Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
dec 13
10:44

Kávéscsésze a jobbján, számítógép a balján, papírhegyek előtte. Orbán Viktor a facebookon válaszol a kérdésekre. „Ami a nyugdíjrendszer átalakítását illeti, ennek egyetlen, de világos és érthető oka van: ez pedig az államadósság” – mondja. Tiszta beszéd. Különösen, ha eddig nem figyeltünk.

Egyre inkább az a benyomás alakulhat ki, hogy valami komoly gond van a Fidesz döntéselőkészítő műhelyeivel. Az még magyarázható (bár a hitelességet kétségtelenül rongáló), hogy a választás előtti és a kormányalakítás utáni állítások a nyugdíjügyben két külön világot mutatnak, azt azonban már semmilyen politikai számítás nem igazolja, hogy miért változik naponta-hetente a párt érvelése ebben a kérdésben. Szándékosan nem kommunikációs hibáról beszélek, mert – mint ahogy ezt már korábban kifejtettem – megtévesztő lenne elválasztani a politikai és a kommunikációs elemeket: az ilyen kapkodások, útkeresések elsősorban nem a csomagolási részleg hanyag működésére utalnak, sokkal inkább általános politikai problémákat vetnek fel.

Gondoljuk csak el egy pillanatra az alternatívát: a Fidesz nem hagyja, hogy Matolcsy György rögtön az első bejelentéskor pökhendi módon, kioktatóan lépjen fel, nem engedi, hogy Selmeczi Gabriella reménytelenül elvesszen az adatok rengetegében, hanem azonnal azzal áll elő, amit Orbán Viktor most mond. Nem megy bele olyan vitákba, amiket nagyon nehéz megnyerni (rosszul gazdálkodnak, nincs hozam, nem is az emberek pénze stb.), hanem csak annyit mond, de azt érvekkel alaposan alátámasztva, nagy nyilvánosságnak szánva, nem mellékszereplők szájába adva, amit most a kormányfő: „ha ez így ment volna tovább, maga alá temette volna az egész gazdaságot”.

Természetesen ebben az esetben is óriási viták alakultak volna ki arról, hogy helyes dolog-e megszűntetni a magánnyugdíjpénztári rendszert, de egy következetesebb, meggyőzőbb és igazabb politikával legalább azokat megnyerhette volna magának a kormány, akik nem eleve elutasítóak ezzel a megoldással szemben. Idéztem már Orbán Viktor álláspontját 2007-ből, mely szerint „ha pedig szembe kell menni az emberek akaratával, vagy általános közfelfogásával, akkor le kell ülni, egyeztetni kell, indokolni, érvelni, és meg kell próbálni elfogadtatni az embernek az álláspontját” – nos pontosan ez volt az, ami ebben az ügyben teljesen elmaradt. Nem volt sem leülés, sem egyeztetés, csak össze-vissza indokok és érvek.

Aki látott már közelről politikacsinálást, persze tudja, hogy az esetek többségében mozgó célpontra zajlik a vadászat, napról-napra alakul a politika, sokkal kevesebb a tervezettség, mint azt a külső szemlélő gondolná. Az igazán fontos ügyekben azonban nem megengedett a kapkodás, a „majd menet közben meglátjuk, hogy mi lesz” szemlélet, ezeken ugyanis elmehet a hajó, széteshet a koherencia, erodálódhat a hitelesség. A Fidesz nagyon komoly hibát követett el, ha nem volt elég gondos és megfontolt akkor, amikor ebben az ügyben eldöntötte, lépni fog. Azt feltételezem, hogy ismerve néhány friss (és egyelőre nyilvánosságra nem került) kutatási eredményt, ezt most már a kormánypárt vezetői is tudják, látják, nem véletlen, hogy szinte naponta próbálnak korrigálni, módosítani az eredeti irányvonalon. A politikában azonban ritkán jön el a deus ex machina, amit egyszer már elrontottak, azt legfeljebb szépíteni lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr492512591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TOP5: a kormány érvei a pénztárak ellen 2010.12.14. 08:20:31

Az egyes kormánypárti politikusok által adott indokokat meggyőzőerejük alapján rangsoroljuk: miért is kell államosítani a nyugdíjrendszert? (Fotó: Hegedűs Róbert/Magyar Hírlap) A miniszterelnök a minap egy újabb magyarázattal lepte meg a magánnyugdí...

Trackback: Török Gábor elemez, 1938: Hitler jó lépése 2010.12.13. 16:58:11

  Az NSDAP vezetője rendkívül jól alakítja a politikai agendát Németországban. A párt választási sikere összehangolt kommunikációs stratégia eredménye: Az NSDAP szélsőséges pártból hamar a választók nagy részéhez szóló centrumpárttá alakult...

Trackback: Orbán és a nyugdíjügyek 2010.12.13. 15:36:34

Miközben úgy tűnik, hogy az EU fogékonnyá vált a tekintetben, hogy figyelembe vegye az egyes tagországokban végrehajtott nyugdíjreform hatásait a költségvetésben, Orbán nyugdíjügyekben válaszolt a hozzá beérkező kérdésekre. Ha minden

Trackback: Orbán Viktor: Levél az időskorúakhoz, avagy az inkompetencia diadala 2010.12.13. 14:12:17

Tisztelt Nyugdíjas!   Ezúton szeretném tájékoztatni Önt, hogy a magyar nyugdíjasok minden várakozást felülmúló aktivitással vettek részt a Nemzeti Konzultációban, hiszen több mint egymillió időskorú tisztelt meg a bizalmával és válaszolt a l...

Trackback: "Garantálni kell" 2010.12.13. 13:58:19

Mire jó egy politikai nyilatkozat, és helyettesítheti-e a jogszabályokat?A miniszterelnök politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte a kötelező magány-nyugdíjpénztári tagok védelméről, miközben a (ma már amúgy nem kötelező) tagság megszüntetését ö...

Trackback: "Garantálni kell" 2010.12.13. 13:41:06

Mire jó egy politikai nyilatkozat, és helyettesítheti-e a jogszabályokat?A miniszterelnök politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte a kötelező magány-nyugdíjpénztári tagok védelméről, miközben a (ma már amúgy nem kötelező) tagság megszüntetését ö...

Trackback: Tisztelettel és megbecsüléssel 2010.12.13. 12:33:13

Lelki szempontból mindenképp jobb nyugdíjasnak lenni Magyarországon, mint dolgozónak. Politikusok és kormányok jönnek-mennek, de a rájuk irányuló kitüntett figyelem állandó. Hiába, az arányok ugye...Szíjjártó Péter tegnapi sajtótájékoztatóján mutatta b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.12.14. 21:55:39

@tbb:
ne is
@lüke: @Letícia:
bazsarózsa lepkékkel
a Royal Albert Hallban röpködnek

ökörpöröly 2010.12.14. 21:55:54

@aszekelyek: Majd nemsokára boldog leszel, a párt és a cigány Szaddam megmondja, hogy mit kell tenni, miért, hogy mi történt.
A gondolkodás eddig se volt erősséged, de most még annyi energiát se kell ráfordítanod. Majd a PÁRT megmond mindent. :)
Ha a Rákosi-korszakban éltél volna, akkor folyamatos orgazmusban lehetett volna részed.
De a vezéred lassan meghozza az örömöd!:)

A cigány Szaddam lassan már azt is előírja, hogy egy népnemzeti szarnak miként kell kinéznie, illetve milyen módon és milyen időpontban kell a "világra hozni" a "pártpolgárnak" a haza üdvére, a cigány törpe dicsőségére!:)
Ha ez a törpe, cigány Szaddam lett volna Rákosi helyén, akkor Pol Pot -bár még csak most jön Polt Pot- rémuralma laza leányálomnak tűnne mellette.
Én pedig voltam olyan hülye, barom állat, hogy bedőltem a neves jobboldali közgazdászok által vázolt lépéseknek -persze most Mellár, Csaba László, Bod Péter Ákos szívhatja a fogát-, azt hittem, hogy a cigány Szaddam elmebeteg populizmusa csak a csőcselék megnyerésére szolgáló blődli. Soha nem gondoltam volna, hogy az MSZP-SZDSZ konszern országrontása után még jöhet rosszabb. Most meg...
Lassan már Burmába kell menni demokráciából leckét venni...
Bevallom, tévedtem!

tbb 2010.12.14. 21:59:01

@jjulie:

Ideje, hogy megtérj. Mert amint látod, Isten nem bottal ver.

jjulie 2010.12.14. 21:59:20

@tbb:

miért nem éltél a lehetőségekkel, vártad a sültgalambot állampolgárilag?

2010.12.14. 22:01:42

@lüke: nekem a kedvencem egyébként!:) És még szeretem az Apponyi mintásat is. Mályva színben...:)

aszekelyek 2010.12.14. 22:02:49

@a-kis-herceg: Az komoly, hogy ön szerint nem dolgoznak szorgalmasan? Hol lazsálnak? A parlamentben? Ezt fejtse már ki, legyen oly jó! Köszi. A tájékoztatási kötelezettség, esetleg kérdeném, nem a kormány munkájának része? oké, szokásban nem volt épp a gyakorlatban eddig....:DDDD Nem kommunikálnihihííí? Hanem, A képviselők lapátolják el a havat és szivattyúzzák a belvizet? Mire gondol? Sztem Orbán nem sojat aludt mostanában a saját ágyában, mindig úton van. Kötelezettségei miatt. Meg még lesz is bő fél évig. Pontosan mit kevesel?

aszekelyek 2010.12.14. 22:07:14

@Letícia: Sztem az a miniszterelnöki hivatal szervize. Bár lehet, hogy az elődök a Rotschild mintásat használták:DDD ps.-hogy írják ezt? Minden variációt aláhúz!

lüke 2010.12.14. 22:13:51

@aszekelyek: ez a royal:)
V. királynőnek 1853? világkiállitási rendelése
Charles perzsa mintásat rendelt

panelburzsuj 2010.12.14. 22:17:11

@aszekelyek:

Az eredeti állításod lényege az volt, a szocikban semmi szociális érzék nincs, nem volt, egymást kizáró fogalmak. Erre hoztam példánek a "jóléti rendszerváltás" néhány konkrét intézkedését, amelyek között akad azért ton olyan is, ami kifejezetten a rosszabb anyagi helyzetben levőknek jelent mérhető könnyebbséget.

Fenntartod, hogy a szocik sosoe próbáltak a csóróknak kedves lépéseket tenni?

ökörpöröly 2010.12.14. 22:22:37

@panelburzsuj: Az volt a baj. 13. havi nyugdíj, általános béremelés, tömeges rokkantnyugdíj ... A szlovákok okosabbak voltak, nem is tartanak itt, mint mi.

a-kis-herceg 2010.12.14. 22:24:54

@lüke: "a tőkét 1945 óta éljük fel"

a szellemi tőkét 1990-ig nem élték fel. legalább szinten tartották. hosszú távú terveik voltak. persze a mondatod azért igaz alapvetően, mert rövidtávon pedig rosszul ment a gazdaság.

@aszekelyek: a "tevőlegessség" és a dolgosság mértékegysége nem az idegen ágyban eltöltött napok száma. és nem is a megtett kilométerek... sajnálom semmi érdemi nem történik. nem igazán érzem az érdemi munkát.
pl. mindenki tudja, hogy oktatás, nyugdíj, közigazgatás stb minden rossz. semmilyen érdemi nem történik. de nem is baj. mert arra is ráfizetnénk... talán a nyugdíj kasszával megússzuk...

aszekelyek 2010.12.14. 22:25:16

@nyünyüge: Az elírás , kérlek.300 ezer milliárdot írtam, pedig 3 ezer milliárdot mondanak, hogy valakiktől ellopná szerintük a FIDESZ. Mér van az azoknál jobb helyen, azt nem tudják hitelt érdemlően alátámasztaniTe tudod, hogy ténylegesen kinél is van? A szolgáltató néven emlegettetek a törvényben, tudod. Mire jutottál a törvény olvasásakor? Az Ab határozat indoklásának olvasásakor? Nem látom, mit is írtál róla.

tbb 2010.12.14. 22:25:34

@pug406st:

Mondtál egy féligazságot, és rákérdeztem hogy valóban ilyen eccerű-e szerinted? Mert akkor nincs min csodálkozni.

jjulie 2010.12.14. 22:26:53

@tbb:

én nem használom a kifejezést

nem tudom hol a határa

mondok egy példát: egy svájci marketing cég emberei orvosi rendelő előtt szólítgatnak meg embereket a járdán, fiatalokat, időseket, betegeket, magányosakat, nyugdíjasokat, kiképzetten, profi dumákkal becsábítják egy szép irodaházbam és elhítetik velük, hogy a győgyíthatatlan nyavajájukra jót tesz egy 300 000 forintba kerülő kütyü, amit részletre megvásárolhatnak ajándékba karácsonyra az idős szeretteiknek

ez a módszer ebül szerzett jószágot eredményez e?

más: csinos lányok hajtanak ügyvédi irodai recepciós állásra, hogy feleségül menjenek valamelyik ügyvédhez

az eredmény ebül szerzett jószág-e?

én nem tudom hol a határ

álarcban éjjelnappali boltot rabolni, benzinkutat, gyógyszertárat stb., lányokat hollandiába olaszországba csábítani és eladni

az eredmény ebül szerzett jószág e?

kábelszolgáltatókénet 6 oldalas szerződést aláiratni az ajándékba fél évre ingyen adott adott szolgáltatás mellé, beleszámítva, hogy nagy százalékban elfelejtik majd időben lemondani, és emiatt az apróbetűs rész miatt két évig számlázni

az eredmény ebül szerzett jószág e?

folytassam?

mi az ebül szerzett jószág definiciója?

mégegyszer, én nem használom a kifejezést nem tünt fel?

panelburzsuj 2010.12.14. 22:27:22

@ökörpöröly:

A kérdés - mint olvashattad - nem az volt, hogy célszerű-e csóróknak kedves lépéseket tenni (pláne hitelből), hanem hogy tettek-e ilyen lépéseket a szocik.

aszekelyek ugyanis ezt tagadta

sőt: hogy ilyen egyáltalán megfordult, sőt megfordulhat a fejükben

pug406st 2010.12.14. 22:28:42

@tbb: jogos a többek között kimaradt az Írországos részből

tbb 2010.12.14. 22:29:25

@lüke:

Egy szóval sem említettem, hogy latin machora gondoltam. Az minőség.

aszekelyek 2010.12.14. 22:34:20

@ökörpöröly: Maga olyan spirósan ír...:D csak nem? A szóhasználata elég jellemző a köreikre. @a-kis-herceg: az állami vagyont a tőkénket őgy élték fel, hogy hatalmas adósság van a helyén. Ezt milyen teljesítménynek értékeli? Azok részéről, akik ezt munkának nevezték és a privatizáció oroszlánrészét olyan deficitesre hozták ki. mit nevez ön munkának. Le kéne fektetni azt. Annyira ne örüljön, mert márciusban ez meg az történhetik még. Mondanak olyanokat is... A kormányzás nem ész nélkül mindent csinálás szinonimája. Talán nem hallotta,, első a hiánycél tartása. Utána jön a többi. Szerintem pedig az egyik nagy elosztó rendszer átalakítása első félévben, nem olyan kevés:) Az előre nem látott ipari katasztrófa, árvíz, belvíz, EU nemmel megtűzdelve. Azért ön degradálhatja, hogyne.

a-kis-herceg 2010.12.14. 22:37:29

index.hu/kulfold/eu/2010/12/14/otthon_szules_elmeszelte_strasbourg_hazankat/

gyakorlatilag MINDEN szűlő nő elévülési időn belül (tehát kb 5*100 ezer) legombolhat kis lét a magyar államról. ez lehetne egy olyan fajta pl "szűlési támogatás"...

huha. akkor mi lesz Geréb Ágnessel... a végén fizet a magyar állam mint katonatiszt?

jjulie 2010.12.14. 22:37:55

@lüke:

ami itt keletkezik, az az itteni énednek szól

ha az nem fedi a valódit, az a te hibád

és persze, ne élj vissza a jogaiddal

2010.12.14. 22:38:44

Na, ez a hét nekem nagyon erős, majd leszek.

Minden jót nektek, szép álmokat!:)

tbb 2010.12.14. 22:38:46

@jjulie:

Milyen lehetőségekre gondolsz? Amikkel élhettem volna állampolgárilag? De olyat mondj, amihez nem kell holdudvarhoz tartozni.

aszekelyek 2010.12.14. 22:40:23

@panelburzsuj: Sem fenn nem tartom sem nem állítottam. Pocsékil csinálták, azt fenntartom. Ész nélkül volt ütemezve és akkor nagyon jóindulatú vagyok. Igaz, hogy pénzügyi krach lett belőle de mi bezzeg, secperc alatt teljesítettük , amit ígértünk. Több nap, mint kolbász. Hamar meg kellett szorítani aztán a gatyamadzagot. A szegényeknek. Az IMF kölcsönt is ők nyögték. Ezeket is fenntartom. Ferenc is fenntartotta, hogy elqrták, nem kicsit, nagyon. Neki csak hisz?

pug406st 2010.12.14. 22:42:02

@aszekelyek: milyen érdekes, hogy még mindig nem tudjuk milyen csontvázakat talált varga és csak a csontvázak milyen kiigazítást kívántak volna. Elosztórendszer átalakítása? Na ne vicceljen már. Orbánéknak kellett a lóvé a Manyupokból, hogy tudják finanszírozni az általuk helyesnek tartott adóváltoztatások miatt kieső bevételeket. Ez nem átalakítás.

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 22:43:23

ennél még szerintem durvább a helyzet, de gondolom panelburzsuj azt mondja majd, hogy ez csak feltételezés. de nem tudja cáfolni.

iii/i & de -> ∅
iii/ii & kb -> mszp
iii/iii & hnf -> mdf -> fidesz

szerintem a rendszerváltás három fő politikai ereje mögé a bm főcsoportfőnökségei majdnem egyértelműen hozzárendelhetők. tehát a demokratikus ellenzék mögött ott a hírszerzés, a központi bizottság mögött ott a kémelhárítás, és a hazafias népfront mögött a belső elhárítás. nem állítom, hogy az ellenzéki kerekasztalt a belügyminisztérium hívta össze, és azt, hogy a rendszerváltás puccs volt, de ha valaki elolvassa a dokumentumokat, akkor nagyjából ez jön ki belőle. és akkor a történelemkönyvekben ez fog kerülni. illusztrációnak meg az, hogy török írja a brigádbnaplót.

tbb 2010.12.14. 22:45:28

@jjulie:

Ha nem érdekel az ebül szerzés, akkor miért érdekel, hogy ki mondja meg, hogy hol a határa?

pug406st 2010.12.14. 22:48:26

amúgy van új bejegyzés

aszekelyek 2010.12.14. 22:48:45

@panelburzsuj: Sem fenn nem tartom sem nem állítottam. Pocsékil csinálták, azt fenntartom. Ész nélkül volt ütemezve és akkor nagyon jóindulatú vagyok. Igaz, hogy pénzügyi krach lett belőle de mi bezzeg, secperc alatt teljesítettük , amit ígértünk. Több nap, mint kolbász. Hamar meg kellett szorítani aztán a gatyamadzagot. A szegényeknek. Az IMF kölcsönt is ők nyögték. Ezeket is fenntartom. Ferenc is fenntartotta, hogy elqrták, nem kicsit, nagyon. Neki csak hisz? Miért zárná ki azt, hogy szociális érzékük nulla? érdekből ígérgettek és amikor már nagy volt a baj, a pogácsával teli szájjal beszélő szociális miniszter azt volt képes mondani a kamerába, hogy nem baj, hogy az emberek nem tudják kifizetni a közüzemi számláikat.... amitől utcára kerülnek szegény családok. Hol a francban van ebben szociális érzékenység? Amikor nem kellettek a közalkalmazottak és a tanárok már , kirúgták és kisemmizték őket. Ez a szociális érzékenységük. Irgum, burgum,, teringettét. Kihasználták, kábították és elhajították őket. Ennyi éhező gyerekkel meri azt állítani, hogy van szociális érzékenységük?

panelburzsuj 2010.12.14. 22:51:00

@aszekelyek:

"a szociális érzékenységet emlegetni szocikkal kapcsolatban , olyan, mint akasztott ember hazában kötelet emlegetni:P"

Akkor nincs más hátra, csatlakozom kérelmezők sorához: teccik legyél eztet elmagyarázni egy egyfejűnek ...

(Mert lehet még alternatív magyarázat, hogy volt bennük szegénygyámolítási szándék, de jól rá is faragtak, úgy köll nekik! Amit mondjuk nehezen néznék ki belőled, aki Hegedűs Zsuzsa tonhalkonzervosztó akcióját olyan sokra méltattad.)

jjulie 2010.12.14. 22:51:21

@tbb:

90-ben nyithattál volna egy garázsban csavarboltot, és mostanra milliárdos vagyonod lehetne belőle

persze ha nem értettél még ehhez sem, akkor kidobott idő volt számodra ez a 20 év

és még végtelen hasonló lehetőség volt, pl hordhattad volna ausztriából a kávét, visszafelé meg a cigit 89-től éveken át, abból is lehetett volna pár szaz milliód, egy autó kellett volna hozzá, meg némi élelmesség, aztán nyithattál volna belőle fogorvosi rendelőt sopronban és dolgoztathattál volna 5 erdélyi fogorvost

mellette figyelhetted volna a tőzsdét az indulásától kezdve

vagy elkezdhetted volna a kilencvenes évek elején a frissen eladott önkormányzati lakásokkal a seftelést belvárosban, mint a pár éve elhunyt ungár gábor

hány példát kérsz még?

tbb 2010.12.14. 22:52:36

@pug406st:

Így sem kell csodálkozni.

jjulie 2010.12.14. 22:53:12

@tbb:

aki nem tudja mit beszél, ne beszéljen, erre vonatkozott a kérdés

pug406st 2010.12.14. 22:55:33

@tbb: amúgy lehet h az eun belül csábító a 10% de összességében az adóterhek még mindig magasak ráadásul kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika.

aszekelyek 2010.12.14. 22:56:28

@pug406st: Ami azt illeti tudom mik a csontvázhegy de körömszakadtáig van tagadva, azt is tudom. Nem erről volt szó. Mozgástér elvonási tünet az jó lesz definíciónak???? :P

tbb 2010.12.14. 22:57:42

@jjulie:

Ezek személyi lehetőségek. Mint említettem, etekintetben nincs okom panaszra.

aszekelyek 2010.12.14. 22:59:48

@panelburzsuj: A foszfor kell a gyerek csontfejlődéséhez. A haban meg benne van. Nekm is fagyasztottat vett és készített az anyám. A saját lányomnak is sok olyasmit adtam. Sokkal többre tartom, mint a "nincs ingyen ebéd " szociális érzékenységűeket.

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 23:03:53

@jjulie:
ebből a tőzsde a realitás. a többi nem. csavarboltból nem lett senki se gazdag. kávé, cigi üzletelésből lesz pénzed, de sose lesz százmilliód. rengetegen csinálták ezt. hordták a ruhát, meg a csokit a török bazárból. ingatlansefthez holdudvarhoz kell tartozni.

itt a top 100 üzletember többsége nem eredeti tőkefelhalmozó. hanem állami megrendelelésekből, állami visszatérítésekből, állami hitelekből, állami támogatásokból lett gazdag, és az állami vagyonból. nem mindenki, de a többség. több a feudális, mint a kapitalista.

ahhoz, hogy valakinek tisztességes úton legyen pénze, ahhoz ki kell lépnie a forintpiacról. illetve nem is nagyon szabad belépnie.

tbb 2010.12.14. 23:07:28

@pug406st:

Ebben igazad van. De hát vannak sajna szigorú korlátok. Ezért aztán step by step.

Egyébként nem vagyok közgazdász, tehát nem tudom megítélni az egyes lépések várható hasznosságát. De az elmúlt 20 év számomra azt bizonyította, hogy a közgazdászok se. Így marad a puding próbája. Amiből idáig a 98-02 közötti volt a legehetőbb.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.14. 23:09:12

@guvernalista: Jósötétet!
Én is jártam Bécsbe, Wartburggal, de nem gazdagodtam meg belőle. Biztos bennem van a b(v)aj, nem?:-)

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 23:09:34

@tbb:
inkább 97-01. működő tőkebeáramlás.
nem az orbán kormány. hanem a kapitalizmus szele.

pug406st 2010.12.14. 23:10:08

@aszekelyek: megosztaná akkor esetleg velünk? mindig csak azt kapjuk, hogy ön jól informált de ennyi... így viszont semmiféle kommunikációnak nincs értelme..

panelburzsuj 2010.12.14. 23:10:21

@aszekelyek:

"2002 óta, úgy gondolom, hogy a Jóisten azt írta nekünk elő, hogy ezt a nyolcéves kanosszát végig kell járnunk ahhoz, hogy megtanuljuk: nincs ingyen leves."

A gugli a barátod. Ottan megmondja, ki mondja.

jjulie 2010.12.14. 23:12:11

@guvernalista:

csavarboltból lett aki gazdag lett

(márha a milliárdos vagyon gazdagságot jelent)

a többi út is eredményezett mára milliárdos vagyon kezdetét

a példág arról szóltak, hogy kilencvenben nem csak csókosként lehetett elindulni, persze úgy könnyebb volt

és a használtautós seftet sem említettem

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 23:13:23

@namitirok:
ezt mondom, hogy ebből lehetett pénzt gründolni, de nem százmilliókat.

pug406st 2010.12.14. 23:13:41

@tbb: persze lépésről lépésre annak vagyok én is a híve. csakhogy ennek a lépésnek volt a legkevesebb értelme. megengedem az ég egy adta világon semmi értelme csak az, hogy aki eddig rendesen fizette az adót az kevesebbet fizet(ne merthogy ők kaptak jó kis különadót a nyakukba). na ez a látszatpolitizálás...

panelburzsuj 2010.12.14. 23:14:03

@aszekelyek:

(Tudom: kommunikációban járatosnak tekinted magad. Mégis azt kell mondanom, hogy a helyi gazdaság fellendítését nem túl célszerű olyan mozgalommal illusztrálni, ami étrendileg hasznos, de semmiféle helyi kötődést nem mutató ipari élelmet oszt.)

jjulie 2010.12.14. 23:14:33

@guvernalista:

az első 100 leggazdagabb listában sima seftesként kezdő is volt, mára kiöregedett

autós üzlet

később a politika is megcsapta

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.14. 23:15:48

@guvernalista: Pont annyit, hogy megéltem belőle a karácsonyi vásár alatt, amíg ippeg nem volt munkám!:-(
Sohsem feletem el, kalandos, "lengyeles" idők voltak!
Azóta is "félek" határt lépni és ez már úgy tűnik, így is marad!:-D

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 23:25:15

@jjulie:
használtautó már realitás. teszárinak fagylaltozója volt nagyváradon, aztán rájött, hogy jobb üzlet a tányérostévé.

tisztességes úton való meggazdagodáshoz külpiac kell, és high tech cucc kell: a használtautó itt az (volt). nem cigi, kávé, ruha, csoki. tehát kvarcórát kellett behozni. vagy konjunktúrában online tőzsdézni.

aszekelyek 2010.12.14. 23:27:59

@panelburzsuj: Ez nem lesz így a jövőben. Agyorssegély , ami eddig ment, fehérje, vitamin, a szénhidráton tengődő gyerekeknek éppen jót tett. Éhezés ellen. Olvasgasd el a honlapját és nézd meg a legutóbbi péntek 8 adásban , hogyan lesz a helyi kötődésű élelmiszerből még munkahely is és környezetvédelem is. Meg jövedelem is helyben. A média még hibádzik hozzá. Az érdekelme, hogy kommunikálják ezt majd az atv-ben.... A fiúk a pusztából épp milyen illemet nem tudnak...., Ez bauer szövege, nem az enyém.... A kormányról.

aszekelyek 2010.12.14. 23:29:58

@panelburzsuj: Azt tudom, ki volt az a szoci-álisan érrzékeny, aki mondta. n gugli nélkül. Állítólag baloldali.

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 23:30:12

@namitirok:
ezzel a határátlépős gyomorgörccsel vagyunk egy páran.

jjulie 2010.12.14. 23:30:12

@guvernalista:

a téma onnan indult, hogy mondjak példát hogy lehetett elindulni, ha nem csókos volt valaki

a tbb nem tudta, hogy lehetett, ezért vesztesnek érzi magát az elmúlt 20 év miatt

a sülgalambot várta, és ehelyett az erősebb kutya baszik érkezett, és most nem érti, hogy lehet ez, tehát az orbánra szavazott idén

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.14. 23:30:51

@aszekelyek: Én értem, hogy Te érted, hogy mit írsz, de én nem!

Tegye fel a kezét, aki érti!

....

senki? Nocsak!:-P

tbb 2010.12.14. 23:31:20

@pug406st:

Nem kizárt, hogy igazad van. És valóban ennek a lépésnek volt a legkevesebb értelme. Momentán. De ha az elmúlt 8 évet nézzük, akkor az meg az ennél ezerszer értelmetlenebb lépések sorozata volt (lásd a pudingját). És akkor még kifejezetten udvarias vagyok. Lenyűgöző, hogy erről milyen elegánsan hallgatsz.

aszekelyek 2010.12.14. 23:31:53

@pug406st: Hoknap jap egy listát. Most megyek aludni.Az ingatlanadó betervezett összegét még tegye a párnája alá addig is....A ki nem fizetett d tagsági díjak mellé,...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.14. 23:32:34

Más:
index.hu/kultur/media/2010/12/14/az_rtl_szerint_nem_lehet_csak_jo_hireket_mondani/

"Jó íreket szeretnének

Az Országgyűlés elfogadta azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett [1] jobbikos módosító indítványt [2] (pdf), amely kimondja: a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál."

ej, ej Index, hát szabad leírezni a híreket?.-D

aszekelyek 2010.12.14. 23:34:03

@tbb: Megírnád , ha kérlek namitíroknak, hogy te érted-e azt , amit én írok?Köszönöm.

aszekelyek 2010.12.14. 23:41:09

@jjulie: Már hogyne tudná! úgy volt, hogy az esély az nem volt egyenlő de közel sem. Nagyon nem volt lehetősége bárki ember fiának. A legtöbb összekapart egy kis pénzt nagy nehezen és megnézte milyen a nyugat, Bécsben. Többre nem futotta. Mondjuk termelőeszközre. Amit ezalatt az elvtársak jól képzettek lévén egymás között szépen elosztottak, hogy mindig erősebb kutya lévén ha szocializmus, ha kapitalizmus, birtokon belül ők maradjanak. Tudja ezt nagyon sok magyar. Tbb különösen. Undorító, ahogy ezzel még támadják a soha esélyhez nem juttatott gyalog magyarokat az okádékok, akik persze mindig az esélyesben voltak leigazolva.

guvernalista (törölt) 2010.12.14. 23:42:15

@jjulie:
én meg azt mondom, hogy a mai rendszer nem szabad versenyes kapitalista, hanem inkább félfeudális államkapitalista.

amúgy meg szerintem sok mindent non profit módon, null szaldóval kellene csinálni. nem lehet belőle az ember végtelen gazdag, de olyan nagyon szegény sem. és nem kell hozzá hitel. szóval ebből a felismerésből jön a kapitalizmus ellenesség. szerintem agráriumhoz nem kell hitelpénz. hanem csak forgóeszköz hitel. de az olyan, hogy a lakossági megtakarítás forog a takarékban. de ez majdnem a kommunizmus.

szerintem a high tech iparágakban kell csinálni kapitalizmust, és minden ami hagyományos (low tech) ott meg szövetkezetet kell csinálni. oda majdnem kommunizmus kell. kína pont ilyen.

tbb 2010.12.14. 23:42:34

@jjulie:

Szépen összefoglaltad. Guvinak feltehetőleg megfelel. Bár ki tudja? Lehet hogy valósan is érdekli. Akkor sincs probléma. Könnyen utána nézhet.

panelburzsuj 2010.12.14. 23:42:37

@aszekelyek:

mindengyereklakjonjol.hu/

Az utolsó két bejegyzés hírek/események menüben:

2010.06.13.-án az M1 "Ma Reggel", majd este a Hírtv "Kontraszt" műsorában fog nyilatkozni Hegedűs Zsuzsa.

Kontraszt nem lesz. Úgy tűnik, a HirTv MN màr nem érdeklődik a mgylj irànt. Zsuzsa

aszekelyek 2010.12.14. 23:43:51

@panelburzsuj: Még hozzáteszem, hogy mihályi is deklarálta, nyilvánosan, hogy a vidék eltörlendő.

aszekelyek 2010.12.14. 23:46:11

@panelburzsuj: MOst pénteken volt az adás. Nézd csak meg a hírtv honlapján. Aktualitása az, hogy januártól indul az, amiről írtam az imént. "o1o dec. első heti adás. Péntek 8. Nem kontraszt.

panelburzsuj 2010.12.14. 23:49:35

@panelburzsuj:

www.tolnaitermek.hu/hirek/5/helyi-elelmiszer-belecskan

Helyi élemiszer-ügyben Hegedüs Zsuzsa kicsit későnébredőnek tűnik. Kisebb rendszerek tucatjával vannak már az országban. (És az Ángyán-vonal se ma kezdte a kutatásokat Gödöllőn.)

(A példaként fölhozott belecskaiak tényleg helyiek: az állatorvosból lett polgármester a motorja, és jópár éve nyomják.)

tbb 2010.12.14. 23:57:39

@aszekelyek:

Nyugodj meg, nagyon jól érti. Csak náluk ez a vitastílus. Ezt nevezik érvelésnek.

guvernalista (törölt) 2010.12.15. 00:02:36

@panelburzsuj:
ángyán előbb-utóbb fel fogja találni a téeszt, meg az áfészt. nem rossz hogy feltalálják, mert arra volna szükség. csak mellette meg kell engedni a családi gazdálkodást, vagyis a farmerkedést.

panelburzsuj 2010.12.15. 00:02:50

@aszekelyek:

A honlapját is ajánlgattad. Akkor az mégse? Vagy van másik Hegedüs-honlap is?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.15. 00:04:43

@tbb: Nálunk? Hol?
Tel-Avivban vagy Káposztásmegyeren?
Na, ezt sem értem, de kár kifejeznem az értetlenségem, mert kapok érte, mi?:-)
"Nálunk", ha nem értek valamit, rákérdezek!

De lesz ez még így se:
"Hanem érdekes dolgokat mondott ez a Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója. Azt találta mondani, hogy a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. És mindehhez még hozzátette azt is, hogy egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez."

Forrás:michaelknight.blog.hu/2010/12/14/fo_a_lojalitas

guvernalista (törölt) 2010.12.15. 00:09:29

@namitirok:
a török gábor féle szervilizmus. nem a közérdekből kell kiindulni, hanem a pártokéból.

guvernalista (törölt) 2010.12.15. 00:11:18

piaci szereplő nyilván a piaci érdekből indul ki, közszolga meg a közérdekből. pártszolga a pártérdekből.

panelburzsuj 2010.12.15. 00:13:00

Előző poszthoz (magyar a magyarnak ne vájja má ... ): direkte bájos, ahogy mandiner.hu a maradok.hu bannerjét nyomja jóideje ...

panelburzsuj 2010.12.15. 00:16:24

@guvernalista:

A családi gazdálkodás pártucat hektár szántó alatt nem való senkinek. Úgyhogy meg lesz majd oldva szépen, hogy jusson mindenhova néhány vezetésre termett nagygazda is.

panelburzsuj 2010.12.15. 00:19:07

@panelburzsuj:

És akkor teljes lesz boldogság: az apraja mehet a "csopórba" (termelőszövetkezeti csoport) szociálisan foglakoztatódni, a vastagja meg fölveszi az EU-géphiteleket, és bérben megmunkálja a tésezföldeket.

Kapálni, eggyelni lehet kézzel is.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.15. 00:20:34

@guvernalista: Hát -amivel nem kezdünk mondatot-, én azért nem érzem ezt a "török gábor"-féle szervilizmust, ha nem baj!

Inkább ezt:
"Aki lojális, az mer haragudni, de csak a József Attila által megfogalmazott,
„érted haragszom, nem ellened”-elv szerint."

"Érted haragszom én, nem ellened,
nosza, szorítsd meg a kezem, mellyel magosra tartalak álmaimban,
erősítsen az én haragom, dehogy is bántson, kedves."

Forrás: mohabacsi.uw.hu/szovetnek/Izmus_06_szervilizmus.pdf

Kis egyházpolitikával keverve!?.)

panelburzsuj 2010.12.15. 00:22:29

@namitirok:

De ez a (sajnálatos?) áprilisi fülkesemények után jutott eszébe, ugye?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.15. 00:22:39

@namitirok: Ja, és Török Gábor, mint Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc pl.
"nemecsek" nem itt van és nem erről szól, szerintem!

Jobb éjt mindegykinek!

guvernalista (törölt) 2010.12.15. 00:53:14

@panelburzsuj:
csak nekem erős a gyanúm, hogy az agráriumban nem feudalizmust kell építeni, hanem a kommunizmust. ami végtelen rosszul hangzik, de mégis azt gondolom, hogy az szja befizetésekre épülő közalapítványok kellenek, és mellette szövetkezetek, egyházi és világi kommunák, és családi gazdaságok, amin a magáncélra termelést értem, szóval ami régen volt a háztáji, illetve kisháztáji. szóval ez pont a szocialista agrárpolitika, téesz, áfész, közért, melléküzemág. és mellette működhetne egy humanista, protestáns, felvilágosult egyház. ehhez kellene egy kálvin. vagy egy kádár.

de ezt az egészet szerintem majd a cigányok kényszerítik ki. azoknak előbb utóbb-földet kell osztani, a többségük cselédként nem akar dolgozni. és akkor az lesz, hogy mindenki olyan keveset kaphatna, hogy ezt csak kommunában éri meg fenntartani.

guvernalista (törölt) 2010.12.15. 00:55:20

@namitirok:
én pont az vagyok, aki mer haragudni törökre. csak nem vagyok annyira patetikus, mint józsef attila.

tbb 2010.12.15. 03:01:28

@namitirok:

Nem hinném, hogy Tel Avivban. Ott az ilyet nem díjazzák.

l.x. 2010.12.15. 03:07:30

@jjulie: "a téma onnan indult, hogy mondjak példát hogy lehetett elindulni, ha nem csókos volt valaki"

Az ökölszabály az, hogy sehogy - néhány szerencsés kivétellel (pl. Kürték), akik nem zavarták a farkasok vizét. Nem hogy akkor sehogy, most se, de annyira nem, hogy induló szatócsokkal nem egy ligába tartozó tőkeerősségű cégek - külföldiek is -, falnak mennek, ha nem lesznek bizonyos cégek alvállalkozói, vagy nem tejelnek a megbízásokat leosztóknak jobban, mint a már bejáratott tarifa (ilyenkor szokott picit borulni a bili, de csak óvatosan, nehogy teljesen felbillenjen).

Amúgy pont erről szól a Transparency Intl napi szózata Mo.-ról.

Egyébként csak meg kell nézni, hogy a politika körül megforduló toplistások (Leisztinger, Csányi, a MAL karakterei, Kapolyi,...) közül hányan kezdték csavarral, és hányan olyan csavarral, hogy állami vagyonból egy Barba-trükkel a magánvagyonuk lett. Hiába, az első milli... árd, csak azt tudnánk feledni...

Studt 2010.12.15. 07:00:42

Lehet tépni a szájat------de nekem legfontosabb, hogy a Nemzeti Hazug Gonosz Törpének mikor lesz a temetése-azt várom:)

Studt 2010.12.15. 07:01:20

Ember tervez, Isten végez---a gonosz törpével!

lüke 2010.12.15. 07:34:49

@guvernalista: ne keverd az ágazatokat
-kereskedelem
ebből már az ösközösségben jól lehetett élni, csencselés
-ipar
ez egy magasabb szintű dolog
ma első sorban ehhez munka kell!
meg nagy szellemi tőke- vagy ügyesség - a high tech az egy komoly fokozat

pug406st 2010.12.15. 07:41:20

@tbb: Ne haragudj de nem fogom minden egyes elemzéshez leírni ugyanazokat a mondatokat. Én nem védem az előző 8 évet sőt az első Orbán kormány első 2 éves gazdaságpolitikáját is dicsértem itt. Ha érdekel olvass vissza.

lüke 2010.12.15. 07:48:20

@a-kis-herceg:
ló túrót nem
kétszer volt nagy kivándorlás:48,56
egy pl erre: a Sedelmayer család cukorrépa nemesítők, családi vállakozásban Sopronhorpácson dolgoztak
56-ban lelécelt az egész intézet, 2 fele mentek
Kleinwanzleben-NSZK
Gross-Enzersdorf- Bécs melleti falu-ezt megvették a dánok-
ma Eu két legnagyobb központja

tbb 2010.12.15. 14:07:02

@pug406st:

Nem a leírását hiányolom, hanem az elemzésedben való figyelembevételét. Mert ha egyszer ez a benchmark, akkor ehhez kell viszonyítani. Én is örülnék, egy jobb standarnak.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.12.16. 14:33:56

Most nézem csak, hogy tényleg számítógép van előtte. Alig demagóg egy olyan embertől, aki életében nem használt még ilyen masinát.

KenSentMe 2010.12.20. 18:11:48

@a-kis-herceg: A "szellemi tőkénkkel" kapcsolatban én is szkeptikus volnék, mert ez két részre bontható. Egyrészt vannak olyan egyetemek, szakmák, ahonnan a kikerülő fiatalok elég tudással és nyelvtudással rendelkeznek hozzá, hogy külföldön is boldoguljanak. Egyrészt lehet amellett érvelni, hogy a kommunizmusban legalább az oktatást egy magasabb szinten tartották, és erre azért vannak jelek is.

A szellemi tőke másik fele pedig egyfajta mentalitás, tartás, ítélőképesség, józan ész, de akár a családmodell, stb. Ezekben pedig mérhetetlen károkat okozott a kommunizmus. Az, hogy ma az emberek 60%-a vidáman tapsol egy "aki tisztességes, annak nincs félnivalója" szintű kádári érvre, abban elévülhetetlen szerepe van annak, hogy akinek egy kis esze is volt/tartása volt/értelme volt, azt 56-ban vagy kinyírták, vagy lelécelt külföldre, úgyhogy az ő egy kis ésszl rendelkező/egy kis tartással rendelkező/ minimálisan értelmes gyerekei meg se születhettek, vagy ha megszülettek, akkor nem ebben az országban.

Úgyhogy, bár a kádárista oktatáspolitika jobb volt a mainál, én a szellemi tőkének ezt a két részét mérlegelve mégis amondó vagyok, hogy irtózatos pusztítást végzett szellemi tőkénkben a régi rendszer.

a-kis-herceg 2010.12.20. 19:15:27

@VRbagoly:

az általános rendszer problémák. a kontraszelekció, az antiverseny stb... ugyanennek továbbélése most is gond...

"A demokrácia feltétele, hogy az emberek többsége becsületes legyen." (Ruskin Bond)

de a szakmák többé kevésbé működtek. most már nincs szakmai amit mélyen ne érintene a rendszer romlottsága...

az utóbbi 20 év felgyorsította a romlást... gyakorlatilag zéró minden. ami a változást hozza az a gazdasági pusztulás és az állam iránti bizalom. a diktatúra 65 év után haldoklik. szerencsénkre nincsen olajunk, kokain stb. a diktatúrához sok pénz kell... az orosz tovább marad... és ott az "anti"demokratikus hagyományok is mélyebbek...
süti beállítások módosítása