Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:16

Miután Lendvai Ildikó a hétvégén megfogalmazta a baloldali „egy a tábor, egy a zászló” gondolatát, ma Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának ülésén fontosnak érezte, hogy ő is újra elővegye kedvenc metaforáját. Az ellenzéki párt elnöke arról beszélt, hogy már „állnak a különböző politikai erők zászlói”: Orbán szerint a szocialistákén a „Gyurcsány- korszak 2", az SZDSZ-én a „viszontlátásra", az MDF-én „Bokros-csomag”, míg a Jobbikén „erőszak” felirat olvasható. Nem meglepő módon a pártelnök úgy látta, hogy egyedül a Fidesz zászlaja tartalmaz jövőbe mutató és pozitív üzenetet:, ez pedig az „együtt az emberekkel” mondat.

A politikának ez a szimbolikus világa, a pozíciók (a saját és a riválisoké) meghatározásáért folytatott nyelvi és kommunikációs küzdelem nem túl izgalmas, elemzésre csak erőltetetten alkalmas terület, ráadásul nálunk egyre kevésbé eredeti és innovatív mindaz, ami ezen a téren történik. Most mégis úgy érzem, hogy többet árul el a szándékokról a zászló-vita, mint gondolnánk, különösen, ha elolvassuk a reakcióikat is. A Jobbik a szóvivő fényképe mellett közölte álláspontját: a párt rögtön lecsapott a magas labdára, és Orbán fejére olvasta az „egy a tábor, egy a zászló” stratégia bukását. A Jobbik  egyben jelezte, hogy az ő „lobogójukon” nem az áll, amiről a Fidesz elnöke beszélt; ők a „radikális változás”  pártja. Az MDF közleménye is ugyanazzal indított, mint a Jobbiké: „előrelépésnek tartjuk, hogy Orbán Viktor már nem csak egy zászlót lát” – írták. A párt szóvivőjének irománya egyértelművé tette azt is, amiről már Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltté választása kapcsán is beszéltek: a fő ellenfél a párt számára a Fidesz. („Felmerül a kérdés: ilyen körülmények között mégis milyen változást hozna egy Fidesz-kormány? A válasz egyszerű: jót biztos nem.”) S végül emlékezzünk meg az SZDSZ mondatairól is, amelyek tartalmukban erősen hasonlítanak a korábbi évek retorikájára: „a Fidesz elnöke ismét háborús logika mentén gondolkodik” - írták.

Az ilyen vitáknak - bármennyire bornírtnak is tűnnek néha - kétségtelenül van politikai jelentőségük: a választási kampányban komoly előnyre tesz szert az, aki képes meghatározni a szereplők pozícióját és a közöttük lévő különbség alapját – azaz azt, hogy pontosan miből, kikből "lehet" választani. Ezek a mondatok világosan jelzik: a riválisok többsége tisztában van azzal, hogy politikai céljait milyen stratégia alapján érheti el. Legalább hat állítást már ezen mondatok alapján is tehetünk:

1.    Mintha az MSZP – hosszas vakság után - észrevette volna, hogy mekkora veszélyt jelentenek rá a baloldali szavazókat kísértő riválisai (elsősorban a Bokros-vezette MDF). Ha a párt nem tudja magát az első számú (de még inkább: az egyetlen) potens anti-Fidesz erőnek bemutatni, nem sok esélyük marad a visszakapaszkodásra.

2.    Mintha a Fidesz tisztában lenne azzal, hogy egyrészt már nem elég a Jobbik elhallgatása, lesajnálása - ha meg akarja akadályozni a szavazói elvándorlást, a Jobbikot szélsőséges, kormányképtelen, azaz választhatatlan erőnek kell bemutatnia. Másrészt pedig azt is sokadszorra jelezte a Fidesz, hogy tudja: az MSZP-vel szemben a múlt-jövő és a hatalmon lévők-emberek pártja különbségek számára – akár (vagy: különösen) unalomig ismételve - hasznosak lehetnek.

3.    Mintha a Jobbik most már tudatosan építene arra, hogy egyrészt minden erejével a Fideszt támadja és hiteltelenítse, másrészt pedig saját magát a változás, az újdonság egyedüli letéteményesének próbálja meg beállítani, hogy az anti-establishment szavazatokat besöpörhesse.

4.    Mintha az MDF - amely "megszerette Bokros Lajost" (Herényi Károly az ATV-ben) - végleg eldöntötte volna, hogy számára retorikában a fő ellenfél a Fidesz, míg a szavazókért folytatott csatában, a „ki lesz a Fidesz váltópártja?” versenyben az MSZP-vel kell majd megküzdenie. Ebből a szempontból érdemes olvasgatni a politikussá lett Somogyi Zoltán twitteres bejegyzéseit, például ezt: „Hallom, szocik szerint "az MSZP-ben van az Orbanon tuli vilag". Azaz, valaki vagy orbanista,v. MSZP-és, mas nincs. Ez csak a Fideszt segiti.”

5.    Mintha az "újratervező" SZDSZ (nekem sajnos nem sikerült megtalálnom a honlapon az új pártprogramot - de ez lehet az én hibám is) megértette volna, hogy ez a hajó elment. Már láthatólag sem kedvük, sem erejük valami újat mondani: erőtlen közleményük csak a régi logika alapján értelmezhető.

6.    S végül mintha az LMP egyelőre elfelejtene (értsd: nem tudna, vagy nem akarna) kampányolni: honlapjuk alapján még sem miniszterelnök-jelölttel, sem listával, sem a nagypolitikában releváns mondanivalóval (közleményekkel) nem rendelkeznek. Még Orbán Viktor sem látja a zászlójukat.

Sok idő van a választásig, de azért ez már a startvonal...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr261598199

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP zászlaján ez áll: élhető jövőt! 2009.12.17. 11:39:25

A napokban az ellenzék egy prominens rendszerváltó politikusa számba vette az ország pártjait. Illetve csak azokat sikerült neki megemlíteni (a sajátján kívül), akiket negatívan hangzó szlogennel tud társítani. Örülünk neki, hogy bármeddig is gondolkoz...

Trackback: Paranoiás vagy hazug? 2009.12.15. 12:33:34

A Fidesz olyan kormányzásra készül, amely hazudozás nélkül szerzi vissza a bizalmat, mert a hazugság a demokráciában és a piacgazdaságban mindig lelepleződik - mondta az a politikus, akinek egyedüliként bírósági papírja van arról, hogy hazudott (lás...

Trackback: A változatlanság listája 2009.12.14. 23:10:44

Ami 2006-ban nem kellett, azt ellenjelölt híján választhatják most az emberek. A Fidesz ugyanis egyéni jelöltjeinek kétharmadát megtartotta. (Az MSZP 1998-as egyéni jelöltjeinek felét lecserélte 2002-re). Miután az ellenfelek gyengébbek, Viktor nem vál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eppúr 2009.12.15. 15:07:13

Az én tippem:

Fidesz 49
Jobbik 21
Mszp 20
Mdf 4
LMP 3
szdsz 1
egyéb 2
____________
Összesen tényleg = 100%

török gábor 2009.12.15. 15:11:37

@Eppúr: nekem ez a link nem jött be. elküldené újra?

mirrmurrkandur 2009.12.15. 15:15:44

@Eppúr: Kedves Éppúr!

"sem semmit nem tudsz, ergó egy nagy büdös senki vagy"

"A hozzászólásod egy fröcsögés volt, fogadni mernék, hogy még meg sem törölted a szájad utána."

1, Ez a két megjegyzésed majdnem egy mondaton belül szerepel, ergo, bagoly mondja...

2, A "szájad" szó helyesen nem létezik a magyar nyelvben (magyar szakra -is- jártam, ne erőlködj!), kéretik helyette a "szád" szót használni. Köszi!:-)

3, Te és rockjano kezdtetek el fröcsögni, mindenféle előjáték nélkül, -a lányokkal ne tégy így, ha egy mód van rá:-)- úgyhogy egy szavad sem lehet.
Nyugodtan felháborodhatsz rajta, hogy ezt írtam, de tényleg mindenki tud normálisan vitázni, a dolog csak épp akkor borul fel, ha valamelyikőtök megjelenik.

A Jobbik -általad említett- programját pedig el fogolm olvasni.

Ennyi.

Eppúr 2009.12.15. 15:18:24

@mirrmurrkandur:

Évek óta vitázom az sg.hu Tudományos hírek fórumán, és mindenki tudja, hogy engem kenyérre lehet kenni, sőt szadeszos madarat lehet fogatni velem, de aki kővel dob meg, annak egy jó nagy sziklát zuttyantok a nyakába. Mert megérdemli!

mirrmurrkandur 2009.12.15. 15:18:35

@Eppúr: Apropo: Milyen 6%-ról beszélsz?

radala 2009.12.15. 15:18:43

@mirrmurrkandur: Az mdf szerintem azért nem jut be, mert nem fogja összegyűjteni a megfelelő számú kopogtatócédulát.
Persze adja az isten, hogy tévedjek, nem mintha rajonganék az mdf-ért, de régi vágyam volt, hogy az szdsz előbb essen ki a parlamentből, mint ők és az külön haszon lenne, ha az mdf lenne képes 2014-ben 5 % alá szorítani a szocikat, azt hiszem akkor elmondhatnánk, hogy ha lassan is, de véget ért a rendszerváltás.:-)
@Eppúr: Szerintem még ezekkel is (ha szüken is pont 255 Fidesz mandátum) de meglenne a 2/3-ad

Eppúr 2009.12.15. 15:21:13

@Eppúr:
Szóval a lényeg az, hogy itt a www.tinyurl.com-os linkek nem mennek, mert a blogmotor visszaalakítja őket az eredeti formájukba.
Ezt csak a tisztességes jobbikosoknak írom, hogy ne fárasszák magukat.

mirrmurrkandur 2009.12.15. 15:21:47

@mirrmurrkandur: ja értem: Az a hat százalék az összes többi párt: szadesz (1-2-3-4-5...), LMP, MIÉP, MKP... stb.

Eppúr 2009.12.15. 15:22:45

@mirrmurrkandur:
Talán olvasd vissza, hogy miket írtál fent.
Persze, ha már nem emlékszel, az sem baj, én megértő vagyok a memóriazavaros emberekkel.

török gábor 2009.12.15. 15:23:47

@Eppúr: nem erre gondolom, a programot már olvastam. hanem amire feljebb hivatkozott, valamilyen indexes cikk.

Eppúr 2009.12.15. 15:26:01

Egyébként, a TG iránti minden szimpátiám ellenére, aszem, hogy nem itt a blogon, hanem valamelyik tekintélyes fogadóirodábasn fogom megtenni a tétjeim.

Miért is ne keresnék egy kis pénzt a Jobbik előretörésén? Ha visszajönne a nekik nyújtott szerény támogatásom, már az is valami.

Ja, és akkor tényleg tétje lenne a dolognak, nem csak súlytalanul tépném a szám itten.

Eppúr 2009.12.15. 15:28:34

Khm.
Mi vagyok én, káptalan?

"http://index.hu/belfold/2009/02/10/tenyleg_olyan_eros_a_jobbik_/"

mirrmurrkandur 2009.12.15. 15:30:51

@Eppúr: A véleményemet írtam meg, úgy hogy egyetlen pártnak sem kampányoltam, csak azt az erőszakoskodást, amit a Jobbikosok csinálnak mindenhol(!), nem szeretem, nem tehetek róla.

S az is igaz, hogy hiányolom a jobbikból a kultúrát, főleg azok után, hogy ők aztán tényleg a magyar kultúra felsőbbrendűségét hirdetik. Az viszont nem csak Turulból, és Horthy-ból áll...

Ettől még a szimpatizánsaikkal -mint ahogy írtam is- semmi bajom, sőt(!), de a párt számomra nem hiteles, és erre a többiek hiteltelensége nem válasz...

Egyébként az a százalékos elosztás sem lenne rossz, amit te írtál...
Én nem vagyok ennyire optimista...

radala 2009.12.15. 15:31:53

@török gábor: Le kell törölni a )-jelet a végéről, de nem olyan érdekes, arrßol szól, hogy februárban kétségeid voltak a jobbik erejét illetőleg.
index.hu/belfold/2009/02/10/tenyleg_olyan_eros_a_jobbik_/

Nem vészes melléfogás szerintem. Aki most 20 %-ra becsli a jobbikot az sokkal jobban fölélő most:-)

török gábor 2009.12.15. 15:39:34

@Eppúr: nagyon őszinte leszek: engem is meglepett, hogy mennyire korrekt volt ez az elemzés. szerintem februárban tényleg ez volt a helyzet, s már benne volt az az erősödési potenciál, amiről akkor azért még elég kevesen beszéltek.

radala 2009.12.15. 15:54:58

@török gábor: Ja, most már én is végigolvastam, kicsi szégyellnivaló sincs benne.
Baromi kíváncsi vagyok meddig tud erősödni a jobbik.

Eppúr 2009.12.15. 15:56:07

Azért ez is tanulságos:
tinyurl.com/yeemyxu

Eppúr 2009.12.15. 15:57:26

Mármint feljebb, ahol a kutatóintézeteket hasonlítja össze a táblázat.

Eppúr 2009.12.15. 15:59:52

érdekes módon a Századvég-Forsense 2009. január 27-én, és a Marketing Centrum egy nappal később pontosan belőtte a Jobbik mandátumainak számát: 3.

Lásd még TG:
"szerintem februárban tényleg ez volt a helyzet, s már benne volt az az erősödési potenciál, amiről akkor azért még elég kevesen beszéltek."

:-)

Eppúr 2009.12.15. 16:02:14

@Eppúr:
ja, bocs, vissza mindent.
Ezek %-ok, nem mandátumok (a 14,77%-os eredményhez képest).

Smits41 2009.12.15. 18:11:06

@török gábor: Kicsit olyan mintha a jobbik vezetőség is olvasta volna az elemzést, az EP választásra pótolták a hiányosságokat. :)
Esetleg nem lehetne belinkelni/jelezni a blogon kívüli aktuális írásaidat?

török gábor 2009.12.15. 18:19:44

@Smits41: jó ötlet, ha lesz időm, valahogy megoldom. a probléma csak az, hogy én nem gyűjtögettem a korábbi indexes elemzéseket. de biztos megoldható.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.15. 19:24:29

@Eppúr: torrentként is nyomják a Jobbikos programot, eldobom az agyam. :)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.15. 19:27:21

@tdave: biztos ezért kaptak 3 mandátumot. :-)

Balt 2009.12.15. 19:48:13

@Balt: Ja, már megvolt, látom. :)

R\'hard 2009.12.15. 20:03:22

Udv!

A zaszlok felirataival kapcsolatban feltuno, hogy azok a tobbi parttal szemben egy-egy vadat kepviselnek. A potencialis szavazok fele azt sugallja: miert ne szavazzon az illeto partra. (MSzP: nem akarunk ujabb Gyurcsan-kormanyt – SzDSz: ugysem jut be – MDF: nem akarunk ujabb megszorito csomagot – Jobbik: nem helyes az eroszak terjedese) Ezzel szemben a Fidesz sajat magarol mindossze azt sugallja: minket valaszt a tobbseg. („Mindegy kire szavazol, a kormanyt ugyis megvalasztjak.”) Ez a konformitas jegyeben arra osztonozheti a potencialis szavazokat, hogy a Fideszre szavazzon, illetve – a biztos vereseget sugallva – arra osztonozheti a potencialis szavazokat, hogy a tobbi part tamogatasa helyett tavol maradjon a valasztastol. Latni velem a logikat a Fidesz akciojaban, ugyanakkor egy valasztopolgar elemi erovel hianyolhatja az uzenetbol a pozitiv reszt: mi az, ami miatt erdemes lenne raszavazni a Fideszre? (Azt mar megtudta, hogy miert ne szavazzon a tobbiekre, de azt nem tudta meg ,hogy miert szavazzon ra a Fideszre.)
Meglatasom szerint ez a taktika celra vezeto lehet, ha a valasztopolgarok donto tobbsege a korabbi valasztasokhoz hasonloan negativ valaszto. (A legtobben – szemelyes tapasztalataim szerint legalabbis – nem a jobb vagy a baloldalra szavaztak a korabbi valasztasokon, hanem valamelyik oldallal szemben adtak le voksaikat.)
Meglatasom szerint jelenleg igen eros a valasztok koreben a valtozas iranti igeny. Meglatasom szerint ezt mutatja az ellenzeki part (Fidesz) jelentos tamogatottsaga, a kormanypartok (MSzP, bizonyos ertelemben SzDSz) alacsony tamogatottsaga, a korabbi iranyvonalakat kivulrol elutasito partok (Jobbik, LMP, bizonyos ertelemben MDF) viszonylag magas tamogatottsaga.
A pozitiv uzenetek hianya velemenyem szerint a Fidesz hitelesseget, tamogatottsagat rombolhatja. (Amennyiben a valasztopolgarok szamara elvaras, hogy ezuttal – lasd oszodi beszed – tudjak, hogy mire szavaznak, nem csak azt, hogy ki ellen szavaznak.)

R

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.15. 20:22:30

@R\'hard:
"a Fidesz zászlaja tartalmaz jövőbe mutató és pozitív üzenetet:, ez pedig az „együtt az emberekkel” mondat."

Ebben csak 1 hitelességi bibi van:
- hiányzik mögüle a "Nemzeti Konzultáció 2009"!!!

www.nemzetikonzultacio.hu/
"Most Öné a szó!", "Meghallgattuk Magyarországot" stb.

Mert mi van, ha 4 évvel később változott a véleményünk (elvégre nemrég még épp a "Változás" volt a narancsos szlogen!;)

R\'hard 2009.12.15. 20:49:31

@1.szolo (B.A.):
Udv!

Pozitiv uzenet alatt nem egy erkolcsi ertelemben helyes dolgot ertetem, hanem azt, hogy roviden foglalja ossze, hogy mit akar a Fidesz, azaz mit fog tenni, ileltve mit nem fog tenni abban az esetben, ha megnyeri a valasztast. Az, hogy "azt tesszuk, ami nektek tetszik" szerintem nem eleg konkret, igy nem tekintem pozitiv uzenetnek.

R

R\'hard 2009.12.15. 20:52:52

Udv!

A pozitiv szot mint az allitas, kijelentes szinonimajat hasznaltam.

R

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.15. 21:03:32

@R\'hard: Szerintem a Fideszt ezt jelentette ki: az emberekkel fog kormányozni, ellentétben a "Gyurcsány-korszak" gyakorlatával. Ez nem pozitív állítás?

@1.szolo (B.A.): Az, hogy ez hiteles-e, az nem biztos, hogy ettől függ. Egy ilyen kijelentés csak akkor hiteles, ha a Fidesz mindenkit meghallgat, ahogyan mondták ezt 2006-ban (lásd a kormányprogramjukat 3 millióan - ha jól emlékszem - "írták")?

2009.12.15. 21:08:05

@mirrmurrkandur: Azt tudom kire nem, így (és egyébként is) ne mutogass nekem semmit se, köszi!:)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.15. 21:08:47

Most olvasom a Jobbik már a "politikusbűnözés" ellen is küzd. A "politikusbűnöző" olyan egyén, aki hivatalokat halmozza.

6.Lenin 2009.12.15. 21:39:37

Érdekes,amikor sok pici bolha ,álmában, elefántra vadászna.

Közben mintha valaki dorombolna,csak lesz valami.

G. Wolf 2009.12.15. 21:47:51

@R\'hard: "Meglatasom szerint ez a taktika celra vezeto lehet, ha a valasztopolgarok donto tobbsege a korabbi valasztasokhoz hasonloan negativ valaszto." - ezzel egyetértek; és ha Fidesz MINDENKIVEL szemben definiálja magát (ahogy tette is) és helyt adunk jelenlegi támogattottságának, akkor helyes is a húzás.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.15. 21:54:53

@G. Wolf: "ha Fidesz MINDENKIVEL szemben definiálja magát"

A Fidesszel szemben én magam úgy definiálom, hogy:
- a F.MPSZ-en kívül is van élet ...
ha merünk nagyot álmodni,
és ez de fini álom!;)

6.Lenin 2009.12.15. 21:58:31

@G. Wolf:

"..és ha Fidesz MINDENKIVEL szemben definiálja magát ..."

A szövetségesek bent vannak.
Kívülről mindenki a Fidesszel szemben definiálja magát.

Sok variáció nincs.

6.Lenin 2009.12.15. 22:01:24

@1.szolo (B.A.):

A Jobbikkal álmodsz?
Ez kemény!

G. Wolf 2009.12.15. 22:08:03

@1.szolo (B.A.): nem is mondtam h azon kívül nincs élet sőt, valahol a többi 40-50% az Fideszen kívül van

@6.Lenin: kérdés azért még hogy mennyire lesz tartós az a szövetség, mert azért már most is recseg ha az ember figyelmes a hangokara (lásd Molnár Oszkár) - nagy tábor nagy bajok :)

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:09:18

@Letícia: jajj, ugyan már, nem kell mindjárt ennyire elutasítónak lenni... én csak segíteni akartam - egyébként is:-)

P.S: Egyébként miért gyűlölöd ennyire a Fideszt? (azonkívül, hogy a Patásvitya miatt...)

6.Lenin 2009.12.15. 22:09:25

@Letícia:

Kár volt dorombolni,elcsavargott.

6.Lenin 2009.12.15. 22:13:31

@1.szolo (B.A.):

Ezt nem olvastam.
Választás előtt túlszaporulat van az ilyen formációkból,reménykednek hátha lesz 1 kis állami stex.

6.Lenin 2009.12.15. 22:16:06

@G. Wolf:

A vágyaktól általában nagyobb távolságra van a valóság,mint ahogy azt szeretnénk.

6.Lenin 2009.12.15. 22:16:55

@Letícia:

Tévedtem,csak meghallotta.

2009.12.15. 22:17:46

@1.szolo (B.A.): ja, ha pl. Rufus Sewell lenne, csak vele álmodnék!:D

2009.12.15. 22:23:06

@mirrmurrkandur: hát kezdem azzal, ki a vezér...és tetszett Szabó Zoltánnak az a beszólása, hogy a fidesz Elnöki Kabinet az a volt III/III ügyosztály prominens tagjai...:)

Szóval én nem szeretem azokat, akik a szájukból s...et csinálva fújják a nótát ott, ahol hasznot látnak. Ez az én ízlésem ellen való, ezeknek mindegy, csak egy kemény kézzel tartott segg legyen, a pavlovi reflexük elindul. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy ez hoz hasznot, s tagszervező, ha sz...os mátyás ovi háta mögül kikandikál. Na most az én szavazatomat ezek meg nem kapják, az tutifix. Szerintem ez is elég indok, be is fejezem.

2009.12.15. 22:23:57

@6.Lenin: :) Én egyébként nem doromboltam, sőt, a karmaimat feltartva fújtatok rendesen!;)

G. Wolf 2009.12.15. 22:27:54

@6.Lenin: "A vágyaktól általában nagyobb távolságra van a valóság,mint ahogy azt szeretnénk." - hát még az elvárások és a lehetőségek... ugye magasról lehet nagyot esni... pláne ha valaki már már messiási magasságokba van...

6.Lenin 2009.12.15. 22:30:25

@1.szolo (B.A.):

Belenéztem a varázs csövembe.
Láttam ám,hogy toljátok az MSZP szekerét.
Az ilyen akciók csak arra jók,hogy a fennálló maradjon.
A változatosság kedvéért bele is hallgattam a csőbe,de nem hallottam semmit,mit is akartok valójában.

Gondolom a Fideszt gyengíteni,minden kicsi azt szeretné,oszt ettél az országnak jobb lesz?

Győzzél meg,rátok szavazok.

6.Lenin 2009.12.15. 22:38:21

@Letícia:

OK!
Láttam ám,hogy miként zajlik az ilyesmi.Egy őrült szomszédnak van vagy 2o macskája.Na ja,de a vége....,mind1,nem tartozik rám.
Csak úgy beugrott.

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:38:25

@6.Lenin: nem ez a lényeg...

Mindenkinek van olyan az életében, amit zsigerileg elutasít (nekem is).

De én valahol -vagy legalábbis azt hiszem- meg tudom magyarázni, hogy miért érzek így...
Mindig is érdekelt, hogy mi bújkál az ennyire kategórikus elutasítás mögött... sőt, általában nem is nagyon bújkál...:-)

Mondjuk -hogy ne politikai példát vegyünk- én is rajongok Adyért, Pilinszkyért, Petrescuért vagy Kunderáért, de például Byront, vagy Eszterházyt egyszerűen semmire sem tartom.

Pedig valószínűleg ők sem rosszak, csak annyira távol esnek tőlem, hogy már nem tudom őket befogadni...

vagy örömmel olvasom Müller Pétert, de mondjuk Nádast már nem...

A politikában is van ilyen...
Engem pölö ezek a nagyon mainstream arcok, mint Szili Katalin, Dávid Ibolya vagy Göncz Árpád sokkal jobban kiborítanak, mint akár Mesterházy vagy Lendvai Ildikó.

Kokrétan Dávid Ibolyánál semmilyen magyarországi politikust nem vetek meg jobban... felfoghatatlan, hogy egyesek, mit szeretnek rajta... a félkarú rablóról meg már ne is...

6.Lenin 2009.12.15. 22:43:55

@G. Wolf:

"..hát még az elvárások és a lehetőségek..."

Igen,a Fidesz nem tudta megoldani 4 év alatt(98-20029az előző 60 év szorgos "munkáját"

A mostani elvárások.
Kap 2 hetet az elmúlt 8 év, és a Föld összes problémájának a megoldására.Más lehetősége nincs.

keresztescs · http://www.google.com/profiles/keresztescs 2009.12.15. 22:44:19

Egyetértek Szűcs Csaba, e cikkhez írt, 2009. 12. 14. 22:49:14-kor írt hozzászólásában kifejtettekkel:
„Egyet azért szerintem ne felejtsünk el, és talán ezt kedves Gábor, már Ön is mondta több helyen is: nem biztos, hogy ezek a politikusi üzenetek a biztos pártválasztóknak szólnak. Inkább a bizonytalanok felé szántak, és itt nem feltétlenül intellektuel, hosszadalmas szavakra van szükség, hanem hogy célba érjen, hogy hasson, hogy jól szóljon, jól csengjen, akár csak egy-két szó erejéig is, hiszen a felületes hallás nagyon szelektív. Ez időnként talán nagyon színvonaltalan és egyszerű politikusi teljesítményt követel a beszélőtől...”
Ezzel azonban az a probléma, hogy nem a megfelelő arányban van jelen a politikai életben, meg egyébként úgy általában a közbeszédben. Mit is értek ezalatt? A „tartalom” és a „forma” kettősségében az ilyen típusú megszólalást a „forma” kategóriába sorolom. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne tartalmi mondanivalója. Nagyon is van. Azonban elsősorban formai megjelenésével igyekszik tetszetős lenni. A formai jegyek „jól tervezettsége” miatt, a tartalom pontossága/pontatlansága másodlagossá válik.
Véleményem szerint e két réteg egymáshoz viszonyított aránya – nem csak a politikában, hanem általában a közbeszédben – nem megfelelő. Ennek nem csupán az az oka, hogy a nyilvánosság előtt megjelenő szereplők jórészt a megjelenést, a felszínt akarják kidomborítani, hanem az is, hogy az információt befogadóknak (a társadalomnak, a társadalom egyes csoportjainak) nincs igényük mélyebb, precízebb, a felszínt kevésbé preferáló megnyilatkozásokra, elemzésekre, véleményekre.
Az az érzésem, mintha mindenki, mindenhol, minden közegben, a dolgok végtelenségig való egyszerűsítésére törekedne és végtelenségig egyszerűsített információkra szomjazna. Viszont, ez kétségtelenül torzítást eredményez. A sok torzítás pedig egy idő után (sajnos) meglátszik a társadalmon. Azt hiszem – ami a tömegkommunikációt illeti –, a XXI. század elejének ez az egyik legjellemzőbb vonása. Ez se fog örökké tartani. Legalábbis remélem.

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:49:07

@Letícia: Írtam nem is olyan rég, ugyanezen blogon egy kimerítően hosszú posztot arról, hogy miért nem értem azt, hogy egyesek demagógiával illetik a Fideszt. balról.

Tehát annak ellenére, hogy a Fidesz -már csak néppárti jellegénél fogva is- szintén egy tömegigényeket kielégítő csoportosulás, azért az MSZP-hez nem mérhető.
Tehát azt ne mondja nekem senki, hogy az MSZP-nél létezik butább, demagógabb politikai erő, mert ezt tételesen cáfolni lehet.

Az MSZP, ha lehet még a nagy elődöknél is demagógabb és populistább...

A szépen kitartott seggeket sem egészen értem -de igazából értem-, hogy miért hozod föl -azonkívül, hogy mert kérdeztem.

Tényleg ennél hitelesebbnek tartod a Több pénzt az embereknek! plakátokkal kampányoló, buli színe cd-kkel és 19 ezer forintos egyszeri juttatásokkal bohóckodó szoc.pártot?

A fidesz semmivel sem demagógabb, mint bármelyik másik európai néppárt, vagy szoc.dem párt... a Viktort lehet utálni, csak Feri (látod, én még őt is nagy betűvel írom) óta nem nagyon van értelme...

Egyébkét nem ismersz egy Zubreczki Andrást?

Lenin a dorombolást nekem szánta, nem neked.

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:52:58

@Letícia:ne áltass... Szerintem nincsenek is karmaid... amelyik ugat(fúj), az...:-)

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:55:30

@6.Lenin: "Láttam ám,hogy miként zajlik az ilyesmi.Egy őrült szomszédnak van vagy 2o macskája.Na ja,de a vége....,mind1,nem tartozik rám.
Csak úgy beugrott. "

Hiába tagadnám, tetszik a humorod:-)

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:57:02

... Szabó Zoltán meg egy buta, vidéki művházpedellus... egyébként ő már csak tudja, mi az a III/III... :-))))

mirrmurrkandur 2009.12.15. 22:59:28

... Szabó Zoltán meg egy buta, vidéki művházpedellus... egyébként is... ő már csak tudja, mi az a III/III... :-))))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.15. 23:02:08

@mirrmurrkandur:

Szabó Z. nem végzett matematikus?

Ahhoz képest eléggé elfajzott precizitásban...

2009.12.15. 23:04:06

@6.Lenin: nekem csak egy van a macskából, és tökéletesen jól passzol hozzám és nagyon ari!:) Ja, hogy pasinak 20 macskája, így értsem?:)

@mirrmurrkandur: nem, nem ismerem ZA-t, miért, Te vagy az?:)

Kimondta, hogy a mszp az eszénél van?? Ha itteni munkásságom elolvasod, jól láthatod, hogy mit írtam róluk.

És nem, nem ugatok. A csaholást meghagyom másnak, pl. hajrá fityesz zászlóvivőknek...:P

mirrmurrkandur 2009.12.15. 23:14:44

@Letícia: Tényleg harcos vagy... és ez sajnos még mindig nem taszít eléggé.

Igen, olvastam a hozzászólásaidat, pl. azt is, amikor Szabó Zotyára hivatozol, a Fidesz ostorozásában.

Nem, nem én vagyok Z.A., de ő is így gondolja, mint te, és a fiatal szockók között néhány éve elég befolyásosnak számított...

Nem mondtam, hogy csaholsz, csak hogy irgalmatlan nagy a hangod, pedig lehet, hogy igazábó cica helyett nyuszi vagy a kalapban...

A Fidszről meg csak annyit, hogy senkinek nem kell nagyon vinnie azt a zászlót, hogy néhány hónapon belül narancsba boruljon e táj...
Fercsi Szlovákiát javasolta ilyen esetekre, én neki pedig Kambodzsát, megnézném mire menne ott:-)

G. Wolf 2009.12.15. 23:17:45

@mirrmurrkandur: " a Viktort lehet utálni, csak Feri óta nem nagyon van értelme..." - azért ne feledjük hogy nem Vikotr a reakció Ferire hanem épp fordítva, ugye volt egy erős médiaképes karakteres Viktor és erre jött egy Péter (aki semmilyen szinten sem ellenfele) és Péter után jött egy Viktor kaliberű Feri... szal csak annyit akartam h Feri a reakció balról.

6.Lenin 2009.12.15. 23:23:20

@mirrmurrkandur:

Kösz.

Annyira 1-et értek az utóbbi hozzászólásaidban leírtakkal,hogy már kezdesz idegesíteni,nincs miről vitázni/meggyőzni,akkor meg minek.

Már csak az előttünk bimbódzóban reménykedem.Jó a taktika.A Patás se csinálná jobban,szerintem.

mirrmurrkandur 2009.12.15. 23:24:17

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Elolvastam:-)

Amerika 2. leghíresebb fideszes politikusaX...D

Egyébként nem tudom, mi bajotok Oszival, mindenki tudja, hogy nem mondott hülyeséget (nem hazudott), mindössze annyi a "bűne", hogy most ez nem fain kimondani.

Sajnálom, hogy nem őt indították.
Ez a libanoni ipse nem tudom, mit tud (bár a győzelmet vélhetően ő is szállítja), de osziért kár, szerintem egy karakteres csvó.

Sőt, szerintem Szanyit is jobban kéne preferálnia az MSZP-nek, mert -annak ellenére, hogy egy bunkó- legalább karakteres és nem tud magán uralkodni, ami nekünk külön jó:-)

mirrmurrkandur 2009.12.15. 23:28:29

@6.Lenin: A Patás jól csinálja, még akkor is, ha néha a háztetőn somolyog a cicusnak álcázva magát...

A bimbodzó meg hát... mindig az a legnagyobb érték, amiért küzdeni kell:-)

mirrmurrkandur 2009.12.15. 23:34:07

@G. Wolf: Nem is mondtam, hogy nem így van... Én csak azt mondom, hogy az ő munkásságának megismerése óta Viktort diktátornak beállítani, meg bérretegni attól, hogy felszámolja a jogállamot nettó nevetséges... különösen, mert egy balost sem láttam, hogy Tuba ferkó idején verte volna azt üstdobot, hogy most már aztán itten diktatúra készüődik...
Sőt, ezt még az október 23-ai felfoghatatlanul brutális rendőri attak után sem állították, hovatovább tetszett is nekik (lehet, hogy Demszkáj ezért tüntette ki... pfujj...)

Szóval lehet nem szeretni a Viktort, de ez a diktátorozás több, mint szánalmas..:/

mirrmurrkandur 2009.12.15. 23:39:13

"lehet, hogy Demszkáj ezért tüntette ki... pfujj...)" - mármint a Vasprefit

G. Wolf 2009.12.15. 23:43:04

@mirrmurrkandur:

Nem akarom védeni egyik felet sem, de azért az tény hogy az utóbbi 20 év alatt az MSZP demokratikusabb párt volt (most magáról a pártról és nem a kormányzásról beszélek!) mint a Fidesz.

Csak hasonlítsd össze hogy kik voltak a Fideszbe vezető személyek 89 táján, kik voltak 98-02 között a prominensek, és utánna; kevés kivétellel ugyanazok az arcok. Persze az MSZP-nél se volt irgalmartlan mindent elsöprő fluktuáció, de ha azt nézed hogy votl egy Horn-Kövér korszk, aztán egy Medegyesy, majd jött egy Gyurcsány. Sokkal több új arc került be a MSZP-nél a vezetésbe mint a Fidesznél.

Amúgy meg akikkel én beszélek balosok azok pl komplett idiótának tartják Debreczenit (ő a fő szószólója az Orbán-diktatúrának).

Mellesleg ebbe én is osztom a nézetüket és őt nem tartom túl sokra. Igazából aki ennyire elfogult és ennyire nem tudja objektíven látni a politikai közéletet az maradjon meg publicistának és ne nevezze magát még csak értékorientált politológusnak se - mivel még csak az se...

Szakmája szégyene!!!!

mirrmurrkandur 2009.12.16. 01:21:48

Debreczeni egy meg nem értett szerelmes.
Ráadásul elutasított. S mint ilyen sértett is. Így aztán az elutasított, megtagadott, elárult szerető most revansot akar venni, és azzal vagdalózik, hogy a múltbéli partnernek igazából kicsi a farka és szar az ágyban, egyébként pedig még horkol is... Egyszerű a képlet.

Nincs szó itt szakmáról, meg hivatásról, de még szerintem üzletről sem. Ez érzelmi ügy, s mint minden ilyen racionális keretek között értelmezhetetlen.
Dávid ibolya pálfordulása politikai, üzleti jellegű, azért anti-Orbánistább az MSZP-nél is, mert ezzel tud bejutni a parlamentbe, és tudja megtartani a mentelmi jogát. Nota bene: nem csukják le, ami valljuk be, nem egy utolsó szempont.

De Debreczeni nem. Ő egy kis, szimpatikus mesehős akart lenni (amolyan lányok kedvence), aztán lett egy szép nagy díszhímtag a folyó másik partján, akin még ők is röhögnek. Szépen mosolyog, és ügyel a látszatra, de a gyermekien pironkodó kis bazsajgását nem tudja elrejteni...

Elszegődött Luciferkóhoz tartani a kis popóját, ha már a Patás kirugdosta az ágyból. (mert senkinek ne legyen kétsége, igazából ő nem üti meg a mércét, nem a sokszor gyalázott Viki, és éppen ezért Viki tette lapátra őt, és nem fordítva)

Úgyhogy most a Ferivel hál éjt napallá téve, hátha megkedvelik... bár, ha Viktor király visszafogadná őt... ki tudja..:-)
Miért van egy olyan érzésem, hogy ez a szerelem sem fog örkké tartani?

:-)

G. Wolf 2009.12.16. 01:34:54

@mirrmurrkandur: "Ő egy kis, szimpatikus mesehős akart lenni (amolyan lányok kedvence), aztán lett egy szép nagy díszhímtag a folyó másik partján, akin még ők is röhögnek." - csillagos ötös :-)

De amúgy nem értem az MDF-et egy Bokros mellé minek egy ilyen "díszhímtag". Inkább más pártokból vadásztak volna valódi értelmiségit. hát így nagyon messze van a "Józan ész politikájától".

És ha már bal vagy liberális oldalról akarnak akkor sokkal inkább Bihari Mihály vagy Tamás Gáspár Miklós (és biztos akad többis de így hajnali fél2kor ők jutottak onnan eszembe) - végtelen kvalitásbeli többlettel rendelkeznek Debreczenihez képest. És talán valamivel közelebb állnak a józan észhez.

mirrmurrkandur 2009.12.16. 02:00:30

@G. Wolf: Na, TGM tényleg jó lett volna, ő egy jó biznisz... de sajnos túl jó, hogy igaz legyen.
TGM egy klasszikus értelemben vett "valódi értelmiségi".
Művelt olvasott, meg beszél is egy négy öt nelven alá perfect.
Csak éppenséggel ő (ma éppen) egy totálisan antikapitalista gondolkodó, ami az MDF totális kapitalizmusával, meg Bokrossal nem nagyon fér össze.

Bihari az MSZP-hez húz, ha jól emlékszem még o.gy.-i képviselő is volt a szociknál, de ez nem biztos...
Attól még szerepelhetne az MDF listáján, de azért ezt a papagáj-parádét szerintem ő is sokallja, azért csak volt az Alkotmánybíróság elnöke... ez egy bizonyos fokú igényességet a mandátum lejárta után is megkövetel.

Debreczenivel pedig nem az a baj, hogy nem értelmes, egy protituált is lehet értelmes.
vele az a baj, hogy a belészorult értelmet valami elképesztően torz világkép árnyékolja be, ráadásul ehhez még a fentebb sorolt sérelmek és személyiség zavarok is hozzátaqrtoznak.
Így meg már az tűnik fel utoljára, hogy értelmes...

G. Wolf 2009.12.16. 02:07:28

@mirrmurrkandur:

TGM valóban erősen antikapitalista :) de szerintem építőjellggel tudná kritizálni a parlamentben a kapitalizmust.

Bihari meg jah volt képviselő: www.parlament.hu/kepviselo/elet/b159.htm

Amúgy szeirntem egy küszöbön táncoló pártnak csak valódi nagy nevekkel lehetne valamit kezdeni, akiknél megvan eleve a szakmai háttér és így picit tovább gondolva simán eltunám még képzelni Kupát vagy Tölgyessy-t (aki volt szintén parlamenti képviselő már).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.16. 09:06:46

@G. Wolf: "erős médiaképes karakteres Viktor ... kaliberű Feri ... reakció balról."

Annyit pontosítanék (és pontosítok is;) rajta, hogy:
- és utcaképes...
Vagyis tömeggyűlés és a többi performansz.
Ráadásul mindezt párban, az ő Klárikájával a balján.
(Amíg a jobb sorsra érdemes és kvalifikált Anikó asszony többnyire a hagyományos nőszerepet propagálta a családi tűzhely mellett!)

Minden létező hülyesége mellett épp EZÉRT kellett DÉMONIZÁLNI, és le-karakter-gyilkolni Fletót teljes pályás letámadással.
Hát, csak gratulálni tudok hozzá! :(

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.16. 09:30:49

@6.Lenin: "mit is akartok valójában."

"Gondolom a Fideszt gyengíteni"
"Az ilyen akciók csak arra jók,hogy a fennálló maradjon."

Jelenleg bárkire szavazol, csak az igéretei alapján adhatsz neki 4 évre bizalmat. Azután majd kér MÉG 4 évet, hogy "bocs, de ennyi nem volt elég semmire...
((0.Viktorod is megmondta: "még, még, még, ennyi nem elég!" - ami neki, a focistának "SPORTRIGMUS", nekem a zenésznek meg Republic-szöveg - benne: "ez a parancs, érik a narancs";))

Ehhez képest elég egyszerű, amit mi akarunk:
- az igéretek FOLYAMATOS számonkérhetőségét!
Vagyis:
- teszik a Fidesz programja ÉS el is HISZED, hogy megcsinálják?
AKKOR szavazz a "Fidesz MPSZ-KdNp"-re!!!
- tetszik a Fidesz programja (esetleg csak részben;) DE NEM bízol benne, hogy több, mint szavazatszerző igérgetés?!
(főleg, amikor jó néppártként indenkinek mindent megigér: adócsökkentést és EBBŐL a juttatások emelését:)))
AKKOR X-elj IDE, és rajtunk keresztül MINDEN olyan döntésüket támogathatod majd 4 éven át, AMI valóban tetszik, ÉS ellenezheted, ami NEM tetszik, mert a választási igéreteiktől eltér...

((-ezt meg ne is keresd egy 6 perces Mokka riportban!;)))

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.12.16. 09:41:02

@mirrmurrkandur:

Úgy általában is érdekesek/élvezetesek hozzászólásaid, de ez, - a nyers valóság metaforákba rejtett díszcsomagolása - különösen tetszett!:)))

Kedves Mirrmurr és G.Wolf, ha megengedtek egy közbeköhhintést részemről, az utolsókhoz:

TGM valóban rendkivüli figura, nem csak tudását, de valljuk be, finnyásságát illetően is.
S mint ilyen, számomra elképzelhetetlen, hogy ő valaha is újra bevesse magát a politika zavaros, habzó vizeibe, ( fiatalos illúzióját úgy vesztette el, olyan örök érvényűen, mint jány a szüzességét a nászéccakán )marad inkább a parton ( ha már ugye Mirrmurrunk is felidézte bennünk ezt a festői képet:), vagy inkább egy felette lebegő hídról pillantgat alá, ismerjük, szeret "felülről" beszélni. Ami persze nem csorbítja éleslátó gondolatainak olykori igazságait, csak hát a pórnép szemében egyáltalán nem biztos, hogy ettől aztán nyerő is.
Már ha feltételezzük, hogy a pórnép végighallgatja, és meg is érti orrából tik-szerűen elő-előtörő khmmögös szavait...
Szóval sztem, nem hozna jelentős szavazatot, ha le is süllyedne egy Mdf képviselőjelölti szintre.
Mármost ő egy rátarti egyén, nota bene, elvei is vannak. Innentől kezdve, az Mdf nem játszik.
Mondom, szerintem.

No, Kupát tekintve, már nem lennék ilyen magabiztos...
Tölgyessy is okos ember, és nem egy csizma. Akkor meg mit keresne
az Mdf asztalán?:)

Szóval az Mdf álmodozhat "nagy nevekről" egyelőre nagyon úgy néz ki, Bokros az egyetlen húzó/toló név, mert azért lássuk be, az ő személye sem úgy él a köztudatban, mint aki ugyebár a szegények jótevője.
Így hát első pillanatra meredeknek hatott a mára már kb. 3 millió csóró szavazó kegyeire apellálni Mr. Harcsabajusszal, mégis, az egyetlen sanszuk, hogy elkerüljék a történelem süllyesztőjének homályos világát, kétségtelen hát, praktikus húzás volt a kalapból kirántani, így az 5 % -os küszöbön bizonyára átvonaglanak valahogy.

Debreczeni meg egy barom. Pont.
Még ha szerelmes is, ez nem menti fel!:)

Üdv:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.16. 09:47:32

@6.Lenin: "A Jobbikkal álmodsz?" + "toljátok az MSZP szekerét"? + "a Fideszt gyengíteni"?

Az imént kifejtettem, hogy erősíteni-gyengíteni BÁRKIT a konkrét javaslatai érdeme szerint. (a kedves vizit-tan-napidíj leszavaz-tat-ás IS pont így MŰKÖDÖTT!;)))

De hogy ON is legyek:
- nálunk EGY a tábor, SOK a sátor, TÖBB a zászló:

ide-ide.hu/images/5/150-ide-24.gif

szpal 2009.12.16. 15:06:34

listás eredmények, tippjeim:
Fidesz: 60%
MSzP: 18%
Jobbik: 15%
MDF: 5%
Egyéb: 2%

Balt 2009.12.16. 19:44:03

@1.szolo (B.A.): "Minden létező hülyesége mellett épp EZÉRT kellett DÉMONIZÁLNI, és le-karakter-gyilkolni Fletót teljes pályás letámadással.
Hát, csak gratulálni tudok hozzá! :("

Ugyammá'! Nem kell gyakorló pszichomókusnak lenni ahhoz, hogy lássa valaki, nem komplett a csávó. (Ebbe amúgy jó lesz belekapaszkodni, mert mégiscsak jobb a kényszergyógykezelés, mint a szigorított...)

Balt 2009.12.16. 19:53:18

@mirrmurrkandur: Az enyém is megvolt? (v.melyik korábbi posztban):
Fidesz: 60%
Jobbik: 15%
MSZP: 15%
MDF: 5% (vagy igen, vagy nem)
Egyéb: 5%

Lehet, hogy az 2-3-4 helyet újra kellene osztani (10%-10%-10% meg 1-2 ide-oda), de ha már leírtam, nem fogadok másik lóra. :) Ja, ez a pártlistás eredmény persze, nem a mandátumarány...

mirrmurrkandur 2009.12.16. 22:28:28

@Balt: "Ugyammá'! Nem kell gyakorló pszichomókusnak lenni ahhoz, hogy lássa valaki, nem komplett a csávó. (Ebbe amúgy jó lesz belekapaszkodni, mert mégiscsak jobb a kényszergyógykezelés, mint a szigorított...)"

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Jól van, ez ütött.

P.S.: felírtam a tippjeidet:-)

2009.12.16. 23:24:22

Na itt értelmes dolgokról lehet beszélni. :)

mirrmurrkandur 2009.12.17. 12:43:45

@Letícia: Egyébként tényleg hihetetlen, hogy a tegnapi posztra majdnem 500(!) komment érkezett...

Ez rekord eddig, pedig szerintem -ahogy feljebb írom is- ez a poszt sokkal jobb, mint a következő... de hát... mindenki szeret hülyeségeken csámcsogni (mintha nem lenne majdnem teljesen indiferens, hogy ki lesz a Jobbik miniszterelnök-jelöltje...)

Cicád hogy van?

:-)

2009.12.17. 21:32:29

@mirrmurrkandur: én is elképedve néztem a kommentszámot. Sok embernek van ideje erre. Remélem légvár...

Köszi szépen, nagyon jól, épp velem szemben szundikál, mert 21.27-21.28-kor alvás van neki az óraművében előírva!:) A pontosságot tanulom tőle, ezt komolyan mondom!:)

mirrmurrkandur 2009.12.18. 02:29:14

Érdekes lány vagy...

Senki másról nem hallottam még, aki a macskájától szeretne életvezetési tanácsokat kérni... pedig nekem is van három.

:-)

2009.12.18. 10:10:32

@mirrmurrkandur: én se kérek...ha van neked 3, akkor nagyon jól tudod, hogy nem várja meg, hogy kérdezz!:)

Teszi a dolgát méltóságteljesen és pontosan, mert a belső órája és a memóriája (az enyémnek legalábbis) kiváló.

Ez utóbbit ajánlanám figyelmébe - a kiváló memória - mindazoknak, akik most nagyon hisznek a zászlók feliratának, a zászlóvivők ígéreteinek!!

:)

mirrmurrkandur 2009.12.19. 00:42:58

@Letícia: "Ez utóbbit ajánlanám figyelmébe - a kiváló memória - mindazoknak, akik most nagyon hisznek a zászlók feliratának, a zászlóvivők ígéreteinek!!"

... és neked mi van a zászlódon?

:-)

2009.12.19. 14:43:56

@mirrmurrkandur: nem vagyok egy zászlóvivő alkat...:) Ha valamit, akkor max. ilyenek: "Tolerancia, türelem, béke!" "Működjünk együtt minden körülmények között" Na most ez álom. Így marad, ami a legfontosabb: "Cats forever!";)

mirrmurrkandur 2009.12.19. 16:15:35

@Letícia: Nem biztos, hogy álom, talán csak még nem jött el az ideje...
Mindenki még először győzni akar, csak utána -a maga törvényeiből adódó feltételek szerint- "együttműködni". Persze úgy könnyű...

A kérdés, hogy lesz-e igazi győztes...?

Szia a cicának!

:-)

2009.12.19. 17:05:13

@mirrmurrkandur: jó volna, ha valósággá válna az álmom...én azon vagyok!:)

Köszi, és a tieidnek is!:)

hoplita 2009.12.28. 00:19:41

@MACISAJT:

Mutyi...!
Kedvenc manifesztem, hát itt vagy..?????????
Megkerültél te téboly...akarom mondani tékozló fiúcska?
Hát hová bújdokoltál a gondoláról június hetedike után...?
Pontok megvannak??
Aktualizálgattad???
:DDDDDDDDDDDDDDDD

Melega Kálmán 2010.02.01. 17:27:59

Az MDF zászlajára ez van írva:
Szavazzatok a mentelmi jogunkra!
süti beállítások módosítása