Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:09

Amikor Bajnai Gordon október 23-án a Milla színpadán szólásra emelkedett, sokan már eldöntött tényként kezelték: a volt miniszterelnök lesz az egységes baloldal miniszterelnök-jelöltje 2014-ben. Annyira egyértelműnek tűnt a helyzet, hogy nem csupán az ellenzéki véleményvezérek egy része lett nagyon lelkes, de a Fidesz is rögtön Bajnait helyezte a célkeresztbe: azóta szinte minden napirend előtti kormánypárti felszólalás róla szól a parlamentben, az utcákat pedig elárasztották az előző ciklus két miniszterelnökének közös portréját tartalmazó plakátok. Az öröm és a káröröm, a remény és a félelem azonban egyaránt korainak látszik.

bajnaimester.jpg

A baloldali ellenzéki térfélen valódi küzdelem zajlik. Fontos ezt hangsúlyozni, mert mindez lehetne akár egy jól megtervezett és szépen megrendezett dráma is, amelyben a szerepek már előre ki vannak osztva. Itt azonban tétre menő, nyitott végű hatalmi harcról beszélhetünk, amelyben nem csak az kétséges, hogy ki lesz a vezetője az egységnek, de még az is, hogy egyáltalán létrejön-e. Az elmúlt napok megmutatták, hogy a sokak által alábecsült szocialista pártelnök, Mesterházy Attila egyáltalán nem kíván statisztaként részt venni ebben a folyamatban. November végén úgy tűnik, hogy okosan várta ki, amíg Bajnai Gordon momentuma szép lassan távolodni kezd, s a közös jelölt- és listaállításra vonatkozó kezdeményezésével maga is aktív szereplőként lépett be a játékba.

A két politikust képességeik, múltjuk, politikájuk és egyéb tényezők alapján hosszan lehetne elemezni, összevetni. Ezek az értékelések – miközben jobb esetben valós tényezőkre támaszkodnak – gyakran személyes szimpátiákról, politikai érdekekről szólnak, ami, azt hiszem, nehezen is elkerülhető. Nincs objektív mérce arra, hogy ki lenne a jobb jelölt, s ez akkor is igaz, ha erre a kérdésre - természetesen más megfontolásból - kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt keresik a választ. Miután elemzőként nem tartom feladatomnak, hogy pártok politikai céljaival azonosuljak, ezért ehhez a vitához csak egyetlen, a megértést talán segítő szemponttal szeretnék hozzájárulni. Azt javaslom, hogy vegyük észre: a két szereplő nem ugyanabban a helyzetben van, ezért nem is ugyanazt a játékot játssza.

A politikai elemzés az ilyen helyzetekre gyakran alkalmazza a játékelmélet egyik legismertebb alapmodelljét, a gyáva nyúl játékot, amelyben a két egymással szemben robogó autó bátorságát demonstrálni akaró sofőrjének arról kell döntést hoznia, hogy elrántsa-e a kormányt. Annyiban a Bajnai-Mesterházy rivalizálásra is ráillik ez a modell, hogy lesz majd egy pillanat, amikor eldől, hogy összecsapnak-e a felek vagy valamelyikük kitér. Ugyanakkor fontos észrevenni, hogy a két szereplő egészen más lehetőségekkel bír. Világos, hogy mindketten vágynak a jelöltségre, de ehhez mások az eszközeik, és nagyon mást jelent számukra az is, ha végül eltekerik a kormányt.

Maradva a metaforánál: Mesterházy nagyon más autót vezet, mint Bajnai. Lehet, hogy utóbbi amúgy kedveltebb sofőr, de a szocialista pártelnök alatt egy sokkal tapasztaltabb és nagyobb teherbírású kocsi fut. S ami talán még ennél is fontosabb: Bajnainak nincs, nem is nagyon lehet B-terve. Ha nem nyeri el a vágyott pozíciót, mi lesz belőle? Vajon ambicionálná azt, hogy az Együtt frakcióvezetőjeként üljön a parlamentben, vagy esetleg – ha egyáltalán nyer az ellenzék - valamilyen miniszteri tárcát kapjon az új kormányban? Nem hiszem. Mesterházy számára ugyanakkor a B-terv sem katasztrófa: ha ügyesen politizál, és időben ránt a kormányon, a szocialista párt vezetője marad. Ez ellenzékben sem tragédia, kormányon pedig kifejezetten kellemes: Bajnai Gordon kormányfőként egy ilyen helyzetben alapvetően lenne rászorulva Mesterházy támogatására, aki a ciklus egy adott pontján akár úgy is dönthetne, hogy maga ül a székébe.

Hogy mi következik mindebből? Nem tudom. De azt fontos látni, hogy akinek alapvetően csak egy terve van, az sokkal nehezebben tud taktikázni, míg aki akár veszíthet is, könnyebben kockáztathat a győzelemért.

(Heti Válasz, 2012. december 6.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr814954461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teevee 2012.12.10. 18:20:11

@tölgyes: Nem az osztályzat a vita tárgya, hanem a _lopás_.
A többi mellébeszélés, terelés. Szánalmas.

Khal Drogo 2012.12.10. 18:59:57

@Akitlosz: A nyugdíjkorhatár az 1957.12.31 után születettek esetében 65 év. Az 1953.01.01 előtt születettek számára 62 év a korhatár, a két dátum között lépcsőzetesen nő.
De a helyzet a férfiak számára még ennél is sokkal brutálisabb egyébként.
Ha a jelenlegi jogi helyzet marad, egy 1958.01.01-én született nő és van 40 munkaviszonya, elmehet nyugdíjba függetlenül attól hogy hány éves. Az 1958.01.01-én született férfi 65 év alatt nem fog tudni elmenni nyugdíjba ( kivéve ha KK-s időt szerzett, de ezt kevesen szereztek és egyébként is eltörlik a kk-t 2013.01.01-től ).

Vagyis, extrém esetben egy 14 éves korától dolgozó nő 54 éves korában el tud menni nyugdíjba, míg egy 14 éves korától dolgozó férfi majd 65 évesen, 11 évvel később.

Ez a Fidesz nyugdíjtörvénye. Ez teljes egészében az ő szellemi termékük.

Khal Drogo 2012.12.10. 19:02:53

@inreallife: Itt jönnek vissza a szocik. A kérdés annyi kb. hogy Mesterházy v. Bajnai lesz a listavezető.
Orbánék elkúrták, ez elég egyértelmű. Ma pl. a diákok lázadtak be.
Kezdenek összeérni a csodálatos reformok, amelyekre állítólag 8 évig készült a Fidesz titkos csodacsapata.

6.Lenin 2012.12.10. 19:21:13

@Khal Drogo:

"A kérdés annyi kb. hogy Mesterházy v. Bajnai lesz a listavezető. "

Szerintem ez lényegtelen kérdés, ezt nem ők döntik el.

Van ennél 1 lényegesebb kérdés, mégpedig, ha valamelyik is visszajön, mit is fog tenni azokban a most felrótt kérdésekben?

Erre, ha válaszolnál, szerinted ők , mit is fognak lépni?

Igaz, én nézem a külföldi eseményeket is, de kíváncsi lennék a "most semmi se jó" harcosok véleményére .

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.12.10. 19:46:42

@Khal Drogo:

Ja hogy már 65 év a nyugdíjkorhatár!
Ezt nem is tudtam.
Az 1994. után született férfiak élnek addig várhatóan, de amire ők nyugdíjba mennek ...
addigra úgyis más lesz a szabály.

Egy olyan statisztikára kíváncsi lennék, hogy az emberek hány százaléka éri meg egyáltalán a nyugdíjkorhatárt, de ilyent még nem láttam.

It’s the economy, stupid 2012.12.10. 20:00:21

@tölgyes:
"Ezért írtam: ha az osztályzat így eltér, akkor etikai-szakmai vizsgálat kell."

Ne írja. Nem a maga véleménye érdekel: MI VAN A SZABÁLYZATBAN - egyedül ez számít. Ezt nem volt szíves az elte közölni velünk.

""Egyébként miért ne lehetne neki hinni, miért kéne jobban hinni másnak.. "

Mert érdekelt, ne tettesse már a hülyét. Maga szerint az ügyben NEM érdekelt bírálónak nem lehet hinni. És neki miért nem lehet hinni? A harmadik bíráló meg egy másik dolgozatot bírált, nem azt, amire korábban elégtelent adtak.
Az meg, hogy a témavezető OSZTÁLYOZ, közröhej. Normális helyen a bírálók csak javaslatot tesznek, az érdemjegy a védésen/záróvizsgán alakul ki, ahol simán meg is lehet vágni a jelöltet, függetlenül a bírálók javaslataitól.

BME tan. és vizsgaszabályzata:
"Az elkészült és beadott diplomamunkát, szakdolgozatot bíráltatni kell. A bíráló csak egyetemi oklevéllel rendelkező szakember lehet, akit a tanszékvezető kér fel. A témavezető külön is készíthet értékelést. A bírálatokat legkésőbb 5 nappal a diplomamunka (szakdolgozat) védése előtt a jelölt számára hozzáférhetővé kell tenni. A bíráló és a témavezető külön-külön javaslatot tesz a diplomamunka (szakdolgozat) minősítésére."

"A Diplomamunka-készítés tantárgy aláírását a témavezető vagy kari bíráló bizottság, külső témavezető esetén a belső konzulens vagy kari bíráló bizottság adja, érdemjegyét – a beadott és elbírált diplomamunka alapján – a záróvizsga bizottság állapítja meg."

Elte jelenlegi tan. és vizsgaszab:

63. §
A záródolgozatot a hallgató a kari szabályzatban meghatározott határidőig és példányszámban, bekötve vagy lapjait hitelesen összefűzve köteles benyújtani a kari tanulmányi hivatalhoz, amely azt nyilvántartásba vétel után továbbítja a szakért felelős
oktatási szervezeti egység vezetőjéhez.
A záródolgozat továbbításának határidejéről, továbbá az archiválás módjáról és időtartamáról a kari szabályzatok rendelkeznek.

64. §
A záródolgozatot a szakért felelős oktatási szervezeti egység vezetője által megbízott egy vagy több szakértő értékeli. Az értékelést csatolni kell a záródolgozathoz.
A kari szabályzat úgy is rendelkezhet, hogy a bíráló nem lehet azonos a témavezetővel, vagy hogy a témavezető mellé másik bírálót is fel kell kérni.
A záródolgozatot a hallgatónak bizottság előtt kell megvédenie. A bizottság – a képesítési követelményekben vagy a tantervben rögzítettek szerint – lehet a záróvizsga-bizottság, vagy a szakért felelős oktatási szervezeti egység vezetője által felkért más,
legalább háromtagú bizottság.
A záródolgozatot a (3) bekezdésben meghatározott bizottság ötfokozatú minősítéssel bírálja el. A minősítést a bizottság vezetője írja alá.
A záródolgozat megvédése nyilvános. Ezt kizárólag államtitok, szolgálati titok, valamint üzleti titok védelme érdekében lehet korlátozni."

A kettő között alapvető eltérés, hogy az elte kari szabályzata megengedHETI, hogy csak a(z érdekelt) támavezető bíráljon, a bme-n ilyen nincs. Elképesztőnek tartom. Milyen lehetett a régi szabályzat?
Mindkét szabályzat szerint vizsgára/védésre lehetett volna bocsátani tömjént, csak nyilván nem kapott volna ötöst egy elmarasztaló bírálattal a háta mögött. Ehelyett visszaadták neki az állítólag hivatalos nyilvántartásba vett dolgozatát, amit átírt, visszavitt, majd újra el is bíráltatták.
ELTE=gittegylet. A folyamat meg machináció, ami normál hallgató számára nyilván nem áll nyitva.

Gyurcsány szakdolgozat selejtezése ügyében felhívnám figyelmét az elte szabályzat eme kitételére:
"az archiválás módjáról és időtartamáról a kari szabályzatok rendelkeznek."

Nyilván én nem láttam belülről ilyen intézményt, de ezek szerint kend se. Édes úr.

dr. Balta$ár 2012.12.10. 20:04:44

" "3,60 lesz a kenyér ára januártól. A hírt Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón. Lázár hozzátette, "a kenyérsütés nem arra való, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa."
Néhány perccel később Giró-Szász András megerősítette, hogy a tej ára is 5 forintra fog csökkenni. "Utoljára akkor volt a magyar emberek számára ilyen olcsó az élet, mikor a választások is olyan szabadok voltak, mint lesznek 2014-ben" - tette hozzá a kormányszóvivő.
Giró-Szász újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem gondolja, hogy a tej 81 forintos felvásárlási ára és az 5 forintos kiskereskedelmi ár veszteséget okozna a kereskedőknek, hiszen "a tej nem arra való, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa."
A Gazdasági Minisztérium közleményben erősítette meg, hogy ezek az árak már a jövő évi 39%-os ÁFÁ-t is tartalmazzák.
Varga Mihály sejtelmesen megjegyezte, hogy a népnyúzó IMF és Bajnai Gordon sem támogatta ezeket az intézkedéseket, de azért ő néha csetel Skype-on Irina Ivascsenkóval, amit akár hivatalos tárgyalásnak is lehet tekinteni. Varga nem kívánt arról nyilatkozni, hogy a csetelésre is kiterjesztik-e a távközlési adót, de fontosnak tartotta közölni, hogy "a csetelés nem arra való, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa." "

szegedsun.blog.hu/2012/12/07/3_60_lesz_a_kenyer_ara_januartol

dr Gázár SZENT János a szegények és az elesettek védőszentye !

Gázáreti Szent dr. János, a mindenhiszők villanypásztora

aszekelyek 2012.12.10. 20:07:05

@teevee: @6.Lenin: ma mondta barátnőm, hogy náluk újabban úgyrejtik el a munkanélküli fiataokat, hogy mehetnek melegedni az egyetemre. két éve még mindenféle követelmény volt... ma nincs de 220 euro szemeszter gebür van, ami nem tandíj..., hanem szemeszterdíj... Sokan mennek is, mert több a BAFÖG, mint a Hartz 4 , ami a jövedelempótló ott..

Khal Drogo 2012.12.10. 20:25:53

@Akitlosz: Sokan megérik a nyugdíjkorhatárt. Idén az első 9 hónapban 72 ezer ember ment a magyar nyugdíjalap terhére nyugdíjba. Évi 100 ezres tömeg. Persze nem tudom az érintett korosztályokban mennyien születettek.

aszekelyek 2012.12.10. 20:26:58

@inreallife: Már egy párszor elmondtuk neked, hogy a teljes taníttatásodat és a kajádat, támogatott gyerekholmidat , az első cipődet is azok, az akkor fiatal dolgozók fedezték, a befizetéseikkel. De valahogy nem akarod felfogni. íNominálisan nem is kell befizetni senkinek negyven évre előre azt a pénzt, amit a szörnyű pénzrontások után majd kap. neked akkor lenne igazad, ha a pénz annyit érne, mint akkor, amikor ők befizették, amit muszáj volt és mindenkitől el is vették. Nem volt hazudozás, meg adóeloptimalizálás. Mindenkinek a munkahelye szépen levonta. Esélye nem volt senkinek harmincvalahány éve az adócsalásra. Olyan tömegesen , mint utána , meg különösen nem. Nem a kisemberekről beszélek.

Khal Drogo 2012.12.10. 20:30:09

@6.Lenin: Honnan tudjam hogy mit fog lépni egy esetleges szocialista kormány? Vagy te tudtad hogy Orbán a 2008-as kampány képes lesz tandíjat bevezetni. A Fidesz alapeszenciája volt a tandíjellenesség.
Nem értem miért lépték meg. De ők vagy te biztosan tudod. Szerintem ez egy öngyilkos döntés, ráadásul ettől az ország helyzete fikarcnyit sem fog javulni, sőt, inkább romlik hosszabb távon. Értelmetlen döntés.

aszekelyek 2012.12.10. 20:32:15

@Khal Drogo: inkább a nyugdíjas korúak és annál fiatalabbak halálozási száma lenne érdekes. csökkent-e ennyivel a nyugdíjat már nem kapók száma és azoké, akik befizettek sokat de már nem kapnak semmit , mert nem is érték meg a napot , hogy egy fillért is kapjanak.

Khal Drogo 2012.12.10. 20:40:43

Megnéztem, nos az idei nyugdíjelőirányzat 2 769 milliárd forint. Ebből az ágazat működési költsége 14 milliárd forint.

Tehát 2 754 milliárd forint megy nettóban a nyugdíjra.

Ebből 101 milliárd megy adóból, a többit a horribilis nagyságú járulék fedezi. Tehát még mindig nincs egyensúlyban a nyugdíjalap. Még mindig 101 milliárdos szubvencióra szorul.

De természetesen jövőre jön a korábbinál magasabb emelés. Nincs gond.

Khal Drogo 2012.12.10. 20:42:59

@aszekelyek: A halottak közül csak és kizárólag a szingli, gyermektelenek járuléka veszik el. A többiek és ők a többség, élettársai, házastársai, gyerekei kapnak ellátást az elhunyt biztosítása alapján. Ez nagyon sokan nem veszik figyelembe.

aszekelyek 2012.12.10. 20:43:43

@Khal Drogo: ezt imádom, hogy olyanok nyilatkoztatnak ki a FIDESz-ről baromságokat, mint ez is , akik még kifejezni sem tudják rendesen a gondolataikat. :) Mi az , hogy alap esszenciája ?
Az első kormány idején is másképp csináltak fizetőst , mint ahogyan a szocik és bokros akarták. Most is másként csinálnak motívációt , hogy az járjon egyetemre , aki oda való és komolyan is veszi.
A FIDESZ oktatás politikájának ez volt az esszenciája az első Orbán kormány idején is és most is és az , hogy fölöslegesen nem fizetünk ki tömérdek állami pénzt. Három , négy félbehagyott egyetemre.

aszekelyek 2012.12.10. 20:51:13

@Khal Drogo: valakik dumálják ezt, hallottam én is, pl hillerpiftitől is, de a helyzet az, hogy az eddig belépők a végén kis töredéke szerzett valóban értékes és piacképes diplomát. A többi árát a kanálisba öntötte a z állam. Tudod, amikor rossz gazdának titulálták. NA így , hogy sokkal többet vv finanszírozunk, mint akinél remény van rá, hogy el is végzi és az ér is valamit, az valóban rossz gazdaság :)

Most beszélnek a tv-n a foteltöltelékek is róla , érdekeltek is... Arról nem beszélnek , hogy duzzasztották fel a létszámot , abban a nyolc évben és az mennyire nem volt sem hatékony , sem értelmes az ország számára.

Érdemes volna megnézni, mit vartyogtak , amikor ferink a mindenki fizet reformját akarta keresztülverni.... A fiatalok jövőét hogy féltették ők akkor.

tölgyes 2012.12.10. 20:52:53

@It’s the economy, stupid: Édes úr!
Nem lehet mindig mindent szabályozni és mégis tenni kell valamit. Ha ilyen fokú és mértékű az eltérés, akkor azt meg kell vizsgáni, mert az Ön véleményével ellentétben bárki lehet elfogultm, vagy tévedhet...:) Még a legnagyobb jóakarat mellett is A BME szabályzata, vagy bármilyen szabályzat mellett is.

tölgyes 2012.12.10. 20:56:34

@teevee: A lopás vagy nem lopás része az osztályzatnak. A nem megfelelő hivatkozást is vizsgálni kell.

livengood 2012.12.10. 20:57:48

@bariga: Errefelé a "balga népnek" évszázadok óta rossz tapasztalatai vannak a hatalmon lévőkről. Generációk tanulták meg, hogy időnként jobb a négy fal közé húzódva kivárni. Ez a zsigereinkben van!

A rendszerváltás óta már a második generáció azt éli meg, hogy kies hazánkban most is ez az egyetlen okosság, mellyel úgy ahogy boldogulni lehet. Ezzel lehet túlélni tatárt és törököt, osztrákot és oroszt, hittérítőt és komisszárt, földesurat és korrupt hivatalnokot, államot: - keresztyént, vöröset, feketét, fehéret, akik mind az Ő üdvére hazudnak, hazudnak, hazudnak... bele a képünkbe!

A " balga nép" nem tűrne, ha egy szikrányi esélye lenne annak, hogy valaki tényleg a Haza üdvére akarná használni a hatalmat. A rendszerváltás utáni összes választás ezt az óhajt tükrözte. Csalódtak akik a kisgazdákra szavaztak, csalódtak akik a konzervatív jobboldalra voksoltak, csalódtak akik a liberális pártba vetették a bizalmukat, csalódtak akik a szocialistáknak hittek és most csalódnak azok akik a keresztény nemzeti demokratákban bíznak.

A fanatikus hívőkről, janicsárokról nem beszélek, de ők úgy is kisebbségben vannak és lesznek. Bár a következő választáson könnyen lehet, hogy csak ők mennek el szavazni, mert a normális többség már nem lát különbséget az önjelölt , a népre nagyívben tevő - hazamentők között.

Ez sajnálatos lenne, de ezért már ne a Népet pocskondiázzuk! Ez már húsz éve divat jobbról és ballról az elitet adó önmagát értelmiséginek képzelők részéről ahelyett, hogy magukra ismernének a politikai elit kulturálatlanságában, önzésében, ázsiai úrhatnámságában, érzéketlenségében, fundamentalizmusában.

aszekelyek 2012.12.10. 21:03:12

@It’s the economy, stupid: ja a wallis, ahaha, hát ami azt illeti, ha már a libásokat kifosztotta bajnai a hozzá nem értésével , akkor már teljesen felesleges lenne még Pesty úr fosztogatását is bevállalni.

Ettől függetlenül a libatenyésztők nem kaptak pénzt és ez tény narad. Az is, hogy sokan rámentek erre egzisztenciálisan és egészségileg is. Az is tény marad, hogy hiába kértek segítséget az állítólag baloldali kormányfőtől. Láttam a dokumentum filmet, a károsult özvegyek és ferfi is volt, aki a leveleket bemutatta. Az eltüntetett feri dolgozatról is van bírósági végzés. nevetségesek ezek a dolgok, ne is haragudj. A wallis a jó hírnevét inkább bajnain kérné számon...., szerintem.

6.Lenin 2012.12.10. 21:07:50

@Khal Drogo:

Érdekes válasz, de kb erre számítottam.

" ráadásul ettől az ország helyzete fikarcnyit sem fog javulni, sőt, inkább romlik hosszabb távon. "

Szerintem többet értesz, mint amit itt igyexel elfogadni.

Azért feltennék ismét 1 ellenőrző kérdést, sőt kettőt.

Mennyivel lenne jobb az ország helyzete, mondjuk olyan végzettségű fiatalok tömegével, akikre tulajdonképpen senkinek nincs szüksége akkora számban. Gondolom akkor a munkahely lenne a probléma, miért nem alkalmaz az állam 200 ezer olyan végzettségű fiatalt, akikből 10 is sok lenne 1 ilyen kis országban?

2. miért is mindenről az államnak kell gondoskodnia, mikor meg az a probléma, hogy az állam igyexik mindenbe beavatkozni?

Miért nem azzal kezdik, minden legyen ingyenes, de utána nehogy már beleszóljon valaki abba, mit is szeretnék csinálni.

Az állam adjon ingyen lakást/magas jövedelmet/autót, de Juliskát már csak én kefélhetem meg 1edül.

Azért aki tényleg figyelte az elmúlt 22 év történéseit, 1es pártok/politikusok megnyilatkozásait, azért lehet/lehetett következtetni bizonyos irányokra is.

Azért az kicsit érdekes felvetés, hogy a Fidesznek volt 8 éve felkészülnie. Kíváncsi lennék hányan tudták előre pontosan, mi lesz 2008 ősze után, vagy mi lesz 2013-ban Európában?

Lehetséges, hogy néhányan rendelkezhettek belső infókkal, de ennyire nem lehetett számítani a fejleményeket.

Azt el tudom fogadni, hogy nem minden intézkedés következményei kiszámíthatóak biztonságosan. Nyilván vannak tévesen ítélt intézkedések is.
Ezért érdekelt volna, ha ez ennyire rossz irány, mi várható a jövőben esetleg belépőktől.

Elvárható gyökeresen más irány?
Vagy az már elfogadható lesz ?

graycivil 2012.12.10. 21:09:36

"Tárki: 1990 óta Orbán a legrosszabb miniszterelnök

A Tárki közvélemény-kutatása szerint 1990 és 2012 között Orbán Viktor jelenlegi kormányzását ítélik a legrosszabbnak a válaszadók. Még saját szavazói között is romlott a megítélése."

atv.hu/cikk/20121210_tarki_1990_ota_orban_a_legrosszabb_miniszterelnok?source=hirkereso

Kinek volt ez meglepetés? F.Y!DESZ

inreallife 2012.12.10. 21:14:09

@aszekelyek: kisanyám, ennek nem az a megoldása, hogy jól van, innentől senkinek nem támogatja az állam a továbbtanulását, kivéve a káderek fiai, meg a valakinek a valakijei. hopp be is telt a 10.000 finanszírozott hely. ez a fidesz megoldása.

az összes többi ember meg tiltakozik ellene. már aki érintett valamilyen szinten. széchenyi 1-est adna orbánnak, ez a kőkemény valóság, amit összehalandzsázol az meg lehet, hogy a fidgyülin megtapsolják, itt nem fogják... vesszen a családveszejtő kormány...

bariga 2012.12.10. 21:17:26

@livengood: Nagyon jól összefoglaltad, stimmel minden, ami eddig a néppel történt. De én azt gondolom, hogy talán Mátyás király óta mostanában lenne először, hogy, nem csak úgy van itt valaki a nyakunkon, hanem megbecsült tagjai lehetnénk egy közösségnek, Európának. Most lehetnénk a legegyenlőbbek!! De nem akarjuk ezt, harcolunk, hergelünk, bunkók sőt alpáriak vagyunk. Na most ugye kit hibáztassak? Csak azt a NÉPET lehet, aki megválasztja a képviselőket és azután hagyja őket garázdálkodni, lopni, hazudni. Pedig most először 1012 év után lehetne itt is demokrácia, de nem kell nekünk. Miért?

aszekelyek 2012.12.10. 21:17:54

@teevee: Amint kisül , hogy a tyúk volt-e előbb , vagy a tojás.
nehéz nem gondolni ferinkre ebben az ügyben. Az ő összes bizonyíték erejű dokumentumát el sikerült tüntetni . Ahhoz is kell erkölcsi magaslat, hogy valaki úgy szaladgáljon bíróságra , hogy nem tisztázta magát de sarazni , azt igen , meg ítélkezni mindenki más felett.

Khal Drogo 2012.12.10. 21:18:56

@6.Lenin: Magyarországon a hozzád hasonlóak tévképzeteivel ellentétben a diplomások munkanélküliségi rátája igen alacsony. Ettől kezdve mivel bizonyítottad hogy mennyit fogalmad van az egészről, felesleges erről veled több szót váltani. Nyugdíjasként elvesztetted a kapcsolatot a mai egyetemisták világáról, nem gond, ez van. Más világban nőttél fel, nem baj hogy ökörségek rabja vagy.

A rokkantsági nyugdíj, a közoktatás átalakítása vagy a járási hivatalok felállítása vajon mennyiben nem volt előre tervezhető? Ezeknek semmi köze nincs a mostani válsághoz, ezek előre modellezhetőek lettek volna. Nyilván nem is történt semmiféle felkészülés, a rohammunkában készült törvények pedig selejtek.

Nem tudom mi lesz a következő irány. Nem én írom az az irányt. Nem az én feladatom megmondani, mi legyen. Ha kapok érte pár tíz és százmilliót, hidd el, én is tudnék olyan embereket szerezni, aki olyan szintű munkát össze tudnak tákolni mint a Századvég.

ÁFA-t emelni én is tudok, még kutatóintézet nélkül is. Sőt EU jogba ütköző adókat is ki tudok találni.

inreallife 2012.12.10. 21:23:04

@aszekelyek: befektetés. tudom, hogy te az ingyen pénzszórást szereted, és nem tudod, mi a különbség, hiszen mindkettő pénz és fizetni kell, de ez legyen a te bajod. a következő generáció teremti meg az ország jólétét. aki nem ruház bele, az az ország ellensége. aki a nyugdíjasokra költi a pénzt, a gyerekek helyett, az az ország elsőszámú ellensége, öltözzön bármilyen színű pártmaskarába is. a gyerekre és a képzésükre kell költeni a pénzt elsősorban, és utána a többire marad amennyi marad.

elmesélnéd, hogy lesz ebből pannon szilíciumvölgy? te fogsz ott szoftvert fejleszteni, vagy az orbán családja, akiről megbízható számokat nem tud produkálni az állítólagos apjuk se... vajon hány apja van az 5 orbán gyereknek? a cigányoknál elég magas a beltenyészet, lehet mind a családban marad... :)

aszekelyek 2012.12.10. 21:25:23

@teevee: Igen régi történet ez is. Az , hogy éppen most ássák elő ezeket , több , mint érdekes és nem lehet véletlen. :)
- jegyezném még meg.

inreallife 2012.12.10. 21:25:40

@Khal Drogo: aszem a fidesz súlyos szavazatokat fog veszteni a legfiatalabb generációktól kezdve kb a 40-es korosztályig. már teljesen a nyuggereket tolják, velük akarnak választást nyerni...

bariga 2012.12.10. 21:27:48

@tölgyes: Mert mire is kellene igent nyomni? a regisztrációra, a kórházak bezárására, a borzalmas oktatási förmedvényekre, a nemzeti keresztény festményekre, színházakra , kultúrára, filmekre, vannak egyáltalán magyar filmek? A minusz 800 milliárdra, a sokszorosan bedöntött forintra, a magas ÁFÁ-ra és inflációra, a gazdagok gazdagítására, a új földesurakra? Mi és mennyivel jobb itt és most, mint azemúttnyócév. Ezek közöl melyik tetszik magának? Már lassan éhen halunk és csak nő az adósság, romlik minden mutató. Az egyetlen pozitív szám az infláció. Mi ebben olyan jó nekünk, a zembereknek? csak kettőt mondjon, de a máról beszéljen végre kérem, vagy inkább a jövőről!!

inreallife 2012.12.10. 21:30:49

@Khal Drogo: ez is sokatmondó:

index.hu/belfold/2012/12/10/orban_es_gyurcsany_kapta_a_legrosszabb_osztalyzatot/

úgy néz ki a helyzet, hogy orbán mellett már csak a leghülyébbek voksolnak, ők viszont jó erősen rányomják a ceruzát. ezek az ostobák semmit nem fognak fel a világból, agyi képességeik alapvető ok-okozati láncolatok felismerésére sem elégséges. nagy részük jellemzően cigány, a másik része meg azt hiszi ő a polgár. már így is a legutáltabb politikus, ha egy kicsit hasonló karaktergyilkolásba kezdene az ellenzék, mint gyurcsány ellen tették, orbániát a földről végleg eltüntetnék...

aszekelyek 2012.12.10. 21:34:44

@inreallife: marhaságokat sikerült megint ideokádni. Amikor te gyerek voltál, rád költötték, úgyhogy még azt sem érted , amit írsz.

pannon szilíciumvölgy? Az olyan, mint a puma, ugye? Egyébként a NASA-nak is dolgoznak magyarok, fejlesztők.9 már régen. Ott a Graphisoft is..., az igazán tehetségesek itt is tudnak alkotni.

A kutatás fejlesztést egyébként nagyobb volumenben , Debrecenben , kókadt , from szdsz tolta el a háztól. Ha kell valaki, akire mutogass. No és a híres bajnai, aki NFÜ- vezér ként kutyakozmetikát finanszírozott, nem pannon szilíciumvölgyet. De tőled se olvastam még a szadistákról egy rossz szót sem ...

6.Lenin 2012.12.10. 21:36:02

@Khal Drogo:

Sehol nem írtam, mivel értek 1et, és mivel nem.

Te, és még sokan mások írjak, hogy jelenleg minden rossz, de amikor megkérdezem, mi lenne a helyes irány, akkor jön a semmitmondás.

"Nem tudom mi lesz a következő irány. Nem én írom az az irányt. Nem az én feladatom megmondani, mi legyen. "

Hogyan lehet rossznak ítélni vmit, ha nem tudjuk, mi a helyes?

Lehet, nagyon meg lennél lepve, ha 1x leírnám, hogy én mit látnék helyesnek. Hogyan próbálnám én megoldani a jelenlegi helyzetet. Nem nagyon írtam eddig ilyesmikről.
Eddig inkább csak kérdeztem.

Néhányan tartoznak a válaszaikkal.
Te legalább leírtad, nincsenek válaszaid, A te feladatod rossznak ítélni mindent, anélkül, hogy megmondanád, mi lenne a jó megoldás.
El tudom fogadni.

márta)) 2012.12.10. 21:40:09

atv.hu/cikk/20121210_pokorni_megerti_az_akciozo_diakokat

Na.Igen! Pokorni legalább kimondja.....

**
www.168ora.hu/itthon/elfoglaljak-a-petofi-hidat-az-egyetemistak-107409.html

10 ezres diáktüntetést szerveznek szerdára"

Nem "gyáva nyúl"-ak. Kinyilvánítják, s egyre hangosabban ki fogják nyilvánitani véleményüket (Ők is).
szerintem.

livengood 2012.12.10. 21:42:09

@bariga: A nép nagyon sokféle ember. Szavazás után az eredmény (ha a választás szabad) a népakaratot mutatja. Választásról választásra nő a kiábrándulás, ez az otthonmaradók számán mérhető le. Ha lenne egy tisztességes, értelmes, politikához értő párt, politikus, akkor megnyerhetné a nép ma már többségben lévő kiábrándult hányadát.

Ez nem a nép dolga. Egy ilyen ember felmutatása, egy ilyen párt létrehozása a magyar elit dolga. Azé az elité, aki vagy a nemzetre, vagy az európai demokráciára hivatkozva folyton folyvást kioktatja a Népet.

aszekelyek 2012.12.10. 21:43:05

@bariga: éppen a kórházbezárásre nyomták az igen a kedves szoci képviselők, meg a Hospinvest féle államkassza lefosztásra,... és közben az ellátás oda romlott, ahova de pénzt egy orvos, se rezindens ne kapjon, azt is igennel nyomatékosították a kedves szoci képviselők. veres, lendvai, ferink, hillerpifti... NÁLUK nem volt alternatíva. Most üzemel újra a bezárt MArgit kórház is. A felújított kórházat a szadistákkal karöltve a szocik zárták be azokbban a kormányzó években.... és még sorolhatnám. Mire nyomkodták akkor lelkesen az igeneket.

bariga 2012.12.10. 21:45:49

@livengood: OK, ha az elit létrehozza ezt a csodalényt, hogyan lesz belőle miniszterelnök?

aszekelyek 2012.12.10. 21:47:36

@It’s the economy, stupid: én úgy tudom , hogy a bíróság nem volt hajlandó megnézni a filmet sem. valóság bizonyítás magyar bíróság módra....

Pesty jó hírnevér ez viszont csak növeli:) neki nem kell azt bíróságon megvédenie... .) Sztem sosem evett lopott libát...

6.Lenin 2012.12.10. 21:48:25

@inreallife:

"már teljesen a nyuggereket tolják, velük akarnak választást nyerni... "

Az ellenzéki megmozdulásokon is a résztvevők többsége is nyugger. Őket is a Fidesz tolja?

Te is tartozol 1 válasszal.

Ki fedezné a fiatalok tanulását/képzését 30- 40-50 éves korukig, ha mindenkinek kötelessége lenne élete végéig dolgozni? Annyi munkahely/munka lehetőség nem létezik, hogy minden korosztálynak lehetősége legyen dolgozni.

Vagy dolgozzon mindenki, feltehetően feleslegesen?
Arra miből lenne fedezet?

Khal Drogo 2012.12.10. 21:51:26

@inreallife: Akkor viszont óriási öngól ez a regisztráció. A vidéki nagymama aki esti imájakor Orbán képét odateszi Jézus mellé, nos az a nagymama nem biztos hogy el fog menni regisztrálni.
De a fiatalok nagy része, főleg akikbe belerúg a kormány, esélyes hogy regisztrálnak a neten.
Azt hogy kire nem fognak szavazni, nem lesz nehéz lemodellezni.

aszekelyek 2012.12.10. 21:53:16

@inreallife: az index és a te véleményed az bizony a mérvadó..... Sokat elmond a nárcizmusodról , valóban.

Khal Drogo 2012.12.10. 21:53:52

@6.Lenin: Meg kell tiltani hogy a nyugdíj mellett valaki dolgozzon. Vagy nyugdíjat kap, vagy dolgozik. Tny22/A emelés kiment az onyf stati szerint 100 ezer az első 9 hónapban. Erre az emelésre az jogosult, aki nyugdíj után dolgozik és így megkapja a járulékért cserébe az átlagkeresete 0,5%-át emelésben.

Nos itt egyből van 100 ezer munkahely.

nyünyüge 2012.12.10. 21:54:24

@aszekelyek: azért biztonság kedvéért hallgasd meg egyszer Bojár Gábor véleményét a jelenlegi oktatáspolitikáról, gazdaságfejlesztésről:)

bariga 2012.12.10. 21:55:05

@aszekelyek: na ja. ők tényleg mondtak ilyesmiket, de az már kit érdekel, hogy mi volt nem tudták végrehajtani, mert megfutamodtak, mint II. József.
És mit csináltatok ti akkor, még népszavazást is rendeztek azok hülyék miattatok!!
Most már igazán felelősséget kellen vállalnotok a jelenért és főleg a jövőért. Elég már a másokra mutogatásból, ha kiderül hogy hibát hibára halmoztok. El kel vinni most már a balhét. illetve le kell lépni végre a balfenéken

livengood 2012.12.10. 21:56:29

@bariga: én csak azt mondom, hogy ebben a pillanatban a kisebbség menne el szavazni, a többség, a nép pedig otthon maradna. miért? mert csak hazugokat látnak. nem csodalényre, hanem hiteles, tisztességes politikusra várnak

6.Lenin 2012.12.10. 21:59:17

@livengood:

"A nép nagyon sokféle ember. "

Létezne 1 olyan lény, aki ezt a sokféleséget, mindenki megelégedésére szolgálni tudná?

Állítólag van 1 megoldás, ami ritkán működik jól.

Ez a sokféle ember választ.
A többség nyeri a választást, választ vkit az őket képviselő kiválasztottak.
Ezt választáson vesztes nem tudja elfogadni, csak abban az esetben, ha akkor is csak ők dönthetnének mi történhet, mikor kisebbségben vannak.
Természetesen, amikor ők vannak többségben, csak ők döntenek jól. A kisebbségben lévők kötelesek végrehajtani a döntéseiket.

Ki lenne ez már találva, csak a gyakorlatban még akadozik.

graycivil 2012.12.10. 22:03:52

"A hallgatókért és nem ellenük irányulnak a változások

Az új rendszerben viszont egyetlen fillér nélkül, bárki megkezdheti tanulmányait, amennyiben eléri a felvételhez szükséges pontszámot."

www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-hallgatokert-es-nem-ellenuk-iranyulnak-a-valtozasok

"Míg korábban 50 ezer diák tanulhatott állami segítséggel az egyetemeken, főiskolákon, mostantól a rendszer lényegében teljesen nyitottá válik, és akár 100-120 ezer diák is tanulhat ingyen."

Most vagy mi vagyunk barmok, hogy elhisszük ezt, vagy ők, hogy azt hiszik, elhisszük ezt? Teljes agyalapi vakancia...!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y%DESZ

márta)) 2012.12.10. 22:06:15

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121210_hoffmann_tmogatja_hallgatokat#rss

Tessék, itt van egy" tartalmas olvasmány.

"- a szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének, miáltal sok szegény sorsú, ám tehetséges fiatal végleg el fog esni a diplomaszerzés és a társadalmi felemelkedés lehetőségétől;"

***

Persze, a felső tíznek ez sem gond.
Na Igen! A társadalom egy hatalmas csoportja "sodródik" avagy lassan,- de biztosan halad az elszegényedés felé, mások meg már ott" vannak. Életminőségükben csak vegetálnak.

bariga 2012.12.10. 22:06:17

@livengood: lám ,mi lett a vége a mostani nagy hitnek is. Szerencsétlen Orbán teljesen kifordult magából. Nem képes képviselni az egész országot. Az ellenkezéjőt teszi annak , amit ígért, vagy inkább amit sejtettet. Hitelesnek látszott pedig, ha ennyien rá szavaztak, vagy ennyien tévedtek volna?

6.Lenin 2012.12.10. 22:07:12

@Khal Drogo:

" Meg kell tiltani hogy ...."

Ez így rosszul kezdődik. Tiltani semmit nem kellene.

Olyan körülményeket kellene teremteni, hogy...

Erre írtam 1 példát, de az irigység sokakat elvakított.

inreallife 2012.12.10. 22:10:48

@6.Lenin: ja, a békámeneten is az aszekelyek 50-60 közötti agymosott komcsi generációja nyomult a tábla mögött. úgy látszik dolgozni kurvára nem akarnak, de rohadtul unatkoznak, és vonulgatnak meg tüntetgetnek, arra van eszük...

mintha kicsit túlzásba esnél. nem kell 30-40-50 éves korukig támogatni az embereket. csak azokat, akik tanulni szeretnének. ők is befejezik jellemzően a 20-25 éves korukig, ki mennyi iskolát végez el. az érettségi is többet és a 8 általánosnál. aki az általa megszerezhető végzettségénél alacsonyabb végzettségben reked, annak kvázi tönkreteszed az életét. államilag. és az az ember élete végéig egy nyűgje lesz a társadalomnak, mert nem fogja találni a helyét.

a munkára visszatérve, de igen, lenne mit dolgozni. és ne mond azt nekem, hogy életerős emberek itt zokognak az utcán, hogy nincs munka, nem tud dolgozni. ezek mi a faszt csináltak volna 200 éve? akkoriban ilyen össznépi zokogások nem voltak. te abból a kényelmes helyzetből indulsz ki, hogy mások eltartanak, neked semmi dolgod nincs, mit a fingot kergetni a gatyádban. saját bevallásod szerint 38 évet dolgoztál, és az neked "elég" volt, "átadod a terepet" című közhelyt nyomattad. barátocskám, ez csak cirka az életed fele. nem érzed úgy, hogy még volna mit tenni?

mondjuk a fiaid milyen hangosan tapsolnak, amikor te 38 év munka után tartod a markod, ők meg dolgozzanak 50 évet? olyankor büszkék rád, hogy "eleget" dolgoztál? biztos nincs semmi az égadta világon, amit csinálni tudnál? ne mond azt, hogy nincs munka. nem füllik hozzá az emberek foga. olyan van. de azoknak tanulni sem akaródzott. egy cnc-s esztergás vizsgához menyi ész kell? nem is mondok túl nagyot, ha kijelentem, hogy egy jobb képességű majmot be lehet idomítani rá. ne mond azt, hogy 1 hét korbácsolás után ne tudnál egy ilyen munkát megcsinálni alapszinten... ja, hogyha van motiváció, akkor már megy?

6.Lenin 2012.12.10. 22:11:42

@graycivil:

Mindenki szabadon dönthet.

Olyasmit akar tanulni, amire nincs akkora kereslet/szükség, sőt túlkínálat van, tanulhat, de meg

inreallife 2012.12.10. 22:24:26

@Khal Drogo: nem véletlenül akarták, hogy a jegyző kimenjen kérésre. orbánék folyamatosan azt lesik hogyan szerezzenek voksokat. konzervek, cigányok, gyerekek után járó szavazati jog, külhoni magyarok stb. a rendes dolgozó, adózó emberek sajnos még nem jutottak az eszükbe. nem mintha az mszpnek igen, tehát semmiről sincsenek lemaradva...

pedig a dolgozó és adózó emberek tudnák magasabbra emelni az országot. ha meg lennének becsülve, nem pedig túl lennének adóztatva. amikor pénzért dolgozni nem lesz bűn magyarországon, akkor várható majd változás. itt angliában, ha valakinek jó autója van, azt ne köpik le az utcán, hanem azt mondják, hogy biztos megdolgozott érte. és senki nem utálkozik rajta. magyarországon ezzel szemben úgy alakult, hogy ez a réteg a csókosok bulija volt sokáig. aztán megjelentek azok, akik az európai átlagtudás feletti tudással és képzettséggel fel tudtak emelkedni erre a szintre. de a megvetést ugyanúgy megkapják. amellett, hogy szénné adóztatják őket és mindenki őket utálja, rájuk irigyek. szép, kellemes, alkotói légkör. ez engem sokkal jobban bosszantott, mint az, hogy 4-ed annyit kerestem, mint itt.

ja, szólt a főnököm, hogy nagyon meg van elégedve velem, és lesz egy év végi összeröffenés, jutalmazással stbstb, és írjak már valami beszédet... :) kíváncsi vagyok, hogy itt mennyire éri meg jól dolgozni. valami azt súgja nem magyar léptékű sóherság lesz. itt megbecsülik az embert és a legnagyobb félelem, ha elmegyek a konkurenciához dolgozni. jó kis karácsony lesz idén az biztos... :)

menőmano 2012.12.10. 22:26:54

Az este a szikár számoké, a költségvetésé és Matolcsyé a t. Házban, ám előtte, délután még tombolt a divat a t. Házban. Türkiz és mályva, malaclopó és turbóondola, kackia és csörgősipka. Valami szörnyűség zajlik Kínában. Üdv."

:))))

fn.hir24.hu/itthon/2012/12/10/hoffmann-belekekult/

Totális a helyzet! Zseniális "szerelések", trendinek nem igazán mondható.
A fotók pedig kiválóak.
Szerintem. (is).

:)))))

6.Lenin 2012.12.10. 22:29:00

@inreallife:

Azt hiszem tudatosan kerülöd a kérdésemet.

Van kb 3 millió nyugger Mo-on.

2 millió visszamenne dolgozni még kb 5-15 évig, de legyen 2,5 millió.

Lenne mit dolgoznia is. Nem kérdezem, feltételezem, hogy tudnának is dolgozni, lenne is annyi munkahely is pluszban.

Akkor most jöjjenek a képbe a fiatalok, mondjuk 0,5 millió.

Meghatároznák kinek mit is kellene dolgoznia? Tudnának mit csinálni?
Mivel nincs ennyi munkahely, ahol értelmesen lehetne foglalkoztatni is 1 még képzetlen réteget. Képezni kellene őket. 25-30-40 éves korukig.

Akkor meg a továbbdolgozó nyugger rétegnek kellene őket eltartani alacsonyabb hatékonysággal végzett munkával?

Lenne 1 bizottság, akik döntenének?

Nyilvánvaló, hogy ez nagy probléma és megoldásra vár, mert nem jól működik, de melyik réteg kárára támogassunk,vagy korlátozzunk 1 másikat? Hogyan?
Írtam 1 lehetséges változatot, de félreértetted.

inreallife 2012.12.10. 22:29:54

@aszekelyek: látod, mennyire digitális analfabéta vagy? ez egy tárki felmérés, nem az indexé meg az enyém. de nézd végig a blogot, úgy néz ki, hogy random emberek orbánia a mennyország szövegű posztokat nyomatnak? még két legnagyobb seggnyalója, mint te meg a lenin is csak azzal jöttek, hogy szarok, de nincs jobb náluk, meg a másik is lopott és kész. ez a mércétek. már ti sem hugyoztok állva a gyönyörűségtől... vajon akkor mennyire lehet valós a felmérés?

menőmano 2012.12.10. 22:37:02

Magasságos egek ura!!!

"állva" !?? A székelyblognagyasszony?! Hát még ilyet?!

Totális a helyzet. szerintem.
:))))))

6.Lenin 2012.12.10. 22:45:28

@inreallife:

"még két legnagyobb seggnyalója, mint te meg a lenin is csak azzal jöttek, hogy szarok, de nincs jobb náluk, meg a másik is lopott és kész. ez a mércétek. már ti sem hugyoztok állva a gyönyörűségtől.."

Ennyire szar 1 munkanélküli/segélyen tengődő élete nyugaton?
Mitől van benned ekkora gyűlölet?
Szar 1 életed lehet, az most már szinte biztos.
Nem sajnállak, annyira nem érdekelsz, nehogy félreértsd ezt is.

inreallife 2012.12.10. 23:06:31

@6.Lenin: na nemár. látod megint egyből azzal jössz, hogy mennyi embernek kell visszamennie dolgozni. basszus, abba se kellett volna hagyni. te talán munkaképtelen lettél a nyugdíjazásod napján? vagy onnantól másoknak kell megoldaniuk a te ellátásodat? mert ez kimondva, kimondatlanul így van. nagy tévedés, hogy egy fiatalnak akkor lesz munkahelye, ha egy idősebb átadja a helyét. ez a közhelygyűjtemények mese rovatába való, ahonnan te szoktad venni az elmélkedni valót.

minden egyes dolgozó ember hozzáteszi a munkája értékét a gdp-hez. a túladóztatott társadalomban a következőket fogod tapasztalni:
- várom a nyugdíjat, hogy ne kelljen már többet dolgozni
- minek tanuljak, úgyse kapok többet
- ennyiért én nem megyek el dolgozni
- elmegyek abba az országba, ahol megbecsülnek
stbstbstb. és ezek számtalan szinonimáját. az állam túlméretezett, túl sok adót szed be, és túl sok mindent fizet ki. ráadásul oda fizet sokat, ahova nem kéne, és onnan vesz el, ahova meg nagyon kéne pénz.

első lépésben 3000 milliárddal csökkenteni kéne az állami kiadásokat, ezzel párhuzamosan az adók számát és mértékét. a nyugdíjkassza teszi ki a költségvetés 20%-át. ha azt változatlan áron hagyod, akkor a maradék 80%-ból kell lefaragni 25%-ot. ha tovább emeled a kasszát, mint ahogy évről évre az megtörténik, akkor mégrosszabb a helyzet. a nyugdíjasok választhatnak, vagy innentől alig kapnak nyugdíjat, ahogy az összes utánuk következő generáció, vagy pedig visszamennek dolgozni az a pár évet amit az utánuk jövő generáció nyakába már odasóztak az alignyugdíjért. ti most épp abban a helyzetben vagytok, hogy alig dolgoztatok, és kurva sokat kaptok, mindenki utánatok meg kurva sokat dolgozik és még az is lehet, hogy addigra megszüntetik a nyugdíjrendszert is...

Khal Drogo 2012.12.10. 23:13:55

@6.Lenin: Ez bevállt nyugati gyakorlat. Vagy nyugdíjas inaktívként élsz vagy pedig dolgozol. Lehet választani. Nincs semmiféle tiltás. Inaktív dolgozó, na ezt meg kellene tiltani.

inreallife 2012.12.10. 23:15:13

@6.Lenin: munkanélküli. barátocskám, olyan projektidőket tartok be, hogy alig jut másra időm. ne félj, most egyszerre 2 ember helyett dolgozok, és este 8-10-kor önkényesen beszüntetem a munkát. :)
ráadásul nekem inkább szórakozás ez, mint munka, nem esik ki a "csavarhúzó" a kezemből amikor letellik a munkaidő. pedig senki nem ellenőriz. home officeban vagyok, néha bemegyek egy-egy meetingre, de jelezni szoktam, hogy addig se dolgozok, és ezt bizony respektálják... :)

munkanélküli. ugyanmár. annyi van, hogy duplikálni kéne magam. :) kettőnk közül inkább te vagy munkanélküli. látványosan unatkozol is. dolgoznál inkább, ahelyett, hogy tartod a markod és elvárod, hogy eltartsanak...

Khal Drogo 2012.12.10. 23:18:42

@It’s the economy, stupid: Az idei befizetések 110 milliárddal kevesebbek mint a kifizetések a nyugdíjban. Tehát amit idén befizetnek az aktívok nyugdíjban, az már most sem fedezi a kifizetést. Jó hír, hogy 1998-at leszámítva, 1988-tól kezdve egyetlen évben sem fedezte.
Annyi történt, hogy a manyuppal és 13 havival a hiány 500 milliárd volt, most manyup nélkül és 13 havi nélkül már csak 110 milliárd.
A következő lépés lenne a nullszaadó. Na ez már nem fog bekövetkezni. Ugyanis ehhez nem elég feltartóztatni az embereket a nyugdíj előtt, ehhez már az is kellene, hogy valami beavatkozás legyen a mostani, mindenkinek jár minden elven. De ilyen nem lesz.
2013-ra is marad a 100 milliárdos adókiegészítés.

De pl. egy olyan fiatal népességű államban mint USA, a tb alap nyereséges, a nyereségből meg állampapírt vesznek.

Khal Drogo 2012.12.10. 23:21:44

@It’s the economy, stupid: Senki nem fizet ki semmiféle nyugdíjat előre. A befizetett pénz azonnal semmivé válik a rendszerben, elmegy kifizetésre. Amit írsz, hogy előre kifizetted a nyugdíjadat, az a manyup volt. ott a pénzed valóban gyűlt fizikailag is. A felosztó-kirvovó rendszerben nincs pénz, ami bejön ki is megy.

6.Lenin 2012.12.10. 23:36:53

@inreallife:

Értem én a problémát, ezzel nincs gond.
De ez nem 1 üzem, gazdasági társaság. Ebben emberek milliói vannak, sok millió problémával/érdekkel. Nehéz olyan megoldást találni ahol az egyik probléma megoldása ne okozna hátrányt 1 másik kérdésben. ezek nagyon hosszú folyamatok.
Sok esetben kiderülhet, 1 jónak látszó megoldás évek múlva még nagyobb problémákat okozhat.
Sok esetben olyan tudatos gondolkodást képzelsz bele a rendszerekbe, aminek még a nyomai sincsenek meg. Máskor meg teljesen idiótának nézel mindenkit.
Ebből nem lesz jó megoldás soha sem.

Sajnos van 1 nagyon rossz tapasztalat is a gyakorlatban. Az emberek többsége csak a kényszer hatására hajlandó változtatni az évtizedes szokásain. aztán ami az egyik országban működik, a másikban megvalósíthatatlan, a körülmények miatt is.
1 északi országban sokkal több minden szükségeltetik az életben maradáshoz, mint 1 olyan országban, ahol 1 életre elég 1 rövidnadrág + 1 ing, enni is van mit karnyújtásnyira.

Soha nem fognak annyit dolgozni, nem is lehet, mint 1 északi országban.

Bonyolultabb dogok ezek, mint irigység vagy rosszindulat vezérelt megoldások rákényszerítése másokra.

Valósak a problémák, amikről írsz, csak a hozzáállás kicsit problematikus.
Természetes(?), azt is el kell ismerni, hogy a megoldásra törekvés sem mindig érezhető 100%an. Nem az az érdek, gondolják tévesen.
Azért a szándék néha már látszik, csak nem árt, ha megpróbáljuk megérteni a másik megoldásra szánt módszereit. Hátha hosszabb távon közelebb visz a megoldáshoz.
A helyzet majd úgy is kikényszerít valamilyen változtatást, mint mindig.

Jó éjt!
Mindenkinek.

6.Lenin 2012.12.10. 23:43:00

@Khal Drogo:

A tiltás rossz módszer, mert ellenállást vált ki. Kibúvók keresését.
Ésszerű választás lehetőségét kell megteremteni.
Még a kényszerhelyzet teremtése is hasznosabb, ha jól van becsomagolva.
Tiltás rossz módszer, bárki is csinálja, bármit is tiltani szándékozik.

6.Lenin 2012.12.10. 23:46:46

@inreallife:

"munkanélküli. ugyanmár. annyi van, hogy duplikálni kéne magam. :) kettőnk közül inkább te vagy munkanélküli. látványosan unatkozol is. dolgoznál inkább, ahelyett, hogy tartod a markod és elvárod, hogy eltartsanak... "

Akkor valami mástól ered a benned lévő, de ezt 1 szakember jobban tudná elemezni.
Mindegy is, lényegtelen.

Most már tényleg
L

inreallife 2012.12.10. 23:53:34

@aszekelyek: ja nyanya, olvastam a másik posztban kérdezted, hogy miért nem írok számokat a nominális államadósságról, csak elfelejtettem. de most eszembe jutott. :)

Nettó államadósság: 2010 április 30: 18,104 Mrd Ft.
Nettó államadósság: 2011 december 31: 20,955 Mrd Ft.

frissebb adat nincs. de aszem látható, hogy orbán hiába fizette ki a manyupból 1500 milliárdot, a másik felét azóta sem ismerjük, talán az ismeretlen katona vetekedik azzal a résszel, szóval az látható, hogy sokkal több állampaírt adtak el jó drágán, mint amennyire valójában szükség volt, és jól láthatóan emelkedik az államadósság. és azt kell mondjam, hogy már a gdp arányos maszatolás is megbukik, mert ha nem nő, neadjisten csökken a gdp, akkor ugyanakkora nominális államadósságnál növekedés lesz. akkor majd nem fog működni az alma-körte melléduma sem. újat kell kitalálni. nem akkora nagy wasistdas ez. pici matek.

egyébként erre kell a mnb pozíciót megszerezni, hogy az összedőlő gazdaság mellett az egyetlen nevesített harc (államadósság ellen), ne látszódjon totális vereségnek. mert a jegybanki tartalékból lehet csökkenteni a bruttó adósságot, és be lehet vele etetni a hülyéket, hogy mekkora csata csata és milyen fényes győzelem volt itt az elmúlt pár évben. valójában meg tupírozott számok vannak és totálisan összedőlt és megsemmisült a gazdaság. ráadásul a befektetések durván visszaestek. nincs befektetés. az eddig visszaforgatott pénzek nagy részét átváltják és kivonják az országból. csökkennek a munkahelyek és a fizetések. ezt érték el orbánék, de addig polírozzák, amíg úgy nem látszik, hogy valójában repül a csónak. neked ez is megfelel. mások ezt nem veszik be. még a csilivili kampány sem feledteti a valóságot...

dr. Balta$ár 2012.12.11. 00:02:27

"Míg korábban 50 ezer diák tanulhatott állami segítséggel az egyetemeken, főiskolákon, mostantól a rendszer lényegében teljesen nyitottá válik, és akár 100-120 ezer diák is tanulhat ingyen"

rohat büdös hazug g*ci... "keresztyény" "demokrata" álat...
hogy dögölne meg a cinikus barma a lopott doktoris pártyával
ja és a fides bűnszervezettel együtt...

ez engem is felhuzott volna ... pedig én birkatürelmű vagyok...

inreallife 2012.12.11. 00:05:17

@6.Lenin: na, ha ilyen megértő állapotban vagy, akkor meséld már el nekem, hogy az orbánék miért adták fel az államadósság elleni harcot? mert az őáltaluk lefektetett hosszútávú konvergenciaprogramban azt mondták, hogy 2013-ra 2,2%-os hiány lesz, pedig most meg 2,7%-ra emelték. hogy ez hogy kapcsolódik a postodhoz? hát úgy, hogy mindenkinek az lenne az érdeke, ha a rendszer elsősorban működne, és másodsorban kéne újraelosztani. de ehhez 0-ás költségvetés kell. hogy megértsd illusztrálom egy libás példával, arra fogékony vagy, hátha megérted. a libafeldolgozó üzem ha csődbemegy, akkor a parasztok is megbaszhatják. akkor is, ha mindig szépen és rendben szállították a libákat. mindegy ki kurta el, az üzemnek működnie kell, 0-ra kell kihozni mindenáron. ez a házi feladat.

dr. Balta$ár 2012.12.11. 00:38:39

mi van ezen érdekes?... diákok tüntettek Bajnai ellen... és? akkor?

más
a törvényt meg nem tuggyák bevezetni, mert még érvényes a 2008-as NÉPSZAVAZÁS 82% os (szinte egyhangú) döntése hogy NEM LEHET TANDÍJ vagy más néven izé bevezetve a felsőoktatásba

dbeata 2012.12.11. 06:36:44

@inreallife: Szerintem most végre megértette. Én azt gondolom. Látom már, hogy fény gyúlt ott a homoloklebenyben, és lassan átterjed a fali lebenyre is.

Szóval hajrá, már csak egy kicsi kell neki, és megérti. :)

It’s the economy, stupid 2012.12.11. 09:56:22

@tölgyes:
"Nem lehet mindig mindent szabályozni és mégis tenni kell valamit. "

Hahaha, mondja ezt egy fideszes, akinek a kúrmánya a vizelési szokásainkat is szeretné szabályozni.
Csacsikám, egy közintézmény működési rendje az nem a "mindig minden", azt sajna normálisan és KÖZÉRTHETŐEN szabályozni kell.

"Még a legnagyobb jóakarat mellett is A BME szabályzata, vagy bármilyen szabályzat mellett is."

Hehe. Milyen érdekes, hogy ezek a botrányok NEM a bme-n zajlanak, ahol van egy EGYÉRTELMŰ tanulmányi és vizsgaszabályzat. Érdekes, hogy ott a dr univeket se nagyon minősítgették át píécsdívé, szabad volt új téziseket benyújtani.
Az eltén meg azt csinálnak a karok, amit akarnak, és még azt is keresztül-kasul áthágják egy csókos kedvéért, nem is értem mire kell akkor a szabályzat. Van is kupleráj. A rektor meg lapít, mint szaragazban.

Ami meg a bíráló szavahihetőségét illeti, tegnap az egyik blogon megtudtam, hogy ez jelest adó molnár tuképpen kicsoda. Innentől az elhúnyt szektakutató szavahihetősége (akivel a doga olvasása után maradéktalanul egyet kell értenem) egyenesen a csomolungma magasságába emelkedik egy gátlástalan seggnyaló, ámde igen csak leharcolt fidesz-troll "véleményéhez" képest. Most már arról is van elképzelésem, hogy a komplott hogy történhetett meg. Kend meg bekaphassa.

Bájdövéj tölgy-tölgyes, csak nem rokonyok evvel a Molnárral???

It’s the economy, stupid 2012.12.11. 10:00:59

@aszekelyek:
"felesleges lenne még Pesty úr fosztogatását is bevállalni. "

Vedd észre, pestyúrral megetették a saját ürülékét, és még erkölcsi fölényben is maradtak. Ezek a mocsok wallisosok. Haha.
Ellenben szóltak, hogy mindenkit feljelentenek, aki RÁGALMAZZA őket. Vigyázz magadra.

It’s the economy, stupid 2012.12.11. 10:09:48

@6.Lenin:
"Meghatároznák kinek mit is kellene dolgoznia? Tudnának mit csinálni?
Mivel nincs ennyi munkahely, ahol értelmesen lehetne foglalkoztatni is 1 még képzetlen réteget."

Na most megint felbasztad bennem az ideget, tetűkém. A kib... kúrmányodat meg téged érdekelt az, hogy a vese nélküli, lábatlan, tüdőtlen nyomorultakat kirúgják a rokkantnyugdíjból azzal, hogy MENJENEK DOLGOZNI?
Érdekelt benneteket, hogy HOVA A P.CSÁBA MENJENEK DOLGOZNI, mikor nincs állás az egészségeseknek se?

De szegény épkézláb nyugdíjasokat csúnya dolog lenne bántani. Mert abban te is benne vagy??? Gusztustalan szemétládák vagytok. Undorító.

It’s the economy, stupid 2012.12.11. 10:28:32

@Khal Drogo:
"Senki nem fizet ki semmiféle nyugdíjat előre."

Tuggyuk mi a felosztó-kirovó rendszer :))

inreallife felvetése az volt, hogy igazságtalan a rendszer, mert a nyugdíjasok saját befizetései a saját nyugdíjukat 5 évre sem fedezné, tehát olyan nyugdíjat vesznek fel, amit nem érdemeltek ki. Ezt vitattuk.
A példában említett 500k+pótlékos fizetésből havi 150-200 ft 100-150 elvonást kapott, a nyugdíja meg lett 50 rugó.
Ha utána számolsz, munkaideje utolsó 5 évében kitermelte azt a nyugdíjat, amit átlagos 17 éves nyugdíjas létet számítva neki nyugdíjban kifizetnek.

Ehhez hozzájön, hogy a magas fizetésűek jellemzően tovább dolgoztak, mint a nyugdíjkorhatár, részben anyagi okokból: 500-ról 50-re visszaesni khm. elég nagy perec, részben mert szükség volt rájuk, a szakértelmükre, és volt számukra munka. Így sokkal tovább fizettek nyugdíjjárulékot, és sokkal rövidebb ideig vettek igénybe nyugdíjat.

Ha ehhez hozzáveszed, hogy a ratkósok aktív ideje alatt a korfa is jó volt, az kell kiderüljön, hogy abban az időben eszméletlen többlet volt a rendszerben, ami eltűnt. Na ez itt frage. Hogy hova.

tölgyes 2012.12.11. 11:43:46

@It’s the economy, stupid: A fidesz persze szeret szabályozni, de az egyetemi belső szabályzatoknak semmi köze a fideszhez, az egyetemi autonómia miatt... Éppen ezért már megint butaságot tetszik írni. Tenni pedig akkor is kell valamit, ha nincs szabályozás.
A korábbi szabályok alapján nem lettek volna ügyek. :)

It’s the economy, stupid 2012.12.11. 12:11:28

@tölgyes:
Kend mondta:
"Nem lehet mindig mindent szabályozni és mégis tenni kell valamit. "

Én mondám:
"Hahaha, mondja ezt egy fideszes, akinek a kúrmánya a vizelési szokásainkat is szeretné szabályozni."

Erre maga:
"az egyetemi belső szabályzatoknak semmi köze a fideszhez"

Na most akkor vagy süket nagymama teccen lenni, akinek zöld hályogja is van, vagy hótthülye, vagy egy gusztustalan csúszómászó. Válasszon kedve szerint.

"Éppen ezért már megint butaságot tetszik írni. "
Na igen, a maga szokásos ostoba rizsája. Csacsikám.

A lényeg elől meg angolnaságod elcsúszott, ezért feltételezem, hogy uraságod a három nevű nyalnok.

tölgyes 2012.12.11. 13:03:06

@It’s the economy, stupid: Látom megint idétlenül nevetgél.. és nem érti.:( A fidesznek -amelyik Ön szerint imád mindent szabályozni - nincsen köze az egyetemi szabályokhoz. Azokat nem ő szabályozza.

Közérthetően szabályozni kell??Kinek?? A fidesz ezt nem teheti meg, az egyetemi autonómia miatt. No de mit?? Azt, hogy ne legyen valaki elfogult?? Eztet hogyan tetszik közérthetően szabályozni? Márpedig sajnos előfordul hogy a tanarak bármilyen okok miatt nagyon elfogultak a diákokkal, de még egymással szemben is.... Vagy így vagy úgy. Márpedig ilyen helyzetben is tenni kéne valamit, mert ez így nem jó. Azért kellenek a vezetők, hogy az ilyen helyzeteket feloldják, ha már 30-50 milliós fizetést kaptak abban az időben.

Elfogultság értelmezéséhez egy példa.

Bementem az egyik nagy egyetemünk, nagy tanszékének, nagy formátumú vezetőjéhez. Beszélgetés közben a titkárnő behozott egy papírt, amelyiken az államvizsga-bizottság javasolt tagjai voltak feltüntetve. A bizottságot a tanszékvezető hagyta jóvá.
Ránéz a listára és közli: ő xy-nal nem hajlandó együtt vizsgáztatni mert az jobbos... egy másik embert kér és megemlít néhány nevet. Elfogultság tehát még a vizsgáztatók személyének kiválasztásakor is tetten érhető..Miért gondolja, hogy ez nem így lesz a vizsga során? Magyarul egy jobbos-balos hallgató megítélésére ugyanígy rávetül az árnyék. Most akkor ezt kéretik szabályozni..és ha mégis előfordul akkor mit kell tenni?Mert ugye senki sem fogja bevallani, hogy ő mondjuk politikai meggyőződése miatt adott jó vagy rossz jegyet. Lesznek súlyos szakmai érvei, hiszen azért egyetemi tanár, hogy bizonyítani tudjon mindent és az ellenkezőjét is.

Így míg maga semmit sem értve idétlenül röhögcsél - édes úr - addíg az élet így múlik.Ezért írtam Önnek, hogy még soha nem látott ilyen intézményt belülről, működés közben.

Itten a konkrét példában arról van szó, hogy ugyanarra az egyik 5-ös, a msáik 1-es osztályzatot adott. Az elfogultság tehát nagyon valószínű és valamit tenni kellettvolna . Akkor.

tölgyes 2012.12.11. 13:11:29

@tölgyes: Most olvastam menőmanó idézetét: miszerint 12 professzor szerint erkölcsi kérdéseket nem lehet szabályozni.. vagyis azt írják, amit én írtam s amit Ön@It’s the economy, stupid: csacsikám nem képes felfogni és megérteni.

It’s the economy, stupid 2012.12.11. 18:22:02

@tölgyes:
"A fidesznek -amelyik Ön szerint imád mindent szabályozni - nincsen köze az egyetemi szabályokhoz."

Hol írtam ilyet, csacsika? A bme szabályzata miért tud egyértelmű lenni? Pedig ott jogászok sincsenek. Vagy tán épp azért. Precíz mérnökök írták :DD

"Ezért írtam Önnek, hogy még soha nem látott ilyen intézményt belülről"

Most már értem, mire gondol; igaza van, ilyet, mint az elte hála a magasságos kaporszakállúnak, télleg nem láttam belülről. Nem is akarok.

"sajnos előfordul hogy a tanarak bármilyen okok miatt nagyon elfogultak a diákokkal"

Azt elfogultságnak nevezi, hogy valaki kicserélte a hivatalosan leadott dolgozatot egy másikra??????
Barátocskám, az csalás és közokirat-hamisítás, és tömjén nem tudta volna egyedül véghezvinni.
Ennél kisebb "tévedésekért" véglegesen rúgnak ki hallgatókat intézményekből. Saját szememmel láttam olyat, hogy a hallgató valahogy megvezette a to-t, és kibulizott magának még egy extra vizsgalehetőséget, lebukott, oszt csalásért eltávolították. Ja, nem az elte volt. És nem hátszeles hallgató.

"nem hajlandó együtt vizsgáztatni mert az jobbos..."

HÜLYESÉG. Sőt: hazugság. Ilyet állítani bele a vakvilágba nem egyéb, mint süket öregasszonyok pletykázása. Kivéve persze, ha maga állítja, mer'akkó' bisztos szentigaz.
Tovább megyek: PONT AZ ELLENKEZŐJÉT tartom lehetségesnek: vö nem állok szóba vele, mert balos, erre ugyanis más területen is napi szinten látunk példákat.
Az ügyben meg annyi relevanciája van, mint a többi mellérizsázásának.

6.Lenin 2012.12.11. 19:14:28

@inreallife:

"mindenkinek az lenne az érdeke, ha a rendszer elsősorban működne, és másodsorban kéne újraelosztani. "

"a libafeldolgozó üzem ha csődbemegy, akkor a parasztok is megbaszhatják. akkor is, ha mindig szépen és rendben szállították a libákat."

Pontosan bemutattad, hol is tévedsz, általában.

Mindkét idézet tőled akár igaz is lehetne, ha csak bizonyos szempontokat veszünk figyelembe.

Amennyiben minden részletét is vizsgálnánk, már nem egyértelmű az idézet. Mindkét esetben létezik/létezhet olyan tényező, ami megváltoztathatja az egész megítélését.

Mindkét esetben lehetséges, hogy létezik/létezhet hosszútávú beruházás/intézkedés, aminek az eredményei csak később jelentkezhetnek és pozitív lenne a végeredmény, de 1 önkényesen rossz időpontban vizsgáljuk, vagy közben választás történik, megakasztják az újak a folyamatot, rossz eredmény mutatkozhat.
ezt írtam már neked, részleteken rugózol/ítélkezel, nem az egész rendszert nézed. Ebből a szempontból, rosszak a példáid.

Szerintem először mindig a célt kell meghatározni, aztán ahhoz kiválasztani az eszközöket és kb belőni azt az időt, amikor már várható bizonyos eredmény.

Bármelyik részletét külön-külön vizsgáljuk, tuti, hogy rossz eredményt kapunk.
Itt beléphet 1 olyan is, hogy mi a vizsgálattal a szándékunk?
Pl. eleve hibásnak akarjuk kihozni a vizsgálat eredményét.

Erre itt rengeteg példát találsz. Bevált politikai módszer.
1 folyamat melyik részét vizsgáljuk. A mi szempontunkból melyik a pozitív része, és melyik része lesz eleve negatív, azt nyilván az ellenfélre lehet rákenni.

Ezzel a módszerrel (lehet, nem tudatosan) rugóznak az ilyen blogokon a "harcosok".
Átlátszó és unalmas.
Csak akkor lesz érdekes, amikor a "harcos" foggal-körömmel védi a saját szempontjait és lazán átlép a számára kellemetlen részen.

Zenei aláfestéssel még szórakoztató is lehet 1 unatkozó nyuggernek, aki az Istennek se akar már munkát végezni, kivéve, mikor a már penészedésnek indult millióit átforgatja néha a spájzban.
Persze mindez kizárólag szerintem.

tölgyes 2012.12.11. 19:39:08

@It’s the economy, stupid:
Ön mondá:- "Én mondám:
"Hahaha, mondja ezt egy fideszes, akinek a kúrmánya a vizelési szokásainkat is szeretné szabályozni." Erre bátorkodtam azt írni, hogy a fidesz nem írhat szabályzatot..Mészáros Tamás (ATV) szerint az ELTE az ő kezükben van:) (épp tegnap mondta a sajtóklubban), így a szabályzati hiányok miatt arra kell kereskedni.

A hallgatón pedig nem lehet számonkérni a szabályzatokat.

BME..Biztosan jó a szabályzat, és mégis, ott is vannak lesznek az általam ismerthez hasonló etikai problémák. AZ ugyanis nem a szabályzatokból, hanem az emberi természetből erednek. Azt már évek óta lehet tudni, hogy a műszaki pályán sem kapja meg a hallgatók nagy része azt a segítséget, ami az eredményes diplomavédéshez szükséges. Ennek oka, hogy az oktatók épp úgy futnak az életük után mint máshol.

Az általam elmondott példát, pedig nem kell elhinnie, de ha nem hiszi el akkor az csak a csacsiságát erősíti.

aszekelyek 2012.12.11. 20:37:17

@It’s the economy, stupid: most kell megijedni ? Tanácsoltam nekik , hogy a jó hírüket kitől féltsék...
Tény , hogy a libatenyésztők nem kapták meg a munkájuk és az átadott nagy értékű áru ellenértékét.

Szerintem nem lehet erkölcsi fülényről beszélni, csak egy bírósági döntésről. Ami miatt is olyan a köz vélekedése , amilyen , az ilyes ügyekről.

aszekelyek 2012.12.11. 20:42:53

@It’s the economy, stupid: látom a sértegetésen kívül a világon semmid nincs... nekem ez is elég :) @inreallife: nem hinném, hogy frissebb senkinek nincs, mert az Únió valamiért mást mond. :9 Ha megengeded, kicsit jobban érdekelnek azok a hírek. A tavalyi hó meg ezen a télen már nem érdekes. Biztos, hogy akiknek ez a dolguk, rendelkeznek a megfelelő és friss adatokkal . De ha nem is tárz elénk frissebb adatot, akkor sem, elvben sem bizonyít egy tavaléyi adat egy mostani állapotot . Sem pro, sem kontra.

aszekelyek 2012.12.11. 20:50:02

@Khal Drogo: Minden úgy lesz, ahogy az ajnározott EU-ban, tudod. Ahol már most, pl a németeknél , akármikor születtél , 67 év a korhatár férfiaknak. A nyugdíj pedig bármennyit fizettél, kevesebb, mint 600 euro lesz.

@It’s the economy, stupid: érdekes , mennyire nagy kupleráj is volt akkoriban az ELTE -n. Vagy kultúrharc :)

Khal Drogo 2012.12.11. 20:57:32

@aszekelyek: Baromság. Németország is születési évekhez igazodik a korhatár. A 67 éves korhatár bizonyos születési év után lép a képbe. Ha érdekel, nézz utána.

Khal Drogo 2012.12.11. 21:00:12

@6.Lenin: Márpedig a magyar kormány 2013-tól MEGTILTJA a közszférában a bér és nyugdíj együttes kifizetését. Na ehhez mit szólsz? Gondolom mint annyi mindent, ezt sem tudtad.

6.Lenin 2012.12.11. 21:11:45

@Khal Drogo:

@Khal Drogo:

"A tiltás rossz módszer, mert ellenállást vált ki. Kibúvók keresését.
Ésszerű választás lehetőségét kell megteremteni.
Még a kényszerhelyzet teremtése is hasznosabb, ha jól van becsomagolva.
Tiltás rossz módszer, bárki is csinálja, bármit is tiltani szándékozik. "

Érted?
Neked írtam válaszként 2012.12.10. 23:43:00-kor.

Khal Drogo 2012.12.11. 21:24:13

@6.Lenin: Amit én mondtam az ugyanaz mint amit a kormány tesz. Csak én kiterjeszteném az egész országra. Nem pedig csak a közszférára.

Egyébként fura szerzet vagy.
Ha Orbán úgy rendelkezik hogy a közszférában bér vagy nyugdíj, az neked választás. Ha én azt mondom hogy a versenyszférában is legyen így, az tiltás.

A magadfajták jellemzője, hogy ha Gyurcsány vezet be tandíjat, azt ellenzed, ha Orbán azt éjjenzed. Érdekes szemléletmód. Nekem cselédszagú, zombigondolkodás, de biztos jól elvagy ezzel.

Khal Drogo 2012.12.11. 21:29:37

@6.Lenin: A világ jogrendszere tilalmakra épül. Nem csinálhatsz bármit, mert a törvény MEGTILTJA. De nem csak megtiltja bizonyos viselkedési formákat, hanem SZANKCIONÁLJA is.
Még erről sem kell tudomást venned, hiszen az állam erőszakszervezeteink keresztül VÉGREHAJTJA a SZANKCIÓT.

6.Lenin 2012.12.11. 21:35:54

@tölgyes:

Igaza lett, tényleg nem értette. Nem ő az 1etlen.

Mindegy, mit ír az ember fia. Van 1 elképzelése/besorolása a másikról, oszt abból nem enged.

@inreallife: -nak írt válaszomban írtam erről a módszerről, csak azt fogja fel, amit a saját szűrőjén átenged.
Ebben a környezetben (is) 1 ismert módszer.

6.Lenin 2012.12.11. 21:50:45

@Khal Drogo:

Pont ezért szoktak forradalmak, + miegymások lenni, mert vannak akik nem tudják elfogadni, mert rossz módszernek tartják, velem egyetemben.

Rossz módszer, mert egész életemben kibúvók keresésére kényszerített, sok esetben, az értelmetlen tiltás.

azért a jogrendben vannak közös megegyezésen alapuló törvények is, hiszen közös érdek azok elfogadása. Nem feltétlenül 1értelmű tiltás az alapjuk. Létezhetnek önként vállalt korlátok is.

Igaz tiltva a gyilkolászás, de nem háborgok érte, mert hiányzik a szándék, eddig. Talán,ha még sokáig fogom olvasni ezt a blogot, nem biztos, nem kapnék kedvet az ilyen irányú foglalatossághoz.

Khal Drogo 2012.12.11. 22:09:43

@6.Lenin: Nem csak a Btk tényállásait szankcionálják. Az csak a töredéke.

6.Lenin 2012.12.11. 22:25:22

@Khal Drogo:

Akkor leírom magyarul.

Nyilvánvaló, hogy sokan úgy gondolják, tiltani kell, mert az emberek többsége bunkó, nem fogja megérteni a szándékot.

Bárhogy is gondolják, bárkik is, bármit is, én akkor is rossz módszernek tartom, és szerintem a gyakorlat is ezt igazolja.

Igen, a törvények sok mindent tiltanak, az erőszakszervezetek szankcionálják is, de a gyakorlat szerint értelmetlenül, mert keresnek és találnak is kibúvót, akik akarnak.

Rossz módszernek tartom, én 1 értelmes gondolkodás alapján szerveződő társadalmat/közösséget fognék el, alapként. Ahol nem tilalmak, hanem közösen egyeztetett érdekek a meghatározók.

Ja, hogy ilyen nincs?
Ez miért lenne az én hibám?

Mi köze ehhez Gyurcsányinak, Orbánnak? Hol írtam, hogy 1iktől elfogadom, a másiktól nem? A tandíjról nem is írtam semmit.

It’s the economy, stupid 2012.12.12. 10:59:29

@tölgyes:
"Erre bátorkodtam azt írni, hogy a fidesz nem írhat szabályzatot.."
Én meg erre bátorkodtam azt írni, hogy maga vagy simán hülye, vagy kötekszik - ugyanis a kérdésre ez nem válasz.
>Hány óra?< >Megyek ebédelni.< Na ilyen szinten nem válasz. Én viszont nem óhajtom a kend idióta süket nagymamás játékát játszani.

Az elte szabályzata (a mostani, mert ugye a 92-ben érvényest nem ismerjük) egy gumiszabály, "akárkié" az elte (na ez is ez is egy méretes marhaság).

Nem írtam, hogy a fidesznek kéne szabályt írnia az egyetem részére, mint ahogy azt sem, hogy a hallgatónak kéne: ez a maga undorító "vitamódszerének" a szüleménye. Más egyetemek érdekes módon a fidesz nélkül is képesek korrekt szabályt összehozni.

A tömjén ügy sajnos a szabály azon részét gázolja le, ami pont nem gumi: nyilvántartásba kell venni a szakdoga hivatalos példányát - AZT ÍRTAM: nem tudta volna egyedül végrehajtani a cserét, valaki belső emberrel közösen csaltak. Miért nem érdekli ezeket, hogy hogy történt az eset?

BME:
érdekes módon nem velük van tele a zújság. Egyébként ott volt olyan eset, hogy a hallgató a faliújságon hirdette a szolgáltatását bér-rajz-készítás nevű üzleti vállalkozás keretében, oszt képzelje, kirúgták. Még nem csalt, csak felajánlotta a lehetőségét. Képzelje, ha még híre is megy az újságban, akkor mit csináltak volna. Hehe. Ugyanezt, mert ugye nekik nem kell médiacirkusz ahhoz, hogy eljárjanak. Persze igaz, az ottaniak nem maradhatnak hülyék, mert akkor a semjén-féle doktoroknak fejére dől a ház, vagy agyonvágja őket a berendezés. Egy tudatlan vallástudsós meg legfeljebb a nádi poszátákban tesz kárt.

It’s the economy, stupid 2012.12.12. 11:16:31

@tölgyes:
"Az általam elmondott példát, pedig nem kell elhinnie, de ha nem hiszi el akkor az csak a csacsiságát erősíti."

Akkor lennék csacsi, ha ezt a méretes baromságot elhinném: hány példát hozzak, hogy a jelenlegi kurzus kirúgott valakiket, mert nem voltak elég jobbosok? Hogy csak a múzeumigazgatót vegyük, vagy a - még fideszesek által is komplett idiótának, és vérciki kétkulacsosnak tartott - újsütetű akadémistát és megnyilvánulásait említsem. Vagy ballib színész elhajtását.
Esetleg mondjak példát fideszes önkormányzatra, ahol az utolsó adminisztrátorig mindenkit kirúgtak? Na velük is tele az újság, botrány botrány hátán pattan ki.

Szóval a kend állításáról csak együgyűek nem veszik észre, hogy logikailag sem lehet igaz.
Majd pont a kend jelenlétében fog valaki politikai hitvallást kinyilatkoztatni egy egyetemen. Hahaha. Háppersze hacsak nem valami benyalósat. Az viszont nem így hangzott volna.

It’s the economy, stupid 2012.12.12. 11:23:57

@tölgyes:
"Nem fogja érteni:)"

A hülyeséget? Nem érteni nem fogja, hanem BEVENNI. Quelle difference.

Vannak emberek, akik a hülyeséget felismerik, és akkor se veszik be, ha a kendtek féle glóriás szentek vezetik elő. Hál'isten, vannak ilyenek.

thymos 2012.12.13. 07:35:19

"Nem kell több egyeztetés a programokról, nemcsak céljaink, de értékeink és elveink is hasonlóak, kezdődhetnek a tárgyalások a választási szövetségről – írta Mesterházy Attila Bajnai Gordonnak."
NOL| 2012. december 13.

tölgyes 2012.12.13. 21:52:57

@6.Lenin: Akitosz és stupid még azt se érti, amit saját maga leírt:) Ők mégis csak tovább és tovább változnak.. visszafele:)
süti beállítások módosítása