Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:06

A kétharmados többséggel rendelkező kormányoldalnak a győztes mindent visz jegyében tett lépései azért is annyira látványosak, mert az ellenzék gyenge és megosztott. A Fidesz feltehetően még egy darabig haszonélvezője lesz ennek a helyzetnek, amelyben az ellenzék három pártja – ha nem is egyforma mértékben - céltalannak, stratégia nélkülinek és legfeljebb követő magatartást folytatónak látszik. A kegyelmi állapot minden bizonnyal nem tart örökké, de talán addig is feltehető a kérdés: vajon mit tenne egy hasonló helyzetben az ellenzéki Fidesz? Vagy – miután a Fidesz sem mindig jeleskedett az ellenzéki politizálásban, gondoljunk csak a 2002 utáni helyzetre – tegyük fel inkább úgy a kérdést: mit kellene tennie egy kicsi, de potens ellenzéki erőnek akkor, amikor vele szemben a másik oldalon a hatalmi viszonyokat is megváltoztatni képes kétharmados többség áll?

(Fotó: MTI)

Egy okos ellenzéki párt először is világos stratégia mentén, következetesen politizálna. A ciklus elején semmiképpen sem hagyná befolyásolni magát a pillanatnyi politikai széljárásoktól, hanem tudatosan építkezne. Semmit sem tenne kizárólag azért, hogy a ma esti hírversenyt megnyerje, hogy mondatai találkozzanak a választók mostani többségének szimpátiájával, hanem minden mozdulatát a következő parlamenti választás felől nézve tervezné meg. Nem félne attól, hogy időnként túlzónak tűnő fogalmakat használjon, mint ahogy attól sem, hogy olykor népszerűtlennek látszó álláspontot képviseljen. Nem akarna egyik nap így, a másik nap pedig úgy támadni, hanem rendre ugyanarra a láncra fűzné fel a kritikáját. Akkor is kitartana emellett, ha amúgy egy másik irány az adott helyzetben hatásosabb lenne. Nem érdekelné, hogy a választók többsége ma még másképp látja a helyzetet, bízna ugyanis abban, hogy gondolatai, mondatai előbb-utóbb beérnek, hatni kezdenek.

Miután parlamenti jelenléte a kétharmados kormányoldal mellett csak látványelem, alapvetően nem a döntésekre, hanem az eseményekre és a következményekre figyelne. Nem a döntéshozatalban akarna részt venni (hiszen erre esélye sem lenne), sokkal inkább az értelmezési versenyre koncentrálna. Feszülten várná az alkalmat, hogy egy adott pillanatban kiléphessen a parlamenti keretekből, hogy átvehesse a kezdeményezést. Tervek sokaságát dolgozná ki, olyan forgatókönyveket, amelyekben nem a kétharmad számít, hanem a lendület, a momentum: népszavazási lehetőségeken, aláírásgyűjtéseken, tiltakozási formákon, szimbolikus megmozdulásokon törné a fejét (van, akinek ez a parlamenten kívül is megy). Olyan alkalmakat keresne, amelyekben világossá válhat az alternatíva, s amelyekben sokkal több reflektorfény irányul rá, mint amennyi figyelmet parlamenti jelenléte amúgy indokolna.

Nem kapkodna, nem lőné el feleslegesen a puskaport, mert tudná, hogy – ha felkészült, ha figyel - előbb-utóbb úgyis eljöhet az ő ideje. Addig is hátországot építene, szakmai és civil szervezetekkel egyeztetne, partnereket keresne, lépésről-lépésre bővítené táborát. Átgondolná korábbi politikáját, tanulna a hibáiból és csökkenteni próbálná a gyengeségeit. Ha alkalmatlannak vagy kevésnek látná politikai elitjét, törekedne a cserére, a frissítésre. S miközben ezeket a feladatokat végezné, töretlenül hinne abban, hogy az inga lengése nem állt meg, ezért minden erejével azon dolgozna, hogy a szerepre tökéletesen alkalmasnak tűnve állhasson ott, amikor majd elindul a másik irányba.

Ha ideje engedné, időnként talán azt is megnézné, hogy mit tett pár ciklussal korábban az 1994-ben még 20 fős frakcióval megalakuló, de a következő választáson a kétharmados többséggel kormányzó MSZP-SZDSZ-t a hatalomból kiütő Fidesz. Bár nincs két egyforma helyzet, tanulságos esettanulmány lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr192086039

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Láncos kísértet járja be 2010.06.17. 17:42:21

Volt egy időszak, amikor szerettem az öregedést. A korral tapasztalat, bölcsesség, belátás és türelem jár -- aki kiegyensúlyozott, már félig boldog.A választások óta azonban arra vágynék, bárcsak fiatalabb lennék. Mert a korral emlékek járnak, és a mai...

Trackback: A hónap közbeszólásai I. 2010.06.17. 06:40:51

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - A hónap közbeszólásai   Az új Országgyűlés egy hónapja alakult meg. Érdemes megülni ezt a szép és kerekded jubiléumot és emléket állítani a hónap leglátványosabb közbeszólásainak, amelyeket a jegyzőköny...

Trackback: Kis magyar demokrácia 2010.06.16. 13:36:01

Az a baj ezzel a demokráciával és a kérdezzük meg az embereket mindenről dologgal, hogy nem mindenkinek való. Más szóval ez is egy érési folyamat és bizony el kell odáig jutni, fel kell nőni politikailag is ahhoz, hogy a nagy sikereket és a nagy veresé...

Trackback: Kis magyar demokrácia 2010.06.16. 13:33:21

Az a baj ezzel a demokráciával és a kérdezzük meg az embereket mindenről dologgal, hogy nem mindenkinek való. Más szóval ez is egy érési folyamat és bizony el kell odáig jutni, fel kell nőni politikailag is ahhoz, hogy a nagy sikereket és a nagy veresé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigapples 2010.06.17. 01:08:05

@Kmarci: Egyetértek. Kérdés, hogy a mostani zöld-liberális vezetőség mennyire lesz lelkes, ha Schiffer a balközép pártmező elfoglalása felé akarja vinni az LMP-t. Mindenesetre a kettős ÁP törvény és a trianoni emlékülés kapcsán jól látható volt, hogy megértették, mit nem szabad tenniük, ha nem akarják, hogy az LMP magán viselje az SZDSZ 2.0 címkét . Nem hiszem, hogy annyira erősen rajtuk lenne ez a bélyeg, hogy esetleges váltópárttá válásukat megakadályozná.

Kmarci 2010.06.17. 01:17:39

Amikor a cikket olvastam, a meg nem nevezett ellenzéki párt szerepében (amely elkövette azokat a hibákat, amelyeket nem lett volna szabad) egyértelműen az MSZP-re ismertem. Rengetegszer tűnt úgy, hogy amikor adódott egy helyzet, se köpni, se nyelni nem tudtak, így az volt a válaszuk, amiről úgy gondolták, hogy a társadalom többsége azt támogatná, majd jött Feri, vagy ballib értelmiségiek, leteremtették a pártot, azok elszégyellték magukat, és azonnal korrigáltak, csak a korrekcióval nem javítottak már, hanem tovább rontottak a hitelességükön. Ilyen volt a korrupcióhoz való hozzáállás kérdése (Hagyó ügy kontra Wieszt ügy), az LMP javára való visszalépés (ők is azt hiszik, hogy az LMP az új SZDSZ - azon nevetnék csak, ha a főpolgármester-jelöltjük LMP-s támogatásához valami gazdasági liberalizmusáról híres embert akarnának jelölni, mert annyira nem figyeltek a parlamentben, hogy nem vették észre, hogy Schiffer kókaizmussal, mint ördögtől való dologgal vádolta Orbánt), majd a nemzetbiztonsági bizottság ügy, a kettős állampolgárság kérdése (ott is visszakoztak, nem szavazták meg az emléknapot, és nem vettek részt az emlékülésen), most pedig a polgármester jelölés, amelynek kapcsán éppen ezen az oldalon olvashatták, hogy az LMP-vel kellett volna közös jelöltet állítani. A közös jelölést szinte kizártnak tartom, az LMP nem fog belemenni, bár, már diktatúráztak annyit a gödörklubos pártnál, hogy hajszálon függ a hitelességük (gondolok itt Lendvai klasszikus megjegyzésére a szüzességről). Vannak LMP szavazók, akik már szerintem azt várják, hogy adott esetben tegyenek is valamit a "diktatúra" ellen, akár még egy közös jelölt elfogadását is. De mondom mégegyszer, még mindig többet ártana a hitelességnek a közös jelölt.

Kmarci 2010.06.17. 01:25:06

@bigapples: Szerintem is nagyok okosan táncolnak azon a borotvaélen, és egyébként remélem, sikerül is nekik. Olyan nagyon sok talán már nincs is hátra: ha a helyhatósági választás előtti közvélemény-kutatások már őket jeleznék előrébb, sztem az mszp-nek már nem lesz visszaút. De inkább négy évig tartó, a mostanihoz hasonló ügyes politizálás, a Fidesz lassú eróziója mellett (Á la TG Tanár Úr) hozhatja meg a várt eredményt.

Ordnassac 2010.06.17. 01:45:28

@Kmarci: erre lenne a "Schmitt-módszer", ergo egy nagy elismertséggel rendelkező, balos figura független indulása, aki mögé beáll az MSZP, LMP, MDF. Persze sok realitása ennek sincs.

Kmarci 2010.06.17. 02:00:31

Mindeközben úgy tűnik nekem, hogy a Jobbik stratégiát váltott. A szélsőjobbos szubkultúra, az "engedjétek haza Budaházyt" típusú szövegek után egyre inkább középre tolódnak (legalábbis a Vona féle irányzat). Van egy olyan számítás (elsősorban ballib újságírók részéről), hogy Fidesznek is lesz (illetve már volt, legalább három: a kötcsei beszéd, a Kubatov-beszéd, aktuálisan pedig a Kósa-beszéd) őszödi beszéde, ugyanolyan gyors erózió fogja követni, mint anno azt a másikat. A marxista gondolkodásmód szerint a társadalom egyszerű szabályszerűségek alapján leírható, megjósolható, hogy hova tart. Gyurcsány is megmondta: "Most veszítenünk kell, hogy legközelebb győzhessünk" Ha mégis így lenne (szerintem nem), erre készül Vona, hogy necsak a szubkultúrát, hanem a Fidesz nemzeti-keresztény magját is megszólítsa (párhuzamosan az LMP-vel, akik szintén szubkultúrára épülnek, és egy másik párt magját akarják megszólítani), ha elérkezik annak az ideje, hogy a mag új pártot akar keresni magának, ne legyenek taszítóak. Most pl. a 29 pont az egykulcsos adóval nagyon jó felületet adott volna a támadásra a "nagytőke támogatása", és a "szent hiánycél" ellen, Vona első mondata mégis az volt, hogy "Az akcióterv jó". Nem ott támadják a kormányt, ahol érik, következetlenül (ami mondjuk a parlamenten kívüli viselkedésükből látszott), hanem a hibákat támadják csak (az önk. rendszer egyéni kerületek súlynövekedését, és a Kósa beszédet). Ők okosan csinálják. Az MSZP sokat tanulhatna. Kíváncsi vagyok, mi lesz akkor, amikor a Zagyva György Gyula félék rájönnek, hogy Vona középre húzódott... De szerintem Vonát nem különösebben érdekli az se, ha néhány hőzöngő kiszakad. A szélsőjobb hosszútávon nem életképes.

Kmarci 2010.06.17. 02:04:57

@Ordnassac: Csak arra kell ügyelni, hogy a "neoliberális gazdaságpolitika" vádja messze elkerülje a jelöltet. Valami összbaloldali mosolygóember esetleg, de a liberálisok és szocialisták gyurcsányi értelemben vett együttműködése semmiképpen sem. És szerintem ez is kevés ahhoz, hogy az LMP támogassa, mert az bizony a borotvaélről való letáncolást jelentheti.

Ordnassac 2010.06.17. 02:25:16

@Kmarci: hallottam már Ráday Mihályt emlegetni mint ilyen lehetséges közös jelöltet, de a NOL a Tisztelet Társaságát is bevonja a kérdésbe: nol.hu/belfold/viszakozik_az_mszp__megsem_horvath_csaba_lesz_a_fopolgarmester-jelolt_

Én is akarok kommentelni 2010.06.17. 07:05:51

@Kmarci:
Neeem, az LMP-nek először le kell vedlenie a hülyeségeit. A választási programjukat érdemes elolvasni egy vastag fekete filcet kikészítve magad mellé. Ha valami ordas hülyeség, kihúzod. Nem sok minden maradna, de pl. nálam az LMP a közoktatással kapcsolatos terveivel elásta magát 4 évre. Mennyit érne egy 8 osztályos végzettség, ha nem lehet buktatni az általános iskolában? Semmit. Az analfabétizmust, az iskolázatlanságot nem úgy kell megszüntetni, hogy nem lehet buktatni az iskolában... Bahh! Ahány tanár ismerősöm elolvasta az oktatással kapcsolatos részét a programjuknak, mind meggyőzte magát, hogy mégse az LMP-re szavazzon.

Szimba 2010.06.17. 07:18:01

@Én is akarok kommentelni:
Ha a pedagógusok jól felkészítettek lennének, és a gyerek fejlődéséhez igazítanák a tananyagot, a mennyiséget pedig csak a felsőtagozattól emelnék be (5. osztálytól!!!!!), akkor valóban nem sok szükség lenne a buktatásra.
A jó ped. felkészíti a gyereket, korrepetálja, és év végéig eléri, hogy a minimumot legalább teljesítse.

A helyzet az, hogy jelenleg nincs ilyen pedagógus, talán egy tucat.

Első lenne a képzés visszaállítása a régi metódusra, vagy legalább változtatása. De ki jelentkezik pedagógusnak ma? Nem feltétlenül a gyenge tanulmányi átlag a probléma, hanem az is, hogy csupán kényszermegoldásként, minden hivatástudat nélkül választják a pályát a fiatalok.

Szimba 2010.06.17. 07:38:50

Hah, most hallgatom csak Gaudi Nagy Tamás elemzését Török Gábor blogjáról!:)))

Ez azért jó!!! Egy politikus a blogot reklámozza!!!!

jjulie 2010.06.17. 07:42:34

@Karakán:

tévedsz, az orbán politikai tudatlansága tekintetében, nagyon is tudós, és az a kérdés, mire használja a tudósságát

valójában kétféle magyarország van, az egyik a budapesti a másik meg az összes többi, és az összes többi részén él a lakosság több mint 80 százaléka

ez a két rész abban válik el egymástól, hogy egyedül budapesten ábrándozhat egy senki arról, hogy ö lesz valaki, egy olyan senki, aki egyik kutyának sem kölyke, hanem pusztán a rátermettségére, szorgalmára, fantáziájáral támaszkodva elindulhat

a vidéki magyarországon mindig is a mi kutyánk kölykének kellett lenni ahhoz hogy lapot kapjon a kis tehetségeske, csak a kutya változott néha, és most ezt a jól bevált szisztémát működtetei a fideszviktor vidéken gőzerővel, amihez bőven van municiója, és befogadó közönsége, szinte önként huzza magára ezeket a kutyakölykeket a vidéki magyarország

budapesten kicsit összetettebb a helyzet, főleg pesten, itt nem tudja úgy elállni az ösvényeket egy erő sem, a múltban sem sikerült teljesen, és egy vidéki jobboldali párt kb itt formálisan tud vezényelni, de nem fog tudni bekukkantani a hátsó szobákba, és a külföldről jövő erőtartalékokat és utánpótlási vonalakat sem tudja ellenőrzés alatt tartani

budapest az egyetlen hely magyarországon, ahol tömegesen megtörténik, hogy megérkezik ide törökországból, albániából, libiából, ukrajnából, erdélyből, felvidékről, vajdaságból, szabolcsból, zalai, tolnai zsák faluból stb. egy fiatalember, és tíz év múlva biztos egzisztenciája, lakása, családja, baráti köre van, sőt, néha kiderül, hogy ez csak dobbantó volt, egy jelentősebb európai vagy tengerentúli centrum felé, szóval ezen a totálisan uralni akaródzáson van egy lyuk amit nem fog tudni bevarrni egy vidéki jobboldali párt sem, és ez budapest, hála isten.....

Szimba 2010.06.17. 07:43:20

Másrészt nem mond hülyeséget. A Jobbiknak is lehetnek jó gondolatai, el kell ismerni.

lüke 2010.06.17. 07:48:59

@szbi
90-94 közt én másként láttam
kivárt= pol. nem csinált semmit
s osztogatta a vagyont az AVÜ felügyeletével , igy azután hü támogatókat szerzett, mint egy hübéres rendszerben
(ha ezt kivárásnak nevezzük)

lüke 2010.06.17. 07:56:43

@jjulie
a kis elemzésed egy pol - beat dal is lehetne
Dinnyés Józsi:)elénekelhetné például, aki ma
a jobbiknak lalalázik

hu.wikipedia.org/wiki/Dinny%C3%A9s_J%C3%B3zsef
megj. Bob Dylan és Christian Morgenstern
velem van:) like a hurrican:)

jjulie 2010.06.17. 08:06:59

@lüke:

egy filmben beszélgettek huszon évesek egy amerikai kisvárosban, és elvágyódtak, fontolgatták merre, és rájöttek, hogy az ambicózusaknak és tehetségeseknek new yorkba kell menniük a sikerért, az ambíiciózus és tehetségteleneknek pedig los angelesbe

hogy néz ki ez a beszélgetés 2010-ben magyarországon?

a vidéki ambiciózus és tehetségtelennek van a fideszen kívül célpontja? és hova mehet az ambiciózus és tehetséges?

lüke 2010.06.17. 08:15:10

ez az am. igaz ,
a blogomban meg is írtam..............

a politikusi gyengeség kádári örökség:)
anyám, 47-ben mikor egyetemista volt és jöttek a fényes szelek, azt mondta :
-a nagy büdös demokrácia:) abból állt, hogy mindenki csúnyán beszélt
( nem így mondta egészen)

s még ma is tart!)

s a középszerüségröl is:)
egy pol. nö sógornöje:)
azt mondta:
nem értem a sógornöm, jó szakmája van , mi´rt kell politizálnia
de sögornö is néha politizál

jjulie 2010.06.17. 08:15:14

@lüke:

az jó ha fajtiszta stiluselemeket sikerült használnom

mint a belvárosi sétálóutcában a színtiszta szecessziós nő, a rokcandrollal és a trapézfarmerral

panelburzsuj 2010.06.17. 08:20:56

@bariga:

A póriasan "lopás"-ként összegzett vagyon elleni bűncselekmények összeghatárai feltehetőleg rögzítve vannak a törvényekben, és bizonyára kialakult egy nyomozati és ítélkezési gyakorlat is. Ám itt megint élesen felmerülhet TG tegnapi témája: a törvényes és a társadalmilag tolerált mértékek esetleges szétcsúszása. Méghozzá az elkövető személyétől, a cselekmény jellegétől függően akár ellentétes irányokba is.

Azt pedig határozottan merem állítani, hogy a "köztes kontroll" szinte teljes hiánya a társadalomra és az elkövetőkre nézve is veszélyesen kiélezi az ellentéteket.

("Köztes kontroll" alatt a "bennfentes" (önmagát leigazoló) döntések és nyomozás/ítélkezés közötti zónát értem. Azt a zónát, ahol az ellenzéknek, a civileknek és sajtónak módja lehetne érdemi adatok alapján mérlegelni és minősíteni egy-egy közösség nevében lebonyolított üzletet.Mert kutyagumit ér, ha tudom a végösszeget, de nem tudom a megrendelt vagy a teljesített műszaki paramétereket, vagy nem ismerhetem meg a versengő ajánlatokat. Túl sok mindenre ráfekszik ma az "üzleti titok", sőt nem egyszer a gyanúba keveredettek által belengetett "rágalmazás"-típusú fenyegetőzés is. Igen sokszor meg csak a szimpla elhessegetés, vagy a kíváncsiskodó "atyai" figyelmeztetése.)

jjulie 2010.06.17. 08:23:12

@lüke:

stílus ide vagy oda a te nagyapád vajon miért nem rácalsófelsőalmáson telepedett meg a tíz gyerekével a felfordulások közepette?

csak nem egy dinnyés dal ihletője a sorsod?

lüke 2010.06.17. 08:25:44

nem volt tíz gyereke mikor letelepedett
, 40 éves volt mikor nösült
s akkor már ,21 éves korától réges rég dolgozott
a mai tv épületében:)

lüke 2010.06.17. 08:28:51

megírtam itt,
soha nem voltam KISZ tag, hogy lehetnék dinnyés

lüke 2010.06.17. 08:30:20

s az ösemröl nem kell elszámolnom, hogy mit tettek ,mert nem involváltak
legfeljebb csak géneket kaptam, amit jól megkevertek itt, a Kárpát medencében:)

lüke 2010.06.17. 08:32:13

kedves , PB,
nincs ki s lopás
(ahogy nekem szokták mondani
kis mütét lesz, elég a kis vizsgálat)
ilyen nincs:)
csak teljes van:)

lüke 2010.06.17. 08:34:19

jó lenne ha pol. pálya vonzó lenne
és nem kontraszelektált
alapon történne a kiválasztás
van már példa rá, itt is
én boldog vagyok, ha egy politikus profi!

ssi 2010.06.17. 08:34:31

@6.Lenin: aktualizáltam:
csak figyelem az apró jeleket, hihetetlen mennyi információ
ellenzék is talán kivár, szokja, figyeli, értelmezi, feldolgozza a helyzetet most

a hiperaktív kormány lehetne jó hatású, inspiráló, magával ragadó is, de!
emberileg azt is elfogadom, hogy szükségük van a történelmi dicsőségre

de! miért ezt a stílust választották?

forradalom, NER, Szt. Korona, Isten stb.
alkotmánymódosítás és a sok titok
sajátos intézkedésroham megfelelő tájékoztatás, összefüggések nélkül
sajátos 2/3-os demokrácia
elszámoltatáson dolgozó kormány "pimaszul" vádolhatókat állít hadba (Papcsák, ÁSZ-elnökjelölt...)
bebetonozás, pártfegyelem, mások "lesöprése"

ssi 2010.06.17. 08:42:27

kíváncsian várom a hogyan továbbot:
1.
kivár a piac és a befektetők, ill. a hazai szakemberek - gazdasági mutatók
még vár az ellenzék és a civil is - stílusban meddig mennek el
2.
ha jól alakulnak a mutatók, megtörtént a bebetonozás, elfogadták az új alkotmányt, úgy általában a sínen leszünk, ki és hogyan alakul potenciális váltópárttá

panelburzsuj 2010.06.17. 08:43:08

@jjulie:

Ilyen kontrollálhatatlan terepnek tekintik sokan az intenetet is, csak a magyar nyelvű internetes közönségben még nem terjedtek el azok az elszigetelt érdekeket összeszövő technikák, amit te a "hátsó szobákba" helyeztél. Még mindig túl erős az "öncenzúra", és a Fidesz mindent megtesz azért, hogy az is maradjon.

panelburzsuj 2010.06.17. 08:45:35

@lüke:

Erre célozgatva mondom Virág elvtárssal egyetértve, hogy kire nem lehet öt perc alatt rábizonyítani a bűnösségét?

(Az "erkölcsi relativizmus" amúgy félemetes méreteket kezd ölteni a "magyar nemzetben", és ahogy a friss kormányzat friss attrakcióinak fogadtatását elnézem, még mindig van hová süllyedni.)

ssi 2010.06.17. 08:46:46

politikai innováció = tartalom - innováció a politikában = kivitelezés

napjaink fejlett demokráciáiban hogyan politizálnak, van-e érzékelhető változás?

Evehid 2010.06.17. 08:51:33

@manyike: "bebetonozás, pártfegyelem, mások "lesöprése""
Olyan hangulata van az egésznek, mintha a vörösingesek páncélököllel mentek volna a grundra Nemecsekék ellen. :-/

Gábor bejegyzése szerintem nem csak és kifejezetten az MSZP-nek tartalmaz megfontolandó javaslatokat a stratégiai gondolkodásról.

Az LMP szvsz meglepően erőteljes, aktív szereplő a parlamenten belül. A "kívül" nem nagyon látszik.
A Jobbik is aktív - miazhogy, nagyonis! :D Róluk azért tudható, h. az OGY-n kívül is van tevékenység, szervezési munka.
Az MSZP alig látszik - szó szerint, a padsorokban is. Ha meg látható, akkor elég zavaros az összbenyomás. És még finom voltam.

Az LMP-nek szerintem a rétegpárt jellegből való kitörés a nehézsége.
A Jobbiknak a türelmetlenség. Rengeteg a kérdésük, módosítójuk stb., én elhiszem, h. tényleg érdekli őket mindaz, amiről a Fideszt aktuálisan faggatják, csak nem kéne megpróbálni hetek alatt bedobni és megoldani mindent. Nagyon nyomatékoan javasolnám nekik, h. a témákat ésszerű tempóval és sorrendben hozzák be a parlamenti köztudatba. Még 2013-ban is lesznek plenárisok, nem célszerű előre felzabálni az összes tennivalót, akkor is kell majd tudni látszani vmivel, éspedig lehetőleg valós problémákkal, feladatokkal.

panelburzsuj 2010.06.17. 09:01:51

@Evehid:

Inkább olyan a helyzet, mintha a vörösingesek vezérei az einstandoló Pásztor-fiúk lennének, és Áts Feriről soha nem is hallottak volna ...

panelburzsuj 2010.06.17. 09:03:40

@panelburzsuj:

(Ja és valamiért úgy tűnik, mintha Gerébből is egynél többjük lenne ... :)

panelburzsuj 2010.06.17. 09:09:00

@manyike:

A modern pártokban jól tematizált "ügyek" vannak és azoknak nehezen kikezdhető felelősei, gondozói.

panelburzsuj 2010.06.17. 09:10:43

@panelburzsuj:

(Kell persze egy-egy kupac tetejére egy "integratív ernyőszemélyiség" is, de azt valószínűtlennek látom, hogy pörgős demokráciákban megengedné egy párt azt, hogy a nagyfőnök újra meg újra olyan saját sütetű konyhafilozófiákkal álljon elő, mint OV gazdasági nézetei.)

panelburzsuj 2010.06.17. 10:08:48

@Evehid:

(És a narancsszín eredetére is van "alternatív elméletem": kifakult a vörös az új és mégújabb "vonalakat" mindig buzgón megmagyarázó mosásban ... Lásd például a kedves tölgyes direktíváit a rosszkomcsi fizetett apparatcsikokról és jókomcsi népfrontról, meg a naivan jószándékú mezei párttagságról. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ezen a tablón a vízválasztó melyik oldalára esik mai árfolyam szerint mondjuk egy-egy járási, vagy pláne megyei/kerületi pártbizottsági tag. Vagy egy egyetemi KISZ-titkár, aki jellemzően "sportállásban" (tanszéki alkalmazottként) látta el ezt a funkciót.)

panelburzsuj 2010.06.17. 10:23:12

@panelburzsuj:

(Vagy hova soroljam az olyan esetet, amikor a lemondani kényszerült komcsi polgi helyébe időközileg megválasztott narancselöljáró napokon belül "félállású" városházi referenssé avatja a helyi Fidesz-szervezet vezetőjét, órabérben kifejezve a városvezetőét megközelítő fizetéssel, minden közalkalmazott munkájába "betekintést" nyújtó jogkörökkel?)

Szimba 2010.06.17. 10:30:56

@lüke:

Van blogod??? Megnézhetem?

Szimba 2010.06.17. 10:37:55

@Szimba:
Megtaláltam.
Csak nekem nincs még blogom ebben az országban?:((

Szimba 2010.06.17. 10:46:22

@panelburzsuj:

Muhaha!

Ezért mondják, hogy minden politikus egyforma.:((( Ott és annyit lop, amennyit tud. (És tud!:)

ssi 2010.06.17. 10:54:56

@panelburzsuj: s ha megpiszkálnák a modern pártok tematikus ügyeinek ügyes vezetőit, mit találnának? Úgy sejtem, hogy sehol nincs kikezdhetetlen politikai erő, csak vagy mértékkel vétkeznek, vagy ügyesek, s leleplezhetetlenek. Az itthoni pártoknak lehetne valami (tisztességes) meghökkentőt tenniük, hogy erősebb pozícióba kerüljenek?

@Evehid:
valaki írta: most egészen más a helyzet, így a többi párt nem tud a fideszi forgatókönyv szerint cselekedni. A politikai játszmáknak vannak olyan elemei, melyek kevésbé függnek helyzetektől és pártoktól?

az MSZP-nek a legnehezebb kitörnie a mostani helyzetéből: múltjának megítélése nem egyértelmű, a Fidesz folytatja az intenzív negatív, lejárató kampányát velük szemben, s ehhez markáns szövetségese is van, sőt, a bajok fő okozójaként mindent rájuk is lehet kenni a választók előtt, ráadásul nem látszik még se a pártegység, se valamilyen új cél. A Fidesz nem elegáns intézkedéseit jól meglátják, de a kommunikációjuk nem mindig szerencsés, főleg, ha hosszasan leragadnak 1-1 témánál és a tartalom helyett a gúny kap hangsúlyt

Jobbik: sokan nem nézzük a parlamenti közvetítéseket, csak néhány hírforrást, s így szinte semmit nem tudunk róluk. Te honnan informálódsz? Jó lenne, ha minél többen belinkelnék a különböző infókat, hogy jobban képben legyünk. Tehát, szerinted a parlamentben aktívak, sok javaslatuk van, csak még nem elég taktikusak, de a házon kívül van mozgolódás

LMP - inkább várakozások, mint konkrétumok vannak velük kapcsolatban. Szerinted: az O.Gy-en korrekten igyekeznek részt venni, de azon kívül nem látszik a táboruk

Fidesz:
- MSZP-t minden erejével piszkálni fogja, Gy.F. újjászületését nem akarják
- Jobbik - lehet, hogy tartanak tőlük, ezért úgy kezelik őket, hogy elébük mennek az intézkedéseikkel. Meddig mehet így?
- LMP - egyelőre békén hagyják, mert úgy érezhetik, még nem sok vizet zavarnak

ssi 2010.06.17. 11:05:59

pl. ez is egyfajta prioritás lehet:
pártigény:
- sok szavazat - akárkitől
- pénzügyi támogatás - aki megteheti
cserébe mit ad(na):
- kisembernek kis pénz, meg állami közérzetjavítás
- több pénz és lehetőségek, ahol kiváltságosnak érezhetik magukat

bocsánat, nem akartam gúnyosra
ha a módos nincs megelégedve az egészségüggyel, magán kórházba megy
ha a kevésbé tehetősnek gondja van, legfeljebb jogorvoslatra számíthat, ha nem veszik el tőle ezt a lehetőséget is

panelburzsuj 2010.06.17. 11:08:22

@manyike:

Az "ügykezelést" talán féreértetted: most kivételesen nem ironzáltam, hanem arra akartam rávilágítani, hogy a "mindentgyógyító" politikai elméletekre (és mindenevő politikusokra ...) épülő pártoknak leáldozóban van, ma azok érvényesülnek, akik a "szakpolitikákban" profi módon helyt tudnak állni, sőt a közvélemény figyelmét is az nekik legjobban kézreálló problémákra tudják fókuszálni.

Friss példa erre Illés Zoltán, aki nem komcsiságra, hanem szakmai okokra rámutatva menesztett vízügyi vezetőt (vezetőket?).

index.hu/belfold/2010/06/17/fertotlenitenek_felsozsolcan/

Kemény kérdés persze, hogy az efféle "éleslőszerrel vívott szakpolitizálásra" mennyire alkalmas a cserpalkókkal, szijjártókkal, lázárokkal, semjénekkel, balogpáterekkel súlyosan megpakolt Fidesz-KDNP.

panelburzsuj 2010.06.17. 11:18:55

@panelburzsuj:

(Pl: a vidékminiszternek is jól fel kell kötnie a gatyóreszt, ha érdemben ("szakszinten") szembe kíván szállni mondjuk - (az amúgy tenyérbemászó) - Gőgös Zoltánnal. Lekomcsizni, letolvajozni persze miből sem áll - csak kérdés, hogy ez meddig és kire-mire hat. Mert pénz, eredmény, javulás magából az ócsárlásból nemigen lesz.)

tölgyes 2010.06.17. 11:48:11

@bigapples: Nézze: Lukács György azt mondta egyszer Hegelre hivatkozva: "Ha azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, akkor valamit meg kell változtatni..":) Vannak lehetőségek. Itt van pl Balogh András.. én már azon is csodálkoztam, hogy 94 után nem kérték fel külügyminiszternek. Ma a baloldalon hozzá hasonló kvalitású külpolitikus aligha található.... és már meg is oldották az egyik szakpolitikai irányt.. méghozzá úgy, hogy bármikor, bárkinek méltó vitapartnere lesz.. Igaz, nem fog agitálni a határon túliak ellen se.
Hozzá hasonló szakpolitikusokat lehet találni még szép számmal. Ők talán feledtetni tudnák a sok hóhányót aki ma a polcon ül

tölgyes 2010.06.17. 11:52:17

@panelburzsuj: Csak az a baj Gőgössel, hogy ha elkezdik boncolgatni a vasi leader programot, akkor még a mandátuma is veszélybe kerülhet.

tölgyes 2010.06.17. 12:33:01

@Ordnassac: Ha az LMP vállalja a közös jelöltállítást, akkor azért súlyos árat fog fizetni..mint párt nagy bajba kerül... Túl korai még az MSZP-vel nyílt szövetségre lépni. Ez ma csak az MSZP érdeke volna...Az SZDSZ 90-ben óvatosabb volt.. csak93-ra állt össze a Charta.. és ahhoz is kellett a vitányi félék kettős játéka.

tölgyes 2010.06.17. 12:34:19

@Szimba: Az előző témában írt észrevételére csak most reagáltam.. no nem mondtam semmi lényegeset.. csak gondoltam elnézést kérek az udvariatlanságomért.

tölgyes 2010.06.17. 12:36:35

@tölgyes: közben eszembe jutott még, hogy az együttműködésnek elemi feltétele lenne az MSZP-én belüli gyökeres tisztújítás.. Annak idején az MSZP- számára az SZDSZ azt szabta feltételül, hogy tegyék ki Pozsgayt..:::(((

Ordnassac 2010.06.17. 12:49:42

@tölgyes: szerintem sem lesz ebből semmi, nincs túl nagy realitása.

Ordnassac 2010.06.17. 12:59:14

www.origo.hu/itthon/20100616-meg-kivar-a-fidesz-az-allamfo-megnevezesevel-de-schmitt-pal.html

"Orbán szempontjából Schmitt mellett szólhat az is, hogy bár a Fidesz tagja (egy ideig a párt alelnöke, illetve EP-lista vezetője is volt), nem tartozik azok közé, akiket zsigerből elutasítanának a baloldalon."

Ebben én azért nem vagyok olyan biztos...

tölgyes 2010.06.17. 13:12:37

@Ordnassac: AZ elnök személye még nem ismert. Én nagyon csodálkoznék, ha Schnitt lenne.. és nem alkalmasság kérdése ez. Én valami mást érzek.. S-re most lehet úgy vadászni, hogy senkinek sincsen kockázata... SP az egyik közjogi méltóság.. Mit veszíthet???Igazából nem lehet ellene érvet felhozni..Közben pedig végig lehet gondolni a lehetőségeket. Egy dolog biztos: a Sólyom melletti akciókból kifogták a szelet.. de ettől még lehet ő is bár kicsi a valószínűsége. Én nem őt választanám.

Ordnassac 2010.06.17. 13:16:45

@tölgyes: Schmitt zavarná a legkevesebb vizet, az biztos. Egyfajta jobboldali Göncz lenne. Népszerű, kedvelhető, nem túl szuverén reprezentáns. Nem hiszem, hogy a legjobb megoldás.

Ordnassac 2010.06.17. 13:24:47

@Ordnassac: jav.: "Saját táborában nagyon népszerű, máshol pedig elviselt"

tölgyes 2010.06.17. 13:42:57

@Ordnassac: Én olvasgatom a S. elleni érveket: ez nagyjából arra szorítkozik, hogy sportvezető volt kádárék alatt.. és seggnyaló, köpönyegforgató stb. Ezek nagyon gyenge érvek.. és egy "baloldali" szájából rosszul és fonákul hangzanak.
Legjobb megoldás??Azt kell nézni, hogy milyen az elnöki szerep. Az alkotmányban lévő elnöki szerepre tökéletesen alkalmas. Alkalmasabb mint Sólyom.. mert az elnök feladata nem egy önálló politikai centrum önálló politikai irányvonal építése...Ez akkor kéne, ha elnöki rendszer volna... akkor viszont ahhoz már a legitimáció miatt közvetlen választás dukál...
Sólyom sok számomra ellentmondásos, rossz döntést hozott. Ilyen volt az amikor nem fogott kezet, aztán az amikor nem adott át olyan kitüntetést, amiért nem ő viseli a politikai felelősséget. Ilyen volt az, hogy nem egyeztet olyan személyi kérdésekben, ahol nem ő a kinevező.. miközben igényt tartott az egyeztetésre olyan ügyekbe, ahol az ő szerepe végleg formális.. Tehát én még a konzisztenciát is hiányoltam, miközben persze egyetértek azzal, hogy Fekete Jánost ne tüntessék ki..De ha már nincs joga dönteni, akkor fogjon kezet.. A kézfogásért kapja a fizetését...a biztonsági személyzetet, a rezidenciát és a kocsit sofőrrel...::((

Ordnassac 2010.06.17. 14:02:01

@tölgyes: ergo Göncz is jó elnök volt? Reprezentálni és kezet fogni ő is tudott.

Az elnök nem egy báb. Egyáltalán nem. Nem véletlenül kapta meg a vétók lehetőségét. Egyfajta kontrollszerepet ő is kapott. Nem erőset, de kapott. Arról nem is szólva, hogy a köztársasági elnök intézményének nem biztos, hogy az felel meg, ha a legkevesebb vizet zavaró személyt választják meg.

Mind Göncznek, mind Schmittnek az OGY elnöki szerep nagyon jó lett volna. Utóbbinál örültem, hogy az lett, mert az tényleg neki való terep. Élhet diplomáciai jártasságával, javíthat valamit az OGY megítélésén és nem probléma, hogy valamelyik párt vezető politikusa.

Korábbi hozzászólásaimból láthattad, hogy nem ragaszkodom kifejezetten olyan személyhez, aki ellenkező előjellel viseltetik a mostani politikai vezetéshez. Ahhoz se, hogy alkotmányjoghoz értsen (pedig nem ártana). Azonban a szuverenitásnak egy bizonyos fokát jó lenne tartani (a köztársasági elnöknek a másik fontos "fegyvere" a szavak ereje).

A köztársasági elnöki tisztségnél nem a lojalitás, hanem pont a szuverenitás (a napi politikai játszmáktól) fontos szempont. (Persze az országgal szembeni lojalitás is fontos, de abból indulok ki, hogy ez ab ovo megvan.) Pálinkást és Vizit tartom pl. annyira szuverénnek. Schmittet nem. Ő egy nagyon lojális ember, ami önmagában nem baj (sőt!), azonban ez nem biztos, hogy a közt. elnöki tisztséghez megfelelő. Ebben egyetértek Kövér Lászlóval ("túl kevés hozzá").

tölgyes 2010.06.17. 14:29:24

@Ordnassac: Nekem Gönczzel épp akkor volt sok-sok bajom, amikor egyszerű pártkatonaként kiszolgálta az SZDSZ-t, vagy súlyos törvény és alkotmánysértést követett el (taxis blokád),: Akkor amnesztiával kerülte csak el a törvényi felelősségre vonást..Én is csak olyan példákat említettem, ahol szerintem az elnök rosszul értelmezte saját szerepét. Persze gyakorolja a vétót..tegye meg azt amit a törvény előír, de ne kezdjen önálló politikai centrum kiépítésére... még ha az csak egy gyenge központ is..Éppen ezért: használni alig tud, zavart okozni azonban igen.
Nézze én se Pálinkást, se Vizit nem tartom elég szuverénnek... azt azonban valószínűnek tartom, hogy egyik sem fogja az alkotmányosság határait feszegetni.
Az új alkotmányban pedig szerintem nem fogják erősíteni az elnöki funkciót, vagyis nem fogják növelni a hatásköröket.

Az azonban bizonyos: Schmitt lebegtetésével leállt a találgatás..Ráadásul Balog jelölésével az MSZP is leállt minden más vonalról.. a többieknek pedig nincsenek lehetőségeik.

lüke 2010.06.17. 14:37:24

@Ordnassac: a vatikáni az egyház
megyék miatt?

lüke 2010.06.17. 14:40:11

@panelburzsuj:
yessssssss
meg a családodal való foglalkozás:)
ugye a k. anyádba küldés egy balkáni terminológia
a kurva is ugyanazt jelenti
BP- től Isztambulig,meg a kupleráj is:)

Ordnassac 2010.06.17. 14:40:29

@lüke: őszintén szólva, ezt most nem nagyon tudom. Utána kellene néznem. Azt már korábban írták, hogy a KDH az egyetlen, amelyik eldőlhet.

Amúgy, ami érdekes: Szlovákiában miniszter nem lehet egyben parlamenti képviselő is.

lüke 2010.06.17. 14:48:19

@panelburzsuj:
Goethéhez kéne fordulni, mit írt
erről a Farbenlehre-ben

ssi 2010.06.17. 14:50:17

hvg.hu/itthon/20100617_k_monitor_domokos_laszlo

hány képviselő játszhatja ki a lakhatási támogatási szabályokat?

lüke 2010.06.17. 14:51:20

@Ordnassac:
ez helyes
mint a portban
a román Nastase volt az utolsó:)
teniszező, román válogatott bobos és hokis

Szimba 2010.06.17. 14:54:17

@tölgyes:
Nem történt semmi. Köszönöm. A cikkek, és a kommentek gyorsan pörögnek, előfordul, hogy valaki nincs a gépnél, átlapoz, vagy figyelmen kívül hagy egy-egy hozzászólást.

lüke 2010.06.17. 14:56:43

@manyike:
hány:)
minden miniszter, miniszter helyettes etc
aki vidéki
és megy tovább a sor
és kiadják a lakásokat egymásnak:)
Kis J> Nagy Petinek, régi trükk, ahogy Gyf a képviselőházi irodákat........
ugye nem tőled bérlik?

Szimba 2010.06.17. 15:11:13

@Szimba:
A bolognai rendszer bevezetése valóban nem volt szerencsés.Pont azokat a képzőket tette tönkre, amelyek még figyeltek legalább az óvónők (Kecskemét, igaz ezt még előbb megszüntették) kultúrájának felépítésére, aztán a tanítók képzése is általános, elméleti felkészítésre degradálódott (Hajdúböszörmény, Szarvas, Sárospatak, és jöttek a kihelyezett képzések egészen hullámzó színvonalon.)
A mennyiség lett a cél, nem a minőség.

ssi 2010.06.17. 15:11:37

@lüke:
"ugye nem tőled bérlik? " - nem tudok róla. ebben az egy lakásban csak a családomat szoktam látni

a lakhatási támogatás egy burkolt jövedelemkiegészítés?
amíg valamelyik nem kap másutt egy zsíros állást, falaznak egymásnak?

nem gondoltam volna!

lüke 2010.06.17. 15:17:12

@Szimba:
nehogy azt hidd ,az orvosképzés jobb
a jó oktatók a fizetős német és angol képzésbe mentek,
a pénzért

lüke 2010.06.17. 15:18:25

@manyike:
"nem tudtam azt kérem
csak mikor mgmondták"

lüke 2010.06.17. 15:27:07

@ordnassac:
véleményformáló erejét, amit nem ritkán maga Dichand gyakorolt szerkesztőségi cikkei révén, egy politikus sem hagyhatta figyelmen kívül.

ez nem az én véleményem:)
s az övék se:
ld Waldheim> Paymann antinoma
diepresse.com/home/kultur/medien/574486/index.do?_vl_backlink=/home/index.do

Szimba 2010.06.17. 17:54:17

@lüke:
Uramisten!:(((

Igaz, volt nekem is némi tapasztalatom egy fiatal orvossal, amikor megkért, hogy betűzzem a Meniére szindrómát!:))) Nem is hallott róla:)))) Leírni meg végképp nem tudta.
(Most én sem tudom, mert francia ékezeteket nem tudok itt írni.)

kicsi11 2010.06.17. 18:56:08

Ha ez az MSZP ilyen bölcs emberekből állna, akkor megnyerte volna a választást. Az egyetlen aki, "bölcsen" hallgat, figyel és vár... Jókor lépett ki, és jókor fog jra színpadra lépni. Addig hadd kiabáljon Ildikó!

porfelhő 2010.06.17. 19:20:20

@bigapples: Abban teljesen igazad van, hogy meg kell újulnia az MSZP-nek és tul sok vesztegetni való idejük sincs. Nem arra gondolok, hogy a régi arcok menjenek, hanem nyitni kellene, sokkal nagyobb hangot kellene adni a létezésüknek. Tagokat, külső segitőket beszervezni, akik felvállalják a baloldaliságukat. A választások közötti időben is sokkal akitvabbnak kellene lenni, persze ehhez az kell amit a fentiekben irtam. Mert hiába tesz meg mindent a politikus "a képviselő jelölt" ha nincsenek segitői. Ugy ahogyan Török Gábor is megirta a fenti cikkben, hogyan kellene az ellenzéki időszakban tevékenykedni. Én itt az irásomban inkább a vidékről beszélek, legalább is arról amit tapasztalok.

Diocles 2010.06.17. 20:04:31

@Ordnassac:

Schmittet épp azért kockázatos támadni balról, mert - mint te mondtad - egyfajta jobboldali Göncz lenne.

Az átlagpolgárnak Schmitt egy kedves öreg bácsit fog jelenteni, aki rajong a sportért, imádja a nőket, szereti az unokáit ... és néha támadja a "csúnya" ellenzék, mert aláírt olyan törvényeket is, amelyet nem kellett volna.
Éppen ezért rendkívül veszélyes lesz támadni őt.

(Göncz ebben volt nagymester, sokszor a legdurvábban alkotmányellenesen járt el (lásd.: Debreczeni Antall-könyve), de a közvéleménynek ez sosem esett le.)

Diocles 2010.06.17. 20:08:43

Abban mondjuk biztos vagyok, h egy Schmitt-habitusú elnök alapból jóval népszerűbb, mint egy Sólyom-féle jogász.

Sólyomra is igaz az, amit Petőfi írt a Kárpátokról: "tán csodállak, ámde nem szeretlek..."

panelburzsuj 2010.06.17. 20:16:06

@lüke:

pff, goethe ...

látott az egyáltalán mosógépet meg bolsevikot?

jjulie 2010.06.17. 22:00:54

@lüke:

csak nem azon az úton amit dinnyés dalnak titulálsz?

jjulie 2010.06.17. 22:23:41

@lüke:

komoly dinnyés ismereted van, nem kellett ehhez kisz tagnak lenni

miért nem mucsajalsóröcsögén alapított családot a nagypapa?

ssi 2010.06.17. 22:37:28

www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/orban---versenyelonyben-lehet-magyarorszag-az-unioban/cn/haon-news-charlotteInform-20100617-0754237802

lehet, hogy bizonyos szempontból valóban előnyben vagyunk,
de ezt csak az új kormány 2 hetes tevékenységének feltüntetni? - háááát?
ebben azért Bajnaiéknak is nagy szerepük volt

számomra nem az az igazi sportember, aki keményen sportol,
hanem aki sportszerűen is viselkedik,
mert erre is tanította a sport

Ordnassac 2010.06.17. 23:17:52

@Diocles: azért a Gönczöt ért kritikák nem akadályozták meg a jobboldal 1998-as győzelmét.

Ordnassac 2010.06.17. 23:23:27

@Diocles: kérdés, hogy a köztársasági elnöknek mindenképp népszerű nagypapának/nagymamának kell lennie?

panelburzsuj 2010.06.17. 23:37:20

@Ordnassac:

Sőt!

Nemhogy a kritikák, maguk a bírált viselkedésformák sem állhattak a változás útjába.

[kaján:]

porfelhő 2010.06.17. 23:54:05

@manyike: Elovastam a cikket. Érdekesnek találom, hogy két héttel ezelőtt még államcsődről beszéltek. Jó hogy észrevették, hogy elindult a változás, mert az már elindult a Bajnai kormányzása alatt. Vagy nem tudom milyen változás, a bebetonozás, az egypártrendszer..... Általában finom hangvételü kommenteket irok, de ez most egy kicsit nehéz lenne, igy jobb ha nem is folytatom.

lüke 2010.06.18. 08:31:01

@jjulie:
ezt már sokszor feltetted:)
s irtam, nem involváltak, s hatévesen meg se kérdeztek, mert nem ismerték fel még a zsenit bennem:))
az eu-i világban elképzellhetetlen ,hogy valakivel így beszéljenek
a vádaskodás meg bolsevik csökevény( azért is elítéltek,ami nem létezett , láttuk)

lüke 2010.06.18. 08:32:05

@manyike:
minden örökség tovább él
min. Mohácsig visszamenőleg

jjulie 2010.06.18. 21:02:00

@lüke:

kettő, az lehet sok is, mindenesetre itt kevés lett

mamacok 2010.07.25. 23:04:50

Érdeklődve és meglepődve olvastam az elemzését, demokratikus elkötelezettségű embertől -if any - nehezen elfogadhatónak tartom.
1. Az önkormányzati rendszer átalakítása kétségkívül antidemokratikus, gondoljunk csak Miskolc példájára. de ami feltétlen aggályos, az az ajánlószelvények gyűjtési rendjének átalakítása. ez mindenekelőtt a nagy pártoknak kedvez, abszolút lehetetlen helyzetbe hozza az un. kis pártokat, Jóllehet a valós demokrácia alapja mindig az ilyen kis pártok jelenléte. (A gyűjtés ideje 15 nap, de legalább több ajánlószelvény kell.( Értelemszerűen ez a szisztéma a pártkatonákra épülő rendszereknek kedvez.)
2. Ami az Alkotmánybíróságot illeti, az a könnyedség, ahogy ezt politológusként elintézi, hát...tök gáz.
Az Alkotmánybíróság a modern társadalmakban VALÓBAN az alkotány őre. nem volt véletlen e jelölés rendje, mondjuk, az idő tájt a Fidesz még demokratikus sőt -nem is tudom, mondhatom-e - de liberális elveket valló párt volt.
Ma ezt nem szeretné, nem szeretné, ha a törvénykezésnek gátja lenne, nem szeretné, ha beleszólna akárki. Mostanában sokat gondolok arra a rendszerre, amit gyűlöltem: a Kádár-rendszerre, sok-sok hasonló vonás; lesz még több is.
3. Schmidt megválasztása tök gáz, egy magára valamit adó DEMOKRATIKUS párt ilyet nem tesz, ennek az az üzenete: azt csinálok, amit akarok! Ja, és demokráciát, na, azt nem szeretnék..Pont nem érdekel a társadalom véleménye, a külvilágról nem is beszélve. Az a Köztársasági Elnök, aki az egyik legfontosabb jogosítványáról azonnal lemond...
4. Domokos azért gáz, mert ő volt, aki a klf. költségtérítéssel handlézott. Plussz azt is igyekezett gyorsan közölni, h az ő 19 m végkielégítése, na, az tök rendben volt. Most erre nem is szeretnék jogászi érveket hozni, ez egyszerűen az, ami, nem nagyon kéne védeni.
5. Nagyon csinos az érvelés, mekkora felhatalmazás, azt teszünk, amit akarunk..
Amikor a Horn-kormány hatalomra került, koalícióra lépett az SzDSz-szel, 2/3 volt. Akkor ők európai módon politizáltak: korlátozták magukat, kijelentették, h nem módosítják az Alkotmányt, a Fidesznek, aki akkor töredékpárt volt, a számarányától eltréő módon nagyobb helyet adtak a bizottságokban...

Nos, tisztelt Uraim és Hölygeim, ez volt az utolsó lehetőség, h ne Balkán legyünk. De aztán nyert a Fidesz, (nem volt hálás, sem európai) jött a csonkakuratórium stb. sikerült visszaverekednünk magunkat Ázsiába.
Értem Önt, rendben van, ezt akarták. Egy baj van, én gyűlöltem a Kádár-rendszert, és megfogadtam 90-ben, soha többet! Ezen leszek, nekem nem fognak még egyszer egypártrendszert letolni a torkomon.
Ja, nyugodtan regisztráljanak a gondolatrendőrégükön...
süti beállítások módosítása