Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
nov 16
09:21

Azóta, hogy tavaly nyáron Orbán Viktor az IMF-delegációval való megbeszélésről elrobogott a Videoton-Maribor meccsre, a Valutaalaphoz fűződőn viszony kérdése egyre komolyabb politikai jelentőséget kapott. Akadnak olyanok, akik már a miniszterelnök lemondását fantáziálják arra az esetre, ha a kormány ismét kénytelen lenne a szervezethez fordulni. Sok tanulsága van az ügynek, most azonban csak a legfontosabbra kérdezek rá: megérte, megéri?

(Fotó: vidi.hu)

Mint általában a legtöbb ügyben, itt sem segítenek az egyszerű, kézenfekvő és téves válaszok. A helyzet messze nem fekete-fehér. Azok, akik - velem együtt - irtóznak a politikában az egyedül üdvözítő „királyi utak” hangoztatásától, talán még – velem együtt – szimpátiával is figyelhetik, ha egy kormány alternatívákban gondolkodik, és nem fogad el semmit automatikusan csak azért, mert a „szakértők”szerint nincs más lehetőség. A politikában mindig van, lehet más irány, a kérdés csak az, hogy érdemes-e arra indulni.

Ostobaság lenne, ha egy kormány azt nevezné meg elsődleges célnak, hogy az IMF védőszárnya alá kerüljön. Egy ország mozgásterét értelemszerűen csökkenti egy ilyen helyzet, ezért érthető törekvés, ha egy kabinet sok mindent megtesz azért, hogy elkerülje ezt az állapotot. Hatalmi, politikai és gazdasági szempontból is szerencsésebb, ha sikerül más forrásokat találni, ha a piacról finanszírozható egy ország. Az sem vitás, hogy rövid távon kommunikációs előnyök is remélhetők a Valutaalap „elkergetésétől”, a választóknak imponálhat a nyakas, kurucos politika.

Van azonban három kérdés, amelyekre adott válaszok együttesen elég világos szaldóját adják az Orbán-kormány IMF-politikájának. Ha csak az egyik kérdésre is más lehetne a válasz, mint az egyértelmű nem, akkor nem állítanám azt, hogy ez egy alapvetően buta, értelmetlen és önsorsrontó politika volt, amely nem csupán az országnak, de magának a Fidesznek is sokat ártott. S a vége egyelőre nehezen belátható.

1. Lényegesen rosszabb lenne a kormány politikai helyzete, ha nem teszi politikájának központi tételévé az IMF-fel való megállapodás elutasítását, ha politikai tabu helyett egyszerűen csak józan megfontolás, értelmes kalkulus alapján utasítja el tavaly a megállapodást, de nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy később – ha az ország érdeke úgy kívánja – sor kerüljön rá? Sokat veszített volna azzal a Fidesz (szavazót, lehetőséget, hatalmat), ha ezt az utat választja?

2. Lényegesen más gazdaságpolitikára kényszerítette volna a kormányt, ha esetleg valamilyen megállapodást kötött volna az IMF-fel, vagy nyitva hagyta volna a későbbi megállapodás lehetőségét? Több megszorításra, erősebb költségvetési kiigazításra lett volna szükség, ha egy ilyen kontraktus megköttetik, vagy annak lehetősége megmaradt volna? Rosszabb helyzetben lenne a magyar gazdaság és költségvetés, ha a kormány nem teszi kardinális kérdéssé ezt az ügyet?

3. Ha a pesszimista forgatókönyvek valósulnak meg, ilyen előzmények után van esély arra, hogy a kormányfő és a kormány komolyabb hitelességi sérülés nélkül az akkor racionálisnak, vagy esetleg egyedül kivezetőnek látszó utat válassza, és az IMF segítségét kérje?

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr753386586

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem biztos a bukás? 2011.11.16. 13:50:28

Miközben mindenki a sallert kapott matolcsyszta gyorsnaszád süllyedéséről beszél, a harmadik negyedévben a várt 1% körüli érték helyett 1,4%-kal nőtt a GDP a mezőgazdaságnak és az ipari exportnak

Trackback: Bóvlipolitika 2011.11.16. 13:06:06

Értem én, hogy valami mással kellett itt próbálkozni, mert a megszorítás megöli a növekedést. Talán nem is lett volna őrültség konszolidáltabb világpiaci körülmények között. Csak az a baj, hogy a közgazdaságtan törvényszerűségei meglehetősen ortodoxok....

Trackback: Ne szarozz: építs te is diktatúrát! 2011.11.16. 10:39:33

A bölcs vezetők tökéletessége megkérdőjelezhetetlen, ezért szeretnek téged. Mert te csak a népet szolgálod, döntéseid a javukat szolgálják, a hatalmad pedig felelősségteljesen és bölcsen gyakorlod....

Trackback: Ne szarozz: építs te is diktatúrát! 2011.11.16. 10:39:33

A bölcs vezetők tökéletessége megkérdőjelezhetetlen, ezért szeretnek téged. Mert te csak a népet szolgálod, döntéseid a javukat szolgálják, a hatalmad pedig felelősségteljesen és bölcsen gyakorlod....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2011.11.17. 21:16:58

@messi-asz
ezt majd aggasd az országházi karácsonyfára

aszekelyek 2011.11.17. 21:20:51

@Balt: ez igen, ez a biztos. No és ehhez nagyon is jó, ha van egy biztonsági háló.... akkor már inkább az IMF-é, mint a hitelminősítők eléggé hasraütős minősítései. :) Gyorsan ki is számoltam, hogy eszerint kb 60% át elköltötték, felhasználták, bajnaiék, elején még feri. Azért az nem tudnám megmondani, hol is van az a 7.6 milliárd eurócska...., hová is gurult el. Sztem Orbán is erről mondta, még mindig nem tudják, hol a pénz.... Mindenesetre sem bajnai, sem a másik, erőss , nem jelent meg a bizottsági meghallgatáson, :) mint hallottam. Ahol be kéne számolni erről, arról, hogy is volt. Már pedig , akinek nincs sara, elmegy, elmondja, ez és ez volt kérem, tessék. No de szentek nem járnak bizottságok elé.....9 CSak a John Hopkinsra. Meg még blogon is magyaráznak, annak, aki hisz nekik, azok után.

subtotal 2011.11.17. 21:21:45

@Balt: fúúú, ez harmatgyenge volt.
Nagyon nehéz szembenézni vele, hogy retorikailag most jött meg a csula, amit magasra köptetek, és hiába mondjátok, hogy ez arcpakolás, attól még az illemet tanultak is félmosollyal az arcukon nyugtázzák ezt.
Kumin Úr nem adott még gondolatmankókat, szerintem várd meg, mielőtt tovább magyarázod a dolgok állását.

subtotal 2011.11.17. 21:24:17

@aszekelyek:
"eszerint kb 60% át elköltötték, felhasználták, bajnaiék, elején még feri. Azért az nem tudnám megmondani, hol is van az a 7.6 milliárd eurócska...., hová is gurult el. Sztem Orbán is erről mondta, még mindig nem tudják, hol a pénz..."
nem baj, mond csak a hülyeséget, véletlenül se próbáld megérteni, mi az a refinanszírozás.

jjulie 2011.11.17. 21:26:09

@subtotal:

minek, az baltazás ügyes orbánbirka, nem sodródik ki a kanyarban, bármilyen élesen is vált irányt az orbánszamár

graycivil 2011.11.17. 21:26:28

@messi-asz: Tényleg megdöbbentő! (:-O

A devizahitel eladósodás elszámoltató élharcosa (Papcsák) 5.5 Mrd Ft-nyi devizahitelt vesz fel...2011-ben!

A képmutatás csimborasszója! F.Y!DESZ

It’s the economy, stupid 2011.11.17. 21:27:43

@messi-asz: Demijaf@sznak, iszen vammá' nekik... Én attól félek - ha már filmcímekben nyomjuk - a Horgász a pácban szakasznak vége, most a Fogd a pénzt és fuss jön.
Imitten a hivatalos verzió:
www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/magyarorszag-forduloponthoz-erkezett
(Vö: vigyázz Malvin, jön a kanyar)

Balt 2011.11.17. 21:29:03

@subtotal: Ugyan, mit magyaráznék neked, te szerencsétlen? Felvetettem egy eddig nem taglalt szempontot.

aszekelyek 2011.11.17. 21:29:56

@PR-küszöb: ezt magyaráztam nekik, hogy tavaly is "The III. surveillance " -on voltak, mivel az folyamatos " in all member cuontries " és akkor sem kaptak felkérést, hitelkérelmet még:) Valakik ezt mégis úgy kommunikálták, hogy elkergették őket.

Balt 2011.11.17. 21:32:25

@graycivil: Segítek: most kell felvenni, ha bízunk a forint erősödésében... :)

ulrike (törölt) 2011.11.17. 21:36:33

@Balt: ne a napi curvakat nézd, a trendet

subtotal 2011.11.17. 21:36:48

@Balt: én nem vagyok szerencsétlen, ellenben veled, aki igencsak pechesnek mondható, hogy éppen kedvenc kormányod csinál segget a szádból. De gratulálok, jól tűröd.

aszekelyek 2011.11.17. 21:37:24

@nyünyüge: Nekem sikerült végigolvasnom. Ez más helyzetből és opciókkal megy:) itt tényleg nincsenek pld szándéklevél, meg feltételek... Nem klasszikus készenléti hitel. El lehet olvasni, miért egészen más. el is kéne:) A kitettségünket, pld a hitelminősítők felől érkező támadásoknak, értelmes dolog így csökkenteni.

graycivil 2011.11.17. 21:37:55

@Balt: Forinterősödésben?

2004-ben ki nem hitt benne?
2005-ben ki nem hitt benne?
...
2010-ben ki nem hitt benne?
2011-ben ki nem hisz benne?

Akkor tulképp' mi is a baj az előző kormányokkal?

Jó tudom, ezt viccnek szántad. :-) Ahogy vicc minden egyéb érvelésed, mellyel Orbán-Matolcsyt véded.

aszekelyek 2011.11.17. 21:40:07

@subtotal: Azt értem de az egész? Szegénykék Akkor miből is adtunk Vietnamnak és másnak ? Bajnai kormány idején....

aszekelyek 2011.11.17. 21:42:13

@hoplita és semmit nem használtak fel az IMF keretből...., de fizettük a díját ..... azt is abból...

graycivil 2011.11.17. 21:45:13

@aszekelyek: Igen, és a gyilkos pedig csak szerkezeti optimalizációt hajtott végre az áldozat testében.

Még mielőtt szememre veted, hogy az IMF-et gyilkoshoz hasonlítom, megnyugtatlak, ezzel a példával egyszerűen csak magyarázkodásod abszurditását jelenítettem meg egy plasztikus példával.

Amúgy nyugodt lehetsz, a háttérben már szövegszerkesztőn megvannak a szerződések. Ez annyira azonnali készenléti hitel lesz, hogy még a szerződés is csak azonnali készenléti állapotban van. Egy aláírás csak egy pillanat...Vagy egyszerűen csak kiveszik a trezorból az aláírt szerződést, ha szükség lesz rá.

Addig meg annyira nem volt megkeresés, mint amennyire nem volt demars.

aszekelyek 2011.11.17. 21:48:44

@nyünyüge: Magáról a lehetőségről tárgyaltak. A tárgyalás, hivatalos felkérés ez után következik.. Mi nem világos. Oda van írva, a rendes negyedéves ellenőrzési itt létük keretén belül zajlik, a lehetőségekről a tárgyalás. a kormány döntésével meg majd együtt kell működnie a jegybank elnökének. Bizony.

jjulie 2011.11.17. 21:49:59

@subtotal:

ugyanmár, a @Balt: imádja az orbán seggét, akárhol is található az orbán arcán

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.17. 21:50:48

1. Nem vagyonadóról van szó, hanem jövedelemadóról.
Ugyan mitől lettek volna vagyonos emberek a fehéren foglalkoztatott, magyar viszonylatban viszonylag megfizetett, amúgy persze csóró alkalmazottak?
A progresszív adózás ártalmas, mert a szürkegazdaságot erősíti. Egy kulcsos adónál a legkevésbé éri meg trükközni.
Ha a fehéren foglalkoztatott megfizetett alkalmazottak szűk rétegével akarod eltartatni az országot, miközben a minimálbér adómentes, akkor persze minimálbéres lesz papíron a munkavállalók széles rétege.

Szegények sokan vannak és ők is magyarok. A szegénységből való kitöréshez magasabb jövedelemre van szükség, amiből telik még adóra is.

2. Csak a te agyadban.

Mindenkinek magának kell eltartania a családját.
Szíve joga mindenkinek úgy szaporodni, ahogyan csak kedve tartja, de nincs joga másokkal eltartatnia magát és a családját.

Az nem járja, hogy a felelősen gondolkodó gyermektelent halálra adóztatja az állam, hogy a felelőtlen szaporodókat segélyezni tudja.

A gyermekeknek az az érdekük, hogy olyan családba szülessenek, ahol el is tudják tartani őket.

A nyomor szaporodását nem célszerű államilag pénzelni.

Ezért jobb tehát az adókedvezmény, mint a családi pótlék. Egyéb okból is. Állami szempontból nézve. A családi pótlékot ki kell fizetni, az valós kiadás. Míg az adókedvezmény csupán azt jelenti, hogy kevesebbet vesz el az állam, mint másoktól, de attól még semmit nem ad.

3. Én a magyarok helyében sem lennék türelmes.
Nem tankokról van szó, hanem népek, közösségek önrendelkezési jogáról.

Minden közösségnek, településnek joga van eldönteni, hogy megyéhez óhajt tartozni. Akkor ahhoz miért nincs, hogy melyik országhoz?

4. Egy jó politikus a beszédét mindig a hallgatósághoz igazítja.

Célszerű figyelembe venni minden beszédnél, hogy a hallgatóság, kínaiak, arabok, izraeliek, amerikaiak nyugdíjasok, gyerekek, tudósok, gazdálkodók, sok gyerekesek stb. Ezek alap dolgok a politikusképzőben.

5. Elég szomorú. :-( Ez jelzi, hogy Magyarország gagyi ország. Ha sikeres ország lenne, akkor nem lenne soha szüksége az IMF-re.

6. Akkor még egyszer: Ha egy politikus őszinte, akkor soha az életben nem választják meg,így soha semmit nem fog tudni tenni.

Olyan programmal, hogy emeljük az adókat, bevezetünk pár új adót is, miközben csökkentjük a segélyeket és a nyugdíjakat nem nagyon lehet választást nyerni.

De egy politikusnak nem is kell igazat mondani, mert nincs tőle megkövetelve, hogy hatalomra kerülés esetén a programját hajtsa végre. Tök mindegy mit mond a kampányban, mi a programja, ha nyer, akkor azt csinál amit csak akar, az ígéreteitől teljesen függetlenül.

Ez a politikai rendszer hibája, de bizonyára nem véletlenül ilyennek alkották meg a politikusok. Nekik ez így jó.

7. Önként miért mondanának le? Nem tilos kommunista múltú politikusnak lenni.
Ez a gengszterváltás sara.

1990-ben el kellett volna tiltani a közügyektől 20 évre az MSZMP tagjait és a besúgókat.

A 20 év mára már le is járt volna.

De talán már nem itt tartanánk.

Viszont akkor ugyan mi érdekük lett volna az MSZMP-seknek belemenni a rendszerváltásba és hagyni az általuk létrehozott ellenzéki kerekasztalt dorbézolni?

8. Lehet, csak sajnos az összes több párt gazdaságpolitikája még rosszabbnak (szocialistábbank) tűnik.

Ez persze ízlés dolga,de több szocializmusból itt nem lesz nagyobb fellendülés, nagyobb jólét, jobban megbecsült munkavállalók.

graycivil 2011.11.17. 21:55:11

"A miniszter válaszol

A magyar kormány és a teljes jobboldali sajtó bemutatja: hogyan csináljunk segget a szánkból három nap alatt."

hirszerzo.hu/nyuzsi/2011/11/17/A_miniszter_valaszol_0HSYC6

aszekelyek 2011.11.17. 21:57:23

@graycivil: Azt állítod, az IMF hazudik? Ők hivatalosan azt közölték, nem kaptak felkérést.Nem szép tőled, hogy hazugnak nevezed az IMf-et is. Hosszasabban készítenek elő ilyesmit, mint ahogy a piacon veszel kannás bort és savanyú káposztát. Az biztos. HA viszont igaz, hogy az imf már el is készítette a szerződéstervezetet, akkor nem igaz, amit PMZ és Kéri és számtalan más , beleértve téged is, állítottak, hogy azájmmmmef ugyan nem fog nekik segíteni, mert... bla,bla,... A kettő egyszerre nem lehet igaz. Akkor ezek a szuperváteszek bizony tévedtek. Bizony elvolt túlozva de csúnyán, az a tavalyi hitel kérelem elmaradása.

aszekelyek 2011.11.17. 22:01:19

@graycivil: ez ugyanolyan szánalmas vergődésetek, mint a választási eredmény tagadása. unalmas is de nagyon. A demarsnak mennyi a kamata? :) ha szóban mondják, mert sunyik és leírni nem merik..., mert vállalni kéne....

bigapples 2011.11.17. 22:01:57

@szoja122: hetivalasz.hu/itthon/negativ-rekordok-dolnek-42713

És mindig figyelembe kell venni, hogy a Ratkó unokák lassan kezdenek kimenni a gyermekvállalási korból, ami automatikusan negatív hatású egy adott évben a születésszámra.

ulrike (törölt) 2011.11.17. 22:01:59

@graycivil: 2008ban, a válság becsapása előtt 235 volt az EUR, az USD 170 alatt, mindenki azon nyögött, túlértékelt a forint, nem jó ez a gazdasági szereplőknek. Hát MGY mostanra kemény munkával elért némi módosítást, EUR=315, s ki tudja, mi lesz itt még.
Emlékszem, Oszkóéknak azt mondogatta a Varga M, hogy mit csinálnak majd, ha 300 lesz az euro.

jjulie 2011.11.17. 22:02:35

@graycivil:

orbánféregtörvény az alábbit tartalmazza seggszáj ügyben:

orbánfidesz seggszáj jó seggszáj, nem orbánfidesz seggszáj nem jó seggszáj

aszekelyek 2011.11.17. 22:05:42

@Akitlosz: csökkent is a születésszám.

jjulie 2011.11.17. 22:08:49

@bigapples:

bigi, mit tippelsz ebben a kanyarban hány birka sodródik ki a nyájból?

te kapszkodsz csontig, látom, de a többi is mind beveszi a bránert?

aszekelyek 2011.11.17. 22:09:03

@szoja122: Vagy mert díjazta de ész nélkül.... :) -és ez a leg jóindulatúbb megfogalmazás.

Átverés! 2011.11.17. 22:12:01

Muszáj tárgyalni az IMF-el mert nagyon nagy a baj. Az államadósság csúcsra van járatva,magasabb mint a válság és Gyurcsány idején.

A 3000 milliárd szinte nyomtalanul eltűnt.

Ilyen árfolyamokkal órák,napok alatt semmivé vált a Mnyp.

Ha OV valóban hazafi és Nagy Magyar akkor most békét kell kötni az IMF-el és a világgal.

messi-asz 2011.11.17. 22:12:54

az IMF sztorit is összefoglalom...

2008 lélegeztetőgépen, az intenzívosztályon
2011 elfekvő (már nincs remény)
2012 patológia
2013 proszektúra...

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 22:13:41

@aszekelyek: Egy cikkben olvastam hogy Bajnaiék sem készenléti hitelt kértek hanem olyat mint a lengyelek. Csak olyat nem adtak.

Egyébként nyilvános lesz az IMF szerződés? :) Mert Orbán segédcsapatai orbitális botrányt generáltak a kérdés körül, hogy itt ilyen ezer meg olyan ezer oldalas szerződsek vannak. Hát kíváncsian várom a fejleményeket.

Ha a kormányon múlik, akkor itt nem lesz szerződés. Az IMF teljesen máshogy gondolkodik mint a kormány a gazdaság működéséről. Tavaly sem lett, a két fél ma sem gondolkodik másként.

Ha lesz mégis szerződés, az a kormány 2010 nyarától folytatott politikájának teljes kudarca. Mert az arról szólt hogy nem kell IMF hitel. Egyébként nem tartok a Fidesz kemény erodálódásától. A jobboldali szavazótábor már hozzászokhatott a gyors vélemény és politikaváltásokhoz csak ebben a másfél évben. Erodálódás akkor lenne, ha a kormánynak változtatni kellene a politikáján és ezért ütközne a biztos választóival.
Pl. ingatlanadót vezetne be vagy progresszív adótáblát.

6.Lenin 2011.11.17. 22:15:15

@jjulie:

"nem orbánfidesz seggszáj nem jó seggszáj "

Jé!

A tiéddel azért csak elégedett valaki?

messi-asz 2011.11.17. 22:17:12

nesze lenin... az Auróra gyorsnaszád legénysége bexart a sebességtől...

ezért nem tudott róla SEM a kormány SEM az imf, hogy tárgyalna:))) hihihi

vastagbor.blog.hu/2011/11/17/a_gyorsnaszadot_megis_bekormanyozzak_az_imf_kikotojebe/fullcommentlist/1#c14978473

subtotal 2011.11.17. 22:18:10

Megkérném innen Matolcsynét, hogy az ilyenek intézését mostmár ne adja vissza és akkor nem lesz baj.

Másképp szólva örülök neki, hogy a gyorsnaszád első tisztjét rászorították arra, hogy az első osztály minél jobb kiszolgálása helyett kezdjen el a vasrudak beakasztása miatt egyre jobban füstölgő, a gépházban lévő berendezésekkel foglalkozni, mert már nem nagyon meri senki tankolni a naszádot, mert fél hogy felrobban süllyedés közben, bár a kapitányi hídra és az első osztályra még nem tört be a víz, a füstről meg azt gondolták, a légvédelmi rakéták miatt van.

messi-asz 2011.11.17. 22:23:06

TG akkor most mi van? mi lesz? egy csinovnyik dobta be a témát...
lehet hogy a fides fijuugnak sortolni sem volt idejük.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 22:24:58

@bigapples: A magyar népesség jelen állapotában összeomlott, lefelé tendálása tovább fog tartani. A következő évtizedben éppúgy nem fog több gyerek születni, mint a 2011-et megelőző évtizedben.
Szerintem két dolog kellene ahhoz hogy ez megváltozzon :
1) A nyugati életmódból fakadó életvitelbeli dolgok megváltozása. De ilyen nem lesz.
2) Gazdasági fellendülés következtében jobb körülmények. ( ennek szerepe kisebb az elsőéhez képest ).

Különböző állami szabályozókkal lehet biztosan valamennyit javítani a mutatókon, de megfordítani ezt nem lehet.
De a remény hal meg utoljára. Mindenesetre elnézve a korosztályomat, a 25-35 közöttieket, illetve a fiatalabbakat, a 18-25 éveseket én nem látom a trendforduló jeleit.

aszekelyek 2011.11.17. 22:25:12

@manyike: Amikor azt mondta, nem a mai kilátások voltak:) nagyon nem-. Ma egészen mások a kilátások. MA más is a rövid távú cél. A hosszú távú viszont mindenkinél az kell, hogy legyen, amit az előzőekben írtam. Pá@Akitlosz: Ezeket, ami fel van sorolva, a német, katolikus iskolában és óvodában is kötelező a pedagógusoknak megcsinálniuk. :) Háborgásról nem hallottam. A szülők viszik a sütiket, italokat, abból csurran, cseppen, arról igen... Barátnőm náluk dolgozott 15 évig:) Dícséretes, nem gondolod, ha egyházi iskolában a másodikosok 100%-ban kisebbségiek. Kapnak egy rendes oktatást, nevelést. Tartalmas, közösségi tevékenységekkel. Ami építi a személyiségüket. Elég morbid, hogy a vallásüldöző diktatúrában is sokkal többen voltak vallásosak, a kisebbségben is , mint manapság. Persze másfelől papírforma.

6.Lenin 2011.11.17. 22:27:00

@messi-asz:

Komolytalan pacák vagy messi-ász.

Tényleg azt hiszed, hogy komoly bizonyíték, amiket itt sokan belinkelnek?

Gondolom majd ez is olyan lesz, mint a többi hörgés, amikor nyilvános lesz (annak 1 része) valóban mi is történhetett, majd jön a szokásos agyonhallgatás, ha csak az elmúlt néhány hónapot vesszük figyelembe.

Mikor váltasz nicket?

bigapples 2011.11.17. 22:27:07

@jjulie: nem tudom, szerinted mi a felhozatal egy jobboldali szavazó számára a Jobbikon kívül?

Érdekes a mai Szonda elemzés, az idáig elbizonytalanodott Fidesz szavazók kb 40%-a visszanyerhető, mert jobboldali értékrendű és nem talál magának pártot. A többi sem talál, de őket nyilván nehezebb megszólítani.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 22:28:01

@nyünyüge: Csak a tárgyalás híre ezt váltotta ki. Ez a kőkemény kritikája annak, hogy mi ment itt. Bénázás a köbön.

messi-asz 2011.11.17. 22:28:40

@6.Lenin: pedig ez nagyon életszagú... szerintem ez tökéletesen igaz lehet...

mellesleg a zorbán készen áll a kormányzásra? :))) csak mert késő...
most látom mil óriás ő

inreallife 2011.11.17. 22:29:49

@bigapples: te figy, én is azt mondom, hogy nem feltétlenül azzal van baj, amit csinál, hanem azzal, ahogy csinálja. és akkor sorolható lenne a kivétel is, amit semmilyen szín alatt nem csinálhatna egy kormány. és ez bizony nem rövid sor. és az alkotmányból közhelygyűjtemény gyártáshoz az még megszorítás se kellett volna. csakhogy fontosabb volt a politikai kineknagyobb a szerszáma produkció, amiben a fidesznek csak bemondani kellett, hogy neki mekkora.

az mszp is szépen intézményesítette a lopást, nincs ez másként a fidesszel sem. a manyupos zsarolásért a franciáknál giotin járt volna, és nem biztos, hogy most túlzok. a médiatörvény is félresikeredett, mert nem bírják a soxor jogos vagy jogtalan kritikát. a többi az belefért, de a körítés ott meg elbaszta az ember szájízét....

mondjuk a kósának meg a szijjártónak járna egy nyilvános 50 botütés a forint shortolás miatt, csak úgy miheztartás végett, és a balhé az imffel is sokba került, de legalább rájöttek, csak nehogy késő legyen...

ulrike (törölt) 2011.11.17. 22:30:05

@subtotal: a gyorsnaszádnak nem telik üzemanyagra mert valami marha a kikötőkben is megemelte a gázolaj jövedékijét.
De a szócsövön még minden ugyanúgy jön ki, mint régen, mert a szócsövesnek az a dolga, hogy vidámítsa a másodosztályt (a tulajdonképpeni snobokat) a jégheggyel való találkozásig.

aszekelyek 2011.11.17. 22:30:23

@ciceró: Azért nem erodálódik, mert képes felfogni a tábora, hogy milyen kényszerítő körülmények okozzák a viselkedés változását a kormánynak. Azt ugyanis csak kényszerítő körülmények tudják kiváltani. Egyénnél, kormánynál, pártnál, egyaránt. :) Jó éjt!

messi-asz 2011.11.17. 22:32:53

@6.Lenin: egyébként a kb 16%nyi másodikkerületi fides szavazó az tényleg a 6% tippemnek 2,5 szerese... ergó abban hatalmasat tévedtem... elfelejtettem hogy a pártunk és hivatalaink népe arra felé tengeti rongy életét...

tévedni emberi dolog. akkor is ha a fidesországra orángutániára nem igaz
csak sajnos ez még nem bizonyíték, hogy az államcsődben is tévedtem volna...

aszekelyek 2011.11.17. 22:33:01

@nyünyüge: Biztos, hogy nem úgy, ahogy zsüli. Akkor is csak azt írhattam, azt mondta, tanácsot mindenki kaphat és kapott is a magyar kormány. erről a hölgyről nem írtam semmi dehonesztálót, az bizonyos.

bigapples 2011.11.17. 22:33:08

Mindenesetre akár verbális intervenció volt, akár van már mögötte több is, ma a magyar CDS árazás javult a legtöbbet, Európában rajtunk kívül csak a németeké, osztrákoké és a többé-kevésbé bajban levő Írországé és Olaszországé javult.

Volt ma bezzegezés a Szlovákokkal. Ma újabb 5 éves negatív rekordot döntött a szlovák CDS, lassan a 300-at lépi át.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 22:35:16

@aszekelyek: Azért nem erodálódik, mert az ideológiára nem adnak fogyasztási cikket vagy pénzt. Ha visszahoznák a többkulcsos adót és hirtelen 20-30%-al csökkenne a jövedelme a szavazóbázisnak, hidd el az erodálná.
Per pillanat az árfolyam erősödik. Ez a legtöbb embernek jó hír. Ez értelemszerűen nem fog senkit a kormánytól elfelé lökni.
De a történet itt nem ér véget. Majd jönnek a részletek, a feltételek stb.
Ha a tény, hogy tárgyalnak, nem is, de a következmények lehet hogy apasztják majd a tábort.

ulrike (törölt) 2011.11.17. 22:35:20

@manyike: tán jobb is, hogy nem osztja meg, s így boldogok a szegények, mert övék a mennyek országa.

aszekelyek 2011.11.17. 22:35:46

@ciceró: Lehet, hogy körvonalazódik, miért is volt az az ügy, azzal a szobalánnyal, New Yorkban..... Most adnak olyan hitelt, eszerint változik, megújul az IMF is. :) A lehetőségek, amiket tanácsolnak is:)

jjulie 2011.11.17. 22:36:48

@6.Lenin:

kapaszkodj birka, jön a kanyar

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 22:39:21

@inreallife: A FIdeszben nyilván jól jártak a shortolással. Nehéz másként értelmezni az elmúlt egy hétben folytatott verbális kirohanásokat az IMF ellen. Giró, Csévfalvi államtitkár és Szíjjártó, Matolcsy váltóban tagadta az IMF hiteltárgyalások felvetését, a Parlamentben, a médiában, itthon, külföldön, konferencián mindenhol. A forint gyengült is, rekordszint közeli állapotra.
Kizárt hogy ez ma délután dőlt volna el. Azt hogy az IMF-el lesz tárgyalás már nyilván korábban is eldőlhetett. Mégis végig vitték. Hülyét csináltak magukból. Ennek volt oka. Szerintem shortoltak.

6.Lenin 2011.11.17. 22:41:28

@messi-asz:

Tudod mi az életszagú?

Amikor a tehetetlen, bukott ember magyarázza, hogyan kellene jól csinálni.

Ennek a szagát érezni már 1.5 éve. Tologatod a határidőidet, várod a Hölgyet berobogni, de valahogy nem jön össze semmi.
Ezért vagy 1-re dühösebb, + a hasonszőrűek veled.

Mókás.

Életszagú, szerintem bűzlik a hülyeség, de nem zavar, lassan már szórakoztatónak sem jó, 1-re unalmasabb.
hörgés, csönd, hörgés, csönd, hörgés, csönd.
Ki a toszt érdekel ez már?

aszekelyek 2011.11.17. 22:41:29

@ciceró: Sztem nincs sok eltérés az Orbáni nyugdíjrendszer átalakítás és az IMF elvárása között. Inkluzíve a kötelező manyup. Egy sor kiadás átalakításról nélkülük is döntöttek. MA épp hallottam a parlamentben, az önkormányzatok és regionális, kistérségi átláthatatlan erdejében lesz átláthatóság a pénzek hová kerülésében és a döntéshozatalok követhetőségében. Az nagyon nagy pénz tud lenni... Ami ott szétgurult. Úgy tudom, első körben ebben a tárgyban kértek tanácsot az IMF-től.:) Ők hogyan látják annak a kazalnak a kifésülését megvalósíthatónak, jelen körülmények között.

jjulie 2011.11.17. 22:43:01

@bigapples:

helyes bigi, gyüjtsd az erőt a kapaszkodáshoz, hogy sikerüljön bevenned a kanyart

hülyén mutatnál kisodródva az út szélén, ahol nem hagy senkit az orbán?

aszekelyek 2011.11.17. 22:44:38

@ciceró: JA de okos... télleg. MÁsok men g nem szoktak shortolni, ugye és most se volt nekik szabad...

subtotal 2011.11.17. 22:45:02

@ciceró: hát ha ez így van azért, ha elmentek a falig (mondjuk Cs.Sanyi felhívta O.Vikit megen'), akkor azért kellene őket jól megverni, mint a nyulat, csak ezesetben indokolt is lenne, akárhogy is van.

inreallife 2011.11.17. 22:45:23

@bigapples: részben igaz. viszont az "üres" kasszából hirtelen futotta a cégek adójának csökkentésére, és vajh mi történt 2 hónappal később? jaj 7% lett volna hiány, oltsunk gyorsan tüzet. minimális hozzányúlással szerkezetileg stabil költségvetés volt a kezükbe, amolyan hülyepetisen nekiálltak a szinte egyetlen választási ígéretüknek, az egyszeri nagy adócsökkentésnek nekiállni (cégek még 2010-ben, plusz szja 2011-tól), amivel szétkúrták a 2011-es, mégjobban szétkúrták a 2012-es, és így tovább költségvetéseket.

és ide kívánkozik egy bassza meg. mert amikor partvonalról kiabálunk, hogy 14 havi nyugdíjat mindenkinek, meg iskolatejet mindenkinek, stb, akkor azt is be kell kiabálni, hogy honnan veszed a pénzt hozzá. orbánék úgy ígértek, hogy azt nem mondták meg honnan fizetik. hát az orbán csomagból, de erről mély kuss volt. a keresztszemű főszámmisztikus 250 milliárddal "elnézte" a költségvetést. ezért roppant meg a szerkezete a költségvetésnek. ja, és hozzáteszem, hogy azt mondták, hogy a korrupción megtakarítják a pénzt. most vagy nem volt korrupció, vagy ők viszik most talicskával haza a pénzt, és csesznek megtakarítani. szerintem az utolsó az esélyesebb verzió...

az a baj, hogy azzal a langymeleg szarral előrébb állnánk, mint most így azzal ami van. súlyos probléma ez a fidesznek. inkább ne csináltak volna semmit, a bankadó az egyetlen, amire büszke vagyok tőlük, mert a széllt elfújta a szél...

ssi 2011.11.17. 22:45:46

@messi-asz:
kormánytagok nem tudtak róla, se az MNB, se az IMF .. most lesz/nem? kommunikáció nem gond a kormánynak, támogatottsága se borul tőle, ellenzék is nyugit akar a gazdaságban .. de az IMF megteheti, hogy kimért .. leminősítésünk főleg gazdasági, vagy presztízskérdés a kormány számára?

@ulrike: na, de nézd a posztfotót :-) ott lenéznek .. ránk, s mit gondolhat?

@ciceró: lesz-e őszödi súlyú kiderülő titok? az rombolna ..

@It’s the economy, stupid: "vigyázz Malvin, jön a kanyar" szóltál? jelen :-))

aszekelyek 2011.11.17. 22:46:22

@ciceró: A manyupot úgy értem, nem kötelező már és a deficitet sem növeszti.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 22:47:41

@aszekelyek: Nem kell mindent elhinni amit a Parlamentben mondanak.

messi-asz 2011.11.17. 22:48:04

@manyike: már cikk is van a "gyere ide takarodj" ról... ez lehet NGM csinovnyik

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/17/gyere_ide_takarodj/

ssi 2011.11.17. 22:48:27

@ciceró: "Hülyét csináltak magukból. Ennek volt oka. Szerintem shortoltak. "

és belőlünk is :-(

subtotal 2011.11.17. 22:48:30

@aszekelyek: ebben az esetben a piaci kamatok és az IMF kamatok közötti különbségért valakinek kellene vállalni a politikai és saját normáitok szerint a büntetőjogi felelősséget is.

aszekelyek 2011.11.17. 22:49:45

@6.Lenin: A mai nap eseményeinek lehetne a mottója, hogy mosollyal menjünk aludni, hogy: Lehet Más az IMF :- D és tényleg!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.17. 22:51:12

@aszekelyek: lényeg az, hogy nem hitelfelvétel lesz, hanem biztosítás, ami egész más. S ellentétben a korábbi szerződéssel, ez most nem csökkenti, hanem növeli a függetlenségünket.
Maga Giró-Szász mondta, tehát igaz. :)
A gyorsnaszád újra irányba állt, tehát forog, viszont most éppen nem lövöldöz minden irányba...

subtotal 2011.11.17. 22:52:16

@aszekelyek: bennfentes ügylet, mint kifejezés mond valamit, kislány?

aszekelyek 2011.11.17. 22:53:33

@subtotal: Mindjárt bajnai után, aki elkezdte a piaci finanszírozását az országnak. Nem bosszantom fel magam rajtad és ezen a marhaságon , megyek aludni. Jóccakát!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.17. 22:55:52

@aszekelyek: pedig biztos van valami baj vele.
Pl. sz*pás közben sminkel vagy valami hasonló...
Ha mégse lesz jó a hi... - khmmm - biztosítás, kiderül, az tuti...

aszekelyek 2011.11.17. 22:58:56

@subtotal Hogyne. Bizonyítani is tudod? :) Itt könnyen vádaskodsz. Tudom, vannak olyan pitiáner emberek, akik azt csinálják, azért tiltja a törvény. Nyilván úgy ítélsz, amint élsz. Elítéled. Ha más csinálja. Nem most jöttem a falvédőről. Sok olyan szentet láttam , mint te.

6.Lenin 2011.11.17. 23:05:29

@aszekelyek:

Amíg van Karácsonyunk, mosoly is lesz. A többi nem olyan fontos.
Néha kell 1 kis hacacáré. Aztán majd elcsitul, mint a többi.

6.Lenin 2011.11.17. 23:08:23

@6.Lenin:

Bocs, lemaradt.

Jo8!
Mindenkinek.

inreallife 2011.11.17. 23:09:14

@aszekelyek: a meg nem kötött szerződés árát keresd a 317 forintos árfolyamnál jelentkező költségekre. nincsenek 1 súlycsoportban. ;)

subtotal 2011.11.17. 23:13:14

Every time we lie awake
After every hit we take
Every feeling that I get
But I haven't missed you yet

Only when I stop to think about it

I hate everything about you
Why do I love you?

:DDDDD

A megfejtők között készenléti hi..khmm..biztosítás fedezete kigazdálkodásának lehetőségét sorsoljuk ki.
Mindenki nyertes lehet! :P

subtotal 2011.11.17. 23:22:38

@6.Lenin: wow, világbéke mikor fog eljönni?

6.Lenin 2011.11.17. 23:28:34

@subtotal:

@aszekelyek:
2011.11.17. 22:49:45
"@6.Lenin: A mai nap eseményeinek lehetne a mottója, hogy mosollyal menjünk aludni, hogy: Lehet Más az ...."

Lehet Más...

"Amíg van Karácsonyunk, mosoly is lesz." (II. ker. önkv.)

Sajnálom, nem nyertél.

ssi 2011.11.17. 23:32:33

cikkekből nem tudom kiolvasni T.G. táblázatával szinkronban lévő adatokat

Nézőpont:
Fidesz ?%
Jobbik 11%
MSZP 10%
LMP 3%
DK 2%
nezopontintezet.hu/aktualis/biztos-kormanypart-bizonytalan-ellenzek/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201111

Ipsos
Fidesz 19%
MSZP ?%
Jobbik ?%
LMP ?%
DK 0
mandiner.hu/cikk/20111117_ipsos_masfelszeres_a_fidesz_elonye

és új poszt van :-)

subtotal 2011.11.17. 23:33:55

@6.Lenin: valóban, Karácsony csak nálatok van/lesz?
Így már értem, a HCs-nek megint igaza lesz:
hircsarda.blog.hu/2011/11/16/a_masodik_vilaghaboru_idejere_allitjak_vissza_a_fovarost

Tényleg lehet más a politika, minden nap bizonyítjátok, ma is megtettétek! Csak ti nem változtok.

6.Lenin 2011.11.17. 23:44:48

@subtotal:

Az LMP-ben politizáló politikusra (?) gondoltam. Ő a Karácsony.
Jellemző a tevékenysége a jelenlegi ellenzékre.
Nem tudsz elszakadni a ......

Még most sem nyertél.

sztd 2011.11.18. 01:11:02

@sárkányfő:
A válaszra azért kellett várnod, mert megkísérelem pontokba szedni, és mert korlátozott az időm, ezért köszönöm a türelmedet.

Én is Chrome-ot használok, de ennél a blognál sajnos összeomlik, ha meg akarom nézni az összes commentet. Szóval, ha jobbnak tartod a Chrome-ot, akkor örülök, hogy legalább te azt használod, amit jónak gondolsz (egyébként általában nekem is megfelel).

1. A bizonyítékhoz sajnos tömegével kellene adatoknak utánanéznem, amire nincs kapacitásom. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem bizonyítható. A Holló-holló hasonlat a jelenség megértésére szolgál számomra (ezzel magyarázom, hogy miért van), nem a leírására. Ha tételesen megvizsgáljuk a számokat, akkor látható, hogy a tényleges adattól tendenciózusan eltér a minősítésük. A tendenciózus eltérés viszont nem emberi hibát jelent. Emberi hiba véletlenszerű eltérést okoz, nem egy irányba húz.
Ezt én magam figyeltem éveken keresztül, és évek alatt jutottam erre a következtetésre. A prekoncepcióm az volt, hogy vannak dolgok amik ezt ténylegesen befolyásolják, semlegesek, de én nem tudok róluk.

2. Olaszországot valóban leminősítették, és most már az USA-t is. Nyilván van nekik is pénzügyi elitjük. Sokkal hatékonyabb lehet, mint a Magyar kormány, vagy beágyazottabb, nem tudom, de úgy látom, hogy sokkal később minősítették le, mint indokolt lett volna azonos mérce esetén.
Nem azt állítottam, hogy a minősítések soha nincsenek köszönő viszonyban sem a valósággal, hanem azt, hogy a valóságtól való eltérésük (ami nem végtelen) tendenciózus.

3. Az USA adósságrátája 100% fölött van, és így sikerült 1 db amerikai hitelminősítőnek leminősíteni, miközben a hiánya jóval meghaladja azt, amiért Magyarországot megnyúznák. Erre persze sok más példa is jön, pl. van katonai hatalom stb. A legfontosabb azonban az (szerintem), hogy a pénzt ki is nyomtathatja, ami alapján formailag kifizetheti az adósságot, csak éppen az értékében nem teszi meg. Ezért hoztam példának Olaszországot, akire lejjebb visszatérek. Az USA-t az összhang alapján már évekkel ez előtt le kellett volna minősíteni. Kb. 5-6 éve.
Ismétlem: Nem azt állítottam, hogy a minősítések soha nincsenek köszönő viszonyban sem a valósággal, hanem azt, hogy a valóságtól való eltérésük (ami nem végtelen) tendenciózus.
3+: A Lehman Bankház papírjainak a minősítése a lehető legjobb volt 2 nappal a csőd előtt. Ez nem tekinthető egyszerű emberi hibának szerintem. Ez egy szem előtt lévő régi bankház volt akkor 600 milliárdos veszteséggel. Tudom, hogy utólag okos az ember, de mégis mit csinálnak ott, ha azt sem vették észre?

4. Én is néztem a CDS-t. Írtam is róla neked, és a híreket az Indexről vettem. A piac kockázatosabbnak tartotta hónapokig Olaszországot és Spanyolországot, mint Magyarországot, míg a hitelminősítők esetén ez nem fordult soha elő. Az, hogy együtt mozog, és az, hogy azonos tartományban mozog két külön állítás. Akkor hitelesítené a piac a hitelminősítők árait, ha többé kevésbé együtt, és azonos tartományban mozognának. Pl. az olasz államadósságnál (amire visszatérünk) lassan egy éve egyértelműen attól tartanak, hogy nem fogja tudni visszafizetni, és akkor lenne azonos, ha a bóvli kategóriába lenne (vagy a közelében, de semmiképpen nem "A" kategóriában a szlovén szinten).

5. Rosszul látod, olvasom azt amit írsz, és arra igyekszem reagálni. Igyekszem megkönnyíteni a sokszor nehezen megfogalmazott, és sokszor nyakatekert gondolataim követését, és hálás vagyok, hogy megpróbálod (bár néha sikertelenül) követni.
5.1. Ha én egyszer hibázok, akkor meg fogják kérdőjelezni a kompetenciámat. Ha a saját szakmámban felelős döntési jogkör mellett akkorát hibáznék, mint a hitelminősítők tették, akkor szerencsés esetben olyan mértékű kártérítést kellene fizetnem (arányaiban), mint nekik, ha kifizettették volna velük a 600 milliárd dollárt, és évekre elveszíteném a munkámat. Szerencsétlen valószínűleg a börtönben kötnék ki 5-10 évre, és egy életre eltiltanának a szakmagyakorlástól (de a céget is, be lehet zárni, ha nem én vagyok a tulajdonos).
5.2. Hogy másoknál mikor miért kerültek elő a dolgok, azt nem tudom. Eleinte bíztam bennük aránylag. OV mondjuk akkor is azt nyilatkozta, hogy nem tartja helyesnek, hogy egyes cégek országokat minősítenek, amikor az országot (talán 2000-ben) először minősítették fel A-ra (erre emlékszem). Nekem nagyon gyanús volt, hogy amikor Gyurcsány Ferenc nekiállt költekezni, nem csináltak semmit, de amikor megkezdte a csomagokat, hiánycsökkentési céllal, akkor jöttek a leminősítések. Nem igazán volt világos, hogy mégis mit minősítenek.
(Részletek itt: index.hu/gazdasag/vilag/2011/07/24/a_hitelminositoket_is_eltemetheti_a_valsag/)
2008 után viszont gyakorlatilag elkönyveltem, hogy akármit is minősítenek, az nem a hitelek minősége. Ilyen hibát nem szokásom 3 év alatt elfelejteni, függetlenül attól, hogy ki hibázott. Pl. Matolcsy szerintem jobban ért a gazdaságpolitikához, mint a közgazdász-politikusok átlaga, de azt gondolom (és most már elég sokáig fogom azt gondolni), hogy
- az operatív irányítás neki nem megy
- a pénzügyeket nem veszi elég komolyan
Az elmúlt időszakban visszaszorultak a PC-k, a tabletek és az okostelefonok pedig már androidosak. Mivel nem tudom, hogy most éppen melyik az elterjedtebb, ezért nem részleteztem, hogy melyik a népszerűbb.

6. Olvastam amit írtál, de egyszerűen szerintem alapjaiban tévedtél. Az igaz, hogy Olaszország nem szegény (mint ahogy Görögország is gazdagabb, mint mi vagyunk), de miközben a magyar kereskedelmi többlet talán abszolút értékben is meghaladja az olaszt (igazából ellentmondásos adatokhoz jutottam, így most nem tudom, hogy többlet van, vagy hiány), az adósságszolgálat értéke pedig az ő GDP-jükhöz képest 120% körüli, nem a miénkhez képest. Lehet, hogy diverzifikáltabb a kereskedelem, de abszolút értékben (de relatív értékben is) biztosan korlátozott a többlete (ha van). A belső adósság valóban biztonságot jelent akkor, ha a fertőzéstől kell félni, kevésbé függ az exporttól, de akkor nem, ha a gazdasági növekedést (vagy a hitel-visszafizetést) célnak tekintik. Amint megkérdőjeleződik, hogy visszafizeti az adósságot, akkor eltűnhet a lakossági tartalék, és már is egy óriási recesszió közepén találják magukat egy lefelé tartó spirálban.
A gazdasági szerkezete sokkal jobb az északi területeknek, és sokkal rosszabb a délieknek, ráadásul a különbségeket - és ezzel a társadalmi feszültséget - 150 éve nem tudják csökkenteni.

7.1 Amikor valamit magyarázok, akkor nem az a cél, hogy minden aspektust bemutatok, hanem azt, hogy a konkrét kérdésben a konkrét érveket előhozzam, így nem a valódi okokat kerestem. A kedvedért: lehet, hogy egy valódi körülmények között a leminősítés indokolt lehet. A magam részéről sosem tudom eldönteni, hogy egy ország miért ne fizetné vissza az adósságot, ha egyébként tudja. Azt gondolom, hogy a magyar államadósság kb. 2006 óta spekulatív lehet, ahogy az is spekulatív volt 3,5 éven át, hogy mikor lesznek választások? Ha nem Közép-Európában lennénk, hanem Dél-Amerikában, akkor szerintem ki se kerülünk a spekulatív zónából, de, ha Ny-Európában akkor pedig most attól kellene félnünk, hogy B kategóriába minősítenek az A-ból.
7.2 Az állításaid (amiket nem akarok ennyiben hagyni) nagyrészt igazak, egyet kivéve: szerkezeti átalakításoknak (amiket az előző kormány alatt reformoknak hívtak) nagyon is sok nyoma van. Nem kell velük egyetérteni, de a közigazgatástól kezdve, az oktatáson keresztül az egészségügyig és az ellátórendszerekig, nagyon is látványosak (továbbá tüntetésekkel telik) a reformok nyomai.
7.3 A költségvetést több számmal számolták, és a különbözetet tartalékokkal biztosították, és így nyújtották be. A tartalékokat (egyes hírek szerint) növelni is akarják. Az EU 2,8%-os hiányra számít, a magyar kormány 2,5%-ra. Ez az a különbség, ami szerinted az összeomlást fogja okozni, vagy tudsz továbbiakat is?
A kérdésedre a válasz: Nem tudom, hogy miért nem kommunikálnak a realitás talaján. Nem szeretem a blöfföt, és valószínűleg tényleg arról van szó, hogy presztízsveszteségnek gondolnák a hiba beismerését.

8. Alapvetően a saját szememnek hiszek. Évek alatt szedtem (és szedem) össze a tapasztalatokat, de végső soron csak a saját szememnek hiszek. Persze vannak, akiknek a véleményét igyekszem követni, mert úgy látom, hogy többé kevésbé beigazolódtak az előrejelzéseik (ilyen pl. Jaksity György). Ettől függetlenül alapvetően el szoktam hinni az, amit mondanak a közgazdászok, vagy legalább azt, hogy komolyan hisznek abban, amit mondanak.

Egyébként nem voltak elütéseid. :)

Balt 2011.11.18. 06:15:04

@graycivil: Az mondjuk talán kevésbé hihetett a forinterősödésben, aki miatt bizonytalan ideig elkúrtuk az euróbevezetést.z

Balt 2011.11.18. 06:18:59

@jjulie: Örüjjé, vén munkásőr, most fogják korrigálni a nyugdíjadat! :)

nyünyüge 2011.11.18. 06:30:06

@aszekelyek:
"a kormány döntésével meg majd együtt kell működnie a jegybank elnökének"

??????

ez normáliséknál meg a törvény szerint úgy működik, hogy együtt megállapodnak a célban, aztán mindkét fél a maga eszközeivel a cél irányába dolgozik.

Balt 2011.11.18. 06:37:40

@messi-asz: Mondjuk az a 16% is >20 (0,39*0,53*100). Tolja már ki a zsebéből a logarlécet, mérnök úr! :)

Balt 2011.11.18. 06:46:55

@6.Lenin: :) Mindenesetre ma már TÉ nem hírértékű, még Fegyencből is előbb lehet me. valamikor, mint belőle. (Sajnos.)

Balt 2011.11.18. 06:54:32

@Hepci: :)) Még mindig jobb, mintha DSK ugrik elő hirtelen a zuhany alól. :)

graycivil 2011.11.18. 08:18:11

@aszekelyek: "Azt állítod, az IMF hazudik? Ők hivatalosan azt közölték, nem kaptak felkérést."

Nem kaptak...hivatalosan. De egyértelmű, hogy van hallgatólagos megállapodás, hogy adott pillanatban azonnal lesz szerződés és hitel. Vannak "szükséghelyzetek", amikor a "bürokrácia" csodákra képes.

Illetve az IMF-nek sem érdeke, hogy a "hazugságszámláló" kiakadása politikai káoszt okozzon bármely európai államban, főleg nálunk.

Sajnállak benneteket ilyen mérvű "naivitásért".

messi-asz 2011.11.18. 08:43:43

@Balt: po:cs vagy. máskor pontosan olvass. LAKOSSÁGSZÁMhoz viszonyítottam

lüke 2011.11.18. 09:52:09

@subtotal:
ójaj, ennyire talán nem romantikus a politika
vagy azIMF?

a képen svéd focista van?
vagy HYPO NÖ ?

lüke 2011.11.18. 09:58:14

@graycivil:
az IMF nem fog megoldani semmit( pl itt a hangnem sem lesz intellektuálisabb, focista mentesebb és jó idulatúbb)

de költségvetési elöírások lesznek
- a kiadások befagyasztása: bérek,nyugdij s
- a bevételek növelése: új adók( tandij pl)
hajrá

aszekelyek 2011.11.18. 10:44:55

@Hepci: Talán, ha megpróbálnád értelmezni a kettő különbségét és annak is örülni, hogy tovább már a hitelminősítőknek nem áll módjukban gáncsolni Magyarországot olyan módon, ahogy eddig tették. Amikor te elmész biztosítani az értékeidet, akkor hitelt veszel fel? Sztem nem. Kifizeted a biztosítás díját, oszt jónapot. A CDS felárunk ezért csökken. Azaz, az országkockázati felár. HA jól gondolom, pont fedezi az a fél% , amit az IMF ezért kér, biztosítás, azt, ami a magasabb CDS felár lenne......, ami így kétségtelenül kevesebb. Nekem sikerül ezt átlátni, mert 17 éves koromtól hatalmas leporellókon kellett megtanulnom követni az ilyen bevétel kiadás, mi hoz, mi visz és m i az egyenlege és mikorra kell annak annyinak lenni dolgokat. Asszem ennek az átlátásához tényleg szükséges az a 11 év gyakorlat, pénzügyi vonalon, ami nekem van. Abban is volt politika, u,,i, Lukács elvtársat évente rendelték moszkvába, eladhatatlan, nyereségzabáló, döglött áruk átvételére,. Mechanikus órák, rosszak, is!, és kacatok. Ami még a vidéki ajándékboltokba se kellett senkinek. Azért az arany , ezüst, bizsu , és aldható ajándéktárgyak szépen hoztak a költségvetésbe. Mi az, hogy, nagyon is.! Az alumíniumipar hozott annál többet.... zét is spontán privát izélték de rögtön.

aszekelyek 2011.11.18. 10:46:03

@messi-asz: Gondoltam, ez logikus, hogy nem egy lelkiismeretesen adózó teccik lenni, hanem egy potyautas.

aszekelyek 2011.11.18. 10:59:47

@ciceró: No és milyen hatása lenne az a fogyasztásra, GDP-re? No? Mi jót is hozna összességében, makroszámokban az a többkulcsos? @graycivil: Nem vagyok naiv. Nem hittem el, ugyanis, hogy akik arról kajabáltak, szó sem lehet róla, hogy IMF itt , ennek a kormánynak, bármit is. Nem logikus. A saját pénzüket is féltik, ha esetleg , nem esett volna le. Érdekük, hogy segítsenek. Azért, hogy tudjuk fizetni, amit kell. Sztem nem ugyanaz a pénzügyi érdekkör ők, mint a hitelminősítők. HA megengeded. :) Aki naiv, nem azt mondja, amit én, mindig. CSak érdekből tesz mindenki, mindent. Az IMF is, a hitelminősítők is és egymást is tudják befolyásolni. Lrdekesen akarod tagani, hogy min azt fújta, hogy szóba se állnak majd Orbánnal..... A Szélkakasok. MInd azt fújtátok. hirtelen meg váltottatok már kész is szerződésre. Nagyon hitelesek, ahhhaaa.... Aki naiv, az az atv-s és hasonló szagértőknek hisz. Az IMF sem dolgozik soha maga ellen. Ezt tanuld meg. ÉRDEKE, amíg a mi fizetőképességünk az, mindig is segítenek. Lehet, hogy D. sanssz kán után nem is úgy, hogy a kést a nyakunkra teszik. Szorosan. Persze azt, amit Orbánék már elterveztek és be is akartak vezetni, meg is fogják csinálni, mert az IMF azt támogatja. A KIADÁSCSÖKKENTÉST. No és kisebb parlament és megyék lesznek, járások ... Ami szintén sokak zavaros pénzhez jutását sérti, azért háborogtak ellene... Mindig azért háborognak. Bármiről is legyen szó:) Ennyit a naivitásról. Ha esetleg az országot is látnád, érdekeit, az orbán gyűlöleted függönyén át, látnád, ma ez a legjobb lépés, MAGYARORSZÁGNAK. Amíg a hitelminősítők meg nem támadtak minket, a forintot, nem volt rá szükség. Ezt egy értelmes 12 éves már értené.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.18. 11:35:46

@aszekelyek: A többkulcsos adó ha magasan állapítják meg marginális hatást gyakorolna a GDP-re. Mert akinek a havi jövedeleme 1,2 millióról 1 millióra csökkene nem hiszem hogy bármilyen fogyasztását is visszafogná. Nem venne kevesebb prágai sonkát vagy LCD tv-ét. De benzint se fogyasztana kevesebbet.

nyünyüge 2011.11.18. 15:12:11

off- karakánnak: József Attila versmaraton a Kossuth térről a klubrádióban.

sárkányfő 2011.11.19. 15:39:34

@sztd: Bocs a lassú válaszért, tegnap elkezdtem neked írnia választ, de kb. egy oldal után, a 3. pont tájékán elkeseredve abbahagytam. Full reménytelen. Olyan szinten nem veszed figyelemebe a valóságot, ami tényleg döbbenetes. Mintha nem egy országban élnénk, mintha nem egy nyelvet beszélnénk, de még a legalapvetőbb formál-logika sem stimmelne. Kizárt, hogy valaha is dűlőre jussunk.
nagy kedvem nincs korrekt, azaz hosszú és alapos válasz írásához, mert az több oldal lenne, ha az egész elve úgyis reménytelen, de lehet még nekidurálom magam. Nem ígérek semmit.

Balt 2011.11.19. 15:54:18

@messi-asz: Tudtommal még nincs a csecsemőknek szavazati joguk. (Egyelőre...)
süti beállítások módosítása