Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:08

Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor kivételével, néhány tartózkodás és távolmaradás mellett, a magyar parlament óriási többséggel fogadta el az állampolgársági törvény módosítását. A múlt heti általános vitában vezető nélküli vert seregként viselkedő szocialista frakció többsége (benne Mesterházy Attilával, Szekeres Imrével és Veres Jánossal) ma megszavazta a javaslatot, s ezáltal minden különösebb indoklás nélkül felülírta a 2004-es népszavazás kapcsán elfoglalt álláspontját. Vajon tényleg új nemzeti egység született, vagy valami másról van szó? 

A parlamenti választás után világos volt, hogy az úgynevezett „kettős állampolgárság” ügyének elsöprő – az elfogadáshoz szükségesnél lényegesen nagyobb - többsége lesz az új törvényhozásban. A Fidesz-KDNP és a Jobbik az elmúlt években határozottan támogatta a módosítást, így a kérdés csak az lehetett, hogy egyrészt mikor érdemes előállni ezzel a javaslattal, másrészt hogyan viselkedik az a két párt, az MSZP és az LMP, amelyek kapcsán az elutasításnak is volt esélye. A Fidesz – talán a Jobbik „beelőzését” megakadályozandó, talán a választástól a kormányalakításig tartó átmeneti időt alkalmasabbnak gondolván – azonnal lépett, és ezzel reagálásra kényszerítette politikai riválisait. Az LMP a parlamenti vitában ügyesen játszotta el az aggódva támogató erő szerepét, míg az MSZP sok mindent - egymással ellentétes érveket is - mondott, de leginkább zavartan magyarázkodott.

Nem kétséges, hogy a szocialisták között bizonyára lehetnek olyanok, akik őszintén elhibázottnak tartják a párt korábbi álláspontját, és szívesen menekülnének a „nemzetellenes” párt szerepből. A 21 távol maradó azonban világosan mutatja, hogy az álláspont átértékelése mellett – esetleg inkább helyett – leginkább a helyzet változott meg. Az MSZP jelenlegi állapotában egyszerűen nem akart, nem mert vagy nem tudott újra beleállni ebbe a kérdésbe, nem volt ereje, akarata vagy bátorsága képviselni azt, amit korábban határozottan gondolt. Tulajdonképpen a tehetetlenség, másképp megfogalmazva a taktikázás lökte a nemzeti egységbe, amely így – bármennyire is szeretnék sokan ezt belelátni - nem valódi szándékot jelez, sokkal inkább egy helyzet, egy állapot megtévesztő következménye.

A konszenzuálisnak látszó témákban (amelyeket a szakirodalom a „valence issues” fogalmával jelöl) gyakran csak azért hiányzik a konfliktus, mert az egyik (pontosabban a másik) álláspont az adott helyzetben vállalhatatlan lenne. A környezetszennyezők, a korrupció haszonélvezői vagy a drogfogyasztók például nem állhatnak ki nyíltan érdekeik mellett, ezért az adott téma elnyomásában, a figyelem más irányba történő elterelésében vagy passzív elutasításban jelenik csak meg ellenvéleményük. Az MSZP – és más előzmények alapján, de azért hasonló logika mentén az LMP is – úgy ítélhette meg, hogy nem lenne szerencsés kezdet számukra beszorulni abba a pozícióba, amit a törvényjavaslat elutasítása kijelölhetett volna számukra. A „kettős állampolgárság” ügye 2010 májusában tehát számos ok miatt – választási eredmény, jobboldali túlsúly, szocialista válság, belső hatalmi harcok az MSZP-ben, szlovák reakciók stb. – vált egységet mutató üggyé, mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezen feltételek megváltozása mellett is az lett volna, s különösen nem utal arra, hogy az is maradhat majd a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr212034339

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a felelősebb hazafi? 2010.05.27. 09:27:43

A kettős állampolgárság ügyéről kevesen tudnak, akarnak racionálisan gondolkodni (amikor 2004-ben vitatkoztam egy amúgy értelmes barátommal, elismerte az összes ellenérvemet igaznak, a vége mégis az lett, hogy de attól még meg kell szavazni, mert csak)...

Trackback: A Trianon-emléknap törvényjavaslata 2010.05.27. 08:29:54

"Mi, a lengyel nemzet, a köztársaság minden polgára, azok, akik úgy hiszik, Isten az igazság, az igazságosság és a szépség forrása, ahogy azok is, akik nem a hitből, hanem más

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2010.05.27. 23:03:55

@cellimega: a náci az nem egy nemzetiség, voltak német nácik és bizony voltak gyilkos magyar nácik is, akik magyarokat öltek. ne kelljen már ezt magyarázni...

@6.Lenin: igazad van.

@[nev]: "viszont az, hogy egy nap, délben a háború áldozataira emlékezünk - és mindenki arra emlékezik csendben magában akire akar, vagy egyszerűen csak kibírja azt a percet, és kész - és mindezt közösen szerte európában az szerintem menő lenne. harangszó, és egy perces néma gyász."
ez nekem nagyon tetszik, bár persze útópia. saját ötleted? nyomni kéne, hátha 10 év múlva szárba szökken. ha csinálsz rá egy honalpot, írok rá egy szívhez szóló kiálltványt, ahogy kell.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 23:04:30

@Atisz:
egy perces néma gyász. szólnak a templomban a harangok. és mindneki arra gondol, amire akar. lehet, hogy ez kivihetetlen, de én ezt tartom civilizáltnak. mert ha minden nép elkezdni mondani a történelmi sérelmeit, akkor annak se vége se hossza nem lesz.

panelburzsuj 2010.05.27. 23:11:34

@Atisz:

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Rzeczpospolita_Rozbiory_3.png

Mi magyarok a 19. századunkra különösen büszkék vagyunk. Nemzeti ébredés, reformkor, forradalom, szabadságharc, kiegyezés, gyors tőkés modernizálás - hol jobban, hol kevésbé korlátozott, de valamennyire mégiscsak önálló államiság keretei között.

Lengyelország mindeközben nem létezett.

A lengyelek mégsem vesztek el, nem szívódtak fel, sőt az oroszok után ma valószínűleg ők alkotják a legnagyobb súlyú keleteurópai államot. (Ukrajna nagyob és népesebb - de nem tudom, hogy mennyire is számít a világban az ukrán állam.)

6.Lenin 2010.05.27. 23:14:57

@[nev]:

Igen,ilyen a csúsztatás technikája.

Van 1 igazság,ami nekem nem tetszik:
a holokausztnak nincs köze a magyarsághoz nincs
vajon kik rakták a marhavagonokba a zsidókat hát természetesen a magyarság ez a hazugság

aztán enyhítem a hazugságot, ezt nem így kell felvetni

Természetesen,ezt nem így kell felvetni és nem 1 közös megemlékezéssel elmosni/elkenni a bűnöket.Siratni az áldozatokat,közben felmenteni az igazi bűnösöket.

Ezt hívják hétkönapiul,szarkenegetésnek.

panelburzsuj 2010.05.27. 23:15:31

@panelburzsuj:

Az első világhaború veszteseinek "büntetése" pedig már tegbnaop is felmerült ("bezzeg az osztrákok megúszták..."), és már akkor is mély halgatás követte azta felvetéseómet, hogy mégis mi maradt Bécs uralma alatt az osztrák örökös tartományokból - Dalmáciától Galíciáig, Dél-Tiroltól Bukovináig.

Evehid 2010.05.27. 23:22:26

@panelburzsuj: hát, Dalmácia, mint "örökös" osztrák tartomány, ezen sírva röhögök. Aki látta már a tökkopasz dalmát hegyeket, mondjuk a Biakovót, vagy a Mosort, aztán kézbe vette akár a leggagyibb útikönyvet, pontosan tudta, hogy nem az állítólag örökös osztrák hegyek kopárak, hanem azok, amiken minden fát kiirtottak valami pimfli Velencei Köztársaság flottája számára. :)

panelburzsuj 2010.05.27. 23:25:38

@6.Lenin:

Az oroszok is kedves, mélabús, naiv nép, akiket egy Sztálin nevű gazember kényszerített arra, hogy magyar nőket erőszakoljanak két géppisztolysorozat között.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 23:25:45

@Evehid:
szerintem az ex szoci szavazók ex kisgazdások, csak a kutatóknak a múlt századból nincsenek elég pontos felmérései. szóval szerintem torgyán leszalámizása után az fkgp szavazói jelentős részben nem a fideszhez, hanem a szocikhoz mentek át. és ez fordította meg a választási eredményt az mszp javára. és ezek szakadtak le először a baloldalról, mert ők jobboldali szavazók. szóval a borsodi miép szavazós szerintem eredendőren nem mszp, vagy fidesz, hanem fkgp szavazó. szóval én a jobbikot egy radikális parasztpártnak szalonnáci felsővezetéssel, és protofasiszta gárdával. de ez egyik se bántóbb, mint anarcho szindikalista, vagy a kriptokommunista.

---

a székely rovásírás nem lett olyan sikeres, mint a latin ábécé, akárhogy csűrjük csavarjuk. de ha a római számokat tanítják az iskolában, akkor a rovásírást is lehetne felőlem tanítani. szóval én értem a dilemmát. szerintem az van, hogy az amatőrök mindig a népi kultúrából tudnak valamit összerakni, de a profik meg nem.

szóval egy amatőr zenész népdal szerű valamit fog írni, ha úgy támad kedve. egy ötfokú dallamot, béna hajlítgatásokkal, valamilyen nagyon egyszerű ritmussal. de hallgass már meg egy igazi műremeket, annak semmi köze a népi kultúrához. semmi. szóval szerintem a magyar oktatás szégyene a kodály módszer. a népdalokkal ugyanis nem énekelni lehet a gyerekekt megtanítani hanem táncolni. a rovásírás is gondolom a kézügyességet fejleszti, de én a kézügyességet nem keverném össze a politikai világlátással.

panelburzsuj 2010.05.27. 23:27:54

@Evehid:

Röhögj, sírj - attól még a történelem nem változik meg.

Evehid 2010.05.27. 23:30:36

Kimaradt: aki dolgozott már osztrákokkal, tapasztalhatta, h. a mai napig, minden munkáltató közt a legundorítóbb birodalmi gőggel viszonyulnak hozzánk, munkaerőhöz, az ország tájaihoz, műkincseihez, mindenhez. És egy csomóan még mindig nem tudnak kimászni a s...fenekükből. :-/ Amit Hoplita írt az egyre erősebb nugatellenes hangulatról, abban egyrészt sok igazság van, másrészt ez kőkeményen belejátszik.

6.Lenin 2010.05.27. 23:31:04

@panelburzsuj:

Úgy látom,Te sem értesz semmit abból,amit írtam.
Kenegesd,barátom,csak utána mosd meg a kezed.

Ordnassac 2010.05.27. 23:32:28

@Evehid: ebben érdekelne az Ausztriában élő/dolgozó radala és lüke véleménye is. :-)

Evehid 2010.05.27. 23:38:30

@Evehid: Hopp: szóval nem nugátellenes, a nugát nagyon finom! :DDD Bár a vilmoskörtéstibicsoki, na az igen. :) Nyugatellenes akart lenni. *béna elkotródik aludni* Jó éjt!

panelburzsuj 2010.05.27. 23:42:25

@6.Lenin:

Nagyapám a Magyar Királyi Postánál töltött be V. fizetési osztályba sorolt állást. Szerencsére pont 1943 végéig, így nem neki kellett végrehajtania mindazokat a feladatokat, amik a deportálások megszervezéséből a posta általa igazgatott területére hárultak.

Ugyanakkor friss nyugdíjasként is elég pontos képet szerzett azért arról, hogy a magyar államigazgatásban kinek mit kellett tennie 1944 tavaszán-nyarán. (Belügy, vasút, hírközlés.)

6.Lenin 2010.05.28. 00:04:51

@panelburzsuj:

Látod,mégis nekem van igazam,nem az egész magyarság.
1-el kevesebb,sőt láttam,hogy néhányan kitüntetést is kaptak,mert nem pakoltak,hanem rejtegettek.
Amennyiben lehettek 100-an,természetesen beleértve a nagyfatert is,akkor tuti,hogy nem az egész magyarság.

Az én bajom az,vaze,amikor 1-es embereket azonosítanak a nemzettel.
Lehet dumálni,rokonságról,pereputtyról,csak az egész magyarságról nem.
Még Orbán Viktornak sem,esetleg a választók többségéről,de egységes magyarságról nem.Csak reménykedni lehet benne.

Viszont másnak sem lehet más szarát rákenni a magyarságra.
Bonyolult voltam?

Szerintem tartsunk szünetet.A nagyapád nem filatelista?
Cserélhetnénk vele.Összehozhatnál minket.Ja,bocs ,most olvasom,44-ben már nyugdíjas volt,de a filatelisták hosszú életűek,reménykedem.

Na,jó éjt!
Mindenkinek.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 00:05:29

@6.Lenin:
engem ebben a formában nem nagyon érdekelnek a háborús bűnösök, ez az igazság. de arról lehetne szólni, hogy bűnösök mindig elnyerik a büntetésüket. szóval nyilván kegyetlen dolog ilyen bűnökkel együtt élni. a legnagyobb istencsapás szerintem azután, hogy valakinek fogyatékkal születik a testvére, vagy a gyereke. természetesen az igazi szenvedők azok, akiket megnyomorítanak. szóval nekem nincs bajom azzal, ha ezeket a túlélőkkel dokumentum filmszerűen feldolgoznánk, és a tévében vetítenék.

de annak kevés értemét látom, hogy a huszárok bevonuljanak a parlamentbe, és szóljanak a fanfárok, aztán operett szerűen elődják a dörgedelmeket, hogy elítéljük az antantot, mert szertefoszlatták a nagy magyarországba, és a a birodalmi nemzetállamba vetett hitet, közbem meg gárdamellényezzenek a szocialisták. szerintem ennek kevés értelme van, de meg lehet próbálni.

ssi 2010.05.28. 00:19:36

fidesz sorban fogja elővenni az mszp-s ügyeket

mszp-s ügyek miatt az emberek passzívabban fogadják majd a "fájó" kormányintézkedéseket (= pl. elvárt reformok)

sok passzív ember már nemzeti egységnek tűnhet

cél szentesíti az eszközt? .

[nev] (törölt) 2010.05.28. 00:20:36

@Fehér Agyar:
hú, ez nagyon jó illusztráció ahhoz, amit erről gondolok. hogy az amerikai polgárháború, és az európában világháborúnak aposztrofált sztori nagyon hasonló. szóval én az i. és a ii. világháború európai hadszintéren zajló eseményeit az európai polgárháborúnak tekintem. ami aztán elvezet a nyugat európai egységhez. kelet európa pedig függetlenségi háborút vivott a szovjetunióval, csak hidegháborús keretek között. illetve voltak forró események, amilyen 1956.

szóval szerintem ezek jobban leírják a lényeget, mint az, hogy minden forradalom. ez a marxistának mondott, de inkább lenista történetírás sajátja, hogy a történelmek forradalmak sorozata, és az aktuálisan hatalmon lévők hozták el a népnek legújabb kort, ők azok, akik felrakták az i-re a pontot. itt az mszmp is ezt nyomta évtizedeken át, és a fidesz is ezt csinálja.

6.Lenin 2010.05.28. 00:26:00

@[nev]:

Semmi gond,természetesen jogodban áll a saját elképzeléseid szerint megítélni dolgokat.

1-t nem lehet,összekeverni a fogalmakat és ezek után elítélni másokat.
Az 1m az 1m,amennyiben hosszúságról beszélünk.Amennyiben másról,akkor azt a mértékegységet használjuk,amiről beszélünk.

Nem csak neked van jogod,másnak is.Az igazságot meg lehet,hogy a 3. birtokolja(azt hiszi)
Szerintem meg olyan nincs is.Nincs,aki eldöntse,de ez már marhaság.
Aludjunk inkább.
Szép álmokat,azokat úgy is szereted.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 00:36:26

@6.Lenin:
szerintem a politikában részigazsága van mindenkinek. mindenkinek. orbánnak is van igazsága, hiába próbálom én azt tagadni. gyurcsánynak is van, de én azt is tagadni próbálom. vonának is van, meg dúró dórának is. szóval nyilván van olyan olvasata az egésznek, hogy dúró dóra egy jó csaj, meg aranyos is, kedves is. csak én azt gondolom valamiért, hogy a politikusokkal kapcsolatban nem kell különösebben megértőnek lenni. feltéve, hogy az ember nem politológus. persze hülyeség nagyon kritizálni őket, mivel ugye azért béke van, és végül is ez a legfontosabb, hogy nem taszítják háborúba a kontinesnt, és én például azért nem lennék politikus, mert úgy gondolom, hogy abból 90% valséggel lenne fellendülés, és 10% eséllyel háború. és úgy gondolom, hogy akkor nekem politikai ambícióim nincsenek.

de a politikusok nem így gondolkodnak, hanem azok olyanok, mint az idomított háziállatok. csaholnak, ha az ember rossz kedvű. szóval aki a politikusokat nagyon szereti, vagy épp ellenkezőleg túlontúl gyűlöli az tartson háziállatot. nagyjából ezt gondolom.

panelburzsuj 2010.05.28. 00:43:26

@6.Lenin:

Annyi zsidó nem volt, hogy az egész magyarságnak jutott volna személyes közreműködnivaló az összeírásukban, begyűjtésükben és elszállításukban.

Így aztán most büszkék lehetünk, hogy csakis olyan magyar állampolgárok működtek közre pár százezer magyar állampolgár kiszűrésében, összeterelésében és elszállításában, továbbá a hátramaradt vagyon kiosztásában, akiknek ez munkaköri kötelessége volt.

Ilyen formában tökéletesen igaz - a magyarság vétlen, a szemelyesen is érintett magyarok meg csak tették a dolgukat.

Ilyen igazságok fényében tökéletesen érthető, hogy 2006 őszén miért nem tagadta meg a szolgálatot egyetlen rendőr sem.

Videofon 2010.05.28. 03:29:41

@panelburzsuj:
Az igazi probléma az "antiszemita kártya" állandó kijátszása a zsidó, izraeli gazemberek részéről. Beszédes, hogy a magyarországi "idegen tőkés" ingatlanbefektetések döntő része német, míg az utóbbi évek befektetési botrányaiban szinte csak izraeli vagy zsidó származású befektető, befektetőcsoport volt érintett. (Ha ez csak széljobb médialátszat, kérek ellenpéldát.)
Az piszkosul nem korrekt, hogy az állandó antiszemitázással egy rakás mocskos ügyletet fedeztek, kormánykoalíciós asszisztálással. Lehet 65-70 év után is a bűnös nemzet lelkiismereti pressziót alkalmazni a "demokraták" szájának befogására, de ha a gazemberek kezében lesz a nemzeti vagyon döntő hányada, érdemes lesz elgondolkodni, jó volt-e engedni az áldozatok utódjainak szabad kriminális terjeszkedését.
Lehet vitatni a Jobbik ideológiáját, kommunikációját, de egyre több embernek nyílik ki a bicska a zsebében, saját tapasztalatai alapján.

agentT 2010.05.28. 06:56:49

Jó reggelt.

Nem értek egyet azzzasl a naivnaturalista nézettel, mely szerint a háborúnak csak vesztesei vannak.
Ezt a nézetet ki lehetne egészíteni még néhány másik bölcseleti gyönyörűséggel, mint például
"ember embernek ne legyen farkasa"
"tűzzünk virágot minden puskacsőbe"
"szeretkezz ne háborúzz"
stbstbstb

Szerintem ezek marhaságok, a háborúknak igenis vannak győzteseik, az esetek döntő többségében. Szerintem például mi Nándorfehérvárnál győztünk. De hogy frissebb béldát mondjak: javaslom a fentebb idézett nézetek vallóinak azt, hogy fáradjanak ki Oroszországba, és bizonygassák az ottaniaknak, hogy az ott Nagy Honvédő Háború néven ismert hat éves konfliktust tulajdonképp nem is nyerték meg, hiszen csak vesztesek vannak. Majd valahogy kihozzuk őket a börtönből e nemes küldetés után.

Ami meg azt illeti, hogy már megint törvényszerűen elkezdődött a holokauszt-szomorúság...
Pár napja itt, ezen az oldalon lettünk leoltva mi jobbosok (illetve próbáltak a libsik leoltani minket) hogy fogjuk már fel, Trianon a múlt, és csak hülyék meg múltbarévedő, árvalányhajas fasiszták foglalkoznak vele.
Nos, hadd mondjam el, nekem pontosan ugyanez a véleményem a holokausztról annyiban, hogy mivel a múlt egy eseményéről van szó, rohadtul unom, hogy minden héten van egy ilyen témájú konferencia, minden évben háromszor leadják a Schindler listája című nagyjátékfilmet és állandóan azt kell hallgatni, hogy holokauszt jaj-ó-jaj.
Semmi közöm hozzá, 1969-ben születtem, de az is felháborít, mikor az 1944-45-ben állami alkalmazásban állókra úgy utalnak mit gyilkosokra.
Anyai ági nagyapám akkoriban mozdonyvezető volt, és aki szerint ebből kifolyólag gyilkos, az elmehet a jó büdös.....

jjulie 2010.05.28. 07:18:15

@6.Lenin:

drága lenin, a vagonba rakás egy egy faluban néhány órányi foglalalatosság volt, döntöen valamilyen magyar egyenruhában lévők végezték, különböző erzések közepette

ezt megelőzte egy több évig tartó, törvényekkel megtámogatott folyamat, amit a magyar törvénygyártók végeztek több lépésben, a vagyonuktól, megélhetésüktöl, egyenlő emberi és állampogári joguktól megfosztva lépésről lépésre valódi "törvényenkivűlivé" téve őket

szintén törvényi segédlettel a munkabíró férfiak jelentős részét a munkaszolgálat segítségével fizikailag elkülönítették a családjuktól, asszonyoktól, öregektől gyerekektől

a vagonba rakás hajnali aktusa pedig a zsidó portákon maradt holmik azonnali széthordásával, és a házak, lakások elfoglalásával fejeződött be

és ha volt aki túlélte a táborozást, visszatérve a falujába automatikusan vissza tudott költözni a házába, és visszahortták számára a széthordott bútorait, tányárjait, stb.?

lenin: a több lépéses törvényi segédlettel történő disszimilációt, az összeterelést, vagonbarakást, és a hátrahagyott ingó és ingatlan vagyon birtokbavételt a marslakók végezték magyarországon, mint ahogy antiszemita pártokat antiszemita irodalmat is ők hoztak létre

lenin, példaértékű 48-as hős a dembinszki számodra?

szavazz a fideszre legközelebb is, megérdemel téged, és irj még ide minden nap hasonlókat és ird oda mindig, hogy liberálisból lett fidesz szavazó vagy, hogy a véletlenül idetévedők ne hogy azt higgyék hogy egy sima bugris vagy csak

cellimega 2010.05.28. 07:18:50

@[nev]:
a Nagy-Mo iránti nosztalgia kapcsán egyetértünk.

A legtöbb tennivaló a magyar nacionalizmus negatívumainak feltárása terén áll előttünk (a múlt feldolgozása kapcsán).

Akik a dualizmust aranykornak tekintik (gondolom az akkori középosztály leszármazottai), szívesen hallgatnak arról a fordulatról a nemzetiségi politikában, amit a 20. sz. elején végrehajtottak a magyar nackók (nemzetiségi iskolák jelentős része bezárt), mikor pár évre hatalomra kerültek 1906-1909-ben.
Ugyanez a réteg nosztalgiával gondol vissza Ferenc Józsefre, ami eléggé perverz gondolat számomra.

A nacionalizmus fordított szembe egymással testvérnépeket (magyar-szlovák, magyar-horvát); itt az ideje, hogy túllépjünk rajta.

jjulie 2010.05.28. 07:37:41

@agentT:

trianon pusztán egy sohasem volt újkori szupremácia ábránd végérvényes összedőése, amihez hasonló megtörténtétől közel száz évvek korábban alaposan megilyedtek már a kazinczyék, és rájöttek, hogy sürgősen fel kéne építeni valahogy ezt a magyar nemzetet, kezdve azzal, hogy meg kéne alkotni egy magyar nyelvet ami alkalmas mondjuk művésztek vagy a törvénykezés számára, és a kossuth azért ment március 16.-án pozsonyból bécsbe, hogy nagyobb súlyt szerezzen azon a földrajzi fogalmon belül a magyar nemességnek, amelynek lakói a császár alattvalói.....

ekkor esze ágában sem volt elhajtani a habsburg uralkodót és a fegyveres erejét a magyarországnak hitt területről, sőt..

tegnap már írtam: el kell olvasni a lelkes hadbavonuló hamvas béla frontról írt leveleit.......minden bőrébe nem férő verekedni vágyónak

neked is

hoplita 2010.05.28. 08:07:13

@cellimega:

"....Fico sztem az oroszok embere, és az a feladata, hogy 1. gyengítse a visegrádi együttműködést 2. támadja Orbánt, mert Kaczynski halála óta Orbán Putyin legnagyobb közép-európai ellenfele...."

Az meglehet, de ebben a kérdésben, és általában a kisebbségekkel való bánásmód ügyében nem számíthat Moszkvára.....sőt, kimondottan szembemegy vele.
Nekünk már a SZU széthullása óta szorosabbra kellett volna fonni az együttműködést az oroszokkal - persze, tudom, én egy jobbikos ruszkibérenc vagyok a narancsos makmakok szerint - mert bár eltérő okokból, de Moszkva is hasonló cipőben jár.
Igazából ebben a kérdésben ők az egyetlen szövetségesünk az európai színtéren.
Bűn és nem hiba ezt nem kihasználni.

Apropos....Orbán Pityerben megjárta a télen a maga canossáját a hülyesége miatt....én biztos vagyok benne, hogy másként lát már néhány dolgot, mint 3 éve.:)

lüke 2010.05.28. 08:16:46

@bronstein2:
Virág elvtárs nagyon sematikus:)
s igazi pesszimpista:)
Valóban a magyar ünnepek vereségröl szólnak,
még ápr. 4 is:)
kivéve a nov. 7, csak az nem magyar ünnep volt:)

lüke 2010.05.28. 08:19:59

jjulie:) kém:)
tartsd tiszteletbe mások széplelkét és választói szokásait

@hoplita:
Fico miért lenne más?
ö is egy utolsó:) SK pártba lépett

lüke 2010.05.28. 08:21:53

@cellimega:
hogy ne felejtsétek
en.wikipedia.org/wiki/Chauvinism
N: Chauvin is trianoni,fr hazafi

hoplita 2010.05.28. 08:25:36

@[nev]:

".....világháború európai hadszintéren zajló eseményeit az európai polgárháborúnak tekintem..."

Hopp...!!!!!:))))

Nem akarlak elkeseríteni, de ezzel a mondatoddal egy platformra kerültél az NS szervezetekkel...:DDDD

Nem azért mondom, mintha nem lenne benne igazság.

Evehid 2010.05.28. 08:26:50

@cellimega: egyetértek veled a ferencjóska-nosztalgia terén. Spec. undorítóan negédesnek és ostobaságnak tartom, hozzátéve, h. a felesége erősen más megítélés alá esik, mi több, a Sissi-nosztalgiát jóval kevésbé találom illogikusnak és védhetetlennek.

Viszont a nacionalizmus csak nálunk szitokszó. Kik is tették azzá?
Önmagában semmi baj nincs vele. A sovinizmussal összemosni pontatlanság lenne.
Láttál már sima nyári vasárnap vmi horvát városka főutcáján huszonéves fiatalokat nagy zászlót hordozva körbeautózni? Csak úgy, nem nemzeti ünnepen. Én láttam, és bizonyos értelemben irigyeltem őket. Integettek mindenkinek, nevettek és lobogtatták a zászlójukat. Aztán beültek egy sörre, és mindenki ment tovább a dolgára.
Ott azon se hisztizik senki, ha kinn van a zászló a házadon. Szeretik a hazájukat.
Szomorú, hogy nálunk ez nem alapvetés, és nehezen - nem is mindig ízléses formában - kerülnek vissza a használatba azok a tárgyak, amikkel ezt az egyszerűbb, csóróbb emberek is kifejezésre juttathatják. Ez az eszköztár a Jobbik, sőt, megkockáztatom, a Gárda sikerének egyik titka.

Ebben az élményteremtésben van szvsz lemaradva a Fidesz kegyetlenül. A fiataloknak túl jólfésült ma már, a hétköznapi embereknek nem elég "érdekes", vagy nem elég színes, nem elég médiaképes. Még akkor se, ha Rogán elmegy egy mélyen nívó alatti tévéműsorba feleségestül. Mielőtt vki beírná a %-ukat: egyetértek azokkal, akik szerint nem ők nyertek, hanem az MSZP veszített.
A 30-35 alattiak túlnyomó része számára nem jövőkép, ezért sem hiszem, hogy a posztban felvetett nemzeti egység a KÁ kapcsán az általuk elképzelt formában létrejöhetne. "Gyereknek kuss a neve"? Nem kéne...

panelburzsuj 2010.05.28. 08:36:03

@Videofon:

Az egyértelmű, hogy a magyarországi zsidók második világháború UTÁNI történetét sokkal alaposabban és tudományosabban föl kellene dolgozni. Így egyrészt világosabbá válhatna a bolsevik hatalomátvételben és uralkodásban ténylegesen betöltött szerepük, másrészt az is pontosabban kitűnne, hogy mikor jelennek meg nagyobb számban a NEM magyarországi eredetű izraeliek a magyar gazdaságban.

Tartok tőle azonban, hogy ez a "tényfeltáró" folyamat, de különösen az azt kísérő médiatálalás és politikai körítés minden lenne, csak nem higgadt megismerő tevékenység.

Eddig is nehezen emésztett kérdések hosszú sorát kellene ugyanis újra meg újra hideg fejjel szemlélni. Csak kiragadott példaként: a deportálások nem a semmiből pattantak elő a náci Németország nyomására, hanem megelőzte őket egy negyedszázados zsidókorlátozó magyarországi belpolitika, kezdve a Trianon után másfél hónappal benyújtott "numerus clausus"-törvénnyel, ami viszont elválaszthatatlan a háború elvesztésében és forradalmakban betöltött zsidó szerep megítélésétől, és így tovább visszafelé az időben, sérelmek, vádak és viszontvádak végtelen során át.

És hogy mennyire nem evidens a hideg fejjel gondolkodás, azt hadd illusztráljam éppen rajtad.

A hozzászólásod elején ezt írod:

"a magyarországi "idegen tőkés" ingatlanbefektetések döntő része német, míg az utóbbi évek befektetési botrányaiban szinte csak izraeli vagy zsidó származású befektető, befektetőcsoport volt érintett"

Egy mondatal odébb már itt tartasz:

"ha a gazemberek kezében lesz a nemzeti vagyon döntő hányada"

Nem akarom elbagatellizálni az izraeli kötődésű "ingatlanfejlesztők" ténykedésének kockázataait, de azt például azért jó lenne pontosan tudni (és mondani), hogy a magyarországi ingatlanvagyon mekkora hányada van jelenleg "zsidó kézen", és mekkora részét teszi ki aza ingatlan a nemzeti öszzvagyonnak.

Szóval fegyelmezett, tárgyszerű gondolkodással nagyon is szükséges lenne ezeket a kérdéseket pontosan tisztába tenni. Kérdés, hogy akad-e magyar társadalomban olyan számottevő csoportozat, amely nem a hangulat szításában (vagy a kockázatok elmismásolásában) érdekelt, hanem a kikezdhetetlen alaposságú "dokumentarista" munkában. (És amely csoportozatnak ehhez a munkához kellő pénze, rálátása és hatalma is lenne ... )

lüke 2010.05.28. 08:42:36

@panelburzsuj:
forduljatok dr Scmidt Máriához tudtommal ö foglakozott ezzel a kérdéssel:)

Evehid 2010.05.28. 08:43:02

@lüke: Tudod,Pocahontast se az indiánok tartják nemzeti hősnek... :) Kizárólag magyarországi nézőpontból gondoltam, és nem nagyon érdekel, mit gondolnak róla az osztrákok - bár a linket köszi, mert érdekes és részletes.

A horvátok gyors vitalizálódása a döbbenetes különbség. Mi csócsálunk egy csomó dolgot, mire vmi normalizálódik, ők gyorsabbnak, tevékenyebbenk és főleg sokkal kevésbé frusztráltnak tűnnek, pedig a háború még itt van alig mögöttük.

lüke 2010.05.28. 08:45:34

@evehid:
azt hiszem teljesen más a nézöpontunk
nincs magyar szempont, horvát, balkáni , angol stb

hoplita 2010.05.28. 08:53:48

@Evehid:

"....Ebben az élményteremtésben van szvsz lemaradva a Fidesz kegyetlenül. A fiataloknak túl jólfésült ma már, a hétköznapi embereknek nem elég "érdekes", vagy nem elég színes, nem elég médiaképes. Még akkor se, ha Rogán elmegy egy mélyen nívó alatti tévéműsorba feleségestül...."

Ezt már én fejtegettem régebben, élőszóban a környezetemben és itt, a virtuális térben is, de nem érzékeltem, hogy túl sokat felfogtak volna belőle azok, akinek magyarázgattam.

A nemzeti csoportok, társaságok és szervezetek létrehoznak a semmiből olyan rendezvényeket, mint a Magyar Sziget és rögtön adódik is az összehasonlítási lehetőség a kommersz, populáris nagy szigettel....
Az előbbi egy spirituális élmény annak, aki részt vesz benne, az utóbbi pedig egy pénzen kívül nem szól semmiről...nem is véletlen, hogy a 2magyarszigetesek" egyfajta arisztokratikus felsőbbrendűséggel mélyen lenézik az utóbbit, és valljuk be, nem ok nélkül
2 éve minden médiafelhajtás nélkül tízezrek vettek részt a Kurultájon...az idén szerintem százezrek, szintén a semmiből szinte és óriási közös, összetartozási élménnyel megajándékozva az ottlevőket.
Ezzel szemben mit kínál a fidesz...?
Gyakorlatilag semmit.
Illetve március 15.-én unalmas nagygyűlést és a színpadra taszigálja a konformizmus elő nyálgépét, a megasztáros Palcsó tomit..:)))
Ordító az ellentmondás.
A gondolkodó, öngondoskodó, aktív fiatalabb korosztályokért indított versenyt már igazából el is vesztette.
A nemzeti "szubkultúrák" vonzóbbak és legfőképpen a spiritualitás miatt, amit mammon szolgái úgy lenéznek.
És persze nem is értenek belőle semmit.

Evehid 2010.05.28. 08:55:18

@lüke: ez egy érdekes kérdés. Szerintem egy ember (politikus, uralkodó v. -feleség, művész etc) erkölcsi, vagy adott esetben művészi megítélése nagyjából - de csak nagyjából - nézőpontfüggetlen. Nem angol, nem magyar, általános. Ezzel szemben a történelmi, ill. a politikai megítélése ugyanezen személyeknek az EU-ban is keményen nemzetállam-szempont által vezérelt. És persze durván manipulált. Tipikus példája Ferenc József. Nekünk egy tömeggyilkos, az osztrákoknak meg sikeres birodalmi főmufti.

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.28. 09:54:30

@[nev]:
"az európai unió a kisebbségi jogokat általában erősítse meg, és ezt ne magyar kérdésként kezelje."

Muhaha, az európai vízfejek szarnak mindenre. Ideje ébredni: Európa Unió egy gittegylet.

malacnews.freeblog.hu/archives/2010/05/27/Europai_egyesult_allatok/

radala 2010.05.28. 09:55:15

@agentT: Szerintem, ha Orbánék elcseszik a dolgokat, akkor az LMP lesz nagy párt. De mindegy is ez most.
A hitvány jobbos média az részben urbán legend, nem gondolom, hogy bárki és képes alulmúlni a Népszavát, Narancsot, 168 órát. Nem hiszem, hogy az MN rosszabb a NSz-nél. de nekem mondjuk sokáig az index is balos média volt és az pl kétségtelenül profibban játsza el a kiegyensúlyozottságot, mint bárki a jobb oldalon.
Egyébként lehet, hogy úgy van, hogy szimplán én vagyok a hülye és az index bizonyos szempontból tényleg "független".
No mindegy ez, biztos, hogy volna hova fejlődnie a jobbos médiának is.

@hoplita: Értem a célzást, hogy hülye vagyok. Nem tudom, hogy a Lajta teszi-e, mert én azt képzelem, hogy pl agy magyar tanár nem merné elmondani nyíltan, hogy nem megy a nyóckerbe tanítani, mert sok a cigány. osztráktól pont múlt héten hallottam ezt. Lehet, hogy az a baj, hogy szinte egész életemet úgy éltem le, hogy nem találkoztam soha az "átlagemberrel". Valószínűleg vannak az enyémnél jobb szakmák a "plebs" megismerésére. szerintem ez lehet a baj nem a Lajta.
@[nev]: Ez egy gyönyörű kép. Talán még egy Nagymagyarországnál is szebb:-) Tök egyetértek veled, de nem egy ideális világban élünk. Vedd figyelembe, hogy épp semmit nem csináltunk, amikor a szlovákok nyelvtörvényzeni kezdtek.
Szóval szerintem sokkal jobb lenne egy EU-s állampolgárság, ahol, ha akarod megmondhatod a nemzetiségedet. A te világod jobban tetszik nekem, mint a létező, de ettől még most is kell döntéseket hozni.
Lehet, hogy ez az egész fölösleges, sőt pont rossz irányba megy. De egy döntésnek nem csak az a célja, hogy elérd a tökéletes állapotot. Mondhatnád, hogy te Hawaiin szeretnél nyaralni mert ott a legjobb és ezért lemenni a Balatonra rossz megoldás, de közben azért csak nem olyan rossz, pláne, ha másra mondjuk nem is futja...
Egy szó, mint száz szerintem ez a döntés függetlenül attól, hogy mit ér el jó, mert sokan szeretnék ezt. hatása meg úgyis minimális lesz. Gasparovicsnak szerintem tök igaza van abban, hogy tök fölösleges egy plusz állampolgárság.
@Ordnassac: Azt tudom apukámtól, aki találkozott már osztrákkal, hogy az osztrák vadászok állati köcsögök, azt is tudom, hogy a Soproniak utálják a köcsög nagyképű arrogáns osztrákokat. De azért itt figyelembe veendő, hogy nyilván sehol a világon nem a társadalom kréme jár át olcsóért vásárolni, szóval ez kb. mindegy.
Mint kicsit feljebb írtam én kb az egész életemet burokban élem le, részben, mert nagyon szerencsés módon nehezen sértődöm, meg részben mert szinte soha nem is bánt senki. Szóval a munkahelyemen még nem találkoztam köcsög osztrákkal az elsö főbérlőnkkel még most is összejárunk, ez igaz az elsö szomszédunkra is, az iskolában (ami egy magániskola, szóval oda sem a legköcsögebbek járnak) a gyerekeim borzasztó jól beintegrálódtak. Engem magyar rendszámú kocsival sem ért soha atrocitás, a feleségem sokszor érzett ilyet, de szerintem ez azért van, mert ö ilyen.
Ja amikor biciklivel jártam, akkor sokszor szidtak az autósok (többnyire jogosan), de messze nem beszélek annyira németül, hogy megértsem, hogy pontosan mit is kiabálnak ki egy kocsiból dudálva zúgó motorral, szóval nekem csupa pozitív élményem van osztrákokkal kapcsolatban, de magyarból is csak normálisokkal találkoztam eddig, szóval lehet, hogy simán csak mázlim van és elkerülnek a hülyék.:-)

ssi 2010.05.28. 10:12:34

@radala:
"nagyon szerencsés módon nehezen sértődöm, meg"
- ez a titkod, s valóban nagy szerencse, hogy ilyenek a génjeid

"részben mert szinte soha nem is bánt senki. " - ilyen nincs, csak Te vagy más

"a feleségem sokszor érzett ilyet, de szerintem ez azért van, mert ö ilyen."
- bölcs is vagy

ez a tulajdonság (ön)fejleszthető is, de megtanítani másoknak piszok nehéz
- nejedre kevésbé tudsz hatni, de a gyerekeid jó alapokat kapnak (örökség, minta)

ssi 2010.05.28. 10:20:48

O.V.-ről visszatérően
Woland professzor (feketemágus) /Bulgakov: Mester és Margarita/
jut eszembe,
a nagy hipnotizőr (aki a közönséget olyan cselekedetekre bírta, amit ő akart)

radala 2010.05.28. 10:23:21

@manyike: Sajnos/hálisten ez genetikus, látszólag jó tulajdonság csak, mert az az ára, hogy kevésbé vagy motivált.

Az is lehet, hogy ez az oka, hogy nem tudom megtanulni, hogy hova kéne a vesszőket kirakni:-)

Videofon 2010.05.28. 10:30:27

Meg azt sem tudod megtanulni, hogy egy mondatban csak egy "hogy"-ot írunk. :-)

radala 2010.05.28. 10:40:53

@Videofon: Ja, tényleg egy botrány ahogy írok. Valóban ciki.

De igazából ezt akartam csak belinkelni:
mandiner.blog.hu/2010/05/28/akiket_nem_erdekelnek_a_tenyek#more2036190

Nem annyira azért, mert GyF-et alázza, sajnos én semmivel sem vagyok műveltebb nála. De azért nev-nek ajánlanám a figyelmébe, hogy az ok, amit ír, de nem furcsa-e, hogy micsoda tudatlan pöcsök ellenzik csak a KÁ-t.
Szóval lehet ez az egész rossz, de ha rossz, akkor miért van az, hogy csak a tárgyi tudással el nem homályosított éles-látók azok, akik ellene szólnak. Miért van, az, hogy minden tök jó és szellemes ellenérvről kiderül ripsz-ropsz, hogy aki mondja szimplán csak jó svádájú, éléseszű stb., de valójában tudatlan.

tepes 2010.05.28. 10:45:11

@manyike: Maximálisan egyetértek ezen tulajdonság önfejleszthetőségével, igazából ez tetszett meg ebben a blogban is, hogy valamilyen szinten nagyon különböző attitűddel rendelkező emberek megpróbálnak kultúráltan kommunikálni.

Úgy látom, hogy nagyon nincs kialakult, modern nemzetfelfogás, de borzasztóan hiányzik. Nyilván sosem lesz igazán nagy összeborulós egyetértés, nem is gondolom, hogy ez baj lenne, de nálunk végtelenül polarizált szemléletek ütköznek és ennek lebontására kell törekedni. Ezt nem a Fidesz nemzeti egység kezdeményezése fogja előre lendíteni, de magának a parlamenti összetétel változásának lehet ilyen, pozitív következménye is.

ssi 2010.05.28. 10:46:54

@radala:
ne légy telhetetlen, tökéletes nincs - de célozd meg, ha fontos
amid van, hidd el, kincs,
mert képes vagy megérteni, tolerálni (önmagadat is)

6.Lenin 2010.05.28. 10:58:49

@jjulie:

Drága jjulie!

Mielőtt bugrisozol.szerintem tisztázni kellene magadban néhány dolgot.
Nagy a zűrzavar a fejecskédben.
Mondjuk az is segítene első lépésként,ha lassabban és figyelmesebben olvasnád,amiknek aztán nekiesel,mint tót az anyja p.......jának,hogy számodra érthetően fogalmazzak.

Nem akarom részletesen elmagyarázni neked,amit este,szerintem elég részletesen leírtam,ezek számodra túlságosan bonyolult kérdések.

Tovább tudnál lépni,ha tisztáznád,mondjuk azt,mit jelent a szavazati jog,szólás-,meg emberi jogok nevezetű faszságok.

Arra szavazok,ill. Te arra nem szavazol akire akarok/nem akarsz.Jogomban/jogodban áll.Szerencsére.

Nekem nincs szándékomban senkinek előírni,kire,kikre szavazzon /szavazhat.Neked sincs jogod másokat ezek alapján meg-/elítélni.
Eddig érthető?

Mert,ha netán arra vetemednél,hogy jogot formázz mások jogainak korlátozására,akkor szerintem semmi nem különböztet meg azoktól a barmoktól,akik azt hitték jogukban áll más embereket vagonokba tuszkolni,Recsken bezárni,körmöt letépni.netán a gulágra,málenkij robotra küldeni.

Ezeknek 1 a gyökerük.Idióta barmok.
Ezt próbáld elsőnek tisztázni magadban.

Írj,ha ezen túljutottál.

Utána jöhetne annak tisztázása,mit jelent(het) nép,nemzet,1-es emberek,pártok,kormányok,ideológiák meg hasonló marhaságok.

Amúgy engem nyugodtan bugrisozhatsz,nem az zavar.

ssi 2010.05.28. 11:02:11

@tepes: a "válasz erre"-re kattints

jó téma, amit írsz, de a modern nemzetfelfogás a múltba néz?

arányok, igények: mi lenne, ha általában a hétvégeken a tömegek (családostul, magányosan, csapatostul, párosan) különböző programokra mennének, hogy feltöltődjenek, meg hogy együtt legyenek
s néha lennének politikai nagygyűlések is

T.G. fórum:
- aktuális témák - tájékozódás
- hozzászólás lehetősége: fontosnak, valakinek érezheti magát bárki
+ tudatos, vagy óhatatlan fejlődés, tanulás (gondolkodásban, önkifejezésben, másikra figyelésben, stílusok kezelésében stb.)

[nev] (törölt) 2010.05.28. 11:02:12

@latin szerelő:
az unió úgy működik, mint a legtöbb egy bürokratikus szervezet. először ad egy azonosítót az embernek, aztán meg mindenféle ügyeket kreál magának. ezek jó esetben az állampolgárt szolgálják, rosszabb esetben meg hátráltatják. de a lényeg, hogy legyen egy azonosítód, mert különben nem vagy ember. ez a hitatali logika.

az unió azért nem tesz semmit, mert csallóközi magyaroknak semmiféle uniós kártyájuk nincsen, és azok többsége még mindig a magyar államtól várja a megoldást, és brüsszelben azt mondják. ha a magyar köztársaság adja ki az azonosító kártyát, akkor oldja meg ő a problémákat. persze abban igazad van, hogy ez egy cinikus álláspont. de nyilván kellene egy óriás irodaház, ami a kisebbségi ügyekkel foglalkozik, és akkor egy ügyet kiszignálnák egy litván csajnak, és egy flamad vagy egy katalán fazonnak, és ő foglalkozik vele. vagy a helyhatóság. ahol nincs a magyaroknak akkora elutasítottsága, mert a felvidéki városokban elég erősen jelen van multikulturalizmus, már vagy ezer éve ez ott a hagyomány. és ezen a nacionalista parasztok se tudtak változtani, legfeljebb az állami hivatalokat tudják elfoglalni. de megoldást így sem tudnak mondani, szóval én azt látom, hogy orbánnak hiába van három harmada, a hatalmával egyelőre képtelen élni. de majd persze ez megváltozhat. csak szerintem egy 47 éves ember nem sokat változik. szóval szerintem orbán politikai karrierjének a csúcspontja valójában az életpályája kezdetén volt.

www.youtube.com/watch?v=4YybjROUMu0

és ehhez képest ez a nemzeti együttműködés rendszere egy nulla. szerintem legalábbis.

panelburzsuj 2010.05.28. 11:02:43

@radala:

Én azon szoktam elmélázni, hogy a magyarországi nemzeti/nemzetiségi/etnikai kisebbségeket vajon beleszámolják-e a 15 millióba a 15 milliót mondók.

hoplita 2010.05.28. 11:05:01

@radala:
Dehogy vagy hülye....nem mondtam én ilyet, nem is akartam.:)
De nyilván az eltérő szocializáció és környezet, a lakóhely és munka más szemüveget ad az emberre, ez természetes.

Amit a sógorokról írsz, azt már tapasztaltam én is.
Sopronban és a nyugati határszélen "százschillingeseknek" hívták anno ezeket a vékonypénzű, de ideát arcoskodó köcsögöket.:))
Egészen találó elnevezés volt...ezek voltak azok, akik már délelőtt megszállták a cukrászdákat és kétpofára zabálták a somlói galuskát.:)

Jácint 76 2010.05.28. 11:15:05

Sajnos a kettős állampolgárság kérdése hazánkban - és a térségben - érzelmi kérdés. A feleségem Kárpátaljai, több mint egy év kellett az állampolgárság megszerzéséhez. Itt élünk, így sok szempont mérlegelésével döntöttünk: szükséges a magyar állampolgárság, mert egyszerűbbé teszi a mindennapjainkat.

Az Uniós tagországokban élők számára tulajdonképpen nincs értelme ezt ragozni fölösleges. A vajdasági magyarok számára pedig megszűnt a vízumkényszer.
Az pedig, hogy a kárpátaljai magyarság számára hamis illúziót keltünk ez szinte biztos. Megélhetés és boldogulás egy papír által... Hogy adott esetben ez újabb társadalmi feszültségek forrásává válhat - ismerve a hazai munkaerőpaci helyzetet -, ez most senkit sem érdekel.

Az MSZP széteső koncepciótlan álpolitizálása jól mutatja képtelenek racionális érveket felsorakoztatni ügyek mellet, vagy ellen. Ez sem volt kivétel, s ha visszagondolunk az elmúlt hat év politizálására ugyanezt tapasztaljuk. Most mikrofrakcióként a minimális mozgástér, maximalizálja a problémákat. A szocialisták számára a kettős állampolgárság ügye a nemzeti kétségbeesés, mintsem nemzeti egység szimbólumává vált.

panelburzsuj 2010.05.28. 11:21:36

@hoplita:

Kőszegi ismerős morfondírozott, hogy vajon jó vagy rossz-e a kőszegieknek, hogy osztrák munkanélküliek, kisnyugdíjasok és más anyagilag tartósan vagy ideiglenesen megszorult osztrák állampolgárok százával bérelnek kőszegi lakásokat, akár pár hónapra is, így Kőszegen gyakorlatilag nincs tartósan haszontalanul "elfekvő" ingatlan - ugyanakkor a viszonylag magas bérleti díjak a kőszegi fiatalságot erősen megviselik, hiszen sokkal többe kerül önálló háztartást alapítani, mint mondjuk Túrkevén vagy Nagyatádon.

Arra jutott nagy fejvakarás közepette, hogy - nem tudja eldönteni, hogy ez most jó vagy rossz-e, mert az attól függ ... és kezdte előlről az érvek sorolgatását.

6.Lenin 2010.05.28. 11:33:20

@panelburzsuj:

Látod,a baj mindig ott kezdődik,amikor rosszul feltett kérdésekre keresünk jó válaszokat.

Mond meg az ismerősödnek,talán hamarább megtalálja a jó választ,ha azon kezd morfondírozni,miért van így?

Miért alakult így,1 osztrák kisnyugdíjas,munkanélküli lakást tud venni/bérelni Mo-on.A magyar fiatal meg képtelen erre a saját hazájában.
Szerintem ez sokkal lényegesebb kérdés.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 11:34:02

@radala:
csak ez az egész mandineres szöveg akkor volna érvényes, ha most egy szoci kormány lenne alakulóban. és ők akarnák megadni a kettős állampolgárságot 15 millió magyar nevében. de itt náci kormány készül erre. vagy, oké egy nacionalista kabinet. és szerintem az európai rendezés megoldást jelentene a problémáinkra. de nem kell azt elogadni. csak valahogy én elvárom, ha a kormány ezt elutasítja, akkor ad 1) ne várjon segítséget az uniótól, ad 2) álljon elő egy ennél jobb javaslattal. ad 3) előtte egyeztessen legalább a "határon kívüli" közösségekkel, szóval egyszerűen azt kellett volna csinálni, hogy a térségben az új kormányok felállása után újra össze kellett volna hívni az magyar állandó értekezletet. és az unió soros elnöksége alatt ezeket az ügyeket az unió plénuma elé vinni.

és önkormányzati szinten együttműködni. szóval én nem látom be, hogy miért cserélhetne eszmét a kisalföld és a csallóköz, vagy miért ne lehetne megerősíteni ezt az euro régiót.

www.husk-cbc.eu/hu/a_regiorol

ebből budapestet ki kellene venni, és a kárpátalját meg bevonni. a mandiner cikkel meg nem tudok mit kezdeni, a kormánypárti ellenzékiséget hülyeségnek tartom. és igazából nem tudok mit kezdeni azzal a típusú konzervativizmussal, amit képviselnek. nem vagyok konzi, de azt tudom, hogy annak az eszevilágnak a lényege, hogy régió és a religó ügyeit a közintézményeken keresztül összekapcsoljuk. magasan kvalifikált humán értelmiség kell. tehát a régió és a religió ügyei. és nem a state és a church ügyei. a korszerű konzervativizmushoz nem állam egyház összefonódás kell, és politikai katolizimus, hanem protestáns alapon. a katolicizmust az unionizmussal kell összekapcsolni, vatikán államot fel kellene venni az unióba úgy, hogy a pápaság lábjegyzetelje meg a korábban kiadott enciklikákat, hogy a pápa európai és nemzetközi tekintélye megmaradjon. szóval nagyjából ez a két nagy konzi projekt az elkövetkező évtizedre, vagy évszázadra. fogalmam nincs, hogy meddig lesz európában demokrácia, és unió.

radala 2010.05.28. 11:37:40

@panelburzsuj: Nyilván beleszámítják, nagyon csúnya lenne, ha nem így tennének. Szerintem a cigányok magyarnak vallják magukat, szerintem is azok, a világ Magyarországon kívüli része is a magyar kultúra legszervesebb részének tartja a cigányzenét mondjuk.
A Baja-Pécs buszon lehet találkozni sok sváb nénivel, akik svábul is beszélnek egymással, róluk sem jutott még eszembe, hogy nem magyarok. Valójában tök mindegy hányan vagyunk a 15 az egy szép szám, én is sokallom amúgy, de valamilyen okból a 15 millát mondók szokták tudni, hogy Nagyszalontán 150 magyar van a számot fikázók, meg általában semmiről nem szoktak tudni semmit.
Nyilván bővíthetném az ismereteimet a világról, de az nagyon munkás, így kénytelen vagyok hiteles meg kevésbé hiteles emberekre osztani a világot és próbálni elhinni, hogy a hiteleseknek véltek éppen nem hazudnak.
Szóval én azt gondolom, hogy messze van a 15 milliótól a magyar, de nem is nagyon gondolhatok mást, mert Antall volt az elsö, akitől ezt egyáltalán hallottam. Emlékszem, hogy a nagymamámat sikerült gyerekkoromban fölidegesítenem azzal, hogy nem hittem el, hogy Trianon létezett, mert ezt szerintem egy 8-10 éves gyerek még az iskolában sem nagyon hiheti el, nemhogy úgy, hogy ott mást mondanak, mint otthon.
Nyilván idegesítenek a trianonozók, de még náluk is sokkal jobban idegesítenek azok, akik szerint ez egy fölösleges kérdés. Ez egy olyan kérdés, ami nagy kár, hogy van, jobb lenne, ha le lehetne szarni, de valahogy mintha mégsem lehetne leszarni.
Ha jól emlékszem amúgy, akkor Antall 15 millájánál nem a számot kritizálták, hanem úgy globálisan a 10-nél nagyobbságot.
Olyan ez a 15 milla, mint a 6 milla zsidó. Egyrészt tök, mindegy, hogy 11-13 illetve 2-4, másrészt valamiért soha senkit nem, hallottam még ezekről értelmesen (higgadtan) vitázni.
Érdekes kérdés az is, hogy kell-e nekünk mindent tudni? Nyilván nem helyes, hogy az a nagyobb magyar, aki nagyobb számot tud mondani a 15 millánál és az a rendes demokrata, aki nagyobbat a 6-nál. De számít ez bármit?
Jut eszembe hoplita, nyilvánvalóan rossz a holobiznisz/holokamu, de nem ugyanilyen gusztustalan-e a trianon biznisz. Értem én, hogy messze nincs egy nagyságrendben a kettő, de azért vannak hasonlóságok.

lorantka_a_gall 2010.05.28. 11:38:35

@Akela83: nekünk vajdaságiként 7 évbe tellett az állampolgárság megszerzése. Szerinted szeretnénk, hogy a rokonaink, barátaink is megkaphassák? Könnyebben mint mi? Szerinted ők szeretnék?

Igen.

panelburzsuj 2010.05.28. 11:44:22

@6.Lenin:

Az első tisztázandó: a családtörténetileg még belátható múltban (mondjuk-három-négy nemzedékre visszamenőleg) volt-e valaha is fordított a helyzet? Azaz mikor volt az osztrák jövedelmi- és árszínvonal tartósan (legalább pár évig....) alacsonyabb a magyarnál?

És akkor jöna következő kérdés: miért nem tud a két itt emlegetett társadalom/nemzet közel azonos szintű jövedelmeket és árakat produkálni?

hoplita 2010.05.28. 11:45:28

@panelburzsuj:
Na igen, amit a város nyer a réven, elmegy a vámon.
A pénz csorog, de ott vannak a dolog hátulütői, ami esetleg hosszabb távon többe is kerülhetnek...például azzal, hogy a fiatalok elhúznak.
Nem egyszerű eset, az tény.

Nálunk ilyen probléma nincs, innen a munkahelyek hiány miatt menekülnek a fiatalok...de a következmény, az elöregedés és lassú népességvesztés itt is az egyik legakutabb probléma.
Ide, hozzánk, Kevibe a német nyugdíjasok jönnek, áprilistól szeptemberig a gyógyvíz miatt.
Ezek amolyan "nomádok" nagyrészt, bár az utóbbi időben egyre több vásárol ingatlant is....igaz, a jelenleg pangó és nyomott ingatlanpiac ezt igen könnyűvé és olcsóvá teszi.
Tíz milláért négy szobás, kertes házat kapsz...

hoplita 2010.05.28. 11:51:06

@radala:
Trianon-biznisz...?
Ha a Nagy-Magyarország matricák, pólók és felvarrók forgalmazására gondolsz, akkor kénytelen vagyok elnézően mosolyogni a párhuzam vonása hallatán.:))

panelburzsuj 2010.05.28. 11:52:01

@radala:

Pontos számok nyilván nincsenek (nem is lehetnek, tekintettel a kettős és többes identitásokra...), de a hajdani Nagy-Magyarország határai közt ma úgy 3-4 millió cigány élhet.

Mindjárt egy jó kérdés, hogy melyik "államalkotó" nemzet vágyik őket nemcsak statisztika-vetélkedőileg, hanem valóságosan is a nemzetébe beilleszteni. (Hogy "asszimilálni" vagy "integrálni", az egy pluszcsavar.)

6.Lenin 2010.05.28. 11:58:20

@panelburzsuj:

"És akkor jöna következő kérdés: miért nem tud a két itt emlegetett társadalom/nemzet közel azonos szintű jövedelmeket és árakat produkálni? "

Ezt kérdem én is.Ezt kellene tisztázni,hogy megkapjuk a jó választ.Csak ki kell jelölni a szempontokat.

1 három kezük van?Két fejük?
2 náluk 1 nap 48 óra?
3 mást esznek?
4 tudják,mit akarnak?A vezetőik is?
5 hisznek magukban,mint nemzet?
6 nem mással foglalkoznak,azt csinálják,ami nekik jó?
7 nem az volt az első,más seggét fényesre nyalni?
8 azt várni,valaki megmondja,nekünk mi a jó?
9 mi a tosz a tosz?

radala 2010.05.28. 12:06:10

@hoplita: Igazad van. Nyilván a nagyságrendi különbségek nem teszik lehetövé az összehasonlítást. Arról beszélek, hogy van igény arra, hogy trianont úgy állítsuk be, mint a Föld egyetlen, de legalábbis legnagyobb igazságtalansága, holott ez ugyanúgy nem igaz, mint a holokauszt abszolut egyedisége.
inkább azt mondanám, hogy volna igény a trianon bizniszre.
De persze jogos az elnéző mosoly.
@6.Lenin:Szerintem az 1-3-ig vannak a helyes válaszok, meg ott, hogy mázlijuk volt. Vagy még inkább nekünk van folyton pechünk.

Ordnassac 2010.05.28. 12:06:35

@6.Lenin: 9 mi a tosz a tosz?

Táncpedagógusok Országos Szövetsége.

:-P

panelburzsuj 2010.05.28. 12:09:18

@hoplita:

Na, a munkahelyhiányra itt a kimerítő válasz:

"legfontosabbnak a foglalkoztatás bővítését tartja a leendő kormány, ehhez pedig adó- és bürokráciacsökkentésre, a képzési rendszer megváltoztatására, az uniós források átcsoportosítására, olcsó hitelekre, alacsony jegybanki alapkamatra és piacteremtésre van szükség.

Utóbbi elsősorban belföldön lehetséges, amelyet az energiahatékony felújítások programja is szolgál (4 év alatt 800 ezer-1 millió épületet újítanának fel), továbbá integrált gazdaságfejlesztési programok indítását tervezik a leszakadó térségekben. A képzetlen munkavállalók tömegének felszívására a mezőgazdaság mellett az építőipar, a turizmus és a családon belüli munkavégzés képes."

(Első olvastra: azt neked aligha kell bizonygatnom, hogy egymillió épület és egymillió lakás nem egészen ugyanaz. És ugyanakor a híradások ban gyönyörűen kutyulódik a kettő.)

Az igazán érdekes a belföldi piacteremtés, meg a "mezőgazdaság mellett az építőipar, a turizmus és a családon belüli munkavégzés" viszonya. Lassanként kezd azért előttem földerengeni, hogy a Fidesz-eszek hogyan is spekulálnak:

Ha piac, hát legyen piac. Nem utasításokal vezérelt állami nagyvállalatokban foglalkoztatjuk tehát a a magatehetetlen pórnépet, hanem állami megrendeléseket adunk, amiket aztán az általunk favorizált kis- és közepes vállalkozások sorra elnyerhetnek. Aki pedig vállakozó létére olyan balgán viselkedett, hogy nálunk komcsilisára került, az magára vessen, ha kiszorul az államilag generált piacról. (Náczik szintén gondolkodjanak el, még időben szóltunk ...)

6.Lenin 2010.05.28. 12:12:21

@Ordnassac:

Bingóóóóóóóóóó!

panelburzsuj 2010.05.28. 12:13:16

@panelburzsuj:

(Az a "családon belüli munkavégzés" külön izgalmas: meg lehet majd élni a saját gyerekeink és öregeink ellátásából - vagy a "nemzeti középosztálynál" betöltendő házicselédi állások legalizálásáról és állami támogatásáról szól ez a kitétel?)

Ordnassac 2010.05.28. 12:15:23

@6.Lenin: bocsi, ezt a magas labdát nem bírtam nem lecsapni.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 12:25:02

@panelburzsuj:
igen, szerintem is nagyjából erről szól a fidesz gazdaságpolitikájai. csak kérdés, hogy ez a rendszer milyen mértékben igazságos, és főleg mennyire pazarló. ez nagyjából a korporatív gazdaságpolitika. amit errefelé mussolini talált ki. állami hivatásrendek mondják meg, hogy kik, és milyen mértékben lesznek a költségvetés befizetői, és mely telephelyek a kifizetőhelyek.

de ez nem új, eddig is ez volt. nyitni akarsz egy cukrászdát, akkor két lehetőséged van. A) az állam vesz neked egy fagylaltgépet, és tulajdonképpen mindent megvesz az állam, B) a fagylaltgép árát, és tulajdonképpen mindennek az árát duplán kell kifizetned. az következik A)-ból. és így folyik a verseny. a 100 méter van akinek 20, és van akinek 200. ezt mondja fidesz, és ezt mondja orbán is. jelezm a szocik is ezt csinálták. és erre mondom, hogy a nemzeti szocializmus egy sajátos változata ez, feuálius állampártok marakondnak a költségvetés felett. az állami közbeszerzésekben tisztesség minimális jelét nem tapasztaltam. nem a tiszteletet hiányolom, hanem a tisztességet. szóval a fidesz gazdpolja is az, hogy nokiás dobozokat osztogatására épül majd. az állami kisberuházoknak megtérülése ugyanolyan kérdőjeles, mint a nagyoké.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 12:25:02

@panelburzsuj:
igen, szerintem is nagyjából erről szól a fidesz gazdaságpolitikájai. csak kérdés, hogy ez a rendszer milyen mértékben igazságos, és főleg mennyire pazarló. ez nagyjából a korporatív gazdaságpolitika. amit errefelé mussolini talált ki. állami hivatásrendek mondják meg, hogy kik, és milyen mértékben lesznek a költségvetés befizetői, és mely telephelyek a kifizetőhelyek.

de ez nem új, eddig is ez volt. nyitni akarsz egy cukrászdát, akkor két lehetőséged van. A) az állam vesz neked egy fagylaltgépet, és tulajdonképpen mindent megvesz az állam, B) a fagylaltgép árát, és tulajdonképpen mindennek az árát duplán kell kifizetned. az következik A)-ból. és így folyik a verseny. a 100 méter van akinek 20, és van akinek 200. ezt mondja fidesz, és ezt mondja orbán is. jelezm a szocik is ezt csinálták. és erre mondom, hogy a nemzeti szocializmus egy sajátos változata ez, feuálius állampártok marakondnak a költségvetés felett. az állami közbeszerzésekben tisztesség minimális jelét nem tapasztaltam. nem a tiszteletet hiányolom, hanem a tisztességet. szóval a fidesz gazdpolja is az, hogy nokiás dobozokat osztogatására épül majd. az állami kisberuházoknak megtérülése ugyanolyan kérdőjeles, mint a nagyoké.

Ordnassac 2010.05.28. 12:25:43

A Népszabi csúnyán lemaradt az ülésrend alakulásáról:

nol.hu/belfold/kutakodjon_az_ulesteremben__hol_ulnek_a_fiatal_nok_a_hazban_

Itt még Horváth Jani bátyám ül az OGY elnökének fenntartott székben és Molnár Oszkár sem Kukorelly Endre mögött, hanem a Jobbik mögött ül.

A frissebb (ami majd szombaton átalakul):

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_egyeb.patko_xml

panelburzsuj 2010.05.28. 12:34:24

@[nev]:

(Közben véggiggondtam egy kézenfekvő pédázatot is:

A BKV veszteségeinek egyik okoa a sok bliccelő.

Ha a Hagyó-klán rendel a cimbiktől marketinget, akkor az felesleges kiadás egy veszteséges köztulajdonú vállalatnál, tehát hűtlen kezelés, tehát vasszigorral üldözendő.

Ha a V-család forgat buszjegylikasztásra buzdító videókat, akkor az a nemzeti együttműködés serkentése, tehát államilag patronálandó plusz erkölcsileg magasrendű cselekedet.

Jól érzékelem a falrengető koncepcionális különbséget?)

6.Lenin 2010.05.28. 12:34:49

@[nev]:

3x kell!
3 a magyar igazság!
Én is bocs.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 13:02:20

@panelburzsuj:
nagyjából szerintem is ez a "koncepcionális" különbség. a fidesz egy nagyobb, de kevésbé mohó klientúrára épít a nemzeti együttműködés rendszerében, és úgy gondolják, hogy ezzel sikeresebbek lehetnek a politikában, mint a szocik az új magyarország fejlesztési tervvel. ha ez az egész projekt összekapcsolódik világgazgasági konjunktúrával, vagy működő tőke beáramlással, akkor lehet mondani, hogy lám-lám a fidesz ért hozzá, lenin fog tapsolni, hogy ugye megmondta, de ha ezek nem jönnek, akkor gyakorlatilag nokiás dobozokért sorbanállásról fog szólni a piac egyik fele. és nokiás dobozokban kell elszedni a pénzt majd a másiktól. és ez nem fog menni. szerintem legalábbis.

hoplita 2010.05.28. 13:05:45

@panelburzsuj:
Jönnek a mi kutyánk kölykei, mint preferált kivitelezők, leosztott fejlesztések lebonyolítói, munkahelyek és megélhetés urai...?
Ugyan, ebben semmi újdonság nincs.
Nem vert meg az Isten gyenge memóriával, emlékszem a Széchenyi-terv magyar kedvezményezettjeire.
Lakóhelyemen csak fideszesek, meg a nekik aláfekvő renegát cocik jutottak hozzá túlnyomórészt.
Mitől változnának meg a fijúk...?
Rossznyelvek szerint már listázzák azokat a vállalkozókat, cégeket, amelyek nem átallottak segíteni a Jobbik kampányában....
Miért nem kételkedek...?
A nemzetiszín pántlika alatt ott morog az egykutya.:(

tepes 2010.05.28. 13:08:12

@manyike:
"jó téma, amit írsz, de a modern nemzetfelfogás a múltba néz?"
Nem kerülheti el a szembenézést vele, de a helyén kell kezelni a történelmet, vagy akár csak a tegnapot, sokkal kisebb fontosságot adni neki. Pl a bal-jobb erőtérben gondolkodás teljesen idejét múlt, lassan el kéne felejteni, nem?

"arányok, igények: mi lenne, ha általában a hétvégeken a tömegek (családostul, magányosan, csapatostul, párosan) különböző programokra mennének, hogy feltöltődjenek, meg hogy együtt legyenek
s néha lennének politikai nagygyűlések is"
Sose értettem(jó persze, értettem én), hogy miért csak választások előtt kell nagygyűlést tartani és a politikát a gonosz misztériumában tartani.

"T.G. fórum:"
Én azt gondolom, hogy a jövőben ilyen és más -mondjuk úgy választói megszólalási lehetőségek - sokkal nagyobb szerepet kapnak majd az aktuálpolitikában. Hamarosan formálni fogják azt és hosszú távon meggyőződésem, hogy fel is fogják váltani a hagyományos, képviseleti demokráciát. Persze ehhez be kell járni az evolúciós utat.

panelburzsuj 2010.05.28. 13:11:36

@[nev]:

Akkor ezt kitárgyaltuk. Nem autópályáért fog "lobbizni" és vetélkedni a Strabag meg a Swietelsky a Vegyépszerrel mega Mecsekaszfalttal, hanem járdafoltozásoért meg községháza-meszelésért 4321 helyi tótumfaktum.

A számlát meg ugyanazok állják, akik eddig.

És a világ kerek.

panelburzsuj 2010.05.28. 13:21:55

@hoplita:

Hogy mindebben komolyan valami újdonság lenne - (pláne forradalmi ... ), - olyat tőlem nem olvashattál, azt másvalaki zengi el hetente legalább kétszer.

(Jó, lehet, hogy valahol nem jön ki a dumámból eléggé határozottan az irónia, amikor a fülkeszülte új rendszer újdonságát ecsetelem. De én legalább előre közlöm, hogy vigyázat, mert direkt élvezem a nyíltszíni hülyéskedést .... :)

hoplita 2010.05.28. 13:33:06

@panelburzsuj:
Nem egymást kell győzködnünk, erre már magamtól is rájöttem.:)
A szélesebb körre építő és kevésbé mohó klientúrának lehet politikai hozadéka...de a gazdasági finoman szólva is kétséges.
Rövid távon, átmenetileg talán.
Feltéve, hogy ez a klientúra kevésbé mohó, rövidlátó és megfelelően (ön)korlátozott.....nekem vannak kétségeim, láttam mán karón varnyút.:)

panelburzsuj 2010.05.28. 13:51:21

@hoplita:

Attól tartok, hogy a mohóság és létszám szorzata majdhogynem valamiféle természeti állandó, de az szinte biztos, hogy ennek az irdatlan végösszegnek csakis a teherviselők tejelő- és tűrőképessége szab határt.

És ahogy elnézem, az olcsó népbarátkodásból és nemzetieskedésből tudományosan mixelt abrak hatására egyre inkább nagytőgyű, jámbor és istállómelegre vágyó domesztikált fajta lesz belőlünk ...

[nev] (törölt) 2010.05.28. 20:32:58

@radala:
nagy-magyarország is egy történelmi unió volt. és buda volt a nemzetközösség központja. de ez az egész olyan, mintha az angolok azt mondanák, hogy nagy-britannia mindig is az övék volt, és a skótok mit keresnek a felföldön. meg különben is a skót történelem elfér egy sms-ben. nyilván kiverné a biztosítékot a keltáknál.

szerintem amúgy egy népnek irodalma van, történetei, és eredettörténete. történelme mindig az uniónak van. az összes királyság unió, vagy perszonálunió volt. a nemzetközösségi létforma volt a meghatározó. és ezért volt európa a világ vezető kontinense. mert nem voltak nemzetállamok. most sincsenek egyébként, csak törekvések vannak, amik nyilvánvaló bukásra vannak ítélve. hiszen képtelenség meghúzni igazságosan a határokat. amit csinálni lehet max egy nemzetközösség helyhatóságokkal, és nemzetiségi parlamentekkel.

hercegnö 2010.05.28. 22:29:21

@panelburzsuj:
milyen furcsa, én azt hittem, hogy itt a kettős állampolgárság megadásáról fog folyni a szó, de csak a zsidózás megy.
figyu, szerinted mi a gyakorlati jelentősége annak, hogy

(tőled idézem) a magyarországi ingatlanvagyon mekkora hányada van jelenleg "zsidó kézen", és mekkora részét teszi ki a nemzeti öszzvagyonnak

ez MIT számít? és ha bármit, akkor oszt vagy szoroz?

és azok, akiknek a könyökülön jön ki a kettős állampolgárság című politikai manupuláció, népbutítás és faszkodás, azok hová álljanak?
egyenesen az akasztófa alá?

ovi megint belebikázott egy össznépi gumicsontba, és majd emögé bújik, amikor az ígéreteinek a számonkérésére keülne a sor.

nem mondom, ügyes, de ehhez azért egy síkhülye közönség is kell. az ország fidesz-része agyilag teljesen le van nullázva,

radala 2010.05.28. 23:14:04

@[nev]: vicceseket/okosakat mondasz. Nagyon tudatlan vagyok, de tuti biztos vagyok benne, hogy lenne ember, aki képes lenne ezt a dumát agyagba döngölni.
A nemzetek nagyon jó dolgok esetleg nem államot kell formálniuk, hanem színházat meg focicsapatot. Azért a nemzeti hovatartozás egy nagyon erős valami. Nézd meg, milyen iszonyat egyetértés tud lenni abban, hogy minden szlovák bekaphatja. Gondolj bele abban, hogy a minden ruszki menjen haza (valódi jogos igény) mennyivel kevésbé volt népszerű, mint az a teljesen irreleváns gondolat, hogy az összes szlovák köcsög.
De ettől még (bár szerintem nem igaz, amit írsz a nemzetállamokról) engem tökéletesen sikerül meggyőznöd:-)

panelburzsuj 2010.05.29. 17:00:39

@hercegnö:

(Jobb későn, mint soha:)

Számomra nem sok jelentősége van, mert nagyjából meg tudom saccolni, hogy 9000000 hektárból sok vagy kevés-e az a 60, amit Sukorón igyekezett megkaparintani a kiemelt ingatalanfejlesztő.

Vannak viszont szép számmal olyan magyarok, akik központi problémaként lármáznak az "idegenek", és közülük is kiemelten a zsidók/izraeliek térfoglalása körül. És ebből következően akadhatnak szép számmal olyan magyarok is, akik el is hiszik, hogy ha nem vagyunk elég éberek, holnaputánra már kibucokkal lesz telehintve a magyar róna.

Ilyen aspektusból látom a kérdést gyakorlati kérdésnek: vészmadárkodás vs. számolás-mérés.

panelburzsuj 2010.05.29. 17:05:52

@hercegnö:

"az ország fidesz-része agyilag teljesen le van nullázva"

Ez azért így nagyon nagy baj lenne, mert mégiscsak most alakítanak kétharmados támogatottságú kormányt.

És bármilyen szentségtelen is ilyet mondani, az "el lehet innen menni" még mindig több választást hagy, mint a "muszáj innen elmenni" ...

[nev] (törölt) 2010.05.29. 18:10:58

@radala:
-- van egy nemzetközösség, az unió. van parlamentje. alkotja a jogot.
-- vannak helyhatóságok, a városok. van testületük. alkotják a rendeleteket. és felügyelik a piacot. a piac helyben fizeti meg az adót.
-- vannak közintézmények. amiket a városok tartanak fenn. és amik fizetnek adót. az államnak.
-- az állam visszaoszt a leszakadó térségeknek, kistérségeknek. de az állam az én felfogásom szerint néhány épület. a parlament, a vár, a minisztériumok. a főváros belső kerületébe összpontosul. a kormányzati negyedbe, amit a kormányőrség véd. az állam ebben a koncepcióban nem 93 ezer, hanem 93 négyzetkilométer. az állam nem egyenlő az országgal. mert az állam valójában egy a politikai pártok alá rendelt adminisztratív testület. egy szakapparátus. amelyik 93 négyzetkilométeren éppen elfér. és az államok körül a nép szabadon él. nem az államban, hanem az államok körül. és a nemzetközösség alkotja a törvényeket. a helyhatóságok pedig a rendeleteket.

és akkor kérdezhetjük, hogy mi magyarország. magyarország az, ami a magyaroké. szlovákia az, ami a szlovákoké. ha a szomszédba költözik egy ugandai, és telerakja a lakását törzsi jelképekkel, amikről fogalmam nincs, hogy azok micsodák, és ő egyébként afrikainak mondja magát, akkor az egy mini uganda, mivel itt él, és az itteni törvények vonatkoznak rá ő is része a nemzetközösségnek, és értelemszerűen a város polgára, ideiglenesen, vagy véglegesen, attól függően, hogy átmenetileg, vagy tartósan tartózkodik a városban.

a fidesz egy felvilágosult abszolutista álláspontra helyezkezdik. meglátjuk, hogy mennyire lesz tartható. nekem erős a gyanúm, hogy semennyire. és akkor lehet majd elővenni a liberális demokrata álláspontot.

Szimba 2010.05.30. 18:15:04

Kettős állampolgársággal nagyon sokan rendelkeznek a világon. A határon kívül élő magyaroknak meglesz a lehetőségük, de nem lesz kötelező elfogadni ezt. Idővel változhat a szlovák kormány álláspontja is, és akkor viszont könnyebbé válhat a határokon a mozgás, a költözés, munkavállalás. Ez jó, nem?

Szimba 2010.05.30. 18:31:06

@Ordnassac: Ön a tánc- és illemtanár?:)

Ordnassac 2010.05.31. 15:05:20

@Szimba: hál'Istennek nem, olyan falábaim vannak...
süti beállítások módosítása