Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:45

Miután az elmúlt hetekben a Fidesz – a Jobbikkal szoros versenyben - minden alkalmat megragadott, hogy elverje a port a választásokat elvesztő és olykor megroppanni látszó szocialistákon, ma az ellenzéki párt államfő-jelöltjének kormánypárti meghallgatásán már-már nagykoalíciós meghittségben üldögélt egymás mellett Lázár János és Lendvai Ildikó. A románc ráadásul a szavakig is kitartott: a fideszes megszólalók egyenesen alkalmas jelöltnek minősítették az MSZP választottját; hirtelen nem is emlékszem, hogy ilyen utoljára mikor fordult elő. Hogy is van ez?

(Fotó: MTI)

Azt javaslom, hogy először is gondoljuk át, majd vessük el gyorsan azt a lehetőséget, hogy kizárólag a jelölt személye csalogatta elő az üléstermi békegalambokat. Bár személyes tapasztalataim ellentmondani látszanak a Fidesz mindig mindent tökéletesen megtervez és fegyelmezetten végrehajt toposznak, egy ilyen nagy figyelemre számító, médiaképes ügyben azért okkal feltételezhetjük, hogy nem a kiszámíthatatlan véletlen vagy a pillanat hatása dönt. Márpedig ha elfogadjuk, hogy a kormányzó párt tudatosan volt meglepően barátságos és szokatlanul kedves, akkor érdemes talán azt is átgondolnunk, hogy vajon mit szeretett volna ezzel a gesztussal üzenni.

Innentől a találgatások világába lépünk, mégis azt feltételezem, nem járok messze a valóságtól, ha azt gondolom, hogy a párt mai viselkedése összefüggésben lehet az elmúlt napok kritikáival és támadásaival. Ezekben az ellenzéki megszólalók - mindhárom párt soraiból - erőszakosságról, erőpolitikáról és túlhatalomról beszéltek, és felhívták a figyelmet a győztes mindent visz logika veszélyeire. S bár a kormánypárti reagálók rendre lesöpörték ezeket az érveket, nagyon úgy tűnik, ez nem jelentette azt, hogy süketek és vakok is lettek volna velük kapcsolatban.

Az előző bejegyzés kapcsán, amikor a Fidesz számára is hasznos gesztusok lehetőségéről írtam, többen naivitással és/vagy vágyvezérelt gondolkodással vádoltak. Lehet, hogy amúgy igazuk van, a párt mai viselkedése mégis azt az érzetet kelti, mintha a kétharmados többségben lévők is tudnák, hogy – ahogy ezt már korábban írtam - szűk az ösvény a határozottság és az érdekérvényesítés, valamint az erőszakosság és akarnokság között.  Természetesen szó sincs megváltozott politikáról vagy átértékelt viszonyról, egyszerűen csak a Fidesz is látja, hogy időnként jó egy kis lágyság is a keménység mellett. S ha tényleg ez kell, – a Fidesz nézőpontjából tekintve - valóban egyszerűbb egy délután megszeretgetni Balogh Andrást, mint megválasztani újabb öt évre Sólyom Lászlót.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr292102481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aranyérmes államfő 2010.06.23. 12:56:35

Már éppen elhatalmasodott rajtam a Fidesz-fóbia és egy dörgedelmes írást akartam készíteni, hogy lássuk, hogy micsoda ördögtől való ötlet az, hogy köztársasági elnöknek a kormány jelöltjét szavaznák meg, amikor eszembe jutott, hogy ez általában így szo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legoneni 2010.06.23. 11:48:16

Megköszönném, ha valaki okosan elmagyarázná nekem, hogy mi értelme volt a kb egy hónapos OGY elnökségnek??? Szegény Schmitt P. kénytelen volt erre a rövid időre bevágni a OGY működését meg a szabályokat :-)))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 11:48:22

@ursus artos:
Affenébe én elfelejtettem megmondani neki, amikor áprilisban felhívott, hogy menjek szavazni.
Na, nem baj, majd ősszel jól eligazítom a választások előtt, amikor hívni szokott.
Tudod : Üdvözlöm, Orbán Viktor vagyok...

ursus artos 2010.06.23. 11:49:34

@manyike: tábor és párt nem ugyan az.
Nem tele van, hanem van.

ursus artos 2010.06.23. 11:51:20

@simonmondja.: nekem azt mondja szevasz, mi a pálya?

Ordnassac 2010.06.23. 11:52:14

@Diocles: attól, hogy mások hülyék voltak korábban, nem kell a Fidesznek is arra a szintre süllyednie vagy ez kötelező? Nem az mutatja valaminek/valakinek a kiválóságát, hogy kevésbé rossz(at jelölünk) a potenciális rosszabbak helyett.

Persze önnyugtatásnak egész jó megoldás: "még mindig kevésbé rossz, mint Kovács L. és Morvai lett volna" <--- bár ennek amúgy realitása sincs jelen körülmények között.

Annyi lehetőség lett volna megfelelőbb embert keresni erre a jobboldalon, ez pedig akár a mostani közegből is kijöhetett volna.

ursus artos 2010.06.23. 11:52:48

@legoneni: például az, hogy az országgyűlésnek kell, hogy legyen elnöke. Ez így működik.

Ordnassac 2010.06.23. 11:54:20

@panelburzsuj: fogalmazzunk így, az események felülírták a poszt tematikáját. ;-)

Amúgy az általad idézett mondatot tartalmazó képkockák megvannak magyarul is valahol a YouTube-on. :-)

Ordnassac 2010.06.23. 11:55:03

@ursus artos: lehetett volna már ab ovo mást jelölni. Pl. Kövért. ;-)

ursus artos 2010.06.23. 11:56:44

@simonmondja.: hát ez örökre titok marad.

Ordnassac 2010.06.23. 12:00:48

Vajon mit csinál a Jobbik és az LMP kedden?

CSENDES 2010.06.23. 12:04:03

@Ordnassac: Szerintem pedig nem szabad elveszíteni a reményünket. Pl.Szíjjártó nem azt mondta, hogy OV megüzente, S.P. lesz a KE, hanem azt, hogy SP-t javasolja KE-nek.
Egy demokratikus pártban az ajánlás és az utasítás más kell hogy legyen.

Csak van/vannak olyan személy(ek), akik nem teljesen hülyék?

Hiszen a frakcióvezető pont tegnap mondta, hogy nem akarják tehetségtelen pártkatonákkal feltölteni a posztokat. Vagy netán hazudott, uram bocsá tévedett??

ssi 2010.06.23. 12:07:19

@ursus artos:
oké, bocsánat
akkor a Fidesz pártjában vannak "jellemtelen, bűnöző emberek" is

ezzel nincsenek egyedül, ilyen a világ

azt írod: "1998-ban elkövette azt a hibát, hogy nem tisztította meg a sorait"

azóta eltelt jó 20 év, az emberek sokat változnak ennyi idő alatt
ezek szerint, akikre Te gondolsz, vagy ismered is őket, azóta se változtak?
azért tartod hibának, mert van hatalmuk is, vagy erre nyomulnak?
megosztod velünk, hogy számodra mitől jellemtelenek és bűnözők?

Ordnassac 2010.06.23. 12:07:30

@CSENDES: Lázár azt is mondta már, hogy a Fidesz frakciója Orbán frakciója.

Amúgy meg ez a naivitás. ;-) Gondolod, hogy szembemennek majd a saját elnökükkel?

török gábor 2010.06.23. 12:08:40

vajon miért nem jelentek meg még közvélemény-kutatások a jelöltek támogatottságával kapcsolatban? vagy elkerülte a figyelmemet?

CSENDES 2010.06.23. 12:08:43

@CSENDES: Merthogy e személy pártkötődése és tehetségtelensége számomra nem kétséges. Még egy MOB-ot sem tudott elnökként képviselni.

panelburzsuj 2010.06.23. 12:08:46

@CSENDES:

Te tévedsz. Palibá mér lenne tehetségtelen pártkatona?

Nagyon is tehetséges pártkatona. Különben vitte volna ennyire?

legoneni 2010.06.23. 12:10:45

@ursus artos:
persze, persze, de gondolom Schmitt már akkor is esélyes volt, egyszerűbb lett volna, ha mást (aki most következik) választanak már akkor OGY elnöknek

panelburzsuj 2010.06.23. 12:12:38

@török gábor:

Mert megrendelés híján el nem készült felmérést nem való közzétenni.

Ott még nem tartunk a történetben.

Ordnassac 2010.06.23. 12:13:03

@török gábor: annyit találtam, hogy a Medián legutóbbi felmérésében Schmitt is szerepelt már:

www.median.hu/object.2756bd5b-76fe-4b03-95b9-2cc21601b1b1.ivy

CSENDES 2010.06.23. 12:13:51

@Ordnassac: Jó, akkor elveszítem a csüggedésemet is....:)))

Ordnassac 2010.06.23. 12:14:15

@Ordnassac: idézet a kutatásból:

"A huszonöt legismertebb vezető politikus listája élén (a miniszterelnököt megelőzve) Sólyom László áll 64 százalékos támogatottsággal. Az államfő legnagyobb részben éppen a Fidesz szavazóinak köszönheti népszerűségét (80 százalékuk szívesen látná őt fontos politikai szerepben)."

CSENDES 2010.06.23. 12:15:46

@panelburzsuj: Szerintem a tehetségtelen nem a pártkatonaságra vonatkozott és pártkatonabeli-tehetségét én nem vontam kétségbe.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 12:17:07

@török gábor:
Mert szóbeszédre nem dolgozhatnak a közvéleménykutatók.
Mostmár meggyütt a levél, bevésik a legnagyobb rublikába a Schmittet és holnapra lehozhatják a lapok.

ssi 2010.06.23. 12:19:16

ha sok a taktikázás a világban, minden gyanús lesz

közvélemény-kutatás: alternatívák, de amúgy fogalmam sincs a háttérről
- kormánypártiak eredménye lesújtó lett
- a nem kormánypártiakat ki szokta felkérni?
hogy működnek egyáltalán?

lüke 2010.06.23. 12:21:59

@CSENDES:
ezt osztom
bár a demokráciához nincs köze a nyaralásnak

lüke 2010.06.23. 12:27:03

@simonmondja.:
s te s mi
már ma:)
ez a demokrácia

lüke 2010.06.23. 12:27:50

@QQCS:
meg a habsburg királynőké, mert olaszos

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 12:31:17

@lüke: Mostanában olyan sokmindent hívnak demokráciának, hogy csak úgy kapkodom a fejem.

lüke 2010.06.23. 12:33:01

@panelburzsuj:
mintha egy családból lennénk:)

Zoltchy (törölt) 2010.06.23. 12:37:34

@török gábor:

Ki adna pénzt azért, hogy megtudja, hogy az lesz, amit a Felhatalmazott akar?

panelburzsuj 2010.06.23. 12:38:09

@CSENDES:

Ne szívd mellre. Palibá tökéletesen alkalmas lesz arra, amire a megbízói szánják.

A becitált HetiVálasz cikket nem sokan olvashatták a t. jelenlevők közül, az ugyanis nagyon világosan kifejti, hogy a forradalmi kétharmad minden további nélkül akár teljesen kiüresíthette volna az elnöki jogosítványokat, és az így abszolút díszpintyesített funkcióba jelölhetett volna kevésbé megbízható polgártársat is - akár még a most megunt favoritot is.

Azt már én teszem hozzá, hogy bolond lenne a Fidesz egyetlen olyan poszt "erejét" is csökkenteni, amit kétszeresen is tud hasznosítani: praktikusan erővel elfoglalja, formálisan meg demokratikus fügefalevélként viseli.

lüke 2010.06.23. 12:39:45

@Ordnassac:
hallgass a szívedre szavazz a fideszre:)

Zoltchy (törölt) 2010.06.23. 12:40:08

@simonmondja.:

Demokráciának azt nevezik, ami a nyilatkozó politikai érdekeinek megfelel. Sok, sok, persze, de hát többpártrendszer van. Azelőtt csak egy dolgot neveztek demokráciának.

Ordnassac 2010.06.23. 12:41:04

@lüke: ez volt ugye az 1990-es szlogenjük? ;-)

[nick] (törölt) 2010.06.23. 12:42:47

@panelburzsuj:
a konspirációs teóriák gyártói szerint schmittet két évre választják, és utána orbán fog átülni. a soros elnökségben akar csak részt venni. és utána államelnök akar lenni.

lüke 2010.06.23. 12:45:35

@[nick]:
csak?
arra a kis időőre----------minek ez a cécó

bigapples 2010.06.23. 12:46:24

@Ordnassac: Schiffer a legnépszerűbb ellenzéki? szegény Demszky, nem fair, most, hogy Gyurcsányt és Kókát levették a listáról, rögtön az utolsó helyen áll.

@lüke: Samaranch nimbuszát anno egy "vesztegetési" botrány tépázta meg, az olimpia helyszínek kijelölésekor ajándékokkal, NOB tagok gyerekeinek adott amerikai egyetemi ösztöndíjakkal, néha direkt módon pénzért vették meg NOB tagok szavazatait. Schmitt ekkor szorult "háttérbe" a NOB-on belül és lett valamilyen jelentéktelen ágazat felelőse, esélytelenül, hogy NOB elnök lehessen, pedig bevallottan ez volt a célja.

@Diocles: Nem az a gond, hogy a kádári rendszerben nyomult Sőt nekem az sem gond (bár nem tartom szerencsésnek), ha egy fideszes pártembert jelölnek KE-nek. De az akkor legyen már fajsúlyos emberileg és politikusként is. Nekem Schmitt egy operettdiplomatából lett operettpolitikus akiből most operett köztársasági elnököt csinálnak. Én már a 2002-es főpolgármesteri jelölését is hibának tartottam.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 12:47:49

@lüke:
két hónapra házelnök, két évre államelnök. schmitt "mindentvállalok" pál imidzsébe ez tökéletesen beleillik. ez persze csak egy konspirációs elmélet. ami vagy igaz, vagy nem.

porfelhő 2010.06.23. 12:48:32

Ha a hír igaz, és SP. lesz a közt. elnök akkor a tegnapi kommentemben nem is tévedtem olyan sokat. Legyen szíves mondja már meg valaki, hogy demokrácia van?

lüke 2010.06.23. 12:48:45

@Zoltchy:
az én életemben MO-n mindig így volt:)
népit is hozzátették:)
mázli ,ha láthatsz mást is:)
de az autoriter vezető sajna megmarad,
demokrácia ide vagy oda
és ezt sokan elfeljtik

lüke 2010.06.23. 12:50:27

@bigapples:
nekem mondod(Sp.o szegény ország)
majd nézd meg a Schmitt lányok iwiwes képeit..................

lüke 2010.06.23. 12:52:42

@bigapples:
szegény:)
na ja ,már ,ami a képességeit illeti :
a Váliban is ez volt a hír, meg a JTK-n is:)

legoneni 2010.06.23. 12:52:58

Orbán Viktornak csak akkor érné meg átváltani a közt. elnöki posztra, ha az nagyobb respekttel és hatalommal járna. Pillanatnyilag a min. elnökség jobb pozíció.
De, a kétharmad elég ahhoz is, hogy átírják a szerepköröket??? Hogy nálunk is pl. amerikai típusú elnöki rendszer legyen?

panelburzsuj 2010.06.23. 12:53:32

@[nick]:

Ez az államfőség is csak ugyanolyan fényerőszabályzós állás, mint az összes többi kétharmaddal vezérelhető poszt. Megfelő embernek a megfelelő helyet. Palibácsinak pont jól áll ennyi tennivaló, Orbánnak majd följebb csavarjuk a potmétert.

Diocles 2010.06.23. 12:53:42

@Ordnassac:

hm, vagyis Schmitt már most is a harmadik legnépszerűbb magyar politikus a Medián szerint, annak ellenére, h Sólyom befolyásos szekértolói nem győzték lefikázni a sajtóban az elmúlt hetekben.

lesz ez még jóval magasabb is, ha a női lapokban bemutatkoznak a lányai, a sportlapokban az unokái, stb.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 12:54:08

@porfelhő:
ez a nemzeti együttműködés rendszere. ;-)

ez a vicc jut erről eszmbe:
két ember ül a vonaton, az egyik megkérdezi:
-- ez itt már dunakeszi?
mire a másik kinéz az ablakon és ezt feleli:
-- nem ez még duna füszért.

lüke 2010.06.23. 12:56:23

@legoneni:
igen
csak nincs elég dúshajú
Kövéren kivül:)

fulemule9 2010.06.23. 13:04:26

@Ordnassac: A képet megnézve rájöttem, hogy nem is annyira a a köztársasági elnök lesz a nagy szégyene az országnak.

porfelhő 2010.06.23. 13:05:47

@török gábor: Mit kutakodnának, ha már előre eldöntötték, nem kell SL. nem kell más sem, SP. lesz. És kész.

fulemule9 2010.06.23. 13:05:56

@török gábor: Ó, Gábor! Mrázék bármikor előrántanak egyet!

bigapples 2010.06.23. 13:06:13

@Diocles: igen, értem én is, hogy lehet belőle egy népszerű celebet csinálni KE-ként, a Fideszes Árpi bácsit. De őszintén szólva én többet várok el a magyar államfőtől, mint hogy az ország kedves sportos nagypapája legyen.

Ordnassac 2010.06.23. 13:07:19

@Diocles: Szili is elég népszerű volt (a többihez képest) OGY-elnökként.

Az meg szerintem nem feltétlenül szükséges, hogy egy köztársasági elnök népszerű legyen. Hiteles legyen inkább. Ez Schmittnél azért megkérdőjelezhető...

fulemule9 2010.06.23. 13:08:59

@panelburzsuj: A feladat végrehajtásához nincs is szükség a poszt kiüresítésére. Így is lehet távirányítással működni.

panelburzsuj 2010.06.23. 13:16:49

@fulemule9:

Egészen pontosan úgy nézett ki a helyzet, hogy a Fidesz szabadon turkálhatott az étlapon, hogy kiüresített posztra akar-e "függetlenebb" államfőt, vagy a mostani felszereltséghez egy "együttműködőbbet".

Technikailag nyilván sokkal egyszerűbb beülteni a kész helyre egy megfelelő "palit", mint hosszas procedúrával kiszavazgatni a törvényekből a nemkívánatos államfői jogokat.

Az meg talán evidens, hogy több fügefalevél jobban takar.

Hóember 2010.06.23. 13:20:46

Hehe... én a címről egyből arra asszociáltam, hogy ezek a galambok tőlük szokatlan módon még a héten sólymot fognak enni vacsorára! ÉS lőn! :)

panelburzsuj 2010.06.23. 13:22:35

@Ordnassac:

Megnézted a népszerűség definícióját?

"szívesen látná fontos politikai szerepben"

Nkem erős kétségeim vannak, hogy keresztrejtvényben erre a meghatározásra tömegek kezdenék pont az körmölni, hogy: n- é - p- s- z- e- r- ű- s- ...

ssi 2010.06.23. 13:23:44

OFF OFF
A Tál család.

Egy templom hirdetőtábláján a következő olvasható:
Tudjátok, hogy a Tál család hány tagja tartozik a
gyülekezetünkhöz?

Először is az öreg Dik Tál, aki mindent irányítani akar,
aztán ott van Protes Tál bácsi és fivére Szabo Tál, akik folyton
ellenszegülnek és mindent meg akarnak változtatni.

A húguk, Irri Tál,nyughatatlan bajkeverő a két fiával, Inzul
Tállal és Molesz Tállal együtt.

Valahányszor felmerül egy új kérdés, Hezi Tál és felesége,
Vege Tál várni akar vele még egy évet.

Aztán ott van Imi Tál, aki folyton arra törekszik, hogya mi
gyülekezetünk pontosan olyan legyen, mint az összes többi.

Affek Tál néni túl sokat képzel magáról. Iker öccsei, Garan
Tál és Han Tál pedig hamis ígéretekkel próbál új tagokat csalogatni a
gyülekezethez.
De azért nem minden családtag rossz. Asszisz Tál testvér
például kifejezetten segítőkészen intézi az egyházi ügyeket.

A dúsgazdag üzletember nagybácsi, Invesz Tál anyagi
hozzájárulására mindig lehet számítani. A remek politikai
érzékkel megáldott Reprezen Tál kiválóan képviseli a
közösség ügyeit diplomáciai körökben . Az elkötelezett Agi
Tál nővér élen jár a térítésben. Medi Tálhoz bármikor
fordulhat átgondolt és megnyugtató tanácsért, a
szertartásokon az egyházi énekeket pedig Kán Tál dalolja, zenész fivére
Trombi Tál (a kamasz Mu Tál átmenetileg nem énekel vele.)

Sajnos a múlt év során három családtaggal is kevesebben
lettünk:
két unokatestvér, Dezer Tál és Konver Tál áttért
más vallásra, a kilencven éves Exi Tál néni pedig
végelgyengülésben elhunyt."

(A világ melyik nyelve tud még ilyeneket?)

lüke 2010.06.23. 13:23:50

@fulemule9:
és a tv-ben tornásztatni

porfelhő 2010.06.23. 13:24:03

@[nick]: A vicc nagyon aranyos. Én meg már azt hittem valami nemzeti diktatura van kibontakozóban, de" ez a nemzeti együttmüködés rendszere" azon gondolkodom a kezdete vagy a vége.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 13:24:21

@panelburzsuj:
az államelnök intézményét teljesen fölöslgesnek tartom. miniszterelnök-helyettes kell szerintem. az meg már van. minek az államelnök.

szóval kezdetben göncz úgy ahogy volt valami ellensúly, de a jobberek közül sokan ma nem szeretik, mert pártkatonának tűnt azzal, hogy nem írta alá hankiss és gombár leváltását. ennyi volt a "bűne". szerintem elég világos, hogy se hankiss, se gombár nem voltak pártemberek, a mérsékeltek mdf ült a duna tévében, és a radikálok akarták az mtv-t. szóval göncz volt az utolsó, akik komolyan beintett a miniszterelnöknek. persze ezt is úgy tehette meg, hogy az akkori mdf nagyjából annyira volt elfogaott, és népszerű, mint ma az mszp. szóval csak a törzsszavazói támogatták, antall halála után meg azok se. göncz meg 80 ponttal vezette a népszerűségi listát, amikor antall 20 ponton állt. persze utána göncz már nem támadta horn gyulát, bár nem igen kedvelte, utána meg mádl teljesen szervilis volt, és szerintem sólyom is az volt, akárki akármit mond. most az oké, hogy schmitt pál várhatóan mindenkin túltesz, de utoljára göncz volt az, aki vállalt egy konfliktust, és szóval nem táncolt vissza, hanem következetes maradt. de akkor meg az a baj, hogy nem lehet kormányozni.

szóval minek kell vajon államelnök?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.23. 13:28:15

Hát, nem vagyok oda a gyönyörűségtől Schmitt Pál személyét és kiválasztásának módját illetően, de azt a szintet simán hozni fogja, mint az egész ország (?) Árpi bácsija. Megkockáztatom, tán még jellemesebb is, ha relativizálhatjuk ennyire ezt a fogalmat az összehasonlítás kedvéért. :)
Amúgy meg ír, olvas, késsel-villával eszik, nem fog fingani a himnuszok alatt és nem fog megvétózni különféle férctörvényeket. Mi a frászt akarhatnán(a)k többet egy köztársasági elnöktől?

fulemule9 2010.06.23. 13:35:29

@Hepci: Elfelejtetted, hogy itt forradalom volt! :) Ennél már lehetnénk egy kicsit igényesebbek is!

lüke 2010.06.23. 13:35:33

@Hepci:
ez a magyar közéleti elvárás,
nagyon magasra helyezted a mércét

lüke 2010.06.23. 13:39:09

off
felvidek.ma/
Ficó győzött, de lemond

panelburzsuj 2010.06.23. 13:40:22

@[nick]:

Például olyan célra, hogy legyen kit más államok fejeivel összereszteni egy-egy vacsorára vagy temetésre.

Mert ugyan vannak olyan politikusok, akik szerint ha őket kibillentik a hatalomból, akkor már rögtön a haza szorult ellenzékbe, a világnak azért még nem minden táján osztják maradéktalanul ezt a felfogást. És az ilyen helyekre célszerű olyan pofát küldeni, aki nem maga állítja magáról, hogy csakis ő lehet a nemzet egységének reprezentánsa, senki más.

Ez csak egy érv az államfőség intézménye mellett. De biztos találsz magad is még néhányat, ha néha kicsit kitekintesz a kedvenc gondolataid közül.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 13:43:23

@porfelhő:
magyarországon úgy került bevezetésre a gmk, hogy írtak egy levelet moszkvába, hogy a gyárakban meg kellene engedni, hogy a szocialista brigádok mellett alakuljanak közkereseti társaságok, hogy a dolgozók közvetlenül is érdekeltek legyenek a termelésben. mire moszkvából visszaüzenték, hogy ilyet nem lehet csinálni, mert ez már-már kapitalizmus.

és erre azt találták ki valaki (talán sárközy tamás), hogy nem közkereseti társaságnak kellene ezt hívni, hanem gazdasági munkaközösségnek. mert ebbe nem fognak belekötni. gazdasági, meg munka, meg közösség. és így lett a közkereseti társaság gmk. szóval kreatívok vagyunk abban, hogy mit minek nevezünk.

orbán a klasszikus korporációs államot akar, most azon túl, hogy a hivatásrendi államberendezkedés vélhetően nem fog fasizmusba torkollni. de mégsem mondhatja azt, hogy egy korporatív rendszer, mert arról minden műveltnek a fasizmus jut eszébe, és így lesz ez "kooperatív", így lesz a nemzeti együttműködés rendszere.

lüke 2010.06.23. 13:44:52

@panelburzsuj:
nem hiszem, hogy a NOB-ban magyarkod/hat/ott,
egyébként is a sportban nekünk:
game over

Ordnassac 2010.06.23. 13:45:41

@lüke: mármint visszaadja a kormányalakítási megbízást. Attól még marad pártelnök és ellenzéki vezér...

lüke 2010.06.23. 13:47:04

@manyike:
szerintem mindegyik, csak megfelelő mélységig kell tudni

lüke 2010.06.23. 13:49:23

@Ordnassac:
ja:)
de többsége volt,
csak nem léptt koalícióra vele senki(ld. MSZP)
úgy hogy magyarázni mindig lehet:)
ismered a Karinthys görbe tükröt:
innen nézed homorú
onnan domború

panelburzsuj 2010.06.23. 13:50:23

@lüke:

Nem is Schmitt az önjelölt haza.

Ordnassac 2010.06.23. 13:51:06

@lüke: persze, ettől még Fico nagyon is ottmarad a szlovák belpolban és messze nincs legyengülve, mint az MSZP:

[nick] (törölt) 2010.06.23. 13:53:12

@panelburzsuj:
protokolláris célra tökéletesen alkalmas a miniszterelnök helyettes. ha a miniszterelnök akadályozva van, vagy más dolga van, vagy nem olyan fontos a dolog. ő a második ember. szóval szerintem nem ilyen ellenzéki jogosítványok kellenek, hogy beleszólhatnak az államelnök személyébe, amire anno tölgyesy gondolt. (most persze nem is szólhatnak bele)

hanem például az, hogy az összes bizottság, a házbizottságot leszámítva legyen ellenzéki vezetésű függetlenül attól, hogy mekkora a kormánytöbbség. és ez látszólag rossz a mindenkori kormánynak, mert van egy erős ellenzék, viszont a politikai ellenfél konstruktivitásra van ítélve. szóval nem lehet azt megtenni, hogy mindenre azt mondják: nem. nem lehetnek destruktívak, legfeljebb obstruálhatnak. szerintem ez egy jobb módi, mint az, hogy ül a várban egy fazon, akinek meg kellene vizsgálnia, hogy most veszélyben van-e demokrácia, és akkor ennek a személyébe látszólag az ellenzék beleszólhat. kivéve, ha mégsem. szerintem maga az intézmény hülyeség. olyan, mintha a parlament öt évre választana magának egy öltönyös királyt.

lüke 2010.06.23. 13:55:11

@Ordnassac:
de nem is két ciklust vitt
igaz 29 helyett most 30 valamennyit vitt, érdekes
segítettünk neki
@panelburzsuj:
:)

lüke 2010.06.23. 13:57:27

@Ordnassac:
egy való:
ők se állnak jól a gazd.-gal
a görög segéllyel, a munkanélküliséggel,
lesz munkájuk

[nick] (törölt) 2010.06.23. 14:06:17

@lüke:
a korporatívat együttműködésnek fordítani szerintem elég furcsa. mert az a corpus azaz test szóból jön, amennyire tudom. tehát a korporatív magyarul testületi. a kooperáció pedig a latin operari igéből jön, ami ugye működés, vagy munka, a kooperáció magyarul együttműködés. de ezeknek más a jelentése, mert szerintem más a szótő. de hátha van itt egy latin szakos, vagy ugye kend orvos. mert lehet, hogy tévedek.

amikor a fidesz szövetséggé alakult, akkor kiváncsi voltam, hogy fogják őket hívni angolul. és mivel orbán anno a beszédeit közölte angolul is a honlapján elolvastam, hogy minek nevezi. szóval érdekelt, hogy mi lesz federation, alliance, coalition, union, mert ezek azért angolul mást-mást jelentenek. na most a hivatalos verzió végül az union lett. de mi szerepelt orbán beszédében?

lüke 2010.06.23. 14:08:17

@simonmondja.:
te meg az unjó támogatod
a többiek még nem tudják:)
Merkel, aki nem kormányoz, hanem sodródik az eseményekkel , most vonja el............

lüke 2010.06.23. 14:10:47

@[nick]:
orvos,orvos
de francia gimibe jártam
nem tanultam latint:)
csak azt akartam vele
hogy nem jól fordítanak sok-sok mindent,sőt politikára fordítják

tölgyes 2010.06.23. 14:10:54

@török gábor: Kedves Gábor! El tudom képzelni, hogy valaki az elveit követi. Még Önről is, de az "üzleti" kapcsolatok rontják a hitelességet.. Vagyis egy elnöki tanácsadó ne minősítsen.. ilyenkor jobb az önmérséklet.

Én a Baloghról szóló elismerő szavaknak azért örültem, mert méltó az elismerő szavakra. Személyisége pedig elnöknek alkalmasabbá teszi az elnökségre mint Sólymot Sólyom személyisége... Ha Ön mind a két embert ismeri, akkor nem kell elmagyaráznom, hogy miért... még akkor is ha nem ért velem egyet.

Még akkor is ezt írom, ha nem szoktam az elnököt anyázni.. ha politikai irányultságával jobban tudok azonosulni mint Balogh András baloldaliságával.

tölgyes 2010.06.23. 14:12:09

@Ordnassac: Mindkét urat jól ismerem. Nekem ez a véleményem.

panelburzsuj 2010.06.23. 14:12:11

@[nick]:

Pontosan olyan. Csak nem magának választja a parlament, hanem az országnak. És ezért nem célszerű egy napi kormányzási gyilkolászásba belemerült miniszternök-helyettessel letudni a dolgot. És pont protokolláris szempontból.

A demokratikus fékek-ellensúlyok egy másik tészta. Arra valóban sokan több megoldást ki lehet agyalni, mint egy államelnököt, mert a demokratikus kiegyensúlyozás belső szerkezeti megoldása sokkal kevesebb szállal kötődik a nemzetközi szokásjogokhoz.

Egyébként meg sehol nincs előírva, hogy ne lehetne akár sokkal többfelé is széttelepíteni ezeket a fékeket, vagy fordítva: kevesebb, de erősebb kézbe koncentrálni. Például egy közvetlenül választott államfőébe.

Te is tudod, én is tudom, és blog hűséges követőinek nagyrésze valószínűleg szintén tudja, hogy a magyar közjogi rendszer töméntelen esetlegeséggel terhelten alakult pont olyanná, amilyen. A Fidseznek most itt lenne a nagy lehetőség, hogy megcsillogtassa a rendszertevezői tudomyányát, de egyelőre úgy tűnik, hogy bőven beéri a talált állapotok lelegelésével.

Ordnassac 2010.06.23. 14:12:21

Közben új poszt született!

lüke 2010.06.23. 14:13:56

off
a bankoknak off:)
" svájci és a hongkongi központi bank vezére körülbelül kétszer többet keres Simornál. A fejlett országok jegybankelnökei közül az egyik legalacsonyabb az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed elnökének bére, Ben Bernanke fizetése kevesebb mint fele Simorénak.
in
Orbán Sztálingrádja
hogy a magyar újságírás miben gondolkodik:)
ki a ...nak jutna ez eszébe
www.hirszerzo.hu/cikk.orban_sztalingradja_-_nem_bir_a_fidesz_az_mnb_elnokevel.155966.html

tölgyes 2010.06.23. 14:14:20

@II.Briandrew: Bár eltévedtem volna.. azért az MNO hírei valamit megmutattak TG személyiségéből..Különbözőek vagyunk.

tölgyes 2010.06.23. 14:34:22

@török gábor: Nem olyan fontos az elnök..MERT NEM VISEL POLITIKAI FELELŐSSÉGET!

[nick] (törölt) 2010.06.23. 14:41:00

@panelburzsuj:
a miniszterelnök helyettes nem érdekelt ezekbe csatározásokba belemenni. szóval amikor navracsicsot megválasztották, akkor sokan mondták, hogy őt küldi majd orbán a csatába. csakhogy nem ezt történik, mert navracsics igazából ennek éppen az ellenkezőjében érdekelt. eljátszhatna egy belügyi diplomata szerepet. és ezzel komolyan ellensúlyozhatná a miniszterelnököt, persze tudván, hogy a miniszterelnök leválthatja. csakhogy ha nem konfrontálódik, akkor nincs miért leváltani. és a helyettestől megválni azért az nem olyan, mintha bárki mást küld el a kormányból, főleg akkor nem, ha ez a személy részt vesz a protokoll feladatokban. szóval a miniszterlnök helyettes szerintem éppen olyan lehetne, mint amilyennek az államelnöknek kellene lennie. és mellettes felelős lenne a parlamentnek, szóval lehet interpellálni. na, mindegy, ez ügyben vélhetően nem fogunk ennél előrébb jutni.

tölgyes 2010.06.23. 14:54:39

@[nick]: Egy normális seregben az alvezér nem vetélkedik a fővezérrel.. Maga az elképzelés is kimódolt és értelmetlen.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 19:03:13

@tölgyes:
békeidőben a társadalom nem hierachikus, hanem hálózatos. az alá-fölé rendelő viszonyok helyett a mellérendelők dominálnak.
süti beállítások módosítása