Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
07:31

Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, tényleg nem tudtam, hogy mire számíthatok. Nem sejtettem, hogy mennyire magával ragad a rendszeres írás lehetősége, mennyi értékes hozzászólást kapok, és azt sem hittem, hogy ezeken túlmenően leginkább a személyemmel kapcsolatos, hol kicsit, hol nagyon nem kedves megjegyzéseket fogom élvezni. Miután korábban nem voltam gyakori olvasója ennek a világnak, legfeljebb szemtől-szemben kaptam időnként hideget és meleget, de – a műfajból fakadóan - inkább ritkán, semmint gyakran. Amióta azonban „hivatalból” olvasgatom a bejegyzésekhez fűzött kommentárokat, szinte mindig találok olyan gyöngyszemeket, amelyek nem az írások tartalmára, hanem rám összpontosítanak.

Tényleg szórakoztató figyelni, hogy néhányan mekkora energiákat képesek áldozni a besorolásra, a megbélyegzésre. Ezen a blogon kezdetben a Fidesz bértollnoka voltam, akadt, aki leleplező módon az interneten talált rám fideszes rendezvényeken, aztán néha szocialista lettem, sőt Gyurcsány rajongója, egy időre elkötelezett LMP-drukker is, közben néhányan rendszeresen felemlítették SZDSZ-es sötét múltamat, illetve elnöki tanácsadói jelenemet, egyszer még olyan is akadt, aki szerint azért foglalkozom annyit az MDF problémáival, mert így segítek nekik, majd legutóbb már a Jobbik szekértolójává, sőt Vona levelének megfogalmazójává avanzsáltam, hiszen annyit írok róluk, biztos nem véletlenül.

Mondom, szórakoztató ezt olvasgatni, arról nem is beszélve, hogy ennyi szép beállítás után könnyen megnyugtathatnám magam azzal, hogy aki mindenkié, az talán éppen senkié. Ez azonban, bár jól hangzik, mélyen hamis állítás. Sokszor elmondtam már, de megpróbálom még egyszer: ostobaság lenne tagadni, hogy valamit én is gondolok a helyes politikáról, választóként jobban örülök bizonyos események bekövetkeztének, mint másoknak; szomorú is lenne, ha nem lenne saját véleményem a jóról és a rosszról. Számomra a képlet mégis tiszta: nem semlegesnek kell lenni, hiszen az lehetetlen, hanem törekedni kell arra, hogy a személyes álláspontom ne határozhassa meg, ne uralhassa el az elemzői látásmódomat. Ha politizálni szeretnék, majd politikusnak állok, de most ennél sokkal jobban érdekelnek az események és a velük kapcsolatos miértek.

Ezért is nem félek elmenni pártok által szervezett (nem kampánycélokat szolgáló) rendezvényekre, ezért is nem titkolom, hogy mikor és kinek voltam a tanácsadója, s azt sem, hogy minden politikussal szívesen beszélgetek, mert bárhol is járok, szakmai véleményem csak egyetlen (ugyanaz) lehet. Talán már unalmas, hiszen többször említettem, de ennél jobbat sajnos nem tudok: amikor az eső esik, vagy azt látom, hogy hamarosan esni fog, nem beszélhetek napsütésről - ilyenkor az eső a téma, akár szeretem, akár nem. S miután erről mindenkinek lehet magánvéleménye, az én feladatom nem egy újabb dejó-derossz ítélkezés, hanem annak megfejtése, hogy miért van így és meddig tarthat.

Abban hiszek, hogy hosszú távon úgyis kiderül: valakit a személyes vágyai és vonzalmai vagy a szakmai érdeklődése vezet-e inkább. Ezért nem kezdem magyarázni, nem kezdek védekezni, s különösen nem fogok kompenzálni, elrejteni vagy duplagondolni. Amikor az LMP érdekel, róluk írok, ha a Jobbik erősödése foglalkoztat, akkor velük foglalkozom stb., mert aki elkezd mérlegelni és méricskélni, az feladja saját magát, elveszti önállóságát. Lehet, hogy buta és felületes vagyok, ha sok tölgyest olvasok, ezt talán még el is hiszem, de senki nem fog megingatni abban a hitemben, hogy szavazóként szavazni és elemzőként elemezni két külön dolog, még akkor is, ha közben ugyanaz az ember vagyok. Ezért aztán minden várt vagy meglepő bélyeget és leleplezést előre is köszönök, s a legőszintébben mondom: örülök, hogy ismeretlen emberek megtisztelnek a figyelmükkel, az idejükkel és a véleményükkel.

Mégis, ha eltávolítom magamtól ezt a témát, rögtön számos nyugtalanító kérdés merül fel bennem. Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá? Ismerek néhány pártokhoz valóban közeli politológust, akiknek egzisztenciálisan is fontos egy politikai erő sikere, de még őket is önállóbb és függetlenebb embernek gondolom ennél. Milyen egydimenziósnak tételezik azt, akiről elhiszik, hogy ilyen könnyen lemond a gondolkozás szabadságáról? Rendben, van ilyen is, tudom, de tényleg elképzelhetetlen, hogy lehet ezt másképp?

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr881812767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így írtok ti 2010.03.06. 12:43:34

Az utóbbi két napban először szóvá tettük két őrült jobbos viselkedését, aztán pedig az MSZP 4%-án örömködtünk egyet. Mindkét poszt kikerült az Indexre.Így lettünk a kommentelők szerint egy nap leforgása alatt MSZP-kutyákból Fidesz-bérencek. ordoví...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ravaszdi 2010.03.06. 13:24:25

@Spirál: az a bibi, hogy persze Sólyom "fideszesebbnek" tűnhet, mint balosnak, de ő az első olyan köztársasági elnök, aki igazán független tud lenni. nyilvánvaló, hogy a köztársasági elnök valójában egyensúlyi tényező, mindkét oldalt képviseli, az össznemzetet, és Sólyom sokkal inkább megfelel ennek, mint a balliberális Göncz, vagy a jobboldali Mádl. Göncz a taxisblokád alatt ki mellé állt? Sólyom ki mellé állt 2006 októberében? (az előbbi választott, az utóbbi rendesen megrótta a randalírozókat és a rendfenntartó erőt is, magyarul középen maradt).

artdark 2010.03.06. 13:24:34

@Pedró27: Sokkal jobban idegesít, ha még akkor is ezt szajkózzák, amikor már az egész ló kilóg.

@Idet: Teljesen egyetértek. Ezért írtam, hogy "megerőszakolva". Az is parasztvakítás volt.

Ezzel együtt is tartom, hogy egy radikálisan rendpárti közegben is érvényesülhet az egyén liberalizmusa, ha az nem öncélú szabadosság.

Idet 2010.03.06. 13:25:13

@obligat: És mit szólsz az Illegális Hétpettyes Katica Párthoz? Amelynek török;-) testvérszervezete küldi a zsózsót, céljuk pedig a jól bevált 150 éves török magyar testvériség visszaállítása. TG a pettyekben fizetett ügynökük...

szikjáró 2010.03.06. 13:26:21

@Idet: évekre menő petty-restanciába fog jönni a doktor úr :)

Idet 2010.03.06. 13:28:04

@artdark: Kellene is. Bizonyos szabadságfok nélkül megfulladunk. Ld. '56.

szikjáró 2010.03.06. 13:29:00

ja és a pettyek megoszlásáról csak ápr.11 után.
;)

lüke 2010.03.06. 13:29:18

szekér, szekér tojjátok:) csak!

mindnek szüksége van rá,
nagy a sár, majdnem nyakig ér...

Idet 2010.03.06. 13:30:44

@obligat: Hm. Piroska a farkas . Alias Gyurcsányanyós...

Idet 2010.03.06. 13:33:04

@obligat: narancspettyek, rózsaszín pettyek, fekete pettyek, petty-pettyek... de mi lesz az alapszín?!

2010.03.06. 13:54:05

@Idet: ott hordja? Bocs, ezt se értem, túdom, túdom, kár volt tanulnom biológia szakosnak...:(

theofil 2010.03.06. 13:55:09

@Uhu20:

Fekete János kitűnő bankár volt az ország sokat köszönhet neki.

Kádárt sem kellene sematikusan megítélni.

Németh Miklós rendes ember és politikusnak is az volt.

Az aktamegsemmisítéshez neki nyilván semmi köze sem volt, a pánikba esett apparátus műve volt.

Jó lenne felhagyni azzal a nézettel, hogy az egykori emeszempések reggeltől estig árulták elfele a hazát.

Bizonyára nem emlékeztek rá, hogy kissé itten tartózkodtak a szovjet csapatok...nem lehetett ám nagyon ugrálni.

theofil 2010.03.06. 13:58:08

@Uhu20:

Nem vagyok gazdasági szakember és nem is tisztem védeni az akkori emeszpéseket, meg nem emeszempéseket.

Annyit tudok a privatizációról amennyit leírtam.

theofil 2010.03.06. 14:00:48

@Uhu20:

Uhu, ne hozz ki a béketűrésemből!

A haza ellensége ám a kegyed táncoslábú nagynénikéje...!

Borzasztó.

theofil 2010.03.06. 14:02:47

@Idet:

Hol és mikor árusították ki édes hazánkat Németh Miklós asszisztálásával?!

(Hogy ne üssön meg a guta!)

Pedró27 2010.03.06. 14:04:04

@artdark: "Sokkal jobban idegesít, ha még akkor is ezt szajkózzák, amikor már az egész ló kilóg."

Oké. Igazad van.

Tehát, kérek jobb szót helyette.

Javaslat?

theofil 2010.03.06. 14:07:06

@hoplita:

Na és én hogy festek mint a Jobbik szálláscsinálója?

artdark 2010.03.06. 14:07:28

@theofil: Na ja. Kádár hiába emelte fel minden nap a szavát a szovjet csapatok ittléte ellen, a fránya tanácsadói becsapták őt.

Fekete János valóban kitűnő bankár volt. Megmondták Tel-Avivban is. Az ország valóban sokat köszönhet neki: 20 milliárdot.

Németh Miklós rendes ember volt. Ezt pedig tőle saját magától is tudhatjuk. Tűzzel-vassal küuzdött a spontán privatizáció ellen, nehogy a büdös kommunistákból tőkések legyenek. nem is lettek.

Az aktamegsemmisítésnek is a Jobbik az oka! Abból is látszik, hogy még meg sem voltak, de már legszívesebben mindent megsemmisítettek volna! Ebben élen járt a főgonosz Vona Gabika, aki akkor, 12 évesen már az ördög cimborája volt, persze álnéven.

artdark 2010.03.06. 14:12:42

@Pedró27: vannak országok, ahol nevén nevezik a gyereket: jobboldali publicista, konzervatív napilap, baloldali békeharcos, radikális nézeteket valló közíró, szélsőbaloldali tüntető (a "fiatalok egy csoportja" helyett), izrael-barát politikus.

Ennyire egyszerű ez. S ha valakire véletlenül azt mondják, hogy független, akkor valószínűsíthető, hogy vagy tényleg az, vagy a közéleti tevékenysége során valamennyire távolságtartó.

theofil 2010.03.06. 14:16:30

@artdark:

A 'dark' ugyebár sötétet jelent....és tényleg.

Irbisz 2010.03.06. 14:19:10

Az oldal látogatottsági adatai milyenek?
Erről lehetne tudni valamit?

artdark 2010.03.06. 14:25:36

@theofil: jaja:) Gyerekkorom kedvenc olvasmánya meg Teofil, a macska volt, akit folyton megszívattak az egerek. Frusztráltsága okán később belépett a DIVSZ-be, majd a Munkásőrségbe, és Berkesi András címszereplőt mintázott belőle A Mozgalom és én, avagy Theofil jelentést ír című eposzában.

tölgyes 2010.03.06. 14:41:06

@artdark: Valahogyan véletlenül a Jobbik képviselőjelöltjei közé keverdett G.T. nevű ürgepásztor, aki emberölésért ült. Ez is egy súlyos érv a Jobbik mellett...:::)))

Pedró27 2010.03.06. 14:53:46

@artdark: "vannak országok, ahol nevén nevezik a gyereket: jobboldali publicista, konzervatív napilap, baloldali békeharcos, radikális nézeteket valló közíró, szélsőbaloldali tüntető (a "fiatalok egy csoportja" helyett), izrael-barát politikus."

Megengeded nekem, hogy én Magyarországon is nevén nevezzem a gyereket?

"Ennyire egyszerű ez."

Állítottam én ennek az ellenkezőjét?

"S ha valakire véletlenül azt mondják, hogy független, akkor valószínűsíthető, hogy vagy tényleg az, vagy a közéleti tevékenysége során valamennyire távolságtartó."

Egyetértek a definícióval. Én pont ilyen értelemben használtam a független szót. Egyébként értem, mi a problémád, csak szerintem nálam rossz helyen kötözködsz. :)

Szerintem Török Gábor megfelel a fenti definíciónak, ezért független. A magát függetlennek valló, de pártos hangadókat soha nem neveztem függetlennek, ezért kopogtatsz nálam rossz helyen. De TG szerintem tényleg független.

Szerinted nem? Akkor írd le ezt, de ne kötözködj szavakon.

2010.03.06. 14:58:35

Juj de izgi,vér mikor lesz?:D

discretio 2010.03.06. 15:01:40

Nem gondolom, hogy TG bárkinek a fizetett ügynöke akarna lenni.
De azt gondolom, hogy ő is, mint sokan mások, kissé túlértékelték Gyurcsány taktikai húzásait és talán többet szerettek volna látni benne, mint amivel ez a kommunikációs kaméleon rendelkezik.

Tervezett lépés volt Gyurcsány Ferenc bejelentése, hogy miniszterelnököt jelölő rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi - mondta Török Gábor az InfoRádiónak. A politikai elemző szerint így van esélye arra a kormányfőnek, hogy később is fontos politikai pozíciót foglaljon el....
2009. március

Nem kell különösebb elemzői tehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: a jelenlegi miniszterelnök az elődjénél lényegesen komolyabb stratéga, ráadásul a hatalomhoz is sokkal erősebben ragaszkodik, ( TG nyilatkozat 2007. okt. 15. Boom )

Azzal, hogy másod-, harmadvonalból, illetve a politikán kívülről hozott tárcavezetőket a miniszterelnöki hatalmát akarta megerősíteni Gyurcsány Ferenc - mondta Török Gábor, aki úgy vélekedett: ezzel az esetleges mellőzöttség okán fakadó pártviszályokat is a kormányán kívül hagyta az új kormányfő. /2005. /

A számomra az az érdekes kérdés, hogy miért is történhetett meg ez a " gyurcsányi túlértékelés " számos, egyébként nagyon jó képességű és független gondolkodó által. ( pl Dessewffy, Eszterházy stb )
Nekem persze van erre sejtésem, és szívesen gondolkodom erről, mert szerintem elvezet egy lényeges kérdéshez. Hozzátartozik-e a jó miniszterelnök, politikus, vezető stb. kompetenciájához az erkölcsi, etikai feddhetetlenség , vagy elég a látszat ?

artdark 2010.03.06. 15:06:17

@Pedró27: Egyrészt nem én kopogtattam, hanem te. De sebaj :) Nem Gábor függetlenségét kérdőjeleztem meg, hanem a Magyarországon elterjedt címkézés jogosságát vitattam. És vitatom még ma is. Fentebb írtam részletesen, miként gondolkodom Gáborról. Szerintem pozitív.

artdark 2010.03.06. 15:09:29

@tölgyes: Ez ellen nincs mit tenni, csak kármentés jöhet szóba. A Jobbik azonnal meg is lépte.

Amikor egy hajó jól megy, tülekednek az utasok. A potyautasok is, sajnos. De egy fideszes ezt honnan is tudhatná...

török gábor 2010.03.06. 15:20:35

@Irbisz:

ilyenek vannak:

* Az eddigi legjobb nap: Feb 15, Mon 36103
* Az utóbbi 7 nap átlagos PI értéke: 24924
* Az utóbbi 7 nap átlagos PI / látogató értéke: 2,168
* Az utóbbi 30 nap átlagos PI értéke: 19223
* Az utóbbi 30 nap átlagos PI / látogató értéke: 2,053
* A blog indulása óta az összes PI: 1203180

2010.03.06. 15:25:07

Na emberek, a velveten nem lehet őszintén írni Eperjes Kariról, mert erősen moderálnak. Ilyen világ jön...:(

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 15:29:09

@török gábor: Szép nagy számok.
Én meg örülök ha 50 felé megyek egy-egy nap.

Hiába no, van különbség a politika, megtámogatva egy ismert névvel és az Indexszel, illetve az én noname keresztény blogom közt.

Sok sikert továbbra is! :)

artdark 2010.03.06. 15:29:44

@Letícia: ÁÁÁÁ, te velvet olvasó vagy? Akkor neked elárulom, én vagyok az, akinek 3 héten át erekciója volt...

2010.03.06. 15:31:41

@Spirál: jó keresztények nem foglalkoznak nemisteni dolgokkal...hol van a Bibliában, hogy blogot kell olvasni?? Úgyhogy ne panaszkodj, a célközönséged max. az eltévedt bárányok halmaza...:D

2010.03.06. 15:32:43

@artdark: ó te szegény, sajnállak, mert olvasom, soha többet...:D

artdark 2010.03.06. 15:36:01

Jézus igenis megmondta: arról ismernek meg benneteket, hogy a tanítványaim vagytok, ha blogot olvastok. Mt.6.11.

És: akkor hallottam az Urat: kit küldjek el, ki megy el majd nekünk?
Mire én: itt vagyok én, engem küldj, csak előbb befejezem ezt a posztot. Es.8.22.

[nev] (törölt) 2010.03.06. 15:41:43

furcsa ez. én pont azért tartom középesnek ezt a produktumot, mert hogy se íze, se bűze.

tölgyes 2010.03.06. 15:58:29

@artdark: A keszthelyi Jobbik elnökét letartóztatták, mert üzletszerűen elkövetett csalással vádolják. A fickó ingatlanközvetítéssel foglalatoskodott...Itt se lesz mit tenni.

discretio 2010.03.06. 16:14:20

@tölgyes:
A hamburgi tartományi házelnök "lebukott " pár hete, mert az utcájukban eltakarítatta a havat, miközben a máshol lakók kűzdöttek az utakon a jegesedéssel. Először pénzt ajánlott a Vöröskeresztnek kompenzációként, végül lemondott.

Hozzátartozik-e egy vezető kompetenciájához , hogy mennyire erkölcsös , etikus a " hétköznapi életben " , pl. a házasságában, a vagyonosodosában, az informális kapcsolataiban ?
A magyar politikai elemzők vajon lényeges kérdésnek tartják-e ezt a dimenziót egy polikus jellemzésekor , és a választók ?

artdark 2010.03.06. 16:17:43

@tölgyes: A váci fideszes csajjal mi van? nem olvastam még sehol, hogy lecserélte a pártja...

discretio 2010.03.06. 16:35:58

@artdark: Tőled csak azt tudom kérdezni, felmentheti-e magát valaki pl. egy képviselőjelölt az erkölcsi, etikai megmérettetés alól azzal, hogy más pártban is etikátlanul viselkednek ? Lehet-e így hitelesen a megtisztulást számon kérni más politikai szereplőktől ?

artdark 2010.03.06. 16:55:55

@discretio: Természetesen nem. Ahol lószar van, ott vannak verebek is. Azt kell mondanom, sajnos, de tényleg nem lehet előre látni a dolgokat, az utólagos intézkedés pedig mindig kapkodásnak tűnik. (De ezt miért nem kérdezed meg tölgyestől is?)

Egyébként pedig: ha eddig ez volt, mi lesz még ezután? Már így is olyan a kampány, mint egy börtönnapló.

cefrecece 2010.03.06. 17:04:22

Ezt a finom utalást a végén:
"lehet ezt másképp" = Lehet Más a Politika.
Gratulálok Gábor! :))
Hajrá LMP!

szikjáró 2010.03.06. 17:15:55

@artdark: ha már itt tartunk, akkor én láttam már olyan jogosítványt is, amelybe be voltak vezetve olyan dolgok, mint pl szemszín, bőrszín, pont egy filippínó srácé, és az is benne volt, hogy filippínó, nincs is fennakadva rajta, merthogy miért is lenne. Csak itt rasszista, aki az amúgy egyértelműen szemmel látható rasszjegyek alapján rá meri mondani valakire, hogy kíni, japán, mongol, filippínó, vagy cigány, néger, albínó...stb.

szikjáró 2010.03.06. 17:17:44

*kíni legyen egyenlő kínaival, esetleg szenvedő bármelyik.

discretio 2010.03.06. 17:18:43

@artdark: Tőle is megkérdezhettem volna, de tőle mást kérdeztem, már előtte, de nem keltettem fel az érdeklődését. :)

Lehet, hogy ez a cél, hgy börtönnapló legyen ? Ma már nyilatkozta is a szakáltalanított miniszterelnök jelölt, hogy minden pártban vannak korruptak. Hogy hol vannak többen,mi az arány az nem érdekes, lényeg, hogy minden párt egyformának tűnjön.

Glenarvan 2010.03.06. 17:34:38

@discretio:
Hali!

Izgalmasan hangzik ez a "túlértékelés",szívesen olvasnék erről pár sort.
Az is érdekelne,hogy az utolsó előtti bekezdésedben a 'független' szó ironikus vagy komoly jelzőként szerepelt-e?(Esetleg a két dolog szorosan összefügg?)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 17:42:47

A történelmi egyházak közleménye a választásokra.
uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1454

Szándékosan nem a saját blogomat linkeltem. Ezt értékeljétek. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 17:44:01

Aki valami jobboldali kiállást várt, annak - szerencsére - csalódnia kell. :)

VIKUNYA 2010.03.06. 17:50:54

@tölgyes: a jobbik egy hihetetlenül eklektikus párt, hirtelen duzadt fel, von aott megélhetési kalandor, népjobbító, ködszurkáló jobbos, dörzsölt vállalkozó, kiábrándult munkásőr és jószándékú nemzetmentő is - na most szépen sorra ott is ki fognak dőlni a csontvázak, mert tele vannak szélhámos alakkal. apa kezdődik, tessék hátradőlni!

gyöngyök 2010.03.06. 18:06:31

Kedves Gábor ! ( Nekem a tegezés nem megy, bocsánat !)
A kérdése gondolom költői ! Meglátásom szerint annyira fehér/ fekete a divatszín a véleményekben, hogy azok,a kik véleményével ellentéteset mond Ön, azt gondolják , - bocsánat a kifejezésért- ilyen hülyeséget csak pénzért lehet mondani.
De sok ismerősöm nem hiszi el, hogy nekem a munkában nem a pénz a fontos. Úgy is lehet persze fogalmazni, hogy nagyon elnéző vagyok magammal: számtalanszor előfordul, hogy amiért egy fillért sem kapok, azt azonnal megcsinálom - mert szakmailag érdekel - amiért meg nem keveset fizetnek, de nem tetszik, azt úgy szenvedem ki a legvégső határidőben. Másrészt a véleményem kialakításánál is: nem tudom honnan jön, mitől van, de képtelen vagyok attól függővé tenni a véleményemet - tanácsadóként a tanácsomat - hogy nekem miből lenne hasznom.
Én például ezért sajnálom Varga Mihályt és irigylem Bokros Lajost: az egyik feladta a szakmai véleményét, a másik nem .
Csak sajnálni tudom azt, aki arra kényszerül(t), hogy szakmai meggyőződésének hátat fordítson.
Szeretném megnyugtatni Önt: sok olyan szakembert ismerek,akik így gondolkodnak: igaz munkájuk eredményessége független a politikától. Önt azért illeti elismerés hoyg ebben a megbolondult közhangulatban mer, tud higgadt, logikus elemző lenni.
Bűszke vagyok hogy egykor én is a BCE -re jártam.
Érdeklődéssel várom megnyilvánulásait, irásait továbbra is.

zamorano 2010.03.06. 18:21:48

@zarao:
én fideszes vagyok, fricz tamást kellemes hallgatni, néha jókat is röhögök:)
de nem azér nem tartom jó "elemzőnek" mer fideszes,hanem mer sztem legtöbbször nem reális amiket mond. ágh attilát meg utálom mer öreg komcsi de politológusnak nem azér nem jó mer komcsi,hanem mer nem lát reálisan.
pl. horn gyula is ős komcsi,viszont (sajnos)
jól látta a helyzeteteket és maximálisan ki is használta.

tehát ha vki felvállalja-ha csak ritkán is-h ő egyébként kikkel és milyen irányokkal szimpatizál, attól még lehet
szar elemző és nagyon jó elemző is.
engem picit irritál ez a "jujjnemmondommegkireszavazok".

tölgyes 2010.03.06. 18:34:43

@VIKUNYA: Egyetértek Önnel. De a szélhámosság csak az egyik elem. A másik, hogy még csak a körvonala se alakult ki annak, hogy mi az amiben a párt és támogatói egyetértenek.. Tegnap pl. vitába kerültem egyházi támogatás ügyben itt egy lelkes jobbikossal.. Olyan MSZP-és volt mint a pinty...:)

tölgyes 2010.03.06. 18:38:33

@artdark: Én se hallotta, hogy a jobbikos, elitélt gyöngyösi elnökkel mi történt... miközben áll a bál a gyöngyösi elnökség és Vona stábja között.

tölgyes 2010.03.06. 18:41:43

@discretio: Magyarországon nincsenek következményei a politika hibáknak, bűnöknek.. de a köztörvényeseknek se. Jó példa erre Szekeres esete. Vállalom a politikai felelősséget! Maradok...de Vona Orbánnak ír levelet....:)amit a Népszabadság már második napja az első hírnek tekint..:::)) Vagyis a NOL propagálja Vonát... Hát így élünk mi itt.

zamorano 2010.03.06. 18:49:12

@tölgyes: jogos.
nehéz megítélni,h a nol.hu azér örül ennek annyira mer így akarnak több maszop szavazót csábítani "lám a jobboldalon milyen csaták vannak" vagy pedig mert
nem tudják abbahagyni élvezetükben az orbán ellenes levél olvasását:)

tölgyes 2010.03.06. 18:57:19

@adamka83: És van egy harmadik ok. Még mindig jobban félnek Orbántól, mint bárki mástól. Tudják: ha Orbán 8 évig marad, akkor az MSZP elitnek megszűnnek a kiváltságai... már 2002-ben is ez volt a folytatás tétje. Innen eredt a máig tartó Orbán-gyűlölet...Most ebbe a z Orbán-ellenes táborba csatlakozott Vona... tehát céljaiknak jó eszközévé vált... Érdemes volt befektetni...:)

2010.03.06. 19:35:26

@tölgyes:

"Tegnap pl. vitába kerültem egyházi támogatás ügyben itt egy lelkes jobbikossal.. Olyan MSZP-és volt mint a pinty...:)"

Jó kis képzavar! Én magam ezért sosem határozom meg, hol vagyok és hova tartok...

discretio 2010.03.06. 20:17:00

@Glanarvan:
A függetlenséget olyan értelemben használtam, hogy az említetteknek nincs szükségük arra, hogy "érdekből " csatlakozzanak pl egy politikai irányzathoz, hanem az értékeiket vállalva állnak ki valaki, vagy valami mellett.( Vagy pl. vki ellen. Ha az ember olvasgatta a kilencvenes években Dessewffy HVG-ben megjelent írásait Orbánról, igazán nem csodálkozik, hogy Gyurcsány mellett kötött ki )
Az más kérdés, hogy adott esetben lehet ebből hasznunk, de nem ez az elsődleges cél, szerintem.

A túlértékelésről. Tényleg többször gondolkozta erről és számomra megfejthetetlen, hogy miért gondolta bárki, hogy a terhelt családi háttérrel, siralmas szocio-ökonómiai háttérrel, harmadrangú diplomával, az MSZP-ben történt politikai szocializációval rendelkező Gyurcsány képes lesz komoly eredményekt elérni. Tudom, hogy ezeket a nehézségeket képesek emberek legyőzni, de ehhez nagy jellem kell és kitartás és Gyurcsány személlyiségének éretlensége teljesen világos lehet annak , aki vette a fáradtságot és megpróbálta az életpályájában a közéleti és magánéleti szálakat is objektíven értékelni.

Glenarvan 2010.03.06. 20:18:34

@tölgyes:

Hihetetlen,hogy a legfőbb csapásirány megint a démonizálás,az Orbánnal való riogatás!De most mit mondanak?Hogy van egy szélsőséges és egy még szélsőségesebb párt?!
Persze az is igaz,hogy ezekkel a 8 éves eredményekkel nehéz lenne választást nyerni,szavazókat mozgósítani.
Az MSZP szlogenje is ezt tükrözi(trükközi): Új jelölt,új program.
A régiek sz.rt sem értek,az egyszer biztos!

discretio 2010.03.06. 20:20:08

@@Glanarvan: bocs MSZMP-ben történő politikai szocializációra gondoltam

Diocles 2010.03.06. 20:22:43

Ha már magadról beszélsz, kedves Török Gábor, én azt vettem észre, és talán már korábban is írtam, hogy rád az a jellemző, hogy helyezkedsz, érted a szakmádat (ha sok állításod vitatható még a laikusok által is, pl. amikor az elején azt próbáltad magyarázni, hogy a Jobbik nem visz el az MSZP-től voksokat, miközben ma ez már alaptétel a magyar politológiában, lásd Tölgyessy hétfői interjúját), csak nagyon vigyázol arra, hogy ne szóljál be a "nagyoknak", vagy ha be is szólsz, akkor ez ne legyen teljesen nyilvánvaló.

Ez a leglátványosabban ott derül ki, hogy mennyire eltérően kezeled mondjuk az MSZP-t (ill. természetesen a Fideszt (egy leendő kormányzópárttal csak a hülye megy nyíltan szembe, max. sunyin és hátulról lehet odavágni nekik), vagy a Jobbikot (naná, melyik elemző akarja, hogy kinn legyen a lakcíme a kurucon?) és az MDF-et.

Nálam jobban senki nem veti meg az MDF-et, de az a látványos lefikázás, amelyet velük kapcsolatban művelsz, hát eléggé túlzó ahhoz képest, hogy szerintem az MSZP messze nem mutat fel jobb állományt (Hagyó, Havas Sz., Szekeres, stb.), mint a közröhejnek örvendő MDF. Csak az MSZP-nek még mindig kockázatos dolog volna beszólni, meg ki tudja mi lesz a jövőben?
Szóval nekem ezek a benyomásaim, remélem nincs harag.
A blogodat kedvelem.

Ui.: apropó, a héten olvastam Debreczeni "remekművét" a leendő diktátorunkról, és ott tényleg nagyon leszólt téged D., mert nem vagy hajlandó ugyanúgy rettegni mint ő.

török gábor 2010.03.06. 20:27:25

@Diocles: véleménnyel nem tudok vitatkozni, hiszen ha ezt érzed, akkor ezt érzed. de ténnyel igen (jelzem, soha nem azt állítottam, hogy nem visz el az MSZP-től, csak azt, hogy az adatok szerint döntően nem onnan):

"A kutatások azonban nem erősítik meg, hogy a Jobbik szavazói közt valóban többségben lennének a volt szocialista szimpatizánsok: az EP-választások után két felmérés is készült arról, hogy a Jobbik-szavazók kit támogattak 2006-ban. A Jobbik-szavazók közül a Medián szerint 14, a Nézőpont Intézet szerint 27 százalék szavazott korábban az MSZP-re. Mindkét közvélemény-kutató 25 százaléknyi korábbi Fidesz-szavazót talált a Jobbik táborában, a volt MIÉP-szavazók aránya 13, illetve 12 százalékra rúg. A Jobbik szavazóinak 24, illetve 28 százaléka viszont nem szavazott 2006-ban, és csak részben passzivitásból: egy részük egyszerűen nem volt még 18 éves.

A legújabb közvélemény-kutatások azonban azt jelzik, már a Fidesznek is tartania kell a Jobbiktól: a Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz támogatóinak 12 százaléka szavazna második pártként a Jobbikra. A Tárki szerint pedig a választási eredmény előrejelzésében épp az a legnagyobb bizonytalansági tényező, hogy a Jobbik mennyi szavazót lesz képes elcsábítani a Fidesztől. A két párt szavazótábora közötti határvonalat a Tárki szerint erősen befolyásolja, hogy a bizonytalankodók számára mennyire lesz meggyőző Orbán, illetve Vona Gábor."

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100304-valasztas-2010-valtozas-a-fidesz-es-a-jobbik-viszonyaban.html

jobbrólelőz 2010.03.06. 20:38:08

Kedves Gábor!

"ezért is nem titkolom, hogy mikor és kinek voltam a tanácsadója, s azt sem, hogy minden politikussal szívesen beszélgetek, mert bárhol is járok, szakmai véleményem csak egyetlen (ugyanaz) lehet."

Nekem volt tegnap a véleményem, hogy a Vona levelében segítettél vagy Te írtad. Ez nem férne bele az az általad még elfogadható "egyetlen vélemény" elvébe?
Amúgy nem válaszoltál a kérdésre tegnap. Milyen messze van a "poitikai elemző" a "politikai tanácsadótól"?

Glenarvan 2010.03.06. 20:39:32

@discretio:

A '90-es éveket illetően komoly elmaradásaim vannak,ezeket nehéz lesz pótolnom.
Ami GYF-t illeti,én a TV elől úgy látom,
hogy színészi képességei minden küszöbön átsegítették.

discretio 2010.03.06. 20:46:37

@tölgyes: Igazad van, de gondolom abban is egyet értünk , hogy csak látszólag nincsenek következmények. Valójában nagyon is érezzük a hatását a felelőtlenségnek.
Szekeres nem vállaja fel a felelősségét a tárcája "ügyeiért "? Ezen gondolom te sem csodálkozol igazán.

Szerinted ki írta ezt ?
"A durva politikai beszédmód bevezetésében a Fidesznek múlhatatlan „érdemei” vannak, emlékezzünk csak a Gyurcsány Ferenc elmeállapotát illető aranyköpésekre, vagy a volt miniszterelnök borderlineszindrómáját „tudományosan” elemző cikkre "
Nem, nem Nyakó vagy Újhelyi urak, hanem Lakner Zoltán politikai elemző.
Édes Istenem, hol volt ez az ember a köteles ügy, a lop stop tábla, az Orbán bányák, a tokaji cirkusz stb kommunikációs stratégiák levezénylésekor ? Mik voltak ezek, ha nem a durva politikai beszéd bevezetései a közéletbe ?, Tényleg a Fidesz tehet arról, hogy egy pszichológus diagnosztizál látatatlanban és ez egy újságban megjelenik ? Emlékszik ez az ember pl. a megboldogult pszichiáterre aki Kövér László elmeállapotát elemezte ?
Komolyan mondom, döbbenet, hogy mennyire nem tudják megbnocsátani Orbánnak, hogy nem tünt el a süllyesztőben .

török gábor 2010.03.06. 20:56:43

@jobbrólelőz:

szerintem olyan nincs (mármint van, de elfogadhatatlan), hogy valaki ír egy ilyen levelet tanácsadóként, aztán anélkül, hogy ezt jelezné, nyilvános elemzésbe kezd róla.

a milyen messze kérdéshez:
www.poltudszemle.hu/szamok/2008_2szam/2008_2_korosenyi.pdf

Diocles 2010.03.06. 21:04:44

@török gábor:

ezek a kutatók - talán nem véletlenül - azt felejtik el, hogy a mai viszonyokból kiindulva nem lehet ilyen módon felmérni, hogy honnan mentek el a voksok a Jobbikhoz.

ha ugyanis megkérdezel egy jobbikost, hogy kire szavazott, akkor nagy valószínűséggel akkor sem fogja bevallani, hogy 2006-ban még Gyurcsánynak csápolt, ha így is volna.
és ez minden felmérésnél így van, ha ma csinálsz egy közvéleménykutatást arról, hogy kire szavaztak az emberek 2006-ban, akkor nagy valószínűséggel hatalmas Fidesz-fölény és befutó Jobbik jönne ki, egyszerűen azért, mert az emberek NEM VALLJÁK be, ill. egészen pontosan nem szívesen emlékeznek a cikinek tartott dolgokra.

(ahogy pl. nálad is ott van az a bizonyos szadis múlt, meg nálam is, én még párttag is voltam a szadiban, annak ellenére, hogy már sokéve szilárdan Fidesz-szimpatizáns vagyok, és ezt tudják is rólam a környezetemben, hát gondolhatod, hogy nem azt fogom mantrázni egy társaságban, hogy én mekkora szadis voltam anno... szóval ilyen az ember, így müxik.)

ez a kutatás tehát pont emiatt (nem tekinthető hiteles adatnak az, ha valaki MA azt mondja, hogy 2006-ban is fidesz-szavazó volt) erősen vitatható.

jobbrólelőz 2010.03.06. 21:11:21

@török gábor: Persze világos. De én sem úgy gondoltam, hogy megírtad aztán átküldted neki emailben, Ő meg továbbküldte a sajtónak, hanem esetleg bármilyen formában tanácsot adtál, majd annak megvalósítására valaki kitalálta hogy írjunk Viktornak levelet :-).
Mindenestre a levél túl jó a jobbikhoz képest. Túl alapos, ők eddig ösztönösebben reagáltak az eseményekre. Ezt a levelet nem leht ösztönösnek nevezni. A cikket köszönöm, jól átolvasom.

és még egy, ne hagyd abba, sőt a választások után is írj, mióta az a blog létezik az internet új(abb) jelentéssel bír számomra.

Idet 2010.03.06. 21:23:50

@Letícia: Mi az, hogy ott hordja? Te tényleg fölöslegesen voltál biológia szakos!
A horpadt mell(kas) a test felső részére vonatkozik!
Nem t'om, te mire gondoltál?

Idet 2010.03.06. 21:25:11

@theofil: Üssön. Amíg őfelsége miniszterelnök volt.

tölgyes 2010.03.06. 21:25:53

@Letícia: Nincs itt képzavar.Az MSZP törzsközönsége nem hajlandó megérteni, hogy az egyházi iskolákban folyó oktatáshoz ugyanolyan állami támogatás jár, mint az állami iskolák esetében...a Jobbikos vitapartner ebben az MSZP álláspontját képviselte.

tölgyes 2010.03.06. 21:28:12

@Glanarvan: De ugyanezzel a lendülettel egyben azt is mondják, hogy a fidesz összeáll velük...Mint mikor cigányozták és nácizták Orbánt.Had butuljon a választó.. a Jobbik meg húzza alájuk.. nem hiába kapták a 25 milliót...

Idet 2010.03.06. 21:31:09

@theofil: 1. Bevitt minket az IMF erdőbe, olyan feltételekkel, amik neki (már amúgy is meghalt), nem fájtak.
2. Kádárt ne bántsuk? Vagy nem vagy képben, vagy kedvezményezett vagy!

tölgyes 2010.03.06. 21:32:22

@discretio: Az a Lakner, aki rendes pénzt szakított mint MEH tanácsadó...:)Neki is az üléspontja határozza meg az álláspontját.. és ha nem így beszél nem hívják az ATV-be.. se.

Idet 2010.03.06. 21:34:49

Kedves @Hoplita, úgy is, mint Dárdás!

A háborús, nagyon találó idézeted Sir Peter Ustinovtól származik. Csak, mert megígértem, hogy utána nézek!

Jó éjt neked!

zamorano 2010.03.06. 21:47:22

@Glanarvan: szóval 1 hónap van hátra.
talán utsó lehetőség,h győztest lehessen hirdetni az mszmp

hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:MSZMP-tagok

és az "illegálisan,pimasz fiatalokból alakult rendszerellenes szervezet" közt.

stiglinc 2010.03.06. 22:48:19

Kedves Gábor!

Nagyon megszerettem ezt a blogot, sőt: ez az egyetlen, amit rendszeresen követek. Nem lehet mindenkinek megfelelni, egyesek az élő fába is belekötnek s mindenütt összeesküvést látnak, de szép válasz volt ezekre eme személyes hangvételű bejegyzés...
Ne hagyd abba, várjuk a bátor kérdéseket és szokatlan válaszokat!

Török Gábor rajongó 2010.03.06. 22:58:20

Egyes sötétben bujkáló rémhírterjesztők szerint Török Gábor Amway ügynök.

Ez nem igaz! Ha mégis az sem von le semmit írásainak színvonalából.

mrcxqj 2010.03.06. 23:00:31

Rendszeres olvasója vagyok a blognak, és mondhatom, hogy közel érzem magamhoz a szakmai prioritásra törekvő elemzések hangvételét. Bevallom, hogy idő hiányában a kommenteket csak nagyon ritkán olvasom el, így a fent említett "vádakat" sem volt alkalmam első kézből megtekinteni. Most azonban végigrágtam magam az összes kommenten, s csalódottan vettem észre, hogy egyetlen olyan hozzászólást sem találtam (talán Diocles kivételével), amely TG bármely bejegyzésére rámutatva (itt és itt ezt és ezt írta... tehát...) indokolná a szakmai alapú objektivitásra való törekvés hiányát.

mrcxqj 2010.03.06. 23:23:20

Nem sokkal ezelőttig az erre a blogra látogatók tanúságot tehettek arról, hogy melyik pártra készülnek voksolni, így valamilyen (ha nem is túl reprezentatív) képet kaphattunk a blog olvasóinak pártpreferenciáiról. Érdekes lenne egy hasonló felmérést készíteni, azok között is, akik véleményüket írásban is közzéteszik a blogon, magyarul a kommentezők körében. Például nagyon érdekelne, hogy milyen a megoszlás azok között, akik TG írásait szakmailag kiegyensúlyozottnak (tehát inkább objektívnek) tartják, ill. milyen eredményt kapnánk azoknál, akik erről pont másképpen vélekednek. De asszem, jó esély van arra, hogy ez megmarad a személyes kíváncsiság szintjén...

mrcxqj 2010.03.06. 23:31:52

Kedves Gábor! Azt írod, hogy "Ezért is nem félek elmenni pártok által szervezett (nem kampánycélokat szolgáló) rendezvényekre..." Azt meg szabad kérdezni, hogy az utóbbi időben mely pártok rendezvényeire jutottál el?

török gábor 2010.03.06. 23:44:54

@mrcxqj: mindent szabad, csak nem mindenre válaszolok :) de erre igen:
tavaly nyáron Tölgyessy Péterrel voltunk elemezni az lmp táborában, illetve előtte előadtam a fidesz ifjúsági tagozatánál, majd ősszel a fidelitas választmányi rendezvényén. igen, és voltam még tavaly a győri fidelitasnál is vendég. a teljes körű tájékoztatáshoz tartozik, hogy kaptam felkérést mszp-s rendezvényre is, de oda sajnos nem tudtam elmenni.

Idet 2010.03.07. 10:28:20

@Glanarvan: Ha a Verne-regényre gondoltál: Glenarvan. Legyünk pontosak, amennyire lehet.

quell 2010.03.07. 11:37:11

@voltamper:
Ugyan nem TG vagyok, de ha elárulod, hogy mennyire kimerítő választ szeretnél, szívesen megadom.

kkk666 · http://www.vizvezetekszereles.info/ 2010.03.07. 11:54:27

"Rendben, van ilyen is, tudom, de tényleg elképzelhetetlen, hogy lehet ezt másképp?"

ez elég LMP-s volt:)

quell 2010.03.07. 12:08:49

Amiket mindenképpen érdemes megnézni egy-egy kutatásnál, azok a következők: minta elemszáma, megkérdezés módszere, a kérdések és a válaszok szövege és sorrendje (ha kideríthető). Melyik legyen az alfa?

tölgyes 2010.03.07. 12:20:58

@török gábor: Csak a velem született gonoszság mondatja. Olyan ez a "magyarázkodás" mint amikor a Neoprimitív együttes (pl."A munkából elöl járók fia vagyok én...")a feloszlatás ellen azzal érvelt, hogy ők rendszeresen szerepelnek a KISZ nyári ifjúsági táboraiban... Naná! Ez volt az oszlatás igazi oka..:)

das boot 2010.03.07. 14:22:44

Szerintem ezzel a bejegyzéseddel hibát követtél el Gábor.
Ezzel engeded, hogy akár csak a látszata képződjék annak az irreális lehetőségnek, hogy az itt hozzászólók tematizálhatják a blogot.

Az olvasóid jelentős többségének a véleményét nem ismerheted, hiszen láthatatlan, az a kisebbség pedig, aki ide ír, messze nem reprezentatív, inkább áll rajongókból, idecsődült radikálisokból, stb.

Márpedig azt a látszatot kelteni, hogy a hangos kisebbség véleménye vihart kelthet, s mégcsak nem is csak a biliben, az a csendes többséggel szemben kissé fals üzenettel bír, bár az országban uralkodó állapotokra eklatáns példa, az kétségtelen.

Valahol írod, nem engeded, hogy becsatornázzanak, hogy az agenda settingedet kívülről piszkálják, ehhez képest ez a post alaposan ellentmond ennek...

hajdú 2010.03.07. 14:56:02

Tökéletesen egyetértek és azonosulni tudok ezzel az ars poeticával, amit a bejegyzés ad, a sajátoménak érzem.
Valóban, sokak számára nem sok értelme van ezt leírni, mert vagy amúgy is tudják, vagy úgyis lepereg. Mégis, azt gondolom, volt értelme, mert van, akinek mondhat valamit, hogy igen, így is lehet gondolkodni vagy egyszerűen jó érzés a saját gondolatokat mástól is visszaolvasni.

gyöngyök 2010.03.07. 15:46:40

Teljes mértékeben egyetértek TG e témával kapcsolatos "elkeseredettségével". Úgy látom, nem akart kioktató lenni és ezért nem magyarázta el , hogy mi a különbség egy tényeken alapuló elemzés, egy vélemény nyilvánítás és az ítélkezés között. Én most szeretném megtenni - és ezzel lehetőséget adni TG-nak, hogy kifejtse álláspontját erről is. Teszem azért, mert meglátásom szerint ez az alapja a demokratikus gondolkodásnak, eszmecserének. Elsőként leszögezem: aki nem ismeri el a "relativitás" elméletét, magyarul: hogy nincs abszolút jó, vagy rossz, hanem minden nézőpont kérdése, az vagy hivő vagy diktátor, akivel vitázni nincs értelme - vagy neki nincs velem, mert nem lehet egyetlen közös pontunk sem. Minden további megállapításomnál ebből a tézisből indulok ki. "Esettanulmányok a következő hozzászólásban.

voltamper 2010.03.07. 15:47:42

@quell: "Nagyjából" mindenki tud
ezt azt a "közvélemény-kutatásról,
ami a hamiskártyázás "hivatalos" mocsaras terepe.
Ha lesz erről objektív írás én azt mégiscsak
TG-tól várnám.
Tisztelettel. VA

gyöngyök 2010.03.07. 16:15:26

Egy egyszerű példa a szakmai elemzésre ( adótanácsadó vagyok ) :
2000 évben uj lakástámogatási tv-t fogadott el a parlament , mely dekralált célja ( Tv. magyarázatban szerepel), hogy segítse a rászoruló fiatalok méltányolandó lakásigényének kielégítését állami támogatással illetve adókedvezménnyel .Az adókedvezményt azok tudták igénybe venni, akiknek legalább 300 e Ft bruttó jövedelmük volt. A törvény szövegezése alapján akár évi több lakás adás/vétele mellett - tehát vállalkozási célból történő lakásvásárlásra is fel lehetett használni. A 200 e Ft bruttó alatti keresetűek ebből a kedvezményből nem részesülhettek, viszont az épitőipar komoly fellendülésnek indult , mert építési vállalkozókat ösztönözte a fenti adókedvezmény.
Szóval szerintem a fenti elemzésnél lényegtelen kérdés, hogy szakmailag mi a véleményem, az is, melyik pártra akarok szavazni.
Véleményem szerint ez idézte elő a lakás bérleti díjak fokozatos csökkenését , mert rengeteg befektetési célból épitett lakás készült ez ezidőben.
Ez már vélemény.

Na eddig van értelme a vitának és eddig lehet független valaki - aki komolyan veszi a szakmáját. És ne feledjük, TG más , mint mi, hiszen ő mikor elemez, a munkáját végzi ( és nem mint érintett) irja , amit ír.

Álláspontom szerint egy törvény jóságát kizárólag az határozza meg, hogy elérte azt a célt, amiért a törvényalkotók meghozták. Mivel a fenti törvény mást ért el, ezért szerintem ez a törvény nem volt sikeres.

Ez már ítélkezés ,mert minősítek . Jelen esetben szakmai érvek alapján. De itt is fontos szerepet kapnak az elvek ( politikában értékeknek ) nevezzük. Ezzel vitatkozni viszont értelmetlen ,mert ugye ízlések és pofonok ....

Szivesen olvasnám Tisztelt Gábor erről az okfejtését, mint szakemberét, én ezt csak, mint laikus próbáltam összeszedni, bizva abban, hogy ráéreztem a lényegre.

gyöngyök 2010.03.07. 16:32:37

@tölgyes: Kedves Tölgyes !
Te meg azt nem vagy hajlandó megérteni, hogy mindegyik iskolatípus azonos ÁLLAMILAG kiosztott támogatást kap . A különbség: az iskolák fenntartása, ellenőrzése, vezetőinek kinevezése..stb a helyi önkormányzatok hatásköre, és bizony a helyi önkormányzatok - a valóban állami keretből kapott , de saját döntés szerint felhasználható- pénzből - nem akarnak adni olyan iskola fenntartására, amelybe nem lehet beleszólásuk.
Aki ezzel egyetért, az azt mondja, hogyha valami egyházi iskola, mely önállóan működik, még a tananyagba is van beleszólása, ott ezt a -más iskoláknál önkormányzat által adott hozzájárulást - fizesse az egyház.
A tények pontos ismerete alapvető ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk határozni, hogy mivel nem értünk egyet. Nekem például ez alaptézisem

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.07. 18:24:21

@török gábor: válaszát köszönöm, megkérdeztem volna még, hogy kezdőként hogyan lehet egyből vezető valaki, de ez a kérdés por és hamu lesz

meszena 2010.03.08. 10:35:35

szerintem nagyon jók a bejegyzések. nem találtam elfogultnak. jó, hogy van!

balu11 2010.03.08. 11:58:46

Hoppá-hoppá, a poszt utolsó félmondatával elszólta magát a szerző! :)

vlaca55 2010.03.08. 13:22:25

Láttam a korábbi bejegyzésekben sokszor nem vetted fel a kesztyűt, és most telt be nálad a pohár. Én a helyedben ezeket a támadó megjegyzéseket úgy értelmezném, hogy sikerült olyan érzelmeket kiváltanom, amik megmozgatták az emberek fantáziáját, és igenis egyre többen kiváncsiak a blogomra! Azt meg tudjuk pszichológiából, hogy a szeretet és az utálat nagyon hasonló érzések, tehát aki szid Téged, az igenis ad a véleményedre! A 84. bejegyzés link meg jogos lesz az ilyenféléknek. A bloghoz további kitartást és sok sikert kívánok!

zerge gorilla 2010.03.09. 00:06:49

Megfigyelésem szerint a támadás és gyanúsítgatás általában nagyobbrészt szól arról, aki gyanúsítgat, mint arról, akit gyanúsítanak. Ha másról nem, hát világképéről, gondokodásának korlátairól árulkodik. Ezt már az oviban is megfogalmaztuk: "aki mondja másra, az mondja magára". :)
süti beállítások módosítása