Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:55

Melyik európai uniós, nem posztszocialista országban tudjátok elképzelni, hogy a) egy demokratikus kormány belügyminisztere a szélsőjobboldal vezérével nyilvánosan vitatkozzon b) az egyik legjobb állami egyetemen, amelyet c) az ország legismertebb politikai elemzője vezényel, mosolyogva – írja volt kollégám, Somogyi Zoltán. Miután véleménye messze nem nevezhető sem elszigeteltnek, sem jelentéktelennek, talán érdemes egy kicsit elidőzni felette.

Az elhatárolódás-vitában sok minden összegabalyodik, nem látszik könnyűnek szétszálazni a különböző megfontolásokat, kérdéseket, következtetéseket. Mint minden fontos közéleti témában, itt is szinte minden megtalálható: érzelem, tapasztalat, értékrend, számítás és manipuláció. A saját véleményemet határozottnak, képviselhetőnek, védhetőnek gondolom az ügyben, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érteném – vagy legalább ne próbálnám meg érteni - azok álláspontját, akik másképp gondolkodnak. Ezzel együtt azt kell mondanom: nincs igazuk.

Az első kérdés szerintem nem az, amivel általában mindenki kezdi – és gyakran be is fejezi: várjunk egy kicsit azzal, hogy eldöntjük, szélsőjobboldali párt-e a Jobbik. Először tegyük fel azt a kérdést, hogy milyen célt szolgál egy ilyen rendezvény, mint a Tárcatükör. Értelmezésemben ez a sorozat nem egy pártpolitikai (propaganda) esemény, és nem is egy szórakoztató műsor. A Tárcatükör egy sajátos “kutatás”, amelynek az a célja, hogy a diákok közvetlenül találkozhassanak azokkal a szereplőkkel és azokkal a véleményekkel, akik és amelyek az adott közpolitikai terület megismerése szempontjából fontosak lehetnek. A szervezőknek arra kell tehát törekedniük, hogy az egyes tárcák vezetői mellé vitapartnerként megtalálják azokat az ellenzéki politikusokat, akiknek a jelenléte segít megmutatni az összes releváns véleményt.

De mi tekinthető releváns véleménynek? Ha megismerésről beszélünk, akkor minden olyan álláspont, amelynek látható, mérhető támogatottsága van. Azaz, amelynek esélye lehet arra, hogy a közpolitikai döntéshozatal során jelentőséget kapjon. Márpedig ezt – bocsánat, de szerencsére - nem politológusok döntik el, hanem a magyar választók: az ő szavazataik alakítják ki azt az ellenzéki erőteret, amelyből a szervezőknek lehetőség szerint úgy kell válogatni, hogy az reprezentatív legyen, vagyis mindenki megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljon a sorozat követői számára. Ebből következően számunkra nem lehet kérdés, hogy a Jobbiknak – mint egy olyan pártnak, amely 2010-ben 855 ezer szavazatot kapott és amely ma is komoly támogatottságnak örvend – helye van a Tárcatükörben. Ha nem így lenne, a párt nevének említését, programjának olvasását, képviselői parlamenti felszólalásainak tanulmányozását is meg kellene tiltanunk hallgatóinknak – de ha ezt nem is tennénk, ugyanezen logika alapján oktatóink az előadásaik során biztosan nem hivatkozhatnának ezen információkra.

Tulajdonképpen itt be is fejezhetném a választ, de nem teszem, mert tudom, hogy ennyi sokaknak nem lesz elég. S igazuk is van: ugyanis tényleg van egy határ, amelynek az átlépése esetén nincs már helye a megismerésnek, ami nem tehető ilyen típusú vizsgálat tárgyává, amihez nem lehet még kutatóként sem közelebb lépni. El tudom képzelni, hogy sokak számára a Jobbik ilyen párt. Ahogy abban is biztos vagyok, hogy akadnak olyanok, akik az MSZP-t vagy a Fideszt gondolják ilyennek. Nem spórolható meg tehát a kérdés: hol a határ?

Hitlerrel vagy Sztálinnal, Szálasival vagy Rákosival – mindannyiuk kezéhez rengeteg vér tapad – szerintem egyetlen kollégám sem kívánna beszélgetni. Ismernünk kell cselekedeteiket, de nincs szükség semmilyen méltányosságra vagy semlegességre velük szemben. Olyan bűnöket követtek el, amelyek nem politikai mérlegelés, értékrendi vita tárgyai – embereket öltek, ölettek. De hogy viszonyul ez a mostani magyar politikához? Milyen bűnökről beszélhetünk? Nem, nem azt akarom állítani, hogy a Tárcatükör szereplői mind ártatlan bárányok. A csütörtöki vitán két alkalommal is – előbb finomabban, később egyértelműbben – figyelmeztettem a politikus urakat, akik hétköznapi bűnökről beszéltek sommásan, hogy egy korrupciónak kitett szakma képviselőjeként én a helyükben sokkal jobban vigyáznék azzal, hogy általánosságban szónokoljak lopásról, tolvajlásról és az erre irányuló hajlamról. De akkor – meg kell ismételnem a kérdést – hol a határ? Azzal leülhetek beszélni, talán még mosolyoghatok is, akinek a pártja – elnézést a politikai kifejezésért – “szétlopja az országot”, de azzal nem, aki "cigánybűnözésről" vagy bármilyen más, természetesen vitatható, akár erősen el is ítélhető dologról beszél? A szélsőségesnek nevezett politikai véleménye miatt ki kell rekesztenünk valakit, vitatkoznunk sem lehet, sőt, szóba sem szabad állnunk vele, de más egyéb bűnöket nem kell vizsgálnunk?

Nem, én ebbe az utcába nem megyek bele. A választáson a voksommal majd eldöntöm, hogy kiket szeretnék a parlamentben látni, de ha a választók másokat is odaküldenek, akkor – lévén ez a szakmám – politikai elemzőként mindenkivel szóba állok, és miután – mindaddig, amíg a politikai folyamatok a demokratikus verseny keretein belül maradnak - nem az ítélkezés, a támogatás vagy az ellenkezés a feladatom, hanem a megismerés és az értelmezés, a véleményére, az érveire is kíváncsi leszek.

x x x

A közel két órás vita itt teljes egészében megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr684126647

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: De akkor ki lehet Superman??? 2012.02.21. 12:36:55

Szájer József kimondta azt amitől számosan magukba roskadtak: Orbán Viktor nem Superman! Hosszas kutatások zajlottak már eddig is Superman kilétének felderítése érdekében, és már az is nagy eredmény, hogy kimondhatjuk valakiről, hogy nem Ő az. - Sejtet...

Trackback: Közbiztonság a terítéken: Vona-Pintér vita a Corvinuson 2012.02.19. 12:11:01

Az utóbbi hónapokban a közbiztonság, a rendészet, illetve a bűnözés témakörét a közpolitikai agendában inkább a gazdaságpolitika töltötte ki az előbbiek rovására is. Ez úgy gondolom, hogy a politika természetes velejárója, és bár az “elhanyagoltn...

Trackback: M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből 2012.02.18. 21:35:49

"-Ez egy könyv?-Nem, ez a plafon."(példapárbeszéd egy életcentrikus orosz nyelvkönyvben)Kedves honfitársaim! Roma barátaim!Szomorú vagyok, szomorú, mint a farkatlan füles a szivárvány tövében. Lógathatnám kamillába csepegő orrom, de az áruló...

Trackback: Parajelenség a Deák téri metroállomáson 2012.02.18. 13:59:46

Egyre inkább biztos, hogy az idegenek Magyarországon készülnek inváziós hadjáratukra, ahogy azt már lelepleztük előző posztunkban.A mai napon a Deák téren gyanútlanul a metrojáratukra váró fiatalok egyik pillanatról a másikra elveszítették a nadrágjuka...

Trackback: KacsaLeaks: Az idegenek találkoztak Orbánnal!! 2012.02.18. 13:59:21

Timothy Good, a népszerű ufo-szakértő, biztosan állítja, hogy több politikai vezető is találkozott a földönkívüliekkel.A legújabb KacsaLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok szerint Orbán Viktorral az idegenek találkoztak. Az információk alapján kül...

Trackback: Kegyelmet Schmitt Pálnak! 2012.02.18. 13:19:32

Miközben a Gerébnek megbocsátók az elnökhöz futkároznak kegyelemért, szegény Schmitt Pál kénytelen megfutamodni a színvallás elől....

Trackback: Csak a bunkók 2012.02.18. 11:09:43

Mostanság egyre többször van részünk abban az örömben, hogy magyar filmesekre figyel fel a világ. Tegnap óta Fliegauf Bence van soron: Csak a szél című, a 2008-2008-es romagyilkosságok által ihletett mozija a berlini filmfesztivál egyik esélyese. Lenne...

Trackback: Szabad-e Vona Gáborral mosolyogni? 2012.02.18. 11:04:01

Azzal leülhetek beszélni, talán még mosolyoghatok is, akinek a pártja – elnézést a politikai kifejezésért – „szétlopja az országot”, de azzal nem, aki „cigánybűnözésről” beszél?

Trackback: A Jobbik és a demokrácia mocsara 2012.02.18. 07:42:27

A nagy alternatívakeresés részeként nemrég az LMP helyzetét tekintettük át, most a Jobbik következik.A Jobbik genezisében a Fidesz és az MSZP egymást szokta vádolni, jellemző hozzáállás, hogy nélkülük bizony semmi nem történhet. Aztán ott a másik gyöng...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubul2000 2012.02.22. 17:50:07

@knausz: Ezzel egyetértek. Akkor nem kényszeríted őket.
A lényegesbb részekre viszont nem reagálsz. Nem baj, csak mondom.

hoplita 2012.02.22. 17:50:35

@panelburzsuj:
Nem rád értettem...csak lusta voltam magyarázni..:)

mókáné 2012.02.22. 17:54:29

@ubul2000:

"A lényegesbb részekre viszont nem reagálsz. Nem baj, csak mondom. "

Nekem följebb is egyetlen szó volt lényeges az egészben, amit mondtál és ez a:

kényszerítés.

Az embereket nem lehet, nem szabad és nem kell kényszeríteni. Ellene vagyok minden ilyennek pl. szavazzon mindenki vagy fizessen be x forintot. Ez is kényszer kategória.

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 17:57:00

@knausz: Ha szép szóval, neveléssel nem lehet elérni, hogy használja a wc-t, ha éppen dolga van, akkor nem marad más, mint a kényszerítés/büntetés. Vagy mégis mit kellene csinálni? Kerülgetni a udvaron szétszórt fekáliát? :-/

Ha elvárja, hogy emberként tiszteljem, akkor viselkedjen is úgy, mint egy ember!

(arról még nem is beszéltünk, hogy ez környezetszennyezés, tehát jogi vonzata is van)

ubul2000 2012.02.22. 17:58:20

@knausz: Jó, tudomásul vettem, hogy nem akarod őket kényszeríteni. Ezt meddig ragozzuk még?

A többire miért nem reagálsz?

panelburzsuj 2012.02.22. 18:08:22

@knausz:

Ne legyél már ilyen: igazán tisztán láthatod, hogy magyar politikának két oldala van.

Az egyik bérért, önérdekből retteg - a másik ingyen, szorgalomból ...

mókáné 2012.02.22. 18:21:56

@SzélsebesVelorex:

"Ha elvárja, hogy emberként tiszteljem, akkor viselkedjen is úgy, mint egy ember!"

Örültem, hogy Veled normálisan tudok beszélgetni a témáról, és inkább kerültem, de most kimondom:

A cigány ember. A kutya állat.

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 18:23:41

@knausz: Ez egy a liberálisokra jellemző kitérő válasz volt.

mókáné 2012.02.22. 18:23:46

@panelburzsuj:

"Az egyik bérért, önérdekből retteg - a másik ingyen, szorgalomból ... "

Hanem Te és én. Mi miért politizálunk? Van bennünk közös.

mókáné 2012.02.22. 18:26:31

@ubul2000:

"A többire miért nem reagálsz? "

Most már joggal kérem, szakmai múltadból eredően, tegyél fel kérdéseket, légy szíves, és azokra megpróbálok reagálni.

ubul2000 2012.02.22. 18:26:56

@knausz:
1. mert a magyar gyerek hamarabb fogják megtanulni a rosszat, mint a cigányok a jót
2. Ráadásul hiába tanulnák meg a wc használatot, ha otthon nincs.
3. Esetleg még apuka, anyuka beront az óvónénihez, hogy miért terrorizálja a gyereket a wc-vel, és jól megverik

Ezekről mi a véleményed? Hogyan fognál hozzá?

mókáné 2012.02.22. 18:36:57

@ubul2000:

Mindhárom kérdésedre a válasz:

A lányom csoportjában, mint korábban meséltem volt cigány, kínai, néger, autista. Direkt így választottam csoportot. Szempont volt, hogy lássa a különbségeket és természetesen fogadja.

Alsópáhokon gyerekszálloda van. Mindenféle gyerekkel és akkor ezek a gyerekek nem veszik észre, hogy más nyelven beszélnek. Szimplán jól érzik magukat - együtt.:)

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 18:46:20

@knausz: Ne haragudj, de szerintem nem érted, hogy miről beszélünk. Integrálni kifejezetten a deviáns viselkedésű, rossz családi körülmények közt élő, szociálisan, értelmileg leszakadt egyéneket akarjuk, függetlenül attól, hogy cigány-e, vagy sem.

Tehát nem oszt, nem szoroz, hogy a lányod milyen kapcsolatot ápolt NORMÁLIS cigány, kínai, stb. gyermekkel, ugyanis őket nem kell már integrálni!

Az integráció kifejezetten ilyen

www.youtube.com/watch?v=uGhNbLykM1s

gyerekekről szólna. Erre mondjuk azt mi, nem liberális gondolkodású emberek, hogy ha szép szóval, neveléssel nem megy, akkor KELL kényszeríteni. Ha nem tesszük, akkor veszélyt jelent a társadalomra.

Ezen egyének esetén meggyőződésem, hogy a társadalmi normákhoz való hozzászoktatás csak és kizárólag a normális gyerekektől elkülönítve lehetséges (vagy legalábbis egy ideig). Miért? Mert veszélyesek! Társaikra és magukra is! Egy-egy ilyen deviáns gyerek életre szóló negatív tapasztalatokat szolgálna a normális társai számára.

mókáné 2012.02.22. 18:58:35

@SzélsebesVelorex:

"Ne haragudj, de szerintem nem érted, hogy miről beszélünk."

Te nem érted, miről beszélek és @ubul2000: sem akarja.

Eleve: - Nincs előítélet! Ez az alapja.

Ha ezen indulok el, akkor hogyan is válogathatnám ki, pláne előre, hogy hajlamos-e a pl. a bűnözésre?

Az én gyerekeimben is van hajlam, mindenkiben van jó és rossz. Jelen van a jó meg a rossz.

Lement a nap nyugaton,
feljött a nap keleten.
Egyszerű ez,
él az, aki eleven.
*
Nem vagyunk mi bölcs urak
S nem is vagyunk szamarak.
Új ezerév
új magyaroknak marad!

József Attila: Egyszerű ez
www.youtube.com/watch?v=S8UY6lkUVTw

Átverés? 2012.02.22. 19:06:20

@ubul2ooo, @hoplita.

Persze, hogy voltak szélsőséges esetek, de a jelenlegi állapottól nagyon sok megoldás jobb lehetne.
Ávós gyerekek, lehet, hogy ilyenek is voltak, de voltak a hetvenes években talpig becsületes városból jött jó szakemberek.

És általában nem is ők lettek a "zöldbárók"

Aki vidéken élt sok minden tudna mesélni.
Az "agrár olló" már nagyon régen nyílik, de a nagyságrendekkel nagyobb támogatási összegekkel sok okos dolgot lehetett volna létrehozni.

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 19:07:45

"Ha ezen indulok el, akkor hogyan is válogathatnám ki, pláne előre, hogy hajlamos-e a pl. a bűnözésre?"

Na ez egy nagyon jó kérdés! Erre kell fordítani a felzárkóztatásra fordított pénzek egy részét! Szülői, tanári, rendőrségi, pszichológusi, szociológusi összefogással kiválasztani az érintett gyerekeket SZÁRMAZÁSTÓL FÜGGETLENÜL! Azokat, akik rendszeresen deviáns viselkedést mutatnak. Terrorizálják a csoporttársaikat, bűncselekményeket követnek el, komoly tanulási problémákkal küszködnek, stb. Erre kell egy országos szintű programot kidolgozni! Mindaddig semmit sem lehet kezdeni a problémával, amíg meg nem határozzuk azon személyek körét, aki érintett!

mókáné 2012.02.22. 19:12:09

@SzélsebesVelorex:

"Azokat, akik rendszeresen deviáns viselkedést mutatnak. "

- Már óvodás korban szűrni vagy születés előtt?

mókáné 2012.02.22. 19:18:26

Kövezettek meg, de nálam jól működött Magyar Bálint programja.

- A gyereket nem osztályozták 4. félévig

- Nem kellett elkezdeni idő előtt az iskolát

- A gyerekre nem került olyan bélyeg, amire az van írva: hülye

- Elindulhatott volna az egyéni fejlesztések sora, de:

Nem indult el, mert amint az fentebbi beszélgetésből immár kiderül: Ez a társadalom nem érett meg a liberalizmusra.

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 19:19:24

@knausz: Nem tudom, hogy direkt-e az értetlenkedés, de igenis csak egy mindenre kiterjedő program lehet sikeres.

Ha komoly a kérdés: nem tudom a választ. Igazából létezik az a család, akitől születése pillanatában venném el örökre a gyereket, mert 99,999%, hogy belőle is csak egy problémás ember lesz. Ez a kérdés messzire vezet, itt kellene az integrációra fordított pénzeket elkölteni a téma szakértőire.

panelburzsuj 2012.02.22. 19:29:55

@knausz:

Kettőnkben közös?

Talán hogy nem rögtön ütünk.

Csak többedikre ... :)

mókáné 2012.02.22. 19:34:39

@panelburzsuj:

"Kettőnkben közös?"

Jöttél valahonnan és tartasz valahová, mint én.

Persze, amikor nem reagálok, akkor is figyelem, mit mondasz.

És most komolyan elgondolkodtam azon, miközben feléd passzolom a labdát:

- Szabad-e Vona Gáborral mosolyogni?

panelburzsuj 2012.02.22. 19:51:44

@knausz:

Vona Gáborra szabad.

Vona Gáborral nem.

6.Lenin 2012.02.22. 19:55:48

@knausz:

"Ez a társadalom nem érett meg a liberalizmusra. "

Melyikre ?
A szadeszesre?

Hál'Isten!
Ezért van még remény 1 normális Mo-ra.

mókáné 2012.02.22. 20:01:30

@Török Gábornak:

Vona Gáborra mosolyogni azt szabad, de vele együtt gondolkodni, az sehová nem vezet.

Magam részéről. Ennek a bejegyzésnek a kommentjei után az országot jobban féltem, mint eddig. A demokrácia vékonyabb élen táncol, mint hittem.

@panelburzsuj:

"Vona Gáborra szabad.

Vona Gáborral nem."

Egyetértek.

ubul2000 2012.02.22. 20:06:03

@knausz:

Részben egyetértek a felsorolt pontjaiddal

1. A gyereket nem osztályozták 4. félévig

Szerintem is felesleges, bőven elég a megfelelt - nem felelt meg besorolás. Ilyen fiatal korban annak, hogy 3-as, vagy 4-es nincs különösebb jelentősége. Legfeljebb a nagyon jókat év végén lehet külön kiemelni, dícsérni

2. Nem kellett elkezdeni idő előtt az iskolát

Egyetértek, mondhatnám totálisan egyetértek. 7 év bőven elegendő lenne elkezdeni az általánost.

3. A gyerekre nem került olyan bélyeg, amire az van írva: hülye

Ezt pontosan nem értem.

4. Elindulhatott volna az egyéni fejlesztések sora

Szerintem az iskolaérettségi vizsgálat pontosan erre való, hogy megállapítsa kinek van szüksége egyéni fejlesztésre (hiperaktívak, stb) De ez szerintem létezik.
Legalább is úgy tudom léteznek ilyen iskolák, aholy egyéni fejlesztésen alapuló felzárkóztatás folyik. Vagy speciális iskola hiperaktívak részére.

tölgyes 2012.02.22. 20:08:24

@knausz: Hová tűnt a liberalizmusra való érettség magából??? A magukat liberálisnak mondó újklelewti liberálisaink még a polgári radikálisok toleranciájáig se jutottak el. Nem véletlen. A többségük bolsevik csemete:(
Egyébként Én a Martin féle gyűjtés egy szövegváltozatát írtam oda..Ugyanebből írhattam volna azt is hogy
"Egye meg a fene magát/ Ameddig éri a kabát,/Ne úgy egye mint a hagymát,/ Reszelje meg mint a tormát!":)

mókáné 2012.02.22. 20:11:50

@ubul2000:

Mondom: - Elindulhatott volna az egyéni fejlesztések sora

Feleled: - Legalább is úgy tudom léteznek ilyen iskolák, aholy egyéni fejlesztésen alapuló felzárkóztatás folyik. Vagy speciális iskola hiperaktívak részére.

@panelburzsuj:

Nagy József újságírótól tanultam, hogyaszongya:
- Ész megáll!

hoplita 2012.02.22. 20:12:18

Vona Gábor: Szabad-e Török Gáborral mosolyogni?

Történt, hogy egy húszéves hagyománynak örvendő vitasorozatra meghívást kaptam, amit elfogadtam. A Tárcatükör elnevezésű rendezvényről van szó, amely során sorban meghívják egy adott terület miniszterét, valamint az ellenzék egyik képviselőjét, hogy a tárca eltelt időszakát megvitassák. Engem Pintér Sándorral válogattak össze, nyilvánvalóan nem azért, mert szakpolitikus vagyok, hanem azért, mert egy karakteres miniszterrel szemben egy olyan pártot képviselek, aminek a témáról karakteres a véleménye. Ez pedig mindig vonzza az érdeklődőket. A szervezők talán maguk sem hitték – amit én tudtam –, hogy micsoda elképesztő rágalomtömeg zúdul majd rájuk a meghívásom miatt. Nem is maradt el. – A Jobbik elnöke szereplőként elemzi a belügyminiszterrel lefolytatott múlt heti vitát.

Tessék venni Barikádot és elolvasni...:)

6.Lenin 2012.02.22. 20:18:50

@hoplita:

Nagyon jó!

Most már kénytelen leszek megnézni valahol a műsort, de szerintem a szándék még ennél is kissé bonyolultabb (vagy 1xűbb).
Nem láttam.

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 20:19:13

@knausz: "Magam részéről. Ennek a bejegyzésnek a kommentjei után az országot jobban féltem, mint eddig."

Mert tetszett kapni pár aktuális és konkrét kérdést, amire nem tetszett tudni érdemben válaszolni? Valahogy mindig pont így van a liberálisokkal. :-)

ubul2000 2012.02.22. 20:19:47

@knausz: Pontosan idéztél, ezt írtam

tölgyes 2012.02.22. 20:20:07

@ubul2000:
Kedves Ubul..!
Én azt hiszem, hogy téved. Nem elég nekik a megfelelt. a gyerekekben genetikailag épült be a versengésre való hajlam..ez az amit anno Darwin volt szíves felfedezni.
Egyéni fejlesztésre pedig mindenkinek szüksége volna csak a magyar pedagógia, de nem csak a magyar erre nincs felkészülve. Ezért is nagy a szülői felelősség. Segíteni kell megkeresni-megtalálni a gyereknek azt, ami neki leginkább megfelel..
Az általános elkezdésének az időpontjában sem értek egyet Önnel..Van olyan gyerek, akit kimondottan fusztrál az óvoda már 5-6 éves korban is. Ilyen volt a legkisebbbik fiam.. Elvittük iskolaérettségi vizsgálatra az akkori gyógypedagógia főiskolára, mert az óvónők azt mondták, hogy nem érett az iskolára. Ott egy szakember (áldassék a neve) elkezdte a vizsgálato, amit alig bírt abbahagyni.. A végén azt mondta..Ennek a gyereknek az lett volna a jó, ha már 5 évesen iskolába jár. Fáradhatalanul, óriási szenvedéllyel csinálta a feladatokat és követelte az újakat.

Tehát a különbségek nagyon nagyok tudnak lenni. A lényeg, hogy ne támasszunk irreális követelményeket, de a belülről ösztönzött igényeket ki kell elégíteni. A tehetség törékenyebb mint az átlag.

tölgyes 2012.02.22. 20:29:00

@knausz: Valóban voltak speciális iskolák, de a Magyar-Hiller féle koncepció ezeket felszámolta, mert szerintük ez a szegregáció egyik formája. Ezért a nehezen kezelhető sőt az enyhén fogyatékos gyerekeket is besorolták a normál osztályokba, miközben a velük való speciális foglalkoztatásra apedagóusokat nem készítette fel senki..:( Sajnos ebben döntésben személyes motivációk is lehettek, vagy inkább személyes motivációk is szerepet játszhattak:( Ebben az értelmiségi körben meglepően magas volt a viselkedészavaros gyermekek aránya... és csak kevesen voltak olyan áldozatkészek mint RJ a fiával.

menőmano 2012.02.22. 20:39:14

Hát! Én meg már totálisan azt hittem, hogy írt a Török Gábor új posztot, de látom nem.
Pedig már Én is leírtam legalább tízszer, hogy szabad a Vona Gáborral mosolyogni.

:)))))))

nyünyüge 2012.02.22. 20:43:12

@tölgyes: nem elég a "megfelelt" - "nem felelt meg" minősítés, de nem is ilyen volt a nem osztályzó iskolákban az "osztályzás".
Részletes, a gyerek önmagához és másokhoz mért teljesítményét, eredményeit, hiányosságait leíró szöveges értékelés készült minden félévben.
Ami sokkal többet mondott, mint egy osztályzat.

tölgyes 2012.02.22. 20:44:13

@ubul2000: Ezt azért így nem merik kimondani:) Ha gondolják is, a kivételt azért teszik, nehogy odamenjenek hozzájuk, mert Ők tényleg gettóba zárnák őket.. ahogy ezt a franciáknál látni:(.. Annyra meg nem megy már jól nekik, hogy egy nagyobb népcsoportot eltartsanak:(

tölgyes 2012.02.22. 20:47:00

@nyünyüge: No én ezt közelről láttam..Az eredményét pedig Ön is láthatja: ma már még arra se vagyunk képesek, hogy az ELTE TTK-ra elegendő jelentkező legyen

Amatőr 2012.02.22. 20:47:32

@panelburzsuj: ..meg a birkaszállítmányt kitiltani, a bort kifolyatni, stb

ubul2000 2012.02.22. 20:48:14

@tölgyes: Elfogadom, hogy tévedek, nem vagyok tévedhetetlen. Egyébként sem szakember vagyok a témában, csak elmondtam a véleményemet. Meg a tapasztalatomat, amire 3 gyerek után szert tettem, na meg a saját gyerekkori tapasztalatomból is merítettem, bár az - sajnos - elég régen volt. Gyerekeimnél volt osztályzás, nálam is - de elfogadom azt is ha ez megfelelt - nem felelt meg osztályzásra szűkül. A buktatás eltörlését viszont nem támogatom.
Egyéni fejlesztésre mindig szükség lesz - de ez a szülő és a pedagógus felelőssége. Nekem például szenzációs pedagógusaim voltak, akik a matekot oktatták. Persze ehhez előbb pedagógusokat kellene nevelni, nem pedig tanárokat.

mókáné 2012.02.22. 20:51:52

@ubul2000:

"Pontosan idéztél, ezt írtam "

Nem értetted, amit írtam. De ha jobb úgy az érzeted, @tölgyes: úr sem értette.

Szóval: Ész megáll!

tölgyes 2012.02.22. 20:59:47

@ubul2000: Jó példa a matematika. A matematikai, zenei tehetség nagyon korán megmutatkozik.. ezért is bűn az, amit a Kodály módszerrel műveltünk..:(

Mi -lélekszámunkhoz képest - óriási eredményeket érünk el matematikából, aminek többek között az az oka, hogy nálunk Arany Dániel kezdeményezésére 1894-től megjelent a KöMal..Ez a lap kis megszakítáokkal a mai napok a tehetségek kiválasztódásának legjobb fóruma... igaz ehhez egy színvonalas oktatás is párosult... sok áldozatkész matematikussal.

bigapples 2012.02.22. 21:02:06

@knausz: Hála Istennek. Még csak az kéne, hogy a magyar társadalom Magyar Bálint liberalizmusára legyen érett. Knausz blogtárs, van tanár, tanító, óvónő ismerősöd? Ha van, beszélgess velük a magyarbálinti oktatási kormányzatról, hogy szerintük a minisztersége alatt mennyiben változott jobb irányban rendszer a 1998-2002 ciklushoz képest.

nyünyüge 2012.02.22. 21:02:39

@tölgyes:
Ne tessék hülyeségeket beszélni.
Egyrészt én is közelről láttam, a gyerek ilyen iskolába járt, és az iskola eredményei (továbbtanulásban, a gyerekek életpályájában) az ellenkezőjét mutatják - most 30 évesek!.

Másrészt az osztályzás nélküli alsó tagozat (mert csak ott volt így!) egyáltalán nem annyira elterjedt, hogy annak hatásait érezhetné Ön az egyetemen.

mókáné 2012.02.22. 21:03:19

@ubul2000: @tölgyes:

"a mai napok a tehetségek kiválasztódásának legjobb fóruma..."

Ez volt a 4. pontban.

tölgyes 2012.02.22. 21:05:33

@knausz: Vagy esetleg Ön az aki nem érti.

mókáné 2012.02.22. 21:10:00

@tölgyes: úr!

@nyünyüge: blogtárs is azt mondja:

"Ne tessék hülyeségeket beszélni."

Azt honnan vette, hogy Ön egyetemi tanár, számomra rejtély..

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 21:16:53

@knausz: Az UFi-ból lett a mandiner.hu. Ha jól tudom még személyi átfedés is van a kettő között. Bár lehet hogy ennek nincs semmi alapja de nekem ez rémlik.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 21:19:03

@nyünyüge: Attól hogy a Nézőpontot a jelenlegi kormány pénzeli. Ettől kezdve zárójelbe kell tenni a "kutatási" eredményeiket.
Hitelességük hasonlatos a bukás kapujában készült Harmadik Birodalombeli filmhiradókhoz, melyben visszavonulás nem volt, csak arcvonalkiegyenítés.

tölgyes 2012.02.22. 21:19:09

@nyünyüge: Én meg azt láttam, hogy
1. a pedagógusok uniformizált szövegeket másoltak be a minősítésekbe
2. a szülők kérték a tanárt, hogy fordítsa le osztályzatra..:( a szöveget..

Ráadásul egy normális és felkészült tanár-szülő kapcsolatban a jegy a gyerek előrehaladása, a nehézségek és azok megoldása természetes résztét képezik a napi kommunikációnak.

Ráadásul épp a leghátrányosabb gyerekek esetében semmit sem ér, mert a funkcionális analfabéta szülő nem érti azt sem ami oda van írva.. és akkor is csak nehezen, ha felolvassák neki:(

A dolgok pedig az alsóban kezdődnek. Ha úgy kerül fel a felsőbe egy gyerek, hogy alig tud olvasni, a számtant a szorzást, osztást nem érti, akkor a felsőben való haladás nagyon lelassul..:( Ráadásul Hornék az alsós képzést ki akarták is ki is tolták hatodikig:(.. tehát azt ők is látták, hogy az általauk választott módszerekkel a gyerekek nem tanulnak meg írni, olvasni számolni hatodikig:(..ez nyílt beismerése volt saját csődjüknek.

Még azt is lehetővé tették, hogy az alsós tanítók feltanítsanak a felsőbe, ahol a közismereti orák számt lecsökkentették.. méghozzá radikálisan..vagyis még az islkolaszerkezete is beáldozták, de az eredmények egyre gyengébbek lettek.

mókáné 2012.02.22. 21:22:14

@ciceró:

"Az UFi-ból lett a mandiner.hu. Ha jól tudom még személyi átfedés is van a kettő között. Bár lehet hogy ennek nincs semmi alapja de nekem ez rémlik. "

Ha ez igaz, még borzasztóbb a helyzet, mint különben, hiszen ott jelent meg Tamás Gáspár Miklós írása Csurkáról.

tölgyes 2012.02.22. 21:25:28

@ciceró: Most hallom, hogy MT az előző kormánytól 100 mill-tkapott műsorkészítésre.. Így aztán érthető, hogy kevesellte blogszerzőnk lojalitását.:(

tölgyes 2012.02.22. 21:28:07

@ciceró: Az Ipsos pedig olyan tulajdonosi szerkezettel bír, ahol a szocialisták, a Medián pedig ahol az SZDSZ-es csapat dominált.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 21:33:03

@tölgyes: Ezért is nagy a szórás egymáshoz képest.

mókáné 2012.02.22. 21:34:17

Egy rövid helyzetértékelés elfér ide, sőt ideje van:

- Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az ország anyagi – és erkölcsi értelemben elszegényedett, lezüllött.

- Az SZDSZ semmilyen javaslatát nem tudta keresztülvinni, sőt rossz irányba tolódott, Kuncze Gábor miatt, aki Gyurcsány politikáját támogatta és támogatja jelenleg is.

- A Fidesz-KDNP mintegy modern messiásként lépett elő, hogy mindenkit megment. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

- Az LMP- nek még mindig nincs identitása, önmagát keresi.

- A baloldal szétzilálódni látszik, a civilek osztódással szaporodnak.

- A radikalizmus erősödik Magyarországon és a Jobbik diktál(na?).

- Nincs ideje semminek. A konzervatív-liberalizmusra éretlen az ország.

@Török Gábornak:

- Jól látom a dolgokat vagy inkább ne politizáljak?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 21:34:31

@dr. Bubó: Jó lesz egy járási hivatalvezetőnek ő is.

tölgyes 2012.02.22. 21:34:34

@ubul2000: A KöMal? Igen a neten is elérhető:)

dr. Bubó 2012.02.22. 21:36:46

@ciceró: egy ojjan gyorsított el JÁRÁSI ? doktorok előre !!! vágjuk át a szalagot !

tölgyes 2012.02.22. 21:37:02

@ciceró: Persze, de mégse olyan nagy:) Más számok de a tendenciák között már nem olyan nagy a különbség.. Egyébként sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek az adatoknak.... Nem mutatnak se többet se kevesebbet annál, hogy az ellenség szétesett és nem alternatíva, a kormánypárt pedig lassabban erodál, mint ahogy azt sokan szeretnék..A többi..:):)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 21:45:34

@bigapples: Pöttering mint Néppárti tag politikai érdekből akármit hazudhatott. Nem mérvadó hogy egyik politikus mit mond hogy védje párttársát. A hivatalos jegyzőkönyvet kéne megnézni, ha nem volt jegyzőkönyv akkor eldönthetetlen.

Ez a támogatás felfüggesztés egyébként nem erősít senkit. Nem létező pénzről beszélünk, Magyarország feltehetően képtelen mind közigazgatási, mind kivitelezési oldalról összetákolni olyan menetrendet és programokat hogy lehívja a kohéziós alapok 100%-át.

Mivel a politikai zsákmányszerzés irányítja az országot évszázadok óta ( vagyis egyértelműen teljesítményellenes az országunk ) , én úgy gondolom nem tudjuk lehívni az alapok 100%-os lehívását. Vagyis olyan forrásokat veszítünk el, ami saját magunk impotenciái miatt egyébként is képtelenek lennénk lehívni.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 21:51:49

@tölgyes: A kormánypárt jó eséllyel az új választási rendszerben nyerne mostanság egy rekord érdektelen választáson.
Egyébként Magyarország problémai túlmutatnak azon, hogy Orbán Viktor csapata válogatott hülyékből áll.
Sajnos hazánknak nincs jövője, nem látszik semmiféle minimálisan hihető terv a felemelkedésre. Az már látszik hogy a Fidesz képtelen bármiféle pozitív változást elérni, az ellenzék pedig egyrészt bizonyítottan impotens ( lásd MSZP ) vagy fantazmák rabja ( LMP ökoprogramja, Jobbik demagóg és egyben nevetséges tervei ).

Igen jó eséllyel az ország lecsúszása folytatódni fog. Az utolsó békeév, 2011 volt, ehez be kellett áldozni 12 év manyup megtakarítását. Feléltük, most már elindul a lecsúszás, egyelőre semmiféle esély nem látszik a megállítására.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:01:21

@knausz: Nem az a kérdés, hogy Magyarország jövőképe reménytelen, hanem attól tartok a valódi kérdés, hogy mekkora nyomor lesz milliós tömegnek. Az szerintem eldőlt, hogy az ország 3-5 év múlva komoly nyomorba süllyed, mivel semmiféle komoly beruházás nem jön ide, ellenben folyamatos a tőkekiáramlás.
Kapálgatással meg csirketartással az ország nem fog meggazdagodni, az biztos.

Az ország ketté fog szakadni. Lesz egy pár száz ezer fős réteg, aki nyugatot megközelítő szinten fog élni, lesz egy 2-3 milliós tömeg, ami vegetálni fog, képtelen lesz akár egy új lakást, vagy új autót venni, meg a maradék ami nyomorogni fog.

A társadalmi mobilitás csökken, az új narancsnemesség bebetonozódik és egyre több fiatal fogja elhagyni az országot.

Még kevesebb gyerek fog születni, az állam pedig évről évre szét fog rohadni szó szerint. Közoktatás, közegészségügy, közigazgatás, rendvédelem.

Latin-Amerika típusú társadalmi berendezkedést fog hozni Orbán Viktor lázálma.

dr. Bubó 2012.02.22. 22:04:19

@ciceró: nyugi... még egy béke év lesz/lehet (lásd pl IMF hitel, vagy devizatartalék)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:04:51

Valaki fel tudja nekem sorolni, hogy milyen működő tőkét hozott ide konkrétan a Fidesz-kormány és a Nemzeti Együttműködés.
Mert úgy rémlik, hogy az Audi gyárbővítés és a Mercedes beruházást a rohadt szemét hazaárulónak titulált Oszkó-Bajnai páros hozta ide.
Azóta nagy csönd van. Itt-ott egy-egy államosítással megfűszerezve, amiről mindenki tudja hogy micsoda nagy sikertörténetek lesznek majd.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:06:42

@dr. Bubó: Az IMF hitelnek, ha lesz egyátalán ilyen hitel, akkor annak megszorítás-szerű ára lesz azért.

tölgyes 2012.02.22. 22:07:16

@ciceró: A régi választási rendszerben még nagyobb eséllyel nyerne akár 2/3-dal is:(..Mert most már kijózanodva mindenki tudja, hogy a mostani rendszer kisebbre nyitja az ollót.

Itt tehát nem a rendszerrel van probléma, hanem azzal, hogy a győzelemhez több szavazatot kell szerzni, mint a jelenlegi kormánypártok kapnak majd.

Én ezzel együtt - sokkakkal ellentétben nem tartom lefutottnak a meccset... lesz itt koalíció és amit akar:(
A lecsúszás pedig 2002-ben kezdődött. és 2002-2010 között dölt el.. most csak az a kérdés, hogy sikerül-e megállítani. Az eu ehhez nem látszik jó partnernek lenni...Mint ahogy a Benes-dekrétumok ügyében sem volt nem jó.. de semmilyen partner. Inkább ellenség.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:08:38

Valaki azt is összefoglalhatná, hogy a meghirdetett óriási, történelmi Magyar-Kína együttműködés eredménye mégis micsoda... Meg a Keletre fordulásnak. Mert nemigen látszik innen alulról semmi.

dr. Bubó 2012.02.22. 22:10:19

@ciceró: igen... de igenám !

ha lesz IMF hitel az rosszabbb az országnak az agóniát lassítja...
mert a hitel visszafizetésben haladékot jelent. a mexorítások pedig a haldokló gazdaság utolsó kenetje...
érdemi és valós kiadás csökkentés úgysem lesz... dr zorbán megmonta a nyuggerek sem és a zemberek sem fizethetik meg...
a bürokráciát meg puffasztyák... de nem racionalizálják...

ha nem lenne hitel akkor simán tabulráza van... NULLÁRÓl... és ez nagyon egészséges kezdet lenne... egy kis VÉRfrissítéssel... fides rohadékok lógatásával... ez a jobb szenárió

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:10:24

@tölgyes: 2015-2020 között lecsúszás megalapozása most folyik. A 2002-2010 közötti bénázás idézte elő a mostani állapotot. Most a jövőbeli nyomort alapozzuk meg nagy lendülettel.

dr. Bubó 2012.02.22. 22:14:02

@ciceró: de 2020 ban itt magyarország hején!!! vagy német és/vagy szlovák és/vagy román ADMINISZTRÁCIÓ és nyelv lesz hivatalos...

dr zorbán ha kitart akkor a nemzet teljesen elveszik...
végleges leszakadás... eltűnés... beolvadás

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:14:19

@dr. Bubó: Jól látod. Semmiféle átalakítás nem lesz. Eddig sem volt. Az ország ma is pont ugyanúgy működik mint 2009-ben. - Korrupció, következmény nélküliség, dilletáns pártkáderek, koncepciótlanság megfűszerezve sci-fi programok meghirdetésével , elbénázott társadalompolitika stb.
Illetve talán még rosszabb a helyzet a korábbihoz képest.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.22. 22:17:01

Meg kell nézni a közigazgatás átalakítását.
Korábban volt :
Település
Megye
Kormány

Most :
Település marad
Lesz járás
Megye marad
Kormány marad

És ezt hívják ők racionalizálásnak.

mókáné 2012.02.22. 22:28:35

@ciceró:

- Nem az a kérdés, hogy Magyarország jövőképe reménytelen, hanem attól tartok a valódi kérdés, hogy mekkora nyomor lesz milliós tömegnek.

- Az szerintem eldőlt, hogy az ország 3-5 év múlva komoly nyomorba süllyed, mivel semmiféle komoly beruházás nem jön ide, ellenben folyamatos a tőkekiáramlás.

- Kapálgatással meg csirketartással az ország nem fog meggazdagodni, az biztos.

- Az ország ketté fog szakadni. Lesz egy pár száz ezer fős réteg, aki nyugatot megközelítő szinten fog élni, lesz egy 2-3 milliós tömeg, ami vegetálni fog, képtelen lesz akár egy új lakást, vagy új autót venni, meg a maradék ami nyomorogni fog.

- A társadalmi mobilitás csökken, az új narancsnemesség bebetonozódik és egyre több fiatal fogja elhagyni az országot.

- Még kevesebb gyerek fog születni, az állam pedig évről évre szét fog rohadni szó szerint. Közoktatás, közegészségügy, közigazgatás, rendvédelem.

Nincs mit hozzátennem. Én a pártok szempontjából néztem, Te az emberekéből (is). Mindkettő helytálló. Teszem hozzá: sajnos.

2012.02.22. 22:34:28

tetszett a poszt. Én azzal egyetértek, hogy legyen határ, és a moderátor szerepének megfelelően moderáljon, és legyen egy objektív kommunikációs csatorna, ne pedig a saját nézeteit-érzelmeit mondja, mert nem ez a szerepe.

Azzal vitatkoznék, hogy sokszor nem tudták, hogy Rákosi vagy Hitler, vagy Sztálin embert ölt. Nem mondom, hogy itt öltek, de azért a téves eszmék talaján benne van, akár ölhetnek is. Szóval azt akarom írni, hogy hajdanán a gyilkos diktátorok is csak "emberek" voltak és most már tudjuk, hogy nem állnánk velük szóba. De akkor, amikor éltek, nem biztos, hogy pontos ismereteink lennének erről.

Másik, ha Pintér elfogadta Vonát, mint vitapartnert, Somogyi Zoltánnak mi ezzel a baja? Dávid Ibolya mellett nem volt ilyen finnyás, holott tudjuk, Ibolya nem értett a focihoz, és Somogyi neki asszisztált. Onnan kikopott, felült megint és rosszul ül a lovon, szerintem most a liberális fazékhoz akar ezzel a nácizós szöveggel kerülni.

etwas kultur muss sein 2012.02.22. 22:36:25

@ciceró: Sajnos erre a jövőképre én is nagy esélyt látok. :-(

tölgyes 2012.02.22. 22:39:00

@ciceró: Ez is 2010 előtt dőlt el, most az dől el, hogy sikerül-e megállítani.

ubul2000 2012.02.22. 22:41:06

@ciceró: Ne viccelj, járások voltak régebben is, én úgy tudom. Mondjuk ez a bp-i járási központok az tényleg agyrém.

dr. Bubó 2012.02.22. 22:45:24

@ubul2000: kommenyista vívmány a járás... ? 1986 ig volt... komcsi szokás...

graycivil 2012.02.22. 22:53:37

"Visszavenni a kokárdát és az utcát, akcióban a Szolidaritás

Márciusban civil évértékelésre, s utcai demonstrációkra készül a Magyar Szolidaritási Mozgalom, mely szerdán Kaposváron tartotta régiós ülését. Az összejövetelen a hallgatóság soraiban részt vett Árok Kornél, a mozgalom korábbi társelnöke is,..."

www.sonline.hu/somogy/kozelet/visszavenni-a-kokardat-es-az-utcat-akcioban-a-szolidaritas-429253/lp

"...aki szerint csak civil mozgalomként nem lehet beleszólni a politikába."

Kulcsmondat!

graycivil 2012.02.22. 22:55:28

@dr. Bubó: "dr zorbán megmonta a nyuggerek sem és a zemberek sem fizethetik meg..."

Igaz is lesz. Nem lesz már pénz, amiből elvegyenek. :-(

graycivil 2012.02.22. 22:56:44

@graycivil: El Curo bevezeti az "alternatív növekedés" kifejezést a "megszorítás" szó helyett. :-)

dbeata 2012.02.23. 14:47:41

@SzélsebesVelorex: Még annyit szeretnék hozzátenni ehhez a kényes kérdéshez, hogy a magam részéről nehezen viselem az olyan, együttélésre képtelen szomszédokat is, akik történetesen nem etnikum tagjai (pl. szomszédom a két kutyája mellé további két, napközi ellátásos kutyát fogadott be, 3 normális kutya, 1 bolond, a saját portánkon megugató, acsarkodó nem normális eb. Végül akkor távolították el, amikor a szomszéd saját kutyájának a fülét harapta le.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy lehet nehéz egy szomszéd anélkül is, hogy etnikum lenne, és biztos, hogy van olyan roma szomszéd, aki normális.
Ja, a másik, hogy egy ingatlan értékét nagyban rontja a mi környékünkön pl. hogy kb 10 éve divat lett egy 200-300 nöl-es telekre két, háromlakásos társasházat felhúzni. Pedig ez a rész ahol lakunk, ritka szép kertvárosa volt Pestnek. Most ez a tendencia agyonvágja az ingatlanok értékét, mindenkiét, nem csak azokét, akik a társasházak szomszédságában élnek. Emögött pedig hatalom, pénz, korrupció, és rövidlátó hatalmi érdekek álltak.

etwas kultur muss sein 2012.02.23. 16:17:30

@dr.dbeata: Persze, van itt ezer megoldandó probléma, egyetértünk.
A tisztánlátás végett még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti ötleteim, nem kifejezetten a romákra vonatkoznak, hanem bármely etnikumú magyar állampolgárra, tehát a hófehér bőrűekre is!

graycivil 2012.02.23. 19:55:26

"Katolikus és református rádió, valamint a Lánchíd Rádió a pályázatok nyertese

Inkorrekt módon nyertek és jutottak versenyelőnyhöz többek között a Lánchíd Rádió és a vallási tartalmakat közvetítő rádióadók azokon a frekvenciapályázatokon, melyeket még az ORTT írt ki, viszont már a Médiatanács bírált el - állítja a Mérték Médiaelemző műhely (MéM) frissen publikált elemzése."

www.stop.hu/belfold/katolikus-es-reformatus-radio-valamint-a-lanchid-radio-a-palyazatok-nyertese/1003762/

F.Y!DESZ

a_fater 2012.02.24. 11:30:27

Érdekes, hogy amíg egy olyan ember ül miniszteri székben, akinek a mai napig tisztázatlan a múltja, és akinek a cégei kapják az állami megrendeléseket, addg is egyeseknek azzal van baja, hogy Vona Gábor a másik meghívott fél. Na, ilyen problémát is csak egy liberális tud felvetni...

Hívta volna meg inkább valamelyik LMP-s képviselőt, akivel megbeszélték volna, hogy "nincs cigánybűnözés, és különbe is csökken"?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.02.25. 12:19:56

Kicsit elkanyarodott a poszt,de az jut eszembe,hogy ha bűnözőknek,gyilkosoknak vannak jogai,akkor miért ne kaphatna nyilvánosságot egy parlamenti párt?Gondolok itt arra,hogy Török Gábort szidják ezért.
Amúgy meg látom,hogy felvetődött itt sok probléma.
Na erre fog majd megoldásokat kínálni a jobbik.:))

esernyősEvezős 2012.03.05. 10:59:02

galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=122939&catid=82&Itemid=120

Szerinte releváns az „olyan álláspont, amelynek látható, mérhető támogatottsága van”, vagyis az érvényesség szempontja pusztán mennyiségi: bármi érvényes lehet, ami eléggé nagy számban fordul elő. Hogy világos legyen, a korrupció eszerint releváns magatartásmód, és tanulmányozásához meg kell hívnunk a médiába a legsikeresebb korrupt vállalkozókat és politikusokat, például azért, hogy eltanulhassuk tőlük az eredményes korrupció fogásait. Vagy, és ez már egybevág a hungaronáci álláspont relevanciájával, mondhatnánk azt is, hogy a rasszizmus érvényes vélemény és magatartás Magyarországon, hiszen rendkívül elterjedt. Nagyon remélem, ezt a sorozatgyilkosságok ügyében ítélkező bíró nem fogja figyelembe venni a büntetés kiszabásakor!

TÖRÖK GÁBOR! TAKARODJ A KÖZGÁZRÓL!

Frizuravarjú 2012.03.05. 13:49:09

@evezős: Szerencsére a rasszista hangulatkeltő kertész elhagyta szeretett hazáját. A többi fasiszta is követhetné a példáját, a cigányfajvédőkkel együtt mehetnének gettósítani és gyilkolni az őslakosokat Palesztinába.
Nem kellenek ide a nácionisták, remekül meglennénk nélkülük, ahogy ez a féreg kertész sem fog hiányozni.

mókáné 2012.03.05. 13:58:26

@Frizuravarjú:

"Szerencsére a rasszista hangulatkeltő kertész elhagyta szeretett hazáját."

És az milyen szerencse, hogy @Frizuravarjú még itt van!

esernyősEvezős 2012.03.05. 16:19:57

@Frizuravarjú:
Mint Mórickának, van akinek mindenről AZ jut eszébe ....
De hogy meglegyen a napi betevőd:
Hogyan is hiányozna nektek bármiféle írástudó ..... hiszen sem írni, sem olvasni nem tudtok, a funkcionális analfabétizmus mai napság elengedhetetlen követelmény a hungaronácizmushoz.
(Ellenkező esetben nem lehetne garantálni, hogy a zazriveczek és gaudinagyok találjanak maguknak hallgatóságot - a már kihalófélben levő egykori nácikon kívül. )

Frizuravarjú 2012.03.05. 22:09:39

@evezős: a te judeonácizmusodhoz pedig nemhogy írni, de még lélegezni is teljességgel felesleges.
Elkezdődött egy folyamat és akárhogy siránkoztok és jajgattok, ugyanoda lyukad ki az emberiség mindig: a kártevőket el fogja pusztítani, mivel senki sem tűri a mocskos gyerekgyilkos fasisztákat sehol a világon.

Frizuravarjú 2012.03.05. 22:12:19

Ilyeneknek nincs helye emberek közt:

kuruc.info/r/4/92781/

esernyősEvezős 2012.03.06. 09:35:55

@Frizuravarjú: "a kártevőket el fogja pusztítani, mivel senki sem tűri a mocskos gyerekgyilkos fasisztákat sehol a világon."
Na, ha előrelátod a jövőtöket, akkor meg vagyok nyugodva.
Ahogy korábban, most is a történelem szemétdombján végzitek, de remélem, most már örökre.

Frizuravarjú 2012.03.06. 11:13:20

@evezős: Te hozzám beszélsz, féreg? Miért nem azokhoz, akiket a történelem kezdete óta valakik valamiért mindig üldöznek?
Biztos az üldözőkben van a hiba, nem pedig a világuralomra törő, mindenek felett álló felsőbbrendű választott fasisztákban, ugye?

esernyősEvezős 2012.03.06. 12:22:08

@Frizuravarjú: Leírtam az első kommentben, kihez beszélek.
Te magadra vetted - nyilván nem véletlenül - tehát hozzád, kedves kicsi Ignác.
Azt a mocskos eszmét, aminek a torokgaborelemez teret adott azzal, hogy a zázriveczet és a pohos gaudit meghívta vendégségbe, semmiféle kultúrállamban nem tűrik el.
Amint bukik a felcsúti lókupec és bandája, mentek vissza mindannyian ti is a bűzös odvaitokba, a sötétbe és remélem, soha többé nem kúsztok ki a napvilágra!
Na, már így is túl sok időt pazaroltam rád is, Ignácka, ezennel be is fejeztem a gyógypedagógiai képzést, amit akartam elmondtam.
TÖRÖK GÁBOR, TAKARODJ A KÖZGÁZRÓL!

Frizuravarjú 2012.03.06. 15:01:50

@evezős: Ezért kár volt hozzátok bekötni a villanyt, ostoba fajankó.
Fasiszták szekerét tolod, miközben bőszen nácizol.
Nem evezős vagy te, hanem faék, kisapa.

mindentudoka 2012.03.14. 08:14:03

Mai idézet Fodor Gábortól:
"A Jobbik ma még, és ez reményeim szerint jó darabig így lesz, protestpárt: nem felel ígéreteiért, mert nincs rá valódi esély, hogy valaha kormányra kerüljön. Ez, és az úgynevezett karantén adja valódi erejüket. Az a dolgunk, hogy szembesítsük a magyar társadalmat, milyen következményekkel jár a Jobbik programja: mi történne, ha holnaptól nem lennénk az Unió tagjai, ahogyan a Jobbik azt szeretné? Mi történne, ha megtagadnánk államadósságunk visszafizetését? Mi történne, ha a cigányokat holnaptól táborokba zárhatnák? Mi történne, ha Irán lenne a stratégiai partnerünk? A szélsőjobboldali Magyarország vízió borzasztó, de egyben abszurd is - az a dolgunk, hogy erre figyelmeztessünk. Ehhez a karantén ma már kevés" - zárja Sorait Fodor Gábor.

mindentudoka 2012.03.14. 08:21:30

Egyébként a Jobbikot az hozta fel (persze részben) hogy az SZDSZ az európai választásnál teliplakátozta óriás plakáttal az országot, hogy minket szeressetek ne a Jobbikot.
Így megmutatták azt is ha őket utálják, kire szavazzanak
süti beállítások módosítása