Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:10

Kényes, nehezen átlátható, de annál izgalmasabb témáról lesz szó. Nagy kedvencem Robert Dahlnak a múlt század hatvanas éveinek elején megjelent könyve, a „Who governs?”. A mára klasszikusnak számító esettanulmány egy amerikai város kapcsán arra kereste a választ, hogy a valóságban kik hozzák a döntéseket, kik bírnak befolyással a politikai hatalomra. Ki csóvál kit, és persze hogyan teszi ezt? – ez a kérdés idehaza sem lenne érdektelen.

(Fotó: Facebook)

Debreczeni József a mai Népszabadságban ezen téma kapcsán sem híve a mértéktartásnak, szokásos kételyektől mentes írásában azt állítja, hogy Magyarországon Orbán Viktor hatalomra jutásával „fölvirradt” az oligarchák napja. A szerző ismételten a demokrácia végét látja: „Az oligarchikus berendezkedés lényege tehát a politikai és a gazdasági szféra személyes érdekeltségeken át történő antidemokratikus összefonódása. Egyrészt az illegális és átláthatatlan pártfinanszírozás által; másrészt – és ez az új elem! – a magántőkének az államszervezetbe való behatolása révén. Az efféle rendszerek hona nem a Nyugat, hanem a Kelet és a Dél: Ázsia, Latin-Amerika, a Balkán, továbbá Afrika. Most már Magyarország is az lesz! Négy éve azt írtam Orbán Viktorról a Népszabadság hasábjain, hogy egy államférfi és egy közönséges balkáni lótolvaj személyiségjegyei keverednek benne, s lassan az utóbbiak jutnak túlsúlyra.”

Az utolsó mondat, amely inkább magáról a szerzőről beszél, erősen gyengíti az előtte megfogalmazott állítások tárgyszerűségét, hitelességét. Gyengíti, de nem teszi megkerülhetővé: vajon valóban antidemokratikus összefonódás jött, jön létre Magyarországon a második Orbán-kormány idején? A magabiztos választ – mindkét irányban - nehezíti a témakör egyik fontos jellemzője: a tisztánlátás hiánya. Legendák, démonizálás, félinformációk teszik szinte lehetetlenné az eligazodást, miközben pedig ott a veszély, hogy a látható politika paravánként takarja el azt, ami lényegesen fontosabb.

A politika és a gazdaság összefonódása, kölcsönös függősége nem magyar sajátosság, s még csak nem is balkáni. A demokrácia őshazájának nevezett országokban sem ritka, hogy a politika háttérében jelentős gazdasági szereplők állnak, olykor még olyanok is, akik valódi – piaci körülmények között elért - üzleti teljesítményt sem mutathatnak fel. Érdemes leszámolni azzal az illúzióval, hogy a két alrendszer - az egyik a pénzről, a másik a hatalomról szólva – tisztán elkülönül egymástól. A hatalom segíthet pénzt keresni, a pénz pedig segíthet hatalomhoz jutni – ezt a pofonegyszerű igazságot a világon bárhol élve megtanulhattuk volna. Éppen ezért nem is az összefonódás és a kizárólagosságra törekvés a lényegi kérdés (mert ez általában mindenhol adott), hanem az, hogy van-e ellenerő, részben szabályokban, részben személyekben és csoportokban az ilyen jelenségekkel szemben.

Egy fontos politikus minapi beszélgetésünkben pókhálóhoz hasonlította azt a gazdasági és politikai hatalmi rendszert, ami az igazán sikeres vezető politikusok körül kiépülhet. Sokáig kell szőni, vigyázni kell rá, de ha végre elkészül, szakítószilárdsága páratlan, az acélnak a háromszorosa is lehet. Egy ilyen hálóban (nem feltétlenül zsákmányként…) mindenki ott van, aki számít, politikusok, gazdasági szereplők, más közéleti emberek, s ha – elnézést, de még pár pillanatig használom ezt a metaforát - nincsenek más életerős pókok a közelben, a felségterület szinte korlátlanul kiterjeszthető.

A magyar helyzet újdonsága, hogy jelen pillanatban csak egyetlen politikus rendelkezik ilyen kiépített hatalmi hálózattal. Nem mondom, hogy másoknak nincs képessége erre, de vagy még nem derült ki alkalmasságuk, vagy kivárnak, vagy amikor megpróbálták, valamit elhibáztak. A már sokszor tárgyalt aszimmetrikus politikai helyzet következménye, hogy ez a hatalmi központ ma szinte korlátlanul uralkodik politikai és gazdasági téren egyaránt. S ez mindaddig így is marad, amíg nem történnek olyan események, amelyek alkalmasak lehetnek a szakítószilárdság tesztelésére, és különösen addig, amíg belső vagy külső riválisai meg nem szerveződnek, érdemi kihívást nem jelentenek.

A demokrácia felszámolásáról azonban – s megítélésem szerint itt téved mindenki, aki ma farkast kiált - nem most kell beszélnünk, hanem akkor kellene, ha az ellenerők létrehozása olyan intézményi és személyi korlátokba ütközne, ami nem a pillanatnyi állapot okán, hanem megváltoztathatatlanul látszana betonba önteni a mostani helyzetet. Erről pedig szó sincs: érdemes tisztában lenni minden szereplőnek - mai nyerteseknek és veszteseknek egyaránt - azzal, hogy az ingát, amely kétségtelenül erősen kilengett, senki sem állította meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr142312340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hazai cégek ellen a helyi MSZP 2010.09.22. 19:52:37

Az MSZP egyik kőbányai képviselő-jelöltje, Tóth András bemutatkozó levelében a megszokott "mindent megígérek" szövegen kívül, újszerű, eddig még nem látott ígéretet tesz, " képviselni kell a baloldal érdekeit a kis és-középvállalkozók (t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.09.22. 11:31:35

@hepci.
nagyon helyes ,odavaló a duzzogó trióba
aki sértettségböl ír, mert egy rendszer haszonhúzója volt, most
meg nem ,s bírja a bírálatot, s emiatt támad
gyenge emberi tulajdonság,s még gyengébb politikai kvalitás

lüke 2010.09.22. 11:45:06

@tbb
a biológiai csoda:
www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=10071

más ,mint az emberi gondolkodás!

Ordnassac 2010.09.22. 11:48:03

www.origo.hu/itthon/20100922-szanyi-nepszava-elofizeteshez-kotne-az-mszp-tagsagot.html

Hmmm... Erről több dolog jutott az eszembe:

1. a Népszava igen rossz pénzügyi helyzetben lehet
2. az MSZP dobta a Népszabadságot?
3. Szanyi Tibor megint bejutott a hírekbe

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.22. 11:55:07

@lüke: ki is Debreczeni József, tehetnénk fel a kérdést, ha megérne a személye ennyi figyelmet...
Már - szinte - minden pártban megfordult, a parlamentben is megfordultak közül. Az írói vénáját talán a középszerű szóval lehetne jellemezni. Politikai tisztánlátására jellemző a legutóbbi dicsteljes bekapcsolódása a kalapos asszony közéleti végvonaglásába. Elemzőnek nehéz nevezni olyat, aki nem képes az elemző gondolkodásra...
Szóval, ki is DJ? Egy kétlábú, torz lelkű oposszum, aki már évek óta kétségbeesetten forgolódik valami leeső adomány reményében, hogy dolgozni továbbra se kelljen? Gyurcsánynak se biztos, hogy kell két - fenekében megbúvó - megfizetett apród/dalonc, ezért megejtő küzdelmet vív GZsótival...

Szimba 2010.09.22. 11:58:03

@tölgyes:

Tolnay! Gondolhattam volna.
Később adták ki, mint iskolába jártam.
Könnyű (?) volt neki, hiszen ott lakhatott Firenzében, Rómában.

Azóta már azt is felfedezték (belemagyarázták?!), hogy a teremtés freskón az úr alakja a mögötte levő drapériával az agy metszetét ábrázolja.

Szívesen olvastam volna Boschról írt tanulmányát, de azt is csak franciául jelentette meg. Jól tudom?

Szimba 2010.09.22. 12:15:20

@manyike:

A tévésorozatában viszonylag visszafogott volt (alaposan előkészített beszélgetések, esettanulmányok hangzottak el szinte példaként a hasonló problémákkal küzdőknek).

Egyedül a gyerektábori szereplése háborított fel, ahol Kiszel Tündével és hasonló bohócokkal szórakoztak a gyerekekkel.

Csernus módszere máshonnan is ismert, persze ő egyedivé tette, mint addiktológus. Azok az emberek, akik hozzá fordulnak, azok már az utolsó stádiumban vannak, ahonnan egyedül nem lehet visszajönni.

Szimba 2010.09.22. 12:17:02

@Ordnassac:

A Népszava nem rossz anyagi helyzetben van, hanem szinte a megszűnés előtt. A nyomdaköltséget sem tudják már fizetni (amivel nincsenek egyedül), és a példányszám a béka segge alatt.

kodó tamás 2010.09.22. 12:18:14

@jjulie: igen igen. ezt szeretem végre egy rendes populista (=elitellenes) pont mint én.
Az én szavazatommal nem takarózik senki... nem hatalmazok fel senkit. 1990-óta soha. Sőt lassan elhatároztam magam hogy az adataimat se adják vegyék azaz TÖRÖLTETEM MAGAM A NÉVJEGYZÉKBŐL. ugye ha előnnyel ugysem jár... akkor rám ne költsenek közpénzt és hátrányomra magán emberek ne üzletelgessenek...

kodó tamás 2010.09.22. 12:19:42

@Átverés!: a nagy kérdés hogy a pókháló(zat) nak részee maga a pók, vagy csak a szálakon szaladgál...

kodó tamás 2010.09.22. 12:20:50

@Szimba: minek a nyomtatott sajtó. akinek netje van az hazugságok és más dolgok között szabadon tud válogatni, akinek meg nincs az szegény és már rég lemondott a nyomtatott sajtóról...

Szimba 2010.09.22. 12:21:26

@lüke:

Ha már annyira nagy lenne a jólét, talán az emberek is együttműködőbbek lennének.
A vadszőlőn nálam is hasonló pokhálószövedék van. Akkor ez is biológiai csoda? És kövérek a pókok! Rengeteg szúnyog, rovar volt az idén.

Szimba 2010.09.22. 12:26:46

@porfelhő:

Életben maradtál????
Hogy lehet úgy félrenyelni, hogy kórházba kerülj miatta???

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.22. 12:27:03

@kodó tamás: azért jó a nyomtatott sajtó, mert az újságot kezünkbe venni jó érzés, szemben a képernyő előtti görnyedéssel. Persze, ezt hiába mondom, ha nem érzel ilyet, úgyse érted. Az újság alatt optimális esetben persze valami normális terméket értenék, nem olyan patkánydalárdát, mint a Népszaga, meg nem is kontraszelektált jobberek gyülekezetét (Magyar Nemzet). Ja, és persze nem is az ex Szabad Népet...

Szimba 2010.09.22. 12:27:51

@kodó tamás:

Én is szegény vagyok. A nettel együtt.

taktam 2010.09.22. 12:29:47

To Török Gábor bloger: 249. Antidemokratikus összefonódás? 2010-09-21. 13:10
Gratulálok az önre most is jellemzően szakszerű/sikeres bogbeíráshoz, különösen a utolsó bekezdéséhez! De nem szerencsés egy politikai értékeléshez egy debrecenis orbánfóbiából kiindulni. Sőt, olyankor, amikor egy lerágott csont szopogatása helyet a bogbeírást Robert Dahl gondolataival indítja. Az utóbbival Debrecenit egy írásban nem elegáns/kultúrált megemlíteni, különösen nem törökgáboroknak…
Egyébként az a bizonyos háló nem csak napjainkban létezett; legfeljebb a globalista (korábban internacionalista) gazdasági/politikai rendszerben vált háromszorosan acélossá… Ezeket a hálókat előbb-utóbb valóban tesztelni fogják; sőt a leggyengébb hálószálnál (korábban a leggyengébb láncszemnél) el is fogják szakítani; remélhetőleg ezúttal sem fogunk tévedni a történelmi tapasztalatainkban…
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!

Átverés! 2010.09.22. 12:38:17

kodó tamás@
Bizony igaz, hogy néha a legcsodálatosabban megépitett hálón sem akad fenn semmi, csak a pók szaladgál rajta.

Sok mindent rejteget a következő pár esztendő.Mindenki csak találgat. Ebből a szempontból nagyon jól csinálják a fiúk.

porfelhő 2010.09.22. 12:38:54

@Szimba:
Csöngött a telefon, és én éppen ettem, meg mindent egyszerre akartam csinálni, vártam a lányomat. Nem maradtam ott, csak sok-sok vizsgálatot csináltak. Én nem járok orvoshoz, gyógyszereket sem szedek, de nagyon nagy fájdalmam volt, muszályból mentem, azt hittem nem élem tul. Nem kivánom senkinek.

Ordnassac 2010.09.22. 12:44:35

@Szimba: olvastam én is valami hasonlót. Az MSZP így akarna besegíteni? Kérdés, hogy ez potenciális párttagjelölteknek mennyire vonzó? (Kérdés egyáltalán, hogy hányan akarnak egyáltalán belépni az MSZP-be?)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.22. 12:47:45

@Ordnassac: szerintem azt kellene kötelezővé tenni, hogy a saját publicistái előfizessék a Népszavát...

Átverés! 2010.09.22. 13:02:19

kodó tamás@
Bizony igaz, hogy néha a legcsodálatosabban megépitett hálón sem akad fenn semmi, csak a pók szaladgál rajta.

Sok mindent rejteget a következő pár esztendő.Mindenki csak találgat. Ebből a szempontból nagyon jól csinálják a fiúk.

Szimba 2010.09.22. 13:15:07

@porfelhő:

Szegény! Akkor vigyázz!!!
Egy ismerősöm a gyereke torkából kiflicsücsköt bányászott ki, de akkor már fejjel lefelé is lógatta, és ütötte a hátát, mint az őrült. Akkor azt hitte, nem tudja megmenteni. De a kissrác annyira bőgött, dühöngött, hogy valahogyan a kisujjával a fél csücsök kijött, a másik fele meg le.
Gyerek halálra volt sértődve. A mentők az apát elsősegélyben részesítették:-))

kodó tamás 2010.09.22. 13:17:03

@Hepci: én csak szarás közben olvasok nyomtatottat. de már rájöttem, hogy a nótbukot is tudom. másrészt a hvg (főleg 1hete amióta jobban narancssárga címlapos) az egyetlen amihez ragaszkodom nyomtatva. az meg elég budira pont jo mennyiség.

Szimba 2010.09.22. 13:20:22

@Ordnassac:

Már nem vonzó semmi. OV meg tudta menteni a Magyar Nemzetet, amikor kötelezővé (majdnem) tette az előfizetését, aztán a Széles által felvásárolt Magyar Hírlapot is nagyon sokat hirdették, propagálták.

Ezért maradtak életben.

De a Népszava vagy a Népszabadság már nagyon szűk rétegnek kell.
Nem feltétlenül a minőség vagy a pártállás miatt, hanem mert valóban először a kulturális "fényűzésről", könyvről, színházról, moziról, újságról mondanak le az emberek.

Ráadásul ott van a sok ingyenes újság is. Kezdődött a Metróval, meg a helyi ingyenes újságokkal.

Szimba 2010.09.22. 13:24:13

@Hepci:

Köszönöm. Kerestem, de nem volt, csak a kisméretű marcipános, és trüffel Tibi. Azok is egészen meglepően jók!:-))
Azért nem adtam fel a reményt, majd édességboltban vagy valamelyik csokoládészaküzletben megnézem.

Szimba 2010.09.22. 13:27:28

@Hepci:

Szeretem az ajánlód, mert túl nagy a választék mostanában. Ott állok a nagyon drága fémdobozos, meg csicsás csokik előtt, és fogalmam sincs, melyik lehet jó.
Azt szeretem, amikor vannak egészen kicsi kávé mellé ajánlott darabok is, mert akkor többfélét meg tudok kóstolni, aztán választok.
Sikerül a legdrágábbakat megszeretni:-((((

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.22. 13:37:45

@Szimba: kávé mellé apróság...
Azt hiszem, Lidlből szokott hozni a párom egyet, most nem jut eszembe a neve, valami sajátmárkás termék, de ez kivételesen jó és nem túl drága. Hatszögletes papírdobozban vannak kis étcsoki téglalapocskák különböző színű csomagolásban, különböző származással (Ecuador, stb.) és kakaószázalékkal (50-75).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.22. 13:38:54

@kodó tamás: nem olvasok ott, de igazad lehet, a legtöbb lap olyan, hogy szarás közben elmegy (szódával)...

Szimba 2010.09.22. 13:43:19

@Hepci:

Igen, a Lidl csokit is szeretem.
És a Mozart márkabolt is tele van mindenféle más csokival. Meg italokkal is.

Szimba 2010.09.22. 13:44:50

@Szimba:

Ideje abbahagynom, keverem megint a szezont a fazonnal.:-((

tölgyes 2010.09.22. 14:17:40

@Szimba: Tolnay a Vasárnapi kör tagja volt. Fülep Lajos vette el őt oda. Akkor talán 17 éves volt. Lukács a korabeli naplójában megjegyezte..elhozott ide Filep egy fiatal fiút Tolnay Károlyt. Ő a kör legtehetségesebb tagja.. pedig ott azért volt még néhány nagy formátumú ember: Mannheim Károéy, Koós Károly, Arnold Hauser, Balázs Béla stb., de kötődött a körhöz Bartók, Kodály Lesznai Anna is. Tolnay 1918-ban érettségizett, művészettörténetet Bécsben tanult...Bécsből Berlinbe ment, tanított a Sorbonne-on, 1939-ben az USA-ba menekült... Egy magyarázat arra, hogy miért írt keveset magyarul..mert a könyvei, tanulmányai külföldön jelentek meg.. az Ön által említett szerző mellett alapvető tanulmányt írt Cezane-ról , Brugel-ről..Michelangelo életművét összefoglaló öt kötetes műve 1943-1960 között jelent meg.. 1965-től haláláig a firenzei Casa Buonarroti igazgatója volt..

Az hogy ön nem tanult hallott róla a szocializmus egyik szégyene volt...Az általam ajánlott mű németül már 1949-ben, olaszul és franciául 1951-ben megjelent..:)... A többi nagy jelentőségű monográfiája ma se olvasható magyarul

Szimba 2010.09.22. 14:35:11

@tölgyes:

Igen, köszönöm. Megnéztem a Google segítségével. Mindenkit ismertem az említettek közül, de Tolnayra nem emlékszem. Lehet, hogy nem a tanáraim bűne, hanem az enyém.
Kiváló és művelt volt pl. Winkler László, csak akkoriban nem lehetett tanszékvezető. Lelkes István is remek volt. Egy szót sem szólt, hogy a Bibliából idéztem Mestrovics Jób szobra kapcsán. Pedig akkoriban minden csoportban volt besúgó.

tölgyes 2010.09.22. 14:44:36

@Szimba: Én nem is egy-egy személyt tettem felelőssé, hanem egy rendszert... Mannheim se volt olvasható,Polányi se, de Kerényi Károlyt is kiiktatták egy időre.. egy klasszika filológust... és sorolhatnám.. Így lett a magyar értelmiség még a két háború közötti társaságnál is provinciálisabb.

Szimba 2010.09.22. 14:52:56

@tölgyes:

A Görög mitológia zseniális Kerényitől.

Szimba 2010.09.22. 14:57:56

@tölgyes:

Igaz. Sajnos. Nagyon sok filozófiai, művészettörténeti vagy vallástörténeti könyvről csak finom említés történt néha, de a könyvtárakban nem lehetett kiadni, vagy nem is voltak meg.
Akkoriban Bibó is keresztes (vagy X-es?!) volt. Visszafojtott hangon közölték a könyvtárosok, hogy nem adhatják ki:-)))

Egy időben direkt többször is kikértünk, kerestünk ilyen könyveket. Aztán félrevont minket egy szimpatikus könyvtáros, hogy maradjunk nyugton.

lüke 2010.09.22. 15:14:04

esztek, félrenyeltek, csokiztok
csupa bünözö:)

a fulladásos halál ,már irtam, a legborzalmasabb
betegnek is, orvosnak is.............

lüke 2010.09.22. 15:16:29

off
index.hu/kulfold/2010/09/22/szlovakia/
mennyi vita volt itt róla,
sok hühó

tölgyes 2010.09.22. 15:49:11

@Szimba: Valóban Bibó is a tiltott listán volt.. arról pedig még hallani se lehetett, hogy a legfontosabb tanulmányai a Válaszban megjelentek, az akadémiáról kitették, az egyetemről kitették.. őt is a könyvtárak fogadták be. Egy ideig az egyetemi könyvtár, aztán a KSH könyvtára.

No de Kerényi, Tolnay régi nagy művészekkel ókortudománnyal foglalkoztak..mi veszély származhatott volna abból, ha megjelenik egy-egy tanulmány régi szerzőkről?? Az a veszély volt ebben, hogy megtörik a hegemónia..:( precedens keletkezik és behatol a burzsoá ideológia fertő Kerényin, Tolnayn és mások közvetítésével. És itt nem arról van szó, hogy kinek-minek tart valaki (mondjuk Szabó Ervint).. mert vitatni bárkit lehet! HANEM ARRÓL VOLT SZÓ, HOGY NE ISMERD, NE OLVASD, NE IS TUDJ RÓLA.. MERT AMI NINCS AZ NEM ZAVARJA ÖSSZE A FEJEDET... NE OLVASD KERÉNYIT OLVASD CSAK TRENCSÉNYIT... ja hogy ő gyenge utánzat..?Nem baj, mert őt mi tartjuk kézben. Lukáccsal is az volt a baj, hogy nem igazán tudták kézben tartani..Ezen még az sem enyhített, hogy lényegében azt mondta amit ők.. AZ AUTONÓMIA!!! AZ VOLT MINDEN BAJ FORRÁSA.. ezért Papp Laci nem bokszolhatott, Puskás nem jöhetett haza.. és hazaáruló lett..stb. hogy ne csak a művészekről essék szó.

tölgyes 2010.09.22. 15:58:03

@lüke: Látja ezért lett közutálat tárgya Pozsgay. Ő már 89 végén azt akarta, hogy készüljön nemzeti vagyonleltár..mert ha készül, akkor tudni lehet, hogy mi mennyi.. és abból mi lett... erre ő lett a főkommunista.. akihez képest még Aczél-Kádár is csak szelíd báránykának tűnt.. és voltak akik a politikai tevékenységének ismeretében is hajlandóak voltak ezt hirdetni.

lüke 2010.09.22. 16:24:28

@tölgyes:
remekül sikerült,
elzárt magyarságunkkal:
süket fül> tudatlanság> butaság terjesztés
mára, sokat értünk el
ad 2)
igy leltár nélkül mindent el lehetett vinni
de nagyon aggódom, hogy mi lesz a minésztériumi Lenin szobrokkal

lüke 2010.09.22. 16:31:41

@taktam
az antidemokratikus összefonódást én se látom, necc mindig volt, minden politika a hálóra és a pénzre épül, enélkül nem müködöképes
s meglep , hogy az amerikaiak ilyen povinciális ,kisvárosi:) study-kkal brilliroznak- a medicinában is: a Framingham study, ami ma is folyik 48 óta-
s valóban nagyon izléstelen , a 300 forintos , duzzogó DJ,már az irigykedö bevezetöben

tölgyes 2010.09.22. 16:33:36

@lüke: Arra ment ki a játék, hogy mindent lehessen vinni. Ez volt az érdeke a külföldnek, a volt nomenclaturának, az új tulajdonosoknak és a hatalom megszerzésére törekvőknek.. Persze egy ilyen lista összeállítása nem könnyű dolog.. mert még a telekkönyvekkel is baj van:( Voltak olyan lakótelepek, amelyek úgy ahogy voltak nem voltak telekkönyvezve.. ha jól emlékszem ilyen volt a József Attila lakótelep..:(

Orbán beszélt arról, hogy kell egy vagyonleltár.. kíváncsi leszek rá, hogy mire lesz belőle valami.. szerintem kell hozzá 2 év.. ez az ÁSZ jelentés szerintem már az előkészítésről szól és Orbánt se fogják érte szeretni.. a viszonyokat mutatja, hogy a becsült összeg legkisebb, legnagyobb értéke között van vagy 30.000 milliárdnyi különbség..:)

kodó tamás 2010.09.22. 16:47:38

@tölgyes: építész vagyok, pont térinfoban (települési rendszerek) ban is jártasan, semmi gond nem lenne... illetve a saját ingatlanvagyonát az állami cégek nem tudják. de ettől a földhivatal tudja... nem vészes nem nehéz a rendszer... akarat nem volt. a zavarosban halásznak.

tbb 2010.09.22. 17:31:45

@kodó tamás:

Mondok neked valamit. Amíg ilyen intoleráns vagy, (ill. vagytok), addig csak ilyen pártok közül választhatsz (választhattok). Ez van.

tbb 2010.09.22. 17:45:51

@Szimba: :))))))))) Így szok lenni.

tölgyes 2010.09.22. 17:59:41

@kodó tamás: A nehézség a nagy számból adódik.. bár ha minden igaz Torgyánék alatt elkezdődött az informatikai megújítás..Ráadásul az is gondot okozott, hogy nem volt lehetetlen a telekkönyvek manipulálása.

tbb 2010.09.22. 18:06:06

@lüke:

"s meglep , hogy az amerikaiak ilyen povinciális ,kisvárosi:) study-kkal brilliroznak- a medicinában is: a Framingham study, ami ma is folyik 48 óta-"

Valóban meglep? Tán a zsenialítása? De miért meglepő ez? Az amcsik legendásan pragmatikusak.

tölgyes 2010.09.22. 18:06:10

@Szimba: Olyan előírás, ötlet nem volt, hogy csak az lehet a fidesz tagja, aki előfizet valamire...:( Reklám, agitálás az volt..Egyébként most legalább mindenki tudja, hogy a Népszava a párt lapja... ezt most megüzenték a NOL-nak is...:) Lehet versenyezni.

kodó tamás 2010.09.22. 18:23:27

@tbb: sose értem a kommentjeid (amik nekem szólnak azokat sem)... egyáltalán nem. miért lennék intoleráns? csak az "elit" tel vannak fenntartásaim... vagy mire gondolsz?

tbb 2010.09.22. 19:04:00

@kodó tamás:

Hogy miért vagy intoleráns? Szerintem ez habitus dolga. Ami abban nyilvánul meg, hogy csak a saját szempontodból vagy hajlandó a világot értelmezni. Úgy pedig a világon nem lehet változtatni. Csak elviselni.

Példaként vegyük az elittel szembeni fenntartásaid. Akármilyen jogosak is, megszüntetni nem tudod a elitet. Mert elit mindig lesz. Ezért megérteni kell a szempontjaikat, a kiválasztódásuk módját, és ezeken keresztül befolyásolni őket egy kedvezőbb irányba. Mert erre már van mód.

Remélem érthető voltam.

lüke 2010.09.22. 19:25:07

@tbb
maga mindent butusra vesz:)
a Framingham egy csodás study, s más szakmában is ilyet csinálnak, pedig nem is röghöz kötöttek

lüke 2010.09.22. 19:32:54

innen a távolból nehezen igazodom ki ezen a sok szenny lapon,
egy rendes, nagy! országban van egy Rupert Murdoch , s egy- két bulvár újság
de nálunk legalább 490 bulvár újság, s egyetlen egy politikailag használható sajtó orgánum nélkül
Németo, vagy FrO-ban mindkét oldali médiát
remekül el lehet olvasni, nem beszélve az am. és angol tájékoztatásról
- az osztrákok , már gyengébbek-
de nálunk olyan hangnemben nyilatkoznak, olyan ellenséges érzelmi töltéssel, hogy ilyet a világ nem emészt meg

lüke 2010.09.22. 19:35:20

@tbb:
az elit mindenütt húzó erö- rendes helyen-
s az hogy egy gazdaság felemekeldjen, elöször egy elitnek kell kialakulni, amelyik beruház , innovál, munkát ad
a semmiböl nem lesz valami

cambridge.on 2010.09.22. 19:47:54

Hagyjuk a politikát egy kis időre!
Foglalkozzunk a sporttal!.
Elnézést kérek a hölgyektől,a politika és a sport több férfit érdekel, mint nőt.Az itt kommentelők nagy része is férfi,ezért talán megbocsátható a kitérés.
A Debrecen szégyenszemre idegenben játssza a hazai meccseket is.Tervek születtek a helyzet megváltoztatására, de eddig semmi nem tortént.
Pártunk és kormányunk bölcs vezetője elhatározta változtat a helyzeten.
A főbejelentő,aki viszi a szót, saját maga jelentette be, a hír fontosságának megfelelően:Szijjártó Péter azt mondta, e két témáról azért ő tájékoztatott, mert a miniszterelnök személyes ígéreteihez kapcsolódó kormánydöntésekről van szó.
s most a hír:www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/allami-szerepvallalas-a-debreceni-stadion-felepiteseben-2045909/
Kérdezem én, mi köze van a Magyar Államnak a debreceni futballcsapathoz?
És most visszakanyarodtunk a blog címében feltett kérdésre.
Valahogy így működik az a pókhálószerű kapcsolatrendszer, aminek egyesek annyira örülnek, reményüket hangoztatva, hogy sokáig tart.
Sukoró ügyében miért, nem tapsolnak örömükben?
Tipikus példája a gazdaság és a politika elvtelen összefonódásának.

Azt írja Török Gábor nem kell félni,az inga ugyan kilengett, de a demokrácia nem csorbult.
Úgy tesz, mintha nem venné észre, hogy jelentős erők dolgoznak annak érdekében, hogy ne lendüljön vissza.
Legszebb példa, egy jelenlegi polgármester nem indulhat újra mert megváltoztatták az alkotmányt.
Az alkotmány ellen nem lehet fellebbezni.
Tulajdonképpen jogellenes a jelenlegi pozíciója is.Igaz már nem sokáig.
Mit lehet mondani olyan kormányzásról, ahol egyes emberek ellen hoznak törvényt,vagy éppen egyes emberek javára módosítanak?

Nehogy elkezdjenek bérrettegő jelzőt rám aggatni, én nem rettegek,bért meg főleg nem kapok ezért.
Egy újságcikk, abból az újságból ahol Horn Gyula neve egyszerűen csak:A pufajkás volt.

//kanadaihirlap.com/2010/09/03/a-fopolgarmester-jelolt-allitas-megnehezitese-pitianer-lepes/#comments

Rájuk nem lehet a vörös bérenc nevet ráaggatni!

cambridge.on 2010.09.22. 20:17:35

Bédy István, a Fidesz jelöltje 1990-ben még a Kisgazdapárt és az SZDSZ polgármesterjelöltje volt, 1994-ben és 1998-ban az országgyűlési választáson MDF-színekben indult, 1998-ban a helyi választáson már Fidesz-KDNP összefogással szerzett többséget.
Harkányban húsz éve polgármester.
Párthűséget sértés lenne emlegetni vele kapcsolatban.
De ha nekik megfelel!?

kodó tamás 2010.09.22. 20:29:24

@tbb: hm. akkor kivétel erősíti a szabályt... mert elfogadom a meglátást, teljesen...
bár:) minden módon agyalok a lehetőségeken, hogyan lehet reális alternatívákat.
erre hozom gyakorta példának az Esztergomi Tétényi Évát. Szerintem pozitív példa lehet az említett probléma megoldására.

shwarcz bácsi 2010.09.22. 20:38:04

@cambridge.on: az inga ott lengett ki igazán amikor,a mészőly kálmán,és a tésztás,irányítják a magyar focit.
arról meg ne is beszéljünk hogy orbán rendszeresen járt audienciára a pufajkáshoz...

shwarcz bácsi 2010.09.22. 20:40:05

@cambridge.on: parmalatviktor,menj csak fel az nso ra.

jjulie 2010.09.22. 21:02:58

@lüke:

a semmi viszonylagos

van ami az egyik ember számára semmi, a másik meg
látja benne a lehetőséget

a semmi és a valami közé kell egy ember, magától nem megy

(igaz, eddig tegeződtünk)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.22. 21:20:37

@cambridge.on: nincs új a nap alatt, legfeljebb újszülöttek vannak, akik valamit újdonságnak találnak, netán szimpátiájuk függvényében.
Tehát: voltak személyre szabott törvények korábban is. Talán emlékezz vissza, miért kellett Arnold vezérőrnagynak távoznia a VPOP éléről (segítek: ő nem gazsulált mindenhez, a végtelenül jellemtelen utóda viszont gond nélkül).

tbb 2010.09.22. 21:28:38

@lüke:

:)))))

Előfordul biza. De hogy már másodszor lepődtél itt meg ezen Framingham studyn, gondoltam utánanézek, hogy mi a fene is az. És rögvest zseniálisnak találtam. Így aztán gondoltam rákérdezek, hogy mi abban a meglepő, hogy az amcsik amit csinálnak azt jól csinálják. Megjegyzem csak erre az egy kérdésre nem kaptam választ.

tbb 2010.09.22. 21:40:53

@lüke:

Valami haszna csak van a gyülölködésnek. Hogy micsoda, arról zsülit kéne megkérdezni.

tbb 2010.09.22. 21:45:02

@lüke:

Az elit valóban mindenütt húzóerő. De az a réteg, amelyet nálunk elitnek neveznek, az még elég távol áll az elittől.

tbb 2010.09.22. 21:57:35

@cambridge.on:

Nekem csak egy kérdésem van. Miért kezdted így a kommented:

"Hagyjuk a politikát egy kis időre!
Foglalkozzunk a sporttal!."

Miután aztán egyhuzamban politizálsz.

tbb 2010.09.22. 22:11:37

@kodó tamás:

Ha meg vagy magaddal elégedve, akkor minden rendben.

Az esztergomi helyzetben én is szeretnék tisztán látni. Egy jó barátom esztergomi, próbáltam nála tájékozódni. Szerinte a helyi ellenségeskedéshátterében az van, hogy egy trógerrel Meggyes nagyon trógerül kibacott.

Az igazat megvallva, egy kicsit leegyszerűsítettnek vélem ezt a magyarázatot. No majd meglátjuk, hogy az esztergomiak hogyan döntenek. Számomra az lesz a mérvadó.

tbb 2010.09.22. 22:16:01

@shwarcz:

Miiii? Mit csinál orbán rendszeresen?

jjulie 2010.09.22. 22:16:34

@tbb:

amit nálunk annak neveznek, az is húzóerű, csak kérdés, hogy merre, és mekkora erővel

amúgy nem tudsz róla, hogy a kedvenc elit szijjártóm szóvivő még?

nem látom-hallom a hallom őt azóta, hogy a gazdája előlépett, és kijavította az államháztartási szóvivést

te mit díszjobber kinek hittél az elitszíjjártónak, hogy baj van a háztartással, vagy másnap az elitorbánnak, hogy nincs baj, stabil a háztartás?

jjulie 2010.09.22. 22:24:53

@jjulie:

látom toleráns vagy, mindkettőnek hittél

Crowz 2010.09.22. 22:27:49

@jjulie:
te nagyon elfogult vagy!

tbb 2010.09.22. 22:31:10

@jjulie:

Kétségtelen igazad van, a mi húzóerőnk is húzóerő. Volt idáig. Momentán épp ezért folyik a taccsra tétele. Mert egyáltalán nem kérdés hogy merre és mekkora erővel húzott.

Kedvenc elit szijjártód tudtommal szóvivő még. Épp most jelentette be, hogy a maszopnak rossz a lelkiismerete. Vagy valami ilyesmit.

Én mint diszjobber, mindkettőnek hittem. De az elitszijjártónak egy kicsit jobban.

jjulie 2010.09.22. 22:36:43

@Crowz:

igazad van elfogult vagyok, pl vele

www.youtube.com/watch?v=KTcRwzVgeFk&feature=related

dobtam is miatta a dér henit, őt

www.youtube.com/watch?v=FngHAuzwdwk

igaz kicsit nehéz szívvel

kodó tamás 2010.09.22. 22:36:52

@Hepci: a politika most MÉG TOVÁBB lépett. alacsonyabb, szakmai szinteket is politikaira cseréltek most. terjed lefelé a "politika színvonala". azaz a szakmák is egyre mélyebben mennek tönkre.
@tbb: erről van szó. mindenben példa lehet. és a fideszt váltó jobbik, vagy forradalomhoz képest a "harmadik" , a "békés" alternatíva. meglátjuk. egyet előre leszögezhetek. számomra nyilvánvaló és egyszerű felállás a gyűlölt elit egyik legzűlöttebb (aljasabb) tagja áll szemben a JÓval, a tisztességes, szakmai, és egyéb képességekkel megáldott jelölttel (személyes jó ismerősöm). Meglátjuk...

tbb 2010.09.22. 22:40:35

@jjulie:

:))))

Látom, jól ismered a diszjobberek lelkivilágát. :)))).

Akik jól ismerik a realításokat, de mégis bíznak a jövőben.

kodó tamás 2010.09.22. 22:41:00

@tbb: fogalmilag elit... a minőségétől függetlenül. az elit definíciója a "vezetőréteg", nem pedig minőségi jelző. Pontosabban:
Elit= 1. Válogatott, kiemelkedett kisebbség, 2. kiváló, elsőrendű.
Azaz nem melléknévi, vagy jelző minőségben hanem főnévként használjuk itt. Azaz ha aszondom: elitellenes (populista) vok, akkor nem minőségellenességet értek alatta...

jjulie 2010.09.22. 22:42:39

@tbb:

nyilván díszjobberként könnyedén megfejtetted a "bajvan a háztartással" és a másnapi " stabil a gazdaság" birkakódot egyaránt

a titikot pedig megörzöd

jjulie 2010.09.22. 22:49:29

@tbb:

a haza, a nemzet, a polgár, az mind jobber jelszó

a szijjártó ilyet még nem mondott sem magáról meg a gazdájáról, sem a birkáiról: "Akik jól ismerik a realításokat, de mégis bíznak a jövőben."

valamit benéztél

tbb 2010.09.22. 22:49:37

@kodó tamás:

Szó ami szó, a minap láttam egy tvspotot ezzel az Évával, abban nagyon tapraesetten válaszolgatott. Hogy aztán ez elég lesz-e, azt nem tudom. De az igazi kérdés, hogy ha elég lesz, az utána is elég lesz-e. Majd kiderül.

porfelhő 2010.09.22. 22:52:10

@jjulie:
Tévedsz. az orbánnak soha sem hittem, "csak" rosszul fogalmaztam.

tbb 2010.09.22. 22:55:11

@jjulie:

Persze hogy nem mond ilyet. Mert őrzi a titkot. Amit én kikotyogtam. Látszólag. Mert valójában ez egy rafinált kiszivárogtatás volt.

kodó tamás 2010.09.22. 22:56:08

@tbb: az utána nem kérdés. főleg hogy TANÁCSADÓNAK ajánlottam magam:)
... ingyér... is akár. pl "csak" a közérdekében... ugye milyen gyanus?
van sok ötletem. de szerintem a döntéshozás rendszere, a végrehajtás hatékonysága fontos. Pl. az átláthatóság pedig védelmet is jelent neki. Szerintem tisztességesen könnyebb mindent csinálni. A hazugságot kell kitalálni. Az igazság nem vesz el plusz energiát.

kodó tamás 2010.09.22. 22:58:01

@jjulie: normális országban baller szavak is. sőt az oldalak finomabbak eleve. pl a nacionalizmus+patriotizmus (előbbi racionális+a másik érzelmi) a teljes nemzet közösségi ereje...

tbb 2010.09.22. 23:02:13

@kodó tamás:

Elhiszem neked. De ahogy csinálod, mégis minőségellenesség lesz az eredménye.

tbb 2010.09.22. 23:11:09

@kodó tamás:

Ez szép volt. Épp készültem zsülinek írni, hogy "Naná, hogy nem baller", amikor megláttam a hsz-ed. És megörültem neki. Mert ez egy lapát föld a minket elválasztó árokba.

áginagyi 2010.09.23. 01:09:21

@Kalmár:
Nehéz lesz azt az ingát igazi mozgásba hozni akkor, amikor az első dolguk volt bent a Parlamentben szinte minden olyan intézkedést meghozni ami ellene dolgozik egy igazi változásnak.
(választókörzetek átrajzolása, kevesebb idő alatt több kopogtatócédula gyűjtése, a legfontosabbról nem is beszélve, ami persze nem annyira publikus, ugyanis nehezen bizonyítható, ahogyan az ellenük induló jelölteket megfélemlítik, ahogyan ezt tették még az előző szavazás idején az MDF jelöltjeivel 2006-ban, majd elég nagy vakság azt nem észrevenni, ami a kinevezésekkel történt,....szóval kedves (uram/hölgyem) Ön nem arra válaszolt, amit én írtam. És DJ nem állt oda egyikhez sem, csupán leír egy folyamatot, rengeteg konkrét dologgal, eddig semmit nem cáfolt OV, nem perelt, és gondolom nem csupán azért, mert légypiszoknak nézi DJ-t.
A könyvet pedig tessék elolvasni és után nyilatkozni elfogultan, vagy elfogulatlanul.
Mellesleg abban a kisvárosban, ahol én lakom olyan embereket zsarolt meg személyesen a jelenlegi fideszes polgármester, akik ő ellenében indultak és nem szocik, hanem azt a szemléletet képviselik, ami igazi konkurrencia lehet ennek a bagázsnak. Hiteles, szeretnivaló, igazi lokálpatrióták és nem politikai ambicíókkal "megáldott" emberek. Akik hasonlóak azokhoz a szlovákiai magyarokhoz, akik most együtt kormányoznak a szlovákokkal tehát nem a Csáky féle hőzöngők, hanem a kompromiszumkész, békességes életet kívánó magyarok. A városomban is ezek az igazi ellenségei a fidesznek. OV harcba hívja az embereket, és akkor boldog, ha azok ütik-verik egymást és ő meg széttárja a kezét, ez csinálta az elmúlt nyolc évben, egyfolytában heccelt mindenkit, kordont bontott, nem dolgozott, szabotálta a parlamentet és ha jól emlékszem (és jól emlékszem) akkor már több mint 8 éve (az ő regnálása idején) azt mondta, hogy nem kell ellenzék, ez csak egy paraszthajszállal jobbb, mint csurka ominózus mondata, ami úgy szólt, hogy magyar ellenzék kell a parlamentbe. (hogy kik a nem magyarok, azt nem kell külön elmagyaráznom azt hiszem)
Tévedések elkerülése végett soha nem voltam maszopos tábort szerető ember, de a konzekvens, tisztességes, elkötelezett embereket mindig szerettem, OV-t akkor nagyoin, amikor pontosan tudta, hogygaládságot követtek el Göncz Árpáddal és ő kivonult az Opreház ünnepi estjéről.
OV legnagyobb bűne az, hogy lemondott az integráló szerepéről, neki volt egyedül lehetősége, hogy ebben az országban még azokat is megnyerje, akik nem annyira kedvelik. csak ehhez tisztességesen kéne játszani, másoknak is kéne térfelet hagyni, no meg labdát, de ő nem társakat keres (a sajátjait sem úgy kezeli) hanem alattvalókat, híveket, szolgákat, talpnyalókat, és ezekből futja még egy darabig sajnos. De nagyon bízom abban, hogy lesz még neki meglepi...nem a kellemes fajtából.
Török Gábor pedig azért gyáva és még sokan mások is vele együtt, mert nem hiszem el, hogy semmi veszélyt nem látnak ebben a nyomulásban. De ők csak a maguk státusát féltik, nem az országot és annak népét. Csak azt nem tudják, hogy ez a langyos véleménynyilvánítás nem sokáig lesz elég. Szabó István filmjében (Mephistó) ennél sokkal hangosabban kellett kiállni a Vezér mellett, OV sem lesz elégedett a mismásolással.
Mellesleg TG tanácsadója volt Sólyom Lászlónak, s bár nekem vele is sok bajom volt, de jól esett volna látni, hogy azokkal együtt, akik a jobb oldalról is tiltakoztak a kutyakomédiához hasonló köztársasági elnök kinevezés ellen, egyetlen igazán szép mondatot leírhattak volna búcsúzóul.
Nem tették, és nem tette ezt TG sem. Hagyták, egyetlen szó nélkül, hogy egy karikatúra vegye át az elnöki tisztséget. Ennyit a bátorságról.

ingyenebed 2010.09.23. 09:32:15

@áginagyi:

TG jelmondata: "Megfigyelőnek születtem."

Ne várj egy megfigyelőtől normatív kiállást!
És azt se várd tőle, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljön megfigyelésének tárgyával (vagyis legvégső soron velünk, honfitársaival). Az érzelmek eltorzítják a megfigyelést.

El Zorro 2010.09.23. 10:09:10

Szomorú látni, hogy két, egykor szemmel láthatóan jó viszonyban lévő ember (Török Gábor és Debreczeni József) viszonya hogyan jutott el arra a szintre, ahol már csak egy-egy bejegyzésben vagy publicisztikában vetik egymás szemére, ami a másikban nem tetszik. Én legalábbis nehezen tudom elképzelni TG és DJ írásai alapján, hogy ők ketten mindezt egymással is megbeszélnék.
Pedig korábban, Debreczeni Lapozó című, köztévében futó műsorában olyan jól elvoltak. Jóska, Gábor - szólították egymást barátságosan.
És bár a vége felé már érezhető volt az ellentétek kiéleződése (ahogy Debreczeni egyre kevésbé tudta visszafogni Orbánnal szembeni nyílt, és gyakran túlzó ellenérzéseit), nem jó látni, hogyan mérgezte meg ilyen súlyosan kettejük viszonyát a politika.
Anélkül, hogy pálcát törnék bármelyikük felett is (nem tudom, ki mit tett a viszony rendezése érdekében), számomra szinte hihetetlen, hogy két komoly, értelmes ember (akik ráadásul jóban is vannak) személyes kapcsolata hogyan tud így megromlani. Remélem, tévedek, és rosszul látom.

Még egy apró adalék: DJ eredeti "lótolvajos" cikke (nol.hu/archivum/archiv-399450) után TG még egy darabig ugyanúgy együtt ült DJ-vel a Lapozóban, mint korábban. A 2006-os választások után is együtt elemeztek, nem túl nagy egyetértésben.

tölgyes 2010.09.23. 14:14:32

@áginagyi: Miért lett volna kutyakomédia az elnöki kinevezés, Miért lenne nyomulás a 2/3-ad érvényesítése? Miért kéne Orbánnak Debrecent perelni? Azért, hogy aztán meg arról elmélkedjen, hogy Orbán perrel..börtönnek fenyegeti ezt a drága jó Debrecenit?? Miért kéne egy gyékényen árulnia Debrecenivel csak azért mert néhányszor együtt reggeliztek, vacsoráltak???

Én azt látom hogy Önben tombol az Orbán és fidesz gyűlölet. Ehhez Önnek joga van... de ahhoz már nincs joga, hogy ezt mástól is elvárja.

LAKSZ 2010.09.24. 01:14:26

Debreczeni már annyira elvakult, hogy a – sikertelenségéből és irigységéből eredő – gyűlölete a maradék objektivitását is eltüntette. Már csak a személyes dühe élteti. Csak a Népszabadságon csodálkozunk, hogy egy zavarodott elmére hajazó írását lehozza.
Ez az egész annyira szánalmas …

TG írásához:
Bár TG csak a politika és a gazdaság összefonódásáról beszél, azért nem árt tudatosítani, hogy a „fehérgalléros maffia” – hol kisebb, hol nagyobb sikerrel - a mindenkori kormányok mögött lebzsel. Egyszer-egyszer még miniszterelnököt is csinál a tömeg az állami pénzeken milliárdossá vált maffiózókból.
Az elmúlt húsz év, de leginkább az utolsó nyolc év alatt produkált „pártpolitikai csőd” váltotta ki az emberekből azt az utolsó nekifutásnak mondható bizakodást, amely 2/3 feletti parlamenti többséget hozott a korábbi ellenzéknek. Mindehhez persze hozzájárult a „kitűnő érzékkel észrevett” és bevezetett Fidesz „konzultáció”, amely arra engedett következtetni, hogy az új kormány számit az emberek többségi véleményére. Természetesen ez „folyamatos társadalmi figyelmet és ellenőrzést” is jelent, azaz a jelenlegi kormánynak nagyon „fel van adva a lecke”, egyrészt úgy kell produkálnia, hogy a „tömeg figyelmét” semmi nem kerüli el, másrészt egy esetlegesen eredménytelen kormányzás sokkal nagyobb „bukást” is hozhat, mint amelyet a „szocializmus építése” vagy bárki (bármi) valaha is elszenvedett....
De a választók többsége – akár önérdekből is – most a „kormánynak szorít”. (Akik pedig nem az új, hanem régi kormány képviselőire szavaztak, azok mára elvesztették a korábbi kormány pártjaiba vetett hitüket.) Ezt a „kisstílű csinovnyik lelkületű pártpolitikusok” képtelenek megemészteni. Jellemző, hogy a parlamenti pártok közül is csak a Jobbikban van meg a képesség e lelki teher „átugrására”. (Külön elemzést érdemelne, hogy miért ..)

Debreczeni most (újra és újra) „farkast kiált”, bár korábban maga is abban az álomban ringatózott, hogy egyszer „befogadja a dzsungel szabad népe” (na persze nem a szabad keselyük hadára gondolt ...), de végül még a békés „Balu is kiszavazta”…
Mivel közben Sir Kánról is kiderült, hogy a „bundája is hamis” és ezért a dzsungel kivetette, szegény sakálnak már nincs hova behízelegnie magát.
Szegény, szegény, szegény …

ingyenebed 2010.09.24. 10:17:52

Mit állít DJ?: OV antidemokratikus politikai-gazdasági maffiahálót épített, aminek ő a pók a közepén.

Mit állít TG?: nem kell parázni két dolog miatt. Egyfelől ilyen máshol is van, lám könyvben is megírták. Másfelől mit csodálkozunk, a politikában az erősebb kutya (pók) bazsevál elve érvényesül, amíg nem lesz ellenerő, addig OV a főpók és slussz.
Egyébként meg amíg OV főpók nem akadályozza meg "megváltoztathatatlanul " az ellenpók hálószövését, nincs miért izgulni.

Nekem az lenne a kérdésem, hogyan határozzuk meg a "megváltoztathatatlanul" fogalmát. Mikor van az? Ha úgy veszem ilyen pont a politikában nincs, mivel ez nem fizika. Hitler intézkedéseit, hatalmi rendszerét is sikerült végül megszüntetni, csakhát páran belehaltak ugye, meg pár országot széjjelbombáztak közben.
Tehát a politikában mindig az a kérdés, hogy milyen folyamatokba avatkozunk bele (indítunk el), hova vezet az új írány és milyen áron tesszük ezt. Ezekről TG semmit nem mond.

Illetve felvetődik még a kérdés, miért érezte úgy TG, hogy DJ cikkére reagálnia kell? Hagyhatta volna szó nélkül is.

tölgyes 2010.09.24. 17:14:23

@ingyenebed:

Édes Úr!

Mostanában nem lesz ingyen ebéd.. Ebbe kell beletörődnie. Ez Debreceni és társai legfőbb baja...(

Nem lesz tehát ingyen ebéd se konkrét se átvitt értelemben. Marad a munka. Ez a jelen esetben azt jelenti, hogy Orbán megbuktatásáért dolgozni kell..Ki kell alakítani egy Orbán ellen hatékony politikai koncepciót, azt el kell fogadtatni egy csomó emberrel.. ki kell dolgozni egy működő stratégiát, amelyik képes lesz Orbánnal szemben alternatívát adni.. Ehhez nem lesz elegendő a hitlerezés.. nem lesz kielégítő néhány önmagát túlélt és lejárt álliberális lózung..

ingyenebed 2010.09.27. 09:21:05

@tölgyes:

Önnek teljesen igaza van, és nem is állít semmi újat. Ezt mindenki tudja több éve már. Pont Gyurcsány volt az, aki az mszpben próbálta erőltetni az összefogott programadást, annak eldöntését mit akarunk kezdeni evvel az országgal és hogyan. Nem járt sikerrel.

Viszont DJ cikke nem evvel a témakörrel foglalkozik és TG írása sem erről szól. Úgyhogy igazából nem értem, Ön mire reagált.

De ha már szóba került: tessen már nekem megmondani, mi a fidesz kormány programja? Mire szavaztak az emberek? Csak nem ingyenebédként kapta a hatalmat a fidesz, kedves tölgyes?
süti beállítások módosítása