Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:57

Az elmúlt napokban egy lengyel kolléga felkérésére – aki a visegrádi országok politikai rendszereiről tervez könyvet megjelentetni – egy tanulmányon dolgoztam, s ennek keretében újra egymás mellé tettem mindazokat a változásokat, amelyeket a második Orbán-kormány eddig végrehajtott. Már korábban is azt gondoltam, hogy a politikai közbeszédben gyakori értelmezések, akár szakmai (többségi demokrácia, hatékonyságnövelés), akár politikai természetűek (diktatúra építése, demokrácia lebontása, rendszervisszaváltás), ebben az esetben nem alkalmasak a valódi politikai szándék megértésére. Minden lépést összegyűjtve még világosabban látszott a vezérlő cél: innentől a Fidesz szeretne a pályán a dombról lefelé játszani.

(Fotó: Facebook)

El is határoztam, hogy hamarosan egy hosszabb írásban a mostani tanulmánynál alaposabban, rendszerezettebben veszem végig az összes módosítást, amelyek a végrehajtó hatalom erősítése vagy gyengítése szempontjából (hogy csak egy fontos példát hozzak) messze nem mutatnak annyira egy irányba, miként ezt sok elemzés vagy politikai állásfoglalás jelzi. Nekem úgy tűnik, hogy a Fideszt nem valamilyen (akár korlátozott) demokrácia-modell megvalósítása érdekli, nem a mindenkori végrehajtó hatalom számára akar kedvezőbb körülményeket teremteni, hanem erőteljesen és radikálisan meg akarja változtatni azt a helyzetet, amelyben azt érezte, hogy mindig a saját kapuja felé lejt a pálya.

Most elsősorban nem is az az érdekes, hogy tényszerű volt-e ez a percepció, a szándék szempontjából sokkal fontosabb, hogy a Fidesz vezető politikusai úgy szocializálódtak, politikai gondolkodásuk olyan körülmények között formálódott és rögzült, amikor a status quo rendre ellenségnek látszott. A kilencvenes években a magyar jobboldal számára a döntetlen mindig vereséget jelentett: azt érezte, hogy pálya, a kapufa, a bírók, a szabályok és a kommentátorok is az ellenféllel vannak. Ebbe a hagyományba, ebbe a gondolkodásba lépett be a Fidesz (amelytől az "ostromlott erőd"-érzés korábban, liberális pártként sem volt idegen), amikor az első ciklus végétől fokozatosan az MSZP antitézisének szerepére tört, s vált a jobboldal vezető erejévé. Orbán Viktor és pártja nem elsősorban tartalma miatt nem tisztelte az 1989-es alkotmányt, nem kizárólag konkrét esetek alapján volt bizalmatlan mindennel és mindenkivel, aki nem hozzá tartozott, hanem inkább azért, mert mindenről és mindenkiről azt gondolta – sokszor joggal, olykor alaptalanul -, hogy az ellenfélnek szolgál. Emlékezzünk csak a szakértelemre vonatkozó csurkai mondásra: ebben az országban hosszú időn keresztül tényleg csupán jobboldali és független megszólalók léteztek… Az alapélmény tehát könnyen azonosítható: meg kell törni ezt a szerkezetet, mert ha nem sikerül, akkor az tör meg bennünket.  

A dolog lényege szempontjából tulajdonképpen tényleg nem is annyira lényeges, hogy ez a helyzet vajon látszat vagy valóság volt-e inkább. Nekem az az érzésem, hogy a Fidesz új alkotmány és új választási törvény nélkül, nem csak saját, hiperlojális embereit pozícióba helyezve is – sokkal kevesebb konfliktussal - kényelmesen belakhatta volna ezt a világot. Sőt, tulajdonképpen már az is megkérdőjelezhető, hogy vajon a kétezres évek magyar politikájára is igaz volt-e a pálya lejtésének tézise: ekkor a párt ellenzékben sem látszott már örök vesztesnek; beágyazottsága, kapcsolatrendszere, gazdasági háttere, médiája stb. vetekedett a szocialistákéval. Ennek ellenére a Fidesz – ilyen előzmények és vezetőinek ilyen politikai tapasztalata után – kétharmados többségével csak egyet akarhatott: átalakítást, helycserét, kurzusépítést. Ha ehhez az kellett, akkor erősítettek a végrehajtó hatalmon (például AB jogköreinek szűkítésével), ha – a későbbi ellensúlyok miatt - annak gyengítése segített, akkor azt választották (például az ügyészség független közjogi helyzetének erősítésével).

Ha a mindenkori végrehajtó hatalom mozgásterét kitágító többségi demokráciát akartak volna, akkor az ügyészség már a kormány alá rendelve várná a kormányváltás, és akkor nem lenne az egykulcsos adózás kétharmados védelem alatt. Ha elnöki vagy félelnöki rendszert kívántak volna, akkor az új alkotmányba nem emelték volna át minden komolyabb változtatás nélkül az 1989-es kormányformát. Ilyen szándékuk azonban nem volt. Csak azt akarták, hogy mostantól őket segítse a status quo. A szándék világos, a lehetőséget a kétharmaddal megkapták - de hogy ehhez jó eszközöket találtak-e, és hogy volt-e értelme a vállalt konfliktusoknak, az csak később derül ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr854220333

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Laci néni munkaközvetítője 2012.02.29. 11:16:02

Gyors egymásutánban három hírrel is a címlapra került az Orbán kormány legfrissebb jáde oszlopa, Németh Lászlóné, illetve az általa irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Először azzal, hogy az index kiderítette: tucatnyi külső szakértőt foglalko...

Trackback: Gonosz szándék vagy reakció? 2012.02.29. 09:13:43

Többször gondolkodtam már azon, hogy leírjam személyes véleményemet azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg a "diktatúra kiépítésének" szándéka vezérli-e a Fideszt néhány - nevezzük így - radikálisabb intézkedés meghozatalakor. Erre végül most...

Trackback: Gonosz szándék vagy reakció? 2012.02.29. 09:13:36

Többször gondolkodtam már azon, hogy leírjam személyes véleményemet azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg a "diktatúra kiépítésének" szándéka vezérli-e a Fideszt néhány - nevezzük így - radikálisabb intézkedés meghozatalakor. Erre végül most...

Trackback: Új rendszerünk trágárabb köszöntése 2012.02.28. 19:12:07

Benne vagyunk az új évben és az új politikai rendszerben, életbe lépett mindaz, ami halva született. Azt mondta Martin Schulz, az EP szocialista frakcióvezetője, hogy Orbán maga alá gyűri az államot. Szerintem ellenkezőleg: maga fölé. Új rendszerünkkel...

Trackback: A pálya lejtése 2012.02.28. 18:51:02

A Fidesz vezető politikusai úgy szocializálódtak, amikor a status quo rendre ellenségnek látszott.

Trackback: Mennyit keres a segédmunkás, a szakmunkás és a diplomás? 2012.02.28. 18:16:15

A Workania szerint az átlagos segédmunkás ma 8 órában bejelentve bruttó 113 ezer forintra, a szakközépiskolát végzett 132 ezerre, a diplomás 400 ezerre számíthat. És szerinted? Szerintük érettségivel, szakma nélkül bruttó 163 ezret, az érettségit is a...

Trackback: Fiam, ballagásod alkalmából egyházzá nyilvánítalak! 2012.02.28. 18:14:48

Mitől értékesebb egy egyház által végzett munka egy mezei civil, Istenre nem fókuszáló, tevékenységébe vallást nem belekeverő szervezet munkájánál? A hit, valamilyen istenkép különbbé, jobbá, támogatandóbbá teszi az egyiket a másiknál? Az egyenjog...

Trackback: Hogyan szedjen be még több pénzt a kormány? 2012.02.28. 18:10:45

Vegye rá a szimpatizánsait, a szavazóbázisát és a holdudvarát, hogy ne csak tüntetésekkel támogassák a kormányt, hanem nyúljanak a pénztárcájukba és adakozzanak! Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a szimpatizánsok, a szavazóbázis és a holdudvar csak addi...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.02.28. 18:09:44

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2012.03.08. 21:42:30

@knausz:
arr´l nem is beszélve, hogy felhívás keringöre

concret 2012.03.08. 21:44:37

@lüke: mert én csak hébe-hóba itt járó vagyok, mosolyogva szemlélem a soknevű szójátékmestert, meg a sértődős-!!-??jeles bajnaifant, csak nem értem, mire jók a variációk?

6.Lenin 2012.03.08. 21:44:48

@concret:

A vélemény szabad, szerencsére.
Leírtam a véleményem, te is.
Ezt teljesen normálisnak tartom.
Nem értesz vele 1-et, rendben.
Én sem a minősítéseddel, szerintem ez is rendben.
Probléma?

Csak annyi, a tiédet tartod az egyedüli elfogadhatónak, mert indoklás nélkül minősítesz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.08. 21:51:07

@knausz: azt is írhatná - "Vélemények" helyett - a doboz fölé:
"F*szkalapok - rólam"
[egy kicsit szűrni kellene hozzá a neveket]

lüke 2012.03.08. 21:53:24

@concret: varietas delectat
már minket:)

concret 2012.03.08. 21:56:22

@László56:

Kedves László56, javaslom, bővítsük ki a népszavazást azzal a kérdéssel, akarja-e a magyar nép a hazánk területén gyarmatosító-kizsákmányoló, részben vagy egészben EU-s tagországok tőkéseinek kezében lévő gyárak, bankok és egyéb termelőeszközök kártalanítás nélküli államosítását, természetesen a raktáron lévő kész- és félkésztermékek azonnali lefoglalásával.
Bár bízom népünk természetes ösztönében, de azért a szavazás sikerét elősegíteném az igennel szavazók (technikai kérdés csak az ellenőrzésük) szerény premizálásával a nacionalizált javakból.

Magam, mint ötletgazda szerényen megelégednék egy fehér, bőrgarnis full Audi TT Roadsterrel, ha nincs raktáron, színben kompromisszumkész vagyok,

maradok tisztelettel:

concret

concret 2012.03.08. 21:59:21

@6.Lenin: korábban, Balt-nak címezve (akivel amúgy jókat tudunk beszélgetni mint nem egy pártra szavazó jobboldaliak) leírtam pár szempontot, ami alapján szerintem 2 év múlva érdemben minősíthető a mai kormányzat.

Nem volt itt azóta (kb. 10 óra volt), de vele megvitatom. Én az érdemi polémia híve vagyok.

concret 2012.03.08. 22:02:43

@Hepci: hát, puhára párolva én is szeretem.

6.Lenin 2012.03.08. 22:05:57

@concret:

"....de vele megvitatom."

Gondolom ez azt jelenti, velem nincs szándékodban.
Most mit kellene tennem?

concret 2012.03.08. 22:11:12

@6.Lenin: menjünk el egymás mellett békességgel.

elnézést, hogy megszólítottam, valószínűleg hiba volt.

6.Lenin 2012.03.08. 22:22:15

@concret:

Nem jelentett problémát, hogy megszólítottál. Ez 1 ilyen hely.
Ezért írunk ide.
Van 1 olyan érzésem, helytelen volt kritizálnod a bajnai fun itteni viselkedését.
Mintha látnék közös vonásokat, de természetesen ez magánügy, jogában áll mindenkinek megválasztani, kivel szándékozik kommunikálni, kivel nem.
Aki viszont ide ír, jogot biztosít a válaszadásra is, de ezt concret-an el is utasíthatja természetesen.

márta)) 2012.03.08. 22:29:47

Nahát!Nahát! Én is nem is értek?! sok-sok mindent?!!!
Hogy mik vannak???
:))

concret 2012.03.08. 22:32:28

@6.Lenin: mégis beszélgetésbe keveredtünk.

Ha nem akarok Önnel vitázni, nem azért van, mert másként vélekedünk dolgokról (ez csak indukálná a vitát).

Én olyanokkal szeretek vitázni, akiket éppúgy érdekel az én véleményem, mint engem az övéké. Alkalmasint hajlamosak vagyunk egymás véleményét respektálni, netán ebben-abban a másiknak igazat is adni.

Önnél ezeket a jelenségeket nem érzékelem. Persze, tévedhetek, de még sosem tapasztaltam Önben őszinte szándékokat, sokkal inkább tendenciózus ferdítést és félremagyarázást.
Mindezzel nem állt szándékomban megsérteni, lehet, félreismertem. Sok kommentelő van itt, másokkal talán jobban megtalálja a közös hangot.

Isten Önnel.

márta)) 2012.03.08. 22:35:15

Oppá" lemaradt)
Ha nem tévedek anno) az írta ide, illetve egyik posztra, a Török Gábor, hogy ide mindenki azt ír amit akar"!
Szóval! nyugi, nyugi!!!
Én ezt úgy értelmeztem/értelmezem) azt írok amit akarok, és akkor amikor Nekem tetszik. Mindegy, hogyan fogalmazom, a lényeg ugyanaz.
Van valami probléma???? Ugye , nincs.

márta)) 2012.03.08. 22:44:26

Jaj! Elfelejtettem, megint!!

Tessenek megnyugodni, ha eljön az ideje majd szépen, csendben elmegyek.
Önök pedig, majd akkor vehetnek egy mély lélegzetet - ha gondolják - mert soha többé nem fogok visszajönni, némelyek hatalmas megelégedésére.
Addig is) üdvözlet, mármint) azoknak kiknek nem tetszik a jelenlét.)
ennyi.

6.Lenin 2012.03.08. 22:44:32

@concret:

Akinek nem érdekel/érdekelt a véleménye, nem írok, nem válaszolok.
Engem nem szokott zavarni az enyémtől eltérő vélemény sem, de elfogadom az ajánlatod, azzal a megjegyzéssel, bármikor megszólíthatsz ezentúl is. Nyitott vagyok.

6.Lenin 2012.03.08. 23:03:10

A habzás megszűnt.
Csend van. Pálya egyensúlyban.

Jo8!
Mindenkinek.

concret 2012.03.08. 23:11:44

@hoplita: A saját jóslataimat éppúgy nem veszem komolyan, mint a másokét. Két év alatt nagy csoda nem várható, de hat év alatt alakulhat valami...
Szebb jövőt egy egyformán kívánhatunk országnak és népének, csak a habitusunk és az szokásaink annyira mások, hogy ez biztosan más utat és szereplőket jelent.
A jó szándékú magyar embereknek viszont tudniuk kell egymással együtt élni ebben az országban, a többpártrendszernek nem szabadna egymást gyűlölő táborokat jelenteni. Az emberek többsége sosem lesz az elvárásaidnak megfelelő - ha hazafi vagy, a tőled különbözőket is el kell fogadnod.
Nyilván ezt most béna pacifista szövegnek érzed, pedig ez a szűk tíz millió nem engedheti meg magának az egymás elleni harc luxusát.

ubul2000 2012.03.08. 23:53:44

@Hepci: (bocs, hogy csak most válaszoltam - csak újrainstalláltam)

Emlékezetem szerint ez már Bokros minisztersége idején felmerült ez a kérdés

ubul2000 2012.03.09. 00:14:29

@lüke:
1. Jól tudod, mérnök (is)
2. Nem ismerem az imf személyzeti politikáját (de sok szélhámos, a legkülönfélébb műfajokban jutott magas pozícióba - és persze csak arról tudunk, aki esetleg lebukott)

ubul2000 2012.03.09. 00:34:21

@ciceró: Végül is nem is olyan lényeges az a diploma, attól még lehet(ne) jó közgazdász. Arra nem emlékszem minek az apropóján merült fel annakidején ez a kérdés, tény, hogy akkor ő kerek-perec elzárkózott attól, hogy bemutassa a diplomáját.

szoja122 2012.03.09. 05:18:46

@ubul2000: Hát, én nehezen tudom elképzelni hogy valaki a reál tudományokban diploma nélkül tudjon érvényesülni.

Nem csak azért, mert minden álláshoz kérik, hanem egyszerűen azért mert autodidakta módon pótolni az ismereteket nem lehet. Azóta nagyon sok szakcikket írt amit előképzettség nélkül NEM tehette volna meg.

Ha hamisítja a diplomáját, annak legalábbis az első tíz évben egyértelműen ki kellett volna derülnie (legalább a hiányzó tudás miatt).

Véleményem szerint tehát ez lehetetlen.

Csak azért dobták be, hogy a másik oldalról is legyen valaki és talán tompítani, elterelni tudja a figyelmet az állam elnök plagizálásáról.

Nem reál tudományokban már más a helyzet ott inkább előfordulhat.
Tudomásom szerint többször elő is fordult, mivel azok műveléséhez -nem mindegyikhez- nem annyira szükséges az előképzettség, tehetséggel lehet pótolni (pl.: színész, festő, költő, író, szobrász, stb.).

Amúgy olyanról tudok , de az egész más, hogy valaki hamarabb volt kandidátus mint kis doktor.
Lovász László matematikus 4. éves egyetemista korában kandidált. Az akkor törvények alapján nem volt feltétele a kandidálásnak a kis doktori és a diploma. De ő szerzett diplomát, és a világ egyik legjobb matematikusa lett.

szoja122 2012.03.09. 06:05:04

Amúgy munkássága elég nagy:

scholar.google.hu/scholar?start=0&q=bokros+lajos&hl=hu&as_sdt=0

Tudás nélkül ez nem lett volna lehetséges.

A bokros csomagot szükségességét szakszerűségét a jobb oldali közgazdászok döntő többsége is elismeri, legalábbis mostanában. Az viszont biztos hogy nem unortodox közgazdász.

szoja122 2012.03.09. 06:13:58

"Orbán az EB-ről: így egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni, videó"

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/orban-az-eb-rol-igy-egy-videki-kocerajt-sem-lehetne-elvezetni-video-370574

Hogy lehet ilyeneket mondani azokról, akiknek a tagjai vagyunk?

Hogy várhatunk, milyen erkölcsi alapon, segítséget, pénzt azoktól akikről ilyeneket mondunk?

Miért volt elnöke ennek a kócerájnak egy fél évig?

Ha az unió minket gyarmatosítani akar akkor az elnöksége alatt ennek asszisztált. Ez viszont hazaárulás.

Milyen emberek a hívei akik ezeket az eget verő ellentmondásokat elfogadják és lelkesen tapsolnak hozzá?

dbeata 2012.03.09. 07:10:35

@szoja122: No igen, ez több, mint kínosch. A főnök berúgott, felváltva fetreng, és lökdösődik, a többiek meg megosztva biztatják, úgy tesznek, mintha ez lenne a természetes, Úri Muri, hadd lássák, millen a magyar, ha mulat. Kevesen vannak, akik szégyenlik a dolgot, és inkább elsomfordálnak.

Vagy: Fellegi és Orbán épp jó zsaru-rossz zsaru-t játszik.

jjulie 2012.03.09. 07:17:08

@ubul2000:

probanyilas mérnök?

hahahaha

és bizonyára mások miatt - cigányok, zsidók, ballibek, stb - bukta az életben és végül próbanyillasági tömegvonzás

próbanyilas öregkor, hahahaha

ubul2000 2012.03.09. 07:33:29

@szoja122:

1. "Hát, én nehezen tudom elképzelni hogy valaki a reál tudományokban diploma nélkül tudjon érvényesülni."

Márpedig erre konkrét pédát is tudok és nem egyedi az eset.
Arról nem beszélve, hogy az abszolutórium és az oklevél között végzettségben nincs különbség. Valaki mérnök vagy okleveles mérnök. Továbbképzésre, továbblépésre mindkét esetben volt lehetősége.

2. A közgazdaságtant elég nehéz az egzakt tudományok közé sorolni.

3. Szerintem Bokros tudását senki nem vonja (vonta) kétségbe, legfeljebb a diplomája vagy doktorija valódiságát.
Az más kérdés, hogy közgazdasági nézeteivel sokan nem értenek egyet, de mivel ez nem egzakt tudomány, ezen nem lehet csodálkozni.

mókáné 2012.03.09. 08:09:18

@Hepci:

"azt is írhatná - "Vélemények" helyett - a doboz fölé:
"F*szkalapok - rólam"
[egy kicsit szűrni kellene hozzá a neveket] "

@lüke:

"arr´l nem is beszélve, hogy felhívás keringöre "

@török gábor: igen, én is emlékszem a dolgozatra, mondtad is, hogy tetszik, de mégis csak négyest adtál rá. Most, hogy így kiírtam magamból, már nem is gyötör annyira az emléke :-)

Kumin Ferenc politológus 2011.03.31 21:19:37

@török gábor: politikai relevancia tekintetében jócskán különbözik egy saját hangon elmondott szöveg, mint egy bizonytalan forrású idézet, de tartalmi szempontból sem analóg a két sztori.

Kumin Ferenc politológus 2011.09.06 16:58:02

- Nem szántam cinikusnak, tényleg azt gondolom, hogy egy-egy TG poszt, főleg ha meggyőzően érvel, akár még politikai folyamatok beindítására is alkalmas lehet. Olyan ez, mint a pénzügyi elemző reggeli mondása, hogy ma jó eséllyel esni fog a MOL, mindenki megijed, elkezdi adni a MOL-t, és az, láss csodát, esik.

Kumin Ferenc politológusnak knausz 2011.05.03 13:29:23

- Ne haragudj, Tímea, nem akartam romba dönteni az időbeosztásod. Keresek valami unalmasabb témát a következőre :-)

Kumin Ferenc politológus knausznak 2011.03.17 12:52:14

lüke 2012.03.09. 08:22:07

@szoja122:
én se hiszem;)
csodagyerekek ! is vannak,Lovász már a Fazekasban az volt,
s a mat. Nobel díj helyett kiadott Kyoto díjat is megkapta 2010-ben
s az egyetem kötelékében, a TDK-ban ,hallgatóként irta a kandidátusit

csak egyesek hiszik- pláne mikor kikezdik -hogy befektetés nélkül megy
(pedig elötte ki kell járni az egyetemet,utána pár évet dolgozni kell régen, régen még pár kandidátusit is meg kellett írni másoknak elötte)
@knausz:
ja, ez irreleváns
a felhívás az: közszemlére teszi, ezért mindent elkövetnek ,hogy ök is szerepelhessenek

nyünyüge 2012.03.09. 08:22:09

@szoja122:
Most magyarázta meg GSZA az ATV-n, hogy ez így van jól.
Mások is kritizálják az EB eljárását, feszegetik legitimitását, akkor mi miért ne tehetnénk.

Pedig a MIÉRT tesszük az igazi kérdés. Az nem válasz, hogy mások - más helyzetben, máskor, más helyen és formában - is teszik.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 08:37:17

Egy százalékponttal, 38 százalékra nőtt a GDP-arányos adóelvonás Magyarországon 2010-hez képest, "ennél többet adóban már nem lehet elvonni" - mondta Balog Ádám az Adó Szaklap márciusi számában. Az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára újra elmondta, hogy a társasági és a személyi jövedelemadó csökkentésének szerény, de biztató jelei már láthatók.

---

Természetesen ezek a fogadkozó nyilatkozatok nem fogják megakadályozni a kormány újabb és újabb adók kivetésében.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 08:46:30

Jövőre az EB által korábban várt 2,75-ös értékkel szemben 3 százalék lehet a magyar költségvetési hiány, 2013-ban pedig 3,6 százalék a korábban várt 3,25 százalék helyett - írja a portfolio.hu az Európai Bizottság vizsgálata alapján.

---

Hamarosan újabb kiigazítást fog bejelenteni a kormányzat.
Nincs más választás, az idei költségvetés ingatag lábakon áll. És még csak március eleje van.

mókáné 2012.03.09. 08:54:41

@lüke:

"a felhívás az: közszemlére teszi, ezért mindent elkövetnek ,hogy ök is szerepelhessenek "

.. szól, egyetlen árva szaxofon, egy szédül hang..
www.youtube.com/watch?v=yAYrEBbSzvE

mókáné 2012.03.09. 09:17:26

Rólam is rengeteg vélemény jelent meg a neten. Azt próbáltam keresni, amelyik valamiképpen definiál engem.

Az alábbit kinyomtattam és a faliújságomon van:

Te vagy a nagy útkereső, aki egy életet el tudsz tölteni azzal,

hogy megtaláld az utat arrafelé, ahová a valóságban nem is

akarsz eljutni, hiszen számodra nem a megérkezés, hanem az

utazás a szép.

- egy blogtársam a Tóta W. blogról

Alábbi pedig Amerikából (Kalifornia) érkezett, szintén a faliújságomon:

Az életedet Te éled. Te döntöd el mit tartasz fontosnak és

mit nem.

Az hogy te másképp látod az nem mástól,

hanem sokkal inkább magadtól függ, mint, bárki mástól.

A kötetnyi vélemény, melyet 12 év alatt megfogalmaztak rólam, és akkor belőle ez a kettő, amelyik lényeges nekem.

lüke 2012.03.09. 09:17:55

@ubul2000:
itt a CV-je
egy preciz matemitikus kiszámolhatná
72 v. 73 érettségi
ha nem volt katona, és ipar!!! karra- 4 év- járt , és rögtön fel is vették, nem halasztott, nem bukott, akkor legkorábban 76-ban végezhetett a MKKE-n
80-ban kandidált, akkor 4 év aspiranturán kellett lennie:)

lüke 2012.03.09. 09:20:34

@knausz:
De Gustibus Non Est Disputandum

mókáné 2012.03.09. 09:37:32

@lüke:

Már itt vagyok egy jóideje és úgy látom, úgy érzem, Török Gáborról, ha lenne két megjegyzés, akkor az a két megjegyzés, amit én kaptam, magamról, az őróla is szól.

Az első az emberről. A második a politológusnak.

Amik pedig oldalt vannak, azok pedig nem lényegesek.

lüke 2012.03.09. 09:49:18

@knausz:
ha DPV vagy APSA tag leszel, ide lesz helyezve

mókáné 2012.03.09. 10:09:33

@lüke:

"ha DPV vagy APSA tag leszel, ide lesz helyezve "

Az én anyám úgy lett médiasztárrá (mint fogalmazott: - lányom, médiasztár lettem!), hogy észre sem vette, aztán kiálltam mellette a véleményemmel és együtt karoltunk fel olyan ügyet, mint a rák gyógyítása.

Megható volt, ahogyan érkeztek az sms- ek és telefonhívások. A közösség összefogása, ami lényegesebb napjainkban, mint oldalt ezek az emberek a kisszerű megjegyzéseikkel.

Ők kihez szólnak? Mit akarnak? Milyen okból formálnak véleményt?

Anyu a képen és az én véleményem a következő lapszámban, sokkal több, mint ezek az elméleti szakemberek, akiket Török Gábor idézett. Azt sem tudjuk, kicsodák.

zalaihirlap.hu/fokusz/20120301_tizeves_az_onkologia

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 12:01:05

@ubul2000: Nem a diplomáját, a fokozatát vitatják. Hogy van-e diplomája, az baromi eccerűen kideríthető a közgáz nyilvántartásából, így derült ki Kósáról is, hogy biza nincs neki, bár az életrajzában azt állította.
A doktorik nyilvánosak, BÁRKI bemehet a könyvtárba elolvasni szenyor doktor bokros agymenéseit, megnézheti a felsorolt irodalmat, beszerezheti Panamából az eredetit, összevetheti az irományával. Ezt csinálta a hvg riportere a másik ügyben, ezt NEM csinálták meg a bokros-ügyben. Ja, hogy ez macerás, hát sajna addig viszont ez sima mocskolódás.

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 12:08:18

@szoja122: Sőt: a Bp.bank az ő igazgatása alatt élte virágkorát, a befektetési portfóliójuk 6-7 százalékkal verte a hazai többieket. Kit érdekelt, hogy doktorival, vagy anélkül, ha jól jártak az üffelek.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 12:27:22

Egy nyilvánosságra került menetrendi tervezet szerint áprilistól 412 vonatot nem közlekedtetne, további nagyjából száz vonatot az eddigitől eltérő gyakorisággal közlekedtetne a MÁV (igaz, ez utóbbi többször a járatok sűrítését jelenti). A tervezetről lapunk értesülései szerint a minisztérium és a vasút senkivel sem egyeztetett. Cikkünk megjelenéséig sem az NFM-től, sem a MÁV-tól nem kaptunk választ a várható vonatleállításokkal kapcsolatos kérdéseinkre, így arra, hogy ezzel mennyi spórolna a költségvetés, és miatta hány ember kerülhet utcára.

Csütörtök este több internetes fórumon nyilvánosságra került egy lista, amely szerint az áprilistól életbe lépő új vasúti menetrendben 412 személyszállító vonatot szüntetnének meg, és további mintegy száz vonat közlekedtetését módosítanák (a tervezett menetrendi változások listáját itt olvashatja [1]). Valamivel több mint negyven vonalon csökkentenék a vasúti szolgáltatást. Jelenleg naponta nagyjából háromezer személyvonat közlekedik, vagyis a tervezet országos átlagban a vasúti kapacitások több mint tízszázalékos csökkentésével számol.

A tervezet nemcsak egyes mellékvonalakon, hanem jelentős fővonalakon is komoly változásokat hozna. Ilyenek a Székesfehérvár – Szombathely vagy a Budapest – Szolnok – Békéscsaba – Lőkösháza vonalak, előbbin tizennyolc, utóbbin tizenkét vonatot állíthatnak le, három és tíz vonat közlekedtetését pedig módosítanák.

---

Nem lesz megszorítás. Ez ilyen egyszerű.

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 12:27:33

@ciceró: Nem találom... lécci egy linket.
Itt: www.portfolio.hu/gazdasag/megtudtuk_ezert_kenyszerul_ujabb_megszoritasra_a_kormany_jovore.164053.html?utm_source=index_box_landing&utm_medium=kapcsolodo_cikkek_linkek&utm_campaign=kapcsolodo_cikkek

azt írják:
"[az EB honlapjára kitett] értékelés figyelembe veszi az EB februárban kiadott új makrogazdasági kilátásait és készítésekor ismertek voltak a magyar költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi fejlemények, így a magyar hatóságok új költségvetési konszolidációs csomagja, ami a Magyar Közlöny február 21-i számában jelent meg". Később azonban az anyagból az is kiderül, hogy Brüsszel !!megalapozottság hiányában!! még nem számolt a kormány legújabb költségvetési csomagjával.
OMG.

hoplita 2012.03.09. 12:38:20

Balog szerint sikeresek voltak a "roma integrációs programok", ezért a mi pénzünkből folytatják azokat
A sikeres roma integrációs programokat az uniós források megszűnése után hazai forrásokból fogja fenntartani a kormányzat - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

További részletek: kuruc.info/r/2/93232/#ixzz1ocQEFDZS

nyihahahahaha....:))))))))))))))))))))

hoplita 2012.03.09. 12:41:38

@panelburzsuj:

".....Emlékszel az első olajválságra? Betegre röhögtük magunkat a tévében mutogatott, biciklire szorult hollandusokon - mi büszke Trabant és Lada-várományosok ... Bedőltünk a kádárista gulyásgőgnek. ..."

Miből gondolod, hogy most okosabb vagy....?
Te tényleg ilyen seggfej voltál akkor....és most meg tudod a tutit....???????

Fetrengve röhögök......:))))))))))))
Vigasztalásul....sokan vagytok.
Az arcotok meg nagy.:(

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 13:04:06

@It’s the economy, stupid: Nincs semmiféle konszolodációs csomag.
A kormányhatározat az alábbiakat tartalmazta :
- BKV finaszírozásának átalakítása ( eddig új hitelfelvételről szóló informális döntésen kívül semmi sem történt )
- Minisztériumoknak kell javaslatot tenni kiadáscsökkentésre, eddig szintén semmi sem történt
Közbeszerzési stopp elrendelése ( ez kb. 1998 óta folyamatosan elrendelt stopp, ez egy névleges intézkedés, arra szolgál hogy átverje az elemzőket )

Ez a világhírű kiadáscsökkentés. Nulla / nulla.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 13:08:07

@It’s the economy, stupid: Szerintem nyárig azt fogják hazudni hogy eleve ilyen lefutással tervezték a költségvetési hiányt, majd ősz elejére kiderül hogy nem fog menni.
Ekkor vagy elkezdik meghamisítani a számokat, vagy nem is közlik őket, vagy elkezdenek egy komolyabb kiigazításba.

De mondok mást is. A netes online fogadás megadóztatásából a költségvetés tízmilliárdokat remél. Különben blokkolással fenyegetik a fogadóirodákat. Március 9-én az összes oldal vígan elérhető és nulla forintot fizetnek a költségvetésnek.
Ilyen kamu-bevételből akad még az idei költségvetésben.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 13:11:05

3% alatti hiánya Magyarországnak különleges intézményesített állami einstandon kívül még soha sem volt.
Idén sem lesz és jövőre sem lesz 3% alatti hiány.
Nem teszi ezt semmi lehetővé.

dr. Bubó 2012.03.09. 13:19:16

@ciceró: kutyából nem lesz szalonna... stb magyar mondások a dakotákról...

apropó

címlapos halálhír? még ma sem volt?

legalább egy kis szalagcím? valami mellékdakotáról? vagy icipici kis doktorról?

semmi? na jó. nem baj. akkor talán holnap...

ubul2000 2012.03.09. 13:20:45

@It’s the economy, stupid: Panamából semmilyen eredetit nem lehet beszerezni, mivel olyan - az ottani intézmény tájékoztatása szerint - nincs.

Háromféle okirat lehetséges, ahogy már korábban mondtam:

abszolutórium az egyetem elvégzése, sikeres vizsgák

oklevél: diplomaterv beadása, megvédése

dr cím: disszertáció beadása, megvédése

Az hogy ilyen iratokat esetleg nem találnak se Panamában, se a közgázon - nem jelent semmit (Bokros szavahihetőségén túl), hiszen van még néhány egyetem a világon, ahol ilyeneket lehet legálisan szerezni.

Ráadásul semmilyen lehetőség nincs arra, ami arra kötelezhetné Bokrost, hogy mutassa be a diplomáját, vagy a doktoriját. Erre maximum a munkáltatója kötelezhetné, illetve kérhetné - de ez esetben is kitérhet Bokros - hogy nem megy oda dolgozni. Ráadásul a korábbi munkáltatók közül is maximum az első hibáztatható. Alig hinném, hogy az imf oklevelet kér attól a jelölttől, aki közgazdaként egy ország pénzügyminisztere volt. Hogy ott ellenőrizték-e ezt, azt ki tudja.

ubul2000 2012.03.09. 13:24:38

@ciceró: Tanultak a szociktól? (ahogy a választások alőtt tették anno)

dr. Bubó 2012.03.09. 13:43:32

@dr.dbeata: "Fellegi és Orbán épp jó zsaru-rossz zsaru-t játszik. "

csak ez nem játék...

az ország egy nagy válalkozás amit hozzáértő gerinces emberekre kellene bízni

dbeata 2012.03.09. 13:58:54

@dr. Bubó: Jaja kolléga. A gerinces emberek manapság nem állnak politikusnak. Hát nem szörnyű?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 14:04:42

@ubul2000: Nem azt mondom hogy biztosan ez lesz, de benne van a pakliban. Egyelőre annyi van, hogy az NGM neten pulikálja az adatokat, nem pedig sajtótájékoztatón. Ennek az az értelme hogy az újságírók semmiféle kérdést nem tudnak feltenni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.09. 14:08:18

@dr.dbeata: hanem például blogokon névtelenül kommentelnek. :D

dr. Bubó 2012.03.09. 14:10:20

hallom dr vitya, a pánk ül és hetek óta várja az IMF-et, de nem jön...

pedig arra járhatnának, bedobhatnának vmit szegény kódis kalapjába...

megj. mijjen dume ez? ennyire debil szavazókhoz kell szólnia? jaa és hogy egy vidéki kócerájt sem tudna az eu vezetés eligazgatni...

indul a békamenet ?

dbeata 2012.03.09. 14:16:34

@Hepci: Télleg? Te tudsz valamit! Nem akarsz egyet-kettőt leleplezni? Hadd tudjam már én is, mikor épp róla írok. :D

dr. Bubó 2012.03.09. 14:25:26

végre vmiben elsők vagyunk... ettől műxik ijjen jól a gazdaság...

velemenyvezer.blog.hu/2012/03/09/state_capture_fidesz?

dr. Bubó 2012.03.09. 14:28:03

"Az államfő... valamennyi magyar köztársasági elnöke akar lenni, ezért – mint fogalmazott –, "ha az egyharmad fütyül, akkor arra én nem fütyülhetek"

ez a debil? akkor lemond? mert én meg nem akarom hogy egy gerinctelen bűnöző alkalmatlan csaló képviseljen engem...

nagyszerű akkor ebben meg is egyeztünk....

index.hu/belfold/2012/03/09/jo_lenne_itt_fiu_diaknak_lenni/

ubul2000 2012.03.09. 14:48:01

@lüke: a phd meg a kisdoktori ugyanaz. Sok egyetem - visszamenőlegesen . a kisdoktorikat átninősitette phd-vé.

lüke 2012.03.09. 15:00:53

@ubul2000:
igen SP a sajátját Ph.D-vá
de a tud. élet kissé más, még a TF-n is( ma Sote) , ahol kevés kis,nagy doktor és Ph.D-s van

ubul2000 2012.03.09. 15:01:39

@lüke: Én ezt olvastam a wikiben:

"A magyar tudományos minősítés tehát, ellentétben a 90-es években megfogalmazott tervekkel, továbbra is háromosztatú, és immáron Európában szinte példa nélküli rendszerként ötvözi az angolszász, a német, és a szovjet tudományos minősítéseket. A kisdoktori és a kandidátusi összeolvadásából létrejött a PhD, amellyel szemben az angolszász országokban, minthogy az egyetlen tudományos fokozatról van szó, a legkomolyabb minőségi elvárásokat támasztják, azonban Magyarországon a színvonala általában a kisdoktori fölött, de a régi kandidátusi alatt marad"

ubul2000 2012.03.09. 15:03:28

@lüke: SP-nak nem a minősítés megléte, vagy meg nem léte a vita témája, hanem a plágium. Bokros esetében viszont magának a minősítés megléte a vita témája.

lüke 2012.03.09. 15:17:21

@ubul2000:

természetesen
de ö még át is minösítette:)
azért mondtam,aki egyetemet végzett lehet kisdoktorija

de a tudományos fokozatért tud. munkásság kell
- lehet disszertáció
- s lehet cikkek alapján magas
impact faktorral
en.wikipedia.org/wiki/Impact_factor
en.wikipedia.org/wiki/Citation_index

lüke 2012.03.09. 15:27:05

@ubul2000:
én meg ezt:
1984-től a „dr. univ.” volt. Ettől függetlenül szerezhető volt, de az esetek elsöprő többségében a dr. univ. címet követte az MTA Tudományos Minősítő Bizottsága által adott kandidátusi fokozat (C.Sc.). A kandidátusi címmel rendelkező személy a tudományok doktora (D.Sc.; az ún. „nagydoktori”) címet szerezhette meg. E rendszer megszűnése után bizonyos megkötések mellett a régi kisdoktorik egy (kisebbik) részét az egyetemek PhD-fokozattá minősíthették át, ezzel a lehetőséggel nem minden egyetem élt. A kandidátusi fokozatok automatikusan PhD-nek minősülnek. A korábbi tudományok doktora címnek felel meg a mai rendszerben az MTA doktora titulus, amelynek megszerzésének folyamata és követelményei megegyeznek a tudományok doktora követelményrendszerével, és azzal megegyezően ezt a fokozatot is az MTA adományozza.

magára vmit adó egyetem kis doktorit nem minösített át
(igy minden dr. jur. & dr .med.univ. is tud. fokozatot kaphatott volna, nem?)

ubul2000 2012.03.09. 16:40:09

@lüke: Ebből, meg amit korábban az életkorról írtál az következik, hogy Bokrosnak nem lehet PhDje.

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 17:29:10

@ubul2000: raed only üzemmódban vagy? Fussunk neki még egyszer:
1. diplomáját nem vitatja senki.
2. doktoriját a Marx K. Közgazd.Tud. Egyetemen védte, annak a könyvtárában kell lennie most is.
3. Panamában adatgyűjtés céljából tartózkodott, külügyes engedéllyel, nyilván OTTANI KIADÁSÚ KÖNYVEK vannak megadva szakirodalomként.
4. Ha meg akarod tudni plagizálta-e a doktoriját, akkor AZOKAT a könyveket kell beszerezned Panamából, ahogyan Schmitt dolgozatához Svájcból kellett beszerezni a szakirodalomban megjelölt kiadványt. Ha megvannak ezek a könyvek, akkor be kell sétálni a közgáz könyvtárába, és össze kell hasonlítani a szenyor művével. Amíg ez nem történik meg, addig nem mondhatod róla, hogy plagizált.

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 17:38:23

@ubul2000: Egzakt így van. Pont ezt írtam feljebb, 82-ben nem csinálhatott nálunk Ph.D-t, tehát nincs joga használni a címet, hacsak nem minósítették át a későbbiekben. 93-tól lehetett nálunk píécsdízni. Plagi bá honlapján is Ph.D volt feltüntetve fokozatként, 92-es dátummal, ezért kezdett valaki kutakodni.

@lüke: "magára vmit adó egyetem kis doktorit nem minösített át"
Köszönöm szépen, ugyanezt mondtam feljebb én is. Bár keringenek pletykák ilyesmiről, saját szeműleg nem találkoztam vele.

ubul2000 2012.03.09. 18:03:31

@It’s the economy, stupid:

Fussunk: :))))

"Amíg ez nem történik meg, addig nem mondhatod róla, hogy plagizált."

Én semmi ilyet nem mondtam, tudtommal más sem, tekintettel, hogy a doktoriját még nem látta senki.

Amikor először felmerült ez a kérdés - Bokros maga mondta, hogy a papirjait Panamában szerezte. Ez most megdőlt.

"2. doktoriját a Marx K. Közgazd.Tud. Egyetemen védte, annak a könyvtárában kell lennie most is."

Erről semmiféle hitelt érdemlő bizonyítékról én nem tudok. Ha lenne, akkor egyrészt nem vonták volna annyian kétségbe ilyen dokumentum létezését (ennyi hülye nincs - Bokros azonnal pert indított volna, ha igaza van - saját hrneve védelmében a közgáz is rögtön nyilatkozott volna, hogy itt a dokument)

"Panamában adatgyűjtés céljából tartózkodott, külügyes engedéllyel"

Eddig nem hallottam, hogy bárki kétségbevonta volna ilyen engedély létezését

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 18:06:14

@ubul2000: "semmilyen lehetőség nincs arra, ami arra kötelezhetné Bokrost, hogy mutassa be a diplomáját"

Nono. Mint említettem, a közgáz nyilvántartásában szerepelnie kell. Ezért is feneklett meg nálunk a 90-es években virágzó diploma-biznisz, mert nem elég kitölteni szép ívpapírt, valahogy be kellene varázsolni a nevet a régi jkv-ekbe, az lehetetlen, anélkül meg tuti bukó. Egy kamu diploma közokirathamisítás, amit évekkel honorálnak, és a kijelölt szervek bizony "megkérhetnek", hogy mutasd meg a sajátod :)
A plágium az eddig nem járt ilyen következményekkel, kivéve a tudományos társadalom megvetését és a cím visszavonását, most a fidesz ezt is "kriminalizálta".

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 18:18:27

@dr. Bubó: "state capture"
Ugyan kérem, ezek mind ilyen judeo-ballibsi visongások, és biztos pedofilok is.
Az igaz, hogy az üvegzseb szabályozást kivették az adatvédelemből, igaz, hogy a ptk tervezetébe - igéretük ellenére - nem tették be, az is igaz, hogy a tanácsadói szerződéseket kivették a közbeszerzési tv alól, nade korrupció? Ugyan.

figgísz 2012.03.09. 19:00:41

@knausz: ""Te vagy a nagy útkereső, aki egy életet el tudsz tölteni azzal,"""

figyelj, akármerre megyek beléd botlok, ölég ciki, egy nőnek, akinek csaaládja van, itt lógni a neten állandóan, azt keresi az útat?
Égő nagyon, babám lelj már rá baszod égő ez, még ki is plakátolod...ehhhhh

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 19:05:26

@ubul2000: "ennyi hülye nincs" - de még mennyire van, sőt, több is.

Közben megoldottam a bokros-rejtélyt :)))
1976-ban, ötödévesként Panamában és Costa Ricában gyűjtötte össze későbbi doktori disszertációja anyagát. (világgazdaságtan szaktudomány, címe: A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről, védés 1980.)
DE:
1987-ben megszerezte a közgazdaságtudomány kandidátusa fokozatot (Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem) !!! Azt viszont avtomatik elismerték Ph:d-ként, így tehát jogosan használja a fokozatot.

Az viszont bizonyos, hogy nem afféle botcsinálta, egylövetű doki, itt vannak a könyvei:
Bokros, L.. Verseny és szolidaritás. Budapest: Élet és Irodalom, 2004. (angolul is megjelent)
Bokros, L.. Experience and Perspectives of Financial Sector Development in Central and Eastern Europe, Edited by G. Tumpel-Gugerell. Berlin: Springer, 2002.
Bokros, L., and L. Csaba. Privatization in the transition process : recent experiences in Eastern Europe. Genf Budapest, Hungary: United Nations Publications ; KOPINT-DATORG, 1994.
Bokros, L., A. Fleming, and C. Votava. Financial transition in Europe and Central Asia: challenges of the new decade. Washington, D.C.: World Bank, 2001.
Bokros, L., and J. - J. Dethier. Public finance reform during the transition: The experience of Hungary. Washington, D.C.: World Bank, 1998.

Ezen kívül van még egy tonna cikke, nem másolnám ide, azok címét absztraktokkal együtt megtalálod a ceu honlapján.
www.ceu.hu/profiles/faculty/lajos_bokros

Innentől a viselkedése világos számomra: aquila non captat muscas.
Megnyugtatásul: ez a JESZ nevű (MDF-közeli) gittegylet hivatalosan kérte a Corvinus állásfoglalását.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 19:29:10

Várhatóan 2-3 csoportban 230 munkavállalójától válik meg a Philips székesfehérvári gyára, az elbocsátások már megkezdődtek – közölte a vállalatcsoport regionális kommunikációs vezetője pénteken. Blazsevácz Péter tájékoztatása szerint a cégcsoport – mint azt tavaly áprilisban nyilvánosságra is hozták – a Philips márkájú televíziók gyártásának megerősítésére közös vállalatot hozott létre a számítógép monitorokat már hasonló vegyes vállalatban gyártó TPV-vel.

---

Meglesz egy 1 millió munkahely! Matolcsyban töretlenül bízom!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 19:32:59

@It’s the economy, stupid: Minden egyetem, főiskola le tudja igazolni a belső nyilvántartásai alapján hogy valaki ott szerzett-e diplomát vagy nem. Ha nincs benne a nyilvántartásban, soha nem tanult ott. Még a szakmunkás-nyilvántartások is megvannak, akár a 1950-es évekre visszamenőleg.
A levéltárak pedig akár a 1930-as tanoncszerződéseket is kis szerencsével megőrizték.
Az oktatási nyilvántartás az egyik legjobb és legmegbízhatóbb regiszter, 50-70 évre visszamenőleg.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 19:35:41

@knausz: Kevésbé ismert, de Svájcra is kiterjednek EU-s rendeletek, na messze nem mindegyik, de azért néhányhoz csatlakoztak különmegállapodás alapján.

It’s the economy, stupid 2012.03.09. 19:45:44

@ciceró: Daccvatájmtelling!! :)) Ezért dőlt össze a diploma-biznic. Egyszer tanúja voltam egy ilyen Corvin Áruház parkolójában beszerzett diploma bedőlésének: illető tanulmányi osztály két órán belül szolgáltatta az adatot, sajnos negatív előjellel. Nem is tudom, mit képzelnek az emberek, azért nem mindenütt van kupleráj.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 19:59:23

„Levelünket az iskola váratlanul kétségbeejtővé vált pénzügyi helyzete szülte. Segítségért fordulunk Önhöz, mivel intézményünk most igazán nagy bajba került”. Így kezdődik a Tomcsányi Péter igazgató és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola Vezetősége által aláírt levél.

Az állami költségvetés 2,7 milliárd forintot vont el az iskola fenntartójától, az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől, ezért idén januártól az egyetem a gimnáziumra terhelte közüzemi díjaik felét, 22 millió forintot. Ez képtelen helyzetbe hozza a neves intézményt, ezért gyorssegélyt várnak többek között azoktól az öregdiákoktól, akik esetleg „helyzetüknél fogva megtehetik, hogy az ország második legeredményesebb tehetséggondozó iskolájának egyszeri, nagyobb összegű támogatást adjanak”.

Az iskolavezetés ezzel a gyorssegéllyel biztosítaná, hogy a diákok ne szakadjanak el a minőségi oktatástól addig sem, amíg a 2013-tól érvényes finanszírozási módok és keretek tisztázódnak.

---

Amihez hozzáér a Fidesz, az sárrá változik.

lüke 2012.03.09. 20:06:42

@ciceró:
még szép, minden oldalról uniós ország öleli körül, most neki kellett engedni
(ez nem nácizmus)

lüke 2012.03.09. 20:09:22

@ubul2000:
azt fejtegettem, finoman
@It’s the economy, stupid: iz nyicsevo nye bugyet sto-sto
még avtomatice se Jevropában:)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 20:58:29

@lüke: Hamarosan Magyarországot is minden oldalról EU-s ország fogja körbe venni. Kivéve Ukrajnát, akivel a csempészeten keresztül túl sok mindennel nem kereskedhetünk.
Csak egy baj van, Svájc és Magyarország között annyi hasonlóság van, hogy egy kontinensen található mindkettő.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 21:04:39

@It’s the economy, stupid: Nagy türelemmel várom SP disszertációnak átvilágítási eredményét. Nem tudom mi tart eddig, de hát megvárjuk.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 21:06:18

Most hallom az NGM csúcstervét Nem zárnak be vonalat ( tehát azokat ahol három ül a vonaton, az marad ) de helyette fővonalakat ritkítanak ( ezeken van utas ).
Ez igen. Ezt annyira jól kitalálták. Félelmetes.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 21:09:05

vastagbor.blog.hu/2012/03/09/negy_eve_mondtunk_nemet_a_tandijra?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_03_09&utm_campaign=index

Jól összeszedett videók.
Én a szocialisták helyében minden sajtótájékoztatót egy ellenzéki Fidesz-videóval vagy Szíjjártó nyilatkozattal indítanék. Az lenne az ún időutazás.

graycivil 2012.03.09. 21:17:55

""Vége is szakadt a diplomáciának" Nyugati lapok Magyarországról"

atv.hu/cikk/20120309_vege_is_szakadt_a_diplomacianak_nyugati_lapok_magyarorszagrol?source=hirkereso

Bár lehet, hogy és kínkeserves lesz ez az agónia, de El Curo utóbbi napokban tett kijelentései azt mutatják, hogy El Curonál napi eseménnyé vált az EU politikusai (nem az EU) általi lealázás.

graycivil 2012.03.09. 21:18:56

@graycivil: "hogy és kínkeserves"

Pontosan: "hogy hosszú és kínkeserves"

graycivil 2012.03.09. 21:32:15

" Négy éve mondtunk nemet a tandíjra

Félévente 52 ezer forint. A betyárját, még jó
hogy a Fidesz eltörölte!"

vastagbor.blog.hu/2012/03/09/negy_eve_mondtunk_nemet_a_tandijra?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_03_09&utm_campaign=index

"Azok a kedves diákok meg, akik most nem fognak bekerülni az "ingyenes" 33 927 hely valamelyikére, és be kell fizetniük félévente a 150 ezer - 1 millió forint közé eső tandíjat, jusson eszükbe, hogy mennyire felemelő érzés volt együtt nemet mondani a tandíjra négy évvel ezelőtt!"

F.Y!DESZ

mókáné 2012.03.09. 21:47:27

@figgísz:

"Égő nagyon, babám lelj már rá baszod égő ez, még ki is plakátolod...ehhhhh "

Húzz vissza a névtelenség homályába, aztán oszd az észt máshol, ahogyan mindig csinálod!

Ez pedig az én tanácsom.

mókáné 2012.03.09. 21:54:01

@ciceró:

"Kevésbé ismert, de Svájcra is kiterjednek EU-s rendeletek, na messze nem mindegyik, de azért néhányhoz csatlakoztak különmegállapodás alapján. "

Valójában alig tudunk valamit Svájcról. Az iskolában példaként állították elénk, hogy független, szuverén ország és zöld a fű, meg figyelnek a környezetvédelemre és nincs szükségük másokra, önellátóak, továbbá nem vesznek részt a háborúkban. Erősek. Még Leninnek is volt ott megtakarítása.:)

Legenda szintjén él bennünk Svájc. A nagy átlagban, meg merem kockáztatni, hogy biztosan. Persze ma már utána lehetne nézni a neten, de az emberek (én sem) mégsem teszik. Miért? Nekem Svájc egy illúzió. Így szép.

lüke 2012.03.09. 22:13:39

@ciceró:
igen is meg nem is, keress állást ott:
3x annyi a fizetés,mint Ausztriában, és 2x annyi a megélhetési költség
viszont az érték - ár arány az tökéletes,
és a sült gesztenyét pl dupla zacskóban adják, hogy legyen hova tenni a szemetet

lüke 2012.03.09. 22:18:52

@knausz:
Lenin azon a genfi utcán élt,ami átvezetett Franciao-ba,
ott a határ
a szupranacionális szervezetek régen Genfben voltak,ma is
sok Zugban(Zürich mellett) kedvezö! feltételek miatt

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 23:29:36

Az év első hónapjában több alapkezelő is növelte a magyar részvényportfólióját, ugyanakkor a Templeton, amely korábban rendszeresen felülsúlyozott bennünket, megszabadult részvényei egy részétől, írja a privátbankár.hu Vásárolt például a Barings és a JP Morgan egyik alapja. A magyar részvények súlya ugyanakkor még általában alatta marad az irányadó indexnek.

Januárban a Baring Kelet-Európai alapjában a negyedik legnagyobb súlyú ország Magyarország volt 3,2 százalékkal Oroszország (65 százalék), Törökország (15 százalék) és a lengyelek 11,4 százaléka után. Ez azért érdekes, mert ez az alap utoljára júliusi havi jelentésében említ magyar papírokat, azóta vagy nem tartott ilyeneket, vagy csak nagyon keveset, ami az „egyéb” kategóriában láthatatlan volt. Az 1,5 milliárd eurónál is nagyobb alapnak így 49 millió eurónyi részvénye volt.

A magyar részvényeket és kötvényeket hosszabb ideje kedvelő Templeton viszont lényegesen csökkentette hazai papírjainak arányát, 5,2 százalékra. Ez még mindig felülsúlyozás, de nagy visszaesés az előző havi 7,9 százalékkal összehasonlítva.

---

Templeton alap volt azon kevesek egyike, aki látta a fantáziát a valójában csődtömeg magyar kormányban. Ha már ő is elad, nem vesz, gondolhatjuk milyen jó a helyzet.
Csapataink harcban állnak.

Mai hír volt, hogy nem elég hogy 2011-ben nőtt a magyar államadósság Orbán minden fogadkozása ellenére, hanem sajnos januárban még tovább nőtt az államadósság.

Kibocsájtottunk horribilis szintű hozamokért 410 milliárnyi állampapírt, miközben az IMF 3%-ra adna pénzt, de nekünk 7-8-9% kell csak pénz, ha azért nem dumálnak bele a csodakormány programjaiba.
És közben rettentően büszkék is vagyunk. Csak ezen bukunk éves szinten 100 milliárdot. De nem baj.

Ha még esett egy kis kár
Matolcsy biztos kitalált valamit már!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 23:32:40

Ha az év úgy fojtatódik mint ahogy kezdődött ( Malév csőd, Nokia leépítés, Philps leépítés, százezrek fizetése csökkent, a cafeteria juttatást a dolgozók 1/3-a elbukta, szerveződő orvossztrájk, intézményi finanszírozási gondok, széteső költségvetés stb. ) eseménydús év elé nézünk.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.03.09. 23:36:07

@lüke: Matolcsy számtalan programjainak egyikébe, a kódnevét elfelejtettem sajnos, nos abban vázolta hogy mi leszünk Közép-Európa Svájca. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy mi vagyunk a modern selyemút kapuja és egyben az országunk egy kultúrális forgatótengely.
Úgyhogy 10 év Matolcsy után lepipáljuk Svájcot. Persze csak akkor ha negyedévente lesz egy Békemenet.
süti beállítások módosítása