Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:33

Egy korábbi bejegyzés kapcsán valaki évődve felvetette: milyen kár, hogy Gyurcsány Ferenc nem politológusnak "született". Látom, hogy mostanában sokan előszeretettel köszörülik a nyelvüket a szakmánkon, ezúttal mégis azt kell mondanom, hogy van némi igazság ebben a sajátos óhajban. Ha ugyanis a volt kormányfő röpiratát egy elkötelezett baloldali elemző vagy publicista véleményeként olvasnám, számos pontján akár egyet is érthetnék vele; de a politikai véleménykülönbség ellenére is minden kétséget kizáróan színvonalas, felkészült szerző írásának gondolnám. Gyurcsány 32 pontját tanulmányozva mégsem ezek jutottak először az eszembe, és egy idő után be kellett látnom, hogy ezért nem a hosszú szöveg a felelős: itt ugyanis nem az íróval, hanem a politikussal van a baj.

(Fotó: mszp.hu)

A röpirat átgondolt, alapvetően még koherensnek is nevezhető értékelés. Szerzője jól ír, lendületesen, meggyőzően. Nem fél a kényes kérdésektől, időnként tabukat döntöget, máskor bátran támad, néha még önkritikája is van. De bármiről is ír, az elmúlt éveket nem alvó üzemmódban töltő olvasóban mindig megjelenik annak a politikusnak a képe, aki a magyar politikában ugyanekkora lelkesedéssel és szenvedéllyel küzdött már szinte mindenért és annak ellenkezőjéért is. A kis lépések politikájáért, a megszorítások szükségtelenségéért, a megszorítások elkerülhetetlenségéért, a reformok fontosságáért, a bársonyos reformokért – néhány példa, amelyek mind ugyanannak a politikusnak voltak az egyetlen és megkerülhetetlen céjai.

A volt kormányfő láthatóan valóban nem adja fel. Írásának politikai terve és következménye van. Gyurcsány részt kíván venni a múlt (politikai) értékelésében és az MSZP jövőjének meghatározásában egyaránt. Biztos vagyok abban, hogy nem is dolgozott hiába: a röpiratot nagyon sok baloldali szavazó egyöntetű helyesléssel olvassa majd. Azt is jól ismerte fel, hogy az MSZP vezetésével szembeni belső elégedetlenség élére állva még jobb induló pozícióba kerülhet; nem véletlen, hogy a dolgozat legtöbb erős kifejezése éppen a pártelit kapcsán fogalmazódik meg. Gyurcsány legnagyobb riválisai ugyanis itt vannak – írnám, ha nem lenne egy ennél is komolyabb ellenfele: saját maga és saját politikusi múltja. A szerző ért ebből valamit, talán többet is, mint amit elárul. Gyurcsány „politikai hiteleségében megsebzett kormány”-ról, „elfogyott hitelünk”-ről ír, s azt is jól látja, hogy „politikai hitelünk addigra annyira megrendült, hogy elfogyott az a bizalom, ami kell minden ilyen változás mögé”. A többes szám azonban lehetne egyes is: Gyurcsány Ferenc 2006 után egy politikus számára a legfontosabbat, a hitelességét vesztette el, s ha ezt a jövőben nem szerzi valahogy vissza, a legszebben megírt elemzései is alapvetően ilyenek, azaz hiteltelenek maradnak.

S hogy végül egy igazán vitathatatlan, ámde lényegtelen mondattal zárjak: 2004-ben nem májusban volt az európai parlamenti választás, miként a szerző írja, hanem júniusban.

x x x

A Ma Reggelben:   

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr641979505

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ferenc Godunov 2010.05.07. 13:00:36

Az általam elolvasásra ajánlott cikkeket már egy jó ideje az oldalsávban emelem ki a Facebook segítségével, de most nem tudom megállni, hogy ne idézzek hosszabban Koltai Tamás írásából (amit persze egészben is érdemes elolvasni) az ötletessége és a stí...

Trackback: Kibaszott jó röpirat a modern baloldalról 2010.05.07. 02:09:56

Tévedett, aki azt hitte, Gyurcsány feladta. Itt bizony egy próféta van, aki nem adja fel, és prédikálni fog, amíg akad két ember, aki meghallgatja. (Fotó: Gusztos Péter/blikk.hu) Gyurcsány az őszödi beszéd végén azt mondta, ha az MSZP már nem támogat...

Trackback: alföldi róbert: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból 2010.05.06. 20:31:48

  a kommunista fiú megint magára talált, A MAGYAR NEMZETI Színházban  Számtalan kritika érte már a Nemzeti Színház új vezetését a darabokban felvonultatott trágár, obszcén és pornográf „művészi ábrázolás” egyre gyakoribb ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[nev] (törölt) 2010.05.07. 14:31:08

@Ordnassac:
egy külön frakcióval az szdsz által üresen hagyott mezőt foglalhatja el. az mszp, az lmp, és mondjuk egy szabadelvű pártból állhat össze a baloldal.

egy ilyen új formáció 2% és 20% között kaphat. ha gyurcsány belátja, hogy miniszterelnök nem lehet, és még miniszterelnök jelölt sem, mert ezekre a feladatokra alkalmatlan, pártvezetésre viszont tökéletes, akkor szerintem lehet sikeres. ha a frakciótagokkal képes árnyékkormányt alakítani, és szakpolitikai témákkal tematizálni a közéletet, és folyamatosan bírálni a kormányt, akkor szerintem az jó lehet az országnak. persze a legjobb az lenne, ha gyurcsány is, és orbán is elhúzna a fenébe. csak gyanítom, hogy most ezt egyik sem fogja ezt megtenni.

aum 2010.05.07. 14:40:57

@panelburzsuj: Én egy hülye óvatos lennék. Úgy vettem fel CHF-hitelt, hogy a törlesztést biztos devizajövedelemből fedeztem, majd amikor beütött a válság, szerencsére gyorsan visszafizettem.
De a többség nem volt ilyen előrelátó, szerencsés. Viszont nagyon szeretett volna saját lakást. Szerintem semmi rosszat nem csináltak, egyszerűen beszopták az MSZP-t és a banki mézes-mázos hitelreklámokat.
2003 és 2008 között hány figyelmeztetést olvastál kormányzattól, bankoktól, közgazdászoktól, hogy nem kéne hitelt felvenni? Hát nem sokat. Akkor meg az egyszeri ember honnan sejthette volna, hogy ekkorát lehet szívni?
Például az összes pénzügyi elemző azt szajkózta, hogy a devizahitel még 25-30%-os árfolyamgyengülésnél is partiban van a forinthitellel. Soha senki nem beszélt róla, hogy a hitelező bankok maguk is refinanszírozási kockázatokat vállalnak és azokat trükkösen a hitelfelvevők nyakába sózzák.

[nev] (törölt) 2010.05.07. 14:52:29

@aum:
orbánék által kidolgozott lakástámogatási rendszer miatt szöktak az ingatlanárak az egekbe szöktek.

a magyar állam brutálisan támogatja azt, hogy a megtakarításaidat tartsd ingatlanban. mert ad hozzá szociálpolitikai támogatást, kamattámogatást, adókedvezményt. legyen saját lakásod. mintha a saját tulajdonú lakás elengedhetetlen része lenne az életnek. és az állam évről évre folyamatosan költ erre százmilliárdokat. de ettől a lakáshoz jutás nem lesz könnyebb. hanem a támogatások emelkedésével az árak is emelkednek. és benyeli a bank. végső soron az állami támogatások mindig oda koncentrálódnak, ahová a tőke koncentrálódik.

és amikor már nem lehet hová az árakat emelni, mert a kereslet csökken, akkor szokott jönni az, hogy oké, akkor vegyél fel olcsó, de kockázatos hitelt. de ezt az egész folyamatot az állam tőkepiaci beavatkozása generálja.

mert akármire is ösztönöznek (adókedvezményekkel, támogatásokkal) nem az összes megtakarítást, vagy az összes beruházást növelik, hanem azon belül tolódnak el a természetes arányok, és ez mindig lehetőséget ad a spekulációra. ráadásul eközben az állam folyamatosan adósodik elfelé.

az államnak nem volna szabad fedezet nélkül pénzt kiosztania, az igaz, hogy ezt a bankok most gyakorlatilag nyakló nélkül megtehetik, és annyi hitelt helyezhetnek ki, amennyit csak akarnak. amiről még úgy látják, hogy éppen vissza tudod fizetni. ennek a folyamatnak elvben az lenne a vége, hogy a bankok az összes ingatlant, és ingóságot elzálogosítják, és ennek gátat kell szabni. de ez szintén nem állami feladat, hanem uniós feladat. vagy még inkább világbanki feladat. az államnak nincs dolga a tőkepiaccal. a lakosságot pedig a megtakarításokra kellene ösztönözni úgy, hogy a megtakarításra szánt jövedelmeket nem a megszerzés, hanem a felhasználás időpontjában adóztatják meg.

tehát azt mondják, hogy megkapod a béred, és ha egy részét lekötöd, akkor nem vonják le a magas adót. hanem majd akkor felszabadíthatod a pénzed, ha az általános adóteher csökken. és így a belső megtakartásokból lehetne fedezni a hiányt, vagy annak egy részét.

amit matolcsyék csinálnak ennek pont az ellenkezője. ők azt mondják, hogy ha most eladósodsz devizában, akkor majd később átválhatod forintra a hiteleidet, az állam átvállalja a kockázatot.

Ordnassac 2010.05.07. 14:53:02

@[nev]: a Bokros-féle gazdasági liberális vonalnak szerintem Magyarországon nincs 20%-a. A szoclib és ökolib részt elvitte az LMP, a hagyományőrzők ott maradnak a MSZP-nél és a szocialista voksok meg mehetnek TGM-hez. Túl sok mozgástér nincs, Gyurcsánynak pedig az kell.

agentT 2010.05.07. 14:54:06

Ha már devizahitelekről meg kamatokról meg hasonlókról van szó...

Tisztelt hozzászólók! Szeretném megtudni, miért kell nekem azért (is) adóznom, hogy a görögök kijöjjenek a szarból?

Eddig azért szívtunk, mert az egymást követő, jobbnál jobb kormányok elcseszték, ill. elkúrták, ízlés szerint.
Szerintem köztörvényi dolog amit műveltek, de oké, nem lett forradalom, a nép úgy néz ki benyelte.
De nehogy már azért is én meg mi többiek fizessünk, mert a görög kormányok is elcseszték!
Egymásra mutogat a középjobb meg balközép párt, hogy ki volt hülyébb a gazdaságpolitikához, ismerős képlet?
Európa meg nézi az athéni lángokat, és fogcsikorgatva, de nyitja a bukszáját...

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer valamiben egyet fogok érteni Robert Ficoval, de mikor kimondta, hogy nemhogy már a szegény. eladósodott Szlovákia tejeljen a görögöknek, úgy éreztem, hogy a szívemből beszél... mert hogy nekem ne akarja senki beadni, hogy a szegény, eladósodott Magyarországgal szemben nem elvárás, hogy bedolgozzon a mentőcsomagba, amit a görögök kapnak...

egyszerűen nem igaz, hogy valaki valaha bebizonyította volna, hogy nem vagyunk az EU-ban nettó befizetők, ezt mondta Bogár László is.
Ezen túlmenően ide hordják az élelmiszernek álcázott szemetet, beleugatnak abba, hogy lehet-e tömni a libát, meg hogy mennyire görbülhet az uborka, viszont (hurrá) vannak eurókompatibilis játszóterek, meg aki akar szabadon elmehet pizzafutárnak, mosogatónak vagy más csicskának Londonba.

Alig hiszem, hogy bármi közöm, közünk lenne a görögökhöz, konszolidálja őket Németország meg Franciaország meg a többi nagy ország, akiket nem néztek eddig másodrangú senkinek a nagy, híres Európában...
Ez úton üzenem az új kormánynak, hogy az én adómból egy fillért se Athénba, köszi!

UI: Pont leszarom Európa meg az Euro stabilitását, őket se érdekli az én stabilitásom, mikor jön pl. a villanyszámla.

aum 2010.05.07. 15:00:54

@[nev]: Nézd, ha szerinted a forint gyengülni fog, akkor fogadj rá (és megtudod).
Tény, hogy a forint szépen visszaerősödött egy év alatt és a mostani gyengülés a görög válsággal hozható összefüggésbe.
Tőlem megkérdezték egy éve 300 Ft/EUR-nál, hogy vegyenek-e EUR-t és én nem ajánlottam. Úgy gondoltam, hogy az importkereslet visszaesése miatt a külkereskedelmi mérleg erős aktívuma párosulva egy szigorú fiskális politikával erős támasz a forintnak.
Kérdés, hogy az új irányvonal mennyiben változtat ezeken az alapvető feltételeken.
A devizahitelek kiváltása nem feltétlenül forintgyengítő hatású. Igazából ezért mondom, hogy megvárnám a részleteket.
Lehet ugyanis a kiváltást fedezni pl. az IMF hitelmegállapodás részeként, ami éppenhogy erősítené a forintot úgy, hogy a hiteltörlesztések miatti devizakeresletet kivonná a piacról. Ismert, hogy a tavalyi káosz idején a bankok már közvetlen devizavásárlással próbálták fedezni szükségleteiket. Ezt a hatást tompítani igyekezett az MNB különféle akciókkal. Tehát úgy gondolom, hogy most is sikerülni fog olyan konstrukcióval előállni, ami nem fenyegeti a forintot.

aum 2010.05.07. 15:14:55

@[nev]: "orbánék által kidolgozott lakástámogatási rendszer miatt szöktak az ingatlanárak az egekbe szöktek."

Nézzél meg légyszíves egy grafikont az 1990-2008 közötti lakásárakról. Világosan látszik, hogy a mélypont 95-ben volt. Nem meglepő módon a megszorítások miatt nem volt pénz lakásra. A gazdaság fejlődésével együtt megnövekedett a lakásvásárlási kedv, ami különösen a tőzsde 98-as bedőlésével gyorsult fel, amikor is sok befektetői pénz vándorolt át ingatlanba. Már 98-tól infláció felett drágultak a lakások.
A támogatott forinthitelek kora 2001 és 2004 között volt, utána egyértelműen a devizahitelek vitték a prímet.

--

"amit matolcsyék csinálnak ennek pont az ellenkezője. ők azt mondják, hogy ha most eladósodsz devizában, akkor majd később átválhatod forintra a hiteleidet, az állam átvállalja a kockázatot."
Nyilvánvalóan egyszeri akcióról van szó, márcsak azért is mert a cél az eurotagság, amikor is erősen értelmét veszti a devizahitel.
Emlékeztetnélek, hogy hasonló egyszeri akció volt már a rendszerváltáskor az OTP hitelek kiváltása, továbbá hasonló eset volt a bankkonszolidáció.

aum 2010.05.07. 15:24:52

@agentT: Magyarország nem vesz részt a görögmentésben, mert nálunk nincs euro. A szlovákoknál van EUR, aminek a hátrányait ugyanúgy viselni kell, mint az előnyeit. Mert milyen fasza dolog, hogy nem kell árfolyamváltozásoktól rettegni, alacsony a kamat és nem kell konverzióval szöszmötölni. Viszont ha hagyják a görögöket bedőlni, azzal dől az EUR és akkor a szlovákok is szívnak. Amit Fico csinál, az hasonló ahhoz a keménykedéshez, amit Klaus eljátszott tavaly. Majd szólnak neki, hogy akkor térjenek vissza a koronára és egyből kuss lesz odaát.

pannonfunk 2010.05.07. 15:27:18

@[nev]: Ha mindenki elkezdene hirtelen megtakarítani, erősen megroppanna a gazdaság a kereslet visszaesése miatt, ld. mennyi ideig húzódott el a '30-as években a világválság, pont ilyen okok miatt (is).

A belső fogyasztás erősödése addig jó hatással van a gazdaságra, ameddig a külkereskedelmi egyenleget nem bontja meg.

A forintra való hitelátváltást pedig várjuk meg, hogy hogyan fog pontosan kinézni. Pl. nem hinném, hogy egy 300 HUF/EUR átváltásnál az állam kockázatot vállalna fel, sőt, szerintem jól megszedné magát a MNB.

[nev] (törölt) 2010.05.07. 15:31:24

@aum:
nagyon magas labdát adtál. ezek az egyszeri lépések milyen szuper hatékonyak voltak. jelen helyzetben magunkak a bankoknak is érdekükben állna az átváltás abban az esetben ha az ügyfél ezt kéri, mert nem tud fizetni. és egyszerűen meg kellene állapodniuk. és az önkormányzatoknak a kilkoltatást kellene szigorú keretek közé terelni. a kormánynak egyáltalán nem kellene beavatkozni. eddig az összes ilyen beavatkozás bukta volt eddig.

agentT 2010.05.07. 15:35:55

@aum: "Magyarország nem vesz részt a görögmentésben, mert nálunk nincs euro."

Igen? Ha ez igaz, akkor ez remek hír. Remélem jó darabig nem is lesz, és akkor megmarad a monetáris függetlenségünk.

tölgyes 2010.05.07. 15:36:17

@Veér Farkas: Ön nagyot téved és rosszul tudja. Az elmúlt 100 év leghosszabb és legkiegyensúlyozottabb fejlődési szakasza 2002-2010 között volt (Ezt még Gyurcsány is hangsúlyozza őszödi beszédében)
98 -2002 között több válság is volt. Volt egy távol-keleti, egy orosz válság, amelyik megrendítette még az eut is. Aztán nem beszélek akkor még az árvizekről, és a délszláv háborúról, majd az ikertornyok elleni merényletről.. Azért ekkorát ne volna szabad tévednie!!!

tölgyes 2010.05.07. 15:39:34

@[nev]: Na azon amit írt jót nevettem Igaz kínomban.. ez a fokú hülyeség már csak nevetve viselhető el..:::))))
Van szerencsém ismerni Orbán néhány egyetemen oktató tanárát. Mindenkinek az a véleménye, hogy nagyon okos fiú volt...Ilyen butaságot - mint Ön -még az ellenségei se állítottak róla..::::)))

panelburzsuj 2010.05.07. 15:45:11

@aum:

"hasonló egyszeri akció volt már a rendszerváltáskor az OTP hitelek kiváltása, továbbá hasonló eset volt a bankkonszolidáció"

Én nem vagyok közgazdász, csak afféle elszenvedő állampolgár, úgyhogy így olvasd: az ilyen "egyszeri akciók" sorozattá összeállva már nem is tűnnek olyan egyszerinek. A hitelből kellemesebben élés szándékát pedig nem bontottam devizásokra és forintosokra, mert én úgy látom, hogy a magyar állam rendszeresen kihúzza a kakiból az erőn felül akarókat - az óvatos óvatosok rovására. Nem feltétlenül csak úgy, hogy az ő adójukból támogatja a "megtévedteket". (Persze sokszor még úgy is.) Hanem sokkal inkább úgy, hogy a "nagyot álmodni merők" kisegítése az első, és így aztán sokkal kevesebb marad a közszolgáltásokra és más, valóban csak közösen megoldható életfeltételekre. ([nev] szidta a "cégfejlesztő" állami adakozást - ezt is ide számítom, a "nagyálmodók" kistafírozásához.)

Nem csak nagypolitikai szinten vagyunk következmények nélküli ország, sőt: egyre erősödik bennem a gyanú, hogy a dolog fordítva működik. Az következménytelenségen elszemtelenedett fazonokból rekrutálódik a politikai osztály ...

panelburzsuj 2010.05.07. 15:47:19

@tölgyes:

"Az elmúlt 100 év leghosszabb és legkiegyensúlyozottabb fejlődési szakasza 2002-2010 között volt (Ezt még Gyurcsány is hangsúlyozza őszödi beszédében)"

Ez a Gyurcsán még látnok is! Már 2006-ban tudta, hogy mi lesz 2010-ben ...

[nev] (törölt) 2010.05.07. 15:48:02

@pannonfunk:
de nem kezdene el mindenki. és ha mégis, akkor lehetne adót csökkenteni, mert az átmeneti hiányt a belső megtakarításokból lehetne fedezni. a lényeg, hogy az állam hitelből nem tud tartósan keresletet élénkíteni, se fogyasztást, se beruházást. ahhoz megtakarítások kellenek. és azokat felszabadítva lehet csak ezt a politikát folytatni.

matolcsyék ennek pont az ellenkezőjét gondolják. nem arra ösztönöznek, hogy takaríts meg forintban, ami ugye a racionális lenne, hanem arra, hogy adósodj el devizában. majd jön az állam, és átváltja a hiteleket forintra ha rosszul jársz, mert ez erkölcsi kérdés.

szerintem ez a forinttal szembeni spekulációhoz vezet. vagy forint erősödésre játszik majd mindenki (ha az imf ehhez biztosítja a fedezetet), vagy a forint gyengülésre (szerintem ez a valószínűbb), és amikor a reálgazdaság, vagy a költségvetés csődközeli helyzetbe kerül, akkor megindul az ellentétes irányba a spekuláció. és ennek az állam lesz a vesztese. és jönnek a megszorítások.

panelburzsuj 2010.05.07. 15:50:34

@pannonfunk:

"A belső fogyasztás erősödése addig jó hatással van a gazdaságra, ameddig a külkereskedelmi egyenleget nem bontja meg."

Ez egy lényeges megszorítás. Most már csak azt kéne kibogarászni, hogy melyek azok a fogyasztási területek, amelyeknek elenyésző közvetlen és közvetett importtartalma van ...

lüke 2010.05.07. 15:53:36

@aum:
mit vitáztok
ez független pillanatnyilag a magyar gazdaságtól

lüke 2010.05.07. 15:56:23

@[nev]:
na ez egy jó párosítás:)
magas EQ-ja nagyon kevés embernek van...................
ott olyan gyermekkor- Freud Zsiga- és felnöttkori érzelmi élet van mögötte ,amilyen szerintem egy átlagos:) magyar családban
a bazdmegezés és kurvaanyázással majdnem hogy nincs

[nev] (törölt) 2010.05.07. 16:01:47

@panelburzsuj:
persze. itt a világ pénzügyi rendszere úgy működik, hogy egy bank gyakorlatilag korlátlan módon helyezhet ki hiteleket. most az egy dolog, hogy ennek semmi sem szabad határt, és ez nincs így jól. de az államnak nincs ilyen jogosítványa. szóval itt mindig az megy, hogy megjelennek az okos közgazdászok, hogy az állam is viselkedjen már úgy, mint egy bank. és teremtsen hitelpénzt.

csakhogy amikor a bank ezt teszi, akkor előbb utóbb ő ebből hasznot húz, mert az adósnak törlesztenie kell, de amikor az állam teremti ezt a pénzt, akkor annak a következménye vagy az ár, vagy az árfolyastabilitiás megszűnése. az első a lakosságot érinti érzékenyen, a második a reálgazdaságot.

ma magyarországon forint spekulációval többet lehet keresni, mint bármivel. és van egy csoport, amelyik olyan környezetet teremt, ami ezt folyamatosan lehetővé teszi.

és ennek a kormány, illetve a miniszterelnök tudna gátat szabni. és gyurcsány azért nem tudott, mert elérzékenyült a nyugdíjasaitól, mert olyan, mint egy kisgyerek, hogy még igényli, hogy adjon egy puszikát a fejére az anyukája. orbán meg képtelen ezt a pénzügyi rendszert átlátni, mert ő mindig abból indul ki, hogy mi vagyunk a világ közepe, tehát azt csinálunk, amit akarunk. ha kétszámjegyzű a hiány, akkor is adót csökkentünk. mert nem függünk a külföldtől.

panelburzsuj 2010.05.07. 16:01:53

@Ordnassac:

Bármiféle baloldalasság sikerének előfeltétele a Fidesz/Orbán kormányzat "jobbosságának" túlhajszolása. Ha egyszerre megindul a Semjén féle kultúrkampf és a "családi" támogatás- és elvonásrendszer, akkor nagyon hamar összeáll a balos muníció, és onnatól már tényleg csak aza kérdés, hogy ki tudja magához ragadni a zászlót.

És Gyurcsányra sok rosszat lehet ugyan mondani, de demagóg szónoklásban azért nem sorolnám a "futottak még" kategóriába.

panelburzsuj 2010.05.07. 16:08:25

@lüke:

A macskaköröm tölgyes blogtársat fedi, vele tessék tisztázni, hogy merre haladott kishazánk a jelzett időszakban.

Én csak annyit fűztem a dologhoz, hogy az idézett mondat számomra azt sejteti, hogy az öszödi beszédnek még mindig lehetnek a nagyközönség elől elrejtett bugyrai, amelyek értelme eddig csak a tölgyes-féle beavatottak előtt tárult fel ...

Ordnassac 2010.05.07. 16:09:40

hvg.hu/itthon/20100507_gyurcsany_blog

Érdekes.

@panelburzsuj: talán épp ezért tolta OV Semjén egyfajta díszpinty szerepre, hogy lehetőleg ne kezdjen bele az általad említett Kulturkampfba.

panelburzsuj 2010.05.07. 16:20:29

@Ordnassac:

Gyurcsány szerintem fejből tudja Antonius Cézár-temető beszédét ... :)

A nemzetstratégiárt felelős miniszterelnökhelyettes pozíciója azért első olvasatra nem tűnik egy eldugott állatkereskedésnek. (De ha komoly hatáskört nem isrendel hozzá Orbán, azért a szimbolikus böllenkedésre tökéletesen alkalmas poszt lesz. )

Ordnassac 2010.05.07. 16:26:35

@panelburzsuj: persze, veszélyeket von maga után, de valamit adni kellett a KDNP-nek (ergo Semjénnek). Aztán OV még mindig izmozhat azzal, hogy ha tovább hülyéskedik, egyszerűen kicsapja őket. Ez elég hatásos ellenszer lehet.

hoplita 2010.05.07. 16:32:57

Vettem a fáradtságot és kisimult, ebéd utáni pihenéstől-szundikálástól stimulált idegrendszerrel felvértezve elolvastam fletó pamfletjét...

Nem egy nagy durranás, sőt, fénykorában, anno, Öszödön ezt brilliáns módon összefoglalta két hiányos szerkezetű mondatban.

"...mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon."

Ezt a stilisztikai bravúrt megközelíteni sem tudja, azóta sem, hiába erőlködik.:)))

panelburzsuj 2010.05.07. 16:33:11

@[nev]:

Szóval annyit léptünk előre, hogy az állami vezetők fantazmagóriát most nem békekölcsönből, hanem adóból fedezzük?

Huhh ...

panelburzsuj 2010.05.07. 16:37:47

@hoplita:

Más ám körmölni, mint direktbe bele az elvtársak képibe ...

[nev] (törölt) 2010.05.07. 16:40:12

@lüke:
az, hogy orbán végigjárta vidéket, beleértve erdélyt, olyan érzelmi töltetet kapott, amit kevesen. és gyurcsány is kampányol. de ha megfigyeled ő olyan, hogy összepuszilkozik egy nénivel, és már szalad a következőhöz, és tartja az arcát. majd öt perc után elege lesz az egészből. orbán meg próbál beszélgetni, és kifejezetten keresi az egyszerű emberek társaságát, mert ő maga sem túl okos. most ez nem azt jelenti, hogy hülye, hanem azt, hogy mindig emocionális döntéseket hoz. és szóval ha az emberek akarják az adócsökkentést, akkor lesz adócsökkentés. hogy ez most racionális döntés, vagy sem, az nem érdekli. ha az emberek úgy érzik, hogy lehet, akkor biztosan lehet. gyurcsány meg a zsebét is kiforgatta, és azt mondta, értsétek már meg, hogy nem lehet, vagy lehet, de nem racionális. majd csak akkor lehet, ha a költségvetés elsődleges egyenlege pozitív. azaz az adósság törlesztése nélkül az állam bevételei magasabbak, mint a kiadások. racionálisan akkor lehet. és nyilván abben igaza is van. csak ehhez kellene egy fazon, aki ehhez megírja a népmesét. amiből a nép majd levonja a tanulságot. orbán meg csak a népmesét tudja megírni. szóval szerintem ez a kettősség okozza a problémát.

hoplita 2010.05.07. 17:07:59

@panelburzsuj:

"....És megint a hülye kis óvatosok szívják a legnagyobbat. Persze úgy kell nekik, miért nem focizták magukat olyan helyzetbe, ahonnan az állami mentőszolgálat közpénzen majd úgyis kihúzza őket ...."

Hát igen....én is hasonlókat szoktam mondogatni, kissé megcifrázva.
Én miért nem adósodtam el...?
Tán csak nem azért, mert szoktam néha gondolkodásra is használni a fejem...?
Megvallom, nagy volt a kísértés számomra is, mert szerettem volna bővíteni és felújítani a házam...de aztán osztottam, szoroztam és nem vágtam bele. Egyszerűen azért, mert éreztem, hogy a nagy pénzbőség nem kóser....illetőleg túlságosan is az.:)))
Egy kis nyomorult, alig félmillás autóhitelbe ugrottam bele...de az is leketyegett nagyjából, mire beütött a krach.
Na most ha én, a kis cucu eszemmel eljutottam idáig a gondolkodásban, akkor miért kellene az államon keresztül nekem is állnom a cehhet az előre gondolkodni-tervezni képtelen idióták miatt...? Komolyan mondom, dühítő.....még akkor is, ha kénytelen vagyok elismerni, hogy honfitársaim nagy részét nem nagy kunszt becsapni pénzügyekben...és hát állambácsi bizony mulasztásokat is követett el a polgáraival szemben.
Szóval....nem egyszerű dolog ez, na....

hoplita 2010.05.07. 17:20:10

@panelburzsuj:

Szerintem meg ez már az akkor, ott beharangozott, a baloldalról szóló kúúúúúúúrva jó könyvek egyfajta elővázlata...:)

panelburzsuj 2010.05.07. 18:57:09

2010. május 07., péntek, 12:55

Csodavárás: hatalmasat ugrott, és négy éve nem állt ilyen jól a NetHangulat

2010. május 07., péntek, 17:59

Padlón a BUX: ismét a pánik az úr a világban

(No comment.)

cellimega 2010.05.07. 19:13:59

off:

Gábor, egy máj. 3-ai lábjegyzetedre reagálnék itt, mert ott már lehet, hogy nem olvasnál:

Neked volt igazad az "elég-e" kifejezés értelmezésével kapcsolatban, s nem kritikusaidnak.
Jelentése valóban az artikulációtól függ, ahogy azt a legutolsó hozzászóló helyesen meg is írta. Ha nyílt(abb) e-vel mondjuk, akkor van pirotechnikai jelentése.
A pestiek ezt azért nem értik, mert ők csak egyféle e-t használnak, a nyugat-dunántúliak viszont kettőt.

cellimega 2010.05.07. 19:24:57

@[nev]: nem értek veled egyet az adócsökkentés ügyében. Megvan az adócsökkentés fedezete Mo-on: az államigazgatás és az állami vállalatok bürokráciájának megtizedelése akkora kiadáscsökkentés lenne, hogy ihaj!

Gyurcsány ezt azért nem akarta meglépni, mert az ő sleppjükkel vannak tele a minisztériumok meg a 9500 fős MÁV-központ.

A baloldal még ötlet szintjén sem igen beszélt minderről 8 év alatt, sőt 2002-ben (Megyó idején) rengeteg ember áramlott az államigazgatásba.

Amikor a hds létszámát csökkentették, akkor is vidéki laktanyákat zártak be (pl. a szombathelyit, amit előtte újítottak fel ugyanők), s nem a minisztériumi semmittevőket rúgták ki (tudom, mert voltam ott katonaként, és láttam, mi folyik ott). A MÁV-központban is van ismerősöm; azt mondja, munkatársainak egy részével kapcsolatban még ötlete sincs, hogy mi lehet a munkájuk, mert évek óta nem látta őket dolgozni.
Ez nem vérlázító?

pannonfunk 2010.05.07. 19:43:45

@panelburzsuj: nem muszáj, hogy ne legyen imort tartalma a terméknek. X cég gyárt valami terméket, amit elad itthon is, meg külföldön is. Amíg a hazai fogyasztás annyira növekszik, amennyire az export, addig nincs baj, ha a kezdeti pillanatban nincs baj. Pl. legnagyobb export célországunk Németország, amely egészen jól jön ki a válságból, és pörög fel a fogyasztás.

pannonfunk 2010.05.07. 19:48:08

@[nev]: "lehetne adót csökkenteni, mert az átmeneti hiányt a belső megtakarításokból lehetne fedezni."

Persze, minden a részletekben lakozik. Mert ha pl. ÁFÁ-ból származó bevételek drasztikusan elkezdenének csökkenni, ha mindenki elkezdene megtakarítani, azaz kevesebbet fogyasztani.

Annyiban egyetértünk, hogy hitelből nem lehet tartósan növekedni, ahogy ezt a szocik remekül bemutatták az elmúlt nyolc évben...

tölgyes 2010.05.07. 20:00:41

@panelburzsuj: Őszödön Gyurcsány beszélt a kedvező külgazdasági környezetről.. és ez a kedvező környezet 2008 őszéig tartott... de amit 2005-re mondott igaz volt 2008-ig.. az viszont nem igaz, hogy 98-2001 között minden frankó volt..Így már érti??

Ordnassac 2010.05.07. 20:03:15

@pannonfunk:

OFF

drótgalambod érkezett.

ON

tölgyes 2010.05.07. 20:04:00

@[nev]: Ez az Orbán nem túl okos szöveg mint említettem nagy butaság..Bizonyára azért tanulhatott Oxfordban mert ostoba volt..:)

cellimega 2010.05.07. 20:21:22

@tölgyes: egyetértek. Aki hatalmas médiaellenszélben (1993-2000-es évek közepe kb) egyszer győzni és kétszer majdnem győzni tudott a társadalmilag nagyon mélyen beágyazott MSZP-vel és a médiapárt SZDSZ-szel szemben, az kiemelkedő intelligenciájú ember lehet csak.

Az ilyen emberekkel nemigen tud mit kezdeni a baloldal. Tiszát lelőtték, Bethlent meg az NKVD nyírta ki a Ljubjankában 1946-ban.
Én 1998-ban (mikor Princzet leváltotta, és államosította a maffiaként működő TB-önkormányzatokat) azt hittem, őt is lelövik.
Djindjicset majdnem elfelejtettem (2003). Medgyessy nem ment el a temetésére. Vajon miért nem?

Ordnassac 2010.05.07. 20:28:29

@panelburzsuj: Kis késéssel, de ismét írtam.

mrs. white 2010.05.07. 20:42:09

@[nev]: Helo !
Már megint rádakadtam de egy aprób tárgyi tévedést szeretnék kijavítani.
Véleményed szerint az orbáni lakáspolitika döntötte rombba az országot.
Nos. haladjunk sorba. A bokros csomag valóban áldásos hatására gyorsult A gdp növekedés at orbán kormány korai szakaszában. ezt még megfejelte egy az azóta rejtett kiigazításként nevezett 2-2.5 év politikája. ebben az az érdekes hogy mig Bokrost majd mindenki anyázta ezért és azóta is az orbán kiigazítás valahogy szóba sem kerül.
Azonban érezték, hogy ez kevés lesz a választások megnyeréséhez. Hiszen oilyen elvont dolgokkal mint a gdp arányos hiány csökkenése nem lehet választást nyerni még ha az még oly üdvözítő is hosszútávon az ország számára.
Valamint a sok egyébb hátráltató miatt (orosz tőzsde válság ezáltal az orosz piac összeomlása, nem, nem orbán szándékosan csinálta, dot com lufi kipukkanása, az országhatártól tíz méterre háború szerbiában) volt úgy 2001 táján egy kisebb világazdasági válság amiről ma már hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A nyugati országokban 0.5-1.5% körüli gdp növekedés volt ami gyakorlatilag stagnálásnak számított. (Bár ezt most sokan elcserélnék).
Szóval ekkor úgy gondolták, hogy a kellemest a hasznossal összekapcsolják amit amugy szoktak használni más országok is pl 2008-ban szinte mindenki. Hitelből, különböző ösztönzőkkel széchenyi tervvel felpörgette a belső keresletet. Az álmoskönyvek szerint ez hosszú távon nem jó ötlet de rövid távon kontroláltan kifejezetten működőképes. Ennek hatására a német 0.5%-os gdp vel szemben magyarországon még mindíg 3-45-os gdp növekedés volt a recesszió ellenére és a hiány sem szabadult el. A lakástámogatás forintban volt, senkinek eszébe sem jutott devizában eladósodni. Ha marad a fidesz kormány véleményem szerint visszavett volna ebből és továbbra is viszi lefele a jegybanki kamatot amivel kontrolálható lett volna a lakástámogatási rendszer. a tragédia megyóval következett be aki a legitimációs válsága miatt az előző koncepcióval szemben egy teljesen rendszer idegen gazdaságpolitikát kezdett el folytatni. mivel visszavette a támogatást amit a kamatszint csökkentése és a felesleges pénz eltapsolása miatt nem bírt fedezni, a valóban égbeszökő lakásárak finanszírozására maradt a deviza hitel amit még támogatott is hiszen a politikai célja ez volt. Ezt azért nem varrnám az előző kormány nyakába.
Nyílván teorikus a kérdés hogy mi lett volna ha az Orbán kabinet marad. Utólag okoskodva voltak benne bakik de kijöhettünk volna belőle jól is a végére. Egy biztos teljesen más a gazdaságpolitkájuk.

mafos 2010.05.07. 21:05:09

Gábor Gábor! Szándékodban áll e írni egy posztot az angol választásról? Szerintem másokat is érdekelne, meg hát elég sok magyar van kinn, meg azoknak vannak hozzátartozói, úgyhogy szerintem lenne értelme, meg össze lehetne hasonlítani a trendet a magyarral....

cellimega 2010.05.07. 21:11:38

@mrs. white:
kiegészíteném:
Bokros 1996. februárjában megbukott, és a baloldali koalíció intenzív költekezésbe fogott, hosszú, másfél éves vál. kampány volt ez (Orbánék fél évet költekeztek 2001 őszétől). Így 1998-ra újra hatalmas volt a hiány.
A GDP-arányos államadósság 1996-1998-ban is csökkent, de ez nem az elsődleges egyenlegnek köszönhető (hiszen az egyre deficitesebb lett), hanem a forint reálfelértékelődésnek pl. a yennel szemben. A magyar infláció sokkal nagyobb volt, mint a japán, s közben alig romlott a forint árfolyama. Így a forintban kifejezett államadósság mérséklődött.
Orbánéknak viszont kimondottan kedvezőtlen külgazd. körülmények között (amit leírtál) sikerült egyszerre csökkenteni a ktgvetési hiányt, fenntartani a növekedést (2000-ben 20%-os volt az ipari termelés növ. üteme), enyhén csökkenteni az inflációt, valamint nagymértékben növelni a foglalkoztatottságot.
Gazd. szempontból a legjobb 4 év volt, ezt sokan a baloldaliak közül is belátták az elmúlt 8 évben.
Ha nincsenek kisgazdik, vlsz még jobb lett volna. Az egykulcsos adó pl 1997 körül benne volt a Fidesz programjában (az észtek vezették be először 1994-ben).

tölgyes 2010.05.07. 21:12:08

@cellimega: Egyetértek Önnel.. és Orbán kvalitásait néhány szerencsétlen hőbörgő kivételével nem vonja senki se kétségbe.. Ez persze nem azt jelenti, hogy tévedhetetlen, hogy nem követ el hibát, nincsenek rossz döntései.. Ilyenek voltak is lesznek is.. de ez mégsem jelenti a kvalitás hiányát.

tölgyes 2010.05.07. 21:18:54

@mrs. white: Ahhoz amit írt én csak egy kiegészítést tennék. A lakásépítés kamattámogatásának kiadásait jelentősen csökkentette a befolyó adótöblbet.. Mert itt a hitelt döntően belföldi termékekre fordították.. ugyanis a Széchenyi terv keretében támogatták az építkezések háttériparát is.. de Megyó ezt is leállította.

mrs. white 2010.05.07. 21:22:07

@cellimega: Kösz a kiigazítást. A "Bokrosnak köszönhető minden" hívek ezeket szokták pont elfeljteni. Egyszer volt Budán kutyavásár ezért csak egyszer lehet 5 nap alatt 550 milliárd forintot privatizálni. Jelzem milyen jól jönne az a mondjuk kb 50 milliárd forint profit minden éven amit csak önmagában a Mátrai Hőerőmű termel és akkor mindenki engedje szabadjára a fantázáját mennyi lóve megy ki így az országból az összes többi szektorral együtt.

Különös azért fáj mert a héten harmadszor olvastam különböző bloggokon hogy az Orbán kormány kezdte a devizahitelezéssel az ország eladósítását. Mivel ekkor éppen ingatszakértettem pontosan emlékszek minden mozzanatára a történteknek.

török gábor 2010.05.07. 21:32:39

@mafos: már említettem itt is, hogy a suszter maradjon a kaptafánál. nagyon érdekelt a brit választás, de nem vagyok szakértő, inkább olvasok róla, mint írok.

Ordnassac 2010.05.07. 21:52:40

Arra azért kíváncsi leszek, hogy GyF hányszor fog felszólalni az OGY-ban. A konstruktív bizalmatlansági indítvány óta egyszer sem szólalt fel.

[nev] (törölt) 2010.05.07. 21:54:23

@cellimega:
a lehetősége van meg. szerintem előbb kiadást kell csökkenteni. és amikor az államháztartás elsődleges egyenlege többletet mutat, azaz az állam az adósságszolgálatot leszámítva több pénzt szed be, mint amennyit elkölt, akkor lehet bevételt, azaz adókat csökkenteni. és az, hogy a léhűtőket kirúgják a honvédségtől, vagy a vasúttól nem feltétlen jelent azonnali megtakarítást. a pénzügyi folyamatoknak van egy sorrendisége, amit szerintem be kell tartani.

és az adócsökkentésnek a racionális feltételei szerintem jelenleg nem adottak. racionálisan a második félévet a kormánynak be kellene áldoznia, és az államháztartást rendbe tennie. kiadást csökkentenie, illetve ami szerintem a legfontosabb lenne, a központi kormányzat és az önkormányzatok között a feladatokat egy átlátható, és világos rendben megosztania, és sokkal nagyobbb szerepet kellene kapnia a helyi adókne. ehhez persze közigazgatási reform kellene. én azt tartom a legfontosabbnak.

a kormányzat meg mindezt fordítva gondolja. azt mondják, hogy már az idén kell bevételt csökkenteni. és majd utána csökketnek a kiadásokat. meg azt, hogy nem kell igazgatási szerkezetén változtani, hanem csak a képviselők számát kell csökkenteni, és a helyi adókat negligálni kell, a központi adóterheket kell még hangsúlyosabbá tenni. a konzervatív és a liberális gazdaságpolitika közötti különbségek. és szerintem utóbbi a járható. a civilizált országokban a konzik mindenhol átveszik a liberális gazdaságpolitikát, és a libek pedig a konzervatív kulturpolitikát. a szocialisták a szélbal, a nacionalisták a széljobb. itt ezeken a nyilvánvaló dolgokon is vita folyik. de lehet, hogy én látom ezt rosszul.

[nev] (törölt) 2010.05.07. 22:24:42

@mrs. white:
a hitelből történő keresletélénkítést tartom hibás gazdaságpolitikának. és szerintem mindegy, hogy a kormány fogyasztást élénkít, vagy beruházást.

a balos kormányok előbbit szokták tenni, államcsőd közeli helyzet szokott eredményezni, és a jobbos közgazdászok ilyenkor azt hiszik, hogy a probléma az, hogy nem volt elég gazdaságösztönzés, kevés pénzt költöttek munkahelyteremtésre, de a helyzet az, hogy rengeteg pénzt költ erre az állam. mert mit tudom én 1 milliárd euró megy el az állami képzési programokra, és a munkanélküliség mégis csúcsokat dönget. önkormányzati hatáskörben kellene ilyen programokat indítani a helyi adókból, és ha annak nincs foganatja, akkor a helyi vállalkozók a polgármestertől majd számon kérik, és ha nem tetszik a gazdaságirányítás, akkor átteszik a székhelyüket a szomszédos városba, vagy járásba. szóval egy nagyon erős versenyhelyzetet kell teremeteni az önkormányzatok között. hogy azok legyenek a vállalkozásokért, és ne fordítva. tulajdonképpen ez lenne a reform lényege, hogy nem egyközpontú, hanem 20-30, majd 200-300 viszonylag önálló központból, a városokból kellene a gazdaságpolitikát vinni úgy, hogy bekapcsolni a határon kívüli részben magyar lakta városokat, és a szomszédokat is. és a régió fejlődésének motorja lehente magyarország.

de ez azzal a voluntrasita gazdaságpolitikával, amit orbán hirdet, hogy nem függünk a külföldtől, és senkitől nem megy. tessék megnézni a magyar forintot, és a magyar tőzsdét. magyországon viszonylagos árstabilitás van, de nincs árfolyamstabilitiás. és nem is lesz, amíg nem lesz államháztartás egyensúlyban. mert addig a spekulatív tőke gyakorlatilag szabadon garázdálkodhat, és akárhol veszít, görögországban, vagy amerikában, vagy akárhol, utána jön az eladósodott, hiányt egyre-másra növelő országokba, amilyen magyarország.

szóval én egyáltalán nem látom a fidesz gazdaságpolitikájában a fokozatos felzárkózás, a gyors euro bevezetés lehetőségét, amiben azért eddig konszenzus volt, hogy a cél ez, és ehhez keressük az eszközöket, de szerencsére demokrácia van, és nem muszáj ezzel egyet érteni.

jjulie 2010.05.07. 22:28:46

@pad78:

"Hat nap dolgozz és végezd minden munkádat"

min kell igen igen meglepődnöm?

[nev] (törölt) 2010.05.07. 22:34:16

@cellimega:
oké, csak ezt nem a széchenyi tervvel érték el, hanem a szigorú fiskális, szigorú monetáris politkával, csendes kiigazításokkal. ez az orbán kormány kezdeti időszaka. amikor a neoliberális gazdaságpolitikát követték. és erről tértek át a keresletélénkítő politikára. és az már nem hozott eredményt.

cambridge.on 2010.05.07. 22:41:56

@Ordnassac: Lendvai megpróbálja csökkenteni az értékelés jelentőségét azzal, hogy kijelentette: ez EGY vélemény.

Igaza volt Török Gábornak: ez az ellenzék nagyon kényelmes környezetet biztosít a Fidesznek. Egy nap alatt képesek voltak abban megegyezni ki hova üljön.
Remélem nem volt túlságosan megerőltető számukra!

Pedig akinek nem volt megfelelő a neki kijelölt hely, kaphatott volna pótszéket mint a moziban.
Gyorsabban rátérhettek volna az érdemi munkára.

pad78 2010.05.07. 22:46:12

@jjulie:
Bocs, a problémák mélyebben gyökereznek. Tehát: ha a 4 és a 9 közötti apró különbség Neked nem jön át (amennyiben katolikus vagy, akkor a 3 és a 8 közöttiről beszélünk), akkor egy első osztályos matektankönyvet ajánlanék előbb a figyelmedbe.

A 4 és a 9 is szép négyzetszám, de azért nem azonos a kettő. Hajrá! Próbáld most megtalálni a 9. parancsolatot!

cambridge.on 2010.05.07. 22:48:30

@jjulie:Bocs hogy a kibic beleszól.
Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
Erre gondolt. Ez a katolikusoknál a 8. parancsolat.
Ebbe nehezen, de belemagyarázzák , hogy ne hazudj!

Ordnassac 2010.05.07. 22:48:39

@cambridge.on: valamit félreértettél szerinte,. Itt nem az egyes képviselők elhelyezése volt a kérdés, azt frakción belül intézik, hanem az, hogy egyes frakciók hova ülnek a patkóban. Ennek viszont szimbolikus jelentősége van. Az LMP a Fidesz mellett ül, a Jobbik az LMP és az MSZP közé "szorítva", szocik a balszélen. Molnár Oszkár meg a kijárathoz közel (igaz, ő saját kérésére), az LMP mögött. Négy évvel ezelőtt pl. a KDNP-t beékelték a Fidesz-frakció közepébe, ezzel akarta az akkori kormánytöbbség jelezni, hogy mi a KDNP "szerepe".

Egy alkotmánytervezetnél is a preambulumnál szokott a legtöbb vita lenni.

jjulie 2010.05.07. 22:52:53

@pad78:

már leírtam pár napja is hogy református vagyok formailag, abból a fajtából, mint amelyik nem jár templomba

látom elmélyedtél a kőtábla tanulmányozásába, örülök

adjál valami könnyítést, a szavakat ismerem a mondataidban, de a mondataid nem hordoznak számomra semmi féle jelentéstartalmat, mondhatnám azt is, ha velem akarsz kommunikálni, válassz olyan módot ami arra alkalmas

ez nem

pad78 2010.05.07. 22:53:03

@jjulie: Bocs, a problémák mélyebben gyökereznek! Mind a 4, mind a 9 szép négyzetszám, de ha a kettő között nem érzel semmi különbséget, akkor inkább egy első elemista matektankönyvét forgasd szorgalmasan! (Ha katolikus vagy, akkor a 3 és a 8 közötti különbségről beszélünk.)

Hajrá! Próbáld megkeresni a 9. parancsolatot! (Segítség: az én protestáns bibliafordításomban ez a 2Móz 20:16. www.parokia.hu/bible/)

[nev] (törölt) 2010.05.07. 22:53:39

@tölgyes:
én nem azt hívom okosnak, amit te. számomra okos nem az, aki felmondja a leckét, hanem az, aki mást mond helyette, és mégis értelmesen beszél. és amikor mást mod, akkor nem arról szól, hogy mi ne legyen, hanem arról, hogy mi legyen.

orbán az érzelmekre tud hatni. vonuljanak ki a szovjet csapatok. ezzel alapozta meg a politikai pályáját. ne legyenek szovjetek. ne legyen vizitdíj. ezzel lett megint népszerű. ne legyenek megszorítások. ez volt a programja. ne legyen, ne legyen, ne legyen, ne legyen. ellenzékben nagyon jó. de most a kérdés, hogy mi legyen helyette.

nincsenek szovjet csapatok, milyen legyen a magyar hadsereg. ez egy alapvető kérdés. ez a fazon 20 éve azt mondja, hogy menjen innen az oroszok, ne építsenek gázvezetéket, ne vegyék meg az olajfinomítót, stb. oké. de hallottál tőle bármit az ügyben, hogy mégis mi legyen. és ilyenkor orbán népmeséket kezd el mondani, meg dakota közmondásokat.

az érzelmekre próbál hatni. és egyébként ezzel sikeres, mert az emberek harmada a kárpátok géniuszát látja benne, egyharad semleges, és egyharmadban ellenérzéseket kelt. és gyurcsány szintén megosztó személyiség, csak mivel ő éppen most volt kormányon, és ott megbukott, így kétharmad utálja. ez a helyzet.

pad78 2010.05.07. 22:53:56

@pad78: Tévedtem, már az előbb átment. Nem láttam, bocs!

jjulie 2010.05.07. 22:56:18

@pad78:

nem keresem azt amiről nem tudom mi

ha leírod mit akarsz akkor jó, ha nem akkor is

pad78 2010.05.07. 22:56:20

@cambridge.on: @jjulie:
Cambridge-nél a pont. De miért belemagyarázás? Elmagyaráznád nekem a pontos különbséget a tények hamis tálalása és a hazugság között?

pad78 2010.05.07. 22:58:57

@jjulie:
Ha nem érdekel, akkor miért teszel fel ilyen kérdéseket?

"nem emlékszel, azon a kőtáblán amit a mózes nevű alak lehozott arról a hegyről, azon ez rajta van?"

Mint láthattad, erre válaszoltam.

jjulie 2010.05.07. 23:01:21

@pad78:

te egy másik kérdésre válaszoltál, nem erre

vagyis mint egy politikus, elmondtad amit akartál, tekintet nélkül a kérdésre

pad78 2010.05.07. 23:05:28

Hát pedig én akárhogy kattintgatok a válaszomnál (@pad78: ) a @jjulie: -ra, mindig ehhez a kérdéshez talál vissza a gépem. De számtech problémákhoz nem értek - én erre gondoltam válaszolni, ha valamit elrontottam technikailag, hát bocs!

pad78 2010.05.07. 23:07:33

@jjulie: A politikust visszautasítom, elég ritkán szólok hozzá, akkor, ha valami konkrétan elindítja a gondolataimat. Mondom, hogy nekem mindig odalinkel a kérdésedhez. És én ott nyomtam meg a "Válasz erre" gombot is. Nem a Te készülékedben van a hiba?

pad78 2010.05.07. 23:08:59

Na mindegy, vár az asszony! Jó éjszakát!

jjulie 2010.05.07. 23:09:58

@pad78:

mi a válasz? egy rejtvény?

vagy csak a kőtáblát kevered a kőtábla magyarázatokkal?

mrs. white 2010.05.07. 23:16:17

@[nev]: több dologban egyetértek veled. Elsként én is a közigazgatással kezdeném. Az adócsökkentést csak jövőre. idén csak olyanokat amik a tuladóztatás miatt kevesebbet hoznak pl bezin jövedéki adó. Én úgy gondolom hogy ennek jó része pr. Amit már gábor is ecsetelt egyszer. A Kommunikációban majd megfeszülnek a tettvágytól, de csak óvatosan haladnak majd, külső körülményekre hivatkozva.Most a helyükben biztos óvatosabb lennék. Nagyon nem jókor jött a válság második hulláma de azért illő lenne váltaniuk a kommunikációban.

jjulie 2010.05.07. 23:21:38

@mrs. white:

az elmúlt nyolc évben mindíg, mindenről pontosan tudták mi az, hogy mit kell tenni, és azonnal el is mondták

most miért nincs így?

Ordnassac 2010.05.07. 23:31:15

OFF

Közben van új poszt.

ON

cambridge.on 2010.05.07. 23:32:28

@Ordnassac:
Itt azért Bokros is bekavart a képbe, mert Vona nem akart mellette ülni. Mint EU-s képviselő joga van részt venni az üléseken. Ez nem frakció helyek kérdése.

@pad78:
You shall not bear false witness against your neighbor
You shall not covet***** your neighbor's wife
You shall not covet***** anything that belongs to your neighbor

Itt szomszéd szerepel embertársad helyett
Anyagi érdekből elkövetett hamis tanúskodás, nem azonos a hétköznapi életben elfogadott hazugsággal

Ordnassac 2010.05.07. 23:40:56

@cambridge.on: az EP-képviselők egy tömböt alkotnak, hogy azon belül kit hova ültetnek, az más kérdés. Szóval kicsit álvita volt ez Vonától...

Ami azt illeti, 1998 és 2002 között az SZDSZ és a MIÉP egymás mellett ült. :-D

ssi 2010.05.08. 00:38:12

Gy.F.
- több akar lenni, mint politológus - egyelőre biztosan (elemez, de cselekszik is)
- bizonyítani is fontos lehet, hogy azért nem véletlenül volt M.E. és pártvezér
- célja van: megint fel akarja rázni az MSZP-t (vereség ténye és mértéke után)
- tanult ő is: röpirata már nyilvános, konszolídált kifejezésekkel, tartalommal
- jól ismeri pártját? jó eszközt, módszert, időzitést választ? - majd kiderül
- van részletes megvalósítási terve? tagság önként mögé áll majd?

old_field 2010.05.08. 08:15:00

@manyike: nem tanult, hazudik tovább...

old_field 2010.05.08. 08:17:19

@pad78: azt mondod, h inkongruencia van ott...? nemá, én meg azt hittem, hogy simán hazudott megint és hamisítja már a saját múltját is... :)

panelburzsuj 2010.05.08. 08:58:00

@pannonfunk:

Elvileg szép, amit írsz, csak az nem világos, hogy milyen technikákkal szűkítd le a kereslet élénkülését a kívánatos áruk körére?

pannonfunk 2010.05.08. 10:20:13

@[nev]: "kevés pénzt költöttek munkahelyteremtésre, de a helyzet az, hogy rengeteg pénzt költ erre az állam"

papíron. Mert amíg a gazdasági növekedést a már sokat emlegetett James Joyce elemzésekkel akarjuk fellendíteni, addig ez ugye nem fog menni. Számomra a legnagyobb átka az elmúlt 8 évnek az volt, hogy évi 100-200 milliárd forintot költöttünk el, teljesen idétlenségekre, gyakorlatilag a szélesebb slepp zsebeinek a kitömésére ÉS mellette SEMMIT nem költöttünk gazdaságélénkítésre (ténylegesen).

Werwolf 2010.05.08. 10:41:43

nem erti ez az idiota fercsibohoc, hogy az orszag 98%-a meg a partjanal is jobban gyülöli öt, es ennek a tömegnek nagy resze meg le is nezi, ki is neveti öt.
nem letezö vilagban el.
Szamara összeterelt szenilis-szervilis mosdatlan felanalfabeta nyugdijasok, dobrevklarak, mszmp-s penzcsaptol függö egzisztenciaju, mindenre alkalmatlan, eletkeptelen kreten elvtarsak, humortalan humoristak es orban-fobias "KÖZIROK" tartjak ezt a hazug tolvajt valakinek, vagy tesznek ugy, mintha valakinek tartanak. Nagyformatumu meg elhiszi.
Fleto, ha olvasod, nezz bele a tükörbe es latni fogod a hitvany alakot, aki visszanez. Nem ker ez az orszag belöled. Lehet, hogy egy darabig idetlenkedhetsz meg az mszmp romjain, de azok is el fognak hajtani, mert azt is te basztad el. Rövid idöre tulvallalhattad magad a kepessegeidhez kepest, meg piroskaek helyretettek anyagilag, de keves voltal ahhoz, hogy eltitkold, hogy egy nulla vagy.

pannonfunk 2010.05.08. 10:45:22

@panelburzsuj: Hát, ahhoz kellenek képzett közgazdászok, én csak laikusként érdeklődöm a gazdaságpolitika iránt....

littlered 2010.05.08. 14:08:30

@Werwolf: Ezt az a 98% mondta neked?

tölgyes 2010.05.08. 15:43:58

@[nev]: Az a baj, hogy Ön azt se érti és hallja amit hall. Amikor Orbán azt mondta, hogy menjenek ki az oroszok, akkor azok még itt voltak. Amióta kimentek nem mondja.. Azt is mondja, hogy a gázüzletágat nem kell eladni az oroszoknak. Ebben igaza volt...nem jó ha az ember egy csaptól függ.. ráadásul még az itt megtermelt gáz is az övék lett..Aztán nem a fidesz, hanem az MSZP szüntette meg a néphadsereget.. viszont az MSZP-SZDSZ volt az, amelyik nem tudta megoldani ezt a helyzetet..
Nehéz úgy vitatkozni, ha valaki összekeveri dolgokat..

pad78 2010.05.08. 16:06:11

@old_field: Az inkongruencia a hazugság latin neve. :) Magamfajta sznob humán értelmiségiek így használják, a torokgyík helyett is diftériát mondok. :)

pad78 2010.05.08. 16:20:47

@cambridge.on:
"Anyagi érdekből elkövetett hamis tanúskodás, nem azonos a hétköznapi életben elfogadott hazugsággal"

A "ne tégy hamis tanúbizonyságot felebarátod ellen" még magyarul sem szól a motivációról. Szóval lehet anyagi érdek, lehet más is. Az eredeti szöveg ilyen szempontból még általánosabb, mint a magyar: az "éd" (ayin-dáleth) szó legáltalánosabban kétségkívül tanúskodást jelent, de mindenfajta nyilvánosság előtt elhangzott ünnepélyes kijelentésre használják. (Pl. többször vonatkozik az Ószövetségben Isten hangsúlyos kijelentéseire.) Azt gondolom, ebbe bármely politikus, de különösen egy miniszterelnök kampányban elhangzott helyzetértékelése belefér. Ahogy az egész oldalas újsághirdetésekben kiadott kormánypropaganda is. Persze a parancsolat ellen csak akkor vét, ha tudatosan meghamisítja a valóságot.

Valószínűleg egyébként azért lett a "tanúbizonyság" a Bibliában a hangsúlyos jelentése, mert átlagember a bíróságon tanúként került abba a helyzetbe, hogy ilyen ünnepélyes kijelentést tegyen. És azért is volt nagyon nagy súlya, mert háromezer éve nem voltak térfigyelő kamerák meg DNS-azonosítások, a tanúk szava, ha egybecsengett, emberéleteket jelenthetett. De ez a lényegen nem változtat: minden nyilvánosság előtt elkövetett, mások számára kárt jelentő hazugságra vonatkozik ez. (Szvsz minden hazugság kárt okoz, de ezt sokan vitatják.)

pad78 2010.05.08. 16:33:11

@jjulie:
A Mózes nevű alak kőtábláját kérdezted, mellesleg visszaolvasva látom, hogy Te is egyértelműsítetted később, hogy a Tízparancsolatra gondolsz. Én azt mondtam, hogy ott a 9. parancsolat ("Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!") erről szól.

"vagy csak a kőtáblát kevered a kőtábla magyarázatokkal?"

Maga a kőtábla rég elporladt, vagy elásták, vagy valamilyen illegális gyűjtő polcát ékesíti. Az azon szereplő szöveg viszont benne van minden héber nyelven kiadott Bibliában, a Mózes 2. könyve (Exodus) 20. részében. Valóban igaz, hogy mint általában a fordítások, ez sem teljesen pontos magyarul, ld. az előző hsz-emet Cambridge-nek. De a lényeg: azt kérdezted, hogy a hazugságot elítéli-e a Tízparancsolat? Erre a válasz: Igen. Szerintem ezzel lezárhatjuk a kérdést, amelynek egyébként is érintőlegesen (Gyurcsány múltján keresztül) volt csak távoli köze Gábor bejegyzéséhez.

pad78 2010.05.08. 16:53:08

@cambridge.on:
"Itt szomszéd szerepel embertársad helyett"

Ez valóban érdekes. Már az, hogy a magyaron kívül minden általam megnézett bibliafordítás hasonlóan hozza. A Septuagintában plésion, a Vulgataban proximus, németül Nächste, franciául prochain, angolul neighbor. Az az ember, aki melletted van. Tkp. mind az embertárs, mind a felebarát pontos fordítás, csak az előbbihez inkább valami általános társul, kevésbé konkrét, mint a többi nyelv fordítása, ennek megfelelően jobban elkenhető a felelősség; az utóbbi pedig egyszerűen nem érthető az átlagember számára, tehát semmitmondó (akkor már inkább az embertárs). Magyarba mégse jött át ez a "hozzádközeli" szó (talán nincs is rá szavunk).

lüke 2010.05.09. 18:19:00

felebarátod
ilyen fennkölten fordítják ezt a
prochaine
nächste nébört:)

Hóhányó 2010.05.11. 10:11:35

Minden ellentmondás ellenére nyilvánvaló, hogy Gyurcsány ma a legkarizmatikusabb és legfelkészultebb magyar politikus. A Fidesz politikusai a hosszú ellenzékiség alatt eltompultak és nem valószinu, hogy szellemileg vitalizálódhatnak. Az egyetlen kérdés, hogy a baloldal képes lesz-e ténylegesen levonni a kovetkeztetéseket, foleg a liberalizmus formáinak olyan pontosítása tekintetében, amelyek nem állnak szemben a társadalmi folyamatok kézbentartásával és az emberek biztonsági szempontjaival.

márami 2010.05.11. 10:37:22

ezt a ropiratot jol ki lehetne elemezni a schlett istván-fele modszerrel:a lenyeg nem a szamvetes, meg szembenezes a mult hibaival, hanem az ujboli cselekvokesse valas, ahogy azt sch.i is olyan szepen kimutatta kossuth kapcsan:) gyurcsany is nyilvan olyan narrativat ad a kormanyzasarol, amiben a legmegertobb sajat magaval es a tetteivel szemben, mig rajta kivul, elotte es utana mindenki mas cselekedhetett volna maskent is (lasd: lett volna valasztasa medgyessynek is, az akkori mszp-nek is, vagy mesterhazynak is a kampanyban). az o eseteben azonban sokkal kenyszeritobbek voltak a korulmenyek, szukebb a mozgaster. csak sajnos ez az utolagos legitimaciogyartas egy pont utan mar a legkevesbe se elgondolkodtato, es kerdes, mennyire eleg a hitelesseg visszaszerzesehez annak szajkozasa, hogy hat en mindent hitbol es meggyozodesbol tettem, higgyetek el..

pannonfunk 2010.05.11. 10:38:31

@Hóhányó: Nos, az elmúlt választáson láthattuk, hogy az eltúlzott, nyolc éven át acélozódott szellemi vitalizálódást is súlyosan büntetik a választók. Szólni kellene a fidesz vezetőinek, hogy ne vitalizálódjanak annyira, mint a mai Magyarország legkarizmatikusabb és legfelkészültebb politikusa (rövidítve: amMlélp), mert esetleg úgy járnak, mint amMlélp.

De az is lehet, hogy a fidesz vezetősége már levonta a következtetést amMlélp karrierje fellángolásából és lehanyatlásából, és nyitott kapukat döngetünk.

Hóhányó 2010.05.11. 11:01:52

@pannonfunk: Koszonom a rendkivul szinvonalas hozzaszolast, de kerdes, hogy a valasztoknak mindig igaza van-e, ugyanis ott tartunk, hogy a gyoztesek folytatjak az igergetest, mikozben meg mindig nem jelolik meg a forrasokat, ha tovabbra is a hiany novelesere spekulalnak akkor a mai helyzetben az illetekesek leharapjak a fejuket.

pannonfunk 2010.05.11. 11:19:22

@Hóhányó: nagyon szívesen. Természetesen a választóknak csak akkor van igazuk, amikor amMlélp és csapata kapja meg a kormányalakításhoz szükséges szavazatokat, minden egyéb esetben tévesen döntenek.

Na, majd ha győztesek is vitalizálódnak szellemileg, akkor rendben lesznek a források is, nem? Eselteg, ha a forrásokból kijövő lét nem Nokiásdobozokba csurgatjuk, akkor a jelenlegi forrásokból is többmindenre futja. Kevesebb Nokiásdoboz -- kevesebb forrás is elég, ez lesz a pártunk és kormányunk újabb jelszava.

Az illetékes elvtársakkal vigyázni kell, ezt már Koltai óta tudjuk.

Hóhányó 2010.05.11. 12:00:11

@pannonfunk: Látom, hogy a vitalizalodas és szellemileg szavak visszakoszonnek és ezek szerint hatásos megkozelités volt. Amennyiben ilyen harcosan vedelmezzuk a gyoztesek pozicioit, ez bizonyos tiszteletet parancsol teljesitmenyuk iránt, mert tenyleg komolyan gondolhatják, hogy ok valami jobbat képviselnek, mint az ugynevezett komcsik. Felek azonban, hogy a komcsik egyenletesen oszlanak el a partok soraiban, mert ez a szo realisan csak egyfajta szocializalodast takar amely bizonyos torténelmi korban kialakult és makacsul tartja magát. Harcoljunk kozosen a komcsik ellen, de ezekkel ne azonosítsunk csak egy pártot, hiszen ezek sajnos mindenhol egyenlo arányban jelen vannak. Maskulonben a boszorkányuldozés jelenségével állunk szemben.

pannonfunk 2010.05.11. 12:30:08

@Hóhányó: Figyu, mi lenne, ha levedlenéd a prekoncepcióidat, és esetleg valmi értelmes párbeszédet folytatnánk itt? Egy darabig persze humoros olyan emberekkel szót váltani, akik számára az egyik fél kritikálása = a másik fél győzelmi pozícióinak a védésével, de egy idő után az össze-vissza vagdalkozás teljesen parttalanná válik. Eddig volt három kommentváltásunk, ebben volt részedről Magyarország legrátermettebb politikusa, forráshiány, komcsizás, boszorkányüldözés.

Szóval, ha visszakanyarodnánk az eredeti témára. Ugye az volt a felvetésed, hogy Gyurcsány a legkarizmatikusabb és legfelkészültebb politikus. Ezt mivel tudod alátámasztani? A karizma tiszteletet vált ki sokak körében. Persze, van Gyurcsánynak néhány rajongója a közéleti táborban, de én azt gondolom, hogy egy politikus számára a legfontosabb az, hogy a karizmája a választók felé nyíljon. Nos, ha megnézünk egy fidesz gyűlést, amelyen Orbán Viktor felszólal, és egy mszp gyűlést, ahol Gyurcsány felszólal, azt gondolom, hogy az előbbin van nagyobb tömeg. A választásokon is a fidesz szerzett több szavazatot.

A felkészültség meg ugyanúgy rosszul definiált. Mire is készült fel Gyurcsány Ferenc? Persze nagy kűzdő, ezt láthatjuk. Viszont 4 éven át volt Magyarország miniszterelnöke, és nem igazán láttuk felkészültnek. Volt itt ÁFA emelés, aztán ÁFA csökkentés, 48 lépés, 100 lépés, aztán ki tudja hány lépés, nanopolisz, medipolisz, kutyafüle-polisz, egyszerűsített adó bevezetése, majd elsorvasztása. Ez a kapkodás éppen, hogy a nem felkészültség jele, legalábbis sokak szemében.

A szellemi vitalizálódás megint az a fajta megfoghatatlan lózung, amivel nem igazán lehet mit kezdeni. Hatásos megközelítés volt? Akkor nem biztos, hogy helyesen értelmezted a válaszomban kapott fricskát... :)

Persze ez itt vágott anyag:

www.youtube.com/watch?v=8HsyyjYUDVs

de ha ez a szellemi vitalitás, akkor szerintem ennek az elkerülése a cél...

De kíváncsian várom a válaszod, hogy szerinted mit is takar az, hogy szellemi vitalitás.

Hóhányó 2010.05.12. 09:22:38

A vágott anyag kapcsán meg kell védenem a fideszes vezetoseget (mellesleg a 2002-es kampányban a Fidesszel rokonszenveztem, mert akor az MSZP alkalmazott nemtelen taktikát), ugyanis az anyag azt sugallja, hogy a fideszesek csak ilyen vágott Gyurcsánnyal tudnának versenyezni.
A mai túlsúlyos magyar politikára, de a magánéletre is a magyaros csibészség (pedig úriember nem csibész...) jellemzo, amely a magyar harcos múlt idealizálásán alapszik, ami butaság, hiszen ilyen alapon pl. az oroszok idealizálhatnák a saját terjeszkedési stádiumukat. A magyar múlt, mint minden más nemzet múltja valójában elsosorban nem hosies vagy szegyenteljes, hanem teljességgel tragikus, mert torténelmileg meghatározott volt.
süti beállítások módosítása