Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
08:00

Az előző bejegyzésben amellett érveltem, hogy nagy valószínűséggel „a sokak által várt megújulás helyett a magyar politika elmúlt egy évtizedének logikája, tematikája és szembenállása határozza meg az eljövendő éveket is”. A Fidesz-MSZP világot, abban a formában, ahogy megismertük, hosszabb távon mégis komoly veszély fenyegeti. Az, ami a gyűlöletnél, ami inkább életben tart, ezerszer ártalmasabb: az unalom, az elhasználtság és a cikivé válás veszélye.

(Fotó: Népszabadság)

Az MSZP kapcsán már 2010-ben világosan megmutatkozott ez a hatás: ezúttal elkötelezett antikommunistának sem kellett lenni ahhoz, hogy sokan azt érezzék, számukra egyszerűen nem lehet választható alternatíva a szocialista párt. Nem csupán erős ellenszenvből, elvi megfontolásokból, történelmi okok vagy családi példák alapján vált elutasíthatóvá az MSZP, hanem egyszerűen azért is, mert nem volt benne semmi, ami vonzó lehetett volna a törzsszavazóin kívüli választóknak. Marketinggel foglalkozó szakemberek ezt úgy mondanák: a márka, a brand vált végzetesen elhasználttá, divatjamúlttá, olyanná, hogy az is inkább elrejtette, eltagadta, aki titokban azért még „használta”. Az új pártok, az LMP és – bizony - a Jobbik sikerében is benne volt ez a hatás, mert azon szavazók egy jelentős része, akik nem akarták a Fideszt választani, de az MSZP a fenti okok miatt az eszükbe sem juthatott, valami frisset, mást kerestek a piacon. Az LMP és a Jobbik számos szavazója éppen ilyen megfontolások alapján csapódott a párthoz; ha lett volna „egyik sem” rubrika a szavazólapokon, talán az is átlépte volna a parlamenti küszöböt.

A Fidesz a parlamenti választás környékén mindent megtett azért, hogy esetükben ez a hatás ne okozzon jelentős veszteséget. Meggyőződésem, hogy éppen azért beszéltek annyit változásról, forradalomról, új kezdetről stb., mert tartottak attól, hogy a választók bennük is felfedezik az elmúlt húsz év főszereplőjét, és az MSZP-vel együtt maguk is a régi, a megunt, a poros kategóriába kerülnek. A fiatalok között már tavasszal is érződött ez a hatás, a kutatások világosan mutatják, hogy körükben elveszett a Fidesz korábbi hatalmas előnye, elvitte a cica, pontosabban a két új politikai erő. A teljes népességben azonban sikerrel keltette az újdonság és a változás illúzióját az a párt, amelynek vezetője az elmúlt két évtized egyetlen olyan politikusa volt, aki minden parlamenti ciklusban meghatározó szereplőnek számított.

A példátlan győzelemmel a Fidesz komoly lehetőséget kapott arra, hogy átformálja a velük kapcsolatos képet, hogy sikerrel kerülje el az MSZP sorsát, hogy tanuljon az elmúlt évek hibáiból. Mégsem tette: az elmúlt fél évben a kormányzó párt lényegesen közelebb került a ciki kategóriához. Ráadásul a legtöbb esetben teljesen feleslegesen, nem a kormányzás lényegi pontjait illető ügyekben: az újraindított kultúrharccal, a követhetetlen kommunikációval, a szükségtelen izmozással, az önsorsrontó kivagyisággal. Ezen a téren az egyik legnagyobb hibát a médiafronton követte el a kormány: áterőltetett és tűzön-vízen keresztül védett egy olyan rendszert, amely lényegesen több kárt fog okozni kitalálójának, mint amennyi politikai haszonra számíthat általa. Igaza van Lázár Jánosnak, amikor azt állítja: az ilyen harcot a konzervatív oldal eddig mindig elveszítette. Igen – teszem hozzá már én -, most is el fogja. El, mert innentől kezdve, függetlenül attól, hogy az új médiatörvényben pontosan mi szerepel, minden rossz megszólalás, minden félreérthető lépés, minden túlbuzgóság, minden hülyeség, amit ezen a téren a kormány elkövet, hatalmas erővel fog visszahullani rá – az esetek jelentős részében amúgy igazságtalanul. Mert hiába magyarázza majd, hogy nincs cenzúra, hogy nem lehet betiltani, hogy nem lehet politikai alapon büntetni, az általa magasra feldobott labdát százezrek fogják könyörtelenül lecsapni. Pedig mindez elkerülhető lett volna, ha azok, akik a döntéseket hozzák, nem hiszik el, hogy egy facebook-oldallal kipipálható a jófejség, a közvetlenség és a fiatalosság.

Mindez, amit most írtam, szöges ellentétben áll azzal, amit az első mondatban idéztem – mondhatják most néhányan. Szerintem nem. Ahhoz, hogy a régi-új törésvonal megerősödjön a magyar politikában, hogy a Fidesz-MSZP világgal szemben legyen valami más, valami új, sok feltételnek kell teljesülnie. Nem elég hozzá, ha születik néhány új párt: szervezet, erőforrások, témák, különösen pedig tekintélyes és hiteles vezetők nélkül nem sokra mennek. Jól látható ez a baloldalon, ahol évek óta minden a megújulásért kiált, mégsem történik szinte semmi: ugyanaz a párt, ugyanazok a szereplők, ugyanazok a mondatok. De a jobboldalon sem jobb a helyzet: nemhogy új, de más sem nagyon van már. Akik azonban emlékeznek még mondjuk az 1998-as Orbán Viktorra, sejthetik, hogy milyen veszélyt jelentene ma a kormányfő számára, ha megjelenne egy, a fiatalok százezrei által kedvelt, az ő nyelvüket beszélő, dinamikus, bátor és szabadon gondolkodó politikus, akivel akár újra is játszhatnák a Horn-Orbán vitát…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr762550208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ispánság vagy tanácsrendszer? 2011.01.03. 16:33:24

Ténytár Kétséges lépések az egységes, olcsóbb és egyszerűbb közigazgatás irányába   A központi államig

Trackback: December 21.: Semmi. 2011.01.03. 02:42:50

A kortárs véleményformálók ritkán érzékelik a szimbolikus fordulópontokat. Mostanság mégis abban a kegyelmi állapotban leledzünk, hogy akad egy mozzanat, amit már az itt és most is jelentősnek láttat.Lehet, hogy mégsem könnyű ebben az országban az amúg...

Trackback: A korrupció melegágya (II-III. egybevont lecke) 2011.01.03. 02:41:04

II. A médiaalkotmány révén a sajtó alaposan szabályozott lett. Azt nem állíthatjuk, hogy cenzúra alakult volna ki. A cenzúra esetén ugyanis jól lefektetett, egyértelmű szabályok szerint működik a rendszer.De itt nem erről van szó. Olyan közálla...

Trackback: A jövőnk a múlt 2011.01.01. 15:17:41

Körülöttünk gyorsan változik a világ, az eddigi ismeretek, tudások gyorsan átértékelődnek, ami mára a népesség nagy részében gyakorlatilag állandósította a bizonytalanságot. Ennek feloldására mi magyarok azt a választ találtuk, hogy...

Trackback: Médiatörvényileg korrekt újévi köszöntő Orbán Viktorhoz 2011.01.01. 13:40:56

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság lelki biztonságunk felett őrködő éber tekintetének fókuszában ezúton szeretném a tőlem telhető legnagyobb tisztelettel köszönteni az újév alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök urat.Tisztelt Miniszterelnök Úr, Ked...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima_ 2011.01.04. 09:24:41

@lüke: ott, ahol a tb járuléknál

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 10:12:40

@vinczej: igazán nem szívelem a minket képviselőket (bármely oldalon állnak), de azért ekkora hülyeséget ne írj, hogy százmilliárdokat...

a-kis-herceg 2011.01.04. 10:18:52

@Akitlosz:

ne má. ezt a hosszu szöveget erre a rövid kérdésre írtad?

"@Akitlosz: neked zsoltika mi a végzettséged? csak a sok gazdasági komment kapcsán jut eszembe... "

akkor módosítom. kezdjük a: a legmagasabb iskolai végzettségED? kérdéssel...

erre a sorozáson MINDENKI (mert ott nem volt -ed vége) beírta: felsőfokú. és milyen igazuk volt...

a-kis-herceg 2011.01.04. 10:23:02

@Ordnassac: "Ezt a lépést csak egy független, a hosszú távú célokat szem előtt tartó vezető tehette meg."

látom panel is megvédte. de ez a szokásos politikusi fordulatoktól egyben különbözik: IGAZ... milyen igaz...

nem is értem mivel hasonlítod össze. ilyet még nem hallottunk... jó mondat TG nek egy poszt ot is megér. tettek-imázs-választás-közvélemény track en elindulva...

sőt a politika új dimenziója... az eddigi politika fogalmat átértékeli. ez után a mondat után a tolvaj maffia szerű bűnszervezeteket nem is hívom politikusnak. az köztörvényes kategória...

a-kis-herceg 2011.01.04. 10:28:57

@BonFire: ***

a fides+mszp összesen 1millió választót vesztett. itt egy nagyon okos kommenter levezette a napokban. a poszt arra "íródott". hol ez az egymillió ember?

hát ja vagy elmegy faszt rajzolni savazólapra, vagy itt faszkalapozik... vagy egyszerűen távol marad és nem piszkolja be a kezét... persze Orbáni logikával aki nem az ellenzékre szavazott és otthon maradt az őt támogatta.

erre én azt mondom: SZERVEZEK EGY FIDES MELLETTI szimpátia tüntetést. és aki nem megy el... az mind a fides ellen van... qva jo. ma este lesz a köztársaság téren 20h kor. be se kell jelenteni... (3 fő alatt...)

Ted Striker 2011.01.04. 10:32:22

@török gábor: Giró-Szászt régebben egészen kedveltem, de mostani megszólalási kivétel nélkül szerecsenmosdatásoknak hatnak és nem józan elemzéseknek...

a-kis-herceg 2011.01.04. 10:35:09

@simonmondja.: "Vagy megint hadat üzenünk az egész világnak?"

hm. a diktatúrák unalmasak. valami cirkuszról, nép szórakoztatásról kell gondoskodni. nem beszélve az agresszió levezetéséről... mellesleg erre az izreali hadsereg se tudna mitlépni. a kanyarpuska se ér semmit egy marék lovas huszár ellen, akik gyalog közelítenek. két hatása lesz: vagy lemerevednek állva, vagy a epegörccsel a földön fetrengenek... mindkét esetben csak levágni kell őket...

nem is értem mitgondolsz. a munka frontján harcoljunk belhonban? rohadt unalmas. unalmas mint a béke. gyakorlatilag ilyen békés munkára alkalmas korszak nem is volt a történelmünkben soha... 1990 ben a hidegháború is mexűnt... megnyertük. azóta meg dögunalom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 10:43:35

@Ted Striker: hihi, most főállásban mosdatja a szerecsent, korábban meg nem kormányának intézkedéseit kellett magyaráznia.
Mecsoda különbség.

a-kis-herceg 2011.01.04. 10:46:10

@török gábor: @Ted Striker: Giro-Szasz a róla elnevezett átutalási rendszer kedvezményezettje. a tanácsadó szerződéseire kíváncsi lennék. amik megalapozzák "független szakértőségét". szerintem nagyon gusztustalan jelenség. minden alap nélkül dumál. egy konkrét állítása nincs.

inreallife 2011.01.04. 11:03:28

@Akitlosz:
Rendkívül rossz álomvilágban élsz. Ha sikeres akarsz lenne, gazdasági dolgokkal lehetőleg ne foglalkozz. Ha szerinted a magánnyugdíjrendszer akkora bukás volt, hogy azonnal be kell szántani és sóval behinteni, akkor elindult volna több országban is?

Kicsit naív vagy, a pillanatnyi állapotot nézed, következményekkel abszolút nem számolsz, ráadásul gazdasági szakértő köntösben próbálod meg mosdatni a szerecsent. De beszéljünk az állami nyugdíjrendszerről. Lenne pár kérdésem, gondolom fel vagy készítve válaszokkal, de azért megkérdezem.

2009-ben az átlagnyugdíj majdnem 84.000 forint volt. Voltak rá, pár ember híján 3 milliónyian. kb 900 milliárdos a nyugdíjkassza hiánya. Ebből 360-at a magánnyugdíj okozott. Tegyük fel, hogy megszüntetjük a manyupot. marad 540 milliárd hiány. Ez azt jelenti, hogyha most egyensúlyba akarjuk hozni a nyugdíjkasszát 15000 forinttal kell csökkenteni az átlagnyugdíjat. Eddig rendben ugye?

Tegyük fel, hogy 10 év múlva már nem lehet az euban költségvetési hiányos költségvetést elfogadni, ezt ugye biztosra lehet venni a mostani állapotok szerint. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy a manyup megszüntetése nem növeli a szürke és fekete gazdaságot. (pedig de!) Tegyük fel, hogy a jövő nyugdíjasai sem kerestek életükben többet, mint a ma nyugdíjasai, ergó nem kell magasabb nyugdíjat fizetni nekik. (pedig de!) Tegyük fel, 30 év múlva 4 millió nyugdíjas lesz. (több) Tegyük fel, mindig átlagfizetésem lesz. Na akkor ezkután itt a kérdés:

Mennyi lesz a nyugdíjam, ami tőzsdét se látott?

Kiegészítő kérdés, ha bírod még számolni. :)
Mennyivel csökken azoknak a nyugdíjban lévőknek a nyugdíja, akik azért kapnak kevesebbet, mert nekem 75% helyett 100%-ot kell az államnak fizetni?

A kamu dolgokat, hogy a magasabb államadósság meg ilyenek tegyük fel hogy 30 év múlva az addig felhalmozott veszteséget rég visszapótolták.

a-kis-herceg 2011.01.04. 11:06:27

"A sors játéka, hogy ez idő alatt újra egy fennhatóság alá kerül minden Európában élő magyar, s ha közjogi értelemben nem is, de szellemében, még ha fél esztendőre is, egyesülhet nemzetünk."

ezen én is elgondolkodtam. de ez átfogóbb és külföldi szerver...

szabadter.wordpress.com/2011/01/04/legyen-europa-a-magyaroke/

inreallife 2011.01.04. 11:06:56

@Akitlosz:
Ja mégegy dolog, kicsit régen készült tanulmány, de de azért érdemes elolvasni, mennyire tudja a 4 legnagyobb állam finanszírozni a nyugdíjakat.

www.privatbankar.hu/cikk/befektetes/a_nyugdijasok_miatt_megy_csodbe_a_vilag_28105?kommentar=28105&tol=1

"Ha ez a forgatókönyv valósul meg, mind a négy vezető ipari hatalom jelenlegi "AAA" szintű, vagyis legmagasabb besorolású szuverén adóskockázati osztályzata 2035 előtt a "BBB" sáv alatti spekulatív kategóriába süllyed, állt a Londonban kiadott S&P-elemzésben."

Szóval mekkora baromságot csinált a most regnáló kormány?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:07:44

@a-kis-herceg: ő dolgozta ki társaival a NER/fülkeforradalom fogalmi készletét, ha megáll a korábbi századvéges publikációkból levonható következtetés.
Ne sajnáljuk tőle, kell jobbos bérpolitológus is, a balosok már régóta jól keresnek, meg mindenféle függetlennek álcázott baller "közírók" és egyéb gusztustalan állatfajok. :)
Te meg én nem közírók vagyunk? Itt írunk a köznek. SWIFT...
Egyébként érdemes lenne blogolni neki is: giroszaszhadoval.hu

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:12:50

@inreallife: a Föld addigra úgyis elpusztul. Vagy lesz valami.
Tanuld meg az örök kormányjelszót: carpe diem.

cambridge.on 2011.01.04. 11:14:55

@török gábor: Átaludtam volna egy pár évet? Mióta tartozunk az Eurózónához?

Szimba 2011.01.04. 11:15:37

@simonmondja.:

Lesz még matyó népviseletben is.
Szerintem valami rongyos lett volna a reális, vagy legalább a huszárgatyóból kilóghatna a segge (hátul!).

a-kis-herceg 2011.01.04. 11:18:26

"Annak örülök a legjobban, hogy (...) elkezdődött egy olyan időszak, ahol a magyar nyelvvel és helyesírásával ilyen aktívan foglalkoznak, ez volt a célunk" - mondta Kiss Norbert.

az emberek emberének emberéről...

avagy akik a KE honlapjának látogatottságát megtízszerezték.

én további tízszerezésre tennék javaslatot: néhány hardcore kép a palotából. mondhatnám, de nem mondom: palota p*nci, olaszosan.

inreallife 2011.01.04. 11:19:31

@Hepci:
Ezzel kéne akkor kampányolni. Hogy négy évig ingyen lesz a sör meg a kenyér. Ez is hozna szavazatokat, csak másmilyen lenne a szavazótábor.

Amúgy pontosan ez a helyzet, itt tényleg 4 évre választunk kormányt, kínában meg oroszban nem. De én nem akarok se kínai, se orosz lenni, 66%-kal visszahívható képviselőket akarok! :)

Szimba 2011.01.04. 11:19:34

Ma már volt Napfogyatkozás is, mi kell még????

a-kis-herceg 2011.01.04. 11:20:52

@cambridge.on: sőt mától európa királyai vagyunk. pontosabban az Eu Viktor (akinek a szobra brusszelben huszárruhában...)

@Szimba: huszár ló nélkül... ez olyan mint LÓvé nélkül.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 11:21:28

@Hepci: Nem a képviselők viszik csak el a százmillárdokat, hanem az egész személyi "adócsökkentés". Csak éppen a "boldogultak" közül ők vannak elsősorban képben, tehát szimbolikus jelentőségű, hogy maguknak milyen szépen megszavazták a jót.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:29:50

@vinczej: na ecsém, neked semmi se teccik, amit a Fidesz csinál, még a jó dolgok se, de ez a te bajod, hordozd a keresztet.
Pusztán annyit mondtam, a képviselői fizukból nem lesz töbszázmilliárd mínusz. Ez meg ugye így van. A többi a spekuláció. Ha szembe jön velünk a Hold és pont a Kárpát medencét célozza be, kurva sokat fogunk költeni rá, hogy egy össznemzeti finggal eltérítsük. Például.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:31:45

@inreallife: mit vesződnél velük annyit? Visszahívod aztán küldesz helyette egy ugyanolyant. Az egész rendszer rossz. Ha valaki jót akar és tisztességesen elmondja, be se kerülhet a parlamentbe.

cambridge.on 2011.01.04. 11:36:27

@a-kis-herceg: láttam már kora reggel, szegényre akkora csákót tettek, nem lát tovább az orránál.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 11:36:45

@Hepci: "Pusztán annyit mondtam, a képviselői fizukból nem lesz töbszázmilliárd mínusz."

Én meg pusztán annyit mondtam, hogy nem a képviselőktől jön össze a több százmilliárd. Sőt, nem is egyedül Orbán 480 ezer Ft/hó nettó jövedelemnövekedéséről beszéltem.

Ezt pontosan tudod te is. De egyszerűbb formailag kiragadni a tartalmi környezetből a részt, mert így nem kell az egészre ellenérvet találni.

Szimba 2011.01.04. 11:40:41

@a-kis-herceg:

Leszállt a lóról, hogy pössentsen egyet!!!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 11:41:42

"Selmeczi Gabriella (Fidesz) szerint egy mindenre kiterjedő, alapos átvilágítást kezdenek majd a magánnyugdíjpénztáraknál, amikor megtörténik az átadás-átvétel és a pénztártagok vagyona az állami biztosítóhoz kerül."

stop.hu/articles/article.php?id=801157

Még egy utolsó belengetett fenyegetés, nehogy valakinek még eszébe jusson visszasomfordálni a manyupokhoz. Természetesen az ElSZÁMOLTATÁS a visszajelentkezési HATÁRIDŐ UTÁNRA datálódik, hogy az eredmény esetleg nehogy megcáfolja Selmeczit.

panelburzsuj 2011.01.04. 11:42:02

@Szimba:

Felhőtlen idő, hogy lássuk is ...

a-kis-herceg 2011.01.04. 11:42:55

@Szimba: pont brusszelben a köztéren egy szökőkútba? a belgák elkötötték a lovát vagy a lóvét?

inreallife 2011.01.04. 11:44:03

@Hepci:
Azért lenne haszna, hidd el. :)
pl amikor megkérdezik, hogy egyetért-e az x törvénytervezettel, akkor nem mondana a kamerába olyat, hogy én a frakciófegyelemben hiszek.

Sokkal megfontoltabban nyomnák a gombokat, és villámgyorsan megbukna az a kormány, amelyik szembe megy a választóik akaratával.
Az egész egyszerű, csak egyéni körzetes bejutók lennének, listások nem, mint angliában, és 66%-os visszahívhatóságot kéne beépíteni.

Pár igencsak oda nem való képviselő nem jutna be. Nem lenne se lendvaiildikónk, se szijjártópetikénk, ebben biztos vagyok, és sokan nem hullajtanának könnyeket értük.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:44:54

@vinczej: eszemben sincs ellenérveket keresni. Ez az szja változtatás egyáltalán nem tetszik, láthattad korábban, ha akartad.
Viszont elsőre ezt írtad (vigyázz, ragadom kifelé): "közben mégis százmilliárdokat költünk képviselői fizetések haszontalan növelésére".
Ez nettó marhaság.
Bocs.
Pont.

a-kis-herceg 2011.01.04. 11:46:56

@inreallife: visszahívható választók kellenek... elegem van a kormánykritikákból. száműzöm magam is.

egyszerűen nem is értem, hogy nem lehet összefogni és félévig vastapsolni... szépen ütemesen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:47:24

@a-kis-herceg: ki vagyok én, a wikipédia?
Search Engine Optimization
Kiss úr ennek kiváló szakembere... még párszor leírják, hogy bagój mongya verébnek, s a haza fényre derül... bedől a szerver a túlterheléstől... előfizetőssé lehet tenni a közt. elnöki honlapot...

inreallife 2011.01.04. 11:47:52

@a-kis-herceg:
Az egy másik rendszer, de nemsokára eljön annak is az ideje. :(

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:49:47

@vinczej: miért cáfolná? SG már a kinevezésekor nyilatkozta, őt azért tették erre a posztra, hogy áttekintse a pénztárak felelőtlen működését...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 11:49:51

@Szimba:
Az nem lenne jó, ha rongyos lenne, de a matyóbabaárusok biztos jobban örülnének, ha nem huszár a Pis.
Legyünk már tekintettel s hazai kisvállalkozókra.

Egyébként senki nem válaszolt, hogy a többi nép Manneken Pis ruhája vajon katonai egyenruha szokott-e lenni...?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 11:53:26

@inreallife: meg lenne permanens kormányválságunk. Az aktuális ellenzék permanensen próbálná felhergelni-lefizetni a pórokat egy-egy kilőni kiszemelt arc ellen.
Ha egyszer magasabb szintre kerül nálunk az általános kulturáltság/tolerancia, talán akkor lenne értelme.

bóra77 2011.01.04. 11:57:10

2010. évi CLXIII. törvény
...az Alkotmányt a következők szerint módosítja:
1. § Az Alkotmány 7/A. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) Jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete.

2. § Az Alkotmány a 40/D. §-t követően a következő VIII/B. Fejezettel egészül ki:
VIII/B. Fejezet
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
40/E. § (1) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piac felügyelő és ellenőrző szerve. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felelős az elektronikus hírközlési piac zavartalan működéséért.
(2) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre.
(3) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek.
(4) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.
3. § E törvény 2011. január 2-án lép hatályba.

Ez már volt?
Keresem a 7/A.§-t az Alkotmányban...

Szimba 2011.01.04. 11:57:42

@panelburzsuj:

Cenzúrázta az Annamari. 18+!!!!

bóra77 2011.01.04. 12:00:12

@bóra77: megvan, csak most frissültem az idén jogtárilag:)

panelburzsuj 2011.01.04. 12:02:26

@Hepci:

SZJA-vallomásodért jutalomfalatka:

hvg.hu/gazdasag/20110103_luxusipar

"a növekedés nem elsősorban a szupergazdagoknak köszönhető, a középosztálybeliek is egyre inkább vonzódnak a luxushoz: a luxuscikkek - exkluzív ruhák, cipők, parfümök - 54 százalékát ez a társadalmi réteg vásárolta"

A cikk később szépen felsorolja, hogy mi mindent vettek luxusszámba. (utazás, szálloda, prémiumkategóriás autók, csúcstechnológiai termékek, órák, ékszerek, exkluzív ruhák és bőrtermékek, kozmetikumok)

Késekről, ollókról és fűrészekről sajnos nem esik szó.

És olyan olyan magyar portékákról se, amelyek a világpiacon a luxus presztízsével bírnának.

Szóval ha kormányzat meg is spórolta a sokszázmilliárdos (!) SZJA-ajándék várható elköltésének részletes tanulmányozását, a Boston Consulting Group ingyen közzétett méricskéléséből azért tehetünk bizonyos becsléseket, hogy ezeknek a százmilliárdoknak mekkor hányada fog a magyar gazdaság növelésére fordítódni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:04:01

@bóra77: nyilván annyi az eltérés, hogy NMHH nem volt benne korábban...

bariga 2011.01.04. 12:04:26

@török gábor: Vajon tudhatjuk, hogy kivel beszélt az elemző úr, kitől kapta a leírt információkat.
Az új törvény szerint meg lehetne vizsgálni a forrást, vagy rosszul tudom?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 12:04:29

@Hepci:

SG: "és tart attól is, hogy lesznek még botrányos fejlemények az átadás-átvétel után."

Szerinted ez egy szokványos vizsgálat deklarálásának számít?

Szimba 2011.01.04. 12:04:55

@simonmondja.:

eu.mti.hu/hirek/523044/huszarruhat_oltott_a_manneken_pis

Olvasd már el!!!! Háromféle ruhája is lesz.

Bár a menetrenddel van némi bajom: most kellett volna a suba, és az elnökség végén a huszárruha, feltéve, ha sikeres volt az időszak!

(OV-t kellene odaállítani ebben a jó időben, hogy huszárosan pisiljen!:-)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:05:03

@vinczej: a költők azért vannak, hogy lektorálják a fűzfapoétákat... :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 12:05:42

@Hepci: Ebéd előtt azért ne húzd fel magad! Jó étvágyat! :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:07:47

@vinczej: Dzserzsinszkij is mindig tudta, mit miért tesz - és még fiatalabb korában se volt szép melle. Mit akarsz még?

panelburzsuj 2011.01.04. 12:07:55

@Szimba:

Mostantól már az égi testek is csak takaró fölött mászhatnak egymásra?

Véget ért hát az fertőkorszak, amikor a sümegi várhegy oldalában ücsörögve kisgyerekek százainak mutogathattuk mi, felelőtlen szülők az efféle csintalankodást ...

bóra77 2011.01.04. 12:09:50

@Hepci: van itt izgibb rész is, pl. a 7/A.§ egészében. plusz a 2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról. a kettő összefügg ugyi.

"(2) A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."

pl. erre gondolok...(a korábbi Jat. tartalmazta ezt)
de persze tudom, hogy ez lerágott csont, csak éppen Közlönyök borítanak be.

Szimba 2011.01.04. 12:10:38

@panelburzsuj:

Bizony! Vagy legalább ki kell tenni a karikát az évvel.
Plánehogy a Hold a Napra....!
Pfuj!

Szimba 2011.01.04. 12:11:35

@Hepci:

Én is.
Hová jut ez a világ!
Délben akarnak ebédelni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:12:25

@panelburzsuj: olvastam is valami buzi fessönblogon, hogy az Andrássy sztríten egymást ölték a zemberek karácsony előtt, kié lesz egy-egy dolcseésgabbana modellből az utolsó példány. Louis Vuitton és Gucci dettó. Bíznak benne, hogy ezeket soha nem kell beszolgáltatni?

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:16:17

@Szimba: na ez durva. a ME-köd. (majdnem) minden magyar mini szterelnöke. ő nem pisil. az emberi gyarlóság nem érinti. félisten (vagy egész?). majd a kdnp kinyilatkozik. egyébként is fényt eszik (ezt nem folytatom mit csinál utána). és fényépítészei vannak (pl a Valerio Festi a nagymagyar), fénykardja van, és szentjobbja (csak nem gondolod, hogy a jobbkeze rázza...fuff gusztustalan). Isten országa. amit felajánlott (anna)Máriának... fényesség és glória. de minimum a Kánaán. és hidd el erről nemsokára az ujságok is beszámolnak... próbálj meg (választási) fényévekben gondolkodni...

Szimba 2011.01.04. 12:17:18

@Szimba:

Öltöztethették volna éppen Vuknak is a kis Pist. És hozzá dalolhatták volna, hogy:

"Jobb, ha félreálltok, jön Vuk!"

Európa mindjárt hanyatt vetette volna magát!

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:21:09

van új post vmi külföldi múltszázadi pártról. kegyeleti poszt. a párttámogatásból még futotta...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 12:44:12

@Hepci: Én még kezdő vagyok a "költészetben", és hiszek még a szabadságban. De majd felnövök...:-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 12:50:10

"Valószínű, hogy Orbán Viktornak egyelőre senki sem mondta még a szemébe, hogy nem viselkedik demokrata módjára, ám most nagyon nem lennék azon sok száz magyar diplomata helyében, akik ahelyett, hogy emelt fővel vezethetnék fél éven keresztül szakmai csoportjukat, nap mint nap magyarázkodásra szorulnak majd. Budapesten valaki nagyon eltaktikázta ezt az egészet, és ez talán a legenyhébb kifejezés."

ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/01/04/budapest-ongolja

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.04. 13:00:22

"A YouTube-ot szivatja az olasz médiatörvény módosítása

Az új szabályozás tévéként tekint a videomegosztóra, és arra kötelezi, hogy csak este lehessen korhatáros tartalmat nézni rajta."

index.hu/tech/jog/2011/01/04/a_youtube-ot_szivatja_az_olasz_mediatorveny/

Na megértük! Megfordult a világ! Berlusconiék tanulnak Orbánéktól!

tbb 2011.01.04. 13:36:18

@teevee:

"De akkor, hogyan lehet az, hogy a kormány a válságadókkal pont az ellenkezőjét csinálja, pont a fehéren adózó multikat sanyargatja, mondván "azoktól lehet elvenni" akiknek van? Ez nem ellentmondás?"

Ellentmondásnak ellentmondás ugyan, de nem a kormány részéről, hanem az elmélet és a gyakorlat között. Mert a multi bár fehéren adózik, de a nyereség nagy részét előtte fehéren vagy szürkén kimenti az országból. Így van neki brutális extraprofitja. Ráadásul a nyereséget sem itt költi el, nem itt fekteti be. Így működik a neoliberális koncepció a gyakorlatban. Ez indokolja a válságadót. Persze dühöngnek miatta, de nem kell őket túlsajnálni. Még válságadóval sújtottan is bőven nyereségesek.

A probléma máshol van. Hogy mire és hogyan használja fel a kormány az így bejövő pluszpénzeket. E vonatkozásban sajnos nekem is vannak kételyeim.

tbb 2011.01.04. 14:00:23

@Hepci:

"korábban meg nem kormányának intézkedéseit kellett magyaráznia."

Azt is túllihegte. Ezzel sikeresen szijjártó pozicióba pozicionálta magát. Kifizetődő, de keserves kenyér.

tbb 2011.01.04. 14:15:13

@tbb:

De azért maradjunk tárgyilagosak. A belinkelt interjúval semmi baj.

teevee 2011.01.04. 16:17:28

@heima_:
Alapvetően nem nézem csalóknak az embereket, sem a gazdálkodó szervezeteket (multikat sem), hanem racionálisan gondolkodó és döntéseket hozó egyedeknek. A "fair" terhek alatt meg olyan kiadásokat értek, amik elkerülése többe kerül mint a kifizetésük. (Szerintem, ebben egyetértünk, nem?) Így ebbe bőven belefér az adóelkerülés megnehezítése IS.

Az átlagbér magas kulccsal való adóztatása szerintem is rossz. (Megjegyzem, emlékeim szerint nem volt mindíg így, hanem a bérszínvonal emelkedése mellett az adósáv(ok) valahogy "ottfelejtődtek" és így került bele az átlagkereső a "burzsujok" közé.)
Viszont, most nem csak a bruttó +200eFt feltörekvőké a 16%-os kulcs hanem a csillagos égig felfelé mindenkié.
És a csillagosokról ugyanúgy elmondható lenne hogy " h olyan piacon tevékenykedtek/nek, ahol az elvárhatónál nagyobb profitot lehetett elérni a szokásosnál kisebb kockázat mellett ". (Mert pl. én személy szerint ilyen területnek tartom az IT tanácsadók munkáját vs. a középiskolai angoltanárokéval szemben.)

(Ami a szolidaritást illeti, hátttööö, ez alapvetően attól függ, hogy irigy lusta proliknak nézed a magyar népet, vagy nem.)

teevee 2011.01.04. 16:33:06

@tbb:
Hát, ezt a fehéren/szürkén kimentett nyereséget, ezt talán látni kellene számokkal.
Meg a multi annak idején behozta a pénzét, mint befektető. Igen, tudom, adókedvezményt/mentességet kapott, de azért azt nem vitatjuk/nehezményezzük, hogy a befektető nyereségért fektet be?

És mondjuk a Magyar Telekom, amelyik leánya a DT-nek és anyja a Macedon Telekom-nak, (és kiviszi macedóniából a profitot???) az most akkor jó multi vagy rossz?

És látni kellene a multik hazai megrendeléseit/befektetéseit is számokkal. (Én inkább úgy látom hogy egy-egy multi magyar cégek sokaságát tartja el.)

heima_ 2011.01.04. 16:45:21

@teevee: "Szerintem, ebben egyetértünk, nem?" ha jó a sorrend, akkor igen.

"hanem a csillagos égig felfelé mindenkié" nekem nem ellenségem a nagyon sikeres ember sem, neked igen?

"ahol az elvárhatónál nagyobb profitot lehetett elérni a szokásosnál kisebb kockázat mellett" mivan? munkavállalónak nincs kockázata, azért munkavállaló. akinek hipermarketlánc vagy kerbank van a magántulajdonában, azt ugyanúgy érinti a válságadó.

"(Ami a szolidaritást illeti, hátttööö, ez alapvetően attól függ, hogy irigy lusta proliknak nézed a magyar népet, vagy nem.)"
alapvetően igen, de nem teljesen használhatatlanok, jó ösztönzőkkel csodák érhetőek el.

teevee 2011.01.04. 18:17:31

@heima_:
Nem ellenségeim a nagyon sikeres emberk és a nagyon sikeres vállalatok sem.
Ezért tartom ellentmondásnak, hogy a nagyon sikeres vállalatok plusz adókat kapnak, a nagyon sikeres emberek pedig adócsökkentést.

heima_ 2011.01.04. 18:41:23

@teevee: a vállalat az vállalat, a magánszemély meg magánszemély, két különböző dolog.

egyébként nem "siker" (profit) alapján, és nem minden "sikeres" vállalatra vetettek ki extra adót.

(említetted a magyar telekomot. az MT-ben a DT 60%-os tulajdonos, százmillió euros nagyságrendben hitelezi utóbbi az előbbit. a hitel kamata így kikerül Magyarországról -amit az MT 100%-a termelt meg - egy fillér nyereségadó fizetése nélkül)

teevee 2011.01.04. 20:00:47

@heima_: Két különböző dolog, de a teljesítmény ösztönzésre/visszafogásra (szerintem) ugyanúgy reagálnak. Optimalizálnak.
Azokra a cégekre vetettek ki extra adót, amelyekről a gazdaságpolitika eldöntötte, hogy túl sokat keresnek. (Nem mondom, hogy nincs joga így dönteni, mert van.) Csak azt mondom, hogy jövőre kevesebb válságadót (is) fognak fizetni. Szerinted?

heima_ 2011.01.04. 22:08:35

@teevee: akkor még1x, ha elsőre ledarálta a köcsög bloghu.

A válságadóval súlytott cégek pénzszivattyúinak további bővűlése nem érdeke a magyar gazdaságnak. Ezek a cégek nem extra teljesítménnyel, hanem piaci (és szabályozói) elégtelenség miatt szereztek extraprofitot. Ez alapján lettek kiválasztvam nem azért mert túl sokat keresnek (az ipar egyes speciális területein sokkal többet lehet keresni).

A válságadó nyilván nem lesz következmények nélküli, nem tudom megbecsülni a hatásokat, valószínűnek tartok kisebb áremelés(i kísérleteket)t, de semmi komoly. A legveszélyesebb a bankadó, csúnya lenne, ha bedőlne egy nagybank a bankadó+svájci frank miatt.

heima_ 2011.01.04. 22:11:19

@teevee: ha pedig nagyon párhuzamot keresel, akkor a végkielégítések különadója lehet példa, ott is extrajövedelmet adóztatnak, de nem extra teljesítményt.

teevee 2011.01.05. 08:59:43

@heima_: Szerintem, egy piacgazdaságban a gazdaságpolitikának nem feladata a piaci szereplők teljesítményének értékelése. (Különösen nem, utólagosan, visszamenőleges hatállyal.)
Miért nem látszik a válságadóknak kiváltásának rendszerszintű megoldása, piaci szabályozás formájában? Így egyszerű sarcnak tűnnek, nem átgondolt gazdaságpolitikának.

A végkielégítések különadójának kivetését nem sorolnám a gazdaságpolitikai lépések közé. (Ha az extrajövedelmet adóztatták, akkor miért csak a közszférában?)
Szerintem, a döntéshozók között sokan osztják a Te nézetedet, és tartják a választópolgárokat 8 millió lusta és irígy prolik gyülekezetének és így akartak a kedvükben járni.

heima_ 2011.01.05. 10:37:12

@teevee: "a gazdaságpolitikának nem feladata a piaci szereplők teljesítményének értékelése." dehogyisnem, erről szól a versenypolitika

"Miért nem látszik a válságadóknak kiváltásának rendszerszintű megoldása, piaci szabályozás formájában?" szerintem lesz az is, itt és most egybekötötték a költségvetési konszolidációval (amit hivatalosan persze tagadnak)

"A végkielégítések különadójának kivetését nem sorolnám a gazdaságpolitikai lépések közé" senki nem tette, te akartál mindenáron párhuzamot vonni a magánszemélyek és vállalatok (külön)adózása között.

"Ha az extrajövedelmet adóztatták, akkor miért csak a közszférában?" pontosan ezt írtam, hogy nem a extrateljesítményt, hanem a teljesítmény nélküli kifizetéseket (erkölcstelen) adóztatták. Magánszférában ez értelmezhetetlen, vagy büntetőjogi kategória.

teevee 2011.01.05. 14:36:25

@heima_: A versenypolitika erről szól, de az nem ilyen válságadók formájában működik. Szerintem, ezek max. a pénzszivattyúk gyorsabb pumpálására motiválják a célkeresztbe került cégeket.

Szerintem, az állami szférában is értelmezhetetlen volt a különadó, az erkölcstelenséget (vagy a teljesítmény nélküliséget) egyszerűen a kifizetések összeghatárával azonosítani eléggé nonszensz. [Tetejében úgy, hogy a határérték magasabb volt a beosztottak esetében (ha jól emlékszem), mint a vezetőknél, plusz haverok mentesítve.]

heima_ 2011.01.05. 18:56:10

@teevee: pontosan ezt írtam 2x is, hogy piaci és szabályozói elégtelenségeket nem szoktak adóval kezelni, a kormány hivatalosan is hangsúlyozza ezt, viszont iszonyat hatékony tud lenni.

"Szerintem, ezek max. a pénzszivattyúk gyorsabb pumpálására motiválják a célkeresztbe került cégeket." Azaz fokozná a beruházási aktivitásukat? mintha pont az ellenkezője lenne a sírás tárgya nem?

"az állami szférában is értelmezhetetlen volt a különadó" nagyon is jól értelmezhető, pontos statisztikák vannak a közszféra átlagbéreiről, jövedelmi viszonyairól, az alapján nagyon jól be lehet lőni, hogy mi erkölcstelen és mi nem. ez persze megy a magánszférában is, ott azért értelmezhetetlen, mert a magántulajdonos/foglalkoztató alanyi jogon lehet hülye, és annak fizet ki annyit amennyit akar.

"Tetejében úgy, hogy a határérték magasabb volt a beosztottak esetében (ha jól emlékszem), mint a vezetőknél, plusz haverok mentesítve." nem találtam ilyeneket a tv-ben

teevee 2011.01.05. 20:49:06

@heima_: Nnna. A pénzszivattyú alatt a nyereség adózás előli eltüntetését értettem, azt hittem Te is. (Volt egy példád korábban a Telekomra, meg még annó Csányi is belengetett mindenfélét Gyurcsánynak, amikor az kitalálta a bankadót, stb.)
Erre írtad, hogy: "A válságadóval súlytott cégek pénzszivattyúinak további bővűlése nem érdeke a magyar gazdaságnak." Ezzel egyetértek, de a válságadó erre nem jó, szerintem, mert pont ösztönöz az adóelkerülésre.

Az pedig, hogy annyi és akkora szektor (bank, telco, energia, kereskedelem) szenved piaci szabályozóinak elégtelenségében, abból nekem az jön le, hogy itt alapvető modellbeli problémák vannak és nincsen triviális megoldás. (De ehhez sem értek.)

A különadóról szóló törvényt nem néztem, most hirtelen ezt találtam róla:
"A munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára." [http://www.dunatv.hu/itthon/elfogadtak_a_kulonado_uj_szabalyait.html]

A haverokkal kapcsolatban pedig a Lex Szászt említeném (már az 5 éves visszamenőleges hatályon kívül), ami Lázár János módosító indítványa volt, és rendelkezésével "„ide nem értve a jogviszony 2005. január 1-ét megelőző megszűnése jogellenességét megállapító bírósági határozatban megállapított összegeket,” kivette a törvény hatálya alól Szász Károlyt, Polt Pétert, Járai Zsigmondot, stb.

"ez persze megy a magánszférában is, ott azért értelmezhetetlen, mert a magántulajdonos/foglalkoztató alanyi jogon lehet hülye, és annak fizet ki annyit amennyit akar." Ettől még az állam utána adóztathatná ugyanúgy erkölcstelenségre hivatkozva. (Nem, nem szeretnék ilyet, de az indoklásod nem mond ellent ennek.)

Megjegyzem, ha így értetted a párhuzamot, akkor az valóban van a különadó és a válságadó között, mert pont ez történik az utóbbi esetében céges szinten, azaz sikerült a magánszférában is értelmezni az értelmezhetetlent.

heima_ 2011.01.06. 05:17:17

@teevee: "pénzszivattyú alatt a nyereség adózás előli eltüntetését értettem" én pedig ezen cégek egész tevékenységét. nem nyeretlen kétéves cégek ezek, szarrá vannak optimalizálva már rég minden szinten, adó és működésügyileg is. Érdemben profittömeget növelni beruházással (bővüléssel) tudnak.

"abból nekem az jön le, hogy itt alapvető modellbeli problémák vannak és nincsen triviális megoldás." bizony súlyos problémák és hibák vannak. a megoldás nem könnyű de nem is lehetetlen.

Különadó: nem az egységes szerkezetet néztem, sorry.
Módosítók: egyik sem értem mi a baj, mind2 a törvény célját (erkölcstelen juttatások) pontosítását szolgálja.
A 3,5 millió alkalmazottaknál (és ide értve a közigazgatási és közszolgálati vezetőket is!) pont azért került bevezetésre, hogy a hosszú szolgálati idő után esetleg elbocsájtott közszolgák ne kerüljenek a különadó hatálya alá. Ez volt a szakszerveztek kérése is.

A másik módosító is ezt a célt szolgálja, nem a jogtalanul (és ezt a bíróságnak kell kimondania nem a tv dönti el) kirugott tehet arról h jogtalanul kirúgták, itt sem merülhet fel az erkölcstelenség. Furcsa egyébként h a jogállam feltétel nélküli hívei ilyenkor szeretik zárójelbe tenni a joguralmat. Nem Szász Károlyra írták a tv-t, az önkormányzati, állami szférában elég sok ilyen eset volt/van (nemrég egy egész falu ment csődbe vlahol Somogyban egy tanároknak megítélt kártérítés+elmaradt bér miatt stb). Nem Szász Károly rúgta ki magát törvénytelenül, érted. (Járai és Polt kitöltötték a mandátumukat ha jól tudom, nem járkáltak munkaügyi bíróságra). Ez a Lex Szászozás ugyanolyan bornírt baromság mint az OV saját magára írt szja rendszert.

"Ettől még az állam utána adóztathatná ugyanúgy erkölcstelenségre hivatkozva. (Nem, nem szeretnék ilyet, de az indoklásod nem mond ellent ennek.)"

Miért, mert te azt mondod?:) vlami érvelés kellene a cáfolás megtámogatására:) A magántulajdonos alkalmazó a saját magánbevételeivel gazdálkodik, és ennek keretében teljesen jogában áll ezt szarul/nagyvonalúan csinálni. Ha ő úgy ítéli meg, hogy fél év után háromévnyi bért adt végkielégítésnek, akkor annyit ad, nem szólhat bele senki. Az állami szféra ezzel ellentétben az adófizetők befizetéseiből gazdálkodik, akik pénzéből az előbbi kifizetés már necces.

"ha így értetted a párhuzamot" a párhuzam ott van, h mind2 esetben a többletjövedelmet (több jövedelmet, mint az adott esetben az szokásos és elvárható) adóztatják, de nem a többletteljesítményt (a vállalat a piaci elégtelenségeket használja ki, a különadós magánszemély puszipajtási pozícióját, nem pedig Európa legdurvább versenypiacán helytálló szuperbankokról és Európa legjobb állami vezetőiről beszélünk).

Ezért az intézkedések nem teljesítmény-ellenesek. Ellentétben például a gyurcsányi szolidaritási adóval, átlagbér+ túladóztatásával, legális adókiskapuival (eva, adómentes minimálbér stb).

teevee 2011.01.06. 12:45:50

@heima_:
A multik valóban agyon vannak optimalizálva, annyi kiegészítéssel, hogy most a különadó miatt megér(het)i nekik eddig túl drágának ítélt eszközöket is bevetni.
(Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az excel táblás emberki, akiknek az a feladatuk, hogy "hozzák a számokat", most megvonják a vállukat, hogy hát jó, mostantól kevesebbet keresünk.)

Ne haragudj, (nyilván hozzá nem értésemből is fakad) de nekem nem meggyőző, hogy ilyen egyértelműen meg lehet állapítani, hogy pont ezek a cégek és pont ilyen mértékben szednek be "erkölcstelen" extraprofitot.
Magad is írtad, hogy ennél többet is lehet keresni bizonyos szegmensekben (tehát nem a profit mértéke a mérce), és piaci szabályozással (aminek egyelőre nyoma sincs) nagyon nehéz őket megfogni (tehát rendszerszinten nehéz megállapítani a teljesítmény nélküliségüket).

Inkább úgy látom, hogy attól vettek el akitől lehetett és akitől nem várható "semmi komoly" következmény. Hát, hogy így lesz-e, az még kérdés.

Ami a különadót illeti, nekem nem világos, hogy ha alapvetően az összeghatár az "erkölcsösség" meghatározója, akkor miért feleakkora az összeg a vezetőknél, különösen az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében, ahol (többé-kevésbé, elméletileg, jó volna, stb.) a versenyszférával kellene a munkaerőpiacon versenyezni.

A kivetését pedig azért tartom problémásnak, mert az ötéves hatályon túl is voltak éppen ennyire "erkölcstelennek" tekinthető végkielégítések. (pl. Szász Károly is többet kapott mint kétmilliót.)
És jó, jó, persze, az APEH csak öt évre visszamenőleg őrzi a bizonylatokat, micsoda pech, ezért nem lehet a korábbi kormányváltás hasonló stiklijeit ugyanígy "kiigazítani", de ahol mégis lehetett volna, mert például (munkaügyi bírósági eljárás miatt) a kifizetés átcsúszott 2005 utánra, akkor azt mégis mentesítette Lázár János.
(Szász Jánossal kapcsolatban senki nem vitatta a bírósági ítéletet, járt neki a végkielégítés, mint a többieknek is, csak éppen - a módosító indítvány nélkül - a különadó is járt volna.)

De megmondom őszintén, nem érdekel a különadó, hangulatjavító, erőfitogtató és álszent intézkedésnak tartom.

heima_ 2011.01.06. 20:57:09

@teevee: "megér(het)i nekik" próbálkozni lehet, csak nincs rá nagy tér.

"de nekem nem meggyőző, hogy ilyen egyértelműen meg lehet állapítani, hogy pont ezek a cégek és pont ilyen mértékben szednek be" a területeket nagyon jól be le határolni, ebből következően a cégeket is. sokadjára hangsúlyozom, hogy a kormány elutasítja azt az érvelést, hogy ez versenypiaci okok miatt esett a választása ezen területekre, így a a "pont ekkora mértékben" értelmezhetetlen.

"tehát nem a profit mértéke a mérce" önmagában tényleg nem. ahhoz elég lett volna egy újabb, magasabb TAO kulcs. ez a gyurácsányi teljesítményellenes módszer.

"nagyon nehéz őket megfogni (tehát rendszerszinten nehéz megállapítani a teljesítmény nélküliségüket). " nem látom az ok-okozati összefüggést. valóban nehéz, de nem lehetetlen, de rendszerszinten elég könnyű megállapítani a tnélküliséget: Európa legjobb kamatmarzsai pl elég árulkodó jel.

"Inkább úgy látom, hogy attól vettek el akitől lehetett " ha így tettek volna, elég lett volna a felső TAO kulcs, mint előbb említettem

"akitől nem várható "semmi komoly" következmény." szvsz a médiatv miatti külföldi savat a különadónak köszönheti a kormány nem a médiatvnek.

"ha alapvetően az összeghatár az "erkölcsösség" meghatározója, akkor miért feleakkora az összeg a vezetőknél" az összeghatár egységes volt, a közszféra hosszú szolgálati időt (és ezzel lehetséges magas végkielégítést) szerzett esetleges végkielégítése miatt került bele a magasabb összeghatár. a vezetők tvben felsorolt körében ez értelmezhetetlen. az állami és versenyszférának meg nem végkielégítésekben kell egymással versenyeznie.

Szász Károly: alapvető tévedésben vagy. Szász Károly nem a végkielégítése miatt perelt, hanem a jogtalan eltávolítása miatt. A nyertes munkaügyi perében is nem végkielégítést kapott, hanem kártérítést (elmaradt illetmény). Szász Károlynak, ha hagyják kitölteni a mandátumát, semmilyen végkielégítés nem járt volna.
És még1x: nem csak magas rangú tisztviselőkről beszélünk, hanem sokkal több ügyről.

"nem érdekel a különadó" egy egyszerű párhuzam miatt hoztam fel, nem tudom miért mentél bele offtopic részletekbe. a párhuzam áll akkor is, ha a különadó hangulatjavító, erőfitogtató és álszent intézkedés.

teevee 2011.01.07. 11:12:32

@heima_: OK, lehet hogy nem értek hozzá (illetve, ez biztos), de volt/van nyilvános, szakmailag egyértelmű, politikailag (belföldön és külföldön egyaránt) vállalható kritériumrendszer, ami pont ezeket a cégeket pottyantotta ki? (És mondjuk az autópályaépítés körül tüsténkedő építőipari multikat meg nem?)

A különadóba tényleg nem érdemes belemenni (egyszeri, bár szvsz inkább kártékony, mint hasznos intézkedés lévén), de ha a párhuzamot arra értjük, hogy mindkettő hangulatjavító, erőfitogtató és álszent intézkedés volt, akkor megtaláltuk a közös nevezőt :)

heima_ 2011.01.07. 11:57:13

@teevee: ez nem "hozzáértés", hanem politika kérdése. nincs olyan szakma, ami megmondja neked h a középosztályt kell adóztatni vagy a multikat. de nem kell hozzá sok, hogy kidobja a gép ezeket a piacokat és cégeket. Az építőipar egészébe verseny van, az állami közbeszerzés ennek egy szelete csak. Nem lehet cégekre egyesével írni különadót (a strabag akkor fizessen, a józsibá építési vállalkozó meg nem).

"nem érdemes belemenni" akkor ne tedd

teevee 2011.01.07. 14:05:46

@heima_: OK, akkor úgy veszem, hogy kritériumrendszer (-> egyértelmű és nyilvános) nem volt.

Megjegyzem, a kritériumrendszer tükrözhet politikai preferenciákat (sőt)! Nincs azokkal semmi baj, csak legyenek egyértelműek és nyilvánosak, mert ezek adják meg a lehetőséget a piaci szereplőknek, hogy tevékenységüket ésszerűen tervezhessék, a választóknak meg, hogy megalapozottan döntsenek a lehetséges alternatívák között.

Teljesen vállalható preferenciának tartom, ha a mostani kormányzat a multikat akarja adóztatni a középosztállyal szemeben, de akkor legyen olyan kritériumrendszere, amibe beleesik a Strabag és kimarad belőle Józsi bácsi, plusz ami megfelel a nemzetközi kötelezettségeinknek (pl. az EU tagjaként elfogadott, a tőke szabad áramlásáról szóló rendelkezéseknek).

Egyszer azt írod, hogy a kormányzat a válságadókkal a teljesítmény nélküli extraprofitot akarja korrigálni, máskor meg azt, hogy a piaci szereplők teljesítményének értékelése a versenypolitika feladata, miközben a válságadókkal kapcsolatban a "kormány elutasítja azt az érvelést, hogy ez versenypiaci okok miatt esett a választása ezen területekre" (azaz mintha a válságadónak nem lenne köze a teljesítmény értékeléshez).

Nem értem én ezt. De már kezdem úgy érezni, hogy nem is fogom...

heima_ 2011.01.07. 15:28:34

@teevee: egyértelmű és nyilvános, ott a tv, benne van minden.

Tisztázásképpen: a piaci verseny biztosítása, a piaci elégtelenségek kezelése a versenypolitika feladata, amit főképp szabályozói eszközökkel érhet el.

a válságadó ugyanerre egy drasztikus, de iszonyat hatékony eszköz. hivatalosan ezért a válságadóknak nincs közük a versenypiaci helyzethez - szolidaritásra hivatkozás meg egyéb hülyeségek vannak. az én személyes magánvéleményem, hogy ez rizs, a lyuktömködés mellett durván darálják a pénzszivattyúkat.

teevee 2011.01.08. 10:04:20

@heima_: OK, sokmindent megértettem. :)

1) politikai döntés a multik adóztatása a középosztály helyett (az "adócsökkentés" igazából "adóátrendezés" de OK, ez egy lehetséges irány.)

2) arra a kérdésre, hogy ezt a multik tovább terhelik-e (áremelésben, a szolgáltatások minőségének csökkenésében, leépítésekben, beruházások elmaradásában) a középosztályra (legnagyobb fogyasztójukra és munakvállalóikra), arra Te azt mondod: á, nem (már így is agyon vannak optimalizálva és tutira beszabályozva), én meg: á, de (bár, ebben csak az excel táblás emberekkel kapcsolatos személyes tapasztalataimra hagyatkozom). Ebben szerintem nem tudjuk egymást meggyőzni, de előbb-utóbb úgyis kiderül.

3) ha a válságadót az 1-es pontban leírt politikai döntés megvalósításának tekintjük, a 2-es pontban leírt kockázatok felvállalásával, akkor az rendben van.
A törvény tartalmazza a hatálya eső cégek egyértelmű és nyilvános meghatározását, de nekem hiányzik annak egyértelmű és nyilvános meghatározása, hogy miért kerültek pont azok a cégek (más multik is vanak, olyanok is ahol szintén értelmezhető az "extraprofit") a törvény hatálya alá. Neked nem hiányzik, OK, hát ezzel együtt tudok élni :)

4) a válságadóval az állam a multik által az ügyfelek bizonyos csoportjától beszedett profitból lenyúlja a valami mágikus módon meghatározott "extra" részt és továbbosztja - (részben) másoknak.
Szerintem, ez nem tekinthető versenypolitikai eszköznek, de ha Te látsz olyan várható hatást, hogy majd ettől nagyobb lesz a verseny az adott piaci szegmensekben, és/vagy lejjebb mennek az árak, akkor jó, nekem ez nem tűnik valószínűnek.

heima_ 2011.01.08. 10:38:59

@teevee:
1, konzerveknél nincsenek mantrák, az "adócsökkentés" nem azt jelenti, hogy mindenkinek csökkentjük az adóját (mondjuk a jövedési adót, vagy a szerencsejáték adót). Az adócsökkentés nem önmagáért van, hanem egy eszköz, a cél a gazdnöv és a foglalkoztatás bővítés. Minden adó másképp hat a gazdaságra, aszerint is kell kezelni őket.

2, mondom, próbálkozni lehet, fognak is, de nem számítok nagy "sikerekre". az meg vicc, hogy ez az egyben fogják áttolni a lakosságra a különadót (ballib álláspont)

3, elmesélte a gyurcsányi, hogy miért vezetett be különadót magánszemélyeknél X jövedelem felett? nem, szolidaritás. OV ezeketől az iparágaktól kér szolidaritást, ennyi.
Szvsz: mondom, nem bonyolult. Versenyhelyzet, jövedelemtermelő képesség, foglalkoztatás, mérleghatás, korábbi állami támogatások, szabályozói előnyök, tovább terhelhetőség, a szektor hatása a ngazdaságra stb. végig mehetünk minden szektoron, ami bekerült, és mindegyik ami szerint be kéne, ha akarod.

4. meg kéne érteni, hogy nincs mágikus "extra" rész, mert értelmezhetetlen, már csak az időtáv miatt is. teljesen feleslegesen próbálod összeerőszakolni.

akik válságadót fizetnek, egyértelműen versenyhátrányba kerülnek azokkal szemben, akik nem, nem túl bonyolult.

teevee 2011.01.08. 18:31:02

@heima_:
1) OK, de az adócsökkentést nem én mantrázom, hanem a kormányzat.

2) OK, de én sem írtam, hogy egy az egyben tolják át, már csak azért sem, mert több dolgot nem is lehet számszerűsíteni (pl. szolgáltatás minőségénak csökkenése, leépítés, stb.).

3) OK, ha azt írod, hogy onnan vett el OV, ahonnan lehetett, MERT van mit ÉS nem várható "semmi komoly" következmény, akkor egyetértünk, de ezt írtam korábban én is. (Max. a következmények megítéléséban nem értünk egyet.)

4) OK, de az extraprofitra Te hivatkoztál, mint a válságadó indokára. Ez szerintem is értelmezhetetlen (pláne, ha tiszteljük az ügyfél alanyi jogát is a hülyeségre, hogy önként adhasson horribilis összegeket lila hettyempittyért).

Hát, azt értem, hogy versenyhátrányba kerülnek a válságadóval súlytott cégek, de itt elvileg és deklaráció szintjén teljes iparágak/szektorok kerültek a célkeresztbe. Akkor kié itt a versenyelőny?

heima_ 2011.01.08. 21:08:43

@teevee: 1 a kormányzat sem mantrázza, ez liberális szokás, utoljára az SZDSZ kedvence volt. Sehol nem volt Fidesz álláspont, h minden adót csökkenteni kell.

2, nem tudok többet hozzátenni, ismertettem az álláspontom

3, onnan vett el, ahonnan lehetett, és ahol nem azért van, mert kiváló extrateljesítményt nyújtottak, és ahonnan az elvét a legjobban szolgálja a magyar gazdaság érdekeit. a szegény pici védtelen multik kiszolgáltatottak dumát nem veszi be a gyomrom.

4, igen, az indoka (szvsz), nem az adóalapja. azért értelmezhetetlen, mert eltérő cégek eltérő időben mértékben stb működtek, nem lehet és nem is cél ez alapján adótvt írni, nem is értem miért erőlteted ezt a vonalat.

5, olvasd el a tvt, okosan van megírva:) különös tekintettek az adóalap meghatározásokra.

teevee 2011.01.08. 23:20:58

@heima_:
1) OK, akkor nem voltam eléggé figyelmes. Nem emlékszem, hogy a Fidesz ellenzéki évei alatt vagy a választási kampányában egyszer is kimondta volna az adóemelés szót. Illetve, de. Mádi László mondott olyat, hogy hosszú távon elképzelhetőnek tartja az ingatlanadó bevezetését. Nem is úszta meg szárazon.

2) -

3) Nem állítom, hogy a multik szegények, picinyek és kiszolgáltatottak lennének, sőt! Azt írtam, hogy a kormámyzat nem számít tőlük a válságadóra számottevő válaszreakcióval és ezt szerintem rosszul teszi.

4) Azt hiszem félreértettél (rosszul fogalmaztam), alapvetően egyetértünk az extraprofit értelmezéséről.

5)Értem. De ha ez ennyire egyértelműen kiolvasható a törvényből, akkor nem védhető a kormány azon állítása, hogy ez nem versenypiaci korrekció.

heima_ 2011.01.09. 00:39:17

@teevee:
1, és azt halottad, hogy "adócsökkentés" alatt mit értenek?

3, nem hagytak túl nagy mozgásteret

5, én nem állítottam, h védhető.

heima_ 2011.01.09. 00:40:48

@teevee: "Nem is úszta meg szárazon." ezért lett pont a sörszövetség elnöke?:)
süti beállítások módosítása