Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:51

Már csak pár nap, és egy éves lesz a második Orbán-kormány. Nincs is ennél jobb alkalom nagyívű összegzések írására – ettől azonban, miután ez a blog folyamatosan nyomon követte a kabinet működését, én ezen a helyen biztosan eltekintek. Viszont van egy szempont, amiről eddig kevesebb szó esett, de nem látszik haszontalannak: annak átgondolása, hogy miben is különbözött az első és a második Orbán-kormány környezete, működésének keretrendszere.

Sok mindenről lehetne írni ennek kapcsán, most azonban csak a leglényegesebbnek látszó öt elemet emelem ki. Nekem úgy tűnik, ha ezeket valóban  alaposan megfontoljuk, talán közelebb jutunk a mostani helyzet sajátosságainak megértéséhez.

1. Nemzetközi környezet. 1998-ban az ország nem volt az unió tagja, bár egyértelműen oda törekedett. A szakpolitikai – és különösen gazdaságpolitikai - döntések éppen ezért messze nem estek olyan szigorú közösségi felülvizsgálat alá, mint mostanában. 1998-ban lényegesen egyszerűbben tehette volna meg a kormány, hogy valamennyire engedi elszaladni a költségvetési hiányt, és megspórol magának néhány fájdalmas, súlyos politikai kockázatokkal fenyegető lépést. 2010-ben hamar kiderült, hogy ez a forgatókönyv egyszerűen nem létezik, a magyar költségvetési politika – amelyet persze korábban is befolyásoltak külső kötelezettségek – ebben az értelemben csak félig-meddig szuverén.

2. Gazdasági helyzet. 1998-ban lényegesen biztatóbbnak tűnő állapotban vette át a kormányzást a szocialistáktól a Fidesz, mint 2010-ben. S nem csupán az ország látszott reményteljesebb helyzetben, de a világgazdasági klíma és a nemzetközi befektetői környezet is egészen más volt. 1998-ban a hatalomra került kormánynak nem kellett attól tartania (legalábbis nem a mostanihoz hasonló mértékben), hogy bármelyik pillanatban olyan váratlan események történhetnek, amelyek egy pillanat alatt padlóra küldhetik a magyar gazdaságot.

3. Program, ígéretek, várakozások. 1998-ban lényegesen más programmal és karakterrel nyert a Fidesz, mint 2010-ben. A párt akkoriban alapvetően jobboldali konzervatív-liberális (de semmiképpen sem baloldali-etatista-osztogató) gazdaságpolitikát képviselt - természetesen eltérő hangsúlyokkal és más elemekkel is vegyítve -, így aztán az első időben követett szigorú, ugyanakkor a középosztályt erősítő gazdaságpolitika csak azoknak volt meglepetés, akik nem ismerték a Fidesz programját. 2002 után azonban ellenzékben a párt egyre többször kifejezetten baloldali-plebejus retorikát alkalmazott, és számos olyan cölöpöt levert (nincs szükség megszorításokra, nem szabad csökkenteni a különböző jóléti kiadásokat stb.), amelyek miatt egészen más várakozásokat keltett a közvélemény egy jelentős részében.

4. Felhatalmazás. 1998-ban a Fidesz csak úgy tudott kormányra kerülni, hogy koalíciót kötött a lényegesen eltérő karakterű FKGP-vel. 2010-ben ehhez képest kétharmados felhatalmazást szerzett, ami a lehetőségeit hihetetlen mértékben kitágította. Míg 1998-ban attól is tartania kellett, hogy feles többséget igénylő javaslatait a koalíciós partner elveti (lásd az 1999-es költségvetési vitát), most azt is megteheti, hogy kénye-kedve alapján formálja át a szabályokat. 1998-ban esélye sem lett volna a magánnyugdíjpénztári befizetések államosításával enyhíteni a költségvetés gondjait, hiszen ha a kisgazdák meg is szavazták volna, az AB feltehetően alkotmányellenesnek találja a megoldást. Most elméletileg még azt is megteheti (törvényesen) – és meg is teszi -, hogy preventív módon, szinte kéthavonta paralizálja a testületet. Ezáltal – ennek a helyzetnek minden hátulütőjével - korábban elképzelhetetlen mértékben bővült a repertoárja, tágult a cselekvési mozgástere.

5. Ellenerő. Bár a Fidesz 1998-ban is fegyelmezett és irányított párt volt, a koalícióban, a kormányzó párton belül és az ellenzéki oldalon egyaránt erős ellensúlyokkal kellett számolnia. Orbán Viktor 1998-ban a kormány élén még messze nem volt ugyanabban a pozícióban, mint most: akaratát korlátozta a koalíciós partner, pártjának néhány erős, vele együtt indult politikusa, továbbá a választásokon a Fidesznél amúgy több listás szavazatot szerzett és életerős állapotban lévő szocialista ellenzék. Ehhez képest most egészen más a helyzet. Az önállónak csak nagy jóindulattal nevezhető koalíciós partner alapvetően láthatatlan, politikai viselkedését az erőtlen vágyak és a bágyadt akaratok sajátos elegye jellemzi. A Fideszen belül olyan mértékű hatalomkoncentráció ment végbe, olyan erővel képes monopolizálni a politikai és gazdasági hatalmat egy erőcsoport, amire tényleg kevés példa van a demokratikus politikai rendszerekben. A párton belüli esetleges riválisok és másként gondolkodók ma adottságnak tekintik, realitásként fogadják el ezt a helyzetet, és mindaddig, amíg a siker, a folytatás reménye adott, szerepfelfogásukat a feltétlen (nyilvános) lojalitás határozza meg. S az pedig már szinte közhely, hogy az ellenzék ma egészen más képet mutat, mint 1998-ban: nem csupán azért, mert nincs egyharmados vétójoga, hanem azért is, mert egyelőre gyenge, megosztott és ötlettelen.

S hogy mi következik mindebből? Az első és a második pontból az egyértelmű (gazdasági) cselekvési kényszer, a negyedikből és az ötödikből az ezt segíteni hivatott, meglepően széles (politikai) cselekvési tér, míg a harmadikból a várakozásokkal ellentétes irányú cselekvések esetére várható, szinte kalkulálható kockázat és veszteség. Nagyjából ez történt.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr132920305

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reform lesz, ha beledöglünk is! 2011.05.21. 13:52:01

Érdekes fejlemények (és akkor finoman fogalmaztam) zajlanak mostanság a gazdaságpolitikában. Egy éve még minden szakértő úgy vélekedett, hogy milyen jót tett a Fidesznek és Orbán Viktornak a Bajnai-kormány, hiszen meghozta azokat a fájdalmas és népsz...

Trackback: Mackensen 2011.05.21. 13:40:39

  "Az erdélyi szorosokon oláhok jönnek befelé a visszavonuló Mackensen nyomán. A szerbek megszállták a Bánságot, a Bácskát: Temesvár, Zombor a kezükben van. A csehek Kassa irányába vonulnak és miután megrabolták országunkat, most ki akarják r...

Trackback: Bartus László: Málenkij robot 2011.05.21. 09:03:18

A Nílus partján ostorral, a Duna mentén gumibottal felügyelik majd a munkát....

Trackback: Kétharmados karantén 2011.05.21. 01:09:42

p { margin-bottom: 0.21cm; A cím értelmetlennek tűnhet. Adott egy párt(szövetség), amely a Parlamentben kétharmaddal rendelkezik. Óriási fölhatalmazást kapott, akár új alkotmányt is konstruálhat (meg is teszi), akár az egész közjogi rendszert átszabhat...

Trackback: Nyugtalan díj 2011.05.21. 01:06:59

A kormánytöbbség visszamenőleges hatállyal kívánja fölülvizsgálni a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét. Ismét módosítja a még néhány hónapig hatályban lévő Alkotmányt is a dolog érdekében.Mindnyájunk szerencséjére vezérszónokuk megnyugtatta a közt: c...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2011.05.24. 18:46:02

@manyike:
si, si: az ignorálás a legnagyobb sértés,de nem ismeri/k

xsasha 2011.05.24. 18:55:27

@inreallife:
Az átlag ember számára mi a különbség az 5%-os növekedés és a 7%-os növekedés között? Semmit nem nyert Orbán a 7%-os bemondással, ez egy felesleges, becsvágyból elkövetett kijelentés volt. Sokkal jobban járt volna, ha Orbán nagy, kiemelkedő vagy hasonló növekedést ígért volna. Orbán hitt abban, hogy meg lehet célozni a 7%-os növekedést (és igaza is volt ebben).

Tudod, az a baj a baloldali Orbán-fikázással, hogy folyamatosan ellentmondanak egymásnak az állítások, az érvek. Orbán egyik percben cigány, a másikban zsidó, a harmadikban náci - és senkit nem zavar az ellentmondás, ami ezek között az állítások között húzódik.

megszűnt 2011.05.24. 19:08:28

@manyike:
Alföldi Róbertre külön figyelek, de már régóta. Olvastam egy beszélgetést vele, nem találom a lapot, azt mondta benne: Nem áll fel az igazgatói székből magától. Végigcsinálja.

A cikket, melyet említettél, amikor felkerült (itt), már olvastam. Most is benne van egy határozott Nem, továbbá látni kell, hogy a Nemzeti Színház népszerűsége egyre nagyobb.

Látni kell a díjat, melyet kapnak egy független szervezettől és szolidaritást kell vállalnunk Alföldi Róberttel és a színésztársaival, mert meghurcolják őket, de még mindig elbírják!

index.hu/kultur/2011/05/24/alfoldi_nem_volt_rethelyinel/

hoplita 2011.05.24. 19:12:45

@knausz:

"...Legalább 10 éve olvasom, a fellelhető összes írását..."

Na, ez meg is láccik ám rajtad..:)

"....de van az úgy, hogy csak benézek a blogjára és elmosolyodom...."

Érdekes...én okádni szoktam.

megszűnt 2011.05.24. 19:16:38

@manyike:
"2. gyorsan kell, s a még macerásabb területeket mellőzik? balerina, zenész stb."

Balerinákat elküldik korábban, ezt biztosan tudom, lépcsőházban lakik egy balerina lány édesanyja.

"3. most van állami biztos munka? rvédelmiseknek igen, pl. vegyészeknek nem?"

Most sincs biztos. Olyan van, akire úgymond jobban van szükség. Egy rendvédelmisre jobban, egy mérnökre jobban, egy esztergályosra, egy akármilyen szakmunkásra, aki valós produktumot állít elő.

Az 1-es és 4-es kérdésre nem tudok felelni. Ami biztos, át kell gondolni, kiket képzünk és milyen irányba megy el az ország.

Neked is szép estét kívánok!:)

megszűnt 2011.05.24. 19:20:54

@hoplita:
Tóta W.-t bíráltam. Ott van! Még azért is szóltam, hogy tegyék ki a lapból, ahová írt, idáig is elmentem. Írtam a főszerkesztőjének, legalább kettőnek.

Csak remélem, nem miattam tették ki, annyira még nem ismertek akkor!!

Aztán ez a kocka fordult, mint látod. Meg kell őt ismerni. Szememben olyan, mint Alföldi Róbert, én így figyelek őrájuk és ezt nem tagadom.

Amit Te érzel, az a Te dolgod.

hoplita 2011.05.24. 19:32:38

@knausz:
A mi kedves lobeltánk csak egy kis exhibicionista köcsög, aki azt hiszi, hogy azért mert buzi és félzsidó, neki már mindent lehet.
Tóta meg egy provó...pár jól lesúvasztott fülessel kéne helyrerázni...biztos vagyok benne, hogy valaki eccer még unalmában is megteszi.
Ennél a két mondatnál többet egyik sem ér.

nyünyüge 2011.05.24. 19:42:51

@a-kis-herceg:

Olvasom, hogy a korábbi IMF hitelből (úgy 500-600 milliárdból) vásárolta vissza az állam a MOL-t.
Eddig úgy tudtam, hogy a @@@-Gyurcsány kormány által felvett IMF hitelek visszafizetési kötelezettsége miatt kell nem-megszorítás címén itt-ott-amott-mindenütt zárolni az egészségügyi, oktatási, szociális kiadásokra ill. fejlesztésekre tervezett összegeket.

Most akkor mi van ?????

megszűnt 2011.05.24. 19:42:56

@hoplita:
Az ember elindul valahonnan. Egy kis faluból mondjuk és egyre több hatás éri. A homoszexuális hatás mondjuk már ott ért, 20 éves koromban. Át tudom érezni, mit jelent.

A zsidóság dolgait is, hiszen azt is megtapasztaltam, az előző férjem és a legnagyobb szerelmem révén és aki majd ez után a férjem után lesz a férjem..
A cigányság problémáit is világosan látom, nyitottam feléjük is.

Szóval az ember legjobb esetben nem visszafelé fejlődik, hanem mindig egy kicsit többet fog a világból és ezáltal lehet jobb ember.

Bennem van egy késztetés, minél többet megtudni, átélni, átérezni. Sorsok, melyek nem az enyémek, de úgy adódott, hogy vinnem kellett.

xsasha 2011.05.24. 19:53:51

@panelburzsuj:
Érveléstant hallgattam, és csak tanulmányok voltak, hogyan ismerje fel az ember egy cikkből, hogy át...ták a riportalanyt.
Szó nem volt a felfogási kereteid szűkösségéről.
Én mintákról beszéltem. Persze ha túllépsz azon, hogy én foximaxi gondolkozású vagyok, akkor esetleg rá is mutathatnál, milyen tágak a felfogási kereteid...

ubul2000 2011.05.24. 20:01:24

@knausz: "Mindenkit megerőszakoltak Cannes-ban", "Ahhoz, hogy díjat is kapjon egy film, pedofília és állatok bántalmazása is kell" (forrás: index)

Ilyen összefüggésben érdemes ezt a díjat tekinteni, ennyi az értéke, nem több

xsasha 2011.05.24. 20:02:07

@parlamentarista:
Kedves parlamentarista. Közmunka. Közmunka. Közmunka. Nem bevétel. Közmunka. Nem a semmiért kapják majd a pénz, hanem valamilyen közmunkát fognak elvégezni érte. Szívesen elmagyarázom, mi a közmunka, de gondolom, csak pillanatnyi volt a nemértés.

megszűnt 2011.05.24. 20:04:20

@ubul2000:
""Ahhoz, hogy díjat is kapjon egy film, pedofília és állatok bántalmazása is kell" (forrás: index)"

Te láttál ilyesmit valamelyik Nemzeti Színház művészei által előadott darabban?

xsasha 2011.05.24. 20:11:42

@panelburzsuj:
Nem az értelmi képességeidet vontam kétségbe. A mintákban való gondolkodáshoz fejlett értelmi képességek kellenek. Nem illek egyetlen általad eddig ismert rendszerbe sem - ennyi. Ha érdekel, hogy miért gondolom így, valahol máshol megbeszélhetjük, de addig is ne skatulyázz, csak maradj a gondolataim cincálásánál. :-)

bariga 2011.05.24. 20:15:44

www.napi.hu/magyar_vallalatok/felmilliard_eurohoz_jut_az_mfb.484269.html

Gyanítom, hogy ezt már a MOL-hoz vették fel, elég magas felárral. Így nehezen fog csökkeni az államadósság.

xsasha 2011.05.24. 20:17:41

@lüke:
Nem értek egyet. A magyar társadalom kiskorú a pénzügyeket illetően. Kevesebbet tud róla, mint a 14 éves kislány a szexről.

ubul2000 2011.05.24. 20:19:00

@knausz: csak a beteges hajlam összehasonlítására hoztam a példát, s mint tudjuk, annak többféle megnyilvánulása van

6.Lenin 2011.05.24. 20:22:05

@bariga:

"500 milliárd forintot fizetünk egy korábban már lehívott, de eddig fel nem használt IMF-es hitelrészletből a Mol 21,2 százalékos pakettjéért,"
(Index)

jjulie 2011.05.24. 20:24:52

hé orbániaiak, most akkor mi van az IMF pénzzel, elmagyarázta már a szíjjártó?

jjulie 2011.05.24. 20:27:58

@6.Lenin:

most akkor az ellenség pénze köll vagy nem köll, mondj egy szijjártóverset erről birka

jjulie 2011.05.24. 20:32:00

@hoplita:

mivan lúzer, lejöttél a szerről?

jjulie 2011.05.24. 20:38:01

@xsasha:

namost érveld el mia volt ez a molt téma, légyszi, elejétől a végéig

megkaptátok már az eligazitást, mit kell erről önállóan gondolnotok?

ubul2000 2011.05.24. 20:40:14

@jjulie: neked erre szíjjártóra van szükséged???

Az meszp kormány lehívta az imf hitelt, a fidesz-kormány meg nem használta fel (eddig) Azért ez a költségvetésben tartozásként szerepelt és szerepel is. Ettől a pénzmozgástól a költségvetés nem változik.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ezt a pénzt ne kellene az ütemezésnek megfelelően visszafizetni.

jjulie 2011.05.24. 20:40:29

hahó orbánia ! ébresztő! nem sunnyogni!

előbb a saját vélemény, utána az pártközponti magyarázat, gyerünk, gyerünk!

jjulie 2011.05.24. 20:42:54

@ubul2000:

te magyarázod el orbániát, visszamásztál az egyazorbánzászló alá ubul?

mégiscsak az orbán talált ki bennetek, jóember?

nyünyüge 2011.05.24. 20:45:18

Szemelvények a magyar parlament kulturális bizottságának üléséről:

"Addig jár a köcsög a kútra, amíg el nem törik".

by: Novák Előd, Jobbik

hetivalasz.hu/itthon/ketten-igennel-kilencen-nemmel-voksoltak-negyen-tartozkodtak-38086

megszűnt 2011.05.24. 20:45:51

@ubul2000:
"Az meszp kormány lehívta az imf hitelt, a fidesz-kormány meg nem használta fel (eddig)"

Tényleg?

500 milliárd forintot fizetünk egy korábban már lehívott, de eddig fel nem használt IMF-es hitelrészletből a Mol 21,2 százalékos pakettjéért,

index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/24/mol/

jjulie 2011.05.24. 20:48:06

@ubul2000:

nekem a szijjártóra soha sem volt szükségem, rá az orbánnak volt szüksége, hogy összeterelje a sok birkát kettőt ikszelni a fideszre, és megtanítsa nekik az összes orbánverset kívülről

6.Lenin 2011.05.24. 20:48:35

@jjulie:

Szerintem olvasd el még 1x, amit írtam. Talán még Oszkó P. is dicsekedett, hogy ugyan lehívtak bizonyos részt a kölcsönből, de már nem kellett felhasználni. Most felhasználták.
Az IMF-el sem a pénz miatt van a gond, hanem azzal, hogy mellé dirigálni is akar. Az nem a bank dolga, még akkor sem, ha természetesen szeretné a pénzét visszakapni.
Szerintem ezt úgysem érted, nagyon leragadtál a birkázásnál, pedig lassan már csak te leszel itt azon a szinten,de kénytelen leszek elnézést kérni a báránykáktól.
Unalmas már ez julis!

bariga 2011.05.24. 20:51:00

@6.Lenin: Szia Lenin. Valóban kell némi kombinációs készség és üzleti életben való jártasság, hogy 2 ilyen közeli hírt az ember össze tudjon rakni. Mert amúgy meg mire vette fel az MFB ezt a temérdek pént, ilyen drágán ráadásul?
Az IMF sztori, már bocsánat, de Zsülit plagizálva a fideszbirkáknak szól.
Még egy apró megjegyzés, az állam nem Orbán Viktor, nem is egy magáncég, hanem az az adófizetők, vagyis a zemberek pénzét kezeli. Ez ebből a szempontból nem egy magánjogi tőzsdei ügylet ez, tehát teljesen részletesen kötelesek róla beszámolni. Különben még valaki azt hihetné, hogy idézet következik: Eltőzsdézi a kormány a zemberek pénzét.

cambridge.on 2011.05.24. 20:51:51

@6.Lenin: Igazi, siker sztori.
Orbán személyes sikere, ami sokba kerül az országnak.
Az adósság 50%-ra csökkentése után, lehetett volna sikerről beszélni, egy ilyen tranzakció után.
Függetlenek lettünk az orosz gáztól? Én nem találtam meg a bejelentést, ami függetlenné tenné Magyarországot az energia
terén:az egész ország alatt, könnyen kitermelhető gázmező terül el.
Képzeld, @nyünyüge már csodálkozott, de még nem érvelt észérvekkel.
Van olcsó kölcsönöd, amivel a drága lakáshitel egy részét tudnád kiváltani. Ehelyett, visszavásárolsz a családi ékszerből egy darabot, amire tulajdonképpen nincs szükséged.
De lehet mindenkinek mutogatni.
A pénzfelvétel eredeti célja az adósság visszafizetése volt, arra majd kölcsönt kell felvenni, drágábban. Ennek a kölcsönnek semmi köze az ékszerhez, hiszen nem arra használod majd fel.
Ilyen "sikeres" akciók segítik az országot egyre lejjebb.

jjulie 2011.05.24. 20:51:58

@knausz:

az orbán befektette az mszp pénzét amit az IMF adott nekik?

aztazannyát

és ezen 50 millárd forintot kerestek az oroszok? vagy többet?

aztazannyát

ubul2000 2011.05.24. 20:53:27

@jjulie: Sohasem voltam az orbán-zászló alatt, de láttam, hogy súlyos problémáid vannak az ügylettel kapcsolatban, hát segítettem némi alapfokú költségvetési ismeretet belédtáplálni

jjulie 2011.05.24. 20:57:07

@6.Lenin:

ha birkát látok, birkázhatnékom keletkezik, birka

jjulie 2011.05.24. 21:02:11

@ubul2000:

ubul, te leragadtál a connors-nál

igen igen, akkor lehetett a fénykorod, a légédesebb emlékképeid abból az időszakból valók, azóta csak butultál

nem a kádár legszebb korszaka volt, ahol leragadtál, ubul, híányzik?

6.Lenin 2011.05.24. 21:02:58

@bariga:

Mondj 1 olyan országot, akik az IMF által nyújtott TANÁCSOK-NEM PÉNZ- által indultak el a fejlődésben, aztán vitázhatunk ezen a kérdésen.
Már a bankon belül is jelezték, át kellene gondolni az eddigi és jövőbeli politikájukat.
Szerintem az elvakultság nagyban rontja a tisztánlátásodat.

Orbánnak sem a pénzzel/kamattal volt a gondja, hanem a bank módszereivel. Hallgass meg visszamenőleg néhány beszélgetést (ebben a témában) tőle.

Nagyon jellemző itt, kihagyni lényeges részeket az idézetekből, igaz ettől egyik oldal sem mentes.

Ne keverj julissal!

6.Lenin 2011.05.24. 21:08:27

@cambridge.on:

A MOL jelen van a környező országokban. Nem lenne rá szükségünk, mint saját cégre?
Mi köze a lakáshiteleknek ehhez?

Miről akarsz vitázni?

jjulie 2011.05.24. 21:09:41

@6.Lenin:

tőzsdén spekulál más pénzével a felcsuti parasztgyerek, nemár

szóval az ügyleten az imf és az oroszok már nyertek, ugye birka

bariga 2011.05.24. 21:13:33

@6.Lenin: ezt a válszt most nem értem, én soha nem mondanék olyan bunkó és káros mondatokat, mint a Matolcsy úr, hogy kipateroltuk az IMF-t. Bizony használni kellene az olcsó hitelt, különösen, hogy most látszik , hogy meglépi a kormány sorra az IMF "utasító ajánlásait" Pont azért lehetnek ilyen módszerei, ha tetszik Ornánnak ha nem, mert alacsony a kamat. Milyen idézetet hagytam ki? És miért vagyok elvakult? Csak mert értek valamit a gazdasághoz?

jjulie 2011.05.24. 21:22:36

hahó fidesznyikek, szijjártóverselést akarok hallani, alkossatok sajátot, rajta, rajta, nem sunnyogni!

kipateroltuk az imf-et, és a piacról finanszírozunk, gyerünk birkák, gyerünk

cambridge.on 2011.05.24. 21:26:14

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/a-kormany-valasza-a-munkanelkulisegre-szocialis-szovetkez

"A szociális szövetkezetek és a szociális gazdaság "kiváló terepet" jelentenek arra, hogy az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedni nem tudó embereket a gyakorlatban is munkára késszé és képessé tegyék - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára."

Ez nem új ötlet, már a szocialisták is megpróbálták, nem sok sikerrel.

"A jókedvű emberek korábban halnak"
A mindenkori magyar kormány sokat tesz annak érdekében, hogy hosszú életűek legyenek állampolgárai.
"A Perspectives on Psyhological Science című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítése során a szakemberek az 1920-as években született gyerekek adatait elemezték, egészen azok idős koráig. Azt találták, hogy az iskolában "rendkívül jókedvűnek" ítélt emberek fiatalabban haltak meg, mint a kevésbé vidám, zárkózottabb társaik."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=429626

6.Lenin 2011.05.24. 21:28:40

@jjulie:

Neked kár is írni valamit, nem látsz tovább a orrodnál.

Állampolgári jogod hülyét csinálni magadból. Nincs szándékomban ebben akadályozni.

Nézd, jogodban áll utálni Orbánt, vagy bárkit. Kinyilvánítani is.
Ezzel nincs is gond.

Ellenben miből gondoljátok, te , kisherceg, vincej és a többiek, csak nektek lehet igazatok.
Amit képviseltek, az megbukott, nem csak Mo-on.
Tudom, hogy fáj ez nagyon, de tojok rá.
Én nem csodálkozom rajta.

Természetesen az sem biztos, ami most indult el, valóban a megoldás, de jó irányba mutat.
Lassan kénytelenek ezt mások is elismerni, sőt átvenni, alkalmazni.

Hallottál már arról, vannak rövidtávú-, és hosszútávú akármik?
Bocs, nem akarlak ilyesmikkel tovább terhelni, hagyok néhány évet a megértéshez.

cambridge.on 2011.05.24. 21:33:25

@6.Lenin: A siker mértékéről.
Ilyen egyszerű.

A keserű tablettát lenyomják a torkodon, ami placebo.
De neked édes,életmentő gyógyszerként adják el. Nagyon drágán.
Ráadásul el is hiszed nekik.

jjulie 2011.05.24. 21:34:28

@6.Lenin:

most még emelt fővel elmehetsz és írd le holnapra 200-szor: csúnyán átbaszott az orbán, már látom, hogy nem kellett volna bedőlnöm a szíjjártóval ismételgetett skizoid dumáknak, már jól vagyok, de szégyenlem hogy ilyen egyszerűen megvezethető vagyok, így születtem, és az orbán visszaélt a fogyatékosságommal

6.Lenin 2011.05.24. 21:38:50

@bariga:

Melyik gazdasághoz? Ami miatt itt tartunk?
Azt soha nem vitattam, hogy azt jól megtanultad, csak a gyakorlatban nem jött össze.
Van ilyen.
Vállalkozó voltam, sokan megbuktak körülöttem valamiért.
Talán, mert nincs egyetlen bevált/leírt módszer. Nekem mondták, ha így folytatod belebuksz, aztán fordítva történtek a dolgok.
Meg kell tanulni továbblépni, amennyiben kiderül, amit eddig csináltunk, nem vált be, lehet, ez sem fog, de a legrosszabb ragaszkodni a már biztosan megbukotthoz.
Ahogy látom ezeken nem tudsz átlépni.
Kénytelen leszel, vagy elsodor a történelem, mint sokakat, ha körülnéztél mostanában a világban.

Mindenki keresi a helyét.

porfelhő 2011.05.24. 21:43:38

hogy ez a forgatókönyv egyszerűen nem létezik, a magyar költségvetési politika –"

Na. igen! nincs szükség az IMF-re. Mehetnek haza! hangzott el tavaly.
Micsoda különbség! nem tudok napi rendre térni. MOL-csomag.

Már megint, ismét "gazdasági történelmi eredmény".

:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.24. 21:45:36

"Orbán bejelentett: 500 milliárd forintért visszaszereztük a Molt!

Visszavásárolta Magyarország az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjét. Az ügylet 1,88 milliárd euróba került, amit az IMF-hitelkeretből finanszíroz a kormány. Az oroszok körülbelül 100 milliárd forintot nyertek az ügyön. A vásárlásról szóló szerződést aláírták, az adásvételt augusztus végéig kell lebonyolítani."

hirszerzo.hu/profit/20110524_orban_viktor_bejelentese

Az, hogy Orbán ezt pont a legnagyobb "pénzszűkében" tette meg, megalapozza a gyanút, hogy itt a "nemzeti felügyelet alá vonás" csak PR-fogás. Itt másról lehet szó:

- Az IMf -hitelből - tehát az adófizetők pénzén - egy olyan "stratégiai pénzforrást" sikerült megszerezni, amire vonatkozhat a "stratégiai cégek működésének titkosíthatósági" jogszabálya, magyarán ezzel egy "pénzéhes csókos csoport" szája betömhető.
- Sikerült kiiktatni egy olyan "külső" szereplőt, aki esetleg 21.2%-os jogán kényes kérdéseket tehetett volna fel a MOL működésével kapcsolatban.
- Sikerült egy "rendkívül kínos partnert" kiiktatni. Ugyanis valószínűleg Orbán piszokul rühelli az oroszokkal való bármilyen kontaktust, mert az számára mindig csak totális kommunikációs csőd.

Amúgy a MOL árai nálunk (városon belül) 4-5 Ft-tal drágábbak, mint az OMV, ESSO vagy Lukoil árai. :-(

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.24. 21:49:04

@6.Lenin: "Ellenben miből gondoljátok, te , kisherceg, vincej és a többiek, csak nektek lehet igazatok."

Kikérem magamnak! Ez skandallum! :-|

Én nem vincej, hanem vinczej vagyok!!!! :-( :-))

porfelhő 2011.05.24. 21:51:15

Kövér László a kormánykoalíció eddigi munkáját értékelve azt mondta: az első félév legfontosabb eredménye, hogy működőképes maradt az ország, finanszírozható volt a tömegközlekedés, az intézmények, a nyugdíjak.
„Annak az 500 milliárd forintos »lyuknak« az ismeretében mondom ezt, amit az előző kormány hagyott a tavalyi költségvetésben”

hm. Nem is értem?! A Bajnai kormány működőképesen adta át az országot. Finanszírozható volt , amit itt felsorol Kövér L.
Az a bizonyos költségvetési lyuk, kormányokon átívelő "hagyaték" . Nem csak a tavalyi költségvetés eredménye.

porfelhő 2011.05.24. 21:54:50

oppá" Már megint elfelejtettem.:))

Itt a link.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=379346

:)

jjulie 2011.05.24. 21:56:05

@porfelhő:

kövér lászló birkaetetést végez, nagyon ki voltak már éhezve, annyi erejük sem maradt, hogy idáig elvánszorogjanak

majd kapnak egy két gondoloatmankót és itt fognak kardozni vele röviddel utána

most várják az etetést, azért nincsenek itt

6.Lenin 2011.05.24. 21:57:13

@cambridge.on:

Nem érted.

Az elmúlt 67 évemben tudod mennyi tablettát akartak/nyomtak le a torkomon?
Ez lett belőle.
Amennyiben valóban elolvastad és érted is, nem hiszek, de reménykedem, most már tényleg történni is fog valami.
Nem sikerül, jön majd más, talán megélem, hogy 1x lesz sikeres megoldás is, de ebből az elmúlt sok faszságból már nagyon elegem van, pontosan úgy, ahogy a görögöknek, portugáloknak , spanyoloknak és az araboknak és másoknak.

Lépjünk már tovább. Ki mondta, hogy könnyű lesz?

Összekeveritek a reményt a hittel, persze van vakhit is, nem tagadom. Mindenhol.
Elég csak arra gondolni, hányan szeretnék, ha Gyurcsány visszatérne. Szerinted az normális?

Sokaknak nem tetszik, ami most történik? Természetesen, elveszik a kiváltságokat. Nincs mit csodálkozni, hogy sipítanak.
Ismerem az embereket (t. a kivételeknek), soha nem tudnál annyit adni, hogy elég legyen.

Mindenki változtatni akar, de úgy, lehetőleg másoknál.
Az nem fog menni, soha nem sikerült az ilyen módszer, hosszútávon.
Most sem fog, ha most nem is , később biztosan, de sokkal nagyobb veszteséggel.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.24. 21:58:30

@vinczej: Amúgy ezek után nyugodtan mondhatjuk, hogy aki az "adósságcsökkentő alapíba" adja a pénzét, az tulajdonképpen ezzel valójában a MOL-t vásárolta meg...VALAKIKNEK.

jjulie 2011.05.24. 22:00:35

@6.Lenin:

a birkahit, lenyin, a birkahit

porfelhő 2011.05.24. 22:02:29

@jjulie:
Ez jó. Ugyan már, ha itt vannak akkor sem írnak semmi értelmeset:).
Csak a Gyurcsányról irnak, meg a szocikról.
Nem akarják elhinni, hogy "megvezette" a Fidesz Őket.
ilyen ez.
:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.24. 22:04:46

@6.Lenin: Semmi gond...Amúgy szinte mindenki eltéveszti. :-)

(Szerintem Orbánc sem örülne. :-))) )

jjulie 2011.05.24. 22:05:39

az orbán a szocik által lekért imf pénzen vett magának saját pénzszivattyút?

nemár, ezt boztosan nem egyedül találta ki, nemár

porfelhő 2011.05.24. 22:09:13

„Azt hogy változtatni kell, az emberek döntő többsége belátja, legfeljebb a változás iránya és az őket érintő része az, ami vita tárgyát képezheti” Kövér L.

Na. igen. Az irány! Az, hogy az emberek egy nagy csoportjának romlott az életminősége.. ........ már lassan két nagy csoportja lesz a társadalomnak: gazdagok és szegények.
A lényeg, hogy van irány.
bezony.:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.24. 22:10:09

"Fellegi csúsztatott? - nem vehettük IMF pénzből a Mol papírokat!
...
Ez a mostani lépés Orbán Viktor korábbi lépésének korrigálása. A történet ugyanis akkor kezdődött, amikor 2000-ben az első Orbán kormány idején befagyasztották a gázárakat. Ettől elkezdtek zuhanni a Mol részvények, a cég sokszáz milliárdos veszteséget szenvedett, az osztrákok éltek is az alacsony árfolyam kínálta lehetőségekkel, és bevásároltak magyar Mol papírokból, amin aztán 16%-ot nyertek azzal, hogy eladták az oroszoknak. Mi ezt most tőlük 34 %-kal többért vásároltunk vissza - hangsúlyozta Mihályi Péter."

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=127730

Ez is lehet. De ez sem jobb. :-(

bariga 2011.05.24. 22:10:56

@6.Lenin: Én viszont egy sikeres céget vezetek, alkalmazottként. És ha nem nem lennék naprakész, nem keresnék ilyen rendesen. Mindig látnom kell a következő 3-4 lépést is, lehetőleg előbb, mint a versenytársak. És nagyon jól látod, hogy azért tartunk itt, mert sok a gazdasághoz nem értő vezette az országot 1990 után. Én azért írom meg időnként a véleményemet, hátha olvassák a politikusok is, hátha ők is sikeresek szeretnének lenni. Most éppen arról tudok véleményt mondani, aki most kormányoz, szerintem sajnos egyre rosszabbul. Személyekkel amúgy semmi bajom, csak döntésekkel.

6.Lenin 2011.05.24. 22:12:25

@jjulie:

Akkor megpróbálom, hogy te is értsd!

Leszarom a Szijjártót veled együtt, elegem van az idiótákból.

Meghallgattam/elolvastam mindenkit az eddigi politikusok közül, akik valamilyen alternatívát kínáltak. Volt 1 akinek volt alternatívája, eddig a legtöbb dolgot meg is valósította, mások is átveszik szépen csendben, ha kicsit kinézné az együgyű fejedből.

Az számít, aki tesz, tud tenni valamit. Aki képes is rá.

Mi a toszért foglalkozzak bokrosokkal, névtelen, tehetetlen faszokkal, akik csak hőzöngenek?

Nem elég randit ajánlani,ígérgetni, bizonyítani is kell ám ott valamit, nem elszaladni, ha beleegyeznek.
Birkázz nyugodtan, többre úgysem vagy képes, legalább is eddig csak ennyit bizonyítottál.

cambridge.on 2011.05.24. 22:16:02

@6.Lenin: A nagy képet nézve, tökéletesen egyetértek veled.
(vannak még csodák)
De itt csak erről az egy "sikeres" visszszerzésről van szó.
Nekem meg az ilyen sikerekből van elegem. Tele van vele a padlás, lassan ránk szakad.

porfelhő 2011.05.24. 22:17:47

@jjulie:

Ne én írjam már meg Neked, mikor Te sokkal jobban tudod:), hogy a szocik az IMF. hitel két részletét ősszel és tavasszal - a kormányváltás - előtt le sem hívták.
Csak vissza kell rá emlékezni...... és akkor a fülkeforradalmárok előtt is világosabb lenne, hogy a világválság ellenére nem is volt annyira rossz állapotban az ország.
én emlékszem.:)

ubul2000 2011.05.24. 22:18:50

@porfelhő:
"Ugyan már, ha itt vannak akkor sem írnak semmi értelmeset"

A fideszesek majd megvédik magukat, ha akarják, csak a kritikáddal kapcsolatban szeretném megjegyezni - olvasva a hozzászólásaidat - hogy illő lenne részedről sokkal nagyobb visszafogottság ebben a kérdésben. (Tudod: más szemében a szálkát,...)

jjulie 2011.05.24. 22:19:04

@6.Lenin:

olvasol is birka, vagy csak írsz, 10 év alatt 34% buktát csinált a mol-on a seggfej parasztgyerek felcsútról

írd, hogy siker, siker, siker, viktor, viktor, viktor, szégyeld magad birka

6.Lenin 2011.05.24. 22:19:33

@bariga:

Értem, megmondják, mit kell aláírni, mint Bajnai.
Az IMF az orra alá tette, aláírta, Sikeres politikus.
Jó.

Jó, nem ismerem a részleteket, de az eddig általad írtakból (nem csak a mai), nagyon macerás ezt kihámozni. Tévedhetek, természetesen.

jjulie 2011.05.24. 22:21:06

@ubul2000:

te véded őket zászlószökevény létedre

jjulie 2011.05.24. 22:24:10

@6.Lenin:

most már leszarnád, amikor már csak emlék, amikor aktív volt, minden nyílásodon szívtad magadba

akkor kellett volna leszarnod fideszbirka, szégyeld magad

porfelhő 2011.05.24. 22:26:53

@ubul2000:

Nem értem. Mi a problémád?
Nem kell megvédeni magukat, hiszen nem harcol senki, legalább is én nem.
A véleményre lennék kíváncsi, a kormány politikájában kapcsolatban.
Nem mindig a szocikra,.... - tudjuk -.

Visszafogottság? mi a baj vele! én csak a véleményem irom le, és olyan szemüvegen nézek:), hogy megpróbálom látni mindenhol a jót és a rosszat is.
Nem tudom megfelelő a válaszom::)
igen?

jjulie 2011.05.24. 22:27:11

az orbántól olcsón vették, és most drágán visszavette?

nemár, viktor, viktor, viktor, viktor

ubul2000 2011.05.24. 22:33:47

@jjulie: Attól, mert felvetted a szajkó álarcodat, én soha nem voltam zászlószökevény, de ezt te is nagyon jól tudod, csak kötözködsz.

Amelett én nem védem öket, sőt.

De annak, aki annyi kapitális hülyeséget ír(t) folyamatosan, mint porfelhő, illene visszafogottabban nyilatkozni.

Rólad tudom - ez a hozzászólásaidból világosan kiderül, hogy értelmes ember vagy, (porfelhőről viszont nem vagyok meggyőződve) csak szeretsz kötözködni. Egy sör mellett alighanem jól elbeszélgetnénk.

porfelhő 2011.05.24. 22:34:01

@jjulie:

Ez egy gazdasági történelmi teljesítmény.

Te nem akarsz érteni semmit?

:))

6.Lenin 2011.05.24. 22:38:47

@cambridge.on:

Érdekes ez a dolog.

Már számtalanszor leírtam, igaz másoknak.

Szerintem:

mindenkinek jogában áll utálni, akit csak akar.
jogában áll leírni a saját véleményét, még akkor is, ha mindenki máséval ellentétes.

1-hez nincs joga, nem megadni/ lehetővé tenni ezt másoknak.
A saját jogos véleményt úgy értelmezni= az isteni igékkel, az egyedüli és megmásíthatatlannal.

Ennek alapján mások felett ítélkezni.

Csak hát az állandó kritika, alternatívák felmutatása nélkül = 1 kalap szar. Szerintem.

Ez különösen akkor, ha semmit nem tudunk a másik fél teljes elképzeléseiről. Meg sem hallgatjuk, el sem olvassuk, csak kritizálunk.

Tegyük fel, 2010 tavaszán Te nyertél, te kaptad örökül, ami itt maradt.
Te hogyan lépnél tovább ? Nem 1-2 kérdést kiragadva, az összes kérdésben. A sorrend is érdekelne.

Örömmel olvasnám, nem csak tőled, hátha rád szavaznék legközelebb. Nekem mindegy, ha valami értelmeset ajánlanál.

porfelhő 2011.05.24. 22:43:34

@ubul2000:
Miről nem vagy meggyőződve?

:)

ubul2000 2011.05.24. 22:45:14

@porfelhő: nem harcra gondoltam, hanem a kritikára (nem írnak semmi értelmeset)

Tudod, ez úgy van, hogy vannak átlagpolgárok, akik egy-egy pártra szavaznak, a főbb vonalakban egyetértve, de bizony a részletkérdésekben bizony nagy az ingadozás - sokszor a személyes érdekek mentén. Igazi pártelkötelezett alig van a lakosság létszámához képest.

inreallife 2011.05.24. 22:48:48

@xsasha: szerinted nem hazugság egy akkora gazdasági növekedést bemondani, amekkora a rendszerváltás után még sose volt magyarországon? előtte se nagyon.... a kisembert ez még nem tévesztené meg, de amikor már az újságok és a tv-k leközlik, szakértők bólogatnak, hogy ez bizony komoly vállalás stb, akkor a kisember hisz a véleményformálóknak. a véleményformálók meg a viktornak. akkor most ki vert át kicsodát?

egyébként meg nem vagyok baloldali, nem szeretem a szociális hálót, és az inaktívakat támogató politikát, sőt a szolidaritás szótól is hideglelést kapok, pedig mostmár a viktornál is menő. na most akkor melyik skatulyába pakolsz?

ja és viktor cigány ez tény. a fasisztoid viselkedése is tény. jobboldalinak mondja magát, mégis szélsőbalos megnyilvánulásokat tesz. ellentmondó? igen. az egész ember az. tény.

BlogMeister 2011.05.24. 22:48:48

Az 1500-adik irkáló én vagyok! :)

porfelhő 2011.05.24. 22:49:12

@ubul2000:

hm. Ezt most láttam meg!

De annak, aki annyi kapitális hülyeséget ír(t) folyamatosan, mint porfelhő, illene visszafogottabban nyilatkozni."

Ezt nem gondolod komolyan? ugye? hogy ilyeneket irsz rólam?
:)

Látok én itt olyan kommenteket, annyi "baromsággal" tele -irva, hogy majd leesek a székről, olvasás közben.
Nekem elhiheted.

:)))))

6.Lenin 2011.05.24. 22:52:33

Na, igen.

Mi a toszt várunk az embertől (főleg 1 -től), ha az Universum legelcseszettebb teremtménye éppen az ember?
Isten helyében én biztosan nem dicsekednék vele.
Lehet, már ő is legalább 1000x megbánta. Faraghatott volna valami értelmesebbet is.

Jó éjt!
Mindenkinek (megbocsátom bűneit).

inreallife 2011.05.24. 23:00:11

@BlogMeister: szopd is le magad, hogy dupla legyen az örömöd...

porfelhő 2011.05.24. 23:01:08

@ubul2000:
Na.ja. Minden pártnak megvan a saját szavazótábora - akik "ha esik, ha fúj" :) kitartanak a párt mellett.
Vannak az ide-oda szavazók, akik "sokszor a személyes érdekek mentén" szavaznak.
Igen. És vannak akik nem követve a politikai eseményeket, szavaznak - szavaztak - mert várják a csodát. Csodák pedig nincsenek. Azért tenni is kell nem keveset, sokat.....
ugyan, ugyan. ne én írjam már meg Neked.
:)

porfelhő 2011.05.24. 23:06:16

@ubul2000:

Jut eszembe, Te már megint szórakozol velem?

porfelhő 2011.05.24. 23:10:25

@jjulie:
Te hova rohantál el megint?! Talán vár az iszonyatosan értelmes, :( szerelmetes babád?
Nem kell megijedned, nem leszek már nagyon sokáig itt a poszton, tudod tegnap megírtam.
komolyan.

álomszép 2011.05.24. 23:18:45

@porfelhő: :)

Aha! Micccsoda különbség!

Ment a "barlangba, védeni a körömcipő sarkát"! emlékszel?:)
Elrohant! aztán meg harcba küldi a @lükéjét! hogy írja neked az utálkozó kommenteket!:)

illllyen ez.
:))))))))))

álomszép 2011.05.24. 23:21:18

@porfelhő: :)

Jaj! bocsánat! Egy szélhámos .......
ennyi.
:)

porfelhő 2011.05.24. 23:28:20

@álomszép:

Na. igen. van ilyen. Az utálat meg csak szépít.

:)))))))

inreallife 2011.05.24. 23:47:23

@porfelhő: nem unod magad? azaz tudom, hogy unod magad, de ilyenkor nincs valaki, akit fel tudsz hívni? szvsz gáz amit csinálsz...

porfelhő 2011.05.24. 23:54:03

@inreallife:
á'dehogy! ne légy már olyan ideges!?
Mi a problémád?
A mit ti csináltok sokkal nagyobb gáz.
:)

jóccakát!
:)

a-kis-herceg 2011.05.25. 05:59:30

@nyünyüge: én is ezt írogattam... hogy az ellenség segítőkezét...

durva. a feketeseggű IMF...

a-kis-herceg 2011.05.25. 06:02:03

@cambridge.on: az energia kiszolgáltatotság csökkent... bruhhahhaa:)

vettünk olajmezőket is...

a-kis-herceg 2011.05.25. 06:02:56

@jjulie: 40% árfolyam különbség. de az oroszok jókor vették és adták el...

a-kis-herceg 2011.05.25. 06:04:55

@6.Lenin: "nem látsz tovább a orrodnál"

:)))) aranyos vagy. te vagy a tisztán látó sas. bagoly mondja verébnek

a-kis-herceg 2011.05.25. 06:08:03

@6.Lenin: "Ellenben miből gondoljátok, te , kisherceg, vincej és a többiek, csak nektek lehet igazatok. Amit képviseltek, az megbukott, nem csak Mo-on."

:))) a feudalizmus megbukott? kellemetlen lenne... akkor a zorbánod halott...

egyébként én mit képviselek? a gyurcsányt? vagy az eszdéeszt? neked vannak a velünk és a többi, aki ellenünk? szép és egyszerű világod van... de igazad van vége van. egyre kevesebb az ennyire... hüje...

a-kis-herceg 2011.05.25. 06:11:21

@6.Lenin: "ami most indult el, valóban a megoldás, de jó irányba mutat"

pörög a ziránytű? akkor legalább néha jó irányba mutat. tudod mint a megállt óra ami jobb mint a késő, mert legalább egyszer pontos időt mutat...

"Lassan kénytelenek ezt mások is elismerni, sőt átvenni, alkalmazni."

ki az orbánia új elismerője? sorold név szerint. egyelőre inkább fogynak a birkák, nekem úgy tűnik...

xsasha 2011.05.25. 09:07:43

@inreallife:
Értem az álláspontodat. Szerinted Orbán egy ellentmondásos szélsőbalos fasiszta cigány.

Én a helyedben használnám azért egy kicsit Occam borotváját, de nem vagyok a helyedben. Én egyszerűen másképp gondolom.

Meg persze olvastam olyanokat is valami pszichológiai könyvekben, hogy az ember hajlamos más embereknél belső tulajdonságokra vezetni vissza a viselkedést, míg önmaga esetében ezeket mindig külső dolgokkal magyarázza.
Szerintem az igazság mindig valahol a kettő között van, ezért nem tudok semennyire sem azonosulni a te gondolatköröddel.

aszekelyek 2011.05.25. 09:09:05

@6.Lenin: Kedves 6. Lenin! Nagyon elég, sőt sok is, ha randit ajánlgat:) Már nekem:) Randin sztem a "pávatollak" teregetése zajlik:) Értsd, drága hely, mindenféle státusz szimbólumok, , autó, férfi fétisek..., önfényezés. Ettől kell elalélni, ne attól, ami esetleg történik.Ha történik, rögtön megkérdezi, hogy milyen volt...Elvárja, hogy feldicsérjék.Ő is tudja, gyenge a muzsika de ezt nem akarja tudomásul venni. Pont, mint a politikában:) Szocik mondták folyvást, hogy lesz több rendőr... , majd. Nem?

aszekelyek 2011.05.25. 09:11:33

@jjulie: Mindenben ez a regresszív állapot a jellemződ? :)

xsasha 2011.05.25. 09:14:11

@bariga:
Miből gyanítasz ilyeneket? :-)

aszekelyek 2011.05.25. 09:19:12

@nyünyüge: A MOL_T mindenképp vissza kellett szerezni. Amit az elqró eladott. Mert ahhoz sem ért vagy azt a parancsot kapta. MAgyarország érdekeivel ez az eladás is szöges ellentétben állt. Mindkettő egyszerre igaz. Ez a kiadás nagyon sok bevételt hoz. Nem ezen a héten, hanem hosszú távon. Ha nem lenne világos. P.s: ha nem tűnt még fel, éppen összeszedik a magyar tulajdonú, elkótyavetyélt és " kiprivátizélt " értékeket. Amik szanaszét vannak szórva mindenhol csak nem itthon.
süti beállítások módosítása