Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:36

„Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." Lázár János különös okfejtése már ma estére ellenzéki össztüzet és komoly médiafigyelmet kapott – s feltehetően ez csak a kezdet. Sok felgyülemlett indulat és ellenszenv találhat magának alkalmas céltáblát, és biztos vagyok abban, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének politikusi karrierjét hosszú távra meghatározhatja mostani viselkedése.

De miért érdekes egyáltalán a vitatott megítélésű hódmezővásárhelyi polgármester sorsa? A blog olvasóinak bizonyára feltűnt, hogy Lázár Jánossal sokat, igen, talán túl sokat foglalkoztam. Itt és más helyen is generációjának egyik legtehetségesebb, leginkább reményteljes politikusaként írtam róla, aki mások mellett arra is alkalmasnak látszott, hogy egyszer a mostaninál is fontosabb hivatalt töltsön majd be. Tudtam róla, hogy – ha úgy látta helyesnek – korábban számos ügyben hajlandó volt pártja főáramával szemben politizálni, és személyesen is volt alkalmam meggyőződni arról, hogy mennyire tudatos és önjáró politikusként tekint önmagára. Ezért is néztem értetlenül szerepvállalását az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbításában, és ezért sem lepett meg, amikor szolgálati autójáról a bírálatok hatására lemondva szokatlanul – és sajnos a médiában alig tárgyaltan – önkritikus mondatokat fogalmazott meg.

Lázár János – nem ok nélkül – az utóbbi hetekben szimbólum és céltábla lett. Elindult azon az úton, hogy a nyilvánosság jelentős része számára a Fidesz Kóka Jánosa legyen, ehhez kis túlzással már csak egy „békás” mondatra volt szüksége. A ma nyilvánosságra került hangfelvétellel ezt is teljesítette.

Természetesen lehet hosszan magyarázni, mennyire őszinte mondatok ezek - korábban mások is próbálkoztak ilyesmivel, ideig-óráig nem is teljesen sikertelenül -, valójában azonban egy vezető politikustól vállalhatatlan és védhetetlen ez a fogalmazás.  

Lázár János előtt megítélésem szerint most két út áll: egy hagyományos és egy szokatlanul bátor. Megteheti, hogy „beleáll” az ügybe, példák, előképek sokasága áll ehhez rendelkezésére: beszélhet megvágott felvételről, félreértett szavakról, őszinteségről és még sok minden másról. Talán pártja is felsorakozik mögötte, és látszólag megy minden tovább a maga útján. De teheti azt is, hogy a magyar politikában rendhagyó módon elismeri a hibáját, megköveti a megsértett választókat és lemond – a két, amúgy is teljes embert kívánó pozíciója közül legalább az egyikről. Ha előbbit teszi, megítélésem szerint politikusi sorsa a lassú hanyatlás lesz, olyan pálya, amelynek minden útjelzőjénél rendre visszacsengenek majd mostani mondatai. Ha időlegesen hátrébb lép, ha engedi, hogy a nyilvánosság számára legyen látható következménye a hibájának, később akár pozitív példa, hivatkozási alap is lehet a döntése.

Most még van választása.

x x x

Ma (vasárnap) nyilvánosságra került a teljes szövegrészlet, benne a tegnap kiemelt mondatokkal. Íme:

"Lázár János: Ugye Gyurcsány Ferenc havonta olyan húszmilliónyi osztalékot vesz föl adózott formában jelzem, tehát ott azért van jövedelem, ennyi után fizetnek legalábbis adót. Persze úgy könnyű, ha valaki olcsóbban kap áramot, ugye. Olyan miniszterelnöke van az országnak, aki az emberek zsebéből kiveszi a pénzt gátlástalanul és van bőr a pofáján a saját cégének olcsóbb áramot vetetni. Ez egészen megdöbbentő, szóval ez a mélypont. Ezért ez szóval azt gondolom Európában talán talán a fekete Ghanában van olyan miniszterelnök, akinek van bőr a pofáján, hogy megsarcolja magyar vállalkozásokat, de az Ő vállalkozása olcsóbban veszi az áramot. Ez egészen megdöbbentő, egészen megdöbbentő.

No most, éppen ezért azt javaslom, hogy ezekkel foglalkozni kell. Tőlem az MTI kénytelen volt bocsánatot kérni, mert a listában nem vagyok benne. Aztán a HVG is csinált egy összeállítást és a parlamenti képviselők között is a szerény középsorban tartozom a keresményemmel. Ott a vagyon értékelése nem zajlott, de én azt gondolom, hogy ez nem szégyellnivaló dolog, én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete.

Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselőtestületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelem nyilatkozatok alapján, mint hogy ha érdekes dolgok derülnének ki. Na most még annyit hadd mondjak el Önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyon bevallását és a fiam bevallását és az előbb már említettem Önöknek, hogy volt akinek a kampányában ezt fölhasználták, kiszámolták, átváltották az euro betétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek, azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogy ha a kamat és a forint árfolyam az jól alakul a következő években. Lesz valami alapbázis megtakarítás, úgy hogy ha másra nem, erre jó volt, de hát az Önök vagyoni viszonyait is nyomni fogják szórólapon.

Én ezt nem tartom egészen jó dolognak, de hát tudják, tokaji szőlővel, mindennel lehet manipulálni a közvéleményt, ez egy helyi kísérlet volt, én azért tartottam ezt fontosnak, mert mindenről beszélni kell és beszélni is fogunk erről, ez a legjobb ötlet ma, hogy ki mennyi adót fizet Hódmezővásárhely városának például, fizet-e egyáltalán adót, mióta fizet adót, mennyi építményadót fizetett korábban, most mennyi építményadót fizet, miért tiltakozott az építményadó rendelete ellen? Gondolom mindenkinek lesz annyi személyes bátorsága, hogy elmondja, hogy ő korábban a 2-300 négyzetméter után mennyi adót fizetett, mennyi adót fizetett a 70 négyzetméter után más és akkor lesz összehasonlítás, hogy miért is tiltakozunk annyira az építményadó ellen. Remélem, hogy mindenkiben megjön a bátorság, rákapnak az ízére, hogy nyilvánosságra hozzanak minden adatot. Ez szerintem egy egészen fontos dolog."

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr42754479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár János és az alkotmány 2011.03.22. 15:09:51

Lázár János szavait olvasva a hideg tárgyilagosság elég lassan fut végig a hátunkon. Lassan biztosak vagyunk benne, hogy a Fidesz vezérkarnak gyerekkorában rosszul olvasták fel a Robin Hoodot és annyi maradt meg, hogy pénzt elvenni és újraosztani. Az i...

Trackback: Lázár János és az alkotmány 2011.03.22. 15:09:50

Lázár János szavait olvasva a hideg tárgyilagosság elég lassan fut végig a hátunkon. Lassan biztosak vagyunk benne, hogy a Fidesz vezérkarnak gyerekkorában rosszul olvasták fel a Robin Hoodot és annyi maradt meg, hogy pénzt elvenni és újraosztani. Az i...

Trackback: Bréking: majdnem elnézést kérek Lázártól! 2011.03.21. 11:50:35

Van az úgy, hogy az embernek saját magát kell pofán vernie. Ez nem jó, de tagadhatatlan előnye viszont, hogy így könnyedén meg lehet szabni az önpofánverés voltaképpeni erősségét. Ez fog most történni. Mert hogy tévedtem. A következőképpen tettem ezt...

Trackback: Lázár János lett a falu kapitalistája 2011.03.21. 11:23:30

Nagyjából eddigre sikerült végigolvasni a legújabb Lázár-gate kommentárjait, és nem tudok szabadulni a kétségbeeséstől, mennyire könnyen dobunk máglyára embereket ebben az országban; pláne nem tudom szó nélkül hagyni, mennyire torz és képmutató sokak é...

Trackback: Lázár: Kiforgatták a mondataimat, de elnézést kérek 2011.03.20. 16:19:12

 A "Gézengúz Recskabajnok" Fidesz frakcióvezetője vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szombaton nyilvánosságra izmozott, szegényellenesnek és arrogánsnak tűnő mondatai eredetileg milyen kontextusban szopattak el....

Trackback: NEMHUNYT LÁZÁR JÁNOS - ÁLHALÁLHÍR 2011.03.20. 15:40:39

Lázár János(1975 – 2011) Hódmezővásárhely gyászol. Rapcsák Andrást követően (akinek az elhunyt egykor személyi titkára volt) egy hasonlóan fajsúlyos polgármesterük is elhalálozott.- A választópolgári kicsinyes filléreskedés végzett Jánossal! &nda...

Trackback: Kedves Lázár János! 2011.03.20. 15:17:40

Ha fele annyi alázat lenne magában, mint amekkora arca van, akkor nem kellene megszületnie ennek a blogbejegyzésnek. De sajnos meg kell, mert semennyi sincs.Ebben az országban a legtöbben tisztességesen dolgoznak, gürcölnek, kaparnak és tepernek. Éjjel...

Trackback: Lázár újabb hazugsága 2011.03.20. 14:52:16

Blogunk fotósa buktatta le januárban Lázár Jánost, a lézerblokkolós Audi A8 luxuslimuzin fotója bejárta a teljes hazai médiát. Kóka János a botrány kirobbanása után egy ideig még pökhendi módon próbálta védeni a védhetetlent, majd lecserélte a verdát e...

Trackback: Idézet ismét a költőtől 2011.03.20. 13:55:12

Lázár János, a hódmezővásárhelyi közgyűlésben arról beszélt, hogy "akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér".Ennek kommentálását hagyjuk is most a francba.Lázár János elnézést kért, mert nem a szegény emberekről...

Trackback: Most van itt a perc 2011.03.20. 13:54:01

Lázár János teheti azt is, hogy rendhagyó módon elismeri a hibáját, megköveti a megsértett választókat és lemond.

Trackback: Schmitt Pál és küldetése 2011.03.20. 13:06:37

Schmitt Pál nem hülye – sietek ezt mindjárt az elején leszögezni. Amikor a minap kipattant ál(l)amfőnk legújabb nyelvi ámokfutásának híre, sokan nem így gondolhatták. Kéretik revideálni ezt az ítéletet! Schmitt Pál csak a dolgát végzi: amikor boh...

Trackback: Kétségek - Lázár és az álamfő 2011.03.20. 11:30:25

Csak nekem tűnt fel, hogy a "Lázár és a Schmitt-ügy" nem a közelmúltban történt?Előre leszögezem, nem mentem fel a két politikust, sőt, tegnap Lázár tőlem is megkapta a magáét, meg is érdemli. De két érdekes dolgot jeleznék:Schmitt Pál 2010. ...

Trackback: Lázár képviselő és a munka 2011.03.20. 11:04:16

Lázár mondá: "Én soha nem szégyeltem, hogy mim van, dolgozom keményen. Abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyelni. Az ember gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs...

Trackback: Lázárnak igaza van 2011.03.20. 10:47:01

 Aki sokáig tűri, hogy megalázzák, az ne csodálkozzék, ha egyszer a pofájába vágják, hogy rongy ember.     Akinek eddig kétségei voltak a FIDESZ arroganciája és a nép iránti alázatának teljes hiánya felől, annak most a frakcióvezető...

Trackback: Lázár János megpróbált a vízen járni 2011.03.20. 10:44:01

Lázár János tudja, hogy keményen dolgozik, és ebben aligha téved: jó kondíció, folyamatos összpontosítás, fegyelem és páratlan akaraterő kell ehhez a pályához. A politikai ambíció lemondásokkal jár, amelynek ellenértéke a pénz és a hatalom....

Trackback: Néhány demagóg, de jogos kérdés 2011.03.20. 09:22:23

Az öngondoskodás fontos polgári erény, és mint tegnap kiderült, Lázár János szorgalmasan műveli is. Úgy látszik ő is belátta, hogy a nyugdíjrendszer általuk felgyorsított összeomlását csak így lehet túlélni, és szülőként azt is megértem, hogy mindent m...

Trackback: Mennyit érek, lázárjani? 2011.03.20. 07:24:11

. Szart se érek? A rendszerváltozás idején 14-15 éves voltam. Anyám épp akkor vált el második férjétől, mert nem bírta tovább annak alkoholizmusát. A „vagyon” (bérlakás Pesten) addigra már elúszott. Vidéki városi lakásunk árán telket vásárolt, ...

Trackback: Lázár János 2011.03.20. 06:52:34

"Ez menthetetlen. Lázár politikai hulla. Még Jézus sem tudja feltámasztani. Megérdemli."frissítve A Fidesz frakcióvezetője azt ígéri, 2014-től bevezetik, hogy férj és feleség egyszerre ne lehessen parlamenti képviselő. Lázár János szerint a ...

Trackback: Lázálom 2011.03.20. 00:39:05

Nem akarnék semmiféle kórushoz csatlakozni, különösen olyanhoz nem, amiben az MSZP is szólamot visz, de az, amit Lázár János mondott ("Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani") az gyomorforgató.Hogy csak működési ...

Trackback: Lázár: "akinek nincs semmije, az annyit is ér" 2011.03.20. 00:34:50

Előkerült egy hangfelvétel Lázár Jánosról. A Fidesz frakcióvezetője a következőt találta mondani a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén:"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen...

Trackback: Lázár szerint akinek nincs semmije, az annyit is ér 2011.03.20. 00:28:29

 Lázár János nem hisz abban, hogy valaki önhibáján kívül is bajba kerül. Legalábbis "Rongyosra Baszlak" Hódmezővásárhely polgármestereként a majomgeci városi közgyűlésen arról beszélt, hogy "akinek nincs semmije, aki nem vitte se...

Trackback: A múlt elkezdődött 2011.03.20. 00:15:17

p { margin-bottom: 0.21cm; }Némi mélázást követően alighanem egy közepesen virgonc agyú macskatáp-készítő kisiparos is könnyed eleganciával leli meg, milyen kitörési pontok mutatkoznak az egyre nyomorúbb gazdasági és még pokolibb mentális állapotba s...

Trackback: Kettős megszorítás 2011.03.20. 00:14:47

A kormányfő bejelentette a pénzpiacokat megnyugtató és bizakodásba szárnyaltató februári nemmegszorítását.Úgy tűnik, a klasszikus neoliberális megoldás maradt nekik. Miután a meghitt megszorítások – a közvetve, multikra rótt adók által fölvert ár...

Trackback: Súúúhanterz (2011/03/17/2.) 2011.03.19. 23:52:00

Alighogy megjelentettük írásunkat Gubcsi Lajosról, újabb levél érkezett hozzánk, ezúttal a FIDESZ sajtótitkárságáról. Gyanítjuk, hogy már FIDESZ berkekben is elterjedni látszik a Súúúhanterz rovat objektív és független látásmódja, mely keresztény szell...

Trackback: A vulkán 2011.03.19. 23:49:18

 A vonat kattogva zakatolt a Budapestet észak felé elhagyó vasútvonalon, megremegtetve a közeli bíróság drótkerítésének ingatag téglaoszlopát. Az oszlop tetején egy szajkó üldögélt és önfeledten utánozta a motorkocsik csikorgását. Vidám volt, mert...

Trackback: Lázár-lázálom 2011.03.19. 23:44:53

Meglehetősen sokan kiakadtak Lázár János legutóbbi kinyilatkoztatásán, amelyben - hogy is mondjam - furcsa és nem éppen erős szociális érzékenységről tanúskodó véleményt fogalmazott meg a szegényekkel kapcsolatban. Pedig nem ez volt a legmegdöbbentőbb ...

Trackback: Lázár tudja mi a szerénység 2011.03.19. 23:12:41

Lázár János kicsit sértődötten, de tudomás vette, hogy "mostantól saját pénzből" kell autóigényét kielégítenie, és nem mehet havi (!)  900 ezer forint közpénz AUDI S8-asának bérlésére (600 ezer) és "szerény" fogyasztására (300 ...

Trackback: Lázár János sokkoló véleménye a szegényekről 2011.03.19. 23:09:29

   „Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, ak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulrike (törölt) 2011.03.20. 22:29:55

@ökörpöröly: Egyetértek, kevés az itt hozzáadott érték, de ennek nem könnyen megváltoztatható okai vannak. Csak nagyon szívós, kitartó, következetes munkával lehetne ezen javítani, még kitartóbb, következetes, becsületes politikával. Egyik területen sem vagyunk jók. Azt hittük, elég a nyugathoz csatlakozni, s úgy élünk, mint ők. Keserves belátni, dolgozni is kéne.

AkarkiJ 2011.03.20. 22:30:29

@bariga:

"Jövőre már átírják az egész napot, mármint az 1848 március 15-i eseményeket. Kiderül, hogy tulajdonképpen már azt a forradalmat is Orbán Viktor vezette, csak még ki kell találni, hogy miért is harcolt! "

ovi ükapja a szabadságharcosok egyik vezetője és tanácsadója volt, és célja az oroszok elleni harc volt már akkor is - amit ükunokája valósított meg, amikor egymaga kiüldözte az egész vörös hadsereget az országból

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.20. 22:30:54

@ökörpöröly: A fidesznyikek agyát rugdosással helyre nem illeszted, ezt fogd már fel végre!
Mondjuk, ha kiengeded a gőzt, az nem baj, jobb, mintha gyújtogatnál, az már igaz!:-D

bóra77 2011.03.20. 22:31:44

Kumin...(hm..utal egyben TG-re is?)
"Az ügy mögött ugyanis aktuálisan nincs esemény, illetve egész pontosan az van, hogy a szélsőjobb harsonájának számító kuruc.info úgy érezte, hogy most van itt a perc akciója megindításához"

ez pedig a szokásos ízléstelenség:
"Gyurcsány Ferencé volt, aki... a maga teljes egykori pompájában felmelegítse a szegény gyermekkorra és a rossz sorssal dacoló anyára épített giccset."
Ferikém ez nem giccs, hanem a kőkemény valóság!

parlamentarista 2011.03.20. 22:31:48

@Hepci:
a keretekről vitázunk.

a spárgáról az jut eszembe, hogy "könnyebb a kötélnek (egyes különös fordításokban: tevének) a tű fokán átmenni, mint gazdagnak a mennyek országába bejutni". vö. "akinek nincs semmije annyit is ér"

amúgy szerintem a gép trackback-el az alapján, hogy a szövegben a leggyakoribb szavak összecsengek.

AkarkiJ 2011.03.20. 22:32:58

@ulrike:

"Keserves belátni, dolgozni is kéne."

lézershow nem elég? tényleg, ha ingyen s8-ast tolnak az ember segge alá az adófizetők pénzéből, akkor már valakinek számít az ember? és ha történetesen 2db s8ast tolnak, akkor dupla annyit ér?

ulrike (törölt) 2011.03.20. 22:34:16

@ökörpöröly: Gondolkozást azért ne remélj tőlük ilyen hosszú szünet után. Elsőre az is elég lenne, ha látnák, hogy mi néznek.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.20. 22:34:54

@AkarkiJ: Dehogy, akkor még a labancok ellen küzdött a szépnagyapja, Vak Bottyán jobbkezeként a Tenkesben!
Innen a baranyai kötődés, meg a bor szeretete!

bariga 2011.03.20. 22:35:21

@nyárspolgár: Valaki csak átvette tőlük a jól bevált módszert.
A cáfolat, ha igaz ha nem, már senkit sem fog érdekelni.

ökörpöröly 2011.03.20. 22:36:08

@ulrike: Szerinted Észtország és Horvátország honnan indult? Észtország elmaradott, szovjet gyarmat volt, szovjet infrastruktúrával. Horvátországot félig szétverték, nemzetiségi problémák húzzák, nem EU-tag.

2009-es egy főre eső GDP /pedig a szlovákoknál és az észteknél nagyobb esés volt, mint nálunk/

39 Szlovákia Szlovákia 16 282
40 Trinidad és Tobago Trinidad és Tobago 16 012
41 Omán Omán 15 996
42 Horvátország Horvátország 15 284
43 Szaúd-Arábia Szaúd-Arábia 14 745
44 Észtország Észtország 14 402
45 Barbados Barbados 14 105
47 Magyarország Magyarország 12 914

porfelhő 2011.03.20. 22:36:26

Kinek szólt ez a "kötői kérdés?!

Hm. jó.

ulrike (törölt) 2011.03.20. 22:37:49

@AkarkiJ: Nem, nem elég. A politikai osztálynak is dolgoznia kéne, nem virítani.

ökörpöröly 2011.03.20. 22:38:20

@namitirok: Nálam ez inkább durva irónia és cinizmus.:) Elszomorító a helyzet, de tragikomédiának fogom fel.:) Majd csak lesz annyi ész ebben a hülye magyar csürhében, hogy váltson. :)

ulrike (törölt) 2011.03.20. 22:39:21

@ökörpöröly: Elvesztettük 20 évvel ezelőtti relatív előnyünket.

ökörpöröly 2011.03.20. 22:42:28

@ulrike: Azért tartunk itt a kezdeti előnyeink ellenére, mert a magyar "nemzet" ostoba, az elitje pedig a régió legutolsó, legjellemtelenebb elitje.
A legrosszabb, amit lehet tenni az országgal, hogy az előbb leírtakat elhazudjuk, helyette másokat vádolunk, aztán hagyjuk tovább a lesüllyedni erkölcsileg, szellemileg, gazdaságilag az országot. Ez engem elborzaszt. Már egy ideje szégyellem, hogy magyarnak születtem. Úgy vagyok ezzel, mint a kitörni akaró cigány!:)

porfelhő 2011.03.20. 22:49:33

Orbán meddig tartja még Lázárt?
Júliusban lehet, hogy mennie kell"

Lázár János az audi-ügy után újabb hangos botrányba keveredett és magyarázkodott.

www.hir24.hu/belfold/234181/orban-meddig-tartja-meg-lazart-juliusban-lehet-hogy-mennie-ke

Mind több támadás éri a Fidesz frakcióvezetőjét. A párt most hivatalosan is kiállt Lázár János mellett, hamisítást és rágalomhadjáratot emlegetve.

Ennek ellenére mind több negatív ügy kapcsolódik a fideszes vezető nevéhez, így akár az is elképzelhető, hogy a júliusban valószínűsíthető kormányátalakításhoz kapcsolódóan Lázár Jánosnak távoznia kell a frakció éléről.
Ez esetben valószínűleg kap valamilyen miniszteri tárcát, hogy ne tűnjön bukásnak a távozása."

Elnézést:) Itt egy kis késői olvasmány! Esetleg azoknak, akik nem szeretik a "belinkelt cikkeket", vagy későn kezdtek el kommentelni, és nem tudják miről szólnak a "hirek".

tecccik, nem teccccik. ez van. és kész.!
:)))))))))))))

bariga 2011.03.20. 22:49:59

@namitirok: tudtam én, hogy végül a sajt lesz a hibás

AkarkiJ 2011.03.20. 22:51:04

@porfelhő:

"Ez esetben valószínűleg kap valamilyen miniszteri tárcát, hogy ne tűnjön bukásnak a távozása.""

Az miért a gyengeség jele, ha a bűnöst megbűntetik?

Ebben az országban a tehetségtelen emberek miért csak felfele tudnak bukni?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.03.20. 22:52:54

@bariga: Mit csinyájjunk, ha az a legbüdösebb?:-)
Mindenkinek teheccségéhez mért jó, illetve rosszéjszakát!
Mert számít, milyen ágyban alszol!

ulrike (törölt) 2011.03.20. 22:54:37

@bóra77: Kumin mióta vezetőelemző, nagyon nem akarja érteni, - vagy inkább kimondani?- mi folyik körülötte. Emiatt állandó defenzívába szorulva nyakatekerten magyarázkodik. Nem veszi észre, mennyire erősen süt ki ez a zavartság posztjaiból, mert higgadtan ellenérvelőnek akarja láttatni magát, holott tudhatná, baromságok mellett nem lehet higgadtnak tűnőnek érvelni.

porfelhő 2011.03.20. 22:55:02

@AkarkiJ:
Miért! Te nem tudod? Ugyan már.
Magyarország már csak ilyen! Ilyen is volt mindig!
Tudjuk.

bariga 2011.03.20. 22:55:30

@namitirok: na ne már, már Baranya Vármegye is az övé? Nem is tudtam a villányi szőlőkről, azt hittem csak Tokajt vette be.

parlamentarista 2011.03.20. 22:58:40

@Ordnassac
még annyit, hogy az lmp is a téeszt akarja feltalálni, csak ők még ennek nagyon az elején tartanak. ott, hogy kéne valami, ahol az emberek cirokseprűt gyártanak.

a komenisták problémája az volt, hogy ők a világegyetemet ökologikussá akarták tenni, tehát a zrt és a kht mellé nem nagyon akarták, hogy legyen nyrt, és kft. nem akarták, hogy legyen város, (makro) ökonómia: kapitalizmus.

na, most akik le a liberalizmussal szöveget nyomják azok se akarják ezeket, brutál kapitalizmus ellenesek, holott az ipart kapitalista módon kell fenntartani, az agrártermelésben szerintem a kommunista termelési mód a legfejlettebb. ahol egyenlő viszonyok uralkodnak. a kommunizmus nem azt jelenti, hogy mindenki egyenlő. hanem azt, hogy mindennek az értékét a befektetett munka határozza meg. tehát a közösség eldönti, hogy melyik munkaegység mennyit ér, és akkor megszámolják, hogy ki mennyit dolgozott, illetve milyen eszközöket vitt be a közösbe, és az alapján kapják a kommunában az osztalékot. ha valaki lemond a tulajdonrészéről, akkor a kommunának elővásárlási joga van. zrt. ilyenek amúgy a zsidó kibbutzok. de így működtek a középkorban egyes agrártermelésre épülő rendek. a ciszterciek így készítették a trappista sajtot. vagy ugye a krisnások is kommunisták.

ökörpöröly 2011.03.20. 22:59:55

@ulrike: Kumin jó elvtárs, semmi több. Huszadrangú bértollnok, aki évente tízmilliókat rak zsebre közpénzből I. Cigány Szaddam rezsimjének dicsérete miatt. Mondhatnám úgyis, háziköltő!:)
A komcsi, népszabadságos Bayer, "kurvaanyád", nemzetközi szart toló Rákay már a hatalomra jutásuk előtt is százmilliókat vett ki az adófizetők pénzéből. Ez egy ilyen pitiáner, ócska, mocskos, elmaradott, sötét ország.:)

ökörpöröly 2011.03.20. 23:01:57

@AkarkiJ: Mert egy alsóbbrendű nemzetnél ez a szokás. Nem sikerült elnémetesíteni az országot, megmaradt sötét, pejoratív értelemben vett ázsiainak. Magyarország Európa- és kultúridegen.

ulrike (törölt) 2011.03.20. 23:06:51

@ökörpöröly: Egyetértek az elit megítélésében. Kritikán aluliak szakmailag és erkölcsileg is. Tisztelet a kivételnek. Azt hiszem, ez egy átmeneti elit. Elit? Nem is elit, réteg, aki fiatalon keveredett bele az ország vezetésébe, zömük tapasztalatlan, ezért felelős igazán nem volt semmiért. Mostani posztjukra nem évek kemény munkájával, hanem a pretoriánus gárda belső harcaiban nyalták fel magukat.

lüke 2011.03.20. 23:06:57

@parlamentarista:
kalhoz
egy szóval
de volt a hangya,
s a dániai szöv. példa is jó lenne, de nem az egymást bunkózó, szidalmazó kultútrára, hanem a konszenzus képesre
épül

szerénységem 2011.03.20. 23:12:30

@Letícia: Csak elkezdtem gondolkodni, kinek állt ez az egész az érdekében. A helyi ellenzék béna és gyenge. de azért adtam 10% esélyt ennek a Jobbik-Kurucinfo vonalnak. Másodjára a Fideszen belül keresném inkább, lásd őszödi beszéd kiszivárogtatása a szocikon belülről, ott azért biztos nagyon utálhatják páran ezt a vidékről hirtelen felkapaszkodott ifjú nyikhajt, akinek a modora is igen sok kívánnivalót hagy maga után. És hát sokkal többet lopott, mint az átlagfideszes. Az irigység miatt ez olyan 25%-ot kapna.
Még mindig marad kb. kétharmad. :-)
Azon gondolkodtam, ki lehet az, aki ezt az embert engesztelhetetlenül gyűlöli. Helyi erő, aki megvesztegette, de nem intézte el neki, amit kellett, átverte, lenyúlta, stb. Ekkor érdeklődtem ismerősöktől, hogy van-e ott helyben ilyen pletyka. Aztán mondták többen,hogy ilyen nincs, de van más. Majd fogod hallani. és ez már simán kétharmados esély. Legalábbis kiindulópontnak nem rossz. :-)

ökörpöröly 2011.03.20. 23:13:42

@ulrike: Én általában mondom az elitet, tágabb értelemben. Tulajdonképpen a késő kádári, "kapitalizálódó" elit, illetve leszármazottaik maradtak a nyakunkra.
Azok, akiket a késői Kádár-rezsimben is csak az érdekelt, hogy mit tudnak lopni, milyen pozíciót tudnak szerezni. Mádltól Antallig, Sólyomtól Csányiig, Lendvaitól Gyurcsányig, Orbántól Kövérig ilyenek. Elég csekély azok száma, akik újonnan kerültek be, s nem dróton rángatott strómanok.
Magyarországon soha nem történt elitváltás. Az elit és utódaik szétspricceltek, ma is ők játsszák be az egész politikai és gazdasági teret.
Már Antallék idején megakadályozták az elszámoltatást. Akkor is ők uralkodtak a háttérben.
Minden más régiós nemzet elszámolt a kommunista elittel, csak mi nem. Nálunk még mindig hemzsegnek az SZT tisztek, a besúgók, ők és utódaik rángatják az országot.

lüke 2011.03.20. 23:13:47

@ökörpöröly:
mondjál egy olyat: embert, állatot, ország, várost, hegyet vizet ,aki/ami neked tetszik

ismered? jön a beteg
-dr, mindenem fáj
-csak azt az egy pontot mutassa meg ,ami nem

lüke 2011.03.20. 23:15:50

@szerénységem:
ezt mesélte nálunk anno a kutya,a Bodri nevü párttitkár

ökörpöröly 2011.03.20. 23:19:49

@lüke: Elég, ha átmegyek Szlovéniába vagy Horvátországba. Mindjárt más a levegő, a hozzáállás, minden. Pedig ők közvetlen szomszédaink. A jó skót emberekről, kocsmákról, éttermekről ne is beszéljünk. :)
Én sokáig nem értettem, hogy a több millió kivándorolt magyar miért olvadt be a befogadó nemzetekbe, miért nem alkottak nagy közösségeket. Aztán rájöttem, elég sok ismerősöm és rokonom él kint, mindannyian azt mondják, kerülik a kinti magyarokat, mert olyan a többség, mint itthon. Ha hazajönnek, a családdal és a barátokkal eltöltött pár nap után menekülnek is vissza.
Utazz kicsit többet, szerezz tapasztalatot, aztán értékeld ki azokat.

2011.03.20. 23:19:58

@bóra77: Azt gondolom itten ezen a blogon, Kuminról jót vagy semmit... .... .

Ez az avatarod a kedvencem!:)

porfelhő 2011.03.20. 23:21:34

Alkotmányozásba kezd a parlament

Az Országgyűlés a jövő héten ötnapos üléssel kezdi meg az ország új alaptörvényének megalkotását.
A képviselők összesen több mint negyven órában szólalhatnak fel a Fidesz-KDNP, illetve a Szili Katalin által előterjesztett javaslatok összevont általános vitájában, de az MSZP és az LMP is jelezte, hogy távol marad."

hm. Szili. jó.:(

Semjén leárulózta az ellenzéket"

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva nem tartotta indokoltnak az alkotmányozásra szánt öthetes időkeretet azért csökkenteni, mert az MSZP és az LMP nem vesz részt a folyamatban. "Az MSZP és az LMP elárulta saját szavazóit" - fogalmazott, megjegyezve: velük szemben inkorrektek.
Az MSZP-re és az LMP-re szavazóik azért voksoltak, hogy értékrendjük megjelenjen az Országgyűlés munkájában, így az alkotmányban is.

"Mostantól kezdve az a felelősség is rajtunk van, hogy a mi értékrendünkön kívül a szociáldemokrata szempontokat is megjelenítsük"

Na! már milyen érdekes! most fontosak a másik tábor, az ellenzék szavazói, az ellenzéki pártok? hm. Fideszes megnyilvánulás, és politika. gondolom.:)
Miért!? tudja valaki?

2011.03.20. 23:22:41

@szerénységem: aha. Lázár lesz a fidesz Hunvaldja?

És ennek a kezébe adták az "AB életét". Nem tudok mit mondani.

szerénységem 2011.03.20. 23:24:02

@Letícia: Nem. Inkább Meggyes Tamása. :-)))
Ha érted, mire gondolok. De informálódj az ő városában. Nem pénzes buli volt. Csúnyább.

lüke 2011.03.20. 23:24:31

@ökörpöröly:
még az 56-s magyarok között se találkoztam se Amerikában sem Kanadában ilyen ordenáré beszéddel,ilyen hangnemmel
pedig ök nem jártak ott iskolába alegtöbb

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.20. 23:25:50

@török gábor: a hmezővásárhelyi testületi ülések jegyzőkönyvei kész kincsesbányát jelenthetnek (vö.: A Kapa nyél után kiált avagy egy arrogáns nemzeti fasz előélete - Jancsó legújabb filmforgatókönyve).
Már biztos hevesen keresgélnek a stirliccek...

2011.03.20. 23:27:23

@szerénységem: huha...bele se merek gondolni.:S

lüke 2011.03.20. 23:29:37

@ökörpöröly: és egyáltalan nem olyan
ezt,a mindenkire jelzöt aggatást, megbélyegzést,ordenáré
fordulatot már eleve az indogermán nyelv nem engedi meg,legfeljebb a latinok:olasz, francia etc

ökörpöröly 2011.03.20. 23:29:41

@lüke: Ahogy látom a helyesírásod, te se koptattad sokat a padot!:)
Az 56-os magyarok többsége szépen beolvadt. Páran maradtak meg "magyarnak", de elvágják egymás torkát, hogy a 10-20 fős "Magyar Egyesületnek" ki legyen a vezetője!:)
A magyarnak mindig is a magyar volt a legnagyobb ellensége.:) Ez egy ilyen nemzet!:)

szerénységem 2011.03.20. 23:31:22

@Hepci: Azt bizony. Érdemes lenne végignézni egy-két évadot. :-) Remélem, lesz sajtó, ami utánamegy - és úgy egyáltalán? Ki ez, hogy lett az, ami (ha már ilyen büszke rá), és mit tudhat, ami miatt ott van, ahol.

ökörpöröly 2011.03.20. 23:31:36

@lüke: Nem tudok mást mondani, "Nomen est omen", mindkettőnkre igaz!:) Nehogy kitölts egy IQ-tesztet, mert még alacsonyabb lesz az önértékelésed!:)

Mindenkinek jó éjt! Ja, "lüke", nehogy fingj álmodban, mert megzavarja a lelkivilágod!:P

2011.03.20. 23:32:10

@szerénységem: húha...ez veszélyesen hangzik, bele se merek gondolni, mi lehet az. :S

@Hepci: Nem, nem Jancsó lesz, hanem Kaél Csaba.

lüke 2011.03.20. 23:36:08

@ökörpöröly:
ön értékel,
mikor magáról a magyarról ír
a fiziológia nem az erösséged,a parasympatiko tónusról fogalmad sincs

Ordnassac 2011.03.20. 23:44:47

@szerénységem: Rapcsák Andrást már nem lehet megkérdezni, pedig sokat tudhatott Lázárról.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.20. 23:52:46

@Letícia: az egy másik film (A mi hősünk - rendezte Káel Csaba)

@ökörpöröly: faszkalap

Ordnassac 2011.03.20. 23:56:23

@Hepci: látom a mai lovaggá ütés is megvolt. :-) (Amúgy megértem.)

szerénységem 2011.03.20. 23:57:41

@Ordnassac: Én a sofőrjét kérdezném... :-D

nyárspolgár 2011.03.20. 23:57:52

Nem véletlenül került szombaton este a netre a Lázár-attack. Sokan vannak otthon, sokan neteznek. Aki feltette meg tudhatta, hogy ma meg magyarázkodni kell neki. A magyarázkodás már 90%-ban bukást jelent. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.20. 23:59:01

@jjulie: na, egy konstruktív meglátás. Kösz!

2011.03.21. 00:00:43

@Ordnassac: és Lázár mennyit Rapcsákról!:)

inreallife 2011.03.21. 00:03:35

@jjulie: alcsonyan van a korlát, sokan átugranak felette, lehet lézert is kéne oda szerelni. :)

parlamentarista 2011.03.21. 00:04:15

@lüke:
a hangya értékesítési szövetkezet, a komenisták világképe pont beleillett, így lett áfész. a dánok meg a szoci szövetkezetet koppintották. a magyar tsz ugyanaz, mint a dán zrt.

az egész kooperatív agrártermelés, értékesítés, kereskedelem, a takarékszövetkezetekkel a kommunizmus maga, akárhogy csűrjük-csavarjuk. kétségtelenül a parasztok akarata ellen jött ez létre, és az is igaz, hogy a vidék nem választhatott szabadon vezetőket, hanem az elvtársak beültették a járási párttitkárt, fölé a megyeit, és az egésznek a tetejében volt az országos pártvezetés. és ez nyilván nem volt jó. de maga a termelési mód, amit marx, és egyébként ricardo kitalált nagyjából rendben volt az agráriumban.

ehhez képest az említett emberek parasztokat évtizedek óta hülyítik, hogy ők tudnak egy szuper rendszert, csak nem árulták el eddig, és azt tudják, hogy az antivilág elképzelései teljesen rosszak voltak. egyébként ugyanezek az emberek a járási, és a megyei pártitkárokat vissza akarják hozni, akiket a pártfőtitkár maga nevez ki. ez a kormány elképzelése. ángyán bent ül a kormányban. a többi is tapsol ezeknek. tehát ami a komenista világból nyilvánvalóan jó volt, azt tagadják, ami meg nyilván hülyeség volt, annak meg tapsolnak. erre mondom, hogy gazemberek. sajnálom.

2011.03.21. 00:04:56

@Hepci: na ti egyetértetek valamiben?:) Istenem, de szép napra virradtunk!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.21. 00:05:56

@parlamentarista: nagyvonalúan összekeverted a téeszeket és az állami gazdaságokat. Az állami gazdaság elég kevéssé hasonlított működésileg egy zrt-re, Bábolna pedig az volt, ugyebár. Sikerei pedig nem feltétlen a zseniális szocialista modellről szóltak, hanem egy alkalmas emberről és alkalmas csapatáról, amely csapat jelentős politikai hátszéllel működött. Meg arról is, hogy a Rákosiék bukását követő vezetés átlátta, hiába Diósgyőr és Sztálinváros, nem a vas és acél országa leszünk (inkább Aczélé).
A sztori vége sajnos a szokásos: jöttek a mindenoldali suttyók és szétloptak szinte mindent.

bariga 2011.03.21. 00:17:38

@nyárspolgár: a vágás nélküli szöveg még rosszabb, mint a vágott. Még jó, hogy nem kell mindig ezt hallgatni

2011.03.21. 00:48:28

@ökörpöröly: neoprimitív...döbbenet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.21. 00:59:47

@Letícia: na, mit mondtam, Letícia? Effel kezdődik... :)

2011.03.21. 01:02:11

@Hepci: és ...kalappal végződik?:D

Ordnassac 2011.03.21. 01:10:22

Közben új poszt született.

parlamentarista 2011.03.21. 01:12:22

@Hepci:
az állami gazdaság olyan, mint a kht. bábolna kistérségi kht. volt.

én pontosan azt állítom, hogy az nem véletlen, hogy az agráriumban az egész kommunista eszmerendszer általában működött, az iparban meg nem. szerintem ez nem véletlenül volt így, hanem törvényszerűen. persze voltak viszonylag jó iparvállalatok, és rossz téeszek. de az a kommunisztikus termelési mód a mezőgazdaságra volt szabva.

a vidéket a suttyó parasztok lopták szét, mert a zrt, és a kht megszűnt. a parasztnak az üzletrésze kikerült a tőzsdére. és ha a paraszt el akarta adni, akkor nem volt a szövetkezetnek elővásárlási joga. mert nem volt szövetkezet.

a vidéknek nem azért szar, mert eladták a diósgyőri acélműveket. városi kézbe kellett volna adni az iparvállatokat. de a városok is privatizálták volna, de a vidéknek nem ettől szar, hanem mert nincs téesz. a cigók ezért nem dolgoznak. akkor minden cigó dolgozott a téeszben. most meg nem mennek el a cigányok cselédnek, és ezen pampognak a parasztok.

és akkor jön azsékelyek nevű nick, hogy a komenisták milyen szar iskolákat csináltak vidéken a horthy rendszer után, bezzeg ez a kormány meg mennyi lehetőséget ad a cigóknak. és erre mondom, hogy ezek az emberek gazemberek. miről beszélnek. én utáltam a komcsikat, de mondjuk vidéken mégis csak kijárta mindenki a 8 osztályt, és előtte meg 3 elemivel végzett az átlag, vagy legfeljebb 6-tal. és most az elképzelés ugyanez. a horthy rendszert akarja a fidesz egy az egyben visszahozni, csak persze nem lehet, és ezen van felháborodva lázár, kósa, orbán. mert be fog bizonyosodni, hogy amit tesznek az a történelemkönyv dicstelen korszakai közé fog tartozni, természetesen gyurcsányostól, török gáborostól, mindenestől.

2011.03.21. 01:26:38

@Hepci: nekem mondod?:D

@Ordnassac: okés, nézem!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.21. 01:34:20

@parlamentarista: kevésbé hiszek abban, hogy könnyű egzakt törvényszerűségként megfogalmazni, mi miért működik/nem működik egy politikai-gazdasági keretben. Ne feledjük el, a szocializmus viszonyai között született sikereket közgazdász szemszögből nem könnyű értelmezni, hiszen nem a piac mérte meg a sikereket többnyire, illetve a gazdaságossági-jövedelmezőségi viszonyok eléggé nehezen értelmezhetők mai szemmel nézve.
Abban se vagyok biztos, hogy az ipari termelés (az ország adottságaihoz viszonyítva, vagyis relatíve) sokkal rosszabbul működött volna, mint a mezőgazdaság. Az egykori Videoton vagy MOM rosszabbak voltak, mint a mezőgazdasági zászlóshajó Bábolna? Nem tudom...
Inkább azt hiszem, az ország adottságai alapvetően jobban kedveznek a mezőgazdaságnak, tradíció és felhalmozott tudás is jobban segítette a mezőgazdaságot. Kádárék rájöttek, ha nem totális terrort (kolhozosítás) alkalmaznak, a mezőgazdaság működik magától is. Legalábbis a kornak adekvát szinten (akkor még az igények kielégítése és nem felkeltése volt a lényeg).

parlamentarista 2011.03.21. 02:09:46

@Hepci:
mi a jobb, hogy van egy bábolna-mc donalds vegyesvállalat, ahol minden beszállító és dolgozó hazai, és a tőke, és a know how külföldi, és a nyereségen fele-fele arányban osztoznak. ez a jó. vagy, ahogy most van itt a mcdonalds.

igyunk hozzá egy üdítőt. mi a jobb, hogy van traubi, róna, márka, sztár, sió, közösségi kézben, tehát kistérségi kht-k, vagy zrt-k kezében, ahol a társaság tagjai a települések, illetve parasztok, ez a jobb, vagy a jelenlegi rendszer.

ha kht-k, zrt-k lennének, akkor a parasztok saját márkás termékei tömegével lennének a hipermarketeken. mert a parasztoknak nem egyesével kellene tárgyalni a tesco-val. akkor meg mondjuk nádudvar vörös csillag mgtsz saját kereskedelmi lánccal rendelkezett, saját gyorsétteremi voltak. a parasztoknak. illetve aki ezekbe betársult. franchise rendszerben.

és voltak kisszövetkezetek. a fodrászok, a szabók, a cipészek, stb. csináltak ilyeneket. persze ezek nem luxus jelleggel működtek, hanem szövetkezeti jelleggel. a kádár rendszerben az volt problémás, ha valaki azt mondta, hogy neki nem jó a közös, akkor ki akarták csinálni.

és szerintem általában, ami low tech, ott jó a közös, tehát érted, a csillag csemegében a pénztárgép is a mechanikus volt, amikor elektronikus volt a divat, azért, hogy ne kelljen hitelt felvenni. mindent egyszerűen próbáltak megoldani, csak akkor alacsony technológiai szinten maradtak, és akkor nem tudod kiszolgálni csak az átlagot, az elitet nem. hanem csak kádár népét. de nem lehet, hogy a full employment közeli állapothoz éppen ez hiányzik.

tehát hogy legyen egy átlagosan jó étterem, és amelyik michlein csillagra hajt. vagy ha nem is arra, de különleges akar lenni. valamiben a legjobb. és nem egyszerűbb lenne sokaknak a két lábon állás úgy, hogy van egy üzletrésze valahol, amiből biztos bevétele származik, nem sok pénz, de biztos, és mellette kockáztat. a komenizmus arról szól, hogy a nép legyen tulajdonosa az országnak. most persze nem lehet teljes egészében, mert az egy hülyeség, de itt egy csoport azt mondja, hogy le a komenista tulajdonnal, és le a kapitalista tulajdonnal, és le az oligarchákkal. nagyjából ezek a lehetőségek, meg még a törmeges nincstenség van, és a fáraó. tehát ezek a fazonok mindenre azt mondják, hogy le vele, mert szétrabolták az országot, bla, bla, bla.

csak azt mondom, hogy a komenista nem is biztos, hogy akkora szitokszó az agráriumban, miközben a kapitalista természteesen nem szitokszó a high tech iparban.

jaegtoer 2011.03.21. 05:46:16

visszatérve egy mondat erejéig a poszthoz, akkor is, ha volt róla szó...
...időközben kiderült hogy leningrádi autóosztogatásos modellel dolgoztak a jobbikos fiúk. Én még azt is hozzá tudom tenni, hogy 2004-ben, vagy 2005-ben de 2006-ban biztosan közterületen lézerjani pukizott egyet eccő.

Tehát több tanulsága lehet ennek az esetnek. Ezek közül az egyik az lehet, hogy a jobbikot olyan szinten kell távol tartani az országos politikában a valós döntéshelyzetektől, amennyire csak lehetséges. Gyakorlatilag megismételték a Köteles-akciót, azzal az eltéréssel, hogy nem is egy aktuális, hanem egy 2008-as sztorit forgattak ki, majd mint napi aktualitást tálalták, szemrebbenés nélkül bele a pofámba és a fülembe. Köszi jobbik, nem fogom elfelejteni, megígérem.

Kíváncsian várom:
-Mikor mire szavaznak együtt az mszp-vel?
-Mikor kezdik el látogatni egymás rendezvényeit?
-Ferenc mióta a tanácsadójuk?
-Eszelős tekintető Gáborunk vajon kunczegott-e elégedetten a druszájával egyetemben?

nyünyüge 2011.03.21. 06:54:05

@porfelhő:
Ha ez igaz, akkor az ellenzék támadása direkt jót tesz Lázárnak.
Mert az "ellenzék nyomására" látszatával sohasem fogja elküldeni. Akkor vagy felfelé kell buknia vagy önként és dalolva kell lemondania.

lüke 2011.03.21. 07:21:34

@mindenki:
ne legyetek úgy oda:)
hiba bennem volt , hogy szóba álltam a billentyü verö legénnyel, de ahogy a szekelynek irt felböszített
én is szeretnék motorcsónakkal szlalomozni a Balatonon,lehet , de nem szabad
ö itt ámokfut cigány khadafi guminöjével az oldalán,mert lehet
ami türhetetlen: hogy magához hasonlított

Commodus 2011.03.21. 07:21:40

@manyike: @xboxer: elfogadom a válaszotokat! :)

nyg 2011.03.21. 07:36:42

Török Gábornak ismét el kellene olvasni Max Weber könyvét a Protestáns etikáról.

Lázár lehet hogy nyersen fogalmazott, de igaza van. Szemben a kritizálókkal, akik szerint a települési önkormányzatokat a saját szakmájukban sikertelen, motiválatlan, tehetségtelen, munkát, teljesítményt nem tisztelő emberekkel kellene feltölteni? Mert, ha élére állítjuk a dolgokat, hozzáállásukból bizony ez következik.

Tarski · www.aristotle.5mp.eu 2011.03.21. 08:08:25

Kedves Török Gábor!

A tisztesség miatt jelzem, hogy az egyik bejegyzését elemeztem én is külön post formájában itt:
www.nepszava.hu/blog/entries.php?id=810

Üdvözletel: Alfred Tarski.

stratez 2011.03.21. 08:55:31

Hogy a kurucinfo médiahackjére Török Zsolt és kapcsolt részei villámgyorsan felpattantak, de hogy Gábor Ön is? Ime az egyik kolléga linkje: kuminszerint.blog.hu/2011/03/20/erre_talan_meg_a_kuruc_info_sem_szamitott

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.03.21. 09:02:52

Hamis volt a hír.

Lázár ugyanis ezt mondta:

" én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete. Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselő-testületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelemnyilatkozatok alapján, mint hogy ha érdekes dolgok derülnének ki. Na most még annyit hadd mondjak el Önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyonbevallását és a fiam bevallását, és az előbb már említettem Önöknek, hogy volt, akinek a kampányában ezt fölhasználták, kiszámolták, átváltották az euróbetétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek, azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogyha a kamat és a forintárfolyam az jól alakul a következő években. Lesz valami alapbázis megtakarítás, úgyhogy ha másra nem, erre jó volt, de hát az Önök vagyoni viszonyait is nyomni fogják szórólapon.
"

aszekelyek 2011.03.21. 09:34:32

@parlamentarista: TÁjékoztatopm önt, hogy a megsértett közgazdász hölgy neve - akit a hátsójához hasoonlított, mely kétségtelenül az, aminek nevezte, önnek elhisszük- CSath MAgdolna. A további sértegetett urak szintéán nem említhetőek az ön háátsójával egy lapon. Ami a parasztokat illeti, ök fektetik be az az értéket/munkájukat és tudásukat a mezőgazdasági termelésbe, nem pedig ön és a hátsója. az olyan illetők fosztogatják őket viszont, mint ön is. A munkájuk eredményének értékét még véletlenül se kaphassák meg. Aazt majd elosztják a nagy közösből az elvtársak, először is maguk között. Ez a probléma azokkal a formákkal, amibe az 5o-es évekbe erőszakkal bekényszerítették a parasztokat a földjeikkel. Amennyiben a parasztok állnak össze, nem fér hozzá a politika a megtermelt javaikhoz csak egy elfgadható adó formájában, a tolvaj gazemberek nem tudják lefölözni az ön ltal egyáltalán nem értékelt, beszélő szerszámnak, munkagépnek tekintett parasztoka munkájának eredményét. Parlamentarista köntösben. Alenézett parasztoknak, érdekes, volt a padlásukon , amit lesöpörjenek az ilyen mentalitású parlamentbe is csalással kerültek, meg kormányra is. A gazemberek azok voltak. Ők neengedték, hogy a parasztság nálunk azon a fejlődésen menjen keresztül, amin a fejlettebb államokban. A hülye gazemberek tehát a parlamentben voltak mindig találhatóak. Akiket csak a saját zsebük tömése érdekelt. , meg a politikai hatalmuk mindenáron megtartása.

aszekelyek 2011.03.21. 09:37:06

@nyg: :) Na de kérem, vallás? Ráadásul protestáns? Meg még etika is??? :D

aszekelyek 2011.03.21. 09:40:47

@ökörpöröly: Teljesen hiába fröcsög. Nyugodtan megspórolhatja..Tánc és illemtanárt nem lopott, azt lehet látni. Az nyilván nem érték önnek.

NA YA! 2011.03.21. 09:48:03

@Akitlosz: ez részekre bontva, illetve egészében tálalva is csak egy tapasztalatlan, pökhendi kis f.sz politikus (?) lekezelő okoskodása, bárkiről is szóljon. A lényeg: aki lemarad, azt nemhogy segíteni nem kell, hanem még bélyegezzük is meg! Ótvar hányadék!

parlamentarista 2011.03.21. 10:29:59

@aszekelyek:
csakhogy te a sztori egy részét meséled el. nem meséled előtte a földosztást, és nem meséled el utána a magyar mezőgazdaság sikereit. tehát azt, ami abból a rendszerből működött. ami pont nem volt elhibázva. nem voltam sose kisz tag, párttag meg különösen nem, de azt felmértem ésszel, hogy az állami gazdaság, és a termelőszövetkezet alapvetően jól volt kitalálva. és egyszerűen át kellett volna őket kht-vá, és zrt-vé alakítani. az mdf a tsz-eket számolta fel, a fidesz meg az állami gazdaságokat. akkor meg miről beszélünk.

de ezzel nem azt mondom, hogy a parasztok szavazzanak a szocikra, arra szavaznak, akikre akarnak, de itt a kormányok simán megvezették őket ezzel az olcsó komenistázással.

bóra77 2011.03.21. 10:38:20

@Letícia: akkor a semmit.

nekem is ez a kedven avatarom:)

kén-e egy nick? 2011.03.21. 12:15:06

@pandacsökiboborján:
Nem, egyik sem hazaárulás.

Vagy akkor most minden líbiai hazaáruló, mert behívták a NATO-t?
Vagy Nagy Imréék, akik szintén hívták, csak nem jött?

A kivégzések meg egy ilyen megmozdulás természetes velejárói voltak akkoriban bárhol a világon. Amerikában abban az időben a McCarthy-rendszer úgy végeztetett ki embereket, hogy ellenforradalom sem volt.
(Igen, ellen-, mert a szocializmus a lenini definíció szerint permanens forradalom a kommunizmus eléréséig.)

És ezek a kedves forradalmárok is megöltek egy csomó embert. Köztük nem kevés ártatlant is.
A hozzád hasonló hülyék ezt mindig elfelejtik.

Ja, Kádár adóssága, persze.
A hozzád hasonló agymosottakat simán lehet ezzel etetni.
Kádár 30 évig volt hatalmon.
Azóta eltelt 22 év (ha a kádári korrekció utolsó éveit is beleszámoljuk, amikor elkezdték nálunk is bevezetni az adózást stb., akkor majdnem 25).
Meddig fogjátok még ezt hajtogatni? Tisztára olyanok vagytok, mint a zsidók a holokauszttal.
Ja, és az akkori államadósság a tizede sem volt a mostaninak.

És Kádár alatt ez egy sokkal normálisabb és sokkal élhetőbb orzság volt, mint most, és nem volt mindenki mindenki ellensége politikai meggyőződés alapján, mint 2002 óta, hála Orbán Viktornak.

Majd egyszer, ha nagyon ráérsz, gondolkodhatnál is.
Ahogy látom, eddig még nem volt rá időd egész életedben.

dzsaszper 2011.03.21. 12:39:23

Az ügy a Hírszerzőre visszaütni látszik...

Ráadásul nem kérnek bocsánatot, csak a hogy is volt ez a hír jellegű posztokat törlik az üzenőfalukról.

Nagyot csalódtam ma a Hírszerzőben.

hhh. 2011.03.21. 12:59:06

gábor, gábor, ezt benézted te is.

ubul2000 2011.03.21. 13:04:37

@Akitlosz: "én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér." Ez a hír, és ami a lényeg belőle:
"aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér."
Nehéz ezt másképpen magyarázmi, mint hogy pofátlanság

kispotzak 2011.03.21. 13:14:50

Végigolvasta valaki a jegyzőkönyvet? Nem a Török Gábor által idézett pár bekezdésnyi részre gondolok, hanem az egészre. Cirka 15 oldal, elég nehéz volt végigrágni magamat rajta.

Nem értek egyet Lázár Jánossal. Nem nézek föl rá mint politikusra. A fideszből elegem van. Amit mondott, iszonyú félreérthető, és valszeg még ahogy valójában értette, úgy is marhaság, de szíve joga, hogy így gondolja. Aki meg az általa igazgatott városban lakik, eldöntheti, hogy számára elfogadható-e ez a fajta gondolkodásmód, rokonszenves-e neki stb.

DE AZ AMIT MONDOTT (KÜLÖNÖSEN AZ EGÉSZ VITA, BESZÉLGETÉS TÜKRÉBEN) NEM ARRÓL SZÓLT, HOGY AKI SZEGÉNY, AZ SZART SEM ÉR. Nem arról szólt, hogy csak akkor vagy valaki, ha vagyonod van. Amit meglehetősen nyakatekerten megfogalmazott, az inkább arról szólt, hogy ne a 70e ft-os képviselői tiszteletdíjért legyen vki politikus, és aztán mindenáron (hamis hírek keltésével, sárdobálással, csupán időhúzásra szolgáló javaslatok beterjesztésével) próbáljon ragaszkodni a székéhez. Mert így nem a várost képviseli, hanem csak a pénztárcáját. Ezzel állította szembe a kétkezi munkásembert, aki a saját lehetőségeihez mérten, de keményen dolgozva, elér valamit, és _emellett_ megpróbál vmit tenni a városért. A városért, nem a tiszteletdíjért. Egyetemi tanár dettó.

Ebben én nem látom a kétkezi munkásember lenézését, megkockáztatom, a munkanélküliért sem.

És mindezek mellett nem gondolom, hogy LJ szent lenne. El lehet érni egy youtube-os felvételt, ahol egy jobbikos csajon élcelődik, bántó, szerintem megalázó stílusban. Ez engem zavar.

A mostani szitu viszont számomra inkább annak jó példja, hogy valamilyen "rejtélyes" okból az ellenoldal kiépécézte magának Lázár Jánost. Ne meséljük már be magunknak, hogy ne lehetne az _összes_ polgármesterről előszedni 3 olyan mondatot képviselőtesti gyűlésekről, amelyekért utólag, évek elteltével is pirulnia kéne. Többórás vita, veszekedés után hétszentség, hogy mindenkiből előtör a fáradtság, slendrián, flegma, bántó megjegyzések formájában is akár.

Szerintem ha jól kezeli, LJ éppen hogy nem feltétlenül indul el "lefelé". Perpillanat ő az egyetlen fideszes, ill talán az egyetlen _akármilyen pártállású_ politikus, aki miután előjön vmilyen ügye, rögtön kiáll elnézést kérni. Ő nem egy Kövér, aki ordít és keménykedik, ha vmit a fejére olvasnak, LJ sajtótájékoztatót tart, interjút ad és mea culpa. Nem biztos, hogy a legjobb politika őt ütni. Nem üt vissza.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.03.21. 20:29:39

"A Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik, tartalmazza a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet."

index.hu/belfold/2011/03/21/foldrajzi_nevek_ezentul_a_kormany_dont/

Hát már az ország tönkretételét is egy kézbe akarják vonni?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.03.21. 20:31:35

"Nagy pofont kapott Washingtonból Orbán
Ha nem is lesz keleti partnerségi csúcs Budapesten, illetve Gödöllőn, de valami nagyon hasonlóra azért sor kerülhet az eredeti időpontban. Varsóban."

nol.hu/kulfold/a_magyar_unios_elnokseg_sorozatos_csapasai

Na, mégegy seggberúgás Orbánnak.

kispotzak 2011.03.23. 13:01:34

@török gábor:
Gábor, Gábor, az én véleményem meg fentebb :-) (2011.03.21. 11:30:23-nál). (Bocs a gyermeteg humorért).

Annyit fűznék még hozzá, hogy számomra érdekes mintát adott arról, hogyan viszonyulnak akár az átlagemberek, akár parlamenti képviselők a médiához. Valamelyik portál (talán az index) odadugta a mikrofont pár - jól láthatóan tökéletesen tájékozatlan - parlamenti képviselő orra alá. S feltették az ominózus kérdést, hogy "Szegény ember ne legyen képviselő? Nem érdemli meg? Mert LJ ezt mondta! Önnek mi a véleménye erről?!"
(Elnézést és mély bocsánat, hibásan idéztem nyilván, nem most nézegettem a szívmelengető felvételt).
És lám, a fideszes képviselők döbenten visszakérdeznek: Ezt mondta? Ne haragudjon, utánanézek, erre most hadd ne reagáljak...
Mindenki más készpénznek veszi, szó szerintinek tekinti az idézetet, és ennek megfelelően reagál rá - természetesen a delikvenset a pokol legmélyebb bugyrába szánva.

Jó kis kórkép az emberi gyarlóságról... Az index (origo, stb) egy hiteltelen, gerinctelen stb orgánum, ha rosszat ír rólam. Megbízhatatlan orgánum, ha rosszat mond vkiről, akit (szeretek vagy sem), de a brancsomba tartozik - utána kell néznem a dolgoknak, mert azért nem veszek rá mérget.
És a tökéletes megbízhatóság mintaképe, ha olyat gyaláz, aki nem az én brancsomba tartozik......

(No azért van itt egy érdekes mellékszál. Mert mi van, ha egy megvágott szöveg egyetlen mondatát idézve interjúkat készítő honlap szerkesztői megvágott véleményeket, reakciókat adtak közzé?
Ebben az esetben marhaság a következtetés, amit levontam.
Ki tudja, hány korrekt, objektív ellenzéki honatya/-anya volt, aki azt mondta, hogy "Bocs, nem ismerem a témát, nem tudok nyilatkozni"? Ki tudja, volt-e, és ha igen, hány olyan fideszes képviselő, aki azt mondta: "Ezt így, ebben a formában nem hiszem el LJ-ról, ez az ember nem így gondolkodik, nem ilyennek ismerem".
Egy ilyen reakció sem volt ilyen? Szégyen-gyalázat a képviselőkre nézve. Volt, de nem tartották fontosnak betenni a felvételbe? Szégyen gyalázat a felvétel készítőire, szerkesztőire nézve.)

golb 2011.03.24. 09:40:03

A fő baj ott van ebben, hogy senki (na jó, nem senki csak nagyon-nagyon kevesek) nem fog utólag utánanézni mi is volt a teljes szöveg, a valós szövegkörnyezet.
Ennek minden közszereplő ki van téve, hogy egy jól időzített, megvágott szöveggel kicsinálható. A jó időzítés csak azélrt kell, hogy a "félhír" (igaz ugyan, de torzítva a kiragadás miatt) gyorsabban elterjedjen és elérje a kritikus megjelenésszámot ami után már cáfolhatatlan, és végképp nyomot hagy. Az internet az ilyenre ideális terep, perceken belül lesz milliónyi példánya a "félhírnek", még jobban leegyszerűsítve, ráadásul a netes olvasó még kevésbé hajlamos egy hosszabb, teljesebb változatot elolvasni.

kispotzak 2011.03.24. 20:48:18

@golb:
De az újságírók sem? A (témában nyilatkozó, vmilyen álláspontot kialakító!) politikusok sem?
Nem csak az interneten múlik. Pillanatokon belül el lehet terjeszteni egy megvágott felvételt BÁRKIRŐL (és akkor most hagyjuk LJ-t), persze. De azért ez a "terjedés" nem olyan, mint amikor kifut a tej a lábosból, oszt megy amerre lát, kontrollálhatatlanul.
Újságírók, szerkesztők hallanak róla, megnézik, kommentálják, és: közzéteszik. Anélkül, hogy a minimális ellenőrzést elvégeznék. És aztán a saját portálon közzétett anyagot átveszi még egy és még egy és még egy híroldal. És ugyanakkora "bizalmat szavaz" a szövegnek, mint az első.
Miközben tudván tudják, hogy napi szinten fut bele egy-egy sajtóorgánum ilyen esetbe. Szanyi T kontra Tomcat csak egy csodás példa volt, csak éppen nem az egyetlen.
Ha a Magyar Nemzet követ el ilyesmit, fröcsög a nyála a Hírszerzőnek, hogy aztán egy hét múlva uez fordítva is lejátszódjon.
Fel nem fogom, miért engedhetik ezt meg maguknak.

golb 2011.03.25. 08:19:10

@kispotzak: Nem, a témában nyilatkozó politikusoik egy részének eleve nem érdeke ebben tájékozottnak lennie. Vagy azért mert ők indították el a hírlavinát érdekből és ezért kötelessége fenntartani a látszatot, vagy azért mert tudják, hogy ha nyilatkoznak akor azt tömören párszóval kell és nem éri meg hosszan fejtegetni, hiszen akkor úgy járhatnak, hogy megvágják őket is, ami mindig ad okot a félreértésekre.

Másrészt nincs szerintem módjuk/idejük/kedvük minden napi botrány hátterének csak azért utánamenni, mert esetleg valamikor pl. a parlamenti folyosón elkapja őkjet egy villámkérdésre egy újságíró. Kell az idő a sok mutyihoz... :-) Tudod a botrányok és hasonlók náluk a mindennapok részeit képezik.

És igen, "újságírók, szerkesztők hallanak róla, megnézik, kommentálják, és: közzéteszik anélkül, hogy a minimális ellenőrzést elvégeznék". Szerinted a hírverseny közepén ez megéri? Minek írjon róla terjengősen, ha azt a fentiek alapján azt az olvasók úgysem fogják elolvasni? Botrányos rövidhírként kevesebb energia és __eladhatóbb__ tartalom. Max. az illető pártjának sajtója fog kicsit mosdatásba fogni, minden más médiának ez idő, azaz pénz pocsékolása csupán.

Nem véletlen, hogy most is forráskritika nélkül továbbgyűrűzött a hír, főleg ha még noszogatják is páran a szerkesztőket, hogy mit kellene tenni. Másrészt amikor már a 10. konkurens veszi át a hírt, akkor azt hiszik a csordaszellemmel, hogy azt a többiek már ellenőrizték, ez az egymillió légy nem tévedhet felfogás a sajtóban. Ha meg mégsem igaz, nabumm, a felelősség már kollektív, és számonkérhetetlen. :)

Nem mellékesen ugyanez megy a blogszférában is. Szerinted hány itt kommentelő olvasta végig a fenti postot, mielőtt írt? "Ja itt is Lázároznak leírom ide is a magamét!". Vagy nézd meg a millió trackbacket. Ha népszerű blogot akarsz elvtelenül is millió olvasott helyre rá kell így akaszkodnod a látogatókért.

És igen a terjedés éppen olyan mint írod, bár szerinted nem olyan: egy idő után a kifutott tejet már nem lehet kontrollálni. De amíg még csak jön fel a habja visszafojtható. Nem véletlenül kell az ilyen botránykampáyokat időzíteni olyankorra amikor a háziasszony éppen nem áll a tűzhely mellett, hogy még idejében lecsavarja a gázt.... :)
süti beállítások módosítása