Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:14

Az SZDSZ várható parlamenti búcsúja kapcsán korábban már írtam a liberális tábor lehetséges jövőjéről. A kérdés azonban ennél tágabban is megfogalmazható: vajon hogyan hat az SZDSZ kiesése a teljes magyar politikára? Ne feledjük, a liberális párt húsz évig – időnként mandátumarányánál is erőteljesebb – meghatározó szereplője volt a politikai életnek. Ráadásul másoktól világosan megkülönböztethető jellegzetességekkel bírt: szavazói sajátos tábort alkottak és programjuk is karakteresen eltért a többi pártétól.

Mindezek miatt az SZDSZ bukása lényegesen jelentősebbnek látszik, mint a korábbi pártelhalások: akár az FKGP-re, akár a MIÉP-re gondolunk. A liberális párt végelgyengülése ugyanis nem csupán a szavazói térben hozhat átrendeződést, hanem a pártok pozíciójára és profiljára is hatással lehet. Másképp megfogalmazva: az SZDSZ távozása megmozgathatja, kinyithatja a pártrendszert. Szinte minden pártot érinthet:

1.      Az MSZP elvesztené „természetes” szövetségesét, ami a parlamenti matematika szempontjából komoly veszteség lenne, ugyanakkor lehetőséget kapna arra a szocialista párt, hogy szövetségi politikáján és akár saját profilján is változtasson. Kiszabadulva az úgynevezett „szociálliberális” kapcsolatból, az MSZP az SZDSZ-hez képest a társadalompolitikában konzervatívabb MDF, vagy a gazdaságpolitikában baloldalibb LMP felé is közeledhet. Egy MSZP-MDF vagy MSZP-LMP együttműködés sok tekintetben nagyon mást jelentene, mint a korábbi MSZP-SZDSZ szövetség. A szocialisták lazíthatnának saját liberalizmusukon, ezáltal jobban kielégítve a társadalompolitikai kérdésekben (csak két példa: melegek és cigányok megítélése) konzervatívabb szavazóik igényeit. De azt is megtehetnék, hogy az MDF és az SZDSZ által képviselt gazdasági liberalizmustól vesznek búcsút, és – különösen ellenzékben – egyértelműen állampárti, klasszikus szociáldemokrata irányba fordulnak.

2.      A Fidesz lenne talán a legboldogabb ebben a helyzetben: racionális és emocionális okokból egyaránt. A párt végre megszabadulhatna a régi liberális együttműködés emlékétől, s azoktól a politikusoktól, akiknek a politikai jelenléte ebből a szempontból is kellemetlen volt a Fidesznek. Az MSZP szövetségesének kiesése a parlamenti játéktér szempontjából lenne kedvező a pártnak, míg a – nevezzük így - közép gyengülése egy mérsékeltebb, centristább politika lehetőségét is felvethetné a Fideszben.

3.      A Jobbikot leszámítva a többi kisebb párt számára az SZDSZ búcsúja után megkerülhetetlenül adódna a kérdés: érdemes-e liberális irányba tájékozódni, s valamilyen formában betölteni az SZDSZ árván maradt helyét a pártrendszerben. Láthatóan az MDF már meghozta ezt a döntést, számukra ez ráadásul csak a minimálprogram: hosszú távon mintha nem is csak az SZDSZ, de akár az MSZP helyének átvételére is (a Fidesz első számú váltópártjaként) készülnének. Ha az MDF tavasszal bekerül a parlamentbe, amúgy sem lesz más választása (már csak a Fidesz taszítása és az MSZP vonzása miatt sem), mint az ellenzéki együttműködés a szocialistákkal, ami akár elvezethet a már említett tartós MSZP-MDF szövetséghez is. Az LMP egyelőre hezitál, az SZDSZ szavazóit bizonyára szívesen elvinnék, de a liberális utópárt megjelöléstől láthatóan irtóznak a párt prominensei. S talán még az sem elképzelhetetlen, hogy 2010 után éppen az SZDSZ mostani bukása indít be új pártépítési folyamatokat: ha az MDF-nek vagy az LMP-nek nem sikerül megszereznie a liberális tábor többségének támogatását, a választói igények előbb-utóbb bizonyára katalizálják majd a pártosodást.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr181641531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2010.01.04. 10:34:49

Kedves @öreg büzész! A fene tudja! Az ázsiai és a hozzá kapcsolódó orosz válság következtében 10.000 milliárd dollár tűnt el a piacokról, ez az USA GDP-jének kb. a másfélszerese, a Föld nemzetközi kereskedelmének 1,7 szerese.. a magyar részvénypiacot pedig 58,1%-os veszteség érte, ráadásul a visszaeső világkereskedelem pedig az export-orientált magyar piacot nagyon súlyosan, az átlagosnál súlyosabban érinttette.. és egybehangzó vélemény szerint a II. vh. utáni legjelentősebb válság volt...Az Ön állítása némi túlzással olyan, mintha azt mondanánk: csak az atomháború, háború. Egyébként én gyakran kakukkolom itt a neten, hogy a mostani válságnak még nincs vége, mert a piacokon még mindig kint van mintegy 13-15.000 fedezet nélküli pénz. Bajnaiék "optimizmusa "már csak ezért is hazugság.
2. Medgyessy azt mondta hogy az előző kormány gazdaságpolitkája jó, ők azt kicsit jobban csinálják és többet adnak az embereknek..Erre kirobban a d209-ügy, ami tekintettel a minimális győzelemre akár a választást befolyásoló tényező volt 2002-ben. Egy ilyen kiélezett helyzetben lázadt fel az SZDSZ.. tehát meg kellett őket is az országot is nyugtatni.. tehát az általa igért osztogatásn felüli pénzszórásba kezdtek. Innen nézve mindenképpen következménye az osztogatás a d209. ügynek, mert egy önkormányzati vereséget nehezen élt volna túl Medgyessy... Persze Ön joggal írhatja erre, hogy vagy igen, vagy nem.

clownfish 2010.01.04. 10:39:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=99): szerintem az mdf és az lmp tábora között van átfedés, de ez nem akkora szerintem, hogy alacsony részvétel és magas aktivitás mellett ne juthatna be mindkét párt adott esetben, bár jelenleg az mdf-et tartom csak erre esélyesnek. szerintem ami fontosabb tényező a fidesz-darálásnál, az az, hogy mennyien szavaznak az szdsz-re. ha 2% felett, akkor az súlyos veszteség mindkét említett párt számára. szerintem túl sokáig húzza a programhirdetést az lmp. úgy értem, hogy a hülye feljelentősdin meg ciánozáson kívül semmi értelmes nem jött ki belőlük, amit én szívből sajnálok. szóval eddig mdf...

clownfish 2010.01.04. 10:42:41

@tevevanegypupu: szdsz-eseken marakodni? ó, ez lenne ám a vihar a biliben! :D
ez az szdsz-piac egyébként is veszélyes hely, néhány koponya inkább ráfizetést jelent, mint jó befektetést.

tölgyes 2010.01.04. 10:52:43

Kedves @[nev] ! 1.Az egy fontos dolog, hogy ne ragadjuk ki a történelem kontextusából a történelmi cselekményeket eseményeket és ne kérjünk számon XXI. századi valódi vagy vélt értékrendet egy XVI-XVII. századi eseményeken..

tölgyes 2010.01.04. 11:01:46

Kedve nev! Énnekem nincsen vitám azzal, hogy van e az embereknek joguk megválasztani szexuális viselkedésüket, de elfogadom azt, hogy ha valaki belép egy klubba, az annak a klubnak a szabályai szerint él. Vagyis, ha valaki keresztény az követi az egyház tanításait, aki meg nem keresztény az nem követi. Ezen belül lehet vitázni arról, hogy a homoszexualitást hogyan ítéljük meg, de egy liberális elvtől az én felfogásom szerint idegen a vita alapján a vitatkozó elutasítása.. sőt a megsemmisítésére való törekvés... Ráadásul azt is tudnia kell hogy pl. a homoszexualitás megítélésében az úgynevezett régi liberális demokráciák gyakorlata nem nagyon osztja mondjuk az SZDSZ álláspontját. Az USA 27 államában büntetést von maga után az, ha valaki a saját lakásában, sötétítő függönyök mögött homoszexuális aktust folytat. Ezeknek a törvényeknek az alkotmányosságát nem is oly régen megerősítette az USA legfelsőbb bírósága is..Ezzel nem akarok másra utalni mint arra, hogy az ilyen alapon történő mucsázás milyen anakronisztikus.

tölgyes 2010.01.04. 11:46:48

Kedves nev! Nincs kedvem azokkal a sületlenségekkel foglalkozni, amiket ide leírt a lib. gazd. pol. címszavával.. Mert mondja meg mit kezdjen akár csak egy képzetlen, de normális ember azzal a fél mondatttal hogy "a helyi lakosság nem engedi a vagyont elherdálni.." Láttuk látjuk mi történik a fővárosban, ahol immár 20 éve folyamatosan tombol a liberális gazdaságpolitika...

tevevanegypupu 2010.01.04. 11:54:13

@clownfish:
Csakhogy akik szdsz szavazok voltak, nem valtoztak am a part es a nagy nevek bukasa utan sem. Valoszinu szerintuk a magyar tarsadalom olyan mucsai, balkani, hogy keptelen felfogni, micsoda modern es a haladas szempontjabol nelkulozhetetlen politikusokat es partot hagynak elsullyedni a magyar parasztok olyan masodrendu dolgok miatt, mint gazdasagi egyensuly, jol mukodo egeszseg- es oktatasugy, Budapest talpraallitasa..Hol vannak ezek a korhazi szefek, a bolognai modszer es a negyes metro epitesenek vilagszinvonalahoz kepest. Nem is beszelve arrol, hogy fajon kell nelkulozniuk Kuncze humorat, Eorsy Matyas es Gusztos Peter rettegeset Semjen Zsolttol. Jol johet mindez egyszer meg az mszp-nek es az mdf-nek is.((:

Aldobói Feldob 2010.01.04. 12:11:09

@öreg büzész: "Cinikus leszek Suchmannal kapcsolatban, de miben is találta őt vétkesnek a független magyar bíróság a Tocsik üggyel kapcsolatban."

Természetesen semmiben. Van egy apró gond, ti. hazánkban csupán formálisan van ún. független igazságszolgáltatás. Ezt a tényt csak kellő naivitással vagy debilitással lehet negligálni. Hogy mennyire független a magyar igazságszolgáltatás, azt jól példázza a Posta Bank-os Princz ügy, ahol maga a vádhatóság, tehát az ügyészség terjesztett be rossz vádiratot (megjegyzem szándékosan, ezt a véleményt több, az ügyet alaposan ismerő, ráadásul inkább ballibes közgazdász is megerősítette). Történetesen "kifelejtettek" a vádiratból kb. 140 Mrd-ot, ráadásul olyan tételeket, melyek esetében bizonyítani lehetett volna a hűtlen kezelést, csak egy ilyen tételt említenék, a spanyol ingatlanbefektetéseket, ahol súlyos milliárdok tűntek nyomtalanul el. Pinczet mindössze kb. 35 Mrd forint veszteséggel vádolta meg az ügyészség, ez az összeg később 30 Mrd-ra csökkent, holott a Posta Bank összes vesztesége Princz alatt kb. 240 Mrd forint volt, ennek kompenzálására többször konszolidálta a kormány a Posta Bankot az adófizetők pénzéből. Nagyjából minden politikai párt érintve volt, eminensen azok, akik konszolidálták a bakot, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt a korrupció. Mindezért nem volt érdeke egyik párnak sem, hogy kiderüljön az igazság. Gondolom megegyeztek Princz Gáborral, hogy elviszi a minimális balhét (3,5 Milliós büntetést, vicc!) és cserébe nem pakol ki. Hab a tortán, hogy a Princz per előtt nem sokkal lemondott igazságügyminiszter, Bárándy György habozás nélkül elvállalta Pincz védelmét az állammal vagyis az adófizetők képviselőjével) szemben, csak miután óriási volt a felháborodás, hogy ez összeférhetetlen az ex igazságügyminiszterrel, akkor visszakozott, de csak egy ideig, mert a per vége felé Bárándy is becsatlakozott a többi sztárügyvéd mellé a védelembe. Pl a magyar ügyvédi kamara elnöke Bánáti János is a védők között volt a díszes társaságban.
Dióhéjban cca. ennyit a független magyar igazságszolgáltatásról. és akkor nem beszéltem a többi olyan ügyről, amiben 1000 milliárdokban mérhető károkat okoztak az adófizetőknek és még egy elsőfokú ítélet sem fog születni soha, mert vagy eleve elutasították a nyomozást, vagy ha történ nyomozás és netán vádirat, azt úgy ahogy van kiherélték.

Aldobói Feldob 2010.01.04. 12:22:53

@tölgyes: Demszkyt és csatlósait csak a 4-es metróért életfogytiglanra lehetne ítélni. Rémlik, hogy a 90-es évek elején az oroszok az államadósság fejében megépítették volna a metrót, de Demszky megvétózta a lehetőséget. Vajon miért? A többi üzemszerű fővárosi korrupcióról már nem is beszélek.
Viszont mit szólnának hozzá azok a kedves szavazópolgárok, akik 20 éve tartják bent (elvakultságból, hülyeségből, esetleg naivitásból) a hatalomba ezeket a bűnözőket, ha a szétlopott pénzt, mondjuk nekik kellene megtéríteniük (vagy leülniük) a képviselőik helyett? Gondolom lenne nyüszítés éjjel és nappal.

hoplita 2010.01.04. 12:33:29

@Aldobói Feldob:

Ugye nem gondolod, hogy a magyar politikai elit valamennyi képviselője merő naivitásból, vagy debilitásból hivatkozik előszeretettel a független (i)gazságszolgáltatásra...?
Ne becsüljük már le őket ennyire, a fijúk ennél azért többre is képesek...:DDDD

hoplita 2010.01.04. 12:39:24

@tölgyes:

"....Egyébként én gyakran kakukkolom itt a neten, hogy a mostani válságnak még nincs vége, mert a piacokon még mindig kint van mintegy 13-15.000 fedezet nélküli pénz. Bajnaiék "optimizmusa "már csak ezért is hazugság...."

A libás és bandája kincstári "optimizmusa" még csak hagyján, nincsenek ők egyedül ennek a "jószándékú tévedésnek" a felvezetésével, előadásával.
Alig két hónapja szinte szó szerint ezt szögeztem kérdésként Szapáry Györgynek egy helyi fórumon.
Mit mongyak......a válasz a mellébeszélés és a negligálás különös, cseppet sem meggyőző keveréke volt...
Akinek volt hozzá füle, az kihallotta belőle az oltári nagy kormolást.
És ugye Szapáry nem akárki...:(

mirrmurrkandúr 2010.01.04. 13:11:19

@G. Wolf: Ez a 40%, amit kiszámoltál ez csak listás eredmény...

Van egyéni választókörzet is, ahol az MSZP-nek -ahogyan már sokat beszéltünk erről- valódi esélye egy sincs a 176-ból.

Ennél a te általad felvázolt listás eredménynél (a Fidesz számára) lényegesen rosszabb is elég a Fidesznek a kétharmadhoz.

Diocles 2010.01.04. 13:45:51

Kedves Török Gábor!

Eszembe jutott egy forgatókönyv a vitákról, szeretném, ha politológiai szempontból megvizsgálnád, illetve akár egy poszt erejéig véleményeznéd (hiszen nyilván írsz még a vitákról).

Az Orbán - Bokros vita.
1. Orbán aligha szeretne vitázni az MSZP-vel, nem is fog, mert minek.
2. Emiatt azonban támadások fogják érni, és ezzel ennek elejét tudná venni.
3. A Bokrossal való vitával több legyet ütne egy csapásra, elejét venné a támadásoknak, mondván, hogy
1, kiáll Bokrossal, mert őt tekinti a balliberális oldal valódi jelöltjének,
2, egy ilyen vitával 10%-kal bejuttatja az MDF-et a P-be, ami ugyan látszólag nem érdeke, ám az MDF ezt a 10%-ot az MSZP-től veszi majd el... egy ilyen vita szinte garantálná ezt...
3, a "neoliberális" Bokrossal való vita messze nem olyan kockázatos Orbánnak, mint lenne egy Mesterházy-Orbán, vagy netán egy többes vita (nem azért, mert Mesterházy jobb volna Bokrosnál, hanem azért, mert Mesterházy szocialista-populista dumát nyomatja, míg Bokros "fizessenek adót a nyugdíjasok" is dumáját Orbán lazán lecsapná magas labdaként...
4. értelemszerűen az MDF is örülne egy ilyen vitának, mint majom a farkának, ez lehetne a tavasz fő eseménye, mintkét szereplőnek rendkívül kedvező volna.

Nos?
A szerzői jogokat ezennel "átadom", remélem írsz majd valami hasonlóról.

Diocles 2010.01.04. 13:48:44

@Diocles:

"kiáll Bokrossal, mert őt tekinti a balliberális oldal valódi jelöltjének"

ezzel két dolgot is jelez:
- nem gyáva, nem futamodik meg, elejét véve ezzel a lehetséges szoci pr-nek
- Mesterházyt is leminősíti, ami nem lesz nehéz, hiszen Bokros tényleg valaki, letett valamit az asztalra (ha vannak is viták róla), míg Mesterházyt könnyen a "Ki az a Mesterház.y Attila? Én nem tekintem őt komoly jelöltnek." - szerepkörbe nyomná.

Arivistus 2010.01.04. 13:58:19

@Diocles:
Érdekes

De amíg Mesterházynak fel lehet róni az elmúlt 7 évet, addig Bokrosnak nem. Azonfelül Bokros azért mégis csak egy olyan közgazdász aki nagyon otthon van az államháztartás témájában, ezenfelül több nyelven beszél tehát nem egy IQ negatív alkat, szerintem ő nagyságrendekkel komolyabb ellenfél mint Mesterházy.

Diocles 2010.01.04. 14:04:38

Valóban, Bokros fajsúlyos jelölt, de éppen ezért kisebb is a kockázat, mindenki jobbnak tartja őt gazdasági kérdésekben, mint Orbánt, viszont aligha fogják neki elfogadni azt (kivéve azt a 10% piacpárti ballibet, akire az MDF hajt), hogy pl. fizessenek a nyugdíjasok is adót, stb., bármennyire is igaza van.

Tehát ha Orbán végképp nem tudja elkerülni a vitát, akkor ezerszer jobban megéri neki a neoliberális Bokrossal vitázni, mintsem Mesterházyval, aki leígéri majd a csillagokat is a nyugdíjasoknak...

hoplita 2010.01.04. 14:05:10

@Diocles:

"....hiszen Bokros tényleg valaki, letett valamit az asztalra...."

Nahát....!
Az én emlékeim szerint meg inkább levett róla.
De hát én mán öregszem....:DD

Diocles 2010.01.04. 14:18:48

@hoplita:

odaírtam melléje, hogy a B. teljesítményéről lehetne viták (én is vitatom), de egy fajsúlyos, komoly jelölt a közvélemény szemében, ellentétben Mesterházyval, aki egy karrierista nyikhaj benyomását kelti.

így Orbán játszva megindokolhatja, hogy miért nem áll ki M-val, és miért csak Bokrossal, sőt mondhatja azt is mártírkodva, hogy ő a nehezebb utat választja, hiszen a nehezebb, komolyabb, erősebb, a valódi jelölttel áll ki.
(valójában persze nem, hiszem Bokros - legyen bármilyen jó közgazda - neoliberális dumája aligha fog tömegeket megnyerni.)

ezzel egyébként alaposan leégetné Mesterházyt, hiszen azt a balliberális oldalon sem fogják vitatni, hogy Bokros kábé ezerszer komolyabb, elismertebb jelölt, mint ő (a pártja az már más kérdés...), vagyis komolyan elbizonytalaníthatná akár az MSZP-bázist is...

De lássuk majd, hogy mit szól az ötlethez a szakértő, Török Gábor.

G. Wolf 2010.01.04. 14:25:49

@mirrmurrkandúr:

ezen már egyszer túl vagyunk :)

ez itt nem csak egy része a választási eredményeknek, hanem én a parlamenti helyek %-áról beszélek. Azaz hány %-ot szerez meg a összesből.

török gábor 2010.01.04. 14:58:32

@Diocles: Szerintem ez egy nagyon okos és logikus levezetés. Amennyire sejtem, hasonlókkal a politikusok háttéremberei is foglalkoznak, nagyjából hasonló érvekkel. Valóban megfontolandó az ötlet, hiszen sok mindenre jó lenne, viszont a megvalósításának útjában is állnak komoly ellenérvek. Egyrészt nehezen lenne magyarázható, hogy miért Bokrost választotta önkényesen ellenfélnek Orbán, amikor pedig a Fidesz stratégiája a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-féle politika legyőzéséről szól, másrészt pedig szerintem a Fidesznek egyáltalán nem érdeke megerősíteni az MDF-et (akár még az MSZP rovására sem!).

Isakson26 2010.01.04. 15:15:21

@hölgyválasz: sajnos nem lehet meggyőzni:( kisztitkár volt....

mdf-ről csak annyit, hogy arra hajol amerről a szelet remél....
Bokros mellet egy valami szól: van programja és azt fel is válalja....

[nev] (törölt) 2010.01.04. 15:28:02

@tölgyes:
oké, csak megint ott tartunk, hogy mire mondjuk azt, hogy liberális szabályozás. szerintem arra, ami valamiféle alkotmányos rendet akar a rendetlenség helyett. a liberalizmus alapja az alkotmányos rend.

és ha azt írjuk az alkotmányba, hogy minden ember a törvény előtt egyenlő (jelzem a keresztény hit ezzel nincs ellentmondásban, hiszen abban a felfogásban isten előtt egyenlő), akkor nehéz börtönnel fenyegetni egy párt azért, mert olyat csinál, ami nekem nem tetszik, de úgy egyébként a cselekedetnek sértettje nincsen.

nekem valahogy nem a büntetés, hanem a megbocsátás jön ki az egészből, és ez pont találkozik az alkotmánnyal, nem mellesleg a keresztény hagyományokkal.

papolhat a klérus, hogy a homoszexualitás mindig is tiltva volt. pont annyira volt tiltva, mint a heteroszexualitás. és éppenséggel az egyház is visszatérhetne a hagyományokhoz, és mondhatná azt, hogy a házasságon kívüli szex nemtelen cselekedet, amit persze nemes cselekedetekkel lehet korrigálni. ami azt jelentené, hogy éppenséggel lehet szexelni a szombati buliban, csak vasárnap el kell menni a tempolomba, vagy mondjuk elmenni segíteni az idősek otthonába, vagy az árvaházba segíteni az állami gondozottaknak. a nemtelen cselekedeteket nemes cselekedetekkel tessenek kiváltani.

ez persze egy ulta brutál konzervatív állápont. a liberális erre azt mondja, hogy nehogy már megmondja akárki, hogy kinek hová kell menni. csakhogy ez az álláspont nem ütközik az alkotmányos rendbe, mert nem tesz különbséget nemi identitás alapján, hiába végtelen szigorú. ha ezt vallaná a klérus, szerintem a libek nem támadnák őket, mert a klérus egyenlő mércével mérne, csak épp rendkívül szigorúan.

ezzel szemben ugye olyan esetek történtek, hogy az államilag pénzelt egyetemről kirúgták egy egyébként beszédhibás és mozgáskorlátozott gyereket csak azért, mert egy gyónás alkalmával bevallotta, hogy ő a kisebbséghez tartozik. és erre a pap nem azt mondta, hogy na akkor barátom ugye világos, hogy neked feladatod van az egyházban, hanem azt, hogy abban nincs helyed.

a liberálisok az ilyen típusú farizeus álláspont miatt támadják az egyházat. nem a szigorúság miatt. hanem azért, mert a fiatalok többségének heteroszexuális "kicsapongásait" szó nélkül hagyják, szembe menve minden hagyománnyal egy kisebbségen - nevezetesen a melegeken - próbálják elverni a port. ami számomra sehogyan sem fér össze a krisztusi tanítással, akármit is mond a szentatya a szentszékben.

de a hagyományokkal sem fér össze. a melegek kirekesztésével esély nem lett volna az egyházat évszázadokon át fenntartani, mint ahogyan ma sincs esély. a régi apátságok önfenntartók voltak. pont azért, meg befogadták a kisebbséget. pont jól jött nekik az a szöveg, hogy megtérnek az istenhez a leszbikus lány ment apácához, a meleg fiú meg apátnak. az apátság intézménye nekik volt kitalálva. ez biztosította az egyház működésének a gazdasági alapot. és persze, hogy tiltani kellett a homoszexualitást, hiszen a heteroszexualitást is tiltani kellett. mert nem volt feltalálva a poliueretán.

de ettől még ma is lehetne szigorúnak lenni, csak nem kellene kettős mércével mérni a többséget, és a kisebbséget.

és persze te erre azt mondod, hogy a pápa szerint a homoszexualitás bűn. tehát punk tum, követni kell a tanítást, vagy kívül tágasabb. csakhogy a liberálisok azt mondják, hogy az alkotmányt be kell tartani, és akkor ez azt jelenti, hogy aki katolikus az egy fillér állami támogatásban sem részesülhet, hiszen nyilvánvalóan szembemegy az alkotmányos renddel. nem mellesleg szembemegy a saját hagyományaival is, ami a házasságon kívüli heteroszexualitást is ugyanolyan bűnként kezelte, mint a homoszexualitást.

tehát megint csak ott tartunk, hogy a pápai enciklikákat meg kellene lábjegyzetelni, de úgy egyébként rendkívül egyszerű lenne az alkotmányos renddel összhangba hozni, és egyébként azonos mércével mérő szigorú erkölcsöt hirdetni.

Valaki2 2010.01.04. 15:32:52

Szerintem sem a fidesz, sem a jobbik nem fog az mdf-fel vitázni. Igazából értelme nincs, az mdf csak nyerhet vele, míg a többiek veszíthetnek. Bár érdekes lenne hazai pályán megverni Bokros-t, de azért ez közel sem lefutott meccs, bárki legyen is az ellenfél.

Taktikai szempontból a kivéreztetés a legjobb, ha az mdf nem kap szerepet, akkor nem fogják megugrani az 5%-ot, a következő választásra meg már senkit nem fognak érdekelni.

tölgyes 2010.01.04. 15:33:16

@Aldobói Feldob: Később a spanyolok tettek a mostaninál sokkalta kedvezőbb ajánlatot..miközben tudjuk, hogy az egész főváros a nagy lenyúlások szabad színtere.

tölgyes 2010.01.04. 15:35:56

@hoplita: Nem merik bevallani, mert hogy a nyilatkozataik maguk is válságot gerjesztenek..:::((( sajnos azonban ez a 13-15.000 milliárd dollár még mindig kint van a piacon.. ezért van az, hogy arany ára szépen megy felfelé, pedig a világbank is piacra dobta az aranykészletének a felét.

Diocles 2010.01.04. 15:36:32

Kedves Gábor,

jó ellenérvek, de ezekre is lehet cáfolatot találni.

"Egyrészt nehezen lenne magyarázható, hogy miért Bokrost választotta önkényesen ellenfélnek Orbán, amikor pedig a Fidesz stratégiája a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-féle politika legyőzéséről szól" - írod.

Szerintem a Fidesz Mesterházyval nem is nagyon foglalkozik, illetve éppen az az érdeke, hogy minél kevésbé legyen ismert.

A Mesterházyval való vita pedig könnyedén elintézhető, lemondható, mondván "nem tartjuk komoly jelöltnek", "nem kívánunk vitázni olyan jelölttel, aki máig nem tisztázta magát a Cuslág-üggyel kapcsolatban", stb.

Az valóban kérdés, hogy miként jelenne meg a Gyurcsány-korszak a vitában, hiszen magának Bokrosnak sincs jó véleménye arról (ami nem baj, hiszen az MSZP szavazói egy általuk elismert közgazdától hajlák majd a korszak lefikázását, ami mélyen demoralizáló), de azért lehet bevonni pl. az egészségügyi reform kérdését (Bokros azt támogatta), és így tovább.

De valóban, ezt még lehet finomítani, illetve lehet nyomni eccerre a gyurcsányozást (ez nem zárja ki egymást), illetve hangoztatni, hogy Bokros olyannyira megjeleníti a balliberális oldalt, egy egész világszemléletet, hogy a Fidesz őt tartja azon oldal komoly jelöltjének (hogy mi erről az MSZP véleménye, az nem érdekes, Bokros és az MDF partner lesz a játékban, nekik ez egy hatalmas ajándék volna).

"másrészt pedig szerintem a Fidesznek egyáltalán nem érdeke megerősíteni az MDF-et (akár még az MSZP rovására sem!)." - írod.

Remélem, hogy a Fidesz döntéshozói ezt engedékenyebben (reálisabban?) látják (nem mintha én nagy MDF-fan volnék, sőt...), de a Fidesznek messze jobb, ha 30% nem egy tömbben jelenik meg, hanem 20+10% formájában, ezt gondolom Te sem vitatod...

Magyarán,
- egy ilyen vita és a körülötte lévő felhajtás a kampányfinisben (két-három hétig főtéma)
- kilőné az MSZP-t, mint váltópártot (ellenben az MDF sohasem lehetne a Fidesszel egyenrangú fél, már csupán azért sem, mert a Bokros-féle neoliberalizmus max. 10, esetleg 15%),
- semlegesítené az MSZP kihívását, "gyávanyulazását",
- nevetségessé tenné Mesterházyt ("nem komoly jelölt, nem látom értelmét a vele való vitának",),
- két, (illetve a Jobbikkal együtt már három) részre osztott, nagyjából egyenlő erejű ellenzéket hozna létre egy leendő Fidesz-kormánnyal szemben, amelyek egymással is marakodnak.

Hangsúlyozandó, hogy ez a forgatókönyv - már a Fidesz szempontjából - főleg akkor rendkívül kívánatos, HA semmiképp sem sikerülne elkerülni a vitát, ugyanis nem mindegy, hogy egy vita az MSZP-ből csinál egy 30%-kos pártot, vagy éppen ellenkezőleg, egy Orbán - Bokros vita révén az MSZP átad 5-10%-ot a lesajnált MDF-nek, és ezzel megszűnik váltópárt lenni.

Szerintem ez a tökéletes megoldás a Fidesz (és jelenleg az MDF) szempontjából is.

Isakson26 2010.01.04. 15:46:55

@[nev]: egy kis kiegészítés...
a katolikus egyházban kb ezer évig a papok is házasodhadtak csak az volt a bökkenő, hogy akkor szétaprózodnak az egyházi birtokok, cölibátust ezért találták ki. (cölibátus: papi nőtlenség, avagy pap nem "tarthat" nő) jannus Pannoniusnak nagyon kemény pajzán versei voltak, jó tudni a ezt az egykori pécsi püspökről....:) az egyház azért tiltotta a házasság elött sexet mert 1, nem akartak törvénytelen gyerekeket
2 ha már nekünk szar, legyen nektek is szar

az szdsz-szel az volt a baj hogy kirekesztő módon védte a melegeket meg a kissebségeket.itt nem alkotmányossgi aggályok ill. annak védelme volt, hanem alkotmány egyirányból való értelmezése. Lásd melegfelvonulást(az ne méltósági felvonulás volt hanem alázzatokmeg felvonulás)

[nev] (törölt) 2010.01.04. 15:57:15

@Diocles:
dehogy jobb. a fidesznek az a jó ha a pártrendszer minél kevésbé tagolt. a fidesz felső vezetésnek mindegy, hogy mennyivel nyernek. a lényeg, hogy csak ők legyenek, és az mszp. szerintem ez még a kétharmadnál is fontosabb nekik.

így ugyanis néhány révész máriusz kaliberű gyaloggal is sakkban tudják tartani az egész ellenzéket. hazudtak, mert hazudtak, a szocialisták mindig hazudnak.

ez a forgatóköny szerintem középtávon sem rossz a magyar társadalomnak, mert ez azt jelenti, hogy a legtöbb értelmes ember azt fogja mondani, hogy meg kell újulnia az értelmiségnek.

ellenben ha bejut az mdf, akkor arról fog szólni a vita, hogy most a bokros csomag jó volt, vagy sem. ha bejut a jobbik akkor meg arról, hogy mit mondott simon perez. és ez pont nem visz előre semmit se.

tölgyes 2010.01.04. 16:03:30

@[nev]: 1./ A liberális eszmék csak ott alakultak ki és a demokrcia önmagátol csak ott tudott meggyökeresedni, ahol a kereszténység és különösen annak nyugati típusai (katolikus protestáns) meghatározó szerepet játszottak. 2./A liberalizmust mint eszmét nem kell azonosítani akármelyik liberális párttal. Itt voltaképp ez a vita tárgya. A liberalizmus bizonyos értelemben minden demokratikus pártnak sajátja.Az SZDSZ mondta magáról, hogy ő a liberalizmus kizárólagos magyar letéteményese, de nem volt az. A párton belül autokrata parancsuralmi elvek működtek, a demokratikus korrektség semmit sem számít..(Jól mutatják a perek.. a párt korábban is így működött, de nem volt belőle balhé..)
3./Én magam azt gondolom - és ezzel nem vagyok egyedül - a közjogi kérdésekben szabad elvű, a szociális kérdésekben bal oldali, a a kultúra oktatás tekintetében pedig konzervatív vagyok.. Én ezt gondolom normálisnak.
4./ A szodómiát a zsidó-keresztény kultúrkörben mindig is elvetették.. ebben sok különbség nincs a keresztények és a zsidók között, de a mohamedánok se tekinthetőek ebből a szempontból kivételnek.
5./ A homoszexualitás megítélése pedig a különböző államok jogrendjében nagyon eltérő.. miközben a fejlettség mértékéül nem lehet a homoszexualitás elfogadását vagy tiltását tenni...Ráadásul bár emberjogi szempontból a kérdés fontos lehet, de mindig csak marginális csoportok problémája marad.

Diocles 2010.01.04. 16:06:11

@[nev]:

az MDF, főleg Bokrossal, ideális ellenfél a Fidesznek, akár most, akár kormányon:

- nem vonzza a jobboldali szavazókat, éppen ellenkezőleg, minden voks, amit beszerez, az az MSZP-től hiányzik majd

- és - ami még fontosabb! - nem vonzza (sőt, taszítja) a populizmussal beszerezhető szavazókat sem, hiszen bárki, aki kiáll Bokros "adóztassuk a nyugdíjakat és a minimálbért is!" Lajossal, eleve elkönyvelheti, hogy megnyert egy vitát, hiszen a gyarló társadalom eleve vele rokonszenvez.
Hiszen pl. melyik minimálbéres vagy nyugdíjas akarja, hogy megadóztassák, legyen az közgazdaságilag bármennyire is alátámasztva?!

Summa summárum: Orbán - Bokros vitát!

hoplita 2010.01.04. 16:22:56

@[nev]:

"....a melegek kirekesztésével esély nem lett volna az egyházat évszázadokon át fenntartani, mint ahogyan ma sincs esély...."

Úúúú, vazze', zsírúj aspektusra hívtad fel a figyelmet, új fejezetet nyitottál az egyháztörténetben......

Jézus nem a kősziklára, hanem a homárokra építette egyházát..!!!

Te magadnál vagy ilyenkor.....vagy jó libelálishoz méltón szorgalmasan tekered a spanglikat...? :DDDD

[nev] (törölt) 2010.01.04. 16:26:07

@Diocles:
oké, csak bokros olyat is tud mondani, hogy adóztassuk meg a minimálbért, és a nyugdíjakat, de ez a pénz maradjon egyéni számlán, és ezzel váltsuk ki a kórházi hálapénzt. ebből fedezd az ellátást. kvázi kötelezzük a lakosságot megtakarításra.

és ez már mindjárt nem olyan jó a fidesznek, mert ők a mindenkinek ingyenes egészségügyet hirdetettek. ez meg azt jelentené, hogy az eü pont nem ingyenes senkinek sem.

de lehet, hogy ebbe belemenne mondjuk a nem annyira kisnyugdíjas. hogy félre kell tenni valamennyit, és akkor nem kell hálapénz, hanem abból fogja fedezni a kórházi alapellátást valami biztosítási rendszer. a kisnyugdíjast meg kompenzálnák valahogy. aki semmit sem tudna félre tenni.

a fidesz szakértői köreiben pont ez a dilemma, hogy tisztában vannak azzal, hogy amit mondjuk bokros akar nem annyira rossz, csak ha a szocikon kívül más is bejut a parlamentbe, akkor nehéz lesz képviselni azt, amit a fidesz eddig képviselt.

tölgyes 2010.01.04. 16:39:53

@[nev]: Én azt gondolom, hogy Ön túlértékeli Bokros szerepét, jelentőségét... ehhez Önnek joga van, de az emberek akik eldöntik a szavazást ma nem a hálapénzről, hanem napi betevőről gondolkodnak.. és Bokros tőlük akar további pénzeket elvenni.. mert lehet, hogy majd ettől nekik egyszer jobb lenne, ha ők és a kölykeik időközben nem halnának éhen.. és ezt nem akarják..

Ezzel együtt: a fene tudja pontosan mi lesz.Én Diocles helyzetértelmezését jobbnak tartom mint az Önét.. de legyen Önnek az Ön hite szerint.

hoplita 2010.01.04. 16:45:40

Egyébként valaki megmondaná nekem, hogy a 2-300 000 forintos nyugdíjak mi a rákér' adómentesek, miközben a százezret kereső, abból két-három gyereket eltartó melós adózik....?

Kezd már sokunknak tele leni a töke ezzel a nyugger tutujgatással.....politikai oldaltól függetlenül.:((((

[nev] (törölt) 2010.01.04. 16:57:06

@tölgyes:
én nem tartom túl sokra bokrost. de a bokros doktríner gondolatait ki lehet úgy egészíteni, hogy az a fidesznek fájjon.

Diocles 2010.01.04. 17:03:57

@[nev]:

azt hiszem, hogy teljesen elbeszélünk egymás mellett.
1. a P-ben, ha be is kerül az MDf, nem lesz meghatározó
2. jelenleg az a kérdés, hogy a ballib 30% hogyan oszlik meg.
Egy tömbben kapja-e meg az MSZP, vagy osztozik rajta pl. egy ilyen vita révén mesterségesen felturbózott MDF-fel.
3. senki nem vitatja, hogy Bokrosnak vannak jó gondolatai is, a kérdés az, hogy ez hogyan csapódik le.
4. még fontosabb kérdés, és a kiindulópont, mely megszülte az ötletet, hogy - Fidesz-szempontból - messze-messze jobb egy Orbán - Bokros vita, mint bármilyen más vita.
5. egyszerűen azért, mert Bokrossal akkor sem fog egyetérteni cca 80%, ha lesöpri Orbánt, míg Mesterházy "így, meg úgy, meg amúgy emeltünk a kisnyugdíjat-bla-bla" sokkal jobban árthat a Fidesznek.

ez a blog a kampányról szól elsősorban, senki nem közgazdasági vitát akar folytatni, hogy igaza van-e Bokrosnak vagy sem.
még azt sem tartom kizárt, hogy a Fidesz kormányon átveszi néhány ötletét.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 17:06:27

@[nev]:
Bokros és a Fidesz találhat közös pontot:
megadóztatni a minimálbért, h nőjön az adózók száma. De persze Bokros nem teszi hozzá, h ezzel párhuzamban emelni is kell azt.

tölgyes 2010.01.04. 17:06:28

@[nev]: Én azt gondolom, hogy itt már nem az a kérdés, hogy mi fáj a fidesznek, hanem az, hogy az országot hogyan lehet jobbá tenni. Erre ma csak a fidesznek van esélye...és ebből a szempontból számomra Bokros érdektelen.. igaz az volt régebben is.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 17:11:16

@tölgyes:

Bokros szerepét nem lehet túlértékelni! Most, h szétesett az szdsz, felbecsülhetetlen (illetve részemről alulbecsülhetetlen) szerepe van abban, h újra összerántja a szétesett libsi bázist, én pedig jobban örülnék, ha szétesve maradnának: szdsz rom, 4-5 kisebb utódpárt, lmp.

Bokros épp azt éri el, h a személyi állományában jóval hitelesebb, ám pénzügyileg szinte nullán álló lmp elveszíti az esélyét a bejutásra.

Ceterum censeo: nem lehet más a politika:-(

Diocles 2010.01.04. 17:11:51

és tulajdonképpen tegyük már azt is hozzá, hogy egy Bokros-féle MDF a Fidesznek KORMÁNYON IS messze kedvezőbb lenne, mint a várhatóan vérpopulista MSZP...

mondom ezt úgy, hogy messze nem vagyok MDF-fan, de azért Bokros aligha fog olyan demagóg lenni pl. nyugdíjkérdésben, mint ami az MSZP-től megszokott...

és ez nagyon nagy könnyebbség lenne a Fidesz-kormánynak, lehetne mutogatni, hogy lám-lám a ballib ikon Bokros is egyetért, SŐT még kevesli is a megszorításokat, bla-bla...

Szal kiváncsi volnék, hogy Török Gábor mire alapozza, hogy a Fidesznek rossz volna a Bokros-féle MDf, mert ha az MSZP-nek is rossz, meg a Fidesznek is, akkor az egyik nem igaz.

és arról még nem is szóltam, hogy Somogyi, Herényi láthatóan már alig várja, hogy kezet csókolhasson Orbánnak (aki vélhetően undorral húzná odébb a kezét), se szeri, se száma a felajánlkozásaiknak, még a kampányszempontok sem érdeklik őket.

Orbán - Bokros vitát!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 17:14:48

@tölgyes:

egy szerepe lehet Bokrosnak a parlementben: végre nem populista, tehát az osztogatás irányába ható ellenzéke lesz a kormánynak, hanem esetenként talán még konstruktív is.

Ebből a szempontból talán hasznosabb a parlamentben, mint az mszp, a jobbik, vagy esetleg az lmp jelenléte, mert ezek mindegyikénél van hajlam a demagóg/populista érvek szajkózására, ami meglehetősen bénítólag hathat egy esetleges szerkezetátalakítás során.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 17:20:35

@Diocles:

Orbánnak nincs mit nyernie ebből a vitából.

Ez olyan, mintha kiállna a 100 kilós boxoló a 60 kilóssal.
Ha nyer, papírforma, senki nem ájul be tőle, senki újat nem állít maga mellé, ám ha veszít, hatalmasat bukik.

Orbán ne vitázzon senkivel párban, de ha lesz olyan vita, ahol minden országos listát állító párt első embere ott lesz, akkor oda el kell menni.

De a lényeg: minden páros kihívót le kell sajnálni, de persze ezt ügyesen kell kommunikálni, mert még a látszatát is el kell kerülni annak, h itt vmiféle antidemokratikus lépésről lenne szó.

Diocles 2010.01.04. 17:25:10

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=97):

malacka, már bocs, de ez nagy baromság, ha Orbán elmenne egy olyan vitára, ahol mindenki ott van, akkor mindenki ellene érvelne, szitává lőnék.

a Bokros - Orbán vita éppen arra jó, hogy ki tudjon bújni a Mesterházy-féle vitából, ha nagyon szorulna a hurok.

Vonát meg szvsz nem fogják meghívni közös vitára, főleg a ballib érzékenység miatt ("nácifasisztadisznó!!!"), így Orbán a vele való vitát könnyedén kikerülheti.

[nev] (törölt) 2010.01.04. 17:44:31

@tölgyes:
az volt a kérdés, hogy lesz-e orbán bokros vita. és felmerült, hogy a fidesznek jó ha bejutt az mdf, mert az megosztja az ellenzéket. szerintem a fidesznek az a jó ha kétpárti parlament lesz. ők és a szocik.

és szerintem ez középtávon nem rossz az országnak sem. azért, mert így mind a konzervatív mind a liberális értelmiség kénytelen lesz megújulni. nem lesz képviselve egyik se. nem azon kell vitázni, hogy jó volt-e a bokros csomag, nem fogunk megint visszamenni antall józsefig, kádárig, meg hothyig hanem talán előrefelé fogunk nézni.

tölgyes 2010.01.04. 18:19:53

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=97): Nehéz a kis pártok ügyében eligazodni, hiszen ott aztán tényleg a véletlen fog dönteni és persze nüanszok.. MDF-LMP mind a ketten a lemorzsolódókra startolnak ezért egymásnak és az MSZP-nek a vetélytársai... mint ahogy a Jobbik is részben az MSZP riválisa...Különösen a szabolcsi-bazi-nógrádi térségekben.

Azt án végképp kiszámíthatatlannak tartom, hogy majd, ha bejut mit fog csinálni..szerintem megsértődik és nem lesz tagja az OGY-nek.. mert a civil szférában többet kereshet és senki se figyeli mit csinál.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.04. 18:25:46

@[nev]: Az Egyház (sőt több is) lehet, hogy tiltotta a homoerotikát, de az Isten(ek) biztos, hogy nem, hiszen csak a felebarátod FELESÉGÉT volt tilos megkívánni... ;)

tölgyes 2010.01.04. 18:26:55

Kedves @[nev]! 1./Miért kellene Orbán -Bokros vita. Orbán ellenzékben van semmi köze a kormányzati teljesítményhez. Bokros vitakozni akar, akkor vitatkozzon Bajnaival és Mesterházyval. Ők vannak kormányon... Ha Bokros valamit akar, akkor hívja ki Bajnait és dicsérgesse-vagy bírálja az MSZP-SZDSZ 8 évét....
2./ Ez a nézzünk előre és sohase hátra féle duma se ér semmit. A múlt itt ül a nyakunkon..sajnos ezt a múltat is tisztába kell tenni...ebbe is kéne egy minimális egyetértés.

G. Wolf 2010.01.04. 19:24:34

Én annak örülnék ha Orbán mindenkivel leülne vitázni KETTESBE. Mégpedig azért mert Ő lesz a miniszterelnök (igen jó eséllyel) és akkor mégis csak, rajta kell majd számonkérni, hogy mit is beszélt, és erre a majdani ellenzék a legalkalmasabb. (Többiek bármit mondhatnak a kampányban úgyse kell számonkérni.)

Ha én állítanám össze akkor következő lenne a sorrend mégpedig heti párbalyként és úgy, hogy az utolsó is legalább 1 hónapra legyen a szavazástól:

1) Vona
2) Bokros
3) Mesterházy

Mégpedig azért Vonával kezdeném mert ő a legújabb szereplője a politikának, és azért Mesterházyval zárnám, mert ő a jövendőbeli legnagyobb ellenzéki párt jelöltje.

A többiek egymással szembeni vitájának kevesebb értelmét látom. Ettől függetlenül egy Vona-Bokros az jó lenne :)

[nev] (törölt) 2010.01.04. 19:46:25

@1.szolo (B.A.):
az ókeresztény erkölcs a heteroszexuálisnak homoszexuálissal való kapcsolatát tiltja. elég egyszerű a mózesi szabály: "férfival ne hálj úgy, mintha asszonnyal hálnál". "ha valaki férfival úgy hál, mint egy asszonnyal, akkor mindketten bűnösök."

ez tanítás pont tiltja azt, ami ma elég gyakori a fiatalok között. amire azt mondják a konzervek, hogy a homoszexualitás a fiatalok "terjed". oké. de hogyan is terjed. hetero peti lemegy a diszkóba, hogy felszedjen egy csajt. de nem jön össze neki. és úgy gondolja, hogy jó lesz homo pali is, aki kapva kap az alkalmon. peti úgy hál palival mintha az egy lány lenne. a mózesi tanítás azt mondja, hogy nem klappolnak össze, és ez így nem jó, mindketten bűnösök, de nem az irányultság miatt, hanem azért mert az egyik hetero, a másik meg homo.

ha peti és pali is melegek, akkor pont nem úgy hálnak férfival, mintha nővel lennének, nem sértik a tekercsekre írt törvényeket se, szerintem az pont összhangban van az alkotmánnyal.

csak meg kellene érteni, hogy mit jelent az "ne hálj úgy egy férfival, mint egy nővel." nem vélteltelen, hogy nem az van ott, hogy "férfi ne háljon férfival, se nő nővel".

persze ez a szigorú mózesi tanítás. jézus már semmit se mondott a szexről. hanem azt mondta, hogy az isten a férfit és a nőt egymásnak teremtette. csakhogy a tanításokból az is következik, hogy az élet nem azonos a nemi élettel. és ugyebár a melegek igen kevés része mondja azt, hogy "fúj, nő", sőt az esetek többségében tele vannak lány barátnőkkel, csak épp nem bújnak velük ágyba. de ezt szerintem úgy is fel lehet fogni, hogy annál jobb.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 20:07:37

Fentebb írtam, h az LMP rohadt jól tenné, ha elkezdené Bokrost és az mdf-et hitelteleníteni, mert különben nincs esélye. Mindketten nem juthatnak be.
Íme az első támadásuk:

"Levélben fordult Bokros Lajoshoz a Lehet Más a Politika. A ökopárt szerint az MDF miniszterelnök-jelöltje lejáratta eddigi, hitelességre építő imázsát azzal, hogy támogatja a szociális kártya bevezetését. Az LMP szerint az MDF igen gyorsan tette le a garast a monoki polgármester kezdeményezése mellett, és csak találgatni lehet, mi vezette a pártot erre a döntésre.

A szociális kártya bevezetését ugyanis egyetlen valódi szakmai érv sem támasztja alá: a hivatkozott társadalmi problémák kezelésére a szociális kártya nem alkalmas. Pár nappal az MDF bejelentése előtt még maga Bokros Lajos is úgy fogalmazott, hogy a kártya bevezetését csak „bizonyos helyeken, bizonyos körülmények között” tudja elképzelni. Ezek után meglepő, hogy a Magyar Demokrata Fórum népi kezdeményezést akar indítani a kártya bevezetéséért.

Az LMP demagóg javaslatnak tartja a szociális kártyát, mely nem segít a szegények helyzetén, viszont remekül alkalmas arra, hogy politikai hasznot kovácsoljanak belőle. Bokros Lajost, bár politikájával nem értettünk egyet, úgy ismertük meg, mint aki szakpolitikai álláspontját a legjobb tudása szerint, egy-egy javaslat népszerűségétől függetlenül alakítja ki. A szociális kártya népszerűsítésével ez az imázs szertefoszlott és Bokros Lajos hiteltelenné vált. (MTI)"

török gábor 2010.01.04. 20:11:56

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=97): nagyon jó észrevétel, nekem is feltűnt, az első politikai stratégiáról árulkodó megszólalás az LMP részéről.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 20:29:31

@török gábor:

De sztem nem ez a legjobb fogás, amit megtaláltak, ugyanis a társadalom nemcigány részének 80-85%-a cigányellenes (ami sztem nem egyenlő a rasszizmussal, de a mérések ezt mutatják).

Sztem az LMP jobban tenné, ha áttanulmányozná Bokros itt-ott megjelent irományait, és abból csemegézne, és azokat balról támadná, szegényellenességgel vádolva Bokrost. Jobb, ha szegényellenesség mítoszát húzzák rá, és nem a cigányellenességét (habár a kettő között jelentős összefüggés van, de mégis nagyobb halmaz a 3-3,5 millió szegény).

Az LMP-nek határozottan fel kéne mutatnia, h ők egy baloldali (szegényvédő) emberjogvédő párt. Sztem ez az egyetlen piaci rés számukra, és ebből az oppozícióból szinte mindenkit támadhatnak, lehetnek offenzívak.

Az mszp-t, mely személyeiben nem újult meg, és mindenki ott van, aki a pártot elvitte baloldalról.

A Fideszt, mert soraiban rendre feltűnnek nem keresztényi hangok, a korrupciótól sem teljesen mentesek.

Bokrosékat, mert egy ilyen szegény országban nem lehet öngondoskodásra kényszeríteni az embereket.

A Jobbikot, mert eldurvította a közbeszédet, és irracionális eszközökkel küzd as multik ellen, zöldpolitikájuk pedig egyáltalán nincs.

pannonfunk 2010.01.04. 20:34:48

@G. Wolf: Huh, ez a párbaly azért nagyon ütött... :S

1 hónapra a szavazástól? Ki fog arra emlékezni. Mondjuk legyen egy héttel, max. másféllel.

6.Lenin 2010.01.04. 20:41:50

@G. Wolf:

Az eddigi vitákat figyelembe véve,a róluk írtakat,azokat,akik 1 vita alapján akarják eldönteni,hogy kire szavaznak,azokat kizárnám a szavazásból.

Ezeket a vitákat,azon kívül,hogy cirkusz a plebsznek,semmi értelmüket nem látom.Általában akik nézik, a lényeget úgysem értik,1 óra alatt nem is lehet.

Láttuk a megyó-viktor és a fletó-viktor vitát.
Döntött a nép a látvány után ítélve, a következményeit meg most szívjuk,közösen.
Annyi értelmét látom,mint 1 vacsora csatának.
1 nagy lópisztoly,de sokan szeretnek rágódni rajta.

[nev] (törölt) 2010.01.04. 20:42:38

@tölgyes:
oké. abban nyilván egyet fogunk érteni, hogy a stabilizációnak nem a legjobb módja, hogy leértékeljük a forintot, rögzítjük az árfolyamot, és elinfláljuk a hiányt. mert ez minden terhet azonnal a lakosságra zúdít ráadásul úgy, hogy nem oldja meg a szerkezeti gondokat. elmaradnak azok sokat emlegetett reformok.

csakhogy abban a helyzetben nem nagyon lehetett mást tenni. nem az történt, hogy egy tucat dolgozat keringett, és pont bokrost kaptuk a nyakunkba, hanem békesi próbálta az egyensúlyt tartani, de ez horn bukásához vezetett volna, mert békesi nyíltan szembeállt vele. tehát ha sikeres lett volna a békesi féle stabilizáció, akkor azért bukik horn, ha nem sikeres, akkor meg azért. ezért kellett az akkor még ismeretlen bokros, de akkor már államcsőd fenyegetett. és senki sem akart nekünk hitelezni. az unió se, az imf se.

G. Wolf 2010.01.04. 20:46:41

@6.Lenin:

Most kicsit leszűkitve de akkor effektív annyi kéne hogy minden párt kitesz egy pdf-et a weblapjára aztán anniy lenne a kampány hogy az alapján kéne szavazni... mondjuk az túl racionális lenne...

Szerintem van értelme a vitáknak, bár lehet úgy több értelme lenne, ha egy egy téma köré lenne csoportosítva, pl ki mit akar az egészségügyről, és akkor nem is lehet más irányba elmenni... mondjuk ez már részletkérdés.

@pannonfunk:
a párbalyt a szó legnemesebb értelmében értem értsd: szóbárbaly, vita,

azért tenném hátrébb mert így az első vitázót elynomja az összes többi, és ha a szavazás előtti héten van egy Mesterházy-Orbán akkor az nem kedvez a kisebb jelölteknek mivel az emberek rájuk emlékeznek. És így az idő valamelyest kompenzálni tujda, valamint a kis pároknak is van lehetőségük a "nagyok vitájára" reagálni. bár lehet sok az 1 hónap, lehet 2-3 hét is elég, ez mellékes, de a léyneg a nagyobb távolság.

Lacóka 2010.01.04. 20:58:54

@G. Wolf: nem. a párbaLYt úgy érted, h párbaJ

6.Lenin 2010.01.04. 21:00:59

@G. Wolf:

Mit írtak a GyF Orbán vita után a hozzáértők?

GyF feltörölte a padlót Orbánnal.
Megválasztották Fletót.

Fletó meg ennek annyira megörült,hogy utána kitakarították az országot is.

Mindenki elismeri,hogy a kampány alatt mondottak és megvalósított program,fényévre van egymástól.
Maguk a politikusok nyíltan vállalják,amit előtte mondanak,nem kell komolyan venni.

Talán Bokros el fogja mondani,hogy azért harcol az EÜ átalakításáért,mert anyagilag érdekelt benne?
Magán pénztárakat alapítottak más "reformerekkel" együtt?Pénzt fektettek a buliba!

Győzzél meg,mi az értelme,a cirkuszon és a figyelem elterelésen kívül.Láttam a Horn,Megyó,Fletó vitákat.

tölgyes 2010.01.04. 21:01:40

@[nev]: Ezért aztán Bokros buktatta meg Horn Gyulát és nem Békesi.

[nev] (törölt) 2010.01.04. 21:17:17

@tölgyes:
hornt orbán buktatta meg. orbánt meg gyurcsány. gyurcsányt meg? ezt nem tudjuk.

G. Wolf 2010.01.04. 21:20:57

@Lacóka: nyelvi dolgokon nem akadok föl... nem véletlen kerültem el nagyon nagyon messzire a magyarnyelvésirodalom szakot :)

@6.Lenin: érvelésed számorma oda vezet hogy akkor nincs értelme az egész kampánynak?

Szerintem a kampány egyik legfontosabb eleme a vezető emberek vitája, ő párt arca (és sok esetben egyik központi agya is) tehát véleméyne viselkedése igenis számít. Könnyebb összehasonlítani.

"Mindenki elismeri,hogy a kampány alatt mondottak és megvalósított program,fényévre van egymástól." - ezzel teljesen egyetértek, és tudjuk hogy ugye volt olyan is hogy "hazdutunk" sőt tudjuk azt is hogy "más a kampányprogram és más a kormányprogram" - végülis ez ugyanannak a enyhébb/durvább változata.

Az teljesen ok, hogy populáris (de hát az egész kampány az), de ezzel tisztában kell/kéne lennie a fogadóközönségnek is.

Számodra hogy nézne ki egy kampány? úgyértem a pártok személyei nem is vitáznának?

[nev] (törölt) 2010.01.04. 21:24:47

@török gábor:
azért ez stratégiának elég keskeny. az lmp problémája, hogy budapesten kívül nem igen ismeri őket senki se. tehát gondolom meg kellene érteniük, hogy vidéken miért szavaz mindenki hol az mszp, hol a fidesz nevű formációra. ennek érdekében gondolom el kellene vegyülniük az úgynevezett néppel.

pannonfunk 2010.01.04. 21:31:39

@G. Wolf: párbaJ ember, párbaJ... [nagy sóhaj...]

pannonfunk 2010.01.04. 21:42:15

@[nev]: Budapest vagy nagyvárosok? Gondolj bele, hogy az szdsz 94 után sehol nem volt vidéken (= községek, kisvárosok), 1-2% volt a támogatottsága, 2006-ben mégis kaptak 6.5%-ot. És nem csak Budapesten, hanem a nagyvárosokban is erősek voltak. Nem csak Budapesten, de számos megyében is simán megugrották az 5%-ot (Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest megye, stb.)

6.Lenin 2010.01.04. 21:50:07

@G. Wolf:

"akkor nincs értelme az egész kampánynak?"

Őszinte legyek,nekem nem sok.
Én azt nézem,mit tesznek,amikor kormányoznak,vagy ellenkeznek.Aztán döntök,nem az uccsó pillanatban.

Jót nevettem,mikor B.Obama azt mondta 1 kampány beszédében a jenkiknek:
Hallom az ősök hangját,Amerika ismét nagy lesz.

Mondom magamban,miiii van B+?
Hallod,hogy a dédfater meg a pereputtya kergeti az elefántot a szavannán,ez OK,de mi köze ennek a jenkikhez?
Azok meg könnyezve bevették.
Hát ez a kampány,oszt akinek több a lóvé a cirkuszra,nyer.

[nev] (törölt) 2010.01.04. 22:13:13

@pannonfunk:
mondj 1 vidéki lmp-s képviselő jelöltet.

a rendszerváltás idején az szdsz amúgy elég nagy párt volt. polgármestert adott nemcsak budapestnek, de mondjuk debrecennek, és szerintem még hajdúböszörménynek is. az szdsz mindenhol ott volt, ahol jól lehetett fogni a magyar kettest.

a rendszerváltás úgy zajlott, hogy az mdf és az mszp népfrontos szárnya (pozsgaiék) elfoglalták az mtv egyes csatornáját, az szdsz és a fidesz pedig a kettest. és az emberek az alapján szavaztak, hogy a tévé híradót nézték az egyesen, vagy a napkeltét, és a napzártát a kettesen. ahol szemcsésen jött be a kettes, vagy sehogy se jött be, ott az szdsz-nek esélye nem volt. ezért bukták el az első választást, mert nem nézte elég ember a kettest. és ez elég sok mindent meghatározott azután a magyar politikában.

6.Lenin 2010.01.04. 22:21:28

@G. Wolf:

Kicsit morfondíroztam ezen a dolgon.
OK!Legyen vita,meg ilyenek.
Sokaknak nem lenne mit csinálni,meg ez a blog se lenne,akkor meg hová irkálnánk mindenféléket.
Legyen,na.

[nev] (törölt) 2010.01.04. 22:28:20

na szóval, ez határozta meg azt, hogy a községekből, és a falvakból az szdsz-hez a rendszerváltás idején nem csatlakozott senki, vagy alig valaki. ettől vált az szdsz urbánus párttá. és az lmp szerintem pont ilyen párt. el nem tudom képzelni, valaki rájuk szavaz mondjuk szamossályiban.

6.Lenin 2010.01.04. 22:40:50

@[nev]:

Már az is tetszett,amikor a kefélés és a bibliai idézeteken logikáztál.

Ez a tv-s dolog se rossz.

mirrmurrkandúr 2010.01.04. 23:49:48

@G. Wolf: "ezen már egyszer túl vagyunk :)

ez itt nem csak egy része a választási eredményeknek, hanem én a parlamenti helyek %-áról beszélek. Azaz hány %-ot szerez meg a összesből."

- Kezdettől fogva itt vagyok, tehát én is tudom, hogy ezen már túl vagyunk.

Azonban, ha így számolod (tehát, hogy ebben már az egyéni helyek is benne vannak), szerintem tévedésbe esel.

Egyrészt az MSZP-t egy kicsit túlbecsülöd, a Jobbikot meg egy kicsit még túlabb:-). A Fideszt pedig nagyon alul. Az MDF OK.

Szerintem nagyon valószínű, hogy meglesz a kétharmad.

De majd meglátjuk.

:-)

G. Wolf 2010.01.04. 23:53:20

@mirrmurrkandúr:

jah én is azt mondom hogy meglátjuk

2010.01.05. 11:04:00

@[nev]: "mondj 1 vidéki lmp-s képviselő jelöltet."

Ivády Gábor, Mile Lajos, Sallai R. Benedek

Mindhárman erősen vidékiek, a választmány tagjai és feltehetően képviselőjelöltek is egyben (99%).

lehetmas.hu/rolunk/valasztmany

hoplita 2010.01.05. 11:30:39

@iii:

A három közül az egyiket ismerem, kölyökkora óta.....milyen érdekes, szadeszos volt az utolsó pillanatig, a vonzalmai valahogy mindig a balliberális oldalhoz "kergették"....
A képességeihez mérten pedig - bizonyos szempontból - olyan magasra jutott, hogy egy kedvenc szerzőm szavaival élve már-már légszomja van.
Esélye sincs összeszedni a kopogtatót....hacsak a korán kelő szegfűs-madaras húsvéti nyuszi be nem segít.:DDD

Ehhez tartozik az az axióma, hogy vidék nélkül bejutni nem lehet....Pest nélkül meg nyerni.

[nev] (törölt) 2010.01.05. 11:53:28

@iii:
oké, én egyet se tudtam volna mondani. szerintem kétféle ember hiányzik a politikából. a egyik az őstermelő (a paraszt), a másik a műszaki értelmiség (a mérnök).

mondjuk én tutira nem leszek lmp szavazó, mert az engem érintő piaci területet végtelen ostoba módon akarják szabályozni. de ez nem ide tartozik.

2010.01.05. 13:02:58

@hoplita: Áruld már el a nevét, mert nem bírok rájönni, melyik lehet az.

@[nev]: SRB kifejezetten földműves.

Milyen szabályozásra gondolsz? Kíváncsi vagyok.

hoplita 2010.01.05. 13:38:43

@iii:
Végül is elárulhatom, de akkor beazonosítasz....legalábbis helyileg.
De üsse kavics, miért ne....?:D
Sallai Robi az....akkor, amikor még többet dumáltunk még nem volt Benedek, a Róbertet használta.
Nem rossz gyerek, mondhatom havernek, de elég érdekes figura...
Leginkább amiatt, mert ő is azok közé tartozik, akik úgy töltötték az elmúlt 15, de még talán több évet, hogy igazából a "semmiből" éltek....
Alapítványok, főleg soros, ingyen suskák, helyezkedések......mindegy.
A hitelessége itt egyenlő a szélfúvással.....nem nagy hely.:D
És mindeni mindenkit....
Tudod, errefelé egyszer lehet a renomét leamortizálni.....na, jó, kétszer.
Max.

Flandern 2010.01.05. 13:50:31

A magyar politikai paletta kb. tükrözi a magyar társadalom mai helyzetét: más van ráírva, más a tartalom. Az induló szdsz liberálisként indulva alapjában egy polgári párt volt (ezért is volt olyan jelentös szavazói bázisa), majd idövel "radikalizálódott", egyre szélsöségesebb "programjai" lettek (melegek, romák), amelyek voltaképpen idegenek voltak a párttól, a meghirdetett gazdaságpolitikájából (adócsökkentés) soha semmi sem valósult meg és végül mindez, mint politikai gyakorlat, a korrupciós államszocialista lenyúlásban és az mszp többé-kevésbé szolgai hatalmi támogatásában tornyosult. Ennek legkarakterisztikusabb alakja végül is Kóka János (, aki mint "vállakozó" az állami pénzek lenyúlásának egyik vezetö egyénisége), aki szerintem, még azt sem tudja, hogy kell a liberalizmust mint szót leírni. Meglátásom szerint Mo-on a "liberalizmus" mint teljesség sohasem volt jelen, ilyen hogy hétköznapi "liberalizmus" nem létezett (az hogy a melegek évente egyszer hogyan vezetik elö kevésbé gusztusos magamutogatásaikat, teljesen érdektelen, ez a polgárt különösebben nem érdekli, esetleg egy pár agyborotvált izgatja fel magát, de ez még alapjában nem liberalizmus): sem a közigazgatásban, sem a rendöri munkában, sem a büntetésvégrehajtásban, sem az menekült politikában, sehol.

(Egy kis kitérö: én külföldön élö "magyar" állampolgár vagyok, az szdsz elérte, hogy azon állampolgároknak, akik lejárt magyar útlevéllel/magyar születési anyakönyvi kivonattal rendelkeznek, be kell bizonyitaniuk, hogy "magyarok", ami nem éppen egy liberális procedura. A röhej az egészben, hogy igy a családban, csak a fiamnak van magyar útlevele, ö ti. megkapta az apja után - !!!!! -, azt, amit az apjának még bizonyitania kéne. Természetesen hagytam a dolgot, mert számomra csak érzelmi jelentösége van a egésznek, mivel 31 éve egy nyugatibb ország állampolgára vagyok.)

Agóniájában az szdsz-liberalizmus a hétköznapokban végülis úgy jelent meg mint egy-két (estleg kissé korrupt) emberke mindennapi betevöje, forma, tartalom nélkül.

Ezért úgy vélem, hogy az szdsz-re mint külön politikai pártra, csoportosulásra egyáltalán nincs szükség ma Mo-n. A Bokros-féle társaság lesz annyira okos, hogy az igen liberális gazdasági kurzus mellé felvegyen egy-két társadalompolitikai liberális-szlogent, amivel a liberális választók egy részét megnyerhetik, biztosítva evvel az országgyülésbe való bejutást.

2010.01.05. 14:23:09

@hoplita: Azt írod, szadeszos volt az utolsó pillanatig, ehhez képest sosem volt párttag.

Ha elolvassuk az életrajzát, különböző egyesületekben nyüzsgött, természetes, hogy kapott az egyesülete pályázati pénzeket, nincs ebben semmi rossz.

A szegfűs-madaras nyuszik nagyon ellenérdekeltek az LMP-ben, úgyhogy nem fognak jelentkezni, hidd el. A cédulagyűjtés nem lesz könnyű, de egyáltalán nem lefutott dolog.

avram iancu 2010.01.05. 16:03:16

Tűnjön a rákba az SZDSZ!

[nev] (törölt) 2010.01.05. 16:30:40

@iii:
például szerzői jog vonatkozásában sikeresnek átesnek a ló másik oldalára, és ez szegről-végről érint.

például meghatároznák, hogy hasznok szedésének joga az első publikációt követően legfeljebb 5 éven át illesse meg a szerzőt. mert ezt valami szakértőjük ezt így látja. gondolom ennek a szakértőnek nem volt még eredeti gondolata egy se. az akar ilyeneket megszabni, aki ennyir okos. mi van akkor ha egy műalkotás, vagy mondok durvábbat egy találány 5 évvel az első közlés után válik valamiért érdekessé, vagy értékessé. nyilván magának az alkotónak kellene rendelkeznie arról, hogy meddig kíván élni ezzel a joggal.

itt azt kellene kimondani, hogy a szerzői jog alkotmányos alapjog, és erről nem lehet egy más javára szerződéssel lemondani ugyanúgy, mint minden más alapjog esetén. természetesen a kiadókkal szabadon lehet szerződni (szponzoráció, mecenatúra) de maga a jog maradjon alkotónál.

az alkotó legalább életében mondhassa meg, hogy mikor teszi a művet szabadon (ingyenesen) hozzáférhetővé. persze én is mondanék egy önkényes korlátot, mondjuk a szerző halála után száz évig maradjon meg ez a védelem, vagy csak a közvetlen örökösöket illesse meg.

a lényeg, hogy a szerző mondja meg, hogy az alkotásaiból mit ad ingyen, azaz mit szán reklámcélra, és mit eladásra, és ezt ne az lmp akarja megmondani.

a magáncélú másolást természetesen nem kellene büntetni. de az lmp itt nem áll meg. be akarja tiltani a digitális jogkezelési technikákat. jó hogy nem akarják betiltani a tömörítési, és a titkosítási algoritmusokat.

itt meg nyilván azt kellene mondani, hogy a felhasználónak joga a művet magáncélra átmásolni, viszont a kiadónak meg joga van a másolást technikai (és nem büntetőjogi) eszközökkel korlátozni, vagy akadályozni.

ebből jönne ki az, hogy néhány centbe kerülne a digitális tartalom, mert a többség úgy volna vele, hogy nem áll neki crackelni, hanem kifizeti azt a néhány centet. viszont nem lehetne túl magasra se árazni, mert akkor meg még is csak crackelne a többség. ekkor működne normál módon a piac. ha műszakilag nem lenne korlátozva a kiadó se.

na de nem akarok ebbe belemenni, mert ez már végképp offtopic.

2010.01.05. 17:02:13

@[nev]: Sejtettem, hogy erről lesz szó. Nézd, ez egy olyan kérdés, amit meg lehet vitatni. Nyilván ha változik is valami, nem tisztán az LMP álláspontja fog érvényesülni. Az is biztos, hogy ami most van, az nem tartható. Az ATV-n a Havas műsorában volt erről egy vita, egész érdekes volt.

Lacóka 2010.01.05. 19:14:48

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=96): @török gábor: megjött a válasz

A kártya célja a szolidaritás - válasz az LMP levelére
Az LMP nagyon későn ébredt szociális kártya ügyben, ezért kissé álmos szemmel nézi az MDF nyilatkozatait, és nem érti.

Ezúton, eloszlatva minden további félreértést, megismételjük: az MDF politikája más, mint a monoki polgármesteré! Fél évvel ezelőtt mondtuk el először, hogy a monoki polgármester alapgondolatával egyetértünk, megoldási módjával azonban nem.

A szociális kártyát jó megoldásnak tartjuk, ha országosan használható, a bankkártyával megegyező módon működő kártyát vezetünk be, amellyel mindent lehet vásárolni – szolgáltatást is – kivéve alkohol tartalmú italokat, dohánytermékeket, és nem lehet használni játékgépekhez sem! A mi általunk javasolt megoldás úgy teszi célzottabbá támogatást, hogy nem korlátozza a családokat az életvitelükhöz szükséges javak beszerzésében.

Minden adófizető polgár joggal várja el, hogy a mindannyiunk által befizetett adókból valóban azt támogassuk, ami a rászoruló családok helyzetét, életkörülményeit javítja, és nem rontja. Az MDF célja, hogy egyetlen éhező gyermek se legyen Magyarországon, és ennek érdekében minden adóforint célba érjen.

A kártya bevezetésének mindannyiunk számára nagyon fontos következménye a szociális támogatások célzott felhasználása, valamint a fekete gazdaság jelentős csökkentése a fogyasztás legális csatornákba terelése által.

Szolidárisnak kell lennünk a szegénységben élőkkel és az adófizetőkkel egyaránt. Ezért van szükség egy „szolidáris” kártyára.

Valóban Bokros Lajos „szakpolitikai álláspontját a legjobb tudása szerint, egy-egy javaslat népszerűségétől függetlenül alakítja ki”. Itt is ez történt, és ez az ami növeli hitelességét.

Budapest, 2010. január 5.

Pusztai Erzsébet,
a Népjóléti Kabinet vezetője

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.05. 20:40:35

@iii:

"Ivády Gábor"

Nah, ez nekem végső érv volt az LMP ellen. Emlékszem még arra, hogyan beszélt több esetben...

Ez az ember boooooorzaloooooom!

2010.01.05. 21:04:21

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=96): A többi kijelentésed is ilyen megalapozott? Miért, hogy beszélt? Szerintem meg ez az ember kiváló. Nézd meg az M1 Szempont által készített műsort vele.

2010.01.05. 21:06:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=96): P.S. Ja, és egyébként egy ember miért lenne érv egy párt ellen? Nem az számít, hogy mit képvisel a párt maga?

cellimega 2010.01.05. 21:23:58

@[nev]:
ezt írtad:
"az egyház is visszatérhetne a hagyományokhoz, és mondhatná azt, hogy a házasságon kívüli szex nemtelen cselekedet"

A házasságon kívüli szex a mai katolikus tanítás szerint bűn.
Honnan merítetted azt az infót, ami szerint ez nem így van?

Szintén írtad: "követni kell a tanítást, vagy kívül tágasabb."
Aki bűnös életet él, az attól még a kat. egyház tagja marad, nincs "kirúgva". A kirúgást nálunk kiközösítésnek nevezik, és nem ilyesmiért jár. (Erről a kérdésről, hogy ki is az egyház tagja, Kálvin sokkal kevésbé "liberálisan" gondolkodott egyébként).

Az apátság szót használva gondolom a szerzetességre gondoltál.

cellimega 2010.01.05. 21:34:07

@mirrmurrkandúr:

sztem sok a rejtőzködő mszp-szavazó.
2002-ben is így volt. Akkor talán azért, mert a viszonylag sikeres 4 jobbos év után nehéz volt felvállalni, hogy arra az mszp-re szavazok, amelyik a korábban a Bokros-csomagot megszavazta.
Most még jobb okuk van a rejtőzködésre, ezután a csapnivaló 8 év után.

Személy szerint nekem is van cimborám, aki azt állítja, hogy nem fog elmenni szavazni, mert mindkét oldal lop, korrupt, stb.
Ezt mondta 1 éve is, aztán júniusban leszavazott az mszp-re.

Flandern 2010.01.05. 22:22:23

@Lacóka: Lám-lám, az mdf-nek már lassan szociálpolitikája is lesz. Az elnökasszony a mindennapi gyónás mellett felfedezte, hogy Mo-on olyan emberek is vannak, akik nem tudnak sem kalapot, sem napi betevöt venni. Nekem, gyakoló katolikusnak ugyan naponta hánynom kellett a DI farizeuskodása miatt, de most végképp tele van mindenem ettöl a bandától.

[nev] (törölt) 2010.01.05. 23:22:56

@cellimega:
az egyház hagyományos tanítása szerint házasságon kívül tilos a szex. egyneműek között éppen úgy, mint különneműek között.

ma ezt a sztorit a úgy adja elő a klérus, hogy a homoszexualitás bűn, (mert természetellenes). a heteroszexualitás meg nem olyan nagy bűn (mert természetes). a hagyományos bibliaértelmezés nem ez. hanem az, hogy a homoszexualitás olyan megítélés alá esik, mint a házasságon kívül a heteroszexualitás.

ehhez a bibliaértelmezéshez kellene visszatérnie szerintem az egyháznak.

[nev] (törölt) 2010.01.05. 23:32:01

még annyit tennék azért hozzá, hogy ez a kérdés az abortusz megítéléséhez képest marginális.

Aldobói Feldob 2010.01.06. 10:35:55

@Flandern: teljes mértékben egyetértek!!

steverubellreborn 2010.01.12. 18:04:47

@hoplita:

A három közül az egyiket ismerem, kölyökkora óta.....milyen érdekes, szadeszos volt az utolsó pillanatig, a vonzalmai valahogy mindig a balliberális oldalhoz "kergették"....

ez nem igaz.

steverubellreborn 2010.01.12. 18:37:04

@volánrulz:
lehetmas.hu/rolunk/valasztmany
egy darab volt szdsz tagot sem látsz viszont az igen,hogy ezek az emberek már letetettek valamit a civil-tuományos életben, tudom nehéz elhinni,hogy nem a politikai karrier az első a számukra.Egyébként az LMP-be pár volt SZDSZ képviselő szívesen átzsilipelt volna, de az az LMP végét is jelentené.
Egyébként nagyon morbid ez a Schiffer-Szakasits klán emlegetés,amit én eddig csak volt SZDSZ közeliek szájából hallottam, ami vicces,hiszen éppen ők tajtékzottak a 90-es évek elején a bűnös apák-fiúk című Grezsa Ferenc lózungtól.( vö: Körmös Bauer apuka, Pető apuka mint hajdani ÁVó-s etc).
Az LMP láthatalanságának az egyik oka,hogy rendkívül nehéz átvinni a már képártivá vált médiába való bekerüléshez szükséges ingerküszöböt.Arról nem beszélve,hogy az LMP az egyedüli magyar párt amely kampányszámlát fog vezetni és minden kampányköltése nyilvános lesz.
süti beállítások módosítása