Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
05:55

A magyar választási rendszerben az egyéni választókerületekben leadott voks mellett a szavazók pártok területi listái közül is választhatnak. Az egyes területek – 19 megye és Budapest – lakosságszáma itt eleve jelentősen eltér, ezért értelemszerűen eltérő számú mandátum kiosztására van lehetőség. A legkisebb megyékben (Nógrád, Tolna, Vas) mindössze 4, míg Budapesten 28 mandátum sorsáról dönthet a listás szavazás (a teljes lista itt a 2. számú mellékletben).

A szavazólapra kerülés az egyéni választókerületi ajánlásokra épül: az a párt állíthat listát, amelynek az adott területen lévő egyéni választókerületek negyedében, de legalább kettőben van egyéni jelöltje (azaz ott összegyűjtötte a 750 ajánlószelvényt). Mindez azt jelenti, hogy míg a megyék többségében elegendő 2 jelölt, Borsodban 3, Pest megyében 4, Budapesten pedig legalább 8 induló kell a területi listához (a teljes lista itt a 3. számú mellékeltben). A feltétel nem tűnik rettentő nehéznek, 2006-ban legalább egy területi listája 15 pártnak volt, de tulajdonképpen 49 jól elhelyezett egyéni jelölttel (vagyis 36.750 ajánlószelvénnyel) már mind a 20 területi listát is létrehozhatjuk.

A választás során – az egyéni kerületekhez hasonlóan - itt is jelentősége van a részvételnek: az első fordulóban a választók több mint felének kell megjelennie ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás, ebben az esetben második fordulóra nem kerül sor. Ha azonban az első forduló érvénytelen, az adott megyében vagy Budapesten a teljes listás választást meg kell ismételni, ám a második fordulóban már csak a választók több mint negyedének részvétele szükséges az érvényességhez. (Ha a második forduló is érvénytelen lenne, az első választási fordulóban leadott szavazatokat töredékszavazatnak kell tekinteni, és a betöltetlen területi választókerületi mandátumok az országos listán kerülnek kiosztásra.) Megismételt területi listás választásra eddig csak 1998-ban került sor, méghozzá két megyében (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg), az ottani második fordulós eredmények szépen mutatták az első körös érvénytelenség politikai jelentőségét: a győzteshez húzás és a vesztes(ek)től elpártolás két hét alatt bekövetkezett.

A mandátumok kiosztása itt már valamivel bonyolultabb, mint az egyéni kerületekben. Elsőként a területi listás szavazatok országos összesítését kell elvégezni, hogy meghúzhassuk az 5 (1990-ben még 4) százalékos bejutási küszöböt. Azok a pártok ugyanis, amelyek országosan nem lépték ezt át, egyetlen helyen sem kaphatnak listás mandátumot – azaz ott sem, ahol ennél jobban szerepeltek (mint például 1998-ban a Munkáspárt: Nógrádban hiába értek el 10 százalék feletti eredményt, ha az országos összesítésben a küszöb alatt maradtak). Mindez azt jelenti, hogy a küszöb alatti szavazatok elvesznek, pontosabban a rendszer logikájából következően – hiszen onnantól csak a küszöböt átlépő pártok számítanak – a bejutókat erősítik. Aki tehát olyan pártra szavaz, amely nem éri el az 5 százalékot, annak szavazatát a választási rendszer úgy „értelmezi”, mintha a küszöb felettiek között megosztotta volna.

A küszöb megtalálását követően mind a 20 területen a számolásé a főszerep. Az Eduard Hagenbach-Bischoff svájci tudósról elnevezett eljárással kiderül, hogy hány darab szavazatra juthat egy mandátum. A módszer lényege a következő: az adott területen leadott összes szavazat számát elosztják a területen kiosztható mandátumok száma plusz eggyel, s megnézik, hogy kik kaphatnak ezek alapján mandátumot. Aki egyszer éri el ezt a kvótát, egyet, aki kétszer, kettőt stb. Ha még ezt követően is marad ki nem osztott mandátum az adott helyen, egyfajta vigaszágként az egy mandátumhoz szükséges szavazatszám kétharmadát is megállapítják (ezt nevezik kétharmados szabálynak, ami a gyakorlatban nem kivétel, hanem inkább főszabály), s ha akad olyan, aki ezt már elérte, mandátumhoz juthat. Amennyiben még ezután is marad szabad mandátum, azt már nem osztják ki, hanem felkerül az országos listára – ezért mondjuk azt, hogy a területi listákon maximum 152 darab mandátum nyerhető (az eddigi választásokon 120-146 között volt az elkelt mandátumok száma; a pártrendszer koncentrációja miatt növekvő tendenciával).

A területi listás szavazást arányos rendszernek nevezzük, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a magyar módszer csak korlátozottan arányosnak tekinthető. Ennek legfontosabb oka a sok kis mandátumos terület: míg Budapesten egy 5-10 százalékos párt biztosan számíthat mandátumokra, addig a kisebb megyékben erre nem lehet esélye. Bár az eddigi eredmények a választási rendszer ezen ágán is komoly területi különbségeket mutatnak, az kétségtelen, hogy a területi listák többsége a nagyobb pártok vadászterülete, ráadásul a kis mandátumszámú megyékben a rendszer a nagy pártok közötti különbségre is érzéketlen. Ha a korábbi táblázatunkba ezúttal a területi listás mandátumok számát és arányát tesszük, láthatóvá válik, hogy az első két helyezett mindig jól járt: a listás szavazatarányához képest bővebben részesült a mandátumokból.

Ezzel szemben a kisebb pártok gyakran csak Budapesten és Pest megyében tudtak területi listás mandátumhoz jutni, ezáltal számukra a választási rendszer ezen ága arányaiban gyengébb eredményt produkált (2006-ban például az SZDSZ mindössze 4, az MDF pedig 2 területi listás mandátumhoz jutott). Kijelenthető tehát, hogy a területi listák többségében a parlamenti bejutási küszöbnél magasabb - úgynevezett implicit (tehát nem jogilag meghatározott) - küszöb figyelhető meg.

A – nevezzük így – mérsékelten arányos területi listák rendszerét már számos kritika érte, akadnak olyanok, akik szerint egyszerűbb lenne áttérni az országos elosztás szinte teljesen arányos rendszerére. A sok jogos kritika mellett van azonban egy fontos érv, amely a területi listák megtartását indokolja: ez pedig a területi képviselet. Így ugyanis biztosítható, hogy a nagyobb pártok – akár nyernek egyéniben, akár nem – minden megyéből küldhessenek politikusokat a parlamentbe. Tisztán országos elosztás esetén ugyanis előfordulhatna, hogy – miképp egy hozzászóló fogalmazott korábban – „a hosszú országos listákon bejutna a parlamentbe mondjuk összesen negyven borsodi képviselő, meg kettő zalai”. 

 
listás szavazatarány
elnyert területi listás mandátumok száma
az összes mandátum arányában
1990 – MDF
24,73
40
33,33
1990 - SZDSZ
21,39
34
28,33
1994 - MSZP
32,99
53
42,40
1994 - SZDSZ
19,74
28
22,40
1998 - Fidesz
29,48
48
37,50
1998 - MSZP
32,92
50
39,06
2002 - Fidesz
41,07
67
47,86
2002 - MSZP
42,05
69
49,29
2006 – MSZP
43,21
71
48,63
2006 - Fidesz
42,03
69
47,26
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr971791088

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válasz 4. rész: Az írott források: 2010.02.26. 16:34:09

1. rész Az írott forrásokkal talán a legegyszerűbb a helyzet, szinte ugyanolyan egyértelmű, mint a szóbeli hagyomány, néprajz esetében. Minden egyes középkori magyar és nemzetközi krónika, levél, feljegyzés, ima, stb. kivétel nélkül szkít...

Trackback: A kétharmad esélyei 2. rész - a területi listák 2010.02.26. 12:33:15

   Az előző, makroszintű elemzésben azt vettük számba, milyen esélyekkel lehet a Fidesz-KDNP szövetségnek kétharmados többsége a következő Országgyűlésben, illetve, hogy ez már igen nagy valószínűséggel az első forduló után látható l...

Trackback: Leszokunk 2010.02.26. 11:45:28

 Elhatároztuk, hogy leszokunk a felesröl, ezér első lépésként csak minden második felesünket isszuk meg, a közbeesőket meg mindig valaki más, de mindig összekevertük, így a kocsmáros renceresitett eggy táblázatot, amibe bele van írva, hogy nekem m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radala 2010.02.26. 12:48:13

@theofil: Ja-ja a probléma építészeti, valamit rosszul fogalmaztam, ha ez nem látszik.
A cimbim politikai alapon is gyűlöli, de a konkrét esetben inkább tán fordítva van, nem a Fidesz az utolsó szeg a Nemzeti koporsójában nála, hanem a Nemzeti az utolsó szeg a Fideszében:-)

radala 2010.02.26. 12:53:18

@theofil: sufni nagyon jó...:-)
Szerintem én nem tudok írni, ha így lehet olvasni, amit írtam.
Az a baj a nemzetivel, hogy olyan, mint amilyennek egy falusi müvháznak kell lennie. A Nemzeti akarjon "forradalmi lenni".
A nevelni alatt azt értem, hogy legyen forradalmi, szarja le a népet, adjunk lehetőséget valami egészen jónak...
Pont azt gondolnám, hogy az ilyen ügyek azok, amik full szakmai kérdések kellenének, hogy legyenek. Mondják meg az építészek, hogy milyen legyen, ha tetszik tetszik ha nem nem.
A Nemzeti nem része a fideszes identitásomnak:-)

Piszkos Freud 2010.02.26. 12:53:30

@Az évek meg a rutin: Hülyeség. Illetve a választókat nézed hülyének. Ha én a fidesznek akarom adni, akkor annak adom. Ha másnak, akkor másnak. Ha a fidesz össze szeretné gyűjteni az összes szelvényt, amit neki szánnak az emberek, akkor ehhez nemcsak joga van, de nem is erkölcstelen.
Szarul jöhet pár pártnak, de ez van.

Ez egyébként a kampány része, és egy eleme. Miért ne használnák ki.
Akkor lennének hülyék, ha nem ezt tennék.

Ja, és nem fidesz szavazó vagyok. :)

bozoa 2010.02.26. 12:54:43

Ismétlésképp:

Területi listáról jusson be összesen 150 fő, a többi 26 a különböző csoportok arányosségi érzése miatti kompenzálásként, méghozzá a következő módon:

Területi képviselet:
Budapest 26
Pest 18
Baranya 6
Bács-Kiskun 8
Békés 6
Borsod-Abaúj-Zemplén 11
Csongrád 6
Fejér 7
Győr-Moson-Sopron 7
Hajdú-Bihar 8
Heves 5
Jász-Nagykun-Szolnok 6
Komárom-Esztergom 5
Nógrád 3
Somogy 5
Szabolcs-Szatmár-Bereg 8
Tolna 4
Veszprém 6
Zala 5

Magyar igazolvánnyal rendelkezők határontúli szavazata:
Erdély/Románia 4
Szlovák Köztársaság 2
Kárpátalja/Ukrajna 1
Vajdaság/Szerbia 1
Többi Eu-tagállam magyar szavazói 1
Tengerentúliak/USA,Kanada 1

Etnikai/nemzeti kisebbségiek képviselete:
Cigány kisebbség 7
Német kisebbség 2
Szlovák kisebbség 1
Horvát kisebbség 1
Román kisebbség 1
Ukrán kisebbség 1

Alkotmánybíróság közvetlen küldöttei:
Bölcsek 3

------------------------------

Összesen 176 fő
Frakció minimum 10 személlyel alakulhat.

Ennyi, 176 fő egy lassan 9,99 milliós országnak bőven elég a parlamentjébe. Lakosság szerint arányosítva, bár lehet még finomítani rajta.

Először is elnézést kérek a Vas megyeiektől, nem állt szándékomban Ausztriához csatolni őket, csak egyszerűen elnéztem a saját felsorolásom. Ők is kapnának négy területi mandátumot, amivel az országos összes 154-re emelkedne.
Próbaképpen számolgattam egy picit, a 2009es Európai Parlamenti választások eredményével. Tudom h nem reprezentatív, csak kipróbálás gyanánt, hogy kiszűrjem jogos vagy igazságtalan voltát.

Azzal a módszerrel számoltam megyénként, hogy a legtöbbet kapott képviselő szavazatait elosztottam kettővel, s mandátumra cseréltem. Utána a következő legtöbbet a következő mandátumra, és így tovább, amíg el nem fogyott a megyénként kiosztható mandátumok száma. Nagyjából úgy, mint az Európai Parlamenti választásokon, csak most itt megyékre bontva.

Ismétlésképp, az akkori szavazás eredménye: Fidesz-KDNP 56,36%, MSzP 17,37%, Jobbik 14,77%, MDF 5,31%, LMP-HP 2,61%, SzDSz 2,16%, Munkáspárt 0,96%, MCF 0,46%. Mandátumhoz jutott: Fidesz(14), MSzP(4), Jobbik(3), MDF(1)
Most a következő eredményt kaptam, ismétlem, ugyanazzal a szavazói hozzáállással, ami tavaly június 7-én történt:
Fidesz-KDNP 71 mandátum, MSzP 37, Jobbik 31, MDF 7, LMP-HP 4, SzDSz 4.
Érdekességek megyénként:
- mivel csak három mandátumos nálam Nógrád megye, így ott az MSzP-nek nem jutott egy sem,
- ugyanúgy egyes dunántúli kis megyékben (Vas, Tolna) a Jobbiknak nem jutott, hiába a 10% feletti eredmény,
- Pest megyáben és főleg Budapesten viszont a kis pártok jócskán felül reprezentálják magukat

Pest megye
Fidesz 6, MSzP 4, Jobbik 4, MDF 2, LMP-HP 1, SzDSz 1

Budapest
Fidesz 6, MSzP 5, Jobbik 5, MDF 4, LMP-HP 3, SzDSz 3

Utóbbi kispártok szinte csak ezeken a helyeken jutottak mandátumhoz, ami miatt igazságtalan is lehetne a rendszer, de valójában nem az: a vidéki kis lélekszámú megyék a nagyoknak, a központi régió egyértelműen a kicsiknek kedvez.
Összeségében talán a középpártok (MSzP, Jobbik) jártak vele legjobban, illetve a sokszínű parlamentem egyéb tényezői, akiknek a szavazatai felértékelődnek ezzel, például a cigány kisebbségé, vagy az erdélyieké.

gossage 2010.02.26. 12:56:14

@bölcsész87: Egyetertek veled,minden partban vannak ilyenek es olyanok,de a fo irany egyaltalan nem szelsoseges.
Van egy part amely nagy figyelmet fordit nagyon helyesen a kulfoldon elokre is,es kepviseloikkel lehet talalkozni,na hat ezeken en nem tapasztaltam soha azt a hangnemet amit olvasok es latok a hiradasokban errol a partrol.
Nepszeruseguknek az egyik titka az ,hogy erthetoen es neven nevezik a problemat ez pedig Magyarorszagon nagy dolog amikor nem mellebeszeles folyik.
Az eddigi politika es a media akarja beallitani ,hogy ez szelsoseges,nalunk valami egeszen furan mukodnek a dolgok-ket pelda.
Nem lehet kamerat a buszokra felszerelni mert serul a szemelyisegi jogod-egy "diktatorikus" Nagy-Britanniaban ez teljesen helyenvalo. Ez nagy mertekben visszatarto egy bizonyos fajta bunozokkel szemben.
A masik ,itt ebben a " diktatorikus "orszagban az ujsagban ha azt olvasod hogy megkeseltek valakit akkor azt is olvashatod hogy ki,milyen akar borszinnel...hiszen ez a tipusu bunteny nagy szazalekban egy adott tipusu ,koru es helyzetuek kovetik el...es ezt te tudod,igy viszont nem altalanositasz,pontosan tudod hogy tizbol hany esetben kik voltak de nem mind a 10 ...ez nagyon kisarkitottam de igy nem lehet jatszadozni a kisebbsegekkel..stb.
Nalunk a kemera szemelyisegi jogokat sert,de ha agyonvernek az torvenyes.

[nev] (törölt) 2010.02.26. 12:56:26

@William w.:
gondolom itt majd most fidesznek kell majd valami érdemit nyújtania. szerintem az értelmiség most kivár. két eset van ugyanis. orbán kormányzóképes, és akkor minek kínlódni, hadd kormányozzon, vagy politikai értelemben már régen impotens, akkor meg amúgy is az értelmiség nyakáb hullik majd az ország.

most visszajön az mszmp népi vonala, stumpf, és mikola hazafias népfront vezetői voltak, orbán, kövér, deutsch tanítvány kisz titkárok, járai, matolcsy mind mszmp tagok. ugye vicc, hogy mindig a jobbos kormányokban ül a legtöbb volt kommunista. megnézzük mire lesznek képesek. magasra tették a lécet, ha megugorják oké, ha nem ugorják meg, akkor gondolom nem oké.

theofil 2010.02.26. 12:59:51

@radala:

Építész lévén, neki különösen fájhat ez az épület.

Persze ha szép lenne akkor nyilván nem gyűlölné politikailag...nem hiszem, hogy van olyan építész aki ellenszenvvel tekint egy szép épületre csak azért, mert nem a szívéhez közelálló politikai rezsim épettette.
A Sánor Palotát nyilván nem gyűlöli?

theofil 2010.02.26. 13:02:04

@radala:

Az építészek megmondták, hogy milyen legyen, csak Orbán lesöpörte őket.

theofil 2010.02.26. 13:04:38

Sajna most mennem kell!

Kellemes további csevegést mindenkinek!

theofil

cambridge.on 2010.02.26. 13:09:12

@papika: A töredék szavazatokat a megyei,bp-i listáknál is figyelembe lehetne venni.Nem kerülhetnének be olyanok akik egyáltalán nem mérették meg maguk a választáson.Abban az esetben ha a területi listán elnyert mandátumok kiosztása igazságos,akkor az a nagy számok törvénye alapján,országosan is igaz.
Még nindíg igazságosabb lenne mint most,amikor a bejutási küszöbön elbukott pártokra leadott szavazatok is a nagy pártoknak kedveznek.
Eretnek gondolat:csak a pártra leadott szavazatok százalékában küldhessenek képviselőket a küszöböt elért pártok.
Rögtön csökkenne a parlament létszáma kb.tíz vagy tízegynéhány százalékkal.
Igaz, nem lenne állandó létszáma a parlamentnek.
Csak játék a gondolattal.
Egyforduló alapján lehetne választási szövetségre szavazni.A zsavazók el tudják dönteni elsőre tetszik-e nekik a formáció.
Jelen esetben pl MDF-Szdsz szövetség.
Miben különbözik a jelenlegi második fordulós visszaléptetéstől?
A Fidesz jelenlegi erőszakos cédula gyűjtése gondolkoztatott el a kopogtató cédula miben létéről.
A nagy pártok aktivistái gyűjtik a cédulákat,a jelölt véletlenül sem találkozik a választókkal.
Akkor miről beszélünk?
A gyűjtők pénzt kapnak a cédulákért.amiből öntudatos polgárként adóznak.Igaz?
Máshol már leírtam,sport hasonlattal élve a Fidesz jelenlegi akciója egy magasugróra emlékeztet,aki amikor elsőként átugrotta a nem túl magasra tett lecet,az elugró helyen ás egy gödröt.
A siránkozást hallva pedig a lécre mutat.Miért sírtok?A léc most is ugyan azon a magasságon áll.
@simonmondja.: Így már árnyaltabb a dolog,egyetértek:polgármester vagy önkományzati képviselő ne lehessen állás halmozóként országos képviselő is!
Persze a logikádban megint van egy bukfenc.Csak listás alapon választanák meg a képviselőket kedvenc javaslatod alapján,véleményed szerint elvárható lenne egy képviselőtől ,hogy szembe menjen a frakcióval?
Amikor a frakció fegyelem erősebb az egyéni képviselőként bejutott érdekével szemben,adott esetben?

radala 2010.02.26. 13:25:19

@theofil: Ja meg a millenárist sem.
Egyetértünk abban, hogy a Nemzeti így ebben a formában nem tartozik a világ legsikerültebb döntései közé.
Több is veszett mohácsnál:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.26. 13:39:32

@cambridge.on:
Én úgy gondolom, hogy a pártokat jobban ismeri a válsztó, mint azt, hogy a saját képviselője a gombnyomásoknál, vagy a bizottságokban
milyen álláspontot képvisel.
A pártokról jobban tudjuk.
Tehát amikor választunk, elsősorban a pártokról mondunk véleményt.

Ha ebbe bekavarnak az egyéni képviselők, akkor annyi történik, hogy ők variálnak és sokszor pont az ellenkezőjét csinálják, mint amit a párt kihirdet.
Erre ezer példa van a maszopban és ezer példa van a fideszben is.

Maszop vélemény:
-Nincs cigánybűnözés, csak bűnözés
Miskolci maszop
-De van

Fidesz vélemény
- Nem lesz ingatlanadó
Várpalota,....,....,....fidesz
- De van építményadó

Fidesz vélemény
-Nem adjuk el a kórházakat
Tapolcai fidesz
-De mi eladjuk.

Tehát akkor tudunk ráhatni arra, hogy a pártok legyenek következetesek a saját politikájukhoz, ha a párt politikáját voksoljuk - tisztán.

Looloo 2010.02.26. 13:39:51

Kedves Gábor!

Rendszeresen olvasgattam a blogot, de le fogok róla szokni, ha nem szedi ki ezt a sok facebookos sz*rt. Iszonyatosan lelassult tőle, egy csomót kell várni, h betöltsön. A facebook amúgy sem menő.

radala 2010.02.26. 13:42:35

@Looloo: Ja, hogy ettől tölt lassan.
nekem sem tetszik amúgy ez a "marketing"

barli 2010.02.26. 13:51:31

@theofil:
Gyakorlati tapasztalatom, hogy azok a filmek amik nyolc meg tíz oscart kapnak sz*rok. Miért, a Hösök tere nem giccses? És az Andrássy út? Vajdahunyad vára? Halászbástya? Parlament?
Nekem speciel tök mindegy mit mondanak az építészek. Nem nekik kell tetszeni. Azt hogy rusnya-e meg hogy idötálló e azt nem most kell eldönteni, hanem mondjuk harminc meg száz év múlva. Este kivilágítva a Petöfi hídról igenis szép. Ez kell a népnek meg a turistának, nem egy eldugott absztrakt mittoménmi a város közepén

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.26. 13:56:10

@barli:
Én is úgy látom, hogy a hídon átmenő bámészoknak építették - meg a sirályoknak.
Ha a közönségnek építették volna, akkor az Erzsébet tér a mélygarázsával és a három metró csomópontjában
sokkal jobb szinházbajáráshoz.

bozoa 2010.02.26. 14:01:11

Vagy akár úgy is kiválthatnánk az egy-és többpártrendszert, hogy veszünk kb. 200 fős választóköröket. Ők szavazhatnának maguk közül egy vezetőt (első forduló), így lenne körülbelül 8 millió / 200 =~40000 képviselő. A második fordulóban csak ők szavazhatnának, szintén kétszázasával, hogy ki legyen közülük az a kétszáz, aki képviseli őket a parlamentben. Na ennyi lenne a parlament létszáma, persze.
Ott különböző frakciókat alakítanának ki, mint ahogy az Európai Parlamentben van. Lenne néppárti frakció, meg szocipárti frakció, meg liberális frakció, meg nemzeti radikális frakció, meg zöld frakció s nyilván maradnának függetlenek is páran. Így mindenki abszolút a saját körzetét képviselné, az országos elosztás is egyenletes lenne, s még a frakciók is megmaradnának.
Megspórolnánk a pártpénzeket, a közpénzes kampányokat, cserébe minden választópolgárt megkeresnének a szavazatért.
Azt hiszem, ez demokratikusabb lenne minden eddigi próbálkozásunknál, csak éppen a döntéshozókat nem hozza lázba, nem érdekeltek benne a pártkatonák.

Török Gábor rajongó 2010.02.26. 14:03:29

Ha nem lenne az a blog fel kellene találni!

barli 2010.02.26. 14:05:28

@simonmondja.: miért a Sydney-i operaházat a nézöknek építették? Ok, legyen jó belülröl is, de egy nemzeti színház az inkább szimbólum mint használati tárgy. Én speciel a Parlamentet sem költöztetném egy irodaházba, hiába praktikusabb.

Vanek B. Eduard 2010.02.26. 14:05:38

@radala: "OV még be fog kerülni a "Haza bölcsei" közé." Örülök, hogy megajándékozhattalak ezzel a szép kifejezéssel :).

Egyetértünk, hogy a képviselők/politikusok nagyrésze régen is, mai középszerű, ebből a szempontból semmivel se rosszabb a helyzet. Ha megjelenik egy kiemelkedő, az - és csak az - tud történelmet csinálni. Pl. ha Napoleon meghal kétévesen torokgyíkban, a franciák biztosan nem vonulnak be Moszkvába (persze megszívták...).

A kiemelkedő szereplő hiánya viszont a fosmódra való szétfolyáshoz vezet. Hogy OV az-e? 89-ben hittem ezt, 98-ban bíztam benne, ma... (kissé szkeptikus vagyok).

barli 2010.02.26. 14:06:48

Kedves Török Gábor, kaphatnánk egy bejegyzést a zorbán ízléséröl? Mert ennek semmi köze a területi listákhoz! :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.26. 14:13:24

@barli:
Ha szimbólum, akkor inkább a Blaha Lujza téren lett volna a helye a régi Nemzeti Színház emlékére.

Az ausztrálok legalább nem egy vasuti híd alá építettek zenepalotát és színházat.
De nem kérdés, hogy még erre a hülyeségre is biztos akad példa a világon.
Vagy nem.

radala 2010.02.26. 14:16:23

@Vanek B. Eduard: Ja én nem arra gondoltam, hogy OV lehet egy megmentő. Amúgy lehet, amilyen mázlista elég nagy szarban van az ország, van mit megmenteni. Egyszerűen csak arra gondoltam, hogy baromi hosszan van a politikában, és baromi jelentős. Már most nincs senki sehol azok közül, akik valaha "próbálkoztak ellene".
Én nem hiszem, hogy Napóleon nélkül más lenne a történelem. Szerintem akkor másnak adatott volna meg a lehetőség, hogy Napóleon legyen. No persze akkor más lenne a történelem, mondjuk nem Moszkvába mennek, hanem Ámerikába, de szerintem adottak voltak a feltételek egy Napóleonhoz.
Mindegy ez.

barli 2010.02.26. 14:34:19

@radala: Egyébként ha most eltünik a mai szoclibünk az már önmagában történelmi tett lenne. Ha meg még ki is húzza az országot a szarból a fidesz akkor végképp.
Nem tudom, hogy 2006ban direkt vesztettek-e (nekem úgy tünt), de ha akkor nyernek, ugyanúgy menne a macska-egér játék még vagy 50 évig. Szvsz. 2006ban direkt vesztettek, de azt hitték, hogy a gyurcsany belefullad a saját mocskába egy fél év alatt.

jo.e 2010.02.26. 14:34:33

theofil: Ez a Nemzeti dolog teljesen új :))
Azt, hogy O.V a bojtosfarkú ördög maga, azt eddig is tudtuk. De hogy ilyen elferdült lelkű, hogy direkt elk...a a Nemzetit... (Pozitív dologként értékelem viszont, hogy legalább nem gondoltad azt, hogy magának építtette.)
Azt 1ébként ki mondja meg, hogy ki a jó építész és ki a kontár? Vagy, hogy ki a jó közgazdász. Jó, ezt mondjuk pont tudjuk: Bokros és aki úgy gondolja mint ő.
Komolyan nem hiszem el, hogy ezt képes vagy O. nyakába varrni.

Piszkos Freud 2010.02.26. 14:35:38

@Az évek meg a rutin: Azért ahhoz elég nagy rövidlátás kell, hogy a Jobbik programját összekevered (és nem csak te) a hitleri programmal.

Teljesen más irányt mutat a kettő. A Jobbik a cigányokat fel kívánja emelni.

jo.e 2010.02.26. 14:37:34

ja, még 1 eszembe jutott. Párizsban az a kultúrközpont v. mi az szerinted maradhat? Az trendi, meg előremutató? Vagy az üvegpiramis a Louvre-ban?

Piszkos Freud 2010.02.26. 14:43:25

@radala: Szerintem jobb, ha szép épületek épülnek. És ne legyenek trendik. Rengeteg valamikor trendi épület "ma már" qrva ronda.

barli 2010.02.26. 14:44:43

@jo.e: ezaz, vegye bele az mdf a programjába, hogy le kell bontatni a nemzetit, máris meglenne az 5%-uk :)

radala 2010.02.26. 14:56:24

@barli: Ezt a 2006-ot hagyjuk, ha így volt, akkor OV-nak bérelt helye van a pokolban. Ez szerintem nem az, amivel szabad játszani, ez nem egy bocsánatos bűn. No ez az, ami nem demokratikus. (Mellesleg talán jogos lett volna, de akkor sem).
@Piszkos Freud: Én mindenkivel egyetértek mindenben.
Azt szeretném mondani, hogy az állam viselkedhetne esetleg néhány esetben úgy, mint egy gazdag, jó ízléssel és jó szándékkal, jövőbe látással megáldott mecénás.
Szép az jó. Semmi baj vele. Hülyeségeket írok össze-vissza.

Piszkos Freud 2010.02.26. 14:57:03

@bölcsész87: Hozzá tenném, hogy a durva szöveg, a zsideszezés, és hasonló megnyilvánulások nem a hivatalos Jobbik kommunikáció része.

A szadeszt sem tartotta ez a felháborodott réteg szalonképtelennek akkor, amikor pl. egy rabbi (ugye az is szadesz szimpatizáns volt) gyalázatos magyargyűlölő szöveget nyomott le.

Piszkos Freud 2010.02.26. 14:58:40

@radala: A mecénási szereppel teljesen egyetértek. Az államnak - lehetőségei(nk)hez mérten - bőkezűen támogatnia kellene a nemzeti kultúrát.

És nem a haverokat, mint az elmúlt 8 évben.

barli 2010.02.26. 14:59:03

@Piszkos Freud: ez b+ sokkal szebb lett volna az Erzsébet téren: archivum.epiteszforum.hu/muhely_terv/fentrol.jpg

bár legalább ott senki nem látta volna...

O'Neill 2010.02.26. 15:01:19

@Az évek meg a rutin: és mi van akkor ha csak rendben és békében szeretnének élni az emberek, úgy hogy az országot irányító politikusok nem az érdekeik ellen cselekednek és lopnak el minden nemzeti vagyont, nyúlnak le minden állami forintot, amit az emberek fizetnek be? Mi van ha csak egyszerűen igazságot és tisztaságot akarnak, amely képviseletére az egész korrumpálódott politikai alitünk már alkalmatlanná vált!

barli 2010.02.26. 15:07:59

csak nekem tünik úgy, vagy tényleg nem történik semmi a választási kampányban már vagy egy hete? Még jó hogy van ez a blog :)

hoplita 2010.02.26. 15:14:18

@Az évek meg a rutin:

Nem unja még rajtam kívül senki ezt a vejmár-párhuzamot?
Bár a történelem ismétli önmagát, de nem ilyen primitív, kaptafa-módon.
Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba, pantha rhei...ne feledd.

panelburzsuj 2010.02.26. 15:17:00

@O'Neill:

A hétköznapi emberek és csúcspolitikusok között minden társadalomban van egy réteg, amely nem csendes munkálkodásra, hanem vagyonra, harácsolásra, kiváltságokra hajt, a mindenkori jogon túli mértékben.

A kulcskérdés az, hogy a politikai hatalom melyik rétegtől függ erősebben: a "jámbor" tömegtől, vagy a "ragadozóktól". Egészen pontosan: a politikai osztály melyiktől remél több előnyt, és melyik kockáztatja kevésbé a hatalma megtartását.

Ez a kérdés maradt függőben 90-ben.

faqtya 2010.02.26. 15:18:50

a területi listák azoknak a pártoknak kedveznek, akik azokon a területeken indulnak el a választáson, amelyek azokhoz a területi listához tartoznak, ahol megtalálhatóak azok a területi listák, amelyeken nem azok a pártok indulnak, akik indulnak az országos listán és mind az első, mind a második fordulóban az egyéni mandátumot nem nyerték el, viszont az országos listán nem számolták bele a töredék szavazatokat, így nincsenek benne abban a listában, ahol azok az egyéni mandátumot szerzett politikus vannak, akik mind a területi, mind az országos listán jelöltek. *
kb. ennyire egyszerű a magyar választási rendszer. de legalább nem unatkozik a blog szerzője így, tud, írni róla 3-4 bejegyzést :)

hoplita 2010.02.26. 15:20:54

Itt egy elemzés a kurucról.
Ha valaki azzal jön hogy "jaaaaaaaj, a kuruc" az ne olvassa, de kár kihagyni, mert igen gondolatébresztő.

Ajánlom a bloggazda figyelmébe is.

kuruc.info/r/9/50174/

radala 2010.02.26. 15:21:08

@Piszkos Freud: Na ja csak a kultúrában is vannak haverok. Nehéz ezeket 0 év távlatából megítélni. Tuti csúnya mutyik voltak a millennium környékén is, mégis lenyűgöző a végeredmény. Az lenne a helyes, ha lennének valóban független, valóban szakmai kamarák, akiben meg lehetne bízni. Ha mondjuk az Akadémia egy fix tétel lenne a költségvetésben és senki sehogy nem tudna beleszólni a működésébe, ha mondjuk az építész kamara is valami jó hely lenne (lehet, hogy az fogsin). No jó nem offolok. Ebben egyébként lehet, hogy segíthetne a centrális erőtér. Talán nagyvonalúságra késztetne a harc kevésbé intenzív volta. De persze pont ugyanekkora a valószínűsége annak is, hogy ront a helyzeten a verseny hiánya.
@barli: Valami csak történik, ha igaz, amit a medián mér, hogy az emberek kezdenek közelíteni a 2006-os részvételi hajlandósághoz.
Szerintem vihar előtti csend van, most fordul rá a Fidesz a Jobbikra:-)
Mondjuk a kampánynak ez a része engem kevésbé érdekel:-)

hoplita 2010.02.26. 15:34:04

@radala:
"...Ezt a 2006-ot hagyjuk, ha így volt, akkor OV-nak bérelt helye van a pokolban...."

Na, ebben tökéletesen egyetértünk.

hoplita 2010.02.26. 15:40:09

@radala:
"..Tuti csúnya mutyik voltak a millennium környékén is, mégis lenyűgöző a végeredmény..."

Erre ne fogadj.
Lehet, hogy voltak, de marginálisak elenyészőek és biztosan nem drágították 20-30, esetenként 50%-kal a beruházásokat.

Még a harmincas években is a sikkasztó jegyző, bankvezető főbe lőtte magát, nem várta meg a megalázó bírósági procedúrát.
Vö. a mai morális állapotokkal, amikor vigyorgó brókerek, bankvezérek, politikusok üldögélnek a vádlottak padján.
Elképesztő az erkölcsi mélyrepülés.:(

Piszkos Freud 2010.02.26. 15:44:42

@barli: Mint egy ipari üzem, a tetején pedig egy betonbunker lőrésekkel. Az oszlopokat nem tudom hova tenni.

Rezgés tekintetében pedig semmivel sem lett volna jobb, mert ott a földalatti okozott volna gondot.

barli 2010.02.26. 15:59:02

@Piszkos Freud: az oszlopok most jol jönnének mondjuk... :):):)

diotoro10 (törölt) 2010.02.26. 16:13:04

Tisztelt Gábor!
Egy egyszerű kérdésem lenne, amire szerintem nincs egyszerű válasz. De azért vagy Te egy okos politikai elemző, hogy meg tudj rá válaszolni.
Tehát:
Képletesen szólva, eltudja-e veszíteni a Jobbik a parlamenti választásokat?
Ezt úgy értem, hogy a 2009-es "év meglepetése" cím után, nem szerzi meg a 2010-ben is az ugyanekkora meglepetést...
Az Mszp és a Fidesz mintha nagyon félne. Valamit tudnak, amit mi (én) nem?

radala 2010.02.26. 16:22:02

@hoplita: Nekem is volt népjóléti államtitkár dédapám és állítólag ö is befizette a fuvardíjat, ha hazavitette magát autóval ebédelni. Lehet, hogy nem csak családi legenda. Más világ volt. A mutyi alatt nem a lopást értettem, hanem, hogy az volt a nagy művész, aki "Haza bölcseinél" jól feküdt.
De tök mindegy ez, utálom azokat, akik mindent befeketítenek. Nem is azt a kort akartam feketíteni, hanem ezt egy kicsit világosítani.
Beleolvastam a kuruc.infós "elemzésbe". Talán kicsit túl vehemens nekem ez a "narratíva" :-)
De nem hülyeség egy kicsit sem. Mondjuk a rend és tekintély igény az nekem fölfoghatatlanul ellenszenves. Ez az, ami miatt egy szélsőjobboldali Jézus Krisztusra sem szavaznék.
Nem hiszem, hogy török gábornak van ideje ilyen hosszú elemzést elolvasni, de engem is érdekelne egy ilyen elemzés elemzése. Illetve az ott fölvetett gondolatok értékelése.
Nagyon tetszik pl. az a rész, ami azt cáfolja, hogy a nyomor lenne az oka a szélsőjobbnak.

Mit kellett volna tennie a Fidesznek? Milyen eszközök voltak SL-nek, OV-nak a kezében?
Ha szándékosan vesztett volna a Fidesz, akkor tudta volna, hogy hogyan kell megbuktatni a kormányt. Úgy tűnik ez lehetetlen volt. Még most a teljesen irreleváns és értelmetlen senkinek nem jó holotagadásnál is messze megmaradt a többségük.
Szerintem egy általános sztrájk sem lett volna elég a megdöntésükhöz. A népszavazást (legkésőbb) meg kellett volna érteniük a kommancsoknak. De ezek semmit nem értenek meg.

barli 2010.02.26. 16:28:12

@radala: azért arra senki sem gondolhatott hogy elfoglaltatják a saját tévészékházukat, megveretik a rendöreiket meg a fél Budapestet.
Én speciel nem hibáztatom a Fideszt 2006 óta. Ha a tisztelt állampolgár kiment volna százezrével az utcára október 24-en, meglett volna a rendszerváltás. De tojtak bele, ennyi. A Fidesz csak nem akart eltorgyánosodni.

Piszkos Freud 2010.02.26. 16:30:38

@barli: ez nekem is eszembe jutott :)

papika 2010.02.26. 16:39:11

Megnéztem hogy állnak a pártok a kopogtatókkal, a Jobbik vezet, már csak 12 körzetben nem adta le, a szocik 125 leadottnál járnak, az MDF 20-nál, a Fidesz szintén 20, bár ott most gyúrnak, ezért ott ez annyira nem releváns, de az LMP, az még mindig nulla. Lehet, hogy ők is a kétmillióra gyúrnak?

radala 2010.02.26. 16:41:31

@diotoro10: Szerintem az megeshet, hogy a Jobbikos szavazók csalódottak lesznek az eredménnyel (nem lesz 20 %, talán a 2. hely sem lesz meg).
De, hogy ha ez így is lesz, azt akkor sem a Jobbik bukja el, az tuti. A Jobbik iszonyat jól csinálja szerintem.
Ha Jobbikos lennék, akkor arra fognám, hogy a társadalom túlzottan ellenséges a radikalizmussal szemben. Nekem minden tetszik a Jobbikból, kivéve a Csendőrség, a Gárda meg a tekintélyelvűség (bár ez nem tudom náluk mit jelent). No meg a homofóbia, drogellenesség sem tetszik, meg a Szentkoronázás stb.
De mindegy ez. A lényeg, hogy ha akartam ha nem engem is úgy tanítottak az iskolában, hogy a szélsőjobb az baromi veszély. Emlékszem, hogy volt valami apróbetűs rész egyszer arról, hogy Klebelsberg Kunó a kultúrfölényben hitt. Emlékszem, hogy rém cikinek gondoltam ezt a faszit (mondjuk 17-18 évesen). Ezek nem múlnak csak úgy el. Hiába tudod meg, hogy hazudtak neked, attól még tételről tételre újra kell gondolnod mindent, hogy valóban elmúljon a hazugság hatása.
Én azért nem szavaznék a jobbikra, mert nap mint nap látom, hogy az FPÖ azzal nyomul, hogy meg kell erősíteni a határok védelmét (amúgy ez teljesen jogos a részükről (több, mint duplája a betörés 2006 óta és ennek a 71 % külföldiektől van) Ennek ellenére és annak ellenére, hogy az FPÖ folyton deklarálja, hogy vannak rendes (értsd, fehér keresztény) külföldiek is. Nekem ez minden alkalommal, ha látom a plakátot szarul esik. Szerintem a cigányoknak is szarul esik, hogy velük akarnak valakik választást nyerni. Szóval szerintem a Jobbiknak ma van egy mennyiségi korlátja kb 20-25 %-nál. Ha nem lenne light alternatívája, aki még a Jobbik szerint is "a legemberbarátabb kormány", akkor még többre is vihetnék.
Azért lássuk be nem igaz az ma (még), hogy csak a jobbikra lehet jó szívvel szavazni. Ezt már csak az is bizonyítja, hogy 2002-ben a "szélsőjobb" még csökkenőben volt, sőt ez még romlott is 2006-ra.

Piszkos Freud 2010.02.26. 16:44:41

@papika: Mar reggel Schiffer András azt mondta, hogy egyszerre kívánják leadni az összes összegyűjtött kc-t. Azt is jelezte, hogy több helyen már összeszedték.

Piszkos Freud 2010.02.26. 16:49:55

@radala: Azért azt jó tudni, hogy ha teljesen szélsőséges politikáról beszélünk, akkor mit jelentett ez (szigorúan gazdaságilag) egy-egy országnak.

Baloldali diktatúrák általában tönkreteszik a gazdaságot és az embereket. Jobboldali diktatúrák után pedig többségében egy erős gazdaság, és jóléti társadalom marad. (Kivételek ez utóbbira vannak, az előbbire én nem ismerek.)

papika 2010.02.26. 16:50:15

@Piszkos Freud:
Hm, értem, már csak az a kérdés, hogy ez igaz-e. Én a helyükben tutira leadnám, ami összegyűlt, mert szerintem lelkesítőleg hat a többi aktivistára, meg főleg az állampolgárokra.

radala 2010.02.26. 16:50:22

@barli: Én sem hibáztatom hoplitát kérdezem, hogy mit kellett volna csinálni és főleg mikor?
Szerintem Ov-ek sem tudták, hogy 2 évig húzódik a népszavazás, azt sem tudták, hogy ennyire megnyerik.
Mondjuk az okt 24 épp ideális időpont lett volna, de nem úgy volt, hogy 23-án jelentette be OV a népszavazást?
Nem értek ehhez, de nem úgy van, hogy ha kitűzöl egy célt akkor nem nagyon változtathatod azt meg másnap arra, hogy ok mégis lépjünk ki az alkotmányos keretek közül?
Nem mellesleg azért a rendőrterror 2006-ban még messze nem volt annyira egyértelműen megítélve mint most.
Még ma is vannak zombik, akik azzal jönnek, hogy a csürhét verte jogosan a rendőrség. Emlékszem abban az időben sokat üvöltöztem telefonon a liberális cimbimmel, ma meg már ebben legalább egyetértünk...
Szóval mit és mikor kellett volna csinálni?

Piszkos Freud 2010.02.26. 16:51:05

@papika: Lehet, de az is lehet, hogy elkeseríti őket, hogy még csak ennyi van.

barli 2010.02.26. 16:52:25

@papika:

baaazzzz, ezt olvassátok el :)

www.fn.hu/belfold/20100226/egy_egy_ajanloszelvennyel_indultak_volna/

igy lehetne leblokkolni az ovi-t :) mekkora ötlet már egyenként leadni az ajánlószelvényeket :)
Küldjön ön is üzenetet a valasztas.hu üzenöfalán.
pl. semmi_ertelme_a_kopogtatócédulák_gyüjtésének párt :) na jó abbahagyom az offolást

radala 2010.02.26. 16:56:30

@radala: ok ez nem egy jóléti társadalom.

papika 2010.02.26. 16:56:49

@diotoro10:
Ha bejut az LMP, szerintem az lesz a "év meglepetése", még akkor is, ha a Jobbik megelőzi az MSZP-t.
És még az MSZP lehet az "év meglepetése", ha 15% alatt kapnak.
A Jobbik jó szereplése szerintem már nem meglepő. Még a Medián is azt jósolja.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.26. 16:59:19

És még ezen felül a Fidesznél
1. Szabad volt Magyarországon 500 ezer darab karórát venni 70 millió forintért, majd egy vanuatui off-shore céget is közbeiktatva eladni 350 millió forintért.
2. Szabad volt ugyanezekre az órákra közbeszerzési pályázatot kiírni, a pályázatra alvállalkozóként Globe Trotters Kft. néven céget alapítani, az órákat pedig 402 millió forintért eladni a Millenáris Kht.-nek. Szabad végül ezeket az órákat ingyen szétosztani.
3. Szabad volt az órákra kiírt pályázatból származó pénzt továbbadni más vállalkozásoknak, majd e vállalkozásokat színlelt szerződésekkel fantomizálni.
4. Szabad volt a Millenáris Kht. vezetőjeként a két évre szóló 3,4 milliárd forintos költségvetést egy év alatt elkölteni, majd kormánygaranciával 1,5 milliárd forint hitelt felvenni.
5. Szabad volt fél év alatt a Millenáris Park őrzés-védelmére egy vidéki rendőrkapitányság éves költségvetésének megfelelő összeget, mintegy 100 millió forintot elkölteni.
6. Szabad volt a Millenáris Park medencéiben úszkáló halak etetésével megbízott dolgozónak havonta 120 ezer forintot fizetni.
7. Szabad a park vendégkönyvét, a Millenniumi Kódexet 7,5 millió forintért őriztetni a Köztársasági Őrezreddel.
8. Szabad eladni ingatlanjainak 95 százalékát, majd szabad az ebből származó bevételt - szemben az eredeti tervekkel - nem az új MTV székház felépítésére, hanem az intézmény működésének finanszírozására fordítani
9. Szabad a kiadások folyamatos növekedéséhez hozzájárulni, hogy a kormánypártok szívének kedves cégek (például Ezüsthajó Kft.) több száz millió forintos megrendelésekhez jussanak.
10. Szabad a Szabó László Zsolt által irányított MTV-nek, a költségvetési intézmények közül egyedüliként a már levont adókat, és járulékokat nem befizetni az államkasszába, hanem - többek között - a külső gyártók kielégítésére fordítani.
11. Szabad a fideszes többségű parlamentnek 2001-ben az MTV 10 milliárd forintnyi adó- és járulékfizetését elengedni.
12. Szabad az amúgy is meglehetősen nagyvonalúan összeállított terven felül 3 milliárd forintot fizetni külsős műsorkészítőknek.
13. Szabad az MTV költségvetését a veszteséges gyártói szerződésekkel évente 6,5 milliárd forinttal megterhelni.
14. Szabad az - Orbán Viktorhoz közel álló - Vitézy László cége által készített műsorok minden percéért 76-220 ezer forintot fizetni, miközben az MTV belső gyártásában készülő anyag egyetlen perce 7-20 ezer forintba került.
15. Szabad a Vitézy-féle vállalkozásoknak és az Ezüsthajó Kft.-nek összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi értékű megbízást juttatni, becslések szerint mintegy 1,5-2 milliárd forinttal túlfizetve e társaságokat.

papika 2010.02.26. 17:00:49

@Piszkos Freud:
Szlovénia nem jött ám ki rosszul a szocializmusból, igaz, most még jobb nekik. Meg szeritem a többi jugó állam sem jött volna ki ennyire rosszul, ha nincsenek a nagy háborúk.

barli 2010.02.26. 17:04:10

@Isten mentsen a Jobbiktól meg Orbán Viktortól!:
nem vagy semmi öreg :) hozzuk a mi listánkat?
Mond az neked valamit hogy tönkretett ország már a világválság elött?

- te elefánt, mi dübörgünk így? :)

barli 2010.02.26. 17:05:08

@papika: azér ott már dollárral fizettek egy ideje...

papika 2010.02.26. 17:13:57

6. Szabad volt a Millenáris Park medencéiben úszkáló halak etetésével megbízott dolgozónak havonta 120 ezer forintot fizetni.

Azt a szentségit! Én is inkább a szocikra szavazok!

barli 2010.02.26. 17:15:41

@papika: söt a terror háza pengefalából is kihagytak egy csomó vasat!!!! :)

papika 2010.02.26. 17:15:44

@barli:
Dehogy! NSZK márkával!

radala 2010.02.26. 17:16:52

@papika: Az az igazság, hogy nem olvastam végig, de ez tényleg botrány. Én is a szocikra fogok szavazni.

tlac 2010.02.26. 17:17:30

OFF: MDF-nek megvan 20 jelölt kopogtatója. Ebből egy budapesti. Ibolya múlt héten erre a hétre bő ötvenet ígért. Szurkolok!

theofil 2010.02.26. 17:19:57

@barli:

A parlament giccses lenne?!
Ne izélj már!!!!
Az Andrássy útról sem sejték eddig ilyesmit, meg a Hősök teréről sem.
A Halászbástya....hát izé...ha nagyon-nagyon szigorúan nézem, de nem nézem szigorúan.

theofil 2010.02.26. 17:27:03

@jo.e:

Saját magának a Sándor Palotát újíttatta föl, a nemzetit az ő szeretett népének rittyentette.

A nemzet iránti szeretet és tisztelet megnyilvánulása építészetileg azzal adekvát, mintha az elkövetkezendő ciklusában Galambos Lajcsival iratna új Himnuszt.

theofil 2010.02.26. 17:34:01

@hoplita:

Könyörgöm miért illegitim a mai rezsim?!

Idáig bírtam elolvasni, utána menekülőre fogtam.
Szégyen a futás, de hasznos.

Szóval miért illegitim szegény Bajnai?

radala 2010.02.26. 17:46:07

@theofil: OK Orbán egy geci ez vitán fölül áll. Mi értelme van ezt az a priori axiómát több oldalról bizonyítani?
Nem az a helyzet, hogy Orbán azért geci, mert Lajcsival fog himnuszt íratni, hanem azért fogy vele himnuszt íratni mert egy geci.

Ezt hallottad már?
mandiner.blog.hu/2010/01/08/orban_viktor_beszunteti_az_univerzumot

theofil 2010.02.26. 17:53:38

@radala:

Értelme nincs ebben igazad van, hiszen nincs vele szemben választási lehetőség.

De jólesik.

Most viszont mennem kell!

Jót ne halljak felőletek!

theofil

chehs · http://ugyanazok.blog.hu/ 2010.02.26. 18:00:52

A területi képviseletnek akkor lehetne súlyt adni, ha az egyéni képviselők, illetve a területi listáról a parlamentbe kerültek visszahívhatóak lennének.
Máris megvalósulna az a sokak által kifejezett igény, hogy a politikusok ne csak választási időszakban merészkedjenek ki az emberek közé. Ezzel nem mellesleg még a totális tehetetlenség érzetből kialakuló visszafojtott indulatok méregfogát is kihúznánk.

Az országgyűlésben csak szavazó automataként feltűnő képviselők ezzel kényszerítve lennének arra, hogy a kvázi őket oda delegáló polgárok érdekét a hatalmi alkuk elé helyezzék, hiszen így már nem csak pro, hanem kontra is presszionálva lennének.

diotoro10 (törölt) 2010.02.26. 18:25:41

Lassan kezdem átlátni a választási rendszerünket. Eddig ez nem hatott meg, pedig már pont annyi éves vagyok, hogy a legelsőn is szavazhattam.
Szerintem nem kell matekozni, felesleges hülyeség. Ez így van jó, ahogy van!
Amerikában előfordulhat olyan, hogy az lesz az elnök, akire kevesebb ember szavaz...itt ilyen nem lehet.
A kopogtatós bulit én is lecserélném, a többi maradhat, mert így jó.
Egy jenki választási megfigyelő megjegyezte, talán 2006-ban miután megismerte a rendszerünket, hogy már érti, miért a magyarok adták a legtöbb Nobel-díjast a világnak.
No comment.

török gábor 2010.02.26. 19:00:22

@levee: ez nagyon színvonalas hozzászólás volt, köszönöm és gratulálok!

Piszkos Freud 2010.02.26. 19:02:53

@radala: Igen, ők valóban kivételesek. Azonban hozzá kell tenni, hogy elkezdtek erőteljesen átalakulni. Gyakorlatilag kapitalizmus van, szóval ma már nagyon nem tisztán baloldaliak.
De való igaz, kivétel.

török gábor 2010.02.26. 19:03:14

@diotoro10: szerintem egy 10 százalék alatti szereplés már komoly csalódás lenne számukra. magasra tették a lécet, ez kétségtelen.

Piszkos Freud 2010.02.26. 19:05:58

@papika: Igen, de az ő előnyük az volt, hogy Tito szovjetellenessége, vagy különállása miatt komoly támogatást kapott a nyugattól. Szóval az nem saját érdem.

Szlovénia mindig a leggazdagabb terület volt, és ők nem kurták el ezt az előnyt, mint mi.

cellimega 2010.02.26. 19:48:24

@papika:

Ha Ausztriát és Szlovéniát (1918 előtt Stájerország és Krajna osztrák tartományok) hasonlítod össze, látszik, hogy a jugó komm. is gyengébb fejlődést eredményezett, mint a kapitalizmus.

cambridge.on 2010.02.26. 19:55:39

@Isten mentsen a Jobbiktól meg Orbán Viktortól!: Olvasva a hozzászólást kitűnik ,aki valami jobbra vágyik a narancsosoktól ,mint amit kapott a szegfűs seregtől az mind csalódni fog.
Egyetértek.
Elég megnézni a Fidesz által vezetett önkormányzatokat.
Én baloldalinak vallom magam,világéletemben az voltam,de nem szavaznék ma az MSZP-re.
A PC oltárán feláldozták a vidéket.
Csodálkoznak, ha eltűnnek a süllyesztőben?
Van sztorim erről,talán majd máskor,szűkebbe körben...
Vissza térve a magyar választási rendszerhez olyan egyszerűek,mint a cricket szabályai.
A hozzá nem értőnek,több órás szabály magyarázat után, amikor a szabályt magyarázó rákérdez:na, most már érted? A megkérdezett válasza:nem értek semmit!
Ok, látom figyeltél.
Tökéletes választási rendszer nem létezik.Minden rendszernek meg vannak a hibái,az adott társadadolmnak a legmegfelelőbbre kell törekedni.
A kisebb parlamentről,mi vitázhatunk napestig,ha a honatyáknak nem érdekük a csökkentése.Tegye szívére a kezét,ki az,aki,ha rajta múlna megszavazná a saját munkahelyének megszüntetését?
Talán majd következő kormányzat,erőből megoldja.
Csak reménykedni tudok nem lesz meg a 2/3,és továbbra is konszenzus kell a 2/3-os törvényekhez.
A csoda várás,a csalódottsággal párhuzamban olyan mértékű ma Mo-n,erre nincs garancia.
@simonmondja.:
Amíg politikusok lesznek,addig korrupció is létezni fog.
Ahol ez óriási probléma,pl Kína ott halállal is büntetik az elkövetőket.
A nyugati demokráciában a kiközösítés, lemondatás jellemzőbb. Lásd Németország, USA,Kanada.
Kanadában óriási felháborodást váltott ki a konzervatívok körében,hogy Chretien, a miniszterelnök állami támogatást nyújtott anno a korábban tulajdonában levő golpálya fejlesztésére.
Ő nem szavazott,csak a kormánya!..
Aki egyéni helyen jut be a parlamentbe az elsősorban,a választóinak tartozik felelősséggel,nem a pártjának!
Tudom,nem életszerű!
Párt mint olyan ,nem homogén,nem megfogható, nem ellenőrizhető.Legfeljebb 4 évente véleményt lehet formálni egy-egy párrt működéséről,szavazás útján.
A Jobbik erőlteti a képviselők visszahívhatóságát,adódik a kérdés ,mekkora %-ban kell visszahívni a képviselőket egy új parlamenti választás kiírásához?
Milyen könnyen lehet, parlamenten kívűl, kormányválságot előidézni?
Ez segítené elő a stabilitást?
Továbbra is követendő taktika lesz,mindegy milyen mélyre sűllyed az ország csak nekünk(pártnak)jó legyen?!

cellimega 2010.02.26. 20:06:33

a fidesz kc-gyűjtésén sírók végletesen elfogult emberek.
Ezért aztán nem tudják elválasztani a lényegest a lényegtelentől.
Ha a fidesz nem mondta volna ki a kétmilliós számot, eszükbe se' jutna a téma.

Az Orbánt gyűlölők nagy része meg sztem irigy ember.
Kevés olyan dolog van Orbánban, ami miatt gyűlölni kellene.

De ez így van 100 éve, mióta a híranyagot, amin csámcsogunk, baloldali média szállítja nekünk.
Tisza Istvánt is meggyűlöltették a néppel, ki is nyírták, pedig nem biztos, hogy megérdemelte.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.26. 20:13:36

@cambridge.on:
Felelősség...
Mondanám, hogy kizárással egy párt jobban megbünteti a listás képviselőjét, ha rászolgált, mint a választók az egyéni képviselőjüket,
de még ez sem igaz.
Inkább csak porhintés.
A pártot lehetne megbüntetni - azzal, hogy kiesik a parlamentből.
De ezzel a rendszerrel minden büntetés után visszakapjuk a másik görényt.
Olyan, mintha azzal akarnánk két rossz gyereket jóra tanítani, hogy az egyik mindig büntiben van.
Ha tuti, hogy az egyik mindig szobafogságban van, akkor legfeljebb hazudósabbak lesznek és egymásra mutogatnak, hogy a másikat bemártsák és kijöhessenek.
De jobbak nem lennének.

Én azért az új pártok alakulását jobb kibontakozásnak tartanám, mint az öreg cserepadosokat.

A visszahívhatóság marhaság.
Egy ilyen rendszerben, ahol a választók húsz-ötven százalékával nyerik el a mandátumot végül,
mindig van akár ötven százaléknyi választó, aki nem akarja azt a képviselőt.
Ha nem akarja, akkor meg ok nélkül is visszahívja.
Szóval ez nem visz felelősséget a rendszerbe.

chehs · http://ugyanazok.blog.hu/ 2010.02.26. 20:44:26

@simonmondja.:
Ha odáig egyszerűsítjük le a visszahívhatóságot, hogy 50%+1 fő bármikor visszahívhatja az egyéni képviselőjét, akkor marhaság.
De ez nyilván nem így működhet.

Először is a képviselőjelölteket konkrét ediktumok közlésére köteleznék, ami alapján a programjuk számon kérhető lenne.
A szabad mandátum helyére így a viszonylag kötött lépne.

Másfelől ne felejtsük el, hogy a képviselő nem más, mint a körzetének küldötte.
Ha a körzetében élők többségének érdekeivel ellentétesen cselekszik, akkor lehetőséget kell adni, hogy ezzel szemben felléphessenek.

Mondhatnám ez az egyik sarokköve a népszuverenitás elvének.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.26. 21:00:13

@chehs:
De hogyan köteleznéd ilyesféle szerződésre?
Legtöbbször még a pártja sem tudja, mit fog csinálni négy évig, de hogy a választó nem tudja, hogy mi lesz a jövő, az biztos.
Mire kötelezne egy csapat választó egy képviselőt?
Olyanra gondoltál, hogy aszfaltozzák le a Margaréta utcát?
Mert országos ügyekért egy embert nem lehet felelőssé tenni.
Sokszor még az aszfaltozás sem rajta múlik.

cambridge.on 2010.02.26. 21:19:15

@cellimega: Talán ,ha le vennéd a rózsaszín szemüveget tisztábban látnál.
Az ember aki soha nem hazudott 89-ben a Kurucz infó szerint kijelentette:aki abszolut többségre törekszik az nem kormányzásra készül,hanem uralkodásra.(!)Ezek szerint ez a mai OV ra is érvényes.
Próbálj több oldalról informálódni.
Persze hasznos lehet a saját fej használata is mindenfajta előítélet nélkü.l

török gábor 2010.02.26. 21:24:57

@Looloo:

ezt nagyon sajnálnám, de szerencsére van megoldás: a cikkeket RSS-en is követheti:
torokgaborelemez.blog.hu/rss
ott se hirdetéssel, se fb-kal nem találkozna.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.26. 21:26:35

@cambridge.on:
Nem kell ehhez Kurucinfó.
Itt a Viktor, csak nézni kell a dátumot:
hu.wikiquote.org/wiki/Orb%C3%A1n_Viktor
Sokat lehet okulni belőle, de különösen a hitleresből.

cambridge.on 2010.02.26. 21:30:20

@simonmondja.: A visszahívhatósággal kapcsolatban azt hiszem mind a ketten tökéletesen egyetértünk!
Ezt is megértük.Vannak még csodák!
Így lehet az anyázástól eljutni a konstruktív párbeszédig.

2010.02.26. 21:39:39

Végre megértettem, hogy lesz területi lista...

chehs · http://ugyanazok.blog.hu/ 2010.02.27. 05:40:47

@simonmondja.:

Helyi kampányokban helyi ígéretek, helyi vállalások születnek.
Az országos politikai helyzettel mentegetődző helyi politikus jolly joker érvekkel játszhatja végig a ciklust. Választóival szemben semmilyen kötelezvénye nincs. Szempontjából legrosszabb esetben is 4 éve van, de ez a 4 év irgalmatlanul sok lehet a körzete szempontjából.

Ezt - a jelenlegi felállásban - szankcionálni bajosan tudja bárki. Marad a tüntetés (amit majd megunnak), az utcai tombolás (a visszafojtott, tehetetlen düh) vagy a semmire sem kötelező civil mocorgás.

Ha törvényileg meghatározott keretek között elszámoltatható lenne a ténykedéséről, akkor a mindennapi pozícióját féltve lenne programja, lenne ambíciója ezért megküzdeni pártja héjáival, lenne működésének eleje és vége.

Ezzel szemben most akár már megválasztása másnapján is elfelejtheti, hogy melyik körzetből csúszott be a parlamentbe.
Választói pedig 4 teljes éven át szívhatják a fogukat, mert érdemi eszköz nincs a kezükben.

dzsaszper 2010.02.27. 21:38:51

A választási rendszerről:
egyrészt az előző rendszer végén, az akkori kormány és ellenzék alkudozásának eredménye.
Arra lehet visszakövetkeztetni, hogy az egyik oldal az evk-ban bízott, a másik a közvetlen listásban, és féltek, hogy akárhogyis, de túl nagyot torzít a rendszer, behozták az országos, kompenzációs listát.
A másik, ami viszonylag hamar látszik a választási, parlamentáris és kormányzási rendszerről, hogy fontos volt, hogy az ország folyamatosan kormányozható legyen. A rendszer a kis különbségeken képes nagyítani, és stabil többséget biztosítani.

Ahhoz képest, amilyen körülmények között született, viszonylag jól szuperál (bár az igazolással szavazóknak kijelólt körzet hiánya elég csúnya volt, ezt már betömték).

Kritikák:
Az egyéni választókörzetek nem arányosak, a területi listák túl szétszabdaltak és kicsik az arányossághoz -- és népesség alapján matematikai módszerrel illene osztani a területi listák közt a mandátumokat --, az 5%-os küszöb talán kicsit túl magas, és túl sok a képviselő.
Ezenkívül folyamatos a vita az egyéni/területi/országos mandátumok egészséges arányáról, amin lehet hogy finoman lehetne hangolni.
süti beállítások módosítása