Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:59

Az utóbbi napokban a témahiányos kampányban meglepetészerűen tört elő a két választási forduló közötti visszalépések ügye. Ha jól rekonstruálom, az első mondat két politológustól érkezett, akik határozottan figyelmeztették az MSZP-t az általuk csapdahelyzetnek jellemzett szituáció közeledtére. Az elemzők szerint „az évtizedes Fidesz-MSZP szembenállással a hátunk mögött talán még nehezen elképzelhető, de a fő törésvonal áthelyeződhet a Jobbik és a többi párt közé, aminek egyébként még áldásos hatásai is lehetnek.” A téma bejárta a sajtót, különösen annak baloldali részét, hosszan írt róla a Népszabadság és a Hírszerző, aztán tegnap már egészen az MSZP miniszterelnök-jelöltjéig is elért. Mesterházy Attila szerint „korai még arról beszélni, visszalépnének-e a szocialista jelöltek a Fidesz javára”. Majd hozzátette: „A Fidesznek előbb bizonyítania kellene, hogy demokratikus párt, Orbán Viktornak pedig azt, hogy demokrata”.

Ebből az ívből sok mindenre következtethetünk. Nekem leginkább úgy tűnik, hogy kommunikációs előkészítése és tesztelése zajlik valaminek (mielőtt félreértene valaki: nem azt állítom, hogy ennek az első elemzés is része, de azt igen, hogy az MSZP "elgondolkozott"), amivel esetleg majd a két forduló között (vagy esetleg már korábban) állna elő a szocialista párt. Miután azonban erről biztosat nem tudunk, inkább nézzük meg, hogy lenne-e értelme egy ilyen akciónak.

Két kérdésről beszélhetünk rögtön: (1) az MSZP-nek érdeke lenne-e előjönni egy ilyen javaslattal, (2) van-e esélye annak, hogy MSZP-Fidesz visszalépésekre kerüljön sor? Az elsőre bizonytalan igen, a másodikra határozott nem a válaszom.

A szocialistáktól a szélsőjobb-ellenes összefogás gondolata nem lenne idegen, hiszen régóta ügybirtokosok ebben a témában; ellenben a Fideszt akár zavarba is hozhatná egy ilyen lelkes felajánlkozás. Mindez máris azonnal két erős érv a szocialisták számára az akció mellett, amelyet tovább indokolhat az a kalkuláció, hogy bár a Fidesz bizonyára óvatosan igyekezne kihátrálni ebből a furcsa barátságból, már önmagában a lehetőség felvetése is a Fideszt gyengítené. A kétharmad megakadályozásában például lehetne értelme egy ilyen ajánlatnak, amelynek azonban, lássuk be, azon a végtelenül cinikus felfogáson kellene alapulnia, hogy a bejelentő tudja: ezzel valójában azt erősíti meg, aki ellen való összefogásról beszél. A bizonytalanság innen származik: túl nagynak, veszélyesnek látszhat ez az ár.

Ha az MSZP valamilyen okból (itt a kívülről jövő nyomásgyakorlásnak, az úgynevezett „mértékadó közvéleménynek” és esetleg a „külföldnek” is lehet szerepe – ha másban nem, a hivatkozásban) mégis előáll a nagy gesztussal (amelyben azonban bizonyára valamiféle kölcsönösségi elvárás is lenne: a kerületek többségében az MSZP lép vissza a Fidesz javára, de mondjuk minden negyedik helyen lehetne ez fordítva), megítélésem szerint az MSZP-Fidesz megállapodásnak az esélye ezzel szinte semmit nem növekedne. Leginkább azért, mert egyszerűen nem alkalmas arra, ami a kimondott célja. Legalább három okból:

(1) Választói szinten egy ilyen együttműködés ma korlátozott hatásfokú – ráadásul kontraproduktív - lenne. Olyan nincs, hogy több mint egy évtizede ősellenségek vagyunk (mindkét oldalról), aztán hirtelen április 12-én bejelentjük: kérjük szavazóinkat, hogy a második fordulóban arra a jelöltre adják inkább voksukat, akinek pártjával szemben eddig politizáltunk. Az MSZP és a Fidesz első fordulós szavazatai közösen támogatott jelölt esetén a második fordulóra messze nem lennének összeadhatók. Aki őszintén gondolkozik egy ilyen együttműködésben, annak sokkal korábban fel kell készítenie erre a választóit – ha ezt nem teszi meg, okosabban jár el, ha a voksolás előtti utolsó pillanatban már nem kísérletezik.

(2) Az állva maradt körzetek többségében feltehetően a Fidesz jelöltje fordul az első helyen, míg a második helyen vagy az MSZP, vagy a Jobbik jelöltje várja majd a folytatást. Bizonyára lesz néhány olyan körzet, ahol esetleg az MSZP (mondjuk Budapesten: például itt), esetleg a Jobbik vezet (mondjuk Borsodban: például itt), de az nehezen elképzelhető, hogy a Jobbik tömegesen nyerje az első fordulókat. Így viszont nem érthető a logika: a második fordulóban a Jobbik más kieső pártok szavazóira nem számíthat, ha mindenhol újra elindul a Fidesz-Jobbik-MSZP hármas, a helyek többségét bizonyára a Fidesz nyeri el (esetleg néhányat az MSZP, talán párat a Jobbik). Ha azonban az MSZP visszalép a Fidesz javára, máris ott a Jobbiknak kedvező bizonytalanság: mit tesznek az MSZP szavazói, és – ami fontosabb – mit szólnak ehhez az első fordulós fideszesek? Egy ilyen helyzetből a Jobbik sokkal többet profitálhat, mintha mindenki ismét elindulna.

(3) És végül arról sem szabad elfeledkezni, hogy az első fordulóban valószínűleg az egyéni körzetek többségében eredményes lesz a szavazás, akár az is előfordulhat, hogy a Fidesz már április 11-én abszolút többséget szerez (vagy annak közelébe jut). Ha kiderül, hogy a Jobbiknak már nincs esélye kormányra kerülni, mivel lenne a Fidesz és az MSZP szavazói számára annyira indokolható (mondjuk, hogy ne x, hanem csak x-5 mandátuma legyen?) a vele szembeni minden korábbi ellentétet átíró összefogás?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr551796149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai- és MSZP-kampány a Jobbiknak 2010.03.01. 14:19:30

  „Hasonló a hasonlónak örül. És amilyen meglepőnek tűnhet 2010 Magyarországán a mondat, olyan igaz: több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között. Igen, a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP, akármen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.28. 21:52:36

@Jómunkásember: jaaaaaaaa, értöm! És hány éves az audil??:D

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 21:53:36

@Letícia: E-mail cím?

Ahamm...

S ennek hol lehet utánaérdelődni amúgydiszrétenszóval érted...?

:-)

Treuga Mei 2010.02.28. 21:56:42

Tisztelt TG!

Olvastam ismételten kiváló bejegyzését.
Meg kell vallanom, szavainak ptovokatív jellege méltányolandó. Nyilván arra kívánta fölhívni olvasói figyelmét, hogy a két nagy párt ismét hiteltelenségi ígérgetőversenybe kezdi pörgetni egymást és magát - bár ezúttal nem gazdasági, hanem pozicionális-ideológiai ígérgetésbe -, így könnyen előfordulhat, hogy a tagságának elkötelezettségét erodálja az önkormányzati válaztásokra.
Igen, a "szélsőségesezés" nagyon visszaüthet. Orbánt a Vonáékkal kapcsolatos állásfoglalásban és visszaléptetésekben két oldalról szoríthatják (a polgárikörös radikálfidesznyikek és az antifázós-mérsékelt rétegek), ami mind a középre húzást, mind a szélsőségesek megtartását nehezítheti (csókolatom az egy zászlónak!), a szocik meg (akiknél komolyabban vetül föl ez) nyílt színvallásra kényszerülhetnek: hatalomtechnikai kérdés náluk csupán az antifasizmus (ami sok paranoid, de jószándékú demokratát elűzne tőlük egy életre), vagy valóban korrekt antifák - ami (a nagy tagságú antiorbanista comitének betudhatóan) nem realizálható a visszaléptetésekkel óriási hitelvesztés nélkül... Azaz a két nagy párt elkezdte lejtmenetét a második fordulós szavazatvesztés felé.
Az érdekes kérdés, hogy a JOBBIK mint elitprotest párt _egyedül lehet nyertese_ a mindhárom oldalon kialakuló "kétfrontos harc" struktúrájának.
És ezen az esetlegesen bekerülő LMP (vagy - ne adja Ég: MDF!) sem módosít komolyan...
Ha félreértettem szavait, esetleg nem ez a rusztikus megfelelője bejegyzésének, kérem, javítson ki!

warren buffet 2010.02.28. 21:57:44

@Letícia:

a kocsi mindig max 5öd annyi éves mint a sofőr ha a sofőr 20 vagy az alatti. ;)

Viktus 2010.02.28. 21:58:25

@jjulie:

Dárga Juli mit csacsogsz össze? te azt állítottad az államok területére a liberálisok engedték be a zsidókat. A kutya nem beszélt a zsidó gettok keletkezésének idejéről.

A katolikus egyház visszaszorult bizony ezért jelenhettek meg egyáltalán a liberálisok is a fejlődési folyamat részeként.
A velencei getto jött létre 1516-ban, és az utolsót éppen Rómában sikerült felszámolni 1870-ben micsoda összefüggések a katolikus egyházfő a maradék világi hatalmát is lényegében elbukta.

A feudalizmusnak sem vettetek véget a liberálisok mivel jelentős részük földbirtokos volt. Annak a forradalmak vetettek véget.

Nem inkább ne. Pénzügyi ismeretekben biztos inkább otthon voltál anno, mert a történelemben elég egyéni fikcióid vannak.

dtk74 2010.02.28. 22:01:32

Tudjátok mi a baj az előítéletekkel? Az hogy vannak. Engem zavar ha nagydarab kopaszként megállok a zebra előtt a fekete (nem BMW) terepjáróval, és úgy néznek rám, mintha attól tartanának hogy csak azt várom, elém érjenek, és kövér gázzal áthajtok rájuk. Pedig nem.
Nem vagyok kicsi, ez genetika, a hajam hullott, ezért kopasz vagyok, és fekete terepjáróval járok, mert ebben elfér a család és sok csomag ha úgy hozza a sors, na meg elmegyek mindenféle szar úton, amilyenre gyakran vetődök a munkám miatt. Erre jön a sok okos, hogy biztos mert lop. Hát nem.

Ami pedig a cigányokat illeti, nem a bandák védelmében írtam, azokkal el kell bánni. Akkor is ha fehér motorosok, akkor is, ha gyalogos cigányok. De míg a fehér motorosok bandája után nem hallottam magyarellenes kirohanásokat, és mi motorosok sem lettünk miattuk amblokk megbélyegezve, addig ne beszéljünk cigánybünözésről. Mintha erre születnének, és a bőr színétől függne. Inkább a lehetőségek hiányáról szól a választás, ebben pedig legkevésbé a gyerek a ludas. Képzeld magad egy telepi roma család gyermekének a helyébe, és gondold végig hogyan lehetnél az aki ma vagy, ha onnan indulsz.

2010.02.28. 22:03:56

@mirrmurrkandúr: hát úgy tudom, hogy csak egy klikkbe kerül...:)

Hofit a ComCentr-on nézem...zseniális még ma is...:)

2010.02.28. 22:05:26

@Jómunkásember: mindent értek! De én még nem láttam ilyen audis kötsögöt! Max. merdzsóval!:D

Viktus 2010.02.28. 22:08:10

@dtk74:

Rendőrséget mondjuk mindjárt kilehet vezényelni járőrözni. A megyénkben a legtöbb településen rendőrt max. traffipaxozni lehet látni, vagy autós csesztetni.
Ez mellett lehet tőlem csendőrség , ahogy több európai országban működik. Bizonyos területen hasznosabb is csak annaka kiépítése időigényes.

A börtönöknél is nem a szombathelyi típust kellene preferálni meg nem is rabló továbbképzőként meg konditeremként kellene működnie. Legyen kemény elrettentő ereje lásd. Tent City - USA.

Az oktatás-nevelés a legfontosabb témakör a jövő szempontjából.

Problémás gyerekekből egyre több van a magyar gyerekeknél is ugyhogy ez lényegében minden hátrányos helyzetű gyermek jövőjének megoldásához tudnám ajánlani: A cigány gyerekeket kötelezni kellene az oviba való részvételre végig nem csak a nagycsoportot tenni kötelezővé. Nem szabadna egy csoportban több gyermeknek lennie 10-12 főnél ! , hogy kezelhető maradjon a csoport és legyen haszna is lásd. oktatási-nevelési célok elérése - ne csak gyermekmegörzőként funkcionáljanak. A pedagógusokat megfelelően kell motiválni, és támogatni pl. megfelelő bérezés, munkanélküli cigány asszonyok bevétele a rendszerbe átképzés után roma dajkaként. Az iskola előtt sok esetben szükséges lenne egy év előkészítő- felkészítő tagozatra.

A cigány gyerekeket mindemellett segély helyett közvetlenül kellene céltudatosan támogatni 18 éves korukig pl. a gyerek hozzájusson olyan alapvető dolgokhoz, mint megfelelő étkeztetés, eszközök, ruházat. Az iskolában szintén képtelenség a gyerekeket 25-30-35 fős osztályban nemhogy felzárkóztatni-integrálni, de még tanítani- szinten tartani is képtelenség aki tanított v.ha ezzel tisztában van. A rendszer mit tesz mostanság is? bezárja az iskolákat kirúgja a tanárokat ... Egy 10-15 fős osztályban megfelelő pedagógusgárdával, támogatással a cigány gyerekeket gond nélkül lehetne integrálni minden más handabanda tanítottam roma gyerekeket, ha látják a törődést meg időt tudsz szakítani rájuk odafigyelnek tanulnak, és bizony képesek megfelelő eredményeket elérni. Csak a rendszer magasról sz*rik rájuk az a nagy helyzet. A cigány szülő pedig, ha akarna sem tud segíteni a gyerekén, mert maga sem tud sokszor írni-olvasni, nemhogy egyéb tudományágakat. A különórákra meg nem telik. Az iskola mellett a mentor programokat kell beindítani pedagógusok, pedagógus hallgatók segítsenek a a gyermekeknek a tanulásban. Persze a jelenlegi problémák orvoslásához fontos a szülők segítése. A szülőknek pedig elsődlegesen nem közmunka kell ez egy tipikus látszatmegoldás, hanem újra indítani a felnőtt oktatást lásd. 40-es évek vége 50-es évek. A segélyeket csak az kapja meg, aki hajlandó tanulni-fejleszteni magát legalább egy szakma megszerzéséig. Na, ha bármiféle szakképzettség lesz lehet esélyük a munkaerőpiacon, mert írás-olvasás ismerete nélkül hiába is háborognak, hogy nincs munka. Így marad a gyerekgyártás , rabszolgaság alternatívaként nekik na meg persze a bűnözés. A szülőket kell visszavezetni a munka világába. Érdekes azok a roma családok, ahol a szülők dolgoznak semmiben nem különböznek egy magyar családtól, akkor hova tűnik el ez az állítólagos kultúrális különbözőséges maszlag, szokás stb?

dtk74 2010.02.28. 22:09:31

Rendfenntartás, valódi elrettentő erejű büntetésvégrehajtás, és oktatás-nevelés. - jut eszembe, érdekes hogy a végére írta az oktatást-nevelést.
Szerintem beszédes a sorrend.

A nevelést 20 éve kivették a közoktatási feladatok közül, az a szülők dolga. Vissza lehet tenni, de milyen eszközt adsz a tanárnak ehhez? Még csak osztályozni sem lehet 5.-ig, de ha lehetne is, mennyiben fogja ez a félig vagy teljesen analfabéta szülőt arra sarkalni, hogy iskolába terelje gyermekét? Kukázó cigányokról írtam egyszer riportot, találkoztam egy családdal, az ember szinte vak volt, az asszony vezette be Mátészalkára nap mint nap, a 8km-re levő Ópályiból. Az asszony meg asztmás volt, gyógyszert kapkodott kukába mászás közben. 50-nek néztek ki 30 évesek voltak, kenyeret és zsírokat gyűjtöttek - így mondták. Mint a sorstársaik, abból a faluból még 46 ember. Jósoljátok meg a gyerekeik sorsát, és az oktatás-nevelés, meg a rendfenntartás ösztönző erejét sorsuk alakulásában.
Szabadjára a fantáziát, nem tudom az igazságot, nem fogok replikázni.

jjulie 2010.02.28. 22:11:18

@Viktus:

ez a program, a te történelem ismereted, és a mezőgazdaság fogja a magasbe röpíteni a magyar valóságot

ja a jobbikot kifelejtettem

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:11:58

@Letícia: Ahhammm...

Tudod, egy vallomással tartozom:
Informatikai analfabéta vagyok...

Az indás?

:-)

Viktus 2010.02.28. 22:14:20

@jjulie:

Neked biztos jobb elképzeléseid vannak. Hiszen a liberális oktatáspolitika már bizonyított :D

Szabó bakter 2010.02.28. 22:15:50

@dtk74: Nincs semmi kultúránk. Naponta látom, hogy emberek simán átmennek a zebrán kocsival, holott idősek várakoznak. Igen sok évig éltem különböző ny europai országokban, úgyhogy próbálom magam ehez tartani. Nekem sport kocsim van és hogy le vannak az emberek döbbenve, hogy a nagy kopasz, ott áll a zebra előtt a kocsijával, amíg a másik át nem ér. És soha nem dudálok. És le vagyok merevedve: a nők sokkal udvariatlanabbak. (autózás szempontból)

hoplita 2010.02.28. 22:16:01

@dtk74:
Tóth, mint népnév h-val..anyám.
És te újságíró voltál....én meg most jelöltetem magam az első református pápának.

dtk74 2010.02.28. 22:16:03

@Viktus: Honnan szedsz pénzt és tantermet a 15 fős osztályokhoz? Támogatnám, akárcsak a családomban található 6 gyakorló pedagógus, de nem álmodozom, azzal nem jutunk előre.
Akkor adsz segélyt, ha... és addig miből él, ha nincstelenként indult?
Kötelezed őket ovira-iskolára. Mit teszel ha nem hordja? Ha állandóan beteget jelent?
Nagyon szép amiket mondasz, de továbbra sem derül ki milyen eszközökkel akarod megvalósítani, és miből. Húsz éve halljuk ugyanazt, amit leírtál. Láttam cigány földosztást, felzárkóztató programot, anyukám például évente több cigánygyereket hoz fel szakközépiskolai-gimnáziumi felvételi szintre egy program keretében. Ezek már ma is léteznek. A cigányoknál viszont az a középréteg akiket ezzel elérnek. A nagy nincstelen tömeget nem éred el. Valami újat kellene kitalálni.

2010.02.28. 22:16:06

@mirrmurrkandúr: aha! Kezdetnek nem rossz...:)

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:18:50

@Letícia: Biztos a bölcsészinformatika...
Jogon ezt természetesnek vették... a kis naivak:-)

dtk74 2010.02.28. 22:19:55

@hoplita: Ezt meg én írtam el. Illene jól írnom, de nem vagyunk tökéletesek. A szakmám nem is jelenti ezt.
Amennyiben érdekel az újságíró és a korrektor közötti különbség, szívesen leírom.
Egyébként drukkolok a pápasághoz :-)

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:20:13

@Letícia: Tényleg, akkor az én e-mail címem is fent van???

Jujj, de izgi...:-)

2010.02.28. 22:20:22

@mirrmurrkandúr: ?? Én a TTK-n kezdtem, ott természetes...:)

jjulie 2010.02.28. 22:20:59

@Viktus:

bizony, az eötvos volt a kultuszminiszter, és kármán mór a kidolgozója, és bizonyított

persze aki a liberálison csak és kizárólag az szdszt érti valaki az nem az én hibám

Viktus 2010.02.28. 22:21:44

@dtk74:

Na igen a pénz nem akarlak megbántani, de érdekes módon azt nem teszi fel senki kérdésnek most ugyan mire szórunk ki milliárdokat? mert milliárdok mennek el roma integrációra , amelyet a politikai elit meg a díszcigányok élnek fel a helyi roma kiskirályokkal. Na azt a pénzt kell átcsoportosítani hasznos területre pl. oktatás-nevelés.

Nem nagyon érdekel miből él, ha nem akarja magát képezni. Lehetőséget kell adni nem segélyt na ez a liberális álláspont pl. tetszik.

Nem hordja nem kap segélyt iskoláztatásnál bevállt lásd. Orbán-éra.

Nem volt semmi ilyen az elmúlt 20 évben.

Viktus 2010.02.28. 22:22:38

@jjulie:

A modern liberalizmusnak semmi köze a 19. századihoz.

2010.02.28. 22:23:44

@Viktus: erről tegnap volt egy jó beszélgetés a Jelenlét (Kossuth mr') roma félórában igazi cigányokkal beszélgetés. Munkahely kell, meg megélhetés, kevés a gyerekeket az oktatásban integrálni!:/

dtk74 2010.02.28. 22:24:09

Ráadásul a Tóth családnév nem is szlovák eredetű, hanem német, teuth, és népet jelent. Csak úgy alakult, hogy valamikor odaragadt a mai Szlovákok elődjeire

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:25:02

@Letícia: Akkor majd, ha üzenetet küldök neked (legyen meglepi, mikor), meglátod... Azt, amivel ide be vagyok jegyezve, úgysem használom:-)

:-)))

Mit tanultál a TTK-n? ELTE?

hoplita 2010.02.28. 22:25:50

@Jómunkásember:
Gyere el mifelénk...az ilyen általad említettek 80%-a cigány drogdíler.
"Rendőrségünk" orra előtt megy az ipar.
A kocsmából kijövő magyart szondáztatja, ha biciklire mer ülni....

2010.02.28. 22:25:55

@dtk74: ezt de érdekes, ilyeneket többet ide!:)

2010.02.28. 22:26:43

@mirrmurrkandúr: juj de imádom a meglepiket!:)))

Mit? Pl. informatikát!:D

dtk74 2010.02.28. 22:26:58

@Viktus: Vannak jól működő programok, ezeket folytatni kell, a nem működőeket pedig megszüntetni, átalakítani.
Ez eddig ok, de sem ebből, sem a te írásodból nem derült ki kit is kellene konkrétan csinálni.
Ez olyan Kisgazdás mentalitás: tiltakozunk, tiltakozunk, aztán megmondjuk, hogy mi megmondtuk, és ezzel el van rendezve.

Viktus 2010.02.28. 22:27:34

@Letícia:

Hagyjuk már a munkahelyesdit a képzetlen cigány tömegeket nem fogja alkalmazni senki. Azok a cigányok akik meg konyítnak v.mihez dolgoznak is. Nekem is van roma származású alkalmazottam a fiai egyetemisták már.
A samsungnál is több roma alkalmazottal találkozom a kutyát nem érdekli a származása, ha van képzettsége.

A közmunka meg egy pénznyelő pazarlás. Tíz fős brigádból kettő kapirgál max. a többi meg álldogál munka címszóval nem megoldás.

dtk74 2010.02.28. 22:28:56

Na gyerekek, megyek hunyni, mert reggel edzés, utána pedig munka, mégpedig sok. További kellemes eszmecserét és szájkaratét a lelkesebbeknek!

Viktus 2010.02.28. 22:30:23

@dtk74:

Mi nem derül ki? nem tudsz olvasni? ilyen fórum keretein belül ennyit lehet felvázolni egyértelmű.

Átfogó országos program nincsen. Anno tanítottam az van jelenleg, hogy a 30 feletti létszámú osztályban ott üldögélt 14-16 cigány gyerek többnyire már nem először járván az adott osztályt, és nyolcadikban még nem tudtak olvasni nem ismerték pl. a térképet ...

Az ovikban már sok helyen kevesebb hely jut egy gyereknek, mint az állatkerti állatoknak.

2010.02.28. 22:30:47

@Viktus: jó, de egy képezhetetlen tömeggel mit fogsz csinálni, ha nem emeled fel?? Marad a szociális segély! Én is ismerek jó képességű és értelmes cigányokat, de nem igaz, hogy nem számít! Nagyon nehéz nekik az asszimiláció.

2010.02.28. 22:33:07

@dtk74: köszi, neked is!:)

Én is szép álmokat kívánok nektek!:))

Viktus 2010.02.28. 22:33:53

@Letícia:

Na itt van az igazi lenézés. Nincsen olyan, hogy képezhetetlen tömeg.

2010.02.28. 22:36:51

@Viktus: maradjunk abban, hogy tanítottam. Van képezhetetlen ember, hidd el. Nem nézem le, csak tényként közlöm. Hallgasd meg a műsort az archívumból, akkor rájössz, miről beszélek.

Na megyek aludni. Csőváz!:)

hoplita 2010.02.28. 22:39:33

@Letícia:
Te asszimilálni akarod őket?
Nem inkább integrálni?

Gondolom nem akarsz egy kalampártól egy halom purgyét...mer ugyi az asszimiláció ilyesmit jelent.:D
Megsúgom, nekem sosem jutott eszembe cigány luvnyákra mászni, nemhogy kölyköket gyártani nekik.:))

Viktus 2010.02.28. 22:43:41

@Letícia:

Megfelelő módszerekkel mindenki kezelhető, ha máshogy nem megy jöhet a poroszos módszer.

2010.02.28. 22:45:00

@hoplita: Valóban integrálásról van szó, de többsége asszimilálódni szeretne.

És ha majd beleszeretsz igazán egy szép szemű cigánylányba, akiről nem is sejted, hogy az, akkor mi lesz??:D

Szal: így léci nem beszélj rólunk, mert nem érdemlik meg. A család, a gyerek az szent dolog, ezzel nem illik viccelni.

@mirrmurrkandúr: köszi!:)

Na tényleg L...

Viktus 2010.02.28. 22:48:25

@Letícia:

Neki már nem kellene beleszeretgetni semmilyen szép szeműbe , mert családja van.

Jó éjszakát!

hoplita 2010.02.28. 22:48:38

@Viktus:
Van egy ősi, bevált módszer; a korbács és a kalács.
Cigányokkal egyébként sem lehet máshogyan, eredményesen bánni.
Aki a kis buksijukat akarja simogatni és pénzt adni nekik akkor, ha legyárt még egy 70-es ikújú purgyét, az nem ezen a világon él.
És most már a személyes ellenségemnek is tekintem.

Viktus 2010.02.28. 22:55:08

@hoplita:

Az gyerekgyártást megoldaná gyorsban, ha nem járna segély csak adókedvezmény a harmadik után ... mindjárt nem focicsapatokat bocsátanának ki.

hoplita 2010.02.28. 22:59:33

@Letícia:
"....És ha majd beleszeretsz igazán egy szép szemű cigánylányba, akiről nem is sejted, hogy az, akkor mi lesz??:D..."

Erősen kétlem, hogy ilyen megessen és a Viktus által mondott csak az egyik, bár legfőbb érv.

Ha életed egyik legfogékonyabb időszakát - 6-10-ig - egy olyan osztályban töltötted volna, amiben te vagy a kisebbség, akkor olyan képességeket szereztél volna, amilyeneket én.
Felismerem őket, ha szőkék akkor is.
Mert vannak olyanok is ám - az már nem olyan fajtiszta:D - de a tulajdonságaik, és ezt tapasztalatból mondom, hasonlóak.
Van máig is közülük haverom, nem egy, nem kettő....lett belőlük melós, vállalkozó, de főleg gengszter, számlagyáros, drogdíler, de a 3 lépést máig betartom velük szemben.
És ez nem elő, hanem utóítélet.:DD

hoplita 2010.02.28. 23:04:15

@Viktus:
Ez evidens, a cigányszaporításnak sürgősen véget kell vetni.
Egy etnikai bombát építtetnek velünk, ellenünk, a saját pénzünkön.
Ennek nagyon rossz vége lesz, ha így megy tovább....megjegyzem, a Fidesz nem sokat igazít majd a rendszeren.
Gyáva és korrupt ahhoz, hogy valódi változásokat kezdeményezzen.

hoplita 2010.02.28. 23:05:42

Na, jó éjt mindenkinek....kezd ragadni a szemem.

Kalmár 2010.03.01. 00:31:18

@hoplita: "meddő próbálkozás a Jobbikra tolni őket.
Viszont a próbálkozókat megjegyezzük és alkalomadtán a számla be lesz nyújtva"

Ha ez nem fenyegetés, akkor semmi.
Hős vagy a neten, fenyegetőzől, lenézel mindenkit.
Ez a Jobbik jövőképe??
Mentek a kukába, ha ilyenek maradtok.
Javaslom, hogy a fegyvert ábrázoló avatárt cseréld le egy kapára. Dolgozni kellene nem vergődni.

hRaVeN 2010.03.01. 01:05:43

Tetszik az írás, de szerintem az MSZP bármilyen nyilatkozatát már elemezni sem érdemes. Most komolyan az elmúlt 8 év után számít egyáltalán, hogy mit mond egy Mesterházy vagy egy Draskovics, vagy a 22. nímander senki? Más időket élünk már, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, amikor még el lehetett vitatkozni azon, vajon van-e bármiféle ráció a politikusok szavai mögött. Annyira látszik, hogy csak a süllyedő hajó horgonyát próbálják meg kétségbeesetten átbaszni az épp mellettük elrobogó másik hajóra, mivel jól tudják, ők már nem érhetnek be a kikötőbe semmiképpen. Talán amikor végleg elsüllyednek, új széljárás fog kialakulni a közélet most zagyván, a mocsoktól éjjfeketén háborgó tengerén.

Elvtársak, VÉGE!

kamasuka 2010.03.01. 08:20:16

Első forduló vége. MSZPsek visszalépnek. 2. forduló?
Meglepődnék, ha azok az MSZPsek, akik még most is az MSZPre szavaznak, azok csak azért, hogy ne jöjjön a Jobbik, inkább a Fideszre szavaznának, különösen, hogy 8+4 évig az MSZPnek a FIDESZ volt a főellensége. Szerintem, inkább a Jobbikra és az Orbán fóbiájára szavaznának, mint a Fideszre. De mondjuk inkább ezért lépne vissza az MSZP, mint a "demokrácia védelmében", ugyanis, nekik CSAK AZ A FONTOS, AZ AZ ÉRDEKÜK, hogy NE a PATÁS nyerjen. Semmi más. Ha ő nyer, végük, ha veszít, örökre megbukik, és ezzel eltűnik, ami az Ő malmukra hajtja a vizet. Na ezért az érdekük. Az, hogy ezt most, mint a "demokrácia védelmezői" teszik, az egy nagy szemfényvesztés része. Be lehet szopni, csak az egész egy nagy baromság. Aki azt látja, hogy ez sansz, hogy ne a Jobbik nyerjen, és "demokratikus lépés", az nem ezen a Magyarországon él, és elfelejti az MSZP 16 évét.

Idet 2010.03.01. 08:24:28

Olvastátok a zindexen a Jobbik XI. kerületi fórumáról a tudósítást? Tanulságos!

mirrmurrkandúr 2010.03.01. 08:30:03

@Idet: 2/3 sem lehetetlen?

Persze, csak nem nekik...

Igaz, Torgyán is aszonta '98-ban, hogy a választás Horn és közte dől el, a Fidesz csak mellékszereplő...

Annyit kaphat a Jobbik, mint Torgyán '98-ban...

S akkor mindenki elégedett lesz.

Idet 2010.03.01. 08:49:56

@mirrmurrkandúr: Én inkább az olyan kitételekre gondoltam, hogy nem fizetjük majd az IMF-kamatokat, és egyebek.

Hát, lehet vele próbálkozni, nem mondom...először talán valamelyik jobbikos ász az itthoni bankkölcsöneivel próbálkozzon, aztán meglátjuk, mi lesz...;-)

jobbra 2010.03.01. 09:12:21

Az a sok okostojás aki osztja az észt ,olvassa csak el mi vár a gyerekeire !!!!

Keserű igazság!
A cigányok a gyerekek után járó zsozsóból és segélyekből tartják fent magukat. Olyan szinten amit egy magyar nem vállal fel. Meg is van ennek az eredménye: 222 országból a 202. -ek vagyunk születések számát tekintve 1,3 gyerek/család, ami azt jelenti 3 egy gyerekes családra egy két gyerekes család jut. Ahhoz, hogy a népesség ne fogyjon 2,3 gyerek/család szükségeltetne. A fenti példa alapján ezt már le sem írom mit jelent. A születésen belül is érdekes a statisztika: Ma már ott tartunk, hogy nyolc év alatti gyerekek fele a cigány. A fentiek alapján 2030 táján jutunk el oda, hogy a 8 millióra fogyatkozott összlétszám fele már cigány nemzetiségű lesz.2100-ban születik meg az utolsó magyar!!!!!! Egy báró intette egykoron a nemeseket, mikor betelepítették (olcsó munkaerőként) a Mezőségbe a cigányokat; "Vigyázzatok, az ország azé aki teleszüli". Azóta sem vigyázunk. A politika segélyekkel fenntartja "fejleszti" ezt a szavazóbázist melyet alkalmanként egy tál lencséért ki is használ. Három nemzedék nőt fel a cigányság körében, akik rá sem szoktak a munkára. Itt egy kérdés merült fel a cikk írójával szemben; Hogyan adnak majd munkát a kisebbségbe szorult magyaroknak??? A jövő nem évtizedek múlva mutatja meg magát! Már itt van, a borsodi aprófalvas településeken, Meszes, Rakaca, ...... Itt már valóban kisebbségben vannak a magyarok. Esténként bezárkóznak, s remélik marad valami a portán. Ha nem, örülnek, hogy az életüket meghagyták.
Végezetül egy vicc: Melyik az a három szó, amit sohasem akarsz hallani egy cigánytól?
Jó reggelt szomszéd! Ez alapján mindenki döntse el ki a rasszista
NA MIT SZÓLUNK HOZZÁ???? EZT MINDENKÉPPEN OLVASSÁTOK EL! TANULSÁGOS.....
"Hogy is van ez Romák?" című; topicban (origo) van állítólag egy cigány honlapból idézett 'szösszenet', amit egy diplomás roma írt. Íme. "Én roma vagyok. Főiskolára járok. A következő a véleményem.
Hiába lázadnak egyesek a cigányokkal kapcsolatban. Már késő ! Hosszú évtizedek alatt kiközösítettek bennünket ebben az országban. Ma már nem akarunk magyarok lenni. Volt idő amikor még azzá szerettünk volna lenni. Ma már romák akarunk lenni, a saját hazánkban, itt. Mint látható mi sokkal gyorsabban fejlődünk mint a magyarok. Lassan megteremtjük a magunk értelmiségét, és a magunk nyelvét beszéljük. Ebben az országban. Egyre többen vagyunk és egyre többen leszünk. Hosszú távon mi nyerjük meg a versenyt. Néhány évtized, és mi leszünk a többség. Nem fenyegetőzni akarok ezzel, csak megállapítom mint tényt. Eleinte még egymás mellett fogunk élni mi cigányok és magyarok. Lassan érvényt fogunk szerezni annak, hogy a cigány nyelvet is elfogadják hivatalos nyelvnek. Mi nagy család vagyunk, és nagyon nagy a közösségi szellem, az együvé tartozás érzése. Nagy a gyermekáldás. A magyarokról ez nem mondható el. Világos hogy mi fog történni. Lassan és biztosan mindinkább miénk, romáké lesz ez az ország. Mi, vigyázunk majd a magyar kisebbség

jobbra 2010.03.01. 09:15:22

Leticia meg mirrmur >>menjetek egy chat fórumra ,ne itt foglaljátok a sávszélességet!!
Értelmeset nem tudtok mondani a témához go innen ,sicc!!

T.Török G, legyen szíves, nyisson egy csit-chat szobát a bérbloggereseknek :)

Zzoorroo 2010.03.01. 09:15:40

Minden mostani parlamenti párt elhúzhatna a sunyiba: kivétel nélkül korrupt, ingyenélő társaság.

A Jobbik is ilyen lesz, de csak 4-8 év múlva.

abrakadabra40 2010.03.01. 09:22:58

Nem rossz írás.
De.

Véleményem szerint április 11.-én, azaz 41 nap múlva a szavazó koruak 60-65%-a elmegy szavazni.
Azaz relatíve magas lesz a részvétel.

A pártokra leadott szavazatok aránya pedig a következő lesz.

56% Fidesz-KDNP
20% Jobbik
17% MSZP
3% MDF
2% LMP
2% egyéb

Ez bőven 2/3.
Hiszen a 176 egyéniből minimum! 156-ot nyer a Fidesz. A maradék 99 mandátumot pedig behúzzák bőséggel a terlületi és az országos listán.(2/3=255 mandátum)

A másik pedig az, hogy az MSZP és a Fidesz között biztos nem lesz összefogás.
Szerintem a szocik arra játszanak, hogy ők most nagyot fognak bukni, de abban látnak esélyt, hogy ezzel a kis összfogásos hazugsággal sok Fideszes szavazót átküldjenek a Jobbikhoz. Azaz így próbáljál megakadályozni 2/3.

abrakadabra40 2010.03.01. 09:28:11

@Idet: Ezt én is hallottam.
Könnyen beszélnek.
Nem fognak kormányzati pozícióba kerülni.
de, ha mégis, akkor nagyot nézne ez az ország. Az történne velünk mint Haider Ausztriájával.

És csak próbálnánk meg nem törleszteni.

Az ötleted nem roszz. Teszteljenek magukon, hogy 3 hónapig nem fizetnek törlesztőt.
A bank keményen seggbe kú.ná őket és aztán elvenné mindenüket.
(ez lenne vekünk is egy Jobbik kormány esetén. hip-hopp és nem tudna az állam nyugdíjt adni, mert egyetlen egy bank se adna az államnak hitelt)

Idet 2010.03.01. 09:30:52

@abrakadabra40: A próféta szóljon belőled!

Sealed tender 2010.03.01. 10:14:14

Kedves Török Gábor!

Nem tudom, hogy gondolkodott-e már rajta (nyilván), de tényleg nagyon érdekelne a véleménye a közel két hónapja folyó permanens lebuktatási hullámról:

Azt talán tényként megállapíthatjuk, hogy gyakorlatilag a választásra időzítve folyamatosan jönnek elő az ügyek (BKV, Airport, most meg a Dataplex és a HM) szépen adagolva, ívet rajzolva a kicsiktől a nagy halakig, ami gyakorlatilag blokkol, minden szoci propaganda próbálkozást.

Én gyanítom, hogy ennek hiányában közel sem állna olyan rosszul az MSZP. Egy meggyözött Bajnaival, nyomhatnák a sikeres válságkezelés és a Fidesznek nincs programja ethoszt, és valószínűleg egészen más lenne most a politikai hangulat.

Kívülállóként az embernek valahogy az az érzése, hogy ez nem lehet véletlen. "Valaki" levette a kezét az MSZP-ről, sőt kifejezetten a lenullázásban érdekelt.

Megjegyzem számomra ez mindennél ijesztőbb, mert valahol arra enged következtetni, hogy ebben az országban minden hatalami játszmák eszköze és eredménye, a szabad választás minden illuziója nélkül.

mirrmurrkandúr 2010.03.01. 10:14:44

@jobbra: nem egészen értem a problémádat...

Egész nap értelmes hozzászólásokkal bombáztuk a fórumot...
A végén az a néhány hozzászólás igazán nem kéne, h zavarjon.

És légy szíves, ne te mondd meg, hogy ki go, és ki nem go. Köszi:-)

2010.03.01. 10:20:11

Gábor! Ha Mesterházy még vagy 2-3 alkalommal megszólal, Lendvaival, duót "énekelve", akkor az mszp örüljön ha 12-15 %-ot kap. Hová akar az mszp visszalépni? Nem lépegetni kellene, mint a sakkban, hanem eddig kellett volna tisztességesen, hozzáértöen kormányozni--magyarul, dolgozni. A munka alatt nem a hazudozást, a félrevezetést és a lopást értem, ami ugyan nem csak az mszp privilégiuma volt, hanem minden hatalmon lévö kormányé és a pártoké. Csak hát az mszp még lopni sem tud. Dilettánsok gyülekezete.

török gábor 2010.03.01. 10:25:38

@Sealed tender: miután erről szinte semmit nem tudunk, csak a találgatás marad. ebben azonban egyetértünk: "ennek hiányában közel sem állna olyan rosszul az MSZP"

jobbra 2010.03.01. 10:31:42

@mirrmurrkandúr:

A végén?? számold össze az ami off,meglepődnél.
Nem ér úgy számolni ahogy az utolsó 8 évben tanították :D

herbert 2010.03.01. 10:40:39

Amit én ennek és a legtöbb elemzés gyengeségének látok, hogy nem érzik, igenis van tartaléka a jobbiknak a második fordulóra az Erőben zavart keltő fidesz-mszp együttműködés nélkül is. A fidesz nacionalizmusban, rendpártiságban sok "hívét" nem elégíti ki, de az erősebbhez húzás a fidesznél tartja őket. Ahol a jobbik erős első fordulót tud produkálni, ott meglepően sok lesz az átszavazás a második fordulóban mind a fidesz (nem kell tartani a főmumus mszp-től), mind az mszp szavazók részéről (fidesszel való kibaszás ha a második fordulóban a jelöltjük már egyértelműen esélytelen). Vica versa, ilyen vándorlás a jobbiktól a fideszhez is lesz, ha csak harmadik helyen fordulnak, ez gondolom a fővárosra, megyeszékhelyekre, dunántúl bizonyos részeire lesz jellemző)

jobbra 2010.03.01. 10:44:03

mirrmurrkandúr 2010.03.01. 08:30:03
@Idet: 2/3 sem lehetetlen?

Persze, csak nem nekik...

Igaz, Torgyán is aszonta '98-ban, hogy a választás Horn és közte dől el, a Fidesz csak mellékszereplő...

Annyit kaphat a Jobbik, mint Torgyán '98-ban...

S akkor mindenki elégedett lesz.

Majd 12-én ne felejtsd el becsukni a szádat ,leesik az állad :D
Minimum 20% meglesz a Jobbiknak!,én 30-35% -ot várok és remélek.
És nem kizárt ha az szocik visszalépnek a fidesz javára és forditva.
Mindkét párt szavazói majd észreveszik hogy át lettek b@szva ,nem kicsit ...nagyon ,legalább az értelmes réteg.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.03.01. 10:47:49

1.

Nincs értelme visszalépésekről ennyit beszélni.
Az evk-k döntő többségét elviszi a fidesz az első fordulóban. Ami marad, az már se nem oszt, se nem szoroz a későbbiekben.

2.

A fidesz sohasem fogja kezdeményezni a mentelmi jog eltörlését.
A jobbik esetleg, és majd ekkor fog együtt szavazni az mszp a fidesszel....a NEM-re.

Nagy összegben vagyok hajlandó fogadni bárkivel......

jobbra 2010.03.01. 10:59:10

@anti_troll:

És ennek tudatában simán a fideszt választod?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.03.01. 11:01:23

@jobbra:
Ezt nem tudom miből szűrted le.
Nem szavazok egyikre sem.

Én MINDIG egy kibszott nagy egyenlőségjelet teszek az mszp meg a fidesz közé.

Szerintem azért tartunk ott ahol ,mert az emberkék nagy része nem látja köztük ezt az egyszerű jelet.....

tölgyes 2010.03.01. 11:20:47

Az MSZP megpendítette az esetleges visszalépést. Igaza van TG-nek abban, hogy ez nem úgy megy, hogy nem tíz, hanem 25 éven át gyűlölködünk, majd egyik napról a másikra összeborulunk. Ez még az MDF-SZDSZ-nek se megy, pedig ott elvileg ma már kisebb az ellentét... A szavazó mégse automata, amelyik a pártvezetés karmozdulatai szerint változtat irányt! Ha kétségei lennének bárkinek is akkor elég ránézni a pártok erőlistájára.. és azt hasonlítani 2006-hoz..:)

Akkor mi lehet a valódi mozgatója az MSZP elitnek?

1. A hülyeség. A minél nehezebb, rosszabb lesz a fidesznek, nekünk MSZP-nek annál jobb... szemlélet.. De ekkor nem őszinte a nácizás.. Mert jó a náci, ha az a mi céljainkat segíti, jelen esetben a fideszt gyengíti.. Ez egy kicsit emlékeztet a Hitler-Sztalin paktum mögött meghúzódó szemléletre.

2. Vagy amit hülyeségnek gondolok, az maga a stratégia: vagyis mégis csak az MSZP vélt, valós érdeke és szervezése áll a Jobbik mögött.. ezt Gyurcsány már akkor így találta ki, amikor a Jobbik szerveződött, amikor a Jobbikot az MSZP kormány 25 millás támogatásban részesítette...Időközben a Jobbik elszabadult, de az MSZP nem tud váltani és még mindig azt hiszi, hogy neki és az országnak ez a jó.

Egy bizonyos ezzel az ál-együttműködési szándékkal a fideszt akarják gyengíteni.. pontosan azért, hogy az anti trollokban megerősítsék az elmúlt négy évben szajkózott:"minden párt egyformán sáros, nincs köztük különbség" megfogalmazódott csacska állítást, amit ugyancsak az MSZP elit talált ki, hogy saját VÁLLALNI NEM AKART kormányzati felelősségét elmaszatolja. (Ennek legutóbbi szép példája Szekeres: Vállalom a politikai felelősséget.. NEM MONDOK LE!.. és a pártja se mondatja le, amiért a trolloknak aztán az jut az eszébe, hogy nincs különbség. IGAZ, HOGY AZ MSZPÉS NEM MOND LE, DE EZÉRT IS A FIDESZT A HIBÁS..:) No ez a Jobbik logika színvonala.. így "hálálja" meg az MSZP támogatását...:)
Így folyik a butítás és így butul a választó!

tölgyes 2010.03.01. 11:30:11

@anti_troll: A mentelmi jog nagyon jó intézmény. Változtatni annak tartalmán kell.
A mentelmi jog arról szól, hogy a képviselőt ne lehessen eltéríteni á-lvádakkal meggyőződésétől.. Kicsit hasonlít az intézmény - még ha a jogászok meg is köveznek az állításomért - a néptribunok sérthetetlenségére..Az más kérdés, hogy ez nem vonatkozhat köztörvényes ügyekre... de ez jól szabályozható az alkotmányban, ha van hozzá többség.
Hasonló a helyzet a visszahívhatósággal: ha a képviselő vissazhívhatóvá válik, akkor véleménye., lelkiismerete játékszerré válhat a pártvezetések kezében.. márpedig egy párt inkább a katonai fegyelemre, mint a tagok véleményszabadságára törekszik.

tölgyes 2010.03.01. 11:35:44

@herbert: Vagy így lesz, vagy másképpen. Amit Ön ír az épp úgy spekuláció, mint amit mások írnak. Azt lehet látni, hogy a radikalizmus erősödik a közvéleményben, de hogy ez kit mire ösztönöz a választáson azt nem tudjuk. Aki látja a Jobbik veszélyét, az ország nemzetközi kapcsolatrendszerére gyakorolt negatív hatását és korlátait, az nem szavaz a Jobbikra.. még a ma híveknek láttszók közül se..nem beszélve arról, hogy ma mégis a fideszre lehet csak számítani a bajok megoldásában.

Diocles 2010.03.01. 11:47:51

Kedves Török Gábor,

a múltkor utaltál arra, hogy írsz majd az MSZP belső harcairól is egy posztot, akkor ez most elmarad?

Mert a hétvégén újabb érdekességek jöttek elő, Szili követeli annak az NBH-jelentésnek a nyilvánosságát, amelyik tisztázná, hogy ki hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet.
Lendvai, mint MSZP-elnök a titokgazda.
Gyurcsány a múlt héten arról beszélt, hogy ELÁRULTÁK, magyarán, maga Gyurcsány ezzel azt állítja, hogy BELÜLRŐL szivárogtatott valamelyik nagykutya.
Az ÉS-ben két éve jelent meg egy cikk, amely négy embert, négy befolyásos MSZP-s személyiséget nevez meg, mint lehetséges kiszivárogtatót.
Érdekes meccs (lesz) ez, nem?

Sealed tender 2010.03.01. 12:01:23

@Diocles:
Jó volna erről olvasni, különösen, hogy szerintem ez válasz lenne az én kérdésemre is.

Advocatus_Diaboli 2010.03.01. 12:26:27

@Viktus: Japánban 40 feltti osztálylétszámok vannak. A japánok valahogy mégis sikeresek. Ráadsul a diákok tartják toisztán az iskolát. Egyszerűen olyan, hogy takrítónő, nincs a japán iskolákban. :-)

Van viszont fegyelem. :-)

AnnaKarenina 2010.03.01. 12:30:23

@tölgyes:
Az interneten azonnal utána lehet keresni a 25 milliónak, teljesen felesleges az MSzP-t és a Jobbikot bármilyen beállításban is összemosni.
"A leköszönő Gyurcsány kormánynak az a határozata, amelynek értelmében 25 millió forint támogatást kapott a MIÉP-Jobbik szövetség - a 2006-os országgyűlési választásokon együtt indultak, és 1%-ot meghaladó eredményt értek el -, egy 2008-as törvénymódosításon alapult.

A XI. kerületi önkormányzat a képviselő-testületbe jutott pártok helyi szervezeteinek irodabérlési lehetőséget biztosít. A MIÉP-Jobbik közös listájáról egy MIÉP-es képviselő nyert mandátumot. A Jobbik jelenleg is országos pártközpontként használja a helyiséget. Az önkormányzat felbontotta az irodabérleti szerződést, de a párt nem költözött ki onnan."
"Valótlanul állítja Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP képviselője azt, hogy a Gyurcsány-kormány 25 millió forintot adott a Jobbik pártalapítványának - áll a Jobbik közleményében, alább a folytatás.
Valójában egyetlen jobbikosnak sincs köze a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványhoz, azt Csurka István és köre hozta létre a Jobbik vezetőinek és tagjainak tudta nélkül. A rágalmak miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom megteszi a szükséges jogi lépéseket a hazugságokat terjesztő médiumokkal szemben is, amennyiben e helyreigazításnak is tekinthető nyilatkozatunkat nem közlik.
Az állami támogatás eleve nem kormányzati adomány, hanem az Alkotmánybíróság kötelezte az Országgyűlést törvénymódosításra, mely alapján a legutóbbi parlamenti választáson 1% feletti eredményt elérő pártoknak is juttatni kell a pártalapítványoknak elkülönített költségvetési keretösszegből."
www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__222240-a-jobbikot-az-mszp-penzeli

A fideszes az mszp-t és a jobbik-ot, a jobbik a fideszt-t és az mszp-t szeretné összemosni, mert ez áll érdekében.

A jobbik magára talását sokkal inkább segítették a fidesz antidemokratikus cselekményei, kezdve a törvényes választás után a kormány legitimitásának megkérdőjelezésétől a parlament munkájának bojkottálásáig.

tölgyes 2010.03.01. 12:34:05

@Diocles: Ez engem is érdekelne, bár most olyan cseppfolyósak a dolgok arrafelé, hogy nehéz lesz biztosat mondani. Az MSZP egyébként saját érdekei ellenében is mindig képes volt olyan kompromisszumokat kötni, amit előre szinte lehetetlen volt kiszámítani.
Gyurcsány szövegelése mögött azonban szerintem most az ÖNMÁRTIÍRKÉPZÉS folyik. Előbb azt akarta elhitetni, hogy a fidesz tette tönkre.. most, hogy az nem jön össze majd keres más bűnbakokat és lesz is aki hisz neki. Holott az MSZP-re a legnagyobb veszélyt maga Gyurcsány jelenti. Ha jól meggondolja, akkor az elmúlt 20 évben senki se rúgott akkorát sz MSZP-be mint Gyurcsány saját maga. Ha 2006-ban lemond akkor most van egy erős MSZP, nincs ekkora bajban az ország..de Ferinek jobban kellett a hatalom .. és a szegény öregségébe belekonyult elit és támogatói még mindig azt hiszik, hagy majd a Feri.. háááát.. ehhez a kábításhoz is kell tehetség.

AnnaKarenina 2010.03.01. 12:42:47

@tölgyes:
"Az MSZP egyébként saját érdekei ellenében is mindig képes volt olyan kompromisszumokat kötni, amit előre szinte lehetetlen volt kiszámítani."
Kifejtené?
Mit mondjunk akkor a Fidesz-Kisgazda koalícióról?

Gyurcsány kérdésében egyetértek, csak szájjal nem lehet kormányozni, az MSzP-nek nem kellene őrizgetnie. Ez a csontváz mindig ki fog esni a szekrényből.

Diocles 2010.03.01. 12:45:45

Ezért lenne jó egy alapos elemzés az MSZP-ről.
Szerintem három erőcentrum van az MSZP-ben:
- Gyurcsány és a gyurcsányisták, a tagság Gyurcsány-fan, de vélhetően a frakcióban is vannak ilyenek
(pl. Fletónak több megyei szoci elnök köszönheti a posztját, ezek most is benn lesznek)
- Kiss-Szekeres-Lendvai elnökség, a felső szinteken ők a legerősebbek, az ő strómanjuk Mesterházy.
- Szili, Szanyi, Suchman, tehát az örök elégedetlenek

Szerintem ebben benne van egy pártszakadás lehetősége is, eddig csak azért nem szakadt az MSZP, mert nem volt értelme, de most már lehet, hogy értelmesebb dolog "zöldmezős" beruházásként egy új pártot csinálni azoknak, akik háttérbe szorulnak.

nahátnahátnahát 2010.03.01. 12:54:20

szvsz le kell állni a külföld pénzelésével, legalább egy-két évre. nem hinném, hogya pár milliárd kiesés miatt omlana össze a világgazdaság. tudom. rohadt parazita mind...

Azt viszont kérem szépen minden érintettől, (hir tv, echo, mtv) hogy gyorsan és nagyon kristálytisztán tegyék rendbe a "politikai felelősség" fogalmát, magyarán a lemondást. Hát amikor meghallom az echon h "ez meg ez vállalta a politikai felelősséget, de nem mond le" ... Hát azzal, hogy ezt kimondja a hírolvasó, hitelesíti amit azok a mocskok csúsztatnak. A néző meg ezt fogadja el, azt hiszi tényleg így van. Tényleg nincs egy hírszerkesztő/hírigazgató, aki tudná, mit takar a politikai felelősség? A politikai felelősség a lemondás. Ha más ötlet nincs, menjenek ki Brüsszelbe, kérdezzenek meg 10 képviselőt angolul, h mit jelent a politikai felelősség, adják le aztán hello.
Ne etessétek már a népet azzal, h a politikai felelősség = nem kell lemondani

herbert 2010.03.01. 13:08:11

@tölgyes: Így van, valóban spekuláció. Az alapját az képezi, hogy a demokráciának nálunk nincs nagy hagyománya, nincsenek komoly társadalmi gyökerekkel bíró pártok, a leadott szavazatok óriási része protest vagy győztesre szavazás, nem értékrendet, és azt képviselő politikai orientációt tükröz. Ezzel szemben óriási mítosza van az erős kéznek, a felülről irányításnak, a valós politikai vélemény elrejtésének. A politikailag aktívak (~szavazók) tömegeinek a világképe primitív és zárt, az egyszerű üzenetekre vevő. A megoldásra váró problémáik helyben vannak, "az ország nemzetközi kapcsolatrendszerére" gyakorolt negatív hatás így nem erős szempont, már ha egyáltalán felmerül.

Ezzel párosul, hogy a két évtizede (egy része még régebb óta) regnáló politikai elit valóban primitívnek és hülyének nézi őket, noha a minden reformra háklis, provincialista, kihívásokat kerülő szemlélet nem buta, ostoba vagy rossz embereket takar. A mostani nagy pártok két dologba buknak bele. Egy, ha mondok 10 dolgot, amiből 7 igazság, 3 hazugság, ha kiderülnek a hazugságok, a többit sem fogják elhinni. A másik, hogy ez az arány náluk inkább 3-7.

Egyébként az a véleményem, hogy az ország helyes működtetéséhez a politikai kínálat teljes spektruma alkalmatlan, ide értve a friss(ebb) szereplők közül komoly jobbikot és komolyka lmp-t is. Mivel sehol nem láttam tankokat a szavazóurnák környékén, ez nekem azt jelenti, hogy a hozzáértő politikai elit kineveléséhez-kiválasztásához a társadalom alkalmatlan.

Tudom hogy mindez nagyon sarkos, és amit írtam a társadalom egy kisebb részére, és a politikai elit egy hajszálvékony szeletére nem igaz, de a fejlődés szerintem olyan mint egy nukleáris robbanás, hogy valóban beinduljon kell a kritikus tömeg.

herbert 2010.03.01. 13:22:08

Az alkalmatlanságot nem érzem spekulációnak.
index.hu/belfold/2010/valasztas/horn_gabor_a_fodor-koka-harccal_tort_meg_az_szdsz/

Nem emelnék ki külön semmit, szinte minden sora aranyat ér, és még most sem képes a legcsekélyebb mértékben sem átlátni a bukás okait. Egészen megdöbbentő, mennyire nincs kapcsolata a valósággal.

AnnaKarenina 2010.03.01. 13:23:42

@herbert:
Abból kell választani, ami van. Hosszú tanulásos folyamat a választóknak, de alkalmatlannak mondani a választót túlzás.
Sokkal inkább vetődik fel a politikai elit felelőssége és az elmúlt 20 év, amikor meg kellett volna alapozni az ország fejlődési lehetőségei alapján a fejlődés irányait, és ebben sokkal jobb lett volna, ha a jobb- és baloldal az ország érdekei mentén együttműködött volna. (Ha jól tudom, ez pl. megtörtént Spanyolországban az EU-csatlakozás táján.) Ehelyett kettészakadt az ország, most meg háromfelé is.
A kritikus tömegnél nem tudom, mire gondol. Tart a gazdasági válság, innen még ki kellene lábalni és a fejlődés is csak lassan fog valószínűleg megindulni.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.01. 13:44:43

Két körzetben megvannak az LMP ajánlószelvényei
| – Jól haladnak a kopogtatócédula-gyűjtések országszerte – mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) párt országos listavezetője a múlt szerdai pécsi fórumon. Ugyanitt a baranyai jelöltek is beszéltek tapasztalataikról. – Két vidéki körzetben e hét elején adjuk le az ajánlószelvényeket, a többiben nagyjából egy hét múlva lehetünk meg – közölte Balogh Edina, a siklósi körzet jelöltje. – Egy kevésbé ismert kis párt megismertetése, elfogadtatása nem könnyű feladat, de egyre nő az érdeklődés, a bizalom az LMP iránt. Egy 25 ezres mintán végzett felmérés szerint az LMP a legrokonszenvesebb párt – tette hozzá a megyei koordinátor.
– Nem jó ez az ajánlószelvény-gyűjtési rendszer – véli Kóbor József kertvárosi jelölt. – De ahogy nő az LMP népszerűsége, úgy szaporodnak a szelvények is. Sajnos későn kerültek ki néhány körzetben a tájékoztató anyagok, és némely párt szelvénykapzsisága is nehezítette a munkánkat – folytatta.
– – A szelvények leadása után szeretnénk bemutatni a választók számára azt, hogy miből áll a zöld fordulat és a tiszta közélet programja, az antikorrupciós 12 pontunk – hangsúlyozta Kölcsey Gyurkóné Baka Sára, az 1. sz. és Wildmann János, a 2. sz. körzet jelöltje.

herbert 2010.03.01. 13:45:58

@AnnaKarenina: A kritikus tömegnél csak arra, hogy ha valami nem működik, akkor az egyénnek a saját lehetőségéhez mérten kezdeményezni, támogatni kell a szükséges változást, akár anyagi áldozatot vállalni, nem pedig ellenállni. A politikai elitnek pedig alkalmasnak kell lennie arra, hogy az ebből az áldozatvállalásból felszabaduló erőforrásokat megfelelő módon használja, ne szimplán ellopja. +elől kell járnia az áldozatvállalásban.

Mindez nem működik akkor, ha egy-egy egyén elszigetelten vállalja és teszi ezt, hatása akkor van ha a társadalom és az elit jelentős része így tesz. Ez nálam a kritikus tömeg, ami már képes magával sodorni a passzív vagy ellenálló részt is.
Vannak kisebb nagyobb példák: Japán, Finnország, Írország, Dél-Korea. De van más jellegű példa is: Argentína, Észak-Korea, Venezuela. Sokfelé el lehet jutni :)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.03.01. 13:51:21

@török gábor: "@Fedor: csak egy fontos különbség: ott a baloldal nem visszalépett, hanem kiesett a versenyből. ha nálunk is csak 2 jelölt jutna a második fordulóba, azokban a körzetekben, ahol a Fidesz és a Jobbik indulhatna, jobb lenne az analógia."

Fedor tézisének egy részére megfelelő a válasz, viszont az általa felhozott példa arra is válaszolt, hogy mi történik, ha két egymással régóta és élesen szembenálló párt egyike egy ilyen helyzetben a másik párt jelöltjének támogatására hívja fel a híveit. Az Ön állítása szerint egy ilyen helyzetben sokkal előtte fel kellene erre készíteni a szavazókat (" Olyan nincs, hogy több mint egy évtizede ősellenségek vagyunk (mindkét oldalról), aztán hirtelen április 12-én bejelentjük: kérjük szavazóinkat, hogy a második fordulóban arra a jelöltre adják inkább voksukat, akinek pártjával szemben eddig politizáltunk."), míg legalábbis Franciaországban erre nem volt szükség: a váratlan helyzet ellenére a baloldal elsöprő többsége elment és Chiracra szavazott. Akkor is, ha nyilvánvalóan eltér sok tekintetben a magyar helyzet: nem kell az összes szocialistának elmennie és a Fideszre szavaznia ahhoz, hogy az legyőzze a Jobbikost. Nem is kell a Chirachoz hasonlóan 82%-ot szereznie a Fideszes jelöltnek, elég ha nem jut egyéni mandátumhoz a Jobbik. Egyébként nem hiszem, hogy egy második fordulóban szüksége lenne a Fidesz jelölteknek az MSZP támogatására a Jobbik legyőzéséhez, de mégis fontos lenne, hogy az MSZP ezt meglépje, különben a Jobbik elleni fellépés sokat veszt a hitelességéből - és hitelességből már nincs nagyon tartaléka az MSZP-nek.

vlaca55 2010.03.01. 14:32:33

@jobbra: @török gábor:
Egyetértek. Nincs normális ember, aki ennyi hozzászólást végig tud olvasni (tisztelet a kivételnek). Hígul is rendesen a topik a közepe felé...ketten-hárman egymásnak esnek stb. Azt kérdezném, hogy nem lehet az egy topikban lévő hozzászólásokat mondjuk 20-ra (vagy 5-re) maximálni? Akkor majd kétszer meggondolja magát minden kötözködő meg exhibicionista. Csak 1 5let.

török gábor 2010.03.01. 14:57:24

@Diocles: figyelek, tájékozódom...

tölgyes 2010.03.01. 15:24:01

@AnnaKarenina: A fidesz FKgP koalíció nem jó példa... mert én az MSZP-én belüli alkudozásokról beszélek.

Ráadásul a fidesz a kormányzás hatékonyságát illetően elég jól kezelte a kisgazda-jelenséget., nem tudtak soha úgy eluralkodni torgyánék, hogy olyan meghasonlást idézzenek elő, mint az MSZP-SZDSZ koalíció.

Zozi79 2010.03.02. 00:55:16

Gábor, én mégiscsak azzal értek egyet, hogy ez bizony egy csapdahelyzet, amibe az mszp szépen belekeverte magát. Na de mi van akkor -- bocs ha már szóba került --, ha az MSZP visszalép (legfeljebb csak itt-ott), és aztán a kiderül, hogy az MSZP 1. fordulós szavazói bizony inkább a Jobbikot támogatják a 2. fordulóban, mint a Fideszt?

Amúgy szerintem az fog történni, hogy az MSZP kér valami lehetetlent a Fidesztől a visszalépésekért, amit persze a Fidesz nem támogat. Így a Jobbik 2. fordulós sikereit is a Fideszre fogják kenni.

kékszemű...34 2010.03.03. 17:57:52

@Advocatus_Diaboli:
Fegyelem mellett van viszont átlag feletti öngyilkossági ráta !
süti beállítások módosítása