Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:23

„Az ilyen típusú politikai irányítás alkalmas lehet választások megnyerésére, de – különösen kiszolgáltatott államapparátusok esetén – ellene hat a bürokratikus közigazgatás klasszikus erényeinek, a racionalitásnak, a kiszámíthatóságnak és a személytelenségnek.” Ezeket a sorokat két kollégám, Gallai Sándor és Lánczi Tamás vetette papírra 2006-ban, a második Gyurcsány-kormány szerkezetét és működésmódját elemezve. A tanulmány a sokat mondó „Személyre szabott kormányzás” címet viselte, és felhívta a figyelmet arra, hogy a modern demokráciákban nem szerencsés az olyan egy személyre szabott irányítási rendszer, ahol a „kormányfő a kormányzás teljes spektrumát és vertikumát közvetlen vagy közvetett ellenőrzés alatt tartja”. Okos és igaz írás volt, talán éppen ideje lenne az újraközlésnek.

(Fotó: Facebook)

Nem a most vasárnapi fideszes rendezvény lemondásából tudjuk, hogy a mai kormányzó pártban Orbán Viktor megkerülhetetlen és pótolhatatlan szerepet tölt be.  Lehet persze azzal érvelni, hogy többé-kevésbé a világ minden politikai vezetője hasonló helyzetben van, azért a fokozatoknak jelentős szerepe lehet. Orbán mögött ma sokkal nagyobbnak látszik az űr, a szakadék, mint az egyébként szintén karizmatikus francia, német vagy brit jobboldali vezetők esetén: a magyar politikus kiesése – akár csak egyetlen szimbolikus alkalom erejéig is – lényegesen nagyobb érvágást jelent(ene) pártja számára.

Egy ilyen helyzet természetesen nem véletlenül alakul ki. Kell hozzá az adott politikus tehetsége, képessége, akarata és tudatos cselekvése, de elengedhetetlen az is, hogy a pártot a maga teljességében áthassa: vitathatatlan tekintélye mellett intézményesült, formális, valamint informális megoldásokon és eszközökön keresztül is kézben tartsa. A személyre szabott vezetés – mint minden hatalmi struktúra – ugyanis csak ellenakaratokon keresztül jöhet létre, ezeket hol korbáccsal, hol mézesmadzaggal kell megtörni, leszerelni, áthangolni.

Amikor egy erős vezető kormányra kerül, értelemszerűen arra törekszik, hogy ez az irányítási modell érvényesüljön a kabinetben is. A politikatudomány általában politikai kormányzásnak (vagy a kormányzás prezidencializálódásának) nevezi az egy központból irányított, egységes szempontok mentén vezetett végrehajtó hatalmat, ahol nem a kormánynak (vagy a pártnak) van vezetője, hanem ellenkezőleg, a kormányfő – és a mögötte vagy mellette álló szűk informális kör - uralja, dominálja „kormányzás teljes spektrumát és vertikumát”.  

Az ilyen megoldás minden potens és ambiciózus vezető álma, nem véletlen, hogy az ezen a téren Orbánnal rokonítható Gyurcsány Ferenc volt talán az első kormányfő idehaza, aki nyíltan beszélt is a politikai kormányzás szükségszerűségéről.  Jellemző módon azonban ebben a szocialista politikus csak szerény utánzója lehetett jobboldali elődjének és utódjának, aki – szintén jellemző módon – nem beszélt erről, de már első kormányánál is törekedett rá, a másodikban pedig szinte tökélyre fejlesztette. A kormányfő – vagy politikai felelősséggel nem rendelkező, de komoly befolyással bíró bizalmi emberei – nélkül ma nem születhet döntés a kormányban, a miniszterek időnként még alapvető szakpolitikai és személyi kérdésekben is bizonytalanságban teszik a dolgukat, beosztottjaik irányítása pedig gyakran a miniszteriális hierarchián kívülről történik.

A személyre szabott kormányzás természetesen nem maga az ördög. Számos előnyéről beszélhetünk: gyors, koncentrált, tudatos és hatékony is lehet. Egészen addig jól muzsikál, amíg a vezető – minden szempontból – a helyzet magaslatán áll. Ellenkező esetben azonban - és különösen a politika lényegét a legpontosabban megmutató rendkívüli helyzetekben – az említett írásban szereplő három tényező (racionalitás, kiszámíthatóság, személytelenség) hiányán túlmenően is ártalmas és romboló lehet.

„A fejedelemnek ügyelnie kell, hogy megfelelő minisztereket állítson maga mellé: ezek vagy jók, vagy rosszak, az uralkodó bölcsessége szerint. A fejedelem eszes voltát elsősorban az dicséri, kik vannak körülötte; és ha ezek alkalmasak és hűségesek, mindig bölcsnek tarthatjuk a fejedelmet, hiszen ki tudta ismerni őket és meg tudta tartani hűségüket. Ám ha nem ilyenek, mindig rossz véleménnyel lehetünk felőle, mivel az első hibát éppen ebben a választásban ejti.”  Könnyű kitalálni, Machiavelli írta mindezt, aki természetesen nem pártokban, politikai szervezetekben vagy értékközösségekben gondolkodott, hanem kizárólag a fejedelem szempontjai érdekelték. A modern pártelvű tömegdemokráciák korában azonban a jó tanácsokhoz azt talán még hozzátehetjük: egy messzebbre tekintő politikai szervezet soha nem tesz fel mindent egyetlen személyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr343317437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem vénnek való vidék 2011.10.23. 11:06:31

 A héten Orbán és Gyurcsány újra reflektorfénybe került, e két sors megint összeérni látszik. Előbbiről kiderült, hogy pártjában nincs párja, és elképzelhető, hogy most lépett arra a bizonyos lejtőre, utóbbi meg meg szerzett csapatot, nyilván azza...

Trackback: Egy lap 2011.10.23. 00:03:16

Vannak országok és vannak pártok, ahol a centrális erőtér és annak megtestesítője 99,9%-os többséggel győzelmet arat. Az az egy ezrelék „ellenzéki erő” mindig jól mutat a demokráciának és a különböző érdekek és értékek artikulációjának a ma...

Trackback: Orbán: új élet vár ránk a válság után 2011.10.21. 11:41:12

Orbán Viktornak az elmúlt egy, másfél év alatt elmondott beszédeit nézve világosan látszik, hogy a kormány látja az ország jövőjét, csak éppen nem leli az odavezető utat....

Trackback: Kormánypropaganda menni Nagy-Britannia 2011.10.20. 23:41:48

Épphogy észrevettük, hogy a „külföldi sajtóba írt propagandacikkek” c. versenyben már hetek óta nem volt győztesünk, erre visszatér a ringbe a Pinokkió-bajnokság nehézsúlyú győztese, személyesen Schöpflin „Magyarországon nem volt médi...

Trackback: Globális Forradalom TV 2011.10.20. 15:46:39

Ha szeretnéd élőben követni a Wall Street mindenapjait, a görög tüntetéseket, és egyéb megmozdulásokat akkor kattints ide: www.globalrevolution.tvA szolgáltatás még gyermekcipőben jár, egy Wall Street megszálló indította útjára a mainstream média részé...

Trackback: Orbán & Gyurcsány - gorilláskodó ALFA-hímek kormányzása 2011.10.20. 15:29:15

 Török Gábor „Személyre szabott” c. gondolatindító blogbejegyzésére reagálva ...   TG felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán esetében ugyanúgy szakadék jött létre a VEZÉR és a mögötte lévő pártársak között, mint Gyurcsány esetében ...

Trackback: Orbán & Gyurcsány - gorilláskodó ALFA-hímek kormányzása 2011.10.20. 15:25:50

 Török Gábor „Személyre szabott” c. gondolatindító blogbejegyzésére reagálva ...   TG felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán esetében ugyanúgy szakadék jött létre a VEZÉR és a mögötte lévő pártársak között, mint Gyurcsány esetében ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2011.10.21. 13:58:19

@Hepci: Én valóban nem járok és nem is fogok, mert a személyes kapcsolataimat elválasztom a NET-től. Nem akarok a neten se ismerősöket se barátokat szerezni.

A visszaszólásig valóban eljutottam, bár inkább csak ironizálok:)

porfelhő 2011.10.21. 13:58:28

@tölgyes) meg el ne repüljön már az örömtől.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.21. 14:00:48

@Letícia: a baller docensnőkkel még lehet szerencséje... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.21. 14:02:21

@tölgyes: persze, hogy nem, de ha sok ezret kommentel, ez egyfajta férfiassági próba, hogy megmutassa magát a többi po:csnek. :)

2011.10.21. 14:12:21

@graycivil: húha...ez döbbenet! Hol is vannak azok a demonstrációk, amikor Rákosit méltatták így...iszonyúan gusztustalan.

@Hepci: jó, az orvosok mindenevők, ez igaz.

@lüke: merre jársz?Jó, átadom svarcnak is...:)

2011.10.21. 14:14:32

@tölgyes: sokat veszít...nekem nagyon jó barátaim vannak a netről. Sajnálnám, ha nem lennének. Szegényebb lennék nélkülük...

2011.10.21. 14:21:30

@hegyilány: dolgozni dolgozik, nem mondhatod. Mindet ver szét. Ez is munka, nem kevés hatékonysággal!

nyünyüge 2011.10.21. 14:22:48

@2llkedő:
A mostani autópályaépítési költségek kapcsán - ha lesz valaki egyáltalán, aki megkérdezi :((! - hirtelen nyitottak lesznek a kormánypártok azokra a szakmai érvekre, hogy a laikus vélekedéssel szemben löszön, homokon jóval drágább autópályát építeni, mint Dalmáciában, a sziklákon. Minthogy az alapozás a legdrágább.

(A haverok meg a pártok finanszírozásán kívül, mert az meg a társadalom szempontjából nemcsak haszontalan, hanem kártékony kiadás).

tölgyes 2011.10.21. 14:23:27

@Hepci: Túl vagyok már a beavatási szertartások kamaszkorán:) A férfiasságomat inkább máshol szeretném megmutatni:)

tölgyes 2011.10.21. 14:27:16

@Letícia: Látja milyen színes a világ!:) Maga így látja jónak én poedig ezt nem látom jónak:) Nekem nagyon megfelelőek azok a barátok akiket tanulmányaim, munkám során megis,ertem és barátommá fogadtam. Ehhez képest a netes ismeretségek nagyon felszínesek és még a további ismeretséget sem alapozzák meg.

2011.10.21. 14:27:26

Na ezen döbbentem meg:

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=483625&referer_id=friss#null
"Meggyanúsították a főügyész élettársát
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya gyanúsítottként hallgatta ki H.-né P. Mónikát különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt."

Aha, szóval ezért szignózták rá, csinálod, vagy az állásodba kerül. Döbbenet. Gazdasági ügyész , és nem veszi kapásból észre, mit és miben pancsol a nője. Balsaival szólva, " nem bizonyítható, de logikus", hogy köze van neki is hozzá.

Még jó, hogy ő vizsgálódik! Jó, az már következett az egész vizsgálódásból, hogy "komoly, nagy tudású" ügyészre bízták a dolgot!

Ez szép öngól volt fidesz, a megrendeléskor a hóhér pedigréjét is nyomozzátok le!

2011.10.21. 14:32:54

@tölgyes: na, ne mondjon ki véleményt ezekről a netes barátságokról, mert nem felszínes az, és dehogynem megalapoz más ismeretséget is. Szóval, amit nem művel, arról ne ítéljen!:)

És persze, színes a világ, ezért jó benne lenni!:)

nyünyüge 2011.10.21. 14:37:37

@tölgyes:
Mert Ön sohasem durva.
Csak finoman gecivilezik :(.

2llkedő 2011.10.21. 14:38:03

@nyünyüge: "ha lesz valaki egyáltalán, aki megkérdezi "

Valahogy nem propagálják, hogy a múlt héten írták alá a szerződést. Vajh hiért nem?

tölgyes 2011.10.21. 14:46:59

@nyünyüge: Mi a baja a civil előljáróval történő kiegészítésével?:)

nyünyüge 2011.10.21. 14:48:26

@László56:
... mert igen erkölcsös dolog az évtizedes munkával megszerzett nyugdíjat egyik pillanatról a másikra járadékká degradálni és megadóztatni (ráadásul a nyugdíj mennyiségétől, a ledolgozott évek számától és attól is függetlenül, hogy az illető önként és dalolva vagy kényszerűen választotta-e az aktuális nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjazást).
Kíváncsi volnék, mennyire érzik majd erkölcsösnek ezt a nagyjából velem egykorú, közszolgálatból leépített hivatalnokok, tanárok például. Akiknek 35-40 év munkaviszony után most hirtelen adóztatott járadékuk lesz 62-65 éves korukig.

tölgyes 2011.10.21. 14:48:26

@Letícia: Látja.. ami nekem felszínes, az Önnek jó:).. Ezért szép a világ.

tölgyes 2011.10.21. 14:51:54

@Letícia: Látja! Így szép a vcilág!:) Ami nekem felszínes, az Önnek éppen jó!

ubul2000 2011.10.21. 14:53:53

@tölgyes: "Mert részét képezik. Ugyan ki tagadhatná meg Radnótitól magyarságát, csak azért mert zsidó vallásúnak (nem etnikumunak) született"

Tisztelem a hozzászólásaidat, nagyrészt egyet is értek vele, de azért ilyen butaságot nem kellene leírnod.
Az ember születése pillanatában rendelketik az etnikumával (nemzetiség), az állampolgárságával (amely - különösen manapság - nem feltétlenül azonos az etnikumával(nemzetiség), különösen, ha az nem is létezik (lásd kurd)(és ezt váltogatni is lehet). A vallás egy külön téma, amelyet valaki a születése után kap/vesz fel és változtathat is rajta.

tölgyes 2011.10.21. 14:54:54

@nyünyüge: No de mást sem olvasok Bauer és mások tollából már 10 éve, hogy a magyar közszféra túlméretezett.. Önök pedig lelkesen tapsolnak e felfogásnak. Az elkúrt gazdaság miatt, most rákényszerül az állam a csökkentésre .. és ahelyett, hogy örvendeznének, panaszkodnak.

unionist 2011.10.21. 14:54:57

@tölgyes:
én debreceni vagyok, és anno pont elvittek bennünket széchenyi sírjához. azért, hogy ne csak a kossuth kultusszal legyünk tisztába. szóval nekem az a véleményem, hogy a nyilas misi sztorival sokkal könnyebb azonosulni ha tudod, hogy az mégis csak a reformált koliban játszódik, még is csak ott a nagytemplom. és tudod, hogy az micsoda. az nem csak egy nagy sárga templom. hanem érzed annak az illatát, és ismered annak a szellemiségét. tudod mi a piac utca. de az nem csak egy széles fő utca. szóval a hajdúságban a légy jó mindhalálig a többség esetén is versenyezni tud a harry potterrel. mert sokkal könnyebb azonosulni vele. mivel az a gyerek a millőben él, és pontosan érti nyilas misinek minden rezdülését. de azt szerintem nem lehet pontosan pécsen megérteni. nem lehet. a szigeti veszedelmet viszont nehéz átérezni a hortobányon. de mindkettő alkalmas köznevelésre.

te azt mondod, hogy a szondi két apródja hozzátartozik valami egyetemes nem tudom mihez. de nyilván a börzsönyben sokkal inkább el lehet magyarázni ezt az egész várvédős dolgot. mert ott van vár. debrecenben meg nyilván az lehet hangsúlyosabb, hogy kossuth felment a nagytemplomban a szószékre, és felolvasta a függetlenségi nyilatkozatot. és ha hazafias nevelést akarunk, akkor azt debrecenben máshogy kell csinálni, mint a börzsönyben.

most persze a kötelező tananyagról beszélek. és nem a szakkörről. hanem amit kötelezővé kellene tenni. persze az állami jelképek közé tartozó himnuszt kötelezővé kellene tenni minden magyar többségű régióban. szóval van egy ilyen minimum szint. de miért tartozna ebbe bele a dunánál. a pusztában nem lehet azt tanítani, hogy és akkor gyerekek a józsef attila leült a rakadópart alsó kövére. szerintem legalább ezer olyan jó verset írtam magyarul, mint amilyen a dunánál. a tiszánál mégis miért pont azt kellene választani. vagy a pusztában. miért a rakodópartot kellene felmagasztalni.

szerintem azért nincs az iskolákban rendes irodalomtanítás, azért dobálják meg a tanítókat papírgalacsinnal, mert valami nagy magyar nemzeti pátoszt akartok a gyerekeknek eladni. de ha az alaptanterv régiónként eltérne, de a himnuszon, és még néhány állami rangra emelt eseményen, sztorin kívül nem kellene semmit kötelezővé tenni. az egri csillagokat sem. miért kellene. észak-magyarországon, eger környékén persze mégis csak.

szóval ami egyetemes az pithagorasz tétel. mert az érvényes amerikában, ázsiában, de még a holdon is. ettől egyetemes. de a bóbita bóbita táncol. az nagyon jó kis vers. de mitől egyetemes. és mondjuk lukács laci tancsapda versei mitől nem egyetemesek. mi alapján döntöd el ezeket. szóval régiós kánonokat sokkal egyszerűbb lenne összerakni, és úgy lehetne tanítani a művészeteket, hogy azzal a gyerekek többsége képes volna azonosulni. miközben persze minden régióba jutna mondjuk arany, vagy petőfi vers kötelező jelleggel. csak legfeljebb nem pont ugyanaz. ettől még persze kijöhetne az is, hogy a toldi, vagy a jános vitéz minden régiós kánonba bekerül. vagy a bóbita. de ha valahol ez mégsem lenne kötelező, akkor mi lenne. semmi se.

szóval szerintem a régiós kánokban már régen kiegyezett volna az értelmiség. a nagy-magyar kánonban meg sohasem fog.

unionist 2011.10.21. 14:57:34

ööö. irtak (!) magyarul. én egy verset se írtam a világ legnagyobb szerencséjére. :-)

tölgyes 2011.10.21. 14:58:01

@ubul2000: Én nazt gondolom, hogy ezt riosszul tudja. A szlovák, magyar, cseh stb etnikumnak nem sok értelme van.. mert ezeket nem alapozza meg még a modern genetika sem:).. Én olyat, hogy zsidó etznikum nem ismerek és szerintem nincsen is..Nem véletlenül a zsidóság magyar képviselői szerint a zsidó nem etnikum, hanem vallás... akiket összeköt a tradíció.. de a z etnikum???

2011.10.21. 14:58:27

@tölgyes: na ez nem volt szép magától. És bölcs sem. Olyanról mondott véleményt és ítél meg engem, s emeli fölém magát, amit bevallva, nem is ismer. Mert ha olyanon vitatkozik, amit ismer, elismerem a fölényét. De így? Elég szánalmas, hogy a másik érzelmeiről ilyen lekezelően nyilatkozni.

(Jól meggyomrozott, ledöbbentem most magától...)

tölgyes 2011.10.21. 15:05:20

@unionist: Miért is vitatkoznék Önnel! Nyilván érthetőbb lenne a Holdról szerzett ismeret, ha a gyerekeket elvinnék a Holdra:) El lehet őket vinni Cenkre is és akár Kölcsére is, hogy jobban átérezzék Kölcsey magányát..csakhogy én nem erről írtam, hanem arról, hogy a tájegységi specifikumok, azok nem a törzsanyagba valók..A régiós kánon, pedig azonos lenne az ország belső szellemi feldarabolásával.Ettől még ki-ki őrizheti a besenyő, kun, jász stb tradícióit.. de nem árt, ha van egy nemzeti minimum.. egy közös kultúrális elem... Az egyik zsidó rabbi mondása nagyon tanulságos és mindenki figyelmébe ajánlom:"Nem a zsidóság tartotta meg a szombatot, hanem a szombat tartotta meg a zsidóságot."

tölgyes 2011.10.21. 15:11:11

@Letícia: Már Ön sem tud olvasni???Nem minősítettem én senkit, semmit!!!Nekem a netes kapcsolatok felszínesek. Ön azt fejtegette, hogy Önnek milyen jó..Most mit tegyek, ha az nekem nem elég jó.. és még arra sem elég, hogy a közelebbi ismeretség irányába továbblépjek??? Ezzel én nem minősítettem senkit, semmit, csak leírtam, hogy NEKEM!!! ezek nem elégségesek..!! Ha ez Önnek fáj, akkor azt hiszem azért van, mert ezekkel Ön sem elégedett.. bár mondja.. hogy igen:).. de ezzel se akarom megbántani, csak egy tényt akarok közölni... De Ön csak érezze jól magát az összejöveteleken..Én nem fogom azt elrontani, már csak azért sem, mert nem megyek oda.

tölgyes 2011.10.21. 15:16:50

@unionist: Nem akarnék a költészeti minőségbe bonyolódni.. de épp az a baj, ha valaki nem tud különbsget tenni a tankcsapda és Weöres között.. épp ez mutatja az oktatás hiányait. A kettő közötti különbség a minőségben ragadható meg.. mi pedig lassan rádöbbenünk arra, hogy Weöres a XX. század második felének legnagyobb magyar költője.

ubul2000 2011.10.21. 15:18:16

@tölgyes: Úgy gondolom, hogy jól tudom, de nem vagyok tévedhetetlen.
Az, hogy nem ismersz valamilyen etnikumot, még nem jelenti azt, hogy az nem is létezik.
Mielőtt tovább folytatnánk e témában ez eszmecserét, szeretném ha válaszolnál, hogy hova sorolod az ateista zsidókat? (azután folytathatjuk)

yoda-jedi 2011.10.21. 15:19:18

ezt a grafikont még lefelé is ki kell majd egészíteni

epiteszforum.hu/imagelist/gallery&nid=19772&img_id=103010

és a cikk hozzá epiteszforum.hu/node/19772

2011.10.21. 15:21:58

@tölgyes: nam, azt mondta ki, hogy ami magának felszínes, az nekem jó, azaz kvázi én felszínes vagyok, maga meg a bölcs, iszonyú értékes és mély ember, aki nem ismerkedik a neten.

Én pont azért háborodtam fel, mert a neten megismertem embereket, akiket utána a valóságos életben is, és igazi barátságok alakultak ki. És mivel nem tegnap kerültem fel a blogra, hanem több éve vagyok a neten, így igazán mondhatom azt, hogy tökmindegy hol ismerkedik az ember meg a másikkal, , baráttá tud válni. Én úgy tartom, hogy a net csak egy újabb fórum, ahol az ember lelkileg - többek között barátokkal - gazdagodhat. Maga ezt kérdőjelezte meg, és szólta le. Ezen akadtam ki, meg azon, hogy ha valaki tudja a rugóimat...na mindegy is. Megvilágosodtam, felébredtem. Jó lecke volt.

yoda-jedi 2011.10.21. 15:22:04

"Mindenki tudja, hogy az 1990 előtti dilettáns, a keleti elmaradottságot (ún. kommunizmust) kiszolgáló rendszer és vezetői - sajnos a megalkuvásra mindig kapható műszaki értelmiséggel együtt - a törvénytelenül lebonyolított privatizációk révén az egykori elvtársaknak visszajátszották a gazdasági, majd mára már a politikai hatalmat is."

yoda-jedi 2011.10.21. 15:24:03

"... 1960-as években divatos pesti vicc jut eszembe: Egy disszidens bácsi hazalátogat az USA-ból Magyarországra. Megkérdezik tőle az itthoniak: „Bátyám, mondja, mi a különbség a kapitalizmus és a kommunizmus között?” Rövid gondolkodási szünet után megszólal a kérdezett: „Semmi fiam, csak hát a kommunizmust nektek, a kapitalizmust pedig magunknak találtuk ki!” "

2llkedő 2011.10.21. 15:29:29

@yoda-jedi:

"Október 7-ig összesen 132 millió forintot fizettek be az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba - derül ki Matolcsy György képviselői kérdésre adott válaszleveléből."

Leküzdjük az adósságot!

yoda-jedi 2011.10.21. 15:37:57

ha lesz Horthy kori Kossuth tér, akkor lesz fehérlovas ellentengernagyunk is?

index.hu/belfold/2011/10/21/ocsod_lehetne_az_uj_kossuth_ter/

ezek még cocclib "visszamaradt" ombucmanok? levesbe velük! mexűntetni szabadosságot

index.hu/belfold/2011/10/21/nem_torvenyserto_a_miniszterelnoki_beszed_lefotozasa/

unionist 2011.10.21. 15:38:16

@tölgyes:
oké, de kiforrott nemzeti alaptanterv azért nincs, mert abban a kultúrpolitikusok nem tudnak kiegyezni. te azt mondod, hogy az egyetemes kánban legyen benne a dunánál. és valakai azt mondja, hogy ne legyen benne. mert sokkal jobb józsef attila versek vannak. és azok legyenek inkább kötelezőek. a harmadik meg azt, hogy annyi sok józsef attilát már mégse kellene a gyerekekre erőltetni. akkor mégis hogy döntsük el kinek van igaza. eldönthetnénk mondjuk dobókockával. aki nagyobbat dob az nyer. de ez szerintem nem lenne túl jó ötlet. eldönthetnénk négy évente egy választással. szerintem ez sem tűnik jónak. mert mindkét játék olyan: hol ez nyer, hol az.

nem lehet, hogy van egy pofonegyszerű megoldás. azt, hogy a a dunánál-t valószínűleg a dunánál kellene kötelezővé tenni. a juhász gyulától a tiszai csöndet meg a tiszánál. hálót fon az est. a nagy barna pók. nem mozdulnak a tiszai hajók. egyiken távol harmonika szól. tücsök felel rá csöndben valahol. ön szerint ezt a nemzeti alaptanterv részévé kellene tenni, vagy nem kellene.

de ahol puszta van ott nagyon nehéz egy átlagos kisgyereknek elmagyarázni a hős várvédőket. különösen akkor ha gyerekkorától kezdve a pokémont nézi a tévében. a hortobágyon magyarázhatod te, hogy mi volt szigetváron a várvédőkkel. mivel az a tanyasi parasztgyerek várral kevésszer találkozott. az átlag kisgyerek nem tud vele azonosulni. pokémonnal meg de. mert mindenki látta a tévében. és akkor az lesz, hogy brrrr, megy pokémon, és akkor bangggg. és mondhatod neki és akkor a nagy magyar zrínyi. közben a zrínyi echte horvát. a költő is csak hobbiból verselt magyarul. horvát bánként megénekelte a dédapját. aki szintén horvát bán volt ugyebár. szóval eleve hazugságot tanítasz a gyerekeknek. a pusztában a lovagiasságot, a bajtársiasságot, a hősiességet nem így kell tanítani.

nem fogunk úgyse egyetérteni. te a nacionalista kultúrpolitikában hiszel. ezért szavaztál anno az mdf-re, és most a fideszre, vagyis a hazafias népfrontra. én pedig régiós kultúraszervezésben. ezért nem szavaztam senkire. mert a mainstream közéletben ezt senki sem mondja. az idő meg majd eldönti, hogy kinek van igaza. az meg nyilván komplett hülye, aki magyarországon akarja felnevelni a gyerekeit.

tölgyes 2011.10.21. 15:45:12

@ubul2000: Kedves ubul!
Kérem ültessen egymás mellé egy lengyel szöke kékszemű zsidót, egy palesztínai barna szemű és kreol bőrű zsidót és egy etióp zsidót.. Azt fogja tapasztalni, hogy a lengyel zsidó la lengyelekre a palesztínai zsidó a palesztinaiakra, az etióp zsidó pedig az etiópokra hasonlít a legjobban... Ha ezt megtette, akkor elmélkedhet az etnikumről.. de megismétlem: a hivatalos magyar zsidó álláspont szerint a zsidó az avallás és nem etnikum.

nyünyüge 2011.10.21. 15:53:57

@nyünyüge:
közben elolvastam a Hírhozó (Mai és jövendő nyugdíjasok érdekvédelmi hetilapja, XIX. évfolyam 40. szám, Ára 170 Ft) c. propagandakiadvány vonatkozó üzenetét, úgyhogy minden kérdésem visszavonva.

Idézet:

"Szóvá teszem .... Petőfi csodálatos sorait a Szeptember végén c. verséből. Bizony, ezen a héten úgy péntek-szombatig "Még nyilnak a völgyben a kerti virágok", de ahogy jön a hidegfront, csak az a sora lesz érvényes a 60 felettiekre, hogy "....Még ifjú szívemben a lángsugarú nyár..."
A hidegfronttal még megbékélünk, de arra nagyon kell vigyáznunk, hogy a szívünkben benne virítson az egész kikelet.....

...
Most, 2011 október első hetében a szeptember végi gondolatok nagyon is aktuálisak. A kormány most kezd hozzá az úgynevezett "nagy rendszerek" átalakításának. Átalakul az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer. Többe kerül a családoknak a diploma, ha rosszul tanul a gyerek, megszűnnek kórházak, mivel kétszer annyi van, mint Ausztriában, és a nyugdíjazás sem marad érintetlen. Amit húsz ével minden kormány halogatott, egyszer meg kell csinálni, lesz is nagy ribillió, méltatlanul. Mivel igen nehéz idők jönnek, ehhez kell a kétharmados többség - s az, amiről Petőfi ír. Ne veszítsük el önmagunkat, ne hagyjuk, hogy a szívünkben a kikelet varázsa, fiatalságunk sok reménye kihúnyjon, ne felejtsük..... ".... eliramlik az élet". ,

(Hegedűs Péter).

(következő, off-topic kérdésem, hogy vajon milyen intézmény/személy/öregördög és milyen forrásból finanszírozza (kapja az adóforintból az államtól!) ezt a heti 170 Ft-ot, lakásonként (merthogy ez előfizetés nélkül kerül bedobásra minden postaládába - ami csak a mi házunkban 40 lakás!) )

radala 2011.10.21. 15:55:52

@Balt: Igazából szerintem, nem kell alternatíva után nézni, egyszerűen ha OV-ék szarul csinálják, amit csinálnak, akkor úgyis vége mindennek.
Nem állítom, hogy képes vagyok megítélni az embereket, de azért szerintem annyira nem lehet senkit félreismerni, hogy kiderüljön az LMPs+Jobbikos+Pityingeres arcok jobbak a lézerblokkolósoknál. OK az egy szem Schifferről még hajlandó lennék elhinni, hogy jót akar (nem mellesleg ezt OV-ról is elhiszem), de azért Karácsony vagy Zagyva szerintem még a lézerblokkolósok közé sem tudná magát beverekedni...

Balt 2011.10.21. 15:57:01

@yoda-jedi: Az ő vonzalmuk tárgya csak a bal(...) :))

nyünyüge 2011.10.21. 15:58:14

@tölgyes:
Nem a céllal van a probléma uram, hanem a módszerekkel!

tölgyes 2011.10.21. 16:00:53

@unionist: Én azt gondolom, hogy a művészetnek és a kultúrának is van egy ebjektív értékmérője. Senki nem gondolja azt, hogy az egyébként kiváló és szeretetre méltó Juhász, aki még mentora is volt József Attilának azonos vagy akár csak megközelítő értékű költészettel rendelkezik mint József Attila. Ezen lehet persze egyeseknek rugózni, de értelme nem sok van. Ráadásul egy ponton ezek döntés kérdését képezik, amit meg kell tartani..Olyan ez tudja, mint a szombat:)

A gyerekeknek pedig semmit sem nehéz elmagyrázni. Kölönösen a mai világban nem nehéz, amikor egy gombnyomás után minden megjelenik olyan méretben amilyenben csak akarom:(.. és bemutathatok olyan részleteket is, amiket a gyereknek soha sem lehet megmutatni, mert nem lehet a közelébe engedni.. mert veszélyes.

Amit pedig Zrinyiről írt az echte butaság.., mert ugyan Zrinyi felmenői horvátok voltak, ő mégis magyar királyság egyik főurának vallotta magát..:( Versei mellett pedig hadászati munkáit is magyarul írta..Ami itt érdekes lehet az talán az, hogy nem németül.. bár jelentős ösztönzést kapott a habsburg ügy képviseletére:) Ráadásul az etnikai nemzet mint fogalom egy XVIII század végén kialakuló találmány.. Gondolja meg: Szent László királyunk "etnikai"alapon Európa több trónján is ülhetett volna.. mégis magyar király volt:)

De ezt az egész etnikai butaságot.. illetve ennek túlhajtását szépen fogalmazza meg József Attila (ezért is volt olyan jelentős): "Az őssejtig vagyok minden ős.".. Ezek után van értelme az egész fajelméleti hajcihőnek?? Ma a Közép-Európában élő népek között nem mutatható ki semmilyen etnikai különbség... Ma a szlovákok, lengyelek, horvátok stb. közelebb vannak hozzánk mint türk és manysi rokonaink.

Balt 2011.10.21. 16:05:20

@Balt: -nék (most értem utol magamat.) :)

yoda-jedi 2011.10.21. 16:07:33

a kormány és a betonfal esete... most még a gázadás szakasza van (elrugaszkodás)

totalcar.hu/magazin/hirek/2011/10/21/karambol_200-zal_a_csomag_is_belehalna/

bár a cikk egyet téved: "egy másik, szemből szintén 190 felett érkező autónak megy neki egy átlagos autó"

természetesen ha mindkét autó kétszázzal megy és frontálisan ütköznek akkor a filmen látható "erő" 4szerese lesz az eredmény, vagyis nem ugyanez... az egy 400km/h betontömbös ütközésnek felelne meg...

tölgyes 2011.10.21. 16:11:46

@Letícia:Ön ezt így akarja érteni.. mert mást sem olvas a netes kapcsolatokról a szakmai elemzésekben, mint hogy azok felszínesek.. és óvják tőlük az embereket, akik azonban ezzel mit sem törődnek.::))Emiatt lelkiismertefurdalása van vagy mi..:( Én nem tudok vitatkozni a "tudományos" elemzések állításával..Én azonban csak magamra vonatkoztattam és senki másra... Abban azonban van igazság, hogy az a kijelentésem, miszerint engem ez nem elégít ki.. tartalmaz értékítéletet..No de mit tegyek, ha nem elegít ki??? Mit tegyek, ha Ön meg veri a vasat, hogy az magának igenis jó..:) Ebben az esetben tehát az ön értékfelfogása eltér az enyémtől.. de ez miért sértődés oka fel nem foghatom:::)))
Ha meg akarnék sértődni, akkor persze én is felhúzhatnám az orromat, mert hogy azt vélhetném szavai mögött, hogy engem korlátolt bezárkózással vádol.. mert Ön bezzeg nyitott, de én meg nem..:( Ennél azonban nekem egy kicsivel több eszem van. Én tudom, hogy vannak emberek, akik nem vágynak olyan kapcsolatokra, mint amilyenekre én vágyok és fordítva..

Egyébként pedig, ha én jónak tartanám a netes kapcsolatokat, akkor nem volna semmi ésszel elfogadható érv az elzárkózásom mellett:::)) Csak hogy érezzen egy kis öniróniát is:)

@nyünyüge: Vagyis Önnek kivételt kellett volna tenni?:(

radala 2011.10.21. 16:16:18

index.hu/belfold/2011/10/21/ocsod_lehetne_az_uj_kossuth_ter/

nem is tudom ki a nagyobb köcsög. Az aki el akarja paterolni JA-t a Kossuth térről (ez bár ökörség, de gondolom védhető álláspont). Vagy az, aki le Attilázza JA-t.
No, erről beszélek, hogy nincs remény...
Ez az Attilázás simán veri a lézerblokkolót, ekkora köcsög nincs még egy a világon és bazdmeg ez Szeged polgármestere.
Hát hogy tudnék így normálisan fideszutálni, ha ekkora faszok vannak még másutt a világban...

""Attila is szívesen elköltözne Viktor mellől" - mondta az ismert költővel eszerint közeli kapcsolatot ápoló Botka László, Szeged polgármestere, aki "őrült tervnek" nevezte a Kossuth téri szoborcserét, és reméli, hogy az a végén mégsem fog megvalósulni. De ha mégis, Szeged, ahol Attilát egyébként Horger Antal eltanácsolta az egyetemről, szívesen befogadná mind a három szobrot."

radala 2011.10.21. 16:19:40

@graycivil: Nekem nincs bajom a mediánnal, így csak az lehet a megoldás, hogy a 168 óra csal. Hogyan lehetséges az, hogy GYF nincs benne a 25 LEGISMERTEBB politikusban. No ne már....

tölgyes 2011.10.21. 16:23:20

@radala: Természetesen benne van és minden felmérés szerint az utolsó.. de ahívek azért szeretik:).. mind a 35.000-ren.. csak ez statisztikailag nem mutatható ki:)

2011.10.21. 16:28:29

@tölgyes: No, nekem magyarázhat maga bármit ilyen baromságokról, ki mit mond és maga annak felül és pont maga hallgat rájuk és nem gondolkozik el, hogy jé, tényleg így van-e? Mert ha maga egy sztereotíp ember lenne, be is venném hogy elhiszi amit az újságok írnak... Szóval ne nekem magyarázzon, mert ezt én nem veszem be. Mindegy is, engem jól leszólt, holott csak kedves akartam magához lenni és emlékeztetni szerettem volna, hogy pl. ...de nem publikálom.

Jól ráfaragtam, megkaptam a magam jelzőjét. Egyébként elfogadom, a véleményét, s majd elgondolkozom rajta, és most világosodtam meg, lehet hogy csak azt hallottam meg anno, amit akartam, és nem azt, amit valóban van. Mindegy, nekem maga eddig etalon volt, ám ezentúl kerülöm a beszélgetést.

radala 2011.10.21. 16:37:12

@tölgyes: De nincs ott a listán, Szekeres az utolsó és vele megvan a 25.

Hogy a francba bírok én majd kiábrándulni a Fideszböl, ha ilyen szar a többi oldal? :-)

tölgyes 2011.10.21. 16:39:01

@Letícia: Minden m,éréktartó elemzés. ezt írja. tessék ovasni a világban készült felméréseket. Kérjen tanácsot lükétől, ő egy okos asszony és ad magának irodalmat. Egyébként pedig nem illettem semmilyen jelzővel.
Egyébként pedig több toleranciát mások véleményével kapcsolatban:), hiszen Önök képviselik a progressziót:::)))!

unionist 2011.10.21. 16:43:00

@tölgyes:
de a legtöbb felmenője horvát volt. mert a zrínyi (zrinski) egy horvát család. echte horvátok voltak. horvát bánok sorát adták. és persze, hogy védték a királyságot. mert úgy gondolták, hogy a kárpát medence már elég multikulti. és az oszmántörök meg húzzon el innen. de zrínyiéknek aligha gondolták, hogy ők törzsi magyarok. hiszen eche kroátok voltak. nem magyarok. értem, hogy te úgy képzeled, hogy akkoriban horvátok nem is léteztek, de ettől még voltak. például a zrínyiek mind horvátok voltak. :-) csak ez nem passzol össze a nagy-magyar birodalmi nemzettudattal.

szóval nyilván azt kellene tanítani, hogy a törökellenes harcokban a horvát és a magyar urak kölcsönösen besegítettek egymásnak, mert meg kellett védeni a közös királyságot. amit történetesen úgy hívtak _hungariae_. ami félig-meddig magyar volt. úgy egyébként még több nemzetiség élt benne. de _hungariae_ területében nem azonos magyarországgal. mint ahogyan mondjuk a középkori német-római császárság sem deutchland. és egyébként a korabeli német császárság és a mai németország sem jogfolytonosak. a németek nem mondhatják azt, hogy csatolják már hozzájuk a benelux térséget, csehországot, ausztriát. mert ez egy hülyeség. amúgy erre a jogfolytonosságra hivatkozott adolf hitler, amikor ezeket a területek megszállta. szóval a nagy-magyar nacionalista történetírás alapvetően hamis képet fest fel. egy birodalmi nemzetállamot vázol, ami egyébként igen rövid ideig létezett. aztán ennek éppen az első király vetett véget. bajor hercegnőt hozott, és hadd ne soroljam. szóval megjelent az udvarban ez a kozmopolita gondolkodás. és szinte végig a középkorban ez volt az uralkodó. minden tárgyi emlék ezt támasztja alá. és azt, hogy európa a kontinensek versenyében az élen járt. és kulturális értelemben is virágzott. leszámítva azt, amikor a pápa azt mondta, hogy ő esténként az istennel beszélget. és azt súgta neki a jó isten, hogy ki kellene irtani mindenkit, aki nem imádja bálványként a pontifex maximus-t. ettől eltekintve a kultúra is virágzott. a háborúkat meg akkor is a népnemezti nacionalisták kreálták.

nyünyüge 2011.10.21. 17:00:17

Megalakult a Kommunizmuskutató Intézet, jelentette be Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója pénteken, a Terror Háza Múzeumban megrendezett konferencián

"Schmidt Mária szerint a kommunizmus, vagy más néven "nemzetközi szocializmus" ma is emberek millióit fosztja meg attól, hogy önállóan rendelkezzenek sorsukról."

index.hu/belfold/2011/10/21/schmidt_kommunizmuskutato_intezetet_alapitott/

nyünyüge 2011.10.21. 17:04:08

@nyünyüge:
A kérdést magát sem értem, a kormány "módszerei" általában nem egyénekre vonatkoznak. Ráadásul soha életemben nem dolgoztam a közszférában.

2011.10.21. 17:09:15

@nyünyüge: hát igen. Én se ismerek rá valami történt, történhetett. A régi formájában írt józan szavait elmentettem magamban. Biztos a Mars-Uránusz szeszkvikvadrát, meg a Merkúr-Jupiter szembenállás okozza nála ezt az arroganciát.
(Hiányzik neki knausz?:D)

yoda-jedi 2011.10.21. 17:39:48

nem történt semmi... sőt örüljön, hogy hivatalos személy elleni erőszakot megúszta (pedig állal megcsókolta többször a biztonságiak csizmáját, ez lehetne nemi zaklatás is...)

index.hu/bulvar/2011/10/21/nem_bizonyitott_a_4-6-oson_tortent_rugdosas/

yoda-jedi 2011.10.21. 17:59:44

az ensz bt tagságot elvesztette a nemzeti ormány...

yoda-jedi 2011.10.21. 18:00:44

de dobogósok lettünk... a harmadik hely nem rossz eredmény...

2llkedő 2011.10.21. 18:19:29

@yoda-jedi: Nagy a csönd! Semmi örömujjongás a dobogós helyezésért?

yoda-jedi 2011.10.21. 18:23:11

@2llkedő: irjak kommentet a fidesznyikkek helyett???

valahogy íyg: hüle coclibek! ezt is a kormány nyakába? amikor ezt már rég...
elmúltnyóccév. és a külsőkörülmények... és egyébként se akartunk belerülni...

erre én: hát sajnos nálunk sokkal +bíz6óbb ország még azerbajdzsa is...

2llkedő 2011.10.21. 18:30:19

@yoda-jedi: No meg az Egyesült Nemzetek se értik a nemortodox megoldásokat. Ez is Gyurcsány(i) műve!

2llkedő 2011.10.21. 18:40:25

@yoda-jedi: A kalocsai overall se nem nyert.

tölgyes 2011.10.21. 18:51:46

@unionist: Miért gondolja, hogy mást tanítanak a török elleni harcról??? Olvasott maga felnőtt fejjel történelmi művet a török elleni harcról???Ki tagadta a sosközösséget???.. Ezzel együtt miután sem akkor sem azóta nem volt a nemzeti hovatartozásnak etnikai alapja, a nemzeti azonosulás választás kérdése volt. Ő (Zrinyi) pedig a magyarságot választotta. mint ahogy sokan választották a magyarságot olyanok is, akik még csak beszélni sem tudtak magagyarul.. mint pl. Liszt:) Zrinyi ezen választás azonban nem okozott benne és családjában feszültséet és konfliktust.. a testvére horvát nyelbi közegben horvát költő lett..Ebből senkinek semmi gondja sem származott.
Egyébként a nagy francia nemzetállamot is így álmodták meg, meg a német államot is. Bizonyára nem tud arról, hogy a francia forradalom idején etnikai tisztogatás keretében legyilkoltak 300.000 bretont..:(, hogy megteremtsék a francia nemzetállam etnikai nyelvi egységét.. Más népcsoportokkal hasonlóan jártak el:(

A német széttagoltság és egység megint egy külön kérdés, de tartok tőle, hogy arról jóformán semmit sem tud.

Az első király pedig - mint ahogy az uiralkodók általában - dinasztikus házasságot kötött.. a középkori "kozmopolitizmusnak" pedig a kereszténység volt az alapja.. ez az egyság azonban nem gátolta meg a keresztény államok közötti területszező háborúkat... és egyébként annyi butaságot zagyvál össze, hogy tele kéne írnom a blogot, hogy kijavítsam... de ez még akkor is reménytelen lenne, mert elemi dolgokat sem ért.

nyünyüge 2011.10.21. 18:52:56

Évente csaknem egymillió forinttal hagyott volna többet a kormány a leggazdagabb háztartások zsebében az egykulcsos adórendszer...

index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/21/adozas/

unionist 2011.10.21. 19:16:37

@tölgyes:
vagy te nem értesz elemi dolgokat. például azt, hogy a középkorban a hungarus nem volt azonos a magyarral. nem tudom feltűnt-e, hogy az e két szó mennyire különbözik. talán nem véletlenül. nem ugyanazt jelentik ugyanis. a hungaro egy közös identitást jelölt mindig is, a magyar pedig értelemszerűen a magyart. a középkorban magyarnak lenni nagyjából azt jelentette, amit most: magyar nyelven folyékonyan beszélni.

de a hungarus identitásba messze nem csak a magyarok tartoztak bele. hanem majd egy tucat népcsoport. olyanok is hungarok voltak, akik egyáltalán nem beszéltek a magyarul. de ők nem voltak magyarok. származásuk szerint sem, beszélt nyelv szerint sem. egyszerűen itt éltek a kárpát medencében.

nem tudom képes-e felfogni, hogy aki szigetországban él például az nem feltétlen angol, hanem brit. vagy mondjuk a hispán az nem feltétlen kasztíliai. annak ellenére, hogy az angol, és a spanyol uralkodóvá vált ezeken a területeken. a magyar viszont nem vált, nem válhatott azzá a kárpát medencében. szóval a helyzet sajnos az, hogy a magyar történelmi arcképcsarnoknak nagyjából a fele nem volt magyar. mátyás király nem volt magyar. semmiféle magyar identitása nem volt csak és kizárólag a népmesében. amit persze utólag költöttek az emberek. hej mátyás idején még milyen jó volt alapon. de mathias rex sajnos nem volt magyar. román sem volt persze. leginkább talán cseh identitása volt, de ő a tipikusan multikulturalitásban gondolkodott. meg persze német római császárság meghódításában. eszébe nem volt az, hogy a kizárólag magyarok királya legyen. egyetlen uralkodónak sem jutott ez eszébe.

többek között ez különbözteti meg a jelenkor állampárti politikusait a középkor nagy uralkodóitól.

nyünyüge 2011.10.21. 19:16:58

Hogy mik vannak !?!?

Troll a KIM-ből: Navracsics embere álnéven biztatta közösülésre a tüntetés szervezőjét

Vajon ez a főosztályvezetőhelyettes gyerek írói munkásságának része volt, vagy hivatali teendő?

hvg.hu/itthon/20111021_boszormenyi_robinmasters_mandiner

Kandabula 2011.10.21. 19:38:54

Örültem a József Attila szobornak, bár én lejjebb, a Duna-part közelébe raktam volna. Igaz, hogy lejjebb már a partot az árvíz rendszeresen elönti. Talán az a baj, hogy a költőt az a kor termelte ki, és azt énekelte meg, amelyikhez a jelen méltóságai olyannyira vonzódnak. Fene gondolta, hogy minden történelmi tapasztalat úgy pereg le az urakról, mint pingvin tolláról a víz. Feltételezem, hogy ők is lelkes hívei lettek volna világháborús kalandunknak, még utólag is. A jelek legalább is ezt mutatják. Ami a Kossuth szobrot illeti, kellően körül lett hugyozva...

tölgyes 2011.10.21. 19:51:02

@Kandabula: Ez a kor termelte ki egy voluntarista marxista felfogás.. mert így a kor nem termel ki senkit, vagy ha a Horthy kor József Attilákat termelt (Mellesleg Bartók, Kodály, etc. is korproduktum..:::)), akkor gyorsan ide egy kis Horthy kort... József Attilát a véletlen hozta ide közénk:) akinek megadatott, hogy olyan nevelésben részesüljön, hogy azzá válhasson, amicvé vált.:)

Kandabula 2011.10.21. 20:05:22

@tölgyes: akkor másként fogalmazok: József Attila verseinek jó részét a kor termelte ki. A Horthy kor. Elméláztam arról, ha megéri (mert megérhette volna) a későbbi történéseket, miről verselt volna? Egyébként miféle nevelésben részesült a kor választékából a kirúgatásán kívül?

tölgyes 2011.10.21. 20:22:23

@unionist: Maradjunk annyiban, hogy a középkorban nem volt sem etbnikai, sem nyelvi nemzettudat és igy.. nemzetállam sem volt. A nyelvi-etnikai nemzet kialkulása egy későbbi kor terméke.. Mi ebbe a folyamatba is (török-habsburg) megkésve kapcsolódtunk be.. Ekkor már az egységes nyelvi-etnikai nemzet kialakításának már említett francia modelljét nem lehetett volna megvalósítani.. (Mint fentebb említettem a franciák egyszerűen kiirtottak azokat a nemzetiségeiket, akik önállóságra törekedtek...A magyar királyságban pedig feltűnően jó körülményei voltak a nemzetiségeknek.. Az utódállamok sajnos koránt sem biztosították azokat a jogokat, amiket az itt élő nemzetiségeknek a monarchia biztosított... Magyarország és a birodalom feldarabolása nagyhatalmi érdek volt, aminek csek eszköze volt a nemzetiségi ellentétek felszítása.. és az ellentétek kihasználása.

Mátyás király pedigg magyarnak királynak valotta magát és annak megfelelően is viselkedett.. mint ahogy az apja is a magyar királyság részének tudta magát és azt szolgálta bármilyen tisztségbe került is... Ön azonban miután kioktat, hogy abban a korban hungaricus felfogás uralkodik.. rögtön előáll egy etbikai nemzetfelfogással és annak alapján eldönti, hogy Mátyás, Zrinyi stb. nem volt magyar:(.. Ráadásul még ezt is oösszekeveri, rosszul tudja..:( A zsidó regulák szerint azt tartják nyilván a zsidók zsidónak, akinek az anyja zsidó volt..:) Márpedig Mátyás anyja is magyar volt, és Zrinyi anyja is magyar volt:).. bár ennek mint említettem az etnikai nemzetfelfogás szerint semmi értelme nem volt, mert akkor nem így fogták fel a világot... Ha pedig a kulturális identitását keresi Mátyást előbb magyar anyja és dajkája nevelte később erős humanista befolyás érte, mert Vitéz János volt a tanítója..Ő pedig nem a magyarok királya volt, hanem megörökölte István országát és azt akarta uralni - és a kor szokása szerint még nagyobb országgá tenni... ráadásul alkalmazkodott azokhoz a törényekhez, amelyek a magyar tradíciókat követték..vagyis csak akkor lesz király, ha István "koronájával" megkoronázzák..Mátyásnak az ambíciói mellett nagyhatalmi törekvéseihez segítséget nyújtott az az apróság, hogy jövedelme ekkor azonos volt az angol király jövedelmével:(

Zrinyinek is magyar volt az anyja..:) Széchy Magdolna volt.. a magyar nyelvet - sok más mellett - Pázmány gondos nevelésével tanulta meg művészi fokon használni:).. mert hogy Pázmány volt az ő nevelője.. az a Pázmány aki a magyar nyelv egyik legnagyobb művésze volt.. s a nyelv használatában a kortársai közül talán csak Bethlen Gábor erdélyi fejedelem volt méltó partnera és ellenfele.

A lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy nem lehet későbbi korok normáit számon kérni a korábbi korokon.. de nem is lehet a későbbi korok fogalmaival jellemezni a régmúlt korokat.

tölgyes 2011.10.21. 20:29:55

@Kandabula: Így sem jó..:( Legfeljebb témát adott hozzá. Sok sok ember élt itt és nem volt képessége meglátni azt, amit ő meglátott..de hozzá hasonló tehetség talán Európában sem volt rajta kívül.

Furcsa dolog.. de ha meggondolja, hogy a kialakított proletárköltő mítosszal nem egyeztethető össze JA iskolázottsága és műveltsége...Sokat köszönhetett Makai Ödönnek, aki gondos nevelőapja volt..és az egyetemről se rúgta ki senki.. de ettől neki még igaza volt a vaskalapos professzori felfogással szemben.... ami viszont semmivel sem csökkenti a nyelvész professzor kiváló nyelvészeti teljesítményét... Maga Horger nem is emlékezett a konfliktusra, mert számára egy volt az ezernyi diákkonfliktusból:)

tibapó 2011.10.21. 20:32:27

@unionist: ",,,az alföldön rajongjál kötelezően a vitorlázásért,,,,"
Inkább a sárkányeregetésért, na meg a Holt Tiszában úszikálni és pecázni se kutya! :)

Kandabula 2011.10.21. 20:33:52

@tölgyes: "A lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy nem lehet későbbi korok normáit számon kérni a korábbi korokon.. de nem is lehet a későbbi korok fogalmaival jellemezni a régmúlt korokat." Márpedig itten most ez történik.

Kandabula 2011.10.21. 20:35:59

@tölgyes: "Sok sok ember élt itt és nem volt képessége meglátni azt, amit ő meglátott..de hozzá hasonló tehetség talán Európában sem volt rajta kívül." No, ezt köszönöm!

tölgyes 2011.10.21. 20:36:11

@Kandabula: A szavakat értem, de a z állítás értelmét nem.

tölgyes 2011.10.21. 20:38:09

@Kandabula: Én őt a XX. század legnagyobb zsenijének tartom beleértve a nagy fizikusokat és matematikusokat is:)és nem gondolom, hogy ez elfogultség volna.. bár az ilyen állításoknak egyébként semmi értelme sincsen.

tölgyes 2011.10.21. 20:40:00

@Kandabula: Radnóti jó költő volt, óriási veszteség, de nem mérhető JA-hoz.. és ezt ő maga is tudta.. mint ahogy látt JA értékeit is..

Balt 2011.10.21. 20:47:26

@radala: :)) Miért nem Józsefezi? De Neked amúgy is van vmi szegedi kötődésed, ha jól rémlik.

Balt 2011.10.21. 20:51:59

@radala: Épp akartam mondani, hogy a nagy örömködésben vetettek ugye pillantást a listára? Hány nem Fideszes politikus van egyáltalán, ahol egyáltalán felmerül a kérdés: kit szeretnének felelős pozícióban látni?

Kandabula 2011.10.21. 20:52:00

@tölgyes: nem kell olyan messzire menni. De mindegy. Másról beszélünk. Komolyan fejtegetsz középkori történésekről, de a jelen érdekesebb. Különösen amikor a múltat átértelmezik. Valahogy úgy, hogy a jelen a múlt jövője...

porfelhő 2011.10.21. 20:54:45

Egy ilyen helyzet természetesen nem véletlenül alakul ki."

Hát.Nem.
"A többségi demokrácia megoldandó kérdés. Húsz évvel a rendszerváltás után fel lehet tenni a kérdést, esetleg el lehet e menni a nagyobb választói felelősség irányába.
Az elmult húsz év nem hozta meg a várt eredményeket.
Az emberek többsége új fejezetet akart nyitni, így most szembe kell nézni azzal, hogy az alkotmányos és jogi berendezkedés jó volt e. (Lázár).

Igen. Sikerült a kormánynak szembenézni, mindent átiró- beton politikájával.
Sikerült szembe menni a kormánynak) talán egész Európával, és nem utolsó sorban önmagával.
Itt Európa közepén sikerült egy Matolcsy-féle, csodaváró, álmokkal, vágyakkal, tűzdelt gazdaságpolitikát folytatni.
Aminek tudjuk mi lett a következménye.?
Halad az ország a "bizonyos szakadék felé.
Csak az a probléma, hogy egy elhibázott költségvetés és gazdaságpolitika sokak mindennapi életét befolyásolja, fokozódik a szegénység, a bizonytalanság, némelyeknél a kilátástalanság.
:)

Kandabula 2011.10.21. 20:55:44

@tölgyes: egyébként, amennyiben "költői" ízlésünk hasonlít, nehogy már vitatkozzunk valami egyéb hülyeségen. Én feladom.

tölgyes 2011.10.21. 21:02:20

@Kandabula: Én még a TG elemzéséről is leírom azt, amit gondolok, de ezekre a bejegyzésekhez a legritkábban kapok érdem reakciót:)

Íme az ide írt:Már megint az a fránya analógikus gondolkodás, ami - mint többször megírtam már - Hegel szerint a gondolkodás legalacsonyabb szintja.. Magam csak annyit szoktam hozzátenni, hogy az analogiának van egy feltétele..valamennyire fenn kell állnia.. vagyis magának helyzetnek némileg azonosnak, vagy erősen hasonlónak kell lennie.

Ha már messziről indított, én is megteszem ugyanezt. Antallban valóban élt a vágy, hogy egy semleges közigazgatást hozzon létre.. vagyis megvalósítsa azt amit az "Igenis miniszter úr"-ban gyakran nevethet ki hasát fogva az, aki veszi a fáradtságot és megnézi. Mégis.. el kell ismerni, hogy létezik a világban egy ilyen megoldási elképzelés. A közigazgatás politikailag semleges.. a politika szolgálólánya, amelyikk a szakmaiságra ügyelve intézi az ügyeket.

Ennek érdekében Antall sokat tett.
1. A rendszerváltás ellenére nem volt tisztogatás közigazgatásban. (Igaz nem is lett volna kire lecserélni a közszolgákat)
2.A közigazgatáson belül elkülönítette a politikai és közigazgatási funkciókat. Létrehozták a politikai államtitkári és közigazgatási államtitkári intézményt. Ez utóbbi, elvben kevéssé kötődött a politikához..a közigazgatási államtitkár volt a minisztériumi apparátus "főnöke"..Ő nevezte ki a főosztályvezetőket.. gyakorolta a munkáltatói jogol döntő többségét. A politikai államtitkár helyettesítette a minisztert az OGY-ben és képviselte a párt érdekeit a minisztériumban. A miniszter munkáját pedig egy szűk kabinet segítette, amelyik elvileg nem szólt bele a közigazgatási folyamatokba. "Megrendelte" a munkát az apparátustól és javasolta a miniszternek, hogy a kész munkát vállalhatja-e "politikailag" .. vagyis összhangban van-e az adott párt politikai célkitűzéseivel.
3. Mindezt megfejelte egy közigazgatási törvény, amelyik erős védettséget és jogosultságokat adott a közszolgáknak. Zengett is az ég.. és az akkori ellenzék legerősebb pártja -amelynek ekkor még Ön is híve volt - sűrűn emlegette az ejtőernyősök bebetonozását::))

Ez a rendszer sok hatásköri vitával és ellentéttel, de viszonylag erdeményesen működött, amit tovább lehetett volna vinni.. bár Boross már nem fogta fel ésszel Antall szándékait és megkezdte a rendszer szétzilálását.

Aztán jött a kormányváltás, amit a közigazgatásban politikai tisztogatás követett és ezzel el is dőlt, hogy nem az Antall által kezdeményezett politikailag semleges közigazgatás lesz nálunk, hanem a "zsákmány-elv" érvényesül... Sok "bebetonozott" közszolgát kihajítottak.. a közigazgatási államtitkárokat lecserélték, a helyettes államtitkárokat szintén. A közigazgatást politizálták, a kabinetek feladatrendszerét összekutyulták..Volt olyan minisztérium, amelyikben szinte a teljes apparátust lecserélték (vesszenek az együttműködök-kollaboránsok.. elv-felkiáltás alapján:()beleértve ebbe még a portásokat, gépkocsivezetőket is. A "felelős" értelmiség és a sajtó pedig hallgatott.. A lépéseket igazságosnak gondolta és elkezdte hangsúlyozni, hogy csak a lojális közigazgatással lehet eredményesen dolgozni.

Innentől kezdve pedig már minden ment a maga logikája szerint. Horn behozta azokat az embereket akikben megbízott.. ezek után már természetes volt, hogy Orbán nem bízott meg Horn bizalmi embereiben, hanem ő is behozta azokat akikben megbízott..Orbán is tett némi kísérletet a stabil közigazgatás megteremtésére.. Bevezette a vezető köztisztviselők rendszerét, amit ismét csak betonozásnak kiáltott ki az akkori ellenzék.. ezután jött Medgyessy, aki nem bízhatott meg Orbán embereiben tehát kirúgta őket.. majd jött Gyurcsány, aki még Medgyessy embereiben se bízott, ezért azok egy jó részét kirúgta:( (Szép példája ennek Balogh András(Közt. eln. jelölt) külpolitikai főtanácsadó és miniszterjelölt azonnali eltávolítása és nagykövetként jó messzire küldése..:( Ezek után az már csak természetes, hogy Orbán nem bízott Gyurcsány kinevezettjeiben és személycserékkel erősítette a közigazgatás lojalitását.

Mégis, ha sűrűn változik az apparátus, akkor ott mindig előtérbe kerül a vezetői hatalom dominanciája.. Ennek oka a friss és közvetlen függés a vezetőtől, a függésből eredő fokozott lojalitás és az egzisztenciális félelem.

Ez azonban rendszerspecifikus..és nem orbáni találmány. Így van ez USA-ban is, azzal a különbsggel, hogy ott az évszázadok során létrejött a két vezető politikai erő körül egy olyan üzleti-közigazgatási stáb, amelyikből lehet meríteni és ahol a közszolgálat nem jelent feltétlenül függést, hiszen a közszolga lehet sikeres üzletember is.. bár épp a nagykövetek körül kirobbanó ismétlődő ügyek mutatják, hogy ez sem olyaan egyszerű.. Még ott sem.

Ezzel együtt Orbán még lehet kozárólagos úr.. stb...de egy ilyen elemzésnek akkor lehetne értelme, ha benne elkülönülnének a rendszerből eredő és személyhez kotődő elemek.. Ez vonatkozik még az Ön által hivatkozott cikkre is.

Balt 2011.10.21. 21:03:30

@nyünyüge: Pfú, ez a BD Ági micsoda lepukKant...! Elképesztő. Jó, nem egy hamvas (p)hippi, de ez szerintem természetellenes...

Balt 2011.10.21. 21:08:46

@Kandabula: "Talán az a baj, hogy a költőt az a kor termelte ki, és azt énekelte meg, amelyikhez a jelen méltóságai olyannyira vonzódnak."

Jééé, tényleg:

József Attila
A vers hanganyaga (Koncz Gábor)

NEM! NEM! SOHA!

Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége
Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke!
Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret!
Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!

Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel,
Ha eljő az idő - a magyar talpra kel,
Ha eljő az idő - erős lesz a karunk,
Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk!

Majd nemes haraggal rohanunk előre,
Vérkeresztet festünk majd a határkőre
És mindent letiprunk! - Az lesz a viadal!! -
Szembeszállunk mi a poklok kapuival!

Bömbölve rohanunk majd, mint a tengerár,
Egy csepp vérig küzdünk s áll a magyar határ
Teljes egészében, mint nem is oly régen
És csillagunk ismét tündöklik az égen.

A lobogónk lobog, villámlik a kardunk,
Fut a gaz előlünk - hisz magyarok vagyunk!
Felhatol az égig haragos szózatunk:
Hazánkat akarjuk! vagy érte meghalunk.

Nem lész kisebb Hazánk, nem, egy arasszal sem,
Úgy fogsz tündökölni, mint régen, fényesen,
Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át:
Nem engedjük soha! soha Árpád honát!

1922 első fele

porfelhő 2011.10.21. 21:10:13

A bizonyíték, ami cáfolja Szijjártót: nem állami rendezvény lett volna 23-án"

atv.hu/cikk/20111020_a_bizonyitek_ami_cafolja_szijjartot_nem_allami_rendezveny_lett_volna

Nahát! Elmarad, a szóvirágokkal "díszíett" ünnepi, hangzatos beszéd??

:)

tölgyes 2011.10.21. 21:15:38

@Kandabula: Ez egy kvalitásbeli kérdés. Mondok példát rá.. Ma már idéztem ezt az "őssejtig vagyok minden ős" gondolatot!! Ha ezt valaki komolyan vévigondolja, akkor látja, hogy benne a modern biológia genetika egyik legfontosabb üzenetének művész megfogalmazását látjuk, méghozzá úgy hogy eligazít, felvilágosít, meggyőz bennünket a XX. század egyik legsúlyosabb terhének megítélésben... pedig ő a borzalmakat meg sem érte..
Mert ha én és ön és mindenki más az őssejtig minden ős , akkor mi értelme is van itt kiválasztott népről beszélni akár a bibliai, aki a náci, sztálini értelemben??Mi értelme van azt taglalni, hogy de Mátyás igen is román volt, Zrinyi meg horvát...:(Minket egyenlővé egyenrangúvá ez a közös őssejttől való származásunk tesz.. immár sok-sok millió év okán..Ráadásul mindezt a tudomány ma is egyre inkább megerősíti.. ma már jól látszik, hogy az emberős valahol Afrika közepén egy mutáció eredményeként jött létre egy vagy két egyedben és innen terjedt el szerte a világban.. tehát az emberősünk valószínüleg fekete volt és a fehér ember már egy mutáció eredménye..amelyik elterjedését annak köszönheti, hogy a hideghez való alkalmazkodásben a fehér bőrszin eredményesebb volt... de a gyökér mégis csak az őssejt.. valamennyiünk közös bölcsője..:)József A. költészete telke van az ilyen egyetemes összefüggéseket költőien újraértelmezett-élt gondolattal.. Ezért írtam, amit írtam.. és ez akkor is igaz, hogy Radnótit korábban értettem és szerettem mint JA-t

Kandabula 2011.10.21. 21:15:45

@Balt: ezt a verset nagyon, nagyon köszönöm! És most rakasd ki a szobrát a Parlamentnél!

Balt 2011.10.21. 21:23:15

@Kandabula: Azt leszámítva, hogy a szobor tkp. nem méltó (lásd a zindex cikk képét pl.), tőlem maradhat. A MeH épülete úgyis megmarad, tehát nem lehet korhűen helyreállítani a tér déli végét. Ám ha (tér)építészetileg felmerülnek más racionális szempontok, meghajlok előtte. A szobor környékén a parkot mindenesetre így-is úgy rendezni kell. Szerintem felesleges ezzel kapkodni, pláne, ha a rakpartokat gyalogosbaráttá építik át valamikor a jövőben.

Balt 2011.10.21. 21:26:18

@Kandabula: Egyébként hajlok arra, hogy ez a vers tényleg vmi "ifjúkori zsenge". De ahhoz legalább elég, hogy József Attilát ne lehessen munkásmozgalmi ikonná formálni, azaz annak eladni újra és újra. :)

Kandabula 2011.10.21. 21:26:45

@tölgyes: hát igen. Akkormeg ki a magyar? Miféle hülyeség ez? Ha az őssejtig (botorság, mondjuk száz évnyire) visszafejtünk, ki marad ősmagyar? És mire ment vele? Európa lassacskán mosolyog.

Kandabula 2011.10.21. 21:36:28

@Balt: figyelj: szarok rá. Oda cipelhetik a szobrot, ahová akarják. Más: Ady Endrét magához citálta annak idején a kulturális államtitkár, aki megjegyezte: - Kérem, én az Ön verseit nem értem! Ady: - Kérem, az nem is lényeges!

Kandabula 2011.10.21. 21:42:22

De most már elmegyek ultizni, jó éjt.

bioLarzen 2011.10.23. 14:09:20

@karbalán: Sza,
persze, eszembe sem jutott, hogy minden fidesz-szavazó ugyanazt gondolja, ugyanúgy reagál - pláne, hogy tavaly nyilvánvalóan sokféle okból szavaztak rájuk, és egy proteszt-szavazó nyilván másképp látja a világot, mint egy vérbeli konzervatív-polgári gondolkodású ember.

bio

kispotzak 2011.10.25. 10:55:53

@bioLarzen: Hali, csak most vettem észre a reakciódat, sorry. És persze, minden szavad igaz: az égegyadta világon senki sem tartozik "felelősséggel" a szórakoztatásomért (bár sokan gondoskodnak róla :-) ).
A véleményemet írtam le, az pedig változatlan, és nagyjából független attól, hogy TG az én igényeimat óhajtja-e kielégíteni (ne óhajtsa, hozza saját magát, az nekem tökéletesen megfelel), vagy sem.
Kösz a figyelmedet, aranyos vagy.
süti beállítások módosítása