Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:19

Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a blogon saját történetemről is írni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a történet rólam is szól. Figyelni szerettem volna, nem előtérbe tolakodni. Valahogy most mégis ez történt. Ráadásul ennek a 24 órának a története – bár tudom, nem nagy ügy, hiszen szinte minden nap megesik - látlelet: többet mutat, mint amiről szól. Azt hiszem, ezért is kell itt megírnom.

Az előzményekről: elemző cégünk a 2006-os választás után elhatározta, hogy megpróbálja a lehetetlent, s egy darabig nem fog politikai megrendelésekért kilincselni. Kipróbálja magát a piacon, megnézi, hogy lehet-e Magyarországon üzleti vállalkozások számára dolgozni, s ebből megélni. Annyi negatív tapasztalatot szereztünk korábban a pártok és minisztériumok világában, annyi rossz példát láttunk magunk körül, hogy valami mást szerettünk volna. Tartani szerettük volna a kapcsolatot a politikusokkal, de elemzésünk tárgyaiként, s nem potenciális megrendelőként akartunk rájuk tekinteni. S különösen igaz ez fordítva: hogy ők ne tekintsenek ránk megvehető, alkalmazható, felhasználható segéderőként. Függetlenek akartunk lenni – nem abban a buta értelmezésben, ahogy ezt használni szoktuk, hiszen nekünk is vannak értékeink és politikai vonzalmaink; de gondolkozásban és fogalmazásban mindenképpen.

Kidolgoztunk tehát egy politikai-gazdasági elemző csomagot, kifejezetten a gazdasági élet döntéshozói számára, benne napi-, heti- és havi elemzésekkel, sok-sok információval és értelmezéssel. Találtunk is néhány ügyfelet, akiket érdekelt (köztük olyanokat is, akiket Kocsis István amúgy kiválóan ismer), s akik visszaigazolták, hogy van igény erre a szaktudásra. Nem akartunk túl sok megrendelőt (őszintén szólva nem is nagyon ment volna: többször falakba ütköztünk), mert szerettük volna megtartani a munkánk értékét, s mert abban hittünk, hogy a minőség csak akkor garantált, ha nem tömegtermelésben és rabszolgamunkában készül.

A BKV-val 2008 elején kerültünk kapcsolatba. Ajánlatunkat – mint rendszeresen máskor is - több céghez elküldtük, s az egyik főosztályvezetőtől kaptunk egy e-mailt, hogy szeretnék megrendelni egyik csomagunkat, amely minden anyagot tartalmazott, de nem foglalt magában konzultációt. A szerződés postán fordult, személyes találkozóra sor nem került, s 12 hónapon keresztül ők is ugyanazokat az anyagokat kapták mailben, mint minden más - erre a csomagra - előfizetőnk. Kérésük vagy kérdésük nem volt, visszajelzést nem kaptunk, majd amikor lejárt az egy éves előfizetés, tájékozódtunk az újítás lehetőségeiről, ám hosszas káosz után végül – furcsa körülmények között – egy erős nemet kaptunk. Azt gondoltuk, ezzel egy időre vége is ennek a kapcsolatnak.

2009. december 9-én este, miután feltöltöttem aktuális blogbejegyzésemet, és mielőtt elindultam Budapestre, még megnéztem az Index nyitóoldalát, hátha hamar felkerülök a blogketrecbe. Ekkor vettem észre a főlapon a „Török és Gyárfás cégét is feljelentette a BKV” című írást. Meglepődtem. Az Index szerkesztőinek mindig segítettem, ha kérdésük volt, vagy információra volt szükségük. Soha nem gondoltam volna, hogy ők, pont ők, anélkül jelentetnek meg egy velem kapcsolatos hitelromboló cikket, hogy megkérdeznének. Rögtön írtam egy levelet a politika rovat vezetőjének, aki korábban gyakran e-mailben is kérdezett ezt-azt, s aki maga is kedvesen bíztatott a blog elindítására. Válasz nem jött.

Nem sokat értettem a dologból. Hogyan jelenthetne fel egy céget a BKV, amelytől maga rendelt meg egy előfizetést? Ráadásul biztos voltam abban, hogy a szerződések között valóban akadnak érdekesek, s abban is, hogy a korrupció már-már szétrágja az egész rendszert. De hogy kerültünk mi egy lapra ezekkel? Egész éjszaka hasonlatokon törtem a fejem, hogy értsem, s hogy mások is értsék. Ha pezsgőt rendeltek volna egy céges buliba, s másnap reggel bódultan már nem emlékeznek, hová tették a számlát, s ki is rendelte meg pontosan az italokat, vajon a pezsgős céget jelentenék fel? Vajon a Magyar Nemzet és a Népszabadság, ha a BKV-tól vagy más cégtől kap egy ötven példányra vonatkozó megrendelést, ki kellene mennie megvizsgálni, hogy valóban szüksége van-e a megrendelőnek a lapokra? Ekkora hibát követett volna el a BKV? Mindezt anélkül, hogy legalább egy pillantást vetettek volna honlapunkra, ahol sok minden kiderül az előfizetési lehetőségről? Vagy ha ez nehéz feladat lett volna, hogyhogy nem kérdeztek meg minket?

Másnap reggel az MTV-ben – ahová természetesen nem emiatt mentem - már megkaptam az első kérdéseket, majd szinte egyszerre interjút kért a TV2 (ide még a blog is bekerült, érdemes megnézni) és az RTL híradója (ilyen eddigi pályafutásom alatt még soha nem fordult elő, amúgy…). Tudtam, ha nem nyilatkozom, az lesz gyanús, ha nyilatkozom, kényszerűen „arcképes” szereplő leszek. Nem volt jó választás. Időközben a blogon feltűnt Nyáry Krisztián, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója, aki meglepő bátorsággal elmondta, amit addig senki sem: „a céget senki sem vádolta semmilyen csalárdsággal”. Köszönet érte.

Innentől már világosodott a kép, talán nem is a BKV követte el a hibát, hanem az Index első cikkének szerzője – mondjuk nagyon finoman – fogalmazott rosszul. Az internetes laptól továbbra sem keresett vagy válaszolt senki. Cikküket viszont közben, minden változtatás nélkül, szó szerint, anélkül, hogy tőlünk bármit kérdeztek volna, vagy a honlapunkra feltett rövid közleményből idéztek volna, szinte mindenki átemelte magához, balról jobbra, a Népszabadságtól az Echo TV-ig. Az internetes világból egyedül az fn.hu vette a fáradtságot, és kérdéseket is feltett. A média többsége már-már mintaszerűen bizonyította, amiről pár nappal korábban magam is írtam, s amit kommentelők többsége is megerősített. Minden komolyabb erőfeszítést mellőzve, a copy+paste módszer alkalmazásával, gondolkozás és kérdezés nélkül vitte a rossz hírünket, rossz híremet.

Pontosan 24 óra telt el az első cikk megjelenése óta. Ha majd egyszer elfelejtem ezt a rossz érzést, talán tanítanom is érdemes lenne, ami történt. Perelni semmi kedvem, többek között azért sem, mert ma már mindenki perel, akinek nem jut eszébe jobb védekezés. Inkább várok rendületlenül a bocsánatkérésre, mert nagyon szeretnék megbocsátani. Csak egyelőre nem jelentkezett senki, akinek lehetne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr421589019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

márvesztes 2009.12.11. 09:24:15

@Caymans:
Tényleg elgondolkodtató, hogy pöcsök a barátaid. Nem az ő dolguk, hogy megneveljék a BKV-t. Meg aztán a népnevelésnek ez a pénzmegtakarítós formája ölég hiteltelen.
Az a baj a magyarral, hogy nagyon könnyen talál magának felmentést a közösségi kötelezettségek alól. Sőt, ha belegondolok, hogy a múltkor egy félig benyakalt tejet sikerült vennem a tesóban, akkor most már nemcsak a közösségi kötelességekrő, hanem a "ne lopj" típusú alavetésekről is beszélhetünk.

quality control (törölt) 2009.12.11. 09:24:21

@Gabo1000: ne legyél már hülye.

egy picivel egyszerűbb megkérdezni Török Gábort itt a blog.hu-n, mint Kocsis Istvánt. Másrészt, te mit hinnél el Kocsis Istvánnak? Török Gábornak előbb hiszek. harmadrészt: már miért is ne kérdezhetném meg, hogy ha valaki közpénzből részesül, akkor mi volt a termék? ugyanis a poszt arról szól, hogy a "BKV a megrendelőnk volt", de arról nem, hogy mi is a hozzáadott érték.

nagyon sarkítva: megtudtam, hogy én (mint adófizető) a megrendelője vagyok (voltam) Török Gábor cégének (közvetetten). megkérdeztem, mit kaptam a pénzemért. pont azért kérdeztem, mert hiteles figura. nagyon tömören, de válaszolt is.

és itt jönnek nekem azzal, hogy "miért az eladót kérdezem".

quality control (törölt) 2009.12.11. 09:28:52

@mortadella: "Ezen az alapon kiváncsi lennék arra, hogy vajon a többi, nem a Török Gábor féle cégnek adott pénzek sorsa is ennyire érdekel-e. "

nagyon érdekel. de esélyem sincsen arra, hogy (nem bullshit) választ kapjak tőlük.

"Miért pont itt kérded az eladót, hogy mi lehetett a jó a vásárlónak? "

mert itt meg tudtam kérdezni..

amúgy milyen alapon kérdőjelezed meg, hogy én miért kérdezem meg? :) miért ne kérdezhetném meg?

wiener 2009.12.11. 09:30:22

azert ne gondoljuk mar, hogy azert rendeltek epp tole, mert csak...
fogalmam nincs a reszletekrol de ez abszurdisztanban nem igy megy
hiaba irja, hogy ez egy akarki altal rendelheto csomag... akarki nem rendelt belole tuti, mert egy nagy humbug az egesz elemzeses mufaj

ami tortent ugy hivjak: MUTYI

2009.12.11. 09:31:58

Talan nem kene ujsagirasnak hivni a hirsorolast. Ujsagirasnak egy temat korultekintoen bemutato alkotasnak tekinteni. Ma ujsagolvasok egyenloek a hirolvasokkal. Kivancsi lennek pl. Benedek Fulop ugyben hanyan tudjak mirol is van szo es mennyire relevans tema a mai viszonyokrol.

Villa Negra 2009.12.11. 09:39:02

Kedves Gábor!

Régóta figyelem a politikai elemzéseit. Interjúiban, cikkeiben mindig korrekt szakmaiságáról, és egyenes emberi hozzáállásáról tett tanúbizonyságot.

Bár a cégvezetés egy ilyen korrupt országban nagyon nehéz, soha fel nem merülne bennem, hogy a tisztességében kételkedjem.

walker57 2009.12.11. 09:40:33

Talán megéljük, hogy a rendőrség vizsgálni fogja, ki rendelte meg az indexnél T.G és cége lejáratását szolgáló pár mondatnyi szösszenetet.

sunázósün 2009.12.11. 09:47:40

@walker57: Soha ne éljünk olyan országban, ahol a rendőrség vizsgálja, hogy egy médium tényközlése mi célból történt.

márvesztes 2009.12.11. 09:53:35

@walker57:
Megeteccentünke buggyanni?
Pont az hiányzik ebből az országból, hogy a rendőrség vizsgálgasson újságcikkeket. Menjél Togo-ba vagy Észak-Koreába, oszt érezd jól magad.

angantyr 2009.12.11. 09:54:40

Ahogy az egészet elnézem, ez a "korpa közé keveredik -- megeszik a disznók" tipikusnak mondható esete. Mindössze annyiban szerencsés a helyzet, hogy Törököt a konnektororrú jószágok ugyan időben kiköpték, de attól még sajnos kicsit malacnyálas lett.

Sok igazság van gauche caviar és quality control kommentjében, és sokat nem is lehet hozzáfűzni mások hozzászólásaiból sem a "kerüld az indexes blogot" kitétel mellett. Illetve még annyit (de ez is biztos volt már): ismert független politikai elemző mindenekelőtt elemzi a Index politikai hovatartozását, hírszerzéses forrásait, újságírós és kommunikációs készségeit, amennyiben ilyenek léteznek, magánfeljegyzést készít a médium (bulvár)stílusáról és "szarok bele, kiről mit firkálok össze" attitűdjéről, mielőtt blogot nyit náluk. Nehogymá most essen le a tantusz.
És NEM, publikálás előtt nem nézik meg a honlapodat, bármennyire szeretnéd. Hátha olyat találnak benne, ami nem vág egybe az izzadság(szag)gal összehozott firkálmányukkal.

NAR 2009.12.11. 09:55:38

@török gábor: Én is megnéztem a Vision Politics honlapját, de hirtelenjében nem látom, hogy a BKV-nak (vagy a vezetőinek) milyen haszna támadna az "Elnökválasztás Romániában", "A magyar EP-választás" vagy a "Sajóbábony után" című anyagokból. Ettől 20 perc helyett 10 percenként fog járni a 86-os busz, ahogy a menetrendben meg van írva?

A gond az, hogy a BKV (és a hasonszőrű állami cégek) kifizetőhely hírében állnak (a lényeg az, hogy ebben a hírben állnak, nem a valóság, ami esetleg eltér ettől). Egyszeri politikus meg akar jutalmazni egy magáncéget, leszól egy (mondjuk BKV) főosztályvezetőhöz, hogy "ugyan, rendelj már valamit X-éktől" - és ő rendel és vastagon fog a ceruza az ár megállapításánál. Szóval ezért gyanús az egész. Persze elképelhető, hogy nem ez történt, hanem pl. annak a főosztályvezetőnek tetszenek a Vision Politics elemzései és úgy gondolta, hogy vesz belőlük (persze nem saját pénzből), aztán következő évben valaki a fejére koppintott, hogy mégis, hogy képzeli ezt, hogy ilyesmire költi a pénzt.

Szerintem a Vision Politics itt hibát követett el, korpa közé keveredett, a média-disznók meg is eszik :-( Nem hallatlan dolog, hogy egy cég megnézi az ügyfeleit, pár éve volt is egy sztori egy csalóról, aki hajléktalanok nevére alapított cégeket és a banki ügyintézőnek fel is tűnt, hogy az "ügyvezető igazgató eléggé áporodott szagú".

Saláta27 2009.12.11. 09:57:16

Én annyit tudok adni ehhez a bejegyzéshez, és a témához, hogy a mi cégünk (nem állami, magán) is megrendelője volt egy évig egy ilyen csomagnak, és én is olvashattam az elemzéseket.

Azt mondom, hogy megérte, és ha valaki értékeli ezt a szaktudást, és azt a munkát, amivel a nyilatkozatok mögötti valódi tartalmat előhozza a VC csapata, akkor ez az előfizetési díj jó befektetés nem csak egy magáncég, de egy állami cég számára is. Kérdezem, hogy hány állami cég, minisztérium fizet elő több száz példány Népszabadság - Magyar Nemzet lappéldányra, hogy a vezetők ennek olvasgatásával kezdhessék a napot. Kis jóindulattal mondhatjuk, hogy ez nem rossz befektetés, mert fontos, hogy a vezetők tájékozottak legyenek. Ha ez igaz, akkor a VC elemzésekre előfizetni sokszorosan megéri, mert az ezekben található információ máshonnan nem érhető el.

Azt számonkérni egy elemző cégtől, hogy az előfizetői között diszkrimináljon, és azt mondja, hogy állami cégektől nem fogad el megrendelést, rosszindulatú és komolytalan.

Szigetvári Viktor 2009.12.11. 09:58:00

Gábor,

most cinizálhatnék azon, hogy welcome to the club, meg, hogy végre láthatod, hogy milyen, amikor ifjú elemzők a tematizációs kihívásról és "rossz kommunikációról" értekeznek napestig a valóság és a magyar nyilvánosság állapotának alázattal teli ismerete helyett, hiszen csak okkal rendelkező avagy ok nélküli slendriánság áll az egész ügy mögött, ami áldozatként Téged elért.

sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, pedig a tárgyalt dolog a legalapabb informáló és elemző szolgáltatásotok.

szv

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.12.11. 10:06:34

Nem akarok itt klasszikusokra hivatkozni, de mintha néhány napja épp ezen a blogon tiltakoztam volna azon mehállapítás ellen, miszerint a média szankciórendszer hiányában nem tekinthető semmiféle hatalmi ágnak.

Igazán nem akartam, hogy Török Gábor a saját bőrén tapasztalja meg az egyik nézete tarthatatlanságát.

Bár az Index cikke sem tartalmaz becsület csorbítására alkalmas tényállítást, hiszen az hogy valaki szolgáltatást végez egy cégnek, legyen az a messziről bűzlő BKV - még nem jelent semmit.

Mondhatnám, hogy akinek tiszta a lelkiismerete, annak nincs félnivalója, de sajnos ez Abszurdisztánban egyáltalán nem igaz.
Tudjuk mind.

- Hova szaladsz, nyuszi?
- Menekülök, mert az erdőben lelőnek minden bolhás medvét.
- De te nem vagy bolhás medve!
- Én tudom, de mire megmagyarázom...

solesz · www.index.hu 2009.12.11. 10:11:52

szia Gábor,

Olyannak tűnsz, mint amilyen egy kezdő AIDS-es lehet, aki rácsodálkozik az első kiütésére...

Igen Gábor, aki odafekszik ahová Te is feküdtél, ott a kellemes kalandból ... de lásd lejjebb a 2. szabályt.

Nem gondolom, hogy szükségszerű lenne magadról írni, még akkor sem ha ez a Te magán blogod.

Fontos ártatlannak látszani? Ha igen, akkor vannak helyek, amiket el kell kerülni.

Szabályok, melyeket Te kitűnően ismersz. Csak most kényelmetlenek lettek számodra.

1. A BKV nem politika mentes gazdasági terület. Egy kormány által finanszírozott pártkassza. (Felhívott egy főosztályvezető... szép :) )

2. Ha lefekszel az Index-el, (vagy bármely mutyival) akkor ne csodálkozz, ha nem csak örömet, hanem betegséget is kapsz.

3. A média úgy működik, ahogy az azt finanszírozó szeretné.

Ez a hír egy jelzés. Te sem vagy Szent. Vagy csak elmúlt.

Ez a saját blogod, akár tekinthető ez egyfajta internetes röplapnak is, ahova azt írsz, ami csak kijön a lelkedből és a fejedből. Ennek ellenére kérem, hogy ne hülyítsd, legalább Te az embereket.

Hogy bárki feljelentette-e Török Gábor cégét, az előzőekből látszik, hogy majdnem mindegy.

Az már csak annak a betegségnek egy tünete, amiben már régóta szenvedsz.

walker57 2009.12.11. 10:21:30

@sunázósün:
A tényközlést ne is!!!!
De a hamis vádat, hitelrontást, rágalmazást......azt ne csak médiánknál, de minisztereknél és attól felfelé is

OmegA404 (törölt) 2009.12.11. 10:22:10

Ki kutyával hál bolhával ébred.

Porropo 2009.12.11. 10:22:23

Írod: " megpróbálja a lehetetlent, s egy darabig nem fog politikai megrendelésekért kilincselni. Kipróbálja magát a piacon, megnézi, hogy lehet-e Magyarországon üzleti vállalkozások számára dolgozni, s ebből megélni. "

Kérdem: akkor miért nem ezt tettétek ? A BKV, mint üzleti vállalkozás ??????

Ennyire Te mégsem lehetsz naiv. Ha a piacról szeretnétek megélni, akkor nem állami, ök-i cégektől kellene remélni bevételt talán.

Óriási ellentmondás van az üzleti koncepciótokban. Ezek szerint.

Exchange_student (törölt) 2009.12.11. 10:25:16

perelni kell mert nem fognak bocsánatot kérni.

anyagi és erkölcsi jóvátételt is kérni kell így ugyanakkora terjedelmben kell lehozni a bocsánatkérésüket.

az anyagi meg fáj nekik.

sunázósün 2009.12.11. 10:31:28

@walker57: Szerintem te nem olvastad a cikket.
Abból a háromból, amit felsoroltál egy sem áll fenn.
Lehoztak egy hírt - ami igaz -, és az érintettnek (Török Gábor) nem tetszik a társaság és a szituáció amibe került.
Néhányan már utaltak a korpa és a disznó esetére.

walker57 2009.12.11. 10:33:09

@márvesztes:
Nem tetszettem megbuggyanni, normális vagyok mint ahogy azt a hangok is megmondták.
Csupán elegem van abból,hogy bárkit bármikor bármivel meg lehet gyanusítani"tényközlésssel" aztán majd meglátjuk elven.
A lényege pont az, amit mondtál: úgyse vizsgálja senki és ha mégis,mire kivizsgálják és azt mondják csúnya bácsik ilyet nem szabad, akkorra már senki sem emlékszik mit is állítottak.

"Tény. A való világra vonatkozó megállapítás, amelynek az igazságát ellenőrizni kell, lehet. A pontosság fogalma nagyon fontos, ez tükrözi a bizonyosság fokát és a ténybe vetett bizalmat. Nagyon fontos a tény ellenőrzésének lehetősége. Az, hogy valami tény, nem jelenti azt, hogy igaz, pusztán annyit, hogy az igazsága ellenőrizhető. Bár a tények a való világot tükrözik, sohasem teljesek, mindig hiányosak. A tény a való világ kivonata", csak részben tükrözi a világ bonyolultságát. Legjobb esetben olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a világot bizonyos szempontból és bizonyos célból kezeljük."

Miért pont Togoba és É-Koreába menjek???
A neked nem tetsző véleményt mondók találkozóhelye???

márvesztes 2009.12.11. 10:36:30

@Szigetvári Viktor:
Alany? Állítmány? Egyes szám, többes szám? Értelem?
Az első - lássuk be képességeidnél hosszabbra sikerült - mondat felütése ("Most cinizálhatnék azon, ...") azt sugallja, hogy jön majd egy "de". De nem jön.

Aztán ott ez a kiváló megállapítás: "hiszen csak okkal rendelkező avagy ok nélküli slendriánság áll az egész ügy mögött." Aha, vagy szándékos, vagy nem. Gábor biztos sokra megy ezzel.

"A magyar nyilvánosság állapotának alázattal teli ismerete", az meg mi a bánat?

NEmáááá 2009.12.11. 10:43:54

Most akkor feljelentett a BKV vagy nem ?
És ha fel akkor mi van ? Majd a zsaruk kivizsgálják és ha bajos akkor megbasznak, ezt is elfelejti a birka nép holnaputánra!
Amúgy én birom a Török Gábrot, mert szerintem logikusan gondolkodik.

sunázósün 2009.12.11. 10:46:19

@walker57:

Jópofáskodhatunk, hogy az Index nem hírportál csak egy gagyi, de nevezzük bárminek az alábbi irományt, rágalmazás, stb. sehol nincs benne, amiért Török joggal lehetne felháborodva.

index.hu/belfold/budapest/2009/12/09/torok_es_gyarfas_ceget_is_feljelentette_a_bkv/

NEmáááá 2009.12.11. 10:47:37

Amúgy ez az egész magyarország (direkt írtam kicsivel) és
a köcsög magyarok megérdemelnének
egy jó nagy adag atomot végre....
ÉS persze én is, mert itt vagyok és
szintén magyar !

Ans1979 2009.12.11. 10:49:50

Kitartás Gábor!

Ha tudnám, hogy segít én jelentkeznék megbocsájtásra... de félre téve az ökörségeket. Ez már tényleg nem normális ami ebben az országban zajlik...

ati27 2009.12.11. 11:13:47

@Rá Dios: és Tanár úr!

Nem kell általánosítani.. Nem csak a mérnök ember az ember, Nem csak a "jómunkásember" aki naponta 5-ször leizzad a kemény fizikai munkában. Hanem bizony szükség van politológusra, népművelőre, médiamunkásra, színészre, balettáncosra, és sok minden egyébre.. Az tény, hogy vannak "divatszakok" amiből túlképzés van, ez nem a társadalom/politikai rendszer hibája. A piac előbb-utóbb korrigálja ezeket a kilengéseket.. Tehát, ha valamiből kevés van, és szükséges, az előbb utóbb drága lesz.. Ezért majd felfedezik ezeket a területeket.. Hozzáteszem, mérnök vagyok, aki nemzetközi szinten is megállta a helyét!

walker57 2009.12.11. 11:16:54

@sunázósün:

Az általad megjelölt írásban:
"z Index birtokába került annak a 13 cégnek a listája, amelyet a napokban egy feljelentés kíséretében a BKV elküldött a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, mert bűncselekmény gyanúja merült fel a szerződéseikkel kapcsolatban. A 13 cég között van a Gyárfás Tamás nevével fémjelzett St. Plus Kft., valamint Török Gábor politológus cége, a Vision Consulting is. .......................
Szintén szerepel a feljelentett cégek között Török Gábor politológus vállalkozása, a Vision Consulting Kft. is. A cég a Vision-VIP 2-es csomagnak megfelelő módon napi-, heti-, és havi rendszerességgel politikai-gazdasági elemzéseket készített, 2008. január 01. és 2008. december 31. között, összesen 3,3 millió forintért."

A cikk egyértelműen azt sugalmazza "tényközlésként" hogy a szolgáltatás bűncselekményre utaló módon valósult meg x...összegért

Nyáry krisztián:
" BKV minden olyan szerződés ügyében is feljelentést tett, ahol az adott szolgáltatással kapcsolatos belső adminsztráció hiányos volt vagy nem volt megfelelő. Másképp fogalmazva: e szerződések kapcsán sok esetben az előző menedzsment hanyag ügykezelése miatt fordultak a rendőrséghez. Tudomásom szerint a Vision Consulting esetében is ez történt, a céget senki sem vádolta semmilyen csalárdsággal. A rendőrségnek átadott ügyek listája azonban megjárt egy politikusokból álló vizsgálóbizottságot, így nem meglepő, hogy hamarosan a sajtó is szemezgetni kezdett belőle. "

Itt már nyílvánvaló,hogy a jogsértés nem T.G cége részéről,hanem ismételten sokaadszor a BKV részéről történt

Na már msot az index nem nézvén utána a tényeknek, nem pontosította azokat, hanem nagyvonalúan kezelve "TÉNYT2 közölölt, rész információk birtokában.
Ezzel T.G cégének bizonyíthatóan vagyoni és nem vagyoni kára keletkezik, üzletileg és személyében egyaránt

Ptk: „Tilos valótlan tény állításával vagy híresztelésével, valamint valós tény hamis színben való feltüntetésével, úgyszintén egyéb magatartással ................"

Grigorij 2009.12.11. 11:23:21

Hát... Elolvasván a kommenteket sajnálom a szerzőt!
Én azzal a hozzászólóval értek egyet, aki szerint az Index - ÉS AZ ÖSSZES MAI TRENDI NYOMTATOTT/NETES LAP - úgynevezett "újságírói" a tudatlanságukból, a tapasztalatlanságukból vagy egyszerűen az alapvető ostobaságuktól vezérelve készítik ezeket a "cikkeket", miközben észre sem veszik, hogy a legalapvetőbb jogi és erkölcsi törvényeket sértik meg!

Nézzétek végig a sport vagy a tech rovatokat is, a legegyszerűbb esetekben csak sima becsületsértéseket találunk bennük, de - például TB írásai - akár súlyos gazdasági bűncselekményeknek is minősíthetők!!!

Szóval nem igazán értem, hogy ha van egy szolgáltató (lapkiadó, szódás, esetünkben elemző) és van egy megrendelő, akkor miért a szolgáltató a hibás - az ide írók nagy része szerint SZEMÉT, SZÁMÍTÓ, PÉNZÉHES stb - és miért nem a megrendelő???

Kérdezem az itt ostobán fröcsögőket, hogy ha nekik lenne egy cipészüzletük, betérne Demszky Gábor és kérne 50 pár sarokvasat, majd kiderülne, hogy nincs rá szüksége, akkor örülnének, ha a közvélemény őket köpködné le????

Grigorij 2009.12.11. 11:27:40

Az pedig a fröcsögők alapvető tudatlanságát jelzi, hogy megkérdőjelezik egy nagyvállalat menedzsmentjének szükségességét a gazdasági, piaci és akár politikai elemzésekre!

Ugyancsak nem ismerik az árakat! Évi 3.3 milliós díj ALACSONY!
10 éve egy komplex fogyasztói piacelemzés megvásárlása majd háromszorosa volt!

És végül az idiótáknak:
A gyanú és a ítélet két dolog...
Pontosan ebben látom az ostoba trendi zselés kisköcsög újságírócskáknak a felelősségét, hogy nem érzékeli, egy nyilvános megvádolást SOHA nem mos le senki magáról!

solesz · www.index.hu 2009.12.11. 11:29:02

Még valami.

Dörröggábor (dörög szultán - lásd Rejtő) írt végre egy jó kis commentgenerátort.

Ezúton is gratulálok hozzá.

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 11:31:29

A kommentelők közül olvasta valaki is az ominózus cikket? Akik anélkül kmmenteletek, hogy olvasták volna, megkérem, húzzanak a rákba, és ezentúl próbáljanak a szakterületük, a marxista-leninista etika keretein belül nyilatkozni, a megfelelő fórumokon.

sunázósün 2009.12.11. 11:32:24

@walker57:

Török cégének fizetet a BKV? Igen

Török cégének neve szerepel azok között, amelyeket a BKV a yardra továbbított a feljelentéssel? Igen

Állított vagy sugalmazott olyat az Index, hogy Török a sáros? Nem

Istenem, ez az árnyoldala, ha valaki közszereplő.

Skj Joe 2009.12.11. 11:32:48

Hát ebbe most beleszaladtál.
Ez van.

Tudod, azt szokták mondani, hogy:
Döglött kutyába nem rúg senki!

Szard le, lépj tovább.

Ha nincs hír csinálnak, tudhatnád.

Senki nem fog bocsánatot kérni nyilvánosan.
Esetleg négyszemközt kapsz majd egy ilyen választ:
"Tudod, hogy van ez. Nem tudtuk, hogy sáros vagy-e? Amúgy meg nem mindegy? Ezzel is csináltunk egy pár napos médiacirkuszt! Azért a reklám neked sem rossz, nem?"

Aki meg az üzleti életben mozog, azt marhára nem hatja meg a médiacirkusz. ismeri, tudja hogyan működik.

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 11:34:53

@walker57: Szövewgértelmezési problémákkal küszködő ember ne menjen jogásznak. AZ index egy pillanatra sem állítja sem tényként, sem feltevésként azt, hogy a 13 cég közül bármelyik is bűncselekményben vett volna részt. Azt állítja, hogy Kocsis István feljelentést tett, melyben az adott cégeket említi. Ez pedig tény.

radala 2009.12.11. 11:36:41

Nem szeretnék ebbe a személyes témában megnyilvánulni, már korábban elmondtam, amit gondolok.
Viszont nagyon jól kapcsolódik a témához a média lustasága miatt, a vastagbör blog mai bejegyzése. Nem az az érdekes, ami a bejegyzés (az is), hanem hogy az RTL meg a TV2 is a vastagbörröl lop képeket, persze forrás nélkül. Érdemes megnézni, valóban tuti a lopás. Mondjuk vannak olyan vélemények, hogy a klasszikus média meg fog halni.
Tök vicces lesz, mert most ugye képviseleti média van és lesz majd a közvetlen. Mondjuk kevés embert utálok jobban, mint az újságírót. Hihetetlen önbizalom túltengés kell ahhoz, ha valaki úgy érzi naponta milliókkal kell megosztania a gondolatait.
vastagbor.blog.hu/2009/12/11/fuzik_nyugodtan_unnepelhet

polgári per 2009.12.11. 11:38:45

@A Kárpátok Ostora: A feljelentett ás a feljelentésben szereplő két különböző fogalom. Török Gábort nem jelentették fel, hanem a neve szerepelt egy feljelentésben. Az index azt állitotta, hogy Török Gábort feljelentették.

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 11:41:50

@polgári per: Akkor idemásolom pár centivel fentebbről, természetesen szó sincs Török Gábor személyéről, csak Török Gábor vállalkozásáról, a címben is ez szerepel:
Török és Gyárfás cégét is feljelentette a BKV

Az Index birtokába került annak a 13 cégnek a listája, amelyet a napokban egy feljelentés kíséretében a BKV elküldött a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, mert bűncselekmény gyanúja merült fel a szerződéseikkel kapcsolatban. A 13 cég között van a Gyárfás Tamás nevével fémjelzett St. Plus Kft., valamint Török Gábor politológus cége, a Vision Consulting is. .......................
Szintén szerepel a feljelentett cégek között Török Gábor politológus vállalkozása, a Vision Consulting Kft. is. A cég a Vision-VIP 2-es csomagnak megfelelő módon napi-, heti-, és havi rendszerességgel politikai-gazdasági elemzéseket készített, 2008. január 01. és 2008. december 31. között, összesen 3,3 millió forintért.

flea 2009.12.11. 11:42:02

Értem én, hogy jó viszony, meg dolgok békés rendezése, de ha maguktól nem igazítják helyre, akkor onnantól a jó viszony elég egyoldalú. (Kedves a címlapostól, hogy kirakta ezt a bejegyzést, de egy csomóan csinálják azt, hogy a cikkeket olvassák, a blogokat nem.)

Úgyhogy helyreigazítást kérni. Barátságosan.

devadel 2009.12.11. 11:45:37

kedves Török Gábor,

azért politikai elemzőként ön bizonyára tudja, hogy a bkv az nem egy vállalkozás, és hogy kocsis istván nem egy vállalkozás vezetője, hanem a pártok egyik legnagyobb ismert pénzmosója.

én értem, hogy nehéz az ingyér pénzt visszautasítani, de mint a fenti ábra is mutatja, azért érdemes.

mert nekem ne próbálja eladni azt, hogy ön nem ismeri a kocsis körüli viszonyokat, mert akkor viszont milyen politikai elemző ön?

előbb győzze meg magát, engem csak utána fog sikerülni.

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 11:46:17

@flea: Nem lehet helyreigazítást kérni egy olyan cikk után, ami kizárólag tényeket közölt. A hiba inkább ott van, hogy nem szólaltatták meg Török Gábort, a Gyárfás Tamást viszont igen.

Égbekiáltó 2009.12.11. 11:48:16

Jaj te szegény Török Gábor, gondolkozol rajta, hogy pereled a szemét Indexet, mert az egyik cikkében véletlenül egy kicsit negatív színben tüntette fel a vállalkozásodat? Hogy oda ne rohanjak. Hát ennyire működik nálad a kettősmérce? Ennyire hálátlan vagy? Azt megköszönted-e nekik, hogy állandó Index címlapos vagy mióta a blogod beindult? Mit gondolsz mennyien ismernék a blogodat és mennyien kommentelnének ha az Index nem tenne ki majdnem minden nap a főoldalra? Ketten? Kb. Azt látom, hogy azonnal peren gondolkozol ha egyszer írnak egy nem épp korrekt cikket rólad, de vajon a sorozatos ingyenreklámot megköszönted-e nekik? Vagy az jár neked? Legyél már etikus és ha ezt kikéred magadnak kérd ki az ingyenreklámokat is.
Egyébként az Index cikkében semmi olyan nem volt amiért bocsánatot kellene kérniük.

sunázósün 2009.12.11. 11:53:58

@A Kárpátok Ostora:

Szerintem jobb is, ott is elmondta volna az idétlen pezsgős hasonlatát.

Netuddki. 2009.12.11. 12:07:59

Hát nekem több minden is eszembe jutott erről a sztoriról:

1. Reklám, természetesen TG cégének. Eddig én pl. még azt sem tudtam van ilyen cége és mivel foglalkozik.

2. Engem azért az bosszantani szokott, ha a jogos panaszommal semmibe vesznek. Miért is nem akar elégtételt venni a blogíró? Főleg ha kára is származhat belőle. Bár mint az előbb említettem ebben nem igazán vagyok biztos.

török gábor 2009.12.11. 12:08:18

A történeti hűség kedvéért: az előbb felhívott az első cikk szerzője, és elnézést kért. Örültem neki, megköszöntem.

Netuddki. 2009.12.11. 12:10:04

@kovi1970: Ja igen, majd elfelejtettem. Most akkor perelte TG cégét a BKV vagy nem perelte-e?

Josef (K.) 2009.12.11. 12:13:21

@török gábor:

Ez korrekt lépés volt tőle.

sunázósün 2009.12.11. 12:17:12

@kovi1970: BKV feljelentésben szerepel TG cégének neve.

@török gábor: Happy End

Lám-lám, ő is egy érző ember:)
A cég viszont nem hunyászkodik meg.

flea 2009.12.11. 12:32:57

@A Kárpátok Ostora: ha jól értettem, akkor volt egy olyan téves állítás a cikkben, hogy feljelentették a Visiont, és erről szól ez az egész bejegyzés, ami alá kommentelünk. De lehet, hogy én nem tudok olvasni.

Josef (K.) 2009.12.11. 12:40:18

@török gábor:

Az indexes szerző lépését egyébként azért is értékelem, mert az emberek ritkán látják be, hogy hibáztak, inkább elkezdik csűrni-csavarni a történéseket. Pl. nyugodtan bújhatott volna amögé, hogy a cikk csak tényállításokat közölt (ha ez egyáltalán igaz), miközben tudjuk nagyon jól, hogy ez nem ilyen egyszerű (lejáratni tények ügyes közlésével is lehet).

Minden jó, ha a vége jó, most majd visszatérhetek TG politikai elemzéseinek kritizálásához, van mit kritizálni rajtuk...

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.12.11. 13:16:14

@Josef (K.): arról nem beszélve, amikor úgy kér elnézést, hogy a közléssel nem is hibázott, hiszen neki a tájékoztatás a dolga.
Más kérdés hogy ha van közöttük valami kapcsolat, akkor illett volna előre szólni, hogy a politológus ne a címlapról értesüljön az ellene folyó eljárásról.
Annak más az optikája.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.11. 13:18:41

Amihez a BKV ér, az hamuvá változik, vagy hamunak nézik... esetleg kamunak...

Nyáry Krisztián 2009.12.11. 13:21:57

Az a baj, hogy az elemző megközelítésnél egyszerűbb, olcsóbb, nagyobb olvasottságot generáló megoldás az ömleszetett, sokszor ellenőrizetlen hírek és vélemények szelektív válogatása. A BKV-ra most, gondolom, elég nagy a kattintásszám, kínálta magát az olcsó megoldás, hogy ebből - különösöbb utánajárás nélkül - hír legyen.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.11. 13:29:17

@Nyáry Krisztián:

"ellenőrizetlen hírek és vélemények"

A véleménynek mi a ráknak kéne ellenőrzöttnek lenni?

Nyáry Krisztián 2009.12.11. 13:36:21

@malac69 gerinckutató blogkalandor: a jelző az első főnévhez tartozott. Arra próbáltam utalni, hogy az is gáz, ha a hír és a cikkben idézett vélemény keveredik, de az még inkjább, ha az adott hír nem megalapozott tényeken alapul.

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 13:58:20

@flea: A Visiont valóban feljelentette Kocsis István, ez tagadhatatlan.
Egyébként Kocsis István neve annyira egy a köcsögséggel és a mutyival, hogy én direkt büszke lennék rá, ha feljelentene a rohadék.

Josef (K.) 2009.12.11. 14:20:40

@a_medwe:

"arról nem beszélve, amikor úgy kér elnézést, hogy a közléssel nem is hibázott, hiszen neki a tájékoztatás a dolga."

Biztos vagy benne, hogy nem hibázott?
Emlékszel még az alcímre?

Akár most is rákereve erre az cikkre a
az a "24óra"-ban (index.hu/24ora)
ezt kapod:

"Török és Gyárfás cégét is feljelentette a BKV
Az Indexen a 13-as céglista, amelyen a BKV által gyanúsnak talált kommunikációs cégek szerepelnek. " (link legalul)

A "gyanúsnak talált kommunikációs cégek" nem a legszebb tálalása a tényeknek, még ha ott is van, hogy "a BKV által". Egyébként azt sem tudom, hogy a BKV egyáltalán gyanúsnak talált-e Gábor cégét, Nyáry Krisztián hozzászólása ("céget senki sem vádolta semmilyen csalárdsággal") nem erre utal.

Még így is azt gondolod, hogy nem hibázott az index, medwe?

( index.hu/24ora/?s=Török+BKV&tol=2008-12-11&ig=2009-12-11&rovat=osszes&szerzo=Szerző&cimke=Címkék+keresése )

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 14:30:47

@Josef (K.): Sajnálom, de ez teljesen korrekt tájékoztatás. A BKV által gyanúsnak talkált kommunikációs cég a magyar nyelvben egyértelműen azt jelenti: A BKV által gyanúsnak talkált kommunikációs cég. A BKV elnöke eljuttatott a rendőrségre egy feljelentést, melyben 13 céggel szemben fogalmazott meg gyanút. Ezt egyszerűen nem lehet másként tálalni. AZ, hogy Kocsis köcsög, nem az Index hibája.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.11. 16:01:33

"A BKV elnöke eljuttatott a rendőrségre egy feljelentést, melyben 13 céggel szemben fogalmazott meg gyanút."

"Helyreigazítás" helyett elég lenne egy olyan hír, hogy:

13 cég elnöke eljuttatott a rendőrségre egy-egy feljelentést, melyben a BKV-vel szemben fogalmazott meg gyanút...

Josef (K.) 2009.12.11. 16:22:00

@A Kárpátok Ostora:

Kocsis nem jelentette fel a Visiont, ahogy te (az eggyel előbbi hozzászólásban) állítottad. A BKV hétfői(!) közleménye szerint Kocsis ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert 13 cég szerződésével kapcsolatban felmerült a gyanú a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmények megvalósulása miatt.
Most emlékezzünk vissza, hogy mit írt Nyáry Krisztián:

"A BKV minden olyan szerződés ügyében is
feljelentést tett, ahol az adott szolgáltatással kapcsolatos belső adminsztráció hiányos volt vagy nem volt megfelelő. Másképp fogalmazva: e szerződések kapcsán sok esetben az előző menedzsment hanyag ügykezelése miatt fordultak a rendőrséghez."

Tehát olyan esetekben is, amikor a gyanú nem a cégre terelődött. Majd folytatja:

"Tudomásom szerint a Vision Consulting esetében is ez történt, a céget senki sem vádolta semmilyen csalárdsággal."

Hát a magyar nyelvben ez nem azt jelenti, hogy a BKV a Vision-t gyanús kommunikációs cégnek tekinti.

Még így is azt gondolod, hogy "teljesen korrekt" az index tájékoztatása, és ezt egyszerűen nem lehet másként tálalni?

Kocsis egy ..., de ne akard ráakasztani az index inkorrektségét is.

Josef (K.) 2009.12.11. 16:29:33

@1.szolo (B.A.):

Ez jó volt :)))) , de (amint azt az előbb megírtam) a közleményük szerint nem a céggekkel szemben fogalmaztak meg gyanút, hanem a szerződésekkel kapcsolatban. Nyáry hozzá is tette, hogy "e szerződések kapcsán sok esetben az előző menedzsment hanyag ügykezelése miatt fordultak a rendőrséghez".

A Kárpátok Ostora 2009.12.11. 16:36:40

@Josef (K.): Saját magadnak adsz választ az idézettel: A BKV hétfői(!) közleménye szerint Kocsis ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert 13 cég szerződésével kapcsolatban felmerült a gyanú a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmények megvalósulása miatt.
Ez a magyar jogi- és köznyelvben is az e cégek elleni feljelentést jelenti, nem mást. Egyébként is: ha én most itt leírom, hogy Kocsis István egy agyatlan pénzmosógép, és te holnap azt hozod a blogod címlapján, hogy "A Kárpátok Ostora szerint Kocsis István egy agyatlan pénzmosógép", akkor mit szólnál hozzá, ha elkezdenének baszogatni?

Nyomdász · http://www.ritternyomda.hu 2009.12.11. 16:57:36

Lehet, hogy hülye vagyok de mi szüksége a BKV-nek ezekre a gazdasági, politikai elemzésekre?
Majdnemhogy közpénzből gazdálkodik!
Ha holnap gyengül az MSZP és erősödik a FIDESZ akkor is ugyanarra jár a piros hetes.

Google 2009.12.11. 17:15:37

@Nyomdász:

Erre a kérdésre még senki nem válaszolt. Államtitok lehet.

Legyen Ön is ... képviselő!
Gondjai azonmód megszűnnek, még a piaciak is - ajánlanám T.G.-nek.

Josef (K.) 2009.12.11. 17:18:06

@A Kárpátok Ostora:

Akkor ezt megbeszélheted Nyáry Krisztiánnal, aki szerint nem azt jelenti:
"e szerződések kapcsán sok esetben az előző menedzsment hanyag ügykezelése miatt fordultak a rendőrséghez."
(Ő nálad valamennyivel közelebb áll a BKV-hoz - gondolom én.)

Egyébként te mit szólnál hozzá, ha te azt mondanád, hogy "Kocsis István alkalmatlan a BKV vezetésére", és az index így hozná le:
"A Kárpátok Ostora és Hagyó Miklós szerint is alkalmatlan Kocsis István
alcím: Dúl háború a BKV irányításáért. A háttérben gyanús körülmények győzik meg az embereket, hogy valljanak színt, szólaljanak meg egyik vagy másik fél ellenében."

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.11. 17:19:01

@Josef (K.): ... igen, BOCS!
- eddig nem néztem utána, csupán csak (kupán csap;) most:

"13 cég ellen tett feljelentést a BKV (sic!)

A BKV Zrt. Belső Kontroll Igazgatósága által lefolytatott vizsgálat alapján 13 cég szerződésével kapcsolatban merült fel gyanú a vizsgálat jelenlegi állása szerint a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmények megvalósulása miatt. Ezért a mai nap folyamán (dec.7.)
Dr. Kocsis István vezérigazgató ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Ezzel egyidejűleg a BKV Zrt. átadta a vizsgálati jelentést és az ezzel kapcsolatos teljes dokumentációt."

www.bkv.hu/kozlemenyek/992.html

- mondjuk ettől az "ismeretlen tettes"-től soxor feláll a szőr a hátamon, amikor OTT VAN a "dokumentáció" alján a FELELŐS aláírása...

Továbbá arra a "Belső Kontroll Igazgató"-ra is rá lehetne zárni a vasajtót, amelyik csak MOST "kapcsol". Eddig ezexerint ők is csak úgy "elsikkasztották" a havi fizetésüket...

Josef (K.) 2009.12.11. 17:20:32

@1.szolo (B.A.):

mondjuk ettől az "ismeretlen tettes"-től soxor feláll a szőr a hátamon, amikor OTT VAN a "dokumentáció" alján a FELELŐS aláírása...

:DDDDD

Red Velvet 2009.12.11. 17:29:29

Török úr! Tekintse ezt politológusi terepgyakorlatnak. Kocsis feljelenti az Antall Attila menedzsmentje által kötött szerződéseket, azaz Tarlós alkalmi szövetségese küzd Hagyó emberével, azaz a Fidesz és az MSZP elefántok egy kisebb csörtéjében most Ön volt a kisegér.

Az index is hozta kötelezőt a tulajdonos politikai/gazdasági érdekeinek vagy inkább csak vélt elvárásainak kedvéért címlapra tett egy bulvárosított hírt, nem törődve azzal, hogy ezzel kárt okoz teljesen vétlen feleknek is. Mert a felsorolt vállalkozások többsége szintén nem lopni járt a BKV-hoz, hanem eladta a szolgáltatását. Legfeljebb nekik nincs blogjuk az Indexen, ami bekerül a híradókba.

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.12.11. 17:45:00

kiváncsi vagyok az index reakciójára és próbálok bízni abban, hogy Gábor valóban igazat mond és egy olyan ember ebben a kavalkádban aki nem fogja hitelét veszteni.

fabaszorult 2009.12.11. 17:50:35

Ha erre a szituációra hasonlatot kellene keresni, akkor nekem a sertésgondozó jut eszembe -elnézést a hasonlatért-: egész nap közöttük jön-megy (politikus-sertés, újságíró-sertés stb) és persze , hogy koszos lesz a csizmája, sőt olykor a nadrágja is. Pedig ő aztán nem csinált be, csak a munkáját végezte, ami ezzel jár.
Nem hiszem, hogy bármit is számít TG-nek a személyes véleményem, de elmondom: ettől a vihartól a biliben nem romlott az ő hitelessége semmit a szememben; persze, hogy egyesek próbálják diszkreditálni.

Josef (K.) 2009.12.11. 19:46:51

@GargleBlaster:

"és próbálok bízni abban, hogy Gábor valóban igazat mond és egy olyan ember ebben a kavalkádban aki nem fogja hitelét veszteni. "

Igen, én is így vagyok ezzel. Eddig folyamatosan védtem Gábort, kritizáltam az Indexet és Kocsist. De valahogy nem kóser a történet. Ha egyszer elültetik az emberben a gyanakvást magját...:)

Itt sokan feltették a kérdést:
Mi szüksége volt a BKV-nak politikai elemzésekre? És @Tibike15: (egyébként nem túl kedves hozzászólásában) is rámutatott valamire :
-' "az egyik főosztályvezetőtől kaptunk egy e-mailt, hogy szeretnék megrendelni egyik csomagunkat" - végül is ez olyan életszerü dolog, csak úgy a semmiből jön egy megrendelő, aki nem kér semmit, nem kérdez semmit, csak fizet ... aha, persze, így mennek a dolgok magyarországon és a BKV-nál'
Ha ehhez hozzávesszük a vállalkozók (köztudomású) tapasztalatait, hogy hogyan adnak manapság állami, önkormányzati cégtől, megrendelést bármire (pl lásd @nyekk: ), akkor ez a sztori tényleg furának tűnhet.

Én feltételezem, hogy TG ártatlan (ennyi szubjektivitást engedjetek meg nekem). De akkor hogyan magyarázhatjuk a fenti dolgokat? Nem hiszek a csak találomra költekeztek (pezsgőztek) verzióban, inkább két másik elméletet állítok fel:
i) A kevésbé valószínű:
Valakik úgy vélték, hogy Gábor megszólalásai, elemzései (Gábor szándékától függetlenül) kedveznek nekik, azaz politikai haszonnal járnak. Befolyásolták a BKV-t, hogy rendelje meg ezt a csomagot, ezzel Gábor tudta nélkül támogaták a cégét, mely szerintük politikai hasznot hoz nekik Gábor szándékától függetlenül is.
ii) Egy picit valószínűbb változat: Valamelyik nagy vadat a Fővárosi Önkormányzatban (pl Nyakót) érdekelték ezek az elemzések, és így jutott(ak) hozzá "ingyen" a legegyszerűbben - a BKV-n keresztül. Persze ha a pártok eleve megrendelték ezt a csomagot, akkor ez a verzió bukik.

(Esetleg a két verzió keveréke is lehetséges.)

Josef (K.) 2009.12.11. 19:51:56

@Josef (K.):

jav.: "Nyakó" helyett "Hagyó"-t akartam írni,
csak kevertem a nevüket. :)

török gábor 2009.12.11. 19:58:40

@Josef (K.): Érdekes módon pártok eddig még soha nem érdeklődtek a csomagunk iránt. Ők jobban tudják úgyis - én azt tapasztaltam, hogy a többségük ezt gondolja... Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy amikor van egy kb 40-50 milliós éves árbevételünk ebből a csomagból, 90 százalékában tisztán magán cégektől, akkor belemegyünk abba, hogy havonta 300 ezer forintból mondjuk 100 ezret valakinek "visszaadunk", hogy kapjunk megrendelést. Elvi okokból sem mennék soha bele ilyesmibe, de ha ezt valaki nem hiszi el, akkor is be kell látnia, hogy értelme sem lenne.

Josef (K.) 2009.12.11. 20:19:50

@török gábor:

"Érdekes módon pártok eddig még soha nem érdeklődtek a csomagunk iránt. Ők jobban tudják úgyis - én azt tapasztaltam, hogy a többségük ezt gondolja..."

Hát akkor lehetséges, hogy valakit mégis érdekelt a dolog. Pártkasszából meg ugye nem költünk össze-vissza, arra ott vannak az önkormányzati cégek.

Josef (K.) 2009.12.11. 21:10:55

Bréking! Félórával ezelőtt feltettek egy új cikket az indexre:

index.hu/belfold/budapest/2009/12/11/vizilabdaiskolaban_hirdetett_a_bkv/

Josef (K.) 2009.12.11. 21:36:42

Keveredik a dolog, mert ugyan főképp a régi BKV-s vezetést mószerolja Kocsis és Belső Kontroll Igazgatóság, de a 13 céget is támadják (így "A Kárpátok Ostor"-nak részben igazat kell adjak):

Pl.: e cégeknél "a jelentés javasolja a kifizetések visszakövetelését."

Konkrétan Gáboréknál a teljesítési igazolások hiányoznak:

"Török Gábor politológus vállalkozása, a Vision Consulting Kft. a Vision-VIP 2-es csomagnak megfelelő módon napi-, heti-, és havi rendszerességgel politikai-gazdasági elemzéseket készített, 2008. január 1. és 2008. december 31. között, összesen 3,3 millió forintért. Az ellenőrök havi politikai prognózisokat találtak a szerződéshez kapcsolódóan, nyomtatott formában. A beküldött számlák mellé nem csatoltak teljesítési igazolásokat, ennek ellenére kifizették azokat."

Csak két kérdés:

-Ha nem találták volna meg "a politikai prognózisokat nyomtatott formában", akkor baj lett volna? :DDD (21. század...)

-Milyen teljesítési igazolásokra gondolnak?

Szendvics János 2009.12.11. 21:51:04

Csak egy rövid kérdés. Mi szüksége van a BKV-nak politikai-gazdasági elemzésekre? Kiváncsi lennék egy elemzésre, esetleg, ha Török úr feltenne egyet a honlapjára, akkor meg lehetne tudni, miről beszélgetünk.

török gábor 2009.12.11. 21:57:39

@Josef (K.): minden anyagot mailben kaptak meg, ahogy ezt a szerződés tartalmazza is. Ha kérik, én szívesen elküldöm újra az összeset, de ahhoz szép nagy tárhely kell.... Most komolyan: ha nincs meg a tavaly előfizetett Népszabadság a BKV-nál, akkor azért az újság a hibás?

@Szendvics János: ha megnézi a honlapunkat, láthatja, hogy elég sokféle anyag tartozik az előfizetéshez (politikai elemzés, gazdasági elemzés, hírfigyelés, parlamenti beadványok elemzése stb.) szerintem egy cégvezető el tudja dönteni, hogy neki szüksége van-e ilyesmire a tájékozódáshoz.

grzesiu 2009.12.11. 23:06:08

Az index-el kapcsolatban már régen van egy olyan érzésem, hogy az első hír után az már nem kap annyi felületet, hogy mi is volt a valóság, mert sokszor nem annyira alaposak (kivétel is van persze).

A feljelentést illetően:
"A BKV Zrt. Belső Kontroll Igazgatósága által lefolytatott vizsgálat alapján 13 cég szerződésével kapcsolatban merült fel gyanú a vizsgálat jelenlegi állása szerint a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmények megvalósulása miatt. Ezért a mai nap folyamán
Dr. Kocsis István vezérigazgató ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Ezzel egyidejűleg a BKV Zrt. átadta a vizsgálati jelentést és az ezzel kapcsolatos teljes dokumentációt."

Tehát a szerződéssel kapcsolatban merült fel gyanú. És ismeretlen tettes ellen tették a feljelentést. Ez több dolgot is jelenthez. A megrendelő hibázott, a szolgáltató, stb.
Ezek után az index hogy gondolja, hogy ő ezt így közli: "Török és Gyárfás cégét is feljelentette a BKV".
Mert ez már azt jelenti, hogy Török Gábor cége a BKV szerint bűncselekménnyel gyanúsítható. Na ez már nem ugyanaz.

Számomra az index ezzel elvesztette a hitelét (ha volt is valami neki eddig).

Arra pedig tényleg kiváncsi lennék, hogy vajon őket milyen kontextusban kell értelmezni (Magyar Nemzet, Népszabadság, stb-vel kapcsolatban tudom)...

Josef (K.) 2009.12.11. 23:34:09

@török gábor:

"Most komolyan: ha nincs meg a tavaly előfizetett Népszabadság a BKV-nál, akkor azért az újság a hibás?"

:))))
Nem értem, hogy mit akarnak. Az a bajuk, hogy csak a havi jelentések voltak kinyomtatva, a napi és heti jelentések nem?

(Egyébként jó a felvetésed. Kocsis úr nyilván megkapja titkárnőjétől reggelente a Népszabságot és a Magyar Nemzetet. Vajon el tud számolni mondjuk a 2009. január 1. és július 31. közötti példányokkal? :D .)

Arról, hogy az MVM-nél lefolytatott belső vizsgálat több milliárd forint "aggályos" pénzmozgást tárt fel (melyek Kocsis István ottani regnálása idejére esnek), azonban ne beszéljünk.... :)

Egyébként Kocsis mostani húzásának motivációit nem értem, ismét csak reflektorfénybe kerül, pedig már épp kezdett lankadni a felé irányuló figyelem. Ráadásul még celebekre is utazik, hiszen bemószerolja Dudi (Csapó Gábor) vízilabda-iskoláját, ami tuti bekerül a Blikkbe, a Napi Ászba és a Borsba. Dudi meg majd mehet a reggeli műsorokba magyarázkodni és mutatni, hogy ott van az a BKV-logó a labdán ("reklámozást nem ellenőrizték"... no comment). Olyan mintha Kocsis szánt szándékkal minél nagyobb balhét akarna kavarni. Vajon mik lehetnek a motivációi? Van emögött valamilyen politikai sugallat vagy szándék?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.12. 08:17:28

@1.szolo (B.A.): azoknak, akik lusták visszaolvasni:

Az Index "újságíróját" nyilván ez az EREDETI BKV-s CÍM vezette(+):

"13 cég ellen tett feljelentést a BKV"

FORRÁS: www.bkv.hu/kozlemenyek/992.html

Mivel a közlemény "belsejében" már szó sincs a CÍMÉBEN állított gyanusítottakról (ott már csupán "ismeretlen tettesek"), ezért a "stílusa" alapján igen valószínű, hogy a BKV közleményíró PR-osa IS "újságíró"...
(-netán épp az Indexnél gyakorolta a "szakmát").

keresztescs · http://www.google.com/profiles/keresztescs 2009.12.12. 16:57:08

A legjobb, a legelegánsabb megoldás, az én meglátásom szerint is egy szimbolikus, jelzés értékű megoldás lenne, hisz itt valóban „csak” trehányságról van szó: nem kellőképpen ellenőrzött információk párosulnak a – korábbi bejegyzésben említett – felkészületlenséggel és hozzá nem értéssel. Sajnos, így működik ma Magyarországon a tömegtájékoztatás egy jelentős része.
A szimbolikus megoldásnak is azonban – minden eleganciája mellett – megvan a maga hátránya. Mégpedig az, hogy messze nem lesz akkora hatása, mint az ügyet feldobó cikknek volt. Vagyis, az esetlegesen okozott hátrányt nem fogja megfelelő mértékben ellensúlyozni.
De – mint ahogy írta is –, Török Gábornak nem célja a torzítás rigorózus helyreigazításának a kikényszerítése (sőt, esetleges „elégtétel” meg pláne nem), ezért nem is kívánja jogi útra terelni az ügyet. Egy szimpla bocsánatkéréssel el is volna intézve minden. Ez rendben is van. Úgy gondolom, hogy ez egy igazi, úriemberhez méltó hozzáállás. Akinek van tartása, az annak megfelelően reagál, ezzel is jelezve, hogy „nem vagyunk egy szinten, hisz a módszereinkben is különbözünk”.
A szimbolikus megoldásoknak – úgy általában – az lenne az értelme, hogy valaki(k) elszégyelljék magukat. A szomorú az, hogy figyelembe véve a médiumokban tevékenykedők „intellektuális készletét” (ez utóbbi kifejezés Friderikusz Sándor szóhasználata az Amilyen az ország, olyan a tévéje című, az Origónak 2008. december 6-án adott interjújában), nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy bárki is lesütött fejjel, szégyenteljes pislogások közepette, megbánó tekintettel kérjen bocsánatot. Ha pedig ez így van (így lesz), akkor az is biztos, hogy például egy blogváltás üzenetét, jelentését, jelentőségét épp azok nem értenék, akik e lépés címzettjei. Ez nagyon szomorú, de sajnos itt tart az ország véleményformáló rétegének jó része.
Nincs igazából „nagyon jó megoldás”. A hozzászólók többségével egyetértek abban, hogy mindent a maga helyén és értékén kell szemlélni. Manapság mindenki írhat mindent a saját vérmérsékletének és ízlésének megfelelően. Azonban egy írás, elsősorban a szerzőjét minősíti (még akkor is, ha ezt sokan nem így gondolják). Én viszont úgy gondolom, hogy egy bizonyos szint alatt kár energiát pocsékolni bármire is. Török Gábor mint szakember független egy ilyen cikktől, és ezt a függetlenséget meg kell őrizni azzal, hogy nem kell leereszkedni!

Aldobói Feldob 2009.12.13. 14:21:41

Sajnos azoknak a hozzászólóknak lehet igazuk, akik azt állítják, ha valaki egy ilyen terepen mozog, mint amilyen a magyar politika mocsara, vagy egyszerűen csak a magyar közélet, akkor előbb vagy utóbb, de maga is besározódik, legjobb akarata ellenére is. Az sincs kizárva, hogy a BKV-s megrendelés eleve koncepciós megfontolásokból született.

solesz · www.index.hu 2009.12.14. 14:21:48

Indexes elnézés-kérés:

"A török gábor egy becsületes ember...
Már elnézést kérek..."

Holovácegy 2009.12.14. 14:53:05

Nekem a helyzet már a cikk olvasásakor is egyértelmű volt, amikor megláttam az éves díjakat... A többi ügyhöz képest aprópénzről van szó, csak Török Gábor neve kezd egyre ismertebb lenni, és ezt használta ki az index figyelemfelhívásra. Butaság volt szerintem is a részükről ez.

Azonban azon is érdemes elgondolkodni, hogy minek a bkv-nek egy ilyen szolgáltatás. Mert azért az értékesítésnek is van egy morális háttere, nem árt vizsgálnia az eladónak, hogy a vevőnek szüksége lehet-e az adott termékre. Ha eleve tudja hogy nem, akkor az inkább a szélhámosság kategóriájába tartozik. Én szívesen olvastam volna egy olyan részt is ebben a blogbejegyzésben, hogy azért keresték-e meg a bkv-t is többek között, mert úgy érezték, van mit kamatoztatni a napi-heti-havi elemzésekből, vagy a megrendeléskor már pontosan tudták, hogy nekik ez kidobott pénz?

A bkv-nál ugyanis nem csak a korrupció miatt szivárog a pénz, hanem azért is, mert nem hozzá értő emberek adnak pénzt felesleges, nem hatékony dolgokra is...

grzesiu 2009.12.14. 15:03:29

Egy kicsit részletesebb információ a rendőrségi sajtótájékoztatóról:
www.mno.hu/portal/682574

"A BKV-ügyek vizsgálata során nemcsak a szerződéseket megkötő, illetve a végkielégítéseket megítélő személyek esetleges felelősségét vizsgálja a rendőrség, hanem az általános felelősség körét is ... A nyomozásoknak gyanúsítottja még nincs. ... A nyomozás folyamatáról szólva Bodnár Zsolt azt mondta: azt vizsgálják, hogy a szerződések mögött volt-e valós teljesítmény, indokolt volt-e azok megkötése, továbbá értékarányban állt-e az elvégzett munka, a kifizetett összeg a szerződésekben foglaltakkal.

A felelősség kérdésével kapcsolatban kiemelte: messze áll a rendőrség attól, hogy bárkit is megnevezzen felelősként, de az már látszik, hogy az egyes szerződéseknél a szakterület vezetője volt az, aki megrendelőként lépett fel. Az aláírókon túl azonban a rendszer sajátossága miatt az általános felelősséget is vizsgálni kell."

Nekem ebből viszont úgy tűnik, hogy aki várhatólag felelőségre lesz vonva az az, aki a szerződéseket a BKV részéről megkötötte (tehát olyat rendelt meg közpénzből, amire "nem volt szükség").
Amúgy ha egyéb dolgot nem feltételezünk, tényleg nehezen érthető, hogy miért lenne felelőségrevonható egy szolgáltató. Ha bemegyek egy üzletbe és veszek valamit, akkor se kérdezi senki, hogy arra nekem tényleg szükségem van-e. Viszont otthon a feleségemtől lehet hogy kapok (jogosan)...

msmester 2009.12.14. 21:27:19

Azt hiszem hiba lenne kizárólag az Indexen elverni a port (bár kétségtelen, hogy nagy újságírói hibát vétettek azzal, hogy nem ellenőrizték le az értesülésüket).

A minap közölt interjút az Index a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesével (index.hu/bulvar/2009/12/14/tobb_mint_10_millio_a_bkv-s_nyomozas_koltsege/), akitől én örömmel megkérdeztem volna, hogy vajon miért is szivárognak - mit szívárognak? özönlenek - az adatok (személyes adatok, üzleti titkok...) folyamatban lévő nyomozásokról és ügyekről a sajtó felé. Természetesen mindenféle szűrés nélkül, a "chinese whisper" metódusát követve - vagyis aki egy puszit kapott a kapualjban, arról a sarkon már úgy tudják, hogy smárolt, a szomszéd utca szerint lefeküdt az unokatestvérével és mire leér a hír a körútig az illető már a világ a kurvája.

Szvesnyikov (törölt) 2009.12.16. 11:26:12

Azok, akik azt vitatják, hogy mennyire tekinthető "tisztán" piaci környezetnek a BKV, gondoljanak bele, hogy ilyenfajta politikai háttérelemzésnek ab ovo nincs "piaca". Sem magánember, sem átlagcég nem vesz ilyet, közvéleménykutatók, pártok, kormányhivatalok, esetleg közszférában mozgó állami cégek, talán-talán nagyobb beruházást fontolgató multik, ezzel nagyjából be is zárult a potenciális vevőkör.

Török Gábor nekem egyenes embernek tűnik, első körben nem feltételezném róla, hogy része az offshore-os, felső állami szinten kidolgozott, alsóbb szinteken pedig teljesen szabadjára engedett közpénz-kiöntésnek.

pucros 2009.12.18. 12:41:18

Részvétem. Az csoda, hogy idáig megúsztad hasonló inzultusok nélkül.

Rávilágít az eset arra, hogyan működik a média, a napjainkban mindent irányító hatalom: az egyéni kompetenciák és inkompetenciák kavargásával meghajtott káosz elvén.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.12.29. 11:00:44

az index az elmúlt 2 évben hősies erőfeszítésekkel leküzdötte magát a büfizős-pukizós bulvár szintjére. szinte minden nap kerül fel a főlapra olyan cím, amelyik NEM arról szól, ami a cikkben van, viszont annyira idiótán hangzik, hogy az ember véletlenül belekattint. sajnálatos ...
süti beállítások módosítása