Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:25

Meglepő hírt adott ki ma a távirati iroda. Érdemes szó szerint idézni belőle:

A háttérben tovább folynak azok az egyeztetések az MDF és az SZDSZ között, amelyek eredményeként több, a liberálisok által delegált jelölt is felkerülhet a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési választási listáira - erősítették meg az MTI-nek szabad demokrata és MDF-es források kedden. Az MTI-nek nyilatkozó források állítása szerint az MDF fővárosi listáján legalább két, míg az országoson minimum három helyet kaphatnának az SZDSZ jelöltjei. Egyelőre több név is felvetődött a tárgyalásokon, de az MTI-nek nyilatkozók szerint a fővárosi listavezetői posztra a Magyar Telekom egykori, új üzleti területekért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese, Simó György a legesélyesebb. (…) Megerősítették azokat a sajtóhíreket is, amelyek szerint Simonyi András volt washingtoni nagykövet és Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes is felkerülhet a fővárosi listára. (…) Az MTI-nek nyilatkozók szerint a korábbi cáfolatok ellenére Fodor Gábor neve is "a kalapban van", habár az elmúlt napok egyeztetésein a szabad demokraták volt elnökéről állítólag nem tárgyaltak. Arra is kitértek, hogy ha eredményesek lesznek a tárgyalások, akkor az SZDSZ "minimum három, de inkább több helyre" tehetne javaslatot az MDF országos listáján. Itt neveket nem említettek, de mint mondták, elsősorban vidéki politikusokról lehet szó. Felhívták arra is a figyelmet, hogy az MDF a szabad demokraták mellett "más szervezetekkel is tárgyal".

Az MDF politikai fordulatáról már többször írtam. Mára a napnál is világosabb, hogy az MDF egyértelműen a baloldalon keletkezett űrt próbálja kitölteni, az MSZP és az SZDSZ politika válságát kihasználva ezen pártok szavazóira vadászik. Ehhez látszik alkalmas jelöltnek az a Bokros Lajos, aki szocialista parlamenti képviselő, miniszter és párttag volt (bár ez utóbbit EP-listavezetői kampányában egy ideig tagadta - igaz, ebben az interjúban korábban maga mesélte el), s akiről az is közismert, hogy támogatta (és az alapító nyilatkozatot alá is írta) a kilencvenes évek első felében az MSZP és az SZDSZ együttműködését elősegítő – s az akkori MDF-kormány tevékenységét élesen elítélő – Demokratikus Charta mozgalmat. Bokros mellett - ezen terv alapján - az Orbán Viktor első számú kritikusaként és Gyurcsány Ferenc lelkes támogatójaként megismert Debreczeni József, valamint az MSZP-SZDSZ körökben szintén otthonosan mozgó Somogyi Zoltán szerepeltetése is logikus lépésnek tűnik. Engem most már az sem lepne meg, ha a következő bejelentés egy virtigli szocialista politikus átigazolásáról szólna, s akár azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy bejutásukat veszélyben érző MSZP-sek csoportosan erősítsék Dávid Ibolya pártját.

Mindez nevezhető racionálisnak, érthetőnek – ha az MDF valóban az új első számú baloldali párt kíván lenni. Talán a folyamat túl gyors, és ezért felvet majd hitelességi kérdéseket, de legyen a választók dolga, hogy erről véleményt mondjanak. Tulajdonképpen egy dolgot nem értek csak ebben a nagy átigazolási hullámban. Mi szüksége van az MDF-nek Retkes Attilára? Miért kell megállapodniuk a már alig létező SZDSZ vezetőivel, miért nem elég nekik, ha az SZDSZ szavazóit elcsábítják? Hiszen nem gondolhatják komolyan, hogy Retkes nélkül lehetetlen vállalkozás lenne mindez. Egy magyarázat persze lehet: ha az SZDSZ mögött még mindig olyan jelentős erőforrások, kapacitások vannak, amelyekért cserébe az MDF szinte bárkit felvesz a listájára.

x x x

Érdemes felfigyelni arra, hogy ma az MSZP élesen támadta az MDF-et; ilyesmire hosszú ideje nem volt példa. Tényleg lehet, hogy a szocialisták felismerték: az MDF veszélyesen közel került hozzájuk (és szavazóikhoz).

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr581666787

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kiégett sztár esete a kurvával 2010.01.13. 13:37:30

Érdekes dolog ez az MDF-SZDSZ szövetség. Persze most nem arra gondolok, hogy mit szólna ehhez Antall József, meg hogy egyáltalán a régi MDF-esek és SZDSZ-esek, hanem arra gondolok igazából, hogy nagyon sajnálom, hogy nem az MSZP-vel kötöttek megállapod...

Trackback: Gyurcsány és Kapolyi finanszírozza az MDF kampányát? 2010.01.12. 23:50:02

Szocialista politikusok dobhatják össze az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát. Közel az MDF-SZDSZ megállapodás, az SZDSZ el sem indulna tavasszal.

Trackback: Tovább alkudozik az MDF és az SZDSZ 2010.01.12. 19:20:01

Simonyi András lehet az MDF budapesti listavezetője, akit Herényi Károly követne.

Trackback: Bokros telefonál, de nem kampányol 2010.01.12. 19:10:31

A választói kapcsolatfelvétel jegyében hívja az embereket az automata-Bokros.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arivistus 2010.01.12. 21:49:32

@pandacsökiboborján:
Teljes mértékben egyet értek. Ha a cigányok így szaporodnak akkor elöbb-utóbb nem fogja bírni a magyar állam segéllyel.

Inkább azt kéne pénzügyileg ösztönözni, hogy cigány ne vállaljon gyereket.

Diocles 2010.01.12. 21:50:02

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90):

"ráadásul az szdsz annektálásával piszok nagy ziccert adnak az ellenük kampányolóknak."

ez attól függ, malacka, hogy mennyit rak bele az SZDSZ-es nyuszi a kalapba.

én évek óta ezzel a névvel nyomulok a neten, szal senki nem mondhatja, hogy MDF-SZDSZ-es bértollnok volnék, sőt, mégis azt mondom, ez jó húzás, Gábor pedig most csak azért fikázza az MDF-et, mert jó rajtuk röhögni, ideális pofozógépek.

max. annyi kritikám van a döntés iránt, hogy én politika iránt érdeklödő laikusként, inkább a Magyar-Kuncze párossal pacsiztam volna Ibolya helyében, nekik több pénzük, és - pláne! - több médiájuk van, mint a Demszky-Mesterházy párosnak.

dzsaszper 2010.01.12. 21:51:48

@pandacsökiboborján: nem mondom azt, hogy mindent feltétlen az eredeti formában kell vissza kell csinálni.

Nekem az a verzió lenne a legszinpatikusabb, ha a dolgozó szülő kevesebb SZJA-t és járulékot fizet, ha gyereket nevel, olyan mértékben, hogy ezek a kedvezmények jegybanki alapkamattal 20 év alatt összehozzák a szocpolt és hitelkamatát.

Viszont a szocpol megszüntetése, GYED csökkentése, családi pótlék adóztatásának megkísérlése, mindenféle ellenkező irányú lépés nélkül az arra utal, hogy ez az egész náluk egyszerűen nem szempont.

Hogy azért, mert úgy állnak hozzá, hogy utánunk a vízözön; vagy azért, mert saját maguk a síkhülyék, azt ki-ki eldöntheti.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 21:52:00

@pandacsökiboborján:

Először is nem igaz, h a Fidesz nem mond semmit. Tájékozódj!

Másodszor a 2006-os választás jobb volt? Ott mondtak nekünk valami, aszt mégsem az lett. Sőt, törvénybe foglaltak adócsökkentést, a választás után pedig eltörölték. Ez jobb volt, mint a mostani lutri?

dzsaszper 2010.01.12. 21:55:42

@Arivistus: valami azt súgja, hogy nem az etnikai származással van önmagában bajod. Fölösleges támadási felületet adsz a libsiknek, akiknek formailag még igazuk is lesz, ha támadnak ezért.

pannonfunk 2010.01.12. 21:57:49

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90): Annyiban nem személyeskedés, hogy emiatt ki tudja, kik és mennyire tartják sakkban ezt a nőt...

pannonfunk 2010.01.12. 22:02:12

Na, szevasz...

"Az MDF országos listájának hatodik helyére Kapolyi embere kerül, aki bejutása esetén átadná képviselői helyét a milliárdosnak."

index.hu/belfold/2010/01/12/az_szdsz_nem_indul_a_tavaszi_valasztasokon/

Karcolt lendület 2010.01.12. 22:03:38

Az MDF be fog jutni, mert sokan úgy vélik, hogy az ész meg a normalitás pártja és nem populista, hanem az őszinte pártra szavaznak. Persze az erre alapozó kampány ugyanúgy populista, mint a Fidesz és az MSZP nyugdíjak körüli kavarása, csak nem a választók pénztárcáját célozza, hanem a hiúságukat, a büszkeségüket a független gondolkozásra és a másoknál nagyobb eszükre. (Az SZDSZ-nek is bejött ez, amíg Kóka nem blöffölt, Magyarék pedig nem loptak túl sokat.)

Egy tőkeorientált, kapitalista párt nem ártana, de ez az alakulat egyenlőre elég hiteltelen ehhez:
- Dávid Ibolyát kevésbé érdekli a normalitás és még az erkölcsösség/törvényesség látszata sem, ha a pártelnökségéről van szó;
- Bokros Lajos tényleg hiteles abból a szempontból, hogy ő tűzzel-vassal megpróbálná megvalósítani, amit az ÉS-ben rendszeresen leír. Az nem olyan nagyon zavarná, hogy az elméleteiben már a kiinduló pontokban vannak konkrét tévedések és világmegváltó tervei a tapasztalatok szerint nem azokkal a társadalmi hatásokkal szoktak járni, amiket leír. Az pedig, hogy a meglehetősen opportunista és Gyurcsányhoz hasonlóan csak a pillanatnyi érdekeit szem előtt tartó Dávid meddig támogatná, ha egész véletlenül Bokros legendájára építve hatalmi pozícióba kerülnének és csinálni is kéne valamit, nemcsak úgy csinálni, mintha qrvára értenének hozzá, az elég érdekes kérdés. Vagyis nem teljesen: kb. pont ugyanaz lenne az eredménye, mint a Gyurcsány-kormány tevékenységének: reformdühből adódó átgondolatlan kapkodás és erőszakosság, amit a saját párt is ímmel-ámmal támogat, majd káoszba fullad az egész.
- az SZDSZ tőkeorientáltságát ismerjük, ha a saját vagy hozzá közelálló vállalkozók feltőkésítéséről van szó. Más nem jut eszembe, amit valójában tettek volna a szabad versenyért.

Azért ennél a "guberálásnál" nekem messze hitelesebb az LMP hozzáállása, amelyik távol akarja magától tartani az összes lejáratódott régi motorost. Mégha esélytelenebbek is így...

Pentvalley 2010.01.12. 22:12:53

@Caymans: Lehet, hogy aktivista vagy, lehet, hogy nem, mindenesetre örülsz az MDF jelenségnek, de ez a te ügyed.
Azt hadd kérdezzem meg tőled, hogy a Pannergynek van köze az MDF-hez?

Diocles 2010.01.12. 22:14:25

index:
Az egyeztetések menetét ismerő forrásaink szerint Debreczeni József jelölését a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc anyagilag is támogatta, ahogy jelentős forrásokat ajánlott fel a Szociáldemokrata Párt elnöke, az MSZP színeiben parlamenti képviselő milliárdos, Kapolyi László is. Úgy tudjuk, a két forrás az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát fedezi."

huhh, ez durva, pedig már azt hittem, hogy nem tudnak meglepni a magyar politikusok :)

[nev] (törölt) 2010.01.12. 22:30:37

@dzsaszper:
basszuskulcs. vagy 300 milliárdot szórt ki évente állam szocpolra, és mennyivel lett ettől könnyebb lakáshoz jutni. semennyivel sem.

ugyanis miből veszed a lakást: hitelből. miből építi a vállalkozó: hitelből. miből adja az állam a szocpolt: hitelből. klassz. hitelből akartok keresletet élénkíteni.

a bank nem hülye. pont annyival emeli a hitelekre rakódó költségeket, és a kamatokat, mint amennyi támogatást ad az állam. a szocpol ebben a formában ablakon kidobott pénz.

ha ebből az évi 300 milliárdból önkormányzati bérlakások épültek volna, amit bérbe, vagy tartós bérbe lehetne venni, akkor ma a családok jelentős része nem lenne kiszolgáltatva a bankoknak.

az önkormányzatoknak kellene itt is szerepet vállalniuk, és nem az államnak. az olcsó bérlakások építése tipikusan ilyen terület lehetne.

2010.01.12. 22:31:58

@Spirál: ??? Te el vagy erősen tévedve!!

Ja, hogy dicsekedjek, engem ma felhívott L. Lui de Bokros. A mobilomon megtalált. Biztos tetszett ezeknek is dr., mint az összes ügynöknek, akik, ha kérdeznek zavarhatnak-e, a válaszom: nem, nem zavarhatnak, viszlát! Szóval Lui gépen közölte, hogy zavarni akar engem, és meg nem akartam, oszt kikapcsoltam a vételt...Miről maradtam le, ó Istenem!!:DD

[nev] (törölt) 2010.01.12. 22:33:23

@Diocles:
feudális hadurak finanszírozzák a kampányokat. minden létező oldalon.

GabiLaci 2010.01.12. 22:37:55

Teljesen jól gondolt logika, és hát valljuk be, ügyes taktika mentén dolgozik Somogyi, ill. az MDF vezetés, amiben Dávid-Somogyi a stratéga - és Dávid az arc, Bokros eszköz, Herényi a "fővezér" v. végrehajtó, Makay a kakukktojás, mivel inkább szeretne ő Somogyi helyében lenni. (Meg Csapody ölebként vicsorog minden vélt, valós veszélyre, Kerék-Bárczy pedig hálózatosdit játszik, szervez, épít, stb).
Ja és ma ez volt a legérdekesebb post a twitteren: www.scribd.com/doc/25092445(persze ez ugye túl őszinte)
Talán olvasták itt páran már.

2010.01.12. 22:41:43

@Pentvalley: érdekes...ez is a ballib meg a judeo-keresztény konzervatívok műve...Mecsoda disznóság! Skandalum!!!

dzsaszper 2010.01.12. 22:43:06

@[nev]: ezzel nagyvonalakban egyetértek. Azért csak nagyvonalakban, mert a problémahalmaz csak az egyik felével (lakáshozjutás) foglalkozik, a probl;mahalmaz másik felétől (gyernmekvállalás, nagycsaládosok) függetlenül.

Ha az lenne a cél, hogy a szocpol ne kidobott pénz legyen, lenne helyette más, 2009. július 1-től. De nincs.

1. Abban egyetértek veled, hogy a szocpolra kifizetett pénz jó része kidobott pénz volt. 2. A többbi részére meg irtózatos nagy szükség volt és szükség lenne -- mint már írtam, nem feltétlen azonos formában.

A 2. miatt továbbra is fenntartom, hogy az MSZP síkhülyének néz, amikor a skandináv nyugdíjrendszer kapcsán támadja a Fideszt, ugyanis ők saját maguk vágják a fát a nyugdíjrendszer alatt. Erre az 1. önmagában nem mentség.

GabiLaci 2010.01.12. 22:43:46

@Karcolt lendület: LMP, semmi bajuk nem volna, csak végre kezdenének el kommunikálni, úgy igazán.
Sok párt ott bukja el, hogy nem hisz abban, hogy családtaggá kell vállnia, mint Vitraynak, meg Győzikének.
Az MDF-ben egyedül Pettkó tudta ezt, csak hát neki "sajátos" stílusa van.

Higany 2010.01.12. 22:54:29

Mivel nem az én szavazatomra ácsingóznak, ezért nyilván nem érdekli őket, hogy a gyomrom kifordul ennek a szövetségnek még a gondolatától is. Remélem viszont, hogy az SZDSZ-el kötendő szövetség lesz annyira mérgező a népszerűségükre nézve, hogy nem jutnak be.

SteveNo1 2010.01.12. 22:58:43

Az MDF sokáig a Fidesz helyett akart a jobboldali nagy párt lenni, most viszont a baloldalon keresgél szavazókat.

A baj ezzel az, hogy az európai értelemben vett jobboldali társadalompolitika és neoliberális gazdaságpolitika elegye - vagyis a neokon politika - épp most fuccsolt be az USA-ban G W. Bushhal! Miért pont az MDF-nek sikerülne ezt sikeresen megcsinálni?

Nehéz lesz magukról lemosni a politikai prostitúció vádját, de talán a kopogtatócédulák könnyebben meglesznek!

2010.01.12. 22:58:51

@Higany: szerintem ezen lépésükkel azt érték el, hogy menjenek mindketten a süllyesztőbe!!:) Hajrá. Alleluja...

Karcolt lendület 2010.01.12. 23:09:45

@Ganaga:
Ennek két oka van:
Egyrészt a tagság egy részében is megvan az a "nem nézek TV-t" értelmiségi gőg, amivel lenéznek mindent, ami kicsit is populáris. Nem mondom, Győzikét én sem érzem úgy, hogy bármilyen szinten el kellene ismernem, de mondjuk nem zaklatott fel, hogy gyerekarc került az egyik nyári plakátjukra (szemben ottani emberek egy részével, akik kiakadtak rajta, hogy milyen kommersz marketingfogást használnak).

Másrészt nincs nagy támogatottságuk a jelenlegi sajtóban. A Fidesz-közelinél egyértelműen csak érintőlegesen foglalkoznak velük (bár volt Schiffer interjú a Heti Válaszban), ahogy az MSZP-közelinél egy fokkal jobb a helyzet, de pl. az állítólag nagyon független Index gyakorlatilag ignorálja őket, olyan, mintha fizikai fájdalmat okozna nekik, ha le kell írni, hogy LMP. Eredetileg volt indexes újságíró, aki szimpatizált velük, őt ennek kapcsán irdatlanul lebaszták és áthelyezték gazdasági vagy külpol területre - erre a részére nem emlékszem a sztorinak. Hogy Új Péter vagy Spéder rühelli az LMP-t nem tudom, lényegtelen ebből a szempontból.

Karcolt lendület 2010.01.12. 23:12:36

@Ganaga:

Ennek két oka lehet, amennyire ismerem őket:
Egyrészt a tagság egy részében is megvan az a "nem nézek TV-t" értelmiségi gőg, amivel lenéznek mindent, ami kicsit is populáris. Nem mondom, Győzikét én sem érzem úgy, hogy bármilyen szinten el kellene ismernem, de mondjuk nem zaklatott fel, hogy gyerekarc került az egyik nyári plakátjukra (szemben ottani emberek egy részével, akik kiakadtak rajta, hogy milyen kommersz marketingfogást használnak).

Másrészt nincs nagy támogatottságuk a jelenlegi sajtóban. A Fidesz-közelinél egyértelműen csak érintőlegesen foglalkoznak velük (bár volt Schiffer interjú a Heti Válaszban), ahogy az MSZP-közelinél egy fokkal jobb a helyzet, de pl. az állítólag nagyon független Index gyakorlatilag ignorálja őket, olyan, mintha fizikai fájdalmat okozna nekik, ha le kell írni, hogy LMP. Eredetileg volt indexes újságíró, aki szimpatizált velük, őt ennek kapcsán irdatlanul lebaszták és áthelyezték gazdasági vagy külpol területre - erre a részére nem emlékszem a sztorinak. Hogy Új Péter vagy Spéder rühelli az LMP-t nem tudom, lényegtelen ebből a szempontból.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 23:18:41

@dzsaszper:
oké, de a bérlakások osztásánál nem csak a gyerek léte jelenthet előnyt. az is, természetesen. főleg ott, ahol az átlagnál jobbak a körülmények.

de mondjuk egy leszakadó térségben nem feltétlen jó ez. hogy az kap lakást, akinek sok gyereke van. egy leszakadó térség simán mondhatná azt, hogy várja egyszerűen a fiatalokat. azokat is akik még nem akarnak gyereket, de mondjuk rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel, és kezdvező körülmények között juthatnak bérlakáshoz. és ők tudják azt a kistérséget felzárkóztatni.

de itt nem lehet ugyanazt a stratégiát követni, mert van ahová kis gyerekek kellenek, van ahová egyáltalán nem kellenek. hanem inkább fiatalok kellenek. van ahová magasan képzett műszaki értelmiség kell.

az állami szocpollal pont az a baj, hogy mindenkinek adni akar, semmiféle prioritást nem szab, mert nem szabhat, az ellentétes volna az alkotmánnyal. de az önkormányzat mondhatja azt, hogy várunk ide mérnököket. vagy szakmunkásokat. és lehet jönni családdal. vagy anélkül. hogy az ne menjen el külföldre, hanem maradjon az országban.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 23:42:10

magyarán minden kistérségnek, és városnak magának kell megszabni a prioritásokat. nem akarok offtopic fejtegetésekbe bocsátkozni, mert a probléma megint csak ugyanaz, hogy az egyes térségek, és kistérségek nem nagyon gondolkodnak, hanem várják a központi tervutasításokat. nincs valódi önkormányzatiság.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 00:46:21

@Letícia:
Jó lenne tudni, hogy ezeket a telefonos konzerv-hívásokat DARABRA vagy PERCRE kell fizetniük a (nagyon) drága pártjainknak?
Mert ugyebár, ha darabra, akkor lazán mehet a kinyomás, ÁMDE HA netán percre ... nos, akkor elég LETAKARNI a telót - csak hadd ketyegjen nekik szépen a számláló...

clownfish 2010.01.13. 01:27:30

reméljük, hogy csak az szdsz-es szavazók ragadnak majd át az mdf-re, és semmi más, ami miatt az szdsz azzá vált, ami. félek, hogy nem így lesz. :(

steverubellreborn 2010.01.13. 02:11:39

Azt hiszem evvel behúzták maguknak a mattot. Ibolyka kanyec.De előtte még megpróbáljék újraéleszteni Feri és a Strabag Demokraták pénzéből.

steverubellreborn 2010.01.13. 02:15:07

Jön a Reformok kritikus tömege Kapolyi és Feri pénzéből.D
Vajon most ki hallgatja le őket?

Kevercs 2010.01.13. 07:42:20

Kedves Gábor !

Vegyük már tudomásul, hogy a "másik
oldal" teljesen más logika alapján" építkezik, mint a FIDESZ. A politikai
kultúrához tartozik, hogy lehetőség
szerint beszélő-viszonyban kell lennie
a magukat demokratikusnak tartó
erőknek.

radala 2010.01.13. 08:51:51

@fabaszorult: Az osztrák FPÖ Haider előtt egy liberális párt volt. Volt koalícióban az SPÖ-vel 83-87-ig (ha jól tudom pont Haider pártelnökké választása miatt szakadt meg ez a koalíció).
Ez szerintem bőven übereli az MDF-et. De Mo-n szinte minden párt forgott ekkorákat, hogy lehet mondjuk az mszp-t baloldalinak gondolni a legvéresebb thatcherista politikával? Mi a helyzet a 90-es és a 94-es szdsz-szel.
Szerintem nem az oldalváltás a baj az mdf-fel, hanem az igénytelenség.
De még ez sem baj, ha ez az ára az mszp kicsinálásának (demokratikus fölszámolásának)

radala 2010.01.13. 09:02:05

@bastian: :-)
ez nagyon vicces volt, bár gondolom ez egy népi mondás, de még nem hallottam.
Amúgy viszont bármennyire utálom az szdsz-t és most már az mdf-et is, azért szerintem az utódpártnál még mindig jobb. Bármekkora mocsok is valaki, de legalább nem az utódpárt.

Pentvalley 2010.01.13. 09:09:50

Facebook rulez!
Nem leszek rajta az MDF listán!-csoport
Kit várnak:
Emberek, akiknek nincs elég pénzük, hogy felkerüljenek az MDF listára.
Vagy nem akarnak ilyen társaságba keveredni:
belharcokban kivérzett konzervatívok
ex-szocialista neoliberális miniszter
ex-szdsz politikusok
ex-kisgazdák
ex-politikai tanácsadók
Akinek van pénze, hogy az embereit beültesse az MDF frakcióba: Gyurcsány Ferenc, Kapolyi László

www.facebook.com/group.php?gid=251744422071&ref=nf&v=info#

radala 2010.01.13. 09:11:34

@IGe: Szerintem amit az MDF csinál az egy nagyon logikus és sikerrel kecsegtető húzás. Azok, akik nem a Fideszt vagy a Jobbikot választják azok csak szavakban finnyásak. Bármit is mondanak a valóságban semmi más nem motiválja őket, mint ne a Zorbán. Egészen biztos vagyok benne, hogy a mai mdf szavazókhoz sima összeadással, minden korrekciós faktor nélkül hozzá lehet adni az szdsz szavazókat. Ráadásul egy mdf szavazó sem veszik el. Egy olyan ember, aki szerint Bokros egy valaki, az simán egy fanatikus hívő. Ez már egy atombiztos tábor. A gond továbbra is az, hogy ezek tuti szavaznak, de dolgozni senki nem fog közülük, szóval a kopogtatókat még mindig nem értem honnan lesznek meg. No persze sok pénzből biztos tuti adatbázisokat lehet venni. Meg persze az szdsznek vannak is tuti adatbázisai.

radala 2010.01.13. 09:25:13

@Diocles: Maximálisan egyetértek, de a Magyar-Kuncze páros az pont az MDNP, Retkes meg a Lezsák. Akkor sem értettem, hogy miért ez történik, de nyilván még a leggyengébb pártszervezet is sokat ér.
Szóval az mdf most a 98-as Fidesz stratégiát majmolja. Van itt valami titok, amit mi nem beavatottak nem érthetünk. Mondjuk az, hogy Kuncze-Magyar neve hoz 50 ezer szavazatot, de Retkes adatbázisa meg tartalmaz 50 000 potenciális kopogtatót. Mondjuk a 98-as Fidesznél mások voltak a nagyságrendek, de akkor meg az akkori MDF egy baromi erős tagsággal rendelkezett a Fidesz meg konkrétan semekkorával.

radala 2010.01.13. 09:34:01

@Karcolt lendület: "Persze az erre alapozó kampány ugyanúgy populista, mint a Fidesz és az MSZP nyugdíjak körüli kavarása, csak nem a választók pénztárcáját célozza, hanem a hiúságukat, a büszkeségüket a független gondolkozásra és a másoknál nagyobb eszükre."
Jujj de kár, hogy ezt a mondatot nem én írtam. Pont erre gondoltam:-)

dzsaszper 2010.01.13. 09:35:23

@[nev]:
1. nem lesz a semmiből mérnök, ahhoz úgy 23 évvel korábban csecsemő is kell. Vagy bevándorló. "tmenetileg dönthetünk úgy, hogy mivel kevés a gyerek, csak a bevándorlókra építünk, de hosszútávon nem egy egészséges társadalom, ami erre áll rá

2. nem csak mérnökök kellenek 20 év múlva, hanem általában kevesebb lesz az, aki bármiféle közterhet visel.

3, épp ezért a gyermekvállalás elismerése, ösztönzése, vagy ennek hiánya, ha kb 20 éves késleltetéssel is, de közvetlenül hatással van a nyugdíjrendszerre.

4. épp ezekért a lakásproblémától függetlenül is el kellene ismerni a gyermekvállalást (legalábbis aminek nem a segélygyűjtés az első számú célja). Méghozzá annyira, hogy néhány éven belül forduljon a trend...

radala 2010.01.13. 09:40:07

@dzsaszper: Én ezzel maximálisan egyetértek, bár elképzelhető lenne egy olyan rendszer, ahol nem a munka, hanem a termelés lenne adóztatva. A termelés az folyamatosan nő, szóval szerintem azért nem az éhhalál fenyegeti a nyugdíjasokat, inkább csak a rendszer van rosszul kitalálva.

Periksz 2010.01.13. 09:50:26

A commentek alapján újabb Ibolya-jelzővel gazdagodott nyelvünk, az „európai értelemben vett” meg a „normális” stb. mellé mostantól a „g u b e r á l ó kukabúvár” is a zelnökasszony monopóliuma. A roncsderbi mellé szíves használatra felajánlom a „politikai dögkút” megkapó fogalmát is.
Az SZDF hasonló tüneteket produkál, mint pl. az ukrán politikai élet. Ott ugyanis a mostani elnökválasztásra, kihasználva az általános undort, bejelentkezett egy jelölt, bizonyos Vaszil Vasziljevics Protivszih. Emberünk nemrég nevet változtatott, így új nevének jelentése: mindenki ellen. Pár százalék garantált.
Ibolya, azaz Somogyi meg hasonlóképp arra gyúr, hogy minél több „jajjcsakazorbánne”- szavazatot lenyúljon.
Vagy kiérdemeljen, ízlés kérdése.

Zoltchy (törölt) 2010.01.13. 10:29:40

Roman Polanski egyszer azt mondta, hogy a valóság folyton rácáfol a képzeletre és ez valahogy mindig elveszi az ember munkakedvét.

Jelenlegi erkölcseinkkel kapcsolatban a végén mindig ugyanaz derül ki:
"Igen, van az a pénz"

apácai 2010.01.13. 10:51:53

A szükség törvényt bont, mondja a szólás. Hát ez történik most.
Olyan durva elfajulások vannak politikai szinten is, hogy kénytelenek még ilyen kompromisszumokra is. Amikor jön az ár, akkor nem jó szélen lenni, inkább középen.
Ne kérjünk számon olyat másoktól, amit mi sem tennénk meg. Talán mindenki úgy él, gondolkozik és viselkedik, mint 20 éve? Kétlem. A fejlődés akkor is történik, ha nem veszünk róla tudomást, legfeljebb lemaradunk.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 10:56:12

@dzsaszper:
a mérnök csak egy példa. mondjuk szamossályiban élnek a romák a szamos folyó egyik kanyarulatában. ott nem feltétlen azt kell mondani, hogy az kapjon lakástámogatást, akinek sok gyereke van. hanem mondjuk azt, hogy kapjon egy pedagógus házaspár. kapnak egy szolgálati lakást, háztájit gyakorlatilag ingyen, csak menjenek oda. azért hogy a gyerekek az első két osztályt képesek legyenek helyben kijárni. és úgy menjenek a járási iskolába, hogy tudnak írni, értő módon olvasni, számolni.

de ugye ki megy oda. vagy nagyon fiatalok, mondjuk 21 évesek, a főiskola után, nincsenek előítéleteik, és végtelen elszántak, és akkor esetleg pár évre leköltöznek. vagy mondjuk egy idősebb pedagógus házaspár nyugdíj előtt, mondjuk 55 évesek, ahol a gyerekek már önállóak. és akkor megnézik az ottani romákat, aztán vagy egymásra találnak, vagy nem.

én nem azt mondom, hogy ez egyszerűen megy, de mehetne éppen. de ehhez az kell, hogy ne az állam akarja szabályozni ezt, hanem a helyiek.

nekem meggyőződésem, hogy a gyermekvállalást a társadalomnak nem készpénzzel kell elismernie. ez a rendszer nem jó. mert ez éppen a leszakadó rétegeknél eredményezi a legnagyobb népességnövekedést. és ez nyilván nem tarható.

hanem a gyermekjóléti intézmények magas szinten tartásával kell ezt elérni. úgy, hogy mondjuk a járásban, vagy a városban legyen egy szuper iskola. úgy, hogy mondjuk ne 1 eurot költsük naponta gyermekétkeztetésre, hanem mondjuk 10 eurot. de akkor ne járjon a családi pótlék, vagy ne járjon annyi. viszont a gyerekek kapjanak rendes ételt. minden gyerek. és persze, akinek a 10 euros koszt nem jó az mehessen a legjobb étterembe enni, de természetbeli támogatások járjanak valamilyen normatív rendszerben, és nem készpénz. és a gyerek ezt kapja meg az iskolába. adott esetben kapjon ruhát, cipőt, az iskola logójával, és azt a roma gyerek is büszkén hordhassa. nyilván akinek van pénze arra, hogy más ruhát is vegyen, és már unja az egyenruhát, akkor az járhasson a legújabb divat szerint. de ez kisiskolás korban nem annyira fontos. és bizonyos kor után a gyerekek kaphatnak tanulmányi hitelt, vagy ösztöndíjat. tanulni kell, sportolni, és jól viselkedni. és ehhez kellenek az állami programok. hogy ezek azokban a térségekben és kistérségekben is működjenek, ahol egyébként nem tudnának működni. ez az állami felelősség. a működés minimális szinten tartása, vagy inkább magas szinten tartása.

az unió meg majd fejleszt. és a helyiek meg majd hozzáteszik az önrészt. gdp arányos önrész kellene. mondjuk én hasznosabbnak tartanám, ha az uniós támogatások alacsony kamatozású és hosszú lejáratú világbanki kölcsönök lennének, mert akkor a jelenleginél több pénzt lehetne osztani, és a megtérülés is biztosabb lenne. nekem erős a gyanúm, hogy a vissza nem térítendő támogatás a soha meg nem térülő beruházás szinonimája.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 11:09:24

@IGe:
IGen, IDE is illik, hogy: a kevesebb több lenne...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 11:13:34

@[nev]: "a vissza nem térítendő támogatás a soha meg nem térülő beruházás szinonimája."

Ja, a "nonprofit" meg annak, hogy:
- "annyi a(z ön)költségünk, hogy nem is fizetünk nyereségadót... (-csak SZJA-t ;)"
:(((

[nev] (törölt) 2010.01.13. 11:23:23

@1.szolo (B.A.):
nyilván jogokat kell adni a piaci szereplőknek, hogy rendelkezzenek a nyereségadóról, és azt közcélokra felhasználhassák. és akkor azt be fogják forgatni az egészségügyi alapellátásba (a megelőzésbe), és a szakoktatásba. az oktatásban alapképzés, az egészségügyben a szakellátás (a gyógyítás) állami feladat, illetve egyházi. de az eü alapellátást, és a szakképzést lehet is piacosítani, sőt kell is.

ugye itt a probléma az, hogy az egyik brancs azt mondja, hogy mindent piacosítani, a másik meg azt, hogy mindent államosítani.

demokráciában a közhatalom osztott. és akkor meg kellene mondani, hogy mi az unió, az állam, a város, a piac feladata, mi az állampolgár egyéni felelőssége, és milyen célokat szolgálnak a közintézmények. jelenleg egyik párt sem akarja, illetve nem tudja ezeket megmondani.

novákandris 2010.01.13. 11:33:54

"Tényleg lehet, hogy a szocialisták felismerték: az MDF veszélyesen közel került hozzájuk (és szavazóikhoz)."

Lehet.
Viszont a pletykák arról szólnak, hogy Gyurcsány és Kapolyi dobta össze az MDF kampánypénzét.

A másik értelmezés ezért az, hogy az MSZP-s oligarchák manővere mindaz, ami most az MDF körül történik. Aki az MDF-re szavaz, az is az MSZP-re szavaz.

apácai 2010.01.13. 11:37:46

Olyan környéken lakom, ahol gyakori a több gyerekes család. A közhiedelemmel ellentétben nem a romákra jellemző a Gyesért, családip. gyereket vállalás. Úgy mondhatnám, inkább az alul képzett társ. réteg sajátja. A fiatalok többsége nem tanul, még ha tanköteles koráig iskolába jár is. Mert ott a föld( nem feltétlen saját), a napszámból jól ki lehet jönni. Így is nőnek fel sokan, ezzel a szemlélettel. Aztán persze a lányok szülnek korán, el is várják tőlük. Gyakran még élettársa sincs, végül is modern világban élünk!
A vidék hihetetlenül felelőtlen bizonyos szempontból. Az emberek nagy része élhetetlen, mert nem tervezi az életét. Hiába próbálod neki megmagyarázni, meg sem hallgat. Nem véletlen, hogy sok fiatal menekül a szülőhelyéről, nekik van esélyük. Esélyük, amivel vagy élnek, vagy nem, mert az ember a viselkedési sémát elsősorban a szüleitől látja.

bee-lah 2010.01.13. 11:42:35

A Fidesz irányváltást (én) nem érezem akkora durranásnak...
a kezdeti szociálliberálisból - miután a szdsz elszívta azon az oldalon a levegőt - átment nemzeti-liberálisba...
Közben az MDF összement, az szdsz le stoppolta a liberális jelzőt (és a lopásokat... :) ) így a "nemzeti" jelzőt emelték ki... de hogy nem lesz mindig így, arra szvsz a KDNP a jel...
a KDNP lesz a konzervatív, a Fidesz meg a liberális része a pártszövetségnek...
a mikorra nem tudok felelni: előszört ki kell kopjon az szdsz "liberalizmusa " a fejekből...

Arra azért kiváncsi lennék, hogy alakult volna mindez, ha anno az szdsz a nemzeti liberalizmus felé billen, ha az a fránya fasiztaveszély ezt nem akadályozta meg... Lehet, hogy ma csak az öregebbek emlékeznének a Fideszre? :)

A topichoz: :)
Arra is kiváncsi vagyok, meddig tart még az mdf "haláltánca"? mert ezzel gyakorlatilag megalakult az "olajfa koalíció" csak még nem találtak nevet, ezért jobbhíján az mdf-et használják...
aztán a választások után hirtelen Liberális Demokrata Párt-ként fog előszökkenni... (de lehet, hogy még a kampányban)

(kiváncsi vagyok tölgyes-mester észrevételeire :) )

Bí.

Yasashi Tanuki 2010.01.13. 11:51:04

Az ATV úgy tudja:)
"Egyes MDF-s és sajtóhírek szerint az MDF kopogtatócéduláit a Hit Gyülekezete aktivistái gyűjtik össze, ám Hit Gyülekezete közeli forrásunk kijelentette: nincs MDF - Hit Gyülekezete egyezség."

atv.hu/cikk/20100113_demokratikus_centrum_lesz_az_mdf_bol_es_az_szdsz_bol

radala 2010.01.13. 11:56:24

@apácai: Egyszer olvastam valahol, hogy sok gyerek alul meg fölül van. Azt hiszem a diplomás nőknek is több gyerekük van az átlagnál, meg a 8 általánososoknak is. Amúgy rémlik, mintha azt is hallottam volna, hogy Franciaországban is pont ez a helyzet. Nekem is viszonylag sok (4) gyerekem van éppen ezért sok sokgyerekest is ismerek, mind Mo-n mind itt Ausztriában inkább középosztálybeli értelmiségiek, mint mások. Ez persze nem egy minta, hisz az ismerőseim csaknem 100 % középosztálybeli...
Van itt egy nagyon érdekes kicsit sem friss elemzés.
Rettentő meggyőző. Ezek szerint igenis több volt mszp szavazó van a jobbiknál, mint fidesz, az LMP csak az szdsz szavazókat szerezte meg, az mdf-nek meg gyakorlatilag csak volt balos szavazói vannak még 2006-hoz képest is.
konzervatorium.blog.hu/2009/07/01/atigazolok_es_otthonmaradok_a_partok_szavazotaborainak_valtozasai_2006_2009

dzsaszper 2010.01.13. 12:34:47

@[nev]: a készpénz szerintem sem jó megoldás. Szerintem az adókedvezmény a legjobb. A szocpol sem rossz, csak munkaviszonyhoz vagy legalábbis legális nem segély jövedelmhez kellett volna/kellene kötni.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy csak a gyermekjóléti intézmények magas nívón tartása lenne a jó megoldás. Ezzel gyakorlatilag minden szülőt felelőtlennek nézne az állam. A gyermekjóléti intézményekben pedig könnyen el lehetne mutyizni az oda érkező összegeket, inkább jusson el közvetlenül a családhoz egy jelentős rész -- de ennek legyen a feltétele az, hogy legalább az egyik szülő keres.

apácai 2010.01.13. 12:35:33

Nekem is több gyerekem van az átlagnál,7. Egy egyetemen tanul, a többi még alsóbb iskolában. Nálunk a gyerekek felé a minimum követelés az érettségi+val.szakma. És az a szomorú, hogy ezt sok szülővel nem tudom elfogadtatni. Igaz nekem is azt mondták, amikor GYED ideje alatt jelentkeztem egy tanfolyamra, hogy mit akarok én, ilyen "öregen" tanulni? Azóta még egy szakmát kitanultam, persze nem volt ismeretlen számomra, csak bizonyítványom nem volt róla. Most van 3 szakmám. Mind olyan, amivel bármikor találnék munkát. Persze most is van állásom, méghozzá abban a szakmában, amit középiskolában tanultam. Sokan irigyelnek a fizetésem miatt, ami csak itt számít magasnak, de semmit sem tesznek magukért. Egy ilyen közegben felnövő generációra hogyan építhet a társadalom?

[nev] (törölt) 2010.01.13. 12:36:01

én az összes elmezővel ellentétben (mondjuk nem vagyok elemző, szóval nyugodtan lehetek velük ellentétben) kétpárti parlamentet jósolok.

úgy látom, hogy a jobbik egyáltalán nem biztos befutó. ezen regresszió analízis szerint a jobbik szavazóbázisa az ep választásokon az összes szavazó körében:
-- 2,2% ex mszp
-- 1,9% ex fidesz
-- 1,3% ex miép
-- 0,4% ex mdf

na most az ep választáson nem volt érdekes, hogy a kedvenc párt sokat kap, vagy keveset. sok volt átszavazás. de az ogy választásokon az átszavazás helyett a távolmaradás fog érvényesülni.

a jobbiknak a teljes lakosság körében 2-3% biztos szavazója van. és ez vagy éppen elég lesz a bejutásra, vagy éppen nem lesz. a kérdés az, hogy a jobbik a bizonytalanokat majd megszólítja, vagy épp ellenkezőleg elriasztja.

ugyanez ez mdf esetén:
-- 0,7% ex szdsz
-- 0,6% ex mdf
-- 0,4% ex mszp
-- 0,1% ex fidesz

szerintem ehhez a bázishoz az mdf élére egy kívülről jövő integratív személyiséget kellett volna választani, aki leginkább szerintem habsburg györgy lehetett volna.

az szdsz pedig akkor lett volna esélyes, ha egy felvilágosult baloldali pártként tudta volna magát pozícionálni fodorral.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.13. 12:46:47

Dávid Ibolya 1997-ben például a parlamentben azt mondta, hogy a "Bokros-csomag az elmúlt évben olyan károkat okozott, hogy háborús években volt ehhez hasonló mértékű népességfogyás Magyarországon". Bokros/háborús pusztítás, nemzetromlás.
Érdekes mondat, mint ahogy az is érdekes, hogy miket mondott az szdsz-ről anno, ebből nem következik más, mint hogy megbízói most mást követelnek tőle illetve a megbízatás teljesítéséhez más taktika kell.
Ez azonban senkit ne bizonytalanítson el az mdf hívek közül, a magyar választók zöme buta mint a tök és képtelen a tegnapelőtti vacsoránál régebbi dolgokra emlékezni.
Tehát a taktika bejöhet.
Üdv Pelikán

[nev] (törölt) 2010.01.13. 12:54:02

@dzsaszper:
pont azért kellene, hogy a pénz legalább részben a piacról érkezzen. nyilván ha a telekom veszi meg az iskolaszámítógépet direktben (nem pusztán jótéteményből, hanem úgy, hogy leírja a nyereségadóból), és a telekom pályáztat, és az "adományozásokban" verseng a többi multival, akkor kevésbé lesz a rendszer pazaló. nyilván úgy lesz gép, hogy lesz mellé ember (technika) tanár is. és annyi gép lesz, amennyi nagyjából kell.

itt elő kellene írni, hogy mi a közhasznú, és mi a kiemelten közhasznú. előbbit az adóalapból, utóbbit az adóból kellene leírni. a dologi kiadásokat majdnem egészében lehetne a piacról fedezni. ami jelentősen csökkentené a mutyit.

ugye itt az a cég tudna csalni, akinek a piacon amúgy is jól megy, és az elcsalható pénzek mértéke felülről korlátos, ráadásul pont az tudna csalni, akinek a legkevésbé érné meg. szóval az, hogy a piac direktben finanszírozza a közintézményeket szerintem nem jó, hanem szuper jó.

persze itt leginkább műszaki oldalról érkezne a segítség, mert a piac leginkább a műszaki értelmiség kinevlésében érdekelt. a humán oldalról viszont ott lenne az egyház, és az állam. az állam az utolsó mentsvár lenne, de ott lenne.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:02:04

@dzsaszper:
az adókedvezménnyel az a baj, hogy pont oda nem jut, ahová kellene, hogy jusson.

ma durván 1 euro jut közétkeztetésre, amiből valami moslékot löknek a gyerekek elé. mert abból a normatívából így tud szuper nyereséges lenni. és úgy működik, hogy nyilván egy gyerek se számolja meg, hogy mennyi sárgaborsó van abban főzelékben. hanem eszik, nem eszik, nem kap mást. az van, hogy a gyerekek egy része elmegy a mekibe, a többiek meg elmehetnek a sunyiba. na most akkor nem kell csodálkozni, hogy egyes hátrányos helyzetű gyerekek brutál agresszívak.

nem értem, hogy miért nem emeljük meg durván a normatívát. és miért nem adunk rendes ételt minden gyereknek. olyat, ami a középosztálybelinek is jó. lehet, hogy kevesebben mennek majd a mekibe, de az is lehet, hogy nem. szóval az adókedvezmény logikája szerintem durván antiszociális.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:06:47

persze ez iskolája válogatja. nyilván van olyan iskola, ahol ez nem probléma. de az ország iskoláinak jelentős részében a közétkeztetés rendkívül elavult. akár itt is lehetne bevonni a piacot, hogy az éttermek legyenek a közintézmények beszállítói. public-private partnership csak nem magyar módra. na de nem akarok megint offtopic lenni.

dzsaszper 2010.01.13. 13:08:50

@[nev]: a gyerekétkeztetési normatíva és a gyerekétkeztetés helyzete egy külön ügy. Teljesen egyetértek, hogy ott IS tarthatatlan a helyzet.

dzsaszper 2010.01.13. 13:11:24

@[nev]: hová nem jut el az adókedvezmény?

amúgy meg a multikat is meg kell próbálni bevonni, de csak korlátozottan építenék rájuk. Nem lenne jó a még nagyobb multi-függőség irányába mozdulni. Szerény véleményem szerint így is túlságosan kinyalja a kormányzat a multik seggét...

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:20:14

@dzsaszper:
az adókedvezmény a multiknál dolgozóknak jó, és a közalkalmazottaknak. mert az átlagnál magasabb bejelentett bérük van.

aki maszeknál dolgozik az többnyire minimálbérrel van bejelentve, "mert így éri meg". van egy csomó család, ahol egy kereső van, mert a nő nem dolgozik, gyereket nevel. később már nem tud, vagy nem akar visszamenni a munkahelyére. (mondjuk utóbbi nem feltétlen jó).

és megint vannak családok, ahol egyetlen kereső sincs. ezekben egyikben sem jó az adókedvezmény.

azt, hogy valaki dolgozik, és mellette még gyereket is nevel úgy lehetne elismerni, hogy az szja-ról nagyobb mértékbe lehetne rendelkezni. és akkor azt fel lehetne ajánlani az állatkertnek, ahol örökbe lehetne fogadni a vizilovat. na most ahol nincs kereső, ott pont nem tudnák így örökbefogadni a vizilovat. sag schon. szóval inkább jelképesen ismerés volna ez.

a multiknál pedig a jelenlegi adókedvezményt válhatná fel az adóról való rendelkezés intézménye. tehát készpénz (adókedvezmény) helyett természetbeli juttatásokat, és jogokat.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:22:42

a viziló persze csak egy példa.

CSENDES 2010.01.13. 13:23:44

A VDSZSZ csatlakozott a BKV sztrájkhoz. Miért nem csodálkozom? Holnap 4-től 8-ig b...sza el a közlekedést...

apácai 2010.01.13. 13:25:43

Dávid Ibolya '97-ben mondott, amit mondott, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. Azóta az MDF sem ugyan az a párt.
Az adókedvezmény önmagában jó, ha nem irreális( 10ezer/gyerek). Jobban ösztönöz a legális munkára, mint bármi.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:33:56

szerintem havi 10 ezernél jóval magasabb összeggel kellene növelni az egy gyermekre jutó normatívát az összes közintézményben. különösen az iskolákban. akár a szülői munkaközösség, akár az iskolaszék képes lenne felügyelni a pénzköltést.

és akkor ebből minden gyerek részesül. az is aki nagycsaládban nő fel, az is aki kicsiben. az is aki szegényben, az is aki gazdagban. nyilván nem az alapján kell támogatni a gyerekeket, hogy hová születik. én értem, mindenki meg akarja magyarázni, hogy miért őt támogassák. szerintem itt egy szóbeli vállveregetés elég lenne a politika részéről.

radala 2010.01.13. 13:34:17

@apácai: 2002-ben a Fidesz azt ígérte, hogy 1 gyerek 1 millióig, 2 2-ig 3 3 ig adómentes lesz. Persze a 19 000 Ft a nyugdíjasoknak eredményesebb ígéret volt.

radala 2010.01.13. 13:37:54

@CSENDES: Nem szoktam, de most éppen egyetértek a VDSZSZ-szel. A szolidaritási sztrájk egy szép dolog.
Mondjuk én alapból a világ összes sztrájkjával egyetértek.

apácai 2010.01.13. 13:39:09

Jól hangzik az adómentes szint, csak nehéz megkeresni. Találni, meg főleg.

radala 2010.01.13. 13:40:08

@radala: Bocs szóval, akkor a VDSZSZ-szel is egyet szoktam érteni, csak ez a fránya mérsékeltség látszata az, ami miatt ilyen hülye ellentmondásokba keveredem.:-)
Összefoglalva: sztrájk jó, értem?

apácai 2010.01.13. 13:42:39

A sztrájkkal, mint olyannal egyet lehet érteni, de ami értelmetlen, az értelmetlen.
De sokan örülnének, ha csak 13%-al növekedne a nettójuk. Eszükbe nem jutna sztrájkolni.

radala 2010.01.13. 13:44:02

@apácai: ja a hétmilliót biztos nehéz megkeresni:-) De azt nem is ígérték. Ha mindkét szülő dolgozik, akkor azért nem olyan nagy kihívás a bruttó 3 milla.
Két tanár is megkeresi bőven. Az adókedvezménynél meg szerintem nem föltétlen cél, hogy minden adózó autómatikusan az egészet igénybe tudja venni.
Aki többet keres, az jó eséllyel olyan gyerekeket nevel, akik maguk is többet fognak keresni és adózni, szóval ez nem igazságtalanság egy kicsit sem.

radala 2010.01.13. 13:45:50

@apácai: én azt hallottam a rádióban, hogy 13 %-kal csökken. Nöni csak a szuperbruttósítás miatt nö néhány alacsonykeresetünek, de nem a buszsoföröknek.

apácai 2010.01.13. 14:03:39

Nem magamról beszéltem adó kedvezmény ügyben. Sok ismerősöm van, aki papíron, aztán meg később kézhez is csak minimálbért kapott( mivel ez állt a szerződésében). Ők sosem vehettek igénybe kedvezményt.

apácai 2010.01.13. 14:10:35

A BKV-nál évente új kollektív szerződést készítettek. A tavalyi szerint egyéb juttatásként szerepelt étkezési támogatás, egyebek, ami az újban nincs. Ezt követelik, de nem veszik figyelembe azt, hogy a kapott bér és juttatások összege nettóban nagyobb 13%-al, mint a tavalyi évben. Ezért van a sztrájk, vagyis ennek ürügyén, de vajon milyen szándékkal?

radala 2010.01.13. 14:12:14

@apácai: Ez nem igaz, ők is igénybe vehettek kedvezményt, amíg a "Fidesz-rendszer" volt. Addig ugyanis a minimálbér is adóköteles volt, ami teljesen rendben is van, aki dolgozik adózzon.

radala 2010.01.13. 14:14:48

@apácai: Talán ezért
"Sztrájkoltassuk meg a sofőröket, mutassuk meg, hogy jó szakszervezeti vezetők vagyunk, tegyünk be ezeknek, aztán majd jönnek Orbánék, és szeretni fognak minket."
hetivalasz.hu/jegyzet/nem-verzik-a-szivem-a-bkv-soforokert-26463/

radala 2010.01.13. 14:29:47

@radala: Magyarán a minimálbér adómentessé tétele volt az elsö "családellenes" intézkedése az mszp-nek, mert csak annak adtak, akinek nem volt gyereke.

apácai 2010.01.13. 14:31:03

@radala: Igénybe lehetett volna venni, de a minimálbér összegéig 20% adójóváírás illette meg a munkavállalót. Csak a pontosság kedvéért.

bee-lah 2010.01.13. 14:32:06

@apácai:
10ezer/gyerek/hó/szülő :)
ezt így elfogadnám minimum programnak...
de inkább a gyerek/millió/év...

Bí.

apácai 2010.01.13. 14:33:31

@radala: 1991-től létezik alkalmazotti kedvezmény, ami a minimálbért mentesíti( ma már csak részben) az adófizetés alól.

apácai 2010.01.13. 14:37:46

@bee-lah:
Kéretik továbbítani a saját képviselőnek. Én is szívesen venném, még az is elég volna, ha 1 millió összjövedelemig lenne. Persze keresőnként, feltételezve, hogy két keresős családról beszélünk. Ja, és az alkalmazotti kedvezményen felül.

radala 2010.01.13. 14:43:41

@apácai: Akkor engem megvezettek.
Vagy ha idöm engedi utánanézek, mert 100 %-ig biztos voltam, abban, amit leírtam, sőt arra is emlékszem, hogy anno az indexen sokat vitatkoztam ezen, hogy az adókedvezmény csak a gazdagoknak jó. Azt akarom mondani ezzel, hogy határozottan emlékszem, hogy valaha képben voltam az ügyben még számolgattam is létező adatokkal, ergo nem hiszem, amit írsz. Nem volt mindig adómentes a minimálbér.

radala 2010.01.13. 14:45:51

@apácai: Mi továbbítandó van ezen Fidesz alatt 12 000 /gyerek/hó volt az adókedvezmény 3 gyereknél, vagy itt is megszépítette az idő:-)

apácai 2010.01.13. 14:53:43

a-munkaado-lapja.cegnet.hu/2002/9/a-minimalber-adoterhenek-csokkentese
Ezen az oldalon minden le van írva az adójóváírásról.
Jó böngészést!

apácai 2010.01.13. 14:55:40

@radala:
Pontosítás.
10 ezer/ gyerek. Szülők között megosztható.

radala 2010.01.13. 15:04:42

@apácai: Ok ha jól értem havi max 3000 Ft volt max 10 %. Szerintem 18 %-osnál kisebb kulcs soha nem volt Mo-n.
Maradjunk annyiban, hogy továbbra is 100%-ig biztos vagyok benne, hogy két minimálbéres OV idején legalább 2 gyerekre tuti 100 %-ig igénybe vehette a családi adókedvezményt.
Ha nem így volt, akkor is így van:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 15:13:53

@apácai:
De minek (bármit is) megosztani, ha CSALÁDI (pláne EGY kulcsos;)) adó van?!

radala 2010.01.13. 15:18:49

@1.szolo (B.A.): Akkor semmit, de nem az van. Sőt OV azt mondta, hogy két elképzelés van az egykulcsos egyszerű, meg az ö lieblinge a családi. Én a kettőt egyszerre még nem hallottam, de támogatnám, feltéve, hogy nem az mdf javasolja:-) Ez csak visszatérés a topikhoz.

Isakson26 2010.01.13. 15:53:59

@radala: hozzászólva az elöbbiekhez...

hetivalasz.hu/itthon/szinglik-panikban-26324

elgondolkodtató....:(

radala 2010.01.13. 16:13:36

@Isakson26: Ijesztő. Múltkor hallottam, hogy csak minden negyedik német nő szül. Itt Ausztriában a csoportomban 4 harmincon (32-38) fölüli nőből egynek sincs gyereke kettőnek stabil kapcsolata sem.
Mondjuk a legnagyobb baj Mo-n, hogy én pl senkit nem ismerek, aki részmunkaidőben dolgozna. Sőt valaki egyszer mondta, hogy 2 db 4 órás többe kerül a munkáltatónak, mint 1 db 8 órás. Ez persze érthető, de sürgősen megváltoztatandó.

radala 2010.01.13. 16:20:45

@radala: Itt a cikk alján az van, hogy a német nők 30 % nem szül, ez kb. pont az ellenkezője annak, amire én emlékszem. Mégis azt hiszem a minden 4. szül (nyilván mondjuk a 40 alattiak vagy valami egyéb kitétellel) is igaz lehet.

Isakson26 2010.01.13. 16:33:58

@radala: az unokatestvérem dolgozik részmunkaidőben 3 gyerek mellet. nem volt egyszerű elhelyezkednie. az baj, arról pofáznak, hogy az anyákat vissza kellene terelni a munka világába...na persze csak a legalapvetőbb feltételrendszer hiányzik hozzá(bölcsöde ovoda, részmunkaidő, stabil anyagi háttér). az unokahugomat már tavaj iratták be a bölcsibe közben most egy hete volt két éves....
arrólnem is beszélve hogy trend lett szingliség, hogy a gyerek meg a család hátráltató tényezővé vált a fiatalok felemelkedési pályáján. hozzá teszem nincs meg ebben a generációban(25-35) felelősségtudat, az áldozatvállalás.
én jó magam(25) szeretnék gyereket vagy hármat. A párom is vagy négyet de ilyen feltételrendszerben a 98 ezres hiv.tűzoltó fizetésemből nehezen tudnék eltartani 3 vagy 4 embert.

ezek buzik meg a nyugdíjjakkal vannak elfoglalva. elmennek a büdös picsába.

eredeti témához: 2006-ban az mdf-re szavaztam. most márvéletlenül se fogom odarakni az x-et.
ezek is elmennek a picsába...

dzsaszper 2010.01.13. 16:46:11

@apácai: amennyire értem, a 13%-at a 2010 januári, kollektív szerződés nélküli, csak a Munka törvénykönyve alapján számolták, nem pedig a 2009. decemberi, kollektív szerződés szerinti állapothoz képest.
Javítsatok ki, ha nem így van, forrással.
Ilyen javítás hiányában arra következtetek: jól hangzik, és akinek lukat lehet beszélni a hasába, az el is hiszi hogy a sofőrök milyen pénzsóvárak -- de amúgy ez a 13% egy irtó félrevezető és demagóg beszólás volt Horváth Csaba részéről.

dzsaszper 2010.01.13. 17:20:04

De ha a tavalyi nettó növekszik is átlag 13%-kal, akkor is tessék a nettó+juttatások összegét nézni, az hogy változik?
"the only statistics you can trust are those you falsified yourself" (Winston Churchill)

discretio 2010.01.13. 17:49:50

Ez a 3v koaliciója ( Vak Vezet Világtalant )

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.13. 22:21:01

@Isakson26:

"ezek buzik meg a nyugdíjjakkal vannak elfoglalva. elmennek a büdös picsába."

Ez egy kicsit képzavar! A buzik a p...a mennek?
Menjenek inkább egymás valagába!

....én kérek bocsánatot!

@apácai:

"Az adókedvezmény önmagában jó, ha nem irreális( 10ezer/gyerek). "

A 10 ezer valóban irreálisan kevés gyerekenként. Vagy nem így gondoltad?

steverubellreborn 2010.01.14. 00:07:22

@radala:
Azért az SZDSZ és az MDF porgramjában sok viélágnézeti különbség van, meg kérdés,hogy az SZDSZ nem az ellenkező hatást váltja ki a szavazókból, vagyis inkább nem szavaznak rá.

steverubellreborn 2010.01.14. 00:30:19

Azért az SZDSZ és az MDF programjában sok világnézeti különbség van, meg kérdés,hogy az SZDSZ vajon nem az ellenkező hatást váltja ki a szavazókból, vagyis inkább nem szavaznak rá.

radala 2010.01.14. 09:38:25

@Isakson26: Lesz ez még jobb is.
Amúgy bár itt valaki írta, hogy sokan csak szülnek bele a vakvilágba és ez rossz.
Szerintem a gyerekvállalás nem pénzkérdés. Most hirtelen nem tudom elképzelni, hogy hogyan is tartanánk el Mo-n egy közalkalmazotti fizetésből 4 gyereket, de 3-at csak sikerült. Tény, hogy hihetetlen nehezen, illetve akkor én nem éreztem, hogy nehéz lenne. Mindenesetre visszamenőleg baromira sajnálom magamat:-)
Mindenesetre nem hiszem, hogy kevésbé voltam boldog akkor mint most. Tény, hogy most baromira sokkal kevesebb a stressz, tuti, hogy a pénz az nagyon jó dolog.
Egy biztos kezdetben a gyerek nem olyan rettenetes költség, amire meg az lesz addigra talán jobb lesz, ha meg nem lesz jobb, akkor majd még többet dolgozol:-) Szóval, bár nem akarom azt mondani, hogy a gyerek az egy életcél, de szerintem kár ezt tervezgetni, úgysem látsz semeddig előre. Viszonylag drága háziállat a gyerek, de nagyon vicces, szerintem összességében kerül, amibe kerül megéri.

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.05. 00:14:01

Mi készül az MDF-ben?

Az, ami az SZDSZ-ben; összeomlás.

Ibike drága, vegye le végre a görcsös, májfoltos kicsi kezeit az MDF kormányáról! Különben magával viszi azt a sírba! Tudja jól, hogy a szeretettel is lehet ölni?!
Megéri? Antall József vajon mit mondana most Önnek Ibike?
Ibike drága, Ön egy közepesen klassz MILF, ennyi nem több.
süti beállítások módosítása