Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:59

A magyar politika egyik leglátványosabb, a látszatra is alig valamit adó nyilvános átverése zajlott az elmúlt napokban; érdekes módon mégis alig érdekelt már valakit. Amikor az SZDSZ megállapodott az MDF-fel arról, hogy a szebb napokat látott párt nem indul önállóan a választáson, számos dolgot megígért számukra az MDF. A megállapodás az országos lista hetedik, valamint a fővárosi lista első, harmadik és negyedik helyéről szólt, továbbá állítólag az SZDSZ által adott közös őszi főpolgármester-jelöltre is kiterjedt volna.

Közismert, hogy Mesterházy Ernő menet közbeni „kiesése” miatt az SZDSZ hozzáadott értéke jelentősen csökkent, ennek ellenére mégis meglepő, hogy a belső harcok és a listaállítási nehézségek miatt nehéz helyzetben lévő MDF milyen könnyedén lépett túl a korábbi megállapodáson. Az SZDSZ elnöke, Retkes Attila ugyan megkaphatta az országos lista hetedik helyét – amely a kevés egyéni induló és az ennek következtében keletkező kevesebb töredékszavazat miatt akkor sem tűnik biztos bejutó helynek, ha az MDF valahogy mégis átcsúszna az öt százalékos küszöb felett -, ám a budapesti lista összeállításakor Dávid Ibolya pártja már nem vette figyelembe a korábbi megegyezést. Az SZDSZ tett még egy halovány kísérletet, talán ártani is tudott volna valamelyest, ha teljesen visszalép a versenytől, de igazi ereje már nem maradt a korábbi egyezség kikényszerítésére. Választási lehetőségük minimálisra csökkent, s az MDF – nem éppen úriember módjára – ki is használta az SZDSZ végelgyengülését, A tegnap esti és a mai tárgyalás így az SZDSZ teljes önfeladásához vezetett, a végeredmény pedig a párt szempontjából katasztrofális: a nagy semmi.

A hétfőn kora délután nyilvánosságra hozott lista a két párt álláspontját tükrözi – válaszolta az MTI-nek Retkes Attila, arra a kérdésre, hogy elégedett-e az MDF budapesti választási listájával. A megállapodások kard nélkül puszta szavak – ezt meg Hobbes írta a Leviatánban. Szerintem az SZDSZ utolsó és egyetlen reménykedője, Retkes Attila is  megtanulta ezt.

x x x

Március 23.: Új fejlemény az ügyben: Ikvai-Szabó Imre megkapta az országos lista 7. helyét, Retkes Attila pedig 6. lett. Így azért már más a leányzó fekvése, akár két SZDSZ-es képviselő is lehet a következő parlament MDF-es frakciójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr391859832

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2in1 2010.03.22. 18:10:26

Az MDF jó választás, hisz független elemzés alapján az övéké a legjobb, legmegalapozottabb, és legszámonkérhetőbb program. Az MDF rossz választás, hisz független elemzés alapján csak közepes osztályzatot érdemel a programjuk (bár a két tény együtt a t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenebono 2010.03.22. 22:25:19

A fővárosi választási bizottság hétfői döntése értelmében az MDF-es Király Zoltán és Slosár Gábor is indulhat egyéni képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon - mondta Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője hétfő este az MTI-nek.
Kajdi József, aki részt vett a bizottság hétfő esti ülésén, az MTI-nek elmondta: az MDF megfellebbezte Király Zoltán és Slosár Gábor nyilvántartásba vételének elutasítását a fővárosi választási bizottságnál. A fellebbezésnek a hétfő esti ülésen helyt adtak - közölte.

orialex 2010.03.22. 22:26:29

@török gábor: Sok sikert Seres Máriának. Remélem valóban kellemes meglepetésben lesz részünk.

panelburzsuj 2010.03.22. 22:28:42

@Mr Thompson:

Most mondjam, hogy az itt éppen antiszemita forma kisebb baj, mint az univerzális tartalom: "magyar ember nem üzletel, inkább éhen döglik"? (Zsidózás, antiglobalizmus, euroszkepticizmus - nem mind erről a nyomorult, idióta tőről hajt, ami legalább kétszáz év óta minden büszke lúzerkedésünk egyik "alapigéje"?)

kifli 2010.03.22. 22:28:53

nem jó ez a dizájn. zavaró, dilettáns és amatőr. kevesebbet is nézem az oldalt ezel a dizájnnal...

jjulie 2010.03.22. 22:29:36

@email:

ez józan paraszti jogérzék alapján igy helyes, a 750 kifogástalan,határidőre leadott és elfogadott cetlinek két következménye van a cetlit adók szándékával megegyező értelemben, egyik a listaállításhoz meg vant a párt számára kapott 750 cetli, és irreleváns, hogy az egyéni jelölt, mit kezd az ő indulását lehetővé tevő helyzettel

jó döntés

Janovszki Zsolt 2010.03.22. 22:29:52

@Aner:
Szia,
Elmondom én neked, ha ennyire kíváncsi vagy és amúgy magadtól nem érzed.
Tudod te, hogy hány százalék kell a budapesti listán ahhoz, hogy a Skaliczki (aki halkan jegyzem meg Kókával ugyanannyira egyetértett, mint Retkessel, ilyen tekintetben ugye unikumnak számít széles e hazában) bejusson? Szerintem nézz utána, mielőtt úgy értékeled a mai diktátumot (mert ugye megállapodáshoz az kell, hogy mindkét fél álláspontja megjelenjen benne) hogy az nem megalázó.
Üdv,
Zs

Anyád a baráthal 2010.03.22. 22:30:30

@török gábor: Erre én is emlékszem, ahogy arra is, hogy a végleges színek végül politikailag semlegesek lettek.

Egyetértek azzal, hogy nem feltétlenül rossz az új, ha még szokatlan. DE ezzel tényleg sok baj van. Nem az a baj, hogy nem tetszik valakinek (neked tetszen, ez a lényeg), de legyen kevésbé zavaró/ jobban olvasható a színvilág.
Bízom benne, hogy változtatnak a fejlesztők.

Lucilius 2010.03.22. 22:30:48

Gábor, a dizájnnal kapcsolatban:

A színvilág borzalmas, kifejezetten vakító. Ráadásul pont emiatt nem lehet munkahelyen belekukkantani a blogba: mert ha ilyen világoskéken villog a monitor, azt rögtön észreveszi a főnököm :-)

Légyszíves váltsatok vissza valami visszafogottabb színvilágra.

szobatars 2010.03.22. 22:32:30

@forintosProjekt -: mert az egyik Őistensége Bokros nevében ténykedik már hónapok óta, a másikról meg gyakorlatilag egy megveszekedett sort sem írtak...

az egyiknek komoly presztizsveszteség (mégha az eredményekban korrigálható is) a másiknak pedig jelentős siker (habár leginkább az 1 % átlépését valószinűsíti)

török gábor 2010.03.22. 22:33:52

@Aner: szerintem csak azokról a helyekről érdemes beszélni, amelyek bejutásra esélyesek. a fővárosban 9 százalék felett kell teljesíteni, hogy a harmadik helyezett is szóba jöhessen.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 22:34:48

@török gábor: Új vagyok itt, lehet, olyat kérdezek, ami evidens, csak én nem tudom:
Nem lehet, hogy ezen levél megjelenjen ott (is), ahol elkezdődött a téma? Vagy az már egy lejárt lemez és mindig az új helyen tájékozódjunk az előzmények esetleges folytatásáról?
Én az előbbit pártolnám, biztosan megoldható ez is, nem?

Lucilius 2010.03.22. 22:35:45

Hogy a témához is hozzászóljak - az SZDSZ még a mostani lista után is örülhet h legalább egy befutóhelyet kap. Már ez is több annál, mint amit az SZDSZ hozzátett az MDF "történelmi" sikeréhez :-)))

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.03.22. 22:36:22

Ma van a víz világnapja és az SZDSZ megfulladásának a hónapja?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.03.22. 22:37:59

Én csak Bokros Lajost nem értem, hogy ez a közutálatnak örvendő, ámde okos ember hogy a rákba' kötött ki két kihaló párt szövetségében. Hogy ebben neki mi a jó???

bioLarzen 2010.03.22. 22:38:37

Elnézést, de nincs időm végigböngészni a hozzászólásokat, így nem tudom, csak sejtem, hogy többen szóltak má, hogy, ha jól látom, a nógrádi MDF-listát mégis jóváhagyták, így ebbena megyében ők is rajta lesznek a szavazólapon - a pillanatnyi állás szerint legalábbis :)

Illetve, hogy a másik kulcskérdéshez is hozzászóljak: én ezek szerint a törpe minorítást képviselem itt, akinek történetesen tetszik a blog új fizimiskája. Tény, hogy lehetne eggyel nagyobb betűméretet használni, de amúgy szerintem kifejezetten előrelépéss az eddigihez képest, sőt nekem nem csak az összehasonlításban tetszik, önmagában is.

bio

kalapácstollú 2010.03.22. 22:38:58

@forintosProjekt -: Nos, ha az egyik állami százmilliók és milliárdok (a 20 év alatt közvetlen támogatásban, székházakban, stb. van ennyi az mdf és az szdsz mögött, külön-külön) teljesíti ezt, az mindenképp kevesebb, mintha egy vadonatúj párt hirtelen fel tud állítani 9 listát a semmiből.

jjulie 2010.03.22. 22:39:22

ezzel a designel az a baj, hogy ez így egy szines mesekönyv, és nem egy pörgősen áttekinthető kurva hosszú jegyzőkönyv

Fittipaldi 2010.03.22. 22:40:37

@török gábor: kedves Török Gábor, most, hogy nagyjából kiderült, relatíve sok területi listájuk van a kis pártoknak, és ezek szerint országos listájuk is lesz (ha jól tudom), van értelme azon gondolkodni, hogyan tudja befolyásolni a végeredményt, hogy lehet rájuk is listán szavazni?
Például hogy a kis pártok melyik nagytól vehetnek el listás szavazatokat, valamint mi lesz a helyzet, ha az adott kicsi eléri az 5%-ot, illetve nem éri el. Ezek milyen hatással lehetnek mondjuk a Fidesz 2/3-ára, vagy a többi párt eredményére.
Talán megér egy posztot a téma...

Aner 2010.03.22. 22:41:05

@Janovszki Zsolt: Skaliczky Andrea bejuthat, 2006-ban az SZDSZ Bp területi listán 3 mandátumot kapott.

Anyád a baráthal 2010.03.22. 22:41:51

@Feanor: Kipróbáltam. Nem változott meg a szín. ;(

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 22:44:20

Nekem meg eltűnt a (viccesnek szánt) beírásom.
Tán nem is baj ez annyira, de mégis!

Mr Thompson 2010.03.22. 22:46:05

@panelburzsuj: a gondolkodást élből elutasító felfogásról van szó? az antiszemitizmus természetesen ennek egyik jelentősebb megtestesítője... de annyiban azért mégis különleges eset, hogy nem kevés embert megöltek már itthon is emiatt... Hihetetlen ahogy hozzászoktunk, újra, hogy boldog-boldogtalan zsidózik.

Átvitel honvéd 2010.03.22. 22:46:15

Izé... bocs, de ez az új szdsz-outfit elég rossz asszociációkat kelt bennem... nem lehetne valami, a régi "tiszta" designre jobban hajazóra cserélni?... :-(

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 22:49:03

@jjulie: Ne is törődj vele, nem kötözködöm, próbálom az oldalt feltérképezni!

papika 2010.03.22. 22:49:14

@török gábor:
Még egyet kalkuláltam, hátha az is tetszik.
2006-ban az MDF-nek a kompenzációs listán 270.000 egyéniből felkerülő töredékszavazata volt. Ha ez 100.000-rel kevesebb lett volna (akkor 165 vagy mennyi jelöltjük volt, most 88), akkor 7 országos listás mandátum jutott volna nekik, és összesen 9 fős lett volna a frakció.
Azaz, ha éppenhogy bejutnak, akkor várhatóan a 7. országos listás hely lesz a befutó, azonban ha Budapesten két listás helyet is megcsípnek (ehhez ott 5.75% kell), akkor lehet hogy csak 6.
Ez csak az országos listás helyek relevanciájához.
De ez csak kevés segítség az idei választáshoz, mert még azt sem tudni, mennyi mandátum csúszik fel a területi listákról, meg hogy hány párt között kell elosztani. Ráadásul a Fidesz várható egyéni tarolása miatt a közepes pártok nagyon erősek lesznek a kompenzációs listán.

panelburzsuj 2010.03.22. 22:49:30

@fovarosi.blog.hu:

Tipp: az MSZP-t valahogy nem kívánta meg újra, a Fidesz meg nem biztos, hogy félretolta volna a kedvéért Orbánt miniszterelnökjelöltként, Vargát/Matolcsyt gazdasági guruként. És ezzel a programmal valahogy a Jobbikban meg az LMP-ben sem várták volna tárt karokkal.

Ilyesmi okai lehetnek, hogy ott kötött ki, ahol. Nem állást keresett, hanem hátországot a programjához.

kacsa! 2010.03.22. 22:52:41

Ronda ez az új kinézet (tudom, csináljak jobbat...).

szobatars 2010.03.22. 22:56:13

@Fittipaldi: miért nem számolod ki TE????

kinyeriavalasztast.hu/

szabadon meghatározhatod a számokat (az SZDSZ gomb alatt a Civil Mozgalmat számítva)
:-))

is 2010.03.22. 22:57:43

@poszt: "az SZDSZ hozzáadott értéke jelentősen csökkent, ennek ellenére mégis meglepő,"

de Gábor, hát ez már mégiscsak égő. ez egy láthatóan szubjektív, semmilyen tényre, adatra nem alapozó kijelentés, amivel teljesen egyenértékű, hogy "az SZDSZ hozzáadott értéke jelentősen csökkent, ezért aztán nem meglepő,". és a poszt fő hangsúlya, címestül, mindenestül erre alapszik. ha ez a politikai elemzés, hogy két egyenrangú, de egymással ellentétes, állítás közül az egyiket, axiomaitkusan betolom, a másikat meg teljesen elhallgatom, akkor megeszem a kalapom.

Lucilius 2010.03.22. 22:57:56

@panelburzsuj:
Szerintem Bokrost a Somogyi Zoli találta ki. Ha nem legyezgetik Somogyiék a hiúságát, akkor nagyon jól eltanítgatott volna Bokros a CEU-n - nem vágyott ő annyira politikai babérokra.

Az egész Bokros story egy média-hack, csak az EP választáson nem várt sikert ér el a történet.

Aner 2010.03.22. 22:58:46

@török gábor: Rendben. De az SZDSZ segítség sem volt lehengerlő. Másrészt az SZDZS nem az a párt, amelyik csak úgy hagyja magát kisemmizni. Láttuk már az MSZP-vel kapcsolatban, hogy csóválja a farok a kutyát. Ha az SZDSZ, hozza a 2006 formáját akkor, meg van 3. hely, ha Bokros netán nem marad és visszamegy Brüsszelbe, akkor két helyük van a Budapesti listáról. Így legalább az SZDSZ-t is motiválni lehet.

is 2010.03.22. 23:03:20

@papika: "ha Budapesten két listás helyet is megcsípnek (ehhez ott 5.75% kell)"

a d'Hont módszer szépségei miatt ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. ugyanis függ a többi párt eredményétől. ha pl. csak ketten kapnak szavazatot, az egyik 94.25%-ot, a másik 5.75%-ot, akkor a nagyobbik elviszi a 27-et (94.25/30 is nagyobb, mint 5.75/2), és a kicsinek csak 1 marad. ha viszont 16 párt kap 2-7%-ot, akkor akár egy harmadik is kijöhet.

panelburzsuj 2010.03.22. 23:03:33

@Mr Thompson:

Hozzászoktunk, mint annyi minden más trutyihoz: tolvaj elithez, trampli hivatalhoz, fekete gazdasághoz, moslék médiához.

Szervezett gyilkolás azért mostanság nem lesz olyan könnyen belőle, mert minden óbégatás ellenére csak kevesebb ma az éhes száj, a nyomorgó nincstelen, a föld nélküli földesúr, a hivatal nélküli hivatalnok, mint 1920-ban ...

VIKUNYA 2010.03.22. 23:05:10

mindjárt tökön szúrom magam, nógrádban mégis indulhat az mdf. beszoptam jól török gáborral együtt, hogy alig van esélyük. a vége az lesz, hogy ez a hihetetlen képződmény mégis beverekszi magát a parlamentbe. jobbik és mdf. szép :(

is 2010.03.22. 23:06:24

@József István: ezt sztorit hadd meséljem el. a főváros (Budapest.hu) portálját megújították 2003 környékén. az első dbsign véletlenül az akkor divatos (lásd index) narancssárga színt alkalmazta. Demszky kabinetfőnöke leült a bemutatóra, 2 perc múlva felpattant, és jelezte, hogy ez így, FIDESZesen őt tovább nem érdekli.

szóval nem vagy egyedül paranoiás.

Don_Pipita 2010.03.22. 23:07:23

@török gábor: Nekem tetszik az új design látszik, remélem két hét múlva már a rendszeres látogatók, akik most fújolnak, is ki fognak vele békülni.

Nem lehetne olyan táblázatot is csinálni, ahol az is látszik, hogy hány olyan szavazó van, aki nem csak listára tud szavazni, hanem egyéni jelöltre is... (mdf,lmp)

keki rulez!!!:D

VIKUNYA 2010.03.22. 23:07:37

új dizájn: azt nem szeretem a blgoban, hogy az egyes kommentek túl nagy távolságra vannak egymástól, így sűrűn kell "lapozni" olvasás közben.

is 2010.03.22. 23:07:53

@VIKUNYA: és hogy nézett ki 1997-ben a FIDESZ, KDNP-stül, aztán még 36 kisgazdástul, és még most is Semjén Zsoltostul, Csintalan Sándorostul, Schmitt Pálostul, Pozsgay Imréstül. A FIDESZnél nagyobb katyvaszt nem nagyon mutatsz nekem.

Szalmonella 2010.03.22. 23:08:21

@fovarosi.blog.hu: Bokros azért van az MDF-nél, mert egyedül ők azok, akik képesek ma felfogni Magyarországon, hogy az öngondoskodás és az állami mindenhatóság elutasítása a járható út hosszú távon. A többiek csak demagóg szólamokat ismételgetnek, ami sok embernek tetszik, akik csak várják az állami mannát.

Aner 2010.03.22. 23:09:35

Az OVB-n fent van az MDF Nógrádi listája, tehát a visszalépés nem akadályozza a területi listát.

kamasuka 2010.03.22. 23:13:10

@Szalmonella:
Ha meg nem lett volna budapesti lista, akkor meg nem nyögöd be ezt. :)

kamasuka 2010.03.22. 23:14:04

@is:
Az MDF és az összes többi az smafu? :)

panelburzsuj 2010.03.22. 23:14:36

@Lucilius:

A két szál nem zárja ki egymást, hiszen Bokros már elég régen írogatja a krititikus tömegeit, és az IMF-es kalandozása is arra utal, hogy nincs ellenére, ha valami meg is valósulhat az elgondolásaiból. Legalább egy hivatalosan elfogadott pártprogram szintjén, amit aztán lehet ütköztetni más elképzelésekkel.

Arra aligha számíthatott, hogy csupa kuka miniszterelnökjelölt fog idén indulni, akik csak saját drukkereikkel hajlandóak szóba elegyedni ...

VIKUNYA 2010.03.22. 23:14:53

@Aner: Te biztos az a Somogyi gyerek vagy!

Lucilius 2010.03.22. 23:14:54

@Aner:
Tehát ha az OVB így döntött, akkor Csapodynak és az SZDSZ-nek nulla zsarolási potenciálja volt/van.

Most már minden érthető.

Szalmonella 2010.03.22. 23:16:43

@is: Teljesen igazad van a Fidesszel kapcsolatban. Ott aztán tényleg az elvek nélküli megélhetési politikusok vannak többségben.

VIKUNYA 2010.03.22. 23:17:45

@is: te drága kis szöszi! annyira bájos ez az örökzöld érv. hogy a másik is fostalicska. ezt sose lehet megunni, ugye! mert közben nem kell arról beszélni, hogy drékig süppedünk a ganyéba!

kamasuka 2010.03.22. 23:17:58

@Fittipaldi:
Mindenki a Fidesztől. Ezért is jutott el a mai napig olyan sok képződmény. :)

Szalmonella 2010.03.22. 23:19:53

@kamasuka: Ez nem nyögés volt, hanem tény.

kisqtya33 2010.03.22. 23:21:16

Igazából csak a címre reagálnék: nem lehetett, KELLETT.

VIKUNYA 2010.03.22. 23:21:22

@is: komolyan véve az észrevétledet: szép kis képződmény az is. mondjuk úgy ezerszer-tízezerszer akkora párt, mint az mdf. ezért is bájos és nagyszerű teljesímény az mdf-től, hogy ez a százfős párt legalább olyan ciffra fos, mint a fidesz.

Mr Thompson 2010.03.22. 23:24:20

Kedves Török Úr! Nem tudom pontosan hogyan működik a rendszer, talán másokat is érdekelhet: mennyit számít, hogy csak 90 egyéni jelöltje van az LMP-nek meg az MDF-nek? az ugyanis egy dolog, hogy van (majdnem) mindenhol területi listájuk, de ha nincs egyéni jelöltjük, akkor jóval nehezebb lehet az 5% átugrása, nem? Mennyire volt jellemző a szavazás szétválasztása (lista és egyéni) az eddigi választások során?

török gábor 2010.03.22. 23:27:40

@Mr Thompson:

torokgaborelemez.blog.hu/2010/02/12/60_mi_kell_a_valodi_eselyhez

egyetlen ellenpélda van: 1990, Fidesz. 81 önálló jelölttel csaknem 9 százalék.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.22. 23:27:42

Egyszerűen nem értem, ki a fene bízik ezekben a szedett-vedett, erodálódott, simlis, megélhetési politikusoknak.

Ezek meg a bűnözők mentelmi joga a választási rendszer szégyene.

Ki lesz az első tökös jelölt aki visszaadja a jelölést, hogy ilyen alakokkal én nem !!!

Rettenet ami ebben az országban folyik.

Orbán here celeb is a hatodik ciklusára készül, semmit nem csinál, meggazdagodott a politikából és röhög a markába.

Ne szavazz a parlamenti pártokra!

kamasuka 2010.03.22. 23:32:59

@Szalmonella:
"Bokros azért van az MDF-nél, mert egyedül ők azok, akik képesek ma felfogni Magyarországon, hogy az öngondoskodás és az állami mindenhatóság elutasítása a járható út hosszú távon. A többiek csak demagóg szólamokat ismételgetnek, ami sok embernek tetszik, akik csak várják az állami mannát. "

Mi ebben a tény? Kinyílt a csipa, mert nagy nehezen lett legalább lista? Lehet itt keménykedni, csak nehogy az 1% SE jöjjön össze.

Mell. Bokros egy pénisz.
"az öngondoskodás és az állami mindenhatóság elutasítása a járható út hosszú távon"
Esetleg a svédeket is megkérdezhetnéd!

Mr Thompson 2010.03.22. 23:33:31

@török gábor: magyarán kvázi esélytelenek a kicsik? mármint matematikailag? a 90-es Fidesz olyan közel volt a SZDSZ-hez (csupa nagybetűs eredeti rendszerváltó párthoz), hogy ott a szétszavazás szinte természetes volt, emlékeim szerint.

Átvitel honvéd 2010.03.22. 23:38:06

@is: szó sincs paranoiáról, egyszerű asszociáció. Pláne így, országházas-felhős körítéssel :-). Csengőfrász és társai, kicsiben ;-))).

panelburzsuj 2010.03.22. 23:43:36

@kamasuka:

Szidhatod, mint a Bokrost, attól azért a MDF-SZDSZ-felállás marad a magyarországi kapitalizmus tartós formába öntője (ún. "rendszerváltó pártok"...), és ennyiben nagyon is helyén van a bajuszos ebben a brancsban.

A svédeknek nem volt Gáspár Sándoruk meg Biszku Bélájuk, úgyhogy ők nem igazán jártasak a szociális gondoskodás minden ága-bogában ...

Szalmonella 2010.03.22. 23:49:14

@kamasuka: Az a tény, hogy egyedül az MDF meri kimondani, hogy a király meztelen, vagyis nincs ingyen ebéd.

A svédekről meg csak annyit, hogy nem lehet szolgaian másolni a dolgokat. Ami az egyik helyen működik, lásd svéd modell a nyugdíjrendszernél, ugyanaz pl. Olaszországban majdnem katasztrófa lett.

tkrisz 2010.03.22. 23:55:19

Design n+1
Amikor először megnyitottam a kéket és rögtön az Szdsz neve köszönt vissza rám öles betűkkel azt hittem egy vicces liberális hacker járt itt.
Az előző sokkal jobb volt. Ez megvakít. Ha feltétlen ragaszkodik ehhez a kedves blogoló, a színeken mindenképp állítson, különben olvasókat veszít.

sztd 2010.03.22. 23:59:23

@török gábor: Akkor ez az oldal most biztosan bosszú a kritikákért. :)

sanya64 2010.03.23. 00:00:39

tök jó, hogy van máá ittenke nézettség-számláló is, deakkor kellene egy olyan számláló is, amelyik rímel a blog témájához, pld. amelyik mutatja, melyik pártból hány politikus van éppen előzetesben... )

persze a számok helyett elég lenne apró kis nokia-dobozokat kitenni...

amelyik pártnak a legtöbb lesz a választásokra,
annak majdcsak kitalálunk valami jutalmat... )

Janovszki Zsolt 2010.03.23. 00:21:33

@Aner:
Köszönöm, emlékszem, akkoriban éppen a fenti ma már nem létező párt képviselőjelöltje voltam (persze lehet, hogy Te is, nagyon vágod, hogy mi a stájsz) :)
Skaliczky azért nem jut be értelemszerűen, mert akkor nem volt LMP, ami budapesten simán visz 8-9%-ot kb ugyanabból a bázisból.

Ordnassac 2010.03.23. 00:22:00

Bocsánat, biztos írták előttem, de csak most értem haza: ezek szerint az idő előtti visszalépés sem jelent semmit, így gyakorlatilag kinyírták egyes jelöltek zsarolási lehetőségeit. Ez nagy győzelem a pártoknak. Persze nem tudom, hogy ez mennyire jó, amikor már így is vészesen pártközpontú a magyar választási rendszer.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.03.23. 00:42:38

Temetni jöttem a szadeszt, nem dícsérni!
De az túlzás lenne, hogy RIP!

Interlock (törölt) 2010.03.23. 00:47:12

Bokros szerintem nem marad, bolond lenne egy ilyen kivéreztetésre ítélt romhalmazon trónolni, mint az MDF. Nagyon sok támogatót veszítettek (környezetemből leszűrt infók alapján) az SZDSZ berángatásával, de hát Ibolykának csak a bentmaradás a lényeg, és azért bármi gusztustalanságra képes. Itt és most fogadni mernék rá, hogy ha a választásokig egyáltalán megmarad az MDF, akkor sem jutnak be.

Mellesleg, csatlakozva pár előttem szólóhoz: tisztelettel kérnénk vissza a régi design-t Török Gábortól, jó volt az úgy, ahogy volt, ez a mostani inkább kifestőre hasonlít :-)

fenektibi · http://mdfvagylmp.blog.hu/ 2010.03.23. 00:51:15

@Mr Thompson: Matematikailag semmiképp, max politikailag. Ha kap 5%-ot listán, akkor az egyénitől függetlenül bejut, ha nem, akkor az egyénitől függetlenül nem.

Az LMP némileg a '90-es rendszerváltó "kicsikre" hajaz, amennyiben minimális politikai múlttal rendelkező "amatőrökkel" próbál bekerülni a politikába, és megváltoztatni azt. Így az sem kizárható, hogy a 20 éve után ők lesznek a második párt, akik ilyen kevés egyéni jelölttel mégis bejutnak.

"Mindössze" meg kell győzniük az otthonmaradás-MSZP-MDF-LMP-vonalon mozgó bizonytalanokat, hogy listán az LMP-re, egyéniben pedig, ha nincs, akkor senkire (így az országos listán nem csökkentik az LMP arányait).

Ordnassac 2010.03.23. 00:58:18

@Ordnassac: közben olvasom az Index hírét. Szóval Eötvös Mihály Nógrádban elkésett a visszalépéssel. Ebben az esetben a valasztas.hu eléggé lassan frissül... Ez nem vet túl jó fényt az OVI-ra... (OVI, nem OVB, nem ugyanaz!)

Interlock (törölt) 2010.03.23. 01:05:34

"A rendszerváltás óta most először nem lesz országos listája a Munkáspártnak"
Felül kell bírálnom magamat: mégiscsak van Isten :-)

Ordnassac 2010.03.23. 01:09:03

@Interlock: hasonló cipőben a MIÉP, nekik 1994 óta most nincs először országos listájuk, nem is lesz már soha, ha így maradnak.

Pennywise 2010.03.23. 01:14:03

Es mi a helyzet azzal a 300 millioval amibol 150-et talan at is utalt az SZDSZ az MDF-nek??? Buzlik ez az egesz ugy...

Bambano 2010.03.23. 02:21:41

ez a skin ótvar gagyi, a facebookos share felirat miatt ugrál, összetöredezik az első paragrafus tördelése.

kontár munka.

Captain Tott (törölt) 2010.03.23. 02:27:55

@Janovszki Zsolt: Minimum 9,2 % - ez esetben a kétharmados szabállyal esetleg a 3. jelölt is kaphat mandátumot. (egy bp-i mandátumhoz 3,45 % kell)

cambridge.on 2010.03.23. 02:50:57

Nem értem mi gond van egyeseknek ezzel az új dizájnnal? Igazán fiúsra sikeredett.Kihangsúlyozza: a politika elsősorban a fiúk dolga.
Én ugyan kinőttem a kék korszakból, de ez osszehasonlíhatatlanul jobb, mint egy babazsúros rózsaszin.
(titkolt férfi sovinizmus)

A szerződéshez kard is kell:Kard(ERŐ) a szerződésben foglaltak betartatására!

SZDSZ: tartsd be amiben megegyeztünk, mer ha nem...
MDF: akkor mi lesz?
SZDSZ: akkor, szomorúan fogok nézni!

Körülbelül ennyi ereje maradt, az egykori rendszerváltó pártnak.
What goes around.....
Azt mondták, hogy menj(etek) a p..csába! Igaz Horn Gábor?
Viszaütött nektek is, keményebben!

Beleolvastam a népszava híreibe, ott még mindíg 5 országos listáról írnak. Pedig a hírben szerepel a Civíl Összefogás 9 területi listája, és az is ,hogy 7 elegendő az országos lista állításához.
A matematika nem megy?A 9 kisebb mint a 7?
5 pártról írnak, a civilek elviekben nem párt, ha így nézem akkor igazuk van.

Ezekre a hírekre vártam, maradok az eredeti tippemnél.
Az LMP ÉS MDF is bejut!
A tippet megtettem.
Annyiban változtatnék 5 párt lesz, és 7 frakció!
A szocik is osztódni fognak, ha 20-nál többen lesznek.
Legalábbis ,ha van eszük.

A gyerekek már alszanak,engedtessék meg egy 16 éven felülieknek szóló vicc.:
Két baba beszélget az újszülött osztályon.
Az egyik váratlanul megjegyzi,de én fiú vagyok!
A másik: Bizonyísd be!
Jól van, bebizonyítom, de nem a nővér előtt.
Amikor a nővér elhagyja a termet,mondja a leány, most már
bebizonyíthatod,kiment a nővér.
A fiú felemeli a lábát, és mondja:Nézd, kék zokní van rajtam!

levi009 2010.03.23. 03:41:04

Az SZDSZ-nek már rég a politika szemétdombján kellene lennie, jó vastagon beszórva klórmésszel, hogy fertőtleníthesse az a brutális szennyet, amelyet a 20 év alatt kiengedhetett magából.
Retkes Attila már egy igazi úri ember a véresszájú elődökhöz képest.
Persze, ne örüljünk korán, mert összeált az SZDSZ 2.0, amit jelen pillanatban LMP-nek hívnak. Ünnepelni csak akkor lesz okunk, ha tanul az ország korábbi hibájából és mégegyszer nem hagyja magát palira venni!

altgr 2010.03.23. 05:35:00

Na most mitől is lett végűl nógrádi listája az MDF -nek?

Janovszki Zsolt 2010.03.23. 07:47:35

@Captain Tott:
Ez így van. Abból, ahogy "özönlöttek a kopogtatók" nem következik, hogy 9%-ot meghaladó listás eredményt érnek majd el a fiatalok. Meglátjuk.
Zs

azember 2010.03.23. 08:14:39

Mindenek elött az index-ről.Szerintük ez a weblap egy semleges ,elfogulatlan oldal.Csak a tényekről és azt is konkrétan.Namármost (tudom,hogy a reklám az pénz) azt szeretném megtudni,hogy mennyit kapnak azért ,hogy ahányszor kinyitom az oldalt mindig ott ékeskedik Gyurcsány.A reklám lényege az,hogy rosszat,jót csak látszódjon és beszéljenek róla.Más pártal vagy politikussal ez nem vevődik észre.A másik észrevétel,hogy az a vulgáris kifejezések halmazata ,ami ezen az oldalon megjelenik és ahogyan, az időközönként felháborító.Elnézést,hogy a fórumozókat megzavartam a magas eszmefuttatásukban,de valahol ezt meg kellet írnom.Az SZDSZ és az MDF -ről csak annyit, hogy itt mindenki könyököl .Ki a pénzért,ki a mentelmi jogért.Senki ne gondolja ,hogy az országért.

fahrenheit451 2010.03.23. 08:22:00

@artdark: Egyetértek! Ez a skin nekem se tetszik. A régi dizájn színei jobbak voltak. Nem-e lehetne-e visszatérni a régi színekhez? Köszi!

Idet 2010.03.23. 08:22:41

Én még csak most látom először az új arculatot, gratula! Gusztusos, olvasható, tetszik!

Idet 2010.03.23. 08:27:59

@fahrenheit451: Mi a baj a halványszürke-tompasárga-világoskék színösszeállítással?

A Magyarország-formájú felhő sem semmi!

Tóth Ágas 2010.03.23. 08:33:19

SZDSZ szavazók! ne adjátok fel, hátha sikerül! szavazzatok csak az SZDSZ-re, pont oda kerül a szavazatotok ahová mindig is való volt..

Idet 2010.03.23. 08:35:37

@Epikurosz: Nem is fog az nyugodni, ahogy őket ismeri az ember. De az tényleg megnyugtató, hogy kimentek a mosásban, valszleg a Madöffel együtt.
Ez már nem az a párt, amelyik rendszerváltó volt. Azok a még többé-kevésbé hiteles emberek, akik megmaradtak, az Ebola/Herényi epidémiának köszönhetően szintén hiteltelenné váltak.

sztd 2010.03.23. 08:37:07

Design megint:

Tudom, hogy van már újabb bejegyzés, csak nem szeretném az összeset szétoffolni.

Lenne egy olyan javaslatom, hogy bekapcsoláskor ne az legyen az első amit észreveszek, hogy: "Az ön hirdetésének a helye!"
Tegnap ez volt az első döbbenet, ami miatt azt hittem, hogy elütöttem valamit belépéskor.

Nem tudom, mennyire fontosak a hirdetések, de kampányidőszakban nem is annyira lényeges. Inkább nyaranta lesz az, amikor adott lenne a pihenés, de a hirdetők késztetik az embert az uborkaszezonos bejegyzésekre.
Szóval én ezt azért még egyszer átgondolnám.

fahrenheit451 2010.03.23. 08:53:06

@Anyád a baráthal: Egyetértek! Ne csak a fejléc legyen kiemelve, hanem TG teljes hozzászólása!

fahrenheit451 2010.03.23. 09:09:09

Szerintem ez a dizájn (mármint a színösszeállítás) a készítőnek is rossz reklám. Én az ő helyükben megfogadnám a kritikákat, és azonnal keresnék egy kevésbé szemkifolyatósat. De a cégem nevét biztosan nem tüntetném fel a láblécben...

Gábor, beszéld meg velük, hogy ezzel nemcsak a blogod nézettsége kerül veszélybe, de az ő hírnevük is. Vagy a rossz reklám is reklám?

ora et labora 2010.03.23. 09:17:10

A végtelenül demagóg, beképzelt és bunkó szdsz kiesik a listaállításból is: Kuncze, Gusztos ... szánalmasak voltak ...
Engem és a többi normális zsidó embert ne képviseljen egy ilyen zsidópárt se a magyar parlamentben, se máshol.

jjulie 2010.03.23. 09:17:46

@fahrenheit451:

lehet, hogy 30% kommentszám csökkentés volt a cél

Idet 2010.03.23. 13:42:05

@fahrenheit451: Basszuskulcs, mi ezen a szemkifolyatós? Ezek pasztellszínek, ez folyatja k a szemedet?! Uramatyám, ne már! Valami más kifogást!

zamorano 2010.03.23. 15:11:33

@ora et labora: ennyi. ilyen egyszerű.
szerintük ők az igazi demokraták, szerintem meg én,
és pont ezért bontok pezsgőt a rab madarak kvázi megszűnésére.

pezsgőzzünk, demokraták!:)

Ordnassac 2010.03.23. 15:30:57

@namitirok: az egész egy rossz bohózat. Annyira nem figyelnek, hogy képesek két olyan embert a budapesti listára feltenni, aki már szerepel a Fejér megyein, így elég gyorsan el kell döntenie a két embernek, hogy melyiken akar indulni (Skaliczki Andrea - SZDSZ és Viniczai Tibor - MDF).

Erre most gyorsan kilökik a Kajdit, hogy a főpolgármester-helyettes elférjen (talán Demszky a háttérben?), miközben neki össze sem sikerült gyűjtenie a cédulákat. Csapodyt ejtik, mert Ibike aktuális hangulata úgy tartja... Csodálkozom, hogy Bokros még húzza...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.23. 17:25:28

@Ordnassac: Húzd, ki tudja, meddig húzhatod...
Jó hely ám a EU, kényelmes oda visszavonulni!

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.04. 23:12:38

Miért lehetett megalázni az SZDSZ-t?

..az ég egy adta világon senki nem alázta meg, hiszen saját maga alázza önmagát.

..hasonlóképpen fog lecsúszni és eltűnni a politikai wc csészében az MDF, majd MSZP, majd FIDESZ...
Torgyán és haverjainak eltűnése közéletből még csak az első fecske volt a változások előtt...de ez lesz az összes rendszerváltó párttal.
Hogy miért van ez?
Azért, mert közben eltelt 20 év, egy teljesen új generáció jött, a régiek felnőttek, családot alapítottak, megöregedtek, kihaltak..rém egyszerű az ok.
A rendszerváltó pártok, ha nem tudnak, nem képesek ezt észrevenni és nem tudják az új generációt megfogni, akkor mennek a levesbe az öreg szottyos párttagjaikkal és a langyi programjaikkal.
A mai fiatal generációnak sokkal harsányabb, körvonalazottabb, erősebb, élénkebb stílus és cél kell, mint, amit az SZDSZ meg MDF képvisel.
A mai fiatal, szavazási joggal rendelkező generációnak a szélsőségesebb viselkedés jobban tetszik, szimpatikusabb, mint a középpálya megfoghatatlansága.

Irány a klotyóba le...sorrendben: Kisgazdák, SZDSZ, MDF, LMP, MSZP, FIDESZ...

2010.04.12. 12:26:35

Egyrészt sajnálom, hogy két rendszerváltó párt - az SZDSZ és az MDF - nem került be a parlament. A "mai fiatalok" semmivel sem jobbak ezeknél a pártoknál, ennél a generációnál ez a napnál világosabb.

Viszont a felszívódásuk, elerőtlenedésük egyúttal lehetőséget is ad arra, hogy egy valódi polgári liberális párt felépítse magát az elkövetkező években. Először nyilván helyi szintem később pedig akár országosan is.
süti beállítások módosítása