Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:19

Több mint egy hete van napirenden az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása kapcsán kirobbant vita. Sokan magabiztosan állítják, hogy az embereket úgysem érdekli ez az ügy, mert a közjogi-alkotmányos kérdések iránt érzéketlen a kizárólag a pénztárca alapján voksoló magyar választó. Szerintem azonban messze nem ilyen egyszerű a helyzet.

(Fotó: Facebook)

Tudom, hogy egyesek számára nehezen feldolgozhatató az árnyalt véleményalkotás, én azonban az ügy kapcsán továbbra is egyszerre állítom a következőket:

1. az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem jelenti azt, hogy életveszélyes vagy mindent leromboló lenne;

2. ezek a lépések nem csupán elvtelenek, de valóban átlépik azokat a határokat, amelyeket a magyar politika meghatározó, felelős szereplői az elmúlt két évtizedben többé-kevésbé igyekeztek tiszteletben tartani;

3. itt nem a 98 százalékos adó a tét, hanem a Fidesz alkotmányos tisztasága, hitelessége és demokratikus elkötelezettsége;

4. ha valóban átmegy a javaslat, a Fidesz számos támogatója előtt veszítheti el ártatlanságát;

5. ki kellene mondani, hogy ebben a helyzetben a kormány nem lát más kiutat. Innentől pedig elkezdődhetne egy valóban értelmes párbeszéd arról, hogy mi a fontosabb: a célok érvényesítése vagy az eszközök feltétlen tisztelete;

6. a demokráciának nem csupán egyetlen, királyi útja lehet, azaz a Fidesz találhatna értékelhető, saját politikusai számára is elfogadható elvi érveket a módosításra.

Belátom, mindez politikai állásfoglalásnak alkalmatlan, de egy elemzőnek talán ne is ez legyen a célja. Éppen ezért a „harcnál”, amit politikusok és egyéb politikai szereplők vívnak, most már sokkal érdekesebbnek is tartom azt, hogy a lehetséges hatásokra figyeljek. Többen mondják, hogy az emberek ingerküszöbét úgysem éri el az ügy, ezért tömeges következményekkel sem kell számolni. Majd meglátjuk, hogy miként lesz, de azért egy fontos szempontra felhívnám a figyelmet.

Megítélésem szerint a téma azért lehet igazán veszélyes a Fidesz számára, mert megerősíti, újraéleszti az emberek egy jelentős részében a párttal és vezetőjével kapcsolatos korábbi, alaposan be- és megágyazott sztereotípiákat (amelyek átformálására, mérséklésére 2002 után négy év még nem volt elegendő). Azok közül is a legártalmasabbakat, azokat, amelyek 2002-ben és 2006-ban is jelentős szerepet játszottak a Fidesz vereségében. Akarnok, zsarnok, hatalommániás, erőszakos, diktatórikus, cinikus – ezekre hajaz mindaz, amilyen irányt visz most a kormányzó párt, amikor - nehezen magyarázhatóan és alig indokolva - atomot dob az Alkotmánybíróságra. Sokan bizonyára legfeljebb annyit értenek az eseményekből, hogy a Fidesz egy neki nem tetsző bírósági döntésre heves ellentámadással reagál, ez azonban már éppen elegendő arra, hogy a korábbi eseményeket egy láncra fűzze és - persze lassan, fokozatosan - megalapozza azt a tiltakozó, protest hangulatot, amely miatt a Fidesz akkor is veszíteni tudott (2002) és akkor sem tudott nyerni (2006), amikor amúgy a gazdasági helyzet más végeredményt indokolt volna. Aki biztos abban, hogy csak a gazdasági eredmények és az elvonások-juttatások egyenlege számít, az tegye fel magának a kérdést: vajon 2002-ben tényleg a pénztárca vitte el az embereket a Fidesz ellen szavazni?

Lehet, hogy a Fidesz környezetében, tanácsadói stábjában csak legyintenek az emberek alkotmányos elkötelezettségére, s ebben akár igazuk is lehet. Ha azonban nem veszik figyelembe az ilyen ügyek (negatív) imázsformáló, sztereotípiákat erősítő hatását (ezt neveztem korábban lassan ölő méregnek), akkor még komoly meglepetés érheti őket. Pedig a tanulópénzt egyszer már megfizették.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr762421227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem öt év! Kötél! 2010.11.08. 23:50:25

Olvasom a hírekben, hogy a többi parlamenti párt is elkészítette az maga módosító javaslatait Lázár János 98 százalékos extra adót kivető törvényjavaslatához. Basszus, még asszisztálnak is ehhez a visszamenőleges hatályú jogi nonszenszhez?! Egy remek k...

Trackback: Összeáll a kép? 2010.11.05. 19:55:32

Több mint egy hete van napirenden az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása kapcsán kirobbant vita. Sokan magabiztosan állítják, hogy az embereket úgysem érdekli ez az ügy, mert a közjogi-alkotmányos kérdések iránt érzéketlen a kizárólag a pénztárca ala…

Trackback: A parlamenti nagy feleltetés! 2010.11.05. 14:55:56

politikai meseAtyafiak, képzeljétek minő csodálatos eseménynek nézünk eleibe, hétfő napján! Ferenc, a bukott deák, feleltetni fogja Viktort, a bukásra álló deákot.No mit szóltok Feleim, ki még nemrégiben könyékre támaszkodva válaszolgatott szebbnél sze...

Trackback: Karda Bea megrázó átváltozása 2010.11.04. 08:54:39

bulvár meseAtyafiak, kicsiny országunk nem fukarkodik a csodálatos átváltozásokban, immáron betörtünk az energiaiparba is!Címzetes énekesnőnk, ki benevezett a Hogyan csináljunk igazi hülyét magunkból? típusú vetélkedőbe, csodálatos képességről tett tan...

Trackback: Különadós egyeztetés 2010.11.04. 08:43:49

 Miután a Fidesz a magyar történelem legszebb pillanatait idézve nekiment az Alkotmánybíróságnak, mert az fel merte emelni a szavát a 98%-os különadó ellen, most egy asztalhoz ült a közszféra két szakszervezetével, hogy egyeztessenek arról, hogyan...

Trackback: A nemzeti kisgömböc meséje 2010.11.04. 06:27:22

Atyafiak, egyszer volt, itt is van, volt egyszer egy ország, hál Istenek még meg is van! Annak az országnak a házába bé került egy kisgömböc. Nem ok nélkül, a nép akarta, hogy ott légyen osztán irányítsa a sok tennivalót. Kisgömböcünk már nagyon várta,...

Trackback: Lázár "rossz tanuló" János felel 2010.11.04. 06:27:04

Atyafiak, tegnap egy érdekfeszítő számot adásra készültem, hiszen feketebárány sorsra érdemesült Jánosunk elmondta a leckét! Tényleg elmondta, de nem azt a leckét magolta be amit kellett volna.Jánosunk mikoron felszólították felelni, fesztelenül kezdte...

Trackback: A demokratikus Gyurcsány kísértet 2010.11.04. 06:26:48

Atyafiak, tegnap nemcsak Jánosunk, a Lázár, volt szerepbe kényszerítve! Az elmúlt évek legismertebb, legtáncosabb, legszocialistább politikusa is újra színre lépett! Fletó, az ország, a demokrácia megmentése érdekében lóra pattant és kilovagolt el...

Trackback: A principátus próbaköve 2010.11.04. 01:42:19

 "A principatus: köztársasági formákkal leplezett egyeduralmi forma. Élén a princeps áll." - Wikipedia.org Sokan sokféleképpen leírták már, hogy 2/3-dal mindent lehet.  A választások óta eltelt idő azt igazolta, hogy a 2/3-os g...

Trackback: ACSAR KAPITÁNY 2010.11.03. 23:26:24

   Avagy tényleg bánt a Magyar Köztársaság miniszterelnökének csúfolása?  Emlékszünk rá, hogy az előző kormány nyolc évében megengedhetővé és megszokottá vált a jelenleg kormányon lévők számára az akkor kormányon lévők prominenseinek b...

Trackback: Variációk egy témára - avagy "az emberek 90 %-a támogatja a különadót" 2010.11.03. 23:25:11

Ahogy Lázár János fogalmazott a tegnapi országgyűlési vitában: a demokráciát erősíti, ha úgy dönt az Országgyűlés, ahogy a nép akarja. De a legjobban azt erősíti, aki a nép elé bocsátott kérdést megfogalmazhatja. Vajon függ-e a kérdés tartal...

Trackback: Szellem a palackból 2010.11.03. 23:00:07

 Előzőleg már szó esett arról, hogy a Fidesz legújabb - Alkotmánybírósági jogköröket érintő - javaslata kommunikációs és PR szempontból baklövés, közjogi értelemben nem elegáns, ráadásul erősíti azt az időnként túlzó képet, ami már kétszer vezetet...

Trackback: Szentesíthető-e az eszköz? 2010.11.03. 22:59:21

 Korábban már foglalkoztunk a magyar közéletet néhány napja tematizáló, az AB jogköreit szűkítő Lázárféle javaslatról. Megvizsgáltuk, hogy kommunikációs szempontból hatalmas baklövés; megállapítottuk, hogy a Fidesz saját maga adja meg az MSzP-nek ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamarti 2010.11.05. 21:19:35

@Sanz: nem tudom, mit izgulsz, a pénzed a gondos államhoz kerül, és 40 év múlva, ha nyugdíjba mész, számon kérheted s. gabin. vagy nem hiszed el, vagy mi van?!
addig pedig a maradékból nyugodtan félretehetsz, családot alapíthatsz, hogy legyen elfogadható számú gyereked és így tovább, a nemzeti együttműködés jegyében.
nem értem, mi a problémád...

jjulie 2010.11.05. 21:22:53

@kamarti:

40 év múlva ő az lesz, aki elmondhatja, hogy ő már akkor is dolgozott, amikor még volt olyan hogy nyugdííj

6.Lenin 2010.11.05. 21:22:58

@kamarti:

"-a pedofília ugyanis büntetendő "

Jelenleg.

A Fejlett demokráciákban mindig megtalálják a törvényes lehetőséget a növekvő igények kielégítésére.
Mivel millió szám vannak a neten pedofil képek ( a híradások szerint), az igény növekedését jelezve, idő kérdése a büntetlensége is
Büntették a prostitúciót is, a homosexet is, ma már mindennapos jelenség még 1 óvodásnak is.
1sz. szülő, 2sz. szülő Józsi mama és Béla papa örökbe fogadnak néhány elhagyott gyereket. A hálószobában meg azt csinál mindenki, amit akar. A gyermek nem kényszeríthető, hogy a szülők ellen valljanak.
Törvényes lesz minden.
Bekamerázod a hálószobákat? Alkotmány ellenes lesz.

kamarti 2010.11.05. 21:27:15

@6.Lenin: hát ne haragudj, nekem már ubul is elég mély, de téged már nem követlek

kamarti 2010.11.05. 21:28:29

@jjulie: ezért írtam, hogy ne feledjen gyűjtögetni, valamint elég gyereket felnevelni...

6.Lenin 2010.11.05. 21:31:21

@kamarti:

Nem is kell. Azt írtad büntetik, én meg azt, jelenleg, de holnap már talán nem. Sok mindent büntettek, amit ma már nem.
Talán ennyit még képes vagy feldolgozni.
Ennyi.

Terniak 2010.11.05. 21:35:45

@guvernalista: "de miért ne lenne lehetőség. ott az LB, és az EU. szerintem ezek a legfőbb jogi fórumok. a rendszerváltás idején az AB azért jött létre, mert nem voltunk EU tagok. illetve 90-ben még maastricht se volt. szóval az egész azt a célt szolgálta, hogy a közös piac normáit érvényesíteni lehessen. ezzel a többség tisztában volt. az AB az uniót helyettesítette. 2004 óta az egész testület működése okafogyott, hiszen ott az LB, és ott az EU.

nem kedvelem fideszt, de szerintem most pont igazuk van. persze ők valószínűleg úgy képzelik, hogy se az LB, se az EU nem illetékes. szerintem meg pont ezeknek kellene dönteni különadók ügyében is. ebben a sorrendben."

Ne haragudj, de most nem tudom, hogy viccelsz, vagy egy képzeletbeli jogrendszerről beszélsz.

Az LB-nek jelenleg nincs ilyen jogköre. Ami az AB-nak van, úgy hívják: a normakontroll monopóliuma. Jogszabályt csak az AB vizsgálhat felül és semmisíthet meg. A rendesbíróságok - ellentétben az uniós normákkal - még csak félre sem tehetik az alkotmányellenesnek gondolt jogszabályt. EGy jogszabályt mindaddig alkalmazni kell, amíg az AB meg nem állapítja az alkotmányelleneséget. Nem elképzelhetetlen átvinni a normakontroll jogát az LB-hez, csak semmi értelme.

Az AB-t NEM a közösségi jog kikényszerítésére hozták létre. Ma is az a gyakorlata az AB-nak, hogy a hazai jog és a közösségi jog közötti összhangot, ideértve az alapító szerződéseket, nem vizsgálja, mert ez az EuB jogköre. Ráadásul a közösségi jogban csak a legutóbbi időben tört be az alapjogi szemlélet, eddig elősorben a gazdasági alapszabadságok kikényszerítésén volt a hangsúly. Az AB EGYÁLTALÁN NEM helyettesítette az EU-t, egész más volt a feladata és ma is más.

ANnak lenne értelme, amit az AB javasolt most és a szakma már húsz éve, hogy a közigazgatási jogalkotás felülvizsgálata közigazgatási bírósági hatáskörbe kerüljön. Ezt meg nem tudom megfogják-e lépni.

Terniak 2010.11.05. 21:37:40

@Ted Striker: ez nagyon nagy. Percekig röhögtem. Kivéve egykori Alma Materremmel kapcsolatos beszóláson, de sajnos igazuk van...

sárkányfő 2010.11.05. 21:38:06

@Ted Striker:
ez jó :)
pl: "Kukorelli István professzor megemlítette, hogy ő megbuktatja azokat, akik a Fidesz érvrendszerét alkotmányjogi vizsgán prezentálják"

Amúgy ez a Navra Tibi nem valami igazságügyi miniszter egy épp aktuális kormányban? ajvé...

sárkányfő 2010.11.05. 21:40:32

@Ordnassac: akkor tiéd a frappáns megfogalmazás dicsősége :)

radala 2010.11.05. 21:41:09

kezd kicsit unalmas lenni ez az AB kérdés és azóta sem sikerült rájönni, hogy azon kívül, hogy a Fidesz ezen ténykedése kifejezetten gusztustalan, ugyan mit kellene csinálnia.
Továbbra is azt gondolom, hogy ha hazugságban maradnának (nem csinálnának gyökeresen mást, mint GyF BG vagy Ceauşescu csinált volna akkor még ennél is sokkal nagyobb kárt tennének a demokráciában.
Ezenkívül azt is gondolom, hogy akár csak a gyes visszahosszabítása 3 évre is pont egy nagyságrenddel fontosabb kérdés, mint ez a szarrágás. Azt sem tudjuk mi lesz, mikor lesz meddig lesz.
Meg még azt is gondolom, hogy teljesen nevetséges ezért a magyar demokráciáért aggódni, ez egy elbaszott szar és nem most lett/lesz elbaszva.
itt egy jó kis cikk, pár baller álöngondoskodó hitelből-plazmatévést remélem megüt tőle a guta:-)
hetivalasz.hu/jegyzet/ongondoskodas-maskent-33013

Terniak 2010.11.05. 21:41:25

@ó jaj: ami ugye azért nagy szó, mert ha van méltányos és korrekt vizsgáztató az ELTE-n, akkor az Kukorelli professzor :-).

Szimba 2010.11.05. 21:43:41

@Ordnassac:

Most olvasom a válaszod, és valóban nem értem.
Pedig utánaolvastam, meg törtem a fejem.
Eleinte nagyon egyszerűnek tűnt, de a sok jogász mind másfélét mondott, és mind nagyon fel volt háborodva.

Én tulajdonképpen országgyűlés nélkül is el tudnám képzelni az életet.

2010.11.05. 21:44:15

@Ted Striker: köszi Ted!:) Ez egy remek, tartalommal teli szellemes írás volt!:)

Az különösen tetszett, hogy a fejletlen amerikaiak az elavult Alkotmányukkal!:))

ubul2000 2010.11.05. 21:46:20

@kamarti: Nem gondolok erre. Amellett nem gondolom, hogy nálam van az abszolút igazság. Egyébként is ilyen abszolút igazságot egyet ismerek az életben: a halál.
Mellettem Lenint is alaposan leszóltad.
Egy kis adalék ahhoz, amit L. mondott:
Pár nappal ezelőtt volt hír, hogy Spanyolországban gyermeket szült egy 10 éves romániai cigány. A "papa" ugyancsak romániai cigány, 13 éves. A nagymama nem értette a felzúdulást, náluk ez természetes, mondta. Pedofiliáról nem esett szó, vagy 10 éves esetében már túlkorosról beszélünk? Az már nem pedofilia?

2010.11.05. 21:46:25

@Ted Striker: micsoda tippadó vagy!:)

ubul2000 2010.11.05. 21:50:57

@jjulie: Nem váltogatom, mert nem gondolom, hogy az önmagában büntetőjogi kategória lenne, ha valaki buzi.

lüke 2010.11.05. 21:53:31

@Ted Striker:
mér' neköd hány van?
neki legalább négy

2010.11.05. 21:54:27

@lüke: lehet, hogy lefeküdni küldte...;)

Szimba 2010.11.05. 21:57:09

@radala:

Az kétségtelen, hogy ha a gyerekvállalás nem jelent óriási terhet a szülőknek, akkor 2-3 gyereket símán vállalnak.

Csak éppen nálunk ez nem így van.
A legalsó rétegek csak a segélyért szülnek, és a gyerekeik újratermelik a nyomort, tudatlanságot, munkátlanságot. A felső-középosztály és a felső vékony réteg egy része viszont megengedheti magának a nörszöt, a magánóvodát, az alapítványi iskolát, majd a külföldi egyetemet is akár több gyerekének is. Csakhogy ezek a gyerekek igen gyakran külföldön is maradnak, és ott alapítanak családot.

A tömegek, akik hónapról hónapra éppen kijönnek a fizetésükből, azok pedig nem mernek 1 gyereknél többet vállalni, mert azt az egyet sem tudják megfelelően ellátni, gondozni, és a jövőjét biztosítani.

Az állami óvoda, iskola még jó, ha közepes színvonalú, az élet nem hagy időt a játékra, a családi programokra, de pénz sincs rá. Ezért édességgel, műanyag játékokkal, és csiricsáré ruhácskákkal kényeztetik valódi szocializáció, kultúra- és hagyományátadás helyett az önzővé váló ifjú nemzedéket.

pug406st 2010.11.05. 22:00:01

@radala: hm heti válasz elkezd kommunista eszméket képviselni? ha már ballereket írsz igazad van... tényleg nem kell plazma tv elég a régi tv. mindenki lakjon ugyanolyan lakásban, egye ugyanazt. tervezzük meg a gazdaságot. illesse meg ugyanaz a jog. vállaljon mindenki 2 gyereket. a már nem munkaképes másszon ki a jégtáblára meghalni, mint az eszkimók, mert akkor már nem tudja a társadalom javát szolgálni... többe kerül, mint amit fogyasztása által visszarak a gazdaságba... de gondolom akkor a meddők is legyenek kilőve... ázsiában a fejlődő országokban is van nyugdíjrendszer. ott tökéletesen egypilléres. 100% Öngondoskodás.

lüke 2010.11.05. 22:02:55

@Letícia:
drót posta érkezett!

Szimba 2010.11.05. 22:03:32

Most látom, mennyire nem tudok belesímulni a beszélgetés folyamába.
Már megint a homoszexuálisok a téma? Istenem, hogy mit lehet ezen annyit kínlódni?

jjulie 2010.11.05. 22:05:34

@radala:

azért élcelődni az blöfforbán faszságain, meg a mamelukjai kinlódásán része az jólétnek

mármint fideszországon kívül

panelburzsuj 2010.11.05. 22:07:16

@ubul2000:

Hogy szépet álmodj:

Harminéves tanárnéni elvált, albérletbe költözött, és hiányérzeteit oly módon csökkentette, hogy a tanítás alatt megsfeszülésig felhúzott hetedik-nyolcadikos fiúkból délutánonként egyet-egyet közelebb engedett magához. Egészen közel ...

Hónapokig ment a műsor, és bukott napvilágra, amikor két srác kartörésig összeverekedett azon, hogy ki jön a sorban.

Még a régi rendszerben volt, elsimították.

Törvénytelen volt. Igen.

És természetellenes is?

lüke 2010.11.05. 22:07:51

@pug406st:
ezt nagyon rossz helyre adresszáltad:)

jjulie 2010.11.05. 22:07:54

@pug406st:

a jó konzervatívokat ne cikizd, ami jó, nem kell megjavítani

jjulie 2010.11.05. 22:09:03

@Szimba:

blogelvonón voltam és nemrég kiengedtek

lüke 2010.11.05. 22:11:14

@jjulie:
Quod licet Iovi, non licet bovi
@Szimba: :))))))))))))
jó a műsor

jjulie 2010.11.05. 22:14:11

@lüke:

mi van öreganyám, mit hibáztam?

lüke 2010.11.05. 22:17:29

@jjulie:
nix adáshiba,remek a program,

extra birkariam non est vita

ubul2000 2010.11.05. 22:19:50

@panelburzsuj: A pedofilia akkor is pedofilia, ha a gyerek önként vállalkozik a dologra. (hú de szépen mondtam:D )

kamarti 2010.11.05. 22:20:21

@6.Lenin: édesem, értem én, hogy mennyivel egyszerűbb a világot úgy látni, ha igenekből meg nemekből áll, ha valaki megmondja mi a jó, mi a rossz, és ha a dolgok vagy így vannak, vagy úgy.
most akkor elárulom neked, hogy a homoszexualitást például volt amikor büntették, volt, amikor nem - nem úgy ment, hogy 1562-ig igen, azóta meg nem... (nálunk például 1961-ig büntették a nagykorúak közötti ilyen viszonyt)
azt, hogy a prostitúciót nem büntetik meg magyarázd meg annak a 17 éves csajnak, akit az első között csuktak be 10 napra (korábban azért nem, mert kiskorú volt) - és meséld már el, hogy azok közül hányakat csuknak le, akik 14 éves prostival létesítenek kapcsolatot?
és elárulok még valamit: a homoszexualitás aránya nagyjából azonos, mióta vagyunk - legfeljebb többen vagyunk most, mint az ókorban

ja, és még egy, ubulnak is, hogy ne terjessze az ostobaságokat: "A magyar heteroszexuális fiataloknak büntetőjogunk 14 éves kortól engedélyezte az életkori megszorításoktól mentes nemi életet, ugyanez azonos neműek esetében a 18. életévtől volt lehetséges" - egészen 2002-ig.

ubul2000 2010.11.05. 22:24:05

@kamarti: Ezt mondtam én is, a 14 évet. Nem ez az egyetlen agyament törvényünk.

panelburzsuj 2010.11.05. 22:27:48

@ubul2000:

Ne rizsázz.

Természetellenes?

bóra77 2010.11.05. 22:28:38

@jjulie: van új bejegyzés, gyertek át oda! Gábor nagyon kitett magáért!:)

kamarti 2010.11.05. 22:30:29

@ubul2000: ha az a kérdés, hogy egy 10 meg egy 13 éves gyermekkel végződő nemi kapcsolata pedofília-e, azt kell mondanom, hogy természetesen nem - hiszen mindkettő gyerek, jogilag is.
ehhez nincs köze, hogy cigányok-e vagy sem, szóval ezt hagyjuk már
lenin pedig az örökbe fogadott (!) gyerekkel szobába zárkózó és ki tudja mit csináló józsi mamáról és béla papáról írt - nem hinném, hogy erre az (sztem egészen más természetű) problematikára gondolt volna...

lüke 2010.11.05. 22:30:32

@ubul2000:
1970 Mourir d'aimer de Andre Cayatte avec Annie Girardot, François Simon
ajánlom,egyik legjobb,ha nem a legjobb film

lüke 2010.11.05. 22:31:06

@panelburzsuj:
1970 Mourir d'aimer de Andre Cayatte avec Annie Girardot, François Simon
frászt

ubul2000 2010.11.05. 22:31:27

@panelburzsuj: Én nem te vagyok, nem rizsáztam.

A pedofilia természetellenes.

Szimba 2010.11.05. 22:31:40

@jjulie:

Nem lett volna szabad! Feleséged elutazott?
Tessék szépen pihenni vagy meditálni! Vérnyomásod?

Meg ne betegedj itt!!!!

radala 2010.11.05. 22:31:52

@Szimba: Pont ezért kapnak a "gazdagok" adókedezményt.
@pug406st:HITELBŐL plazmatévés.
Arról a sok proliról beszélek, aki hol a CHF hitelééert, hol az mnyp számlájáért aggódik. Attól függően, hogy épp mi a téma.

6.Lenin 2010.11.05. 22:37:29

@kamarti:

Engem ez az egész nem érdekel. Azt hittem könnyen érthető, amit írtam.

Még 1 x.

Azt írtad , büntetik, én erre válaszoltam, jelenleg.
Amennyiben lesz rá növekvő igény, meg lesz a törvény is a büntetlenségre is.

Semmit nem írtam, megértem, elítélem, egyetértek, semmit.
azért, mert ez a része nem érdekel.
Az sem érdekel, hogy hányan voltak régen és hányan vannak ma.
az az 1 érdekel, az emberek mindig, és mindenre megtalálják a magyarázatot, aztán kitalálnak hozzá hangzatos elnevezéseket, ideológiákat.
Ez a része érdekel.

kamarti 2010.11.05. 22:37:46

@ubul2000: sztem azt mondtad, hogy honoszexuális viszonyt fiatalabb kortól lehetett büntetlenül létesíteni, mint heterót - itt meg épp a fordítottja van
de lehet, hogy én emlékszem rosszul, most nincs már cérnám visszakeresni

panelburzsuj 2010.11.05. 22:38:17

@ubul2000:

Rizsa: mellébeszélés.

A pedofília törvényellenes.

Az anyakönyvezés viszont nem a természet része.

ubul2000 2010.11.05. 22:40:11

@lüke: Sajnos nem láttam a filmet, de tudom, hogy miről szól.

Szimba 2010.11.05. 22:40:17

@ubul2000:

A pedofília elsősorban bűntett (már, amikor megvalósul), mert kiskorú bántalmazása. Méghozzá szinte egész életre kiható súlyos testi, lelki kínzás. A leggyakrabban szülő, rokon, nagyobb fiútestvér követi el.

És egyáltalán nem műveletlen vagy feltűnően durva emberek szexuális perverziója.

Azok az esetek, amikor két felnőtt kölcsönös megegyezés alapján él szexuális életet, és ezzel nem okoznak egymásnak súlyos, maradandó sebesülést, akkor tökéletesen mindegy a nem (nemek egyezése vagy különbözősége), és teljesen mindegy, hogy az általuk választott helyeket, helyzeteket, eszközöket más esetleg nem preferálja vagy elítéli.

Ami két felnőtt között, egymás örömére zajlik, az magánügy. Nem természetellenes.

ubul2000 2010.11.05. 22:45:51

@kamarti: "Tévedésben vagy. Homoszekszuális kapcsolat törvényesen létesíthető 14 évessel (lehet, hogy 16, nem esküszöm meg rá, de én 14 évesre emlékszem) is"

Ezt írtam.

lüke 2010.11.05. 22:46:18

@ubul2000:
szerintem akkor nem is éltél:)
André Cayette azt hiszem jogász volt,, de a fr-nál nagy divat volt jogi téma anno

lüke 2010.11.05. 22:47:12

@Szimba:
ma ,MO-n rengeteg Lolita van!
14+

ubul2000 2010.11.05. 22:51:35

@Szimba: Az utolsó mondatoddal én nem értek egyet.

"Ami két felnőtt között, egymás örömére zajlik, az magánügy"
Ez volt a kiinduló állapot, amit otthon csinálnak az magánügy. De szerintem a 14 éves még nem felnőtt - és a törvény szerint erre is lehetőség van.

kamarti 2010.11.05. 22:53:37

@radala: azért van még egy-két dolog,, amiért a nők nem szülnek olyan nagy kedvvel kettőt-hármat-ötöt
például mert minél több a ygerek, annál kisebb az esély, hogy vissza tudnak menni dolgozni
és az azért nem jellemző, hogy egy fizetésből el lehessen tartani egy 4-5-6 tahú családot
aztán ugye elég sok a válás - nem olyan klassz ám a fentiek tükrében egyedül maradni egy gyerekkel sem, nem hogy többel
és aztán ugye válás nélkül is maradhat egyedül az ember, ha megözvegyül
ezeket majd mind megoldja, ha nem lesz magánnyugdíj?

ubul2000 2010.11.05. 22:54:48

@lüke: Akkor éltem igazán! Egyetemi éveim közepetáján :))) Az első alkalom, amikor politikai okokból közel kerültem a kirúgáshoz

6.Lenin 2010.11.05. 22:55:05

@Szimba:

Az élet célja csupán az örömszerzés lenne?
A macsekok miért nem örömködnek egész nap?

Van szállás, kaja, nem kell választaniuk orbánt, nem veszik el a nyugdíjalapjukat stb. Ennyire hülyék, hogy nem tudnak élni a számukra biztosított lehetőséggel?

guvernalista (törölt) 2010.11.05. 22:56:39

@radala:
ne viccelj már, nem azért van kevés gyerek, mert sok a plazmatévé, hanem azért, mert a bölcsiben, és az oviban nincsenek óriáskivetítők. magyarán hiányzik az a közintézményi háttér, ami pótolja a nagycsaládot. szóval most karácsonykor megjelenik a kinect, és én őszintén szólva nem hallottam, hogy bármelyik óvoda is rendelt volna belőle legalább egy tucatot. és ez a gond.

www.youtube.com/watch?v=LOx6NrHnEB8

szóval a helyzet az, hogy éppen a felvilágosult (ahogy te hívod baller) értelmiség - ranschburg például, aki végtelen konzervatív szerintem - mondja azt, hogy az egész gyermekjóléti intézményrendszert fel kellene turbózni. de nem a tetejéről kell nekilátni reformálni, szóval nem az akadémiánál kell ez egészet kezdeni, hanem az aljánál, mondjuk a bölcsődénél és az óvodánál.

egész egyszerűen úgy kell felszerelni ezeket az intézményeket, hogy az átlag háztartásnak esélye sem legyen versenyezni ezekkel, és akkor gyereket fognak vállalni, pont úgy, mint a romák. tehát ha az átlag magyar pár bemegy a nyitott bölcsibe, vagy az oviba, és azt látja, hogy az hipermodern, akkor gyerekre fognak vágyni. viszont ha azt látják, hogy még mindig ugyanaz a műanyag lambéria van a falakon, ami húsz éve volt, azaz a gyermeket nekik kell önállóan felnevelni, mert ehhez a gyermekjóléti szolgálat nem tesz hozzá semmit, vagy alig valamit, akkor meghátrálnak, mivel nincs mögöttük a nagycsalád.

és persze ez a kérdés ennél jóval összetettebb, de szerintem a konzervatívoknak kellene elgondolkodni azon, hogy mi is ez az egész eszmevilág. mert én liberálisnak tartom magam, de lehet, hogy nagyon sok kérdésben inkább neokon vagyok. szóval a konzervativizmus szerintem nagyjából ez:

www.youtube.com/watch?v=tSX6isV22QM

ezen a videón ez a gyerek egy okos telefonon "okarinázik". szóval fel nem tudom fogni, hogy az óvodában miért nem ez a "körtemuzsika". most persze már tudom, hogy le leszek hurrogva, még aki "liberális" az is azt fogja mondani, hogy ez már azért az óvodába mégse kellene, de én azt kérdem, hogy miért ne lehetne? szóval miért ne lehetne egy hipermodern környezetet teremteni legalább a közintézményekben.

szóval volt anno a brunszvik teréz program, ami megbukott a kakaóbiztos gépekkel. most oké, ha az ibm ingyen adja a gépeket, akkor ne vegyék meg milliókért, főleg ne a miniszter anyósának a cége, de én komolyan nem értem, hogy miért nincs minden óvodában egy csomó kinect például. és nem kell félni attól, hogy a gyerekek nem fognak bújócskázni. szóval én nem nagyon értem ez ügyben a konzerveket. ezt a heti válasz cikket se értem.

kamarti 2010.11.05. 22:57:15

@ubul2000: és ez épp az ellenkezője a valóságnak:
"A magyar heteroszexuális fiataloknak büntetőjogunk 14 éves kortól engedélyezte az életkori megszorításoktól mentes nemi életet, ugyanez azonos neműek esetében a 18. életévtől volt lehetséges" (2002-ig)
tehát korábban a homoszexuális kapcsolat tiltva volt 18 éves kor alatt, a heteroszexuális meg nem

Szimba 2010.11.05. 22:57:22

@lüke:

A Loliták hagyján:-)

kamarti 2010.11.05. 23:03:14

@6.Lenin: azért tegyünk már különbséget emberek meg állatok között. az állatok nem az örömszerzés kedvéért szexelnek (hogy élni miért élnek, azt nem tudom, biológiából úgy emlékszem, nemigen elmélkednek ilyesmin két ösztönös cselekedet közt). az embereknek viszont engedelmeddel nem csak akkor engedélyezett a szex, ha utódokat akarnak nemzeni, bár életcéljuk általában a legtöbbeknek más, mint a szex gyakorlása (kivéve talán a kamasz- és fiatal felnőttkor határát :)
és hát alapvetően - jó esetben - nem is úgy szexelünk, mint az oroszlánok vagy a macskák
nem értem, mi ezzel a probléma

Szimba 2010.11.05. 23:03:34

@6.Lenin:

Ált. isk. biológia:

A garinceseknél van évente 1-2-3 alkalommal (fajtától függően) tüzelés, amikor alkalmas a nőstény a megtermékenyülésre. Azután felneveli az utódokat, addig, sőt a biológiai regenerálódés érdekében nincs párzás.

Most pl. a szarvasok barcognak:-))

Az ember viszont folyamatosan (némi pihenőkkel:-) alkalmas a szexuális együttlétre. Ez talán azért is van így, mert a terhesség igen hosszú idejű, 9 hónap, majd ezt követően is néhány hónapban (különösen a szoptatás idején) még nem áll vissza a nők hormontermelése a normális szintre.
Tehát megléehetősen nagy kiesések vannak, ami radikálisan csökkentené az utódok számát, ha még ritkább lenne a testi, hormonális optimum.

kamarti 2010.11.05. 23:05:05

@ubul2000: de ez a hetero kapcsolatnál is így van, nincs különbség

Ordnassac 2010.11.05. 23:07:47

@ó jaj: pedig Kukorelli az egyik legrendesebb vizsgáztató a karon. ;-)

Szimba 2010.11.05. 23:07:55

@ubul2000:

Ezt a törvényt én nem ismerem.

Szimba 2010.11.05. 23:11:54

@guvernalista:

A kinect nagyobb, azaz tizenéves gyerekeknek való.
A bölcsőde és az óvoda még a valóság megismerésével van elfoglalva, A kicsiknek az is óriási csoda.
Fejlődéslélektan!:-))

6.Lenin 2010.11.05. 23:14:11

@Szimba:

Utódok? Mi a tosznak?
Nélkülük is lehet örömködni.

-Drága doktor úr, sajnos gondok vannak.
-Próbálta felkapcsolt lámpánál is?
.
.
-Na, megy már felkapcsolt lámpánál?
-Sajnos nem, de a gyerekek azóta jól szórakoznak.

Szimba 2010.11.05. 23:15:32

@ubul2000:

A gond az, hogy a gyerekek igen korán érnek, és igen korán tudnak sok mindent, és ki is próbálják. Az általános iskolások már szerelmesek, sőt, szexuális kapcsolatot is létesítenek, ez a középiskolára már legalább 80-90%-os.

Ez köszönhető a médiának is, hiszen a szex, és annak minden árnyalata dől már az egészen kis gyerekre is.

kamarti 2010.11.05. 23:16:57

@guvernalista: abszolút jogos felvetések, bár azzal is egyetértek, hogy eléggé összetett a probléma (és sok "proli", ahogy radala hívja őket, épp azért vesz hitelből plazmát, hogy neki meg az ő gyerekének is legyen, mert elhiszi, hogy ez presztízsértékű, vagy a kölke kimarad valamiből)
és nem hinném, hogy ne lehetne a körtemuzsikát is bent tartani az oviban egy ilyen okarína mellett... csak hát ugye az óvónéniknek legalább 1-2 leckével elébbre kellene tartania péel a számítógép-kezelésben, mint a kicsiknek, akiknek óvodáskorban agyuk mint a szivacs...

ubul2000 2010.11.05. 23:19:51

@Szimba: Hát szerelemesnek én is szerelmes voltam nyolcadikos koromban, de a szexuális kapcsolat azért később jött el. Az a baj, hogy a gyerekek biológiailag sokkal korábban érnek, mint érzelmileg és szellemileg.

Szimba 2010.11.05. 23:21:25

@Szimba:

Ha most is 18 éves kor alatt büntetendő lenne a szex, akkor azt hiszem a rendőrök nem bírnák a munkát:-)))
Ez a család feladata, hogy kellőképpen nevelje, felkészítse a gyereket a szexuális életre, de főként, hogy a példamutatással, neveléssel, és a sokszínű programokkal kitöltse a gyerek szabadidejét.
Ez sem biztosíték semmire, de ha a gyerek tudja, hogy ha valami gondja van, akkor nem átkozzák, és omlik össze a családja, hanem mellé áll, és segít. A beszélgetés pl. csodát tud tenni.:-))

A homoszexuális irányultságú gyereknél is. Egyszerűen szeretni kell a kölyköd, és akkor nagy hibát nem tudsz elkövetni:-)

ubul2000 2010.11.05. 23:21:27

@kamarti: Jaj miket mondasz: óvónéni, micsoda sértés.

Óvódapedagógus a nevük :)))) Komolyan

kamarti 2010.11.05. 23:21:39

@Szimba: index.hu/belfold/2010/09/24/szexfelmeres/
nem csak, vagy nem elsősorban a gyerekekkel van a gond, és talán nem is a médiát tenném a második helyre a felelősök sorában.

Szimba 2010.11.05. 23:22:55

@ubul2000:

Mond ezt a kis Rómeóknak, meg Júliáknak!:-)

kamarti 2010.11.05. 23:24:16

@ubul2000: na de a gyerekek is óvodapedagógusnénit mondanak? :) nem akartam megsérteni senkit...

panelburzsuj 2010.11.05. 23:29:03

@Szimba:

Na, egyfelé keresgélünk ... :I

www.youtube.com/watch?v=I9QvaIgJAMw&feature=related

(Itt még a színésznő is csak 15 .....)

ubul2000 2010.11.05. 23:29:47

@kamarti: Azt nem tudom, hogy mit mondanak a gyerekek, de azt az idióta rendszert már hallottam (unoka), hogy az óvódapedagógus már nem beszél(het) papáról, mamáról, anyukáról, apukáról - csak 1-es szülőről és 2-es szülőről. És ezt tanítják. Elképesztő...

Szimba 2010.11.05. 23:35:11

@kamarti: Jó a felmérés.
Valóban a nagyon szemérmes, sőt gyakran prűd, konzervatív országokhoz tartozunk.
Pedig a gyerekeknek el kell mondani azt, amire rákérdeznek. Ha látják, hogy az óvónő nem neveti vagy nem inti le őket, akkor sokkal nagyobb bizalommal figyelnek rá. Az iskolában ugyanilyennek kellene lenni a helyzetnek, és itt már kellene felvilágosító órákat tartani, és válaszolni a gyerekek kérdéseire is.

Szimba 2010.11.05. 23:35:54

@ubul2000:

Jaj, ez egy lefutott téma, és nincs is így.

panelburzsuj 2010.11.05. 23:37:14

@ubul2000:

"Elképesztő..."

Ez a lényeg. Hogy elképedhess, zógolódhass, forgathasd a szemeidet.

A farizeusság örökzöld - és még a témái se nagyon változnak.

Szimba 2010.11.05. 23:39:03

@kamarti:

Ez az óvodapedagógus elnevezés a törvények fogalmazásakor került elő, és az volt a célja, hogy megerősítse azt, hogy az óvodában dolgozó is pedagógus. A közoktatás része az óvoda is.

Előzőleg ugyanis meglehetősen kevés becsülete volt az óvodának, pedig még ma is itt a legszemélyreszólóbb a nevelés, és színvonalasabb, mint az iskolában.

Marhaság volt ez az óvodapedagógus elnevezés, pont olyan, mint a cigány helyett a roma.

guvernalista (törölt) 2010.11.05. 23:39:27

@Szimba:
a kinect kortalan. meg általában minden, ami high tech. nem állítom, hogy minden, ami high tech jó, hanem csak azt, hogy nem tudsz mondani egy high tech cuccot, amit ne használhatna egy óvodás.

ubul2000 2010.11.05. 23:40:13

@Szimba: A gondozónőképzőben ma is ezt oktatják. Elsőkézből tudom, úgy hogy hidd el - így van.

kamarti 2010.11.05. 23:42:09

@ubul2000: hát ezt még nem hallottam, az ovit már kinőttük, unokám meg még nincs (de ha lesz és az óvónéni az anyját kettes számúnak fogja nevezni, hát azért azt majd megbeszélem vele...)

@panelburzsuj: klasszikus, hogy a Zeffirelli-film 15 éves női főszereplője nem mehetett be a londoni premierre a saját félmeztelen jelenetei (meg a brit törvények) miatt...

Szimba 2010.11.05. 23:44:53

@kamarti:

Ne félj erről szó sem volt, és nem is lesz.

(Vizsgáztattam óvőképzősöket és dajkákat is:-))

Szimba 2010.11.05. 23:46:02

@guvernalista:

Használhatja, de a kritikus dolog az, hogy mennyi ideig és mi helyett.

kamarti 2010.11.05. 23:46:16

@Szimba: nem,, sztem a törvényben legyen csak óvodapedagógus (korábban vajon mi volt? óvónéni? felügyelő? óvodai alkalmazott? kíváncsi lennék), de az oviban hadd legyen már óvónéni, esetleg óvóbácsi - erre céloztam

ubul2000 2010.11.05. 23:48:52

@kamarti: Ne próbáld megbeszélni - jelenleg büntetik az eltérő használatot. Remélem a fidesz-kormány ezt legalább megszünteti. A párom lánya most jár gondozónőképzőbe - ezt oktatják, elsőkézből való az infó.

Hasonló, de persze nem ilyen súlyú eset - James Button - aki indult a F1 ausztráliai futamán - nem vehetett részt a közúti közlekedésben, mert nem volt 21 éves.

kamarti 2010.11.05. 23:51:13

@Szimba: sztem még csak nem is helyett kellene, hanem csak mellett, minthegy desszertként, jutalomként - a legtöbbeknek 5-5 ilyen perc is kiváltság lenne, mert otthon sose jutna hozzá

dzsaszper 2010.11.06. 21:36:23

@guvernalista:
szerintem itt nem velem vitatkozol.

Amúgy a te érvelésedből is látszik, mekkora marhaság a "nem dönthet a nép" c. érvelés. Vagy legalábbis mennyire félreérthető.

Ne tessék elfelejteni, hogy képviseleti demokráciában élünk.
A nép a döntéseit képviselet útján, közvetve hozza meg.
Ilyen fajta kérdéseket ezen a szerven keresztül, olyan fajta kérdéseket meg azon a szerven keresztül. Az AB összes határozata azzal kezdődik, hogy "A Magyar Köztársaság nevében"

Szóval mindenről dönthet a nép, csak nem mindenről közvetlenül. Mi értelme van egy szervet, amelybe egy tudományág kiválóságait delegálják a választott képviselők, a közvetlen népszuverenitással összevetni? Szezont a fazonnal...
süti beállítások módosítása