Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:04

Kitartó lendület – olvashatjuk a Századvég friss közvélemény-kutatási beszámolójában. Mézeshónapok – ezzel a címmel mutatja be meglehetősen hasonló adatait a Medián. De vajon mennyire példátlan, hogy három hónappal a választás után még mindig hatalmas a győztes előnye? Hogy volt ez korábban? Meddig tartott a választások után a kormányoldal vezetése?

“Sommásan azt állapíthatjuk meg, hogy a kormánypártok iránti rokonszenv csökkent, az ellenzéki pártokhoz fűződő nőtt” – ezt a mondatot az 1990-ről szóló politikai évkönyvben olvashatjuk. Az adatok azt mutatják, hogy ebben az évben szeptemberre már a tavaszi választóinak fele elhagyta a parlamenti voksoláson győztes MDF-et, s ennek a csökkenésnek a tényét az  ellenzék  (SZDSZ, Fidesz) győzelmét hozó önkormányzati választás eredményei is vitathatatlanul igazolták.

1994-ben az MSZP lényegében egész évben meg tudta őrizni jelentős, a választást követően még tovább növekvő előnyét, bár ősszel már hónapról-hónapra némi csökkenést regisztráltak a kutatók. A Szonda adatai alapján a szocialisták az összes megkérdezett körében májusban 19, júniusban 31, szeptemberben 29, decemberben pedig 27 százalékkal rendelkeztek. Koalíciós partnerük, az SZDSZ az év utolsó hónapjában 15 százalékon állt (azaz ketten együtt az összes választó 42 százalékát tudhatták maguk mögött), míg az ellenzéki pártok között FKGP (10), MDF (6), Fidesz (5) és KDNP (4) volt a sorrend.  A szocialisták aztán a következő évben, a Bokros-csomag bejelentését - pontosabban életbe lépését - követően érezhetően visszaestek, így az év második felében már fej-fej mellett haladtak a komolyan megerősödött kisgazdákkal. Az MSZP azonban – többek között koalíciós társa későbbi jelentős meggyengülése miatt - úgy veszítette el a következő választást, hogy - néhány hónapot leszámítva - a ciklus folyamán végig a legerősebb párt maradt.

1998-ban a kormányt alakító Fidesz az elején hasonló utat járt be, mint 1994-ben a szocialisták. Közvetlenül a voksolás után nagyot emelkedett, júniusban 35, júliusban 39 százalékon állt, aztán fokozatosan apadni kezdett, szeptemberben 32, decemberben 29 százalékot mutatott a Szonda adatsora. Az év utolsó hónapjában az MSZP már 25 százalékra feljött, innentől kezdve a szocialisták üldözőbe vették a Fideszt, majd 1999 nyarán meg is előzték; az év decemberében az MSZP-t már 28, a Fideszt 20 százalékon mérték. Később a legnagyobb kormánypárt visszavette ugyan a vezetést, de a legfontosabb pillanatban, a választáson alulmaradt.

2002-ben új jelenséggel ismerkedhettünk meg: a győztes szocialisták támogatottsága – nem csupán az első egy-két hónap esetében, hanem tartósan - jelentősen emelkedett. A Medián adatai szerint az MSZP az összes megkérdezett körében júniusban 38, júliusban 37, augusztusban 44, szeptemberben 40 százalékkal rendelkezett, és még decemberben is maradt 36 százaléka (ugyanekkor a Fidesz 27 százalékot birtokolt). A legnagyobb kormánypárt azonban ilyen kezdés után sem bírta egy évnél tovább az élen: 2003 nyarán a Fidesz már átvette a vezetést. Az MSZP 2005 végére kapaszkodott vissza, majd nyerte is meg a választást.

2006-ban az 1990-eshez hasonló helyzet állt elő: elmaradt a győzteshez húzás, és már a nyár végén az ellenzéknek állt a zászló. Júniusban 30:28, szeptemberben 34:22, decemberben 28:22 volt a Fidesz-MSZP meccs állása, ami két dologra is rámutat. Egyrészt, hogy a szocialisták lejtmenete már az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt megindult, másrészt pedig, hogy bár jelentősen csökkent a kormányzó szocialisták tábora, egy 2006 végén tartott előrehozott választáson még szó sem lehetett volna elsöprő, kétharmados ellenzéki győzelemről. 2007 végére 34:16 lett az arány, ez a most júliusi 12 százalékos szocialista táborhoz képest már egészen közeli adat.

Összegezve: 1990-ben és 2006-ban csak hetekig tartott a győztes előnye, és a következő választáson mindkét kormánypárt súlyos vereséget szenvedett. 1994-ben és 1998-ban az első évben csak lassú erózió történt, mindkét kormánypártnak négy év múlva esélye is volt az ismétlésre, de a választást – a további kormányzás lehetőségét - szűk különbséggel elvesztették. 2002-ben az első hónapokban jelentősen nőtt a győztes előnye, egy év múlva azonban már a két előző esethez hasonló versenyfutás alakult ki, itt azonban a következő választáson újrázni tudott a kormányoldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr22178870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.07.28. 20:25:32

@simonmondja.:
aha
széles tönkretette- vagy kihúzta a pénzt belöle- az ikaruszt s most felveszi a pénzt az újra, a piac részben megvan

lüke 2010.07.28. 20:26:53

@pannonfunk:
ez az
az osztrák Fischer ,a mezögazda , ugy lobbizott Ausztriának, hogy ihaj

mrs. white 2010.07.28. 20:31:22

@lüke: A gond nem ott van. Magyarországon Csokás doki egy kispolákkal jár dolgozni, gondolom a kocsi szinvonalának megfelelő fizetésért, miközben sorba állnak az ajtaja előtt, hogy lássák hogyan műt. Más doki dubajba ruccan ki időnként műteni. Egy betegnek elsősorban nem az a fontos gyémántokkal ékesített plazma tévés szobában gyógyuljon, sokkal inkább, hogy megoldják a baját. Ez történetesen itt megoldható a szakember gárdával, ha ehez még egy kis infrastrukturális pluszt is kap a kedves paciens, semmi akadálya hogy itt szedjék le a fejét és rakjanak helyette egy újat. Angliába azért terjedt el az általuk szuper bacinak nevezett baktérium ami miatt sorba dobják fel a pacskert, mert az egyszer használatos fecskendőket többször használták fel. Egy olyan orsszágban ahol a sokszorosát költik az egézségügyre ilyen pitiáner tételeken sporolnak és nem csak az állami kórházakban.

pannonfunk 2010.07.28. 20:31:49

@lüke: És van-e arra úniós kvóta, amit termeszteni akarnak ott? :P
@[nick]:
No nem csak termálfürdők lesznek. Ezekszerint Te még a fő koncepciót sem tudod. Meg azt sem, hogy mit lehet tenni azért, hogy ne csak a top 10 fürdő hozzon hasznot :)
@simonmondja.:
Őszintén megmondva az előző tervet nem is ismertem részleteiben, de még a megvalósítását sem. Azért abban egyetértünk, hogy szigetelésre pénzt adni értelmesebb, mint gázártámogatást adni? Csak mert ugye a szigetelés volt az első Széchenyi tervben, a gázártámogatás meg az mszp fegyvere volt a nyugdíjasszavazatok felvásárlására. Más kormányzati alternatíva meg nincs per pillanat kis hazánkban.

pannonfunk 2010.07.28. 20:35:49

@lüke: no, hát nem úgy kellene. Hanem úgy, hogy elnyerjük a pénzt. Személyes tapasztalat, adtam már be úgy pályázatot, hogy azt gondoltam, hogy de tök jó (iszonyat sok energiát feccöltem bele), és NKTH-t idéző módon hajtott el Brüsszel. Meg adtam be úgy is, hogy a külföldi partnernek volt nemzeti kontaktcentrummal kapcsolata, és hoppá, nyertünk is. Szóval ne várjatok tőlem Brüsszelt dícsérő szót, ugyanakkor meg balgaság nem kihasználni a rendszert, hanem gőgösen nyafogni idehaza...

lüke 2010.07.28. 20:37:01

@mrs. white:
lehet
-a legnagyobb bakteriális rezisztencia MO-n van, nem Angliában
Spo-ban és Portugáliában
( mert a csecsemöket és kisgyermekekt ezzel etették)
ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Antimicrobial_Resistance.aspx
-ezt a fecskendös baromságot meg ne terjeszd ,mert nem igaz

-Hangody a porc plasztikával jár ki, ö találta ki,ö lesz a Trauma igazgatója, jó személyiségü,jó szakember
-Csokás nem tudom mivel, de én Trabanttal jártam:)

nyünyüge 2010.07.28. 20:38:34

@pannonfunk:

Feltalálták a melegvizet. Szó szerint.
Ehhez nem kell új Széchenyi tervet kitalálni, számtalan helyen most is csinálják, támogatni kell ahol lehet.
Bár igen költséges dolog, mert ezek a hülye termálvizek nemcsak melegek, hanem tele vannak mindenféle kémiai anyagokkal (amik szeretik tönkretenni a mindenféle vezetékeket, ezért aztán igen drága velük működtetni a fűtési rendszereket). De övék a jövő- felőlem.

@mrs.white: külföldieknek pénzért szolgáltatni, amikor a szegény magyar ember nem tudja kifizetni a fogpotlását (vö: pfujj Bokros és Horn Gyula) és évekig vár a csipőprotézisre (vö: gyilkoságnes ?) - nem szégyellled magad ??

pannonfunk 2010.07.28. 20:45:09

@nyünyüge: Szó sincs arról, hogy most feltalálták a termálvizet. De egy országnak kell, hogy legyen stratégiája, mert különben süllyedünk lefelé. Olyan, ami jó eséllyel kivitelezhető is. (mert ugye az elmúlt nyolc évben az volt a stratégia, hogy legyenek szabadalmak, oszt majd jó lesz, eltapsoltunk 20 milliárdot regionális egyetemi tudásközpontokra, másik 100-200 milliárdot még nagyobb hülyeségekre, oszt nem lett jobb. Majd jött a Gyurcsány, hogy lesz medipolisz meg biopolisz meg nanopolisz, na ott már csak a haveri stratégiaalkotó aktakukacok markoltak fel párszázmillát, és nem lett belőle semmi).

Ehhez képest ez az új Széchenyi terv egész üdítően hangzik. Alapstratégiája a gyógyászat és az egészségturizmus, amihez még a nyersanyagunk is megvan (termálvíz). És első blikkre is látható számos hibája ellenére egy viszonylag koheres terv.

A megvalósítás persze még kérdéses.

lüke 2010.07.28. 20:45:35

@nyünyüge:
nézz meg egy osztrák, német /pl Bad Reichenhall,
www.klinik-bad-reichenhall.de/
vagy fr, olasz fürdöt
Lutzmannnburgot a határra tették, tele van magyarral
, 15 éve pusztaság volt
www.allinred.at/
vagy Bad Gasteinben a fürdö föld alatt össze van kötve kb 15 szállodával és egy chipes órával lépsz be ,fürdököpenyben

s nézd meg a Gellértben a csöveket, vagy a Szechenyiben

mrs. white 2010.07.28. 20:45:57

@pannonfunk: Úgy gondolom ez tényleg jó gondolat. Két ember típus létezik aki beteg és aki majd az lesz. Ritka az ilyen egyértelműen meghatározható piac. Akár jobb akár olcsóbb szolgáltatást tud nyújtani magyarország már nyert ügye van. Olaszoknál is váró lista van. Mi van akkor ha itt soron kívül kivizsgálják mert van rá kiépítve kapacitás. Egy beteget nem nagyon vígasztal ha fél év várakozás után megálapítják, hogy egy hónappal ezelőtt még gyógyítható lett volna.

Ordnassac 2010.07.28. 20:46:47

@pannonfunk: halk kérdés: EU-pénzhez nem kell önrész? Az honnan lesz? Nem nagyon tűnik ki a programból, de lehet, hogy én nem vettem észre.

pannonfunk 2010.07.28. 20:46:52

@nyünyüge: Hát ez a külföldieknek pénzért szolgáltatni nem menő szösszeneted mekkora baromság... Ugye Te sem gondolod komolyan?

lüke 2010.07.28. 20:47:55

@lüke:
a volt OTH épületében
ahol Surányi, Nyers, Járai dolgozott

lüke 2010.07.28. 20:50:20

@pannonfunk:
erre lenne igény
pl
protézisek beépítésére,abban jók vagyunk
Anglia, Skandinávia kb 1-2 évet kell várni

s a fogászatban is

Ordnassac 2010.07.28. 20:50:21

@lüke: óh jaj, volt főnököm férje ott valami középvezető...

pannonfunk 2010.07.28. 20:51:54

@Ordnassac: kkv-knak 25%, a másik 75% vissza nem térítendő támogatás. Hát pl. a 25%-ot adhatja a Széchenyi terv. Apró kis kavics a gépezetben, hogy az FP7 le fog járni ebben a kormányzati ciklusban és már most lobbizni kellene, hogy az FP8-nak is legyen kiemelt programja a prevenció (FP7-ben van egy zsák ilyen call)

lüke 2010.07.28. 20:52:24

@Ordnassac:
kell dehogynem kell
s az állam az AFAT 25 % egyböl elveszi ( az én pénzemböl!)

baromi nagy üzlet ez az EU-s támogatás nekik is,
ez is egy maffia a pályazat írók

jjulie 2010.07.28. 20:52:54

@Szimba:

nagyon tévedsz, van olyan párt is, amely nem kritikátlan rajongóinak köszönhette a sikerét

nem csak magyarországon, hanem sok országban is van ilyen

az orbán fokozni tudta a birkáinak pörgetését

régebben még évkig kitartott egy irányban, aztán jöttek az egyre rövidebb ciklusok, és egyéb parasztvakító lufik, mint pl. 1 millió új munkahelyet teremtünk bejelentés, majd néhányhéttel később követte a mondat második fele: 10 év alatt

most eljutott addíg, hogy egymondatba belesűríti ezt a "mondok valamit, meg azt ami miatt nem érvényes"

"Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés - jelentette ki Orbán Viktor"

tudja valaki mit akart elérni ezzel a mondattal az orbán?

pannonfunk 2010.07.28. 20:53:37

@lüke: abban egyet is értünk, hogy lenne rá igény, de miért pfuj, és hogyan jön ide Bokros meg a Konyakos Gyula?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 20:55:39

@pannonfunk:

Hát, ha ablakot árulok, vagy üveggyapotot, akkor a szigetelés támogatását akarom.
Ha gázt árulok, akkor a gázártámogatást szeretném.

De mivel egyik bizniszben sem vagyok érdekelt, nekem tökmindegy, hogy a vidéki szavazókat milyen címen tömik pénzzel.

ssi 2010.07.28. 20:56:06

már a 29 pont kihirdetésekor is
- sejteni lehetett, hogy nem az állam hozza létre az új munkahelyeket
- a kormány csak környezetet akar biztosítani - csökken a TAO + ÚSzT stb.
- az emberek önállóan oldják meg a saját sorsukat
- és ahogy olvaslak itt Benneteket az országét is,
- a gazdag a több béréből fogyasszon, a többiek meg vállalkozzanak?

a vállalkozó emberek révén kialakulhat egy országos új strukturális koncepció plusz termelődik többletbevétel?

akkor is kevésnek tartottam a csak ennyi állami segítséget, most még inkább

kíváncsian várom a fejleményeket, biztos sokat okulunk belőlük

Ordnassac 2010.07.28. 20:57:02

Néhány név, aki részt vett az anyag kidolgozásában:

Almássy Kornél
Bod Péter Ákos
Csányi Sándor
Demján Sándor
Hankiss Elemér
Kálomista Gábor
Rákay Philip
Surányi György
Andy Vajna
Vitézy Tamás

További nevek: www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100728-andy-vajnatol-suranyi-gyorgyig-akik-reszt-vettek-a-szechenyi.html

panelburzsuj 2010.07.28. 20:57:23

@lüke:

Nem a csöveken múlik. Még csak nem is a csipes órán - olyan a hírneves gunarasi fürdőben is van. (A gyógyszálló meg épp most épül hozzá - mert ezt a termálbizniszt valahogy a komcsik is tolták rendesen. A zöldségtemelő fóliákat viszont jó tíz éve elltüntették, mert ronda is volt, nyűgös is volt, meg kellett is a hely parkolónak ... )

A "hungarikum" a részletekben lakik: amikor májusban egyik napról a másikra esik a hőmérséklet 15 fokot, megindul az özönvíz, de az ablakok ugyanúgy mindenütt (öltözőben, folyosókon, medencék fölött) tárva-nyitva, és az egyik dagonyából a másikba teljes jogegyenlőségben vacogva vándorol tébés magyar és fizetős dajcs ...

Nem sorolom - de ugye tudod ?

bariga 2010.07.28. 20:57:27

Most hallottam a hírekben néhány idézett mondatot, nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy Orbánban néha meghibásodik egy chip. A proletáros, világkapitalizmusos, meg a leminősítéses szöveg egyenesen betegesnek tűnik.
A termálvíz szerintem is túl van beszélve, rengeteg szép szálloda és fürdő van , jelentős akciókkal működnek. Nyereségesen-e, nem tudom.
Zöldgazdaság remélem nem biodizelt, meg bioetanolt jelent, mert abba éppen most bukott bele fél Európa. Az egészségügy nagyon érdekes, valamit privatizálnak, vagy mit fejleszt ott az állam? Mit szólnak a szavzók ha ezt meghallják?
Az otthon teremtés nagyon jól hangzik, de remélem nem támogatott hitelt jelent megint, mert abba már egyszer belebukott az ország.
Ezeket a terveket amúgy meg KKV-k nem is tudják megvalósítani, éppen azért mert kicsik. Azoknak fejenként osztani kellene egyenlő arányban ingyen pénzt, hogy kilábaljanak az adósságokból és ne menjenek csődbe.
És akkor most milyen lesz igazából a magyar kapitalizmus? Az már látszik?

lüke 2010.07.28. 20:58:50

@pannonfunk:
sehogy ,szerencsére eltüntek a 3, 60-s kenyerükkel, most 3,6 juro egy kilo
nem fuj
fuj az ,hogy nem lobbiztak s nem lobbiznak
Ausztria mg adottsága nem jobb, s nézd meg a bgld-i és az Alsó- A
- parasztot
-birkát
-tehenet
igaz julliekém:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 20:59:04

@bigapples:

Miért, mennyi volt a CDS felár 2008-ban ?

Akkor is leminősítettek minket, de mennyivel vagyunk most följebb?

pannonfunk 2010.07.28. 20:59:27

@lüke: viszont két fajta maffia van pályázatírókból. Az egyik az, amely a fejlesztési pénzeket lehívó pályázatokra szakosodott, a másik meg az, amely a közvetlen Brüsszelbe beadott pályázatokra szakosodott. Én most itt az utóbbiról beszélek. Mert a fejlesztési alapból kapott pénzt megkapja Magyarország, és aztán jól-rosszul elkölti, a helyi maffia leveszi belőle a sápját. De ezen felül is lehet még Brüsszelből pénzeket pumpolni, na ehhez kellene a másik maffiával a kapcsolat, vagy felépítenie az országnak a saját maffijáját, izé, brüsszeli lobbistáit, milyen szép eufemista neve van ennek az ajrópúnióban...

Ordnassac 2010.07.28. 20:59:52

@pannonfunk: hááát, a vitairatban nem sok helyen látom, hogy ők adnák majd a 25%-ot (de uniós forrásról mint csodatevőről lehet azért olvasgatni benne).

jjulie 2010.07.28. 21:02:28

@pannonfunk:

"A megvalósítás persze még kérdéses."

neked

ha jól értem, te azzal hozakodsz elő, hogy ennek a fidesznek van épkézláb gazdaségi programja?

amiről annyit lehet elmondani: "ha jól csinálják, sikeresek lesznek"

bravó

lüke 2010.07.28. 21:02:36

@panelburzsuj:
csöveken a technologián, hogy tartós legyen, nagyon nagyon sok múlik, az infrastruktura fontos
a parkolóval kell kezdeni:) meg az úttal
és szépen sorba
a mélyépítés se olcsó!
túl vagyunk langyos fürdövizezve:)
lex takinéni is kell!

Ordnassac 2010.07.28. 21:03:32

@bariga: "Az egészségügy nagyon érdekes, valamit privatizálnak, vagy mit fejleszt ott az állam?"

Az egészségipar nem egyenlő az egészségüggyel. A vitairat előbbiről beszél (gyógyszeripar, műszerek, felszerelések, rehabilitációs eszközök stb.).

lüke 2010.07.28. 21:04:50

@pannonfunk:
ejro
ajrópa
van aki eropának mondja
de unjó
s nics egy müvelt fr. se ,hogy öropién lenne

panelburzsuj 2010.07.28. 21:04:58

@Ordnassac:

(No lám: te se kódexmásolgatod kézzel a szép hoszzú névsort az eredetiből, hanem megvárod a kopipésztkész kivonatatot ... :)

bariga 2010.07.28. 21:05:41

még kérdeznék valamit, hány új KKV-nek kell ahhoz alakulnia, hogy legyen egy millió új munkahely? és mit fognak ezek gyártani?

pannonfunk 2010.07.28. 21:06:09

@simonmondja.: nekem meg, mint becsületes adófizetőnek nem mindegy. Mert a szigetelésre egyszer kell beruházni és megtérül, a gázártámogatás meg ablakon kidobott (hőként kieregetett :) ) pénz. De ha ennyire cinikus vagy egy országgal szemben, akkor szerintem nem veled fogok gazdasági tervekről beszélni....
@bariga:
Meg van említve a bioetanol is, kiszúrta a szememet első blikkre. De van szélenergia is. A biodízel nagyságrendekkel jobb, mint a bioetanol, ne mossuk össze a kettőt. Meg vannak energianövények is említve, ami sokkal jobb technológia, úgyhogy vannak biztató elemek is benne.

Ordnassac 2010.07.28. 21:06:19

@Ordnassac: illetve gyógyturizmus, bioélelmiszer-ipar, nanotechnológia stb.

mrs. white 2010.07.28. 21:07:19

@nyünyüge: Biztos bonyolultan hangzik de mi van, ha xarásig termeljük a kíváló orvosokat akik gyakorlóként és pályakezdőként, de már hála az oktatás és feltételek szinvonalának a nyugdíjasokat stb gyógyítják. A pályán pedig tapasztalattal tudással és idővel haladnak a mérgdrága luxusellátásig több szinten, amiből finanszirozzák az alacsonyabb még gyakorló oktató szinteket stb. Itt nem arról van szó, hogy ez holnap már működik. Adott esetben 10-20 év alatt felépített rendszer is lehetne. Viszont megvan a nagy előnye, hogy nem esik a technikai haladás áldozatává mint egy szalagos magnó, nem másolják le a kinaiak és árulják két héttel a megjelenése után tizedannyiért, nem fogy el benne az a nyersanyag aminek nem is vagyunk birtokába. (Na jó termálvíz az necces kb annyí van belőle mint izlandnak, abból még lazán az összes fűtést ki lehet váltani) Szóval egy viszonylag kiszámítható folyamatosan bővűlő piacról beszélünk ahol a hozzáadott szellemi kapacitásnak hála igen magas haszonkulccsal lehet dolgozni. Ez minden marketinges és vállalkozó álma.

[nick] (törölt) 2010.07.28. 21:08:01

@pannonfunk:
az esetek döntő többségében annyi történik, hogy lehívják az uniós forrást, jó esetben befizetik az áfát, és ezt pénzt az üzemeltetés a következő évben el is viszi. mivel ezek állami beruházások, a nyereség a pénzköltésből származik ,és nem lényeges megtérülés. szóval az új széchenyi terv ugyanaz, mint a nagy dérrel-dúrral beharangozott új magyarország terv. euro milliárdok kidobálása az ablakon.

lüke 2010.07.28. 21:08:46

@Ordnassac:
ez a régi kézi vezérlésü
Medicor- rtg gépek-, Fok-Gyem, Omszöv etc álom
digitális szubfrakcionizált Co2-s angiográfiá idején, hmmm

ki vagyunk itt is szorítva,
protézis gyártó verseny van:)

nyünyüge 2010.07.28. 21:09:15

@pannonfunk:
Talán hiányzott néhány idézőjel, hogy érthetőbb legyen.
Vagy nem olvastál még olyasmit, hogy micsoda dolog az, hogy rendes magyar ember, több évtizednyi munka és járulékfizetés után hogyan kerülhet hátrébb egy várólistán, mint egy fizetős beteg?
Vagy hogy miért kap jobb ellátást Hévizen, Sárváron, Balfon, ... az osztrák, német TB által rehabra küldött, mint a magyar?
(Közben egyébként a Sopron Kismartonnal közösen pályázik a kórháza bővítésére, felújítására az EU-hoz. Nagyon helyesen, mert erre van az előre, nem a különutas politika felé.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 21:10:06

@Ordnassac: Az nagy üzlet. Főleg akkor, ha az orvoslátogatók lefizetik az orvosokat, hogy írják fel az új hallókészüléket, vagy hintacipőt TB-re, vagy közgyógyra.
Akkor az egész eü-biznisz nagyon jól fog prosperálni addig, amíg a TB kassza bírja. Aztán ha nem bírja, akkor jönnek a gondok.

bariga 2010.07.28. 21:13:27

@Ordnassac: aha, értem, ebben tényleg van fantázia, talán a gyógyszert kivéve. Az nagyon drága, kutatás-és tesztelés igényes. A magyarországi gyógyszer és intermedier gyártók kevés kivétellel nagy multik kezében vannak, francia, izraeli, indiai, dán csoportok főleg. Elég stabilan működnek.

pannonfunk 2010.07.28. 21:13:32

@Ordnassac: wow, nem jutottam a pdf végéig, pedig tényleg ott van a teljes lista. Ezek szerint a nemzeti technológiai platformok nem voltak benne, mert a legjobb platformok vezetőit nem látom a listán. Pedig kár lenne, ha már 600 millát vagy mennyit eltapsoltunk stratégiafejlesztésre, akár megkérdezhetnénk őket is, vannak ott is a fidesszel szimpatizáló neves emberek és még elég értelmes munkát is végeztek...

[nick] (törölt) 2010.07.28. 21:16:04

@Ordnassac:
az egészségipar egyenlő az egészségüggyel.
te egészségügynek a betegügyet hívod.

Ordnassac 2010.07.28. 21:16:51

@panelburzsuj: nem teljes a kopipészt, csak idézgettem neveket. ;-)

De van még: Domokos László (nem lepne meg, ha a mostani ÁSZ-elnökről lenne szó), Kovács Árpád (elődje?)

Botos Katalin, Chikán Attila, Csath Magdolna, Gazsó Ferenc, Gógl Árpád, Hamecz István, Járai Zsigmond, Kaderják Péter, Klighammer István, Kopátsy Sándor, Kopp Mária, Lentner Csaba, Magyar Levente (Jászberény volt SZDSZ-es polgármesteréről lenn szó?), Pálinkás József, Széles Gábor, Tellér Gyula. Simicskó István vajon hogyan került képbe? Hadügyi logisztika?

Ez pedig csak még egy kivonatolt névsor. (Többieknek: a teljes névsor a doksi végén található.)

Ordnassac 2010.07.28. 21:17:47

@[nick]: az eü a betegügy és az egészségipar együtt, aztán lehet, hogy én gondolom rosszul.

jjulie 2010.07.28. 21:18:21

@bariga:

blöff az egész ember, és blöffre blöff, hátha kihúzza a következő, őszi választásokig

Ordnassac 2010.07.28. 21:18:51

@simonmondja.: utána még kiegészítettem a listát, amit jobban előtérbe is helyezett a vitairat (gyógyturizmus és társai).

panelburzsuj 2010.07.28. 21:19:05

@lüke:

Takinéni? Ugyanmá!

Tíz-tizenötfős öreglegénység húzgálja föl-le a szekrényes öltözőben a föl-lehúzgálnivalót, mindeközben bájos sziréni csevej a légben. És a padra felállva megpillantasz három huszonéves gráciát, akik dévaj mosollyal törlik a port a szélső szekrénysorról - delelőtt tizenegykor.

Vagy az esti műszakhoz akarták dologidőben összefusizni a kuncsaftot, és a porrongy csak álca volt?!? :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 21:19:40

@pannonfunk:
A cinikusoktól óva intett a Viktor.
De hát honnan veszed, hogy egyszer kell kifizetni és akkor az megtérül ?
Most épp az azbesztszigetelést cserélik mindenhol, mert ahol azt tettek föl, ott rákosak lettek a lakók.
A szigetelők sem hülyék, hogy örökre jóra csináljanak valamit.
És akik fölveszik az ablakra a pénzt, azok még több ablakos, még nagyobb házakat építenek, hogy legyen mit kifűteni az importgázzal.

Ki van ez találva.

jjulie 2010.07.28. 21:19:53

a minisztereinek, meg a minisztériumainak nem nagyon hallani a nevét sem, csak a matolcsyt

most már szóvivő sem kell neki

bariga 2010.07.28. 21:20:48

@pannonfunk: bocsánat, nem olvastam el alaposan. Magyarországon most ment csődbe két biodizel gyártó, MOL épített magának egyet, ami jól működik , nem kell több. A bioetanol talán még nem fuccsolt be teljesen, csak nincs mivel etetni. Mert vagy a gyár eszi, vagy az állatok, vagy az ember mármint az alapanyagot.
A szél az jó, már ha fúj, most sok ilyen új ketyerét láttam az M1 mellett, de nem mindig forogtak. Bár lehet, hogy ki voltak kapcsolva?

török gábor 2010.07.28. 21:23:51

@Szimba: ma kertszépítés volt a fő program, le vagyok maradva...

Ordnassac 2010.07.28. 21:25:26

hvg.hu/gazdasag/20100728_uj_szechenyi_terv

A kép utáni 4. bekezdéstől az ellenzéki és más reakciók. Előbbiek nagyon kivonatolva.

pannonfunk 2010.07.28. 21:25:48

@[nick]: vagy igen, vagy nem. Lehet az is az álláspont, hogy a fidesz kormány is azt fogja csinálni, amit az előző kormány, és tökmindegy. Meg lehet adni egy esélyt is, hogy talán nem. Mindenesetre van stratégia, és nem is hülyeség. Az előző kormányról nem lehetett elmondani, hogy lett volna értelmes stratégiája.
@simonmondja.: De ha idejön a külföldi a termálfürdőbe, és neki írjuk fel, akkor már a külföldi biztosító kasszáját csapoljuk meg és az sokkal jobb üzlet :)
@nyünyüge: Hát kapjon a magyar is -- ingyen és azonnal. Fejlesszük a kapacitást, a magyar kezelését meg a külföldi kezelésének a profitjából finanszírozzuk... Hm?
@bariga: és ha itt vannak, magyar munkaerőt is alkalmaznak. Az is jó nekünk, ha van pár ezer kutató Magyarországon nyugat-európai fizetéssel. Itt adózik, a fizetését itt vásárolja el és lesz belőle ÁFA bevétel, és nem megy külföldre, nem lesz munkanélküli. Jöjjenek még többen. Amire megvan az esély, ha látják, hogy hosszútávú és megvalósuló stratégiája van a kormánynak...

pannonfunk 2010.07.28. 21:26:55

@lüke: Konyakos Gyuszi mondta mindig ajropunónak jópár konyak után :)

[nick] (törölt) 2010.07.28. 21:29:26

@pannonfunk:
ha egy lakóház szigetelése ténylegesen megtérül, akkor miért kell hozzá vissza nem térítendő állami támogatás? biztosítson hozzá jelzáloghitelt az unió, és utalja ki a pénzt a non profit városi bankfiók. ehhez nem kell állam. ehhez az unió kell, és a városok.

a vissza nem térítendő állami támogatás rendszerint a soha meg nem térülő beruházás szinonimája. csak most nem az mszp, hanem a fidesz fogja a pénzt eltapsolni. mert onnantól kezdve, hogy támogatják a szigetelelést a kereskedő árat fog emelni, de a gyártó is árat emel, és a végén a bank lenyeli a többletet. a támogatások mindig oda koncentrálódnak, ahová a töke koncentálódik. de ez nem szabad versenyes kapitalizmus, hanem egy eredeti tőkefelhalmozás nélkül iparosodott feudalizmus.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 21:30:54

@pannonfunk:
Hát, ha a külföldi biztosító is jó ötletnek tartja, akkor felírhatjuk a külföldinek a termálfürdőnket.
Ehhez olcsónak kell lennünk, mert drágák náluk is vannak.

pannonfunk 2010.07.28. 21:31:52

@bariga: Azért a helyzet nem olyan egyszerű, hogy a biodízel jó a bioteanol nem. Az sem mindegy, hogy miből gyártod a biodízelt, repcéből vagy szójából esetleg algából. Az egyik jobb, mint a másik, a harmadik meg a legjobb lenne, ha lenne kidolgozott technológia. Meg a helyszín sem mindegy, pl. itthon nem lesz nyerességes biodízel kókuszpálmából, de van olyan ország, ahol igen.

Bármilyen meglepő, 200 oldal nem elég, hogy ezekről részleteiben írjanak...

[nick] (törölt) 2010.07.28. 21:35:44

@pannonfunk:
nézd, maga a rendszer rossz. ha részt vennék ebbe a széchenyi izében valószínűleg engem sem érdekelne, hogy megtérülne a beruházás vagy sem. hanem úgy gondolnám: minél gyorsabban kell minél több pénzt elkölteni. ami, vagy megtérül, vagy nem. feudális logika.

a másik meg a kapitalista felfogás. hogy ott van egy szereplő: a bank. amelyik kikényszeríti a megtérülést. most a probléma, hogy bankoknak már rég nem a piaci beruházások hitelezéséből van a profitjuk, hanem az állam mérhetetlen hiteligényének finaszírozásából.

bariga 2010.07.28. 21:39:06

@pannonfunk: 21:25-kor
Teljesen egyetértek

mrs. white 2010.07.28. 21:39:20

@simonmondja.: Egy passzív ház építése 30%-al drágább egy normál házétól. Költségeiben mondjuk annyit tesz, hogy a fűtés számlád 10000 forint. Nem havonta, évente. Tételezzük fel, hogy innentől kezdve csak passzív házakat építnek. Szerintem elég előremutató mind gazdaságilag mind környezetvédelmi szempontból. Ha erre még pénzt is ad eu és ebből támogatnak hab a tortán. A rezsin megmaradt pénzt meg ellehet költeni másra. Bármi ami környezetvédő és a felesleges kiadásokat csökkent bőségesen megtérül a jövőben. Fűtésszámlára hatvanezret fizetni havonta, az az értelmetlenség kategória.

pannonfunk 2010.07.28. 21:40:10

@[nick]: ja, meg végülis minek állam, anélkül is tök jól meglennénk. Ha megéri tanulni, majd megfizetik a diákok (általános iskolától kezdődően...), ha megéri gyógyítani, lesz rá piac, stb.

Persze ezzel szemben az a nagy büdös helyzet, hogy jópár ország tört már ki innováció segítségével a szegénységből. Úgyhogy lehet értelmesen is támodatást adni, olyat, ami megtérül. Az is lehet, hogy közösségi szinten térül meg és nem az egyén szintjén, csak ahhoz az embernek az orránál tovább is kellene látni.

Meg lehet pofátlanul lopni is a pénzt, ezt láttuk az elmúlt 8 évben. Ha ennek az egyik következménye az, hogy az emberek szkeptikusak a K+F-fel szemben, az is az előző kormány sara...

bariga 2010.07.28. 21:49:57

hetivalasz.hu/uzlet/szobatitkok-30854
Hát persze, hogy véletlenül pont a Hotel Carbonát reklámozzák ebben a cikkben

[nick] (törölt) 2010.07.28. 21:56:28

@mrs. white:
a világgazdaság a hitelekre (hitelpénzre) épül. a támogatás az eladósodás szinonimája. ha megéri passzív házat építeni, akkor miért nem épít mindenki azt?

nyilván valakinek meg kellene találnia azokat a technológiai elemeket, amivel a passzív ház egy centtel sem drágább, mint a normál ház. és ehhez kell szabad verseny. ha megtámogatják a passzív házat 20%-kal, akkor éppen 50%-kal lesz drágább a normál háznál, ha most 30% az építésben a differencia. és akkor ez egy rossz pálya. és ezen túl általában drágulni fog az építkezés, és drágulni fog a hitelezés is. miközben a lakosság jelentős része továbbra is normál házakban fog élni. és követelni fogja a támogatást. a fogyasztásra, és nem a beruházára. és ebből lesz több. aki azt mondja majd: ne csak a gazdagokat támogassák már passzív akármire, hanem a szegényeket is. tehát a feudális termelésösztönzést lenyomja a szocialista fogyasztás támogatás. szigapúrban meg épül a kapitalizmus.

lh3.ggpht.com/_fxkujw2mA9U/TBBqhCoybrI/AAAAAAAAAQs/IRrOw-q56ig/NationalGeographic_1143826.jpg

panelburzsuj 2010.07.28. 21:59:26

@bariga:

Marketingszemmel nézve:

Termék: "2011 (s talán a következő esztendő is) az egészségturizmus éve lesz Magyarországon"

Reklám/referencia: Magyarország népességének egészségi mutatói

(Van valami vicc, ahol a franciák szerveznek, az angolok főznek - most mi is beszállunk a buliba ... )

bariga 2010.07.28. 22:03:29

@panelburzsuj: úgy néz ki újból meg kell támogatni a szállodáikat

bariga 2010.07.28. 22:05:56

bár már azt is olvastam hogy amúgy nagyon helyesen, a Tokaji borvidéket kezdték el erőteljesen reklámozni

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 22:11:17

@mrs. white: Hát, csak épp pang az ingatlanpiac.
Nem lehetne, hogy mégis a gazdaság ott élénküljön, ahol van rá kereslet?
Az élénülő gazdaságok azt gyártanak, amit a vevő venni akar.
A japánok kisfogyasztású autókkal élénkültek.
A kínaiak olcsó ruhákkal, cipőkkel és filléres műanyagbizbasszal.
Az IKEÁsok olcsó és rövidéletű tömegbútorokkal fiataloknak.

Temessük a pénzt megint házakba ott, ahol csak a szél fütyül.

panelburzsuj 2010.07.28. 22:19:57

@bariga:

Azt tökéletesen megértem, hogy minden kormánypártnak a saját zászlóalja felé hajlik a keze. De azt gondolom, hogy az egyzászló alá gyűlt sereg ágazatilag van azért annyira tarka, hogy bőven válogathat a jelntkezőkben, így akár oda is nyomathajta a pénzeket, ahol azok biztosan "jó" kezekbe jutnak, és bónuszként ugyanakkor tényleg keletkezik valami közhasznuk is.

Nem hülyéskedek: egy kétharmados táborban a csakis multiméretben űzhető iparokon kívül tényleg lennie kell mindennek, mint búcsúban. És azt gyanítom, hogy a "társadalmi vita" pont erről szól: több a nemzeti eszkimó, mint nemzeti fóka. És tetszik-nem tetszik: muszáj a tábor egésze számára elfogadható módon betömni az éhes szájakat, és egy ekkora tömegben a "klasszikus" szoci mutyi egyszerűen működésképtelen.

jjulie 2010.07.28. 22:20:46

@Ordnassac:

a bejegyzésem egyik része arról szólt hogy lenézem és veszélyesnek tarom a politikusokat, pártokért kritika nélkül rajongókat

volt azonban egy, láthatóan nem elég bunkón nyomatékos gondolat is benne, arról hogy a rajongók alantasz ösztöneinek felhasználása is létezik, az orbán elég nagy eredményeket ért el ebben a gennyes műfajban

tetszik neked a rajongógyártási teljesítménye?

amúgy az orbánrajongásnak miért mentség az, hogy már korábban más rajongók okoztak már nagy zűrt?

Ordnassac 2010.07.28. 22:22:54

@jjulie: egy szóval sem mondtam, hogy mentség, csak azt mondtam, hogy nem egyedi jelenség. Nem mentem fel a egyiket a másik hülyesége miatt, csak jeleztem, hogy nem csak az egyiknél van.

Az alantas ösztönök, amiről beszélsz, az a másik iránti gyűlölet lenne? Az sem csak jobboldali sajátosság.

[nick] (törölt) 2010.07.28. 22:25:39

@pannonfunk:
az állam arra kell, hogy a közintézmények működése között végezzen újraosztást, és nem arra, hogy újraossza a piacot. szóval te a centrális újraosztásban hiszel. és ennek két formája van: a feudális jellegű, amikor a kincstár beruházokat támogat, és a szociális jellegű, amikor a fogyasztást dotálják. és úgy egyébként demokratikus viszonyok között utóbbi szokott győzni, mivel sokkal egyszerűbb azzal kampányolni, hogy kapsz fűtéstámogatást, mint azzal, hogy szigeteld be a házad.

tehát az államnak a közintézményeire kellene költenie. arra, hogy az iskolában, a kórházban, és a hivatalokban legyen budipapír. aztán majd a piac magától kitalálná a passzív házat, ami nem drágább, mint a normál, és egyébként tized annyi fűteni. az innovációhoz nem kell végtelen pénz. szóval pont az a probléma a ma a kutatások jelentős részével, hogy az összes lehetséges eset leszámlálásából (kipróbálásából) állnak, nem játszik jelentős szerepet az emberi elme, nincs heurisztika, és ezért a kutatás drága. a másik probléma, hogy főleg az idősebb kutatók papíron keresik a megoldást, holott segítségükre lehetne a gép. ott meg csak heurisztika van. és a kutatás ezért lassú. szerintem ez a két alapvető probléma. nem látom be, hogy törzsi alapon bármit is kellene kutatni. ne felejtsük már el, hogy az állam etnikai, vagy faji alapon szerveződik. az nem a kutatást támogatja, hanem a sámánizmust.

bariga 2010.07.28. 22:39:35

@panelburzsuj: na azért itt rengeteg pénzről van szó, ingyen!! itt tökéletes, abszolut nyilvánosságra és társadalmi kontrollra lenne szükség!!

[nick] (törölt) 2010.07.28. 22:41:37

@panelburzsuj:
igen. nekem is úgy tűnik, hogy orbán elképzelése az, hogy sokaknak oszt majd keveset. üveggyöngyöt akar a vállalkozók lába elé szórni. mivel az elmúlt 20 évben a fellelhető drágaköveket ők, vagy a szocik lenyúlták.

panelburzsuj 2010.07.28. 22:44:04

@Ordnassac:

Meglepne, ha még nem gondolkodtál volna el a "született" és a "választott" táborok iránt tanúsított vakhűség természetének különbségeiről.

Mert komcsi kutyából ugyan nem lesz demokratikus szalonna, de Lázár (Gy.)-államtitkárból attól még lehet Orbán-államelnök. Román anyanyelvű, román intézményekben felnőtt erdélyiből viszont sose lehet akcentus nélküli magyart faragni.

Orbán a (z európai) nacionalizmus és a (magyar) sovinizmus határán táncolva és kacsingatva fűti a táborát.

Komcsinak vagy konzinak állni - választás. Be lehet állni, át lehet állni, meg lehet térni. Rútul is - de adott esetben akár még hitelesen, sőt kivételesen olykor még katartikusan is.

És magyarnak, románnak, cigánynak?

panelburzsuj 2010.07.28. 22:48:35

@bariga:

Kéne-kéne ... És kinek kéne kitaposni az átláthatóságot, ha nem a potenciálisan esetleg hopponmaradó érdekelteknek?

Ordnassac 2010.07.28. 22:56:37

@panelburzsuj: én most csak a választott táborokról beszéltem, semmi másról.

A született tábor megint más kérdés, azonban azt nem bontanám jobb-bal spektrumra. Az MSZP szavazótáborában is vannak cigányok, a Fideszében is. Ez nem párthovatartozás kérdése. Ez inverzen is igaz, egy kis cigányutálathoz a Fidesz-táborban és az MSZP-táborban is lehet bőven embereket találni. Ez sem párthovatartozás kérdése. Komplexebb kérdéskör ez. A választott táborhoz kötődő vakhűségnek más mozgatórúgói vannak - szerintem -, mint a született táborhoz.

ssi 2010.07.28. 23:01:04

"egy hónap alatt 46-ról 39-re csökkent a teljes lakosságon belül a Fidesz támogatottsága - derül ki a TÁRKI júliusi felméréséből. A Fidesz előnye ennek ellenére is jelentős, az MSZP támogatottsága 13, a Jobbiké 7, az LMP-é 4 százalékos."
www.origo.hu/itthon/20100728-tarki-apadt-a-fidesz-nepszerusege.html

panelburzsuj 2010.07.28. 23:05:22

@Ordnassac:

Jjulie viszont nem a választott táborok közötti kisebb-nagyobb átfedések valószínűségeiről kérdezett, hanem Orbán rajongógyártási módszereiről.

Vagy te úgy látod, hogy azok semmiben sem különböznek a jelenlegi és korábbi pártvezérek módszereitől? Témaválasztásban, tálalásban, a "horgonnyal" megcélzott befogadói szervekben?

Miért tölgyesre hajt, és nem rám??

Ordnassac 2010.07.28. 23:07:00

@manyike: ez azért valamennyire kilóg a többi felméréshez képest.

ssi 2010.07.28. 23:07:01

"Fidesz-KDNP fölénye még nagyobb a biztos szavazó pártválasztók körében, a kormánypártokra a megkérdezettek 64 százaléka voksolna, szemben az MSZP 16 százalékos, a Jobbik 10 százalékos, és az LMP 8 százalékos szavazati arányával. A Századvég felmérése szerint "
fidesz.hu/index.php?Cikk=152414

panelburzsuj 2010.07.28. 23:09:24

@panelburzsuj:

(Legalább te csak elhiszel rólam azért annyit, hogy nincs (titkos) kizárólagos favoritom, meg hogy értelmes szóval azért meggyőzhető vagyok néha erről-arról, nem? :)

panelburzsuj 2010.07.28. 23:16:19

@panelburzsuj:

(Ott voltál már, amikor az öszödi beszéd kirobbanásakor azt javasoltam: gyerekek, fordítsuk le az egészet villámgyorsan angolra, nyomjuk szét, mert soha vissza nem térő alkalom a projekt nemzetközi elismerteésre? Mi volt válasz: hülye komcsi, mér velünk akarod mosgattatni a szerecsenyedet?

Be is fulladt a dolog annak magyaros rendje-módja szerint.)

Ordnassac 2010.07.28. 23:19:19

@panelburzsuj: a "rajongógyártási" (összetartási) módszerek közül az egyik leghatásosabb a közös ellenségkép vagy bűnbak felállítása. Ebben mindkét utóbbi éveket jelentősen befolyásoló párt jeleskedett is. A Fidesz a "kommancs liberálbolsevikokat" találta meg ebben, az MSZP pedig a "magát megkoronáztatni akaró Orbán Viktorban és hordájában". Ebbe aztán a piaci rést találó Jobbik is beszállt (zsidók, cigányok, melegek). Ennek egyik folyománya a rosszindulatú (és sokszor igaztalan) pletykák terjedése is ("Orbán cigány", "Gyurcsány csalja a feleségét", "lopott autókkal kereskedik", "KISZ-titkár volt", stb.)

Persze itt sem hagyhatók kívül azok a kvalitások, amelyek vonzóvá tesznek egy politikust. Orbánnál és Gyurcsánynál jó orátori képességük is teremtett mérhető rajongótábort. Persze emellett vannak más emelek is, de talán ez a két legfontosabb. Igaz, itt még megjegyezhető a "személyes találkozó", pontosabban, amikor valaki járt kint egy-egy nagyobb gyűlésen, látta élőben a politikust és hatott rá az ottani környezet is.

Ebben persze egyvalami látható: bár a módszerek valamennyire (még ha nem is teljesen) hasonlóak, a célközönség más. Ide folyik bele az, hogy a "született táborokat" hogy szerezzék meg. Ki konzervatív retorikát, ki szociálisabb retorikát használva, esetleg Kádár-nosztalgiát emlegetve vagy a progresszív modernség szókészletével elve, valamint a már említett ellenségképet felemlítve.

Ordnassac 2010.07.28. 23:20:07

@panelburzsuj: épp ezért próbálok válaszolni neked. ;-)

panelburzsuj 2010.07.28. 23:58:59

@Ordnassac:

Ok, fölfogtam: eddig akarsz/tudsz elmenni.

(A született-választott dichotómiát azért még tanulmányozd ráérő idődben, mert az továbbra is kimaradt az elemzésedből, hogy milyen mértékben játszik rá saját politikai tőkéje összekovácsolása érdekében az egyik-másik-harmadik "erő" a nem változtatható személyes tulajdonságokra, azok felnagyítására, kiszínezésére, eltorzítására, államilag szervezendő "védelmére".)

Ordnassac 2010.07.29. 01:07:13

nol.hu/gazdasag/gyogyszerkereskedo_a_mav_fb-elen

Horváth Gergely Domonkos az MNV Zrt. és a Posta után a MÁV igazgatósági tagja is lett. Gaskó meg maradt fb-tag.

nol.hu/belfold/lamperth_monika_lesz_szita_karoly_kihivoja_kaposvaron

Ehh...

lüke 2010.07.29. 07:43:21

@panelburzsuj:
a takinénivel kezdödik minden.................
egyetlen fürdöben nem takarítanak rendesen MO-n,s kérhetnek majdnem 4000 FT belépöt is - Gellért-,akkor se
tudnak

lüke 2010.07.29. 07:45:30

@lüke:
s a gyógyfürdöink nem versenyképesek ami az infrastrukturát és a szolgáltatást illeti, a termál viz persze adott
www.rupertustherme.de/rupertustherme/live/therme_navi/show.php3?id=14&nodeid=14&_language=de&gclid=CNbgm96DkKMCFQ8FZgodmDY6nw

pl

pannonfunk 2010.07.29. 09:04:18

@[nick]: Azt magyarázd el nekem, hogy a világ legfeljettebb államaiban miért a GDP több, mint 2%-át fordítják a kutatás-fejlesztésre, és a legfejletlenebbekben meg miért 1% alatt. És miért nincs olyan fejlett állam, amely kevesebb, mint 1%-ot fordít K+F-re és mégis sikeres és miért nincs olyan állam, amely több, mint 2%-ot fordít GDP-re és mégis sikertelen?

[nick] (törölt) 2010.07.29. 10:30:49

@pannonfunk:
nem erről van szó. hanem arról, hogy a tudományt, és a politikát nem kellene összekeverni, legfeljebb a politikatudomány, a politológia szintjén. ha te abban bízol, hogy itt a kutatásra rengeteg pártpénz lesz, akkor majd csalatkozni fogsz. aki akar, kap egy majd egy marék üveggyöngyöt a "tudományos" elitben. de engem ez nem zavar, hogy lehet majd ezért sorba állni. szóval itt lesznek valódi tudósokból álló nemzetközi csapatok, meg hoffmann rózsa, és szőcs géza baráti köre. komoly tudós nem vesz részt a széchenyi tervben, mint ahogyan nem tagja a professzorok batthyányi körének sem, komoly tudósok előbb utóbb mind kilépnek a pártállam árnyékból. bár tegnap megtudtam, hogy a kormány a legokosabb testület. egy orbán nevű sámánzseni mondta. :-)

pannonfunk 2010.07.29. 10:44:03

@[nick]: Hát, én több olyan tudóst ismerek, aki nemzetközileg elismert (és nem csak idehaza nemzetközileg elismert, hanem külföldön is, ha érted, mire gondolok...), és mégis benne van a professzorok Batthányi körében. Mondjuk a legcsendesebben, gondolom, a szakmai munkában vesznek részt, a rongyrázásban nem. Ott vannak a mostani terv készítői között is.

Abban egyetértek, hogy a politikát nem kellene a tudománnyal összekeverni. Hogy a professzorok Batthányi körénél maradjunk, van ott is, még a jobboldalon is közutálatnak örvendő, magának egyetemi kart összegrundoló tudományosan nulla emberke (hm, ennyi infóból konkrétan ki is lehet találni, hogy kire gondolok, de nem fogom nevén nevezni it...). Ezek ugyanolyan szomorú dolgok, mint a pártkönyvre nagydoktori címet összeszedő emberkék a nyolcvanas években. Ez ellen fel kell emelni a hangunkat, és soha nem lehet majd teljesen megszűntetni, de talán javítani a helyzeten lehet.

Ugyanakkor nem gondolom, hogy az ország vezetésének nem feladata a K+F. Amiből sajnos nem lehet kivonni 100%-ban a politikát, mert az országot politikusok vezetik. Törekedni kell arra, hogy a K+F minnél inkább szakmai legyen és minnél kevesebb politikai döntés szülessen.

tölgyes 2010.07.31. 12:35:54

@pannonfunk: Ön ezt rosszul gondolja!!! A tudós, művész, világhírű sportoló csak akkor jó, ha a ballib mellé áll.. Akkor bezzeg ember lesz: lám mi olyan frankok vagyunk, hogy minket még xy is támogat.. ha a két duci hölgy fellép a pártkampányban azoké.. ha Egerszegi kiül a dobogóra, akkor : mi lett veled Egérke.. és úgy elássák, hogy még a nyoma se marad..:(

Úgy 6-8 éve bementem egy Dohány utca környékén lévő boltba, ahol a tulajdonos eladó azon háborgott, hogy Cseh Tamás jobbos lett.. és szerinte egy tudós, művész stb. ne politizáljon. Mondom neki: no és akkor most én mit csináljak Darvas Ivánnal, aki még képviselő is volt.. vagy mit csináljak a Szűcs Lajos feleségével...:)(Milyen csinos nő volt fiatalon...!!) Rám nézett és azt mondta:TÉNYLEG!!!! ÉN ERRE NEM IS GONDOLTAM.

Aztán ott vannak a papok. 1000 szer hallom a verdictet: a pap ne politizáljon...Érdekes módon a saját soraikban politizáló IvÁnyi Gábor és Donáth László nem zavarja őket...

Én erről nagyon egyszerűen gondolkodok. MINDEN EMBER ALKOTMÁNYOS JOGA A POLITIZÁLÁS. A PAPTÓL, TUDÓSTÓL, MŰVÉSZTŐL SE VONHATÓ MEG A JOG, HOGY A VILÁGRÓL A SAJÁT ÉRTÉKEI SZERINT GONDOLKODJON ÉS AZT POLITIKAI VÉLEMÉNNYÉ FORMÁLVA KÉPVISELJE... Amikor a savba lúgot önt egy vegyész, vagy Hamletet alakít a színpadon akkor úgyse a politikai álláspontja fogja befolyásolni...ha meg mégis, akkor majd eldönti az idő, hogy maradandó-e az amit csinál.. javított, vagy rontott rajta a meggyőződés.

pannonfunk 2010.07.31. 20:21:15

@tölgyes: Kedves Tölgyes, Ön engem félreértett. Természetesen semmi bajom azzal, hogy egy tudós politizál. A probléma csak akkor van, ha valaki a politikai ülepnyalást használja arra, hogy tudományos teljesítményért járó plecsniket kapjon -- meg nem érdemelten.
süti beállítások módosítása