Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
10:28

Ahogy várható volt, a kampányhelyzet elmúltával szinte egy csapásra láthatóvá váltak a pártokon belüli törésvonalak. Az egyik lap egyenesen Fellegi-Matolcsy harcról számol be, s ha valaki nézte tegnap a köztévé esti politikai műsorát, az meglepve tapasztalhatta, hogy a miniszterelnök szóvivője váratlanul milyen határozott és kemény kérdéseket kapott az üggyel kapcsolatban. Az MSZP-nél viszont már igazán kérdezni sem kell, a felek mondják maguktól is: Szili Katalin kilépett a pártból, Gyurcsány Ferenc pedig láthatóan begyújtotta a rakétákat. Nagy átrendeződések előtt állunk?

(Fotó: Origo)

A választ kezdjük azzal, hogy jelezzük: összehasonlíthatatlan dolgokkal állunk szemben, mindössze az időzítés magyarázata azonos, de a tét és a súly egészen más. A kormányoldalon nem a pártról, a párt irányításáról szól a küzdelem, hiszen jelenleg nincs senki abban a helyzetben, hogy ezt a kérdést reálisan felvethetné. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy az egyaránt a kormányfő-pártelnök kegyeit kereső, tőle függő és vele szorosan együttműködő gazdasági-politikai érdekcsoportok küzdenek a színfalak mögött, s az önkormányzati választás után időnként azt is megengedik maguknak, hogy egy-egy pillanatra a függöny elé lépjenek.

A bennfentesek régóta mondogatták, hogy Matolcsy György elmozdításáért komoly erők mozdultak meg a háttérben, ilyen-olyan beszélgetések során magam is tapasztaltam, hogy a Fidesz környezetében sokan kívánnák távozását. A Magyar Nemzetben megjelent, a minisztert kritizáló cikkek csak tovább erősítik ezt az értesülést, s az nehezen hihető, hogy – mint néhányan állítják - szimplán megrendezett konfliktusról van szó, amelyben a támadásokat jóváhagyó Orbán Viktor küzd a minisztert megvédő Orbán Viktorral.

A kormányfő amúgy az elégségesnél is erősebben, határozottan állt ki Matolcsy mellett, olyan messzire elmenve, ami után nagyon nehéz lenne meggyőzően indokolni az esetleges cserét. Érdemes Szijjártó Péter tolmácsolásában összefoglalni a védelmet: “Nézze, hogyha a miniszterelnök azt mondja itt, a Magyar Televízió nagy tekintélyű műsorában, az ön műsorvezető társának, hogy nem lesz személyi kérdés a  kormányban az elkövetkezendő hónapokban, vagy ma egy sajtótájékoztatóján azt mondja, hogy a gazdasági miniszter az ő jobb keze és nincs az a pénz, amiért a jobb kezét odaadná, ennél én nem tudom, hogy mit tehetne még a miniszterelnök, ami ennél egyértelműbb válasz lehet erre a kérdésre. A kormány gazdaságpolitikája igenis  jó irányba fordult, szakítottunk a szocialista gazdaságpolitikával, az együttműködés gazdaságpolitikájának ösvényére léptünk és jól látszik, hogy vannak olyan érdekcsoportok, amelyeknek ez nem tetszik. Nem tudom, hogy ezek az érdekcsoportok mit tesznek ezekkel a cikkekkel, meg ezek a megjelent írások az interneten meg egyéb helyeken, ezek összefüggésben vannak-e azzal, hogy a kormány gazdaságpolitikának vannak ellendrukkerei. Tény azonban az, hogy a kormány sikeres gazdaságpolitikát folytat, nem az emberektől veszi el a pénzt, szakított a megszorítások útjával, az együttműködésre helyezi a hangsúlyt és ennek a gazdaságpolitikának, amely az ország gazdasági talpra állítását célozza, kulcsfigurája Matolcsy György, akiben bízik a miniszterelnök. Pont.”  Jelenleg itt tartunk, s bár pont még biztosan nem került az ügy végére, Matolcsy pozíciója a költségvetés elfogadásáig jelenleg a korábbiaknál stabilabbnak látszik.

Az MSZP-n belüli küzdelmek egészen más jellegűek: nyílt hatalmi harc kezdődött (illetve folytatódott más eszközökkel), amelyben hárman három féle megoldással próbálkoznak. Szili Katalin az önkormányzati választás másnapján kilépett, új pártot hozott létre, jelenleg azonban nagyon bizonytalannak tűnik, hogy miképpen fog megküzdeni azokkal a szervezeti, személyi és anyagi kihívásokkal, amelyek miatt egy évvel ezelőtt még nem tartottam reálisnak a távozását. Most kétségtelenül több ideje van a következő választásig, ez elméletileg elég lehet a megerősödésre, ma azonban inkább azt gondolom valószínűbbnek, hogy útja a senki földjére vezet. Ahhoz, hogy ne így legyen, a sok pénz mellett – állami támogatás nélkül! – csatlakozókra, követőkre lenne szüksége, illetve a média tartós figyelmére; ezek egyike sem látszik igazán. Gyurcsány Ferenc nem véletlenül kerülte el eddig ezt a megoldást, pedig Szilinél minden bizonnyal komolyabb anyagi háttérre és nagyobb média felhajtásra számíthatna. A volt kormányfő számos korábbi példa alapján jól tudhatja, hogy milyen kockázatos vállalkozás a kilépés, ezért feltehetően először a párt elfoglalására tesz kísérletet. Ha ez nem sikerül – ma erre látszik több esély -, minden bizonnyal neki sem lesz más választása, mint egy új párt létrehozása.

A legjobb választ – nem meglepő módon - a legkedvezőbb helyzetben lévő Botka László adta, aki a mai Népszabadságban egyrészt valamivel világosabbá tette céljait, másrészt olyan keretbe helyezte riválisait, amelyben azok biztosan halálra vannak ítélve. A frissen megválasztott szegedi polgármester így fogalmazott: „A politikai üzenet után a legfontosabb dolog a hitelesség kérdése. Ha úgy teszi fel a kérdést, elképzelhető-e, hogy azok, akik az elmúlt években, évtizedekben vezetőként képviselték a szocialista pártot, újra hiteles arcok legyenek az élvonalban, akkor azt kell mondjam, hogy ez kizárt dolog. De ha azt kérdezi, szükség van-e rájuk, akkor azt mondom: a tudásukra, tapasztalatukra óriási szükség van, hogy egyben maradjon a párt szervezete és az egymilliós szavazóbázis. Meg kellene érteni, hogy a politikusoknak is van szavatossági idejük, és ha az lejár, az illetőnek egészen biztosan vissza kell vonulnia az első sorból.

Ezt az értelmezést a volt kormányfő semmiképpen nem fogadhatja el, hiszen azzal visszatérésre vonatkozó politikai céljait kellene feladnia. Ha viszont ez a megközelítés válik általánossá az MSZP-ben – amire jelenleg jó esély mutatkozik -, nem marad számára hely a pártban, és Szilihez hasonlóan vennie kell a kalapját. Lehetett volna, s talán még lehetne is másképp, mondjuk az MSZP teljes összeomlása esetén, az önkormányzati választáson látottak alapján – különös tekintettel a pártszervezet meglepő erejére – azonban ma inkább az látszik nyerőnek, aki a fedélzeten marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr262350182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem vagy itt jó helyen... 2010.10.06. 15:30:01

Szili Katalin kilépett a pártból, Gyurcsány Ferenc pedig láthatóan begyújtotta a rakétákat. Nagy átrendeződések előtt állunk?

Trackback: Szili: Nem egy másik MSZP-t akarunk 2010.10.06. 15:29:02

Új, baloldali pólusra van szükség – jelentette ki Szili Katalin a Magyar Hírlapnak adott interjúban. A volt házelnök hétfőn hagyta el volt pártját, mivel egy új tömörülés, a Szociális Unió elnöke lett.

Trackback: Platformot alapít Gyurcsány 2010.10.06. 15:21:01

Miután nem sikerült egyesítenie két, szövetségesei által vezetett platformot, Demokratikus Koalíció néven új platformot alapít az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök kedden jelezte szándékát a párt elnökségének.

Trackback: Neolitikus farmerek: Krantz Európa benépesítéséről 2010.10.06. 15:02:51

  Krantz eredeti és imponáló modelljét rekonstrukciónak nevezi.  Elsősorban az indoeurópai nyelvek Európában történő megjelenésére és beözönlésére koncentrál. Elméletét érdemes megismerni, különösen azért, mert nem nyelvészeti oldalról é...

Trackback: Orbán teszi mássá a politikát? 2010.10.06. 11:05:04

Mai posztom címe eredetileg így hangzott: Matolcsy jó csatár, marad a kezdőcsapatban. Arról szerettem volna írni, hogy a napokban a sajtóban felmerült esetleges kormányátalakítást, Matolcsy menesztését nem tartom valószínűnek. Miközben azonban írtam ...

Trackback: Orbán jobb keze 2010.10.06. 10:58:48

 Én azért Matolcsy György helyében elkezdenék aggódni és komolyan megfordulna fejemben, hogy másik állást kezdek keresni. Meg is magyarázom, hogy miért.   Orbán Viktor, a forradalmi kormány miniszterelnöke hitet tett a nemzetgazdasági minis...

Trackback: Orbán jobb keze 2010.10.06. 10:39:22

 Én azért Matolcsy György helyében elkezdenék aggódni és komolyan megfordulna fejemben, hogy másik állást kezdek keresni. Meg is magyarázom, hogy miért.   Orbán Viktor, a forradalmi kormány miniszterelnöke hitet tett a nemzetgazdasági minis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porfelhő 2010.10.09. 07:59:44

@simonmondja.:
Nem árulok el titkot, hogy engem sem rendit meg túlzottan.
Rendkivüli erő. Persze az a nyomás amit a tárolt "anyag", vagy viz gyakorol, ill. kifejt a töltéstestre.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 08:09:13

@porfelhő:
Nem az a nyomás.
Az a nyomás már volt máskor is.
Májusban sokkal nagyobb esőzés és sokkal nagyobb szél volt, mint hétfőn.
Májusban olyan kitartó hurrikán volt napokig, hogy a diófát körbecsavarta és azóta is csavart a formája.
Az eső meg hetekig ömlött.

Akkor meg se moccant a gát.

Az egyetemi tanár gátakat tanít és csak lehet róla valami fogalma, hogy mit mond.
A krátert olyan gyanúsnak látja, hogy szerinte ez már egy másik szakterület.
Szerintem is tűzszerészek kellenek oda.

Egyáltalán elolvastad ?

porfelhő 2010.10.09. 08:11:42

@simonmondja.:
Bocsánat . nem olvastam végig, de mindjárt elolvasom. ez egy gyors reagálás volt.

Szimba 2010.10.09. 08:13:10

nol.hu/ajanlo/ujabb_veszhelyzet__kiuritik_kolontart

Meggyengült, megrepedt a tározó fala is. Kitelepítik Kolontár összes lakosát, és lehet, hogy Devecsert is.

kodó tamás 2010.10.09. 08:13:36

@simonmondja.: Winkler Gusztáv nikneve nem simonmondja? egyébként olvassa a kommenteket itt a blogon. csak összeszedte az írásaink részleteit...

@Szimba: @Letícia: "Jöhetsz sem Tölgyest, sem Zsülit nem érdekli a vörösiszap."
-ja én is unom a DAGONYÁZÁST. (a baloldal is hagy dagonyázzon a vörös iszapban..)
át kéne má térni valami szaftosabbra. pl izraeli fal? nem folytatjuk? :)

„Nem tudom, ezentúl a falu lakóinak kell feljelenteniük a közeli gyárakat, tározó tulajdonosokat?”
aha. ők ugyis látják. mennek be dolgozni a gyárba és van idejük nézelődni, még bent is… sőt rögtön munkafelvételnél majd követelik a gyár bezárását.
El kell hogy keserícselek. ha itthon minden környezetvédelmi munkavédelmi, vagy humán előírást betartatnának akkor minden zár bezárhatna.

„Többféle szabálytalanság történt itt”
ez a lényeg. a katasztrófák már csak ilyenek. láttam az összes AIRCRASH docfilmet. ha két gép ütközik, akkor a földi navigáció+mindkét gép automatikája+mindkétszer 2 pilóta problémás (pl pont kimennek wc re:)+a szerelők is hagytak egy kis jegesedést, vagy karcot… sok hozzáértő gondos-szorgos hanyagsága adódik össze és akkor még erre rá szokott jönni a természeti „katasztrófa”: pont akkor esik az eső vagy köd van vagy kicsit fuj a szél, amiket normálisan észre se vennének…

@Balt: @cambridge.on: @Szimba: itthon (itt a marson) ha nyilvánvaló lenne nemcsak "erős sejtés" hogy másnap leszakad egy hid esélyed sincs semmit tenni. a hivatalokból mint a "macskát szarni..." senkinek nem dolga semmi. jobb az ilyenbe nem belebonyolódni... mondják a ránk vigyázók... ez egy ilyen ország. számos "másjellegű" de egyértelmű probléma van nekem hivataloknál (ügyészség is) írtak egy év után hogy megnézik. ITTHON SAJNOS MEG KELL VÁRNI MÉG BEKÖVETKEZIK... ÉS EGY HALOTT NEM IS ELÉG.

a rendőrségnél is aszondják: akkor szoljon ha már vér folyik... de akkor miért nekik? miért nem rögtön a halott szállító telszámát adják meg...

@radala: mi a fenének ad angolul Orbán Vitéz interjut. tök felesleges. asziszi nem tudják feliratozni... és mintmár mondtam a VALÓSÁG és REALITÁS közötti nüanszok nem mennek át a világsajtóba...
vagy itthon is angolul kellene beszélnie? és nem "újbeszélül?"

@tbb: sajnos itt kínai mintára BŰNBAK áldozatok lesznek... pár coci nagytököst főbelőnek osztjonapot. a fiuk ezér még egy napra az alkotmányban a halálbüntit is visszahozzák... (többnapra nem merik, olyan hosszútávra kockázatos lenne).

jjulie 2010.10.09. 08:15:40

@Szimba:

"Többféle szabálytalanság történt itt, és feltehetően már a kezdetektől, azaz még a szoc. idejétől."

hát igen történt egy két szabalytalanság, de a "kezdet" az 43, mármint az üzemkezdet az ajkai timföldgyártásé, sok "szabálytalanság" volt akkortájt

"A fokozódó háborús nyersanyagigény miatt elsősorban a Taliándörögd - Szőc térségi, és a nyirádi felszín közeli, könnyebben kitermelhető bauxitkészletek kimutatására irányultak egyre intenzívebb vizsgálatok. Ennek eredményeképpen Nyirádon megnyitották az Edgár, Gábor, Károly, Ferenc, Sándor és Gyula bányákat, Szőc mellett pedig a Félix I. külfejtést, majd mélyművelést, és elkezdték a szárhegyi Antal táró megépítését. A gyorsan közeledő háborús front a munkákat megszakította, a gépeket, eszközöket a németek elszállították, illetve megsemmisítették. A kevés szakképzett bányász szétszéledt, így a II. világháború után, bár rendelkezésre álltak a feltárt bányák, nem tudtak megindulni a termeléssel.

A Németországi timföldgyárak leálltak, az export megszűnt. Helyette az 1943-ban megkezdett ajkai timföldgyár jelentkezett vevőként, azonban az emberhiány, a hiányzó gépek és a magas minőségi elvárások miatt még 1946-ban sem érte el a magyarországi összes bauxittermelés a 100.000 tonnát. Pedig a termelést meg kellett indítani, mert a szovjetek követelték háborús jóvátételi szolgáltatásként a számukra is kincset érő ércet. 1948-ban a magántársaságok többségét államosították, a vezetőiket koholt vádakkal letartoztatták. 1950-ben pedig megalakult a MASZOBAL, a Magyar-Szovjet Bauxit és Alumínium Rt., ezzel a térségi bauxitbányák irányítása szovjet kézre került."

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 08:21:43

@kodó tamás:
Ne mondj ilyet szegény Winkler Gusztávról, mert kiszállnak hozzá a síposnéni kommandók Pelczné vezetésével tiltakozni.
Tomcat meg bedob az órájára egy őszödei beszédet...

porfelhő 2010.10.09. 08:22:08

@jjulie:
Te meg már megint hol voltál, már hiányoltalak.

kodó tamás 2010.10.09. 08:25:58

@Szimba: "Kiürítették Kolontárt, miután szombaton hajnalban az éjszaka megrepedt az ajkai timföldgyár tízes számú zagytározójának északi oldalfala"
-öt nap alatt nem tudták az átszivárgást megjavítani? na nemá.
-kétszer ugyanazon a repülőtéren egy héten nemszokott ugyanaz a katasztrófa előfordulni... ha nálunk igen, az világszám lesz.
-na majd a viktor megoldja. hallotta hogy gond van és már le is ment (még lehet hogy meccset is kihagy miatta?!) nagyon komoly lehet a helyzet...
-lehet annyira, hogy már GYŐZIKÉT kell hivni

porfelhő 2010.10.09. 08:30:21

@simonmondja.:
Eolvastam az anyagot. Elképesztő, hogy a terveket nem találják, mert azt évente frissiteni kellene. Rendkivüli időjárási körülmény nem tudom mennyire játszik közre egy ilyen töltésszakadásnál, erről én még nem hallottam.
Már a korábbi légifelvételeken látszik, hogy a mentett oldali részen szivárog a vörösiszap. Ez nagyon komoly jelenség, mint ahogy a cikk is irja. Azt jelenti, hogy az iszap, vagy legyen viz, utat keres magának, és nem biztos, hogy ott tör ki, ahol az első jelenség észlelhető. Mossa-mossa a töltéstestet belülről, folyamatosan "dolgozik" és ahol megtalálja a leggyengébb pontot ott fog a katasztrófa bekövetkezni. Mint ahogy a cikk is irja. Épp ezért lenne nagyon fontos, milyen a töltés anyaga. Ez csak egy rövidke vélemény, mert ez ettől sokkal komolyabb, mint ami belefér egy kommentbe.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 08:32:56

@porfelhő:
Na, de ha tényleg baljós csurgás volt, akkor az ellenőrök mit néztek ?
Hogy kirakták-e a NER-t ?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 08:36:03

@simonmondja.: megnézném a jelentésüket, hogy van-e benne csurgás.
Az is lehet, hogy érdekes lesz, a csurgásról készült fotó időpontja.

porfelhő 2010.10.09. 08:41:24

@simonmondja.:
Hogy az ellenőrök mit néztek nem tudom. a nert nézték-e. Nem nézni, látni kellett volna. Nem is fogalmaztam pontosan, mert sietek," amikor a töltéslábnál, " jelenség észlelhető, az már azt jelenti, hogy magában a töltéstestben is megindulhatott a folyamat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 08:46:16

@porfelhő: Vagy az is lehet, hogy nem ez az egyetlen csurgásgyanús jelenség.
Jönnek a fotók :
www.boston.com/bigpicture/2010/10/a_flood_of_toxic_sludge.html

kodó tamás 2010.10.09. 08:49:00

@simonmondja.:
"Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt egy esetleges újabb gátszakadástól"
-okos ötlet. könnyebb gyorsan építeni egy nagy gátat pár kilométer hosszban. itthon igy megy: PIK-PAK. a régi javítgatásával ne is foglalkozzunk...

mellesleg a NER-t se nézték. pedig a kp-ba bementek. az irodában átvesznek egy borítékot. osztjonapot. beszélgetés meg. Pistukám, van gond? -Áh, nincs... a szokásos kis izék. -ja akkor jo. pecsét aláírás. köszönjük.

porfelhő 2010.10.09. 08:49:39

A jelentésben benne lesz-e a csurgás, pontositva talpszivárgás, majd kiderül, vagy nem

kodó tamás 2010.10.09. 08:51:06

@simonmondja.: ja és a falu közepén csinálják:)
az jo mert akkor a falu egyik fele mindenképp vörös lesz.

de ha ezt hamarabb kitalálják akkor a vörösszmötyit lehetett volna már építgetni, a sitt-tel...

de szerintem már dobni kéne a KOLONTÁR- ORBÁN témát.

TG! nincs uj blog? :) tul jo az idő? a gyerekekkel játszótér?

jjulie 2010.10.09. 08:55:22

@Szimba:

a komment a nagyszüleimtől tanult témáról szólt, miszerint kritikusnak és óvatosnak kell lenni mindenféle politikussal, és egy nyamvadt dumájukat sem szabad készpénznek vanni, de ez vonatkozik egyéb hétköznapi dolgokra is

neked mint pedagógusnak mondom, hogyha az iskolák abból állnának, hogy minden nap megnéznének együtt egy amerikai filmet, majd a fennmaradó időben kidumálnák egy értelmes ember, - nevezhetjük pedagógusnak is - segítségével, majd házidolgozatban felkellene dálután még különböző filből merített témákat dolgozni a net segítségéval, sokkal több értelme lenne, mint annak a gyermekmegőrzőnek ami ma egy általános isi a középisikkel együtt, na jó 5% kivétel

mondjuk ez is "tananyag" lehetne

www.youtube.com/watch?v=9TjEklyF7-E

bár lehet hogy tévedek: ez akár egy hónapig is "tananyag" lehetne

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 08:55:36

@kodó tamás: Egy biztos.
Ha más a miniszterelnök, akkor nem a megható pislogásáról menne most a témázgatás.

kodó tamás 2010.10.09. 09:00:11

@simonmondja.: jöttem át a lágymányosi hídon. szépen mossák. az jutott eszembe legalább szép tiszta lesz amikor beszakad a dunába, mert a szép drága acélszerkezetek roszdásodnak 15év után, mert a festéshez festéket kellene venni...

egyébként a sok naiv kommentelőnek azér felvetném. hogy pl a Hungária gyűrűn belüli Bp ügyében bárki bármikor bemehet a "hatóságok"hoz hogy:
-istállom a házak 120-145 évesek és 1990-ig az ikv (tarlós) barkácsolt rajtuk csak, de azóta meg senki. tessék má kiűriteni vagy felújitani, mert baj lesz... válasz: -ááá, Ó u
-vagy ahogy Pál bátyánk mondja: "Ej, ráérük arra még!"
-vagy: tessék irni egy levelet.
-vagy tessék átfáradni a ... osztályra...

porfelhő 2010.10.09. 09:02:38

@simonmondja.:
Ezek a fotók! Elképesztő és szivszoritó látvány, és még milyen lehet megélni. Hazánk a világon az első, hogy ez a szörnyüség megtörténhetett. És még mi lesz ha kiszakad a másik töltés is. Eddig is szédültem, de most már tényleg ki kell mennem a levegőre.

porfelhő 2010.10.09. 09:08:44

Nem is kimondottan az orbánról megy a témázgatás, hanem a rettenetes katasztrófa helyzetről, ami egy egész országot megrendit. És még a második "felvonás" ezután jön. A következményektől meg lehet hogy "hullani fogunk mint a legyek".

kodó tamás 2010.10.09. 09:18:05

@porfelhő: nem a téma nem csak Ő.
a blog témával is összevág.

az ország dagonyázása a VÖRÖS ISZAPBAN,
azaz a pártitkárok köztünk élnek (mint kisztitkárok és gyár tulajdonosok)
és ennek mikor lesz vége... ez a nagy kérdés

bierkamp 2010.10.09. 09:19:39

Nem bedőlni O.V. "pislogásának":)))

Rákosi Viktor mindig is szeretett "hetyegni" népieskedni,..kolbászt tölteni varázsolni( pénzt eltüntetni.)......csak KORMÁNYOZNI nem tud (beszédeit is más írja)...ezt a látogatást is a PR manager találta ki, mert magától ez nem jött volna össze....kapott egy csizmás jelmezt..oszt jó napot, felvette az aggódó pofát,....
NEM KELL HASRA ESNI -mert ezt akarta hogy hasra essenek --később majd mást mond ( ismerjük)
Abban bízik, hogy a " felelősöket" megtalálja és ráverheti Gyurcsányra , pedig az ILLÉS környezetvédelmi min. kinevezett , nője a felelős aki 2 hete ellenőrizte és jóváhagyta ezt a területet. Szóval nem bedőlni a DÉMONNAK!!!!!

porfelhő 2010.10.09. 09:28:41

@kodó tamás:
Soha sem lesz vége már mint a "vörös iszapolásnak". Itt élnek közöttünk a gyártulajdonosok jobb oldalról meg a bal oldalról is, meg a multból is. Mult és jelen. A "méreg" meg jött és jön.

porfelhő 2010.10.09. 09:33:21

@jjulie:
Komolyan. Én megköszönöm Neked, hogy beirtad ide ezt a két mommentet. Mindig tanulok. Hiába csak jó tanárom vagy te nekem.

kodó tamás 2010.10.09. 09:34:50

@porfelhő: ja ja. erről van szó. terjed. a nyakunkba folyik a vörös iszap. csak a rózsadomb van biztonságban.

a felelősség jó téma. azzal kellene kezdeni, de nem ugy ahogyan orbán-pintér-illés fogja. ha igazi kezdet lenne akkor először is elnézést kérnek a saját dolgaikért és lemondanak. utána pedig ... na ez az...

mi az alternatívája a mostani tisztességtelen rabló bandáknak (pártoknak, pénznek stb) ez az igazi kérdés.

ubul2000 2010.10.09. 09:47:03

@bierkamp: "aki 2 hete ellenőrizte"

hogy rosszindulatú vagy azt már régen tudjuk, de legalább hülyeségeket ne írj

porfelhő 2010.10.09. 09:54:21

@kodó tamás:
Jaj! Ne légy már ennyire indulatos. De hogy védem én a rózsadombot. Nem értitek meg, hogy vannak itt olyan kommentelők akik egyik oldallal sem elfogultak. Csak esetleg egyikben jobban csalódtak mint a másikban, vagy éppen q-va nagyot "estek" valamikor és a valós sérelmeket nagyon nehéz feldolgozni.
Éppen most olvatam egy cikket. Egyszer bárki nyerhet választást, ha társadalmi közeg felhajtóereje, illetve profi csapat segiti, többször csak valódi vezetők. Vonatkozik ez minden politikusra.

jjulie 2010.10.09. 09:56:29

@ubul2000:

na és minek látszik a vörös iszap a nemzeti bolsevik szemüvegen keresztül?

mit mondtak a horthy szakértői, káros a timföldgyártás, vagy nem káros a maradéka?

kodó tamás 2010.10.09. 09:59:35

@porfelhő: "többször csak valódi vezetők"
ez alól vannak kivételek. egyet tudok... szerintem kétszer is lehet nyerni, szinte csak PR kérdés (sőt csak pénz és gazdasági hatalom kérdése). plusz 8 év alatt sok mindent el lehet felejte(t)ni.
mellesleg egyetértünk mindenben. nem vitatkoztam:)

kodó tamás 2010.10.09. 10:01:31

@ubul2000: azért van az ellenőrzés témának igazságtartalma... a búbos vöcsökös (Illés barátnő) tanítónő vezette hivatalra célozhatott bierkampó

kodó tamás 2010.10.09. 10:03:14

"Alkoholtilalom Devecserben és Kolontáron"

-hm akkor csak kólát lehet inni? mert közömbösíteni kell a lugot?
-akkor ma este dizsi se lesz kolontáron?

porfelhő 2010.10.09. 10:03:18

@kodó tamás:
Nem vettem vitának, és én sem annak szántam csak véleménynek. Tudjuk mi volt az elmult nyolc évben, nem felejtjük el azt sem.

kodó tamás 2010.10.09. 10:04:58

@porfelhő: :) arra céloztam a nyolcév felejtési idővel, hogy a zorbán ügyeket felejtik el "egyesek" (2 706 292), a szoclib ügyeket nem felejtjük... arról gondoskodik a nagytestvér

nyünyüge 2010.10.09. 10:07:11

@kodó tamás:
Azért az nem igaz, hogy 1990 óta nem történt semmi a budapesti bérházakkal.
Legalább egy évtizede fővárosi, kerületi pályázatokkal igen sok felújítás történt (teljes víz, gáz, villany fővezetékcserék, tetőfelújítások, függőfolyosók, stb.
Van persze még rengeteg hátra.

jjulie 2010.10.09. 10:07:53

a nyolc év ellenzéki lét alatt ezen okoskodott e az orbán és csapata?

www.magyarhirlap.hu/hirvilag/szeles_gabor_az_aluminium_gyartasa_tobb_karral_mint_haszonnal_jar.html

vagy csak azon, hogy a fenébe lehetne megint kormányzó?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 10:12:56

@kodó tamás:
Hát az érdekes lenne. Lehet, hogy a Ferencjóska lenne a hibás, mert rossz terveket engedélyezett és 150 év után kijöttek az építési hibák.
De lehet, hogy Rákosi, mert béna tetőt húzott rá a bombázás után.
De hogy Rogán nagyon szívhezszóló lenne, az tuti.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 10:15:21

@nyünyüge: Az biztos.
90 előtt még a régi házakon géppisztolysorozatok voltak nálunk.

porfelhő 2010.10.09. 10:17:10

@kodó tamás:
Látom parttalan vita. nem is folytatom. Ez az amikor mindenki irja, mondja, fújja, de az álláspontok egy kicsit sem közelednek.

kodó tamás 2010.10.09. 10:17:48

@nyünyüge: hm hm. sajnálom, hogy vélt biztonságban élsz. szerinted a talajvíz emelkedés stb kérdések hogyan alakulnak? láttál már alapozásban "szegény"? házakat? mutassak neked? a vízszigetelés hiánya az 100%-kos, akkoriban ugyanis nem volt divat. sajnálom pár "bedőlés" után majd előveszzük a témát. én meg belinkelem a kommentem:)
@jjulie: ez a jabba vajon hol szennyezi, ugyanigy a környezetet. miért nem arról kérdezte a saját ujságja tvje....
-a zsírfejű vörös iszap köztünk él
-vagy fiatal demokrata:) szívből? :) megváltozott biztos
@simonmondja.: :) hát igen

kodó tamás 2010.10.09. 10:21:50

@simonmondja.: és már nincsen? szerinted miért forgatják még mindig a háborús berlini filmeket nálunk. mutassak neked golyo nyomokat? ezek nem tegnapiak. de egyébként ettől még nem dőlne össze. a gépészet-alapozás-vízszigetelés ezek a kényes pontok....
@porfelhő: nem vitáztunk. mindenben egyetértek veled. de tényleg.

nyünyüge 2010.10.09. 10:25:22

@kodó tamás:

Láttam rétegvizet kifolyni és ráfagyni! a pincénk falára tizenéve. Láttam, hogy el volt hanyagolva ezen vizek kezelésére kialakított kút és szivattyúrendszer.
Láttam, hogy az idei óriási esőzések idején sem állt a víz a pincében.

Egyébként ebből sem lehet általánosítani, de mivel én 15 éve költöztem be a városnak ebbe az öreg részébe, elég jól nyomon bírom követni az állapotját.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 10:29:24

@kodó tamás: Egyébként volt már leszakadás.
Lehet, hogy erre emlékszem :

www.origo.hu/itthon/20010305megkezdodott.html
2001.
Akkor a lakók bűnös mulasztásáról esett a legtöbb szó.
A privatizáció bűnöseiről, meg az IKV-ról és az ellenőrzésről semmi, de semmi.
Komcsikról se.

porfelhő 2010.10.09. 10:31:15

@jjulie:
Ez jó. "A magyar munkáskéznek ehhez ma már semmi köze".olvasható többek között a cikkben. A vörösiszap, a "méreg" meg itt fertőz, itt határoz meg emberi sorsokat., ill. küldött halálba embereket.

ubul2000 2010.10.09. 10:34:33

@kodó tamás: Erre utaltam 1:46-os hozzászólásomban

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 10:35:23

@porfelhő:
Ja, és a nagy nemzeti borászatot is be kell tiltani, mert évente van 8-10 áldozata a mustgáznak.

Igaz, idén nem lesz, mert olyan a szőlő, mint az ecet.

kodó tamás 2010.10.09. 10:38:32

@nyünyüge: @simonmondja.: akkor egy nagyon picit, részletekbe nem belemenve.
-pl hajós és kazinczy utcákban "lejáratos" vagyok.
-az előbbiben nagy gond hogy az önkormányzat "megcsinálta" a burkolatot. az utobbi kb addig áll amig ez nem történik meg.
az esővízet a régi burkolatok, amik alig voltak. pl nagykockakő nem vezették sehova, csak átengedték.
-a hajós utcai uj szép burkolat normális esetben középre lejtene és elvinné csatorna a vizet. ezzel szemben az alapozásokhoz, a ház falak mellé ömlik (angolaknáknél még rosszabb).
-másik a házakon belüli gerincvezetékek szivárgása és törése. számos esetben ki se derül. a csatorna majdnem soha. évek óta nem használják a dohos szaros pincéket. a vízet még mérővel sem veszik észre.
-a talajvízszintek a foghíj (pincés) házak beépítésével nagyot emelkedett
-a régi házaknak szilárd aljzata szinte sehol nincs (pincében)
-ezek mind a szerkezeteket áztatják évek óta.
-és ezen túl számos pincefödém is szenved. általában a falban terjed a nedvesség, ami pont a szerkezetek "tövét" azaz legkritikusabb (felfekvés) áztatja.
-az épületek jelentős részében van acélgerendás födém (pl poroszsüveg, de számos más típus)
-mellesleg a fedélszékben is láttam elképesztő dolgokat. amik csoda hogy állnak. továbbá ott szu, víz pusztításán kívül az ember is alkot...

térdre imára...

kodó tamás 2010.10.09. 10:52:29

@simonmondja.: az előbb megírtam egy kommentbe a kisdoktorim, mivel elszállt most csak összefoglalom röviden.

a régi házaknál gondot okoz:
(leginkább a víz)
-a közterületről rávezetett csapadékvíz
-a nem működő esővíz levezetők.
-a belső gépészeti folyások (csőtörés picében, ezt ha csatorna észre sem veszik)
-vízcső törések
-alulról nem szilárd pince aljzatokon talajvízszint emelkedés
-esővíz tetőn cserép, bádogozások hiányán
-tetőszerkezetben kötőgerendát átvágó emberek
-tető ácsszerkezetben: szu

mi szakad és károsodik:
-altalajt kimossa akkor az egész ház dőlhet, de alapsüllyedés biztos
-a pincefödémek nagyrésze acélgerendás (pl poroszsüveg) ez pont a felfekvésnél korrodálódik, a fal szállítja a nedvességet, ekkor csak a pincefödém szakad
-a tetőszerkezetekben nagy a tartalék de sok téma együttállása okozhat gondot…

pl. a Hajós utcában
régen csak nagykockakő, a régi házakat nem zavarta, mert az nem vezette semerre a vizet, hanem átengedte
pl az önkori megcsinálta most szépen nagy felületek vize folyik a házak tövébe (norm,ális esetben középen gyűjtenék), ez az angolaknáknál fokozottabb probléma

kodó tamás 2010.10.09. 10:54:06

na most kétszer dolgoztam:) de tényleg szomorú hogy a blogmotor negyedóra alatt engedte át.... vagy érzékeny a téma?

cambridge.on 2010.10.09. 10:55:24

@simonmondja.: Az általad ajánlott képek után, a hozzászólások között valaki megtalált az igazi bűnöst:a Jobbikot!
"4

Hello!

I am from Hungary. Somebody asked here in Hungarian that why did God punish us with this?
It is not the only answer, but may be related to the topic, that not even a month ago, the Hungarian extreme-right wing party called Jobbik held a meeting with and for muslims in Ajka, the city near the disaster. It was called 'Hungarian-Arabic Friendsip Day' held just on 11th September... Many Hungaians opposed to this ocassion - maybe God did so... "

Nem kell tovább keresni a felelősöket.Ilyen egyszerű....

A további repedések erősítik a gyanúmat, nem a megfelelő anyagot használták a tározó építésénél!
Kérdés mennyire lehet tömör a visszamaradt iszap ha egy ilyen,nagy sodrás sem szívta magával.
Tömör állapot esetén már nincs akkora nyomása,hogy tovább repessze a gátat.
Akkor mitől repedezik ?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 10:57:06

@kodó tamás: Mondtam már Kodó, hogy ha nem találod a kommented, akkor ott a komment küldése gomb alatt van a
" Radaron " gomb.
Odaklikkelsz és a radaron ott van, csak kicsit döcög a gépszíj.

Egyébként már gyakorolom a Miatyánkot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 10:59:08

@cambridge.on: Hát igen, kábé ezen vakarózom itt két napja.

kodó tamás 2010.10.09. 11:00:21

@simonmondja.: a leszakadt függőfolyosónál volt már komolyabb is.

www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=1556

plusz gyakori hír hogy a homlokzatról többmázsás vakolat, vagy gipsz díszek hullanak le. a legutóbb az űllői uton esett valakire ilyen, de ezek "csak felszíni" esztétikai gondok. (bár tudom az alákerülőt nem vigasztalja)

kodó tamás 2010.10.09. 11:02:04

@simonmondja.: ez a radar nekem uj. kiprobalom.
tudod a szakértő csak az órát nem ismerte... (hofi után)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 11:02:17

@kodó tamás: Ja, meg azt, hogy a saját kommented nem látod a Törökgáborblogon, csak a másokét, de majd kitapasztalod, hogy hozzászólás után az első helyre kerül a blog és egy percen belüli az utolsó hozzászólás ideje.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.09. 11:09:04

@kodó tamás: sose hidd azt, hogy nem jelenik meg. Egyszer megjelenik... (bár nagynéha el is tűnik végleg)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 11:09:51

@kodó tamás: Ez egy nagy találmány.
És ha nem szól hozzá valaki, akkor is felteheti a radarra a blogot és könnyen frissül ott nagyon.
Sokkal jobban lehet követni hozzászólás nélkül, mint a blogfelületen.
Akkor az eggyel lejjebb berakott Radaron gombbal lehet felrakni a követett bejegyzések közé.

Idet 2010.10.09. 11:32:03

@kodó tamás: Kevésbé tisztességtelen rablóbandák, mármint az alternatíva. A világ így működik. Túl bonyolulttá váltunk, mert túl sokan vagyunk.

Egyébként, miért is kellene Orbán-Illés-Pintérnek bocsánatot kérni? Nem inkább MÁL-éknak kellene? Tekintve a tekintendőket.

kodó tamás 2010.10.09. 11:32:19

@simonmondja.: nagyon jooo. a radar. és ezt nem engedik a tubesre?

www.origo.hu/itthon/19990304o.html

itt meg az ítélet van. tanulságos. ezek matattak a pincében. volt halott és életveszélyes sérültek. de csak felfüggesztett és gyors 4-5éves eljárásban.

ott is repedések voltak, meg tenni kellett volna valamit...

ehhez képest a vörös iszapnál a büntetőjogi elmarasztalás gyakorlatilag kizárható. ki lesz a hibás azért hogy nem tettek oda még plusz egy lapát földet. a főnök? a melós? a tulaj?

a polgárjogit azt meg fogják ítélni csak az meg behajthatatlan lesz. ugyhogy itthon nincs értelme bíróságra menni. csak annak a pár ügyvédnek lesz jo, megint...

tbb 2010.10.09. 11:40:17

@kodó tamás:

Fantaszikusan szakértők lehetünk. Hogy még Winkler Gusztáv professzor is innen a blogról csippenti fel a zagyáradatat magyarázatát? Én meg azt hittem, hogy fordítva van. Hogy mi szajkózzuk a winkler gusztávok elméleteit.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 11:41:06

@kodó tamás: Általában felelős az üzembentartó, ha kárt okoz a
" veszélyes üzem ".
Persze vannak kivételek.
Például focista nem szokott ülni, ha gázol.
Nemzeti idolnál az a veszélyes, ha az útjában lábatlankodunk.

cambridge.on 2010.10.09. 11:41:19

@jjulie: korábban valaki említette az Alkaloidát.
Lehet csak nyelvbotlás volt,és Al-Kaidát akart mondani?

tbb 2010.10.09. 11:50:19

@kodó tamás:

Na és hogy rendezné a Bajnai kormány?

Idet 2010.10.09. 11:52:41

@cambridge.on: Hát, lehet, hogy Al-Kaloidáék likasztották ki a zagykazetta oldalát, puszta ujjgyakorlatként az Európában történendő bevetéseikhez... mindenesetre MÁL-éknak és a csókosoknak ez k@rvára jó kibúvó lenne!

kodó tamás 2010.10.09. 12:04:20

@Idet: a felelősség probléma kör. első biszku. de nem sokkal utána orbánék.
-a céges felelősség megszünéséhez vezető ut első lépése biszku érdeme, amikor a bíróságok felelősségét tüntette el. utána sokadik lépésként orbánék vezették be az "átírjuk hajléktalanra" (josziftot, kajaibrahim), sőt szerintem az ofsórt is...
-de mindegy egyesével nem gond. sok-sok kis lépés eredménye hogy marslakók lettünk. európa vörösiszapja...

Orbán: "a felelősökkel nem az eddig megszokott módon fognak bánni"
kérdés ő mit gondol erről. eddig volt jogállam, vagy mostantól lesz az...
tartok tőle, hogy amit tegnap irtam az lesz. a kinai minta... tul sokat jártak mostanában kínában (olimpia pl)

kodó tamás 2010.10.09. 12:05:13

OV: "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában szoktak, új időszámítás kezdődik"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.09. 12:07:27

@kodó tamás: én csak annyit szeretnék, hogy legitim módon verhessem félhülyére azokat, akiknek van pénzük, de eszük ágában sincs kiegyenlíteni a számláimat. Ez lenne a magyar pseudo-jogállam... :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 12:08:31

@kodó tamás: Azért ez az itélet is érdekes.

Ha a tévedés és a tudatlanság felmentő körülmény, akkor kit lehet leültetni?
Csak a kitervelt szakértői károkozást?
De azt is csak akkor, ha bevallja, hogy akarta...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.09. 12:10:16

@kodó tamás: És talan Simicska aranybetűse :
" Mindenkinek joga van hülyének lenni "

kodó tamás 2010.10.09. 12:10:44

@Hepci: sajnálom. jogod van csendben tűrni és otthon duzzogni.

de ne kívánd a kínai mintát se... az a másik véglet. ez a 20 éves anarchia vége? OV szerint? vagy csak erre az ügyre gondol? vége a kiváltságoknak? a megúszásoknak? a haverok okozta károk (akár autóval részegen gyereket ölni bűntetlen)?

de nekem nem tul meggyőző ha OV mondja. bort iszik és lugos vizet (iszapot) prédikál

cambridge.on 2010.10.09. 12:15:55

Elvonatkoztatva a sajnálatos halálesetektől,és az óriási gazdasági kártól, Orbánék megütötték a főnyereményt.
Egyszerre üthetnek az általuk vörös oligarchának nevezett társaság néhány tagján,és elvonja a figyelmet egyéb történésekről.
Volt közben itt,egy sikertelen média felügyelet választás.
Borítékolni lehet,hogy a megegyezés hiányában csak fideszes tagokat fog a parlament megválasztani.
Meggyes hisztije sem érte el az ingerküszöb szintet,csakúgy mint Papcsák megkérdőjelezhető polgármesterhelyettes választása.
A kiválasztott személye azért sem nyerte el sokak tetszését, mert Kovács ellen – információink szerint – 2008-ban ittas járművezetés és egyéb közlekedési bűncselekmények miatt eljárás indult, s a jogosítványát is bevonták.
hvg.hu/itthon/20101006_papcsak_alpolgarmestert_csinal_kampanyfon

kodó tamás 2010.10.09. 12:19:24

@simonmondja.: erről van szó. csak a terroristát itélik el. ha közben kiabálja hogy allah nevében... de arról meg kimutatja (hiába tiltakozik szegény) az ügyvédje hogy szellemileg gondok vannak, nem normális. tehát ő is megussza. ha meg elítélnek valakit az tévedés (lásd mór) és akkor a bírót megbuktatják, azaz egy szinttel feljebb bukik... de ezek csak feltételezések. ez a marson van. nem itthon....

itt csak a gyorshajtók "lakolnak" a szolgálunk és mérünk típusú rendőrség... azok is csak ha nincs blokkolójuk vagy szlovák rendszámuk. azaz a luzerek.

egyébként a rendőrségnél ezeket az ügyeket nyomozó rendőrök átlag életkora 25év kb. láttam már ilyet... gazdasági ügyekben az orfk 5 nyomozójánál meg 1-2 évente ujra szignálják az ügyeket (ha nem ment el magától szűlni az előadó vagy ilyesmi) hogy ne tudjanak haladni. ami ugyis esélytelen az ilyen 2-3 tonnás ügyiratos ügyekben. aztán párszor elkezdődik uj nyomozó. szegény mit tud... semmit. meghallgat párszáz tanut és képbe kerül... de akkor ujra... és ez még csak a rendőrség. a bíróságon meg.... megkapja egy válóperes bírónő:) kb

kodó tamás 2010.10.09. 12:21:06

@cambridge.on: azaz a fidesz csinálta.
plusz stadiont akartak a tározóból.
a főnyeremény visszaüt később... meg ilyen áron politikai előnyt hm.

cambridge.on 2010.10.09. 12:21:49

@Idet: Még egy pezsgős üveg pukkanást sem említ említett senki.
Úgyhogy, szerintem ezt a verziót kizárhatjuk.

kodó tamás 2010.10.09. 12:24:56

@cambridge.on: láttak arra fekete terepjárót és egy gyanus alakot. tollal belekarcolt a gát oldalába...

cambridge.on 2010.10.09. 12:26:05

@kodó tamás: Nem ők csinálták,de alaposan kihasználják.
OV: "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában szoktak, új időszámítás kezdődik"
Már annyiszor mondták, már nem is tudom milyen időszámítás van érvényben Magyarországon.

kodó tamás 2010.10.09. 12:27:30

@cambridge.on: eddig gergely naptár volt. most a kínai jön...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.09. 12:33:08

@cambridge.on: még Gyurcsányról vagy Kovács Lászlóról is el tudnám képzeni, hogy jelen helyzetben a katasztrófa foglalkoztatja...

kodó tamás 2010.10.09. 12:33:37

új blogot nyitott TG
a kommentjeink fölé :)
az alatt folytassátok:)

Idet 2010.10.09. 13:02:12

@kodó tamás: Jozsif Totékat sohasem bizonyították be a szocik.
Azért a zagy, ill. a zagytározó hanyag kezelését nem lehet Orbánék nyakába varrni a legnagyobb akarattal sem. Több évtizedes történet ez. Nem is csak a hanyagság,
hanem a Kádár rendszerben kialakult kacsintós mentalitás az oka az egésznek, meg annak a mély begyökerezése, ami nemzedékeken át tovább él. Tudod, Mózes és a nemzedéke sem tehette a lábát az Ígéret földjére, és nem véletlenül.

Sztem Orbán arra gondol, hogy ezt a fajta mentalitást kell, ha akár erővel is, megváltoztatni. Most pedig vérkomolyan megkeresni az okokat és a felelősöket.
Legalábbis ez az én véleményem.
Kínai minta nem lesz. Az egy egészen más világ, más szabályokkal, másféle emberekkel és hagyományokkal.

kodó tamás 2010.10.09. 13:28:17

@Idet: csak a radarnak és simon nak köszönheted hogy észrevettem válaszod.

a felelősség. ezt nem érted? a felelőtlen ország eléréséhez nagy lépéseket tettek a barátaid. a kádár rendszerben pedig 1956 után konkrétan biszkunak köszönheted... a bíróságok kontrollját megszüntette, hisz az ítéletek OLVASÁSA az nem szakmai feladat volt.

sajnos attól hogy a zorbán elpatkol a rendszer marad!!!! amig el nem kezdesz ujat építeni. és erre akárhogy esküdözik a Vitya... ne hidd hogy ő megcsinálja, nem érdekli, nem is érti, nem is képes... de hagyjuk.

Balt 2010.10.09. 16:36:16

@cambridge.on: "Tökéletes kettős mérce:
Gyurcsány hibás mert kapcsolatban áll a MAL-lal,de a tározó ellenőrzését végző személyt felmented, mert Illés környezetébe való!"

Gyurcsány nem az ajkai esetért hibás, hanem k.va nagy mázlija van, hogy Mmóváron nem történt (még) hasonló. (Bár nyilván ott is a főmérnök, szolgálatban lévő szivattyúház-diszpécser, járőr, ellenőr, hatóság stb. a hibás...)

Balt 2010.10.09. 16:40:35

@cambridge.on: Gyurcsány _ezért_ nyilván nem hibás, csak tökéletes mintapéldánya a hasonló rablóprivatizátornak... (Mellesleg: az felvet további kérdéseket, hogy Gyurcsány min.elnöksége idején miért kapott szuperkedvezményes áramtarifát a MAL...)

Balt 2010.10.09. 16:50:05

@Evehid: "an egy bizonyos megviseltség, valamiféle nem látványos, ennek ellenére tapintható megrendülés és szomorú harag,amit szerintem nem lehet megjátszani. Idejét se tudom, mikor láttam utoljára vezető politikust ilyen emberinek, pláne olyan helyzetben, ahol nem szégyelli bevallani, hogy ő is fél."

Egyetértek. Talán a taxisblokád bizonyos pillanatai voltak ehhez mérhetők Mo.-n a dolog "rendkívüliségét" tekintve - mezei állampolgárként -, bár ott nem tudnék ilyen politikust megnevezni. (Biztos voltak, a problémammegoldó végül is a VP-s Palotás volt, kb. 19,5 éve nem is hallottam róla...)

Balt 2010.10.09. 17:04:25

@kodó tamás: "mi a fenének ad angolul Orbán Vitéz interjut. tök felesleges. asziszi nem tudják feliratozni..."

Kb. ugyanazt mondta angolul is, mint magyarul. Mellesleg: francia újságíró kérdésére kezdett angolul beszélni, ez pedig nem is jelent meg - tudtommal - a magyar sajtóban, csak talán a HírTV online hajnali rendkívüli híradójában.

Balt 2010.10.09. 17:10:39

@porfelhő: "Elképesztő, hogy a terveket nem találják, mert azt évente frissiteni kellene."

Ezt ki mondta? Ha volt magasítás, akkor esetleg, de egyébként egy aktualizált (vagy nem) "megvalósulási dokumentáció" lenne kb. '87-ből...

Balt 2010.10.09. 17:15:04

@simonmondja.: Nem tudom hogy van, de elképzelhető: vannak tervezett szivárgók és van kármentő árok (ez látható). Persze 1 millió köbméterre nemigen lehet felkészülni...

Balt 2010.10.09. 17:24:37

@porfelhő: Konteó hívőknek:

"It is not the only answer, but may be related to the topic, that not even a month ago, the Hungarian extreme-right wing party called Jobbik held a meeting with and for muslims in Ajka, the city near the disaster. It was called 'Hungarian-Arabic Friendsip Day' held just on 11th September... Many Hungaians opposed to this ocassion - maybe God did so..." (boston.com-ról)

Balt 2010.10.09. 17:41:19

@porfelhő: "Éppen most olvatam egy cikket. Egyszer bárki nyerhet választást, ha társadalmi közeg felhajtóereje, illetve profi csapat segiti, többször csak valódi vezetők. Vonatkozik ez minden politikusra."

Stimmt. Eleddig egyedül Orbán nyert 2x. :))

Balt 2010.10.09. 17:55:01

@tbb: Hogyan rendeznék Bajnaiék? Kb. mint a Hajdú-Bét esrében...

Balt 2010.10.09. 18:03:48

@Hepci: "még Gyurcsányról vagy Kovács Lászlóról is el tudnám képzeni, hogy jelen helyzetben a katasztrófa foglalkoztatja..."

Az mondjuk különösen érdekes, hogy Fegyencünk a nagy szervezkedésben egy szóval sem említi a katasztrófát, vagy hogy a Motimnál bezzeg minden rendben van... Vagy...?

lüke 2010.10.10. 18:29:59

@jjulie:
repülöt kéne gyártania, akkor mást mondana

aszekelyek 2010.10.10. 22:30:29

@Balt: Mossa kezeit. Remélem lúgban.Amivel azt merte leírni, hogy erkölcs és tisztesség. Legyünk tisztességesek... írják a blogjában. Tisztességes az, hogy egy sor , egy tőmondat nincs nála erről????? Neki, aki olyan sokat kivett a pilitikából. VAn ebben valami, ami csak emlékeztet is a tisztességre?Annyira odavolt, hogy a zorbán a szegényekkel így, meg úgy..., bezzeg a gazdagokkal... eddig uszítottak még a MAL -osokra is, kampányban. 'oo leggazdagabb egyike,,,, másika ők hárman. A szegény károsult embereket meg elhelyezik. Mer gonoszok :) Ezt is ma hallottam Viktortól. A fleto meg annyit mondott, hogy nem kaptok semmit árvízkárosultak, csak a biztosításotok alapján. Akinek nincs, annak alászolgája, lehet földönfutni... Nem változik már a jellem annyi idős korban , amennyi az elqro. Böszmeségeket terjeszt, ahogy eddig. Annak, aki vesz neki sátrat, meg miegymást, a lelkiismeretével kell elszámolnia.

kapusok 2010.10.13. 18:05:31

Na végre : a bíróság szembe mert szállni a tömegmeghisztériával és közvetve Orbán Viktorral is: azonnal szabadlábra helyezte a MAL Rt letartoztatott vezetőjét, alapos gyanu hiány amiatt. Bizom abban, hogy az "illetékesek" észbe kaptak és megértették: az igazságot kell feltárniuk és nem népharagnak eleget téve boszorkányüldözésbe kezdeni mindenfajta jogszerűséget kiiktatva.
Tegnap írtam: nem lehet véletlen, hogy több évtized után pont egy ilyen súlyos esőzéses évben történt a baj: egy BME szalértő szerint : (index): „Elképzelhető, hogy a gátszerkezettel is volt hiba, de a fő baj, ami a fal mozgását előidézte, biztosan az altalaj volt” – mondja dr. Farkas József, a Budapesti Műszaki Egyetem Geotechnikai Tanszékének tanára is. ..A szakember szerint a két réteg közti elmozdulás teljesen nyugodt, változatlan körülmények között is néhány centiméter, de ha az esőzések jobban telítik az öntéstalajt, az elmozdulás is nő....A talajmozgást támasztja alá az is, hogy a fal most is mozog, ennek eredménye a gát hét végén bejelentett újabb meggyengülése.
Szóval komplikáltabb a kérdés, mint hogy üssük akinek pénze van...

kapusok 2010.10.13. 18:16:04

Itt többen kardoskodnak amellett, hogy a homoszexualitás nem betegség. Egy érdekes kísérletről láttam filmet, amely közvetetten kapcsolódik a témához. 20 évét kisérték végig egy olyan embernek, akinél születésekor nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy lány vagy fiú. Még csecsemőkorban véglegesen lánnyá "alakitották", lányként nevelték, ő maga erről a problémáról nem is tudott. Kamaszkorában pár évre eltűnt , és fiúként tért vissza. Ennek okán kezdték vizsgálni a férfiak/nők agyát, és megtalálni vélték az a különbséget, mely megmagyarázza, hogy függetlenül attól, hogy fizikailag ki hogyan néz ki, minek érzi magát -tudat alatt is.
Szóval semmi okunk azt állítani, hogy ez nevelés, szokás kérdése, csak azért mert most még a pontos okokat nem tudjuk.
Másrészt engem az irritál, hogy nagyon sok hetero férfi milyne mély gyűlölettel gondol homoszexuális férfira, miközben imádják nézni , ha két nő van együtt : szinte divattá tették ezt a nők körében .
süti beállítások módosítása