Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:57

A hírek szerint holnap kiderül, ki vezeti a Jobbik országos listáját, azaz ki lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. A Jobbik dilemmáiról és lehetőségeiről korábban már írtam (még korábban második erős esélyeiről is), most kifejezetten csak a személyi kérdésre fókuszálok.

Alapvetően három megoldás képzelhető el: biztonsági, újrajátszós vagy meglepetés. Nevesítve: Vona Gábor, Morvai Krisztina, valaki más.

Vona mellett szól, hogy a párt elnökeként hitelesen jeleníthetné meg a Jobbik politikáját, feltehetően ugyanazt a szerepet játszva a kampányban, mint amit korábban. Nem állnának távol tőle az akciózós, kihelyezett média események, de már a közszolgálati televízióban is visszajáró vendég (ma reggel például - hírt generálva - ott nevezte Orbánt tragikus szereplőnek). A törzsszavazók számára egyértelműen azonosíthatóvá tenné a pártot, a fő ellenféllel, a Fidesszel és Orbánnal szemben megkülönböztető jegyeket hordozna, az újdonság erejét használhatná. Nagy kérdés azonban, hogy szerényebb ismertsége (ami persze egy kampányban ledolgozható) és Morvaihoz képest kevésbé impulzív alkata nem jelentene-e hátrányt. Vona választásával a párt számára a veszély egyértelmű: nem lesz képes messzebb jutni, több embert elérni. Ugyanakkor olyat kínál, akit a bázis ismer, azonosít, elfogad.

Morvai Krisztina politikusi erényei nyilvánvalóak, az EP-listavezetővé választása kifejezetten hasznos döntés volt a Jobbik számára. Meggyőző szónok, lelőhetetlen vitapartner, ráadásul munkabírása és íráskészsége is irigylésre méltó. Ismertsége a pártelnökénél magasabb, a táboron kívülre is képes üzenni, ugyanakkor nem annyira emblematikus (másképp: vitathatatlan, megkérdőjelezhetetlen) alakja a Jobbiknak, mint a pártelnök. Érzésem szerint a szavazók számára Vona talán hitelesebb kormányfő aspiránsként, mint az inkább szószólónak, zászlóvivőnek, esetleg ideológusnak látszó Morvai.

Az igazi meglepetést azonban az jelentené, ha a Jobbik találna egy olyan nagy vadat, nevezzük jobboldali ikonnak, akinek a neve hallatára a Fidesz támogatóinak - legyen egy szép kép – „szavazó keze” is megremegne. Hogy kire gondolok? Valaki olyanra, aki nem csupán a radikális jobboldal alternatív fórumain ismert, hanem akit a teljes magyar közvélemény azonosítani képes, s aki a jobboldali szavazók számára különösen tisztelt tekintély. Talán a kommentelőknek lesznek konkrét ötleteik, én csak elvi alapon vetem fel: egy ilyen jelölttel, aki mellett természetesen ott állna Morvai és Vona, a Jobbik kifejezetten nehéz helyzetbe hozná a Fideszt, csökkentené az erőszakos, kormányképtelen beállítások erejét, elbizonytalanítaná a szavazókat, s még inkább a kampánytérképre tenné a pártot. Nem tudom, hogy akad-e ilyen jelölt, s  különösen, hogy vállalná-e egyáltalán a Jobbik felkérését, de abban biztos vagyok, hogy - miközben az első két megoldás sem rossz - ez lenne (vagy inkább: ez lett volna?) az igazán nagy dobás a párt részéről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr761601594

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a magyar? 2009.12.17. 13:50:04

Vona Gábor lesz a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a 2010-es parlamenti választásokon. Mint mondja, pártjának „egyetlen megfelelési kényszere lesz: a magyar emberek érdeke”.   Szép gondolat, de ki magyar? Én úgy gondolom, hogy magyar a...

Trackback: Éjjeli morfondír 2009.12.17. 00:27:35

Egy másik blogban született kommentemet másoltam be módosítva alant, mert fontosnak éreztem. A kérdés az volt, hogy vajon lesz-e olyan párt, ami majd felvállaja a valaha volt libsi szavazókat és gondolatokat. Nem hinném, hogy a "valaha volt" ...

Trackback: A Jobbik miniszterelnök-jelöltje 2009.12.16. 15:08:03

Nekem van egy nagyon jó tippem a Jobbik számára, hogy kit bízzanak meg.Molnár Oszkár már igen sokszor bizonyította, hogy rendíthetetlen magyar, aki kész és képes is harcolni a zsidó nagytőke és a magzataikat bántó cigány anyák ellen. Most, hogy  e...

Trackback: Nem a szociális kártyára 2009.12.16. 10:34:50

December hetedikén nagyon fontos döntést hozott az Országos Választási Bizottság. Elutasította Szepessy Zsolt népszavazási kezdeményezését arról, hogy tartsanak-e országos népszavazást a szociális kártya bevezetéséről. Ezzel - egyelőre - útját állták a...

Trackback: A hazugság átka 2009.12.16. 10:13:43

Néhány napja estig voltam az irodában, ahonnan átsétálva a karácsonyi díszkivilágításban tetszelgő városon az Astorián kötöttem ki. Nagy meglepetésemre összetalálkoztam a 18 éves unokatestvéremmel és két barátjával. Még nagyobb meglepetésemre egy íj vo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.12.16. 21:08:43

@6.Lenin:
Hápersze!

A legjobb jelenleg Vona.
Bogár úr mellékesen nagyon jó koponya, de arcnak nem jó, nem mutat olyan jól a plakátokon.
És azt már egy óvodás is tudja, hogy a választóknak egy rokonszenves arc kell. Ez van, belénk van kódolva. Lásd Medgyesy apai arcát 2002-ben.

Egyébként, a kibicek most mindenféle diverziót bevetnek, hogy megosszák, bomlasszák a jobbikosokat, ez tudvalevő.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.16. 21:09:29

@6.Lenin:
Világosíccsál már meg minket, h ugyan miér?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.16. 21:12:05

@Epikurosz:

Vona jó arc, bár többnyire süt róla a megszálottság, de ezt nevezhetjük elhivatottságnak v. küldetéstudatnak is, és akkor máris rendben van... 8)

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.16. 21:16:45

@Epikurosz:

Aki mentélisan eljutott oda, hogy a jobbikra szavazzon a médiában lefuttatott lejáratókampányok ellenére, azt kibicek nehezen kezdik ki. Vitaszinten igen mert nem mindenki ügyes vitapartner, de elkötelezettségi szinten nehezen hiszem, hogy valakit lemorzsoljanak.
Ezt csak annak a társadalmi differenciálnak a felszámolásával lehetne ami létrehívta a Jobbik szavazótáborát.
Ez meg ugye túl nagy feladat lenne azoknak akiknek van vesztenivalójuk az állami újraelosztás területén.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.16. 21:19:08

@1.szolo (B.A.): A Jobbiknak nincs (semmilyen) kötődése az előző rendszerhez - állította már többször a Jobbik, így már Bogár nem lehet(ne) jelölt, ha tartják ehhez magukat.

6.Lenin 2009.12.16. 21:22:02

@Epikurosz:

Nem válaszoltál a kérdésemre.
Amit Orbánról mondott/irt,tökéletes.de az utolsó mondat a lényeges.
Szerintem ezen múlik minden.Várom a választ.
Ha válasz nélkül bevállalja,bukott.
4-600 ezer választóval +kb annyi szimpatizánssal,nem lehet radikális változást végrehajtani.Szövetséges,nincs,hacsak majd a választás után nem változik meg a helyzet.
Együtt már lenne esély,még a szembemenetel is.
4-5 millióval már lehetne mit kezdeni,hosszútávon.
Egyedül,bukta.

R\'hard 2009.12.16. 21:25:45

@1.szolo (B.A.):
Udv!

En Gyurcsany Ferenc egy kb. ket evvel ezelotti TV interjujara gondoltam.
A magyar allam nem tudom, hogyan, mibol fizetne ki a nyugdijakat, ha az adofizetok mar elhagytak az orszagot.
De ez nem a jelenlegi inaktivak problemaja, legfeljebb a jelenlegi adofizetok szembesulnek majd vele amikor majd inaktivakka valnak.

R

gauche caviar 2009.12.16. 21:31:04

@Epikurosz: nem értek hozzá de nálam a 12-9 az nem 5...

6.Lenin 2009.12.16. 21:36:47

@1.szolo (B.A.):

Ha nem lenne benne megszállottság/elhívatottság,küldetéstudat,
1 lenne a sok milliárdból.Ezek szükségesek 1 vezérnek.Ezek Fletónál is megvannak.Az elvakultság a hiba.A Fletó ezen bukott,ha ez Vonánál is meglesz, ő is bukik.
Türelem kell és céltudatosság,még fiatal.
Orbán helyzetét jól látja.Ha azt is látja,hogyan kell felépíteni 1 erős szervezetet,pártot,ilyen hatalmas ellen szélben,még viheti valamire.
Orbán is türelmetlen volt(98)bukott is.Ő tanult belőle.

jobbrólelőz 2009.12.16. 21:43:26

@török gábor

Néhány Ön által "óhajtott" jelölt:
1. Schmidt Mária?
2. Spéder Zoltán?
3. Török Gábor?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.12.16. 21:59:39

@jobbrólelőz:

Schmidt Máriát nagyon megutáltam.
No, nem a kancsal szeme miatt, hanem a ...mindjárt elmesélem miatt.

Kb. 5 éve történhetett, egy ehhez hasonló téli estén, hogy egy ismerős hölgy meghívott a belvárosi ún. Polgári Szalonba. Ő sem volt nagy politikus, de ismerte a büfés srácot, akinek életbiztosítást akart eladni (biztosítási ügynök volt, amúgy).

Bementünk az épületbe, ahol épp zajlott egy előadás, Smitt Mariska volt az előadó. Ha így ecsöppentünk, gondoltuk leülünk hátul egy pamlagra, hogy ne zavarjuk a szalonosokat.

Mariska nézegetett hátrafelé a kancsal szemével, a szemüvege mögött, és egyszer csak aszongya, hogy tudja ám ő, hogy a szocik ideküldik kémkedni az embereiket. Erre mindenki hátranéz, főleg engem, mint férfit vizslatnak (épp rövidre volt nyírva a hajam ráadásul), én meg, mint a hölyem tovább néztem magam mögé, hátha van még valaki ott, és ő a kém. De, pechemre, mögöttem már nem állt senki.
No, így leforrázva ültem ott, igazából nem is tudva mit tenni, míg aztán tovább nem folytatta az idióta hülye a monológját, a fennkölt süket dumáját.

Ettől függetlenül, mert ugye ezt elfelejti, megbocsátja az ember, mostanában olyanokat mond a rádióban, hogy már azokért sem kedvelem.

Aztán voltak más zavaró események a fityisszel, amíg faképnél nem hagytam őket. Elegem lett a surmóságból.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.12.16. 22:08:26

@6.Lenin:
Felesleges itt elmés válaszokra várni. Itt az élet a nagy rendező.

Vona nagyon jól teszi, hogy nem akar külföldi elvásárokhoz igazodni. Egyrészt mert nincsenek egységes elvárások, amiket meg annak akarnak feltüntetni egyesek, azok baromságok, az európai kultúra tönkretételét célozzák.

Érik a helyzet máshol is, amúgy: Sárközy párbeszédjavaslata a francia nemezti identitásról épp öngól lett (www.karpatinfo.net/article110472.html).

Vona úr, ha okos, a Józan Magyar Paraszti Észre (JMPÉ) hallgat. Persze, nem fog ez mindenre választ adni, de jó alap.

Az öreg Badinyi Jós Ferenc azt mondta, írta: a magyar a mágusok, a tudás népe.
A Hét Vezér Szelleme világosítsa meg elménket!
:-)

mirrmurrkandur 2009.12.16. 22:09:20

@1.szolo (B.A.): ""1978 (27 éves) és 1989 között tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak."

- Kissé elszomorít, hogy neked ennyi idő kellett ezen adat kiderítéséhez, de azért örülök, hogy sikerült egyáltalán.

Tudom, hogy szeretsz kötözködni, ha valaki nem ért veled egyet (hiszen TE demokrata vagy), ezzel mind így vagyunk, de ezesetben -nem bírom ki- egy kissé felhomályosítanálak néhány talán nem elhanyagolható alapvetésről.

1, "- A mi kommunistánk JÓ kommunista!"

Természetesen nem erről van szó, de azt hiszem, ezt te is pontosan tudod:-)
Abban igazad van, hogy Bogár a mi emberünk -államtitkár is volt az Orbán-kormány idején, ma meg a Magyar Hírlap/Echo TV egyik "állandó vendége" (mielőtt még utánanéznél, spórolok neked egy kis időt), tehát le sem tagadhatná- viszont ez nem azért van, mert tagja volt az MSZMP-nek, hanem mert egy kiváló szakember, és már az állampártban is a "népi szárnyhoz" tartozott. Tetszetős tőmondat vége.

Tudod, veletek (volt SZDSZ-szavazókkal) az a legnagyobb baj, hogy egy kissé félrecsúsztak az értékítéleteitek. Hogy úgy mondjam, a kettős mérce a mérce. Ráadásul alapvető dolgok között is nehezetekre esik különbséget tenni, ha a szemüvegetekben ez valami számotokra kellemetlent takar.

a, - ne csináljunk már úgy, mintha bármilyen általánosnak tekinthető, erkölcsi morális szabály szerint ugyanazon elbírálás alá esne, ha valaki egy mezei tagja volt az állampártnak, és az, ha annak a legfajsúlyosabb döntéshozói köreibe tartozott.
b, - Ne má'! Tehát mondjuk Bogárt, Járait, vagy Martonit ne emlegessük már egy napon Hornnal, Kováccsal, vagy mondjuk Lendvai ildikóval. (Ezen utóbbi három emberke közül ma kettő az MSZP országos listájának első 5(!) helyén foglal helyet, és a harmadik is csak azért nincs benne az első tízben, mert konkrétan a szart kenegeti magára a kórházban, és azt sem tudja hol van.)

c, - Az egyik pártban vannak olyan elemek, akik valamilyen, egyébként nem túl magas szinten részt vettek az MSZMP működésében, míg van egy másik, ami konkrétan az MSZMP húsz évvel öregebb kiadásban.
A kettő nem ugyanaz, főleg azért nem mert a volt "komcsik" minden pártban jelen vannak, még a te kis SZDSZ-edben is (ha Pető, vagy Bauer apuci mesélne egy kicsit mesélne, szinte meszólalnának azok a bizonyos falak, hogy Kuncze Gabiról ne is beszéljünk, már csak azért sem, mert hozzá hasonló neandervölgyit keveset hordott ez a szegény Föld a hátán), és ne aggódj, előbb-utóbb az LMP-be is kerül néhány, természetesen szigorúan a szakértelem jegyében.)

Ergo: Vélhetőleg ezek után van annyi józan ítélőképességed, hogy meg tudd különböztetni a selyemhernyót a galandféregtől...)

Így sincs persze túl sok értelme a kommunistázásnak, mivel az utolsó komcsi politikus Magyarországon talán Biszku Béla. Ennél már csak a fasisztázás feleslegesebb és szánalmasabb...

2, Szóval ennyi.

Nota bene: Jó lenne nem megerőszakolni a tényeket állandóan, a tényszerűség nagy áldás. Minősíteni lehet, meg minden mást is. demokrácia van, így neked jogodban áll akkora baromságokat beszélni, amekkorát csak nem szégyellsz.

Sok sikert hozzá!

:-)

G. Wolf 2009.12.16. 22:17:40

Húú

Lemaradtam a finomságokról... :) nem volt egyzserű de alapvetően átolvastam minden kommentet.

Amúgy én is leginkább Vonát tippelem, mégpedig azért mert az összes többi nevet (Morvai kivételével) fel kell totál építnei, ide talán olyanok járnak akik jártasabbak a politikai közéletben, szóval nekünk talán mond valamit az a név hogy Bogár, vagy Für, vagy stb... de ezek nem valódi húzó nevek, persze minegyiknek van nagyon jó alapja amire lehet építeni (és egyben támadható).

Vona felépítése már szeirntem javában zajlik.

"Morvai Krisztina pozícióját alapjaiban határozta meg az EP kampányban való hangsúlyos részvétel; ma már a kérdezettek mintegy háromnegyede ismeri őt. A listán szereplő két jobbikos politikus közül ő a népszerűbb, az MDF elnökével azonos, 41 pontos indexszel. Vona Gábor, pártelnök ismertsége alacsonyabb, róla a választópolgárok 55 százaléka tudott véleményt mondani, átlagos megítélése is valamivel gyengébb az EP-listavezetőnél, 38 pont." - www.szazadveg.hu/kutatas/archivum/kozvelemeny-kutatas-es-partreferencia-elemzes/orban-nepszerusege-nott-a-legjobban-32.html

Ez egy június végi cucc, most meg ugye december van.

Nézzünk egy frissebbet:

POLITIKUSOK NÉPSZERŰSÉGE 2009 OKTÓBERÉBEN
Népszerűség (pont) Változás az előző adatfelvételhez képest (pont) Ismertség (%)

ORBÁN VIKTOR 47 1 92
SÓLYOM LÁSZLÓ 47 0 90
NAVRACSICS TIBOR 39 2 74
SZILI KATALIN 38 -1 86
GRÁF JÓZSEF 34 -2 64
SEMJÉN ZSOLT 32 1 62
KÖVÉR LÁSZLÓ 31 -1 72

VONA GÁBOR 30 0 54

SZEKERES IMRE 30 -2 70
MESTERHÁZY ATTILA 29 -2 50
DÁVID IBOLYA 29 -3 89
KISS PÉTER 28 -2 64
LENDVAI ILDIKÓ 27 -1 85
HERÉNYI KÁROLY 27 -1 66
MOLNÁR CSABA 27 -3 48
BAJNAI GORDON 26 -1 90
HILLER ISTVÁN 24 -3 76
RETKES ATTILA 23 0 41
DEMSZKY GÁBOR 23 -1 89
DRASKOVICS TIBOR 22 -1 76
GYURCSÁNY FERENC 19 -2 92
KÓKA JÁNOS 18 -2 81

www.ipsos.hu/site/orb-n-s-s-lyom-a-legn-pszer-bbek-2/

Nah ezekből az jön le hogy Vona bizony lejebb van... bár ismertsége nőtt. Talán ez a kettő nem véletlen mivel a társadalom alapvetően elutasító a szélsőségekkel szemben így minél magasabb az ismertség talán annál alacsonyabb lesz a népszerűsége.

Konkrétan olyat nem találtam sehol, hogy a jobbik szavazók körében ki a népszerűbb. Így hagyatkoznék egy két korábbi jobbikosokkal folytatott beszélgetésemre. Többen kifejtették h Morvai nem alkalmas, mivel ő is az "előző" politikus generációhoz tatozik. Ugye ha megnézzük a részletesebb életrajzát Morvai nem ma kezdett a közélettel foglalkozni, tehát nem olyan "tiszta" mint Vona.

úgyhogy Vona mellé teszem le a voksom.

Aztán lássuk a medvét... izé arany oroszlánt :)

6.Lenin 2009.12.16. 22:18:08

@Epikurosz:

Nem vártam elmés válaszra,ott,ahol nincs ,botorság is lenne.
Akkor az igazira még várni kell.
A csodavárókból már elegem van.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.16. 22:19:33

Amíg az IMF diktál, addig a FIDESZ keze-lába meg van kötve. De ha hivatkozhat egy Jobbik-os kényszerítő erőre, akkor már olyan lépéseket is megtehet amit saját 2/3-ad birtokában nem tenne meg mert nemzetközi szinten több veszteséget kellene elkönyveljen mint amennyi nyereséget érne el itthon.
Ezért a FIDESZ-nek jól jöhet egy Jobbik a paletta jobb szélén, hisz egy alkupozicióban is nyílt titokként az alkufél tudni fogja, hogy meddig kényszerítheti a FIDESZ-t és hol van az a pont ahol a Jobbik megtámasztja a FIDESZT a hátrálásban.
Mire gondolok:
Romániában amíg csak az RMDSZ képviselte a magyarok érdekeit, addig a többségi nemzet pártjai rendszeresen felmosták velük a padlót. Amikor azonban megjelent az RMDSZ mögött a radikálisabb MPP, vagy a még radikálisabb SZNT, akkor rájöttek, hogy az RMDSZ egyrészt sokkal alkuképesebb mint a másik alternatíva, másrészt érdekük lett az RMDSZ kéréseit bizonyos szinten teljesíteni, hogy elkerüljék a radikális oldal megerősödését. Ez eddig megnövelte az RMDSZ mozgásterét a román parlamentben.
A Jobbik hasonlóképpen megnövelheti a Fidesz mozgásterét itthon is meg nemzetközi szinten is amikor arról lesz szó, hogy meg kell találni a közös nevezőt a nemzetközi érdekek és a hazai érdekek között.
Persze ez az érvelés csak az első ciklusban állná meg a helyét, utánna már határozottabb lenne az ellenzéki státusz, de ez a politikai drift ahogy jobbról balra sodródik a FIDESZ, MDF és jobb oldalon megjelenik a Jobbik, lehetőséget adna a politikai szerpkörök egyfajta ujrapozicionálására, azaz nem csak felvennék az új szerepkört a sodródó pártok, hanem át is alakítanák azt.
Ez pedig a jelenlegi politikai kasztrendszer ujrafogalmazását is jelentheti, sőt biztos, hogy ezt fogja maga után vonni.
Ha a Jobbik csak ennyit tesz hozzá a magyar politikai élethez, hogy ezt lehetővé tette vagy előmozdította, már akkor fel tud mutatni annyit mint az eddigi pártok jó része.

G. Wolf 2009.12.16. 22:38:40

@G. Wolf:

nah gyorsan ki is javítom magam még mielőtt más tenné meg :D

(nem tom hogy néztem ezeket az adatokat be... nah mindegy javítok)

szóval a népszerűsége is csökkent 1 pontot, de ez még a mérési hibahátárba szeirnte belefér.

Szóval majdnem azonos ismertség mellett a népszerűsége csökketn.

A többit fenntartom: Vona

6.Lenin 2009.12.16. 22:40:14

@helota:

Igen,nagyjából ez a helyzet.
Már csak az a kérdés,hogy Vona is így látja-é.Elfogadja-é ezt a szereposztást.
Súlyos felelősség.
Ha jól csinálják,meg lesz az esély a kitöréshez.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.16. 22:53:08

@mirrmurrkandur: (sok beszédnek sok az alja)

Gratulálok, hogy rájöttél: '90-ben valóban az SZDSZ-re szavaztam, mert a NÉV alapján arra tippeltem, h talán lehet valami közük a "Szabadság"-hoz...
Ezután '97-től már saját külön pártom volt/van 8Đ

Bogár Lászlóval először és eddig utoljára a Károli egyetemen beszéltem tavaly a MSzF rendezvényén, és csak ma szembesültem a "dicső" múltjával, miután rákerestem az életrajzára.

bZsolt 2009.12.17. 00:48:46

Egyedül Für ugrik be, aki mint politikus közismert és hajlik ilyen szinten a szélsőségek felé. Ha találnának valaki mást, nagyon meglepődnék. Médiás bohócokkal csak komolytalanná tennék magukat.
Amúgy szerintem Vona lesz...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.17. 06:54:01

@G. Wolf:

Van sokkal frissebb is:
malacnews.freeblog.hu/page/2/

-------------------------

Ha én lennék Vona, és én is ugyanolyan ambíciózus és magabiztos lennék, továbbá biztos a parlamenti bejutásban, akkor ezt a dicsőséget nem engedném át másnak.

Tehát Vona lesz a min.elnök-jelölt!

Ám ha van esze a kiscsákónak, akkor maga mellé vesz néhány lazább, békésebb karakterű arcot, mert jelenleg nagyon harcias a párt imázsa. Ezért pl. ha egyx gazdasági tv-vitában szerepeltetni tudnák Bogárt a maguk embereként, az nagyszerű húzás lenne... ...de nem lesz, azt hiszem, mert a militáns jelleg szvsz túl sok Bogárnak, nem tudja vállalni emiatt őket....

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.17. 08:43:46

Na ma kiderül:)

Én is Vonára tippelek, bár tény, hogy egy két gazdasági szakemberrel meg kell támasztani. Ugyanakkor az is tény, hogy nem titok, hogy mit kéne lépni gazdaságilag az országban, csak nincs meg az érdekeltség, illetve nagy az ellenérdekeltség. Ezért nem is annyira a szakembereken múlik a dolog hanem a legitimáción.

radala 2009.12.17. 10:32:58

@malac69 gerinckutató blogkalandor:
Tuti Vona lesz, de Bogár jó ötlet lenne, mint már mondtam is, de....
Bogárnak szerintem semmi kedve a Jobbikkal egy hajóba kerülni. Ha akarta volna miépezhetett is volna, ehhez képest MDNP-s volt.
Nem szabad összetéveszteni az egyoldalú vonzalmakat.
Ki van csukva, hogy Bogár a nevét adná a cigányozáshoz.
És itt üt vissza a radikalizmus. Szerintem nincs olyan jóérzésű ember, aki adná a nevét a Jobbik cigányozásához. Ez nem Morvainak szóló kritika, szerintem ö ezt lenyeli a fontosabb cél (akciózás, önmegvalósítás miatt). Für Lajos is szerintem a nemzethalált rettegi, de nem cigányozna napi 24 órát.
Azaz marad Vona. (aki persze lehet jóérzésű)

török gábor 2009.12.17. 11:16:06

www.hirszerzo.hu/cikk.gyorshir_vona_gabor_a_jobbik_kormanyfojeloltje.134126.html

Vona Gábor pártelnök lett a Jobbik kormányfőjelöltje. Ezt ma jelentették be Budapesten.

G. Wolf 2009.12.17. 11:34:51

@török gábor:

igazából a lista lesz majd érdekes, kik lesznek rajta

radala 2009.12.17. 11:51:14

@török gábor: Tragédia, mint fentebb említettem, nem tudom hogyan fogom én és tg elviselni, hogy 3 ME jelöltböl 2 sokkal fiatalabb nálunk. Ez baromi ciki.
arohadtéletbe. Kár, hogy Bogár L. nem szereti a jobbikot:-)

Diocles 2009.12.17. 11:51:41

@radala:

Bogár László szvsz annyira "bogaras" közgazdász, ami még tán a Jobbiknak is gáz, de a Fidesznek egészen biztos, tehát ha Bogár akar valamit a közéletben, akkor sok választása nem lesz, mint a Jobbiknál kikötni.

Diocles 2009.12.17. 11:53:01

@török gábor:

Az államfőjelölt megnevezése egyidejűleg nagyon okos húzás, két emberrel tudnak egyszerre kampányolni, csodálom, hogy az MSZP-nek nem jutott eszébe hasonló.

radala 2009.12.17. 11:53:11

@1.szolo (B.A.): Ez hülye bejegyzés volt (mármint tg bejegyzése). Semmit nem jelent, hogy senki nem emlékszik semmire. Tök fontos az országos lista, pláne most, hogy máshonnan senkinek sincs esélye bekerülni.

radala 2009.12.17. 11:58:01

@Diocles: Ja a jobbik, baromi jól csinálja (sajnos).
Bogár tök vicc volt részemről, csak legalább idős.
Nekem semmi bajom Morvaival, de azért baromi gáz lenne KE-nek. Persze, ha Szilihez hasonlítjuk akkor nem.

mirrmurrkandur 2009.12.17. 12:28:34

@Diocles: "Az államfőjelölt megnevezése egyidejűleg nagyon okos húzás, két emberrel tudnak egyszerre kampányolni, csodálom, hogy az MSZP-nek nem jutott eszébe hasonló."

Miért, ki nevezte meg az államfőjelöltjét, és ki lenne az?

mirrmurrkandur 2009.12.17. 12:30:29

Aha, értem. /Jobbik, Morvai Krisztina/ Ez aztán a bátorság:-)

G. Wolf 2009.12.17. 12:39:55

@1.szolo (B.A.):

Legalább... :D jó jó jó...

Azért csak érdkees hogy ki lesz rajta a listán és ki nem lesz rajta... pl Toroczkai, vagy a Budaházy... stb? végülis valaki felvetette már hogy ezek a nevek azért eléggé sokat hoztak korábban és nem egyszer volt már együttműködés köztük (www.hatter.hu/archivum/?q=node/6134)

Nyilván talának elég embert a listára, de azért akkor is fontos hogy ki kerül be... Elszomorítónak és veszélyesnek is tartom ha pl egy Budaházyt beejtőernyőztetnek egy nemzetbiztonsági bizottságba vagy egy honvédelmi és rendészetibe...

Nem kell ahhoz kormánypártinak lenni hogy bizottsági tag legyen valaki. (aki nem hiszi: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_cimek?p_biztip=A,E&p_stilus=nyito.css)

Szóval asszem mégse olyan érdektelen az a lista :)

radala 2009.12.17. 13:01:36

@G. Wolf: Ja de kell NB átvilágítás. Szóval elvileg ez nem olyan nagy gáz.
A lista osztogatás meg azért nem olyan egyszerű, lévén egyéniből senki nem fog bekerülni. Szóval max az országos lista 30 helye meg néhány megyei listáról az első + Bp néhány hely befutó.

G. Wolf 2009.12.17. 13:08:08

@radala: valóban kell az NB átvilágítás, de az nem jelent semmit tudtommal, ugyanis az történik hogy értékelik hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, és ha akkor is őt akarja a frakció akkor becsücsen (bár ebbe nem vagyok teljesen biztos, ennyira mélyen azért nem ismerem a parlamenti bizottságok működését, valaki javítson ki ha tévenék).

radala 2009.12.17. 13:09:15

@török gábor: index.hu/belfold/2009/12/17/vonat_miniszterelnoknek_morvait_koztarsasagi_elnoknek_jelolte_a_jobbik/

Itt az is ott van, hogy Morvai mit mondott. Jól nyomja, no. Amúgy nem olyan nagy baj a populizmus kell a kihívás a Fidesznek. Nagyon szurkolok a Jobbiknak, hogy a minimális célját elérje:-) Kár, hogy ők a Fidesztől vesznek el szavazatokat, különben még jobban szurkolnék nekik, annak ellenére, hogy szerintem hülyék, pont mint a miép volt, hihetetlen baromságokat bírnak mondani.

radala 2009.12.17. 13:12:50

@G. Wolf: Nagyon jó kérdés ez, mert elvileg ellenkezne a demokráciával, ha egy átvilágítás überelné a választásokat. Ennek ellenére, mivel még soha nem volt ilyen botrány én azt gondolom ilyet nem tehetne a Jobbik. (mármint, hogy rossz átvilágítási eredmény után is tartja a jelölést).
Másrészt szerintem Budaházy jelentette veszélyt azért egy érett demokráciának illene tudni elviselni.

mirrmurrkandur 2009.12.17. 13:15:44

@radala: Mármint érett érett demokráciát emlegettél?:-)

G. Wolf 2009.12.17. 15:27:17

@radala: én úgy tudom hogy volt több is... még miniszteri szinten is de itt meg kéne kérdezni valami műveltebb kollegát-e téren...

Nem akarom leírni hogy mi az ami "úgy , rémlik" mert az egyáltalán nem biztos. de attól még úgyrémlik volt ilyen... kicsit utánna nézek hátha találok valamit.

Arivistus 2009.12.17. 16:16:31

Mind a kormányfői- mind az államfői poszt olyan pozíciók, amikre a Jobbik reálisan (még) nem pályázhat. Azt hogy az egyik húzónevüket kormányfő-jelölté, a másikat államfő-jelölté tették, az inkább egy kockázatkerülő stratégia, semmint az hogy "Vóna nyert".

Úgy gondolom, hogy ezzel a felállással mindkét jelöltjüket tudni fogják használni a kampányban, és végül is ez egy logikus stratégia a részükről.

Political Net · http://pliticalnet.blog.hu 2009.12.17. 16:46:06

@Arivistus:

Nem csak kockázat kerülés, hanem ha van egy miniszterelnök jelölti vita valamelyik tv-ben akkor oda őt is meg kell hívni mint hivatalos jelöltet - ez meg ugye nyilvánosság. A kis prátoknál gyakorlatialg ennyi értelme van a miniszterelnök jelöltnek - több média felület.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 17:00:12

Ezek szerint a "biztonsági" forgatókönyv valósult meg.
A köztársasági elnök jelölés meg érdekes, igazából, csak annyit tudok erre reagálni (ameddig érdemben feldolgozom a képzeletem előtt megjelent "jövőt"), h ez "tökéletes" jelölés, miután csakis a Jobbik "képviseli a nemzetet" ("magunkfajták"), így az általuk jelölt személy megjeleníti a "nemzet egységét", persze az általuk nemzetnek tartott közösség egységét. Volt már szó a diszkurzív elemzésekről, erre komoly kampányüzeneteket lehetne építeni, ahogy tették ezt eddig is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.12.17. 18:19:23

@mirrmurrkandur:
"Prin urmare:"

Nem mindenki érti itt ezt.

mirrmurrkandur 2009.12.17. 18:26:05

@Epikurosz: Igen, jogos:
prin urmare=következésképpen

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.17. 19:11:13

Bejött a papírforma, nincsen is ezzel különösebb baj, deviszont...

..ez a kampány részint a televíziókban, részint a neten dől el, a szórólapok, az órisáplakátok nem számítanak, az tiszta pénzkidobása a rendszernek.

Szóval, nagy kérdés, h a televíziós vitákba kit küld a Jobbik a kül. szakpolitikai kérdések esetén. Ha meg tudják jeleníteni a szakértelmet, akkor azt a hendikepet, amit a rájuk égett antiszemita-rasszista-félnáci vád jelent, kompenzálni tudják.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.17. 19:54:41

@malac69 gerinckutató blogkalandor: "Ha meg tudják jeleníteni a szakértelmet"

- már megtették: "cigánybűnözés" vs. "csendőrség".

Józsibácsi meg Marinéni magasról sz@rnak a sz@kértelmedre, viszont igen hálásak annak, aki (szerintük) megvédi pl. az uborkájukat....

mirrmurrkandur 2009.12.17. 19:58:13

Látom, megint alvás van.

No, mindegy, addig is, játékunk jelenlegi állása a következő:

Balt: Fidesz: 60%
MSZP: 15%
Jobbik: 15%
MDF: 5%

szpal: Fidesz: 60%
MSZP: 18%
Jobbik: 15%
MDF: 5%

Letícia: Fidesz: 49%
MSZP: 25%
Jobbik: 18%
MDF: 8%

malac69 gerinckutató blogkalandor:
Fidesz: 55%
MSZP: 25%
Jobbik: 9%
MDF: 6%

Éppúr: Fidesz: 49%
MSZP: 20%
Jobbik: 21%
MDF: 4%

mirrmurrkandúr:
Fidesz: 53%
MSZP: 23%
Jobbik: 12%
MDF: 6%

Hát, kiváncsi leszek:-)

6.Lenin 2009.12.17. 20:30:56

@Political Net:

"több média felület. "-Több támadási felület.Ízekre fogják szedni minden szavukat.Harci brigádok tömkelege fogja elemezni minden kijelentésüket.

Rossz húzásnak tartom az önjelölést.
Vona 1 lett a sok közül.

Felkavarják az állóvizet,aztán csendben belefulladnak.

G. Wolf 2009.12.17. 21:12:31

@6.Lenin:

A politika egy ilyen játszma - mondasz valamit jön rá egy reakció, nincs olyan, hogy elmondja és akkor mindenki bólogat.

Amúgy meg pont fordítva van szerintem, minél kevesebbet foglalkoznak vele annál inkább marginalizálják. És azzal hogy állít miniszterelnököt belekényszeríti a médiát és a többi pártot hogy foglalkozzanak vele - az ugye mégse áll hogy egy miniszterelnök jelölti vitára valakit nem hívnak meg.

És azért túl sok jelölt nincs, 4 maximum 6. (FIDESZ, MSZP, MDF, JOBBIK és esetleg SZDSZ esetleg LMP+HP)

"Felkavarják az állóvizet,aztán csendben belefulladnak." - az a baj hogy nem... Szerintem majd a parlamenti demokrácia leszaz ami felmorzsolja a pártot.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 21:28:27

@G. Wolf: "Szerintem majd a parlamenti demokrácia leszaz ami felmorzsolja a pártot."
A MIÉP is "megszelídült" mialatt a parlamentben volt - szerintem ezzel az állítással nem túlzok. Hogy a Jobbiknál mi lesz, nem tudom. Ez azért nem törvényszerű. Ha jól csinálják - lássuk be - eddig sem csinálták rosszul; bár én boldogan meglennék nélkülük; akkor sok minden lehet itt még.
Ez a "ködszurkálás" kategóriája, ahogyan Török Gábor írta volt itt a blogon.

G. Wolf 2009.12.17. 21:39:45

@tdave:

és ahogy megszelidült el is tűnt :)

akkor már nem tud a saját szavazóinak eléggé kemény radikális lenni, pláne úgy ha valós lehetőségekről van szó. nincs olyan döntés ami mindenkinek kedvez... valahol valakinek minden döntés fáj vagy előnytelen.

mint tudjuk: "nincs ingyen ebéd" még ha Jobbik mondja, akkor se lesz... csak azt és annyit lehet szétosztani amennyi bement...

6.Lenin 2009.12.17. 21:45:28

@G. Wolf:

"nincs olyan, hogy elmondja és akkor mindenki bólogat."

Van ilyen,de az nem jó.

Gondolom láttad az Orbán-Gyurcsány vitát és a média/elemző munkások tevékenységét.Talán nem szükséges részletezni.

Vona a Miép Csurka irányt választotta.Nincs hová visszavonulni.
1 mp-ig se sajnálom ,1- ket se.
Nem ők a megoldás.
Az adott helyzet megszülte őket,aztán nyekk.Eléldegélnek az állami támogatásból 1 darabig.

"a parlamenti demokrácia "
Ez 1 lóbetegség?
Netán új vírus?
A pártok önmagukat szokták felmorzsolni.A képviselők meg a mogyorójukat szokták morzsolgatni,kivéve a nőnemű képviselők,ők esetleg a frakció társét.
Vagy olyan,mint a népképviselet meg a frakció fegyelem?

Valaki mond valamit,a többi meg bólogat.Demokratikusan.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 22:03:43

@G. Wolf: Én nem ismerem behatóan a MIÉP történetét, s ezzel foglalkozó szakirodalmat sem olvastam, talán vizsgálta valaki, nem tudom. Kérdés, hogy a MIÉP-nél kimutatható-e ilyen összefüggés.
Én azért óvatosabb bánnék az ilyen jóslatokkal (pesszimista alkat lévén), már csak azért is, mert vannak arra történelmi példák, hogy már párszor bíztak abban a mérsékelt, liberális, konzervatív erők (német, magyar példa), hogy majd jól megszorongatják a szélsőségeket a parlament keretei között, oszt jó nagyot szívtak. Persze - mielőtt bárki ezt kifogásolná - ez így a mai helyzetre nem állja meg minden elemében a helyét, de azt jelzi, h vigyázni kell. Másfelől a Jobbik sokat emlegetett szellemi elődeit sem zavarta, h egy sajátos autoriter rendszer törvényhozásában (a képviselőházban) vannak, mondták ott is a szokásos szövegüket, az "utcán" meg fojtatták a kinti politizálást, s egy agresszív, demagóg propagandát. Ráadásul az még demokrácia sem volt, így ez most sem lehetetlen. Szerintem.
Ismétlem: nagyon boldog leszek, ha eltűnnek, azaz egyáltalán nem a Jobbiknak szurkolok. :) S azt is hangsúlyozom, h a példa nem tökéletes minden elemében, de én nem esnék bele olyan hibákba, amelyekbe már egyszer beleestünk, vagy beleestek mások. Ráadásul a Jobbik, már sok mindent (retorika, szimbólumok, világkép) átemelt a 2VH közötti magyar valóságból, amiket jobb lenne (pardon: lett volna) elfelejteni.

SteveNo1 2009.12.17. 22:06:25

Szerintem a Jobbik hitlessége szempontjából az lett volna a legcélszerűbb, ha nem miniszterelnök jelöltet neveznek meg, hanem listavezetőt! Mégis vona miniszterelnöük jelölt lett...

G. Wolf 2009.12.17. 22:10:37

@6.Lenin: "a parlamenti demokrácia "
Ez 1 lóbetegség - igen, vannak mechanizmusok amikkel nem tudnak mit kezdeni, gondolok itt arra hogy ha bármit el akar az ember érni a parlamentbe együtt kell működnie más pártokkal - nahmármost a Jobbik minden más pártot elutasít, akkor kivel fog együtt működni? Vagy ha bejut és nem működik együtt senkivel akkor nem fog semmit se csinálni.

Ha megy együttműködik valakivel akkor meg saját szavazóit köpi szembe. (bár első esetben is mivel akkor a szavazók beszavazzák a Tisztelt Házba viszont ott meg nem csinál semmit - tehát megint csak nem jut sehova).

Továbbá ha megnézed akár az osztrák parlamentnél a mandátumok alakulását, akár a szlováknál, a radikálisok eléggé fel tudnak futni de mivel populista teljesíthetetlen ígéreteket fogalmaznak meg ezért a szavazók hamar (egy két ciklus alatt) elpártolnak tőlük.

www.parlinkom.gv.at/NR/ZS/ZS1920/ZS1945_1/Zusammensetzung%20des%20Nationalrates%20ab%201945%20%20teil1_Portal.shtml

itt az oszták példa ÖFP:

1999: 52
2002: 18

Ha alaposan megfigyeled ráadásul a mandátumrablás után visszarendeződés is megfigyelhető. az ÖVP-től (osztrák népprát) vitte el szavazatai javát, majd ezek a szavazatok vissza is vándoroltak.

És hasonló a helyzet szlovákiában is,
1 db képviselőt tudott az SNS beküldeni az EP-be:

www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/search.do?language=HU&country=SK

SNS 5,5%

kitekinto.hu/karpat-medence/2009/06/08/szlovakia_nem_volt_hatekony_a_magyar_kartya&lap=2

Népképviselet meg frakció fegyelem ezeket hogy akarod ide hozni? nem vágom...

6.Lenin 2009.12.17. 22:10:40

@G. Wolf:

"csak azt és annyit lehet szétosztani amennyi bement... " + kölcsön.

Csak ügyesen kell elmagyarázni.

Ha rosszul magyarázod,kevesen veszik be,belebux.Ha jól,sokan beveszik,nyertél.
Érdekek vannak és nem igazságok.Csak meg kell találni a megfelelő előadó művészt.

Nincsen ingyen ebéd.
De hát fizetek!
Az kevés.
Amit fizetek azért mi jár?
Annyi biztos nem,mint amit Te szeretnél.

Ismerős?
Rosszul magyarázták,nem vették be(2008 népsz.),megbukott.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.17. 22:12:43

@6.Lenin:
Az ízekre szedés rosszul is elsülhet. Ehez a technikához ismerni kell a közönség reakcióját egyébként a túlságosan ízekre szedés könnyen rokonszenvet generálhat a nézők soraiban. Ha erre a szerepre rákészülnek és ez önmagában kampányuk egyik eleme lehetne.
"Lám kedves nézők élőben végignézhetik, hogy hogyan csinálnak ki minket egy óriási vitaaparátussal. Igen ez zajlik az országban azok ellen akik fel merik emelni a hangjukat."

Szóval ez még nem lefutott dolog.

G. Wolf 2009.12.17. 22:22:54

@6.Lenin:

"+ kölcsön" szeirntem ez is bemenet, azt nem nézem h honnan jött.... de ez már szőrszállhasogatás :)

magyarázat jogos...

Bár annyit hozzátennék, hogy Mo-n az emberek nagyon érzékenyek a saját zsebüket érintő kérdésre. Szóval ha valaki azzal kampányol hogy nem kell fizetni, meg hogytöbbet lehet adni, az überhiperpopulizmus de működik.

az érdekekbe egyetértünk

6.Lenin 2009.12.17. 22:26:54

@G. Wolf:

"Népképviselet meg frakció fegyelem ezeket hogy akarod ide hozni? nem vágom..."

Mert elvileg azért választunk,demokratikusan,hogy a pártok/képviselők az érdekeinket képviseljék.Meg azt ,amit előtte a programjukkal elhitettek velünk.

Aztán jön valaki,mond valamit,a többiek meg bólogatnak.
Tehetséges művész meg úgy adja el,hogy kint is bólogatnak.Elhiteti velünk,valóban erre van szükségünk.
A tehetségtelen meg nem tudja eladni a portékáját.
A többi mese,szerintem.
Másokra hivatkozni szerintem nem érv,más kultúra,más gondolkodás mód,sok minden más.
Nem jobb vagy rosszabb,mint a miénk.Más.

G. Wolf 2009.12.17. 22:39:42

@6.Lenin: "Másokra hivatkozni szerintem nem érv,más kultúra,más gondolkodás mód,sok minden más.
Nem jobb vagy rosszabb,mint a miénk.Más." - először is majd meglátjuk, tudni valóban nem tudjuk, és jósolni se lehet max jó eséllyel tippelni.

Viszont ha ez nem hivatkozás, hogy más hasonló (de valóban más) országokat megnézünk, akkor mi? Amúgy meg ha itthon maradunk akkor meg a MIÉP példája is jó példa, ők is bebukták.

Ha más országokra való hivatkozást megkérdőjelezed, azzal akkor az egész komparatív politológiát kérdőjelezed meg?

G. Wolf 2009.12.17. 22:44:02

@6.Lenin: a hozzászólásod elejével egyetértek így önmagába, de szerintem ettől még a demokratikus rendszerek (parlamenti normák stb) alkalmasak arra hogy - jelen formájukban - felmorzsolják a szélsőségeket ha közel kerülnek a rendszer működéséhez.

(jelen formájukban azért fotnos mert ha az alapban beáll valami változás akkor ugye megváltozik a rendszer és az adott szélsőséges párt közötti kapcsolat vagy lehet már nem is lesz szélsőséges lehetőségek száma végtelen, és az már akkor új felállást új viszonyt eredményez.)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 22:46:50

@G. Wolf: Szerintem lehet hivatkozni más példákra, de abból még nem következik semmi. A komparatív politikatudomány sem egyenlő a megváltással. Csak az következik a példáidból, h ott, ekkor és akkor ez történt. Én meg arra igyekeztem utalni, hogy van ellenpélda is, igaz, nem a rendszerváltozás utánról, de a hozzászólások többször vonták már ilyen fajta párhuzamot (részben teljesen jogosan), így utaltam erre is. S persze az én véleményemből sem következik semmi biztos.

@6.Lenin: Igen, ez szerintem is attól függ majd, hogy a Jobbik, h kommunikál majd, s folytatja-e az utcai politizálást, s ha igen, hogyan.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 22:50:35

@G. Wolf: Akkor lehet a szélsőségeket felmorzsolni, ha a problémák, amelyek éltetik őket, megszűnnek. Addig nem.

6.Lenin 2009.12.17. 22:54:36

@helota:

Igazad van,de ehhez felkészültség,rutin,saját média is kell.

Viszont rossz esetben,bukás,kevésbé rossz esetben évekre visszavonulás.

1 órás úszó lecke után beugrani a mély vízbe nem biztos,hogy jó húzás.Különösen akkor,ha a medence körül nem azok állnak,akik azt szeretnék sikerüljön a produkciód.Többségben vannak az ellen érdekeltek.
Taktikusabb lett volna 1 eladható "arc",aztán probléma esetén,vagy később jön az adu.

A szocik ügyesebben csinálják.Van több évtizedes rutin.Tudják,nincs sok esély,bevetnek 1 igazi párt katonát,akinek már a megbízás is óriási siker.Bármire képes.
A nagy ágyút majd akkor,ha biztos a siker.

Ha azt nézzük,hogy az ilyen helyzetekben létrejött pártoknak megvan az adott szerepük,sorsuk,nincs min rágódni.

Természetesen változhat a helyzet,de az más párt lesz,más vezetővel.
Most rossz lépésnek tartom,de az egész kialakult helyzetet rossznak tartom.
Ami ide vezetett,arra nem megoldás,de katalizátor lehet.

G. Wolf 2009.12.17. 22:55:03

@tdave: " A komparatív politikatudomány sem egyenlő a megváltással." - valóban, csak hasonló helyzetekben, hasolnó országok TALÁN hasonló eredményt produkálnak.

Amúgy1: valóban, csak az biztos hogy ott és az történt (jó eséllyel ez legalább biztos).

Amúgy2: szerintem ez a szép a politológiába hogy sokszor van "még egy tényező" amivel senki nem számol. ettől izgatlmas hogy lehet keresgélni a fontos vagy épp releváns tényezőket, aztán meg azokat szépen ide oda rakosgatni, súlyozgatni, megérezni... aztán meg meg lehet magyarázni hogy miért nem jött be :)

Amúgy3: megér egy misért hogy fog változni a Jobbik kommunikációja ha parlamenti párt lesz!

G. Wolf 2009.12.17. 22:58:16

@tdave: "Akkor lehet a szélsőségeket felmorzsolni, ha a problémák, amelyek éltetik őket, megszűnnek. Addig nem." - ha megoldani nem is (mivel a Jobbik témafelvetései pl cigánybűnözés 15-20 éves periódusban orvosolhatók normálisan) de legalább valódi eredményeket elérni, amitől a szavazó hitelt ad a nem radikális párnak is.

De alapvetően egyetértek azzal amit írtál.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 23:03:52

@G. Wolf: Igen, az "amúgy1-3"-ban egyetértünk. :)

Viszont nem lehet mindig és kizárólag a jelenből kiindulni, egy ilyen pártnál mint a Jobbik, a múlt sem hagyható ki, miután tudatosan építkezik belőle. Ha a Fidesz ezt tenné nála sem lenne ez elhanyagolható. Az MSZP esetében pedig megint nem lehet a "gyökereket" zárójelbe tenni, akármennyire is tiltakozik ellene.

A 3-as pont a lényeges, mert ezen múlhat sok minden. Talán a kommunikáció mellett arra is lehetne tippelni, h az utcai politizálással mit fognak kezdeni, mert a kettő nem zárja ki egymást. A Jobbik rendszerellenes párt marad, amíg a rendszer nem változik meg, annyi különbséggel, hogy egyre inkább a rendszeren belülről fog rendszerellenes politikát folytatni. A kérdés hogyan?

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 23:07:56

@G. Wolf: Igen, én sem arra gondoltam, hogy Orbán miniszterelnök lesz, gondol egyet és itt van a Kánaán. :) Hiteles, átgondolt hosszú távú politikára van szükség, véget kell vetni a 4 éves időszámításnak, stb., mert csak így van esély arra, h kezdjünk ezekkel a problémákkal valamit. Ahogy írod, igen, az embereknek vidéken azt kéne látnia, h a rendőrség megvédi az uborkáimat, akkor nem lesz szüksége a masírozó egyenruhásokra.

6.Lenin 2009.12.17. 23:08:48

@G. Wolf:

A másokra hivatkozással csak az a bajom,hogy téves következtetésekre vezet.

török gábor 2009.12.17. 23:13:02

@G. Wolf: nagyon tetszett az amúgy2, ha nincs copyright, akkor ellopom :)

G. Wolf 2009.12.17. 23:17:35

@tdave: hmm... jó kérdés mennyire érdemes (merthogy lehetni mindenképp lehet) kiindulni a múltból. Az ok hogy építkezik vagy épp tiltakozik adott párt.

Én jobban szeretek minél inkább közelebbi (időben és térben) hasonlóságokat megnézni. Talán közelebb áll a jelen helyzethez.

Az hiszem, hogy saját (akár vágyott, akár épp tagadott) múltjukat mindenképp szükséges megismerni a megértésükhöz, mivel ez az egyik hivatkozási alapjuk. Talán azért inkább kisebb helyzeteket lehetne levonni (bár ez most csak találgatás a részemről) de olyasmire gondolok hogy adott helyzetet hogy kommunikálnak, meg mi volt a véleménye a korabeli szélsőséges párnak, stílusbeli hasonlóságok; talán én így közelíteném meg a tágabb értelemben vett "múltbéli gyökereket".

G. Wolf 2009.12.17. 23:18:47

@török gábor: nekem megtiszteltetés hogy rám hivatkozol :)

török gábor 2009.12.17. 23:24:08

@G. Wolf: ki beszélt hivatkozásról? :) lopásban gondolkoztam. :)

G. Wolf 2009.12.17. 23:28:48

@török gábor: hűha... :) most valami találó válaszon gondolkozok...

egyezzünk ki egy sörnyi licensben? :)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.17. 23:32:41

@G. Wolf: Igazat adok abban, hogy a jelent elsősorban a jelenből lehet megismerni, mert olyan nincs, hogy ismétlődnének események, trendek, stb. egy az egyben. Ez világos, ezért jobb a történészek helyzete, mert ők már látják az események kifutását, persze ez nem jelenti azt, h mindenre a választ is ismerik. A politológus meg nem látja a jövőt.

Én itt a múlttal kapcsolatban 2+1 dologra gondolok:
1. eszmei szempontból merít a Jobbik a múltból (Szabó Dezső, Wass Albert, stb.)
2. saját identitását konstruálja meg részben a múltból (pl. Horthy, vagy a Rongyos Gárda). Az első kettő hasonló: mindkettőnél a jelen igényeihez igazítja (lásd a hozzászólás elejét) az eszmei gyökereit és az identitásának a múltbeli elemeit.
3. az általa folytatott politikának (program, stílus, retorika, érvek) vannak komoly előzményei (utcai politizálás, demagógia, agresszív propaganda, kirekesztés).
A 3. pontra utaltam eddig, hogy 1919 után a fajvédőknek nem okozott gondot az utcai (útszéli) politizálás folytatása, majd a korszak végén a nyilasoknak sem, miközben bent csücsültek az Országházban. Hogy a Jobbik kivétel lesz-e, nem tudom.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.17. 23:39:12

@6.Lenin:
Igazad van, egy picit felszines voltam, épp akkor kapcsolódtam be a témába.

Bár nekem kétségeim vannak az egyszerhasználhatóságot illetően. Ugyanis rendszerszinten nézve az a potenciál ami belőlük hiányzik, ellensúlyozva lehet a szavazók várakozásával, ahogy áhítják az új érintetlen pártarcokat. Azt is mondhatnám kis túlzással: pedofil szavazók. Igen egy kis ártatlanságot akarnak látni, akár egy kis ügyetlenséggel párosúlva is. Ez teszi hitelesé a szűz lányt is. Nagyon sok szavazó érzelmi szinten ilyen elvárásokat táplál, még ha azt is hiszi magáról, hogy racionális és álmából felköltve is vágja a GDP vagy GNP kiterjesztett képletét.

Azzal egyetértek, hogy Vona túl értékes arc ahoz, hogy szétpüföljék az első kampányvitán. Nyilván nem volt lehetőségük határérték számítást végezni arra vonatkozóan, hogy Vona személyes hiánya tenne-e rosszabbat, vagy nyilvános kudarca egy professzionálisan megépített vitaaparátussal szemben.

G. Wolf 2009.12.17. 23:46:07

@tdave: hát asszem kiváncsian várjuk a tavaszt :) tutti lesz valami érdekes változás.

De azért annyit még hozzátennék hogy minden politikai mozgalom az utcáról indul, csak nem mindegy hogy ott hogy viselkedik. És szerintem hatalmas blődség mikor azt mondják hogy az utcán ne politizáljanak. Szerintem meg alapvető tere az utca, a NORMÁLIS KÚTLÚRÁLT demonstárciók, civil mozgalmak, párt és politikai rendezvények stb stb... Alapjai ezek a demokráciának. szóval csak anniyt hogy az utcai politizálásnak is van módja, meg jogi keretei amiket jó lenne betartani... És nem a határokat feszegetni.

G. Wolf 2009.12.17. 23:47:58

@helota: Vona vs Orbán vs Mesterházy vs Bokros vitát megnéznék :)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.18. 00:00:59

@G. Wolf: Az utcai politizálást senki se értse úgy, hogy:
1. szerintem az valami rossz dolog
2. szerintem minden utcai politizálás ugyanabba a kategóriába tartozik (a hozzászólásom ebből a szempontból nem volt egyértelmű). Én az utcai politizálás alatt a Jobbikos típusú akciókat értettem.

Amúgy egyetértünk. :)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.18. 00:02:09

@G. Wolf: Elképzelem, h beszélnek majd el egymás mellett. :)

G. Wolf 2009.12.18. 00:04:55

@tdave: "Elképzelem, h beszélnek majd el egymás mellett. :)" Orbán a stílusával Bokoros a tudásával lemossa őket, bár amúgy ha rajtam múlna én csak őket kettejüket engedném igazán össze. De remélem lesz ilyne négyes vita, tutti megnézem :)

G. Wolf 2009.12.18. 00:34:23

bár nyilván sokat csak átmásolnak majd.

mirrmurrkandur 2009.12.18. 02:25:14

@G. Wolf: Miért van egy olyan gyanum, hogy idén nem biztos, hogy lesz ilyen vita... Orbán Viktor legalábbis biztos nem fog ilyet kezdeményezni,és abban sem vagyok biztos, hogy elmegy.

Egyáltalán kivel vitázzon?
Nincs ellenfél. Mesterházyval, akinél szerintem hamarosan Vona is népszerűbb lesz, de cserében Morvai már most az?:-) vagy Bokros Luigival, aki bár Orbán után a második legnépszerűbb jelölt, csak épp a pártja el egy százalékon??? (akárcsak Dávid I. 2006-ban)

Azt is el tudom képzelni, hogy épp ezzel az "el nem menéssel" akarja érzékeltetni, hogy nincs ellenfele, és hogy ő felettük áll...

Mindenek felett:-)

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.18. 02:49:58

@G. Wolf:
Ja bocsi, közben rájöttem:):(
Elnézést kérek, azt hittem az új programjukra bukkantam rá. Már fáradt vagyok...

gabriel syme · http://magyarido.blog.hu 2009.12.18. 23:07:05

@mirrmurrkandur: Szerintem annak van igaza, aki MINIMUM 25%-ra varja az MSZP-t. Nagyon meg lennek lepve, ha gyengebben teljesitenenek.
Meg akar Torok Gaborral is mernek fogadni (tudom, hogy van kozos ismerosunk, tehat a viszki/bor/unikum transzfer megoldhato), hogy az MSZP 25% folott, a Jobbik 18% alatt fog vegezni.

mirrmurrkandur 2009.12.18. 23:40:38

@gabriel syme: Ha a tippjeimet olvastad, ott én is csak 12%-ra tettem a Jobbikot.
Az MSZP-t 23%-ra, és veled ellentétben -akár fogadhatunk is- egyáltalán nem gondolom, hogy a szocik 25% fölött szerepelnének.
Egyszerűen ez most, jövőre nem jön nekik össze. Egyébként én a 23%-os tippemmel az egyik legoptimistább voltam (az MSZP oldaláról), a többiek ennél jóval kevesebbet adtak nekik, konkrétan volt, aki 10%-ot...
S legyünk őszinték, ha az én tippem jönne csak be és huszonhárom százalékot kapnának a szockók, a seggüket a földhöz vernék örömükben... kétszer.
Nem, barátom... ez most nem lesz húszonöt... (és őszintén remélem, már soha ebben a százdban:-)

mirrmurrkandur 2009.12.19. 13:10:07

@Epikurosz: Gratulálok, rohadt jó a grafikonod, remélem, ez még egyéb tippelőkkel azért bővíthető:-)

2dolog: - Írd be Helota tippjeit is, itt van egy kissé feljebb! (meg aki még esetleg tippelt, csak nem vettem még észre)

- Jó ez a 10 százalékonkénti beosztás, de szerintem az 5%-hoz húzz még egy külön vonalat. (Az MDF -meg nagyon esetleg az LMP- miatt szerintem ez fontos lehet:-)

:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.20. 20:21:16

@török gábor: ((Balóné mint az államfő-jelöltjük;))

- csak elképzeltem mellé Balót, mint "first lord"-ot...

hoplita 2009.12.27. 19:31:34

@mirrmurrkandur:
Beszállnék én is.....ugye szabad?

Balt: Fidesz: 60%
MSZP: 15%
Jobbik: 15%
MDF: 5%

szpal: Fidesz: 60%
MSZP: 18%
Jobbik: 15%
MDF: 5%

Letícia: Fidesz: 49%
MSZP: 25%
Jobbik: 18%
MDF: 8%

malac69 gerinckutató blogkalandor:
Fidesz: 55%
MSZP: 25%
Jobbik: 9%
MDF: 6%

Éppúr: Fidesz: 49%
MSZP: 20%
Jobbik: 21%
MDF: 4%

mirrmurrkandúr:
Fidesz: 53%
MSZP: 23%
Jobbik: 12%
MDF: 6%

hoplita:
Fidesz: 50%
Jobbik: 21%
Mszp: 18%
MDF: 4%
LMP: 4%
SZDSZ: 2%
süti beállítások módosítása