Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:01

Talán másoknak is feltűnt, hogy a parlamenti bizottsági helyek elosztásáról szóló tanácskozáson a vezető szerepet negyven év alatti politikusok játszották. Korábban sem volt ritka, különösen a Fidesznél, hogy fiatalnak számító emberek kerültek kulcspozíciókba – ne feledjük, a hónap végén még csak 47. születésnapját ünneplő Orbán Viktor először 35 évesen lett miniszterelnök -, a mostani helyzetnek azonban van egy komoly újdonsága: a KDNP kivételével minden parlamenti pártnak harmincas frakcióvezetője lesz.

Lázár János 35, Mesterházy Attila 36, Vona Gábor 31, Schiffer András 38 éves. Négy egészen különböző karrier, szépen demonstrálva a magyar politika eltérő rekrutációs csatornáit.

(Fotó: Népszabadság - Reviczky Zsolt)

Lázár János a karizmatikus hódmezővásárhelyi polgármester, Rapcsák András személyi titkáraként ismerkedett meg a politikával, akinek 2002-es halála óta erős kézzel és okos politikával irányítja a stabil hátországának tekinthető várost. Politikai érzékét már a mostani tárgyalásokon is volt alkalma megmutatni, s akkor is bölcsen járt el, amikor az amortizációra esélyes miniszteri tárca helyett a több politikai sikerrel kecsegtető frakcióvezetői posztot preferálta.

Mesterházy Attila a helyi politikai bázis építése helyett inkább a párton belüli előrejutás lehetőségeit kereste, tudatosan készülve a fokozatos emelkedésre. Tagja volt Medgyessy csapatának, de jól kalkulált később, amikor a párton belül a még miniszterelnöki pozícióban lévő Gyurcsánnyal szemben kezdte meghatározni magát. Volt türelme várni akkor, amikor a visszalépéssel jó pontokat szerezhetett, de nem futott el a feladat elől, amikor úgy érezte, hogy eljött az ő ideje.

Vona Gábor az egyetemen kezdett el politizálni, majd négy évvel ezelőtt került az akkor még parlamenten kívüli párt élére. Pártelnökként tudatos politizálással, stratégiában gondolkozva, láthatóan kiszámított, tervezőasztal mellett megálmodott lépésekkel ért el komoly sikereket. A parlamentbe kerülve most azzal a feladattal birkózik, hogy miképpen tarthatja meg radikális, anti-establishment vonzerejét úgy, hogy közben a kormányképesség terén is erősödik.

Schiffer András bizonyos értelemben kakukktojás, hiszen - bár a politikai aktivitás korábban sem állt távol tőle - csak mostanában vált hivatásos politikussá. Ügyvédi, jogvédő és mozgalmi előélete sajátos „civil” útvonal a politika felé, ahol kezdetben – edzett társaihoz képest - meglehetősen esetlenül mozgott, de aztán egyre inkább kitanulta a nyilvános szereplés szabályait.

Már többször kiderülhetett, hogy politikai kérdésekben olykor meglepően és érthetetlenül optimista vagyok. Az új politikusgenerációval kapcsolatos minden általános rossz tapasztalatom ellenére (röviden összefoglalva: az előttük járó nemzedék mintái által szocializált, de azoknál rosszabb képességekkel bíró politikusok), a harmincasok kritikus tömegének megjelenése most mégis némi bizakodásra ösztönöz. Ha az eltérő világnézetek és politikai érdekek ellenére kialakulhatna közöttük az emberi érintkezéshez szükséges minimális tisztelet és bizalom (ami az utóbbi időben az MSZP-Fidesz kapcsolatban gyakran hiányzott), talán akkor is lenne esélye a párbeszédnek (nem egyetértésről beszélek, csak szóba állásról!), amikor már nem csak a bizottsági helyeket kell majd elosztani.

Nagy kár, hogy nálunk - a politikai célok szolgálatába állított, heroizáló vagy deheroizáló irodalmakat leszámítva - alig van hagyománya a politikusokról szóló munkáknak, ilyen színvonalas kortárs portrék alig-alig olvashatók. Ha egyszer mégis készülnének, - mások mellett - talán a négy frakcióvezetővel is érdemes lenne alaposabban foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr251993963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nestrot10 2010.05.12. 06:59:46

akkor is..ORBÁN TAKARODJ!!!!

Videofon 2010.05.12. 07:02:12

@László56: Hol látsz megváltozott politikai kultúrát? Egy pohár tokajiban is több politikai innováció van, mint a parlamenti pártok 2010-es programjaiban. Tartalmi politizálás nélkül hogyan változhat a politikai kultúra?

Videofon 2010.05.12. 07:03:24

@nestrot10:
Legalább azt várd meg, amíg megérkezik. Honnan takarodjon?

lüke 2010.05.12. 07:05:33

nem kínai bölcsekből fog állni:)
s nem is állt:)
meg is látszik a gazdaságon!
meg a gazdagságon

jjulie 2010.05.12. 07:09:23

@lüke:

a szijjártó kínai bölcs most beszél nekem az ózdi turnéról a tv2-n

trutykó: vona gábor úr

lüke 2010.05.12. 07:15:28

igen
és nagy szerencse:)
mert az orvosok-aki nyelvet tud- ebben a korban már mind elmennek!
s nincsenek ,már csak 60 feletti orvosok a klinikákon és a kórházakban

lüke 2010.05.12. 07:18:30

@-MCsaba-:
igen ők mással:)
mint a
pénz, paripa ,fegyver

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.05.12. 07:23:41

A fiatalság remek dolog, de egy valami nagyon hiányzik belőlük. Nem sokan mondhatják el közülük, hogy éltek és dolgoztak a való világban, mielőtt politizálni kezdtek volna.
Nyugodtan vessetek a mókusok elé, de jobban örülnék, ha olyan emberek kerülnének pozícióba, akik tudják is, hogy miről beszélnek és nem filmekből, (jó esetben) könyvekből ismernék a világot.

jjulie 2010.05.12. 07:27:45

@Lord_Valdez:

a politika maga a való világ - egy politikusnak

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.12. 07:29:28

Istenem, honnan ez a derülátás? Annyi, hogy ezek legalább fiatalok? Fantasztikus. És? Mit tudnak ezen kívül?

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.12. 07:31:51

@-MCsaba-: Schiffer NEM volt min.elnök jelölt. Sem papíron, sem máshol. Csak listavezető.

Videofon 2010.05.12. 07:34:48

@Tomeczek:
A Fidesz is kollektív vezetéssel parasztvakított. Ebből született az orbánizmus.

lüke 2010.05.12. 07:44:35

@Videofon:
parasztvakítani csak parasztot lehet

lüke 2010.05.12. 07:53:00

@Videofon:
melyikben a szlovákban vagy friuliban?

is 2010.05.12. 07:54:16

- Mesterházynak pontosan az a baja, mint Gyurcsánynak: pártot kellene alattuk cserélni. gyrcsány erőszakkal próbálta, de túl kemény volt a guano, Mesterházy nem is tudom, hogyan próbálja, mert az 'elvtársozás' az nem az. Háttér nélkül pedig semmi, ibolyai út.

- Vona március 15-én bemutatta, hogy mit tud. Nem egy nagy formátum, mert amit ott előadott, az sem retorikailag, sem tartalmilag nem mutatott semmi kiemelkedőt.

- Lázár János azzal robbant be a köztudatba, hogy a 70 éves bácsi halálánál Molnár Lajost basztatta a TV-ben (mint kiderült, az ő városi főorvosa utasította a dokinőt hülyeségre). ez nekem sajnos az a belépő, ami a maffiába: megölsz valakit, onnantól megbízunk benned. Navracsiccsal is eljátszatták ugyanezt. Az észbeli képességei rendben vannak, de hogy ezt a vezetési és igazodási stílust én nem fogom pozitívan méltatni, az is biztos.

- Schiffer: egyrészt az angoloknál most volt választás, és a LibDem-ek se perc alatt hagyták ott évtizedes elvi jóbarátjukat, a Labourt, mert az volt a választsi matek, meg a politika. kicsit ebben a szellemben kellene hozzáállni a dolgokhoz. másrészt a FIDESZ hibázik, de azt ki is kellene használni, különben semmi sem lesz az LMP-ből. én félek, hogy az LMP a FIDESZ 2014-es újabb győzelmét készíti csak elő, mivel nem fog tudni a modernizációs oldal egységesülni (nem szervezetileg, hanem a kormánnyal szemben). erre már a második fordulós tettek erősen utaltak.

Videofon 2010.05.12. 08:09:55

@lüke:
Ezért nem szavaztam soha a Fideszre.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.12. 08:36:13

@simonmondja.:

Az ötvenesek még álmodoztak,
a negyvenesek küzdöttek, mint disznó a jégen,
a szerencsevadász harmincasoknak meg az a termelékenység, hogy hány maflát tudnak átverni .
A huszonévesek meg jönnek mögöttük és le akarják verni a juppivilágot.

Móg 2010.05.12. 08:39:46

üdv.nektek
A kor nem feltétlenül okosit
OV 47 évesen nem kampányban,hanem megválasztott miniszterelnökként nemzeti konzultációkat tart.
Józsi bácsit aki 70 éves és mentálisan friss kinevezi nemzetinek
és Jó Bá két műtéte között megkonzultálja vele Ózdon,Bivalyröcsögén Stb. mégis Józsikám mi a faszt kéne csinálnom,ha már igy a nyakamba szakadt?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.12. 08:52:00

Négy éve sokan azt várták Navracsics frakcióvezetőségétől, hogy egy kicsit kultúrálódik a FIDESZ parlamenti hangneme, de hatás pont fordított lett. Szóval szerintem óvatosan az optimizmussal, bár egyébként magam is ez a típus volnék...

inframazsola 2010.05.12. 09:05:41

"az előttük járó nemzedék mintái által szocializált, de azoknál rosszabb képességekkel bíró politikusok"

Ezt nem tudom úgy olvasni, hogy ne ugorjon be Szijjártó Péter. :D

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.12. 09:13:14

Szíjj ártó nem politikus, csak egy ripacs, lendvaista, szófosó, papagáj. Egy here! Ja és beképzelt majom.
Mikor egy rendezvényen nem ismerték fel és nem akarták beengedni, hőzöngött hogy őt mindenki ismeri és az ország egyik legfontosabb embere.
Mint pasi is borzalom, ha 100 pinám lenne akkor sem adnék neki!

radala 2010.05.12. 09:22:39

Horn Gyula azt mondta OV ellenében, hogy felnőttekre kell bízni a kormányzást.
Mindenesetre Szentgyörgyi örülne a fiatalodásnak, legalábbis az Örült majom alapján. Nekem kb indifferens.
Szerintem javulni fog a helyzet, de nem az új emberek miatt, hanem a régiek eltűnésével. Szerintem semmi baj nincs a mostani politikusokkal, kivéve persze a volt szdsz, mszp, mdf politikusokat.

radala 2010.05.12. 09:43:04

@www.BiSex.hu: 38 sőt tán 39 volt idén

radala 2010.05.12. 09:44:42

@radala: augusztus 11-én a magyar politológia napján :-) lesz 39.

Pukker 2010.05.12. 09:49:17

Schiffer nem ilyen értelemben kakukktojás. Politikus dinasztiából származik, az elmúlt húsz évben minden lényeges dologról a konyhaasztalnál értesült. A stílust is az összejöveteleken szívta magába. Mellesleg ne felejtsük el, hogy kicsoda volt a nagyapja. Az alma nem esett messze a fától...

Mediacapa 2010.05.12. 10:02:40

Elnézést, kicsit más. Találós kérdés és egy extra kérdés:

1. Ki mondta az alábbiakat és mikor? (saját, nyers fordítás, talán nem 100 százalékig pontos)
2. Szerintetek OV mond hasonlókat?

"Mielőtt beszélek az új kormányról, engedjék meg, hogy szóljak pár szót az előzőről. Az egy évtizeddel ezelőtti helyzettel összehasonlítva az ország nyitottabb itthon és empatikusabb külföldön és ezért hálásnak kell lennünk. Az egész ország nevében szeretném tiszteletemet kifejezni a leköszönő miniszterelnöknek, aki hosszú ideig odaadóan állt a köz szolgálatában."

ssi 2010.05.12. 10:14:01

a (kicsit is) fejlődő országok számos területén:
- fiatalítás zajlik - a poliztika miért lenne más (energikus, képzett, kreatív)

de ki is az az új fiatal a magyar politikában? - ez nem mindegy
* Vona, Schiffer pártja csúcsán is van, pártjuk támogatja
* Lázár = Szíjjártó: stílusuk pont jó a felső vezetőnek (adott tisztséghez)
* Mesterházy: normális ambíció a karrier, pártja megújulási kényszerét nem ő idézte elő, karrierje így új tartalmat is kapott, párt egy része támogatja

frakció fiatalodása:
- LMP, Jobbik - MÉG kevesebb emberből válogathattak
- fidesz, KDNP - MOST sok emberből válogathatnak
- mszp - MÁR kevesebb emberből válogathatnak

stulquec 2010.05.12. 10:14:29

@Pukker: Schiffernek nagyon terheltek a családi kapcsolatai. A naívabbak ilyenkor mondják, hogy "mibajod vele, kicsi az ország". Hát szerintem azért nem erről van szó. Nagybácsi meg a dédnagypapa kikövezte neki már az utat a politikába.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.12. 10:23:13

Véletlenül nem ez a harmincas generáció a devizahitelesek generációja is egyben?
Annyira rátermettek, hogy most ki kell segíteni őket a burzsuly panelproliknak és szingli huszasoknak, hogy megtarthassák a műzsindelytetős házaikat.
Még jó, hogy telik a kis segílyre.

emő27 2010.05.12. 10:41:42

@radala: Meg az én 28. születésnapom. :)

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.12. 10:43:12

Azért mesterházyt nem sorolnám ide! Be van már a korrupcióban, Fletónak és zuschlagnak köszönhetően! Ha nem is nyakig!

jozso929 2010.05.12. 10:47:04

Azért Lázárnál nem fogják elfelejteni egy ideig azt a rekord 18 milliós költségtérítést amit szerinte "jogosan" vett fel. Valamint a hatalmas Range Rover terepjáróját sem, ami semmilyen vagyonbevallásában sem szerepel, biztosan a várostól (vagy valamelyik vállalkozótól) kapta mert sok arrafelé a hegy......
Talán majd tevékenységével árnyalja ezt a képet, nagyon reméljük. Kellenek a normális politikusok, cáfoljon rá az eddigi képre.

Zsedö 2010.05.12. 10:48:03

Kedves Gábor!

Egy indexen lehozott cikkben (index.hu/belfold/2010/05/11/jovatehetetlen_lepes/) arról olvashattam, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság erős jogosítványokkal rendelkezik. Nagyon érdekelne, hogy milyen jogosítványokról van ilyen esetben szó. Ha erről tudnál írni pár gondolat erejéig, akkor nagy érdeklődéssel olvasnám.
Nem tudom, mennyire szokás ilyesmit kérni, sajnos a rengeteg kommentet, csak ritkán tudom átolvasni, de hátha így a politika egy új, általam ismeretlen, szegmensével tudok megismerkedni.
Amúgy a blogod szuper, az én esetemben hiánypótló információ forrás. :)

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.12. 10:56:52

@Videofon: Lehet! De én meg soha nem fogok az MSZP-re szavazni, mert ők meg nyakig szarban vannak minden korrupciós ügyben! Lásd: Nokia-doboz! Akkor most melyik a jobb?

mynickname 2010.05.12. 11:08:47

Kedves Török Gábor!

mivel van némi hódmezővásárhelyi kötődésem bátorkodom kiegészíteni a Lázár János okos és erőskezű politikájára vonatkozó részt:
- jelenleg az egyik legjobban eladósodott megyei jogú városunk polgármesteréről beszélünk
- jelzálog már a megye egyik legszebb épületén is(Fekete Sas Szálló)
- ha már Fekete Sas akkor megemlítem : polgármester úr előszeretettel rendez ott - nem saját kontóra - privát dínomdánomokat.
- jelenléti ív aláíratása önkormányzati dolgozókkal pl. a kórháztüntetésen (ez aztán a nonsense kérem!)
- erősen javasolt, presszionált bankválasztás önkormányzati berkekbe tartozó alkalmazottaknak, ahova a fizetésük megy (nyilvánvalóan annál a banknál, ahol a város hitelt kap) stb-stb.
- rossz nyelvek szerint már a gimiben is feljegyzéseket készített társairól a buzgómócsing Lázár, tősgyökeres vásárhelyiek mondogatják szegény Rapcsák forog a sírjában.
Szóval szerintem ez nem okos és erős kezű politika, ez rövid távon lehet h.okos hosszútávon azonban buta és diktatórikus politika..emlékeztet a régi szép időkre ha esetleg az Emlékpont (Hmvhelyi Terror háza) nem emlékeztetne kellőképpen. ;)
még valami: ha a fentieknek csak a fele igaz akkor is cink ez a mai fiatal generációra nézve.. de rám biztosan (lévén egy évvel idősebb nálam ez a "naccerű" politikus)

ssi 2010.05.12. 11:09:16

@jozso929: normális, tisztességes új, fiatal politikusok? = teljes nyilvánosság

ha, az egyik oldalt feketítik, saját ügyeket tusolják, kiváltságokat keresik, élvezik?

idősebbeknek kapcsolataik, tapasztalataik vannak, védik az eddigit
fiataloknak fogékonyabb agyuk, nagyobb teherbírásuk, óriási ambíciójuk
mindez lehet generációs probléma, vagy épp együttműködés jó/rossz célért

zoli87 2010.05.12. 11:24:58

@jozso929: Valószínűleg sokan emlékeznek rá. :)

CSENDES 2010.05.12. 11:29:29

@Ordnassac: Megnéztem a táblázatot, de miért lett a Nemzetbiztonsági bizottságban spenótzöld a Jobbik elnöki poszt???

radala 2010.05.12. 11:38:02

@Mediacapa: Passz. Ki mondta? Kellene OV-nak ilyet mondania? Mondhatna ilyet? Ha "államférfiként" szeretne viselkedne akkor a maximum, amit tehet, hogy nem ekézi különösebben Bajnait meg GyF-et. De ez igazából nem is államférfiság lenne csak egy kis kedvesség. Amúgy, mindenkinek minden oka megvan arra, hogy a lehető leglesújtóbb véleményt fogalmazza meg az előző 3 ME-vel szemben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy miket művelnek a szocik mostanság (NBB), akkor abban kell reménykedni, hogy OV szentel vagy 5 percet a velük történő padlófölmosásra.
@török gábor: jut eszembe hol van tg rajongó? rég nem láttam, vagy nem figyelek.
Ez a fiatalodás dolog valamennyire üdvös lenne, bár valami azt mondatja velem, hogy szemben mondjuk sok hellyel ahol roppant fontos az agy maximális teljesítménye, azaz ahol a "fiatalok" előnyben vannak. A politika nem ilyen, szerintem ott a tapasztalat nagyon sokat számít, mert nem annyira az intelligencia, mint az empátia az, ami kell.
Bár én roppant mód egyetértettem Szentgyörgyivel, amikor az Örült majmot olvastam (szerinte az idős politikusok képtelenek haladni a korral és nem is fogják föl a lényegi/elvi különbséget egy kőbalta és az atombomba között), sőt Orbán esetében nettó pozitívumként értékeltem anno a korát és most nagyon szomorúan látom, hogy milyen olasz maffiózó külseje lett. Mégis azt gondolom, hogy én ma sokkal jobb politikus lehetnék, mint a gyerekeim megszületése előtt.
Nyilván a koromból adódik, de nekem könnyebb volt Antallt, Kónyát, Petőt, tisztelni, mint mondjuk Vonát, Mesterházyt.
Ha meg genya akarnék lenni, akkor a "fiatalodás" mint pozitívum, pont akkor költözik be a közbeszédbe, amikor a Fidesz kikerül onnan. Sajna nem találom hol írta Bayer, hogy mindenki őket (a kis generációt) akarja kicsinálni, de tény, hogy 98-ban OV még nem volt felnőtt (HGY szerint) most meg már túl öreg.
Egy pozitívum tuti van a fiatalodásban, az, hogy vannak újak azaz bár nagyot amortizálódott a politikusok tekintélye, de még így is van utánpótlás.

CSENDES 2010.05.12. 11:43:41

@Mediacapa: Az új brit kormányfőjelölt????

Lemmiwinks 2010.05.12. 11:46:24

Jó volt a tegnap esti előadásod a Heliában.
Külön tetszett, hogy a hülye kérdésekre is tudtál értelmes választ adni :)

egy maréknyi dollár 2010.05.12. 11:50:18

@Iron Man: Bocs',hogy beleszólok.Férges alma - rohadt alma.Melyik a jobb?

[nev] (törölt) 2010.05.12. 11:51:54

az a vicc, hogy ezek a fazonok éppenséggel helyet is cserélhetnének. lázár simán mehetne a szocikhoz megmondó embernek, és ugyanúgy mesterházy mehetne a fideszbe. és egyébként vona, és schiffer gondolkodása között sincs akkora különbség. szóval legkevésbé talán ők cserélhetnének helyett. de a különbség szerintem az iskolázottságukból fakad, schiffer egy fővárosi patrícius, vona meg egy vidéki plebejus iskolából jön. ehhez képest szerintem egyik sem eredeti.

szerintem ki fog derülni, hogy vona nem akkor gazember, amilyennek elsőre tűnik, és schiffer személyiségében is benne van a kisstílű politikai bosszúállás, ami az eredetiség hiányából fakad. persze lehet, hogy nem vagyok elég jó emberismerő. majd meglátjuk.

CSENDES 2010.05.12. 11:52:26

@egy maréknyi dollár: A férges almából ki lehet (és kell) vágni a férges részt. A rohadt almából is, de ha nagyon rohadt az már a komposztba való. Bár nem tőlem kérdezted.

[nev] (törölt) 2010.05.12. 11:52:46

@mynickname:
stéber mindegyik. mint török.

Mediacapa 2010.05.12. 12:03:03

@CSENDES: Igen, talált, süllyedt! David Cameron első szavai a Downing street 10. előtt, miután átvette Erzsébettől a kinevezést.

CSENDES 2010.05.12. 12:07:12

@Mediacapa: Igen, hallottam róla. Ettől mi még nagyon messze vagyunk, és nem csupán az előző 8 év katasztrofális kormányzása miatt, hanem az ún. politikai kultúra hiánya miatt. Egyébként hallottam D.C. életrajzát. Politológiából és közgazdaságtanból diplomázott.

CSENDES 2010.05.12. 12:09:37

@CSENDES: És ha jól értettem, már a kezdetektől politikusnak készült. Lehet ezért???:-))

[nev] (törölt) 2010.05.12. 12:13:20

még annyit tennék hozzá, hogy török persze nem genyó. most persze, hogy lázár, mesterházy, vona, és schiffer mennyire azok azt, még nem tudjuk. mert nem voltak igazán helyzetbe hozva. az akkor derül ki.

szóval egész pontosan szerintem az van, hogy török nem akar genyó lenni, ezért lett ő politológus. a többi meg kicsit mégis csak tud az lenni, és ezért lettek frakcióvezetők. és nem valamelyik albizottság helyettes vezetői. mert úgy egyébként kívülről nehéz megmagyarázni, hogy miért ők vannak ott, és miért ott vannak, és miért most.

nyilván az van, hogy a magyar bölcsészkaron a stréberek választódnak ki gyakorlatilag. azok aki végignyalizzák, vagy végigseggelik a középiskolát, és az egyetemet, és a genyók beállnak politikusnak. a rest of meg politológusnak, vagy másmilyen médiaértelmiségnek. nagyjából erről szól ez a sztori.

egy maréknyi dollár 2010.05.12. 12:16:02

@CSENDES: Hallod,én istenigazából mind a kettőt elhajítanám a francba,nem vagdosnám őket.Amúgy sem elég éles a késem.Inkább választanék egy /sz/ép almát.Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

fvipera 2010.05.12. 12:18:31

@lorantka_a_gall: a HÖK vetekszik a KISZ-szel kontraszelekció szempontjából.

altero 2010.05.12. 12:21:10

Egyetlen tehetséges és tisztességesnek is tűnő politikust látok a 30-as generációban, mégpedig a KDNP-s Rétvári Bencét.

Szijjártó egy igazodó, közhelyes, elkényeztetett robotember, Lázár János minden tekintetben egy feltörekvő Pintér Sándor, Vona igazán nem nevezhető értelmiséginek (de attól még értelmes), Mesterházy pedig kihozza magából a maximumot, de az nem sokra elég. Schiffer András meg egy rossz vicc.

radala 2010.05.12. 12:21:49

@CSENDES: Szerintem pl. Antall kedves volt Németh-tel. (indokolatlanul)
Ez egyébként kulturális kérdés, nem adna semmit a demokráciához önmagában az, ha a politikusaink kedveskednének egymásnak. Ez a vágy tök fölösleges. Szerintem, ha minden ME elküldené a másikat a kurva anyjába, de lenne bizonyos kérdésekben konszenzus az jobb lehet, mintha kedvesek szóban, de amúgy meg nem.
DC amúgy nyilván nem véletlenül mondja ezt, mivel a koala partnere közelebb van a munkáspárthoz, mint hozzá.
Amúgy is az angolok hihetetlen kedvesnek tűnnek egy magyar fülnek, a németek meg hihetetlen kioktatónak, de ez csak a nyelv szerintem nincs mögötte semmi a valóságban.

lüke 2010.05.12. 12:22:14

@Videofon:
magánügy:)
nem illik kifecsegni

Mediacapa 2010.05.12. 12:22:48

@CSENDES: Engem azért ragadtak meg ezek a mondatok, mert szerintem egy kormányzást nem lehet fekete-fehér alapon megítélni és láttatni. Orbán a Kéri-féle titkos beszédben is elismerte GYF eredményeit, jó irányát a feketemunka kifehérítésében. És a Bajnai-féle válságkezelés sem skandalum.
Félreértés ne essék. Kifejezetten károsnak tartottam a 8 év szoci kormányzást, de nem hiszem, hogy tudatosan csődre játszottak, a nemzet kárát akarták és csak rossz dolgaik voltak.

lüke 2010.05.12. 12:24:24

@Mediacapa:
na tessék !
most modta be a BBC is!
Cameron dicsérte elődjét:)

CSENDES 2010.05.12. 12:25:00

@egy maréknyi dollár: Jó, de ez nem volt a választható opciók között.

lüke 2010.05.12. 12:26:38

@simonmondja.:
nem nem:) yuppie-nak lenni
azért más is kell hozzá
15 e. font/hó lakás a Hannes pl.-n egy Bentley-vel vagy a fr. gettóban a Harrods másik oldalán:)

lüke 2010.05.12. 12:28:42

@CSENDES:
választhatsz színt:)
szincápa:
fekete meg barna is lehet:) még!

lüke 2010.05.12. 12:31:10

@Fedor:
az egész magyar
hangnem en bloc ,
így franciául:)
de lehetne: en masse:)is, maszlag

CSENDES 2010.05.12. 12:31:22

@Mediacapa: Ettől még katasztrofálisra sikeredett. És nem az elvégzett munka a lényeg, hanem hogy legyen sikere. Tehát nem arról van szó, hogy mindegy mit csinálunk, valamiben el kell fáradnunk. egyebek között pedig egyetértek veled. A Bajnai- féle felhatalmazás nélküli kormányzásnak egyébként van már eredménye. Minimálisan, de növekedett a gazdaság. Ettől úgy meglepődtek a pénzpiacok, hogy a forint el kezdett javulni.

CSENDES 2010.05.12. 12:33:19

@lüke: Ha Ordnassacnak írtakra válaszolsz, azért kérdeztem, mert a jobbik minden helyen drapp színű volt, csak kizárólag a nemzetbiztonsági elnökség lett spenótzöld.

lüke 2010.05.12. 12:33:53

@CSENDES:
up to date vagyok:
most mondták be az mr1-n: a recesszió is megszünt:)MO-n!
(csak le ne üljünk!)

lüke 2010.05.12. 12:36:05

@CSENDES:
déja vu:)=már láttam
csak ezt a két színt nem hagyhattam ki:)

discretio 2010.05.12. 12:38:18

..."Ha az eltérő világnézetek és politikai érdekek ellenére kialakulhatna közöttük az emberi érintkezéshez szükséges minimális tisztelet és bizalom ...."

Teljesen egyetértek, de nincsenek jó tapasztalataim. Nem csak a politikusok közül képesek erre kevesen, hanem a munkahelyek nagy részében, lakóközösségekben ,sőt családtagok között sem jellemző, sajnos.
Szerintem ez a Fidesz legnagyobb előnye, hogy a legszűkebb vezetői között úgy tűnik van ilyen jellegű kapcsolat, és ez hatékonyabbá teszi őket. Talán az LMP-re is jellemző, legalábbis eddig.

[nev] (törölt) 2010.05.12. 12:38:40

@lüke:
www.youtube.com/watch?v=r_Vy-nosyRQ

most persze ha valaki 70 éves korára ezt mondja az még érthető. de amikor a 30-asok nyomják ezt a bullshitet, akkor az ember nem tudja, hogy ezen sírjon, vagy nevessen.

CSENDES 2010.05.12. 12:39:25

@lüke: Én az Index-en vagy az Origo-n olvastam, KSH által közzétett "közérdekű"adat, de éppen az a problémám, hogy folyton sulykolják belénk, hogy összeomlás szélén állunk. Ugyanakkor, bár az inflációt a bőrünkön (és a pénztárcánkon is) érezzük, az ipar megindult (legalábbis a megrendeléseinkből látom).

hoplita 2010.05.12. 12:41:06

@mynickname:

Hááát...
Lázár sosem volt a szívem csücske és ennek vannak racionálisan magyarázható és kevésbé racionális, inkább csak megérzés-jellegű okai...
Az előbbihez elég komoly munícióval szolgált a Magyar Jelen tavaly augusztusi száma, amely Lázár helyi és nagypolitikai viselt dolgait taglalgatja.
Én, kívülállóként és a térségtől viszonylagosan messze élőként ebben nem tudok szilárdan állást foglalni, de az árulkodó, hogy az igen súlyos állításokat tartalmazó cikk ellen nem lépett semmit a megszólíttatott...legalábbis szerintem.

A másik, amit leginkább csak megérzésként tudnék megfogalmazni az az, hogy mesterkélt és sunyi ember benyomását kelti bennem.
Egy jólfésült, sima szavú, behízelgő típus, olyan fajta, amilyenektől mindig, világéletemben kirázott a hideg....így aztán ez meglehetősen szubjektív vélemény, de a tapasztalataim nem revideáltatják az ilyen jellegű megállapításaimat.
Egy klasszikus. amorális karrieristának tartom.....és most megjósolom, lesz még, amikor tehertételt fog jelenteni a Fidesznek.
Nem kóser a csávó, na....ez a lényeg.?)

CSENDES 2010.05.12. 12:41:41

@discretio: "Szerintem ez a Fidesz legnagyobb előnye, hogy a legszűkebb vezetői között úgy tűnik van ilyen jellegű kapcsolat"
Akkor javaslom olvass utána az Index-en A Matolcsy-Fellegi-Varga cikket ajánlom figyelmedbe.

[nev] (törölt) 2010.05.12. 12:58:21

@hoplita:
és vona véletlen nem ugyanez a stréber típus? csak a nemzeti turulmadaras napközis táborral fogott meg, lázár meg a kiütjük a komenistákat a székből, akik sokat loptak, mink meg majd kevesebbet lopunk felfogással. egyébként mesterházy ugyanezzel próbálkozik, vagy próbálkozott a szocialista párton belül. schiffer meg adja a pártokon kivülálló jó fiút, aki az első adandó alkalommal minden lehetséges pozíciót magára vállal. szóval ugyanazok a multilevel marketing technikák köszönnek vissza, amivel az embereket évezredek óta szopatni lehet. aminek a hatalomra kerülése ugyanolyan törvényszerű, mint a bukása.

eMBé · http://konyvespolc.blog.hu 2010.05.12. 13:12:43

Kedves Török Gábor!
Az utolsó bekezdésben azt írja, hogy nálunk alig-alig olvashatóak színvonalas kortárs portrék. Gondolom, azért néhány akad, különben azt írta volna, hogy "egyáltalán nincsenek".
Említene néhányat a nem (de)heroiráló kötetek közül? Ön mely munkákat tartja ebből a szempontból színvonalasnak? Mit ajánlana?
Köszönöm!

hoplita 2010.05.12. 13:16:53

@[nev]:
Asszem nem....
Vona, ha kivárta volna anno, ott, abban a polgári körben a "sorát", akkor minden különösebb személyes és egzisztenciális erőfeszítés nélkül csinálhatott volna politikai karriert....tudjuk mindannyian, hogy először, 2002 gyászos évében hol volt....
De nem így történt, tehát valami az ő habitusában másfelé és "veszélyesebb vizekre" vonzotta.
Félreértés ne essék, én nem ismerem személyesen Vonát, de hallottam beszélni kis, néhány tucatnyi és nagy ezres tömeg előtt is...és nem volt profi, személyi edzők által megcsinált figura.
Tévesztett, belekavarodott körmondatokba, csapongott....szóval mindazt produkálta és még most is produkálja néha, amit a nem "kiképzett" politikus sajátossága. Megvolt-van benne a természetes esetlenség, ami nálam pluszpont és nem hátrány.....ellentétben egy jelentős réteggel. amelyik imádja, ha gördülékenyen, szép szavakkal, retorikailag megcifrázva......hazudnak neki.:)
Egyébként megnyugtatlak, már nem vagyok elsőbálos és nem veszem jó néven, ha csecsre akarnak venni..:)))
Nem Vona miatt vagyok jobbikos.....

török gábor 2010.05.12. 13:27:53

@eMBé: az alig-alig udvarias formula volt, jó szívvel egyre sem tudnék rámutatni. ennek ellenére Debreczeni József első két portréjában (Antallról és Orbánról) sok érdekes részlet található, érdemes elolvasni.

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.12. 13:32:22

@jozso929: Azért Lázárnál nem fogják elfelejteni egy ideig azt a rekord 18 milliós költségtérítést amit szerinte "jogosan" vett fel. Valamint a hatalmas Range Rover terepjáróját sem, ami semmilyen vagyonbevallásában sem szerepel, biztosan a várostól (vagy valamelyik vállalkozótól) kapta mert sok arrafelé a hegy......"

:)
Nekem nem lenne semmi bajom Lázárral sem, itt a lopás nemzeti sport, csak valahogy folyton a Hagyó Miklós ugrik be a típusáról, ha meglátom.
Ez a jóllakott kölökgólya-kép, a túlsúlyosság..., (hozzá ez a megveszlek kilóra arckifejezés).

lüke 2010.05.12. 13:38:57

@eMBé:
két elfogult -politikai- fő portré író van, belőlük süt a sértődöttség:Lengyel László és Debreczeni József
s aki még irogat,de ,csak mindenkiről rosszat:)
Kende Péter

lüke 2010.05.12. 13:42:40

@[nev]:
hmm
1956-88-ig se néztem:)
miért kellene most megnéznem?
tudhat-lyuk:)

lüke 2010.05.12. 13:43:53

@hoplita:
az sima bőrű és vadász:)

hoplita 2010.05.12. 13:52:24

@Cserépszavazás:
Igen, ahogy mondod........nekem detto.

Ordnassac 2010.05.12. 14:14:23

@CSENDES: eredetileg ilyen színre akartam a Jobbikot, de rájöttem, hogy nagyon ronda és lecseréltem. Ott lefelejtettem, javítva.

z666 2010.05.12. 14:22:55

"...és politikai érdekek ellenére kialakulhatna közöttük az emberi érintkezéshez szükséges minimális tisztelet és bizalom..."

A vörösökben csak akkor szabad bízni, amikor már az akasztófán lógnak. (Természetesen az LMP-t is vörösnek tartom. Aki nem érti, hogy miért, az egyáltalán nem érti a világot, ahol él...)

[nev] (törölt) 2010.05.12. 14:26:06

@lüke:
nem kell megnézned. egyszerűen viccesnek tartom azt, amikor az egyik nap azt mondják nincs válság, másnap meg azt, hogy mégis csak van. a 80-as évek vége ebből állt gyakorlatilag. a folyamatos trükközésből.

aztán kiderült, hogy az összes vállalat vagyona nagyjából annyi, amennyi hitele. és az adósságot a hitelezők nem elengedni akarták, hanem behajtani. emlékszem, amikor jött bush, és mindenki várta: bejelenti az új marshall tervet. ő meg széttépte a beszédét, nyomott valami bullshitet, hogy a komenizmus bukása, bla, bla, bla és végén azt mondta: az isten áldja meg magukat. a nép meg kérdezte: a pénzzel mi újság. és az amerikaiak azt mondták, hogy arról szó sem lehet.

emlékszem, hogy matolcsy volt akkor is a nagy spíler. meg voltak fazonok, akik jó előre elköltötték a még meg sem levő imf paketteket, és magyarországot nem tolta senki, sőt nem engedték el az adósságot sem, mert azt mondták, hogy itt növekedés van, ide nem kell pénzügyi segítség. remélem, hogy nem ugyanaz a szopatás készül, hogy a magyar gazdaság növekszik, éllovas, tehát nem kell neki mentőcsomag. közben meg matolcsy papíron már elköltötte a nem létező hitelkeret másfélszeresét.

Diocles 2010.05.12. 14:32:06

@Ordnassac:

azért elég nagy botrány van párton belül is az MSZP-Jobbik paktumból, ahogy olvasom.

ezzel Mesterházyt pártbeli ellenfelei is nagyon jól tudják betámadni, lejáratni a pártvezetést, pláne, ha még a megújulás jegyében Szekeres elvtárs ül be a költségvetési bizottság élére.

sokáig lehet még idézni ezt a mondatot:
a közlemény idézi a pártközi tárgyalások jegyzőkönyvéből az MSZP frakcióvezetőjének, Mesterházy Attilának a szavait:"a szocialista frakció lemond a nemzetbiztonsági bizottsági elnöki posztról, és ezt az eddigi vita alapján átengedi a Jobbiknak."

Ordnassac 2010.05.12. 14:36:23

@Diocles: ez egyértelmű. Eddig azt hittem, hogy a szocik taktikáznak. Kiderült, hogy nem...

lizzylizard 2010.05.12. 14:53:44

És arról mi a véleményetek hogy a Fidesz kulcspozícióiban egyetlen nőt sem találunk?

hoplita 2010.05.12. 15:16:23

@[nev]:
A legbiztosabb módszer igen, az amit mondasz.....
Meglátjuk..:)

hoplita 2010.05.12. 15:21:53

@lüke:
A Vuk-félék az ilyet nem csipázzák...:))

Ordnassac 2010.05.12. 23:20:15

@lizzylizard: mit értesz kulcspozíció alatt? Egy női alelnöke van a Fidesznek. Államtitkárok között várhatóan is lesz több:

Hoffmann Rózsa, bár ő KDNP-s, lesz az oktatási államtitkár
Nagy Róza, a nemzetgazdasági minisztérium közig. államtitkára
Győri Enikő, EU-s államtitkár
Vizkelety Mariann, a nemzeti fejlesztési minisztérium közig. államtitkára

Bajnainál sem voltak többen, ha jól tudom.

CSENDES 2010.05.13. 10:03:37

@Ordnassac: Azt hittem, hogy valami más az ok....

2010.05.13. 21:12:47

40 év alatt még van lendület és értelme az élet nagy kérdéseinek a kereséséhez...60 évesen szerintem már jóval kevesebb. Dinamizmus és lelkesedés, ez szép benne!:)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.10. 22:01:36

Vona Gáborék megoldják a problémákat,mert józan,értelmes korrekt magyar emberek!
süti beállítások módosítása