Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:13

Most, hogy egyre többet tudunk meg a második Orbán-kormány terveiről, egyre hangosabb lett azoknak a szava, akik csalódottságuknak, kiábrándultságuknak, időnként pedig egyenesen félelmüknek adnak hangot. Ezeket a véleményeket figyelve akár arra is gondolhatnánk, hogy a Fidesz elindult lefelé a lejtőn, kezdetét vette a várt vagy félt erózió. Ha azonban megnézzük, hogy kiktől származnak ezek a mondatok, egyelőre elég egyoldalú képet kaphatunk.

(Fotó: Metropol)

Amikor 2006 nyarán az MSZP hosszú vesszőfutása kezdetét vette, a hangos ellenzéki kiabálásokon túl a saját táborból érkező kritikák, elbizonytalanodások voltak az első figyelmeztető jelek. Óvatos politikusi mondatok az úgynevezett kommunikációs hibákról, szeretve bíráló gondolatok a közírók tollából és tömeges bizonytalanná válás választói szinten. Hasonló jelenség egyelőre nem tapasztalható: sem a politikai elit, sem a véleményformáló réteg, sem a szavazók körében. Nincsenek disszonáns hangok a parlamenti többségben, szinte egyetlen fideszesként azonosítható értelmiségi sem fogalmaz meg (nyilvánosan) értékelhető kritikát, a közvélemény-kutatások pedig töretlen támogatottságot jeleznek. Csalódásról, kiábrándulásról szinte kizárólag azok beszélnek, akik korábban sem a Fideszt választották, s az elmúlt hónapok legfeljebb még jobban megerősítették őket a korábbi döntésük helyességében.

Konrád György, Seres László vagy Debreczeni József mondatai éppen ezért nem is igazán a Fideszről szólnak, nem hiszem, hogy komolyan lett volna esélye Orbán Viktornak arra, hogy kormányzásával meggyőzze, saját oldalára állítsa őket. Sokkal inkább jelzik az ellentábor állapotát, és ennyiben persze a Fidesz számára is fontosak: láthatóan egyre komolyabb a vágy, a törekvés az ellenzéki térfélen, hogy valamilyen hatékonyabb, egységesebb erő jelenjen meg. Amíg azonban csak innen érkezik a kritika, amíg a "csalódottak" szinte kizárólag olyanok, akik korábban sem szavaztak volna bizalmat a Fidesznek, a növekvő hangerő nem jelez politikai veszteséget.

Ebből a szempontból sokkal izgalmasabb arra figyelni, hogy a kormányoldal (politikai elitje, támogatói köre és szavazói) miképpen reagál a legújabb intézkedésekre. Bár a megszorító jellegű döntéseket egyelőre kifejezetten kreatívan vezeti be a kormány, s ezzel rövid távon elkerüli a legveszélyesebb csapdákat, legalább három okból mégsem állítható, hogy az út simának ígérkezik.

Egyrészt vannak olyan lépések, amelyek a Fidesz táborán belül is komoly feszültségeket válthatnak ki. A már ismert döntések közül leginkább a nyugdíjpénztárakra vonatkozó lehet ilyen; a több millió érintett között számos olyan fideszes akadhat, akinek súlyos gondolatmankókra lehet szüksége ahhoz, hogy értse, elfogadja és támogassa ezt az eljárást. Másrészt ezek a mostani döntések, amelyek világos politikai haszonnal kecsegtetnek, később akár komoly gazdasági – és ezzel együtt politikai – károkat okozhatnak; ma még erről töredékes az ismeretünk, mert az irány új és ismeretlen, de ez a lehetőség kétségtelenül ott van a forgatókönyvek között. Harmadrészt pedig fontos észben tartanunk, hogy egyelőre elég keveset tudunk a nagyobb célokról. Azt már nagyjából látjuk, hogy a kormány hogyan akarja átalakítani a terheket, s azt is tudjuk, hogy az adócsökkentéssel kiket hoz kedvezőbb helyzetbe. Viszont alig hallottunk valamit a rosszul működő rendszerek átalakításáról, arról, hogy hogyan lesz jobb az egészségügy és az oktatás, vagy hogyan lesz több a munkahely és gyorsabb a növekedés. Márpedig ha ezeken a területeken nem ér el látványos áttörést a kormány, az, hogy ügyesen kerülte el a csapdákat, az egyelőre türelmes támogatóinak is kevés lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr872378094

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kik csalódtak a Fideszben? 2010.10.18. 14:27:21

Most, hogy egyre többet tudunk meg a második Orbán-kormány terveiről, egyre hangosabb lett azoknak a szava, akik csalódottságuknak, kiábrándultságuknak, időnként pedig egyenesen félelmüknek adnak hangot.

Trackback: Magánnyugdíjpénztár - most ez jó vagy nem jó ? 2010.10.17. 18:50:16

 Na, a lényeg: Miért is van ma kirovó-felosztó rendszerünk (nem csak nekünk, másoknak is az Eu-ban)? Mert a háborúban a korábbi tőkefedezeti rendszer fedezete, a tőke elveszett....

Trackback: Kiflicsücsök-tolvaj őrzi a nyugdíjakat? 2010.10.17. 16:50:57

A Fidesz korábban 14. havi nyugdíjat ígért (természetesen adócsökkentésből). Most 14 havi nyugdíjat vesznek el, az emberek nyugdíjpénztári-befizetéséből. Elvileg nincs okunk aggódni, mert Matolcsy és Szijjártó is megígérte, hogy senki nem jár rosszul. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radala 2010.10.18. 14:05:16

Példának a távközlési cégekre kivetett adót hozta fel, ami szerinte a multikkal versenyző kis magyar vállalkozásokat akár tönkre is teheti. A multik adóztatásával ugyanakkor mélyen egyetértene, de szerinte a válságadók nem mérséklik a multik versenyelőnyét.

Schiffer-i kritikákra pl. fogékony vagyok. Miért igaz ez?

Ordnassac 2010.10.18. 14:07:35

@radala: ettől féltem, illetve számítottam rá. Épp ezért tartom helytelen valaminek.

Újabb két szó, amit a politika kinyír...

radala 2010.10.18. 14:16:28

@Ordnassac: Mondjuk azért, ha nem akarok cinikus lenni, akkor azért elég világos, az, hogy miről beszél OV.
Közérdek az az, ami sokaknak és a döntést hozótól függetlenül is jó.
Nem biztos, hogy mondjuk a családi adókedvezmény az tényleg olyan nagyon frankó, de azt nem föltételezhetjük, hogy OV ezt azért forszírozza, hogy neki személyesen jobb legyen az adózás.
Szerintem közérdek definícióját azért ne várd, mert lehetetlen igazából. Olyan lehet, hogy valamiről azt képzelhetjük a döntés meghozásakor, hogy az sokaknak jó.
A magánérdek az meg szerintem valójában itt a korrupció szinonimája. Szerintem a magánnyugdíjpénztár lehetett volna közérdek, de OV szerint csak lehetőséget teremtettek a lopásra, vagy valami ilyesmi.
Szerintem a polgárt sem definiálta soha a Fidesz, de mindenki tudta, hogy az a polgár, aki szabad és nem csóró, öngondoskodásra képes...
De persze OV nem definiálta, mert akkor sokaknak rá kellett volna döbbenniük, hogy ebbe a kategóriába soha nem férhetnek be.
Azért ne legyél maximalista. Az ellenzék van arra kitalálva, hogy a gyenge pontokat megvilágítsa ez OV-nak nem feladata;-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.18. 14:19:26

@radala: igyekszem Lükétől eltanulni egy kis enigmatikusságot, rám fér. :)

Ordnassac 2010.10.18. 14:19:51

@radala: "Szerintem közérdek definícióját azért ne várd, mert lehetetlen igazából."

Na, erre akartam kilyukadni...

"Közérdek az az, ami sokaknak és a döntést hozótól függetlenül is jó."

10000 fő is soknak számít, 1 millió is.

panelburzsuj 2010.10.18. 14:20:18

@Ordnassac:

Szóvala az lesz a paradigmatikus váltás, hogy amíg az előző kormányok elvárták, hogy ne pofázzunk bele a lopásaikba, ez a kormány azt fogja elvármi, hogy aktívan lopjunk neki?

Mer ugye a vezérszólam a "nemzeti együttműködés" kikényszerítése.

zoli87 2010.10.18. 14:23:17

Mesterházy felszólalása alatt öröm nézni Ángyán József államtitkárt. Tekintete mindig mutatja Mesterházy komolyságát. :)

radala 2010.10.18. 14:25:05

@Ordnassac: Pont ezért lehetetlen. Attól mert sok a nyugdíjas még nem feltétlen közérdek a nyugdíjak égbeemelése.
Szerintem közérdek az, ami annak látszik:-) Ez egy frankó új szó a korrupció helyett (mármint a magánérdek) illetve talán annyiban jó, hogy nem lehet vele sajtópereket veszteni:-)
Szerintem ez a szó bőven belefér a politikába, a politika nem egy olyan nagyon egzakt valami.
Inkább azt magyarázza el nekem valaki, hogy a telekomadó (leszámítva az eu-s problémákat) mi´ßert nem jó. Gondolom, ha a jobbik meg az LMP együtt kritizálja, hasonló tartalommal, akkor ez egy valós probléma.

Ordnassac 2010.10.18. 14:26:14

Lázár is mehet ám a fenébe: választások és társadalmi egyeztetés között egyenlőségjelet tenni...

radala 2010.10.18. 14:26:48

@Ordnassac: No mondom, hogy ez az ellenzék reszortja:-)
"A negyedikként reagáló Mesterházy Attila szerint a kontextus hiányában Orbán szavai még szépnek is tűnhetnek, de valójában nem azok. Tisztázni kell például, hogy mi a közérdek. Szerinte nem az, amire a kormány mutatóujjával rámutatva közli, hogy az."

panelburzsuj 2010.10.18. 14:30:28

@radala:

"Az ellenzék van arra kitalálva, hogy a gyenge pontokat megvilágítsa ez OV-nak nem feladata;-)"

Ha a törvényei csak a fideszhívnek bejelentkezettekre vonatkoznak, akkor nem feladata a "gyenge pontok" kifürkészése saját magán és tervein.

Ha adószedőt, fináncot, rendőrt, ügyészt, bírót, sőt "fedett ügynököt" küldhet minden magyar állampolgárra, szervezetre, vállalkozásra - márpedig ez munkaköri kötelessége, hogy szabályozott módon éljen ezekkel az eszközökkel - akkor nem mentheted fel a MINDEN ÁLLAMPOLGÁRÉRT felelős gondolkodás alól.

Vagy ez a gondolat is a közgázkönyvek után hajítandó, ki a szemétre?

Ordnassac 2010.10.18. 14:33:09

Azért megvan annak a diszkrét bája, hogy a Fidesz az SZDSZ egyik szívügyét hozza be: egykulcsos szja. :-D

Ordnassac 2010.10.18. 14:35:12

Hmmm... de jól elmismásolja OV az egyeztetésest, összeköti a politikaival. Pedig a kettő messze nem ugyanaz...

Ordnassac 2010.10.18. 14:35:46

@Ordnassac: mármint a társadalmi egyeztetést a politikaival.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.18. 14:38:30

@Ordnassac: már látom, ahogy hozsannázni kezdenek, MBálinttól Horn "elküldtekapicsába" Gáborig...

lüke 2010.10.18. 14:43:10

@hepci ez az enigma?

@pb
könnygáz tankönyv ,azt fogja dobálni

Ppix 2010.10.18. 14:46:49

@Hepci:
Nem figyelsz bucikám.
Érveket írjál, ne vagdalkozz!

Nyugodt lehetsz, hogy azok itt pár százezren, akik húzzák az igát és magasan kvalifikált munkaerőként értéket teremtenek el tudnak számolni kettőig és észre fogják venni a tőlük elvett évi sokszázezer Ft-ot.
Tudod az igazság az igazság, kurvára mindegy ki mondja. Ahogy a hazugság is felismerhető, akkor is ha a miniszterelnöki székből öntik a nyakunkba.

Én is szeretettel ajánlom figyelmedbe:

Nemzeti Együttműködés Programja
www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf
69.oldal:

" Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek. "

lüke 2010.10.18. 14:48:31

egy kulcsos szja: söralátét elökészítöje

panelburzsuj 2010.10.18. 14:50:15

@lüke:

(Ne provokálj. A könnygázt a másik hajigálja. Emez csak széttárja a karját, hogy hát istenem, nem írhatja elő az őt ünneplő tömegnek, hogy merre is menjenek haza, ha nem akarnak vérbeborult szemű rendőrökkel verekedni .. )

lüke 2010.10.18. 14:50:19

@Ppix :el vagy tévedve
(i)gazság
csöppnyi nüanszok vannak a pongyoládban:)

tbb 2010.10.18. 14:51:21

@Ordnassac:

Ha ketten csinálják ugyanazt, attól az még gyakran nem ugyanaz.

Ordnassac 2010.10.18. 14:52:23

@tbb: tudom, de a diszkrét báj ettől függetlenül megvan.

panelburzsuj 2010.10.18. 14:53:35

@Ppix:

"Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek."

Engedték? Nem engedték.

Sőt! Épp most vették védelmükbe ...

wip 2010.10.18. 15:02:29

Mint már mondottam,Török Gábor úgy mond "ellent", hogy nehogy megsértse a törpevezért vagy annak mamelukjait! Majd ha mi, a csendes többség is utcán nyilvánítja ki a véleményét, melyik oldalon fog állni tégé?

tbb 2010.10.18. 15:02:54

@radala:

Mesterházy A: "Tisztázni kell például, hogy mi a közérdek."

Jobb későn, mint soha. Idáig persze elég jól elvoltak a tisztázása nélkül. Sőt, majd bolondok lettek volna tisztázni.

tbb 2010.10.18. 15:05:15

@wip:

"Majd ha mi, a csendes többség"

Ti mint többség? És csendes? Na ne...

lüke 2010.10.18. 15:19:20

@pb
na !
§a csendes többség §már az utcára kivánkozik

tbb 2010.10.18. 15:20:31

@Ordnassac:

Ja. De úgy lenne teljes, ha még hozzátennéd, hogy az egyik kutya, a másik eb.

Italo Balbo 2010.10.18. 15:27:30

@tbb: Természetesen azt kell tisztázni, hogy a Fidesz szerint mi a közérdek. Illetve, ezt nem kell tisztázni, hiszen egyértelmű: a közérdek egyenlő a Fidesz érdekével

tbb 2010.10.18. 15:28:52

@radala:

Kritizálják és nem magyarázzák meg, hogy miért? No akkor már tökéletesen hasonlítanak a szocikra.

lüke 2010.10.18. 15:33:33

úgy látom a wikik jól definiálták,
hiába nem tudják
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9rdek
s az angolok:
en.wikipedia.org/wiki/Public_interest

ne hogy mán a felfedezzétek a spanyolviszt

radala 2010.10.18. 15:38:57

@panelburzsuj: Nem azt mondom, hogy nem kell ismernie a gyenge pontokat, söt borzasztóan ismernie kellene. Azt mondom, hogy nem várható el egy politikustól, hogy nagy nyilvánosság előtt a kételyeiről beszéljen. Illetve talán egy ideális világban elvárható lenne, de ez nem egy ideális világ.
@tbb: Igen nagyon hasonlítanak a szocikra sajnos ez tény. De ettől még elég nehezen definiálható a közérdek. Utólag majd kiderül, hogy ez az valóban közérdek volt-e, ma elég azon aggódni, hogy nem magánérdekek-e valóban. Mondjuk, hogy a CBA kivétele a törvény alól, amivel én nagyon egyet tudok amúgy érteni, valóban a magyar vállalkozásnak szól, vagy csak a Fideszközeli magyar vállalkozásnak.
Mondjuk a legvalószínűbb, hogy mind a kettő igaz. Itt leszek majd dilemmában, hogy ez egy megengedhető ár-e.

radala 2010.10.18. 15:42:26

"Mint mondta, tudatában van annak, hogy a válságadó rossz üzenet, de szerinte megéri a kockázatot. A befektetőket szerinte megnyugtathatja, hogy a különadókat határozott időre, három évre vetik ki. A befektetések ösztönzésére pedig csökkentették a társasági adó kulcsát. Arról kell meggyőzni a külföldi befektetőket, hogy három év múlva már nem lesz szükség a válságadókra."
No lám OV mégis kötelességének érzi, hogy a "gyengeségeket" megemlítse, no persze csak direkt kérdésre. Ez szerintem rendben is van...

tbb 2010.10.18. 15:42:30

@Italo Balbo:

Azt is érdemes tisztázni. Mert vannak rövid távú érdekek, meg hosszú távú érdekek, amik gyakran ütköznek. És ilyenkor ezeket célszerű összhangba hozni. Ha csak nem akar a szocik és a szadi sorsára jutni, akik naponta aktualizálták az érdekeiket. Dialektikusan.

tbb 2010.10.18. 15:45:41

@radala:

A CBA-t kivették? Nem kellett volna.

nyünyüge 2010.10.18. 15:46:06

@radala:
A nagy ellenség távközlési cégek körül, azok szolgáltatásait továbbértékesítve ill. azok fehér foltjain rengeteg kis távközlési szolgáltató van.
Ezeket teheti tönkre a távközlési cégek ilyen mértékű extra adója.
Ezen kívül: a távközlés igen fejlesztésigényes és jól és olcsón szolgáltatni nem lehet folyamatos fejlesztés nélkül. A jó minőségű távközlést nevezhetjük akár nemzeti érdeknek is, mert alapvető infrastruktura a mai világban. Ráadásul a vidék felzárkoztatásának és a hatékony közigazgatásnak is alapfeltétele.

radala 2010.10.18. 15:51:29

@tbb: <nem tették be:-) Nem kivették. De nem azért, mert magyar, hanem azért, mert boltok hálózata, nem egy cég bolthálózata. Fizet, de nem az egész CBA forgalom után, hanem a részek fizetnek egyenként, ha nagyobb a forgalmuk 500 millánál.
Nem nagyon igazságos, mert a Tesco az 1. 12 mrd-t fizet állítólag, míg a 2. CBA 25 millát.
Ha ez direkt lázár kedvéét van az gáz, ha "A" magyar bolthálózat kedvéért, akkor nagyon helyes döntés.
De sajnos soha nem tudhatjuk meg, hogy ez azért van-e, mert a CBA Fidesz viszony jó, mert ugye ezek után jó is marad, a CBA magyar is marad stb...
Szóval, hogy ez egy korrupt gusztustalanság vagy a "magyar érdek" szövetsége ez egyéni mérlegelés marad kb. az idök végéig:-)

Ordnassac 2010.10.18. 15:53:48

@tbb: férfiasan bevallom, ezt most nem egészen értem, bár érzek egy beszólásjelleget.

lüke 2010.10.18. 15:54:30

@nemzetikonyves
ez is "a paraszti nemi kultúra "
része, a félre..........fordítás?

tbb 2010.10.18. 15:59:26

@Ordnassac:

Még csak el se mismásolja. Csak beszél róla. Pedig felmérhetetlenül kifizetődő volna ha komolyan gondolná. Már most is. De 4 év múlva meg különösen.

radala 2010.10.18. 16:00:39

@nyünyüge: Ezzel egyetértek és már így értem is, hogy mi a veszélye. Kezdetöl problémásabbnak éreztem ezt a részét, mint a nyugdíjat:-)
Kösz a magyarázatot. Szóval remélem majd óvatosan csinálják:-)

nyünyüge 2010.10.18. 16:12:05

@radala:
A lepényhal meg utoljára.

Nyilván legalább annyira óvatosan fogják csinálni, mint a mnyp-k bedöntését.

tbb 2010.10.18. 16:12:23

@Ordnassac:

Jól érzed, beszólás volt. Mert már nagyon elegem van a fideszáztatásnak annak a módjától, amelyik egyenlőségjelet tesz a ballib és a fidesz ténykedése közé.

radala 2010.10.18. 16:12:45

@radala: Nem mintha bármit jelentene, hogy mit gondol a plebs. :-) Nyilván 10 milla magyar sem ér egy Konrádot (1 milla légy nem tévedhet stb), de azért mégis egy érdekes adat, meg jól mutatja, hogy mennyire nem reprezentatív az itteni hozzászólók véleménye.

radala 2010.10.18. 16:15:56

@nyünyüge: Ezt azért nem hiszem. A mnyp soha nem volt a Fidesz lieblingje egy pillanatra sem. Gondolom csak kaptak az alkalmon, hogy kinyírhassák őket. Ez a telekommunikációra szerintem nem igaz.

panelburzsuj 2010.10.18. 16:25:17

@Ordnassac:

Na, alkományjogi papuskám, találtam neked egy mostan zárafelpattant lelki-szellemi kincsesládát:

"Elképzelhetetlen egy olyan társadalom, egy olyan állam, amelyet ne a pénz irányítana."

alkotmany.postr.hu/kozpenzugyek-az-allam-penzugyei

tölgyes 2010.10.18. 16:27:09

@radala: Jó akkor ezután majd írok önről egy dicsérő szöveget, de egy Önt anyázó cím alatt közlöm, hogy felkeltsem az érdeklődést..:)Ne írjon már nekem ilyen csacsiságokat..:(

Ön szerint mondjuk a Rokonok.. (cím) miről szól??? Nem a rokonokról?? stb

A cím lényege éppen az, hogy a figyelmet is felkeltse és azt is jelezze, hogy az írás miről szól.... Mégse célszerű egy boldog szerelmi házasságot úgy reklámozni: "Szerette a feleségét, mégis kitekerte a nyakát..":)

Ami pedig az Ön csalódását illeti: Ön csalódott a bankadó, a most bejelentett adók, vagy a vörös iszap-ügy kezelése ügyében???

Közvélemény-kutatás szerint a lakosság 86%-a szerint az ügyet a kormány jól, vagy nagyon jól kezelte..85% a vállalat zár alá helyezésével is egyetért...:)

tölgyes 2010.10.18. 16:30:24

@radala: Én nem tudok arról, hogy a fidesz valaha is támogatta volna a kezdeményezést..98 után is inkább csak megtűrték.. a rendszer egyébként NEM JÓ:

panelburzsuj 2010.10.18. 16:31:03

@panelburzsuj:

"A helyi közhatalom – ennek megfelelően – nem más, mint a lakosság érdekében gyakorolt hatalom."

Csak túrni kell, meglesz itt a közérdek briliáns definíciója is rögvest ...

Ordnassac 2010.10.18. 16:32:26

@tbb: ismerhetnél annyira már, hogy ez nem feltétlenül kenyerem, azonban poénból szívesen lecsapok ilyen magas labdát. Amire utaltam, az ez volt.

tölgyes 2010.10.18. 16:32:48

@Ppix: 97-ben pedig még ezt a lehetőséget sem adták meg..ha már a maszlagról beszél... Egyébként a MNYP NEM JÓ Drága, alacsony hatékonyságú és nem is biztonságos.. ráadásul még az egyéni számlarendszert se csinálták meg rendesen.

Ordnassac 2010.10.18. 16:33:28

@panelburzsuj: az azért érdekelne, hogy ki írta e posztot.

panelburzsuj 2010.10.18. 16:36:44

@Ordnassac:

Hát a közbölcsesség!

Csak ez ráadásul állami ... ;)

tölgyes 2010.10.18. 16:42:49

@ironic_man: Én azt tanácsolom, hogy -ha rettegni van kedve akkor rettegve - de nyissa ki az ATV, TV2, stb. adásait.. és élvezze azt a szenvedélyesen szitkozódó rettegést, amit ott tapasztal.... Számomra inkább az az érdekes,, hogy a Le Monde mint baloldali lap, ma jobboldalibb mint számos jobboldali lap..:( csak nem az áll a háttérben, hogy néhány francia érdekeltségnek is fizetnie kell??

radala 2010.10.18. 16:44:48

@tölgyes: Szó szerint ezt írtam én is. Nem volt a lieblingje, és kapott az alkalmon...
Nem csalódtam különösebben semmiben, mint mondtam, nem is nagyon számítottam másra. Talán azt nevezném csalódásnak, hogy egy gálánsabb, liberálisabb Fidesznek jobban örülnék, de más szempontból meg én maximálisan megértem a keménységet. Pont a válságadók okán mondtam el, hogy még SP-t is hajlandó vagyok megérteni, mert nem olyan biztos, hogy épp most fékekre meg ellensúlyokra van szükség.
Ettől még jogos részemről az, hogy én szeretném a fékeket meg az ellensúlyokat.
De abban maximálisan egyetértünk, hogy az mszp az sem nem fék sem nem ellensúly, hanem a demokráciánk szégyene.
A cím meg akkor is tökéletes:-)
Kik csalódtak a Fideszben? Azok, akik eleve csalódni akartak, meg is van válaszolva. Semmi baj nincs sem a címmel sem az irománnyal.
Azért az nem várható el török gábortól, hogy Konrád Györgyöt le büdöskommunistázza, föltéve, ha meg akarja őrizni a függetlenség látszatát.
Egy "független" elemzőtől, az, hogy bárkit egy mondatban szerepeltet Debreczeni Józseffel az fölér egy lekommunistázással.
Amúgy meg tegnap véletlenül meghallgattam a péntek este 8-at, már másodszor, mert Tölgyessyt is meghallgattam.
Azt kell mondanom, amikor ilyen Gazsó L vagy kiket hallgatok, akkor a lelkem mélyén, illetve nem csak a mélyén, hanem az egész lelkemben rettenetesen szégyellem, hogy én ezekkel egy pártra szavaztam.
Én bár megértem a keménységet, de nem szeretem, nem hiszem, hogy szeretnem kellene.

panelburzsuj 2010.10.18. 16:46:59

"A trianoni béke következtében Magyarország addigi közlekedési struktúrája (utak és vonatsínek fekvése) is teljesen fenntarthatatlanná vált, így ma is óriási szükség van a helyi szervezésre és kezdeményező erőre."

Radala morfondírozhat ... Milyen erő juttatta e becses szöveg becses szerzőit a páratlan lehetőséghez, hogy az elavult alkotmány lecserélésnek szükségességét a nemzet kitsinyének s nagyjának ÍGY elmagyarázzák? ...

tbb 2010.10.18. 16:47:23

@Ordnassac:

Tudom. De én is poénból csaptam le a magas labdát.

radala 2010.10.18. 16:50:06

@panelburzsuj: No most itt elvesztettem a fonalat.
Ki mit miért hol?

radala 2010.10.18. 16:54:11

@panelburzsuj: Uram isten nem mondod, hogy ezek a Borossék?
No eszem megáll, de meg azért nem lepödök, meg tulajdonképpen nem csalódok, ha a csalódás annyit jelent, hogy váratlanul ér. Annyiban csalódom, hogy a lelkem mélyén jobbra számítottam ezen a téren, de pl gazdaságilag imádom a forradalmat:-)
És azért lássuk be az a lényeg.
Állati sok baj van az OV 2.0-val, de azt hiszem a végén nagyon fogom tudni szeretni:-) Az elszántság önmagában üdítö, ha csak az 1 ezrelékét ennek OV át tudja adni a "népnek" akkor már tuti nyert ügye van mindenkinek.
Meglátjuk, az tuti, hogy sokkal izgalmasabb ez az egész, mint az elözö 8 év szemkilövetöstöl öszödöstöl Bajnaikeresgélésestöl...

Ordnassac 2010.10.18. 16:59:43

@radala: mindenesetre az Alkotmányblogról Szájer beszélt, így gyanítom, hogy ők állnak a blog mögött (bár szerintem megbíztak valakit a blog kezelésével).

tbb 2010.10.18. 17:01:33

@Ordnassac:

Anonym. Az alkotmány.postr.hu-n követte el valaki. Vitainditónak. Hozzászólhatsz. Bár a teljes szövegkörnyezetében már nem veri ki a biztosítékot.

"Magyarországon, a helyi önkormányzás feladata a választópolgárok közösségét érintő közügyek intézése demokratikus keretek között. A helyi közhatalom – ennek megfelelően – nem más, mint a lakosság érdekében gyakorolt hatalom."

Ordnassac 2010.10.18. 17:07:14

@tbb: kérlek ne nézz hülyének, köszönöm!

A bejelentés óta figyelem az oldalt és a kommenteket, az oldal indulását maga Szájer József jelentette be, ergo valami köze az "alkotmányozó ötösfogathoz" van. Szájer csak nem fog egy totál anonim oldal indulásáról szónokolni...

Ordnassac 2010.10.18. 17:08:56

Amúgy új poszt van.

panelburzsuj 2010.10.18. 17:10:23

@panelburzsuj:

A szellemi háttér (aka: szürkeállomány):

Szabadság Kör

Balog Zoltán (teológus, politikus)
Borókai Gábor (újságíró)
Elek István (közíró)
Gál Kinga (jogász, politikus)
Gulyás Gergely (jogász)
Győri Enikő (volt nagykövet, tanácsadó)
Gyürk András (politikus)
Hammerstein Judit (tanácsadó)
Hankiss Ágnes (író, pszichológus)

Hegedűs Zsuzsa (szociológus)
Hidvéghi Balázs (politikai tanácsadó)
Holbok Sándor (jogász)
Manchin Róbert ( alpolgármester)
Őry Csaba (jogász, politikus)
Panyi Miklós (joghallgató)
Pap Csaba (joghallgató)
Szájer József (jogász, politikus)
Torda Eszter (jogász, tanácsadó)

szajer.fidesz-eu.hu/hu/cikk/75/

tbb 2010.10.18. 17:16:18

@Ordnassac:

Kérlek csinálj belőlem hülyét, hogy a lap alapján megmondod ki a szerző. Ha nem tudod, akkor nem én csináltam belőled hülyét.

alkotmany.postr.hu/helyi-onkormanyzatok-magyarorszagon

panelburzsuj 2010.10.18. 17:16:19

hirszerzo.hu/belfold/20101017_uj_alkotmany

Az állampolgárok hét témában szólhatnak hozzá a készülő alaptörvényhez. Véleményezhetik a közpénzügyek kérdését, az alkotmányos alapértékeket, hozzászólhatnak az állampolgári jogokkal és kötelességekkel kapcsolatos témához, a hatalomgyakorlás és államszervezet, alkotmányvédelem, igazságszolgáltatás és a helyi önkormányzatok témakörökhöz.

Ezzel a lehetőséggel a kormány az alkotmányozási folyamat szélesebb társadalmi vitáját szeretnék elérni Szájer József szerint.

Röviden: a kormány szeretnék.

panelburzsuj 2010.10.18. 17:18:13

@tbb:

Ugyan a Hírszerző is töri a magyart, de azért talán kimazsolázgóható a lényeg: kormányzati oldal.

Ordnassac 2010.10.18. 17:19:11

@panelburzsuj: a Szabadság Kör áll az Alkotmányblog mögött? Mondjuk többen azóta már vagy EP-képviselők vagy ogy. képviselők. Elek István azóta LMP-s.

(Panyi Miklóst amúgy személyesen ismerem, meg is van róla a véleményem...)

Ordnassac 2010.10.18. 17:22:17

@tbb: úgy valóban anonim, hogy nem nevesített, de nem úgy anonim, hogy egy "mezei blogger", hanem valami nagyobb háttérember lehet.

Az külön megér egy misét, hogy a szerző/k vajon miért nem vállalja/ák írásukat?

Ordnassac 2010.10.18. 17:23:04

@Ordnassac: no nem az SzK-s tevékenysége van meg a véleményem Panyiról, hanem HÖK-ös tevékenysége miatt.

panelburzsuj 2010.10.18. 17:25:51

@Ordnassac:

Gyors guglizással annyi derült ki, hogy a kormány Szájer úrra bízta az alkományelőkészítés népszerűsítését, és ő a már korábban bejáratott Szabadság Körrel együttműködve képzelte el a munkát.

És egyelőre semmi se mutat arra, hogy aztán ne így történt volna. Hogy a sok neves bába közt hogy jött világra ez a gyerek, az megérne egy esettanulmányt - de épp mostanában mintha megint nem ilyen esettanulmányos szelek kezdenének fújni.

cambridge.on 2010.10.18. 17:28:50

önként vállalt rövid szűműzetésből visszatérve(munka) tejjesen feldöbbentett,hogy itt egyesek csencselnek.
Idecsempéztek olyan csontot,amit már régen megráktunk.
@radala:
Felütötte a szótárt,és ott pijos betűsen áll:korrupció
-piros mert néhány nem magyarországi hellyen(azért két lly,mert több ilyen is van) káros, üldözendő és büntetendő.
Nálunk is,de csak akkor ha nem én kapok.-
és felkiáltott:@ó jaj: hazugság,hiszen a fijúk színe a narancs.
A vörösök korrumpálódnak,de a narancsos fijúk legfeljebb kupálódnak hasonló esetben.

Lüke is hivatkozik,ráadásul rám.
Okosabbnak gondoltam,ugyanis be kell látnom, most az egyszer tévedtem.
(jól megépített ház,nem szakad a plafon)
Az általam javasolt megoldáshoz egy dolog nagyon kell.
Ez a következő 3:
láb
nyelv
tudás

Az első szerintem nem lehet kétséges,az előző posztban Róna Dániel is tudományos LMZst adott a fejetlenül, az ő szavaival lábbal szavazókról.
Nyelv nagyon fontos. Nem,nem az amivel a Fidesz és Orbán hátsóját simogatik.Olyan sokaknak van itt.
Az a nyelv amivel külföldön, külfüldiül lehet kommunikálni.
Sok mindent elkövetnek a mindenkori uralkodók,nehogy a nép megtanuljon,egy másik nyelvet az iskolában.
Lehet attól félnek ,hogy utolsóként nekik kellene lekapcsolni a villanyot.
Nekem még az orosszal kellett harcolnom,nagyképű lennék,ha azt mondanám elfelejtettem.
Mentségemre azt tudom lehozni:ki az az őrült aki,ODA akarna kivándorolni?
Szóval szerintem ez az igazi röghöz láncolása a jobbágyoknak!Mintha csak pórázra fűznék a zembereket,addig mehecc amíg a póráz engedi.
Tudás sem árt,csak azt meg szétverték,ahol a tudást lehetett volna szerezni.
Kételkedem(tehát vagyok) Pokorni ítéletében,hogy itt mindenki egy egyetemi tanár képességével rendelkezik.
Nincs szükség szakmunkásokra,csak szagértőkre.
Idejön a MB,haha, akkor tud dolgoztatni ha dolgozót is hoz.
Aki tud már régen nem itthon fizeti a sarcot.

Radala:Már az általános iskolában is oktatják Darwin tanait:
Nem minden nő hölgy,de minden hölgy nő!
majd egyszer találkozol egy hölggyel is.

@Ordnassac: Erről a jósok száz százalékban állították,hogy bekövetkezik.
Amerikában Holding,Magyarországon az ejtése tu hájd it.

panelburzsuj 2010.10.18. 17:29:26

@Ordnassac:

Hentes nem eszik virslit.

Alkotmányjogász ne nézzen a talár alá.

tbb 2010.10.18. 17:46:06

@panelburzsuj:

A Hírszerző csak szeretné törni a magyart, de momentán nincs abban a helyzetben.

kodó tamás 2010.10.18. 17:56:14

@Ordnassac: Szervusz. Zuglóban voltam a hivatalban. kicsit kriptahangulat van. bár a kabinet főnök csajnak rögtön felmondtak, de azóta vissza is vonták. jegyző vígan van. jo kedély állapotban.

azaz opciok:
1. fog valami csontvázat keresni helyben is...
2. nem ért rá ezzel foglalkozni
3. marad a komcsi feleség jegyző? na jo ez nem tulvszínű
4. egyelőre a helyiekkel egyeztet utólag, vagy vív velük?

tölgyes 2010.10.18. 20:25:21

@radala: Ott nem Gazsó L. az érdekes, hanem Fodor, aki persze óvatosan de azt mondta, hogy nincs keresnivalója a magáncégeknek a nyugdíjbiztosításban, mert nem egyeztethető össze a tőkeműködés természetével.

aszekelyek 2010.10.18. 21:19:10

@radala: Egyetértek. Ám az ellenzékbe került volt kormány szavazóiban ez nem tudatosult. Már az, hogy a 13. havi nyugdíj hitelből és hazugság árán, fedezet nem lévén rá, nem a polgárosodás útja. Sem a megélhetési bűnözők rászabadítása a polgárosodottakra.MEg a vidéki földművelőkre. Meg aki még útba esik.... Bár nem hallottam róla, hogy szocialista politikusokat fosztogattak volna...vagy bármilyeneket. A kedves ellenzékben lévők többségének soha nem is volt életcélja a polgárosodás, meglehet nagy nehézség lenne nekik elmondani, a magyar történelemnek azt a fejezetét, csak címszavakban is. Nem kaptunk egyforma képzést ugyanis. Amiről meg nem is tudnak, az hogy is hiányozhatna nekik. Ebben azért még érezni a vasfüggöny és a coca- cola mámorban fetrengő-polgárosodott, nyugat mákonyának utóízét erősen. Úgy tudják, az valami orbánördögi trükk, bagy mi a szösz. Mindegy, nekik az nem kell. nem az lmp-re gondolok, ők a legkevésbé sem ilyenek, sőt. Van még két párt az ellenzékben és táboruk se kicsike. Egyetlen től sem hallottam arra panaszt, pedig mindenkivel beszélgetek, jó demokratához illőn, hogy ők nem tudtak polgárosodni.Alighane1m itt 000000életcélok hatalmas különbségeiről lesz szó. Majd bedobom, hogy gyurcsányék pedig polgárosodott munkásosztály leszármazottak. Indulhat az össztűz. Na igen, abból a típusából persze, amelyik nem húzza magához fel a táborát....

aszekelyek 2010.10.18. 21:24:29

@Ordnassac: A ma aktívaknak, mindnek elemi érdeke, hogy minél több gyerek szülessen, mert családi adózással már ki lehet bírni. Már felneveltem két gyereket, ám mégis támogatom, hogy én ne járjak jól de a gyerekeim feltétlenül, egy unokám már van is. Mert csak ők fogják megkeresni a szüleik és az én nyugdíjamat, meg a többiét. Köszi, az 1 millió ázsiai nálam erősen b terv de inkább zs terv.persze ehhez az orrunknál tovább szükséges látni.

julios 2010.10.18. 21:49:10

A közérdek (közjó) egyfajta - szerintem teljesen hasznos és használható definíciója és kifejtése:

A közjón "a társadalmi élet azon föltételeinek összességét (kell érteni), melyek mind a csoportoknak, mind az egyes tagoknak lehetővé teszik, hogy saját tökéletességüket elérjék." A közjó mindenki életét érinti. Mindenki részéről okosságot igényel, de még inkább azok részéről, akik a tekintély hivatalát gyakorolják. Három lényeges elemet foglal magában:

Mindenekelőtt föltételezi a személynek mint ilyennek tiszteletét. A közjó érdekében a közhatalomnak tiszteletben kell tartania az emberi személy alapvető és elidegeníthetetlen jogait. A társadalom köteles engedélyezni minden tagjának, hogy megvalósítsa saját hivatását. Különösen is a közjóhoz tartoznak a természetes szabadság gyakorlásának föltételei, amelyek elengedhetetlenek az emberi hivatás teljes kimunkálásához: ilyenek a jog "a saját lelkiismeret helyes szabálya szerinti cselekvéshez, a magánélet védelméhez és az igaz szabadsághoz vallási téren is".

Másodszor a közjó igényli közösségének szociális jólétét, gyarapodását. A gyarapodás az összes társadalmi kötelezettség foglalata. Ugyancsak a tekintélyre tartozik, hogy a közjó érdekében válasszon a részleges javak között. De mindenki számára hozzáférhetővé kell tennie azt, amire a valóban emberi élethez szüksége van: az élelmet, a ruházatot, az egészséget, a munkát, a nevelést, a kultúrát, a megfelelő tájékoztatást, a családalapítás jogát stb.

Végül a közjó magában foglalja a békét, vagyis az igazságos rend állandóságát és biztonságát. Föltételezi tehát, hogy a tekintély tisztességes eszközökkel biztonságot nyújt mind a társadalom, mind tagjai számára. Biztosítja a jogot a törvényes, személyes és kollektív önvédelemhez.

Ha minden emberi közösségnek megvan a maga közjava, ami lehetővé teszi, hogy közösségnek tekintsék, akkor a közjó teljessége a politikai közösségben található meg. Az állam feladata, hogy megvédje és előmozdítsa a polgári társadalom, az állampolgárok és a közbülső testületek közjavát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.18. 23:46:07

@Ppix: nem vagdalkoztam, bucikám, hanem viccelődtem. Érintett vagy netán, mint "értelmiségi"?
A hozzászólásod tartalmának nálunk van egy szabatos házi definíciója: duntyogás.

Ppix 2010.10.19. 10:35:35

@Hepci:
0 érvet írtál öreg harcos. Nem érzed, hogy értelmetlen vagy?

@lüke:
dettó

Ppix 2010.10.19. 10:50:46

@tölgyes:
"@Ppix: 97-ben pedig még ezt a lehetőséget sem adták meg..ha már a maszlagról beszél..."

Így van, de az egyik kormány balfaszsága _sosem_ mentség a másik kormány balfaszságára. Ezek szerint ha eddig az MSZP 8 évig elkúrta a dolgokat, akkor teljesen rendben van, ha most a fidesz fogja 8 évig elkúrni?
Ez komolyan érv nálatok?

"Egyébként a MNYP NEM JÓ Drága, alacsony hatékonyságú és nem is biztonságos."
Már ne haragudj, de ezeket honnan veszed?
Számokat szeretnék kérni, mennyivel kér többet egy átlagos MNYP, mint egy befektetési alapkezelő.
Mitől nem hatékony?
Mitől nem biztonságos? (a PSZÁF ellenőrzi őket folyamatosan)

". ráadásul még az egyéni számlarendszert se csinálták meg rendesen. "

Mivan? Van egyéni számlrendszer, be tudok lépni és a weben meg tudom nézni, hogy mennyi pénzem van. Nekem. Az én számlámon. Egyenlegkimutatást küldenek. Az én számlámról.
Tudom, hogy az az én pénzem, és nem attól kell majd félnem nyugdíjas koromban, hogy éppen nem lesz válság/államcsőd, hogy valami hülye kormány játszadozzon a pénzemmbel és alig legyen nyugdíjam.

Egyébként hol hallottad ezeket a hülyességeket, a HörrTV-n?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 02:44:30

@Ppix: picit magasabban röppenj, ha érveket akarsz. Ez a HörrTV szint kb. a Veresjani&Co. köreiben számít intellektuálisnak. Lefejelted vagy visszaköpött?

lüke 2010.10.20. 11:15:12

@ kedves cambridge.on ,

ki mit gondol másikról ,tegye szive joga szerint - nomen est omen-Szerencsére a gondolkodás individuális és nagyban meghatározza az ember term. tud,. humán reál stb müveltsége.Igy egész más rendszrekben gondolkodunk, mi magyarok.A creativ proces pedig meglehetösen egyforma, talán ezért is vannak kitörési pontjaink.
A láb szavazó csak a provincializmusban számít, mert bármely ny-i országban elküldheted levélben a szavatzatod , a rendszer megbízható: nem lopja el a postás, a számoló bizottság etc.
A nyelv meg a másik kitörési pontunk lenne! /a kalapos király nem is volt olyan hülye a németesítéssel:) de akkor is ellenálltunk/
A kis polyglott államokkal nem tudunk versenyezni, a nagyokban- sp, fr, olasz, német - meg nem kell a nyelvtudása, akkora piac .

Ppix 2010.10.20. 15:36:47

@Hepci:
Jaj istenem, ezt pont Te írod, aki eddig 0 db. érvnél tartasz...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 16:11:57

@Ppix: ezzel késztettél - elnéző - mosolyra:
"de az értelmiség jó része már megbánta (ha egyáltalán) a fideszre szavazott"
Fajkasházy Tihadaj nyilván bánatos - ha egyáltalán... :)
A nyugdíjjárulék lényege meg az, hogy elveszik tőled a zséd egy jelentékeny részét, valami bizonytalan jövőbeli viszontlátás fejében. állami vagy privát, gancegál. Én is sokat nézegethettem a pénzem a kivonatokon, miközben be volt zárva a Mezőbankba...

Ppix 2010.10.21. 11:47:26

@Hepci:
Ezen nyugodtan mosolyoghatsz, de nálam nem az minősít valamit, hogy a Tivadar mit gondol róla. Sőt elég ciki ezt érvnek felhozni.
És úgy látom a kollégáimnál sem ez számít, hanem az elvett pénz. Elég jól átlátják, hogy annak a 14 havi pénznek búcsút inthetnek, aztán meg ki tudja mi jön utána.

lüke 2010.10.23. 01:36:03

@Ppix:
akinek a véleménye neked nem tetszik,az mind hülye
remek,
nekem meg gancegál
was du schreiben

Ppix 2010.10.24. 17:19:19

@lüke:
"akinek a véleménye neked nem tetszik"
Ööö, ha lenne nekije ilyenje, akkor tudnánk beszélgetni.
Mi lenne, ha Te is mondjuk a magánnyugdíjpéntárral kapcsolatos véleményemről írnál, és nem csak ilyen látszatkötözködést szúrnál be.
Rokon lélek vagy a fidesszel egyébként nemzeti együttműködés ügyileg, ha valakinek nem tetszik a véleménye, akkor lezárjuk a vitát a bitang kerékkötővel szarunk rá mit mond, oszt jónapot.
süti beállítások módosítása