Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:25

Lassan indulnom kell a televízióba, itt az ideje tehát, hogy - az első fordulóhoz hasonlóan - ismét összefoglaljuk a ma estével kapcsolatos legfontosabb válaszra váró kérdéseket. Az már most látszik, hogy mindenhol érvényes (és egyben eredményes) lesz a voksolás, azaz minden egyéni mandátum kiosztható lesz – kivéve, ha valahol szavazategyenlőség alakulna ki. A külföldön leadott voksok miatt azonban a szoros választókerületekben előfordulhat, hogy ma este még nem hirdethetjük ki mindenhol a győztest; ennek elméletileg a kétharmad szempontjából is lehetne jelentősége. A választási részvétel eddigi adatai arra utalnak, hogy az 57 nyitott választókerületben a szavazói aktivitás messze elmarad a két héttel ezelőttitől (akkor ezekben a körzetekben összesítve 64,2 százalék volt), talán valahol az 50 százalék közelében áll majd meg. S bár egy politikai elemző számára rengeteg izgalmas adat érkezhet 19 óra után, valójában nem meglepő a csökkent érdeklődés: a lényegi kérdések az első fordulóban eldőltek. Leginkább az alábbiak lehetnek még érdekesek:

1. Az egyes választókerületekben mennyire csökkent a részvétel? Mi lehet ennek az oka? Kik maradhattak inkább otthon?

2. Az 57 kerületből hányat sikerült megnyernie a Fidesznek? Elérte-e a párt a parlamenti mandátumok kétharmadát? Hogyan változott a párt jelöltjeinek támogatottsága a két héttel ezelőttihez képest?

3. Sikerült-e az MSZP-nek egyéni mandátumot nyernie? Abban a négy választókerületben, ahol az MSZP visszalépett, az adatok mit mutatnak a szocialista szavazók viselkedéséről? Hogyan változott a párt jelöltjeinek támogatottsága a két héttel ezelőttihez képest?

4. Hogyan szerepelt a Jobbik? Lett-e egyéni győzelmük? Tudtak-e erősödni valahol a két héttel ezelőttihez képest? Hogyan viselkedhettek Edelényben – ahol a párt visszalépett - a Jobbik szavazói?

5. Az állva maradt LMP-s jelöltek mennyire tudták megtartani első fordulós szavazóikat? Van-e sejtésünk arra vonatkozóan, hogy azok, akik most valamilyen ok miatt nem az LMP-t választották, kire szavaztak?

6. Összességében mit mondhatunk a szavazók második fordulós viselkedéséről? Inkább a győzteshez húzás (pontosabban a nem győztes párt szavazóinak érdektelensége és ezáltal a győztesek további erősödése), vagy inkább egyfajta választói kompenzációs igény megjelenése látszik az adatokban?

7. A pártok esti megszólalásaiból lehet-e valamilyen következtetés levonni a következő hetek politikai stratégiáira vonatkozóan?

x x x

Ha lehetőségem lesz, az MTV választási műsora alatt megpróbálom követni a hozzászólásokat - talán Gergő és András is ezt teszi majd néha. Minden segítséget, megjegyzést, kritikát és érdekes adatot előre is köszönök, ha tudom, fel is használom. Aki számolgatni szeret, annak ez a táblázat jó kiindulópont lehet.

Már a stúdióban, Gergő készül (a kép minőségéért felelős fotós is megtalálható a felvételen):

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr581950216

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot? 2010.04.25. 19:38:01

Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) "Átkozottul bonyolult helyzet", "dr...

Trackback: Tehetetlen Dodó: Az MSZP és a néplélek 2010.04.25. 19:26:22

Az előző poszt egyik kommentjében egy elhamarkodott, féligazságnak is csak jóindulattal nevezhető következtetésre jutottam, mellyel a szocialisták bukását óhajtottam indokolni: "a baloldal még mindig nem érti a néplélektant". Valójában "már

Trackback: Majd hétfőn reggel 2010.04.25. 19:12:17

Most este van, vasárnap este. Holnap jönnek a szürke hétköznapok. Hátat fordítunk az ünnepnek, a nagy alapelveknek, a „kategóriáknak”, a mához vezető történelmi szükségszerűségeknek, az út elemzésének. Mintha elvégeztük volna azt, amit el ...

Trackback: Kasszandrosz bohócságai 2010.04.25. 19:03:48

A második fordulós kisebb részvételi aránynak több okát adhatják, az eredmények majd válaszolnak. Kezdjük az általam legvalószínűbbnek vélttel: a Fideszhez csapódott kormánybüntető szavazók érdektelenné válásának tudható be. A mostani első fordulós Fid...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roypapa 2010.04.25. 22:13:44

Kuncze Maci aggódik a demokráciáért :)

panelburzsuj 2010.04.25. 22:15:40

@török gábor:

A közönség erősen jelzi az igényét a blogra, akkor talán érdemes lesz idővel a "Hirdeshez kérjen közvetlen ajánlatot ..." kezdetű felhíváson is csiszolni. :)

török gábor 2010.04.25. 22:15:41

@darkmustang: csak olvasni akartam néhány kedves hozzászólást, olyan jól esik :) persze, hogy folytatom...

Ordnassac 2010.04.25. 22:16:19

@török gábor: gyakori kommentelőként nagyon örülnék, ha folytatódna a blog. Netes fórumvilágunk egyik meglepően békés és normális (talán lehet lassan így mondani) közössége ez. Emellett (de egyáltalán nem utoljára!) jó elemzések, az külön jó, hogy a bloggazda is reagál a kommentekre.

mbenedek 2010.04.25. 22:17:05

@török gábor: viccelgetünk, viccelgetünk? :)

Ordnassac 2010.04.25. 22:17:25

@török gábor: *pezsgőhelyettegypofasörtbont* (utálom a pezsgőt).

Lovastengerész 2010.04.25. 22:17:59

@mbenedek:
legalább most had viccelgessen, ha már a műsorban nem volt rá lehetősége :)

Lucilius 2010.04.25. 22:18:24

@török gábor:

Folytatni kell Gábor, a java még csak most kezdődik :-) Lesz itt még tűzijáték a következő négy évben!

Petrusz 2010.04.25. 22:18:26

Akkor most hogy a folytatás kérdését tisztáztuk, mikor jelenik meg a blog nyomtatásban? :-D

Ordnassac 2010.04.25. 22:19:16

Helyzetjelentés Újlipótból: megvan a négy hiányzó szavazókörből kettő, így a feldolgozottság 95,34%-os. Állás:

Szanyi Tibor 9 789 47,42%
Szalay Péter 9 264 44,88%
Tordai Bence 1 589 7,7%

fell bandi 2010.04.25. 22:19:19

@Lucilius: tűzijáték?? remélem, inkább futóvadlövés xDD

email 2010.04.25. 22:19:45

@török gábor:
Ez a beszéd. :)

Egyébként csak likőrös jégkrémet árultak a benzinkútnál? :)

Ordnassac 2010.04.25. 22:20:10

@Petrusz: benne egy válogatással a legjobb kommentekből? :-P

roypapa 2010.04.25. 22:21:30

Szanyi kapitánynak összejött. Nem gondoltam volna.

kiszol 2010.04.25. 22:21:56

@török gábor: Gratulálok én is mind a műsorhoz, mind a bloghoz és csak így tovább! :) Azt hiszem a látogatottsági adatokból is érzed, hogy van igény arra, amit csinálsz, illetve, hogy annyira rosszul nem csinálhatod... :)

Ordnassac: Az lehet, a 105. bejegyzés (azt hiszem, a címe mindenesetre "Mire elég három hét?" volt) kommentjei között keress rá a nevedre, és akkor meglesz a tipped, ha csak oda írtad be, nem pedig a táblázatba, nekem most el kell rohannom kicsit.

Ordnassac 2010.04.25. 22:23:30

@kiszol: oké. Köszi, utánanézek.

ubul2000 2010.04.25. 22:24:44

@Ordnassac: az ominózus 48-as még hiányzik!

ati27 2010.04.25. 22:24:44

No megvolt.. Én is sört iszom.. A pezsgő az első körben elfogyott..:)

Petrusz 2010.04.25. 22:25:41

@Ordnassac: mit válogatás?? Az ÖSSZES! :-) Az Új Magyar Lexikon meg megy az alsó polcra a kézikönyvek közé... :-)

kiszol 2010.04.25. 22:25:44

@roypapa: Ez azért még messze nem 100%. jelenleg ~500 szavazattal vezet, pont annyival, amennyivel elverte őt Szalay az 1. fordulóban abban a Kassák Lajos Gimn. szavazókörben, amelynek még nincsen meg most az eredménye! Ezen felül meg kell majd még várnunk a külképviseleti voksokhoz tartozó szavazókör eredményeit, az 1. fordulóban ott Szanyi kapott több voksot kb százzal. Szóval éppen csak, de neki áll most a zászló, ám a meccs még nincs teljesen eldöntve.

roypapa 2010.04.25. 22:25:50

Elvileg már nem lóg annyi szavazat a levegőben. Nem?

Ordnassac 2010.04.25. 22:27:29

Megvan, hát igen, ezt erősen elnéztem.

darkmustang 2010.04.25. 22:27:45

Petrusz elkuldjem? En csak kinyomatatva olvasom. Nagynenemnek nyomdaja van, megcsinalom neked is.

Diocles 2010.04.25. 22:28:13

az MSZP-frakció nagyon durva, még az ATV-n is most sopánkodnak rajta, h mennyire GÁZ :)

szóval levitézlett miniszterekból, államtitkárokból fog állni a szoci frakció, ez az MDF-szindróma 94-ből, sőt, rosszabb, mert azért az MDF-eseket nem lehetett kikezdeni büntetőjogi szempontból, itt meg...

Diocles 2010.04.25. 22:28:55

@Ordnassac:

és a híres 48-as körzet?

Petrusz 2010.04.25. 22:29:03

Az induló 7 kérdésből igazából talán már csak az utolsó elemzése nem volt elég mélyenszántó....

fell bandi 2010.04.25. 22:29:54

@Diocles: és a mentelmi jognak meg lűttek...

Ordnassac 2010.04.25. 22:30:04

@Diocles: még semmi jelzés onnan. A megmaradt kettőből ez az egyik (a másik a külképviseletes).

Petrusz 2010.04.25. 22:30:31

@darkmustang: szerzői jogdíjat hova utaljam?

Ordnassac 2010.04.25. 22:31:00

@Petrusz: muszáj a pártdroidokét is? :-P

Hóember 2010.04.25. 22:31:05

@Diocles: Azért az érdekes lesz, hogy hogyan alakul majd a fiatalok-öregek, ill gyurcsányfanok-antigyurcsányok párviadala az MSZP-ben, azután, hogy a botka ujhelyi tandem lefordult a bicikliről, miközben szanyi kapitány révbe ért.

fell bandi 2010.04.25. 22:31:06

Tényleg, a lesittelt listás szocik helyére jöhetnek majd az új fiúk! Nagy átalakulás előtt a szoci frakció.

szöllősi 2010.04.25. 22:31:13

www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

Ma még szabadlábon, rövidesen szökésben, vagy előzetesben.

Lucilius 2010.04.25. 22:31:19

@Ordnassac:
Valszeg nem szavazott mind az 1700 Szanyi kapitány ellen.

Petrusz 2010.04.25. 22:31:35

@darkmustang: ja, és mindenki által dedikált példányt kérek. Köszi! :-)

Petrusz 2010.04.25. 22:32:24

@Ordnassac: az is kor (kór?)történeti dokumentum.. :-)

Ordnassac 2010.04.25. 22:33:18

@Lucilius: egy 550-600-as különbség azért még összejöhet 1100 Szalay, 550 Szanyi és máris igen közel kerültek egymáshoz. A 48-asban egy ötszázassal verte Szalay Szanyit.

Ordnassac 2010.04.25. 22:34:11

@szöllősi dr: ez a főoldal. A valasztas.hu-nál a pontos linkelésért jobbklikk "Hivatkozás címének másolása", majd ctrl+v ide. ;-)

jorutosan 2010.04.25. 22:34:26

én itt csak olvasó voltam, de most egy szavazatkommentet dobok arra, hogy folytatódjon a blog, már ha a befejezés komolyan felmerült jah és ha függ bármi is a látogatók igényeitől. Sikereket kívánok mkinek.

bogel 2010.04.25. 22:34:28

@Diocles: Azzal együtt úgy 150-200 szavazattal nyer majd Szanyi.

Petrusz 2010.04.25. 22:34:31

@Hóember: ha két hónap múlva még lesz párttagsága az MSZP-nek, akkor lesz egy nem gyurcsányista pártnak egy gyurcsányista frakciója, ami után vörös gerillák kezdik majd el levadászni a listás MSZP képviselőket...

Diocles 2010.04.25. 22:36:20

egyébként nem tudom, h figyeltétek-e, DE Kovács László arca mindent elárult.

Érdemes volt megnézni Kovács arcát, ő nem kezdő, a kisujjában van a politika, és a sajttájon úgy állt, mintha kivégzőosztag előtt állna, még akkor sem mosolyodott el halványan sem, amikor Lendvai bejelentette, h Tóth győzött Angyalföldön...

Szerintem ha valaki, akkor Kovács tudja; innen nincs visszatérés.

Ordnassac 2010.04.25. 22:36:35

@fell bandi: na de lemondanak majd a mandátumról, ha előzetesben lesznek? Egyáltalán nem biztos. Már csak azért sem, mert szerintem nem lesz sok, a másik pedig az, hogy mire ezekből jogerős ítélet lesz, valószínű, hogy a ciklus második felében járunk.

@Hóember: Botka és Ujhelyi is tagja lesz a frakciónak (előbbi területi, utóbbi országos listáról)

darkmustang 2010.04.25. 22:37:32

Mmint minden hozzaszolo? Ha elkulditek e-mailen az alairasokat, megoldom. Talan Ildiko, Gabor, Gergo, Andras es David alairasat is megszerezhetjuk.

Lucilius 2010.04.25. 22:38:38

@Ordnassac:

Szerintem elvisz annyit az LMPés gyerek, h Szalay ne tudja behozni Szanyit.

Petrusz 2010.04.25. 22:41:47

@darkmustang: Azért első körben TGre bíznám a kiadást, de ha nem tudok szerezni példányt, istenuccse hozzád fordulok :-)

Hóember 2010.04.25. 22:42:05

@Ordnassac: Én a választói támogatásra gondolok, ami egyhelyütt megvolt, máshelyütt nem. Ez független abból a szempontból, hogy listán bekerül-e valaki vagy sem.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.04.25. 22:43:53

@Diocles: Én is figyeltem az arcát, nagyon látszott, hogy szeretne valahol egészen máshol lenni abban a pillanatban.
Arra tényleg kiváncsi vagyok, hogy egyrészt ki szerzi meg most a vezetést az MSZP-ben, másrészt egy névváltással képesek lesznek-e meggyőzni az emberek egy számottevő részét arról, hogy "ez a párt már nem az a párt". Azért ne feledjük, hogy ebben már van gyakorlatuk…

Petrusz 2010.04.25. 22:43:59

@Diocles: hát neki talán már tényleg nem lesz...

szöllősi 2010.04.25. 22:44:13

Ez nem Tatjana levele Anyeginnek hanem a banya levele
Jancsinak és Juliskának.

nol.hu/lendvai_ildiko_bucsulevele

Ordnassac 2010.04.25. 22:44:43

@Hóember: vidéken pont, hogy Szegeden voltak a legerősebb az MSZP-s jelöltek (legalábbis kettő)

@Lucilius: gondolod, hogy ha Tordai visszalép, azok Szalayt választották volna? Szerintem otthon maradnak. Szóval nem Tordai a "hibás", ha Szanyi nyer.

darkmustang 2010.04.25. 22:46:29

Jahm, ezert sem ajanlottam fel, h mindenki kap.

Hóember 2010.04.25. 22:47:19

A másik érdekes párhuzam, hogy schiffer és orbán is oligarcházott a beszédében, figyeltétek?

DjKaller 2010.04.25. 22:48:35

Miért nem volt már megint fair a tájékoztatás? Valaki itt korábban azt írta, hogy az ATV kapcsolta az LMP főhadiszállását. Ha ez tényleg igaz, az MTV miért fejezte be korábban a műsort. A Hír TV, Echo TV miért nem kapcsolta. A Hír tv-n elvben próbálták de én nem láttam miért hiúsult meg. Az indexen fent van Schiffer nyilatkozata, de nincs videó link. Eszerint tehát egyértelmű hogy nyilatkozott, de miért nem vált ez láthatóvá? Gáááááz!

Ha pedig mégsem volt nyilatkozat, vagy nem lett rögzítve, esetleg csak egy magánriport volt, az az LMPnek eg

Petrusz 2010.04.25. 22:49:10

Namost mikor beszélhetünk az MSZP esetében "megújulásról"? Adott egy párt. Van infrastruktúra (irodák, telefonok, személyzet stb), vannak benne tagok (ki tudja mennyi?), akik valamiért fantáziát látnak vagy a névben, vagy a programban, vagy a vezető személyekben. (vagy a tettekben, de ezt inkább hagyjuk). Aztán vannak a szavazók (2006-ban 2,2 millió, most kb 1 millió), akik támogatták a pártot, mert fantáziát láttak a logóban, a névben, a programban, vagy a vezető személyekben. Na most akkor mit is kellene megújítani? A tagság nagyjából adott, inkább fogy, bár veszteshez többen szoktak menni, mert ott még van kiadó hely a jövő sikere esetén, a Fideszben meg 2006 óta létszámstop van... Szóval mikor lenne hihető egy megújulás? Arculat? Design? Politikai üzenet? személyek? Minden együtt? Elég ez? Hiteles lehet ez?

DjKaller 2010.04.25. 22:51:11

mellényúltam - na ezért szar és nehéz netbookon gépelni.

szóval ha nem volt ilyen megszólalás akkor az az LMPnek egy minuszpont. Számítani kellett arra hogy nyilatkozniuk kell.

Lécci ha bárki tisztán lát az ügyben és van tudomása élőben vagy felvételről leközölt nyilatkozatról, esetleg még linket is tud dobni, az tegye meg.

thx

Lucilius 2010.04.25. 22:51:28

@Ordnassac:

Dehogy hibáztatom én Tordait, nagyon jól tette h nem lépett vissza. De az 1700ból most is adok egy 150et az elempének, marad 1550. Ebből kéne több mint 1000et szereznie Szalaynak. Ez gyakorlatilag lehetetlen.

Amúgy figyeltétek h ott szerepelt a legjobban az MSZP, ahol leszedték a plakátokról a pártlogókat? Tóth József, Szanyikapitány, Molnár Gyula a kamu elempés szórólapjaival.

fell bandi 2010.04.25. 22:52:29

@DjKaller: nem sok vizet zavar a Szakasits gyerek. Aki kíváncsi rá: lmp.hu

DjKaller 2010.04.25. 22:52:45

Hóember, te hol tudtad megnézni, meghallgatni a Schiffer nyilatkozatát? Sehol nem adják!

panelburzsuj 2010.04.25. 22:53:15

@Hóember:

Vannak olyan hangok, amely szerint most állt helyre a világ rendje a parlamentben: van három párt, amely egyértelműen a "népet" pártfogolja az oligarchákkal szemben, és a szocik talpasai is pökik már markukat, hogy kipenderítik a pártvezetésből a "milliárdosokat".

Szóval mindenképp érdekes lesz egy olyan kapitalista ország, ahol az országgyűlés egésze a kizsákmányoltak védelmezőjeként aposztrofálja magát ... :)

GorcsevÁbel 2010.04.25. 22:54:30

Állandóan mindenki arról beszél, hogy a Fidesznek kétharmada van, és hogy azt csinál, amit akar. De a médiában, ha megkérdezik majd a pártok véleményét majd valamiről, akkor három különböző ellenérvvel fog előjönni a három ellenzéki párt - ergó a Fidesz médiabeli egynegyede (eddig kb. fél része volt) nagyon fájdalmas és valódi értelemben vett demokratikus ellensúlya lesz. Szóval senki se parázzon, fogyasszon médiát.

Diocles 2010.04.25. 22:54:40

@Hóember:

Ha valakinek, akkor Schiffernek érdeke, hogy Orbán szétverje az MSZP-t.
Ha megsemmisül az MSZP média- és anyagi bázisa a következő években, abból legfőképpen az LMP profitálhat.
Minél több MSZP-s nagykutya megy rácsok mögé, annál jobb az LMP-nek.

Petrusz 2010.04.25. 22:55:37

De a kérdés adott a FIDESZ, a Jobbik és az LMP esetében, de az MDF esetében is. vagyis kormányon a fidesz nemzeti-liberális, vagy kontervatív, esetleg radikális lesz-e? És hogy fogják ezt a szavazói lenyelni? Merre mozog a Jobbik. Szakad-e a Jobbik egy konzervatív, szalonképes parlamenti, és egy ultraradikális parlamenten kívüli ágra? Mi lesz az LMP öndefiníciója? Ők az új balközép? Program szerint igen, de akkor mit keresnek az EU Zöldpártban? Az SZDSZ elmúlt halkan, "szépen", és csendben. Az MDF elmúlik, hasad, osztódik, csatlakozik, egyesül, vagy kűzd és visszatér?

DjKaller 2010.04.25. 22:56:06

@fell bandi: Az biztos nem. Az a cím még mindig vmi totál más cégé.

Szerintem a lehetmas.hu -ra gondolsz, de azt néztem 20 perce, ott az elmúlt napok bejegyzései vannak fent. pl. "LMP joggal pályázik a teljes jogú EGP tagságra."

szöllősi 2010.04.25. 22:56:17

@Ordnassac:

A "demokratikus oldal" :)))

Baja Ferenc
Baracskai József ZALA
Dr. Bárándy Gergely
Boldvai László NÓGRÁD
Dr. Botka László CSONGRÁD
Burány Sándor BUDAPEST
Ficsor Ádám
Dr. Garai István Levente BÁCS-KISKUN
Gőgös Zoltán
Göndör István
Gúr Nándor BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN
Gyurcsány Ferenc
Harangozó Gábor István
Dr. Harangozó Tamás TOLNA
Dr. Hiller István
Horváth András Tibor FEJÉR
Horváth Csaba BUDAPEST
Dr. Ipkovich György VAS
Iváncsik Imre
Dr. Józsa István BUDAPEST
Juhász Ferenc
Káli Sándor BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN
Kiss Péter
Dr. Kolber István SOMOGY
Kovács László
Kovács Tibor
Dr. Lamperth Mónika
Lendvai Ildikó BUDAPEST
Lukács Zoltán KOMÁROM-ESZTERGOM
Mandur László
Mesterházy Attila Csaba
Dr. Molnár Csaba GYŐR-MOSON-SOPRON
Dr. Molnár Zsolt BUDAPEST
Dr. Nemény András
Nyakó István
Dr. Oláh Lajos HAJDÚ-BIHAR
Pál Béla VESZPRÉM
Pál Tibor BUDAPEST
Puch László
Simon Gábor
Dr. Simon Gábor
Sós Tamás HEVES
Dr. Steiner Pál BUDAPEST
Szabó Imre PEST
Szabó Vilmos
Dr. Szanyi Tibor BUDAPEST 19
Dr. Szekeres Imre Jenő JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK
Dr. Szili Katalin BARANYA
Szűcs Erika Mária
Tóbiás József
Dr. Tóth József BUDAPEST 20
Tukacs István
Dr. Ujhelyi István
Dr. Vadai Ágnes
Dr. Varga László
Varga Zoltán BÉKÉS
Varju László PEST
Dr. Veres János SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG
Dr. Vitányi Iván

Petrusz 2010.04.25. 22:58:58

@Diocles: Orbán a Jobbikkal többet fog törődni, mint a döglött MSZp-vel. Persze ha így lesz, akkor az MSZP esélyt kap. Ha utolsó töltényig az MSZp-t lövi, felnő a Jobbik és az LMP, és nagyobb bajban lesz 2014-ben,mint azt bárki gondolná...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.04.25. 22:59:01

@fell bandi: Ha már "jóindulatúan" linkelsz, legalább arra figyelhetnél, hogy létező cím legyen…

Hóember 2010.04.25. 23:00:36

@panelburzsuj: A fidesz egyértelműen csak retorikájában balos, az MSZP meg pláne. Valódi "balos" politikát csak a két új belépőtől várhatunk tehát, de egyelőre ez is csak ígéret.

A "balost" itt a legrégebbi klasszikus "osztályharcos" értelmében használom: nagytőke vs kisember.

Diocles 2010.04.25. 23:00:57

@Diocles:

egyébként, ha már az MSZPs médiabázisnál tartunk.

Nem tudom, h tudtok-e róla, vagy Török Gábor tud-e róla, DE a Dunántúlon még most is vérszocik a megyei lapok, szinte mindegyik lapszerkesztő szoci.

Olyanról is van tudomásom, ahol a helyi Fidesz nem hajlandó szóba állni a lappal, annyira elmérgesedett a viszony a megyei lap elfogultsága miatt.

ÉS ez a Dunántúlon van, ahol a Fidesz 60%-os!
a csongrádi Délmagyar még durvább, ez is magyarázhatja Botkáék viszonylag jó eredményét.

Gondoljátok el, h mi lenne, ha az ottani megyei lapok nem nyaltak volna a szociknak, még most a kampányban is?

Szóval nem igaz, h ez a szoci mélypont, még most is hatalmas médiahátterük van (pl. szinte az összes megyei lap főszerkesztője szocibarát káder), de erre lesz jó a köv. négy év, h ez ne így legyen többé.

fell bandi 2010.04.25. 23:01:54

@Tomeczek: nem tehetek róla, hogy olyan lúzerek, hogy a pártnevüket sem tudták levédetni. Tipp volt csak, sosem jártam ott - nem is fogok.

fell bandi 2010.04.25. 23:02:39

@szöllősi dr: kemény csapat - ahogy Horn Gabesz mondaná xDDD

Petrusz 2010.04.25. 23:03:19

Ha a FIDESZ felveszi az "enyém az ország, a hatalom, a dicsőség, mindörökké" mentalitást, az ellenszenvet fog szülni gyorsan, és erodálja a támogatottságot. Elég megnézni az elmúlt 2 hét Fidesz nyilatkozatait a leendő kormányról és programjáról... Még nem is kormányoznak, de már töketlenkednek...lesz adócsökkentés-nemleszadócsökkentés-leszadócsökkentésdenemúgy... Schmit Pál házelnöklesz-nemleszházelnök-köztelnöklesz-nemleszköztelnök stb stb. Már megy a jelentkezés meg üzengetés a pozíciókért. Jön Orbán második tojástánca... :-)

Ordnassac 2010.04.25. 23:04:10

@szöllősi dr: nekem már rég megvan ez a lista.

Diocles 2010.04.25. 23:04:20

@Petrusz:

Orbán éppen azzal tudja kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából, ha széjjelkapja az MSZP gazdasági- és médiabázisát: "nézzétek, kedves radikálisok, Orbán megcsinálta azt, amiről Vona csak pofázott"

shannon 2010.04.25. 23:04:52

@shannon:
Hogy kitől és mennyire független azt nem tudom, mindenesetre Molnár Oszkár személyében lesz egy független képviselője a Háznak.

fell bandi 2010.04.25. 23:06:14

@Diocles: van erre megoldás. csak meg kell lépni. ugye nem kell sorolnom az ötleteket?

panelburzsuj 2010.04.25. 23:06:29

@Petrusz:

A Fideszt nem a riválisok fogják elhasználni, hanem a kormányzás nyűgei, önmaga belső súrlódásai és magyar társadalom nehézkessége.

A kérdés nem az, hogy elkopik-e, hanem hogy mennyi idő latt, és melyik párt lesz a legügyesebb az elégedetlekedők begyűjtésében.

Diocles 2010.04.25. 23:07:04

@szöllősi dr:

álmodni sem lehetne leamortizáltabb ellenfeleket.
Veres Jani, Ficsor Ádám, Szűcs Erika... LOL

fromdtod 2010.04.25. 23:07:52

@DjKaller: LMP-nél sajtótájékoztató volt. Olyan porondra kiállós, sok újságírós, nem kérdezgetős. Mondjuk elég gyatra volt. Vagy nagyon fáradt volt a Schiffer, vagy nem tudom...
ATv-n biztos fenn van a választási műsorban...

Petrusz 2010.04.25. 23:08:34

@Diocles: a megyei lapok többsége axelspringer tulajdon, ami anno a rendszerváltáskor MSZMP-s kapcsolatokkal privatizált a városi legendárium szerint. Megvette az ex pártlapokat magyarul, úgyhogy a szoci gárda adott volt... Most olvadtak össze a Ringierrel ( Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a hazai piacon. Megjelenteti Magyarország legnagyobb napilapját, a Blikket, valamint az egyetlen sport-napilapot a Nemzeti Sportot. A Ringier Csoport 67, 7 százalékban tulajdonosa a Népszabadságnak. A napilapok mellett számos magazin (Blikk Nők, Blikk Nők Konyha, Ínyenc, hot!, Képes Sport, Nemzeti Sport Magazin, Sport&Style, IM, IM Style, BRAVO, Bravo Girl!, Buci Maci), könyvek, valamint internetes portálok (blikk.hu, nemzetisport.hu, kepessport.hu, Pink.hu, neon.hu, fanzone.hu, cityweekend.hu, pixter.hu) képezik portfolióját, valamint hozzájuk tartozik az ország legnagyobb napilapnyomdája is.)
www.fn.hu/media/20100324/osszeolvad_ringier/

Petrusz 2010.04.25. 23:10:54

@Diocles: Nem fogja megtenni. Az MSZP-t ismeri, ismeri a mozgását, a motivációját, tudja kezelni, hosszú távon kisebbik rossz. A Jobbik az ellenség.

fromdtod 2010.04.25. 23:13:03

@Diocles: Te most tényleg azt szeretnéd, hogy csak jobb oldali úlságok, meg tv, rádió legyen?

panelburzsuj 2010.04.25. 23:14:15

@Hóember:

Akkor a győzelemmel máris sutba vágva a "szociális népszavazás" eszmeköre? :)

Pedig az ilyesmi hozza szépen a százezreket - bármelyik pártnak ...

Hóember 2010.04.25. 23:23:33

@panelburzsuj: Persze, hogy sutba vágva. A népszavazás egy kézenfekvő politikai eszköz volt az ellenzék kezében. Éltek vele, három szimbolikus kérdéssel meg is roppantották a szavakban folyton baloldaliként tetszelgő, közben kőkemény neolib politikát folytató MSZP-t.

De ettől még nem lesz a fidesz baloldali, pláne, ha gyakorlati lehetőséget is kap a kormányzásra. Ellenzékben mindenki azt mond, ami jólesik (ami a politikai érdeke). A kormányzás egész más tészta. Láttuk 98-02 közt.

panelburzsuj 2010.04.25. 23:30:21

@Hóember:

98-02 közt azt láttuk, amit a média láttatni akart.

A Jobbik és az LMP viszont gyakorlatilag "önerőből" küzdötte fel magát a semmiből, és ha mondanivalójuk akad, ezernyi csatornán nyomhatják. 98-02 közt gyakorlatilag még nem létezett az internet, nem léteztek nettévék, nem használt két-három millió magyar állampolgár az államtól tök független informálódási eszközöket.

Ordnassac 2010.04.25. 23:38:29

spreadsheets.google.com/ccc?key=0AtfsT_NEWhZJdFJyZDhKUU1tWnFvdE9DQUo1aW1yM0E&hl=hu

Az új és visszatérő képviselők. A lista készítésekor úgy számoltam, hogy Szanyi nyer. Így Szalay Péter helyett Tapolczai Gergely kerül be. (Szalay győzelme esetén a szocik veszítenének egy mandátumot, de a Jobbik nyerne, úgy Mirkóczki Ádám jutna be az országos listáról.)

A lista ábécé-sorrendben van, frakciónagyság szerint. Az oszlop második felében a bejutási helyük szerepel. A visszatérő képviselőknél szerepel, hogy korábban mely párt színeiben ültek az OGY-ban. Egyedül Horváth Lászlónál nem jeleztem, mert bár volt SZDSZ-es képviselő 90 és 93 között, de azóta többször ült fideszesként az OGY-ban.

Használjátok egészséggel! :-)

panelburzsuj 2010.04.25. 23:55:35

@Hóember:

És ebben nem is az ellenzéki pártok fellépéslehetősége a pláne, hanem az "állampolgári közösségek" roppant könnyű kialakíthatósága.

Ma nem a polgári körök, ifjúszoci és újgenerációs gittegyletek, hanem a torokgaborelemez blogok a szerveződések terei.

Treuga Mei 2010.04.26. 01:15:01

@Ordnassac:
Az éfok kérdése komoly gond, mivel épp alkotmányosan támadható, hisz ez látens műveltségi, illetve intelligencia-cenzus.
A TASz már el is kezdte piszkálni, és nemzetközi fogyatékos szervezetek is leültek tárgyalni a Parlamentben. Persze a másik oldal vezetője Balog volt, akinek világnézete furcsa nyilatkozatai alapján nem épp az én "szélsőségesen liberális" (@ by Malamud a KR törzsgárdájából) álláspontomra hajaz...

2010.04.26. 08:17:38

@török gábor: jó reggelt! megnyugodtunk...;)

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.26. 12:24:36

Ha Szanyi nem nyer, akkor igazam lesz az 55 Fidesz + 1 MSZP + Molnár Oszkár kombinációval!! :)

* Technika ördöge kikapcsolt tegnap*

Ordnassac 2010.04.26. 23:12:25

@Treuga Mei: bocsi, csak most vettem észre. Nehezen lehet valami szigorúan vett alkotmányos probléma, ha magában az Alkotmányban szerepel ez a kitétel. Gondnokság alá meg csak bíróság tud elhelyezni embert.

Azon lehet vitatkozni, hogy a cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezést is bele kell-e venni a kérdésbe.
süti beállítások módosítása