días! No hay nadie que hable espanol aquí?

Ha nem hát nem.

@knausz: "Maradjon május és akkor Beának nem jó a 2. hét. "
Nekem nincs bajom a 2. héttel (a többi se lesz jobb, 4 ből 3 hétvégén zenélés), de ha van egy időpont, akkor igyekszem ott lenni.

Tök jó fejek a gyerekek! Az enyém kedvtől függően leszólítja az embereket a megállóban, és meséli nekik az aktuális történéseket (pl ettem fagyit meg ilyesmi). Aztán tőlem kérdi, hogy ki volt az a néni...

Szimba 2012.03.27. 13:42:04

@Hepci:

Noo, szeretem az afrikai harcsafilét. Nincs hal íze, ezért lehet olyannak is készíteni, aki nem szereti (???) a halat.

tölgyes 2012.03.28. 20:50:04

@ulrike: Maradjunk annyiban, hogy nem tudta megoldani se az élelemezést, se a téli szállást. A hideg közeledtével a nem szultáni hadakat is visszavonták, ha elég figyelmesen olvasta az Egri csillagokat, még abból is kiderül

ulrike (törölt) 2012.03.29. 22:09:37

@tölgyes: Bár GG tisztességesen utánanézett a kornak, de azért a nagyobb összefüggéseket ne regényében keresse. Javaslatát, miszerint maradjunk annyiban... így nem áll módomban elfogadni, de tudomásul veszem, ön továbbra is marad téveszméi mellet, melyek igazolására az Egri csillagokat ajánlja. Ha óhajtja, ajánlhatok önnek némi szakirodalmat is a témában, bár kétségtelen, nem oly könnyen emészthetőek és olvasmányosak, mint Gárdonyi nagybecsűje.
süti beállítások módosítása