Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
14:51

Többször említettem már, hogy minden idők leginkább egyértelmű választási eredményére számítok október 3-án. A Fidesz esélyes lehet arra, hogy szinte egypártrendszert hozzon létre az önkormányzatokban, ami politikai értelemben eddig nem tapasztalt helyzetet teremthet. Budapest egy-két kerületén kívül a nagyvárosokat figyelve talán csak Miskolc és Szeged polgármesteri versenye látszik kétesélyesnek, nem véletlen, hogy - az amúgy elég lagymatag kampányhangulatban - ezzel a két településsel foglalkozik a sajtó is a legtöbbet. Ezen a héten a Magyar Narancs előbbiről, a Figyelő pedig utóbbiról írt részletesen.

(Fotó: YouTube)

Miskolc és Szeged sok tekintetben hasonló helyzetben van. A 2002 óta regnáló - azaz hivatalban lévő, az úgynevezett inkumbens hatás erejében okkal bízó - szocialista polgármestereik négy évvel ezelőtt, amikor a Fidesz nagy fölénnyel győzött országosan, a megyei jogú városok közül a legjobb MSZP-s eredményt érték el. Káli Sándor 56, Botka László 58 százalékot szerzett (összehasonlításképpen: a XIII. kerületi „szocialista Overdose”, Tóth József ugyanekkor 59 százalékot kapott). További hasonlóság, hogy áprilisban a parlamenti választáson mindketten alulmaradtak akkori fideszes riválisukkal szemben, de az MSZP listás eredményénél lényegesen jobban szerepeltek: Káli 6, Botka pedig közel 11 százalékponttal kapott több szavazatot, mint ugyanabban a körzetben a szocialista párt. Esélyeiket növeli, hogy az LMP-nek egyik városban sem sikerült jelöltet állítania, viszont mindkét helyen rajthoz állhat egy-egy jobbikos helyi politikus (miskolci jelöltjük, Szegedi Márton nagy visszhangot kiváltott kijelentésével az országos médiába is bekerült).  

Káli és Botka két komoly versenyhátránya szintén azonos: pártjuk, az MSZP országos hitelvesztése és népszerűtlensége, valamint a kormányzati ellenszél elsöprő ereje. Hiába tette világossá Kövér László, hogy „aki kormánypárti, annak sem adunk, mert nincs”, a korábbi szokásoknak megfelelően, de az aszimmetrikus politikai helyzet miatt minden korábbinál erőteljesebb módon, az ország összes fideszes indulója ugyanazzal érvel: ebben a szituációban ellenzéki városvezetőt választani öngyilkosság lenne. A Fidesz szegedi indulója, B. Nagy László például meglepően nyíltan beszélt erről: „A mellettem álló államtitkár asszony és elnök úr mosolygásából arra következtetek, hogy van némi esély arra, hogy Szegeden magam mögött tudhassam a budapesti központ, a politika és az állam támogatását. Meggyőződésem, hogy enélkül nagyon nehéz helyzetben lennék én személy szerint is, meg hát a város is nehéz helyzetbe kerülhetne, ha mondjuk ellene menne az országos áramlatoknak. Tudomásul kell venni, hogy Szeged nem egy városállam. Be lehet keríteni egyébként, csak nem abban a helyzetben vagyunk, hogy megtegyük.”

Bármennyire is cinikus ez az érvelés (amivel persze négy vagy nyolc évvel ezelőtt az MSZP is gyakran élt), a jelenlegi politikai helyzetben meglehetősen hatékonynak látszik. Ne feledjük: a szocialista polgármestereknek olyanok szavazatát is meg kellene szerezniük a folytatáshoz, akik a pártok versenyében jelenleg nem az MSZP-t választanák. Lehet, hogy az elkötelezett szocialista szimpatizánsok mind egy szálig bicskanyitogatónak minősítik a kormányzati támogatásra való fideszes hivatkozást, de rajtuk kívül könnyen értő fülekre találhatnak ezek a mondatok. S ez akkor is igaz, ha ezúttal még a hátszél is különösen fújhat: miután egy-két budapesti kerület kivételével várhatóan szinte minden fontosabb település élére kormánypárti politikusok kerülnek, komoly előnyre a „sok eszkimó – kevés fóka” világában önmagában fideszes párttagkönyve miatt szinte senki nem számíthat. Úgyhogy nem is potenciális haszonról, inkább a veszteség elkerüléséről lehet szó akkor, amikor egy közösség helyben kormánypártiakat választ. A kiélezett küzdelmek esetében döntő szerepe lehet ennek a sajátos realista megfontolásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr642305462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan gründolt a Superman-díjas Botka Szegedből Vörös Erődöt? 2010.09.29. 00:23:15

Hiába kávézott hétfőn Orbán Viktor Szegeden, hiába van feltúrva bosszantó módon választási időszakban minden, hiába csúsznak a nagyberuházások, hiába hagyják el a várost a munkát kereső fiatalok, hiába volt Botka a csúnyán megbukott Szocialista Párt ma...

Trackback: Lehet-e széllel szemben? 2010.09.18. 20:31:02

A Fidesz esélyes lehet arra, hogy szinte egypártrendszert hozzon létre az önkormányzatokban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.20. 21:29:36

Tudjátok, hogy Mel Gibson - amikor még normális volt - Hamlet című filmjét régi angollal és Arany János fordítással lehetett olvasni?? Vagy 12x megnéztem, és legalább 5x egymás után...fantasztikus!

2010.09.20. 21:32:20

@tbb: hát igen...aki más, aki máshogy gondolkodik a fűnyíró elv miatt lemetszi. De szerintem pl. "másnak" lenni a jobboldalon nehezebb...Szegény Alföldi is, mit fog még kapni ettől a kurzustól!!:((

6.Lenin 2010.09.20. 21:50:40

Bocs nem JA -t akartam. Az új témához szerettem volna

www.youtube.com/watch?v=sCuqh_iDzeM&feature=related

tölgyes 2010.09.20. 22:00:15

@Letícia: Én annyira nem fogom sajnálni.. már csak amiatt, hogy ő sem volt úriember azokkal akiket lapátra tett.

Ordnassac 2010.09.20. 22:08:22

@CSENDES: Pajor atya egy furcsa figurája a zuglói közéletnek. Valaha a Pannon Rádióban is volt műsora, most épp Papcsákáknak akar benyalni.

Nem sokan szeretik itt, a jobboldalon se rajong mindenki érte...

Ordnassac 2010.09.20. 22:10:53

@Szimba: így már értem! Bár elég érdekes kettejüket összekeverni, már csak a súlykülönbség miatt is.

@shwarcz: kérdés, hogy PF meddig csinálja ezt az elszámoltatósdit. Bár egy alpolgármesteri irányítástól én is tartok. Vannak gyanúsítottjaim, akikből alpolgármester lehet. A többi fideszes "esélyessel" kapcsolatos kommentemet láttad?

Ordnassac 2010.09.20. 22:14:22

@lüke: ugye, hogy "Sturm im Wasserglas". Emellett gyönyörű elterelő hadművelet, egyfajta kultúrpolitikai vörös hering...

cambridge.on 2010.09.20. 22:16:11

@tbb: Olvastad a hozzászólásokat?Ugye hogy nem?Fuss neki még egyszer![apoka] [2010.szept.20. 14:35]címszó alatt megtalálod.
Legalább tájékozottabb leszel,nagy igyekezetedben, hogy hazugságon kapjál.

tbb 2010.09.20. 22:22:30

@tölgyes:

Az a helyzet, hogy Eörsitől nem olvastam Arannyal kapcsolatban semmit. Így nem tudom megítélni, hogy milyen összefüggésben értelmezte Aranyt prüdnek és provinciálisnak. De ahogy én Eörsit ismerem, a saját gondolatmenete szempontjából valszeg jogosan. Lukácsról ezt már kevésbé tudom feltételezni. Egyetlen egy értelmes okfejtését sem olvastam, csak csupa feltupirozott semmit. Extenziv meg intenzív totalitás. Beszarás.

Szabó Ervint meg szerintem is nyugodtan lehet kritizálni és deheroizálni. Már miért ne lehetne?

Az MH cikket nem az abban leírtak miatt tartom baromságnak. Azzal semmi baj, az nagyon korrekt. A baromság az, hogy leírtakkal gondolják legitimálni a névváltoztatást. Pedig ha fogják, ilyen indokok alapján fogják. Kár. Pedig lehetne elfogadhatóbb indokokat is felhozni. Például az szbi-nickét itt valahol fentebb. Ha már annyira ambicionálják.

tbb 2010.09.20. 22:30:13

@cambridge.on:

Én nyitott vagyok a kritikára, de itt nincs szept 20. 14:35-ös komment. Így pedig elég körülményes nekifutni. Sorry.

ps: mi a franc az apoka?

Ordnassac 2010.09.20. 22:37:40

@tbb: szbi indoklásával a Hamvas Bélára, Klebelsberg Kunóra, Kosztolányi Dezsőre stb. névváltást nem lehetne indokolni.

Amúgy egy jó történészi vitával nekem sem lenne gondom Szabó Ervinnel kapcsolatban, de nem így...

cambridge.on 2010.09.20. 22:40:48

Már legalább háromszor átfésülték az utcák és intézmények neveit tartalmazó listát.Átneveztek iskolákat, tereket, 50 méter hosszú sugárutat és az intézmények sem maradtak ki.
Egy ilyen jelentéktelen könyvtár neve senkinek sem tűnt fel eddig.
Most hirtelen megvilágosodott 3 ember és társasággá alakultak.
Első és legfontosabb dolguk volt Szabó Ervint megtalálni, mint első számú közellenséget.Igazuk van,Szabó tehet a mai állapotokért.

tbb 2010.09.20. 22:48:07

@Ordnassac:

Ezekre valóban kevésbé. De ha jól emléxem szbi a legmegfelelőbbnek a Fővárosi Könyvtárra való visszakeresztelést tartaná. Az pedig szerintem pont olyan jó, mint a Szabó Ervin.

cambridge.on 2010.09.20. 22:49:36

@tbb: Megtalálási út:népszava-mszp:mondjon le rapcsák-összes komment-2-apoka hozzászólása

tbb 2010.09.20. 22:53:22

@cambridge.on:

Csusztatgass itt a továbbiakban is, oszt majd megtudod. Na de mi van 14:35-ös linkkel?

Ordnassac 2010.09.20. 22:53:57

@cambridge.on: Rapcsák =/= Papcsák. Előbbi már 8 éve elhunyt. (Isten nyugasztalja!)

shwarcz bácsi 2010.09.20. 23:07:38

@Ordnassac: olvastam,de "atya ügyben" nem vagyok járatos.én garaba imrén lepődtem meg.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.20. 23:09:47

@Ordnassac: esetleg ketrecharcban megnézném őket. A Schmuck, ha jó irányba dől, énekelve, bárkire veszélyes lehet.

Ordnassac 2010.09.20. 23:15:42

@shwarcz: Garaba régebb óta ott van a helyi Fidesz környékén. Több helyi rendezvényen is megjelent már. Így annyira nem lepett meg, hogy indították, hisz nagy név. Emellett Rátonyi Gábor nem indul/nem indítják, így kell valaki, aki a sportügyekkel foglalkozik, ami azért jelentős a kerületben.

tbb 2010.09.20. 23:19:57

@cambridge.on:

Így kellett volna kezdened. Nos a következők derültek ki. A Papcsák affér 2003-ban történt. Polt Péter főügyész volt aki kérte a mentelmi jog felfüggesztését. (Érted? A fidesz által "kézivezérelt" Polt Péter, egy feltételezett fidesz -Papcsák umbulda miatt. Csak mondom.) A parlament a mentelmi jogot felfüggesztette. Papcsákot bíróság elé állították 2004 áprilisában. Felmentették. A Fővárosi Biróság 2004 szept 5-én a felmentést jóváhagyta. Innentől csak a szocik rágódnak a Papcsák ügyön. Meg akik bedőlnek neki.

tbb 2010.09.20. 23:23:14

@shwarcz: Tökéletesen. Ha nincs vagyon, akkor a vagyonnyilatkozatban nincs mit bevallani. Vagy szerinted van?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.21. 01:43:17

@Ordnassac: megint egy remek terület, ahol megütközhetnek az állásaikat védő egykori felkentek az újokos nagyonjobbos agyhalottakkal...
Úgy egyébként meg jellemző a cikk, a szerzőre és a lelőhelyre egyaránt, "természetesen" van benne egy csomó ordas csúsztatás, legelébb a nagyon különböző minőségű és indíttatású művészemberek egy kalap alá vétele igen necces életművű politikai szereplőkkel...

bigapples 2010.09.21. 05:43:35

@Hepci: van egy olyan érzésem, hogy a költségvetés elfogadásáig még pár hasonló gumicsontot odavetnek majd a ballib megmondóemberek elé, amin azok kedvükre elrágódhatnak, s közben a karaván halad tovább...

ssi 2010.09.21. 06:38:17

@Ordnassac:
- Sz.E. névváltoztatás miért most?
- "személyes ügy" / közhangulat része?
- számtalan utcanév, köztéren lévő szobor stb. idézi még a múltat ...

- múlt és múlt között óriási különbségeket mutatnak a tények,
- balos "kommunisták" egységes, magányos, negatív kategóriaként él még?
- ... 1989 előtt, 1968 előtt, 1956 előtt, 1945 előtt ... stb., stb.

ssi 2010.09.21. 06:58:42

@bigapples: gyanakvások - mondhatjuk? ez már így volt, van, lesz

nyünyüge 2010.09.21. 07:17:26

@tölgyes:

Én azért megkülönböztetném azt a szituációt, amikor egy ember "deheroizál" valakit attól az esettől, amikor a kormány lapja teszi ezt "Egy magyarellenes "népforradalmár"
A nemzetietlen hazai baloldal fő szellemi megalapozója: Szabó Ervin" című cikkben.

Na mindegy. Az állítólag a ballib által deheroizált Széchenyi István aktuális téma.

Születesének éppen ma ünnepeljük 209-ik évfordulóját!

"Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élte kincsét, ámbár napja múl ...."

Ezzel a mottóval írta meg fél éjszakás kínlódással a faliújságra megrendelt megemlékező cikkét negyvenvalahány éve egy kamasz majd elindult az iskola összes tanulójával együtt a szokásos éves Széchenyi emléknapra a nagycenki Széchenyi kriptához...

nyünyüge 2010.09.21. 07:38:37

A tegnapi OÉT egyeztetéshez:

Vajon adott esetben a cserebogarak halhatatlanságával kapcsolatos elméleti, filozófiai kérdésekről volna mód tárgyalni a az Első Nemzeti Bogarászok Egyesületével ? Vagy ezen témával kapcsolatos álláspontban is köti a kormány kezét a választói többség által megszavazott kormányprogram?

lüke 2010.09.21. 07:52:38

@bigapples:
ez nem lehetetlen
de szegény Szabó oly régen élt, s olyan banális vezetékneve van-mi lenne ,ha kábel lenne?-
s arról nem is beszélve , hogy 60 éven aluli nem is tudja, ki volt:)

jjulie 2010.09.21. 07:57:09

@nyünyüge:

nem csak mind a háromezervalahány önkormányzatot kell elvinniük, de az összes utca és intézmény neveét is meg kell szerezniük

ingatag még ez a fülkeforradalmi kétharmad, a horthy több mint 20 évig volt főnok, a kádár megduplázta, az orbán nem akar lemaradni, működtetni kell a bevált módszereket

lüke 2010.09.21. 08:12:07

@jjulie:
a troli busz megvan már:)

ssi 2010.09.21. 08:48:25

@jjulie: @lüke: 89 álma-vágya: markáns alapnorma és sok szabadság=rend ?

Szimba 2010.09.21. 09:49:30

@Ordnassac:

index.hu/belfold/budapest/2010/09/20/papcsak_feri_batyank_tuti_jo_fej_igazsagos/

Lehet, hogy a Csurkás hasonlatom nem is ment annyira mellé? Az atya, a fiú és a szentlélek nevében, Zugló!:-))

Nem egy normális kerület az sem.:-)

Szimba 2010.09.21. 09:52:23

@Hepci:

:-))))))))))))))))))))))))))))))

Szimba 2010.09.21. 10:15:52

@tölgyes:

Ha az Ön által említett úr festené vagy szoborná az Ön által említett urakat, az nem is lenne baj..:) Jelentős művek születnének és a mű volna az ami garantálná nevük fennmaradását és nem feltétlenül a tett, amit tettek, vagy nem tettek. Feltehetően II. Gyula se élne oly élénken a tudatunkban, ha nem ültet a sírjára egy Mózes szobrot Michelangelo.. de ültetett bár az is egy érdekes történet...:) Volna mit elmélkedni róla.

Csak nem a pápák kritikáját tartja érdekes történetnek?
A II. Gyula síremlék hatalmas lett volna a tervek szerint, végül csak néhány szobor készült el. Nem fizetett Michelangelonak a jó Gyula?

Igaza van, hasonló dolgok történhetnének nálunk is vele. Gyurcsány síremlékének bizonyára egy csodálatos aranyborjút faragna, OV-nek viszont semmit, mert egy "más" identitásút a Fidesz nem tűrne meg, és nem adna neki megbízást.

Szimba 2010.09.21. 10:21:27

@lüke: Magyarországon minden "rendszerváltáskor" mindent (értéket és értéktelent) egyaránt lesöpörnek, aztán lehet sokszoros pénzen újat építeni, létesíteni, az egész történelmünket átretusálni.

Nem kellene személyneveket adni az intézményeknek, sem utcáknak, tereknek. Nevezzék el madarakról, növényekről, bármiről, talán azok annyira nem válnak erkölcsileg vállalhatatlanná???!

Vagy a Daru utcát is át kell nevezni valami mai madárnak?

Szimba 2010.09.21. 10:22:24

@Szimba:

Hopp! Nem tettem idézőjelbe a mondandóját.

Szimba 2010.09.21. 10:34:31

Ami Szabó Ervint illeti maradjon csak a könyvtárnak ez a neve. Érdekesség, hogy egy balos, bár akkoriban inkább anarchista ember működött az országban.
Nem egyedül, akkoriban ez sok értelmiségit megérintett (József A.).
Köztük egy távoli rokonom is (sok rokonom van:-))), aki még Tolsztoj lányát is fogadta a lakásán. A titkosrendőrség arra a pár napra körülvette a házukat. Volt is baja belőle.

Az idegenforgalomra itt senki sem gondol????

Szimba 2010.09.21. 10:39:55

@Letícia:

Megtaláltam a szemüvegem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.21. 10:39:57

@Szimba: A madarakat kizárhatod.
A madarak szélsőliberálbolsevik szabadságjelkép.
Ellentéte minden jónak.
Nincs a madarakban semmi fideszes.
Talán csak a páva maradhat, meg a turul.
Egyik sem az a kimondott szabadosan repkedő tipus.

Szimba 2010.09.21. 10:49:22

@simonmondja.:

Fekszállott a páva, vármegye házára...

Nono, Szájmon!:-)))

Szimba 2010.09.21. 10:58:23

@simonmondja.:

Amennyiben a turul kerecsensólyom, akkor a Sebő-féle Sólyomének, különösen Sebestyén Mártával teljesen Fideszes.:-))
Bár szerintem sok baloldali ugyanúgy szereti.

www.youtube.com/watch?v=U9KB0vOmQIw&feature=related

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.21. 11:00:58

@Szimba: No de mégse ágról-ágra...
És nem is egy internacionalista költözőtipus.
Fölszállóágban vármegyepárti.
Maradhat.

Szimba 2010.09.21. 11:07:01

@simonmondja.:

www.youtube.com/watch?v=8381BSHtNRw&feature=related

Hááát, Ady nem így gondolta, de Kodály sem. Viszont lehet, hogy a "vagy bolondok vagyunk" a Fideszre íródott? Az új magyar igék meg talán a Nyenyit jósolják meg?

Nyunyu
a rendszerkritikai izé

Szimba 2010.09.21. 11:09:48

@Szimba:

Revideálom a nézeteim. Megtaláltam ezt a Szkítia fémjelezte átiratot:

www.youtube.com/watch?v=C7ESSAYN_Mw&feature=related

Különösen a narancsszínű nap ragyogjon kitétel ütött szíven.

Szimba 2010.09.21. 11:13:45

Ez a Jobbik bandája!!!!

www.youtube.com/watch?v=XjHBSjS9jvM&feature=related

Trianon dal.

Miért kell minden kib... pártnak saját kultúrát is gründolnia????
Miért nem jó a közös????

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.21. 11:34:04

@simonmondja.: nem tökéletes a hasonlat...
Ki is volt a kárpátok pávája? Segítek: hórihorog a pendejo és pápai származású...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.21. 11:36:20

@Szimba: jók ezek a nembonyolult szimbólumok... :)
Osztán, ha lemegyen, akkor mög' narancsszínű hold világol...

Szimba 2010.09.21. 11:38:11

@Hepci:

Az LMP-nek meg zöld, ugye?:-))

Ordnassac 2010.09.21. 11:44:11

@Szimba: mutatták már. :-) Pajor atya egy igen furcsa figurája a közéletnek. Volt valaha műsora a Pannon Rádióban, aztán belekeverték egy időközi választáson egy ügybe (fene tudja, hogy valóban volt-e köze a dologhoz), most meg Papcsáknak segít be, egy jó nagyot pocskondiázva Várnain...

Amúgy egyik Herminamezőn lakó ismerősöm, aki kint volt azon a bizonyos rendezvényen mesélte, hogy a templomban harangoztatott a Hot Jazz Band fellépése alatt...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.21. 11:45:33

@Hepci: Én csak Páva Zsoltról hallottam.
A kárpátok pávája ?
A kárpátoknak géniusza volt.

lüke 2010.09.21. 11:52:22

@Szimba:
ja:)
mint az okos amerikaiak
west end 1,2,3
te vagy az én párom
hihetetlen, de ezt a Wermer Andris is írta, hogy újat kell kitalálni,mást

lüke 2010.09.21. 11:53:15

@Ordnassac:
de mikor, majdnem 100 éve ...........
istenem

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.21. 11:53:56

@simonmondja.: a Kárpátok imádkozó sáskája? Így se dereng?

lüke 2010.09.21. 11:55:39

@Szimba:
a monty phytonos bácsi megmondta:
kultura nyista,
Vulgáris és triviális lett a mondandó,mindenütt ugyanazt a globalizált szemetet lökik az orrod elé.Míg régen igyekeztek az emberek udvariasnak lenni, ma ez se cél.Sőt szerintem a cél feltűnés ,minél obszcénebben, ahogy ö is megfogalmazza,
ha valaki kifogy a viccből, obszcén poénokkal helyettesíti.

lüke 2010.09.21. 11:56:41

@Hepci:
Fleto
ez az imádkozó sáska ez tökéletesen illik rá

lüke 2010.09.21. 12:05:13

@manyike:
ezt nem értem,
én csak igy tudom

"Jöjj el, szabadság!
Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd,
játszani is engedd;
szép, komoly fiadat!"
Berek Kati hangjával a fülembe

emő27 2010.09.21. 12:11:26

Bocs, hogy offolok, de hallottam valahol, hogy mivel kevés lett a párt delegált a önk. választásra ezért még keresnek. Tudtok erről valamit, vagy, hogy hol lehet erről tájékozódni?

Mert se a pártok se a választási bizottság oldalán nem találtam róla infót.

Köszi

lüke 2010.09.21. 12:12:56

@Szimba:
én már tettem javaslatot:
Keleti> Orbán Victor station
ferihegy > Gyurcsány Feri hegy
de nagyon szar lenne hazaérkezni!

Ordnassac 2010.09.21. 12:16:54

@emő27: meglepne, a határidő múlt pénteken négy órakor lejárt...

lüke 2010.09.21. 12:17:45

@simonmondja.:
volt Rákosi Mátyás ovi is,
KF Ördöggörcs ott olvashatsz róla

lüke 2010.09.21. 12:19:18

@lüke:
nem F,> Karinthy Márton

Ordnassac 2010.09.21. 12:19:20

@lüke: mi köze a pártdelegáltak alacsony arányának az EU nemek esélyegyenlőségével kapcsolatos politikájához?

emő27 2010.09.21. 12:24:15

@Ordnassac: Tudom, hogy lejárt, de mivel nem volt elegendő ,aki jelentkezett, így szükséges a további kör, vagy valami ilyesmi, de én is csak a drága anyukámtól tudom, aki a Kossuth rádióban hallotta. ezért fordultam hozzátok, mint okosakhoz. :)

emő27 2010.09.21. 12:26:38

@Ordnassac: ezt én se tudom, de megnéztem, ki tudja milyen rejtett infók vannak rajta. :)

lüke 2010.09.21. 12:47:47

@Ordnassac:
azt hittem ebben is benne van
majd megkeresem, tegnap láttam valamelyik német oldalon
vmi förderungot

Ordnassac 2010.09.21. 13:01:47

@emő27: gyanítom az önkormányzati póttagok mintha erre a helyzetre is lennének. Amúgy meglepne, ha sok helyen nem jött volna össze az öt fő. A Fidesz és az MSZP azért rendelkezik megfelelő mennyiségű emberrel.

ssi 2010.09.21. 13:18:51

@lüke: jól tudod :-) , de azt is látjuk? - olyan homályos ...
... és még mindig tőle:
"Amit szemeddel sejtesz,
sziveddel várd ki azt,
amit szivedbe rejtesz,
szemednek tárd ki azt."

tölgyes 2010.09.21. 13:20:40

@Szimba: Kedves szimba! Látom Ön még a humor kedvéért sem tud elvonatkoztatni. :(

Én nem hiszem, hogy II. Gyulánál sok nagyobb akarnoka volt a történelemnek. Ez és a kvalitásérzéke tette őt nagy pápává. Maga Michelangelo szívesebben faragta volna a monumentális síremléket.. de a pápa parancsára neki a kápolnát kellett festenie, amihez nem sok kedve volt... de mielőtt a pápai egyházi önkényről kezdene regélni megjegyzem, hogy abban a korban IS a megrendelő mondta meg a mesternek, hogy mi a dolga és nem fordítva..

A megjegyzésem azonban nem erre vonatkozott, hanem magára a Mózes szoborra, amelyiknek sok érdekes és mély üzenete van és arról szól, hogy a nagy művész az akkor is egyetemeset tud alkotni, ha a megrendelő, vagy az ábrázolt nem hordoz ilyen egyetemes értékeket.. ráadásul még olyan közvetítésére is alkalmas, amelyik gyökeresen mást sugall, mint amit a megrendelő tőle kér. Így folyik évezredek óta a művészet szabadságharca.. Minél bonyolultabb, áttételesebb módon jut el hozzánk az üzenet, annál értékesebb a mű, amelyik ezt közvetíti.

emő27 2010.09.21. 13:22:41

@Ordnassac: Én is meg voltam lepődve, mikor anyukám mondta. De ki tudja.

Na mindegy, majd kiderül.

Köszi a segítséget. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.21. 13:39:48

@simonmondja.: sejtettem, hogy másként vagyunk - khmmm - szocializálva...

tölgyes 2010.09.21. 13:50:29

@nyünyüge: Kedves nyünyüge!

Ön nem volt elég figyelmes az elmúlt két évtizedben, ha nem vette észre például azt a hajtóvadászatot, amit itt a történelmi egyházak, történelmi szimbólumok és személyek ellen folytattak méghozzá állami irányítással, politikai célokból.

Ön 40 évvel ezelőtti faliújságot emleget.. Akkoriban én magam is jártam Nagycenken.. Mi voltunk mint ti, ti lesztek mint mi: por és hamu... Játszottam leget a hársfasor fái alatt.. de alapműveit nem lehetett kapni, a történelem könyvek fanyalogtak.. sokan úgy nőttek fel, hogy nem tudták mi a különbség az István és a Ferenc között. Ki mit alapított.. István saját könyvtára, kézjegyével ellátott könyvei egy pincében rohadoztak..az állam tudtával és támogatásával.

Én azt gondolom, hogy vitatni kell Szabó Érvin életművét is. A túlzások pedig el fognak kopni róla. az idővel.. de talán lesznek néhányan, akik most előkapják a jakobinusokról írt tanulmányát.. aztán talán olyan is akad, aki ezen felbuzdulva előveszi Pulszky hasonló tárgyban írt művét is... és talán kilép a szűk szakma érdeklődési köréből a kötelezően elfelejtett magyar gondolkodók sora.

tölgyes 2010.09.21. 14:45:42

@tbb: Én azt gondolom, hogy az extenzív és intenzív totalitásról írt lukácsi gondolatok értékesek, mint ahogy a különösről írt fejtegetései is. Marxista ihletésűek, vitahatóak, de nagy ívű gondolatok...Vele filozófusként kevesebb baj van mint ideológusként, művelődéspolitikusként..:( Mert itt tevőlegesen árotott.

tbb 2010.09.21. 15:22:34

@tölgyes:

"Vele filozófusként kevesebb baj van mint ideológusként, művelődéspolitikusként.."

Ezt elfogadom. Hitlerrel sem lenne semmi baj, ha csak megírta volna a meinkamfot. Meg Leninnel sem, ha nem ültette volna át a gyakorlatba a Mi a teendő-t. Tudod, az igazi filozófusok bíznak abban, hogy a gondolataik megállnak a saját lábukon, a másodvonalbeliek azonban rásegítenek némi külső ösztökéléssel.

Az extenzív és intenzív totalitásról írtak nem csak szerinted, de sokak mások szerint is nagyívű gondolatok. Én viszont kapásból azt éreztem róluk, hogy a király meztelen. És bár nem kiáltottam el magam, ma már ez egyre többeknek nyilvánvaló.

tölgyes 2010.09.21. 15:52:22

@tbb: Rendben.. de a különösnek mint esztétikai kategóriánakugyan mi köze a Gulaghoz?..

Egyébként itt kezdődik az a rossz vita, aminek nincsen értelme: a kereszténység eszméire tekintettel is gyilkolták az embereket stb.

Voltaképpen nem erről van szó. Én pl. nem gondolom, hogy Marx bűnöző..lett volna. Ő csak azt mondta, hogy a kapitalizmus nem jó. Ebben volt is némi igaza..:)

lüke 2010.09.21. 16:24:08

@manyike:
ez Flórának készült

lüke 2010.09.21. 16:43:45

megj. érdekesek ezek az amerikaiak,a study-kat
kisvárosra alkalmazzák!?
a Framingham study 1948
en.wikipedia.org/wiki/Framingham_Heart_Study
még ma is tart ! 5000 fös kisvárosból nötte ki magát

tbb 2010.09.22. 02:15:20

@tölgyes:

A különösnek mint esztétikai kategóriának semmi köze a Gulaghoz. De a Gulagnak ahhoz, hogy a különös ájult tisztelettel övezett esztétikai kategóriává válhatott már volt némi köze. Ha csak áttételesen is, de nem elhanyagolhatóan.

Az is kétségtelen, hogy a kereszténység nevében is gyilkoltak embereket. De ez hogy jön ide? Marxot meg tudtommal senki sem gondolja bünözőnek. Így készséggel elhiszem, hogy te sem. Egyébiránt meg nem csak azt mondta, hogy a kapitalizmus nem jó. Ha csak ezt mondta volna, akkor a kutya se tudná, hogy ezt mondta róla.

tölgyes 2010.09.22. 11:11:03

@tbb:
Kedves ttb!

1./ Először is nem követte ájult tisztelet Lukács különösről szóló fejtegetéseit...:( Lukács ortodox marxista volt.. ez volt vele az egyik baj. Ő a gyakorlat megítélését egy ortodox marxista álláspontja alapján szemlélte és ennek a kommunista mozgalom nem örült. Leegyszerűsítve azért, mert egyetlen politika sem örül annak, ha az eszmét, az elméletet, az elérendő célt számon kérik a napi politikán, különösen, ha az a politika még csak köszönő viszonyban sincsen a kitűzött céllal.
2. Lukácsot -aki a műveit németül írta és Eörsi István fordította magyarra - az NDK-ban pl be is tiltották, de az én egyetemista koromban nálunk is még nem kívánatos olvasmánynak számított.. Ez aló Lukács talán egy műve volt kivétel: Az ész trónfosztása.
3.Lukács tanítványait -halála után - kipaterolták az országból. Az a bizonyos 1973-as határozat az ideológiai munkáról - jórészt ellenük irányult.
4. A különösről írt fejtegetésével is sok baj volt, mert nem volt összeegyeztethető a zsdanovi elmélettel.

5. A marxista elméletnek voltak színvonalas és jelentéktelen unalmas szerzői. Lukács a legszínvonalasabbak egyike. Én utoljára 1995-ben néztem meg a hivatkozási indexét.. még akkor is a legismertebb és leghivatkozottabb magyar szerző volt külföldön...Ez nem azt jelenti, hogy igaza megkérdőjelezhető, érvelése hibátlan.. de azt jelzi, hogy jelentős, kvalitásos szerző. Nálunk kevesen tudják, hogy Th. Mann egyik legnagyobb regénye, egyik főhősét róla mintázta... Mellesleg ő se fogadta el Lukács gondolkodását.. sőt talán ki nem állhatta.

6. Az angolok 2000-ben megválasztották a második évezred legjelentősebb filozófusát. Mindenki nagy meglepetésére a választást fölényesen Marx nyerte. Itthon néhány tehetségtelen rögtön nyilatkozott: Marx nem is filozófus, nem is közgazdász stb...No de akkor mi az oka a megválasztásának??? Akkoriban beszélgettem erről egy azóta elhunyt idős barátommal és neki azt mondtam: Akik Marxot megválasztották épp ügy nem olvasták Marxot, mint ahogy Kantot, Hegelt, Locke-t stb se olvasták.. de Marx-nak volt egy mindenki által felfogható, a tapasztatlat által megerősített üzenete: a kapitalizmus nem jó... Ezt az emberek megértik.. de ugyan mit kezdjenek a hegeli abszolút eszme fejlődésével, vagy a kanti kategorikus imperatívusszal???Én nem hiszem, hogy a "széles tömegeket" Marxnak az emberi lényegről és az elidegenedésről szóló fejtegetései hozták izgalomba, bár ezek kétségtelenül érdekesek.

tbb 2010.09.22. 17:11:18

@tölgyes:

" Először is nem követte ájult tisztelet Lukács különösről szóló fejtegetéseit...:( Lukács ortodox marxista volt."

De bizony övezte. Legalábbis az emlékeim szerint. Viszont az is igaz, hogy ebbe a Gulag hatást belelátni nem volt a részemről igazságos. Így visszagondolva ugyanis belátom, hogy a lukácsi gondolatoknak az akkori időkben (60-as évek) lehetett némi underground stichje, (marxista alapon birálni a marxizmust), de az is igaz, hogy ennek ellenére a hivatalos irodalomtudomány keményen sulykolta a lukácsi esztétikát. Én is csak ezért ismerem, mert akkoriban (amatőrként) érdekeltek az ilyesmik, és csak ezt találtam. Hát hogy őszinte legyek nem lettem okosabb tőle. Lukácsból nekem ennyi elég volt, így nyilvánvaló, hogy Lukácsról a te véleményed a kompetensebb.

A Lukács tanítványok közül Fehér Ferenc egy tanulmánya reveláció erejével hatott rám, a többieket is tiszteltem kiállásukért, de 1-2 oldalnál többet nem volt idegem elolvasni tőlük.

Marx kétségtelenül nagyhatású filozófus volt. De ez szerintem nem Marx nagyságának, hanem az emberi hülyeségnek köszönhető.

tölgyes 2010.09.22. 18:40:58

@tbb: Először Marxról.

Marx nagy hatással volt nagy kvalitású emberekre is. Ez a hatás részben abból adódott, hogy sok találó megállapítása volt a kapitalizmusról, a történelmi folyamatokról..a társadalmi igazságosság meghirdetése pedig nyitott és érzékeny fülekre talált mindazoknál akik nem tudtak megbékélni azzal a jogegyenlőséggel, amelyik kimondta, hogy szegénynek milliomosnak egyaránt tilos a híd alatt aludni.

Szerintem Ön a Lukács ügyet leegyszerűsítve kezeli. Lukácsot 1967-ben vették vissza a pártba. Az esztétikum sajátossága 1963-ban jelent meg, de ekkor még nem magyarul..Magyarul csak 1965-ben.Az irodalomelmélet szakemberei számára Zsdanov, Szigeti után egy felüdülés volt, egy más irány, egy tágasabb gondolkodás de a hivatalos oktatásban nem kerülhetett középpontba.. A 60-as évek közepén is vitatta a hivatalos álláspont Lukács "nagy realizmusát"..Ezután hamarosan a népszerűsége meg is tört az 1973-as agit. prop határozat miatt...de a rendszerváltásig a marxista esztétikában nem volt nála színvonalasabb.

Az aztán egy külön história, hogy a Blum-tézisek eredeti szövege még a 70-es évek végén se lehetett bárkinek olvasni.. és az esztétikai viták is mindig visszatértek a tézisekhez... merthogy a háttérben a demokráciához való viszony húzódott meg. Azt belátom, hogy "amatőrként" nem volt könnyű Lukáccsal foglalkozni., de a szövegei még a hivatásosoknak se adta meg könnyen magát.. többek között azért, mert az alapművek fordítások..

tbb 2010.09.22. 23:56:06

@tölgyes:

"Marx nagy hatással volt nagy kvalitású emberekre is."

Tudom. Ezért hatott rám is :))))). De aztán a nagykvalitású emberek rájöttek a marxista tételek téves voltára. Mások is persze, de miután egy nem sokat lacafacázó diktatura államideológiájává vált, jobbnak látták nem firtatni az ellentmondásokat. Ezek az ellentmondások ma sincsenek tisztázva. Szerintem azért, mert mára a marxizmus kifújt, és emiatt nem érdemes vele bibelődni.

A Lukács eszmék magyarországi kronológiáját tekintve biztosan tájékozottabb nálam, de a vázolt menetrend szerint nekem nem áll össze, hogyan olvashattam 70-ben valami nagy két kötetes irodalomtörténetben az extenziv és intenzív totatlitásra meg a különösre épűlő lukácsi esztétikát. Valszeg az lehetett az oka, hogy a zsdánovinál progresszívebb volt.

Végezetül hagy kérdezzem meg: Mik azok a Blum tézisek? Hallani már hallottam róluk, de semmi közelebbit nem tudok felőlük.

tölgyes 2010.09.23. 14:03:51

Kedves ttb!

Blum Lukács illegalitásbeli neve volt. A Blum-tézisek pedig a szocializmusba való átmenet politikai stratégiájára volt javaslat. Lukács ebben a demokratikus elemeknek nagyobb teret kívánt biztosítani, mint amit a kommunista mozgalom akkoriban elfogadhatónak tartott. Lukács a Blum tézisek vitáját követően kiszorult a párt vezetéséből és ez a dokumentum élete végéig bélyeg volt... Jellemző, hogy a téziseket magát a 80-as évekig nem lehetett nyilvános anyagokban olvasni.

A másik: 1957-ben Lukács revizionizmusának bírálatára akció indult. Ennek néhány állomása a neten olvasható. Ezt követően az akadémia elnökségéből kiteszik, nyugdíjazzák (Aczél közölte vele, hogy a fiatalok marxista nevelésére alkalmatlan a nézetei miatt)az egyetemről, vele együtt eltávolítják Heller Ágnest is. Ő a vele szemben hozott intézkedéseket elfogadta és kijelentette: csak a tudománynak akar élni..A Magyar Filozófiai szemlében elhangzik a bírálata, a Pártéletben, Társadalmi Szemlében szintén.. de bírálták őt a szovjet NDK pártlapban is. A jugoszlávok viszont melléje álltak és támogatták az olaszok és lengyelek is... többek között azzal, hogy bejelentkeztek az Esztétikum sajátosságának lengyel és olasz megjelentetésére.

A párt erre felvette a kapcsolatot a testvérpártokkal és lebeszélték őket a kiadásról, de egy német polgári kiadó mégis kiadta...Életrajzát japán és más nyugati országban is megjelentették..
A vele való kiegyezés része lett a kádári konszolidációnak, a konszolidáció minden kétarcúságával együtt.

tbb 2010.09.23. 16:29:34

Kösz.

Úgy látom el kell fogadnom, hogy Lukácsé volt a legjelentősebb marxista esztétika. Ennyire futotta.

tölgyes 2010.09.23. 18:05:29

@tbb: Az volt.. de még az is lehet, hogy annál egy kicsit több is volt.
süti beállítások módosítása