Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
már 07
23:33

A politikában – mint ahogy persze az élet más területein is - különös módon halad az idő. Néha ólomlábakon jár, máskor eszeveszett tempóban rohan. Gyakran észre sem vesszük, hogy már új időszámításban vagyunk, sokszor csak később derül ki, hogy eljárt valaki felett az idő, megváltoztak a körülmények vagy éppen érvényüket vesztették a korábbi állítások. Lassan egy évvel a tavalyi parlamenti választás után mintha valami ilyesmi történne éppen a magyar politikában is.

(Fotó: Facebook)

A napi politikai küzdelmek lázában élőknek olykor fel sem tűnik, hogy már nem abban a csatában vesznek részt, mint amelyet elkezdtek. Tavaly nyáron és az ősz nagy részében is szinte minden a Fidesz hatalomkoncentrációjáról szólt: intézmények átalakításáról és pozíciók elfoglalásáról. Az egyik oldal ünnepelte, támogatta, a másik döbbenten és félelemmel figyelte. Elég csak belelapozni ennek a blognak a kommentjeibe: hónapokkal ezelőtt itt is, mint szinte minden más fórumon, diktatúráról és demokráciáról szólt a verbális küzdelem.

Talán a médiatörvény körüli vita volt a csúcspontja és egyben a végpontja is ennek az időszaknak. Szimbolikus, hogy ma, amikor a magyar parlament az unió biztosának vigyázó tekintete mellett – a korábbi retorikai szárnyalások után meglepően csendben és fegyelmezetten - módosította a sokat vitatott jogszabályt, szinte már senkit sem érdekelt az, ami történt. A magyar politika fókusza időközben ugyanis radikálisan megváltozott: a vezető híreket a kormány gazdaságpolitikai döntései foglalták el, kiszorítva onnan az intézményekről és a jogokról szóló korábbi diskurzust. Amióta az adóváltoztatásról, a devizahitelesekről, a benzinárról és a kiadáscsökkentő lépésekről lehet vitázni, mintha már az ellenzéket sem érdekelnék annyira a korábbi baljós próféciák; mintha ők is éreznék, hogy ideje volt fegyvernemet váltani.

Mindezt elsősorban nem azért tartom fontosnak, hogy megállapítsam: mára mintha lendületüket vesztették volna a tavaly ősszel a demokrácia végéről értekező és korábbi jóslataik okán megdicsőülni kívánó közírók. A politikai küzdelemben akkor vitathatatlanul fontos szerepük volt, mostanra azonban már nem annyira érdekesek, mert a lassan körvonalazódó új időszámításban új az üzenet is: már nem az az igazán izgalmas, hogy mit tesz a kormány a demokratikus intézményrendszerrel, hanem sokkal inkább az, hogy képes lesz-e beteljesíteni a megszorítások elkerülésére, az adók csökkentésére és a gazdasági növekedés beindítására vonatkozó korábbi ígéreteit.

Érdekes a helyzet, mert elméletileg akár azt is gondolhatnánk, hogy egy kormányt az antidemokratikusnál erősebb kritika nem érhet. Márpedig nagyon is úgy néz ki, hogy a mostani viták sokkal veszélyesebbek, ártalmasabbak a második Orbán-kormány számára, mint a tavalyiak voltak. A fókusz változása nem csupán azért következett be, mert az ellenzék belátta: tarthatatlan és túlzó a diktatúra építésének vádja.  Sokkal inkább az a felismerés vezetheti az ellenzék szinte mindhárom pártját, hogy a Fidesz gyengítésének – és így a saját 2014-es választási esélyeik javításának – a legcélravezetőbb útja a kormány materiális legitimációjának kikezdése és közpolitikai teljesítményének megkérdőjelezése.

Az új alkotmány körüli viták természetesen még visszahozhatják a korábbi paneleket, mint ahogy az is valószínű, hogy a következő parlamenti választási kampányban is hangsúlyos szerepet kap majd ez a kérdéskör. Arra azonban lehetett és továbbra is lehet számítani, hogy amint az idő előrehaladtával egyre több dolog (kérdés, terület, ügy, probléma) kerül át a mostani kabinet kompetenciájába, a politika is egyre inkább a teljesítményről, semmint a demokrácia alapkérdéseiről szól majd. Jelentem: már itt tartunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr872720348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A múlt elkezdődött 2011.03.09. 00:49:49

p { margin-bottom: 0.21cm; }Némi mélázást követően alighanem egy közepesen virgonc agyú macskatáp-készítő kisiparos is könnyed eleganciával leli meg, milyen kitörési pontok mutatkoznak az egyre nyomorúbb gazdasági és még pokolibb mentális állapotba s...

Trackback: A múlt elkezdődött 2011.03.09. 00:49:47

p { margin-bottom: 0.21cm; }Némi mélázást követően alighanem egy közepesen virgonc agyú macskatáp-készítő kisiparos is könnyed eleganciával leli meg, milyen kitörési pontok mutatkoznak az egyre nyomorúbb gazdasági és még pokolibb mentális állapotba s...

Trackback: Keleten a helyzet változatlan 2011.03.08. 17:26:46

A kormányt a médiatörvény EU által kért módosítása során az a cél vezérelte, hogy úgy tegyenek eleget az Unió felől érkező elvárásoknak, hogy a törvény aggályos, rendészeti - "rendpárti" jellege - lehetőleg ne, vagy csak a legkisebb mértékben...

Trackback: Selyemzsinór Baka Andrásnak 2011.03.08. 16:11:21

Szerencsétlennek tartja Balsai István, ha a jogalkalmazó beleszól a törvényhozás folyamatába. A fideszes képviselő mindezt azután jelentette ki, hogy Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerencsétlennek nevezte a hétfőn elf...

Trackback: Üzemanyagárak: kétoldali kotonhámozás 2011.03.08. 13:27:33

Miközben a várhatóan az egekbe szökő olajárakat illetően a legnagyobb nemzetközi piaci elemző cégek egymást túllicitálva szörnyűbbnél szörnyűbb jóslatokkal képesztik el a nagyérdeműt, addig idehaza egymást anyázza kormány és ellenzék a benzinárak miatt...

Trackback: Lukács és tanítványai 2011.03.08. 11:56:40

 "Mi a vörös terror? A hatalomra jutott proletárosztály el­szánt, erőszakra is kész akaratának intézményes formája avégből, hogy a szocializmushoz vezető út akadályait (ellenforradalom, szabotázs, korrupció, lánckereskedés stb.) eltak...

Trackback: Az LMP stafétája 2011.03.08. 10:51:33

újra és újra, mindig és mindig:   A régi, vaskalapos antimagyar, ávós, törzs-SZDSZ átadja stafétabotját az ifjú LMP-nek: pető iván és karácsony gergő együtt politikai haknizik. pető átadja a szavazótáborát, bemutatja a (szellemi) gettónak az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porfelhő 2011.03.09. 21:05:13

Kolláth: "az új alkotmány egy politikai blődli"

Az új alkotmánytervezet Kolláth György szerint egy "Orbán pátens", egy az abszolút hatalom által kiadott törvényerejű rendelet.

Az alkotmányjogász a Független Hírügynökségnek azt mondta a szerdán nyilvánosságra került dokumentumról, hogy az egy minden elemében elhibázott koncepcióból született szerencsétlen tervezet, egy "politikai blődli".

hirszerzo.hu/belfold/20110309_kollath_uj_alkotmany#rss

Kolláth György szerint történelmietlen például az irat egyik alapvetése, miszerint szakítanak a múlttal, érvénytelennek tekintik az 1949-es alkotmányt, amely alapját képezte az eddigi alaptörvénynek, és 1990-től kezdik az időszámítást.

A szakember szerint a köztársaság kikiáltása, 1989. október 23-a óta negyvenszer módosították a '49-es alkotmányt és minden ilyen alkalommal legitimálták is azt. Hozzátette: a mostani tervezetben ráadásul számos elemet átemeltek, és "ami jó van benne az régi, ami rossz az új".

parlamentarista 2011.03.09. 21:05:18

@ulrike:
nézd, én általában azt gondolom, hogy az uniós alkotmány kell, és annak nemzetiségi preambuluma lehetne minden népnek a himnusza.

a britek írják bevezetőnek ezt: "god save our gracious queen, long live our noble queen, god save the queen ..." a németek azt, hogy "deutschland, deutschland über alles, über alles in der welt ...", a spanyolok a "viva espana ..."-t, az olaszok azt, hogy "fratelli d'italia ..."-t, a franciák a "marseilleaise ..."-t. szerintem rendkívül kulturált volna ha minden európai nemzetiség a saját himnuszát írna az alkotmány elejére. és aztán egyszer a normaszövegeket is sikerülne egyeztetni, és egy összeurópai alkotmány születne.

szerintem ez végtelen kulturált volna már megbocsáss.

szerintem te vagy a marha,

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:06:06

@aszekelyek: Ez az a kis csinoska fekete, kinek mellbőségéről jjulie már értekezett korábban.

bariga 2011.03.09. 21:06:15

index.hu/belfold/2011/03/09/orban_evtizedes_dedelgetett_alma_az_iskolaallamositas/

Érdekes ez a sok államosítás, bezzeg a József nádor teret eladta valaki mélygarázsgarázsnak, vagy az még az előző valaki volt.

porfelhő 2011.03.09. 21:09:00

"oppá" új világ, új tipusu gazdaságpolitika, új időszámitás.
:(

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:09:23

@parlamentarista: A britek nem írnak semmit, nincs írott alkotmányuk, modoruk van helyette. Látom, nem csak tudományfilozófiád sajátos.

aszekelyek 2011.03.09. 21:12:10

@bariga: Ez elég gebe riposztnak.

parlamentarista 2011.03.09. 21:12:10

@ulrike:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást.

armanda* 2011.03.09. 21:16:02

@porfelhő:
Ez is jó, de nagyon.
'"köztársaság kulisszái között a császárság torzói épülnek"

:(

aszekelyek 2011.03.09. 21:16:32

@a-kis-herceg: Neked is szabaduló bulid van ma?:D

bariga 2011.03.09. 21:17:30

@aszekelyek: már el sem merem sütni, hogy esetleg egy károgó ló . de ezt tényleg soha nem mondanám, még akkor sem, ha valaki amúgy kedves válaszokat küld

parlamentarista 2011.03.09. 21:18:17

@ulrike:
ezzel együtt, hogy világos legyen: szerintem uniós alkotmányra kellene törekedni, európai normaszövegre, és a nemzetiségi preambulumoknak meg tökéletes lenne a minden nép himnusza. komolyan nem értem hogy jön ide a britek modora. de oké, nem olyan fontos ez.

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:18:56

@parlamentarista: Én nem hülyéztelek, de ha te ragaszkodsz egy ilyen címhez, akkor ezen nem fogok veled összeveszni.

aszekelyek 2011.03.09. 21:19:20

@ulrike: Abban két percben épp nem volt fókuszban, amit láttam. A lufiszájú veszekedett alekosszal. Abból annyi is bőven sok volt. HA a férfiak mondják, bizosan csinoska. Legyen. A népesség növekedésért mindent!

aszekelyek 2011.03.09. 21:22:19

@ulrike: A játszótér a netzben van meghatározva nektek gyerekek. By Únijó.

armanda* 2011.03.09. 21:23:54

Kövér L.: Minden magyar állampolgárt megillet a választójog.

Speciális választójogon dolgolkodik a magyar országgyülés elnöke. A politikus szerint két lehetőség képzelhető el.

Csak pártokra voksolhatnának a külhoni magyar állampolgárok....
Arra is van példa, hogy a Magyarországon kivül élő állampolgárok speciális választójogi megoldással maguk közül delegálnak képviselőt a parlamentbe."

hm. ez is több mint jó.:((

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:25:47

@parlamentarista: Hogy lehetne már ilyet csinálni? Szállj le a földre! Birodalmakat építeni nem alkotmányozással kezdenek. Először a pénzverés és adóztatás (ld: EUR stabilizáció), utána egy kis invesztitura harc (ki kit nevezhet ki), majd közös kül -és biztonságpolitika (ez még sehol, de sehol sincs).

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:28:45

@aszekelyek: No no. Csak majdnem mindent. Vannak ugyanis nők, kikért a férfiember sok mindenre hajlandó, kivéve, hogy elveszi.

aszekelyek 2011.03.09. 21:28:58

@armanda*: Ez már pannon pumai magasság.....

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:32:31

@armanda*: Ki veszi komolyan Kövért? A Fidesz sem, de mások ijesztgetésére még használható.

aszekelyek 2011.03.09. 21:33:56

@bariga egy kicsivel jobb. Már csak sánta , nem gebe. @ulrike: A képével aludni volt az üzlet tárgya, ha emlékszel. A gyereknek családban köll felnőni. Minden Anikóra vevő nem lehet az ő gyereke apukája.

Ordnassac 2011.03.09. 21:37:21

@armanda*: Horvátországban és Romániában van hasonló rendszer, de elég problematikus és állandó vitatéma a működése...

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:37:25

@parlamentarista: Úgy jön ide a modor, hogy akinek van ilyen, az tartja magát adott szavához, s ezért nincs szüksége írásos alkotmányra, mit a modortalan unos untalan amúgy is felrugdal, ha úri kedve úgy hozza.

armanda* 2011.03.09. 21:37:45

Kiderült: Orbán jövőre már egy másik ország vezetője lehet
Bemutatták alkotmánytervezetüket a kormánypártok"

hetivalasz.hu/uzlet/magyarorszag-tamogatja-a-gyermekvallalast-36080

A tervezet szerint Magyarország független demokratikus jogállam és köztársaság, a hatalom forrása a nép."

hm. "másországban" fogok élni?
:)

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:44:29

@aszekelyek: Nem. Olvasd el az eredeti cikket. Azért tették rá az ángliusok a leendő pár képét az óvszer dobozára, mert azt gondolják, hogy a hercegi nász lendít a nép étvágyán, ergo megnő a kereslet, gyorsan megveszi, hazaszalad, s azt mondja: Anyukám, tegyünk úgy, mint Prince William.

aszekelyek 2011.03.09. 21:46:22

@armanda*: Az tényleg más ország, ahol támogatják a gyermekvállalást.:) Nagyon óbégatnak is érte, akik nem olyanban éltek.... , meg nem is szeretnék, ha a magyarok sok szép kis magyart szülnének sorra:) A jövőnkért is, meg saját örömükre is.

parlamentarista 2011.03.09. 21:49:26

@ulrike:
oké. értem ezt a gentlemen's agreement dolgot. de ezzel együtt mégis csak úgy gondolom, hogy összeurópai alkotmány kellene. nem értem, hogy miért kell magyar alkotmány? a magyar parlament miben akar eltérni az európai alapnormáktól?

nyünyüge 2011.03.09. 21:52:46

@aszekelyek:

Én hülye öregasszonyként azt hittem, hogy az óvszer a biztonságos szexről szó, nem a gyerekvállalásról.

Ezek a rafinált britek meg óvszerrel támogatják a gyerekvállalást.
Ráadásul óvszerrel szebb gyerekek születnek, mint anélkül.
Mindig tanul az ember :).

aszekelyek 2011.03.09. 21:53:39

@ulrike: Az eredeti igen de én az enyémről beszéltem:) Igen, a csomagolás adja el....:D Prince Williamtől éppen trónörököst vár sztem a brit népség , katonaság:) Tegyenek úgy..., nem sajnálom tőlük. Majd likas óvszert árulnak a hercegi pár képével? :D

armanda* 2011.03.09. 21:54:44

@Ordnassac:
Milyen kedves vagy? mondták már.
:(

Ordnassac 2011.03.09. 21:55:24

Található azért nem egy furcsaság ebben a tervezetben (Alapvetés 1. rész):

Nem tudok róla, hogy Európában lenne még olyan állam, amelyik valamilyen formában ne szerepeltetné a hivatalos nevében az államformáját, de javítsatok ki, ha mégis van ilyen.

Alapvetés E. cikk: az EU-klauzula, gyakorlatilag jelentősebb változás nélkül, pedig a jogtudományi irodalomban erősen kritizált volt a megfogalmazása miatt.

Alapvetés F. cikk: a vármegye visszahozása a tradíción kívül más okkal nem nagyon indokolható, de kétségesnek tartom, hogy ha megkérdezem valamelyik vidéki ismerősömet, honnan van, akkor azt fogja válaszolni, hogy "X vármegyéből". Mondjuk ez nem egy nagy probléma, csak sok értelmét nem látom.

Alapvetés H. cikk: arra azért kíváncsi leszek, hogy a nyelvvédelmet miképp akarják megoldani. Ez komolyan érdekel.

Alapvetés I. cikk (4) bekezdés: "A címer és a zászló a történelmileg kialakult más formák szerint is használható." <--- Pl. a Kádár-címer is használható lesz?

Folyt. köv.

ulrike (törölt) 2011.03.09. 21:55:33

@aszekelyek: Mondjuk ebben meg az a furcsa, hogy vannak nálunk olyanok, kik élenjárnak ebben, de ezeket most meg mintha elkezdték volna visszafogni.

aszekelyek 2011.03.09. 21:56:14

@nyünyüge: Mint a viccben,... hallgass már lukas gumi....

Ordnassac 2011.03.09. 21:57:02

2. rész:

Alapvetés K. cikk (3) bek. "A családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza". A családvédelem egyes részeit a mostani családjogi törvény szabályozza. A családjogi törvény pedig az új Ptk. elfogadása után hatályát veszti. Magyarul a Ptk-ból sikerül kétharmados törvényt faragni vagy a családvédelmet kiveszik a kódexből?

Alapvetés O. cikk (3) bekezdésében szerepel a jelnyelv védelme, miközben előtte az egészséges környezethez való jogról van szó. Csúnya szerkesztési hiba. A Braille-írás hogyhogy nem tartozik ide?

Alapvetés Q. cikk (3) bek. "Az Alkotmány rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti Hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni." <--- ki állapítja meg, hogy mik a történeti alkotmányunk vívmányai? A preambulumot ez a kitétel jogilag kikényszeríthetővé teszi?

parlamentarista 2011.03.09. 21:59:25

@Ordnassac:
egyszerűen külön kellene választani az országgyűlést a törvényhozástól. az országgyűlésben a most napirend előtt elmondott szólamokat lehetne hangoztatni, és ha ezekben a határon kívüliek is részt akarnak venni, akkor csak tessék.

de a magyar törvényhozásban ne vehessenek részt. persze úgy egyébként hülyeség a magyar törvényhozás. uniós törvényhozás kellene, és az országgyűlések a közösségi normákat vagy elfogadják, vagy elutasítják. és a megvétózott uniós cikkelyek az adott nemzetiségű állampolgárokra nem vonatkoznak. helyettük esetleg az országgyűlés külön paragrafusokat életbe léptethet feltéve, hogy az nem ütközik a közösség alapnormáiba.

jogegységre törekvés is van, és népszuverenitás is.

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:00:00

@aszekelyek: Pontosan, erről is van szó a cikkben. Ki van az találva. They do'nt wish to get outnumbered by the bloody French.

Ordnassac 2011.03.09. 22:00:58

@armanda*: ööö... férfiasan bevallom, ezt most nem egészen értem.

tölgyes 2011.03.09. 22:01:31

@aszekelyek: Az általam említett ügyekhez BZ-nek semmi köze.

armanda* 2011.03.09. 22:03:45

@Ordnassac:
Nem?
Ja. igy akartam, biztos.
:)

aszekelyek 2011.03.09. 22:04:07

@ulrike: Mit fognak vissza? Az adómentest? Ja, azt igen. De úgy emlékszem, már bajnai idején ahhoz kötötték, hogy egy éves munkaviszony, másként nyista della. Akkor írtam is mno-n, milyen furcsán hallgatnak a jogvédőik. Akik máskor olyan hangosak. Nem most kezdték tehát visszafogni. Messze nem most. :D Az egy családba egy jövedelempótlót is visszafogták bajnaiék de azt most visszaadta ez a szemét fasisztarasszista Orbán....:D

nyünyüge 2011.03.09. 22:05:07

@manyike:
Budainak nincs ideje minden (narancssárga) fűszálat megvizsgálni, így egyelőre marad a vöröseknél.

Az "örökölt adósság" témát nem lehet abbahagyni, sőt, egyre inkább rá kell erősíteni.
Mert csak ezzel lehet megmagyarázni a hirtelen előkerült "nem-megszorítások" szükségességét, ha nem akarják beismerni, hogy nem jól mérték fel az gazdaság mozgásterét és/ vagy elszámolták az adórendszer hatásait és/vagy félrevezették választóikat.

Az az iszonyú baj ezzel, hogy az épeszű együttműködés helyett háborús állapotokat gerjeszt az érintett gazdasági szereplők között és a társadalom egyes rétegei között.

parlamentarista 2011.03.09. 22:06:00

@Ordnassac:
románia. az indexen olvastam.

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:07:32

@Ordnassac: Akitlosz elég részletesen felsorolta már ezeket a 'vívmányokat'. Atya isten mi lesz itt? Tényleg, hová tűnt Akitlosz?

aszekelyek 2011.03.09. 22:10:15

@ulrike: Of course. That is the point. :DDD

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:14:16

@aszekelyek: Lassan mondom - nem is tudom kit idézek - , hogy figyelhess: ha az kap a gyerek után kedvezményt, aki adót fizet, akkor az, kinek sok gyereke van, de adót nem fizet, akkor melyik réteg számosodását preferálják szerinted?

aszekelyek 2011.03.09. 22:15:30

@ulrike: Jullie áshatta el a hátsó kertben. Engem is utána akart küldeni:D

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:18:39

@aszekelyek: Kissé zavarosra sikeredett a utóbbi mondatom, de érthető, remélem. Az üzenet: ne csinálj gyereket, ha nem vagy adófizető. Nos, van egy réteg, amely ebbe a rétegbe tévedés nélkül is egészen jó belesaccolható.

aszekelyek 2011.03.09. 22:18:44

@ulrike: Jullie-t kérdezd. Sztem ő ásta el a hátsó kertjében.

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:21:04

@aszekelyek: Esztetetet nem értem. Mit, kit ásott el jjulie? Miért? Hogyan? Miért kétszer?

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:25:23

@aszekelyek: Aha, leesett, Akitlosz. Bocs. Tényleg hiányolom, nem tudom, mi történhetett vele. Remélem, nics baja.

porfelhő 2011.03.09. 22:25:55

@armanda*:
Hagyd el "irul-pirul" biztos.
:(

aszekelyek 2011.03.09. 22:26:39

@ulrike: nekem is bekavart a blogmotor. Hogyne. Érthető. Arról írtam én is. Vannak prioritások és azok nem esnek egybe az szdsz-mszp együtt kormányzásakor szokásossal. Nem saccolható nagyon. Vannak három gyerekes nem kisebbségi munkanélküliek is. Csak többen olyanok, akik dolgoztak is. Életükben. Mondom, ez elkezdődött már 2oo9 elején. Elég lassan mondom? Amikortól a nagyon nagy , sok réteget érintő keserű pirulák lenyeletése elkezdődött. Most a jól saccolható réteg- szerinted még vissza is kapott valamit. Ahhoz képest. További integrálás is lesz finanszírozva. A fiataljaik számára. Az se kevés. Egy bizonyos életvitel nincs honorálva. Az bizony, úgy van. Az széles rétegek által nem elfogadott. Három pártban nem. Már választók szintjén.

aszekelyek 2011.03.09. 22:28:02

@ulrike: Azt én is remélem. Igyekezett engem is utánaküldeni. Gondolom elüldözte.

aszekelyek 2011.03.09. 22:30:35

No, jóccakát mindenkinek!

ökörpöröly 2011.03.09. 22:31:12

@Ordnassac: A hülye Cigány Kadhafi és csürhéje azt hiszi, ha előadja, hogy most ők szakítottak a csalódást keltő utóbbi 20 évvel, akkor őket kiveszik onnan.:) Elmebetegek. Az egész eddigi tákolmány egy nagy szánalom. Jobban illik egy XIX. században éppen felszabadult, analfabéta négerek és mulattok uralta banánköztársasághoz, mint egy XXI. századi európai államhoz.:)
A Cigány Kadhafi túl sokat játszik a szimbolán -Rejtőtől lopva-, miközben szétrohad az ország. Már várom, mikor nevezi ki magát a felcsúti kancigány örökös Ungarbasynak!:)
Magyarázat erre is lenne. Uralkodói vérvonalát vissza tudja vezetni I. Oláh Kolompár Orbán Dzsoki cigány vajdáig!:)
50 métermázsa "szűzmáriaországa", "szentistvánalkotmány" se ér lófaszt se a XXI. században, csak tovább járatjuk le ezt a nyomorult, balkáni szeméttelepet. :)

ulrike (törölt) 2011.03.09. 22:34:16

@parlamentarista: Nem ez a kérdés, hanem az, hogy ki fújja a lokálisan érvényes passzát szelet.

porfelhő 2011.03.09. 22:34:45

Hűha! Ez igen!
:)))))))))

a-kis-herceg 2011.03.09. 22:40:01

@Ordnassac: ha Bosznia nem hercegség akkor BINGó ;)

Albán Köztársaság
Andorrai Hercegség
Osztrák Köztársaság
Belga Királyság
! Bosznia-Hercegovina
! Bulgária
Cseh Köztársaság
Dánia (dánul Danmark), de Dán Királyság (szigetekkel stb)
Egyesült Királyság
Észt Köztársaság
Belarusz Köztársaság (gyk. Fehéroroszo.)
Finn Köztársaság
Francia Köztársaság
Görög Köztársaság
Holland Királyság
Horvát Köztársaság
Izlandi Köztársaság
! Írország (angolul Ireland, írül Éire)
Lengyel Köztársaság
Lett Köztársaság
Liechtenstein Hercegség
Litván Köztársaság
Luxemburgi Nagyhercegség
Macedón Köztársaság
Máltai Köztársaság
Moldovai Köztársaság
Monaco hercegsége
Német Szövetségi Köztársaság
Norvég Királyság
Olasz Köztársaság
! Portugália
! Románia (románul România)
San Marino Köztársaság
Spanyol Királyság
Svéd Királyság
Svájci Államszövetség
Szerbia Köztársaság
Slovenská republika (gyk. szlovák)
Szlovén Köztársaság
! Ukrajna (ukránul Україна [Ukrajina])
! Vatikán (másként Vatikánváros)

a Lett mintára lehetnénk: Volt Köztársaság,
vagy Luxemburgi Nagyhercegség mintára: Magyar KisHercegség

a-kis-herceg 2011.03.09. 22:41:20

@Ordnassac: most nézem az összes afrikai, majd a világ összes országát...

a-kis-herceg 2011.03.09. 22:42:23

@a-kis-herceg: vagy Nemlett Köztársaság is lehetnénk...

ökörpöröly 2011.03.09. 22:43:03

@aszekelyek: XXI. századi? Ahol a lakosság 40%-a nem funkcionális analfabéta, ahol a felnőtt lakosságnak nem csak a 10%-a olvas el egy könyvnél többet évente, ahol a választópolgárok rendelkeznek azokkal az alapvető gazdasági és jogi ismeretekkel, ezek alapján hozzák meg a döntéseiket, ahol az állampolgárok az öngondoskodásra helyezik a hangsúlyt, nem az államra alapoznak, ahol a lakosság képes folyamatosan tanulni, képezni magát, ahol a lakosság mobil, ahol az alapvető értékrendek mérvadóak -ne lopj, ne csalj, ne kívánd felebarátod vagyonát stb.:)-, ahol rend van, ahol nem az összehazudott múltból élnek, hanem a jövőbe tekintenek, ahol kint hagyhatod az értéktárgyad az asztalon, anélkül, hogy 5 percen belül ellopnák, ahol a választópolgárok rákényszerítik a politikai elitet az ország érdekében való konszenzusra, soroljam még? Szinte minden, ami ebben a mocskos országban csak nyomokban fellelhető, viszont a kultúrállamokban alap!:)

ökörpöröly 2011.03.09. 22:47:16

@a-kis-herceg: Vagy Orbán és Tsai Alsó- és Felcsúti Bánya- és Lobbitársaság Zrt. Magyarországi Helytartósága .:)

ökörpöröly 2011.03.09. 22:48:08

@a-kis-herceg: Ez a Nemlett Köztársaság nagyon jó!:P Nagyapám azt mondaná rá, hogy "szamártanya"!:P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.09. 22:48:28

@a-kis-herceg:
Bosna i Hercegovina Szövetségi köztársaság.
Ilyen mink is lehetnénk, Magyar ország Polgári Szövetség néven, nem? Rövidítve: PoPSz. Nemán...

a-kis-herceg 2011.03.09. 22:52:00

és ha egyszerűen: a VILÁGBAJNOK ország... vagy Világelső... szerényen

ökörpöröly 2011.03.09. 22:54:59

@namitirok: Tök jó poén lesz, a hangulatvilágítást meg majd megadják az éhséglázadások tüzei!:) Gondolom, Toroczkai, a 64 Vármegye elnöke, Tucsek vérbíró dédunokája sorozatban élvez el az alkotmányra!:P
Tragikomédia.:) Agy- és jellemhalott ország. Mit ország, szemétdomb. Azt hiszik, ha a szarkupacba beletűznek egy árvalányhajat, meg egy szarkalábat, akkor virágoskert lesz!:P

a-kis-herceg 2011.03.09. 22:57:25

@ökörpöröly: 64 vármegye lesz? tényleg? akkor lehetne ország név is...

@namitirok: igen az hagyományos fog-alom

de ha így haladunk akkor lehet FUTBALLIA... vagy FOCIA... vagy Futballend

sportgeza.hu/futball/2011/03/09/21_eve_nem_volt_ilyen_jo_a_magyar_focivalogatott/

ssi 2011.03.09. 23:00:11

@ulrike: @nyünyüge: @a-kis-herceg: nem a modernséget hiányolom, nem is a régi történelmi elemek megjelenését sajnálom főleg, hanem az így és erre elvesztegetett időt, energiát, pénzt ... ill. a lehetőséget - a mostani képet ilyennek látom

az ellenzéki 8 év ... O.V. készülhetett:

1. az új szimbólumrendszerre: NER, NENyi, kettős állampolgárság ... alkotmány .. néhány váratlanul most jött hozzá, s kapóra ... az emberek egy részének addig tetszik, vagy legfeljebb közömbösek, míg van mit enniük ... s hogy ez a legendaépítés mennyi pénzt is fog elvinni? személyiségfüggő, hogy valakinek erre különösen szüksége van? a történelmi szakaszokat utólag a történészek, vagy előre a politikusok szokták meghatározni?

2. elszámoltatás, ami addig nem lesz számukra ciki, amíg nem lesznek más, már nem takarható ügyek, mint hogy egyesek kettős költségtérítéseit barátin elintézhetik ... a kettős mérce fenntartható csak hatalommal? jelen helyzetben az ellenzék nem tudja bebizonyítani, hogy kormányon ők erkölcsösebb politikusok lennének, de a választók egyértelműen meg tudják fogalmazni, hogy számukra milyen az elvárt tisztességes politikai elit?

3. a gazdaságról 1 víziója biztosan lehetett, ugyan úgy, mint az I. kormányzásuknál: a jelenlévő, nem is túl tömeges felső középosztálytól felfele - ahová ők is tartoznak - többféle legális és jelentős állami támogatása, mondván így fognak a körön kívüliek is ide kerülni

már a vége felé, menet közben - sok szakember hatására - lett kiemelkedő jelentőségű a kevés az aktív dolgozó; de hogy mennyire kidolgozatlan ez a téma, bizonyítja, hogy úgy képzelik, hogyha minél többen kerülnek utcára, s azok nem akarnak éhen halni, bárhogyan de találnak, vagy csinálnak maguknak munkahelyet - mikor O.V. bejelentette az 1 mill új munkahelyet, s sajnos csak annyit tett hozzá, hogy ezt nem az állam fogja megteremteni ...akkor sejthető volt

a költségvetési hiány erős EU-s korlátja ráirányította a figyelmet az állami adósságra, amiből politikai tőkét is igyekeznek kovácsolni

4. ellenzékből megtervezhette azt a lehengerlő, a folyamatosan és gyorsan legalább 1 régi rosszat (mert az csak az lehet) meg kell változtatni - ez az egész új szimbólumrendszer fontos elve

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.09. 23:00:58

@ökörpöröly: Miért, nem lesz? Ne okozz csalódást, megmondták, hogy jó lesz, akkor jó lesz, nem?

index.hu/cikkepek/0604/belfold//kezcsok90.jpg

nem támogassuk a másságotot!

Ordnassac 2011.03.09. 23:01:00

@a-kis-herceg: a bolgár alkotmány angol fordítása Republic of Bulgaria-ról beszél (bolgárul Република България).

A portugál alkotmány is hivatalosan Portugál Köztársaságról tud (República Portuguesa).

ökörpöröly 2011.03.09. 23:01:41

@a-kis-herceg: Orbánság, elvégre van Ormánság, most aktualizáljuk a jelenlegi helyzethez! Akinek nem tetszik, az hazaáruló bitang!

A legjobb ország Orbánfölde,
hol az anyját Orbán döfte,
semmi baj, csak csigavér,
lehet ősöd a hős Tihamér!

Újra szabad lészen álmodozni,
a rendőr nem fog megmotozni,
ha tudod te is a jelszót,
az "Éljen a Zorbán, hejhót"

ökörpöröly 2011.03.09. 23:04:29

@Hepci: Ha jó leszel, akkor összedobunk neked egy műfaszra valót, aztán meglesz vágyaid tárgya!:) Vagy sétálj le a plébánosodhoz, ő biztos kielégíti "faszkalap-szenvedélyed"!
Esetleg megpróbálhatnál puncira is gondolni, ne félj, nem harap!:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.09. 23:06:49

@ökörpöröly: Így, nőnap tájékán, valóban időszerű lehet...
Na, Al kotmányozós jój'szak Kendtökbe is!

a-kis-herceg 2011.03.09. 23:07:01

@Ordnassac: :) tudtam hogy megnézed, csak wiki elég gyenge ;) ott e volt

parlamentarista 2011.03.09. 23:08:18

@Ordnassac:
minden tiszteletem a különféle ábécék megalkotóinak, morse samunak, és braille lajosnak, de miért kellene őket belevenni az alkotmányba. ilyen alapon írjuk bele a chomsky féle nyelvosztályok generatív grammatikái belevehetnénk az alaptörvénybe, mert ezek nélkül nincs modern nyelvészet, tehát alkotmányos nyelvvédelem sem lehet meg nélküle. schmitt pali bácsi biztos nagy örömmel tanulmányozná a reguláris nyelvtanokat.

nagyanyámék szomszédja a süketnéma volt. és ha a nagyi azt mondta: "nézd ott jön a a néma néni", és mutogattak egymásnak, akkor féltem, hogy mi van. a tetejébe a néma néni odajött és még akart simogatni, és közben azt mondta: "háb, háb, háb". nem értettem semmit, és féltem. aztán rájöttem, hogy a néma néni azon kívül, hogy mutogat, és azt mondja "háb, háb, háb", teljesen jó fej, és igazából nem akar bántani.

szóval valahogy úgy érzem, hogy a hendikeppel élők iránt egyrészt nem kellene folyton szánalmat táplálni, másrészt meg hülyeség az általuk használt beszéd, és írásrendszereket az alkotmányba belevenni.

arról nem is beszélve, hogy jönni fog aktilosz (aki nem én vagyok) a zárt magánhangzóival, és persze értem én, hogy van a sok nyelvjárás, és tájszólás, nem szólva a szélyely rovásírásról, és minden egyébről. a fiatalok sms nyelvezetéről, vagy a graffiti tagekről, amit csak ők ismernek, és ezért összefirkálnak minden középületet. az ő jelnyelvüket is lehetne védeni az alkotmányban feltéve, hogy beleírjuk, hogy a házmestereknek jogukban álljon ezeket a bitangokat fülön csípni. ennek részletes szabályait sarkalatos törvény rögzítse.

tartok tőle, hogy a magyarság által használt beszéd, és írásrendszerek rendkívül sokfélék. amúgy nem vagyok abban sem biztos, hogy a siketek jelnyelve teljesen egységes lenne. és csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy ma már elég jó real-time beszédfelismerő rendszerek vannak, tehát a mobil eszközök, akár okostelefonok is képesek a hangból képesek szöveget, akár jelnyelvi szöveget valós időben genrálni.

szóval van egy csomó speech recognition, meg voice control fejlesztés. magyar is van. ők a híradókon tesztelik a szoftvert.

mindroom.hu

ökörpöröly 2011.03.09. 23:09:49

@namitirok: Kivéve, ha a buzi és pedofil püspökökről és plébánosokról van szó, mert őket már előre felmentette "szűzmária" vakbuzgó hitükért!:P

ökörpöröly 2011.03.09. 23:11:19

@namitirok: Jó éjt!:) Lehetséges, hogy csak az impotenciája ellen küzd Hepci úr!:) Vagy ő egy papagáj, aki ezt hallja a feleségétől, munkatársaitól, főnökétől, aztán ezt darálja!:P

ökörpöröly 2011.03.09. 23:13:23

@parlamentarista: Az egész egy kusza zavarmány. El lehet képzelni, hoyg ezek a primitív, segg hülye faszfejek mit fognak tenni az országgal, ha 8 évig készültek erre a szánalmas fércműre. Na meg a snittpalcsi nyelvvédelme! :D TRAGIKOMÉDIA!:P

a-kis-herceg 2011.03.09. 23:13:36

ez érdekesen alakul a TheKlub este 18-19: nők, utána fiuk... hm...

Ordnassac 2011.03.09. 23:22:42

@parlamentarista: a Braille-írás azért jutott eszembe, mert a (magyar) jelnyelv szerepelni fog az Alkotmányban, mint a magyar kultúra részét képező védendő érték.

parlamentarista 2011.03.09. 23:23:36

@ökörpöröly:
én csak azt akarom ebből kihozni, hogy a hendikeppel élőkön sokat segíthet a technika, és mondjuk illene csinálni egy szociális alaptörvényt (ami nem az alkotmány), és abban meg rögzíteni a különféle támogatási formákat. például ha egy vak igényel egy kutyát, akkor az bizonyos korlátok között járjon. vagy bármi, az életükhöz elengedhetetlen. és akkor nyilván a szociális alaptörvény mellett miniszteri rendeletekkel lehet ezeket szabályozni. csak ezekkel meg mindig gond szokott lenni, mert ugye kevés szavazót érint, és viszonylag sokba kerül.

a-kis-herceg 2011.03.09. 23:30:23

@Ordnassac: és a rajzolás? vagy a művészetek? és a gulyásleves? és a hungarunikum ? és a puszta? és a Balaton? a többi értékünket le se xarják? kihalnak mint a dínók?

parlamentarista 2011.03.09. 23:31:13

@Ordnassac:
értem, ha a süketeket védjük, akkor a vakokat is kellene. de mi van diszlexiásokkal, akik összekeverik a p, b, és d betűket, meg még annyiféle hendikepp van. meg oké, hogy védjük meg a kárpát medencében az összes növényt, de például egyes libatop félék az embertársaink egy jelentős részénél allergiát okoznak, arról nem beszélve, hogy az óvodások jelentős része utálja a spenótot, pedig nagyon egészséges. na most, ha később az óvodások mégis csak szavazhatnak, akkor ezt a spenót ügyet is bele lehetne vinni az alkotmányozási folyamatba. szóval ez kezd kicsit a south parkra hasonlítani.

a-kis-herceg 2011.03.09. 23:32:19

@Ordnassac: így is maradt 4 ?

Bosznia-Hercegovina
Írország (angolul Ireland, írül Éire)
Ukrajna (ukránul Україна [Ukrajina])
Vatikán (másként Vatikánváros)

Ordnassac 2011.03.09. 23:55:24

@a-kis-herceg: a Vatikán külön világ ebből a szempontból is. A vatikáni alaptörvényt csak németül találtam meg, ott Vatikanstaat néven szerepel (Vatikáni Állam).

Írország is érdekes eset, bár az alkotmányában hivatalos névként csak annyi szerepel, hogy Írország, mégis gyakran találkozni a "Republic of Ireland" (gael nyelven: Poblacht na hÉireann) kifejezéssel, ami a független Írországot takarja Észak-Írország nélkül.

Amúgy új poszt van. :-)

tölgyes 2011.03.10. 09:49:59

@armanda*: Jelenleg is van választójoga azoknak az állampolgároknak, akik nem élnek Mon... csak épp a környező országok belieket zárták ki a lehetőségből (az állampolgárságból is).
Máskülönben nekem vannak fenntartásaim a szavazati joggal kapcsolatban, de azpok más természetűek mint amiket olvasni szoktam.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.10. 12:32:44

@Ordnassac: Véleményem szerint ennek oka az lehet, mint helyesen megjegyzéd, hogy a Pepublic of Ireland az elvett területek nélküli állam, Ireland (hÉireann) pedig maga a "zöld sziget"!
süti beállítások módosítása