Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:53

Szokatlan bejegyzés lesz, elnézést kérek mindenkitől, leginkább magamról és magamnak szól. Miután pár hete tényleg nagyon kedves, már-már elcsábulásra késztető módon invitált rendszeres szerzői közé a Magyar Nemzet, ma leleplezőnek szánt cikkében még a címsorban is helyet szorított számomra. S miközben persze soha nem jó, ha egy ilyen tálalás után azt kérdezik ismerősök és ismeretlenek: „hogy is volt ez?”, talán végre sikerült rájönnöm, hogy mi a helyes eljárás hasonló esetekben.

(Fotó: Hír TV illusztrációja a cikkhez)

Három dolgot ajánlok – leginkább saját magamnak:

1. Átláthatóságot: Ahol minden nyilvános, nincs mit leleplezni, nincs mire rádöbbenni (vagy legalább kevésbé izgalmas). A BKV-ügy tapasztalata is azt mutatta meg számomra, hogy csak a nyilvánosság véd meg a nemtelen támadásoktól. Nem kell azzal foglalkozni, hogy bezzeg mások mit tesznek, nem érdemes hosszan borongani a kettős mércén. Minden részletet ki kell tenni az ablakba, akkor is, ha amúgy ez nem szokás.

2. Önkritikát: Hiába emlékszem úgy, hogy talán én voltam az első elemző, aki "önként" – azaz nem kényszer, leleplezés hatására - számolt be tanácsadói tevékenységéről (a 2006-os önkormányzati választás estéjén a köztévében), be kell látnom: korábban többet kellett volna tennem azért, hogy még átláthatóbb legyek. Magyarázatom van rá, más mintákat láttam, itthon ez alig-alig volt szokás stb., mai fejemmel mégis önkritikát kell gyakorolnom.

3. Kitartást: Egy ilyen cikk után az első reakció mindig érzelmi. Emlékszem, amikor a Népszava fideszes lakájpolitológusnak (vagy valami hasonlónak) nevezett, nagyon kellett figyelnem, hogy ne akarjak sem megfelelni, sem kompenzálni. Itt a blogon egy-egy bejegyzés után is rendre megkapom, hogy kinek a fizetett ügynöke vagyok. A helyes eljárás egyértelműen ezeknek a véleményeknek az ignorálása: hosszú távon úgyis kiderül, hogy az ember következetes, tisztességes és önálló volt, vagy politikai érdekeket és manipulatív célokat szolgált.  Eddig azt hittem, hogy nem elég, ha csak én tudom: a tanácsomat kérhetik, de a véleményemet nem adom – végső soron azonban éppen elég.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr812094019

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magántitok-szolgálat 2010.06.21. 02:31:20

Magántitok jogosulatlan megismerése. Jól jegyezzük meg!Félre ne tessék érteni: D. Ibolya és H. Károly már rég megérett arra, hogy alaposan utánanézzenek a pártjuk bűvkörében folytatott tevékenységének a pártkizárásoktól a pártfinanszírozásig. Akár előz...

Trackback: Rés in medias 2010.06.20. 08:51:09

Arktész: Ó, kedves Antarktész, milyen szép hűvös reggelre ébredtünk, csiripelnek a madarak, zümmögnek a bogarak, a természet ünnepe ez! Antarktész: Igazad van drága Arktészom, gyönyörű nappal áldottak meg minket az olymposziak! Arktész: Talán lesz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 08:22:12

@pad78:
ha van érettségid, akkor szánalmas az, amit írsz.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 08:32:55

szóval mondjuk newton elég jelentős tudós volt.

en.wikipedia.org/wiki/File:GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg

rájött, hogy van tömegvonzás. arra is rájött, hogy ez egyenesen arányos a tömegek méretével, és fordítottan arányos a távolságának négyzetével. és newton ezeket a természeti törvényszerűségeket nem egyszerűen matematikának, és fizikának képzelte, hanem természetfilozófiának.

en.wikipedia.org/wiki/File:NewtonsPrincipia.jpg

a tömeg a társadalomtudósnak nem kunszt értelmezni (az emberek száma), a tömegek távolságát is értelmezheti egy szociológus, vagy akár egy politológus. és akkor a tömegvonzást is képes értelmezni. nem olyan egzaktul, mint egy fizikus, de mégis természettudományos alapokkal. és ez, ami török iskolázottságából hiányzik. magyaroszágon a poliológiai tanszékek tudományos antitalentumokból állnak össze. valójában áltudományos gittegyletek.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 08:53:59

@pad78:
szerintem lehet tudni, hogy orbán csak szövegel arról, hogy új kapitalizmust épít. mert valójában fogalma sincs, hogy mi a kapitalizmus. képtelen definiálni, vagy akárcsak körülírni. vagy legalább is a nyilvánosság előtt ezt a képességét még nem mutatta meg.

a kapitalizmust sokféleképpen lehet definiálni, liberális szemszögből a szabad tőkepiac. és akkor lehet mondani, hogy a szabadságot értelmezzük kereskedelmi, műszaki, és pénzügyi értelemben, de a teljes szabadságot zárjuk ki jogi értelemben. szóval a totalitárius elemez zárjuk ki belőle.

és ebből következik, hogy a tőkepiacot szabályozni kell az emberi civilizációknak: a kontinenseknek. európában az uniónak. nem egy olyan nagy gondolat, de azért mégis csak egy gondolatmenet. nyilván lehetne tovább folytatni, csak nyilván itt értelmetlen volna.

ezt arra mondom, hogy mink mostan a a nemzeti együttműködés rendszerében együtt vagyunk tisztelt hölgyeim és uraim kedves barátaim, forradalmat hajtottunk végre, ilyeneket nem találsz. pedig el lehetnének rejtve. de nincsenek. ezek a szövegek pont olyanok, amiket a kommunista elvtársak martonyi, schmitt, stumpf, pozsgay és a többiek a népfrontban megtapsolnak. de lehet azért tudni, hogy egy hülyeség. és hiába tart sajtótájékoztatót szijjártó, és navracsics, hiába ír cikkeket a magyar nemzet, hogy most forradalom van. akkor is hülyeség marad. mert ezeknek a fazonoknak nincs elképzelésük a politikai rendszerekről. megtanulták az iskolában, felmondták a leckét, de ennél tovább nem jutnak. hiába ülnek a helyükön húsz éve, és hiába ülnek ott még húsz évig.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 09:09:04

@Ordnassac:
amerikában, és a briteknél van, vagy inkább volt erős a sajtó. és ott a lapkiadás üzlet volt. direktben. itt meg az van, hogy a lapkiadás politika. széles gábornak is, borokainak is, és a többieknek. a népszabadságot direktben tulajdonolja egy párt. és a népszava kiadója sem direktben üzletel. hanem előbb megtámogatnak egy pártot, és akkor azt próbálják meg átkonvertálni pénzzé. nem eredeti tőkefelhalmozók, hanem közpénz halmozók.

és ezért lesz ilyen a sajtó. és nem azért, mert az olvasó ezt várja. hanem arról van szó, hogy az olvasó ezt kapja. ez akkor fog megváltozni, ha magyarországon valaki üzleti céllal alapít majd lapot. és elegendő pénze lesz ehhez. mondjuk több, mint amennyi szélesnek van. vagy esetleg széles rájön, hogy lehetne a lapkiadást minimális tisztességgel is művelni. és akkor összeszedhetné a publicisták szine javát. a magyar hírlap megvételével anno volt erre esélye.

radala 2010.06.21. 09:10:44

Kedves Török Gábor!
Igazából semmit nem értek, vagy mindent.
Egy valamit viszont különösen nem. Hogy jön ehhez az egészhez, hogy az MN fölajánlotta, hogy csatlakozz "rendszeres szerzői közé"?
Erre épp link sincs:-)
Számomra ebből az következik, hogy te egy jó elemző vagy (népszerű föltétlen, és én is része vagyok ebben az esetben a népnek).
Igazából 2002-ben nem tűnt csúnya dolognak a szocikkal üzletelni. Azért vegyük észre, hogy a pokol 2006-ban szabadult el, addig csak az egyik váltópárt, teljesen jogosan leváltotta a másik pártot (maximum kreatívan játszottak (mozgósítás, 23 milla, kötél), de nem történt semmi égbekiáltó.
Az összegeket én is sokallom, de ki vagyok ahhoz, hogy el tudjam dönteni, hogy ez piaci ár-e. Szóval nyelek én le ennél nagyobb békákat is, ha valaki szimpatikus.
De azt akkor sem értem, hogy én vagyok a hülye amiért úgy látom, hogy azt sugallod, hogy a gaz MN belengeti a szerzőséget, amit te nem fogadsz el és erre neked esik. Vagy tényleg ezt akarod sugallni.
Egy szó, mint száz, nagyon rendben van az, hogy az MN ilyesmiket ír, az is rendben van, hogy te válaszolsz a blogodban, az tán nincs rendben, amit sugallsz, de lehet, hogy nem is sugallod.
Ha az MN szerzőséget ajánl, akkor már nyilván tudott arról, hogy te kaptál pénzeket. Szerintem ez nem zavarta őket szakmai oldalról. Söt nagyon pozitív, hogy nem csak vérjobbereket akarnak az újságjukba.
Szóval szerintem minden rendben van.

pad78 2010.06.21. 09:14:43

@[nick]:
Miért is? Azért mert azt gondolom, hogy a politikatudomány tudomány, vagy legalábbis művelhető tudományosan is, vagy azért, mert azt gondolom, nem feladata pontosan megjósolni a jövőt, hanem elemezni azokat a folyamatokat, amelyek a jövőbe vezetnek? Melyik szánalmas?

török gábor 2010.06.21. 09:25:07

@radala: nagyon örülök ennek a kérdésnek, mert újra elmondhatom: szerintem nagyon helyes, hogy ezek az összegek nyilvánosak, szerintem semmi rossz nincs abban, hogy az MN minden ilyen szerződést bemutat. sőt, bízom benne, hogy 2010 utáni szerződések esetén is ezt fogja tenni.
ami szerintem nem korrekt: szenzációs leleplezésként tálalni, valamint azt sugallni, hogy szoci és szdsz-es akármi vagyok.
ezért lehet hírértéke talán a szerzői felkérésnek, mert nem úgy ismertem meg a lapot, mint amely lelkesen ad teret a szoci és szdsz-es akármiknek :)
szóval itt érzek egy kis ellentmondást, ezért is írtam róla, nem másért.

török gábor 2010.06.21. 09:26:20

@radala: és örülök annak is, hogy valaki érti a 2006-os cezúra jelentőségét.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 09:28:40

@pad78:
az, hogy az orvostudomány képtelen előre bejósolni bármit is. pont úgy, mint a politológia. az orvoslásban biztosan lesz szerintem hangsúlyeltolódás, mégpedig a biokémia mellett hangúlyt kap a biofizika. ami ma ezoterikus módon a természetgyógyászat. nyomkodod a kéz, vagy lábfejed, akkor hatással van a keringésre. vagy ha szurkálják a füldedet, akkor valahogy hat az idegrendszerre. nem nagyon tudjuk hogyan. de valahogyan mégis. szóval ezekre a fizikai behatásokra a test reagál. és ez igazából nincsen kutatva. kémiával akarunk mindent gyógyítani, és vélhetően a fizikával is lehet valamit kezdeni. és szerintem az is igaz, hogy bioaritmetika nem elég fejlett. de azért ezeken a területeken nem lehet állítani valamit, és homlokegyenest az ellenkezőjét. szóval ezek a területek nem arról szólnak, amit törökék csinálnak. hogy minden, és az ellenkezője is lehet igaz. mert ezt ezotériának hívják. és nem tudománynak.

pad78 2010.06.21. 09:34:19

@[nick]:
"nem olyan egzaktul, mint egy fizikus, de mégis természettudományos alapokkal."

Én valószínűleg inkább azt mondanám, hogy kvantitatív (~matematikai) módszerekkel is, illetve hogy empirikus módszerekkel. Hogy ez azonos-e azzal, hogy természettudományos alapjai vannak, vsz. vitatható, de a lényegen nem sokat változtat. Asszem alapjában véve egyetértünk.
(Arról, hogy a matematika természettudomány-e: mathandtext.blogspot.com/ Én különösen is találónak érzem az Einstein-idézetet.)

"és ez, ami török iskolázottságából hiányzik. magyaroszágon a poliológiai tanszékek tudományos antitalentumokból állnak össze."

Na ez az, amit én nem tudok megítélni, mert én nem vagyok politológus. Azt tudom, hogy Török Gábort a magyar politológusok közel évtizede legfontosabb társaságuk tisztségviselői közé választják, ami nekem azt jelzi, hogy itthon van szakmai tekintélye. Te egyébként nemzetközileg elismert politológus vagy, hogy a magyar politológia nemzetközi színvonalát így meg tudod ítélni?

objekt 2010.06.21. 09:35:55

@török gábor: Csak nézte. Én pont ennek a műsornak kapcsán akartam már sokszor megkérdezni tőled, hogy ugye azért hagytad ott az egészet, mert Debreceni kezdet elviselhetetlenül pártos lenni, a személyeddel (jelenléteddel pedig ) legitimáltad ezt, még ha más is volt a véleményed.

török gábor 2010.06.21. 09:39:37

@objekt: hosszú történet, egyszer majd szívesen elmesélem.

pad78 2010.06.21. 09:42:48

@[nick]:
"az, hogy az orvostudomány képtelen előre bejósolni bármit is."
Ezt nem is mondtam. Azt mondtam, hogy az orvostudomány a jövőről max. valószínűségeket mondhat, és ettől nem kevésbé tudomány. Főleg hogy nem az a feladata, hogy a jövőt megmondja, hanem hogy gyógyítson. A politikatudomány feladata sem az, hogy a jövőt megmondja, hanem hogy a jövőbe vezető folyamatokat elemezze. Szerintem az a szánalmas, ha már személyeskedünk, hogyha valaki csodákat és isteni tudást vár a tudománytól. Bőven elég, ha emberi tudásra törekszik.

radala 2010.06.21. 09:46:52

@török gábor: A 2006-os cezúra nyilvánvaló mindenkinek, annak ellenére, hogy ettől még tény, hogy 2002-ben csesztük el a dolgot nem 2006-ban. Érdekes amúgy ez a dolog, mert nyilvánvaló, hogy ha idöutazni kellene, akkor 2002-be kéne visszajutni, hogy rendbe tegyünk valamit, annak ellenére, hogy akkor nem is történt semmi különös.
Lehet nem korrektnek látni az MN szenzációs leleplezését, de ugye nem gondolod, hogy el lehet adni egy újságot úgy, hogy nincs benne szenzáció. Ez pont ugyanaz, mint a BKV/index ügy.
Nem szeretnék tanácsokat adni, de meg lehetne próbálni a saját "ügyeidet" is elemzőként szemlélni. Az, hogy ez szerinted tudott, nyilvános, az nem jelenti azt, hogy nem szenzáció. Szenzáció, csak nem új. És igazából nem is te, hanem Karácsony a szenzáció benne. Amúgy nyilván ö sem, mert Karácsony/medián az mindig is balosnak volt tekintve.
Szóval szerintem föl a fejjel.
Megemlíthetted volna amúgy, hogy amíg a MEH "sponzorált", addig a Heti Válasz is. Nem mellesleg én úgy is képzeltem akkoriban, hogy GSZA az egyik szempont te meg a másik. Ha vicces csávó lennék azt mondhatnám, hogy te vagy a Fidesz Debreczeni Józsija:-) (mármint, "az ilyen kéne, hogy legyen" a baloldali:-)
Ez egy vicc volt.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 09:53:14

@pad78:
a társadalomtudományok alapgondolata az, hogy az ember része a természetnek. és a politikáról is lehet úgy írni, mintha az természetfilozófia lenne. tehát ha már newtonnál tartunk, akkor lehet használni a "nyomás" kifejezést. de úgy, hogy a szerző annak ismeri természettudományos hátterét. hogy mit értünk alatta úgy általában a természetben. és akkor ezzel becsatlakozik a tudományok közé. persze a poltikában nem lehet ezeket olyan egzaktul értelmezni, mint akár a fizikában, és nem lesz olyan absztrakt, mint a matematika, de mégis az társadalomról, és a politikáról történő diskurzusnak tudományos alapjai lesznek. mint ahogyan ez egyébként ez évezredeken át szokás volt.

csak ugye ma a sztori arról szól, hogy bölcsészkarra az megy, aki képtelen így gondolkodni. ezért a bölcseletben az van, hogy bármi, és az ellenkezője igaz. abban az értelemben, hogy lehet találni hozzá hivatkozást. mégpedig tekintélyes szerzőktől. de ezek az elemzések nem a politika természetéről szólnak, hanem a poltikusok személyiségét kutatják. felszínesen persze. kétértelmű mondatokkal. szóval törökék ugyanazt csinálják, mint a delphoi jósdában. de a tudomány nem innen ered. persze nem állítom, hogy nem lehet ezoterikusan közelíteni a világhoz, sőt azt gondolom, hogy majdnem csak úgy lehet, de törökéket nem nevezném tudósnak.

poli001 2010.06.21. 10:10:12

Sziasztok!
Eddig csak olvasó voltam, de most nem bírtam megállni, hogy írjak.

@[nick]: Szólok politológia nem csak bölcsészkaron létezik, hanem pl. az ELTE ÁJK-n is, itt végeztem, itt tanít Navra, Körösényi, az ombucmanó is :)

Szerintem Gábor pont tudományos szempont miatt ír ilyen elemzéseket, mert tartja magát a weberi elvekhez, pont ez adja meg neki a távolságtartást és tisztánlátást.

véleményem szerint a társadalom tudományok legnagyobb nehézsége az, hogy nem tudsz tisztán számolni egy emberi hülyeség nevű változóval. Ezért csak lehetséges forgatókönyvekről tudsz beszélni.
Egyébként a politológiának is nagyon sok része van, pszichológiai, empirikus kutatás, jogi, filozófiai. Ez egy határterület sok minden kapcsolódik itt össze.

Gábor ne hagyd magad, mi olvasunk (akár hosszabb tanulmányt is:) )

bigapples 2010.06.21. 10:27:49

@török gábor: Szerintem tényszerűen leírták a cikkben, hogy 2006-ig voltak csak szerződésben. Kissé túlérzékeny vagy ezekre a politikai odaszúrásokra. Nekem az jött le, hogy az LMP-s kollégád volt a cikk célpontja és rajta keresztül az LMP. Világos, hogy nem voltak a megjelenés időpontjakor túl lelkesek jobboldalon, hogy az LMP akár paktumot is köthet a szocikkal a fővárosban.

Politikai közszereplőkről nyilvánítasz véleményt évek óta, bármilyen diplomatikusan teszed is, szükségszerűen Te is bírálatok tárgya leszel időről-időre, néha unfair bírálatoké is.
Utólag könnyű okosnak lenni, de nem gondoltál arra, amikor a fél szakma ki lett szerkesztve az MN-ben a kormányzati megrendelések miatt, hogy Te sem fogsz kimaradni? Ha akkor felteszed a céges honlapotokra amit ide beírtál a kormányzati munkáitokról, akkor nem kelthették volna semmilyen látszatot.

bigapples 2010.06.21. 10:31:19

@radala: Nekem az az érzésem, hogy ezt az időutazást 1990-re kellene időzíteni, nem 2002-re.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 10:35:50

@poli001:
azt a tudomány úgy hívja véletlen. nem úgy kellene lennie, de mégis úgy van. biztos véletlen van úgy. és ha ezt nem lehet mérni, akkor ezzel el is van intézve. ha meg lehet, akkor jönnek a valószínűségi változók.

törökék meg azt csinálják, hogy felsorolják a várható eseteket, hozzá kötik a politikai aktorokhoz, karácsony gergelyék meg majd utólag megmérik, hogy ez adott politikusra vetíve népszerűség vesztéssel, vagy nyereséggel járt. és ennyi. aztán ebből próbálnak valamit absztrahálni. egy esetből általánosítani, vagy legfeljebb tízből. de az már nagyon komoly felkészültséget igényel. de ez nem tudomány, meg ezek nem tudományos kutatások, ne vicceljetek már. hivatkozhatsz itt max weberre, vagy akárkire. és azért nem, mert a megyfigyeléseknek nincs semmiféle természeti alapja. és ezért lesz minden politikai érdekek által motivált.

bigapples 2010.06.21. 10:40:57

Kis bepillantás Feri lelkivilágába. Mártírnak hiszi már magát :)

"Ha megvádolnak, önként mondok le mentelmi jogomról, hogy vádlóim, a politikai méregkeverők szemébe nézhessek. Ha a politikai küzdelmet bíróságon akarják lefolytatni, én állok elébe. Vádlott helyett vádlójuk leszek. Vádlója ennek a torz, erőszakos, megfélemlítésre játszó fidesz világnak. Leleplezője a kétszínűségnek, a megtévesztésnek, a hazugságnak" - olvasható Gyurcsány Ferenc legfrissebb blogbejegyzésében."

[nick] (törölt) 2010.06.21. 10:41:00

@radala:
törököt mindig arra használják, hogy van egy végtelen elfogult fazon, mindegy milyen párti, és akkor beültetik mellé törököt, aki meg objektív. csak most az a baj, hogy 80:20 arányban van jelen mindenhol a kormány, és az ellenzék. és nem 60:40 arányban. és orbán úgy van vele, hogy végtére is 100:0 arányban kell győzni. és ahhoz nem kell török. most persze ez a számítása nem fog bejönni orbánnak, és ezt szerintem gábor is tudja. hogy neki most kivárásra kell játszani, és fog ő még sok mindent legitimálni.

Idet 2010.06.21. 10:43:34

@pad78: Nem látom be, miért kellene a politikai szimpátiáit ismerni bármely politológusnak is.
Egyrészt, mindegyikük, legalábbis a jobbak, közszereplők, közírók is, és innen elég jól levehető egy esetleges szimpátia. (Nem esetleges, természetesen, mert a politológus is emberből van, így nyilvánvalóan érzelmei is vannak.)
Másrészt, ha valaki olyan mértékben törekszik a dolgoktól való távolságtartásra és a lehetőségig objektív megítélésre, mint TG, az nagyon megnyugtató a tekintetben, hogy hagyatkozhatunk a véleményére. Mármint, akik nem vindikálják maguknak a jogot, hogy mindent tudnak, mindent értenek, és übertájékozottak.
Én, a magam részéről, kevéssé értek a politika nevű boszorkányüsthöz, de érdekel, ami körülöttem történik, és szeretek olyan emberektől tájékozódni, akikről hihető, hogy nem akarnak "félrevinni", szándékosan biztosan nem. Megvan a magam meggyőződése, de ezt szívesen konfrontálja az ember a nála okosabbakéval, új szempontok merülhetnek fel, és mindenképpen tanul az ember.

Idet 2010.06.21. 10:46:34

@[nick]: Már bocsáss meg, de honnan veszed azt, hogy "a társadalomtudományok alapgondolata az, hogy az ember része a természetnek"?
Érdekelne a forrás!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 10:48:25

@bigapples: ha ilyeneket (politikai méregkeverő, kétszínűség, hazugság) akar látni ez a pojáca, elég, ha belenéz a tükörbe. Van neki tuti, egész alakos méretű. :)
Egyébként szemlátomást hasonlít a lelkiállapota a fő sheggnyalóinak (GZsóti, DJózsi) attitűdjére.

radala 2010.06.21. 10:49:42

@bigapples:1301, 1526, 1914, 1920, 1945, 1956 sokat kéne utazgatni:-)
Mindenesetre érdekesek ezek a dolgok. Mert tuti így van a történelemben, hogy soha nem az elcseszödés pillanata a legnagyobb baj. No, mindegy mindent meg fogunk tudni, 2010-ben épp nekem, aki nem a magyar adjunktusi (igazából tudmunkatárs) fizetésemet kapom:-) úgy tűnik, hogy ez az egész rendszerváltás, ha nehéz is, de ennyibe kerül. Előbb-utóbb kaptunk volna egy GyF-et. Előbb-utóbb csak el kell számolni Biszku Bélákkal. Lehet, hogy betegesen naiv vagyok, de szerintem, akiknek nincs Gyurcsányuk, Trianonjuk, Mohácsuk, azoknak is lehet még. Nem csodálkoznék rajta, ha kiderülne, hogy GyF összességében jót tett az országgal. Szerintem a nagyon negatív, már-már mesebeli figurák, mint Hitler meg Gyurcsány igazából hasznára lehetnek egy társadalomnak. Ha 2002-ben folytatódott volna minden a maga útján, talán soha nem lett volna Biszku film. Nekem sokkal egyértelműbbek most a kommunizmus bűnei, mint 2002-ben. Nem mondom nagy ár, jobb lett volna élesen lezárni a rendszerváltozást, de a rest ugye kétszer fárad.

Idet 2010.06.21. 10:54:13

@[nick]: Valamint, véletlen nincs, hanem nem mindig primer ok-okozat elven működnek a dolgok. Amit poli001 az emberi hülyeségről ír, az inkább, szerintem, az emberi tényező. Van szociológia, van tömeglélektan stb., viszonylag jól meg lehet jósolni sztem a nagyobb csoportok viselkedését ilyen-vagy olyan események kapcsán. Nem azt mondom, hogy 100%-osan, de, mondjuk, 40-nél több, 80-nál kisebb az arány.

panelburzsuj 2010.06.21. 10:54:16

@pad78:

Nehéz kísérletbe fogok: megpróbálom megértetni veled, hogy nem velem vitatkozol, hanem az én mondandómról saját magad által felállított hamis képpel. (Hogy meg nem értésből, vagy szándékos elferdítésből származik-e hamisság, az itt - (most és még) - nem kérdés.)

Körülbelül innen ágaztunk nagyon ketté:

"Na de basszus: ne bélyegezzen, hanem mérjen. És úgy mondja meg, hogy ehető, vagy döglesztő.

Politikusok és jellemző politikusi "magatartás-mintázatok" azért elég régóta vannak már ahhoz, hogy némi előrejelző erővel is bíró törvényszerűségeket lehessen kihüvelyezni a sok-sok esetből.

Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a közpénzeket költő politikusi osztály tökéletesen ellenérdekelt? Kompletten, ától zettig?"

És ugyanez sűrítve:

"Akkor nagyon egyszerű a helyzet: ha a politológiának nincsenek olyan módszerei, amivel meghatározott valószínűséggel bekövetkező eseményeket tud előre jelezni, akkor nem tudomány."

És most mégegyszer:

Én azt várnám a politológiától, mint tudomány rangjára számot tartó szakterülettől, hogy megfigyelések (mérések) alapján jövőbeli események bekövetkezéséhez rendeljen valószínűségeket. Tehát a te állításoddal pont ellenkezőleg nem egyedi (véletlen) események megjóslását kérem számon, hanem mért adatok tömegéből olyan "törvényszerűségek" kihámozását, amelyekkel egyre jobban és jobban felismerhetőek és kezelhetőek a jövőt illető kockázatok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 10:54:25

@[nick]: ha ez a szisztéma továbbra is működőképes lesz (valami baromi elfogult barom mellé beültetik a stúdióba TG-t), TG még rengeteg könnyű pénzt fog keresni az ilyen szereplésekkel. :)
Bár most nekem - régi, tapasztalt MN-olvasóként - úgy tűnik, inkább kicsinálni szeretnék őt. Ha megvalósul a médiában a szép, új világ, amitől Gréczyék permanente rettegnek, nem lesz ott szükség az ilyen se hús, se hal (bocsánat, TG!) fazonokra, csak hardcore frontharcosokra. Bár azt meg nehezen tudom elképzelni OV csapatáról, hogy ennyire hülyék lennének, és tálcán szállítják a hivatásos bérrettegőknek az orwelli világot.

Red Velvet 2010.06.21. 10:55:22

A Magyar Nemzet soha nem véletlenül, politikai érdek nélkül támad meg embereket. A MEH tanácsadói listája eddig is nyilvános volt, többször írtak róla. Ezekben a cikkekben Török és Karácsony is szerepelt, de csak "mellékszereplőként".

Érdemes legondolkodni rajta, hogy most miért éppen őket emelték ki az újabb cikkben. Szerintem a cél most a Sólyom László újraválasztását támogató mozgalom morális gyengítése. Karácsony a Sólyom mellett nyíltan kiálló LMP meghatározó politikusa, Török pedig Sólyom tanácsadója.

Nem mintha bármi esélye lenne egy pro-Sólyom mozgalomnak Schmitt Pál ellenében, de az üzenet egyértelmű: "nem érdemes ugrálnatok, öcsikék!" A Fidesz nem szereti, ha az aktuálisan legyőzendő ellenfélnek nagyobb morális tőkéje van, mint neki. (Ezért kell pl. Szikora APEH-elnököt a kirúgás mellett meg is alázni egy vizsgálattal, nehogy hozzá képest Vida Ildikó pedigréje rosszabbnak tűnjön.)

Szerintem egyszerűen erről szól a történet.

radala 2010.06.21. 10:59:58

@[nick]: Te nagyon lebecsülöd OV-ot, mind mint stratégát, mind mint demokratát:-)
Mit mondhatnék, meglátjuk mi lesz.
Hallottam pl, hogy iszonyat mennyiségű ajánló kell a föpolgisághoz. Fölmerült bennem, hogy ez genyaság, de utána meg eszembe jutott, hogy a fenéket. Mivel nem kell 50%+1 csak relatív többség, ezért totál antidemo az, hogy akárki elindulhat. Induljanak ketten oszt jónapot. Semmi demoveszélyt nem láttam még. Arról nem is beszélve, hogy illene nagyon visszafogottan demóveszélyezni azoknak, akik a szemkilövetö rendörterroristákra szavaznak.
Vegyük észre, hogy 2006-2010 között végtelen mennyiségű demokráciaidegen dolog történt, valószínűleg több, mint 60-90-ig egy találomra kiválasztott 4 évben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 11:00:19

@Red Velvet: meglehet, igazad van, de Szikorát nem érdemes belekeverni. Ő simán végrehajtott olyan dolgokat (szóbeli utasítások törvénytelenségek végrehajtására) is elnökként, amik már a maximálisan szervilis elődeinek is soknak bizonyultak a szoci 8 év alatt.

radala 2010.06.21. 11:01:48

@[nick]: A langyosokat kiköpi az úr:-)
A fenéket objektív TG egyszerűen csak normális, visszafogott.

radala 2010.06.21. 11:04:40

@Red Velvet: Szerintem te nagyon túlértékeled az MN-t:-)
Szerintem életszerűbb az, hogy megorroltak a visszautasítás miatt. Láttam én már sok mindent az MN-ben csak még stratégiát soha. De a légéletszerűbb, a témahiány. Kell a permanens tényfeltárás, oszt épp nem volt semmi.

panelburzsuj 2010.06.21. 11:07:15

@bigapples:

Még inkább a nyolcvanas évek közepére, amikor a "brezsnyevi pangás" hazai lerakatában többfelé is megindultak a mozgások. Csak kapkodva: monori találkozó, gazdasági szabályozó-rendszer (adórendszer) átalakítása, kereskedelmi bankok, gmk és társai, privatizáció ...

panelburzsuj 2010.06.21. 11:10:17

@Idet:

Elég masszív iromány e témában például:

Konrad Lorenz: Az Orosz Kézirat

Idet 2010.06.21. 11:13:12

@radala: Abszolút egyetértek. Valahogy úgy tűnik, hogy az ilyen apóriák leküzdése lendíti előre a történelmet. Mint amikor egy reménytelen kátyúból mégis kiszabadítják a szekeret, lehet, hogy törik, szakad, de a reparálásból és az alkalmazott kiszabadulási módszerekből tanulni lehet a jövőre nézve, legalábbis minden ilyen "eset" bővíti a megoldási lehetőségeket.

Idet 2010.06.21. 11:16:00

@panelburzsuj: Köszi, az éppen meg is van nekem, csak félretéve jobb időkre. Most előveszem!

ssi 2010.06.21. 11:20:30

@radala:
Sokadszor fordul elő velem - de élvezem -, hogy a a kommentek és T.G. válaszai után rádöbbenek, hogy a posztban mennyivel több utalás, mondandó volt, mint amit - akár többszöri elolvasás után is - felfedeztem
- pl."kitárgyaltuk" a
* politológusokat
* tanácsadásaikat
* elvárásainkat, hogy legyen nyilvános minden ilyen szerződés
-viszont csak ma kapott nagyobb hangsúlyt egy sajtóorgánum reakciója:
* de egyelőre bízzunk abban, hogy csak egyedi eset volt

@bigapples:
Gy.F. csak előre tisztáz, mert pont az nem derül ki egészen, hogy a Fidesz mit hisz pl. az ő várható hozzáállásáról
Nekem egy erősen vallásos kormánytól nagyon nehezen befogadható e negatív hadjárat
Ha a kormány erős és korrekt, akkor, ha bűnügy van, azt szabályosan az illetékesekre bízza

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 11:33:50

@manyike: erősen vallásos kormány, hehe.
Egy kormánynak egy vallása van: érvényesíteni a célokat, amik köré szerveződött.
Rossz esetben gátlástalanul.

panelburzsuj 2010.06.21. 11:35:15

@radala:

Jancsó: Szegénylegények

Biztos jó régen láttad utoljára. Nézd meg, és máris többet meg fogsz érteni a Magyar Nemzet akciójából.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 11:35:16

@radala:
azért nem teljesen. 2006 októberében az emberek egyik fele (!) úgy volt vele, hogy a rendőrök lőjék ki az összes gumilövedéket, a másik fele (!) meg úgy, hogy ne lőjenek ki egyet se. te vélhetően meg vagy arról győződve, hogy rendőrterror ügyében mindenki melletted áll, holott ez a játszma eldöntetlen volt akkoriban, és most is.

a demokrácia meg arról szól, hogy döntetlen állásnál is valamit mégis csak dönteni. és akkor te ebben a játszmában úgy nyertél, hogy a másik oldal megosztottá vált. és akkor a parlamenti matematika szerint győztél. és akkor mi van, mit kezdesz vele. mi a garancia arra, hogy a gyerekedet nem lövik fejbe, vagy ő nem lő fejbe majd valakit. semmi se. szerintem kulturáltságnak nyoma nincsen egyik oldalon se.

nem a megoldás keresés folyikt, hanem bűnbakok keresése. a jobboldalnak nyilván ez jó, mert így tudott nyerni, a baloldal meg úgy van vele, hogy lesznek még itt tömegtüntetesék, sztrájkok, és akkor majd kiderül, hogy mit lép az akkori belügyminiszter.

szóval egy konzervatív politikus ha itt lenne, akkor azt mondaná. emberek, a nemzeti ünnepen, ha a tömeg szembemegy a hatalommal, akkor ellene nem a karhatalmat kell kirendelni, hanem a díszszázadot. a lovasrendőröket, a huszárokat. feloszlik a tömeg, a lóba csak nem rúgnak bele, ha meg mégis, akkor azért van a huszár oldalán a műanyag kardlap. hol volt itt konzervatív megszólalás. bunkó nacionalista szöveg volt, meg a szokásos szocialista süketelés.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 11:45:30

@Hepci:
ezt mondom, hogy mivel most nem 60:40 a felállás, hanem 80:20, ezért a fidesz célja, hogy legyen az eredmény 100:0. és akkor ez nem lesz lehetséges, de most ehhez az irányhoz nem kell török. és akkor ő kivárásra játszik, hogy majd megint lesz 50:50 körüli eredmény. és akkor megint beülhet az elfogult mellé tárgyilagosnak. és ezért most sem szabad elköteleződnie. ez természetesen nem rossz, csak ezt a takitkázást nem értem, hogy miért kellene felmagasztalni. mert ez a sztori minden szereplőnek a helyezkedésről szól, csak mindenki másképp pozícionálja, vagy exponálja magát. török kedvenc kifejezésével élve mindenki számára elv, ami érdek. és a nép meg egyre inkább azt látja, hogy ezzel az elittel nem megy semmire.

Idet 2010.06.21. 11:52:36

@panelburzsuj: Szerinted mire utal a Szegénylegények? (Vagy Jancsó)

Szimba 2010.06.21. 11:54:37

@panelburzsuj: Nagyon kiváló munka!!!! Az eredeti Orosz kéziratot is olvastad?
K. Lorenz bizonyos tudományos módszereket illető megállapítását már túlhaladta a tudomány, de akkor is igen tiszteletre méltó munka.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 12:15:12

@[nick]: tudod, az a baj, hogy egy politológus nem vizsgálhatja úgy az őt érdeklő egyedeket, mint egy biológus. Pedig milyen jó lenne csipesszel, védőszemüvegben vagy éppen mikroszkóp alatt.
Itt egy kis csótány - khmmm, nem, ez a Magyar Bálint. Amott meg hopp, egy ganajtúró, jajj, mégse, ez a Lendvai Ildikó. Ez meg a szarvasbogár, ó, bocs, ez mégis a Deutsch Tamás. És végül egy nünüke, á, dehogy, a Semjén Zsolt. :)

Szimba 2010.06.21. 12:16:46

A@panelburzsuj:

Igazából szociológiai ismeretek is kellenek a történelmi folyamatok törvényszerűségei mellett, és pszichológia is. Viszont nem a politikusokra vonatkozó előrejelzések a lényegesek, hanem a tömegekre vonatkozók.

Azok a törvényszerűségek, amelyek a tömegek mozgásait vizsgálják igen ígéretesek.
Annak idején Bíbó is foglalkozott az európai folyamatokkal.

A gond, hogy nem politológiai teamek, hanem egyes emberek (politológusok) folytatnak vizsgálatokat. Így nagyobb a tévedés lehetősége, minden egyéni zsenialitás ellenére is.

Ráadásul nagyon összetette a helyzet napról -napra. Ma már nem igazán lehet elszigetelten vizsgálni a belpolitikát, mindig figyelembe kellene venni a külpolitikai hatásokat is.

Szimba 2010.06.21. 12:17:38

összetetten változik a helyzet

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 12:18:41

Kifelejtettem a lótetűt (Herényi Károly), az újakkal kapcsolatban még tájékozódni kell, de pl. a hőscincér (Vona) esélyesnek tűnik.

lüke 2010.06.21. 12:20:12

@Hepci:
nem kivánom
politológia=medicina
magamnak biztos nem,mert szerencsére a szarvasbogarakkal nem kell beszélgetnem............
sok jogászt az orvosok mellé is,jó drága medicina

hó' nap gyün az eü/eu reform
s ha EU konform minden kórházat lehet becsukni

Idet 2010.06.21. 12:25:32

@Szimba: Hogy érted azt, hogy eredeti?? Nemtán németül bővebb kiadás jelent meg? Most egy ideig el kell mennem, de kérlek, írd meg!

Szimba 2010.06.21. 12:36:08

@Idet:

Félreérthetően fogalmaztam, mást csinálok én is.

Van egy kiadvány Orosz kézirat címmel egy orosz szerzővel.
Konrád Lorenz munkája csupán azért Orosz kézirat, mert a hadifogságban született. Nem könnyű olvasmány, de remek.
A későbbi művei inkább készültek a nagyközönségnek, ez a tudományos megismerés folyamatát elemzi.

Szimba 2010.06.21. 12:41:12

@Hepci:

Nagyon mulatságos!:)))

De éppen nem ez a politológia célja (szerintem). Nem egyes politikusok személyisége és várható cselekvésmintái a döntőek.
A társadalmi folyamatokban a tömegek helyzete, gondolkodása, a politikai kommunikáció vélt/várt hatásai a vizsgálat tárgya. Persze cseppben a tenger, éppen a politikus képviselte irányból, szólamokból, cselekvési tervekből vissza lehet következtetteni a tömegek igényeire (anyagi, szellemi, érzelmi).

Jelenleg éppen a "rend", a biztonság, a jövőkép megteremtésének vágya viszi a hátán a Fideszt.

lüke 2010.06.21. 12:50:45

off
www.dunatv.hu/itthon/komloska_otlet.html
pár telket vásároltak,nem mennek GYF birtokára:)
van itt pénz!
ebből a Croisette-n nyaralhatnának Cannes-ban,vörös szőnyeg is lenne:)

Szimba 2010.06.21. 12:52:12

Lenne néhány keresetlen szavam "az idejekorán érkezett csendes esőcské"-hez.:(((

Főként, ha értene a szóból. Most már minden nap esni fog? Az éghajlatváltozáshoz nem értek, de ez most normális?

porfelhő 2010.06.21. 12:52:50

@bigapples: Én is úgy gondolom, hogy a dátum 1990. az időutazásban.

radala 2010.06.21. 12:52:56

@[nick]: Természetesen tévedhetek. Szerintem 44-ben is az emberek fele egyetértett a zsidók deportálásával, de legalábbis elkülönítésével. 57-ben is az emberek jelentős része azt gondolta, hogy Kádárék azért lehettek volna rosszabbak is.
Szerintem a 2006-os események retrospektíve teljesen egyértelműek. Persze vannak Havas Szófiák, meg nick, aki szerint ennek az éremnek két oldala van, de ennek az éremnek épp nincs két oldala. Vagy, ha van, úgy Olaszliszkának is van. Nem mellesleg én az olaszliszkai lincselők esetében sokkal könnyebben tudnék mentségeket találni.
Bárki, aki a Fidesz túlhatalmát, stílusát, tetteit kritizálja, méltán számíthat arra, hogy egyet fogok vele érteni, de legalább elgondolkozom, azon, amit mond. Esetleg a majd meglátjuk kifejezéssel bújok ki:-)
Viszont vannak dolgok, amik nem vita tárgyai, ilyenek a holokauszt, trianon, meg a rendörterror, öszöd...
Ezekhez egyféle legitim hozzáállás lehetséges.
Ettől persze még lehet beszélni, arról, hogy a kődobálók is hibáztak, ahogy az 56-os lincselők is, meg ahogy biztosan voltak jó apák a náci bűnösök között is. Ezekről lehet beszélni, ha valaki akar. De az, hogy 2006 okt 23 emberiség és demokrácia elleni bűn volt az egy faktum.

Ordnassac 2010.06.21. 12:53:51

Ez sem segíti az újraválasztást: Sólyom most az alkotmánybíró-választással kapcsolatos módosításokat dobta vissza az OGY-nak (mivel alkotmánymódosítás is van közte, így az AB-hoz küldés kvázi kiesett, mert az eddigi gyakorlat alapján nem foglalkozott alkotmánymódosításokkal és az ezt felülvizsgálni kívánok jelenleg kisebbségben vannak a testületben).

www.hirszerzo.hu/cikk.meglepte_solyom_keresztbe_tett_a_fidesznek.155659.html

Szimba 2010.06.21. 13:01:38

@Ordnassac:

Feltehetően már tudja, hogy nem lesz tovább közt. elnök. Ebben az állapotban még ad abszurdum korrekt és törvénytisztelő is lehet:)))) Ez pedig kelt benne némi jó érzést, a Fidesznek meg mindegy.

radala 2010.06.21. 13:06:59

@porfelhő: Igazából ez igaz, de szerintem 98-ban többé kevésbé helyreállt a világ rendje, szóval azt gondolhatnánk, hogy az a "mentés" használható. Nem gondolom, hogy igaz, az, amit OV és a Fidesz mond, hogy az egész 20 év el lett baszva. Szerintem nagyon fontos dolog lenne, az, hogy nyilvánvalóvá tegyük, hogy mi az, ami erkölcsileg még elfogadható és mi az, ami nem. Nem gondolom, hogy Medgyessy például azonos lenne GyF-fel. Én nagyon utáltam, de nem lövetett bele a tömegbe. teljesen legitim ME volt, ha nem is csíptem. GyF valószínűleg sokkal rosszabb, annál, mint képzeljük. Az is nagy kérdés, hogy ME, hogy lett először...
Szóval lehet 90-ig utazni, bár akkor inkább 88-ig szerintem.

Ordnassac 2010.06.21. 13:11:13

Affene, akadozik nálam az m2, ezért a Videótárból kell néznem, ami fáziskéséssel érkezik...

[nick] (törölt) 2010.06.21. 13:14:32

@radala:
szerintem egy gumilövedéket nem kellett volna kilőni. hanem lovasokkal kellett volna tömeget oszlatni. egyszerűen a lovas rendőröknek végig kellett volna menni az úton, és az autós forgalmat utána beengedni. és akkor nem esett volna bántódása senkinek. a ló okos állat. és az ember is okos valamelyest.

de az, hogy a rendőrök kilőttek egy csomó gumilövedéket megosztotta a közvéleményt. mégpedig fifti-fifti alapon. szóval ötvenhat nem így osztotta meg. se olaszliszka, se a holokauszt, se trianon. de őszöd, és a 2006 októbere igen. nem őszöd miatt szavazták le gyurcsányt. lehet, hogy ezzel lehetett a fidesz híveit hergelni. de nem ez volt a szocik bukásának oka. szerintem ez teljesen nyilvánvaló. meg nem is a gergényi féle rendőrattak.

Ordnassac 2010.06.21. 13:18:44

@Szimba: azért Sólyom végig az volt, mármint törvénytisztelő és korrekt.

Szimba 2010.06.21. 13:18:55

@radala:
Megvettem annó Magyarország politikai évkönyvét 1988-ról. Így visszalapozva egészen fergeteges dolgok vannak benne. Pl. a Bevezetőt Pozsgay írta, de van benne Csurka, Stumpf,Ferge Zsuzsa írás is. A legjobb azonban az új politikai szervezetek listája: Fidesz, Baloldali Alternatíva stb.:))))

Szimba 2010.06.21. 13:20:01

@Ordnassac:

Nem tudom, lehetséges. Sólyom mindig elkövetett valamit, amit nem tudtam elfogadni egy közt. elnöktől.

Szimba 2010.06.21. 13:26:50

Réz András szörnyen tiltakozik a NOL-on! semmiféle szerződést nem kötött, pénzt nem kapott:)))

radala 2010.06.21. 13:28:04

@[nick]: Semmi baj nincs a gumilövedékkel, nyugodtan ki lehet lődözni emberek szemét, ha úgy adódik, a baj az azonosító levétele ELŐRE.
A holokausztot tuti nem ítélte el mindenki, még most sem teszik sokan, amikor tudod, hogy mi is volt. Mi volt, akkor amikor még csak sejtés volt. 56 sem hiszem, hogy olyan nagyon támogatott volt azok körében, akik csak azt hallották, hogy balhé van.
GyF öszöd miatt bukott meg, meg a szemkilövetés miatt. Ez kb tény. Az, hogy az emberek ezt még nem tudják az nem változtat ezen. Azt tudták, hogy ezek hazudnak mindenben, ez ekkor tetőzött. Az hogy a válságot sem tudták kezelni már csak következménye ennek. Az emberek nem a pénztárcájuk alapján szavaznak, hanem az alapján, amit a pénztárcájukról gondolnak...

[nick] (törölt) 2010.06.21. 13:32:02

@Idet:
nekem így tűnik, hogy a társadalomtudósokat ez a felismerés vezette végig: az ember része a természetenek. tehát a természeti törvények az emberre is vonatkoztathatók. ebből lettek a humán tudományok.

és nem abból, hogy állítottak valamit, és az ellenkezőjét. és valamelyik csak igaz lesz. a politológus ezt csinálja. az a szerencséje, hogy van két ellenérdekelt fél, amelyik az ellenkezőjét állítja. és ezt leírják: A, és nem A. ezek vannak. aztán majd valamelyik esemény bekövetkezik. vagy leírják, hogy milyen a választási rendszerek vannak. és kész. de akkor rytkó emilia is tudós, vagy a szakállas, nem tudom hogy hívják. de a tudomány nem az, hogy leírjuk, ami van. hanem az, hogy előrefelé jósolunk. és ezt elég nagy biztonsággall tesszük. szóval folyton folyvást ellenőrizzük, hogy a modellünk mennyire releváns.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 13:40:23

@Szimba: tegnap beírtam egy abszolút normális hangvételű hozzászólást a Rézről szóló cikkhez a HVG-n (arra céloztam, hogy a magyarázkodó mondataiban kibékíthetetlen logikai ellentmondásokba keveredett).
Pár perc múlva a komment eltűnt, a cikk alól meg kivették a hozzászólás lehetőségét. Sokáig éljen a sajtószabadság és a HVG!
BTW. Ez a hájasfejű esztéta-polihisztor valami védett állat bizonyos körökben?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 13:45:12

@radala: még kiderülhet ez-az...
Nem biztos, hogy Kovács II. József rebiszes r. tőrm. elrendelheti az azonosítók levételét. És ha Kovács II. megszünteti a szájzárat, mi lesz?
Az se biztos, hogy XY rendőrtábornok utasíthat egy egész ezredet a TV meg NEM védésére. Mi lesz, ha XY dalolni kezd?
Rigó utcai böszme? Már készül a mártíriumára, Debreczeni, Gréczy és Dessewffy társaságában, lásd mai blogbejegyzése.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 13:51:19

@radala:
itt nem arról van szó, hogy mindenki, vagy senki. hanem arról egy esemény, hogyan osztotta meg a tömeget. racionálisan, vagy irracionálisan. és ezt egy politógus úgy állította volna szembe: hogy racionálisan, vagy emocionálisan. és ebből arra a következtetésre jutott volna, hogy a politika az emóciók világa. és simán megideologizálta volna a holocaustot, mint ahogyan anno számos politológus ezt meg is tette. legfeljebb nem pont így hívták őket.

tölgyes 2010.06.21. 13:56:47

@egyenlítő: Jó volna követni a példát.

panelburzsuj 2010.06.21. 14:58:17

@Idet:

Számomra az jön le a filmből, hogy a csábítás sokkal erősebb manipulációs fegyver a hatalom kezében, mint a kényszerítés.

panelburzsuj 2010.06.21. 15:09:00

@Szimba:

Nem gondolom, hogy ha két cím (nagyjából...) egyezik, akkor már automatikusan "eredeti" az egyik, a tartalomtól függetlenül.

Nem tudom, mit értesz Lorenz módszertani elavultságán, mindenesetre a Nobel-díjat a legpontosabban a saját maga által kitűzött úton elért eredményekkel érdemelte ki. És az Orosz Kéziratban előrejelzett, de csak évtizedekkel később megírt könyvek (A tükör hátoldala, Ember voltunk hanyatlása) érvényességét sem látom "a tudomány" által megcáfoltnak.

panelburzsuj 2010.06.21. 15:23:44

@panelburzsuj:

Én úgy látom, hogy a "hazai" politológia nagyjából leragadt a pártológiánál, azaz egyes politikai szerveződések és azok prominensei választási (és hatalmon maradási) esélyeinek latolgatásánál. Nyomát sem látom például a szakpolitikák szakszerű elemzésének, például a választási programok "független" kivesézésének, az egyes intézkedések, törvényjavaslatok "társadalmi hatásvizsgálatának".

Minden újra meg újra csak oda kanyarodik vissza, hogy eze és ez a lépés vajon a lépőnek magának árt vagy használ-e? Hogy ahová lép, ott mi fog történni, azzal a kutya nem foglalkozik. (Szép politológiai téma lenne például a minimálbérel való több évtizedes játszadozás. Mint az államhatalom durva piaci csörtetésének egyik ékes példája. De százával lehetne (és kellene is) hasonló "ügyeket" tudományosan feldolgozni, és nem azon tojózni és civakodni, hogy ez most szociológia, gazdaságtan vagy politológia - és hogy eből kifolyólag ki kap rá pár milliós morgáscsillapító koncot a kegyes államtól.)

Idet 2010.06.21. 15:40:08

@Szimba: Köszi, attól tartottam, hogy megint ásnom kell az autentikus szöveg után.

Idet 2010.06.21. 15:51:48

@[nick]: Na igen. De nemcsak az elegendő tapasztalat (tények), ismeretében tudunk "jósolni", azaz mintákat találni, elméleteket felállítani, és aztán visszacsatolva beilleszteni a tényeket a mintába, avagy új elméletet találni, ha túl sok tény lóg ki a mintából, és vice versa. Ezek egymásba folynak, inqualieren, ahogy Hamvas mondja.
"Szürke minden teória, zöld csak az élet és a tapasztalat fája", de Goethe már előfutára volt a felvilágosodásnak, aminél, szerintem, kevés kártékonyabb filozófia született ezen a világon.

Idet 2010.06.21. 15:53:34

@panelburzsuj: Csábítás? Szerintem inkább megvesztegetés, de ez is csak úgy működhet, hogy a mindenható hatalom, mintegy árnyékképpen, ott áll mögötte.

panelburzsuj 2010.06.21. 15:59:28

@Idet:

Az Agárdy Gábor, Molnár Tibor, Kozák András által játszott figurákat megvesztegette "a hatalom"?

Idet 2010.06.21. 16:03:10

@Szimba: Nem normális. Bár az óriás, transznacionális vállalatok által fizetett, alkalmazott (a szó szoros értelmében) tudósok váltig bizonygatják, hogy "deee, volt már ilyeeen", meg "csak nemrégóta rögzítjük az időjárást tudományosan", meg "jóvan, deakkor mi legyen a világ energiaigényével", meg "kiheveri azt a természet", és a többi csudásan pragmatikus, todományos lózung. Hát persze.
Lenne még néhány megjegyzésem, de félek, hogy Panelburzsuj megint leteremt az ostoba kotyogásomért...

Idet 2010.06.21. 16:09:20

@panelburzsuj: Ne felejtsd el a közeget, mármint az eredeti történelmit, amikor a film játszódik. Hogy Jancsó mit akart mondani az aktuális hatalommal kapcsolatban, azt ő tudja a legjobban.
Tévedés ne essék, úgy gondolom, az egyik legjobb magyar, és - ha a nyelv nem lenne akadály -, egyetemes érvényű film, ami valaha született.

panelburzsuj 2010.06.21. 16:13:18

@Idet:

Még a végén én fogom kiirtani a blog közönségét?

(Érdemes megfigyelni egyébként, hogy engem a legcsekélyebb mértékben sem zavar a csácsogás, kotyogás, pletykálkodás - ha nem a "tényközlés" igényével lép föl, hanem megmarad annak, ami: véleménynek.)

[nick] (törölt) 2010.06.21. 16:14:10

@Idet:
a felvilágosodás óta van az, hogy a merj gondolkodni jegyében bármit, és az ellenkezőjét is lehet állítani a bölcsetben. de ez azért lehet, mert a bölcsészek felszámolták a természetfilozófiai alapokat. és onnantól kezdve össze-vissza lehet beszélni.

panelburzsuj 2010.06.21. 16:16:10

@Idet:

A nyelv aligha akadály, most kora délután a Youtube-ról letöltögetett, angol feliratos verzión frissítettem fel az emlékeimet.

Idet 2010.06.21. 18:16:19

@panelburzsuj: A történelmi kontextus azonban biztosan nehézségeket okoz egy nem MO-i köznézőnek, illetve félremagyarázatokat tesz lehetővé.

Ne légy öntelt. Azért ahhoz nem vagy elég, hogy egy teljes blog közönségét kiirtsd:-))

Idet 2010.06.21. 18:23:00

@[nick]: A "felvilágosodás" filozófiája - és ideológiája -, amiből Marxék és minden egyéb 19. sz.-i társadalomjobbító cég merített, nem leszűkíthető bölcseleti, azaz elméleti alapokra.
A felszámolók egyébként sokkal inkább a keresztény-filozófiai alapok megsemmisítésére törekedtek, a természetfilozófia inkább az ő métier-jükbe vágott. (Ész-Isten, stb.)

kódex 2010.06.21. 18:52:41

@[nick]:

Amint ezt demonstrálod is napok óta. :-)

panelburzsuj 2010.06.21. 19:20:11

@Idet:

Kiirtéási előtanulmányokat azért végeztem: "Ez az fiúk, először a lámpát!" :)

vicctanya.hu/viccek_a_tol_z_ig/C/15

25-26. sorszám ...

Idet 2010.06.21. 20:31:32

@panelburzsuj: A 30. sz. se rossz, mostanság épp aktuális...

jjulie 2010.06.22. 07:31:56

a legjobb védekezés az aszpirin

térd közé szorítva

lhr 2010.06.22. 12:05:59

Még mielőtt fátyol borulna a poszt eredeti témájára, bevallom, napok óta egy gondolat bánt engemet... Ami inkább egy – most leleplezésre kerülő –, eleddig beteljesületlen vágy. Jelesül: megtekinteni Gábornak "A "Nemzeti közép" mint tematikus profil megalapozása" című opuszát. Érdeklődésem abszolut független az érte kapott 3,5 millától, csupán arra a bökkenőre szeretnék választ kapni, hogy vajon a dolgozat megszületésének időpontjában, a posztkomcsi hálózat totális uralma (restaurációja) idején milyen innovatív érvek merülhettek fel a szerzőben a „nemzeti közép, mint tematikus profil megalapozása” tematikával kapcsolatban?!
Miután nem hinném, hogy egyedül lennék ezen kíváncsiságommal, tisztelettel megkérem Török Gábort, hogy –mert nem hinném, hogy atomtitokról van szó – tegye közzé az ominózus tanulmányt. Hátha ettől okosabbak leszünk.
Arról nem is beszélve, hogy ezzel a közléssel tiszta lapot lehetne nyitni a „mi a legjobb védekezés?” dagonyában.
Tisztázó segítségét előre is köszöni: lhr (akinek fölöttébb fúrja az oldalát a kíváncsiság...)

panelburzsuj 2010.06.22. 19:53:06

@lhr:

+ 1 kérelmező jelentkezem

török gábor 2010.06.22. 20:28:51

@lhr: kedves Ihr, az opusz szerzője nem én voltam, egy szakértői csapat készítette, viszont a megrendelést valóban az a cég kapta, amelynek akkor 49 százalékos tulajdonosa voltam (és ma többségi tulajdonosa vagyok). az anyagot az jogosult közzé tenni, aki kifizette.

panelburzsuj 2010.06.22. 21:07:16

@török gábor:

Bloggazdai jelenlétből jeles! :)

És minden froclit félretéve (ami azért nagy áldozat...:):

Valamiféle terjedelmi-tartalmi összefoglalót, téziskivonatot, főbb vázlatpontokat se kaphatunk? Éppen a poszt főtémájának jegyében, a "traszparens támadhatatlanság" doktrína első gyakorlati megvalósusaként?

(Tényleg hülyeségen túl: nem kéne ezt talán még éppen idejében alaposan megtanulnunk és begyakorolnunk? Mert oké, hogy némelyikünk múltjában akadhatnak apróbb szamizdatos foltok, de a technika is, meg a formálódó "helyzet" is olyannyira más, hogy komoly és elméletileg is megalapozott innovációkra lenne szükség egy valóban áttekinthetőbb, és ennélfogva élhetőbb ország kiformálásához. Vagy mindez már reménytelenül messze esik a (steril) elemzői attitűdtől?)

viktor.agoston · http://foka.blog.hu 2010.06.22. 23:20:36

Koszonom, koszonjuk, megkoszonhetnek

lhr 2010.06.23. 07:15:54

@török gábor:
„az opusz szerzője nem én voltam” – ez a szememben enyhítő körülménynek számít...:-)

Az anyag közzétételével kapcsolatos álláspont akceptálható, ám a szerzői jogba bőven belefér, hogy az elemzés készítőjének is legyen bizonyos jogosultsága a későbbi felhasználás tekintetében. (Intézetem ugyancsak készít – ha nem is primer politikai, kormányzati megrendelésre – társadalomkutatással kapcsolatos elemzéseket, és eleddig nem ütközött akadályba annak jelzése a címlapon, hogy „a további felhasználáshoz a megrendelő, illetve az intézet hozzájárulása szükséges”.)
Mindazonáltal csatlakozom „panelburzsuj” felvetéséhez („Valamiféle terjedelmi-tartalmi összefoglalót, téziskivonatot, főbb vázlatpontokat se kaphatunk? ”). Szerintem jócskán akad itt olyan törzsvendég, aki számára tanulsággal járna egy ilyen tartalmi betekintés.
süti beállítások módosítása