Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:02

Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek. Elmebeteg lenne? Lehet, de a politikatudomány inkább – szemben az identitás alapján elkötelezett, erősen kötődő választóval - racionális szavazónak nevezné. Ami ebben az esetben nem ésszerűt vagy okost jelent, csak támasztékot keresőt.

Az előző bejegyzés kapcsán merült fel, hogy vajon lehet-e olyan választási motivációkat leíró, a szavazást magyarázó szempontokat találni, amelyek indokolhatják egyik vagy másik párt választását. Hangsúlyozom: elsősorban nem értékekről, ideológiákról beszélek, hiszen aki ezek alapján dönt, már bizonyára régen megtalálta a maga liberális, konzervatív, szociáldemokrata, zöld vagy egyéb világnézetének megfelelő pártot. Nem is azokról, akiket szimpátia, vagy valamilyen más érzelmi alapú megfontolás vezet egyes pártokhoz vagy politikusokhoz. Sokkal inkább azokra gondolok, akiket hosszabb vagy rövidebb hezitálás után egy jelen helyzetben racionálisnak látszó magyarázat irányít majd április 11-én. Itt már nagyon vékony a jég, hiszen könnyen a politizálás terepére merészkedhetünk – márpedig ez nem célom. Mégis azt gondolom, hogy talán leíró jelleggel összefoglalhatók azok az érvek, amelyek az egyes pártok mellett szólhatnak, s amelyek az utolsó pillanatig azzal a feladattal keringenek majd a nyilvánosságban, hogy valamilyen módon minél több választó fejébe beférkőzzenek.

Induljunk ki a politikai realitásokból, tehát csak azokat a gondolatmankókat keressük, amelyeknek van, illetve lehet némi – hol több, hol kevesebb - valóságalapjuk. Módszerem a következő volt: figyeltem a pártok érveit, illetve olvastam, hallgattam a róluk szóló, velük kapcsolatos véleményeket. Ezek alapján szerintem az értékalapon elköteleződni még nem tudó racionális (racionalizáló) választók az országos listát állító pártokkal kapcsolatban az alábbi táblázatban összefoglalt érvek erejét, fontosságát mérlegelhetik, mielőtt elindulnak majd a szavazóhelyiség felé. Az egyszerűség kedvéért csak a két-két legfontosabb pro – az adott párt mellett szóló - érvet kerestem, ezek azonban olykor másokkal szembeni protest alapon működnek. Tapasztalataim szerint sajnos fontos hangsúlyozni: nem az én érveimről van szó, ezek politikai mondatok, amelyektől azt várják az egyes pártok és támogatóik, hogy ezekre támaszkodva a választók könnyebben tudnak majd (szerintük helyesen) választani.

Fidesz
Tartós kormányképesség: csak a Fidesznek van esélye kormányt alakítani, a másokra adott szavazat éppen ezért értelmetlen, hiszen nem ellenzéket, hanem kormányt választunk, ráadásul arra is van esély, hogy a Fidesz ne csak négy évre, hanem akár többre is tervezhessen.
Erős felhatalmazás: ha már úgyis csak a Fidesz nyerhet, legyen minél erősebb a parlamenti hátországa, hiszen ekkor képes lehet kompromisszumok nélkül megvalósítani a programját, nem kell alkukat kötnie és nem hivatkozhat arra, hogy mások miatt cselekvésképtelen.
MSZP
Túlhatalom veszélye: szerencsétlen és veszélyes lenne, ha bármely párt túlzottan nagy többséggel, esetleg a közjogi rendszer átszabására is alkalmas kétharmaddal rendelkezne, érdemes tehát megerősíteni a jövendő ellenzéket, hiszen a hatalmat korlátozni kell.
A szélsőjobboldali előretörés megakadályozása: az országnak szüksége van egy baloldali váltópártra, ha az MSZP meggyengül, a Jobbik lesz a második erő, márpedig ez lejáratná Magyarországot és antidemokratikus folyamatokat indíthatna el, ezért meg kell adni az esélyt a szocialisták újrakezdésére, megerősödésére.
Jobbik
Radikális változás: az országnak lényegi, radikális változás kell, ehhez pedig szükség van arra, hogy a parlamentben jelentős ereje legyen egy keményen politizáló pártnak, amely képes a kormányt is radikális cselekvésre ösztönözni.
Új erő: ha a Jobbik legyőzi az MSZP-t, a Fidesz első számú ellenzéke, majd kihívója lehet, minél több jobbikos kerül tehát a parlamentbe, annál nagyobb hangja lehet egy új politikai erőnek.
LMP
Lehet más a politika: akinek elege van az eddig látott politikából, válasszon magának olyan pártot, amely tudatosan másképp kíván politizálni, és szakítani akar az eddigi szekértábor-logikával, ezáltal ott lehet a parlamentben egy olyan alakulat, amely minden szereplővel beszélő viszonyban van.
Új politikusok és új stílus: ha az LMP bekerül a parlamentbe, új embereket küld a törvényhozásba, akik új módon foghatnak hozzá a régi problémák megoldásának.
MDF
Nem véletlenül támadják: nem véletlenül támadja minden párt az MDF-et, mert tudják, hogy Bokros Lajos őszinte és hiteles politikus.
Kontroll-szerep: az MDF-nek nincs esélye kormányra kerülni, de fontos lenne, hogy legyen egy párt a parlamentben, amely mindig ellenáll a populizmusnak, s amely rendre számon kéri a többiek ígéreteit.
CM
Alulról jövő kezdeményezés: végre egy párt, amely valóban civil kezdeményezés, hiszen nem politikusok, hanem átlagemberek hozták létre.
Esélyt adni: ha a párt legalább egy százaléknál jobban szerepel, állami támogatáshoz juthat, s esélye lesz arra, hogy talpon maradjon és hosszú távú építkezésbe kezdjen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr421897656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.06. 21:47:30

@Idet: én nem merülök bele, mert megyek aludni!:)
Szép álmokat nektek is!:)

@namitirok: jókat fogok röhögni, az fix!:D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:48:14

@Ordnassac: Lehet, feminim kissé a neve, de nem minden "nomen est omen", mint láthattuk szümtükkel, igaz?:-)

mrs. white 2010.04.06. 21:49:53

@Ordnassac: Hosszu sora lenne annak elmondani miért alkult ez így, de ha tudom hogy ezzel jjulie-vel egy lapra kerülök, inkább kitépem a kezem mely klaviaturát pötyögtetett.

pannonfunk 2010.04.06. 21:55:53

@Ordnassac: Koszi, megyek nezni. Bar lehet, hogy belealszom, kisse ki vagyok faradva.

Ordnassac 2010.04.06. 21:56:02

@namitirok: a hiszem, ha látom itt új értelmet nyer(l)t...

@mrs. white: nono, öncsonkításért nem fizet a biztosító, annyit meg nem ér a dolog. :-P

mrs. white 2010.04.06. 21:56:04

@namitirok: Mint korunk legnagyobb zsenije (nem nem bokros), Stephan Hawkins, a gondolatommal írányítanám a billentyűket.

E.G.O. 2010.04.06. 21:58:44

@mrs. white: És még én haragszom, meg pörölök...:)

Egyébként ezekkel a gondolatmankókkal csak az a baj, hogy nehéz objektíve összeállítani őket. Akinek pedig szüksége van rá, az talán befolyásolható. Én a több forrásból származó információkban hiszek, a médiában (csináltam) bevallom, csalódtam.

mrs. white 2010.04.06. 21:58:47

@Ordnassac: Galaxis utikalauz stopposokban is csak úgy tudott valaki megmenekülni a világ legunalmasabb irójának felolvasásakor, hogy elrágta a saját lábát.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:59:07

@mrs. white: Vagy mint az a Messzi ember, a lábával?:-)
Szájjal és lábbal netezők egybesülete, mi?:-D

2010.04.06. 21:59:08

@namitirok: nekem nagyon szép műkörmöm van, ami saját!:)

Jóccak!:)

Ordnassac 2010.04.06. 21:59:24

@namitirok: na éppen ezért nyert új értelmet. Bemondás alapján látom, hogy XY! :-P

Ordnassac 2010.04.06. 22:00:30

@mrs. white: annyira azért nem abszurd a mi világunk. Ettől függetlenül: 42!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:01:10

@Letícia: Viszon(y)t!
Igazi műköröm, miljen lehet belőle az perkelt?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:03:05

@Ordnassac: Bemondás után elhiszem és visszahűzódom, mivel gentlemanus vagyok, ha nem áll érdekemben más!:-)

E.G.O. 2010.04.06. 22:04:12

@namitirok: Úriember az a vadállat, amelyik valameddig tud várni?:)

Ordnassac 2010.04.06. 22:09:03

@E.G.O.: az Uriember nem valami mentalista? :-P

mrs. white 2010.04.06. 22:09:05

@E.G.O.: Az én gondolatmankom a következő volt. 2002 előtt éppen a jólmenő vállakozok unalmas léha életét éltem. Egy kis árubeszerzés dőzs stb. Úgy választások előtt fél évvel elkzdtem rajta gondolkodni hogy miért is nem szeretem én orbán viktort, mikor emlékeim szerint 98-ig ha nem is kifejezetten rajongtam érte de kedveltem. Egy hirtelen ötlettől vezérelve onantól kezdve elkezdtem olvasni a mgyar nemzetet népszabadságot népszavát st tévében pedig a baloldali sajtóklubot hétfőn a jobboldalit pedig pénteken az atv-n stb. Kb fél év kutatómunkával kiderült hogy kik és hogyan manipulálják jobban embert és hogyan. Nem mondom hogy mindenkinek van erre ideje és energiája, (most már nekem sem lenne) de ha minden oldalról tájékozódik az ember akkor az sokat segit egy valós kép kialakításában.

mrs. white 2010.04.06. 22:11:26

@Ordnassac: Én akkosr sírtam a röhögéstől amikor a robot megszámolt 3 milliárd a köbön bárányt és elaludt.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:13:18

@mrs. white: És miután megvilágosodtál, tönkrementél!

Vigyázat, l(j)övök:
Tanmese: Aki nem olvas, ráér pénzt keresni!
Ha a hangya nem lett volna szorgalmas, nem lett volna mit lefoglalnia a banknak, lásd tücsök!

nami meséje későnfekvő gyermetegeknek

Idet 2010.04.06. 22:14:32

@Ordnassac: Háááát...én nem leszek árulója...

mrs. white 2010.04.06. 22:17:10

@namitirok: Hát valahogy úgy, de azért agonizáltam még egy pár évet előtte.

Én a tücsök mesté ugy ismerem hogy.

" Volt egyszer egy léha tücsök aki semmi mást nem csinált mint egész nyáron a szórakozásnak élt csak hegüdül és mulatott. Bezzeg a szorgalmas hangya egész nyáron dolgozott, gyűjtötte az élelmet a télre.
Aztán amikor eljött az ősz mind a ketten megdöglöttek"

Idet 2010.04.06. 22:17:53

@pannonfunk: '45 után Pesten: Felront a férj a lakásba, ott találja a nejt a barátjával, felordít: ti itt, mikor odalent krumplit osztanak?! Bocs, de kínálta magát!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:20:53

@mrs. white:
Ez a hagyományos verzió, és mint ilyen, unalmas is!
Miként a csődbeszámolók is kissé, nem?:-(

mrs. white 2010.04.06. 22:24:01

Sajnos mennem kell. Joccakát mindenkinek!

E.G.O. 2010.04.06. 22:24:31

@namitirok: Nem elképzelhetetlen...
@mrs. white: sokkal rondább lesz a kép, ha dolgozol is ezekkel, amiket olvastál... Először minden betűért fizetni akarnak. Akár kérsz érte pénzt, akár nem. Aztán jönnek az "ötletek". Ha vannak megbízható ismerőseid, informáltabb lehetsz.

Ordnassac 2010.04.06. 22:30:08

4:1! Vajon ki lőtte a gólt? ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:30:32

Sajnos nekem is, mert megesz a panész!
Áh, nem való nekem ez a kapitalista kártyajáték!
Minden kaszinót porig égetni, azt kellene!(de előtte meglátogatnám a kasszát, ha lehet!:-)
Mess(z)i ember nem kell a magyarnak, mer' még rájönnénk, milyen kevesek vagyunk!:-(

Ordnassac 2010.04.06. 22:32:16

@namitirok: fél 11 van, ilyenkor nem szokott még lelép(cel)ni!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:35:16

@Ordnassac: Na jah, a szorgos hétköznapok jövendnek, meg morcos is vagyok kissé!

Ordnassac 2010.04.06. 22:39:25

@namitirok: nocsak, a meccs után pókerreklám (Gus Hansennel)...

Idet 2010.04.06. 22:42:02

@namitirok: Hát, aztat nem nekem köll tunni!

Ordnassac 2010.04.06. 22:44:46

@namitirok: ez a jód veszélyes anyag hírében áll... :-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:46:02

@Ordnassac: Nemzetközi, ahogy hallottam!:-P
Bocs, tényleg morcos vagyok! Menjek vagy beszóljak még?:-)O

[nev] (törölt) 2010.04.06. 22:48:52

@mrs. white:
kevés fogalmad van a szocializmus nevű formációról. az, hogy a négy elemit végzett bányászok vezették az országot, egy hülyeség. ők pont nem voltak döntéshozók, mint ahogyan cserpalkovics sem döntéshozó. és ő láthatóan nem okosabb egy négy elemit végzett bányásznál. és a fidesz elnöki kabinetjének helyettes vezetője.

fidesz.hu/index.php?Rovat=10053

én ismerek olyan fazonokat, akik időnként döntéshozók voltak, és a bokájukig nem ér fel a fenti tablón senki. időnként hagyták őket dolgozni, időnként eltiltották őket a munkától. hittek a tervgazdaságban. illetve ennek próbálták megteremteni az elvi alapjait. és folyton az jött ki nekik, hogy egy vegyes gazdaságra van szükség. aminek az alja szocializmus, a teteje piacgazdaság.

és az egy ettől teljesen független attól, hogy ezt a kombót egy ázsiai típusú (szovjetrosz) ideológiai köntösbe bújtatjuk, vagy európaiba (angolszászba). ez egy kult politikai kérdés. a kommunisták permanens forradalmat hirdetnek, revolucionisták, a kapitalisták pedg a folyamatos fejlődésben, a haladásban hisznek. szerintem nyilvánvalóan az angolszász mintát kell hirdetni ez ügyben. egyszerűen azért, mert az irodalom, és a történelem jelentős részben európához kötődik, és nem ázsiához.

amiről én itt beszélek, annak van egy balos interpretációja. ez pedig nagyjából az, hogy rendszerváltásnak nevezett tőkés restaurációs kísérlet a lakosság felének lába alól egyszerűen kihúzta a talajt. ez a kapitalista blitzkrieg a 90-es közepére elbukott. az összes munkahely fele megszűnt. és az aktív népesség fele azóta sincs legálisan foglalkoztva. miközben dollár milliárdokat költ az állam átképzésre, és munkahelyteremtésre. ennek következtében a feudális termelési formák kerülnek előtérbe. amik messze alulmúlják a szocialista feljettséget a low tech iparágakban, a könnyűiparban, vagy a mezőgazdaságban. ezekben az ágazatokban a szocializmus nevű formáció messze felülmúlta a jelenlegit. mezőgazdaságban teljesen nyilvánvaló, a könnyűiparban is. a magas kultúrában visszalépés történt. a közgondolkodás pedig nem sokat változotte. ezek szerintem nyilvánvaló dolgok.

a tőkeigényes (high tech) ágazatokban volt előrelépés. mondjuk a távközlés ma összehasonlíthatatlanul fejlettebb, mint a szocializmusban. akkoriban külön kellett kérvényezni, hogy lehessen telefonod. csakhogy sokra megy azzal valaki, hogy vehet a segélyből egy csúcskategóriás telefont, ha nincs munkája. nem tud rendesen étkezni, ruházkodni, létbizonytalanságban él.

én demokrata vagyok, nem kommunista, de nem látom be, hogy a hatalomban miért ne lehetne pék. ha egyszer ez az ország azért is működik, mert vannak pékek. és ha nem lennének nem lenne mondjuk kenyér. legyen a hatalomban pék. miért ne legyen. nekem úgy tűnik, hogy magyarországon a politológusok se okosabb, mint a pékek. ez inkább a probléma.

Ordnassac 2010.04.06. 22:50:57

@namitirok: nyugodtan, nagyon jól szórakozom. :-D

Idet 2010.04.06. 22:53:09

@Ordnassac: Suetoniushoz:
"Alszol, ha fáradt vagy. Dolgozol és vadászol, ha az időjárás megengedi, vagy egyszerűen, ha rád tör a késztetés. Akkor eszel, amikor a gyomor követeli, és nem holmi ebédszünetekben... a quallunaatnak (fehér ember, a szerk.) ez a látszólagos rendszertelenség sohasem fért a fejébe. A quallunaat azt sem értette, hogy lehet szabályozott időterv és teljesítmény-séma nélkül élni, és azt sem tudta, hogy ezt meg szabad tenni. A quallunaat egy világot épített magának a világon kívül... Nem veszítünk időt, hanem megkaparintjuk azt... nem számít, hogy milyen gyorsan érsz oda egy helyre, mert kerülőt teszel. Az életedet attól még éled, és az idő nem megy veszendőbe."

Idet 2010.04.06. 22:58:23

@namitirok: Ez még mindig jobb, mint a hölgy... szegény anyámat anno tekintetes asszonynak szólították, csak elámultam, amikor Jókaiban találkoztam vele (a megszólítással...)
Minek kéne utánaolvasni?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:59:46

@Ordnassac: Ennek azért örülök kissé!
Megyek, olvasok egy kis Petrarcát! (az akadt a kezembe olyasmi, ami nem hosszú és nem mai!:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:01:21

@Idet: Ne mondd, hogy minden klasszikust kívülről citálsz és már az a ....hogyishívják is... megvolt?:-D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:04:08

@Idet: Kulák családból származál?
Ma már nem bűn, bevallhatod!:-P

Ordnassac 2010.04.06. 23:05:58

@namitirok: csak klisé örülsz? :-P

@Idet: az időről jut eszembe egy Woody Allen-klasszikus: "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:06:00

Most látom, a Petrarca kötet kétnyelvű...hogy fogom ezen étrágni magam?
Buona notte, amíci!:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:07:18

@Ordnassac: Azt mégse írhattam, hogy itt ugrálok örömömben, mint colos fog pár nap múlva...

Ordnassac 2010.04.06. 23:12:52

@namitirok: azt nem Mark Twain mondta? ;-)

Idet 2010.04.06. 23:18:53

@namitirok: Abból, de orvos apám mián volt ez, az idősebb emberek a nadrágos embert - és a feleségét is - ezzel a titulussal illették mifelénk.
Dehogy citálok, az Ordnassac! Csak válaszoltam egy szerintem odaillő modernnel.

Ordnassac 2010.04.06. 23:23:24

@Idet: még mindig jobb, mintha citerálnék. Amúgy valóban van egy enyhe vonzalmam az idézetek és odamondogatások iránt. ;-)

Idet 2010.04.06. 23:23:45

@namitirok: Németh László módszere a következő volt, mikor Dantét olvasott eredetiben, persze neki jó latin előzményei is voltak: napi húsz szót tanult meg, mindennap ismételt, és jelölte az elfelejtett vagy nehezen megjegyezhető szavakat, azokat mindig hozzácsapta a következő új adaghoz. Aláhúzott és jegyzetelt. Nosza, Nami, csülökre!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.06. 23:25:53

A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) 1991. november 5-én kölcsönszerződést kötött a Magyar Hitelbankkal. A parlamentbe egy évvel azelőtt bekerült, 1988-ban alapított fiatal párt 100 millió forint kölcsönt vett fel "szervezeti fejlesztésre". Ahogy a kölcsönszerződésben állt a Fidesz a pénzt "vidéki irodaházak bővítésére, azok technikai és infrastrukturális feltételeinek a javítására, valamint nagyobb apparátus koordinálására képes budapesti központ kialakítására fordítja". A pénz visszafizetésének garanciájára a szerződés "egyéb kikötés" pontja alatt a következő állt: "A kölcsön visszafizetésének biztosítékaként az Adós részére 1994. december 31-ig az állami költségvetésből biztosított támogatás szolgál, valamint a FIDESZ költségvetésébe beállított különböző támogatóktól befolyó pénzeszközök szolgálnak."
Csakhogy: ez a kölcsön soha nem lett visszafizetve. A Magyar Hitelbank gyakorlatilag szponzorálta a később négy évig kormányzó, s most ismét kormányzásra készülő Fidesz indulásának a költségeit (meg persze emellett az elvileg fedezetül szolgáló parlamenti állami támogatást is felvették). Azt csak feltételezzük, hogy a hitelfelvétel előtt sem mozgalmi alapon és a szimpatizánsok adományaiból tartotta fenn magát az 1990-ben emlékezetes plakátkampánnyal startoló fiatal liberális szervezet. Amelynek alapítóit Soros György pénzügyi spekuláns karolta fel, és akik a Bibó István Kollégiumból ismerték egymást. Mint köztudott, Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kollégista szobatársa az a Simicska Lajos (a Fidesz-kormány első évében az APEH elnöke) volt, aki a szóban forgó kölcsön kapcsán olyan céghálózatot gründolt, amelyek révén sikeresen folyatták át a banktól igényelt összegeket alapítványi és céges számlákra. A pénz szétosztásában egyebek mellett részt vett a Szájer József vezette Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány (Képviselő tagja volt: Szadai Károly; kuratóriumi tagjai Szájer és Szadai mellett: Kósa Lajos, Baráth Gergely, Tirtsch Tamás), a Grácsmann Tibor vezette Draft Kft., a Schlecht Csaba vezette Foliográf Kft., a Gransperger Gyula igazgatta Best Lising Kft. Újabb cégek is alakultak, például a Kövér László testvére, Kövér Szilárd által vezetett Arzenál Kft., amely az előbb említett Draft nevű cégből és a Schlecht Csaba vezette Padrone Kft.-ből alakult (A Padrone beltagjai voltak: Simicska Lajos, Schlecht Csaba, Varga Tamás, Kövér Szilárd) a cégek bejegyzési címének többszöri változtatása után (több cég is be volt jegyezve külön-külön időpontban például a budapesti Vend utca 25. vagy a Frankovics Mihály utca 21. alá). Nézzünk egy példát a pénzmozgásra! A banktól 16 millió hétszázezer forintot utalnak a Szájer József elnökölte Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítványnak (Cím: Lendvay u. 28., Fidesz-székház), az aláíró Szadai Károly. Ők továbbítják az "Alapítvány a Független Tájékoztatásért" részére (persze ez házon belül marad szó szerint is, hiszen a cím ugyanúgy Lendvay u. 28.) Varga Tamás és Simicska Lajos aláírásával, végül az összeg a Csalogány utca 9-11. alá bejegyzett Pergamen nevű cég számláján köt ki. Az ügyletet kifogásolja a Magyar Hitelbank munkatársa, Bóné Mária (információink szerint ma egy takarékszövetkezetnél dolgozik), aki levelet intéz Várady Tiborhoz, az MHB főosztályvezetőjéhez. Ebben az előbb említett utalás kapcsán leírja, hogy a Független Tájékoztatásért Alapítványnak az ő fiókjukban nincs is bankszámlája. Idézzük Bóné Mária levelét szó szerint: "Az átutalási megbízás leadásával egyidőben adták le az alapítvány okiratait (alapító okirat, végzés, aláírási címpéldány), és a pénzügyi előadó már akkor jelezte az alapítvány ügyintézőjének, hogy a Demokratikus P.K. Alapítvány számlájáról az átutalást nem tudja teljesíteni. Pénteken, 04.24-én 12.15 és 12.30 óra között dr. Simicska Lajos és Varga Tamás megkerestek, és számonkérték, hogy miért nem került teljesítésre az átutalás. Elmondtam részletesen az átutalással kapcsolatos problémákat, de ők az érvelésemet nem fogadták el. Hivatkoztak az ideiglenes alapítványi számlanyitásra, Trendy-számra stb. Szinte sorolta nekem Simicska úr a megoldások lehetőségét, amit döbbenetesen jól ismer, majd közölte, hogy az átutalások nem teljesítése miatt - ugyanis a nem létező alapítványi számláról is tovább kellett volna utalni az összeget a 219-98904 (Pergamen ) számlájára - akár 100 millió Ft kár is keletkezhet. Ezért bejelentette, hogy azonnal készpénzben fel akarja venni a Demokratikus Alapítvány számlájáról a 16,7 millió forintot. Válaszként elmondtam, ne tegye ezt pénteken 12 óra 30 perckor, mert ez teljesíthetetlen a bankfiók részéről. Azt válaszolta: sürgős, szedjem össze a többi fióktól a pénzt. Jeleztem, hogy az összeget hétfőn megrendeljük, és kedden fel tudják venni...Tisztelt Várady úr! Észrevételezem, hogy az összeg, amit fel kívánnak venni, annak a forrása a FIDESZ által 1992.04.01-jén engedélyezett 20 millió forintos forgóeszköz-hitel. Érthetetlen számomra, hogy ezt az összeget miért kell ilyen úton eljuttatni a Pergamen Rt-hez?

Ebből kiindulva megvizsgáltam a FIDESZ által 1992.04.03-án igénybe vett 50 millió forint forgóeszköz-kölcsön felhasználását, és a mellékelt bizonylatok alapján én úgy látom, hogy a kölcsönt - a bank pénzét - a FIDESZ nem a működésével kapcsolatos problémák konkrét megoldására fordítja, amire a kölcsönt egyébként kapta..." Bóné Mária később egy másik cég banki ügyletei (Interdivat és Centum Kft.) biankó fedezetigazolásai kapcsán már az MHB ügyvezető igazgatójához, Strack Jánoshoz intézett levelet, melyben kifogásolta, hogy "Az Interdivat Kft. által a bankfiók részére átadott dokumentumok a Centum Kft. részéről elkövetett csalást egyértelműen bizonyítják”. A Bóné Mária szerint a Centum Kft (tagok: Kövér László, Máté János, Stumpf István, Wéber Attila, Gyurgyák János, Kövér Szilárd, Orbán Viktor, Varga Tamás, Gyekiczki András) azon tagjai, akik hamis fedezetigazolásokkal több alkalommal fizetés nélküli áruhoz jutottak, azok több más kft-nek is a tagjai voltak. A cégek: Creato (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht, Gyurgyák), Eurotax (az említett svájci-osztrák tulajdonosok és a Centum Kft. voltak az alapítók, a Centrum 40%-ban), Menüett (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht), Padrone (Simicska, Schlecht, Varga, Kövér Szilárd), Draft (Simicska, Varga, Schlecht, Kövér Szilárd), Promt Profit (Simicska, Varga, Kövér Szilárd, Schlecht), Best Lising (Varga Tamás apja és Simicska felesége), Prom Joys (Promt Profit Kft. valamint Brunner István és Schlecht Csaba), Arzenál, Foliográf (Orbán Viktor, Kövér László, Gyurgyák, Varga, Kövér Szilárd, Simicska, Schlecht), Bónusz (Varga, Simicska). A lelkiismeretes banki ügyintéző levelei után érdemes tovább tanulmányozni az általa is említett pénzmozgást és cégeket. Az elsőre kaotikusnak tűnő céglabirintusban különböző felelős pozíciókban megtaláljuk a Fidesz akkori és mai vezetőinek, háttérembereinek és azok családtagjainak jó részét. Egyiküket, a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadóját, Varga Tamást több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, majd fogták el 2005-ben Hollandiában. Előtte Prágában bujkált. A százmilliós kölcsön "eltüntetésében" szerepet játszó Centum Kft. a Századvég Kft.-ből alakult (amely azonos nevű és nem mellesleg személyi átfedést is mutat azzal a ma is fideszes Századvég Kutatóintézettel, amely múlt szombaton kétoldalas tanulmányt tett közzé a Magyar Nemzetben a Jobbikról "Kocsmapolitika" címmel), és az említett Varga Tamás is tagja volt a cégnek. Olyan nevek társaságában, mint Gyurgyák János politológus, Orbán Viktor, Kövér László, Kövér Szilárd (Kövér László testvére), Stumpf István, vagy épp az a Gyekiczki András, aki később az SZDSZ-be igazolt, és Kuncze Gábor kabinetfőnöke lett. Ezen a ponton ez a tény azért is érdekes, mert 1999-ben az SZDSZ-es Eörsi Mátyás egy ideig feszegette a bankkölcsönnel gazdálkodó céghálózat körüli anomáliákat, de Simicska Lajos APEH-elnökségről való lemondása után (Simicska egyéves elnöki regnálása idején tízmilliós nagyságrendű, a korábbi időkből datálódó Fidesz-adósságokat engedett el) nem hallhattunk többé az ügyről. A Centum Kft. később 40%-os tulajdonosa lett a svájci-osztrák vegyes tulajdonú Eurotax Kft.-nek, melynek ellenjegyzője Simicska Lajos volt, ügyvezető igazgatói pedig Varga Tamás és Erik Pomassl. A bankkölcsönt eltüntető cég- és alapítványi hálózatban az előbb említett mai Fidesz-vezetőkön kívül megtaláljuk továbbá Szadai Károlyt, aki a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, Schlecht Csabát, Simicska Lajos feleségét, Varga Tamás édesapját, Bence Györgyöt (Néhány éve elhunyt filozófus. Fia, Bence B. György Fidesz-színekben négy évig a II. kerület polgármestere volt), vagy épp azt a Tóth Mariannt, aki a Magyar Hitelbanknál banki alkalmazott előadóként a kölcsön intézője volt, és ügyvezetője volt a Fico Kft.-nek, amely 1998-ban a Simicska-féle Mahir tulajdona lett, ő maga pedig Simicska Lajos utóda lett a Millenium Rt. igazgatóságában. Az említett cégek nyomán keletkezett Mahir ma kiadó és reklámmal foglalkozó óriásvállalat, amely a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió mögött áll, és amelynek az ország több pontján a helyi, fideszes önkormányzat kedvező áron, pályáztatás és előzetes bizottsági jóváhagyás nélkül adott bérbe (egész pontosan a Mahir Cityposter Kft.-nek) reklámértékesítési területet. A Hír TV-ben tulajdonosként is közreműködő Töröcskei István volt a Magyar Hitelbank elnök-vezérigazgatója 1994-ben, amikor a Fidesz 97,5 millió forintos lejárt hiteléről eképp határozott a bank: "a fennálló 97,5 millió forint összegű lejárt hitelállomány hitelezési veszteségként leírandó". A Magyar Hitelbank vesztesége a cégek összességét tekintve a későbbi hitelfelvételek miatt elérhette akár a 700 millió forintot is. Később a Magyar Hitelbank megszűnt és ABN Amro lett belőle. Hová került és mi lett a sorsa a Fidesz indulását segítő hitelnek és a többi kölcsönnek? A ma ismert és a cikkben említett politikusokon kívül az ügyletek többi szereplője részt vesz-e a Fidesz gazdasági életében és a leendő Fidesz-adminisztrációban? Visszafizeti-e valaha a Fidesz és a résztvevők az adósságot? Valóban nem érzi magát felelősnek a Fidesz az elmúlt 20 év mutyijaiért, korrupciós mechanizmusaiért, közpénzeltüntetéséért? "Itt az idő" válaszolni.

Idet 2010.04.06. 23:26:38

@Ordnassac: Az jó, én kedvelem a dolgot, csak a memóriám néha cserben hagy, és a könyvtáram nélkül ott állok, mint szamár a hegyen... Azt tudom, hogy hol van, miben van, de citálni...

Ordnassac 2010.04.06. 23:33:47

@Idet: de.wikiquote.org/ (magyarul is van, de az erősen kicsi, a németeknél meg szerepel forrással az adott idézet)

Bona Fides 2010.04.06. 23:34:02

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: Hű! Ez olyan hosszú, mint a vonatfütty! Bocsi, de nem bírom elolvasni.
Gondolom, az a lényeg, hogy "húzzonelazorbán".

Idet 2010.04.06. 23:35:20

@Idet: Jesszus, cserbenhagy, egybe!

Jó éjszakát mindkettőtöknek!

Jó éjszakát mindenkinek!

Idet 2010.04.06. 23:38:08

@Ordnassac: Köszi, ezt rögvest hozzáadtam a kedvenceimhez!

miva? 2010.04.06. 23:38:49

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: huhh, akkor a jobbikra vagy az mszp-re szavazzak?

mert ilyen tisztességtelenekre nyilván nem szabad.

:D

aum 2010.04.06. 23:43:44

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: Ezt eddig is tudtuk. Lopott itt mindenki és nem a Fidesz a legtöbbet. Működött a status quo senki nem dobta fel a másikat, mígnem Tocsiknál a Fidesz borította az asztalt. Azóta tart az oligarchiák háborúja.

vidori 2010.04.06. 23:46:22

@john paul johnes: Teljesen egyetértek Veled! 4 évente arról szól a választás, hogy ki akarja győztesnek vagy ahhoz tartozónak érezni magát!
"- Pistike, milyen fagyit kérsz? Pirosat, narancssárgát, zöldet, stb?"
Amikor változott a kormányt adó pártok személye, egyikre sem emlékszem, hogy azt mondta volna, hogy ezt és ezt megtartom az elődőmtől, mert én sem tudok jobbat!
A pártprogramok a "szakértőknek" valók, hogy legyen mit elemezni. Ha valaki végig olvasta (elég száraz volt) a mai Népszabadságban (bocsi a reklámért) a pártok válaszait az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekre, és semleges akar maradni, akkor mindenkinél talál 1-2 szimpatikus gondolatot, de mindig jön előtte vagy utána a feketeleves, azaz olyan gondolat, amelytől rögtön hátraszaltót akar ugrani.
A köztársaságunk válságban van, mert csak az országgyűlési képviselők juttatásairól volt konszenzus a parlamentben, és az ehhez kapcsolódó esetekben, illetve néhány nemzetközi hatású, de a magyar ember mindennapjait és életét befolyásoló esetben nem.
Pl. a hálapénz attól még nem fog megszünni, hogy az orvosok 2x-3x annyi fizetést kapnak. Ki az a hülye, aki nem fogadja el az adózatlan pénzt azért, amiért még fizetést is kap? Idealisztikus, de amiért nem fizetünk, azt nem tartjuk értékesnek -> ilyen a magyar felfogás, mert mindennek ára van, ehhez kellene alkalmazkodni a politikusoknak is. Amit az állam az adómból finanszíroz, azaz "ingyen van" legyen a mentő, a védőoltás, a kétévenkénti alapos általános szűrővizsgálat. A többiért inkább fizetek számla alapján, amely nekem költség, a gyógyítónak bevétel. magyarországon mindenki vállalkozó: a túlélésre vállalkozik!!!
A sok "összevisszaság" miatt mindig az utolsó pillanatig hezitálok, de a lelkiismeretem mndig elvisz a fülkéig, nem tudok otthon maradni.
Az országgyűlésben is inkább mamelukok voltak/vannak/lesznek, mint képviselők -tisztelet a kivételnek- , leginkább azt a politikust becsülöm, aki szavazáskor nem a pártja, hanem a lelkiismerete és a választókerülete érdekei szavaz!!! Sajnos a megélhetési politikusok ezt nem tehetik meg!
Mindig visszacseng a fülembe az az Antall-kormány idején elhangzott vicc poénja, amikor sok százezer ember veszítette el állását, hogy "... nem baj, ha nem értesz semmihez, majd jó leszel politikusnak!"
Úgyhogy, hajrá gyerekek, nőjjünk fel!

miva? 2010.04.06. 23:50:08

@aum: azé ez huh.

aki ezt előre megtervezte, kiosztotta a szerepeket, végigjátszotta, stb. az igen összetett gondolkodású tag. gondolom, nem az élet hozta így.

azt gondolom, hogy a becsületet egyszer lehet elvestíteni, és aki ezen túl van, az ne hozzon törvényt.

demagofób 2010.04.06. 23:55:00

A jegybankot utólag szidni könnyű.
"Vona Gábornak igaza van" azt lehet, hogy egy paradoxon.
Jó lenne a 6 párti vita. Nem azért, mert fideszes vagyok vagy nem vagyok. Megnéztem a Magyarország választ című műsort az MTV-n és a maradék optimizmusom is elszállt a politikával kapcsolatban. De milyen szépen megmenekült Orbán így nem benne csalódtunk. Vagy mégis?

A te szavazatod is annyit ér mint az övé:
www.youtube.com/watch?gl=FR&v=FQ1xIYMVpzc

Remélem Gábor nembánod, hogy ellensúlyozom az optimista politika igenlő írásod...

Én leszek az egyik aki nem megy el szavazni. Sajnos nem tudok olyan pártot mondani amelyik mellett több lenne a pozitívum, mint a negatívum (szerintem teljesen objektíven). Inkább vagyok csalódott. Nem vagyok biztos benne, hogy megéri befektetni az energiát, hogy az ember objektíven lásson. Inkább kell saját lehetőségeire több energiát fordítani, abból nagyobb sikere származhat.

aum 2010.04.07. 00:14:41

@miva?: Nézd, én személyes használatú lőfegyvert először 89-ben a Fidesz székházban láttam egy tagnál. Láttam, hogyan loptak már akkor is, csak még kicsiben.

Surko 2010.04.07. 01:04:09

@hoplita: " Egyik kijelentéseddel ütöd a másikat, következetesség nem az erős oldalad.:))
Indirekte legalább annyi munkahelyet teremthet az állam, amennyit a szabad vállalkozások ezrei...de ez ne zavarjon. "

Felhívnám a figyelmedet az 'indirekte' kifejezésed jelentésére: valami, amit nem mi, közvetlenül (direkt módon) teszünk.

Vagyis ha a munkahelyet a vállalkozás létesíti, akkor azt nem az állam teremti.

Tudod, ez olyan, mint ha veszek egy raliautót, leigazolok egy versenyzőt, és az a versenyző végül bajnokságot nyer.

Indirekte ugyan én tettem lehetővé az ő győzelmét (hisz én tettem alá a kocsit), de mégsem állíthatom, hogy én nyertem volna meg a bajnokságot...

Ugyxanezen logika mentén az állam nem teremthet munkahelyeket. Csak vállalkozóbarát környezetet.

Aztán abból vagy lesz munkahely, vagy nem. (ha csökken a globális kereslet a Magyarországon előállított termékek iránt, akkor az állam toporzékolhat, de akkor sem jönnek létre új munkahelyek. Ez van.

" Érdekes, még a kapitalizmus szentséges földjén, az usában is munkahelyteremtéssel kampányolt Obama is...nahát, ugye..? "

És vajon sikerült neki???

Nem.

Tudod azzal nem válik igazzá egy hamis, hazug magyar politikai ígéret, hogy valaki Amerikában ugyanúgy hamis ígéretet tesz...

Amúgy eddig nem is tudtam, hogy a jobbikos turbómagyarok ennyire figyelnek a lenézett Egyesült Államokra...

Osztrakiszmosz 2010.04.07. 03:07:19

Mindenki a demokráciát, mint kormányzati berendezkedést az egyedül elfogadhatónak gondolja, pedig a demokrácia jó esetben nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy a legkevésbé rossz emberek kerüljenek hatalomra. Szerintem mindig az a legoptimálisabb kormányzati berendezkedés, amelyik leginkább elősegíti a közjó növekedését. Tehát szerintem lehetséges, amikor a demokráciánál jobban működik még akár az egyeduralom is. Vagy meri azt valaki állítani, hogy ma jobban működik a magyar állam a demokráciában, mint 1000 éve Szent István király alatt, amikor igencsak diktatúra volt (szegény Koppány és Vazul bánta is). Bizonyos szempontból lehet előnyösebb a demokráciánál más politikai berendezkedés is. Vegyük például az abszolút monarchiát: a király vagy a pápa akkora hatalommal és vagyonnal rendelkezik, hogy nem áll már érdekében, hogy karrierista módon törtessen felfelé (nincs hova), vagy összelopjon még pénzt (minek úgyis van neki elég), nem lehet lefizetni sem. Éppen ebből kifolyólag akár az ország ügyeivel is elkezdhet érdemben foglalkozni. Ráadásul segít az neki, hogy nem kell 4 évente milliárdokat költeni a hazugságai reklámozására és izgulnia azon, hogy folytathatja-e a munkáját. Emellett nem 4 éves ciklusokban kell gondolkodnia (amelyben úgysem lehet érdemben semmit végrehajtani, ráadásul egy év mindig elmegy a választásokra, hanem sokkal hosszabb távra is tervezhet előre). Továbbá nem kell törekednie a kompromisszumos megoldásokra, amely mindig félmegoldásokat eredményez, és sohasem kerek egész megoldásokat. Emellett előny az egy örökletes monarchiában, hogy a leendő uralkodót már kisgyerekkora óta a legjobb tanítók veszik körül, akik felkészítik őt arra, hogy alkalmas legyen az uralkodásra, így elkerülhető az, hogy olyan emberek kezébe kerüljön a döntéshozás, akiknek közük nincs az adott szakterülethez (lásd: „polihisztor” Draskovics, „energetikai zseni” Kovács László stb.).

Nyilvánvalóan a demokrácia mellett is felhozható legalább ennyi érv. Ezzel az irománnyal inkább csak arra akartam rámutatni, hogy a demokrácia mellett létezhet más jól működő berendezkedés is, tehát a demokrácia nem az egyetlen lehetőség. Szerintem az, hogy egy politikai berendezkedés mennyire működik jól sokkal jobban függ a benne résztvevő emberektől, mint magának a berendezkedésnek a típusától: jó emberek esetén egy demokráciában kicsit lehet nyerni, egyeduralomban nagyot; rossz emberek esetén egy demokráciában kicsit lehet bukni, egyeduralomban nagyot ugyanannyi idő alatt. Legalábbis történelem szakos hallgatóként ezt vontam én le következtetésként a történelemből.

Szóval, ha van egy igazán jó és tehetséges vezető (Szt. István, Nagy Péter, Kemál Atatürk, Gandhi stb.) akkor én igenis inkább az egyeduralmat választanám, mint a demokráciát, vagyis úgymond antidemokrata lennék.

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.07. 20:13:37

"Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek. Elmebeteg lenne?'

van pár millió ismerősöm, akik 20 év óta, minden negyedik évben arra szavaznak, akiről azt hiszik elhozza majd a kánaánt és az élete majd jobb lesz attól a párttól. Elmebeteg lenne? ...lehet.

kételkendő 2010.04.07. 20:23:51

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Te melyik vagy a felsorolt emberek közül? Ha egyik sem, honnan tudtál ilyen részletes beszámolót keríteni?

Surko 2010.04.07. 22:31:22

@[nev]: " ha a kormány fedezet nélkül szórja a pénzt, akkor a jegybank ezt úgy tudja megakadályozni, hogy kamatot emel, eszébe nincs meglévő inflációs célokat teljesíteni, hiszen azok úgysem teljeseülhetnek, hanem kamatot kell emelni. a jegybank a 100 napos program alatt végig kamatot csökkentet. 9,5%-ról 6,5%-ra, majd persze, amikor világossá vált, hogy a 100 napos program gazdasági értelemben kifulladt, lényegében csak az import növekedett, akkor kénytelen volt 6,5%-ról 12,5%-ra emelni az alapkamatot. ott 9,5%-ról előbb 12,5%-ra kellett volna emelni, inflálni a fedezet nélkül kiosztott extra juttatásokat, és amikor ez a politika sikeres, akkor kellett volna 6,5%-ra csökkenteni az alapkamatot. jelzem, ha itt orbán nagy pénzszórásba kezdene, és az is az importot növelné. a monetáris politikán keresztül lehet javítani a versenyképességen, és nem költségvetésen keresztül. "

Húha... Itt sajnos elég sok dolog keveredik...

1. "elinflálni" - hogyan lehet vajon valamit "elinflálni"?
- úgy, hogy több pénzt juttatunk a rendszerbe
- vagy úgy, hogy emeljük a hatósági áras termékek árát
- vagy leértékeljük a valutánkat

Nézzük az elsőt. A fiskális politika úgy juttathat több pénzt a rendszerbe, hogy túlköltekezik, hiányt halmoz, hitelt vesz fel.

Nos a 100 napos program éppen ezt tette. Tehát önmagában is inflációt gerjesztő folyamat volt

Hogyan okozhat inlfációt a jegybank? Kamatot csökkent, és serkenti a hitelezést. (azaz pont a fordított módon, mint amiről beszélsz: kamatemeléssel nemhogy nem lehet "elinflálni" valamit, hanem épp ellenkezőleg, kamatot akkor emelnek, amikor szűkíteni akarják a pénzkínálatot, pont inflációletörő hatást elérve)

Lássuk a másodikat, a hatósági áremelést. A népszerűségre hajtó kormány hatásági áremelésre nyilván nem volt hajlandó. Medgyesi ki is jelentette ("lassan mondom, hogy mindneki megértse") "nem lesz gázáremelés".

Végül a harmadik opció, a leértékelés már nincs a kormány eszköztárában. A forint már jó ideje a piacra van bízva, szabadon lebeg, noha 2002-ben még volt lebegtetési sáv. De leértékelésre már nem lett volna mód.

Egyszóval: alapvető tévedés kamatemeléssel "inflálni" bármit is.

Mint ahogy az is butaság lett volna, hogy az amúgy is inflációt gerjesztő állami túlköltekezés (pl. a drámaian inflatív 50%-os közalkalmazotti béremelés...) mellett a jegybank mondjuk pénzkínálat növeléssel próbált volna inflációt gerjeszteni. (kis késéssel ugyan, de gerjedt az magától)

Végül: a monetáris politika önmagában nem képes javítani a versenyképességen. Tévedés ezt hinni.

Pl. ma sokan beszélnek a kamatcsökkentés gazdaságélénkítő szerepéről. Jómagam is úgy vélem, hogy jelenleg csak a monetáris politikában van mozgásterünk az élénkítésre (kamatcsökkentés által).

De ez korántsincs mindig így. Pl. ha a kormány folyamatosan és drámaian túlköltekezik, akkor a jegybanknak nem csak azért kell kamatot emelnie mert gerjed az infláció, hanem azért is, mert az egyre nagyobb hiány és államadósság egyre kockázatosabbá teszi az országot. Így a hitelezők egyre magasabb kamatfelárat (kockázati prémiumot) várnak el. Azaz maga a piac kényszeríti felfelé a kamatokat. A jegybank, ha akarja, ha nem, kamatot kell emelnie.

Varga Dénes 2010.04.08. 12:14:23

Tanulj meg úgy játszani, mint a profik és keress pénzt a helyes stratégiával!
Szerezd meg az ingyenes 50$-s kezdőtőkét, és kamatoztasd tudásod!

PokerKezdoToke.try.hu

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.08. 13:56:00

Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz"

idióta
elvek nélküli marha, aki semmihez sem ért

pannonfunk 2010.04.08. 15:38:33

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Ez a kurucinfó mai "nagy durranása"? Ez olyan bonyolult és hosszú, hogy ebből semmi nem fog átjönni.... Én sem olvastam el, és őszintén nem is érdekel, mert vagy igaz, vagy nem...

Interlock (törölt) 2010.04.08. 20:42:47

@Osztrakiszmosz: A mai világban ez egy elég érdekes megközelítés, de logikailag nem igazán tudok belekötni, ráadásul még tetszik is :-)
Ennek ellenére, a mindenfelé érezhető narancskirály-választós hangulat viszont nem tetszik...

zodatt · http://zodatt.ini.hu/ 2010.04.11. 20:19:16

ilyen jó választási műsort még nem láttam. a hsz-ek pedig érdekesek, viccesek. Messivel vb-t kell nyernie Argentínának, főleg, hogy az Isten Maradona a kapitány. Hajrá Fradi!

csakilev 2010.04.11. 20:25:18

Elkeserito latvany innen Erdelybol mindaz ami kint zajlik! Nagyon sajnalom! Kerdesem: a kialakult mai helyzetnek van-e politikai hattere?

pecz 2010.04.11. 20:29:34

OK (nem OK), de miért nem közlik a 19:00-nak megfelelő választási részvételi adatokat.
Aztán lehetne elemzni a részvétel területi eloszlását...

jogdij 2010.04.11. 20:44:18

Ha ti hárman pártot alakítanátok, rátok szavaznék.
Tetszik: hozzáértés , tárgyilagosság, hitelesség.

kilcsike47 2010.04.11. 20:49:46

Még mindig lehetne menteni ami menthető. A felszabadult szavazóhelységekből a szavazatszedőket átlehetne irányítani a kritikus helyekre. Így egyórán belül belehetne fejezni a szavazást.

csakilev 2010.04.11. 20:58:14

A TV2 egyelőre feladta a közvetítést, helyette filmet sugároz. Az RTL még néha kapcsol, az M1 pedig rendületlenül kitart.

szaszilka 2010.04.11. 21:17:58

Atv honlaján

19:03 Exit-Poll jelentés
A kutatások szerint nem fekteti meg a Jobbik az MSZP-t

Egyetlen közvélemény-kutató sem jósol kétharmadot a Fidesznek, és mindegyiknél az MSZP áll a választási tabella második helyén. A Szonda Ipsos úgy becsüli, hogy a Fidesz a voksok 57 százalékát söpri be, az MSZP-t a szavazók 19 százaléka szereti, a Jobbikat pedig az urnához járulók 15 százaléka támogatja, illetve az LMP 5,5 százalékkal ugorja meg a parlamenti küszöböt, az MDF viszont 3 százalékkal elhasal rajta. Szinte hajszálra megegyezik ezzel a Századvég felmérése, a különbség csak annyi, hogy a Fideszt itt 56 százalékra saccolják, az LMP-t öt százalékra adják, az MDF-et pedig 4-re.

A Medián viszont a Fidesz eredményét már 55 százalékra taksálja, az MSZP-t az előzőekhez hasonlóan 19 százalékra tartja, a Jobbiknak viszont 15 százalék helyett már 17 százalékot szavaz meg. A Mediánnál az LMP is üzembiztosabban, 6 százalékkal viszi át a parlamenti küszöböt, az MDF viszont e közvélemény-kutató szerint bizton kihullik 3 százalékkal. A leggyengébbnek, 54 százalékosnak a Nézőpont Intézet találta a Fideszt, és ebben a statisztikában a legizmosabb, 20 százalékkal az MSZP. (Az LMP és az MDF itt ugyanígy 6, illetve 3 százalékot kapott.)

szaszilka 2010.04.11. 21:18:40

Atv honlaján

19:03 Exit-Poll jelentés
A kutatások szerint nem fekteti meg a Jobbik az MSZP-t

Egyetlen közvélemény-kutató sem jósol kétharmadot a Fidesznek, és mindegyiknél az MSZP áll a választási tabella második helyén. A Szonda Ipsos úgy becsüli, hogy a Fidesz a voksok 57 százalékát söpri be, az MSZP-t a szavazók 19 százaléka szereti, a Jobbikat pedig az urnához járulók 15 százaléka támogatja, illetve az LMP 5,5 százalékkal ugorja meg a parlamenti küszöböt, az MDF viszont 3 százalékkal elhasal rajta. Szinte hajszálra megegyezik ezzel a Századvég felmérése, a különbség csak annyi, hogy a Fideszt itt 56 százalékra saccolják, az LMP-t öt százalékra adják, az MDF-et pedig 4-re.

A Medián viszont a Fidesz eredményét már 55 százalékra taksálja, az MSZP-t az előzőekhez hasonlóan 19 százalékra tartja, a Jobbiknak viszont 15 százalék helyett már 17 százalékot szavaz meg. A Mediánnál az LMP is üzembiztosabban, 6 százalékkal viszi át a parlamenti küszöböt, az MDF viszont e közvélemény-kutató szerint bizton kihullik 3 százalékkal. A leggyengébbnek, 54 százalékosnak a Nézőpont Intézet találta a Fideszt, és ebben a statisztikában a legizmosabb, 20 százalékkal az MSZP. (Az LMP és az MDF itt ugyanígy 6, illetve 3 százalékot kapott.)

emimed 2010.04.11. 21:42:37

Ami most történik, méltó befejezése az elmúlt 8 év Wirtschaft-jának.
Az információk közlése nem azonos a kampánnyal.

Kár, hogy nem hallgathatom a tárgyilagos elemzőket.
Igazuk van, hogy ennek politikai vonzata van. Még akkor is, ha "csak" bénázás az ok. Talán egyszer megszűnik ez a "következmények nélküli ország" állapota.

emimed 2010.04.11. 22:33:16

Amint várható volt, elfogyott az OVB "bátorsága". Tanulságos volt látni, hogy kik döntenek helyettünk, felettünk.

Kengyelfutó Gyalogkakukk 2010.04.11. 23:13:15

Az indexet teljesen felkavarta a mai este, náluk már megkezdődött az új időszámítás :D

"Négypárti lesz a parlament

Percről percre

jan. 1. 01:00
Hajnali 2-ig várakozhat az utolsó szavazó a Bocskai úton

A XI. kerületben a Bocskai úti általános iskolában még körülbelül [...]"

nikkelpuding 2010.04.11. 23:22:46

tehát végre megalakulhat a jobbik- lmp- anarcho-szindikalista selyemhernyó-tenyésztő szövetség koalíciójával a jövőbe vivő szagértő kormány.

Urándúsítást vállalok.
süti beállítások módosítása