Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:33

Új műfajjal jelentkezik a blog: vendégszerző írásával. Róna Dániel, aki hallgatóm volt a Corvinuson és jelenleg az Ecostat politikai elemzője, az önkormányzati választás érdekes, bár kétségtelenül vitatható megközelítését kínálja írásában. Engem meggyőzött, s ha a kedves olvasóknak tetszik a műfaj, lehet, hogy időnként másoknak is átengedem itt a terepet...

(Fotó: Népszabadság)

Az önkormányzati választásokat értékelve ritkán tapasztalható konszenzus van az elemzők között, az egyöntetű vélemény szerint az MSZP és a Fidesz erősödött a tavaszi országgyűlési választás óta, a Jobbik és az LMP viszont a vártnál gyengébben szerepelt. A diskurzus már nem is az adatokról szól, hanem a hagyományos pártok előretörésének és az újak visszaesésének okairól (a szocialista párt erős és az LMP gyenge szervezeti bázisa, a Jobbik parlamenti pártként csalódást okozott a radikális közönségének, stb.). Véleményem szerint elhamarkodottak ezek a fejtegetések – még ha van is bennük igazság –, mert két különböző választás összehasonlításán alapulnak, anélkül, hogy megvizsgálnák a két műfaj közötti különbségeket.

Ahhoz, hogy az almát ne keverjük össze a körtével, először a távolmaradás okait kell szemügyre vennünk. Azt állítom, hogy míg az országgyűlési választás mind a négy pártnak egyformán fontos volt, addig most a Fidesz és az MSZP számára sokkal nagyobb volt a tét, mint a két új párt esetében. Az önkormányzati választáson az emberek többségét az érdekli a legjobban, hogy ki lesz a településén a polgármester (a választók jelentős része fejből is meg tudja mondani, ki irányítja a városát), és csak másodlagos kérdés, hogy milyen összetétele van a közgyűlésnek vagy a képviselőtestületnek (ezt általában nem is tudjuk). A Jobbiknak és az LMP-nek – egy-két kivételtől eltekintve – nem volt regnáló polgármestere és esélye sem arra, hogy most bármelyik település első emberét ők adják, az új pártok támogatóit csak az motiválhatta, hogy a pártjuk ne egy, hanem kettő, esetleg három képviselői helyet szerezzen (az LMP esetében a jelöltállítás nehézségei miatt sok helyen ez is eleve lehetetlen volt). A két párt főleg fiatal híveitől tehát teljesen racionális döntés volt a távolmaradás. Ezzel szemben a kormánypárti szavazóknak mindenhol, a szocialistáknak pedig a települések nagy részében volt kire szavazniuk, ezért eszük ágában sem volt otthon maradni. Ezt a feltételezést a közvélemény-kutatások alátámasztják, a felmérésekben magasabb volt a hagyományos pártok támogatóinak részvételi hajlandósága, a Fidesz és az MSZP hívei még a nagyon elkötelezettnek hitt Jobbik-szimpatizánsokat is megelőzték e tekintetben.

Nemcsak a kutatások, hanem a választási eredmények is ezt a feltételezést erősítik. A Republikon Intézet egyszerű és ezért rendkívül hasznos módszert dolgozott ki az önkormányzati választások értékelésére, ezt alkalmazva minden választónak a parlamenti választás listás szavazatához műfajban legközelebb álló voksát vesszük számításba. A tavaszi választással összehasonlítva a fővárosi közgyűlésben a Fidesz és az MSZP mintegy négy százalékkal előretört, az új pártok pedig másféllel visszaestek. Ha azonban megnézzük, hogy a Jobbik és az LMP a kerületeknek csak körülbelül a felében (15 és 11) tudott polgármester-jelöltet állítani – és ahol tudott, ott is teljesen esélytelen volt –, a főpolgármesterségbe pedig egyáltalán nem szólhattak bele, akkor már nem tűnik meglepőnek szerényebb szereplésük. A szocialista pártnak ezzel szemben mindenhol volt jelöltje, 6-7 kerületben a polgármesterségért is harcban állt (háromban nyert), és nem mellékesen a főpolgármesteri címre is veszélyesebb volt. Ezt a szavazóik előzetesen is így gondolták, ezért Budapesten az MSZP-sek sokkal motiváltabbak voltak, mint a kis pártok hívei.

A megyei jogú városoknál a tavaszi listás voksokat a mostani egyéni képviselőjelöltekre adott szavazatokkal érdemes összevetni, mert ezeknél sokkal inkább a párthovatartozás meghatározó, mint a polgármesterre adott szavazatoknál, melyek jó része a városvezető személyének szól. Feltételezésem éppen az, hogy a polgármesterségért folytatott harc kihat a másik, pártos szavazatra is. A Fidesz mindenhol jól szerepelt, de a képviselőtestületekben ott tudott a legtöbbet javítani a parlamenti választási eredményéhez képest, ahol előre borítékolható volt, hogy toronymagas győzelmet arat a polgármestere (Debrecenben 2%-os erősödés, Hódmezővásárhelyen 11%, Kaposvárott 11%, Kecskeméten 8%, Pécsett 12%). Az MSZP értelemszerűen gyengébben teljesített ezekben a városokban, mint tavasszal (mindegyikben körülbelül 2%-kal esett vissza, Kaposvárott 9-cel) mert esélye sem volt labdába rúgni. Minél szorosabb volt a verseny, a szocialista párt annál többet javított a pozícióján. Már a választás előtt is lehetett tudni, hogy Szombathelyen (10%-ot erősödött az MSZP), Miskolcon (11%) és Szegeden (15%) van komoly esélyük hivatalban lévő polgármesterük miatt, de Salgótarjánban (13%) is éles volt a küzdelem. A Jobbik ugyanakkor sokkal rosszabb helyzetben volt, mert minden nagyvárosban eleve esélytelennek számított. Az ebből következő rosszabb szereplést az mérsékelte, ha volt saját polgármester-jelöltje a pártnak (Debrecen -1%, Székesfehérvár -3%, Szekszárd +0,5%, Zalaegerszeg -3%, Győr -2%), ahol viszont nem tudott indítani, ott sokkal nagyobb kudarc érte (Tatabánya -7%, Kaposvár -8%, Kecskemét -12% Salgótarján -17%). Ugyanakkor az mindenképp elgondolkodtató a radikális párt számára, hogy keleten még több olyan városban is erősen visszaesett, ahol képes volt polgármester-jelöltet állítani (Miskolc -5%, Szolnok -6%, Nyíregyháza -8%). Az LMP-nek egyetlen egy megyei jogú városban volt jelöltje (Pécs), ez nyilvánvalóan elkedvetlenítette szimpatizánsait; Kecskemét kivételével minden nagyvárosban rosszabbul is teljesített, mint áprilisban.

A népszerű polgármester miatt a fideszesek és a szocialisták döntő többsége a nagyvárosokban újra elment szavazni, és ha már ott volt, általában a többi szavazatát is a párt egyéni jelöltjére (fővárosban listájára) adta. Természetesen lehetséges, hogy a legnagyobb zsákmánynak számító Szegeden tényleg új támogatókra lelt az MSZP, érvelésem szerint azonban valószínűbb, hogy mindössze annyi történt, hogy a párt Botka Lászlónak köszönhetően sokkal nagyobb arányban tudta mozgósítani híveit. Ez a fajta lökés hiányzott az új pártok esetében. Budapesten és a megyei jogú városokban tehát a valós – parlamenti választáson megmutatkozó – erőviszonyok érdemben nem változtak; egyszerűen a választás sajátosságai miatt a Fidesz és az MSZP jobban tudta aktivizálni a választóit, mint az esélytelen Jobbik és a „nulladik fordulóban” elbukó LMP.

A megyei listák eredményeit nehezebb értékelni. Egyrészt a megyei közgyűléseknek nincs komoly jelentőségük, másrészt a 10 ezer alatti településeken a pártok szerepe marginális. Ezzel együtt a polgármesterek személye miatt azért ezen a szinten is van tétje a választásnak, még ha kisebb is, mint az előző kettőn. A Fidesz a helyhatósági választások történetében példátlanul sok polgármestert tudott állítani, ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ilyen kiemelkedően teljesítsen a megyei listákon: a párt még a tavaszi eredményéhez képest is sokat fejlődött. Noha a Jobbik több kisvárosi polgármestert (és képviselő-jelöltet) tudott állítani, mint az MSZP; a szocialisták nagyon sok helyen szövetségben indultak vagy független polgármestereket támogattak, így végülis a szocialista választók tudtak több helyen a saját emberükre szavazni. Részben ez magyarázza, hogy az MSZP több voksot kapott (523 ezer), mint a Jobbik (400 ezer), azonban úgy tűnik, hogy vidéken a szocialisták valóban teret nyertek, míg a Jobbik ténylegesen meggyengült. A parlamenti választáson tapasztalt tendenciák érvényesülése esetén itt a radikális pártnak meg kellett volna előznie az MSZP-t. Különösen Kelet-Magyarország esetében feltűnő, hogy a megyei közgyűlésekben több olyan megyében is az MSZP lett a második, ahol tavasszal még a radikális párt volt az erősebb, ráadásul úgy, hogy a megyei jogú városok voksai itt nem számítottak. A 10 ezernél nagyobb települések szintjén csak három jellegzetes példa: noha Tiszavasváriban a Jobbik nyert, az országgyűlési választás alapján azt gondolhatták a választók, hogy a párt Kazincbarcikán és Ózdon is esélyes, azonban a tavaszi 30% körüli eredményéhez képest 9, illetve 13%-ot kapott – előbbi városban szocialista polgármester lesz, utóbbiban pedig fideszes.

Összességében a Fidesz parlamenti választáshoz képest is javuló eredményei inkább a többi párt kiesésének, esélytelenségének tudhatók be, nem valós támogatottság-többletet tükröznek. A párt elsöprő fölénye mindenekelőtt annak köszönhető, hogy messze a legtöbb polgármester-jelöltet tudta állítani és szinte mindenhol toronymagas esélyes volt. Az MSZP Budapesten és a megyei jogú városokban az örökségéből élt: regnáló polgármestereinek köszönheti a viszonylagos sikerét - ezt a lehetőséget Szeged és három pesti kerület kivételével elveszítette.  A Szocialista Párt népszerűsége kétségkívül emelkedett, a Jobbiké pedig csökkent, azonban ez a változás lényegesen kisebb mértékű, mint ahogy azt a politológusok egy része interpretálta. Az LMP összeomlása is csalóka: alacsonyabb eredményei a választási rendszer logikájából következnek; a párt szervezeti éretlensége miatt el sem jutott odáig, hogy valójában megmérettessék. Lehet, hogy tényleg gyengült, csakhogy ez most – a látszattal ellentétben – nem derült ki.

Jogosan merülhet fel a kétely, hogy nincs értelme megbecsülni egy párt teljes társadalmi bázisát, mert csak az számít, hogy ki ment el szavazni. Ebben van igazság, de sem a helyes diagnózis felállításánál, sem a pártok jövőbeli kilátásait illetően nem mindegy, hogy mit gondolnak a nem-szavazók. A parlamenti választás második fordulójában az állva maradt kispárti harmadik jelölt mögül általában kihátrálnak a választói és a tét miatt valamelyik esélyesebb jelöltre voksolnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kispárt valós támogatottsága két hét alatt a töredékére zsugorodott volna össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr842374542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e igény a beleszólásra? 2010.10.18. 11:13:42

A klasszikus vicc poénja nyomán: Beleszólás az nincs, de igény az vo'na rá! Kérdés, hogy tényleg volna-e?! A tavaszi országgyűlési választástól 2.857.256 választójogosult maradt távol,miközben a "2/3-os" győzőre + jó nevű csatlósára 2.706.2...

Trackback: Bostoni teadélután és Ron Paul 2010.10.16. 18:54:03

Magyarországon a parlamenten kívüli pártoknak a parlamentbe jutás legnagyobb akadálya a finanszírozási probléma. Szokás azt mondani, hogy a parlamentbe jutáshoz szükséges az a 2-3 milliárd forint kampánypénz és emiatt esélytelen az a párt amely ne...

Trackback: Orbán teszi mássá a politikát 2. 2010.10.15. 21:28:42

A minapi, második gazdasági akciótervről szóló Orbán bejelentések után újra beindult a spekuláció és a fanyalgás a médiában és a blogokban, és persze támadásba lendült az MSZP mindkét szárnya is Gyurcsánnyal és Mesterházyval az élen. Egyesek már ...

Trackback: Orbán teszi mássá a politikát 2. 2010.10.15. 21:27:43

A minapi, második gazdasági akciótervről szóló Orbán bejelentések után újra beindult a spekuláció és a fanyalgás a médiában és a blogokban, és persze támadásba lendült az MSZP mindkét szárnya is Gyurcsánnyal és Mesterházyval az élen. Egyesek már ...

Trackback: Magyarkodsz, bazdmeg ?! 2010.10.15. 20:53:43

Akkor legalább helyesen. Tudom én, hogy trendi, sőt mi több, kötelező az élelmiszer reklámoknál elsütni a termék magyar voltát, de akkor legalább helyesen. „Gyulai, az igazi Magyar májas.” Szerintem itt, a magyar az melléknév, már bocs. S m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.10.17. 09:18:20

@agentT:

Igen, pontosan erről szól ma a kérdés Németországban és Magyarországon is: ki milyen alapon ítélkezhessen arról, ki essen a jó ember és a rossz ember kategóriába, és milyen következményekkel járjon az ítélkezés.

Sok-sok periférikus izé mellett tulajdonképpen három főirány van: ítéljen a szabályozott verseny (ez teszi jóemberré Özilt) - ítéljen a jog (ezért nem lehet agyonverni az utcán se Bakonyit, se Illést) - ítéljen a népérzület.

Nálunk most a harmadik emelgeti a fejét: a kiválasztottakba oltódott népérzület.

Szimba 2010.10.17. 09:19:39

@panelburzsuj:

Szerencséd, hogy öreganyádnak szólíítottál édes fijjam!:-))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 09:19:42

@agentT: Misére ne menj !
Dominánsan multikulti és globális program.

lüke 2010.10.17. 09:20:44

@Szimba:
pár éve Kanadából is visszaküldték a a magyar cigányokat
pedig éppen a befogadás mintapéldánya Kanada
( az USA már nem !akkora szögesdrót van a mexikói határon, ami az NDK-ban se volt!)
nem is cikkeztek róla sokat, nem unjós jog!

nyünyüge 2010.10.17. 09:21:11

@agentT:
Te mész misére, a ballibsik meg ugatnak össze-vissza.

Ebben benne van a lényeg :(.

lüke 2010.10.17. 09:21:52

@simonmondja.:
benne van:
dominus vobiscum

lüke 2010.10.17. 09:30:26

@panelburzsuj:
azt gondolnám sokkal árnyaltabb a probléma ennél ,pl

1, a törökök a ny- berlini blokád miatt kerültek priméren oda, 1976-ig( na meg utána),
tehát hivták öket
a második generáció tökéletesen beszél németül,s mióta a jóléti állam forrása nem gumiból van ,azóta megy az elégedetlenség
2,a cigányokat
az ötvenes években keletre áttelepítették, s vonattal- ld. Schiffer Pál:Fekete vonat-hordták az épitkezésekre a nagyvárosokba,s a nök a gyerekkel otthon maradtak
s ma nincs munka, a jó léti társ. megszünt

panelburzsuj 2010.10.17. 09:30:48

@Szimba:

Fijjam aligha, legfeljebb ecsém ... :)

panelburzsuj 2010.10.17. 09:34:11

@lüke:

(Először azt akartam írni, hogy az igazi probléma nem a sok felesleges török, arab meg cigány, hanem a sok mihezkezdjekvele német meg magyar - de didaktikailag túl nagy lépésnek ítéltem .... )

panelburzsuj 2010.10.17. 09:35:35

(másszál ki, kommnet)

lüke 2010.10.17. 09:35:48

@Szimba:
FRo-ban pillanatnyilag uj 68-s állapot van a nyugdíj ürügyén- Szarko leváltására-, a
gimnazisták is beszálltak, a kerozin szállitás lezárva, két nap mulva egy repülö se fog felszállni,országos sztrájk lesz
de nincs de Gaulle hatalmú tábornok már

www.liberation.fr/societe/01012296652-nouvelle-journee-de-manifestations-contre-la-reforme-des-retraites

lüke 2010.10.17. 09:37:46

@panelburzsuj:
a mihez kezdjek vele c. kérdés ld.Csehország
ott nagyon csehül ment,
Schwarzenberg külügyér a magyarokra egy szót se szólhatna!

lüke 2010.10.17. 09:42:50

@lüke:
de azt gondolom az egész unjóban
gond van ezzel
a fr-k Maghrebje, az olaszok Afrikája, a németek mehemedjei
s a spanyoláknál van elég dél-am, meg é- afrikai
hogy a nagy államokat emlitsem, s most jö nmajd a britek fekete levese, akik mindig a gyarmataikkal foglalkoztak, letojva a kontinenst

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.17. 09:45:35

@lüke: bájos lehetett, ahogy Erich Follath és Várkonyi Zsolt beszélgetett a Dérynében...
Konrád meg nagy dilemmában van, ahogy mindig szokott lenni, jobboldali kormányok idején: csomagoljon vagy ne csomagoljon? Hiszen a fasiszta diktatúra itt toporzékol a kapuk előtt...

jjulie 2010.10.17. 09:45:48

@lüke:

az unió a nemzeti érdekérvényesítésről szól

nincsenek közös gondok, félreérted

panelburzsuj 2010.10.17. 10:03:37

@lüke:

Akkor most leírok neked dióhéjban egy "tue storyt":

Adva volt egy zalai testvérpár, világéletükben maszek faiskolások voltak. Sokat robotoltak, de sokat is spekuláltak: mivel lehetne kitörni? Behoztak egy rakás ritkaságot, újdonságot Németországból, de kiderült, hogy a locsifecsi tömegmunkára beállítódott munkásaikra nemigen számíthatnak az anyatelep kialakításakor, mert nem figyeltek oda eléggé a jeltáblákra, másik növényt markoltak fel, összedobáltak különbözőeket egy rakásra stb.

Kárpótláson aztán sok földet szerezetek, mellé pályázatokon sok pénzt, és ma harmadannyi dolgozóval német cserepezőgéppel, litván földkeverékbe kész francia gyökeres dugvényokat ületenek, amit aztán olasz masinával öntöznek. Nincs anyatelep (ami a nagy helyfoglalás miatt lenne mondjuk a hollandokkal szemben versenyképes...), alig van saját szaporítás (ami a munkaterápiás szintű dugványvágástól a művészi oltásig terjedhetne...): nem helyi tudást hasznosító kreatív cég lettek, hanem drabális-globális összeszerelő üzem.

A tuljaok öregecskén is éjjel-nappal hatnak, az ügyvezetéssel nagyrészt már a fiak-lányok bajmolódnak, a falubeliek meg várjáka nyugdíjat és az álláskeresési támogatást.

jjulie 2010.10.17. 10:03:42

@Hepci:

miből is gondolhat ilyet valaki, még soha sem volt ilyesmi errefelé

panelburzsuj 2010.10.17. 10:11:05

(éjjel-nappal hajtanak)

lüke 2010.10.17. 10:15:52

@jjulie:
nem azt mondtam, hogy közös
hanem :ugyanaz a probléma
wortverdreher!/szófacsaró, bécsi dialaektus/
majd lesz ebböl még közös, mikor hátra arc lesz
neked + nem mehemedül
www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article5908542.ece

lüke 2010.10.17. 10:17:21

@panelburzsuj:
ugyanezt a storyt ismerem NDK /Suhl >Schwabe kertészet
csak ott minden holland

panelburzsuj 2010.10.17. 10:17:34

@jaegtoer:

Úgy.

De erőt vettem magamon, és mégis lepötyögtem egy tantörténetetet. Nem újságból, nem netről, nem hallomásból: negyeszázada minden tavasszal és ősszel legalább egyszer megfordulok ott, és mindig hajnalba nyúlik az "üzemlátogatás".

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.17. 10:24:42

@jjulie: persze, Zsülike, már szinte tucatnyi esetben megtörtént, hogy önerőből fasiszta diktatúra jött létre Magyarországon, tehát az emberek ezt akarták.
Szabó Albert és Bácsfi Diána egyaránt szabad választáson győzött. Majd a kasszához járultak mindketten és felszívódtak a mátrixban...

lüke 2010.10.17. 10:25:00

@panelburzsuj:
30 embert foglalkoztattak+ keleti tengeri üvegházak(=holland polder!)+városi virágbolt
ma 2+ 2 alkalmazott!

panelburzsuj 2010.10.17. 10:25:23

@lüke:

"Pénzügyi befektetői szemléletű" magyarországi faiskolát is ismerek, ott az egész technológiát egyetlen holland szakértő cég rakta össze, a magyar tulakjdonosnak csak a "személyzetetet" kellett ööszefogdosnia.

A zalai barátaim viszont barkácsoló típusú szakmai befektetők voltak, és legalább annyi örömük megmaradt, hogy nem kész gyárat vettek, hanem maguk ötletelték ki a berendezés összetételét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.17. 10:28:38

@panelburzsuj: kik ők? És mi a növény (francia gyökeres dugvány litván földkeverékbe)?

lüke 2010.10.17. 10:32:37

@panelburzsuj:
értem, van még egy kis szakma benne:)
majd jönnek a poldertulajok!
mikor elöször voltam egy ilyenen:
Zeewijk,ámultam az üvegházak melletti ,minöségi élemiszer bolton,hogy ki vásárol itt ,a világvégén a tengertöl visszahóditott területeken
(egy körorvost látogattam meg több kollégával, akik közül az egyik felvette a pénzt és az utsó nap visszajött egy használt sport BMW-vel Belgiumból,ö volt a magyar oorvoskamara egyik ter. vezetöje)

cambridge.on 2010.10.17. 10:34:13

@lüke: Azok közül a "magyar" cigányok közül sok egy szót sem tudott magyarul.
És Kanada nem a cigányokat tiltotta ki,hanem visszaállította a magyarokkal szemben a vízumot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 10:39:21

@lüke:
A hollandok már négyszáz éve rájöttek, hogy a kertészetek rákfenéje a hülye kétkezi munkás.
Till Ulenspiegelt, ha kiiktatják, a növény meghálálja.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 10:42:14

@Hepci:

Tuja.
Mi mást ültetnek manapság ?
Tuja a szomszédok ellen,
tuja a vimbledoni gyep köré,
Tuja a krumpliföld helyére,
Tuja,
mert a tuják kiégtek a télen, és nem bírják az aszályt, és felkopaszodnak, ha ráhugyál a kutya.

lüke 2010.10.17. 10:42:56

@cambridge.on:
?
ez igaz,önként jöttek haza:)
s nem két fillérért
jobb lehetöségeik vannak!

lüke 2010.10.17. 10:45:35

@simonmondja.:
volt gyarmatuk elég!
ott nincs probléma az integrációval!
tudják a gyarmatosítók szokásáit,- meg is vannak/voltak félelmitve-
na meg a nyelvet is ld. Anglia

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 10:49:03

@lüke: No, hát eleinte a gyarmatokon még találnak értelmes és precíz kétkezi munkásokat, de aztán ha az értelmesebbje már járhat iskolába, ott is maradnak a félnótások.

panelburzsuj 2010.10.17. 10:58:46

@Hepci:

A "kik"-re ne szívesen válaszolnék, a netről végül is kitúrható. (Amit leírtam, az nem minden elemében pozítív: végül is miért éppen őket nevesítsem, amikor többtucatnyi hasonló történet van?)

Amit leírtam, az konténeres (edényes) termesztés: a felhasználó suzempntjából tulajdonképpen tökmindegy, hogy a Kanadától Kínáig ültetett dísznövényfajtákat éppen olasz, belga vagy francia földön álló üvegházban szaporítják-e. Ugyanez áll a földkeverékek alapjaként használt balti tőzegre: Bréma mellett ugyannnak a kornak ugyanazt a tőzegét bányásszák, mint onnatól majdnem Szentpétervárig bárhol.

jaegtoer 2010.10.17. 11:02:33

@panelburzsuj:

"_a magyar tulajdonosnak csak a "személyzetet" kellett összefogdosnia._"

:DDDD

Nagggyon jó, nagyon szemléletes, még ha nem is a taperolós, hanem a lasszós kép ugrott be elsőre, de tényleg úgy van, akármekkora a munkanélküliség, a dolgozni akaró munkavállalók után szabályos hajtóvadászatot kell indítani.
és... korántsem biztos a siker.

Szimba 2010.10.17. 11:02:44

@panelburzsuj:

De kár, hogy nem itt van ez a kertészet. Imádok kertészkedni, különösen, ha még fizetnek is érte!:-)

Milyen falu ez?
Nem létezik, hogy nincs megfelelő munkaerő!!!

jjulie 2010.10.17. 11:06:11

@Szimba:

nem azt irtad, hogy minden kipusztul amihez hozzáérsz kertészkedés címén?

Szimba 2010.10.17. 11:08:37

@lüke:

Igen, nézem a tévében a sztrájkolókat.
Őrület ez a válság meg minden, és főként, hogy a nyugdíjkorhatár emelésével akarják megoldani azt, hogy mindenki meghaljon mielőtt nyugdíjat kaphatna.

Viszont az is igaz, hogy a népesség fogy, és egyre kevésbé tudják a fiatalok eltartani az időseket, befizetni a nyugdíjakra a pénzt.

A népességnövekedés meg munkanélküliséghez, rosszabb életszínvonalhoz vezet, tehát sakk-matt a helyzet.

Ki kellene alakítani egy éppen fenntartható állapotot, amikor viszont a gazdaságnak stagnálnia kell. Max. a minőségre lehetne rámenni.

Szimba 2010.10.17. 11:14:08

@jjulie:

A fene a jó emlékezetedbe!:-((
Attól, hogy nemértek hozzá, attól még szeretem.
---------------
Kismacskát elvitte egy tüneményes kisfiú. A szülei is nagyon szimpatikusak voltak (főként a magas filmsztár külsejű papa).

Most nekem is illene elmennem hálát adnom istennek a templomban???

lüke 2010.10.17. 11:14:14

@jjulie: biztos ö a Till Eulenspiegel, aki a tükröt tartja!@jaegtoer:
PB igen szemléletes, klasszikus mesemondó:)

@Szimba:
ez a magyar módszer- a nyugdíj elötti meghalás,
s munka sincs

Szimba 2010.10.17. 11:15:29

@panelburzsuj:

Ez hol van? Teljesen ismeretlen nekem.

lüke 2010.10.17. 11:15:51

@Szimba:
dominus vobiscum
elég csak erre gondolni,
globalizált izé:)
( többet nem ismétlem :devalválódik)

Szimba 2010.10.17. 11:17:04

@lüke:

:-)))
Nem vagyok méltó...oh, Lüke!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 11:20:41

@panelburzsuj: A kulcsszó - a dísznövény.

Akkor lenne értelme oltani, faiskolákat nevelni, ha az emberek almafákat, vagy szilvát akarnának ültetni a kertjükbe.
Esetleg az utak mellé is, mint a csehek, vagy sövénynek.

De nálunk mindenhova a tuja megy, meg a fenyő.
Ezek közül ugye, csak egy-egy nevelődik fel az ugaron, a többinek hegyvidéki altalaj kell.
Gyümölcsöt a Tescoból, mert gyepet és a tujasövényt nem csúfíthatja el egy kócos almafa.
Na, ezért nem is tudnak már a kertészek se nemesíteni, se szaporítani, csak tujáznak orrba-szájba.

panelburzsuj 2010.10.17. 11:24:38

@Szimba:

De. Létezik, hogy nincs.

Döntően azért tartunk pont ott, ahol tartunk. Persze ez nemcsak a kétkezi munkásra értendő: az egyetemi oktatásban úgy 400-500 fásszárú dísznövényfajta a kötelező penzum, van is nagy sírás-rívás-rettegés minden növényfelismerési beszámoló körül.

A gyakorlatban meg lassan háromezer felé tart a Magyarországon termesztett fajták száma, és ennek is legalább dupláját lehet megtalálni a boltokban. (Persze nem egy helyen.)

A nagyvilágban nősziromból, sásliliomból több ezer fajtát tartanak nyilván. Rózsából, rododendronból meg már bőven húszezer fölött.

Szóval nem annyi kérdés, hoyg ki húzkodja olcsóbban meg gyorsabban a gazt, meg ki kapkodja el fürgébben a cserepezőgépből kiözönlő "félgyártmányt".

jjulie 2010.10.17. 11:27:18

@lüke:

a globalizált izé soha sem volt olyan befolyással mint ma

holnap még nagyobban folyik be

elég ránézni egy goj motorosra, mint globalizációs termékre

devalválódáson azt érted, hogy tisztán látszik, hogy nem tiszta win-win típusú játék?

ubul2000 2010.10.17. 11:29:16

@panelburzsuj: Ha szakember vagy a témában, segíts kérlek: hol lehet spanyol meggy csemetét beszerezni? (Én lábbal szavaznék érte)

panelburzsuj 2010.10.17. 11:33:18

@Szimba:

Idézem az eredeti leírást:

"Csak hogy térben is elhelyezzem a nap helyszíneit, az alábbi kép fentről, az Observatory dombjáról készült; a balszélen látható a National Maritime Museum, a két kupolás tornyos épület az Old Royal Naval College-hoz tartozik, szemben a Temze túlpartján a Docklands; középen pedig a Queen's House."

(Az Observatory a Royal Observatory, magyarul greenwichi csillagvizsgáló. Annak a parkja nézett így ki idén július végén, amit a kép jeles szerzője hol sárga smirglinek, hol Szahel -övezetnek titulál, pimaszul szembeállítva a Docklands öntözött (bár kétségkívül sokkal kisebb kiterjedésű) gyepfelületeivel.)

panelburzsuj 2010.10.17. 11:36:20

@simonmondja.:

Látod, ilyen sommásan bölcs ágazati gyorsjelentések olvastán szoktam eltörprengeni, hogy mi a fenének töltöttem összesen 5+2 évet kertészeti felsőfokú iskolapadban, amikor minden milyen egyszerű?

Szimba 2010.10.17. 11:36:54

@simonmondja.:

Vidéken tényleg elképesztő ez.
Én viszont egy forgalmas poros út mellett lakom, és a barackfát (gyönyörű, csodás gyümölccsel) azért kell kivágnom, mert a egyik fele a gyümölcsnek fekete lesz a benzinszármazékoktól, a másik felét pedig a mindent ellepő, kiirthatatlan hangyák támadják meg.:-((
Az almafa bírja a gyűrődést, az beljebb van. És a mogyoró terem szépen. Viszont az elültetett sárga málna kimúlt, biztosan nem volt megfelelő a talaj, a ribizlinek lezabálta valami a levelét (cserebogár vagy sáska).

Ilyen nyavajás egy városi kert.:-((

Szimba 2010.10.17. 11:40:55

@panelburzsuj:

Ebből a szögből valóban nem láttam a helyszínt.
A fű valóban elképesztő. Amikor mi utaztunk át Anglián mindenhol gyep volt. Vagy úgy nézett ki, mert a birkák mindenhol legelték, az eső meg szemerkélt naponta legalább 1 órán keresztül.

panelburzsuj 2010.10.17. 11:44:34

@ubul2000:

Ha gugli nem eléggéa a barátod, igyekszem utánanézni.

(Amint az kitetszik elsősorban dísznövényben vagyok képben annyira-amennyire.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 11:49:11

@panelburzsuj:
Tudod Panel, engem apám az asztal körül kergetett, ha olyan növényt hoztam a kertjébe, aminek semmi haszna - nincs gyümölcse-kábé.

Úgyhogy nagyszerű, hogy ilyen virágzó ipar a dísznövénykertészet, de nekem a tuja és a fenyő csak haszontalan marad.
Főleg, hogy még egy fia árnyékot sem képes adni.
A szép zöld gyep meg csak nyeli a csapvizet és a benzint a fűnyíróba.

lüke 2010.10.17. 11:52:08

@jjulie:
az európai vallás nem volt globalizált izé?
dehogynem
csak most a média egy gejzir,locsolja a szemetet
wish win
win-win az egy marha pszichológus:) találmánya
(a magyarok pesszimisták)
@panelburzsuj: a nagyapám maga ojtott-s export sasadi barack lett belöle 1960-ban, ma fehér húsu magyar öszibarack
nincs is az eu-i boltokban-pedig
Mo. (vetö)mag expertje volt :)

6.Lenin 2010.10.17. 11:52:39

Hú, hogy mik mennek itt.

Bocsánat, töpörtyű van valakinél?

Szimba 2010.10.17. 11:54:05

@panelburzsuj:
Hű, egy tudós kertész.
Akkor te minent tudusz az "idejekorán jött csendes esőcskéről".:-)))
Nekem meg a gránátrózsám egy biológiatanár nem ismerte fel.

cambridge.on 2010.10.17. 11:54:23

Durván visszaüt a vízzel való spórolás,A Der Spiegel beszámolója
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=357658

jjulie 2010.10.17. 11:57:05

@lüke:

ha magyarország úgy egészében nem is, de a mautnerék eléggé

panelburzsuj 2010.10.17. 11:57:34

@simonmondja.:

Élő magyarázat vagy arra, hogy miért olyan széles az átjárás vérkomcsi és vérjobber között.

Hasznos az, ami a gyomrot tölti, a többi úri csalafintaság.

És ha jól megfigyeled, a termelő tőke felmagasztalása az "idegenszívű" spakulatív tőkével szemben ugyanennek az "alapgondolatnak" a fideszizált variánsa.

Kukorica-disznó-trabant. A többi smafu.

Szimba 2010.10.17. 11:59:07

@6.Lenin:

Nálam!:-)))
És lilahagyma is. Ismerősnek csináltam, mert olyan gebe, mint eg agár, pedig imádja a szalonnát, meg a töpörtyűt.

Az irigység megöl, amikor látom, hogyan tünteti el hatalmas szelet kenyerekkel az egészet, Én meg a fosztott tolltól, meg a jó levegőtől is hízom:-(

jjulie 2010.10.17. 11:59:34

@lüke:

"európai vallás" az én guglim nem ismeri

a tiéd?

lüke 2010.10.17. 12:00:02

@cambridge.on:
ez stimmel :)
a müncheni 4 csillagos szálloda büzlik, pláne ,ha üres

lüke 2010.10.17. 12:00:58

@jjulie:
én könyvet olvasok:)
a mauthnerékét, még van egy pár belöle:)

lüke 2010.10.17. 12:02:43

@6.Lenin:
minden osztrák közértben,söt hentesnél is

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:02:55

@Szimba: Az én kertem meg mészkőalapon homokfelrakódás egy szélfútta dombon..
Nekem az a gondom, hogy felhajtsam a spéci magyar éghajlatra-homokra való fajtákat.

jjulie 2010.10.17. 12:03:34

@lüke:

jutott nektek is a mautnerék könyveiből? a közelben laktatok?

Szimba 2010.10.17. 12:04:16

@panelburzsuj:
Nem smafu! Én már révek óta keresek medvecsenkeszt, meg ezüst színű japán díszfüvet, de a kertészeti boltokban éppen nincs, amikor megyek.

Más kérdés, hogy azt hiszem erősen át kellene alakítanom a kertet, és trágyát vásárolni rá, csak éppen most (mily furcsa helyzet) nincs rá pénzem.

lüke 2010.10.17. 12:04:18

@jjulie:
írjad:)
csak azt mondhatom ,amit a patikusnak:
megtanultam írni, maga meg tanuljon meg olvasni!

jjulie 2010.10.17. 12:06:44

@lüke:

a tölgyes is állandóan ezzel jön

agentT 2010.10.17. 12:07:57

Istenem, annyira szeretem, mikor valaki, ha rosszat mond a szent globalizációra, az elmétek tükrében úgy elenik meg, mint ha Rózsa Sándorként vágtázna a pusztán, valami szilaj magyar lovon.
Nagyon nwehéz elképzelni ugye, hogy lehet olyan ember, aki fel tudja fogni a világfalu kialakulásának jó és rossz oldalait? :)))
Elárulom akkor, hogy utálom, mikor a globalizáció például lehetetlen versenyhelyzetbe hozza a magyar parasztot, inkorrekt feltételek mellett...
de ennek ellenére nemhogy elmegyek misére, de képzeljétek el mit fogok tenni éccaka...
Fel fogok kelni, és itt, a Dell márkájú laptopon fogom nézni egy internetes streamen a Washington Redskins-Indianapolis Colts meccset, az NFL Sunday Night Football keretében. Ráadásul webstreamen.
Ti szoktátok magyarázni nagy arccal, hogy a világ nem fekete-fehér, de mégsem tudtokk másban gondolkodni, csak művelttoleráns mélylibglobáldemokratákban, meg hülyenácikban, akik szerint azért szar a globalizáció, mert a Szíriuszról jött a magorság.
Istenem, de szánalmas.

Szimba 2010.10.17. 12:10:19

@jjulie:
:-)))

Mauner, a szabó? Aki már 18-ban omcsi volt?
Ma Szent László! (mármint az utca neve).

jjulie 2010.10.17. 12:11:42

@agentT:

egyre jobb leszel, remélem

most még csak negyed egy

lüke 2010.10.17. 12:12:33

@jjulie:
itt indogermániában más a kultura
T. nagyon sok oldalúan müvelt, a klasszikus müveltség a kis ujjában van-építészet, festészet is- s hogy konz. ,ez a fam. háttere
ja, az Alkotmány utcában:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:13:05

@Szimba: Egyébként eddig minden gyümölcsfa szerette, de legjobban a Ceglédi óriáskajszi.

jjulie 2010.10.17. 12:14:35

@Szimba:

nem, mautner a rottembillerből

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:16:00

@panelburzsuj:
A hasznosság elvetését is a kertészetin tanultad ?

A hasznosság, mint vérkomcsi-vérnáci kispolgári csökevény...

lüke 2010.10.17. 12:18:59

@cambridge.on:
nem, -de most- s nem is vagyok meglepödve
a német közv. kolléganöm- vom Sauerland:)-
már évek óta kampányol a fülembe,a török kislányok borzalmas helyzetéröl,
de itt pl. sok a perzsa-van nálunk vagy 6 db orvos -náluk is ez az uzus

jjulie 2010.10.17. 12:23:37

@lüke:

kitől is vették el a komcsik azt épületet amiben az a konz. háttér van?

panelburzsuj 2010.10.17. 12:25:07

@simonmondja.:

Ugye te is pontosan tudod, hogy nem "a hasznosságot" vetettem el, hanem a bendő-hasznosság túláltalánosítását?

De ha tudod, minek égeted magad? Elég sokat irkáltam már ide ahhoz, hogy ilyen gyermeteg szóforgatással próbálkozz nálam.

Azt viszont jól sejted, hogy az időt sajnálom a szántszándékkal ostobára hangolt provokációk elhessegetésére. Úgyhogy nesze, tiéd az egész kötél, jó hanyattesést!

Ordnassac 2010.10.17. 12:27:18

OFF

Új poszt van.

ON

lüke 2010.10.17. 12:29:04

@jjulie: igaz! ott volt,a föház!
s szerintem s Alkotmányban és a Rókáczi úti magboltok is az övéik voltak

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:50:23

@panelburzsuj: Bocs, ha nem tudom ki vagy. Biztos valami helyi nevezetesség.
Sajna én a kertkérdést nem szoktam átpolitizálni, de értelek...

Szóval ha minden kertben megküzdünk a rododendron életbenmaradásáért, a golfgyepért és a smaragdtujáért, akkor mi leszünk Anglia.
Ha hozzá még fűtünk egy üvegházat a leandereknek és a bougenvilláknak, akkor már csak egy lépés a banán és a narancs, és mediterrán ország is leszünk.

Pénz nem számít...
Ki kell kupálódni, ha a gatyánk is rámegy.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.17. 13:21:24

@simonmondja.: "Dominánsan multikulti és globális program."

Nem is beszélve az erős "ju-
deo" gyökerekről... ;)

Átverés! 2010.10.17. 13:37:35

Jóval a választás után kapcsolódtam be a blogírásba, de ha semmi más- persze nem igaz mert sok minden más is - megérte, hogy felhívtátok a figyelmemet a "Most múlik pontosan?" című dalra.Azóta már nagyon sokszor megnéztem, hallgattam, a Csik zenekarral és másokkal.

A szöveg is jobb mint a NER, vagy a fülkeforradalom.

lüke 2010.10.17. 15:00:47

@jjulie:
melyikre gondolsz?
ha jól tudom mindent elvettek:)

kodó tamás 2010.10.17. 20:19:43

@cellimega: rám nem érdemes. én a fidesz (vagy a mindenkori uralkodók) szekerét tolom.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.10.18. 20:20:19

Kedves szerző!

A kétharmadánál végképp eluntam.
Hosszú, nagyon hosszúúúúúúúúúúúúúúúúúúú!

Max. 5000 leütés, ne többet! Higgyen nekem, ennyi elég egy blogba, néha még sok is.

Ez az írás 9627 leütés (a bloggazda felvezető sorai nélkül)

Üdv., s fogadjon szót, megéri:-)
süti beállítások módosítása