Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2014
jan 06
22:53

Bajnai Gordon ma – némileg váratlanul - újra elővette a közös lista – közös jelöltek – közös miniszterelnök-jelölt kérdését. Egy évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, de tény: a baloldali pártok közötti sajátos előválasztási küzdelem közel három hónappal a választás előtt még mindig tart, márpedig pontosan ez az, ami a leginkább akadályozza az ellenzéket abban, hogy hatékonyan politizáljon – és így esélye legyen a választás megnyerésére.  A bejelentés akár új helyzetet is teremthet, de azért akad itt pár kérdés.

503Mesterhazy-Attila_1.jpg 

Miért és miért most állt elő ezzel Bajnai Gordon?

Kétségtelen, van egy kis kapuzárási pánik jellege a bejelentésnek, amire Mesterházy Attila volt olyan kedves rögtön fel is hívni a figyelmet („ha valamelyik lista mégsem éri el az öt százalékot...”). Bajnai a pártja stagnáló támogatottsága miatt valóban gondolhatta akár azt is, hogy veszélybe került az önállóan induló Együtt-PM parlamentbe kerülése, de ennél én is erősebbnek érzem azokat az érveket, amelyeket Lánczi Tamás már elmondott: részben a külső támogatói nyomást, részben pedig a korábbi konstrukció kudarcát. Világossá vált, hogy a tavaly őszi MSZP-Együtt megállapodás elégtelen, nem kecsegtet a siker reményével. A szövetségből kimaradt DK azóta az Együtt szintjére erősödött, miközben sem az MSZP, sem az Együtt-PM nem tudta növelni a támogatottságát. Ezt átgondolva teljesen racionálisnak látszik, hogy valamit lépni, változtatni kellett.

Van-e értelme a közös listaállításnak, javíthatja-e ez a baloldali ellenzék esélyeit?

Ezen a ponton már mást gondolok, mint Lánczi kolléga: szerintem többről van itt szó, mint pusztán a felelősség elkenéséről. Ha ez lenne a helyzet, akkor a főszereplők már régen lovagiasan hátrébb léptek volna, de ragaszkodásuk a fővezéri poszthoz nekem nem azt üzeni, hogy a biztos vereségre készülnek. Lehet, hogy nincs igazuk, de nekem úgy tűnik, hogy a baloldal vezetői még mindig komolyan hisznek abban (s nem csak mondják), hogy a Fidesz legyőzhető. A közös lista ebben a küzdelemben kétségtelenül újrarendezhetné a dolgokat, de messze nem állítható, hogy pusztán előnyei lennének. Könnyen lehet, hogy a három párti külön listaállítás összességében több listás szavazatot hozna a baloldalnak, ugyanakkor van legalább két nagyon fontos érv a közös lista mellett: egyrészt így biztosan kizárható, hogy a küszöb miatt elvesszenek szavazatok, másrészt – és ez a sokkal fontosabb – a közös indulás lényegesen egyszerűbb helyzetet teremtene, és az egyéni választókerületekben – ahol végső soron eldől majd a választás – a koordinált induláshoz képest is (amikor csak egyetlen párt neve szerepelhetne a jelölt neve mellett a szavazólapon) átláthatóbbá tenné az ellenzéki választók számára a helyzetet. Ugyanakkor a közös lista ma már semmiképpen nem csodafegyver: valami erőt bizonyára mutathatna a választók felé, de azt nem lehet tőle várni, hogy ennek következtében tömegesen induljanak meg a bizonytalan szavazók az ellenzék felé. Ha a baloldal végül mégis nyerne, annak fő okát én biztosan nem a közös indulásban látnám, hanem abban, hogy a választók nem alternatívák között választottak, hanem a Fideszről mondtak véleményt (lásd népszavazás-jelleg).

Van-e esély arra, hogy megvalósuljon, azaz lesz-e közös baloldali lista és miniszterelnök-jelölt?

Azt már megtanultuk, hogy attól, mert valami papíron racionális, még nem biztos, hogy létre is jön: a szereplőket sok minden más is mozgathatja, lehetnek más megfontolások, érdekek. Most is ez a helyzet, és – az elemzők számára szerencsére – egyre világosabban látszik, hogy mekkora szerepük van ebben a küzdelemben a személyi ambícióknak. Bajnai Gordonnak ma talán nem volt annyira nehéz lemondani valamiről, amiről valójában már a tavalyi megállapodáskor lemondott, ugyanakkor Mesterházy Attila politikai céljai szempontjából kétségtelenül életveszélyes a kezdeményezés.  A ma esti első televíziós interjújában próbált ugyan kompromisszumkésznek mutatkozni („Én minden opciót hajlandó vagyok átgondolni.”), de egészen világos volt, hogy számára csak olyan közös lista elfogadható, amit ő vezet. Innentől kezdve pedig radikálisan csökken az esélye (és talán az értelme is?) a közös indulásnak: ehhez ugyanis vagy az kell, hogy az Együtt-PM és a DK is elfogadja Mesterházy első helyét, vagy pedig az, hogy valami rávegye Mesterházyt arra, hogy mégis hátrébb lépjen. Nekem úgy tűnik, hogy a két forgatókönyv közül az első talán esélyesebb: bár Mesterházy számára sem lenne teljesen irreális egy látványos gesztus (különösen, ha biztos lenne abban, hogy a választás - vele - nem megnyerhető), ennek azonban semmi jelét nem adta az elmúlt időszakban. Az Együtt-PM és a DK számára sem lenne egyszerű elfogadni Mesterházy listavezetését (különösen, hogy feltehetően azt gondolnák: a konstrukció így nem lenne annyira vonzó a szavazók számára, mintha egy új jelölt állna az élére), de erre talán mégis több az esély: itt ugyanis nem személyi ambíciók ütköznek, hanem érvek, megfontolások, márpedig talán egyszerűbb engedni egy ilyen helyzetben, ha a szisztéma előnyében amúgy biztosak.

Összességében tehát úgy látszik, hogy valamilyen új megállapodás nagy valószínűséggel lesz, ami az egyéni választókerületekben szorosabb versenyhez vihet, de önmagában nem fogja a győzelemhez vezetni az ellenzéket. Erre szerintem ma már csak a Fidesz lehet képes: 2014-ben győzni és veszíteni is csak a kormányoldal tud. S hogy mit jelent ez? Azt, hogy bár a politika persze mindig sokszereplős játék, a hátralévő pár hónapban igazán a Fidesz politikájára adott választói reakció számít.  A kormánypárt tud már csak olyan helyzetet előidézni, ami jelentősen változtathat a választók viselkedésén (kapitális hibákkal vagy éppen túlzásba vitt propagandával), az ellenzék szerepe legfeljebb annyi lehet, hogy összefogással és mondjuk némi politizálással (aminek eddig a jeleit sem mutatta) megteremi annak az esélyét, hogy számíthasson a kormányváltást kívánók szavazataira.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr745740884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyílt levél minden magyarok krónikásához, Kerényi Imréhez 2014.01.07. 00:19:36

Csicsó Ferenc, szerkesztőségünk egyetlen még ki nem ábrándult, hithű FIDESZ-es tagja, nyílt levélben köszönti ártunk és kormányunk legújabb kezdeményezését, a Magyar Krónikát. Drága reménybeli barátom! Először is engedd meg, hogy boldog újévet kívá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2014.01.08. 14:56:01

Na, itt gyanúsan óvatos:

"Egyik előadásában arról beszélt, hogy aki nem fizeti be az adót, az valójában a szomszédjától lop. Mihez kezdene a NAV-üggyel?

Ezt a kérdést információ hiányában nem szeretném kommentálni. A tényeket nem ismerjük. Nehéz eldönteni, hogy a szóban forgó sípfújó embernek igaza van, vagy sem.

Mármint az ezermilliárdos összegben, vagy az egész témában?

Az egészben. Fogalmam sincs, mi van mögötte, csak a sötétben tapogatózunk."

Na, ez volt a mai tallózó.

szoja122 2014.01.08. 15:40:02

@Balt: Ez egy végtelenül primitív érvelés!
Utoljára az óvodában érveltem így.

Milyen indok ez?
Ha az egyik hülye akkor a másiknak is annak kell lennie?

Mássz vissza a fára, hisz az őseid is ott voltak.

Bocs, a logikádból ez következik...

Balt 2014.01.08. 16:20:41

@szoja122: Milyen érvelés? Hoztam az általad hivatkozott cikk beléből.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 17:18:52

@Balt:

Lássa ám Tölgyessyt az, akinek furcsa ízlése van!

szoja122 2014.01.08. 17:24:08

@Balt: Rendben, igaz.

A cikk szerzőjének szólt.

Másrészről a Fideszesek, itt is szoktak hasonlóan érvelni.

Ilyen típusú érvek nagyon gyerekesek.

szoja122 2014.01.08. 17:27:10

@Balt: Azonban a cikk elég hosszú, valószínűleg nem véletlenül pont ezt ragadtad ki.

Most meg mentegeted magad...

6.Lenin 2014.01.08. 17:45:02

@Akitlosz:

"A nagyobb magyarországi cégek több mint 90%-a külföldi tulajdonban van.

Sokkal több gazdag magyar ember kellene ebbe az országba."

Mi történt Zsoltika?
Kezded érteni Orbánt?

Szerintem véletlenül írtad. Először írsz, aztán később se érted, mit.

Balt 2014.01.08. 17:51:59

@szoja122: Odaírtam a véleményemet is röviden:

Egyébként jó cikk. Sajnos. Bár kicsit túldimenzionált.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 18:34:50

Jó lesz így. Kell még egy pofára esés ennek a retek bandának! :D

Balt 2014.01.08. 19:32:03

A neheze még hátra van: :)

"A mostani egyeztetésen annyit tudott elérni a régi szerződését megújítását indítványozó Bajnai-párt, hogy az MSZP is hajlandó lehet beáldozni néhány helyet Gyurcsányék javára.

(...) Az alku heves lesz, amit az is jelez, hogy a három párt már most elkezdte kiszivárogtatni, szerintük milyen megállapodás születik majd.

(...) Bajnaiék számára az lehet a legrosszabb verzió, ha nekik kell odaadni a saját keretük felét a DK-nak, azaz Bajnaiék és Gyurcsányék is 16-16 helyet kapnak, és egyet szabadít fel az MSZP."

+ Szigetvári siráma. Ezek a marhák tényleg az hitték, hogy a döglött mammutból kedvükre falatozhatnak?

index.hu/belfold/2014/01/08/bajnaiek_veszthetik_a_legtobb_helyet

menőmano 2014.01.08. 19:47:22

Totális döbbenet. mármint részemről, hogy a Bajnai Gordon visszalépett.

**

www.origo.hu/itthon/20140108-bajnai-gordon-kemeny-feltetelekkel-tudja-elfogadni-mesterhazy-attilat-miniszter

Mondjuk kérdés, hogy némely népek, kik eltávolodtak a szocialistáktól, s elfogadták (mégis) a "szövetséget" támogatják e a Mesterházy-t mint miniszterelnök-jelöltet.
??

Totális helyzet ! szerintem.

Balt 2014.01.08. 19:51:52

Egy komment a 666.hu-n: :)))

"Most kaptam a hírt a neten, az IMF Bajnai és Feri mögött teljes mellszélességgel kiáll.
És eredményekben gazdag új esztendőt kíván a magyar devizahiteleseknek !"

6.Lenin 2014.01.08. 20:01:34

@menőmano:

Kedves manócska!

Nem kell ilyen hamar feladni. Eddig is tök felesleges volt bíznod Bajnaiban (nem vagy egyedül), igaz, ezután még annyi értelme se lesz, akkor meg minek feladni?

Nem mindegy?
azért tudasd vele, hogy kitartasz mellette, hátha rajta segít.

Balt 2014.01.08. 20:01:44

Másik komment, de végül is passzol: :))

"Valamint az egymillióan Gyurcsány Ferencért mozgalomnak is... :)"

tölgyes 2014.01.08. 20:13:48

@Khal Drogo: Én a jövőt illetően és a részletekbe menően nem mernék jósolni. Nagy változtatásokra nem látok esélyt, lehetőséget se. Nem gondolom, hogy a kiigazításokkal bármilyen eredményt el lehet érni. Erre, akkor lesz lehetőség, ha kicsit beindul a gazdaság mert az lesz valamennyire képes felszívni az igazgatásból stb kikerülő viszonylag képzett munkaerőt.

Számomra az a nagy kérdés, hogy megindul-e az iskolázatlan és alig képezhető rétegek számára olyan beruházási program, amelyik képes lesz őket érdemben foglalkoztatni.

A megszorítások épp úgy tüneti kezelést adnak mint a speciális adónemek azzal a különbséggel, hogy talán egyenletesebb lesz a terhelés.

tölgyes 2014.01.08. 20:16:20

@Akitlosz: Ma már nem lehet visszavásárolni azt, ami fillérekért eladtak. Jó lenne, ha lenne aranykészlet, de az arany pénzrendszerre való visszatérésnek nincsen se értelme.

tölgyes 2014.01.08. 20:20:52

Én csak egy dolgot nem értek. Miért nem vállalt szerepet Bajnai 2010-ben. Akkor volt az MSZP-én belül némi renéja. Azt se értem Gyurcsány miért lépett ki, ha most visszakéretőzik.

Ezekből a lépésekből azt látom, hogy ezek az orrukig sem képesek ellátni. Ha Mesterházy alkalmas lenne, akkor az elmúlt fél évben megette volna őket reggelire. Így azonban csak az agonia húzódik el és távolabbra kerül az érdemi megújulás lehetősége.

6.Lenin 2014.01.08. 20:21:48

van 1 nagyon szomorú(nak tűnő) következtetése is a jelenlegi helyzetnek.

Valamelyik este írtam, hogy az igazán versenyképes politikust a helyzetekre való ráérzés jellemezheti.

Izé... nagyon gyenge a felhozatal.

ez a helyzet várható volt, ha csak októbertől próbáljuk sorba rendezni ezt a csúcs töketlenkedést.

Régen világos, hogy előbb -utóbb 1re nagyobb lesz az űr baloldalon. Ugrásra készen kellett volna várni néhány formációnak ezt a szitut.

Már csak 3 hónap a választásokig!!

Sehol, a meglévők is alszanak még.

Gyerekek, ez a játék nem nektek való, majd 22 környékére talán.
Balfácánokból már így is túlkínálat van.
Mindegy is.
(izé.. ilyen köcsögöket legyőzni nem 1 nagy élmény lehet Orbánnak)

Khal Drogo 2014.01.08. 20:23:25

@tölgyes: A költségvetési fegyelmet tartani kell idén is. A kormányzat ha elengedi a hiányt, akkor az egyetlen, a piacok által jónak tartott tulajdonság is odaveszne és Brüsszel megindítana egy új eljárást.
Semmi nem utal arra, hogy a kormány ne kívánná fenntartani egyszerre a költségvetési fegyelmet.

Azonban a béremelésekre a fedezet szerintem kétséges. Tavaly jó termés mellett sikerült a tanári béremelést végrehajtani, de ez csak 4 havi emelésnyi bértömeg volt, idén már egész évre kell az emelt bért adni, amit tovább is emeltek januártól. Plusz a GYES, GYED extra és az új adókedvezmények a gyerekeseknek is együttesen jelentős összegeket emésztenek fel.

Számolni kell a dohánypiac összeomlásával, a traffikok bevezetése jelentősen levágta az ebből befolyó bevételeket, amik most egész évben fogják érvényesíteni a hatásukat.

Van kifizetetlen 100 milliárd lejárt adóssága a hivataloknak, állami intézményeknek, a rezsicsökkentés miatt a legtöbb állami v. önkormányzati tulajdonú szolgálatató eredménye veszteségbe fog fordulni.

Plusz még biztosan vannak kockázatok emellett is.
Nem mondom hogy biztosan elszáll az egyenleg, mert szerintem ha kell közbeavatkoznak. A tavalyi, jól kézben tartott egyenleg is csak évközi beavatkozások árán volt megvalósítható.

Khal Drogo 2014.01.08. 20:27:10

@menőmano: Már a választási szövetség is teljesen értelmetlen volt, a korábbi formában. A baloldal ma nem esélyese a választásnak, ha összefognak, ha nem. Viszont ha Bajnai konfrontálódott volna a szocialistákkal, mint ahogyan erre nem volt képes, megjelenhetett volna egy se nem Fidesz, se nem MSZP tábor előtt, mint alternatíva. Azonban így lefőtt a kávé neki.
Szerintem legalábbis. Ennek a választási szövetségnek szerintem nem sok értelme van.

Khal Drogo 2014.01.08. 20:33:10

@tölgyes: Itt valami nagyon téves stratégiát követtek egyesek, teljesen rosszul mérték fel az erőviszonyokat. Bajnai a Fidesz mélypontján éledezett újra, amikor a forint az euróval szemben 320 fölé ment, a CHF pedig 285 fölé, akkor volt a Fidesz és az ellenzék között a legkisebb különbség, akkor biztosan azt hitték hogy trendforduló lesz.
Aztán Orbánék bedobták a Széll Kálmán I és II.-őt és elkezdődött végtelen tárgyalás az IMF-el, közben javult a nemzetközi piaci helyzet és hát a Fidesz megszilárdult, ahogy kinyitott óvatosan a pénzcsapokat.

Ahogy elmúlt a közvetlen összeomlásba vetett hit ( emlékezhetünk cikkek garmadájára hogyan menekített a magyar felsőközép osztály a pénz osztrák bankszámlákra, látván a mélyrepülését a forintnak és már olyan hírek kaptak szárnyra hogy Orbán lefoglalja a betéteket ), úgy múlt el az igény a legsikeresebb MSZP-kabinet legendájára.

Abban az időben Bajnait sokkal magasabbra mérték, mint amire most mérik be.

Khal Drogo 2014.01.08. 20:37:34

Eltelt 4 év és ma is ugyanazok állnak tehát a rajtvonalnál mint korábban :

Orbán Viktor és csatolmányai
Mesterházy-Gyurcsány-Bajnai-(Fodor?) galaxis
Vona és a hopliták
Lehet Más a Politika - Schiffert leszámítva kiüresedve

Meg egy csomó noname törmelékpártocska.

Nagy dolgok nem történtek tehát 4 év alatt.

Balt 2014.01.08. 20:41:49

@tölgyes: @6.Lenin: Így valahogy. Ráadásul az LMP is elkúrni látszik a kínálkozó lehetőséget. Vágó meg Ertsey nélkül pedig még vállalhatóbbak. (Vágó: paksi szélmalomharcos, Ertsey: Gyöngyöspatán kékharisnya - velük voltaképpen ezek a méregfogak is kihúzva.) Kár lenne értük. Tessenek rájuk szavazni, akinek nem Fletó a közvetlen vágyálma! :)

menőmano 2014.01.08. 20:42:53

@6.Lenin:

Mondjuk nem egészen világos, hogy mit akart ezzel a kommentel tudatni.
Elnézést! de picikét zavaros.

nyünyüge 2014.01.08. 20:46:32

OFF
Ezért jó, ha a nyammogó szakértőkkel nem vesződnek a politikusok a törvényalkotás során:

444.hu/2014/01/08/tomeges-csalasi-lehetoseget-talalt-a-valasztasi-rendszerben-a-tasz/ --- Jelenleg ugyanis személyazonosítás nélkül lehet névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket benyújtani a választási irodához a valasztas.hu weboldalon. Azaz, bárki bárkit átjelenthet egy másik választókerületbe, vagy felvetethet a nemzetiségi névjegyzékbe, megfosztva ezzel a pártlistás szavazás lehetőségétől.

menőmano 2014.01.08. 20:48:12

@Khal Drogo:

Önnek totálisan igaza van. (most).

A Bajnai Gordonnak alapítania kellett volna egy pártot, már sokkal korábban. Úgy megmérettetni magát, gyüjteni a párttagokat, támogatókat. S aki nem csatlakozik az lemarad.
Hiba volt totálisan összefogni a szocialistákkal. Szerintem.
Ha valóban igaz, hogy visszalép, az pedig lehet, hogy "végzetes hiba. Most igen.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 20:49:55

@tölgyes: "Számomra az a nagy kérdés, hogy megindul-e az iskolázatlan és alig képezhető rétegek számára olyan beruházási program, amelyik képes lesz őket érdemben foglalkoztatni."

Mondjuk ki nyíltan: a cigányok és a legalja prolik. Nos. Kedves Tölgyes Úr! Tessék nekem mondani pár olyan munkát, aminek elvégzésére ők is alkalmasak lehetnek! Köszönöm.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 20:55:39

@Khal Drogo: "Ennek a választási szövetségnek szerintem nem sok értelme van. "

Van. Az mszp ezáltal jó időre elódázza egy új, kormányváltó baloldali párt létrejöttének lehetőségét. Nagy eséllyel tovább fog zsugorodni a vöröskomcsi szavazótábor, de ne feledjük, hogy reális cél lehet a legnagyobb ellenzéki párt szerepe is. Jobb másodiknak lenni, mint sehányadiknak...

6.Lenin 2014.01.08. 20:55:50

@Balt:

Néhány hete láttam SA-t a Versusban, szerintem feladta (magában). Kifelé még mutat valamilyen érdeklődést, de igen halvány már. Nyilván ismerte jobban a belső helyzetet.

Szerintem már a 10-es vereség után kellett volna komolyabban venni a kialakult helyzetet. Nagy ütés volt a vereség az igaz, min. 1 év után már készülni kellett volna.

Amennyiben lennének ma Mo-on komoly politika iránt érdeklődők, azoknak is már vagy 2 éve készenlétben kellett volna várni a jelenlegi-előre látható(?)-helyzetet.

(csak másolni kellett volna min. Orbánt, ahogy építkezett, készítette elő az alkalmas pillanatot. Mikor 2006 őszén felcsillant a lehetőség, rá is csapott minden erejével.

ehhez kell a tehetség (versenyképesség). Szívós, több éves kemény munkával kiegészítve.

Itt csodákra várni, elég nagy balfácánságra utal.

A 2012-es belépő pedig 1 csúnyán elcseszett, téves feltételezésre volt alapozva. ez lett a vége.
Az lett volna a csoda, ha másként alakul.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 21:00:27

@menőmano: Bajnai az általad emlegetett lehetőséget meglovagolva talán eljuthatott volna egy stabil kis-középpárti szintre, de tovább nem igen. Ha hiszed, ha nem, elég kevés azon választópolgárok száma, aki Bajnait többre tartja, mint egy random mszp kádert. A bajnai-féle szitán könnyű átlátni.

menőmano 2014.01.08. 21:03:32

Nyugi, nyugi! Sok minden fog még történni a választásokig. S majd a népek eldöntik, kit támogatnak jobban, kit kevésbé.
Nem kell elfelejteni, hogy a nagy nyertesek mellett van egy hatalmas társadalmi csoport, mely népek vesztettek, sokan nem keveset, hanem sokat.
???

menőmano 2014.01.08. 21:06:18

@etwas kultur muss sein:

És? Ön honnan tudja, milllyen szintre jutott volna el?

6.Lenin 2014.01.08. 21:10:49

@menőmano:

Ez az!
Nem kell rögtön kétségbe esni, Bajnai még fiatal, igaz, politikusi pályára tök alkalmatlan, de 1x hátha ő is rájön, és keres valamilyen érdekesebb foglalatosságot magának.
Önöcske + csak bízzon benne, + a lecsúszott népekben.
1x csak kisül belőle valami, talán még értelmesnek is mondható.

menőmano 2014.01.08. 21:13:47

"Hiba volt totálisan összefogni a szocialistákkal."

Elnézést! Pontosítok. Némelyek lehet, hogy nem úgy értelmezik, ahogyan gondolom) :)

Bajnai pártjának ki kellett volna alakitania az országos hálót, erősödni" kellett volna, s csak ezek után tárgyalni (esetleg a szocialistákkal.......
Szerintem.

Mondjuk ez csak egy picike, szürke " vélemény.
:)

6.Lenin 2014.01.08. 21:16:51

Izé...

Csak úgy...

Talán az utóbbi 3 évben elkövetett legfeleslegesebb dolognak kezdem érezni, hogy erre az ellenzékre ennyi, értékesebben is felhasználható időt elpocsékoltunk ebben az országban.
szerintem.

menőmano 2014.01.08. 21:17:17

@6.Lenin:

Elnézést! Önnek a zseniálisan megfogalmazott kommentjeitől már csak a gúnyolódása, pontositva) a cinizmusa nagyobb.

Már kértem ön, ha lehet ne írogasson nekem. Ön már több mint három éve illlyen. Unom.
Köszönöm.

Balt 2014.01.08. 21:29:22

@6.Lenin: Schiffer ma is vendég volt, bevallom, nem nagyon figyeltem. Elég meg(gyö)törtnek látszik, szó, mi szó.

De pl. Szilit sem értem. Vagy ha tetszik: Orbánékat. :) Mert Szilit simán fel lehetett volna építeni értelmes alternatívának a 2010-es bukta (és Szili kilépése) után.

menőmano 2014.01.08. 21:33:09

Micsoda öröm! Hát komolyan.

Balt 2014.01.08. 21:33:56

@menőmano: "Nem kell elfelejteni, hogy a nagy nyertesek mellett van egy hatalmas társadalmi csoport, mely népek vesztettek, sokan nem keveset, hanem sokat."

Igen, és gyurcsánybajnai egész biztosan mélyen átérzi a "most egy kicsikét nehezebben élők" bőrében, hogy "fájni fog". :))

@6.Lenin: :)))

menőmano 2014.01.08. 21:38:37

@Balt:

A szegények, az elszegényedés ügye sokkal komolyabb attól, hogy ön folyamatosan szórakozzon nevetgéljen, mások nyomorán".
De csak tegye nyugodtan.

Balt 2014.01.08. 21:42:44

@menőmano: Azon "nevetgélek", hogy vannak, akik gyurcsánybajnaiban látják a Róbert bácsit.

6.Lenin 2014.01.08. 21:46:51

@Balt:

Éppen most néztem a videót. Erről írtam, most kezdik érezni, hogy elfogyott az idő.

mno.hu/magyarorszageloben/szalami-1204305

1et nem értek.
sokan politizálni szeretnének, aztán álmodozni kezdenek.
Ez keményebb móka, ezt jó lenne már sokaknak felfogni.

Balt 2014.01.08. 21:47:10

@Balt: Jajjaj, me culpa, nem ismertem a történetet! Visszavonom, akár láthatja is bennük Róbert bácsit:

hu.wikipedia.org/wiki/Feinsilber_R%C3%B3bert

menőmano 2014.01.08. 22:12:50

@Balt:

Persze, persze. Csak tegye. Mindenki azt értékel- és úgy ahogyan csak akar. S ez jó.
Én is ezt teszem.

hoplita 2014.01.08. 22:18:19

@Laikus Érdeklődő:
Ha van egy kis szerencsénk, akkor megdöglött és már el is kaparták.

márta)) 2014.01.08. 22:25:57

"ilyen elbaszott kommentet én is tudnék írni".

Írtam ezt anno egy másik blogon, s a blogger egyből kimoderált.
Bocsánat! ez csak úgy eszembejutott.
bezony
:(

hoplita 2014.01.08. 22:26:25

@Balt:
"...Tölgyessy jóindulatában sosem kételkedtem..."

Még szadeszelnök korában sem?
Vagy amikor a Zétényi-Takács törvényt fúrta? Meg a jóvátételi kezdeményezéseket?
Persze hogy nem, hiszen a szavazója voltál, te segglyuk.:(

Van egy javaslatom, szopjál matyómintát a blankolt faszára.

hoplita 2014.01.08. 22:31:40

@Akitlosz:
Sokszor elmondtad már ezt és a legnagyobb sajnálatomra kénytelen vagyok konstatálni, hogy a nagy többség képtelen ezt felfogni.

hoplita 2014.01.08. 22:35:11

@6.Lenin:
Olvasd tovább nyuggergeci faszfej....ne mazsolázz, a szövegkörnyezet eléggé meghatározza az információt, te húgyagyú idióta.

márta)) 2014.01.08. 22:37:03

"Inforádió"

Letisztult , mindenki számára világos, érthető gondolatok.

Na.Igen.

hoplita 2014.01.08. 22:38:54

@Khal Drogo:
Hoplitából csak egy van, öcskös.

hoplita 2014.01.08. 22:45:03

@etwas kultur muss sein:
"... Tessék nekem mondani pár olyan munkát, aminek elvégzésére ők is alkalmasak lehetnek! Köszönöm...."

Például az élőmunka igényes mezőgazdaság.
Címerezni kézzel kell és a dinnyearató gépet sem találták még fel.:)
Igaz a fidesz agrárpolitikája pont ez ellen hat, a nagybirtok preferálása az intenzív gabonatermesztés és ipari növénytermesztés irányába hat.

De kurvára nagy szakértők....vagy csak simlis gecik?

6.Lenin 2014.01.08. 22:50:27

@hoplita:

Miért kellene továbbolvasnom?

Néhány mondat után világos, hogy nem érti amit ír.

Te + 1et értesz vele, tehát te sem érted.

Mi a toszért gyötörjem magam miattatok?

Attól, hogy én tovább olvasom, még nem fogjátok érteni, B+.

márta)) 2014.01.08. 22:55:39

Bocsánat! nem tudtam kihagyni)

"A boltosoknak január 10-ig kell válaszolnia arra a kérdőívre, amit a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. küldött nekik. A 444.hu megszerezte a kétoldalas kérdőívet.

Az első oldalon arról érdeklődnek, hogy hol található a trafikos boltja, és hogy milyen biztonsági berendezéseik vannak. A második oldalon viszont arról kérdezik meg a boltosokat, hogy szerintük mit kéne tenni a rablások ellen.

A kérdőív egyik kérdése így szól: "Kérem, jelezze, hogy az elkövetett rablótámadások ellen az Ön véleménye szerint mit kellene tenni". Az első válasz pedig: "kommunikálni kellene, hogy nem átlagon felüli a dohányboltok elleni támadások száma". Itt a trafikos az "inkább igen" és az "inkább nem" opciót ikszelheti be."

hvg.hu/velemeny/20140108_Kerdoiv_trafikosoknak_furcsa_opciokkal#rss

hoplita 2014.01.08. 22:56:08

@6.Lenin:
"...(csak másolni kellett volna min. Orbánt, ahogy építkezett, készítette elő az alkalmas pillanatot. Mikor 2006 őszén felcsillant a lehetőség, rá is csapott minden erejével...."

Na, ez a 3 sor a fényes bizonyíték arra, hogy semmit nem értesz az egészből.
Orbánnak az ölébe hullott potyán a nagy lehetőség, de igazából még így is a maszop baszta el azzal, hogy nem írt ki előrehozott választás olyan 2007 táján.
Nem lett volna kétharmad, a fideszt kapja telibe a válság és a Jobbik sem jutott volna a parlamentbe.
A maszop fasz volt, a fityisznek malaca volt...és most imádkozhat azon, hogy ne legyen Roubininek igaza, mert hiába nyer tavasszal, aha jön a pénzügyi válság második, kissé súlyosabb felvonása.

Ez történt faszfej, csak te hülye vagy felfogni, nyuggergeci.

hoplita 2014.01.08. 22:59:55

@6.Lenin:
Anyád pinája, te hatökör.

laji 2014.01.08. 23:04:07

@6.Lenin: Azért ez a Schiffer is megéri a pénzét. Nekem ugyan nagyon szimpatikus a konzisztens politizálása, de ilyen ziccerhelyzetben, amikor csillogó szemekkel kellene nyomni a "csak mi maradtunk, mint választható alternatíva" szöveget, akkor majdnem elalszik saját magán, és azt ecseteli, hogy a pártja elmaradt újraszerveződést 2014 után pótolni kell....

Mintha ő is beleunt volna az egészbe, és annak szurkol, hogy ne jussanak be, és akkor szép csendben mindenki visszamehet a munkahelyére dolgozni, az LMP meg csatlakozik a mdf-szdsz párttemető szövetségéhez (ha még olyan van).

6.Lenin 2014.01.08. 23:06:20

@hoplita:

Mi hullott az ölébe?

A kis köcsög vezérednek miért nem hullik semmi, pedig most itt lehetett volna az alkalom, szerintetek.

2010 óta köcsögök kormányoznak, és ti még mindig ott tartotok, mint 2010-ben. a hasonló, de más színű köcsögökkel együtt.

Mi a toszról beszélsz?

laji 2014.01.08. 23:06:51

@hoplita: "A maszop fasz volt"

Tudjuk. Ezért nem szavazunk rá!

2014.01.08. 23:13:17

@Balt: hogy Lendvai Ildinek lett igaza...

Most olvasom az indexen, hogy Juhász Péter, a Szolidaritás "esze", kilépéssel fenyegetőzik az Együtt PM-ből, ha Fletó bekerül. Annyit se lát át, hogy az a kb. 50 anarchistájával, az Orbán szobor fejével való focizással politikailag öngyilkolta magát, meg Bajnait is, aki mégis csak üzletember, így menti, ami menthető. Ha akkor ha elhatárolódott volna csőcselékkel és szakít, többre jut, mint így a Fletó-féle kegyelemkenyerét kell egye...

6.Lenin 2014.01.08. 23:14:33

@laji:

"de ilyen ziccerhelyzetben, amikor csillogó szemekkel kellene nyomni a "csak mi maradtunk, mint választható alternatíva" szöveget, akkor majdnem elalszik saját magán,"

erről beszélek. Ő is azt mondja:ez a helyzet már x éve várható volt, igen, igaza van, de akkor mire vártak?

Ugyanez látható minden pártnál, valami csodában bíztak, hogy majd valaki, külföldről, vagy talán a Siriusról.

Pedig nyugaton szinte vért pisiltek az igyekezettől, hogy legyűrjék a patást.
Ezek meg most sajnáltatják magukat.

Mit várhatna tőlük az ország?

hoplita 2014.01.08. 23:16:32

@6.Lenin:
Ereggy a zanyádba, te ostoba nyuggergeci.
Kár vót hozzád szólnom, te paréj.

"...A kis köcsög vezérednek miért nem hullik semmi, pedig most itt lehetett volna az alkalom, szerintetek...."

Csak megjegyezném, te anyabaszó faszfej, hogy a 2010-es 17 százalék elsőre több, mint amit a fityisz a 90-94-esen együttvéve összekapart.

De neked aztán mondhatom, igaz te szadeszszökevény segglyuk, te szaros nyuggergeci...baszd telibe anyádat.

márta)) 2014.01.08. 23:16:52

Érdekes? és furcsa? azok" a szocialisták szabnak feltételeket, annak" a Bajnai Gordonnak, aki anno. a nyolcéves kormányzás utolsó évében, felvállalta, hogy visszarángatja" az országot (honnan is? ) aki stabilizálta az ország gazdasági helyzetét.....

hm??

hoplita 2014.01.08. 23:21:28

@laji:
Neked is csak ennyi esett le az egészből laji?

Az egészet azért írtam le, hogy ha a kibaszott vöröskomcsik nem ragaszkodnak foggal-körömmel, csodára várva a hatalomhoz, hanem előrehozottat írnak ki, akkor most maszopós kormánya lenne az országnak és a fityisz semmisült vóna meg a válság által.
De a józan megfontolásokat felülírja a harácsolás...persze ugyanez igaz az ikertesóra, narancskomcsikra is. A végük is hasonló lesz...vagy ha nem lesz mákjuk, akkor rosszabb.

márta)) 2014.01.08. 23:22:08

Na végre! Most már tudom (újra) mi késztet arra, hogy innen (is) menni kell.

Bocsánat! ott sem volt. de mindegy.

jóccccakát

6.Lenin 2014.01.08. 23:24:16

@hoplita:

Már megint nem értetted, csak árasztod magadból a szart.

Pont ezt akartam jelezni, hogy hol állt a Fidesz, és hová jutott.
Hol volt a jobbik, és hol van most?

Ölébe hullott, hát persze. Abban a nemzetközi környezetben, ahol rajongtak Orbánért. Csak úgy hullott, nem győzték kapkodni.

Néha megpróbálhatnál gondolkodni is, és nem csak szart eregetni magadból, de ez legyen a te gondod.

hoplita 2014.01.08. 23:27:46

Na, mára ennyi.

Búcsúzóul...az összes fidemeszpés paréj bassza szét az anyján magát az éjszaka.:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 23:43:26

@Letícia:
Elég sz*r lehet annak a pártnak, aminek 1 ilyen Juhász az esze.

2014.01.08. 23:47:45

@Hepci: így van...de legalább van önérzete! Fletóval bukás, és ezt tudja, így magától megy a süllyesztőbe! ez azért jellemes, nem?

laji 2014.01.09. 00:06:00

@Letícia: Én azt olvasom, hogy nem kilépéssel fenyegetőzik, hanem már el is döntötte, hogy kilép, csak mielőtt bejelenti, előbb személyesen közli Bajnaival (gondolom egy pofás saller kíséretében...).

laji 2014.01.09. 00:12:28

Ja, és Juhász a Milla "esze", nem a Szoliraditásé Kónya Péter.

Balt 2014.01.09. 08:37:55

@laji: Ez nagyon így fest, és ha jól hallottam pár hónapja (talán épp a Versusban) mondott is olyasmit, hogy "nem kötelező bármi áron képviselőnek lenni".

"az LMP meg csatlakozik a mdf-szdsz párttemető szövetségéhez (ha még olyan van)"

Ezt mondjuk nem hinném, már látszik, a "nagy összefogás" mégis inkább a dezintegráció irányába hat:
index.hu/belfold/2014/01/08/juhasz_peter_kilephet_az_egyutt-pm-bol

Balt 2014.01.09. 08:46:24

@6.Lenin: :)) Schiffer nekem akkor is rokonszenves, talán épp azért, mert láthatóan elege van az egészből.

@Letícia: De, végül is. Attól viszont tartok, hogy ezzel nincs vége a politikai performanszainak, majd (megint) beáll dánielpéterkedni.

Balt 2014.01.09. 08:48:43

Nnna, mik derülnek ki: mégis Szárszón osztyák az észt (és a magyart): :))

444.hu/2014/01/08/a-mutans-kommunista-zombik-lazadasa-17-resz

Balt 2014.01.09. 09:02:39

@Balt: Pár komment innen:

"Gyurcsany egy balfasz lenne, ha ezekkel bizniszel, ugyhogy juhasznak nem kell ennyire villognia, hatradolhet nyugiban, a dk mellett nekifuthat a megmeretesnek, biztos kurva nagy sikere lesz."

"A vén szarkeverő tényleg nagyon ravasz, marha jól keveri a lapomat (ezt már az elmútnyócévben is bebizonyította), ezért tényleg megemelem a kalapom, de nincs az a pénz amiért szavaznék rá, vagy akármelyik pártra egyáltalán."

Balt 2014.01.09. 09:53:20

Azért ez olyan édi! Tisztára a "megy a Juhász szamáron" történet. Ha nem fognak össze, az a baj, ha összefognak, az a baj. Ki érti ezt a baloldali individuál-globalista korporatív néplelket? :))

karolyvilaga.blog.hu/2014/01/08/csak_a_szokasos_bajnai_csodben

Ez k. jó 4K-s LMzés, kedvem volna szemezgetni belőle: :)
fotelforradalom.blog.hu/2014/01/08/vezeraldozat

No, legyen!
"Persze, sokan majd biztos azt fogják mondani, hogy teljesen fölösleges volt ez az egész sátántangó, ugyanott tartunk, mint négy évvel ezelőtt. Egy szempontból rá kell, hogy cáfoljak erre: az egész nevetséges szappanopera igazi eredménye, hogy sikerült szinte mindenféle rendszerkritikus próbálkozást bedarálni az ellenzéki térfélen."

"Tehát a jelenleg (a teljes népességen belül mért támogatottság összeadásából számolva) kb. 20-22% támogatottságot felmutató Összefogás [t]kevesebb mint 10%-nyi távolságra van a veszélyzónától[/t] magasabbra tette saját magának a lécet, úgy, hogy két olyan pártot vont be az MSZP a szövetségbe, amelyek önmagukban kevesebbet hoznak, mint amennyivel megnehezítik a saját dolgukat (értsd: +5% kell a küszöbhöz)."

"Röviden tehát: az MSZP (és csatlósai) minden eddiginél közelebb vannak [t]a parlamentből való kieséshez[/t] a történelmi vereséghez, legalábbis matematikai értelemben."

"Még mielőtt megijednénk, hogy úristen, most akkor lehet, hogy eljön az ellenzék nélküli totális diktatúra, gondoljuk végig, hogy mi mindent veszítenénk, ha esetleg Mesterházyék (tehát az Összefogásék) történelmi vereséget szenvednének az áprilisi választásokon: egy teljesen impotens, használhatatlan, fölösleges ellenzéket, már ami az Országgyűlés padsorait illeti."

(Hmm, pardon, TG már olvasta, amint látom.) :)

Balt 2014.01.09. 10:44:35

Még egy:
velemenyvezer.444.hu/2014/01/09/mesterhazy-megcsinalta
Ez szöges ellentétben áll TG inforádiós mondanivalójával, bár szerintem utóbbi közelebb jár a valósághoz. Nem értem, ez most hol lesz "értékalapú" Mesterházyéknak, egyelőre úgy néz ki, ők csak veszíthetnek a bolton. Egyedül az a halvány "hozadéka" lehet számukra az ügynek, hogy - ha mégsem lesz összefogás, amit kisebb valószínűségűnek tartok -, akkor Fletó nem kiabálhatja a következő közös színpadon :), hogy "nem csak beszélni kell róla".

Balt 2014.01.09. 11:43:43

:)))
cink.hu/az-orokos-alairok-gyurtak-meg-bajnait-1497728661

"Egészen hihetetlen, de ugyanaz az SZDSZ-es értelmiségi névsor rombolta most le a balliberális oldalt, amelyik a rendszerváltás óta mindig. És még egy diadalittas új közleményt is aláírtak annak örömére, hogy leválthatatlanná tették Orbán Viktort!"

tölgyes 2014.01.09. 11:44:53

@Khal Drogo: A 320-as ueuro maga is része volt a külföldi politikai spekulációnak. Ezt végül is a kormánypárti szavazók erődemonstrációja törte meg.. Amit írt az lehet hogy így lesz, vagy igyebbül, de lehet, hogy másképpen. Az biztos, hogy a reflektív képességét nem veszítette el a fidesz, ezzel megőrizte támogatottságát is. Ezt láttuk a múlt évben is.
Egyébként a láthatóan külföldről preferált Bajnai bevetése az MSZP ellen politikai hiba volt. Az ő harcias fellépése megtörte az MSZP óvatos, politizálását, ráadásul látványosan csődöt mondott.
Egy szó mint száz: én az ő válságukban hibás politikát is látok. Mint ahogy hibának tartom, hogy Mesterházy nem igazította el Gyurcsányt. Így aztán rajta marad, mint szamáron a fül.
Gyurcsány engem annyira riaszt, hogy kénytelen leszek a fideszre szavazni.:(

tölgyes 2014.01.09. 11:50:39

@etwas kultur muss sein: Én nem minősítenék, mert már ezt a hangot is bunkóságnak tartom.

Csak egyet említek, ami egyben több is.
1. A tározó rendszer kiépítése és üzemeltetése, gazdasági hasznosítása.
2. A tározó rendszerhez kapcsolódó csatorna rendszer kiépítése és karbantartása.
3. A települések karbantartása, a lomtalanítás megoldása a felvak határától az erdőkig.

6.Lenin 2014.01.09. 12:57:12

@Balt:

Igen, ő elhitte, hogy LMP, és egyedül is megcsinálja.

Nem jött össze (mert rosszul mérte fel)

Szerintem így nem is fog menni, senkinek sem.Nagyon hosszú, és szívós munkával járna, még 1 messiásnak is.
1 langyos (nem kimondottan karizmatikus)pacák meg ne szórakozzon ilyesmivel.

Amúgy minden amatőr szimpatikus, nekem is, 1 darabig, aztán már inkább szánalmas, de ez az én véleményem. Tévedhetek is. Bár a valóság inkább engem igazol, de ez nem olyan fontos, még nekem sem.

tölgyes 2014.01.09. 14:23:03

@6.Lenin: Én az LMP-t még mindig nem írnám le. Valakire a mindenkiből kiábrándult aktívaknak is szavaznia kell.:)

nyünyüge 2014.01.09. 14:58:33

@tölgyes:
"A 320-as ueuro maga is része volt a külföldi politikai spekulációnak. Ezt végül is a kormánypárti szavazók erődemonstrációja törte meg.. Amit írt az lehet hogy így lesz, vagy igyebbül, de lehet, hogy másképpen."

Viccelni teccik vagy elhitte, hogy a békemenetelés tényleg a külföldnek szólt, nem a saját szavazótábornak?

6.Lenin 2014.01.09. 17:49:57

@tölgyes:

Én sem írom le őket (majd a választás fogja megtenni)

szerintem olyan menedék, mint hajléktalanoknak a melegedő, ha nincs más, ráfanyalodnak.

etwas kultur muss sein 2014.01.09. 17:59:07

@hoplita: @tölgyes:

Nos, én ismerek példát arra, hogy tök alap, kézzel és ásóval végzendő mezőgazdasági munkát képtelenek voltak ellátni a fent nevezettek. Egyrészt nagyon lassúak voltak, másrészt döbbenetesen szar munkát végeztek. Pontosan nulla értelme volt a foglalkoztatásnak, így hát nem is volt hosszú életű a projekt.

tölgyes 2014.01.09. 20:36:40

@nyünyüge: Viccelni tetszik? Naná, hogy külföldnek is szólt.. sőt inkább nekik. Meg is értették. A belső tábor is megértette.

Ez az amire ma nem képes az un. bal oldal.

@etwas kultur muss sein: Példa mindenre van, meg az ellenkezőjére is. Súlyos hiba őket az elesetteket hibáztatni az elesettségükért. Az Ön szavaiból ezt érzem és rosszul esik nekem.:( Nem szabad ennyire előítélettesnek lenni. Nehézségek pedig voltak és lesznek. Ha ezt a kérdést nem oldja meg az oreszág 15-20 éven belül akkor a helyzete reménytelen lesz.

Az általam leírt munkát is el kell végezni és ahhoz nem kell több diploma. Ráadásul ez a munka még fonts és hasznos is lenne. Talán nem függnénk annyira az időjárástól.

Nomad_ 2014.01.11. 18:17:48

@laji: "Már bocsánat, de ekkora csúsztatást; mintha nem Gyurcsány-Kónya páros vezetné a magyarországi nyúlás rekordját... Kicsit felpozicionáltad őket, mintha becsületes bénák lennének és nem minden hájjal megkent kaszagépek..."

Félreértettél, nem becsületes bénák, hanem béna gazemberek. :)

Viszont nem ők vezetik a lenyúlás rekordját, jöttek utánuk profik is.
süti beállítások módosítása