Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:57

Hivatalosan csak szombaton kezdődött, de nyilvánvaló, hogy hónapok, sőt, talán évek óta tart a 2018-as parlamenti választás kampánya. A java azonban tényleg csak most jön: a pártoktól és a választóktól is. Ez a szűk ötven nap lesz az az időszak, amikor azok, akik korábban még nem döntöttek, a benyomásaik, a tapasztalataik alapján elhatározásra jutnak: részben arról, hogy elmenjenek-e szavazni (a részvétel kulcskérdés lehet ezúttal is), részben pedig arról, hogy ha mennek, kire voksoljanak. S miután egyáltalán nincsenek kevesen, a kampány ezen utolsó, intenzív szakaszának komoly tétje lehet.

Számtalan választás kapcsán láttuk már, Magyarországon és máshol is, hogy az utolsó hetekben még komoly mozgások, változások történhetnek a választói preferenciákban. Ugyanakkor a kampány soha nem nulláról indul, és néha bizony olyan meghatározóak az előzmények, az alapok, vagy ahogy a kampányirodalom nevezi, a fundamentumok, hogy a végén már csak a lényeget nem érintő elmozdulásokra marad lehetőség. 2010-ben például ez volt a helyzet: annyira elgyengült a baloldal és annyira nagy volt a Fidesz fölénye, hogy a végén legfeljebb a Fidesz kétharmada és az LMP bejutása volt kérdéses, minden más eldőlt már korábban. 2014-ben némileg más volt a helyzet: a kampány indulásakor még nem volt ennyire egyértelmű, hogy az ellenzéki összefogásnak esélye sem lesz a Fidesz közelébe kerülni, ekkor alapvetően az utolsó két-három hónapban történtek (például a Simon-ügy) és nem történtek (például az elhibázott, rosszul kivitelezett kampány) miatt esett vissza jelentősen a baloldali közös lista támogatottsága.

Hogy 2018-ban, a kampány hivatalosan indulásakor mi a helyzet, azt a következőkben több területet érintve fogom megvizsgálni. Szó lesz a politikai erőtérről, a stratégiákról, a pártok támogatottságáról, az erőforrásokról, a témákról és a politikai dinamikáról. Miután a helyzet nagyon hasonlít a 2014-eshez, a különbségek könnyebb észlelése érdekében az akkori megállapításokkal vetem össze a mai állapotokat.

Az a konstrukció, amelyet Orbán Viktor 2009-ben megálmodott és amelynek a centrális politikai erőtér nevet adta, a Fidesz politikai sikereinek és tartós kormányzásának alapja lett. A kormányzó párt célja az elmúlt nyolc évben egyértelműen az volt, hogy bizonyítsa a választóknak: rajta kívül nincs kormányzásra képes politikai erő, a széttagolt ellenzék legfeljebb valamilyen horrorkoalíciót tudna létrehozni, de valószínűbb, hogy még erre sem lenne képes. A Fidesz számára 2010-ben ideálisan alakult a pártrendszer: a tőle jobbra álló Jobbik és a baloldali ellenzék a dolgok logikája alapján együttműködésre képtelen volt, és egymást jobban gyűlölte, mint a kormánypártot. Az erre a helyzetre kitalált új választási rendszer és az ellenzék együttműködésre képtelensége garantálta, hogy a Fidesz relatív többséggel is a kétharmados parlamenti többség közelében maradhasson. 2014-ben a Fidesz 2 millió 265 ezer listás szavazatot kapott, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös lista 1 millió 291 ezer, a Jobbik 1 millió 20 ezer, az LMP pedig 269 ezer voksával szemben. Látható, hogy az ellenzéki szavazók enyhe többségben voltak, ez azonban ebben a formában semmit sem ért számukra: a kormánypárt az egyéni kerületekben, ahol a választás valójában eldől, tarolni tudott, és a 106 mandátumból 96-ot elvitt. Tudom, hogy sokan ismerik ezeket a számokat, de nem árt mindig elmondani: 45 százalékos országos támogatottsággal a Fidesz az egyéni kerületek több mint 90 százalékában mandátumot tudott szerezni. A centrális erőtér – amely a politikai hétköznapokban is sok sikert hozott a kormánypártnak – a választáson tökéletesen működött. Pontosan úgy, ahogy kitalálták, megtervezték.

Legkésőbb tehát 2014-ben nyilvánvalóvá vált, hogy amíg a centrális erőtér ebben a formájában fennáll, a Fidesz leválthatatlan marad. Ez a konstrukció három esetben bukhat meg: (1) ha a Fidesz támogatottsága valamilyen okból összeomlik, (2) ha az ellenzékből kiemelkedik egy politikai szereplő, aki magához tudja vonzani a kormányváltó szavazatok elsöprő többségét, (3) ha az ellenzék képes kialakítani egy hatékony, szavazói szinten is működőképes együttműködést az egyéni választókerületekben. Érdemes mindhárom lehetőséget részletesen megvizsgálni.

(1) A Fidesz támogatottsága az elmúlt nyolc évben kétszer ingott meg. Az első egy hosszabb folyamat eredménye volt: 2011-től kezdődően fokozatos erózió vette kezdetét, amelynek mélypontján 2012 közepén a teljes népességben 15-21 százalék közé mérték a kutatók a párt támogatottságát. Ugyanekkor az MSZP 15-17 százalékos eredményeket produkált: azaz a két párt között szinte minimális volt a különbség. De aztán jött Bajnai Gordon és a baloldali hatalmi harc, miközben a Fidesz a rezsicsökkentés köré épített politikájával a választásokra visszatornázta magát 30 százalék fölé. A másik nagy megingás teljesen más jellegű volt: 2014 őszén az önkormányzati választásokat követően váratlanul bezuhant a Fidesz támogatottsága. A Mediánnál 38-ról 24-re, az Isposnál 35-ről 20-ra, a Tárkinál 37-ről 22-re ment le pár hónap alatt a teljes népességben, miközben 2015 tavaszán már nem az MSZP, hanem a Jobbik szorongatta a Fideszt, 16-19 százalékos eredményekkel. Az ekkor tartott két fontos időközi választás (Veszprém és Tapolca) adatai igazolták is, hogy a kutatások nem tévedtek: a Fidesz korábbi szavazóinak egy része mindkét egyéni választókörzetben dezertált. A migráció témája köré épített politika, ami 2015-től napjainkig minden korábban látottnál erősebben meghatározta a kormányzat lépéseit, és az ehhez igazított tudatos, következetes politikai kommunikáció azonban visszarántotta a Fideszt és elszívta a levegőt a Jobbik elől.

2018 elején a Fidesz nagyjából ugyanott tart, ahol 2014 elején tartott. Akkor 28 és 39 százalék közé mérték januárban a pártot, most 26 és 46 közötti eredményeket látunk. Jól látszik, hogy a pontos eredmény megbecsülésében komoly bizonytalansággal kell számolnunk: a Publicus 26 és a Tárki 46 százalékos adata között több mint másfél millió ember a különbség. A felmérések többsége azonban a teljes népességben 35 százalék környékére méri most is a Fideszt, ahogy tette négy évvel ezelőtt is, és prognózisuk szerint 45 százalék környéki, inkább feletti eredményt vár a Fidesztől: ez körülbelül a 2014-es teljesítmény megismétlése lenne. Bár a következő hetekben még sok minden történhet, és a felmérések tekintetében jó okunk lehet komoly bizonytalanságokkal számolni, azt mai tudásunkkal kevés okunk van feltételezni, hogy a választásokig jelentős, érdemi elmozdulás következhet be a Fidesz támogatottságában.

Ha különbséget akarunk keresni a Fidesz szempontjából a 2014-es helyzet és a mai között, akkor három elemre érdemes figyelnünk. Az első az erőforrások kérdése. A Fidesz már 2014-ben is meglehetősen jól állt a választási siker szempontjából fontos anyagi, infrastrukturális és szervezeti erőforrások tekintetében. Ezt a helyzetet veszélyeztette Orbán Viktor és Simicska Lajos több évtizedes együttműködésének megszakítása, amely rövid távon leginkább a kormánypárti médiában okozott zavart. Mára azonban ezeket a problémákat a kormányoldal orvosolta, és a korábbiaknál is kiterjedtebb, hatékonyabb, tudatosabb és kizárólag a pártpolitikai szempontokra figyelő sajtóbirodalmat hozott létre. Ez a média rendszer képes arra, hogy a kormánypárti szavazók jelentős részét egyfajta virtuális óvóhelyre menekítse a kellemetlen témák és ügyek elől, és kizárólag a saját értelmezésükben mutassa be a politikai versenyt. Az erőforrások tekintetében olyan jelentős különbségek mutatkoznak a kormányoldal és az ellenzék lehetőségei között, amely helyzet erősen emlékeztet arra az aszimmetriára, amely a kilencvenes évek közepén volt tapasztalható az akkori liberális-baloldali kormányzó erők és az ellenzékben politizáló (és a maihoz hasonlóan megosztott) jobboldal között. Lehet persze azzal érvelni (és ez önmagában igaz is), hogy az internet és a közösségi média ma a két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest sokkal nehezebbé teszi az erőforrásokban megmutatkozó fölény érvényesítését, ám a minden választót elérni képes óriásplakátok világában például olyan domináns pozícióban van és lehet a kampányban a kormányoldal, amelyre korábban nem volt példa. Az erőforrások különbsége természetesen nem dönti el a választás végeredményét, de értelemszerűen komoly segítséget jelent annak, aki ezen a téren lényegesen jobban áll.

A második különbséget a vezető témákban találjuk meg. Érdemes óvatosan fogalmaznom, ha a tematizációról, a politikai napirend feletti uralom kérdéseiről van szó, hiszen hosszú időn keresztül foglalkoztam a témával, a doktorimat is ebből írtam, így esetleg okkal mondható, hogy túlzott fontosságot tulajdonítok ennek a területnek. Ugyanakkor minden szükséges óvatosság ellenére is azt kell mondanom, az elmúlt évtizedek egyre jobban megerősítettek abban, hogy a politikai verseny szempontjából az ügybirtoklásnak kulcsszerepe van. Nem véletlen, hogy a Fidesz politikai kormányzása ezen a téren nevezhető a leginkább professzionálisnak: folyamatosan nagy energiákat mozgósítanak arra, hogy a magyar politika a saját témáikról, a saját értelmezéseikkel, a saját megfogalmazásaikban szóljon. Négy évvel ezelőtt a rezsicsökkentés köré épült a kormányzati kommunikáció, minden megszólaló és minden megszólalás ezt a témát erősítette. Ma a migráció és az ország védelme állnak a középpontban, ha lehetséges, talán még a korábbiaknál is nagyobb erővel és tudatossággal. Az is jól látszott, hogy amikor ez a téma valamelyest háttérbe szorult a napirenden, a kormány támogatottsága stagnált vagy csökkent. Ha sikerült politikai eseményekkel, akciókkal (népszavazás, konzultáció, konfrontáció) csúcsra járatni, akkor a Fidesz adatai javultak. A téma tehát politikai értelemben eddig sikeresnek bizonyult, a kérdés csak az, hogy a szavazási hajlandóság tekintetében is ugyanúgy működik-e, mint a rezsicsökkentés. Ebben a kérdésben nincs határozott álláspontom, hiszen nagyon nehéz összemérni egy materiális jellegű téma mobilizáló hatását a személyes biztonság és a nemzeti szuverenitás köré rendezett témáéval. A választás előtt ebben a dimenzióban tehát egyelőre csak a különbséget tudjuk rögzíteni.

Miközben az erőforrások tekintetében jobban áll ma a Fidesz, mint 2014-ben, a napirendi verseny kapcsán pedig nehéz értelmezni a különbség hatását, van egy szempont, ahol rosszabb a kampány előtti kiinduló helyzet a négy évvel ezelőttihez képest: ez pedig a politikai verseny dinamikája. 2014-ben a kampány nyitányakor a Fidesz vezető témája, értelmezése hasított, az ellenzék helyzete viszont minden héttel egyre kétségesebbé vált. Februárban a Simon-ügy roppantotta meg a szocialistákat, ám mivel ekkor már egy hajóban (közös lista) evezett a baloldali együttműködés, a vezérhajóst ért találat az egész tákolmányt megborította. Hasonló ügy, ügyek előkerülése ma sem zárható ki, ahogy karaktergyilkos, lejárató témák is napi rendszerességgel fordulnak meg a kormánypárti sajtóban, ám az ellenzéki pártok külön indulása okán hasonló közös találatot nem lehetséges ma bevinni. A Fidesz értelmezéseiben, plakátjain törekszik az ellenzék egységes megbélyegzésére, ám ennek hatékonysága ma sokkal gyengébb, mint négy évvel ezelőtt. A külön indulás miatt az egyik ellenzéki párt radikális meggyengülése inkább ahhoz vezetne, hogy valamelyik másik ellenzéki szereplő erősödik – ez a centrális erőtér mai állapotában, különösen a nehezen kiszámítható mozgások miatt, nem lenne érdeke a Fidesznek. A politikai dinamika további sajátossága, hogy 2018 elején a legnagyobb találatokat egyelőre nem az ellenzék, hanem a kormányoldal kapta. Miközben 2017 végén a Fidesz egy szinte tökéletesen menedzselt évet zárhatott, amelyben az ellenzék támadásai erőtlennek, hatástalannak bizonyultak, 2018-ban a Fidesz Altusz Kristóf máltai nyilatkozatával előbb egy óriási öngólt vétett, és megadta az ellenzéknek azt a lehetőséget, hogy saját vezető témájában (migráció) támadja hatékonyan a kormányt, majd egy olyan korrupciós üggyel (Elios) volt kénytelen szembe nézni, amelyet a korábbiaknál sokkal nehezebben tudott semlegesíteni, hiszen egy másik ügyben (4-es metró) a magyar nyilvánosságban maga építette fel annak a szervezetnek (OLAF) a hitelességét, amelyet most támadnia kellene. Ezeknek a témáknak az értékelése, értelmezése persze nagyon nehéz tisztán elemzői szempontból, hiszen minden vonatkozásuk politikai. Ugyanakkor azt nehéz lenne tagadni, hogy a kormányzat hosszabb-rövidebb időre defenzívába szorult általuk, márpedig ez a 2014-es kampány egyetlen napjára sem volt jellemző.

Összességében úgy vélem, hogy bár a kampány eddigi dinamikája okán van oka a Fidesznek az aggodalomra, a párt olyan tudatos napirendi politikát és kommunikációt folytat, olyan következetesen építi fel a vezető témáját, továbbá ehhez olyan brutális erőforrásokat tud rendelni, hogy nagy valószínűséggel képes lehet a már meglévő szavazóinak „megvédésére”. A Fidesz támogatottsága okán tehát 2018-ban nem várható a centrális erőtér megroppanása.

(2) A 2009-ben kitalált konstrukció bukásának második útját az jelenthetné, ha az ellenzéki szereplők közül egy valaki kiemelkedne, és képes lenne magához vonzani a többi ellenzéki párt szavazóinak jelentős részét. Ezáltal a Fidesz már nem egy megosztott ellenzékkel venné fel a versenyt, hanem nagyon hasonlóan a kétezres évekhez, egy hozzá mérhető támogatottságú párttal. Ne felejtsük el, hogy a Fidesz 2002-ben és 2006-ban is több listás szavazatot kapott, mint 2014-ben, mégis veszített, hiszen az MSZP mindkét választáson nála is jobban szerepelt. Ha tehát lenne egy Ellenzéki Párt, amely mögött valóban ott állna az összes kormányváltást kívánó szavazó, a Fidesz ma is nagyon nehéz helyzetben lenne: a kutatások többsége szerint feltehetően veszítene, sőt, a választási rendszer miatt akár nagyon komolyan kisebbségbe is szorulhatna.

Bár az MSZP vagy a Jobbik stratégiája törekedett ennek a szerepnek a betöltésére, az adatok alapján egyértelműen kimondható, hogy ma ilyen ellenzéki párt nincs, sőt, a magyar ellenzék messzebb van ettől a helyzettől, mint volt 2014-ben. Akkor a választás előtti januárban az MSZP-t a teljes népességben 10-16, a Jobbikot 6-11, az Együttet 3-7, a DK-t 3-4, az LMP-t 1-3 százalékra mérték. Miután a baloldal közösen indult, a támogatottságuk közösen 20 százalék feletti volt a teljes népességben a kampány indulásakor, azaz joggal számíthattak egy legalább 30 százalék feletti választási eredményre. Ma a kutatások szerint a Jobbik az ellenzék legerősebb pártja, a támogatottsága a teljes népességben 7-17 százalék között mért. Az MSZP-t 5-11, a DK-t 3-8, az LMP-t 3-7 százalékra teszik a közvélemény-kutató intézetek.

A választási kampány hátralévő heteiben ezen a téren még lehet jelentősebb elmozdulás, négy évvel ezelőtt a hajrában a baloldali közös lista sokat gyengült, miközben a Jobbik folyamatosan erősödött, végül előbbi 26, utóbbi 20 százalékot kapott, pedig az induló helyzetük ettől jelentősen eltért. Hasonló mozgások, bármilyen irányban, idén is elképzelhetők. Egyvalami azonban biztosan nem képzelhető már el: olyan helyzet, amelyben egy párt kiemelkedése, a Fideszt meghaladó támogatottsága okán a centrális erőtér megdőlne.

(3) Elérkeztünk az utolsó ponthoz: a centrális erőtér számára az lehet még veszélyes, ha a Fidesz stabilitása és az ellenzék megosztottsága mellett is képes lehet az ellenzék arra, hogy az egyéni választókerületekben hatékony, a választók által is követett együttműködést hozzon létre. Látszólag ma ettől távolabb vagyunk, mint 2014-ben, hiszen akkor a baloldali ellenzék – az LMP-t leszámítva – közös listán indult, és mind a 106 kerületben egyetlen jelöltet állított. Ma ilyen közös listás együttműködés nincs, és könnyen belátható, hogy már nem is lesz.

Ugyanakkor világos, hogy a 2014-es konstrukció elhibázott alapokra épült. Olyan pártokat akart egybeterelni, amelyek valójában nem erősítették, hanem gyengítették egymást. Úgy hozott létre egységet, hogy valójában az nem létezett: az egységhez szükséges politikai munkát az azt megelőző években nem végezték el, a szereplők sokkal inkább a konfrontációban és az egyéni utak keresésében voltak érdekeltek, mint a hatékony együttműködésben. Ebből a szempontból a helyzet változatlan: az ellenzéki pártok ma is legalább annyira egymás riválisai, mint voltak 2014-ben, és ma is legalább annyira egyéni, saját utukat követik, mint akkor.

A 2014-es baloldali közös lista a választás napján már csak 26 százalékra volt képes, és ezzel a 106 körzetből mindössze tízben tudott mandátumot szerezni. A külön induló és 20 százalékig jutó Jobbiknak és az 5 százalékot éppen átlépő LMP-nek nem jutott egyéni győzelem. 26+20+5=51 százalékkal az ellenzék az egyéni kerületek 9 százalékát nyerte meg. A centrális erőtér és a hozzá rendelt választási rendszer tette a dolgát, működött.

Változott-e valami ezen a téren az elmúlt négy évben? A helyzet, mint láttuk, a pártok támogatottságát, szétaprózottságát illetően az ellenzék szempontjából inkább romlott. Ugyanakkor van egy fontos fejlemény, amely árnyalja a képet, ez pedig a Jobbik stratégiai átpozicionálása. Sokan és sokat írtak már erről a folyamatról, amelynek nem csupán a sikeressége, de még az elnevezése is vitatott. A Jobbik stratégiája erre az időszakra két dolgot remélt: a Fidesz és/vagy a baloldal meggyengülését. Előbbi, ahogy már volt róla szó korábban, 2014-15-ben reális lehetőségnek tűnt, meg is erősítette a Jobbikot, de aztán nem vált valósággá, és vissza is lökte a korábbi szintjére a pártot. Utóbbi, különösen 2017-ben, a Botka-projekt bedőlésekor közelinek látszott, a Karácsony-kalanddal azonban mintha valamelyest az esélye rövid távon mérséklődne.

Most itt nem is az a cél, hogy eldöntsük, mennyire érte meg a Jobbiknak a változás, ezt feltehetően úgyis csak az idő mutatja majd meg: az adatok, ahogy ezt látjuk is, egyelőre mindkét érvelésnek adnak muníciót. Sokkal fontosabb annak rögzítése, hogy a Jobbik változása a centrális erőtérben zavart okozott: az eddig a Fidesztől egyértelműen jobbra álló, a radikális, szélsőjobboldali pozícióval leírt és az ellenzék többi részével együttműködésre képtelen, a nem jobbikos ellenzéki szavazók számára vállalhatatlan párt mérséklődésével felborította vagy legalább megingatta a Fidesz által megálmodott sajátos háromszöget. Az átszavazási hajlandóságra, a taktikai szavazás lehetőségére vonatkozó felmérések nem mutatnak egyértelmű képet, de az látszik, hogy 2014-hez képest ma közelebb van az ellenzék ahhoz, hogy az ellenzéki szavazók többsége számára – a jobbikosokat is beleértve - valamilyen követhető megoldást találjon az egyéni kerületek egy részében.

A pohár innen nézve félig üres, onnan nézve félig tele. Ha ilyen konstrukció nem lesz, sem a pártok, sem a szavazók nem nyitottak rá, akkor a 2014-hez képest legjelentősebbnek gondolt változás valójában semmi, és az ellenzék örülhet, ha a négy évvel ezelőtti teljesítményét meg tudja közelíteni az egyéni kerületekben. Ha viszont a pártok vagy a pártok egy jelentős része kihasználja ezt a lehetőséget, akár nyíltan, akár közvetetten, akár most, akár a kampány utolsó napján, és a választókerületek egy részében létrehoz valamilyen hatékony, a szavazók által is követhető, a szavazatok többségét egybeterelni képes rendszert, akkor a centrális erőtér és még akár a Fidesz abszolút többsége is valós veszélyben lehet.

Sok minden történhet még, lehet, hogy tévedünk a Fidesz helyzetét illetően, lehet, hogy lesz ellenzéki erő, amely végül mégis kiemelkedik, de a mai tudásunk alapján, a fundamentumok ismeretében megítélésem szerint egyértelműen az egyéni kerületi verseny és taktika a 2018-as választás legfontosabb kérdése és egyben a legjelentősebb tétje.

tge-kep2018.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr2813680718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graycivil 2018.02.19. 09:20:43

Welcome! Ismét meglesz a napi olvasnivalóm. :)

Péter Walter 2018.02.19. 10:00:59

A virtuális Ellenzéki Párt már meg is alakult, 106 ember 1 ellen : www.koordinalt-valasztas.hu

Manyike 2018.02.19. 10:07:21

Valószínűleg hiányosak az ismereteim, de nekem hiányzik az alapos s logikus elemzésből most - pl. az újra megnyitott blog célja miatt is, ha ezt jól értettem -, e kettő megingás oka s természete (pl. az 1. fokozatos, a másik hirtelen?).

"(1) A Fidesz támogatottsága az elmúlt nyolc évben kétszer ingott meg.....
2011-től kezdődően fokozatos erózió vette kezdetét...
A másik nagy megingás teljesen más jellegű volt: 2014 őszén az önkormányzati választásokat követően váratlanul bezuhant a Fidesz támogatottsága....."

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.19. 10:41:36

Alábbit évekkel ezelőtt írtam. Azóta mintha kissé szókimondóbb lenne... :)

Török Gábor „elemez”

Az 1x1 kérdésben én nem venném a bátorságot, hogy határozottan állást foglaljak a sokak által többé-kevésbé egyezményesen elfogadott 1 mellett, hiszen fennáll a megingathatatlannak hitt véleménybe való bemerevedés, már-már tévedhetetlenségnek látszó úgynevezett vaskalaposság veszélye. Mások mást állítanak, de mit is jelent állítani, és kik is azok a mások?
Ha valaki hisz a 2-ben, vajon nem felelőtlenség megingatni az akár boldogságot is generáló optimista hitében, másrészről viszont a 0 (null?, nulla?, zéró? - ilyen horderejű kérdés eldöntésébe most ne menjünk bele, hiszen holnap is meg kell töltenem a hasábomat!) is elfogadható, ha van, akinek érdekében áll elfogadni.
Egyszóval én nem mernék biztos lenni semmiben, de a véleményem mellett szeretnék kitartani, hacsak valaki nem gondolja úgy, hogy az ellenvéleménnyel globálisan jobban járhatnánk. Mi? Ti? Ők? Ki tudja?
Szóval mennyi legyen 1x1? Lényegében mindegy, de fontos a konszenzus és egymás lényegtelen véleményének aprólékos elmismásolása. Azt hiszem…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/torok-gabor-elemez.html

Szindbad 2018.02.19. 13:57:26

Én határozottan emlékszem az erőhöz dörgölőző Török Gáborra. Kedves Gábor megkapta az erőt az arcába, éljen vele boldogan. Megérdemli.

részeges karatemester 2018.02.19. 14:07:45

hála istennek az mszp szavazók nagy része kihalt, a maradék ellenkező hőbörgő megoszlik a sok törpepárt között így visz mindent a fidesz. végre végigmehet az ország egy úton a kispolgári diktatúrába. Hajrá Fidesz, hajrá magyarok.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.19. 14:16:18

A 3. pont érdekes lehet, és azért itt meg is említhetted volna akár a "Viszlát Kétharmad" nevű formációt.

Persze ennek létjogosultsága vélhetően csak Budapesten van, ami a számottevőséget illeti, és itt is kérdés, hogy tényleg változtat-e egy Jobbik szavazó Gyurcsány kedvéért és viszont, Gulyás Marci két szép szeméért !?

Még érdekesebb a kérdés, ha az 50%-ot is átlépik. Hisz ekkor Gyurcsány és Vona közös kormányzásáról beszélünk.
Öröm lesz nézni ahogy egyetértésben szavaznak a kerítésről, családtámogatásról, közmunkáról, határon túli magyarokról, ... bármiről.
Avagy ami valószínűbb, az új választások kiírásáról, ha az nem megy,
.
És ezt mint olyat, végtelenített formában, hála Marciéknak, avagy visszatértünk a kiindulóponthoz, és belátjuk fél-egy év múltán, hogy ma és itt csak a Fidesz tud és akar kormányozni egy országot 50% plussz birtokában stabilan.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.19. 14:25:14

1. eset: ha meg is inog, nem lesz nagy. S az ellenzéki koalíció nem lesz kormányképes. Azaz ismét választás, melyen a Fidesz már nyer.

2. eset: képtelenség.

3. eset: ugyanaz, mint az első.

Homo sorosensus · http://magyarhirlap.hu/cikk/111053/Homo_sorosensus 2018.02.19. 14:33:55

Mi akik Soros és Nils Muiznieks (EU Tanács emberi jogi biztosa) feltétlen hívei vagyunk, tudjuk hogy kategóriákkal lehagytuk törzsfejlődében a Fidesznáci barmokat.

Itt részletek: magyarhirlap.hu/cikk/111053/Homo_sorosensus

Tudjuk hogy a migránsok menthetik csak meg az országot, és a gender tudományok napi ötszöri tanítása az általános iskolákban.
Mert az ország csak úgy menekülhet meg, ha a magyarok kipusztulnak vagy integrálódnak közénk, és átveszi helyét a tiszta, becsületes önmagunk, azaz a Homo Sorosensus-ok XXI. századi modern példányai !

A többiek kipusztulnak.
Ez az evolúció és ezellen semmit nem tehettek !

Boross Bence 2018.02.19. 14:35:22

Van recept a kétharmad ellen? Szakértők és civilek vitája Baló György műsorában.

www.youtube.com/watch?v=PBYDaED_Oxs

Nézd meg!

Atomic Warning 2018.02.19. 15:08:25

Ha ez ellenzéknek lenne minimális esze, ami nincs, akkor beszivárogtak volna a fogyatékosokat tömörítő nem fiztett fideszes trollhadseregbe, és a választások előtt leállítanák az összes trollkodást, vagy pont hogy átállnak a fidesznek kellemetlen témákra. De ez nem történt meg mert ehhez is hülyék.

Bafana 2018.02.19. 15:12:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
1. Elég, ha a választási rendszer rendbehozásáig marad kormányzóképes. Azt az egy törvényt megcsinálják és ki lehet írni egy korrekt választást.

Fritz Gerlich 2018.02.19. 15:34:39

A részvételi arány is fontos. Ha 70% -ot eléri, vagy meghaladja, akkor a Fidesz kétharmad nem biztos, hogy összejön és a kispártok közül is több bejuthat (például a Momentum, vagy Együtt).

lobaszopiatej 2018.02.19. 15:39:26

Lehetőségek kormányváltásra:
1. OV főbelövi magát (mert pl elszégyellte magát)
2. OV-t darura lógatják (pl a felhergelt Fradi B-közép)
3. Kiderül, hogy a Fidesz körrupt. Ja bocs, ez már kiderült, de nem is mostanság.

2018.02.19. 15:49:09

Aztán eljön az idő, amikor a cigó belefullad a saját hazugságaiba és nem választás lesz, hanem forradalom. De jó lesz.

Homo sorosensus · http://magyarhirlap.hu/cikk/111053/Homo_sorosensus 2018.02.19. 15:56:40

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:

Mi Homo sorosensusok nem cigányozunk, mert az politikailag nem korrekt.
És mi semmi olyat nem csinálunk, ami nem PC, kivéve ha Orbánt cigányozod, ezért most még neked megbocsájtunk.

morph on deer 2018.02.19. 15:58:19

@Bafana:
Ha meg még néhány milligramm eszük lenne, akkor a technikai kormányzást forszíroznák, amíg le nem zajlik a nagytakarítás, fertőtlenítés meg hasonlók. Csak arra a néhány alapvető témára kéne koncentrálni, amiben - nagyjából - egyetértés van és nem várhat egy percet sem, mint például a kártevőmentesítés a közhivatalokban és a gazdaságban, Polt-talanítás az ügyészségen, ilyesmik.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.02.19. 16:02:10

De jó, hogy tele van ez az ország semmirekellő, dolgozni képtelen, állandóan politikai szarkavarással foglalkozó, hetekig pártpreferenciákat számolgató elemzőkkel, politikusokkal, jogászbarmokkal. Legszívesebben ezeket a szarkavarókat bebasznám egy disznóólba orbántól habonyon, rogánon, kövéren keresztül áderig aztán hetekig lapátoltatnám velük a szart. Csak hogy szokják a munkát ezek a tetvek.

Homo sorosensus · http://magyarhirlap.hu/cikk/111053/Homo_sorosensus 2018.02.19. 16:03:43

@Homo sorosensus:

Fontos közlemény !

Hamarosan kinyitjuk a Homo sorosensus irodáinkat, ahol csatlakozhattok az evolúció utolsó legvégső fokához ti is !

A CEU gender filozófiai tanszéken tartunk eligazítást, hogy a választásokon hogyan hangoljuk össze Gulyás Marcit, Schilling Árpáddal, akik megmondják melyik körben kit kell támogatni majd.

Ne feledjétek ! Aki az utasításokat nem tartja be, annak utódaiból még évtizedek múltán sem lesz Homo sorosensus evolúciós törzsfejlődéssel, legfeljebb műtéttel.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.02.19. 16:12:18

Mintha ezeken a szarfaszú patkány politikusokon múlna az életünk, lassan már olyan vérremenő küzdelmet vív a fidesznek nevezett maffiaklán és annak vezetőjének nevezett senkiházija. Minden törvényt átír, megváltoztat hogy akár csak egyetlen szavazatot is megszerezhessen. Mintha egy sivatagban egy csepp vízért folytatna élet-halál küzdelmet. Igaz azt aláírom, hogyha egyszer megbukik, a börtönben vagy a bitón végzi, annyi szemétséget elkövetett, tehát van mitől fosnia.

Homo sorosensus · http://magyarhirlap.hu/cikk/111053/Homo_sorosensus 2018.02.19. 16:15:27

@maxval bircaman szereclőci szürke proletár:

Nagyon jól látod.
Neked köztünk a helyed, Homo Sorosensusok között.
A nickhamisítás megengedett (sőtt propaganda sulykolásnál elvárt) nálunk, ,így jól fogod majd magad érezni körünkben.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.02.19. 16:18:49

Telebaszkodja mindenféle óriásplakátokkal az utcákat, tereket, házakat, okádja mindenfelé a gyűlölelet, másokat meg megfoszt mindenféle nyílvános véleménynyílvánítástól. A parlamentben kitilt, büntet, kizár, kivonul, bojkottál. Ezek a szarfaszú fideszpatkányok az együttműködés helyett csak az uszítást ismerik. Hányok tőlük és még azt is szégyenlem hogy ezekkel egy nemzethez tartozónak kell vallanom magam.

dare 2018.02.19. 16:33:47

A kormány bukása (ami alatt a feles többség visszaszorítását is értem) az ellenzéki pártokon múlik elsősorban.
A Fidesz fő célje a minél alacsonyabb részvétel, amiért mindent meg is fog tenni, nagyon durva hazudozásra számítok a részükről.
Az ellenzék célja a minél magasabb részvétel a választáson.
Le kéne végre szállniuk arról a buszról, amiben csak az a téma, hogy ki kivel miért nem, és el kéne kezdeniük a kampányolást a lehető legeredményesebben minden körzetben.
Persze valamilyen hajlandóságot mutatniuk kell a választóknak afelől, hogy ők kompromisszumképesebbek a jelenlegiektől, mert a választók nem szeretnének egy Fidesz 2.0-t hatalomra juttatni.
A választók azt érzik, ezek jobban gyűlölik egymást, mint a Fideszt.
Ha ezen nem tudnak változtatni az ellenzéki pártok, akkor sajnos borítékolható az alacsony részvételi arány.
Azzal viszont mindannyian vesztenek, és ha jól sejtem nem ez a fő céljuk.

Az ellenzéki pártok csak jó programokkal és jól hangzó vezényszavakkal még nem tudják a választási hajlandóságot megnövelni.
Ehhez az szükséges, hogy a választó képes legyen látni a változás lehetőségét.
Még nem látja.
Én se látom.
Ha ez nem változik, akkor marad az alacsony részvételi arány, és kár minden szóért a választással kapcsolatban.

A választás a szavazókon múlik ugyan, de jelen esetben a pártokon múlik egy olyan alternatíva felvázolása, ami magas részvételt eredményezhet.
Ha ez elmarad április 8-ig, akkor a Fidesz köszöni szépen a lehetőséget.

Bolshevik 2018.02.19. 16:45:21

@Homo sorosensus: ljól mondod teso a kibaszot fideszes patkányok logni fognak és bevonul a NATO és akor végre demokrácia lesz és mi is hatalomra kerülünk!! máshogy sajna nints sok eséjünk mert ezek a kibaszot fasiszták nem szavaznak meg

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.19. 16:45:33

@Bafana:

Az kétharmados törvény.

Továbbá: mit kellene rajta rendbe hozni?

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.02.19. 16:48:33

Ha a fidesz szerint csak akkor magyar valaki, ha ezeket a tolvaj, csaló, hazudozó, korrupt, erkölcstelen, kapzsi, uszító fideszférgeket támogatja, akkor én bátran állok ki és tagadom le magyarságomat. Köszönöm, de az ilyen magyarságból nem kérek!!!! Ha ezek a tulajdonságok jellemzik a magyart, és a fidesz ezt még büszkén vállalja is, akkor én nem tartozom eme elmaradott nemzet tagjai közé. Én inkább a becsületet, szerénységet, a munka örömét, az igazmondást választom, a fideszes bűnöző tulajdonságokat meg meghagyom a "magyaroknak".

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.02.19. 16:53:08

@dare: "A választók azt érzik, ezek jobban gyűlölik egymást, mint a Fideszt."
Nem a választók azt érzik amit orbán és a fidesz sugall nekik. Ha a választók újabb uszítást dobnak be simonokkal, hagyókkal(akiket felmentettek, mert nem lehetett a fidesz által sugallt uszító bűnöket rájuk bizonyítani) Ameddig a választópolgár nem ismeri fel, hogy folyamatosan át van baszva a fidesz által, addig ez az ország menthetetlen.

Bolshevik 2018.02.19. 16:53:23

@maxval bircaman szereclőci szürke proletár: te is lyól tolod bircaimitátor klónmester! Rohat kibaszot magyarok a hibásak hogy nem szavaznak ránk én büszkén válalom: edik homo szovjetikusz voltam, de már homo sorosikusz! Magyar semi esetresem!

dare 2018.02.19. 17:17:05

@maxval bircaman szereclőci szürke proletár: "Nem a választók azt érzik amit orbán és a fidesz sugall nekik. "

Azt is érzik, és azt is hogy:
a Jobbikkal soha
én hajlandó vagyok akár a Jobbik javára (nácibarát)
nem alkuszunk
korszakváltás
régi arcok, új arcok
lebontjuk a kerítést (Együtt)
hozzá nem piszkálunk a kerítéshez (többiek)
nem fogunk össze
a kicsik vesszenek
a nagyok is vesszenek
egyedül is bejutunk
egyedül győzzük le a Fideszt
Gyurcsány
60-46 ami csak az Lmp-nek változhat
Indul, nem indul
Ki indul?
helyette más indul
független, ami a gyakorlatban Mszp-s
régi káderek
komcsik
nácik
színtelen szagtalanok
Lévai Katalin és régi mszp-sek
Független kisgazdák Lattman vezetésével
a Moma bokros csomagja
vesszenek a kicsik
a nagyok is vesszenek
hajlandók vagyunk nyitni más pártok felé
senki nem nyit a kicsik felé ....

Nagyon hosszú ez a lista, ami nem a Fideszen múlik.

Bafana 2018.02.19. 17:29:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mondjuk azt, hogy a 40 akárkány százalékkal ne lehessen 2/3-ad. A többség akarata ellenére nyomják a pofánkba magukat. A töredékszavazatokkal való bűvészmutatványokat meg kell szüntetni.
Egyébként érdekes lesz a vasárnapi Hódmezővásárhely. Ott egy erős Fidesz bástya van. ha az ledől, akkor tényleg minden lehet!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.19. 17:47:41

@Bafana:

Akkor nem volt ez gond, amikor aballibek nyertek sokkal többet, mint arányuk?

s 2018.02.19. 17:48:08

Nem olvastam el, csak az első három pont felsorolásáig. Az én verzióm nem volt benne (pedig az történik majd). Érdektelen írás.

nick papagiorgo 2018.02.19. 18:07:42

@Bafana:
ezt a többség akaratát te nagyon tolod, de magad se vagy vele tisztában :)

Ha van 10 választó, abból 6 el se megy, a négyből meg 1-1 szavaz erre, 2 meg amarra, akkor az lesz, amit az a 2 (!!) ember akar. Ebben az esetben a 10 ember (100 %) 20 %-a mondja meg hogy mi legyen. Így lehet 20%-al akár abszolút többséged is.

Most képzeld. Micsoda felháborító skandallum :)

Szalay Miklós 2018.02.19. 18:08:17

Egy szó, mint ezer: ameddig nincs egységes, épkézláb ellenzék, addig nem bukik meg a Fidesz. Ez az egy hiányzik igazán, de ez nagyon. Minden már másodlagos.

További politikai olvasnivalók (Az érdekek hatalma, ideológiák, baloldal-jobboldal, demokrácia és diktatúra, politikai konfliktusok, stb...):

egyvilag.hu/temak.shtml#politika1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Bafana 2018.02.19. 18:55:42

@nick papagiorgo: Direkt nem akarod megérteni? Szélsőséges példa, de ha mind a 106 egyéni körzetben csak 1-1 db szavazattal kap többet a nyertes, mint a második, akkor is 2/3-os többsége lesz az adott pártnak. Hol van itt az arányosság? Ehhez képest a szocik grál-lovagok voltak! Nem azokról van szó, akik el se mennek szavazni.

eßemfaßom meg áll 2018.02.19. 19:10:13

@Bafana: "mondjuk azt, hogy a 40 akárkány százalékkal ne lehessen 2/3-ad."

az mszpszdsznek 50%-al 3/4-e volt az előző nagyondemokratikus törvénnyel

Nem választási matekórát kell nyerni hanem meg kell nyerni az egyéni körzeteket.

eßemfaßom meg áll 2018.02.19. 19:12:39

@Bafana: "Hol van itt az arányosság?"

ez pont így van az első szabad választások óta. Miért csak most jöttél rá, hogy itt valami nem stimmel? Képzeld el önkormányzati képviselő meg polgármester is az lesz akire egyel többen szavaztak.

eßemfaßom meg áll 2018.02.19. 19:22:27

@Szalay Miklós: pedofil tartalmat terjeszt az interneten

Sertés 2018.02.19. 19:36:37

Örülök a blognak. De kérem, hogy a stílusa magyarabb legyen.
Most megfigyeltem, hogy - főleg az első két pontnál - indokolatlanul sokat szerepel az "okán" kifejezés. Ami igencsak magyartalan. Javaslom helyette a "miatt" használatát!

I. P. S. 2018.02.19. 20:40:18

Kedves Gábor, engem inkább az érdekelne, hogy mi jöhet egy ellenzéki győzelem után. Sokan félnek attól, hogy az egy alkalomra összerántott ellenzéki koalíció kormányképtelen lenne, és a Fidesz néhány hónap után újra visszatérne. Ennek van reális esélye?

Bafana 2018.02.19. 20:57:00

@eßemfaßom meg áll: pont nincs így az első választások óta! Az, aki megnyert egy egyéni körzetet, az csak annyit vitt a listára magával, amennyivel többet kapott a másodiknál. Most viszi az egészet. Nem akarok matekórát tartani, de aki egyénit nyer, az kb. a dupláját nyeri. Így lesz a nem-többségből 2/3-ad.

exilis 2018.02.19. 21:39:55

Az ellenzék reménytelen helyzetben van. A Fidesznek stabil 40%-os támogatottsága van, ami a szimpla győzelemhez még akkor is elég ebben a rendszerben, ha az ellenzéki pártok összefognak és csak és közös jelölteket indítanak egyéniben. Így meg max a kétharmad nem kétharmad kérdésről lehetne vitatkozni, de arról meg minek. Nem a Fidesz a szégyen ebben az országban, hanem az ellenzék töketlensége.

naivugyfel 2018.02.19. 22:51:56

Lenne itt egy negyedik lehetőség is, egyszerű, logikus, hatékony,csak valahogy mindenki, aki egyébként ismerheti, és tehetne is érte, elhallgatja, mert ha ismert ember dobná be a köztudatba, még akár működhetne is...
Az írástudók árulását látjuk Török Gábor példáján is... sajnos :-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.20. 06:55:31

@Bafana:

Miért gondolod, hogy az arányosság egyenlő az igazságossággal?

Aldou Raine 2018.02.20. 07:00:35

Az is érdekes kérdés, hogy VALAHA összejön e a posztban említett három eset valamelyike? Lesz valamikor is erős - népszerű ellenzéki vezető Magyarországon? Lesz valaha olyasmi, ami csökkenti tudja Orbán nepszerűségét? Nem tudom elképzelni. Egyszer a vezér az örök vadászmezőkre távozik. CSAK ebben az esetben tudom elképzelni.

G66 2018.02.20. 07:06:14

Sajnos én ezen az íráson nagyon nehezen rágtam át magamat.
Többször kellett nekifutnom és esetenkén külön értelmezni a mondatokat.
Velem van a baj! Rájöttem arra, hogy a három soros mondatokkal még nincs gondom, de az öt soros és nyolc vesszővel elválasztott mondatok megértése nehézséget jelent :(

midnightcoder2 2018.02.20. 07:15:03

Igazából egy módon lehetne leváltani a FIDESZ-t: ha mindenki, aki le akarja váltani, a Jobbikra szavazna. Semmi más esély nincs. A koalíció azért halott ötlet, mert az MSZP már akkor sem volt kormányképes amikor még csak a saját belső köreivel kellett kiegyeznie. Most meg van egy rakás kis baloldali párt + a Jobbik. Utópia hogy ezek akár kormányt tudjanak alapítani, még ha nyernének is. A baloldal egyedül biztosan nem rúghat labdába, de még ha rúghatna is, egymás között sem tudnának megegyezni.

A sajtóval kapcsolatban viszont szerintem nincs igaza a szerzőnek: egyrészt durván alábecsüli az online és a közösségi média erejét. Ma már a legtöbb faluban van szélessávú net, és bizony láttam már olyat is, hogy valaki 70 évesen aktívan fészbúkozik egy szál tablettel. Másrészt azért sem hasonlít a helyzet a 90-es évekre, mert akkor a jobboldalon igazából nem volt jelentősebb forrás. Ezzel szemben baloldalon jó pár korrupcióban gazdag ciklus található. Más kérdés, hogy ma ha adott összegből gazdálkodsz akkor olcsóbban érhetsz el több aktív szavazót on-line mint papír alapon vagy pláne óriásplakáttal.

A dinamikával kapcsolatban van igazsága a szerzőnek, de a migránskérdés egy olyan téma, ami folyamatosan fenntartja magát, és ahol a baloldal nem csak ügyesen bemanőverezte magát a rossz oldalra, de még neki is futott néhányszor a falnak. Ugyanakkor a Jobbik sem tudta kihasználni, mert ha megteszi akkor könnyen rájuk sütik a náci jelzőt.
A másik oldalon pedig a korrupció elég hatástalan fegyver, legalábbis balról. Egyfelől láttuk már a baloldalt kormányozni, és azt szerintem még a legpárthűbb ex-munkásőr sem merné kijelenteni, hogy mentesek voltak a korrupciótól, max. azzal érvelnek hogy kevesebbet loptak, vagy legalábbis nem annyira feltűnően. Azaz ez annyira nem érv ebben az országban, ahol a gengszterváltás óta folyamatosan lopják szét az országot.
Ezen túl max. a gazdaságot lehetne támadni, csak hát egy olyan kormányzás után amit a baloldal produkált utoljára, ez sem könnyű: Orbánék sem voltak valami fényesek, de akkora katasztrófát azért nem csináltak mint a baloldal.

midnightcoder2 2018.02.20. 07:19:15

@Bafana: "Így lesz a nem-többségből 2/3-ad."
Ja. Csak ez akkor is működhet, ha az ellenzék nyer. Csak az a titka, hogy rájuk kellene szavazni a népnek, és máris náluk a kétharmad.

midnightcoder2 2018.02.20. 07:30:29

@dare: "A Fidesz fő célje a minél alacsonyabb részvétel, amiért mindent meg is fog tenni, nagyon durva hazudozásra számítok a részükről."

Ahogy az ellenzék részéről is. Ez a szakmájuk: politikusok.

"Az ellenzék célja a minél magasabb részvétel a választáson."
A mindenkori ellenzék meg van győződve arról, hogy aki nem szavaz az valójában rájuk szavazna. Pedig ez általában nincs így. Aki nem szavaz, az a papíron esélyesebbre szavaz: úgy gondolja, hogy mivel várhatóan az X erő győz, ez megvan nélküle is. Jelen esetben ez leginkább abból fakad, hogy bár nagyon senki nem rajong Orbánékért, de az ellenzéket még mindig jobban utálja a nép.

Amúgy a Jobbiktól egy elég hülye stratégia, hogy nem különbözteti meg magát a baloldaltól. A baloldal ugye ezt megteszi: ők a "demokratikus" ellenzék - ami amúgy Öszöd után elég vicces. A Jobbik viszont semmi ilyesmit nem csinál, és ez nem biztos, hogy annyira jó stratégia a részéről akkor, amikor erősebb mint az egész baloldal.

Ráadásul, a derék baloldaliak úgy érvelnek, hogy igen, lehet hogy akár az orrunkat is befogva rájuk szavazunk - miközben nem a Jobbik az, aki egy véreskezű diktatúra működtetéséért felelős párt utódpártja, ők nem végeztek ki senkit politikai okokból, nem működtettek koncentrációs tábort az országban, de még csak az ország szétlopásában sem vettek részt. Ezek után elég érdekes, amikor valaki balról beszél orrbefogásról.

Morpheus. 2018.02.20. 07:38:38

A Fidesz akkor sem bukna meg, ha akarna. Összetartja a hit, a bizalom és az érdekek halmaza, melyek összesen egy masszív 2,5 milliós szavazótábort képesek 4 évente mozgósítani. Semmi nem utal arra, hogy ez 8-10 éven belül változna. Tényleg CSAK Orbán jobb létre szenderülése vethet véget ennek a korszaknak. De ezúton kívánunk neki jó egészséget, távol álljon tőlünk, hogy ilyen áron akarjunk változást, Viszont így garantált 8-10-12 évük lesz egészen biztosan.

Fritz Gerlich 2018.02.20. 08:03:03

@Morpheus.: Talán nem "egészen biztos" Azért 10-12 éven belül sok minden történhet!

eßemfaßom meg áll 2018.02.20. 08:36:45

@Bafana: "Így lesz a nem-többségből 2/3-ad."

Aki az egyénit viszi az mindent visz. így lett az mszpszdsz 50%-ból 3/4 a nemfidesz választásirendszerben.

eßemfaßom meg áll 2018.02.20. 08:46:52

@exilis: "A Fidesznek stabil 40%-os támogatottsága van, ami a szimpla győzelemhez még akkor is elég ebben a rendszerben"

a stabil 40% támogatottság főleg 1-10%os ellenzéki pártokkal bármilyen vegyes választási rendszerben elég a fölényes győzelemhez. 1994-ben az mszp 33%os listás eredményt ért el és lett a végére 209 képviselője.

eßemfaßom meg áll 2018.02.20. 08:54:27

@midnightcoder2: "és bizony láttam már olyat is, hogy valaki 70 évesen aktívan fészbúkozik egy szál tablettel."

Faterom 70 fölött van, falun él, amikor nem a kertben lóg akkor a neten bár nem tablettel hanem pc-n. Anyám még 70 alatt viszont neki hozzá van nőve a kezéhez a telefon mióta kapott egyet, hogy ne a monitor előtt üljön fél napokat.

6.Lenin 2018.02.20. 09:42:12

@eßemfaßom meg áll:

Ezért érthetetlen az ellenzék viselkedése már 8 éve.

Nem a valós helyzethez keresnek megoldást, hanem elképzelnek a maguk számára kedvezőnek ítéltet, aztán csodálkoznak, hogy az nem jön össze.

Aztán a hibás felmérést próbálják mindenféle mondvacsinált indokkal magyarázni, és megint csak csodálkoznak, hogy az se jön össze.

2018.02.20. 09:59:12

Van egy negyedik lehetőség is:
(4) A Don gyógyszereit nem sikerül beállítani és teljesen megkattan. A maffiaszervezet tagjai pedig nem képesek eldönteni ki vezesse a családot és az alvezérek egymásnak esnek, amíg a Főnökök Főnöke a grazi klinikán lábadozik.
Eközben a birkanyáj értetlenül béget és átszavaz a Munkáspártra. Thürmerék megnyerik a választásokat, majd kikiáltják a proletárdiktatúrát. A nyáj tovább béget.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.20. 10:44:32

TGM - oppardon: TG - álmodozik.

laci_52 2018.02.20. 10:49:05

Török sokat beszél, de nem sok újat mond, fontos dolgokról pedig hallgat: nem említi meg például, hogy mindenféle ellenzéki összefogásnak van egy akadályozója, mégpedig Gyurcsány. Neki nagyon sokat köszönhet a Fidesz...

6.Lenin 2018.02.20. 11:14:39

@laci_52:

Szerintem is már 2006 őszén a baloldalnak ki kellett volna rúgnia Gyurcsányt.

Tg is általában (szinte mindig) azt szeretné, ha az jönne össze, amit ő kigondolt, de eddig nemigen jött össze neki sem.
Nem valós helyzeteket értékel ő sem. Csak kerülgeti.
szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.20. 11:40:39

@6.Lenin:

Egy időben színvonalasak voltak TG elemzései. Ma már inkább csak semmitmondóak.

6.Lenin 2018.02.20. 11:44:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Na, igen, az idő mindig széppé teszi az emlékeket.
Még a szerelemben is, bár sz ae mindig jön be, pláne utólag nézve.

2018.02.20. 13:31:14

@Homo sorosensus: Igen, még sosem voltam rasszista és meg kell mondjam most hogy kipróbáltam, tök jó érzés.

Amikor orbán kommunistázott (mindenkit), kedvező helyzetben volt az akkori közegben (bár önmagát elfelejtette) és eljön az idő, amikor őt fogják cigányozni. Ami olyan gyenge pont, amire eddig nem fordítottak kellő figyelmet. Ám ha ránézel az országra és a fideszre, egy az egyben másolják a cigány gondolkodást a hatalomról és nem gondolom, hogy az rasszizmus lenne, ha az ember erre felhívja a figyelmet.

Itt van egy kisnovella, amit annak idején az antiszemitizmussal visszaélés inspirált.

- Szia, hallottalak beszélni. Te svéd vagy?
- Ne haragudj, de ez felháborító.
- Mi?
- Ez a svédezés.
- Miért?
- Antiskandinavita hozzáállásról árulkodik.

ételizésítő 2018.02.20. 15:16:25

A fenti 10-12 oldalas elemzés helyett elmondom röviden.
A Fideszt akkor lehet leváltani (és az összes rohadt rablót élete végéig, teljes családi vagyonelkobzással börtönbe zárni), ha:

1. A TELJES ellenzék összefog. A Jobbikot is belevéve a buliba. Esetleg az agyatlan, csak a következő 4 éves megélhetésére hajó LMP-t hagyni a pics@ba vergődni egyedül, ha ehhez van kedvük, ne kapjanak 1%-ot se, és tűnjenek el a süllyesztőbe, ha ennyire képtelen elrugaszkodni a saját pitiáner céljaiktól és ezzel a Fideszt támogatják az idióta megélhetési politikus vezetőik, mint Szél Bernadett.

2. Mostantól azt hajtogatni mindenhol, hogy MINDENKI MENJEN EL SZAVAZNI.
Fideszesből ugyanis csak az kb. 2 millió elmebeteg van az országban, aki eddig, még ha a seggnyaló honosított "magyarok" rájuk szavaznak is, az csak pár parlamenti helyet jelent. Viszont ez a 2 millió elmebeteg mindenképpen elmegy szavazni. Őket kell jelentősen meghaladni.

3. A területi képviselőknél VISSZALÉPNI MINDENHOL úgy, hogy csak EGY ellenzéki induljon a fideszes fasszal szemben. Többször bebizonyosodott már, hogy így verhetőek (mivel f@szok, ez nem is kérdés...). És utána alakuljon nagykoalíciós kormány a Fidesz-KDNP kizárásával, és vonják vissza az összes kétharmados törvényt, tákolmányt, k. anyját, és csukják börtönbe az összes rohadt orbánista rablót.

Ennyi.

Esetleg ha Símacska előállna még valami komolyan terhelővel március közepe táján, azt megköszönnénk, de szerintem ő csak a Jobbik leszalámizására játszik haragszomrádot Orbánnal, és megkapja a háttérben a lét a Pénztáros Lőrinc nevére érkező állami pénzekből.

miert? 2018.02.20. 15:37:29

Kedves Gabor

Te biztosan tudod, hogy mi motivalt teged a blog ujrainditasara, de en a magam reszerol orulok neki.
Mert megha sok mindennel kritikus vagyok is a szovegeidet illetoen, itt legalabb ugy olvashato politikai gondolat/elemzes/informacio, hogy az nincs tele hamisitassal, gyulolkodessel.
Igy az inditaskor en is hozzajarulnek nehany gondolattal, hogyha mar keves lesz az irnivalo, legyen mirol elmelkedni.
1. Miert van az, hogy a pártok egyike sem foglalkozik az atlagembert erinto kerdesekkel, hanem vagy kitalalt/felnagyitott problemakkal buveszkedik (mint migracio, alkotmanyossag), vagy a tobbi partot szapulja ?
2. Miert van az, hogy ehhez a teljes media egyhangulag asszisztal? (Nem hoznak be mas temat, nem tesznek fel mas kerdeseket, stb)
3. Miert van az, hogy a partok (vezetoi) meg vannak arrol gyozodve, hogy az atlagembert erdeklik a partok belso harcai avagy kulso csatarozasai ? (Nem eleg, hogy ejjel-nappal ezzel foglalkoznak, de meg kifele is ezt kommunikaljak)
4. Ha mar ez a helyzet, hogy a meglevo kadergarnitura narcisztikus szuklatokorusegben szenved, miert nem tudott megjelenni egy valto vagy fitalabb generacio, ami kevesbe lenne fertozott ettol?
udvozlettel
"miert"

inreallife 2018.02.20. 15:58:11

en a valasztok helyeben leszarnam a partokat. aki kormanyvalatast akar, az attol fuggoen szavaz, hogy hol melyik ellenjelolt az erosebb. nagyjabol ez meg is hatarozhato, budapesten az mszp, megyeszekhelyeken tajekozodni kell, altalaban ott is az mszp, videken meg a jobbik. ennyi a teendo. majd a partok hozzaidomulnak a valasztoi donteshez, ennyi a teendo.

kerdes az, hogy a kadari csocson nevelkedett nep eleg intelligens egy ilyen kivitelezeshez? en azert ketelkedem benne, de voltak mar meglepetesszeru gyozelmek, eleg a veszprem-ozd tengelyre gondolni, ugy kibasztak a fidesz onnan, hogy laba nem erte a foldet...

eßemfaßom meg áll 2018.02.20. 19:53:27

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: "és eljön az idő, amikor őt fogják cigányozni."

1998 környékén kezdték el intenzíven cigányozni szóval az, hogy 2018-ban még mindíg a cigányozásánál tartotok az max nektek szegénységi bizonyítvány.

2018.02.20. 22:42:47

@eßemfaßom meg áll: Úgy vette át a hatalmat, mint egy cigány. Úgy ígérget és nem tartja be, mint egy cigány. Itthon úgy játssza a főnököt, mint egy cigány, miközben úgy megy össze picibe Moszkvában, mint egy cigány. Úgy szervezte át a fideszt, mint egy cigány és most már az országot is, mint egy cigány. Mitől hagynának abba?

inreallife 2018.02.21. 09:36:05

@eßemfaßom meg áll:
nem a szarmazasa miatt, hanem a viselkedese miatt. vannak elciganyosodott magyarok is, akik az o ertekrendjuket tettek magukeva, ezek java a fidesz akoljaban talalhato, ok kifejezetten orulnek is ennek az allapotnak, ami a magyar tarsadalom tobbsege szamara kifejezetten visszatetszo...

livengood 2018.02.22. 00:14:27

"az egyéni kerületi verseny és taktika a 2018-as választás legfontosabb kérdése"

Tisztelem TG-t, de ez a megállapítása nem eredeti, a múlt év vége óta egyértelmű. Az elmúlt hónapokban sokan levezették ezt.

Szerintem most már inkább az az izgalmas kérdés, hogy:
I. - a kormányváltást akaró választók mennyire fogták fel az egyéni kerületek lényegét? - mert szerintem az szintén nem kérdés, hogy ma már a nácizásra-komcsizásra immunis az eltökélt többség, maszopostól a jobbikosig, elempéstől a dékásig nagy az átszavazó hajlandóság ebben a halmazban. Ez a tájékozottság nagyban függ az ellenzéki médiától. Ha széles körben ismert az átszavazás technikája (országoson a kedvenc pártra, egyéniben a legerősebbre adni a voksot) , akkor adott körzetben a szavazók ki is "javíthatják" az ellenzéki pártok hibáját: a megállapodás képtelenségüket. Ez ideális lenne az ellenzék számára, mert kivédhetetlen a Fidesz részéről, ugyanis az utolsó pillanatig nem észlelhető. Ebből fakad az újabb kérdés:
II. Az ellenzéki média, vagy az internetes civil szerveződések (Gulyás Márton, et cetera) képesek lesznek e tájékoztatni?

A valóság persze csak közelítheti az ideálist: Ha túl hamar és nyíltan megállapodnak egy egy jelöltben az ellenzéki oldalon, akkor bőségesen lesz idő a kormánypárti lejárató kampány csúcsra járatására. Ha titokban vagy későn, akkor meg a választó maradhat infó nélkül. Különben is, ha demonstratíven az utolsó pillanatban lemondanának az ellenzéki jelöltek a legesélyesebb javára, az infót akkor is el kellene juttatni a választókhoz, hiszen marad még rengeteg kamupárt a szavazó íven ami megzavarhatja a kevésbé tájékozott szavazókat.

Az is kérdés, hogy:
III. - a pártoknak mekkora energiával, mekkora szervezettséggel kell közölni a kormányváltást akarókkal, hogy adott körzetben melyik jelöltre kell szavazni, melyik mellett hasznosul legjobban a kormányt váltani akaró voks? Vagyis, hogy adott állapotuk (szervezettségük, szürkeállományuk...) és az adott külső feltételek ("törvénybe ütközés" : ügyészség, rendőrség, választási iroda, ász,...feljelentések) mellett képesek lehetnek e erre?

inreallife 2018.02.22. 10:17:25

@livengood:
szerintem ennyire nem kell tulragozni. aki kormanyvaltast akar, az 100 jelolt kozul is ki fogja tudni valasztani azt, aki eselyesnek mutatkozik. igazabol az az erdekes, hogy aki csak egy adott partot hajlando tamogatni, azt bele tudjak-e kenyszeriteni egy masik ellenzeki jelolt tamogatasara, vagy sem.

vegyuk peldanak egy lmp-s szavazot. ha kiveszed a valasztas lehetoseget a kezebol, o meg valaszthat az mszp-s, a jobbikos, meg a fideszes jelolt kozott, akkora lehet, hogy egy loszerszamot rajzolgat a valasztolapra, megjegyzem teljesen jogosan, hiszen o akar donteni, a partok ne dontsenek a feje felett.

ugyanez forditva, ott marad az lmp-s jelolt is, de a valszto tudatosan keresi a fidesz megbuktatassat. akkor kivalaszja azt a jeloltet, aki szerinte a legerosebb. itt "sughatnak" a partok, nekik pontosabb szamaik vannak, mint ami egy sima atlagpolgarnak a rendelkezesere allnak.

igy elofordulhat olyan eset, hogy lesz egy 3%-os lmp-s jelolt a vegen, es lehet pont annyi kellett volna csak a valtashoz, de en nem vagyok benne biztos, hogy az 3% szorostol, borostol hozzaadhato az ellenzeki jelolthoz. valszeg azok mind ervenytelen voksok lettek volna amugy is, esetleg a reszvetelt csokkentettek volna, ami meg a fidesznek kedvez.

ugyhogy konkluziokent en azt javasolnam a partoknak, hogy hagyjak a pic.saba ezt a megallapodas hajszolast, es kezdjenek mar el vegre foglalkozni az egeszseguggyel es az oktatassal. a valasztok majd megoldjak a tobbit.

utana jon majd el a matekozasa ideje, hogy a valasztok akarata szerinti mukodokepes kormanyt hogyan tudnak letrehozni. mert az ugye nem kerdes, hogyha a valasztok kisebbsegbe kuldik a fideszt, hogy legalabb rendrakas cimszoval letre kell hozni egy kormanyt, aki az elszamoltatast veghezviszi par honap alatt.

utana mar az ujravalasztas sem lesz hazai palya a fidesznek, plane ha a disznosagot napvilagra kerulnek. szoval elso a kormanyvaltas, minden tobbi csak utana jon...

inreallife 2018.02.22. 10:21:56

@livengood:
szerintem ennyire nem kell tulragozni. aki kormanyvaltast akar, az 100 jelolt kozul is ki fogja tudni valasztani azt, aki eselyesnek mutatkozik. igazabol az az erdekes, hogy aki csak egy adott partot hajlando tamogatni, azt bele tudjak-e kenyszeriteni egy masik ellenzeki jelolt tamogatasara, vagy sem.

vegyunk peldanak egy lmp-s szavazot. ha kiveszed a valasztas lehetoseget a kezebol, o meg valaszthat az mszp-s, a jobbikos, meg a fideszes jelolt kozott, akkora lehet, hogy egy loszerszamot rajzolgat a valasztolapra, megjegyzem teljesen jogosan, hiszen o akar donteni, a partok ne dontsenek a feje felett.

ugyanez forditva, ott marad az lmp-s jelolt is, de a valaszto tudatosan keresi a fidesz megbuktatasat. akkor kivalaszja azt a jeloltet, aki szerinte a legerosebb. itt "sughatnak" a partok, nekik pontosabb szamaik vannak, mint amik egy sima atlagpolgarnak a rendelkezesere allnak.

igy elofordulhat olyan eset, hogy lesz egy 3%-os lmp-s jelolt a vegen, es lehet pont annyi kellett volna csak a valtashoz, de en nem vagyok benne biztos, hogy az 3% szorostol, borostol hozzaadhato az ellenzeki jelolthoz. valszeg azok mind ervenytelen voksok lettek volna amugy is, esetleg a reszvetelt csokkentettek volna, ami meg a fidesznek kedvez.

ugyhogy konkluziokent en azt javasolnam a partoknak, hogy hagyjak a pics@ba ezt a megallapodas hajszolast, es kezdjenek mar el vegre foglalkozni az egeszseguggyel es az oktatassal. a valasztok majd megoldjak a tobbit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.22. 10:42:21

@livengood: @inreallife:

Amit műveltek, az a fingreszelés minősített esete.

Nem én találtam ki, valaki más írta, hogy olyanok vagytok, mint Hitler bácsi, amikor a vég utolsó napjaiban is kisgyerekekhez hasonlóan a terepasztalon nem létező hadosztályokat mozgattak, variáltak, és azon elmélkedtek, hogy ha így meg úgy, akkor megnyerik a háborút. Közben a Führerbunkertől 1 km-re már az orosz tankok dübörögtek.

Megértem persze, hogy az esélytelenek nyugalmával álmodoztok...

inreallife 2018.02.22. 14:33:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
kicsit mintha tultolnad a cuccot. lehet, hogy te ugy latod, hogy nem kepzelheto el olyan csillagok kozotti egyuttallas, ami a fidesz levaltasat eredmenyezne, de ez nem azt jelenti, hogy nincs is. szerintem van olyan scanrio, ami a fidesz bukasat okozhatja, mas kerdes, hogy a megvalositasa nem rajtam mulik. csak a hulyeknek nincs tervuk, apropo, a fideszes kovetok milyen tervre is szavaznak?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.22. 15:42:10

@inreallife:

"lehet, hogy te ugy latod, hogy nem kepzelheto el olyan csillagok kozotti egyuttallas, ami a fidesz levaltasat eredmenyezne"

Természetesen van ilyen. Nagyon sok van. Csakhogy ezek a mostani ellenzék számára a dolgok jelen állása szerint elérhetetlenek. Mégpedig legelsősorban önnön töketlenségük, mohóságuk, kicsinyességük miatt.

"csak a hulyeknek nincs tervuk"

Ebből azért nem következik, hogy akinek van terve, az nem lehet hülye. :DD

Azért további jó játszadozást kívánok neked/nektek a terepasztalnál. :DD

tölgyes 2018.02.22. 16:31:02

A pártoknak a választókkal kellene foglalkozniuk, nem az együttműködéssel. Az együttműködés esélye kicsi. Az együttműködés zsákjának szája mindkét végén lyukas. A Jobbik szavazója inkább Orbánra szavaz, mint egy olyan alakulatra, ahol feltűnik az MSZP és/vagy Gyurcsány. A liberálisok és a Dk pedig inkább otthon marad, de a gárdás Jobbikra nem szavaz.
Mi várható? A csoda még segíthet... bár én jobban szeretném, ha a ház a Fidesz fejére omlana...(Omlás az lesz, csak az a kérdés mikor.)

Balt 2018.02.26. 05:34:51

@Fritz Gerlich: Valami pont azt súgja nekem, hogy a magas részvétel pont nem kedvezne a (Budapesten is alig mérgező) mikropártoknak.

Balt 2018.02.26. 06:14:51

@Bafana: Nézz utána: a korábbi "visszaállítandó"* választási tv szerint a Horn-kormány 32,99%-os MSZP-s első fordulós pártlistás eredménnyel 52%-os MSZP-s mandátumaránnyal alakult meg bő 2/3-os parlamenti többséggel a háta mögött. (Akkor még az SZDSZ ugye az első fordulónak "Hornnal soha!"-felkiáltással ment neki.) 2 forduló nem kell többé!

*kötve hinném hogy egy esetleges szűk többséggel meg tudnának állapodni akár ennek a visszaállításában, pláne, hogy 2/3-os törvény

Balt 2018.02.26. 06:19:45

@eßemfaßom meg áll: @nick papagiorgo: Jogos.

@I. P. S.: Miazhogynagyonis! :) Ha 2 bukott választást kibírt viszonylag stabil támogatás mellett, nem hinném, hogy egy tehetetlen "technikai mkoalíció" után ne megerősödve térne vissza. Ha végképp rosszra fordul, majd 20 év múlva kipróbálhatjuk. :)

Balt 2018.02.26. 06:36:53

@laci_52: @6.Lenin: Ez így van. A 3. lehetőség az bizony a Gyurcsány revival. Hogy ez a 2006-os Jobbikosoknak hogy fér bele, azt nem tudom, de TG biztos kimatekozta már. :)

Balt 2018.02.26. 06:43:45

@miert?: Az 1-3. pontra megfelel ez az amúgy még színvonalas írás a 4 évvel ezelőtti 444-ről:
velemenyvezer.444.hu/2014/02/20/hulyek-e-a-magyar-valasztok

Azóta azért messze jobb helyzetből indulnak a kormánypártok, ráadásul az azóta megjelent 4. pont szerinti "új erők" is csak tovább forgácsolják az ellenzéket.
süti beállítások módosítása