Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2012
júl 16
23:48

A helyzet változott meg, nem mi – ezzel indokolta tavaly év végén egy emlékezetes interjújában a kormány IMF-politikájában bekövetkezett fordulatot Orbán Viktor. Politikai értelemben kétségtelenül kalandos hónapok teltek el azóta, és bár a tárgyalások órákon belül megkezdődnek, közel sem világos, hogy lesz-e megállapodás, s ha lesz / nem lesz, annak milyen gazdasági és politikai következményei lehetnek. 

464imf.jpg

(Fotó: Stephen Jaffe/IMF/MTI)

A politikai folyamatok egyik sajátossága, hogy menet közben – miután nem ismerjük a végeredményt - szinte lehetetlen korrekt értékeléseket adni. Ha mégis kísérletet teszünk rá, először érdemes a tényekből – és nem a jövőre vonatkozó feltételezésekből – kiindulni. Átgondolva a tavaly év végi drámainak látszó helyzetet és az azóta eltelt fél évet, komoly vakság vagy elfogultság kell ahhoz, hogy ne vegyük észre: a magyar kormány ebben az ügyben ma lényegesen jobb helyzetben van annál, amit az elemzők korábban feltételeztek. A második Orbán-kormánynak egyelőre sikerült elkerülnie mind a politikai értelemben számára nehezen vállalható IMF-gyámságot (értve ezalatt a gazdaságpolitikai önállóság elvesztését, valamint a politikailag eladhatatlan megszorítások bevezetését), mind a gazdasági és politikai értelemben egyaránt túlélhetetlen finanszírozhatatlanságot. Érdemes olvasgatni a korábbi írásokat: 2011 végén szinte minden mérvadó megszólaló úgy vélte, hogy kizárólag ez a két lehetőség áll a kormány előtt. Aki tehát még emlékszik mások és saját korábbi mondataira, rögzítheti: a kormány az elmúlt fél évben megúszta, elkerülte a rossz és rosszabb közötti választást.

Tudom, hogy sokan cinizmusnak tartják, amikor az elemzők tisztán leíró jelleggel – az értékeket és a következményeket nem kalkulálva – beszélnek ügyes és hatékony politikáról, ha azonban most hirdetnénk eredményt ebben a folyamatban, nem nagyon lehetne másképp minősíteni azt, amit láttunk. Lehet (sőt, biztos), hogy nem volt szép az időhúzás, az összevissza beszéd, az is valószínű, hogy gazdasági értelemben veszített az ország azzal, hogy a lényegesen drágább piaci hitelekből finanszírozta magát, a politikai szumma azonban ebben a pillanatban összességében pozitív: a kétségtelenül csapdahelyzetben lévő kormány egyelőre minden elképzelhető alternatívánál – nem számítva az irreális forgatókönyveket - jobban áll.

Amit eddig írtam, bár vitatható, július közepén szerintem megállja a helyét. Miután azonban egy folyamat kellős közepén vagyunk, az „ebben a pillanatban” nagyon keveset számít. Az elmúlt időszak politikájának ugyanis csak akkor volt értelme, ha a következő időszak nem rajzolja át teljesen ezt a képet. Márpedig mind az IMF-gyámság, mind egy finanszírozási válság bekövetkezte – ne feledjük: a következő választáshoz közelebbi időpontban - teljesen logikátlanná tenné a korábbi időhúzó politikát. Ennek a taktikázásnak politikai értelemben ugyanis csak akkor volt értelme, ha a kormány azt gondolja, hogy (1) a megállapodás elmaradása ma kockázatmentesebb, mint lett volna az év elején, vagy hogy (2) a megállapodás megkötése ma vállalhatóbb, mint lett volna az év elején. Bár nem vagyok a téma avatott szakértője, a második opció nekem nem tűnik életszerűnek: sem azt nem hiszem, hogy az IMF ma kevesebbet (beleszólást, álozatokat) kérne a hitelért cserébe, mint pár hónapja, sem azt, hogy a következmények ma jobban eladhatók, mint lettek volna korábban.

Ebből pedig – bármennyire is nehezen érthető ez annak, aki szerint csak gazdasági racionalitás létezik -  tényleg az következik, amit Madár István mond: minden látszat ellenére, a magyar fél részéről nincs „jelentős megállapodási szándék”. A politikai logika útját tovább követve így aztán az is kimondható: ebben a gondolkodási keretben a kormány számára a sikert az jelentheti, ha úgy ússza meg a megállapodást, hogy közben annak hiánya nem rántja magával a költségvetést. Ehhez pedig – lássuk be – egyelőre azt kell tenni, amit eddig: nagyon lassan, előre és hátra lépegetve közelíteni a megállapodáshoz, megtartva annak lehetőségét, de nem elszenvedve annak politikai kárait.

Ha ezt jó sokáig – legalább addig, amíg a megállapodás elmaradása nem lenne már olyan romboló hatású, mint ma - lehet csinálni, a kormány tényleg nyert. Ha ez képtelenség, akkor persze valahogy majd meg kell állapodni – ám az egyértelműen kudarc lesz. Nem azért, mert az IMF-megállapodás önmagában kudarc (ez más körülmények között másképp is lehetne), hanem azért, mert akkor a korábbi stratégia - és az ehhez rendelt sok-sok politikai erőfeszítés - kétségtelenül értelmetlennek és elhibázottnak látszik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr774661211

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Belehalok, ha addig élek is! 2012.07.18. 12:27:44

A Fidesz-politika kétpontos szabálya: 1., A miniszterelnöknek mindig igaza van. 2., Ha netán mégsincs igaza, akkor életbe lép az 1. pont... Írja itt Török Gábor az okosságokat, hogy politikai hasznon így, politikai haszon úgy, meg hogy a kormány polit...

Trackback: Mocsár Zombik vagyunk! 2012.07.17. 16:54:05

Keserű csodálattal tölt el, mikor akár az életben, akár a facebook közösségi oldalon látom az emberek mennyire könnyen befolyásolhatóak, mennyire könnyű irányítani őket a félelmeik által... Annyira mélyen gyökeredzik bennük a félelem, és az ebből t...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.17. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Tranzit 2012.07.17. 09:56:45

- Mr. Matolcsy!- Mrs. Kauffmann...- Kérem, szólítson csak Barbarának!- Rendben, Barbara, szóval örvendek...- Én is! Micsoda meglepetés, nem hiába emlegetik a híres magyar vendégvárást! Mondjuk ez a hawaii mintás ing... Hazudnék, ha azt mondanám, hogy j...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 10:33:17

@knausz: két puszi sose egyforma (másik ősi dakota aforizma).

mókáné 2012.07.20. 10:49:48

@Hepci:

"ki a lábát tolja, tol utóbb mást is (ősi dakota aforizma)."

Ebből kiindulva léptem vissza egyet. Azt a javaslatot tette, hogy levelezzünk is. Erre nem-el reagáltam. Persze magamban. Nem játszom ki a lapjaimat sosem, csak a spontán emberek szokták.

"két puszi sose egyforma (másik ősi dakota aforizma)."

Melyik kettő? Amelyiket te adtál és amelyiket ő adott vagy amelyiket adtál és amelyiket majd adni fogsz?:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 11:01:12

@knausz: nem vizionálnék...
Egyébként egyszerű élettani alapon (csuklási intenzitás) az egyetemi tanár felejtős... :D

mókáné 2012.07.20. 11:42:34

@Hepci:

"az egyetemi tanár felejtős... :D"

:):) 50 éves korára csak nem elfelejtette, hogyan kell?

Az internet olyan szempontból előnyös, hogy gyorsabban tapintható az ember, mik az igényei. Be lehet vonni egy chat-csuklásba.:) Másfelől pedig taktikai okokból a lassú kezdés - lassú folyamatban van valami várakozás. Az úton mindig több élmény vár.

"nem vizionálnék..."

Azt tudom, hogy Te szereted elodázni.:)

mókáné 2012.07.20. 12:00:29

@tölgyes:

"Ekkor kellett volna megszerezni a nyelvi és matematikai alapokat.. ez most már nagyon nehéz lesz."

Néztem az oktatók önéletrajzát és akkor láttam ott, hogy nyelvből valóban nem lesz könnyű. A németet felhozni valahogyan.

Ön tudja, hogyan mennek a dolgok az egyetemen. A tudományos életben. Ezt sose vitattam.

Török Gábor még a középiskolai éveiből él. Látom.:) Nem haladt előre, csak a média vitte sikerre. Az pedig, mint tudjuk, a bulvár kategória.

tölgyes 2012.07.20. 12:04:56

@It’s the economy, stupid: Az oroszoknál abban az időben nem vált el egymástól a politikai és a gazdasági kapcsolat. EZT SZOKTÁK MEG... Cipő és egyéb ügyben pedig az a helyzet, hogy sajnos a Saléamander stb. többés jobb cipőt gyártott.. és ekkor már a könnyű ipar keletre telepítése is nagyban folyt, amivel nem lehet tartani a versenyt... A Londonban 200 fontért árult luxuscipőket Etiópiában gyártják és a gyártó nem kap érte többet 9-10 fontnál... Ebben nem csak a mi, de Ny-Eu könnyűipara is belehalt.

Nem bánom. Majd ha maga kormányon lesz, akkor osztogasson inkáb segélyt. Én ennél még a közmunkát is jobbnak tartom. Ha csak kevésbé lesz koszos az ország 3-4 éven belül az is nagy eredmény lesz. Nagyobb mintha a semmiért segélyt osztanak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 12:07:13

@knausz: összekevered.
Nem odázni szeretek, hanem süllőzni. :D

mókáné 2012.07.20. 12:07:34

@tölgyes:

Visszavonom, amit mondtam, vannak ott rosszabb helyzetben.

Nézze meg Karácsony Gergelyt. Angolból alapfokúja van. Nem is értem, hogyan került így be az egyetemre?

www.uni-corvinus.hu/index.php?id=24294&neptunKod=DIBONZ

tölgyes 2012.07.20. 12:11:29

@It’s the economy, stupid: Milyen kár, hogy ilyen zseni diplomata mint maga akkor nem volt hatalom közelében.! Maga aztán tudta volna, hogyan kell az oroszokkal tárgyaln.:)
Ha a katonákra lett volna bízva, akkor a Varsói Szerződés ma is áll. A. zsenialitása épp az volt, hogy azonnali lépésre késztette Gorbacsovot, akit a katonái nem tudták meggyőzni. Nem volt rá idejük.

A nemzeti jövedelem adatait idős barátom 1982-ben kérte!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 12:23:32

@knausz: angolból alapfok + seggnyalásból felsőfok = egyetemi katedra. :)
(vannak más kombinációk is, azért)

tölgyes 2012.07.20. 12:24:05

@knausz: Bergő biztoan elfelejtette megújítani a honlapját..:) Vagy azt se tudja hogyan kell!!!.. de látja a média mégis legyártja "nagyokosnak". Hozzá képest TG. egy himalája.
Hogy kerülnek be az egyetemre ilyen kevéssel?? Úgy, hogy egy-két kivételtől eltekintve haver segít havert és nem történt meg az egyetemek a rendszerváltás. Nincsen követelmény a hallgatókkal szemben, de az oktatókkal szemben sincs követelmény. Ne gondolja, hogy nem gyakori a plagizáció még az egyetemi tanárok esetében is.
Én arra emlékszem, hogyT. Parsons egy 5 oldalas tanulmányára azóta akadémikussá vált tudósunk mint monográfiára hivatkozott. Vagyis nem volt a kezében. A cikk egyébként nagy jelentőségű volt, de mégsse monográfia:)

És tucatszámra tudnám sorolni a példákat arról, hogy 10-15 oldalakat másolnak be a könyvükbe más szerzőtő hivatkozás nélkül..:( Ezért a nálunk híres Corvinust nem tartjék számon az érdemi intézmények között és ha KG-ék lesznek az oktatók, akkor ez tovább fog romlani.. de nézze meg a TG által dícsért szerző "életművét".. soványka, de TG már hősként ünnepli.

mókáné 2012.07.20. 12:31:07

@Hepci:

"angolból alapfok + seggnyalásból felsőfok = egyetemi katedra. :)"

Azt tudom, hogy rokonom gimnáziumból 2 középfokú nyelvvizsgával került be a Corvinusra. És úgy tudtam, ma minimumkövetelmény ez a nyelvi ismeret a bejutáshoz.

Karácsony nagyon fiatal. Rá ezek a szabályok már vonatkozhattak. A fiam felvételije idején és előtte 1 évvel ez már kritérium volt.

mókáné 2012.07.20. 12:38:52

@tölgyes:

"Hozzá képest TG. egy himalája."

Nem tudom. Ilyenkor nagyon bánom, hogy belelátni ezekbe az önéletrajzokba, mert illúzióromboló.

Tulajdonképpen Gyurcsány Ferencről is az derült ki, hogy szőlészet, borászathoz nem ért. Egy országot bíztak rá a választók!

Múltkor ezen lamentáltam. Mennyire szörnyű, hogy dilettánsok vezették és vezetik az országot.

Csodálkozunk, amikor nem találnak jobbat a Fidesznél? Ők legalább a jogi egyetemet elvégezték csoportosan.:)

tölgyes 2012.07.20. 12:40:49

@knausz: Azért nem! TG-én látszik az egyetem és ráadásul nagyon jó az íráskészsége, ami nem túl gyakori. Remek újságíró-elemző lenne. Gyorsan ír, jól rögtönöz, megnyerően tud viselkedni. Ezek fontos tulajdonságok. Még azt is megértem, hogy ebben a bizonytalan világban az oktatás ad egy bizonyos fokú függetlenséget, ezért is csinálja. Mégis azt hiszem, hogy lassan eldől, hogy a tudományban érdemi eredményei nem lesznek, fusson is be bármilyen karriert.

Csigóénál az életműve máris-még értékesebb. Neki azonban van egy előnye. Több nyelvet más szinten tud mint TG. és ez hosszú távon előnyt jelenthet, de írni már nem tud olyan jól mint G. ez meg hátrány és nem is olyan ötletgazdag mint G. és azt is elismerem, hogy fontos a hívek szemléletformálása, amiben sokeredményt ugyan senki sem tud elérni, de azért Tg ebben is hatékony

Arra azonban nincsen idő, hogy mindent egyszerre csináljon. Ezt még egy nálánál nagyobb formátumú ember sem engedheti meg magának. Erre is tudnék példákat írni.

tölgyes 2012.07.20. 12:47:59

@knausz: GyF-fel sem az volt a baj, hogy nem ért a borászathoz, hanem az volt a baj, hogy semmihez sem ért és még a hatalomhoz szükséges minimális önfegyelem is hiányzik belőle.
Napóleon se értett máshoz mint hogy tudta hogyan kell ágyúból sortuzet lövetni úgy, hogy az hatékony legyen és ezen felül keményen és kiszámítottan tudott kűzdeni a hatalomért. A maradandó dolgokat, az állam napi irányítását pedig hozzáértőkre bizta. Külügyminisztere, rendőrminisztere stb. a maga módján zseni volt... és hozzáértőkkel megcsináltatta a Polgári Törvénykönyvet:)

mókáné 2012.07.20. 12:52:35

@tölgyes:

"Remek újságíró-elemző lenne."

Oda túl sok. A könyvét ugyan egyelőre nem kaptam meg, mert Szimba blogtárs beteget jelentett, de ha már könyvet írt a tudomány területén, sokkal több a tudása, mintsem egy újságban elemezzen.

Rengeteg olyan tulajdonságát sorolja Ön Török Gábornak, mely alkalmassá teszi őt a tudományos életre.:)

@török gábor:

Önben minden megvan, hogy sikeres legyen a tudományos világban. Hanem akkor ne focimeccseket elemezzen, ott tanfolyam és ezerféle mellékvágány, hanem célirányosan a tudomány felé tartson, amíg nem késő!

mókáné 2012.07.20. 12:56:07

@tölgyes:

"Napóleon se értett máshoz mint hogy tudta hogyan kell ágyúból sortuzet lövetni úgy, hogy az hatékony legyen és ezen felül keményen és kiszámítottan tudott kűzdeni a hatalomért."

Szimpatikus nekem a hozzáállása a dolgokhoz.

Amiben nézeteltérésünk volt, abban is nyugvópontra érkeztünk. Kár, hogy nős a Tölgyes úr. Nagy kár.:)

tölgyes 2012.07.20. 12:59:06

@knausz: Könyvet egy jó újságíró is ír.. ahhoz nem kell tudósnak lenni. A könyv amit írt úgy rendben van, de tudományos értéke akkor se sok volt, amikor frissen megjelent.. azóta azt a keveset is elveszítette.. de ez nem tragédia. Annál sokkal gyengébb dolgokat is kiadtak és kiadnak..Én örülnék annak, ha TG megtalálná a neki való ideális szerepet.. lehet, hogy épp ez a nyüzsi-müzsi az amire vágyik... csak nehogy csalódjon utóbb.

tölgyes 2012.07.20. 13:05:42

@knausz: Csak ne TSÁBÍTSON mert még meginog a jellemem::))!

Még annyit: a tudománynak lehet tárgya még akár egy focicsapat is, ha valaki megtalálja benne azt amit tudományos módszerekkel vizsgálni lehet és érdemes.

Én régebben nagy élvezettel tanulmányozgattam Mérei Ferenc remek könyvét a"Közössége3k rejtett hálózatát". Jó könyv. Fontos könyv. Hasznos könyv. Ami benne van kemény tudomány. Ha valki képes használni, akkor óriási segítséget ad pedagógusi, vezetői munkájához.. aztán "csak" óvodás, kis iskolás csoportok, sportcsapatok belső struktúrájának feltérképezését végezte el.:

Putyilov gyári melós 2012.07.20. 13:06:47

@knausz:
Orbán doktorijából elég szépen kiderült az a tavasszal, hogy nem jogi egyetem volt az, hanem FOXI-MAXI!

A mostanság különféle helyekről zsákszámra kapott jogi pofonokból az is kiderül, nem nagyon tanultak a Fijjugok jogelméletet, annál több hatalomtechnikát.

Putyilov gyári melós 2012.07.20. 13:09:12

@knausz:
"mely alkalmassá teszi őt a tudományos életre.:)"

Hát igen, nálunk tipikusan jellemző menekülési ág :O)))

tölgyes 2012.07.20. 13:13:15

@Putyilov gyári melós: Amióta a maga posiját kilukasztották a CSEKÁSOK még a levegő is kiment a két füle közül és még azt sem érti, amit olvas.. de már megszoktuk. Minden esetre Soros elvtárs úgy látta - és ebben a szakdolgozatnak nem kis szerepe volt -, hogy egy oxfordi ösztöndíjra méltó!
Magátr meg legfeljebb az asszony küldia apiacra, vagy mosogatni::)) és már annak is örül, ha nem tör össze mindent.::))

mókáné 2012.07.20. 13:15:35

@tölgyes:

"Ami benne van kemény tudomány."

Még mindig rengeteg friss ötlete van. Imponál ez nekem.

"Csak ne TSÁBÍTSON mert még meginog a jellemem::))!"

Ugyan.:) Följebb linkeltem a butaságom történetét.

Putyilov gyári melós 2012.07.20. 13:39:55

@tölgyes:
Már megint a parasztvakítás!

Pontosan tudja az elvtárs, hogy a Soros Alapítvány szorosan együttműködött az MSZMP KBval és a KB a kulturális osztálya döntötte el, hogy kit küld ki külföldi tanulmányútra.

Sőt, Soros csak a felét fizette a költségeknek, a másik felét az MSZMP irányítása alatt álló állam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 13:40:56

@knausz: esetleg örökbe is fogadhat, vagy valami zavaros mester-tanítvány kapcsolatba bocsátkozhattok.
Nem köll mindig tsuklani.
:D

tölgyes 2012.07.20. 14:36:51

@Putyilov gyári melós:
Putyilov elvtárs! De jó is magának. A világ olyan egyszerű mint a pofon. A kéz adja az arc álja:) Hol itt a bonyodalom??Úgy látszik a CSEKÁTÓL kapott néhány maflást is.
A Soros Alapítvány az ösztöndíjakat nem 50%-os fizetés mellett vállalta. Volt olyan terület, ahol igen itt azonban nem..Sőt olyan is volt, hogy ő "csak" a terméket adta, amit az állam forinttal fizetett méghozzá 100%-os áron.
De ezen túl is: abból látszik a végtelen tájékozatlansga, hogyállandó önellentmondásba keveredi saját magával.

Ön szerint mindent uralt a párt, még Sorost is, de elvárná, hogy szülessen olyan dolgozat, amelyik fittyet hány a pártnak. Döntse már el a fejiben, hogy hogy is volt ez. Ha meg nem érti akkor kérdezzen. Én jobb napjaimon szívesen elmagyarázom Önnek..

tölgyes 2012.07.20. 14:42:08

@knausz: Tg-nek pedig tényleg vannak ötletei.. de ez azért a tudományhoz kevés. Biztosan ismer a döglő libák történetét:)

No de mi köze a butasága történetének a TSÁBÍTÁSHOZ? Legfeljebb én is éneklem majd a KFT dalát:"Az okosak és szépek nem állnak szóba velem. Ki érti ezt? Ki érti ezt?"::))

Putyilov gyári melós 2012.07.20. 14:45:01

@tölgyes:
Papa, azért nem volt ám kötelezô Foxi-Maxi suliba járni és a KB seggét nyalni külföldi ösztöndíjért...

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 15:31:28

@tölgyes:
„Milyen kár, hogy ilyen zseni diplomata mint maga akkor nem volt hatalom közelében.! Maga aztán tudta volna, hogyan kell az oroszokkal tárgyaln.:)”

Engem nem tud felbosszantani. Olyan zabos vagyok azért amit láttam és látok zajlani az országban, hogy úgyse tudja überelni. Ostoba tahó viselkedés a másik sértegetése, ha nincs érvünk. Én felül tudok ezen emelkedni. Nem kell bizonygatnom, hogy igazam van ugyanis a múltról beszélünk, ezek megtörtént dolgok, a tények sajnos azt igazolják, amiket írtam.
Igen, Antallék ezt a diplomáciát annyira rosszul nyomták, hogy annál bárki jobb lett volna, nemhogy én. . A. rettegett a ruszkiktól, mikor Gorbi házi őrizetbe került, teljesen megmakkant a rémülettől. Minek megy az ilyen miniszterelnöknek? A zsenialitásáról meg mindent elmond, milyen gazdasági helyzetbe lavírozta az országot.

Oroszok: nagyon is lehetett velük tárgyalni is meg üzletelni is, a milliárdossá vált „vállalkozók” léte ezt bizonyítja. Ezt országos szintű kapcsolattá kellett volna emelni. Antall nem csinálta, nem használta fel ezeknek a köröknek a kapcsolati tőkéjét az ország javára, hanem hagyta őket a kasszával távozni, és saját javukra dolgozni. Mellesleg 90 után a ruszkiknál és az ukránoknál is lendületet kapott a magánvállalkozás, úgyhogy még pártkapcsolatok nélkül is voltak lehetőségek. Egy ismerősöm, egyszerű kazánkovácsként kezdett, majd elkezdett kazánokat gyártani, legjobb vevői ukránok lettek, méghozzá úgy hogy ők jöttek ide kapcsolatokat keresni. Na, még ez az ember is jobb diplomata volt, mint A. személyzete.

„A nemzeti jövedelem adatait idős barátom 1982-ben kérte!”

Hát ez kolosszális! Ez mindent elmond a Kend vitakultúrájáról. Beszélünk Németh és Antall kormányokról, erre ideír egy blődlit, ami 82-ben történt az "idős barátjával".

Mi is volt 82-ben: Lengyeleknél éppen folyt egy kis himi-humi, szükségállapot, szolidaritás vezetők internálása, ilyesmik, mindez úgy, hogy a Varsói Szerződés Egyesített Haderői épp Lengyelországban tartózkodtak egy hosszabb csapatépítő tréning keretében. (vö: hadgyakorlat), SZU vezetője Brezsnyev.
A lengyel események + katonai fenyegetés árnyékában Kádár et. elhatározta, hogy Brezsnyev határozott ellenzése dacára nagy titokban konspirálva belépünk az IMF-be. Nagyon is el tudom képzelni, hogy amikor kértük Brezsnyev engedélyét a belépéshez, a kérés nyomatékosítására ruszkiknak kicsit rosszabb adatok készültek, az IMF-nek a belépés előmozdítására kicsit jobbak, végül meg volt valahol egy valóság.

A sértegetésére még annyit: vannak emberek, akik nem egy íróasztal mögött élik le az életüket, és a köldökzsinórjuk egy-egy idős barát, hanem kint a valódi életben. Ott viszont jönnek szembe dolgok, ahol dönteni kell. Jól írja, a hatalom „közelében” voltam, de nem törleszkedtem hozzá, nem részesültem előnyökben, és soha nem léptem olyan folyóba, ahonnan nem tudtam kiúszni. Nem is lettem milliárdos.

mókáné 2012.07.20. 16:13:56

@Hepci:

"Nem köll mindig tsuklani.
:D"

Napi egy csuklás lazítás közben is belefér.:)

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 16:14:33

@knausz:

„Múltkor ezen lamentáltam. Mennyire szörnyű, hogy dilettánsok vezették és vezetik az országot. Csodálkozunk, amikor nem találnak jobbat a Fidesznél? Ők legalább a jogi egyetemet elvégezték csoportosan.:)”

Bocs, hogy beleugatok a beszélgetésbe :)

Az emberiség legnagyobb problémája a hiteles vezető kiválasztása már elég régóta. A munkásmozgalomban pl. kitalálták a demokratikus centralizmus elvét, hogy a vezető „kiválasztódjon” a közösségből. Persze az csak addig működött, amíg nem győzött a proletárdiktatúra.
Te szereted az idézeteket, küldök egyet:

„SZÓKRATÉSZ: Ennélfogva a legjobbak nem kívánnak pénzért uralkodni, sem megbecsülésért, sem az uralkodásból nyilvánosan fizetséget húzva zsoldosnak minősülni, sem tolvajoknak, az uralomból titkon hasznot orozva. És becsvágyból sem kívánnak uralkodni, nem lévén becsvágyók. Kényszeríteni kell őket és büntetni, hogy uralkodni akarjanak.
>>>Ennélfogva rútságnak minősül, ha valaki önként kapdos az uralom után <<< és nem várja meg a kényszert. Ha valaki nem akar uralkodni, annak a legnagyobb büntetés, ha gonoszok uralognak rajta. Gondolom, ettől félve vállalja az uralmat a derék, a jó, ha mégis vállalja, és még akkor sem úgy, mintha valami jólétbe, élvezetbe csöppenne, hanem csak kényszerből, hiszen nincs nála kiválóbb vagy vele egyenlő, akire átháríthatná. Azt hiszem, ha az állam csupa jó emberekből állna, az mind azért tusázna egymással, hogy ne uralkodjék; ebből világosan kitetszik, hogy az igazi vezető nem arra termett, hogy a maga javát keresse, hanem alárendeltjeinek javát. Különben minden értelmes inkább választaná, hogy más legyen az ő hasznára, semhogy ő a másért törje magát. „ (Platón : Az állam)

Azokon a „csoportos jogi karokon” ez egy kötelező olvasmány.

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 16:19:05

@tölgyes:
"Én régebben nagy élvezettel tanulmányozgattam Mérei Ferenc remek könyvét a"Közössége3k rejtett hálózatát". "

Na ja. Nem csak tanulmányozni kellett volna, hanem élni is bennük, többet tudna tényleges világról.

mókáné 2012.07.20. 16:20:04

@tölgyes:

"Az okosak és szépek nem állnak szóba velem. Ki érti ezt? Ki érti ezt?"::))"

Nem ismerem a döglődő libák történetét. Ha beavatna megköszönném.

Az okosság meg a szépség ritkán jár jegyben, de ha bennem valaki megtalálná mindkettőt, ővele jegyben járnék.:) Önnél a nős státusza ezt kizárja még akkor is, ha különben helyén az esze és a szíve.

"Tg-nek pedig tényleg vannak ötletei.. de ez azért a tudományhoz kevés."

Mi motiváltuk itt eléggé, úgy érzem, a többi őrajta múlik.
Várjuk az eredményeket!

mókáné 2012.07.20. 16:29:27

@It’s the economy, stupid:

"Te szereted az idézeteket,.."

Köszönöm.:) Tiszta, szép és nemes gondolatok. Bizonyára emlékszel, amikor Orbán összetört, hogy elveszítette a választásokat. Aztán elkezdték hívni külföldre, jobbnál-jobb pozícióba és nem fogadta el, hanem várt.

Aztán sorra küldték neki a levelet olyanok, akik úgy tudták, a nemzet miniszterelnöke maradt akkor is, és mindenhogyan. Nyilván jól megtanulta a leckét, amit csoportosan mondtak, ha már kötelező volt:

"az igazi vezető nem arra termett, hogy a maga javát keresse, hanem alárendeltjeinek javát. "

Orbán mennyire jó és nemes vezető, mennyire önzetlen ez nézőpont kérdése. De nem mindenkinek az. A híveinek több.

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 16:36:09

@tölgyes:
„Ön szerint mindent uralt a párt, még Sorost is, de elvárná, hogy szülessen olyan dolgozat, amelyik fittyet hány a pártnak. Döntse már el a fejiben, hogy hogy is volt ez. Ha meg nem érti akkor kérdezzen. Én jobb napjaimon szívesen elmagyarázom Önnek..”

Honnan tud ennyi mindent a témáról, csak nem „szintén zenész”?

@Putyilov gyári melós
„Papa, azért nem volt ám kötelezô Foxi-Maxi suliba járni és a KB seggét nyalni külföldi ösztöndíjért...”

Na ja, kötelező nem volt… :)
Hát igen, próbált volna a honpolgár elutazni ösztöndíjjal, ha a BM nem engedi ki az országból, mert nem elég „megbízható”, vagy mondjuk nem írja alá, hogy 125 példányban „jelentést” készít a kint tartózkodásáról.

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 17:05:00

@knausz:
"Aztán elkezdték hívni külföldre, jobbnál-jobb pozícióba és nem fogadta el, hanem várt."

Ez nem a nemes lelkét bizonyítja, hanem a politikai érzékét. Nem vágta le az arany tojást tojó tyúkot egy mai ebédért. Ugyanezért nem ment bele kormánykoalákba se. Kivárta a saját idejét, amíg a többiek egymást kinyírják.

Sima evolúciós szabály: a legalfább bikák egymással csihipuhiznak, ezalatt meg egy omega hím gyorsan a háttérben felcsinál egy-két tehenet, ha meg ne adj isten a két bika kicsinálja egymást, vagy legalább jól megsérül és harcképtelenné válik, máris eljött a királyság, és még épkézláb is maradt. Ha nem így lenne, kihaltak volna a fajok a belterjesség miatt. :)

Politikusokról egy story: előadáson voltunk egy fősuli termében, egyik padszomszédom - jogvégzett fideszes képviselő - talált egy tudományos számológépet. Mondom neki, szünetben le tudod adni a portán, láttam a fülkében valakit. Aszonnya erre, dehogy, bedobjuk a zaciba, kapunk egy ezrest és elsörözzük az árát.
Másik oldali szomszédom -magas rangú katonatiszt- leesett állal, metsző hangon: hápeeeersze, majd vesz neki másikat az apja. Lepereg róla. Előadás után képviselő úr: gyertek ti is, mondtuk nekünk teljesen más programunk van.
Politikusnak kizárólag gátlástalan emberek állnak.

Folyik ez az egymásos alapítvány ügy, érdemes beleolvasnod; köztudottan köztörvényes bűnöző magas rangú politikushoz odamegy, tesz neki totál nyíltan egy piszkos ajánlatot, amiről messziről bűzlik, hogy törvénytelen is, a politikuska meg micsinyá': nem pofán vágja, hogy a taknyán csússzon ki a helyiségből, egyik fele azonnal rááll, másik fele óvatoskodik, virágnyelven fogalmaz. Most ez a bűnöző későbbi zsarolási céllal felvette ezeket a "megkereséseket." Becsületes politikus nincs, nálunk az utolsó az a Pallag László volt, aki megpróbált az olajügyekben valamit kideríteni.

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 17:24:22

@knausz:
"Nem ismerem a döglődő libák történetét. "

Csak döglő. :)
Kohn elmegy a rabbihoz, hogy döglenek a libái, rabbi tanácsolja neki, hogy adjon nekik szódabikarbónát. Megint jön Kohn, tovább döglenek a libák. Rabbi: hm. Adjál nekik kénkövet. Megint jön Kohn, aszonnya te rabbi, minden liba megdöglött. Mire a rabbi: kár, lettek volna még ötleteim.

Orbánhoz:
Mit ír Platón:
"a legjobbak ... becsvágyból sem kívánnak uralkodni, nem lévén becsvágyók". Látsz nála becsvágyóbb és hataloméhesebb politikust a hazai palettán? Logikailag nem szép következtetés jön ki ebből, minimum, hogy ő bizony nem a legjobb. :))

mókáné 2012.07.20. 17:37:39

@It’s the economy, stupid:

"Csak döglő. :)"

Nagyot nevettem! Köszönöm.:)

A nekem címzett hozzászólásaidban a politikusokról beszélsz, hogy ők milyenek. Nincsenek illúzióim. A pénz nagy vonzás! Ritka az olyan ember, mint én, akit az anyagiak nem érdekelnek.

Az érdekes az lenne, ha az emberek aspektusából néznénk a történéseket. Szeretik-e Orbánt? Mivel fogta meg a szavazó táborát?

Az ellenzék nézőpontjából: Vannak-e olyan pontjai, ahol sebezhető?

Gondosan felépített párt a Fidesz. Ezt tapasztaltam. Magam részéről ugyanolyan fanatikus voltam, mint @aszékelyek blogtársam és elfogadom, hogy ő nem ért, hanem érez.

Nagy különbség, amikor szívvel és amikor ésszel közelítünk a politikához.

mókáné 2012.07.20. 17:49:02

@It’s the economy, stupid:

"Ez nem a nemes lelkét bizonyítja, hanem a politikai érzékét. "

Ajajj. Orbánnak van politikai érzéke?:) Ez nem árt, ha politikusnak adatott. A kivárás, a stratégia. Hadvezéri tulajdonságok.

Ha megnézed a nemzeti kormányt, mindenkinek van szerepe. Kitüntetett zenész, újságíró, politológus, takarító. Egy-egy személy mindenütt. Áttörhetetlen vonallal védi magát a nemzet vezetője. Nem hiszem, hogy valaki, bárki kikezdhetné.

Még a köztársasági elnök körüli zűrzavarból is győztesen jött ki. Talán mondanom sem kell, hogy nem Schmitt Pál volt a célpont, az ő diplomája, hanem Orbán és az ő kormánya.

tölgyes 2012.07.20. 19:01:02

@Putyilov gyári melós:
Putyilov elvtárs!
Nem volt kötelező foxi-maxira járni, de az már legalaább valami volt a semmihez képest:):)

Egyébként tanulságos, hogy még a nyxugati szakirodalomban is a leghivetkozottabb szerző a XX: században Marx volt... és a mai napig a leghivatkozottabb magyar társadalomtudós Lukács györgy.

Válaszából pedig kitűnik: nem sikerült felfognia amit írtam. Ha Ön meg akarja ítélni O. dolgozatát akkor úljön be és olvassa el O. évfolyamtársainak szakdolgozatát.:) Nagyon kiábrándult lesz:(, mert ha csak el nem veszítette teljesen ítélő képességét látni fogja, hogy kiemelkedik közülük O. dolgozata.. Egyébként kiváncs volnék ezek után, hogy maga írt-e ilyet és ha igen az milyen. Ha lesz egy kis időm a végére járok:)

tölgyes 2012.07.20. 19:04:22

@It’s the economy, stupid: Önre is ráférne, hogy elolvassa ezt a szociometriát megteremtő alapművet. Megtanulná belőle, hogyen lehet, kell tudatosan élni egy közösségben:)

Nem kellett színésznek lenni ahhoz, hogy valaki Soros ügyeit ismerje. A magyar rendszerváltás meghatározó közgazdászai mind ösztöndíjasai voltak:)

It’s the economy, stupid 2012.07.20. 19:05:55

@knausz:

"politikusokról beszélsz, hogy ők milyenek. Nincsenek illúzióim."

Szegény jó apám, az "ismeretségi köreimet" látva, mindig mondogatta: Jaj, édes fiam csak nehogy valami politikába keveredj. Már igen öreg volt, ha Szegeden felrobbantottak egy kocsit, addig nem volt megnyugodva, amíg nem találkoztunk, és nem látta, hogy egy darabban vagyok autóstul. Anélkül, hogy bármit tudott volna ezekről a dolgokról, alapállása volt, hogy az egész maffia-robbantgatás-lövöldözés story a politikai élet szerves része. Nem kell ehhez túl nagy képzelőerő.

"Orbánnak van politikai érzéke?"

De még mennyire, nagyon is. Akik bírálják, nem ennek hiányáért bírálják. Ő egész életében erre készült, az Állam- és Jogtudományi kart se a jogért, hanem az államért végezte el :)) Sajnos a kötelező olvasmányok (Platón, Arisztotelész) helyett ő Macchiavellit és Antonio Gramscit olvasgatott, és tudod, madarat tolláról...

"Áttörhetetlen vonallal védi magát a nemzet vezetője"

Ha valaki csak negyed órát eltöltött a régi rendszerben, egyből átlátja, hogy a választásokon csak egy valakire lehetett szavazni. Ugyanezeknek miért nem tűnik fel, hogy a fideszben nem lehet ellenjelöltet állítani a pártelnöki pozícióra? 2010-ben csak az lehetett képviselő-jelölt, akivel O. személyesen elbeszélgetett, és jónak találta. Kínos emlékű analógia a pártállami "személyi beszélgetés", mintha fegyveres testületeknél most is élne a szokás. Csak olyan kerülhetett pozícióba, aki fogva volt.
Ez lesz a veszte is, mert a kontraszelektált vezetők csődbe viszik a rendszert. Most éppen a közigazgatás, az eü, az oktatás nem működik. A gazdaságról ne is beszéljünk.

„Szeretik-e Orbánt?”

Hát attól tartok, már nem.
Mivel fogta meg a szavazó táborát?”… nehéz erre nekem válaszolni, meglehetős individualistaként. :)
Melyiket? Van itt egy semleges massza, ez a rész 89-ben az MDF-re (takarodjanak a komcsik), 94-ben (az alig négy éve elzavart) Hornra (legyen megint 3,60 a kenyér), 98-ban Fideszre (jöjjenek a bűntelen fiatalok – akik ekkor már abszolút nem voltak bűntelenek), 2002-ben az igérgető versenyt (mi adunk 13-dik havit, assemmi, mi 14-diket is adunk) megnyerő Megyóra szavazott, miután a hitelekből viszonylag elvoltunk, a szocikat vissza is tapsolták, 2010-ben utolsó szalmaszálként (mi fél óra alatt megoldanánk mindent, ha kormányon lennénk) a fideszre szavaztak. Ez a szavazók többsége, nincs pártállásuk, semmiféle ideológiai kótyomfittyel nem foglalkoznak, legyen Győzike, aki még nálunk is ostobább, de jó ezt látni, meg foci, meg sör, utóbbi ingyen. Ezeknek most se meló, se sör, se tv, lassan lakás se. Gondolod, visszatapsolják a kormányt? Csodálnám.

"Schmitt -ügy"

Hát az minden volt, csak győzelem nem. :))
Pont az történt, hogy az eccerű emberek rájöttek, hogy nincs O. zsebében a bölcsek köve, nem tévedhetetlen, és a fideszesek sajna közel sem patyolattiszták.

tölgyes 2012.07.20. 19:20:40

@It’s the economy, stupid: Ja és annyit még: a 80-as években csak a nyilvántartott megbízhatatlanok utazását gátolták Nem mindét még ott sem. Mi volt az oka: nagy volt az adósság és a függés, emiatt már nem mertek annyira keménykedni.

Azt írja, hogy valódi élet és egyben azt, hogy titokban beléptünk az IMF-be..:::))) Édes úr! Ez több mint naivitás. Beléptünk mert engedték és előre leegyeztették. Miért??? Mert kellett nekik a nyugati technológia, aminek mi voltunk a közvetítő szállítói:) Később ez is bajaink forrása lett.. mert mi támogattuk dollárral az orosz gazdaságot, ráadásul a kivitt magyar gyártású számítógépekből kiszedhették az alkatrészt és vihették Bajkonurba::))

A való élet pedig úgy működött ahogy leírtam...:) Miután kedves idős barátom megkapta a három adatot és kiválasztotta a legmagasabbat elment a barátnőjéhez, akinek lediktálta a magyar K+F fejlesztések finanszírozásának koncepcióját a barátnő pedig erika írógépén írta a szöveget. Csak a táblázatok koztak gondot, de megoldották: sulibuli ragasztóval ragasztották be a szövegbe.!::)) Az így, két szeretkezés között-után megírt szöveget aztán leadta az akadémiának. A főtikár fel is hívta telefonon és mondta idős barátonak! Tudtam én, hogy neked kell szólni. Ez már valami!:) Ilyen vidáman zajlott az élet

tölgyes 2012.07.20. 19:22:57

@knausz: A döglő libákról szóló viccet stupid economista jól megírta magának:)!

mókáné 2012.07.20. 19:24:05

@It’s the economy, stupid:

Leszámitva az ostobaságot,
Multunkat, életünket és a gyomraink,
Ó jaj, mi igazán tiszták vagyunk,
Nyisson ajtót nekünk a reménység!

József Attila versével indítok. A Fidesz tiszta párt. Erre épül. Az alapja, a polgári körök, becsületes szándékú embereket gyűjtött, toborzott. Lényeges, amikor valakik valami mellett teszik le a voksukat és itt elmondom, hogy vannak polgári értékek.

"a szavazók többsége, nincs pártállásuk, semmiféle ideológiai kótyomfittyel nem foglalkoznak, legyen Győzike, aki még nálunk is ostobább, de jó ezt látni, meg foci, meg sör, utóbbi ingyen."

Ezek a szavazók a szocialisták szavazói. Egyértelműen. Polgári szavazó ugyanis nem eladó. Több a hite, mint a kenyere.

"Ugyanezeknek miért nem tűnik fel, hogy a fideszben nem lehet ellenjelöltet állítani a pártelnöki pozícióra?"

A Fidesz Orbánra épül. Ő a piramis csúcsa. Nem látom értelmét jelölni csak úgy két-három-négy embert. Minek? Persze lehetne. Van utánpótlás. Privát szerencséje a Fidesznek, hiszen a Jobbikban ilyen jelölt nincs.

Miniszterelnöknek elfogadja a Jobbik is Orbán Viktort.

Engedelmeddel, ha már szóba került a Jobbik. Az elemzőkkel és újságírókkal ellentétben én úgy látom egy szövetség a Fidesz-Jobbik között reálisabb, mint a kisgazdákkal volt.

tölgyes 2012.07.20. 19:26:18

@It’s the economy, stupid: Majd a derék mester kiitta a feléje nyújtott méregpoharat.

mókáné 2012.07.20. 19:32:17

@tölgyes:

"A döglő libákról szóló viccet stupid economista jól megírta magának:)!"

Jól.:) Képzelje, ma jöttem rá, miért magázódik Ön itt. Ezt szokta meg egész életében.

Ez egyébként érdekes, mert én pedig abban voltam világéletemben, vagy a régi magyar filmek hatásaként, hogy magázni szeretném az uramat majd, mert az olyan romantikus és tiszteletteljes. Az életben magázni, az ágyban tegezni.:)

A való életben mindig magázással indítok. Abból lehet ugyanis a legtöbbet kihozni. Van neki egy diszkrét bája. Mindezzel nem azt óhajtottam kifejezni, hogy Tölgyes úr az ideális jelölt, csak érzékeltettem egy tényt.

tölgyes 2012.07.20. 19:42:01

@knausz: A feleségemmel, gyerekeimmel, közeli barátaimmal tegeződök. Másokkal magázódok. Olyan is van persze, hogy valakivel megismerkedtem és magázódtunk, aztán jó barátok lettünk, de annyira megszoktam a magázodást, hogy barátság ide, barátság oda a tegezésre nem áll rá a szám. Ez azonban a baráti kapcsolatunkat kicsit sem zavarja.

Az ideális jelöltséget megtiszteltetésként értelmezem:)

mókáné 2012.07.20. 19:51:42

@tölgyes:

"de annyira megszoktam a magázodást, hogy barátság ide, barátság oda a tegezésre nem áll rá a szám."

Én nem tudom, miért, de oda-vissza megtisztelőnek érzem. Annak ellenére, hogy az internet nem az a közösség, ahol magázódnak. Semmilyen fék, gát nincs bennem, valahol én is ezt szoktam meg, bár olyan közegben nem mozogtam. Valószínűleg született úrinő vagyok.:)

Ha lenne a szülő-gyerek kapcsolatban is egyfajta ilyen jellegű kapcsolat, előnyére válna. Így érzem.

"Az ideális jelöltséget megtiszteltetésként értelmezem:)"

Köszönöm.:) A korábbi posztok alatt velem szemben mutatott megértését is egyúttal. Mindig megfelelő időben nyújtott nekem szakszerű segítséget.

tölgyes 2012.07.20. 20:16:27

@knausz: Nem nagyon érdekeltek soha a szokások. "Értelmiség" körben divat volt egy időben trágár szavakat hasznáni. Engem nem zavart, de soha nem használtam ilyen szavakat. Volt amikor szóvá is tették, de az sem izgatott. Megszokták. Megszokták, mint ahogy azt is, hogy nem jártam el velük inni stb. Én nem csinálok abból ügyet, ha letegeznek, de nem tegezek vissza.

mókáné 2012.07.20. 20:29:33

@tölgyes:

Nem véletlenül van a mondás: Úrnak születni kell!

Erről az értelmiségi szokásról Petri György jutott eszembe, hogy ő valószínűleg egy ilyen divatos értelmiségi volt. Olvassa, miként vélekedett a nőkről:

"Nevezzük nevükön a nőket! Sára, Maya, Mari, és az összestöbbinő. Én, te, ő, mi, ti, ők. Egy darabka azokból, akiket Petri György költő, nőnek nevezett. A koszlott, piactéri ribanc, az anya, a kislány, némi szőr, bőr, nyálkahártya, minden épp-ott-s-úgy-ahogy-kell.

Nők - a szerelem, mint páros magány élhető és berendezhető állapotának kíméletlen, szerelmes kellékei, a férfiélet másodpilótái a repülésben, és a körülírt zuhanásban egyaránt. Élve vagy halva. Mindig együtt, mégis mindig egyedül."

A férfiak, ha valóban férfiak és tényleg akarnak valamit, de komolyan, akkor magáznak. Természetesen nem Önre gondoltam, hiszen alapvetően magáz mindenkit.:)

tölgyes 2012.07.20. 20:47:05

@knausz: Petri esetében is ki tudja milyen szerep volt ez. Miféle menekülé, szorongás következménye esetleg póz a férfifensőbbség roncsaihoz és saját roncs-mivoltához való ragaszkodás. Radnóti is ír erről a fajta szorongásról. (Lehet, hogy ennek az utánérzése jelenik meg Petrinél?)

Férfifene ez a magos egyedülség;
asszony se, kutya se értheti ezt.
Jár benned, mint nehéz, őszi gyümölcsben
járkál a nap melege,
szinte hallani benned áradását,
tolakodó víz neszez így a száraz partokon
és a hófodru szél járása is hasonló.

Ebben a keresztény hagyomány döntően különbözik a zsidó hagyománytól, ahol a nő még akkor is kellék, ha nagy a szerelem. A nőre másképpen nézni ez a Mária kultusz egyik legfontosabb eleme. Valahol ott kezdődik el a női emancipáció.

mókáné 2012.07.20. 21:02:18

@tölgyes:

Petrinél egyértelműen a kor divatja, az, hogy ő értelmiségi. Radnóti más. Ott a finomság és érzékenység minden sorában.

Nem gondolom, hogy könnyű a férfilét. Mégiscsak más jelentése van, mint a nőnek. Alapvetően más. Én, bár elég erős egyéniség vagyok, próbáltam meghagyni a férfiakat az irányító szerepben. Több s kevesebb sikerrel.

A nőről, mint Szűz Máriáról, talán éppen itt beszéltem, ezen a blogon. Van egy arab barátom, nagyon érdekes ember. Amikor meglátott engem, az első mondatai: Igen. Nagyon szép vagy, de mint Szűz Mária. Még megérinteni sem lehet.

Lényegemet mondta ki, és ennek az egész férfi-nő dolognak. Amikor a tisztaságot érzi a férfi a nőben. Nem kell semmi más, hiszen megadja a tiszteletet. Nincs szükség emancipációra.

Politikai vonatkozásában ez a csodálatos dal:
www.youtube.com/watch?v=sEUnGnLee3g

tölgyes 2012.07.20. 21:09:45

@knausz: Nekem Máriáról nem a megérinthetetlenség jut az eszembe, kölönösen ha profanizálom a fogantatást. Számomra a másik nemre való "rádöbbenést" jelenti, a csodát az élet csírájának felnevelőjét jelenti.

Petriben igaza lehet, de ez nem zárja ki a pózolást, ami lehet Radnóti utánérzése. Vagyis még a póz se eredeti. Persze Adyk, József Attilák után már nehéz eredetinek lenni.. ahhoz - már ami az eredetiséget illeti Weöresnek kell születni.:)

mókáné 2012.07.20. 21:31:54

@tölgyes:

"Számomra a másik nemre való "rádöbbenést" jelenti, a csodát az élet csírájának felnevelőjét jelenti."

Nagyon nem fogunk mi összeveszni ezen, hiszen Mária egyszerre volt szűz és anya. Tisztaság és az új élet hordozója.

A férfiak viszonya a nőhöz, amikor tisztelik benne az anyát és az embert, nem hasonlítható máshoz. Balassi Bálint jut eszembe, ha már csapongunk, csapongjunk, Hogy Júliára talála így köszöne neki.

Nagy vitánk volt a gimnáziumi tanárommal ezen és akkor úgy döntöttem megírom a megyei lapba is, mert nem szabad egy verset kifacsarni. Jelentse mindenkinek azt, amit jelent!

Júliámra hogy találék,
Örömemben így köszönék,
Térdet-fejet neki hajték,
Kin ő csak elmosolyodék.

Ebben én a tisztelet láttam és az asszonyi szelídséget. A tanár azt mondta, pusztán egy viselkedési forma volt ez férfi-nő között.

A vers mindig több, mint ami. A vers az, ami nekünk privát szféránk. Meglehet mást jelent minden olvasójának, de talán ez benne a jó.

Petriben volt egy merevség, olyasmi, amit Pilinszkyben éreztem. Keresték a hangot és ritkán találták meg.

Radnóti a Tétova ódá-val nálam majdnem ott van, mint József Attila. Weöres pedig úgy marad ki, mint Kosztolányi. Pótolandóként.:) Ezzel együtt nem bánom, hogy nem lettem bölcsész, hiszen a vers maradhatott az, ami nekem.:)

mókáné 2012.07.20. 22:33:47

@tölgyes:

Még a keresztény vallásról és az én paraszti származásomról pár szót mondanék.

Amikor kiderült számomra, hogy a református vallásban nincs ilyenformán Szűz Mária, az sokként ért engem. Egyszerűen nem tudtam elfogadni, és nem tudtam mit kezdeni a reformátusok értelmezésével. A mély Mária-hitem olyan erős volt mindig, ami miatt úgy döntött a szívem, hogy tovább fogom vinni a gyerekeim által a katolikus vallást.

A paraszti származásom a lehető legfontosabb. A gyökerekben van az az eszencia, ami emberré formált. Kerültem zsidó családba és vagyok értelmiségiben, és ezeket színként éltem meg, de annyit és olyan minőséget, amit egy paraszt családban kaphat az ember, sehol másutt.

A tartás, a férfi-nő minőség, a vallás, a hazaszeretet, amikor az ember semmilyen hatásra nem omlik össze, nem törik meg - ez mind a gyökerek. A takarékos életmód. Mennyivel könnyebb lenne ennek az országnak, ha ezekből az értékekből a lakossága csak töredékét, ha birtokolná!

Nem mostanában írtam ennyit, mint ma. Furcsa, mély csöndben voltam és fókuszáltam befelé. József Attila ma éjjelre és akkor talán lehet aludni:

Kedvesem,
Bizony a szirmok összeborulnak este.
Nem akartalak megcsókolni se,
Csak hogy kicsit itt érezzelek mellettem,
Mint kisgyerek az édesanyját.

Ezt idéztem, de Az meglett ember, akinek szívében nincs se .. jutott eszembe, és akkor azt mondtam ma nem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 22:50:30

@tölgyes: csuklana többet is (vö. ideális jelölt)?

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 00:19:53

@tölgyes:
"Önre is ráférne, hogy elolvassa ezt a szociometriát megteremtő alapművet. Megtanulná belőle, hogyan lehet, kell tudatosan élni egy közösségben:)"

Hááát, nem is tudom. Képek vannak benne?
Milyen problémát diagnosztizált nálam? Ne m vagyok elég tudatos, elég szociális, vagy elég metrikus? :P

Ahelyett, hogy válaszolna a "csacsiságaimra" érdemben, megint megpróbál valami piedesztálra felkapaszkodni, ahonnan lenézhet másokat. Vigyázzon, nehogy leessen! :o
Szerencséje, hogy a piedesztáljai nem magasabbak, mint az elhíresült fideszes önkormányzati kilátó, max egy kis bokaficammal megússza!

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 01:26:24

@tölgyes:
„Azt írja, hogy valódi élet és egyben azt, hogy titokban beléptünk az IMF-be..:::))) Édes úr! Ez több mint naivitás.”

Fogalmazzunk úgy, utólag szóltunk a ruszkiknak, kész tények elé állítva őket. A PB 81 okt. 13-i ülésén szigorúan titkos szakértői tárgyalásokra ad megbízást Marjainak, Kádár felszólalásában a közgazdász szakma nyilatkozgatásaitól aggódik, amelyből a ruszkik tudomást szerezhetnek az ügyről.

Kádár 81 márciusában azzal érvelt Brezsnyevnek, hogy nálunk is balhé lesz a gazdasági helyzet miatt, erre kapott egy kategorikus nemet, nyáron meg a rossz gazd.helyzetre hivatkozva kérte az olajkontingens emelését, és egyben szólt, hogy nem fogjuk tudni ellentételezni gépipari szállítással, mert az nyugati importra alapul, oszt nincs dolcsink hozzá, hacsak be nem lépünk, és nem kapunk hitelt. Ravasz vén gazember, tudta, hogy az oroszok kipurcantak Afganisztán miatt.
Erre jött egy levél Brezsnyevtől, amiben közölte, nem hogy több olajjal nem tud segíteni minket, hanem az eredeti kontingens se fog jönni, mert drágult a kitermelés blabla, ebben a levélben ugyan nem írta, hogy nem, de azt se, hogy igen, tehát a márciusi álláspont nem lett megváltoztatva.

„A döglő libákról szóló viccet stupid economista jól megírta magának:)!”

Mea maxima culpa, aszittem hosszabb időre eltávolodott a computerétől. Úgy a magam, mint a saját nevemben kérek elnézni. Amilyen stupid vagyok, nem kértem rá engedélyt.

Méregpoharas beírás meg nekem nem esik le.

tölgyes 2012.07.21. 09:08:05

@It’s the economy, stupid: Ne vicceljen már! Az USA elnökét lehallgatták. Nálunk bent ültek a hivatalokba a KGB szakértői. Kádár titkárnője az alkalmazottuk volt:) A többi porhintés még szűz gimnazista lányok részére.

A viccet jól leírta... A döglőket knausz keresztelte át döglődőkre.

tölgyes 2012.07.21. 09:12:16

@Hepci: A végén még kiderül, hogy Ön is. Jaj ne áltasson engemet. Már így is egy Casanovanak kezdem gondolni magamat.

mókáné 2012.07.21. 11:05:47

@It’s the economy, stupid:

"Mea maxima culpa, aszittem hosszabb időre eltávolodott a computerétől. Úgy a magam, mint a saját nevemben .."

Nincs itt meghatározva olyan mereven, hogy ki és kinek szólhat. Mi korábban egymással nem folytattunk diskurzust, de ez nem jelenti, hogy mindig így kell legyen, vagy engedély szükséges hozzá a @tölgyes: úrtól.

Szimpatikusak a hozzászólásaid, a stílusod, a humorod. Ez még nem jelenti azt @Hepci: blogtársam, hogy mi a közeljövőben majd együtt csuklunk, főleg, ha olyan falakba ütközöm, ahol kiderül: szimpatikus, nem patikus, de nős.:)

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 11:14:12

@knausz:

„A Fidesz tiszta párt.”

Hát ezen felröhögtem. Bocs.
A polgári körök nem a fidesz, a sok tisztességes ember sem a fidesz. Vannak polgári értékek, de a fideszen kívül. Még a fidesz tagsága sem a fidesz. Fidesz=vezetősége+Simi bácsi. A fidesz egy párt, ahol az egyetlen racionalitás a politikai erőtér kisajátítása. Most a gazdasági erőteret is ki akarják sajátítani, az lesz a vesztük. Politika és tisztaság – haha. Pont azt írtad, nincsenek illúzióid.

„Ezek a szavazók a szocialisták szavazói.”

Hát nem. Pont azt vezettem le, hogy ez a réteg apolitikus. Ehess, ihass, ölelhess, alhass – ha már JA., ennyi az óhajuk, ideológiamentesen. Éppen ezért már minden létező politikai alakulatra szavaztak a sorsuk jobbra fordulása reményében. Mivel elfogytak azok a politikai alakulatok, akik még nem toltak ki velük, (eddig a fidesz tolt ki legcsúnyábban) most néznek ki a fejükből értetlenül, a közvéleménykutatók meg elnevezték őket „pártot választani nem tudó” csoportnak.

„Polgári szavazó ugyanis nem eladó. Több a hite, mint a kenyere.”

OMG. Nem volt még neked komoly anyagi problémád. :))
Minden eladó, csak az ár kérdés. Régen is így volt, ma még inkább, és egyre jobban. A pógár hite meg rögtön el fog párologni, mikor nem lesz kenyere. Mirnix dirnix átváltozik hajléktalanná, ha a Művek kiperli a lakásból tartozás miatt. A híd alatt az elsődleges is meg a származtatott politikai értékek is csődöt mondanak, ott csak a fizika törvényei érvényesülnek: zéro alatt befagy a sejhajod.

„A Fidesz Orbánra épül. Ő a piramis csúcsa. Nem látom értelmét jelölni csak úgy két-három-négy embert. Minek?”

Ilyen nincs. Van demokratikus szervezet, meg nem demokratikus. Ahol a különböző szintek között nincs szabad átjárás, méghozzá bármelyik tag számára, az NEM demokratikus. A fideszben a megalakulása óta ugyanaz a vezető, meg a legfelső vezető réteg. Ilyen utoljára a nasdap-ban volt.
Ami a nagyobb baj, az ország vezetése is így megy. Ha egy vezető nem delegál döntési jogköröket alsóbb szintekre, előbb-utóbb képtelen megbirkózni a döntések meghozatalához szükséges információáradattal, túlterhelődik és idegbajos lesz, vagy nem tudja idő hiányában elemezni a rendelkezésre álló infókat, és az alapján választani a lehetséges alternatívák között, vagy a szükséges információk megszerzésére sem jut ideje, és mégis kénytelen döntéseket hozni. Ekkor jön a nagy számok törvénye: van amit eltalál, van amit nem, hosszú távon ez 50-50% szokott lenni, de sajna nem zárható ki sorozatok kialakulása, pl. jön 50 rossz döntés sorozatban. Így nem lehet egy országot vezetni, mert minden „apró hiba” milliókra hat ki. Aki járt már kaszinóban (piros-fekete) az matektudás nélkül is rájön erre a szabályra :))

A másik dolog a karizmatikus vezető kérdése. „Békeidőben” nem javallott. Nézd meg szegény Churchillt, ahogy a háború végetért, a választók rögtön leváltották. A potsdami konferencián volt éppen miközben elvesztette a választást, és Attlee váltotta fel a tárgyaló delegáció élén. Mondjuk a t. brit választók velünk is nekifutásból kicoitáltak, mert Stalin atyuska az új küldöttséget (Roosevelt meg meghalt, helyette Harry Truman jött), akik még nem ismerték őt olyan jól, meg nem is voltak olyan tökösek, megette reggile bugylibicskával.

bioLarzen 2012.07.21. 11:26:52

@anonymand: Szia, nem bántottál meg, csak szerintem vehetnéd ezt az esetet jelnek, hogy nem feltétlen olyan kijelentéseket másoknak tulajdonítani, amit azok nem tettek - illetve, ha valami értelmet csak kiolvasol, illetve beleolvasol a mások által leírtakba, de azok explicite nem tartalmazzák az általad levontakat, akkor odaírni elé, hogy ez csak a te interpretációd. Szerintem még sok ilyentől óvhatnád meg magad a későbbiekben.

További kellemes kommentelést!

bio

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 11:34:15

@tölgyes:
"Ne vicceljen már! Az USA elnökét lehallgatták."

Mondom és, hogy a világon minden eladó, csak ár kérdése.

"Nálunk bent ültek a hivatalokba a KGB szakértői. Kádár titkárnője az alkalmazottuk volt:)"

Forrás? :)))
Na jó, azt nem tom, mennyire volt sikeres a konspirálás, de Jancsi bácsi tudott is meg szeretett is konspirálni, végül is abban telt el az ifjúsága. Állítólag személyesen találta ki a konspiráció legaprólékosabb lépéseit.
Azt mindenki egybehangzóan állítja, hogy Kádár komolyan "besértődött" Brezsnyevre az olajkontingens lecsökkentése miatt, kvázi hogy nem csak nem segítenek, de még rúgnak egyet rajta.
A Pulai-féle kiszinezett történetet (hogy ök voltak az igazi végrehajtók és Kádárt is kész tények elé állították), azt én se nagyon találom hihetőnek, főleg a PB jkv miatt.

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 11:42:50

@knausz:
"Nincs itt meghatározva olyan mereven, hogy ki és kinek szólhat."

Mindazonáltal az elején még észnél voltam, és elnézést kértem, hogy beleugatok... Csak aztán a kommentelés hevében elhatalmasodott rajtam úgy az economistaság, mint a stupidság. Mindig ez van ha túl nagy lendületbe jövök.

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 11:58:54

@tölgyes:
"Már így is egy Casanovanak kezdem gondolni magamat."

A beláthatatlan következmények akkor kezdődnek majd, mikor a zasszony is eeekezdi annak gondolni Magát. :))

(Má' megint beleugatok, bocs, nem bírok magammal)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.21. 12:12:00

@knausz: nem köll annyira válogatni...
Nős, hős, oly mindegy. Szeresse a csuklást meg József Attilát, tudjon késsel-villával enni.
A többi majd kialakul. :)

tölgyes 2012.07.21. 12:44:39

@It’s the economy, stupid: Ez a Jancsi bácsi történet is kamu. A magyar titkosrendőrség mindent tudott a kommunistákról és akkor fogta le őket, amikor épp szükségét látta. A magyar párt konspirációban mindig nagyon gyenge volt.
Kádár azt tudta, hogy a titkárságvezetője KGB alkalmazott. Azt mondta: legalább látják mit csinálok. Egy ilyen IMF megállapodás pedig nem úgy történt hogy ketten titokban bementek a budiba. A KGB elhárítás benn ült az IMF-ben is, a magyar kormányban is.
Az oroszok épp saját helyzetük miatt voltak engedékenyek. A technológiai versenyt ekkorra egyértelműen elveszítették. Érdekük volt a magyar részvétel és cocom Mon keresztüli kijátszása, ráadásul az ország megszállása miatt mindent könnyen ellenőrizni tudtak.

ÓÓÓÓ! Az asszony okos, engedi, hogy itt a virtuális térben vitézkedjek. Nehezebben tudna féken tartani, ha mindent megtiltana..:):) Tudja, hogy esetleges nekibuzdulásaimnak csak ő lehet a haszonélvezője:)!
Mikor meghalt Szuszlov elvtárs felröppent egy vicc:
- Miért halt meg Szuszlov?
- Kellettek az alkatrészek Brezsnyevbe.

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 15:01:55

@tölgyes:
"Kellettek az alkatrészek Brezsnyevbe."

Beszabehu. Gyöngyszem, nem hallottam még.
Mindig azon tanakodtunk (eü-s és mérnök haverokkal), vajon mivel tudják Brezsnyev elvtársat hátulról üzembiztosan kitámasztani. Sőt, a száját is mozgatták. Nyilván a Magyarországról a Műszertechnika (Széles G) által kiexportált floppymeghajtó no meg zsiguli alkatrészeiből berheltek valami avtomatyicsnij elektronyicseszkíj mehanyízmot.

It’s the economy, stupid 2012.07.21. 15:14:03

@tölgyes:
"Az oroszok épp saját helyzetük miatt voltak engedékenyek. "

Hehe. Tudta ezt Kádár, állítólag Pécsi Kálmán (világgazd. kutató) írt neki egy "kendőzetlen" elemzést, a ruszkik állapotáról. Nem tudom arról a tanulmányról tudtak-e a kgb-sek, ha igen, nagyon elnézőek voltak vele. Nem ő volt a Maga idős barátja?

tölgyes 2012.07.21. 19:43:10

@It’s the economy, stupid:

Ha a SZu-nak nem lettek vona helyes önreflexiói, akkor már a Vh-t sem élik túl. Egyébként biztos tudtak mindenről, talán csak az olyan magánakciókról nem mint amiket Pozsgay előadott 86-90 között. nem is engedték meg, hogy Gorbacsovval találkozzon. P-t aztán a saját pártja politikai elitje meg is buktatta.

A SZu-ról és gazdaságáról remek elemzések jelentek meg világszerte. Ezeket könyvekben is megjelentették. Ami itt nálunk titok volt azt angolul Londonban, USA-ban bárki olvashatta... az ottani elhárítások meg még jobb anyagokat készítettek..:)

Az persze egy másik kérdés, hogy mit kötöttek saját vezetőik orrára.:(, mert hogy az önvédelmi reflexek is működtek az elhárítókban.

mókáné 2012.07.22. 09:57:53

@Hepci:

"Nős, hős, oly mindegy. Szeresse a csuklást meg József Attilát, tudjon késsel-villával enni."

Csak ez a kettő kritérium, hogy szeresse a csukást és a humán dolgokat, ha megvolna valakiben, már nem kéne kialakulni semmi másnak. Jó. Szeresse a főzeléket! De ez tényleg grátisz. Hab a tortán már.

mókáné 2012.07.22. 10:06:06

@tölgyes:

"ÓÓÓÓ! Az asszony okos, engedi, hogy itt a virtuális térben vitézkedjek. "

Van ebben ráció. Rengeteg élményt vihet a netről az ember a való életbe és ez színesíti a kapcsolatát. Feldobja.

Tegnap Bükfürdőn voltam naturista szaunában és látván az összetételt (1 nőre 10 férfi jut), elgondolkodtam a feminista mozgalmakon. Milyen céllal indultak egyáltalán? És milyen sikerrel zárultak?

A nők ma szavazhatnak és dolgozhatnak, mint a férfiak és tanulhatnak, aztán pedig járhatnak szőrösen.

De amikor 1 nőre 10 férfi jut a naturista strandon, és még jó arányt mondtam, akkor ez elgondolkodtató, megérte-e?

mókáné 2012.07.22. 10:13:09

@It’s the economy, stupid:

Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad!

Így teljes József Attila fölvetése. Szerintem ennyi pont elég a tartalmas élethez. Benne étel, ital, szex és tartalom. Kérdezem: mi kéne még nekünk, ha ez mind megvan?

"A fidesz egy párt, ahol az egyetlen racionalitás a politikai erőtér kisajátítása."

Az egyszerű embernek több a Fidesz, mint csak egy párt. Közösség is. Ezt tovább nem tudom magyarázni, mert élni kellett volna benne kicsit, legalább.

De nézzük a szocialisták mit kínáltak a népnek! Virslis munka ünnepét. Láthatóan az tényleg nem elégítette ki az igényeket, különben még most is ők kormányoznának.

tölgyes 2012.07.22. 10:20:49

@knausz: A spenótot nagyon szeretem Jó fokhagymásan:) főt csirkehússal, de még jobban érett tanyasi tyúkhússal.

mókáné 2012.07.22. 10:45:02

@tölgyes:

Ma igaz, hogy vasárnap van, de spenótot készítettem.:) Vannak favoritok: sárgaborsó főzelék, tök, lencse. És nagy kedvenc a vadas meg a garnélarák.

tölgyes 2012.07.22. 10:58:16

@knausz: A kisfiúknak lencsét, borsót, babot csak óvatosan adjon. Sok hugysavat csinál:) bár én mindegyiket kedvelem. A tök-ben nem szeretem a kaprot. A vadasom az világverő.. olyan finomat tudok főzni, hogy csak na..:) A Túrós Emil féle szakácskönyv alapján csinálom.. mellesleg a modern szakácskönyveink törzsanyagának jelentős részét T.E. könyve alapján írják le. Ha változtatnak, akkor nem lesz jó az étel:) A magyar szakácskönyvek egy részét nyugadtan lehetne plágiummal vádolni:):):

mókáné 2012.07.22. 11:19:48

@tölgyes:

"A tök-ben nem szeretem a kaprot."

Én sem. Ha bolti tököt veszek, lemosom róla. Savanykásan szeretem. A spenótot pedig fokhagymásan.

"A vadasom az világverő.. olyan finomat tudok főzni, hogy csak na..:) "

Nagy kár, hogy nős a Tölgyes úr, mert MINDEN megvan benne, ami nálam kritérium!:) A vadas az egyetlen, amit nem tudok elkészíteni, de a legjobban szeretem.

Ha nem volna nős, megkérdezném: szereti-e a naturista életmódot? Ez még lényeges.

Jutott eszembe tegnap az értelmiségről, amit fölvetett, hogy trágár szavak divatja, pia. Ha emlékszik a Jancsó korszakra, volt ott egy szabadosnak nevezett szexualitás is. Én annyira nem vagyok végletes, de sokminden természetes azért.:)

tölgyes 2012.07.22. 12:25:32

@knausz: Nem túl bonyolult a jó vadas recept.. Ha vaterán, antikváriumban lát Túros Emil féle szakácskönyvet akkor vegye meg és mindent csináljon úgy, ahogy ő leírja. Aztán már csak jó alapanyagok kellenek és izesítés közben meg kell kóstolni a szószt.:)

Naturista? Ha azon meztelenül napozókat, fürdőzőket ért, akkor nem. Nem gondolok rosszat arról aki szereti, de en magam nem vagyok elég szép ahhoz, hogy közlátványra tegyem ki magamat.Arról nem is beszélve, hogy a fehér bőröm nagyon kényes a napsugárzásra.

mókáné 2012.07.22. 14:15:08

@tölgyes:

Már megérett bennem az elhatározás, hogy megpróbálom a vadast! Egyelőre néztem a neten recepteket, ha már itt vagyunk a legnagyobb könyvtárban.

"Nem gondolok rosszat arról aki szereti,.."

Nekem vannak gondolataim a fürdőruhásokról és nem túl jó véleményem. Állandóan hangoskodnak és lassan már minket is kiszorítanak a partról.

A naturista életmódról. Nálam a szaunával kezdődött. 18 éves korom óta szaunázom. Jóval később jöttek a fürdőruha nélküli szaunák. Nyilván meg kellett szokni. Az alak nem feltétel, ritka a kifogástalan alakú nő vagy férfi az ilyen helyen. Engem zavarna, ha nem néznék ki jól, nekem ez fontos, de általában nem kritérium.

A szauna után jött a napozás. Nem helyes, hogy Ön mindig fehér, hiszen a napsugár D-vitaminban bővelkedik és elűzi a rosszkedvet, növeli a csontsűrűséget és a nemi vágyat fokozza. Széppé teszi a bőrt.

Az ember keresi a helyeket, ahol szauna+napozási lehetőség van. Aztán keresi a csendes, elmélkedésre alkalmas kis tavak partját, ahol jól elvan.

A naturista filozófiája: Eggyéolvadni a természettel! Legalábbis én így fogalmaznám.:) Végtelen nyugalom, emberismeret és feltöltődés. A szépség és egészség harmóniája.

Nem korfüggő, bár az én korosztályom hiányzik, illetve a férfiak jóval többen vannak és panaszkodnak a nőkre, mennyire szemérmesek és akkor ezt lehetne sorolni hosszan.

Tegnap egyedül maradtam és három percen belül hárman gondolták úgy, hogy megismerkednének velem. Ez az arány bikiniben (idén is vettem újat: fehér alapon kis virágos, nagyon trendi darab) 10 percig kell várni, míg valaki megismerkedne.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.22. 15:21:34

@knausz: a naturista nők gyakran jobban tennék, ha szemérmesek lennének.
Omszkon olyan sódarokat és fődig lógó csöcsöket láttam, hogy még a feketesügerezéstől is elment a kedvem. :)

tölgyes 2012.07.22. 19:47:42

@knausz: Az szinte bizonyos, hogy én olyan helyre nem megyek, ahol mezítelen napimádok tartózkodnak. Én magam nem vetkőzök le, akkor pedig mi keresnivalóm volna ott.
A szemérmesség számomra inkább vonzó és nem csak amiatt amit Hepci ír. (Lógó csöcsök, hasak, megritkult szörzet stb)
Igaz az is nagyon ritkán fordul elő, hogy strandon bárkivel is elkezdenék ismerkedni...:)

mókáné 2012.07.22. 20:13:24

@Hepci: @tölgyes:

"ha szemérmesek lennének."

A naturista strandon, szaunákban vannak viselkedési szokások.

- Alapvető, hogy nem stíröljük egymást, hanem közvetlenül egymás szemébe nézünk.

- Nem mutatunk szexuális aktivitást, érdeklődést.

- Nem fotózunk, nem videózunk és törülközőn kívül kis kendőt, ha hordunk.

Jellemző mindenütt a lesipuskások ottléte. Egyből kibököm. Én senkit nem nézek meg különösebben. Egészen olyan, mintha normál strandon lennék. Ez egy hosszú folyamat eredménye.

Nagyon kevesen jutottak el Magyarországon erre a szintre, de talán a horvát tengerparton. Idén oda is megyek. Járok Sárvárra és a Bükfürdőbe, no és ide:
www.sonnentherme.at/hu/szaunavilag.html

tölgyes 2012.07.22. 21:37:58

@knausz: Én olyat nem írtam, hogy "ha szemérmesek lennének.., csak azt, hogy az vonzóbb számomra. Megértem a naturistákat, de én magam nem vágyok közibük.:) A mezítelenséghez az én agyamban intimitás társul, talán auért mert az én fiatalságom idején ez nem volt szokás..:)

mókáné 2012.07.23. 07:38:01

@tölgyes:

"Megértem a naturistákat, de én magam nem vágyok közibük.:)"

Talán nem szemléletesen fogalmaztam, amikor azt taglaltam, hogy az ember a saját világát éli meg, nem a többiekét.

"az én fiatalságom idején ez nem volt szokás..:)"

Még most sem szokás. A fürdőruha nélküliek a csendes kisebbség.:)

"A mezítelenséghez az én agyamban intimitás társul,.."

Így van. Ezért egy naturista embernek több impulzus kell, hogy aztán megélje a szexualitását.
***
Ma reggel az ATV- n Csigó Péter a rendszerét taglalta. Mé.szá.ros Antónia csak hallgatott, aztán fölvetette Török Gábort, de nagyon sokat nem tudott mást hozzáfűzni.

Csigó sajnálja, hogy a radikálisok jobban hallatják a hangjukat az interneten, az 1 millióan.. ők pedig nem.

Nagy a tanácstalanság a túloldalon. Ezt látom.

tölgyes 2012.07.23. 09:30:11

@knausz: A túloldali tanácstalanságban egyetértek magával. A radikálisoknak pedig az a természetük, hogy jobban hallatják a hangjukat. Ezért radikálisok.:):)CSP-nek is sok esze van:)

Nézze, az öltözködési, fürdési szokások kulturánként változnak. Itt, ezen az éghajlaton, a zsidó keresztény kultúrában ezek a szokások alakultak ki és rögzültek. Mindig lesznek olyanok, akik a saját kulturájuktól való eltérést szabadságként élik meg. Nincs ez másképpen az öltözködés, a hajviselet, a naturisták vagy a szexuális szabadságot hírdetők esetében sem. Erre is érvényes a "Képzelhetsz magadnak egy kis szabadságot.." gondolat. Hogy aztán ettől teljesebb és boldogabb lenne az életük? Ismereteim ezt nem erősítik meg. Nem olvastam olya szexológia tanulmányt sem mely szerint a naturisták szexuális élete harmonikusabb lenne. Egyáltalán - hogy az életük harmonikusabb lenne.

Egymás szemébe nézés..-írja. Tudja ha én látok egy szép kutyát lovat, kisgyereket, nőt akkor bizony megnézem, mert jó benne gyönyörködni.Ön pedig leírja a naturisták között uralkodó, elvárt szabályokat:) Látja én ezek szerint szabadabb vagyuk, mert a felöltözöttek között nem tilos a másik megcsodálása (bámulása, ha úgy tetszik), sőt még imponál is a megcsodáltnak.:)
Meg aztán Palik mesélte egyszer, hogy a Dakaron az út mellett bandukolt egy már idősebbnek tűnő arab férfi. Ruha az nem volt rajta, így látható volt hatalmas térdéig érő szerszáma. Palik szerint többen kevés híján árokba hajtottak a látványtól. Mert ami látványosság, az látványosság.:)

Azt írta:
„Tegnap egyedül maradtam és három percen belül hárman gondolták úgy, hogy megismerkednének velem. Ez az arány bikiniben (idén is vettem újat: fehér alapon kis virágos, nagyon trendi darab) 10 percig kell várni, míg valaki megismerkedne.:)”

„egy naturista embernek több impulzus kell, hogy aztán megélje a szexualitását.”

Itt egy kis ellentmondást vélek felfedezni.:) Látja mit tesz annak a 30-40 cm2-nek a hiánya!:)

mókáné 2012.07.23. 11:10:21

@tölgyes:

"CSP-nek is sok esze van:)"

Mi politikában és főzelékek ügyében vitatkozni nem fogunk és más témákban is csupán beszélgetünk.:)

Miért olyan erős a szándék arra, hogy én a fürdőruhások táborát erősítsem? Ezt érzem minden sora mögött. Ők - úgy beszél róluk és engem mintegy kivon a közösségből.

"Képzelhetsz magadnak egy kis szabadságot.."

Nem butaság. Az ember képzel magának egy kis szabadságot és abban elmerül. Mindig olyan merev voltam: kiskosztüm tűsarkúval, egyenesre vasalt haj. Csak amikor lecseréli az ember a kiskosztümöt farmer sortra érzi, hogy ez is egy szabadság.

A bőrpántos szandálok és miniszoknyák világa még mindig nem arról szól, hogy szabad a vásár!

"Nem olvastam olyan szexológia tanulmányt sem mely szerint a naturisták szexuális élete harmonikusabb lenne. Egyáltalán - hogy az életük harmonikusabb lenne."

Én sem olvastam. Füst Milán gondolatait tudnám idézni a házasság négylábú asztaláról, melynek egyik lába a szexuális harmónia. Erre nyilván fogékonyabb egy olyan valaki, aki nyitottabban él, mint aki magas nyakú garbókban közlekedik nyáron is. Persze a kivétel erősíti a szabályt. A zord külső is takarhat érzékeny belsőt. Sőt.:)

"Látja én ezek szerint szabadabb vagyuk, mert a felöltözöttek között nem tilos a másik megcsodálása (bámulása, ha úgy tetszik),"

Nekem nem imponál, amikor a férfiak úgy végignéznek, mustrálgatnak, mint egy árucikket a kirakatban. Bikiniben is kínos. Komolyan mondom.

" Látja mit tesz annak a 30-40 cm2-nek a hiánya!:)"

Látom. Lerövidíti a reakcióidőt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.23. 12:03:55

@knausz: a nőknek könnyebb nem mutatni szexuális érdeklődést... a férfiaknak is hasznos az úszónadrág...
Szerintem egyébként vonzóbb egy nő, ha nem látszik mindene. Már a hátul bevágó zsinóros vacakok is taszítanak.

tölgyes 2012.07.23. 15:00:46

@knausz: .
CSP sok eszét azért dicsértem, mert feltalálta a meleg vizet:) Ilyen volna az elit??? Szóval a meleg víz az, hogy a radikális az radikálisabb, vagyis aktívabb, jobban mutatja magát. No ehhez a felismeréshez nem kell se ész, se külföldi iskolák:)

Nem akarom én semmire rábeszélni. Már csak azért sem, mert annak, hogy fürdőruhában vagy nélküle lássam a valószínűsége alig nagyobb a lottó ötösnél:)

Füst Milánnak igaza van. A jó kapcsolat egyik pillére a harmónia a testi érintkezésben, de ebben Montaigne mondása nagyon tanulságos. Ő a viganóval együtt levetett majd ismét felöltött szeméremről beszél. Így az öltözéknek tehát nem sok köze van a "nyitottsághoz”, mint ahogy a szép arc mögött sincs feltétlenül okos gondolat. Ezzel együtt az öltözködés jelenthet ilyen-olyan szándékot, de ez sem abszolutizálható, mint ahogy önmagában a viselkedés sem. Épp ez a játékban az érdekes, ez a sok ismeretlenes egyenlet, amiben a logikának sem sok hely marad. Weöres Sándornak van egy nagyon kedves verse, ami a "női" típusokról szól és amit csak nagy terjedelme miatt nem másolok ide.:)

"Nekem nem imponál, amikor a férfiak úgy végignéznek, mustrálgatnak, mint egy árucikket a kirakatban. Bikiniben is kínos. Komolyan mondom." - ebből az látszik, hogy csak a férfiak lényegét nem érti:) A férfiak párválasztásában, stimulálásában sokkal nagyobb szerepe van a vizualitásnak, mint a nők esetében.:) Ezért is rövidül le a reakcióidő:)

mókáné 2012.07.23. 17:45:56

@Hepci:

"Szerintem egyébként vonzóbb egy nő, ha nem látszik mindene."

A teste messze nem mindene. A vonzás több a kinézetnél, mert az egyéniségből fakad. Egy nő lehet földig érő ruhában is erkölcstelen és anélkül olyan távolságtartó, hogy az csuda.:)

Nem a ruhától függ, hanem a viselkedéstől. Minél kevesebb ruha van valakin, annál inkább viselkednie illik, hiszen kiszolgáltatottá válik. Semmi nem védi meg, csak az erkölcsi tartása, ha van neki olyan.

mókáné 2012.07.23. 18:07:50

@tölgyes:

"Már csak azért sem, mert annak, hogy fürdőruhában vagy nélküle lássam a valószínűsége alig nagyobb a lottó ötösnél:)"

Ne becsülje le a beszélgetéseinket! Többet látott belőlem már ennél a posztnál jóval előbb, mint akik fürdőruhában vagy anélkül.:) És ez oda-vissza.

"Épp ez a játékban az érdekes, ez a sok ismeretlenes egyenlet, amiben a logikának sem sok hely marad. "

Túlmutat a viseleten. Szilágyi Domokos egy versében azt mondja: kencétlenül is ékesen. A sok ismeretlen egyenlet és a logikai megoldóképesség üti egymást, ha különben nincs taktika egyéb. Csak a nő és férfi: kencétlenül is ékesen.

"Így az öltözéknek tehát nem sok köze van a "nyitottsághoz”, "

Dehogynincs! A ruhával lehet manipulálni, míg pucér ember nem manipulálhat. Gondoljon csak bele: mi mindent rejthet el egy ruha és mi mindent takarhat!

"ebből az látszik, hogy csak a férfiak lényegét nem érti:)"

Nincs ám akkora lényegük!:) Ha tetszik a nő külalakja, ritka az a férfi, aki először többre gondol, mint a szexualitás. Ehhez nem kell olyan nagy szakértelem.:)

"Weöres Sándornak van egy nagyon kedves verse, ami a "női" típusokról szól és amit csak nagy terjedelme miatt nem másolok ide.:)"

Egy cím, egy link idefért volna, ha már említette. Hanem hozok valamit én Weörestől, tanulságképpen A nő- ről:

A világot, mely észnek idegenség,
bármeddig hántod: mind őnéki fátyla;
és végső, királynői díszruhája
a meztelenség.

Idáig eljutni egy nőnél, én azt mondom nagy kihívás a férfi számára, éppen ezért nem vesződik vele.

tölgyes 2012.07.23. 19:49:39

@knausz: A lottó ötössel arra utaltam, hogy nincs értelme annak, hogy manipuláljam vagy rá/le beszéljem bármire/ről is. És még annyit. Én ezt a virtuális ismeretet nem értékelném túl..mennyi-mennyi fátyoltöbblet áll mindkettőnk rendelkezésére. Se szeri, se száma:)Ezért aztán én Önt is magamat is óvom attól, hogy azt gondoljam: ismerem.

Na ez a nincsen is lényegük egy kicsit fájt:):):):):):!Hiába a szakértelem, én nem vagyok OLYAN!:):):)!

A vers címe: Grancorn lovag (középkori ballada)

A versek , szövegek szépek...Weörest csak egy hajszál választja el attól, hogy a sok fátyol alatt a megfoghatatlant találja, talán a semmit:) (Ez a bosszú a "nincs akkora lényegük"-re, bár ha jól meggondolom, akkor ez az „akkora” bizony szabadon értelmezhető.

mókáné 2012.07.23. 20:49:31

@tölgyes:

"Én ezt a virtuális ismeretet nem értékelném túl.."

Helyén kezelem. Nekem nincsenek fátylaim. Nem csalok, különben napközben nem volna mit analizálnom magamon.:)

"Ezért aztán én Önt is magamat is óvom attól, hogy azt gondoljam: ismerem."

Ismerem, ismerem. Vagyis hogy azt hiszem. Kicsikét.
www.youtube.com/watch?v=GgwU7-4qV-g

" én nem vagyok OLYAN!:):):)!"

:):) én sem vagyok olyan. Milyen vagyok?:)

"hogy a sok fátyol alatt a megfoghatatlant találja, talán a semmit:)"

S minden vagy, mi lehetséges,
Minden lehetsz, mire vágyok,
Talán semmi, talán Minden. - feleli Weöresnek Ady vagy fordítva.:)

"akkor ez az „akkora” bizony szabadon értelmezhető."

Annyira nem gondolom, hogy számítana, mekkora.

tölgyes 2012.07.23. 21:19:44

@knausz: A rejtőzködés még nem csalás. A bevallott rejtőzködés pedig nem más, mint: bujócska.:)

Sajnos ez az ismerem nem ismerem is egy olyan játék, ami szinte eldönthetetlen. A talán, kicsit, ici-picit még erlfogadható:)

Milyen? Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.
:):)

"hogy a sok fátyol alatt a megfoghatatlant találja, talán a semmit:)".. másképpen: Semmiért egészen.

Azt nem azt mondtam, hogy számít, hanem azt, hogy szabadon értelmezhető...mint amikor a Terminátor megérkezik és bemegy a kocsmába, hogy ruhát válasszon magának..:)

mókáné 2012.07.24. 08:38:43

@tölgyes:

".mint amikor a Terminátor megérkezik és bemegy a kocsmába,"

:) olyan vicces a Terminátorral! Én nem értem ezeket a hasonlatokat egyáltalán. Mostanában vacakul alszom, nyilván öregszem és elgondolkodtam a sok témán, amiket itt feldobott, hogy magam is írhatnék egy tudományos munkát. Nem a Terminátorról.:)

Az ember szétszórja a tehetségét vagy egyáltalán nem volt tehetsége semmihez? Már ez utóbbi is fölmerült bennem.

"hogy a sok fátyol alatt a megfoghatatlant találja, talán a semmit:)".. másképpen: Semmiért egészen."

Találhatja a Semmit és a Mindent. Kétesélyes a dolog.:) Szabó Lőrinc versére gondoltam magam is, miközben írtam Ady-t, de az a vers más. Abban a szerelemben beáldozza az ember magát, "ha szeretsz, életed legyen öngyilkosság vagy majdnem az".

Szkeptikus vagyok. Az ilyen nagy szerelmek elkerülnek engem. Ritka amikor két ember ott és ugyanott várja.

"Sajnos ez az ismerem nem ismerem is egy olyan játék, ami szinte eldönthetetlen. A talán, kicsit, ici-picit még elfogadható:)"

Milyen volt szőkesége, nem tudom már,
Milyen volt szeme kékje, nem tudom már,
Milyen volt hangja selyme, sem tudom már,- írja Juhász Gyula.

Röviden Ön: ápolt, fehér bőrű, mértékletes evésben, ivásban és szó területén, bár itt nyílt, a magánéletében zárkózott, hiszen tartja a távolságot, nem tegez, magáz.

Művelt. Humán tudományokban jártas és élvezi az iróniát. Szívesen motivál másokat, jóindulatú, de gyakran kellemetlen piszkálódással jelzi, hogy palira nem vehető. Szórakoztató oldalát csak kevesen élvezhetik, inkább tartja a távolságot, mint bontakozik ki egészen. Zárt egész, úgy érzem, nem teljes. De ki teljes manapság?

"A rejtőzködés még nem csalás. A bevallott rejtőzködés pedig nem más, mint: bujócska.:)"

Szereti a titkokat, de titkolózni jobban.:)

tölgyes 2012.07.24. 20:09:49

@knausz:
Átlát rajtam, mint Hans Castorp Madame Chauchat testén:):):)!
Hogyan is vitathatnám a megállapításait? Ez olyan lenne, mintha a számháborúsdít játszó gyerek mutogatná a számát, hogy olvassák le. Elveszne a bujúcska érteme és élvezete::)) Én rövidesen hosszú időre el. Megyek pihenni és lvezni az életet.

mókáné 2012.07.24. 21:12:29

@tölgyes:

"Elveszne a bújócska értelme és élvezete::)) "

Nincs értelme, legföljebb élvezete.:)

Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.

Szerettem A varázshegyet. Kár, hogy nincs meg az a sok jegyzet, amit készítettem belőle 6. osztályos koromban.

"Én rövidesen hosszú időre el."

Én júl. 31- től megyek két hétre nyaralni. Gyulán túl egy kicsit Erdély kerül fókuszba. Rengeteg látnivalót gyűjtöttem és nyomtattam.

Aztán Szegeden van a Marilyn Monroe kiállítás. 50 éve hunyt el, nekem is bálványom a szexszimbólum.:)
www.kiskegyed.hu/kikapcsolodas/szabadido/marilyn-monroe-kiallitas-szeged-116330

És a tengerpart. Hát meglátjuk, mert már idén is rengeteg helyen voltam, pihentem eleget.

Élvezetteli, gyönyörű nyarat kívánok Önnek!

tölgyes 2012.07.24. 21:50:02

@knausz: Méghjogy nincs értelme??? A játék értelme az hogy játszik az ember: "Játszom. Azé az érdem, ki
játszhatott."
A Varázshegy nekem is nagy olvasmányélményem volt, bár én 6-os koromban még éretlen voltam hozzá. Talán később is, amikor először olvastam. Ezért vannak egye művek, amiket 10 évenként újra olvasok. Időnként nagy meglepetések érnek:)

Monroe nem volt rám szinte semmilyen hatással. Az én szívem közepébe többek között S. Loren trónolt akihez képest MM-t üresecskének éreztem. Most is. Lehet, hogy nem tehetett róla. Nem kapott olyan igazán mély és jó szerepet és rendezőt.
Érezze jól magát és élvezze a szabadságot.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.25. 15:54:14

@tölgyes: átlát rajta, mint Mme Chauchat a Hans Castorpon levő fecskén...
Éppen ideje elmenni nyaralni a családdal, mert nagyon izzik a galagonya ebben a hőségben...

Az újabb alfanőstények közül J. Binoche és M. Bellucci megérne némi otthoni biojoghurt-falhozvagdosást...
süti beállítások módosítása