Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:03

Választások előtt az egyik slágertémát mindig az jelenti, hogy vajon lehet-e „rosszul” szavazni, azaz „elveszhet-e” valahogy a választópolgár voksa. Sok levelet kaptam az elmúlt napokban én is ebben az ügyben, számosan tudakolták, hogy mikor járnak el okosan és szándékuknak megfelelően. Miután nem célom, hogy bárkit is rá-/lebeszéljek arra/arról, hogy kire/kire ne szavazzon, a következőkben pártnevekkel való példálózás nélkül fogok beszélni a kérdésről.

Közismert, hogy a magyar rendszerben a választónak két voksa van (a választási rendszerről részletesen lásd a 71., 72., 74. és 75. bejegyzést): az egyiket a 176 egyéni választókerület valamelyikében adhatja le az ott induló jelöltek (személyek) valamelyikére, a másikat pedig a 19 megyében vagy Budapesten indított területi listák (pártok) közötti választásban hasznosíthatja. Nézzük meg, hogy milyen esetekben fordulhat elő az egyik vagy másik szavazattal, hogy hatástalanná válnak:

1.1.) Az egyéni választókerületben a győztes jelöltre adott szavazat mindig hasznos, hiszen ennek köszönhetően (is) nyeri el a mandátumot a választott politikus. Más kérdés, hogy ha az első fordulóban 50%+1 szavazatnál többet kap a győztes jelölt (azaz eredményes a voksolás és nincs második forduló), az ezen mennyiség feletti voksok mindegyike bizonyos értelemben „felesleges”, és jobban hasznosulhatna, ha egy másik, másodlagos preferenciánkat élvező jelöltre adva töredékszavazattá válhatna. Ezzel kapcsolatban csak az a probléma, hogy természetesen még utólag sem tudhatjuk, mely voksok "kerülnek" az 50%+1 szavazat feletti részbe.

1.2.) Az egyéni választókerületben a győztesen kívül minden olyan párt jelöltjére adott szavazat is hasznosul (a választás első érvényes fordulójában), amely párt a listás szavazatok országos összesítésében átlépi az öt százalékos parlamenti küszöböt. Az ilyen voksok töredékszavazattá válnak, és a pártok országos listáját erősítik.

1.3.) Ha azonban az egyéni választókerületben olyan jelöltet támogatunk, aki nem nyer helyben mandátumot, és a pártja sem lépi át országosan az öt százalékot, a szavazat a választási rendszer szempontjából valóban értelmetlennek minősül, s legfeljebb szimbolikus jelentősége lehet.

2.1.) A területi listákra adott szavazatok minden esetben hasznosak, ha az adott párt az országos összesítésben öt százalék fölé kerül: vagy közvetlenül, hozzájárulva a területi listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatmennyiség eléréséhez, vagy töredékszavazattá válva az országos listás mandátum esélyét növelve.

2.2.) Ha azonban a területi listán olyan pártra szavazunk, amely az országos összesítésben nem éri el az öt százalékot (fontos tudni: abban az esetben is, ha az adott megyében vagy Budapesten elérte!), a szavazat nem járulhat hozzá semmilyen listás mandátum megszerzéséhez. Itt azonban – szemben az egyéni választókerülettel – még egy ilyen látszólag elvesző voksnak is lehet némi jelentősége, hiszen az egy százalék feletti eredményt elérő pártot állami támogatáshoz segítheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr881905983

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kössön választási szövetséget a Jobbik és a Civil Mozgalom! 2010.04.09. 09:51:27

Döbbenetes dolgokat fogok most leírni!Mialatt a Szavazatszonda c. blogbejegyzésemet bütyköltem, többször elvégeztem a belinkelt oldalon található tesztet. Az eredmény engem is meglepett: nekem, aki Jobbik szimpatizánsnak gondoltam magam, három tesztből...

Trackback: Nincs itt az idő! 2010.04.09. 09:47:01

Választás 2010. De még nincs itt az idő! Nincs itt az ideje annak, hogy megismerhessük a pártok véleményét számos kérdésben. Így nem jött el az ideje annak, hogy a választásokon induló politikai pártok állást foglaljanak a társadalom 5-10 százalékát ki...

Trackback: Miért szavazz a kispártokra, ha meg akarod állítani a jobboldalt? 2010.04.09. 03:48:04

Az MSZP-közeli fórumokon, fészbukon gyakori érvelés a következő: Véleményem szerint a demokrácia normális működéséhez elengedhetetlen a "checks and balances" elv érvényesülése; ezt azonban a Jobbik illetve más kis pártok sajnos nem tudják ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2010.04.09. 12:34:54

@ó jaj: pl. nem értettem egyet azzal, hogy a fidesz ellene volt a minimálbér megadóztatásának (még 2002-ben). Nem értek egyet az egy a zászló, egy a tábor elvvel, mert túlságosan diverz a párt. Nem értettem egyet a 2006-os kampányban elhangzott 'szinglihordák' kifejezéssel. Szerintem a fidesznek sokkal inkább a mérsékelt liberális irányba kellenemennie (liberálkonzervatívként), mint baloldali irányba (szociálkeresztény). Nem tetszik az, hogy a fideszt is megkörnyékezik azok a vállalkozások, magánszemélyek, akik mindkét nagy párthoz kötődnek, és mindkét nagy párttól kapnak 'alamizsnát'. Nem értek egyet Szűrös, Pozsgay, Csintalan fideszbe való beemelésével.

És még tudnám sorolni.

kozgaztanar 2010.04.09. 12:36:00

elveszhet-e szavazat? van erről egy jó kis sorozat, úgy hívják, hogy LOST :)))

strappa 2010.04.09. 12:37:46

@török gábor: Pedig a "Mi lehet a Kubatov-beszéd hatása 1-2" után szívesen olvastam volna hasonlót a szocik adatbázisáról is, de nyilván én vagyok telhetetlen :P

CSENDES 2010.04.09. 12:37:58

@blitzkrieg: Mert az emberek amnéziásak.

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.09. 12:38:01

Elveszhet-e a szavazat?

..hülye kérdés már megint.
..már hogy a fenébe ne veszhetne el...
az elmúlt 20évben megrendezett szavazásoknak semmi,de semmi értelme nem lett, ezt nyugodtan kijelenthetjük.....

...ennél fogva azok a szavazatok elvesztek!!!!!!!!!!!!

Menjen inkább mindenki kirándulni, biciklizni, rokonokhoz, horgászni, kapálni, fát metszeni..vagy csak tévézgessen, internetezzen..több haszna lesz.

..gyerekek a Mikulásban és a Jézuskában hisznek

..a felnőttek meg a 4 évente leadott szavazatokban

Ordnassac 2010.04.09. 12:38:34

@CSENDES: gratulálok, eddig azt hittem értelmes ember vagy, de hát tévedni emberi dolog...

dr kíváncsivagyok 2010.04.09. 12:38:48

1.( Sokan kifeltik a felsorolásból a CM - at ( a médiáknak köszönhetően és ebbe ez a portál is beletartozik!) !! Vajon miért ? Pedig már most is altarnatíva és remélem 4 év múlva erősebb lesz ( nincsenek illúzióim a Fidesz kormánnyal kapcsolatban !)
2.) Vajon Pintér belügyéri kinevezése (nehezen, de elárulta Viktor)hány szavazót hoz a Fidesznek , -avagy- mit tud Pintér, hogy "muszály" erőltetni ?! SOKAT !

[nev] (törölt) 2010.04.09. 12:39:01

@blitzkrieg:
van egy nagyon széles lecsúszó réteg, amelyiknek nincs esélye felzárkózni a nyugathoz, de úgy érzi, hogy még a gyerekeinek sincsen esélye. mert elveszik tőle a minőségi oktatást, magára hagyják a cigánysággal, akiket izolálni sem tud, integrálni sem, asszimilálni meg nem akar, nem akar hozzájuk hasonulni, és akkor kire szavazzon. tehát az, hogy a magyar jobboldal ilyen erős az a baloldal hibája.

integrált oktatás kell, nekem meggyőződésem. de ahhoz olyan járási iskola kell, amelyik úgy néz ki, mint egy amerikai campus. és olyan iskolabuszok, mint az amerikaiak.

így néz ki a leghíresebb amerikai egyetem, stanford.

ilyen a bejárat:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Stanford_University_1978.jpg

ilyen lakóhely:
en.wikipedia.org/wiki/File:Lou_Henry_Hoover_House_from_NW.jpg

ilyen a templom:
en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford_University_Quad_Memorial_Church.JPG

ilyen a tó:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Lakelag.jpg

egy járás miért nem épít 1 ilyen benntlakásos iskolát. és abban miért nem integrálja a járás fiataljait. és aki akar az délután, vagy hétvégén hazamehet. a putris cigány meg majd nem akar minden nap hazamenni a koszba. és azt mondja az apja, anyja, hogy jó helyen van, kosztot, kvártéjt, viselkedjen jól. nehogy kicsapják. mert akkor enni kell adni.

falusi szinten soha ilyet soha nem lehet létrehozni. orbán egy hazug politikus, hazaáruló teljesen nyilvánvalóan, hiszen ő ilyen campusban tanult, és nyilván tudja, hogy ez a szegény vidéki létből való kitörés egyik alapja, csak épp tudja, ha ilyen campusok épülnének, ő és a pártja nem lenne sehol. mert nem tarthatná sötétségben a papokkal a vidéket.

pannonfunk 2010.04.09. 12:39:21

@Egy_Újságíró: Szia kedves ma regisztrált fikanick :)

blog.hu/user/432602

Mondd csak, végre sikerült az írógép utén bekapcsolnod a számítógéped is, vagy hogyan van az, hogy eddig nem sikerült megtalálnod az elektronikus médiát újságíró létedre?

Egyébként, meg ha nem haragszol, túl hosszú a kommented. A legutóbbi két parlamenti választást (2006 ogy, 2009 ep) a következő szlogenekkel nyerték meg:

IGEN

ELÉG!

Az ennél hosszabb üzenet, pláne 11 és fél órával a kampánycsend előtt, tuti nem jön át. Ha már egyszer szakmánál tartunk (újságírás...) legalább ennyit tudhatnál....

Ordnassac 2010.04.09. 12:39:51

@blitzkrieg: a magyar politikában ki nem sértett már meg mindenkit? Magas ívben tesznek már rá...

ubul2000 2010.04.09. 12:40:07

@MartyMcFly: Tulajdonképpen szüntessük meg a kórházakat, minek az, nem igaz? Hihetetlen pénzt lehetne megspórolni, ráadásul a betegek hamarabb halnának meg - még a nyugdíjon is lehetne spórolni. Orvos meg nővérképzés is felesleges lenne - be lehetne zárni néhány oktatási intézményt (itt összezár Bokros és az lmp) - csupa megtakarítás. Fényes ösvény a jövő - szavazz az lmp-re.

Tudod, akkor se szavaznék rátok, ha csak egyedüli pártként indulnátok. Nálatok még a thürmer féle munkáspárt is tisztességesebb.

Spiro 2010.04.09. 12:42:09

@[nev]:

A preferenciális választás lehetőségén régebben én is gondolkodtam, de arra a következtetésre jutottam, hogy jelentős előnye mellett, bonyolultá és átláthatatlanná teszi az egyszerű szavazó számára a rendszert.

Továbbá az informatika mai fejlettségi szintjén, már nem tartom szükségszerűnek pártok által eluralt parlamenti demokrácia fennmaradását, illetve a mai pártokat rendkívül kártékony szerveződéseknek tartom, amiktől inkább szabadulni kéne, akár közvetlen demokrácia árán is.

Hiszen látható, hogy a pártok álcázott gazdasági érdekcsoportok olvasztó tégelyei. Könnyen adaptálódnak bármilyen rendszerhez, és anyagi erőfölényükkel torzítják a demokráciát.

A sok hókusz-pókusz mögött látszik, hogy mindegy ki nyer, a gazdasági törvényszerűségek diktálják a lépéseket hiába tetszeleg bárki is a min.elnőki székben (pünkösdi királyság).

A választási rendszer megváltoztatása nem elemzői feladat, hanem a játszani kívánó szereplők eszmélése (nem is értem, hogy Seres Mária miért nem kezdeményezte a parlamenti küszöb csökkentésével kapcsolatban népszavazást, ha már rutinja megvolt hozzá, és Civil Mozgalom parlamentbe kerülésének ez jelentős gátja (ebben az LMP, MDF, SZDSZ is partnere lett volna))

pannonfunk 2010.04.09. 12:42:30

@[nev]: tudod, kultúrális barrier, így mondják szép magyarul. Nincs hagyománya az ilyen típusú angolszász iskolarendszernek. Angliában (és Amerikában is) simán beadják a 11 éves gyereket bentlakásos iskolába akkor is, ha ugyanabban a városban van, és a gyeek nem látja egy hétig a szüleit. Ezt itt Magyarországon kicsit nehéz elképzelni. Szóval nem beruházási, kultúrális okai vannak ennek legfőképpen.

E.G.O. 2010.04.09. 12:44:33

@pannonfunk: bocs, elmagyaráznád nekem, mi az a liberálkonzervatív? Egy új szó, melyet szintén politikusaink találtak ki a seggük védelmére, de mit is jelent? Fehéres feketét? Vizes tüzet? (fordítva értelmes:)) Ennél a szónál én mindig kamuszagot érzek, de lehet, hogy nincs igazam, ezért érdeklődöm.

Phxmike 2010.04.09. 12:44:35

@blitzkrieg: es pusztan technikai oldalrol nezve hibas
en erre irtam
te miert beszelsz amugy a szerzo neveben hogy mi miert szuletik meg mi van leszarva meg mi nincs?

anti76 2010.04.09. 12:45:36

@Egy_Újságíró: köszönjük szépen. el is felejtettem, hogy az újságírok a legélesebb elméjűek. és az ő véleményük a releváns minden ügyben.
Persze értelmeset te se mondasz csak azt hogy minden szar.

CSENDES 2010.04.09. 12:45:49

@blitzkrieg: na de itt meg is állt a munkában való részvétel.

dr kíváncsivagyok 2010.04.09. 12:49:43

@pannonfunk: Folytatom : Nem értek egyet sem a Fidesz , sem az MSZP családi-baráti mutyizásával , nem értek egyet a jobbik gyűlöletével , nem értek egyet az LMP és a CM újabban megjelenő populizmusával és nem értek egyet az MDF -fel sem. ellenben egyetértek a szakmaisággal : Bokros L és egyetértek a CM "érintett" - lenségével !

sárkányfő 2010.04.09. 12:50:48

@[nev]: Meg kell védjem Török Gábort. Ha gáz alaknak tartanám, akkor amúgy sem lennék rendszeres látogatója a blogjának, és őt is elküldeném a fenébe...

Szóval az két külön dolog, hogy valakinek milyen pártszimpátiája van, vagy éppen milyen pártokat utál, kire-mire szavaz magánemberként, milyen megbízásokat vállal el, és azokat milyen módon teljesíti (nem egy pártnak dolgozik, hanem a közt. elnöknek, ami mégiscsak más), és egész más dolog az, hogy politológusként, szakemberként a nagy nyilvánosság előtt hogy nyilvánul meg.

Utóbbi a mérvadó, és ha valaki ezt a szerepet felvállalja, akkor evidens elvárás az ilyen szereppel szemben, hogy ne szője át minden szavát, de még lélegzet-vételét is egyik vagy másik párt iránti esztelen imádat/gyűlölet.

Ráadásul te láthatóan belekeversz ebbe az egész megítélős dologba egy olyan szempontot is, hogy a politológusoknak "satuba" kéne szorítani a politikát. Ebben mondjuk van valami, nekem is nagyon hosszú időbe telt, több tucat Török-féle blogbejegyésbe, mire beláttam, hogy Gábor soha nem fog direkt értékítéletet mondani olyan dolgokról, amiktől nekem kapásból kinyílik a zsebemben a bicska, és én a magam részéről morális kötelességnek tartom azt megítélni, reagálni rá, illetve nem is tudok másképp működni.

Szóval ezt valahol megértem, ez nekem is nagyon hiányzott/hiányzik, Gábor ennek kapcsán írt is egy egész posztot régebben. De ennek semmi köze ahhoz amiről írtam, azaz az undorító pártosságról azok körében, akiknek elvileg munkaköri kötelessége lenne törekedni legalább a függetlenség halovány látszatára. Gábor kétségtelenül törekszik rá, hogy ne húzzon egyik párthoz sem, próbál a szakmai logikának, és nem a politikai érdekeknek megfelelni, ez a dolga és egész jól megy neki, ha pedig összevetjük a közismert politológusok többségével, akkor fényévekkel jobban csinálja náluk.

Ez a szakma (is) velejéig züllött amúgy, pár kivételtől eltekintve. Minden párt megcsinálja a saját kis intézeteit, kinevezi oda a saját embereit, akik játsszák az elemzősdit, miközben teljes egzisztenciális függésben vannak, de saját lelkesedésből is nyomják a rizsát valamely párt mellett, mintha kurvák játszanának apácákat, na meg az IQ-juk is nagyon gyér, az egyik hülye még tüntetést is szervezett tavaly, meg hát Stumpfot már említettem, stb, szóval szánalom az egész.

bioLarzen 2010.04.09. 12:52:28

Előrehozott választásokat követelek!!! Tartsák április 10-én :D

bio

cambridge.on 2010.04.09. 12:54:49

@MartyMcFly: A hozzászólásodból úgy tűnik Jobbikosnak tartasz.
Bővül a kör.Eddig voltam kommunista, Maszopos, MDF-es.
Arra azért büszke vagyok, senki sem állította rólam: fidesznyik

Sajnos kénytelen vagyok Kurucot olvasni, mert a többi agyonhallgat bizonyos, a tulajdonosi körre kellemetlen hírt.
Olvasom a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Hírlap,
a Magyar Nemzet és az INDEX híreit is.

A Habsburgok kitalálták, hogy a finnek a rokonaink. Európa akkori legszegényebb nemzete. Csak 90 éve önálló állam.
A kuruc vadnyugattal téveszti össze Finnországot, ahol bármikor lehet embert ölni, feltéve, ha a sértett cigány származású. Ezt többször hangoztatja, pedig nincs olyan messze, könnyű ellenőrizni a hír képtelenségét!
Egyszóval nem kell mindent elhinni.
DE!
Hiába kerestem a Kubatov beszéddel kapcsolatos véleményt a Magyar Hírlap-ban. Nem foglalkoztak vele.

A Magyar Nemzet sem hozza le, hogy gyerekekkel végezteti a piszkos munkát a Fidesz.
Ez a tény és a pécsi eset egyértelműen maffia módszer!

Megengedtem magamnak egy szójátékot. Ilyen névvel, hogy lehet valaki becstelen?
Ez nem nevezhető lopásnak. A közpénzből többet markol, mint jár.Ez az elv?
Ezért más politika, mert ezt mi csináljuk?

Ne vesszen el szavazat, ezért csak a szavazás után vizsgálják
ki az ügyet. Ügyes.
Az LMP-sek amúgy is a szívem csücske, legelső találkozásnál a legfőbb érv ami elhangzott:anyád!
Csodálkozik valaki, ha ezek után bárkivel beszélek, hangoztatom a véleményem: LMP? soha!
Tudom, csak egy otromba szimpatizáns volt.
Véleményem szerint nem kell nekünk még egy hasonló társaság. Elég nekünk a Fidesz.

sárkányfő 2010.04.09. 12:55:20

@pannonfunk: nocsak-nocsak, ha ezen az úton végigmégy, még a végén független leszel te is, meglásd :)

E.G.O. 2010.04.09. 12:56:52

@pannonfunk: ok, elolvastam, ott a pont! Viszont a Hungarian meaning mintha kissé más lenne, azt hiszem. Nálunk ez a szélirányba fordulás (vagy korábbi elveink meghurcolásának)megmagyarázására szolgált csupán, így viszont sajna a szó (itthon) veszít az értékéből.

ubul2000 2010.04.09. 12:57:55

@Egy_Újságíró: szégyen a lapra, hogy ilyenek dolgozhatnak ott, mint te

Zoltchy (törölt) 2010.04.09. 12:58:29

@strappa:

A bejegyzés nem a Fidesz listájáról szólt, hanem a Kubatov-beszéd esetleges hatásairól a választásokon (ami nem ugyanaz!).
Van egy olyan érzésem, hogy ha nyilvánosságra kerülne egy Akárky-beszéd az MSZP káderlistájáról, annak az esetleges hatása is kielemeztetne itt.

CSENDES 2010.04.09. 12:59:47

@Ordnassac: Kivételek vannak, de lásd be, ők találtak ki nagyon sok mindent, amit azután a szerencsétlen hülye MSZP-sek megpróbáltak leutánozni. Lehet, hogy nem tartasz értelmesnek, de nem tudom elfelejteni, hogy a cégeket tönkretevő (APEH adóssággal százmilliókat lenyúló), majd tulajdonost váltó (nem létező személynek értékesítő) fidesz közeli kapcsolatokat mutatók, kik voltak. Hát lehet, hogy nem vagyok értelmes, de én már dolgoztam, amikor is felszámolásokat kezdeményeztek s nyomtak le nem fidesz közeli gazdasági társaságokat reprivatizációs szándékkal. Ugyan már. Lehet, hogy nem vagyok értelmes, de hülye sem vagyok.

Zoltchy (törölt) 2010.04.09. 13:01:50

@bioLarzen:

Neked nagy protekciód lehet valahol.
Most olvastam, hogy tényleg április 10-én lesz a választás.

pannonfunk 2010.04.09. 13:01:51

@kíváncsivagyok: Én nem értek egyet azzal, hogy a szoci mutyizást egy kalap alá kellene venni a fideszes mutyizással, annak ellenére, hogy nagyon nem értek egyet a fideszes mutyizással sem. A fidesz legalább próbált valami értelmeset is csinálni, míg pl. a Magyar-Hiller duó lazán szétverte a hazai tanárképzést a bolognai folyamatra hivatkozva, pusztán azért, hogy a feleségeiknek önálló egyetemi karjuk legyen (ELTE Pedagógiai Kar). Valahogy könnyebben lenyelném a békát, hogy milyen idiótizmusokra költött el az NKTH milliárdokat
pl. az egri főiskolán létrehozott egyetemi(!) regionális tudásközpont, amely "funkcionális élelmiszereket" kutat:
www.ektf.hu/ret/hirek_esemenyek.htm
ha az NKTH ténylegesen elköltött volna _értelmesen_ 100 milliárd forintot kutatásfejlesztésre. De nem. Nem volt érdemben kutatás-fejlesztés támogatva az elmúlt 8 évben.

Számomra Bokros nem jelenti a szakmaiságot, sőt.

Civilek, ne nevettessél. A civil (= nem politikai) mozgalom törtet azért, hogy bekerüljön a politikába. Fából vaskarika, nem érzed így?

pannonfunk 2010.04.09. 13:04:20

@ó jaj: nem leszek független. Gazdasági értelemben konzervatív vagyok, kultúrális értelemben meg multikulti (liberó :P). Hagyományőrzés mellett teljesen nyitott vagyok a modern dolgokra is. Pl. zenében is :)

Egy_Újságíró 2010.04.09. 13:09:42

Újságíró vagyok, és szeretném egy pár nem teljesen nyilvánvaló dologra felhívni a figyelmeteket a mostani helyzettel kapcsolatban. Szeretném veletek megosztani a magánvéleményemet, ugyanis újságíróként ismerem a politika minden szereplőének valós szándékait.

Előre leszögezném hogy egyik párthoz sem tartozom.

Szóval látva a jelenlegi kilátásban lévő választási eredményeket szeretnélek benneteket egy dologra figyelmeztetni.

(Minden politikai oldalt nagyon jó ismerem, a prominens embereit szintén)

A magánvéleményem az, hogy bár vannak kivételek, a lényeg mégis csak az hogy a zöme (a legtöbb ember) szeretne minél többet megszerezni a zsíros fazékból, a közpénzekből.

És most jön a dolog jelenlegi aktualitása (a nélkül hogy akár az MSZP-t, akár az SZDSZ-t, akár az MDF-et, vagy bárkit védenék).

KÉRLEK senki ne üljön fel annak a dolognak hogy az MSZP által kormányzott évek után bármiféle váltás (pl. a FIDESZ irányába), BÁRMI pozitív hatást fog hozni az életetekbe.

Egy dolgot tudok tanácsolni, az pedig az hogy minél szélesebb körben próbáljatok szavazni - a legjobb az lenne ha sok kis párt lenne, mert akkor az országos lenyúlásokat is eléggé vissza tudják fogni, mert nem engedik hogy túl sokat lopjanak. Bár ez egy utópia, hogy az országban 5-6 középméretű párt legyen.
De azt mindenképpen próbáljátok meg, hogy legalább kiegyenlített legyen az erőviszony.

Sokszor, minél nagyobb részaránnyal nyer egy párt, annál többet fog, és szokott lopni tőletek. Ez a véleményem.

Most a többi pártról nem akarok beszélni(bár róluk is lehetne), mert nem valószínű hogy kormánya jutnak, kizárólag a FIDESZ-ről.

És itt még egyszer leszögezem hogy egyik párthoz sem tartozom, teljesen független vagyok.

Egyszerűen szeretnék segíteni abban, hogy jobban tudjatok dönteni (sajnos az országban rengeteg embernek nincs ideje egyáltalán ezzel foglalkozni mert 12 órát dolgozik naponta)

Szóval a lényeg:

SEMMILYEN körülmények között ne engedjétek, hogy a FIDESZ / (Vagy BÁRMILYEN MÁS PÁRT!!!) "agyonnyerje" magát. - 50% felett semmiképpen ne érjen el, mert ez beláthatatlan következményeket hoz rátok - és nem lesz pozitív..

Személyes véleményem, és a tapasztalatom is az, hogy már az előző FIDESZ kormányzati ciklusban is azzal kezdték egyes emberek, hogy szinte MINDEN nagyobb beruházást leállítgatták. (Hogy mennyire aprólékosan arra a legjobb példa, hogy ekkor vették el a távoktatásos diákoktól is minden utazási kedvezményt) ...szinte minden nagyobb állami beruházást leállítottak, és ennek az volt a hozadéka, hogy lett szabad pénz. És miért fontos ez? Mert így már akár fiktív támogatások formájában (mert egyes személyek/kedvezményezettek akár visszaadják a legnagyobb részét) - majd lesz lehetőség magáncélra felhasználni. Magyarul: LE LEHET NYÚLNI - pl tőled, tőletek.

A szüleim vidéken élnek és nagyon jól emlékszem hogy akkoriban senkitől nem vettek földet (földanyagot) a sztráda építkezésekhez közvetlenül, DE rengeteg embertől lehetett hallani arról, hogy ez azért történt, mert a környékünkön minden építési alvállalkozó egy bizonyos politikus (NEM MSZP-s, és az egyik „legnépszerűbb” politikus) apjának a 'bányájából' vette a földanyagot feltöltésre. (Persze csak papíron, többszörös áron a normálisnak) Sok ember szerint valójában nagyon olcsón vették a földet mindenkitől (fizikailag), majd ezt papíron, többszörös áron az apjától. (Igen, a fia focizik)

De lehetett hallani kismillió egyéb módot, ahogy anno a pénzt kiszivattyúztak (TŐLETEK!) egyéni célokra alapítványok formájában.

SENKI EGY PERCIG NE GONDOLJA, hogy a FIDESZ éra, bármilyen „megváltást” hozhat rátok - gyakorlatilag annál rosszabb lesz minél nagyobb mértékben nyer.

ENGEM nem érdekel ki fog nyerni.

A lényeg az hogy semmi ne nyerjen 50%-nál nagyobb mértékben (értsd ide a FIDESZ + Jobbik (külső, belső - mindegy) koalíciót is.

A válságnak egyébként koránt sincs vége, mindenki készüljön fel arra hogy szerintem kb 2 éven belül nagyon meg fog ugrani a lefelé zuhanás - és még a lehető legjobb (nem létező!) vezetéssel is valószínűleg ez lesz, nem még akkor, ha egy teljesen új brigád eufóriától megrészegülve CSAK AZT fogja nézni hogy mit szerezhet meg magának a közösből.

KÉRLEK BENNETEKET AZ ORSZÁG NEVÉBEN hogy lássátok reálisan a dolgokat, és ne gondoljátok azt hogy az egyik párt ördög a másik angyal, mert a pártkatonák nagy része semmi mást nem néz (szinte MINDEGY melyik párthoz tartoznak) , csak az A8-as audit, a száz milliós villákat, és a milliárdos vállalkozásokba pumpált pénzt - mindegy milyen párt holdudvarában van..

És kétségetek ne legyen a felől hogy egy "agyonnyert" állapotú FIDESZ - vagy bármely párt aki túl nagy részesedést kap a közösből - katasztrofális fosztogatást tud véghezvinni. (szerintem)

Akik még mindig rózsaszín ködben élnek, azok bőven elég, ha a FIDESZ-el kapcsolatban csak reálisan megnézik hogy milyen volt amikor Ők kormányoztak a kisgazdákkal. Milyen volt pl 2000-ben élni... Mit tettek. Az Orbán- Torgyán érában.

Ez a levél az összes pártra vonatkozik - azért a FIDESZT-t emeltem ki, mert most sajnos úgy néz ki hogy sokan őket jelölték ki a húsosfazékhoz, amibe te, a családod, és mi rakjuk bele a sokszor keservesen megszerzett jövedelmet, amiből milliárdokkal fognak dobálózni. Ráadásul a Fidesz tervei nem reálisak - és nem tudom hogy tudjátok e de a szöveggel ellentétben egyetlen korrekt, teljes, átfogó gazdasági programmal sem rendelkeznek.

Köszönöm hogy meghallgattatok.

Tudom mi volt a pártoknál az elmúlt években, évtizedekben - senki hamis arcának ne üljetek fel. Bármilyen párt nyer - ŐK nyernek majd és nem TE.

KÉRLEK ne hagyjátok hogy egy, vagy két párt túl nagy hatalmat szerezzen - a lenyúlást ez esetben a pártok csak egymás ellen tudják megakadályozni(mondjuk sokszor önös érdekből, de ez legalább az embereknek jó), de ehhez az kell, hogy erős ellenzék legyen, hogy minél kevesebben tudjanak lenyúlni!

KÖSZÖNÖM SZÉPEN.

Ráadásul a világ a kétpártrendszer irányába megy (mesterségesen): Német SPU/CDU, Amerikai Demokrata/Konzervatív, stb.. Ebbe már nem akarok belemenni hogy miért szeretnék ezt politikailag, de nagyon kérlek benneteket egyetlen egy pártnak se engedjetek 50% feletti hatalmat!

A döntés a ti kezetekben van.

Köszönöm.

Ordnassac 2010.04.09. 13:13:32

@CSENDES: ettől függetlenül az általánosítás baromság. Hogy a jugoszláv hóviharba ne lennének ilyen jogászok? Naná, hogy vannak (sajnos). Vannak plagizáló tudósok is, de ettől még nem minden tudós ilyen.

Az általánosítás veszélyére a 20. század a tökéletes példa. Kell nekünk ilyen kicsiben?

Persze egyszerűbb így, könnyebben lehet a vélt vagy valós frusztrációt valakiken levezetni (ez elég hatásos politikai kampánymódszer is), de sokra az ember nem megy vele.

E.G.O. 2010.04.09. 13:15:14

@Egy_Újságíró: Kedves (szerencsére ex) kolléga!
Mijér' fárasztasz bennünket még egyszer ennyi karakterrel?
Ha sulykolni akarsz, undorító és szánalmas. Ha véletlen linkelted be mán' megen' akkor türlemetlen, vagy figyelmetlen vagy!

"... és köszönjük, a fhklóhműsoht nem kéhjük, már múltkor sem éhtettük!..."

pannonfunk 2010.04.09. 13:15:18

@Egy_Újságíró: Dönteni fogunk, kedves fikanick, dönteni fogunk, hidd el.

Elegünk van ezekből a bértollnok kamurettegőkből. Nem kicsit, nagyon.

Zoltchy (törölt) 2010.04.09. 13:18:41

@Egy_Újságíró:

Jó, megfogadom, hogy nem hagyom, hogy a Fidesz agyonnyerje magát, csak azt áruld el, hogy ezt hogy csináljam! Mire megtudnám, hogy a Fidesz készül agyonnyerni magát, addigra már szavaztam. Részeredményeket nem hirdetnek.

<OFF> nem zsíros fazék, hanem húsosfazék </OFF>

asdqwer1234 2010.04.09. 13:19:41

Az 1.1 pontban az egyéni jelöltekre leadott szavazatok 50%+1 feletti részével kapcsolatos kitétellel vitatkoznék. Azok nem elveszettek, mert a győztes párt listás eredményét közvetetten erősítik.
Tegyük fel, hogy T db töredékszavazat keletkezik a győztesnél, és összesen van X töredékszavazat. Itt ezek a kvázi elveszettnek nevezett szavazatok nem játszanak (jelöljük számukat E-vel), a győztes eredménye T/X százalék lesz. (Tudom nem százalék alapján, hanem egy táblázattal osztják a szavazatokat, de ebből nem lesz lényegi különbség szerintem.)
Ha az az E darab szavazó pontosan tudná, hogy a szavazata nem kell az egyéni mandátumhoz, és másodlagos preferencia alapján más (5% fölött teljesítő) jelöltet támogatna, akkor T változatlan marad, viszont az összes töredékszavazatok száma megnövekszik, így T/(X+E) százalékkal indul a kompenzációs listás mandátumok elosztásánál a győztes, ami nyilvánvalóan nem eredményezhet több mandátumot az előzőnél, kevesebbet annál inkább.

bigapples 2010.04.09. 13:20:07

@E.G.O.: Mert már kevés idő maradt, hogy megszerezze a piros bögréjét. Gondolom ma még 3-4x berakja ezt a betűtengert.

[nev] (törölt) 2010.04.09. 13:24:52

@ó jaj:
az hogy szerintem ő egy semleges politkai szerepkört tölt be az nem azonos azzal, hogy ő egy gazember. de ez a vita nem vezet sehová. mert teljesen eltérő módon képzeljük el a demokratikus közéletet.

én egy hálózatos környezetet képzelek el. ahol a kormányzat, és az önkormányzatok majdnem egyenrangúak. a közintézmények többé-kevésbé autonómak. és ebben a környezetben teljesen természetes a semleges politikai szerepkör. teljesen természetes az, hogy egy járásnak saját főkapitánya van, saját főügyésze, sajátbírája, főpolgármestere, főépítésze. és a központi kormányzat ezeket csak kisegíti. ez a játék a hatalommegosztásra épül.

ezt azért mondom, mert ebből talán világos, hogy ebben a közegben teljesen természetes a semleges politikai szerepkör. és én kötni fogom az ebet a karóhoz, hogy az egy politikai szerepkör, török meg azt fogja mondani, hogy politológusi, és akkor elemzi, hogy baloldali választói körzetek most hirtelen szélsőjobboldaliak lettek, és akkor ennek az okai nyilván azok, hogy a szegénység, meg az elkeseredettség, bla, bla, bla, ez semleges politika szerintem. de ennél tovább nem fogunk jutni. mert az fogalmilag ütközünk, és nem fogjuk érteni egymást.

CSENDES 2010.04.09. 13:26:08

@Ordnassac: Igen, de : tagadod-e, hogy a bíróságok pártpreferenciától függetlenek? Mert én nem ezt tapasztaltam.
Lehet, hogy mindig csak én kerülök olyan helyzetbe, amiből egyértelműen kitűnik, hogy nem (annyira) függetlenek?
És igenis tartom azon álláspontomat, ami egyébként tény, hogy a fidesz vezetőség nagy része jogász. És ige,n tapasztaltam, hogy messze elért a kezük, akár OV. miniszterelnöki tanácsadója, volt MDF-es belügyminiszter családtagja (leánya) révén is. És igen, tapasztaltam, hogy a Legfelsőbb Bíróságig is elért a kezük. Hát én igazán nem általánosítok. Konzekvenciát vontam le csupán.

pannonfunk 2010.04.09. 13:26:33

@asdqwer1234: Pont ott hibádzik ez a számítás, amit elhanyagolhatónak tartasz: Nem százalékosan osztják szét a töredékszavazatokat, hanem a d'Hont táblázattal.

A fidesznek lesz kb. 3 mandátuma az országos listáról, és ez a darabszám ugyanennyi marad, egy egészen nagy sávban mozgatva az extra töredékszavazatokat. Persze valamennyit számít, de gyakorlatilag semennyit.

Viszont a jobbik az elmúlt napokban eljátszotta azt, hogy tőlem megkapja ezt az extra töredékszavazatot. Gartulálunk nekik.

Ordnassac 2010.04.09. 13:28:43

@pannonfunk: szerintem az egyik legnagyobb bakija a Jobbiknak egyébként a TV2 és az RTL Klub bezárásával való fenyegetőzés volt. A Jobbik potenciális szavazótáborának egy része nézi a két nagy kertévé műsorait és szereti is őket. Ez többeket elbizonytalaníthatott.

sárkányfő 2010.04.09. 13:30:34

@[nev]: Tényleg nagyon másképp gondolkodunk. Te konkrétan mit várnál el Gábortól, vagy úgy általában egy politológustól?

@bigapples: nem tudom mi a visszataszítóbb, a spammalés, a nyílt agitáció, vagy a bögrézés. Mond, hány pirosbögrézésért kapsz egy narancsos bögrét?

asdqwer1234 2010.04.09. 13:32:28

@pannonfunk: Ezért írtam a végét feltételes módban. De lehet, hogy a kétharmad pont azon fog múlni, hogy az a kevés amit itt kap, az 3 vagy 2.

pannonfunk 2010.04.09. 13:32:45

@Ordnassac: Ja, igen, ez eddig eszembe se jutott, hogy a jobbik-szimpatizánsok egy nagy része a gangon sör+cigi kombó mellett megtartott jóízű orsósviktorozás után megy maunikasót nézni. Lehet, hogy ugyanolyan hatása lesz, mint a mikola-féle szinglihordáknak.

Hát igen, ezért is jó tudni, hogy kik a szavazóink, pl. adatbázist kell róluk készíteni, legyen az legális vagy illegális :) Majd belenőnek a fijjúk, vagy mennek a levesbe...

Ordnassac 2010.04.09. 13:36:44

@pannonfunk: nem feltétlenül Mónika Show-t (ami amúgy már megszűnt), hanem más (esti) műsorait. Nem muszáj mindjárt a legszínvonaltalanabbra gondolni.

Azért valljuk be, falusi környékeken messze nincs annyira elterjedve a kábeltévé, mint városi környezetben. Ergo van 3 tévécsatorna és a Jobbik ebből kettőt meg akar szüntetni. Ez nem veszi ki jól magát.

pannonfunk 2010.04.09. 13:38:20

@asdqwer1234: Szerintem meg a 2/3 sokkal inkább azon fog múlni, hogy mi történik a második fordulóban állva maradt választókerületekben. És ha az első fordulóban a jobbik relatíve gyengébben szerepel, nyugisabb lesz a kampány a két forduló között (vagy nem, mindenesetre így tippelek). Ha az első forduló kevés helyen dől el, a jobbik vérszemet kap. És a hőzöngésének a célpontja egyértelműen a fidesz lesz, és nem az mszp, ezt láthattuk, eljutottunk oda, hogy a kuruncinfó az mszp-t védi. Innentől kezdve nincs másodlagos pártpreferenciám, mert az eddig is csak protestség alapján volt, de most mindkét közepes párt ellen protestálok, ergó...

Ordnassac 2010.04.09. 13:41:24

@CSENDES: a Fidesz mostani vezetőségéből csak Orbán, Kövér és Navracsics rendelkezik jogi diplomával (utóbbi pl. politológus). Pelczné Gáll Ildikó mérnök-közgazdász, Varga Mihály és Kósa Lajos közgazdász, Pokorni Zoltán meg tanár.

Igen, tagadom, hogy annyira pártos lenne az igszolg, mint ahogy mondod.

Amúgy több szoci politikus családtagja is bíró, ők is akkora fideszesek lennének?

vakszemmel 2010.04.09. 13:43:04

Szerintem mindkét szavazatunkat adjuk a JOBBIKra és biztos, hogy nem lesz elveszett szavazat!

asdqwer1234 2010.04.09. 13:43:14

@pannonfunk: Ebben egyetértünk. Véleményem szerint, ha az első fordulóban jelentősen 100 fölötti egyéni mandátumot szerez a Fidesz, akkor a csalódott ellentábort hajókötéllel sem lehet a második fordulóban az urnák elé vonszolni. Ha viszont sokkal kevesebb helyen lesz eredményes a választás, akkor nagyon durva két hét következik.

pannonfunk 2010.04.09. 13:43:32

@Ordnassac: ja, megszűnt? :-O Képben vagyok...

Nyílván lenne helyette más. Amin lenne kibeszélősóknál lényegesen színvonalasabb műsor is, ugyanolyan, sőt, esetleg ugyanaz, ami most megy.

Akkor ez viszont tipikus kommunikációs probléma. Na, ilyen a politika, ennyire vigyázni kell, hogy mit mondasz, mert ez lesz belőle... Nem megszűntetni kell, hanem átalakítani. Persze annak meg olyan mutyi szaga van, meg akkor részletezni kell. Az Orbánnal szimpatizáló Fábri marad? És lehetne sorolni a kérdéseket. Az meg már túl bonyolult, nem megy át az üzenet...

Ordnassac 2010.04.09. 13:49:26

@pannonfunk: valamikor mostanában jelentették be, hogy beszüntetik a műsort.

Mindenesetre van foganatja ennek az üzenetnek, de épp ellenkezője annak, amit gondoltak. Már többször említettem édesapám szülőfaluját (Pácin, BAZ megye, Sátoraljaújhelytől nem messze), ahol jobbikos polgármester van (korábban MIÉP-es volt). Ott pl. nem örülnek ennek a dolognak (és nem azért, mert annyira hülyék lennének ott az emberek). Kérdés, hogy ez más falusi környezetben is hasonlóan csapódott le. Nem lepne meg, ha igen.

Leonard Zelig 2010.04.09. 13:50:22

@Egy_Újságíró: Hülyegyerek, most ezt mindenhova ötször benyomod, mi vagy te Sciennetológus vagy miafasz?

Ordnassac 2010.04.09. 13:50:31

Off

Amúgy érdekes, hogy a valasztas.hu-n nincs életrajz az egyes jelölteknél (eddig mindig volt). Sok helyen még a képek is hiányoznak. Nem tudom, hogy ez mitől van.

On

E.G.O. 2010.04.09. 13:53:28

@ó jaj: Bocsánat, kicsit off, de télleg tudatlan vagyok. Mi volt pontosan ez a bögrézés? Színe alapján a komenistákra tippelek, de erről valóban lemaradtam! Volt valami osztogatás? Beszopta ezt valaki?

[nev] (törölt) 2010.04.09. 13:56:09

@pannonfunk:
de nem kell beadni, könyörgöm. liberalizmusról hallottál már. aki akar az hazamegy, aki meg nem akar ez meg nem megy. és a járásban nem kell többet buszozni, mint a városban. gondolom egy kisgyerek az anyukája és az apukája mellett szeret lenni, de ha mondjuk otthon nem a révai nagylexikon esik a gyerek fejére, hanem a pálinkás demizson, ami már megint üres, akkor választja az iskolát. és a részeges apa is úgy lesz vele. és amikor esetleg hétvégén hazajön a gyerek, akkor még lehet, hogy kijózanodik. mert rájön, hogy ő egy apa, akinek példát kell mutatni. mindig nem tud józan lenni, de néha tud. és akkor ez itt a progress.

az egy másik kérdés, hogy erre az angol lordok maguktól is rájöttek, de én nem mondom, hogy kötelező legyen a benntlakásos iskolában maradni. hanem azt mondom, hogy az teremt esélyegyenlőséget.

a fidesz meg azt mondja, hogy minden faluban lesz iskola. nincs annyi tanító. és ebből gyakorlatilag alig valaki akar tanítani falun. de ha van egy falunak tanítója, akkor legyen iskolája. nekem ezzel nincs bajom. a falu tartson fenn egy autonóm közintézményt, egy kisiskolát.

a parasztok ennek pont az ellenkezőjére szavaz. állami iskola legyen a faluban, és járási ne lehessen. szerintem meg ne legyen állam iskola a faluban, hanam az állam támogasson meg 1 járási iskolát, és ha a falu olyan gazdag, akkor építsen magának iskolaelőkészítőt, és fizessen meg egy saját tanítót. abban az esetben kevesebbet fizessen a járásnak.

de ugyanazt tudom neked is mondani, hogy ez egy alulról szerveződő társadalom, tehát ez a kulturális barrier, a demokrácia. tehát amíg nem jön egy felvilágosult parasztvezér, addig ez nem nagyon fog megváltozni. orbán meg olyan igéretekkel bástyázta körbe magát, hogy nem lesz neki mozgástere ez ügyben.

és ezt orbán furcsamód a fociban meg érzi. a felcsúti football akadémia a járási sportiskola. miért ne lehetne minden járásban egy ilyen iskola, ahová a 8-13 éves gyerekek járnak. elképzelni nem tudom. ott vannak a focipályák.

en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford_University_campus_from_above.jpg

de ha ez túl városias környezet, akkor miért nem olyan, mint egy szabadtéri néprajzi múzeum, egy archeopark, vagy egy skanzen. de az sem lehet minden faluban, de lehet egy a járásban. helyette az van, hogy falusi iskola kell. de úgy, hogy a cigányoknak már nem jusson angol wc. és ezt garantálja orbán és vona, hogy a putris cigánykölyköket nem kell befogadni.

csak orbán ezt nem mondja ki, mert neki fontosabb, hogy a ejrópai néppártban legyen valami pozíciója, vonát meg nem érdekli. ennyi a különbség közöttük szerintem.

pannonfunk 2010.04.09. 13:56:12

@Ordnassac: Valami kedves jobbikos meghekkelte a valasztas.hu-t 1-2 hónapja. A feltölthető mezőbe beírt vaamit, amitől úgy nézett ki az oldal, mintha feltörték volna. Gondolom, azóta körülményesebb az ilyen formátumú adatbeküldés, és egyrészt lustábbak gondolom a jelöltek, másrészt meg a választás.hu-n is olyan lelkesedéssel dolgoznak (gondolom jó pénzért...) csiga lassan frissül rajta bármi.

Ordnassac 2010.04.09. 13:58:10

@pannonfunk: igen, arra emlékszem, hosszabb ideig ki is vala írva egy üzenet az OVI-tól ezzel kapcsolatban.

Ami a frissítést illeti: tényleg borzasztóan lassú. Ezek szerint Rytkó Emília jobban tudta fogni az embereket, mint Virág Rudolf.

pannonfunk 2010.04.09. 14:02:28

@[nev]: Nézd, nem ismerem ez ügyben a fidesz állásfoglalását, de lehet, hogy pont az lesz, amit te kívánsz: minden falunak lesz iskolája, a járási iskola :) Csak ez utóbbit nehéz kommunikálni, és balul sülne el, lásd a fenti threadünket a jobbik megszüntetné a retekklubbot ügyben.

Persze én már érzem, hogy néhány ballib intellektüel, aki most hörög azon, hogy a zorbán minden falunak iskolát ígért, választás után azon fog hőbörögni, hogy miért nem lesz...

E.G.O. 2010.04.09. 14:05:00

@pannonfunk: Megnéztem, röhögtem, köszönöm! Ekkora Darwin díjas ötlet hogy kerülte el a figyelmemet? A pen-drive-ért már össze kell firkálni OV esetleg VG autóját?:)

aum 2010.04.09. 14:09:51

@Egy_Újságíró: _Minél többet fog lopni a Fidesz, annál nagyobbat fognak bukni. De egy év múlva okosabbak leszünk.
Itt a legtöbben abban bíznak, hogy fognak lopni, de kevesebbet mint a szocik és ebben lehet, hogy igazuk van.
A kis pártokkal meg az a gond, hogy kicsik. Majd megnőnek.

Diocles 2010.04.09. 14:22:30

@Ordnassac:

nem csupán az volt a bibi, hanem a kertévék vezetősége berágott emiatt a Jobbikra, és - ha lehet becsülni - szerintem ez minimum tucatnyi mandátumba fog fájni nekik.
Állítom, hogy csak a kertévék miatt több százalékot veszített a Jobbik, ez szinte bizonyosra vehető.

Amit én láttam, pedig nem csüngök a tévékettőn enyhén szólva, ott nagyon durva hecckampány ment a Jobbik ellen, futtatták a bankrabló, hogy a Jobbiknak rabolt, stb, stb., szóval ha Vona hanyagolta volna ezt a témát, akkor a kertévék nem mentek volna nekik.
(azok csak a Fideszt szokták alázni, azt is csak akkor, ha egyértelműen vesztésre áll, szóval egy Fideszre veszélyes Jobbik nem csapta volna ki önmagában a biztosítékot a kertévéknél.)

Szerintem a Jobbik emiatt (kertévékkel való rossz viszony) és a kuruc.info és az MSZP gyümölcsöző együttműködése miatt (Kubatov-"ügy") csupán a harmadik lesz.

brov 2010.04.09. 14:22:35

OFF
@Idet: "Hát, egy trapéz nem tudom, hogy lehet derékszögű..."

Így: www.mathematika.hu/images/kepletek/geometrie/trapez2.gif
ON

énis 2010.04.09. 14:22:38

azt mégsem mondhatja a Jobbik, mint amit a Kovács László: "merjünk kicsik lenni" ugye!?

pannonfunk 2010.04.09. 14:29:00

@énis: Pedig milyen kíváló szlogen lenne a szociknak a 2010-es választásra...

Idet 2010.04.09. 14:29:33

@Ordnassac: My dear Könyvügynök!

Ezúton mondok köszönetet legutóbbi akvizíciómért, melyre volt szíves felhívni figyelmemet! Hálám stb., stb.

Maradok kiváló tisztelettel: Egy kuncsaft

öcsi55 2010.04.09. 14:31:43

@vakszemmel: A Fidesznél sem lesz elveszett szavazat!!!!

Ordnassac 2010.04.09. 14:32:49

@Diocles: ebben egyetértünk.

Amúgy nem tudom, hogy mekkora hatással lesz a ma kijött cucc a szoci listákról, azaz tudja-e semlegesíteni a Kubatov-ügy vélt vagy valós hatásait.

Ordnassac 2010.04.09. 14:34:28

@Idet: már el is olvastad? Nocsak! Ajánljak még? ;-)

Idet 2010.04.09. 14:34:33

@brov: Elsüllyedtem! De Namitirok avatarjában én nem láttam egy szál derékszöget sem... már, amikor lenyomtam a "küldés"-gombot, sejtettem, hogy hajdanvolt matektanárom pulykavörösen ordítana velem...

Idet 2010.04.09. 14:36:07

@Ordnassac: Még csak bele, de már nyalom a számat! Ajánlani lehet, de mennyire!

[nev] (törölt) 2010.04.09. 14:38:25

@ó jaj:
a politológia szerintem modern természetfilozófia. a politológusnak szerintem az a dolga, hogy utánozza a nagy elődöket. arisztotelészt, vagy mit tudom én descartes-ot.

én azt várom, hogy egy politológus ezeket a polihisztorokat tekintse mintának, és ne gyurcsányt, vagy orbánt, vagy vona gábort. nekem erős a gyanúm, hogy demokratikus viszonyok között divergáló politikából kiindulva nem lehet a törvényszerűségeket találni. mindig lesznek kirívó ellenpéldák. ami azt jelenti, hogy mindent, és annak az ellenkezőjét is meg lehet magyarázni. relativizálódik az elv, és az érdek. ami gábor kedvenc példája.

a probléma szerintem az, hogy a politológia nem természetfilozófia. nem a természeti törvényekből indul ki, hanem a társadalomból. de a reál és a humán műveltség között a különbség az, hogy az első a természetből kiindulva megmarad a tudomány szigorú, szűkre szabott keretei között, a másik meg eljut az emberig. és mivel saját magát kell elemznie, nyilván fel kell adni azt a perfekcionista közelítést, amit egy természettudós nem tehet meg.

török meg azt mondja, hogy ez egy hülyeség. a politológusok nem így gondolkodnak, nem így szocializálódnak, nem ezt tanítják az iskolában, stb. hanem mondjuk a poliológiai iskola az egy menedzser iskola, ahol mondjuk lehet metakommunikációt tanulni. politikai szerepre fel lehet készíteni üzletembereket, vagy színészeket. én nem azt mondom, hogy ez egy gaztett, hanem azt, hogy aki ezt műveli annak kevés köze van a tudományhoz. én se szociológiai fejtegétseket adok itt elő, leírom, ami épp az eszembe jut egy számomra fontos ügy kapcsán.

mondok egy másik példát, és be is fejezem ezzel. mondjuk sebestyén márta népdal énekes, nem néprajz tudós. és mondjuk lilu, aki meghívja a zenetévébe sem néprajz tudós. legfeljebb jó fej, hogy meghívja.

a néprajz tudós nem abból indul ki, hogy tegnap mit énekelt sebestyén márta és holnap mit fog, hányan voltak a koncerten, mert az egy kérdező szerepkör. a tudomány ott kezdődik, ahol nincsenek kérdések, hanem formális problémák vannak. a néprajz tudós nem a jelenből indul ki, hanem a régmúltból, és valószínűleg eljut sebestyén mártáig. postás pityuig meg vélhetően nem jut el. mert az egyiket be tudja csatornázni a hagyományba, a másikat meg nem tudja. és két eset van ilyenkor. postás pityu vagy egy meg nem értett művész, amelyik esetben én nem nagyon hiszek, vagy az van, hogy postás pityu nincs olyan jó, mint sebestyén márta.

tehát az én fogalmaim szerint a politológus a médiában úgy néz ki, hogy összesűríti a történelmet, és a végén megemlít egy nevet. és ha már azt megemlíti, akkor annak jelentősége van. hogy róla beszél. ehhez persze nagyon erős kritikai érzék kell. persze lehet mondani, hogy ez magyarul nem is lehetséges. mert nem fogékonyak erre a tömegek, mert kevés ember beszél magyarul, olyan az oktatás, mit tudom én. ebből nem lehet megélni. oké. ettől függeltenül én nem keverem össze a politológiát a semleges politkai szerepkörrel.

jjulie 2010.04.09. 14:40:31

@E.G.O.:

látom emlékszel rám, első szavazásod lesz?

Ordnassac 2010.04.09. 14:45:24

@Idet: na ennek örülök. :-)

Állok (olvasok) további rendelkezésére!

Diocles 2010.04.09. 14:51:22

@Ordnassac:

nem tudja, sajnos.
a média még mindig inkább a szociké, ebben nagy változást kell elérni.
a legtöbb helyen meg sem említették, hogy a szociknak is kész adatbázisuk van, már amennyire én követtem este a híreket, meg a hírportálokat.
az MR meg fideszezett csak, ott is érdemes lesz majd körülnézni, h mennyire van biztosítva a korrekt tájékoztatás az MH-ból odaejtőernyőzött libsik révén.
(félreértés ne essék, nem Fidesz-propagandát kérek számon, de ha ugyanolyan sáros az MSZP is az ügyben, és ezt maga Szigetvári vallja be, persze némi szépítő körítéssel, akkor a közszolgálati rádió ne fidesszezzen 20 percet a témában szerintem...)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.09. 14:51:43

@1.szolo - ajánlom magamat:: @török gábor:

NEM felel meg a valóságnak, hogy csak a LISTÁS szavazatoknak van hatása 1-5% között!

Ptv 5.§:
"(2) A párt e törvény rendelkezései szerint állami költségvetési támogatásra jogosult.

Az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25%-át - egyenlő arányban - az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerzett pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75%-nak megfelelő összeg, az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg A PÁRT JELÖLTJEIRE(!) az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. (...)"

tibapó 2010.04.09. 15:03:08

@[nev]: "...nem mondom, hogy kötelező legyen a benntlakásos iskolában maradni. hanem azt mondom, hogy az teremt esélyegyenlőséget..."

Jó 10-15 évvel ezelőtt Lázár Péter cigány származású pedagógus oltári sikereket ért el cigány gyerekek bentlakásos iskolájával, ezt nevezték "Kedves Ház"-nak. Oktatták is a módszert annak idején pedagógus továbbképzéseken, aztán ez a Lázár Péter eltűnt...

"Hol vannak a Lázár Péterek?" - ilyen címmel volt cikk annak idején a Népszabiban.

Kérdezem én most: Hol vannak a Lázár Péterek???

Idet 2010.04.09. 15:07:34

@[nev]: Ne mosuk össze Orbánt és Vonát. Attól eltekintve, hogy utálom az ilyet, nagyon primitív eljárás.

Mielőtt nekem esnél, bármely összemosás primitív, és némiképpen aljas is. Bocs, de ez a véleményem.

sárkányfő 2010.04.09. 15:10:05

@[nev]: Köszönöm a kimerítő választ, lassan már kapisgálom mire gondolsz. Amit írsz az teljesen legitim, és valóban sok haszna lenne annak, ha a különböző szakmák ilyen alaposan, szakmailag mély és kompetens, nagy igényű, stb. módon gyakorolnák hivatásukat. Ezek alapján ez a blog valóban nem nyújt radikálisan mást, mint általában az ilyen-olyan politológusok dolgozatai (bár talán egy blogtól ezt nem is lehet elvárni, ez egy kicsi, felszínes műfaj, bár a szemléletmódot kétségtelenül számon lehet kérni). Én azonban egy egészen más szempont alapján gondolkodtam a vitaindító hozzászólásomban, úgyhogy igazán nem ütköztek érveink, más dimenziókban mozogtunk.
Mindezzel együtt üdítő, hogy akad itt pár autonóman gondolkodó ember a sok 12-egytucat hívő között.

LAKSZ 2010.04.09. 15:28:38

(Aki csak a rövid kommentet kedveli, az ugorja át.)
Tisztelt TG!
Igyekeztem röviden (és objektívan) írni, hogy ne zúgolódjanak, akik csak az Ön szavára kíváncsiak. (Egyébként én is.) De ez ennél rövidebb nem lehet.
1. A szavazatok nem egyszerűen elvesznek, hanem szándékosan (így alakították a választási rendszert) veszik el a kevesebb szavazóval rendelkező szervezetektől. (1%-ról emelték 5%-ra.)
2. Az '89-'90-es (állampárt+ellenzékiek) hatalommegosztási alkujának része a jelenlegi választási rendszer, amelyben a függetlenként indulókra szavazókat megkülönbözteti a rendszer azzal, hogy csak a körzetre szavazhatnak, ha nem akarnak az ellenfelekre (azaz a pártokra) is szavazni.
3. Az Alkotmány a "népképviseletet" csak a pártokra "privilegizálja", azaz hiába jut be egy független, az Alk. szerint Ő nem képviseli a népakaratot.
4. Ebből köv.: az állampárti rendszerből létrehozott "pártok államában" a választók így (hasznosan) soha nem a legjobbra, hanem csak a legkevésbé rosszra szavazhatnak, ezért voltak a nagy fordulatok és a bukások, ezért alakult ki M.o.-on az "érzelmi" és a "protest" szavazás. (Ezért nyert H.Gy. ('94), O.V. ('98), Gy.F. (2006))
5. Az alkalmazott vál. rendszer etikátlan, megkülönböztető és "pártok puha diktatúrájának" és "a kizárólagos párthatalom" biztosításának eszköze, amit egyébként maga az Alk. is tilt, de senki nem vizsgálja. (Továbbá a 20 éves vagyonvesztés és a politikai korrupció melegágya.)
6. „Hamisak” és „megalkuvók” vagyunk – a 80-100 ezer párttag kivételével - mindannyian, amikor ezt elhallgatjuk. (A párttagok és más elfogultak érdekből hallgatnak.)

i.t.
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége.
U.i.: A mai M1-es műsorban részben Ön is érintette e „sajátos szavazói pártválasztást”. Nem lesz véletlen, ha vasárnap este mindenki az M1-t nézi majd. Süveges Gergő (és mások is) „megsüvegelheti” Önt majd a műsorért.

[nev] (törölt) 2010.04.09. 15:29:39

@pannonfunk:
meglátjuk milyen lesz az új oktatási rendszer. hogyan kell érteni azt, hogy "megvédjük a falusi iskolákat". "nem engedjük azokat bezárni". szerintem egy csatatérré változik az ország. azt tudjuk, hogy az önkormányzati képviselők számát megfelezik. gondolom a szocialisták népszavazási kezdeményezést indítanak majd ez ügyben. 200e aláírást azonnal összeszednek. a valutalapnak megígérték, hogy a képviselők felét elküldik, csakhogy a kiesők között lesz aki betárazott már a dokumentumokat, hangfelvételeket. akinek csepp esze van az most a fénymásolóknál áll. szerintem ezt így nem lehet megcsinálni, vagy legalábbis én nem így csinálnám. de majd meglátjuk.

Mediacapa 2010.04.09. 15:30:35

Utolsó tippem a szavazás előtt (listás eredmények):

Fidesz: 51,0
MSZP: 23,5
Jobbik: 15,5
LMP: 6,0
MDF: 3,0

Jómagam mindkét ikszet a Fidesz mellé teszem.

Nem osztom azokat a véleményeket, hogy taktikai okokból szavazzunk ide vagy oda, az egyik vagy másik párt túlhatalmának / túlzott gyengülésének megakadályozása miatt. Valaki írta, hogy nézzünk magunkba, és a lelkiismeretünk alapján voksoljunk. Én is ez alapján cselekszem.

Soha semmilyen kapcsolatban nem voltam a Fidesszel, nem segítettem őket semmilyen önkéntes munkával, anyagilag nem függök és nem fogok függeni tőlük, a piacból/saját erőmből teremtettem egzisztenciát. Elsősorban demokrata, másodsorban konzervatív értékrendszerű vagyok, jobboldali családba születtem, és ez erősen meghatározza világlátásomat.

Elhiszem a Fidesznek, hogy ők a gazdaságilag aktívakra támaszkodó politikát folytatnak (ahogyan 98 és 02 között), szerintem ugyanis ez viszi előre az országot. A kampányban egy ideig kacérkodtam azzal, hogy egy ikszet a LMP mellé tegyek, de végső döntésem: ők számomra túl keveset tettek le az asztalra. Ha látom őket a politikai élvonalban akár parlamenti, akár önkormányzati szinten politizálni, lehet, hogy legközelebb (talán már ősszel) őket választom. Így velük kapcsolatban még kivárok. Viszont nagyon fogok örülni, ha lehetőséget kapnak már most bizonyítani, mert egy demokráciának szüksége van ilyen friss erőkre.

A Fidesz esetleges túlhatalmáról: aki megpróbálna visszaélni egy 2/3-os hatalommal, az úgyis meg fog bukni. Én leszek az első, aki az utcára vonulok, ha jogosnak érzem és a demokráciát veszélyben látom. Mert elsősorban demokrata vagyok. Hiszem, hogy a modern tömegdemokráciában nem lehet elnyomó technikákkal hosszú távra bebetonozni a hatalmat.

Ellenben azt látom, radikálisan át kell formálni az államigazgatást, a hihetetlenül pazarló önkormányzati rendszert, és szerintem ez csak egy 2/3-os többséggel lehetséges. Erre pedig csak akkor látok esélyt, ha egy párt kezében összpontosul a döntés lehetősége.

Ez nem kampányszöveg. Tiszteletben tartom, aki az MSZP-re, az MDF-re, az LMP-re vagy a Jobbikra szavaz, vagy esetleg nem megy el, mert biztosan megvan mögötte az érvrendszer és soha nem tekintettem alábbvalónak, aki más politikai világot tart üdvözítőnek.

A lényeg, hogy vasárnap este tiszta legyen mindenkinek a lelkiismerete és fogadja el az eredményt.

dover 2010.04.09. 15:39:50

törökgáborfideszez ^^

cambridge.on 2010.04.09. 15:40:20

@tibapó:
Nem emlékszem pontosan mikor ,a kistérségek megalakításának a parlamenti vitája idején volt egy szocialista javaslat, az iskolák körzetesítéséről, és a hátrányos helyzetű gyerekek bentlakásos iskolákban való elhelyezéséről.
A Fidesz azonnal nemzetrontást vizionált:
A szocialisták a nemzet alapját, a családokat akarják szétverni.
Elrabolják a gyereket a szerető szülőtől.
Megdöbbenésemre ebben élen jártak a roma származású képviselők.
A családi pótlék a szülő kezébe fontosabb mint a gyerek jövője.

Ezzel nem a szocialistákat akarom védeni, aki őket védi annak elment az esze.
Az enyém még meg sem jött.

Csak a legnagyobb ellenállás épp az érintett réteg részéről várható!
Aki rá akarja venni őket a cselekvésre, önnön sorsuk jobbá tételére, az mind rasszista.

@Ordnassac:
Q: You're stranded in a deserted island with Attila the Hun, Adolf Hitler, and a lawyer. You have a revolver with two bullets. What do you do?
A: Shoot the lawyer twice!

énis 2010.04.09. 15:42:26

véleményem szerint, aki nem megy el szavazni, az mszp szimpatizáns és azért nem megy, mert ég a pofájáról a bőr...

Ordnassac 2010.04.09. 15:43:31

@cambridge.on: ismerem a viccet, nagyon elmés. Ellenben, ha csak egy viccel tudsz reagálni, az is jelent valamit. ;-)

papika 2010.04.09. 15:54:50

@Ordnassac:
De. Úgy látszik Bokrosék nem csak az országot tennék rendbe, hanem az alkotmányt is.

[nev] (törölt) 2010.04.09. 16:08:19

@Mediacapa:
kérdés, hogy mondjuk maguk az önkormányzati képviselők elfogadják-e, hogy fele annyian lesznek. nekem erős a gyanúm, hogy ugyanaz lesz, mint gyurcsány idején. ne legyen igazam, persze.

az országban van 140 kórház, és 70 egyetem. éppenséggel lehetne 14 szuperkórház, és 7 szuperegyetem. nekem az a problémám a fidesszel, hogy amikor a szocialista kormányok jól-rosszul, inkább rosszul, de belefogtak a reformokba, akkor sohasem volt konszenzusra törekvés, hanem orbán egyszerűen próbálta érvényre juttatni a jobboldali (nemzeti érzelmű) népakaratot. nekem nem az a bajom orbánnal, hogy nem demokrata, hanem az, hogy nagyon is az. egy voluntarista (akarnok) politikát folytatott, miközben a baloldal opportunistává (megalkuvóvá) vált. és az esetek többégében az eredeti reform elképzeléseket figyelmen kívül hagyva, vagy azok mögé bújva kizárólag a saját hasznát kereste.

szóval nekem erős a gyanúm, hogy a fidesz számára most a három harmad is kevés lesz. de ne legyen igazam.

[nev] (törölt) 2010.04.09. 16:33:28

@cambridge.on:
ez pontosan így volt. mondjuk tegyük hozzá, hogy a szocik a kistérségekben uniós pénzkifizető helyeket láttak. az elvbarát szocialisták pedig a modernizáció lehetőséget. ami az egyik baloldali toposz. a szegénységből a modernitással lehet csak kitörni.

ez megszüntette volna a falu, és a megye önállóságát. a fidesz lényegében ezzel a kistérségi koncepcióval szemben szerveződött meg vidéken.

és a dolog pikantériája, hogy a fidesznek kell majd ezt az önkormányzati rendszert átalakítania. a valutaalapnak azt igérték, hogy a képviselők számát megfelezik. meglátjuk mi lesz belőle. a szocialisták szerintem népszavazást fognak kezdeményezni, hogy a javaslatot a kormány vonja vissza. a nép közvetlen felhatalmazása erősebb, mint a parlamenti kétharmad.

szerintem nem nehéz belátni, átfogó reformokat politikai konszenzussal lehet csak végrehajtani. ahhoz nem megosztó, hanem integratív személyiségek kellenek. szerintem gyurcsány sem jó a reformokhoz, szekundánsnak jó, de miniszterelnöknek nem jó. orbán most könnyen lehet, hogy bokros szerepébe kényszerül.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.09. 17:06:23

Pontosítás:
"1.3.) Ha azonban az egyéni választókerületben olyan jelöltet támogatunk, aki nem nyer helyben mandátumot, és a pártja sem lépi át országosan az öt százalékot, a szavazat a választási rendszer szempontjából valóban értelmetlennek minősül, s legfeljebb szimbolikus jelentősége lehet."
EMELLETT MÉG NÖVELI A(z 1% feletti eredményt elérő) PÁRT ÁLLAMI TÁMOGATÁSÁNAK MÉRTÉKÉT IS.

[nev] (törölt) 2010.04.09. 17:45:08

@jan:
momentum = nyomaték.
a lendület a pillanatnyi nyomaték, az impulzus.
az impulzus momentum pedig a perdület.

[nev] (törölt) 2010.04.09. 18:00:27

remélem nem írok nagy hülyeségeket, mivel nem vagyok fizikus.

@török gábor
becsatornázod a fizikát.

a *nyomaték* az *erő*, és az erőkar szorzata. ez a nyomaték egy pontban hat. ez a *támadáspont*. az erőkar a középpont és a test (*tömeg*) távolsága. ha a középpontban van a test (tömeg), akkor nincs forgatónyomaték. tehát a középpont a *nyugalmi állapot*. az erő, az elmozdulás, és a nyomaték merőlegesek egymásra, és együttesen *jobbsodrású* rendszert alkotnak. ezek fizikai állítások. lehet nekik politikai értelmük. vagy használhatunk olyan kifejezéket, hogy a magyar politika jó ideje jobb-sodrású. az erő dominál benne.

és akkor majd jön ágh attila, és azt mondja, igen, ez a probléma, hogy nem az ész. és elkezd racionalizálni. de az onnantól kezdve nem politológia, hanem politika. hacsak nincs a mondanójának természeti alapja. mondjuk nem a modern logikáról beszél, és nem kezd el beszélni a balról reguláris nyelvtanokról. illetve nem mond azzal analóg szöveget.

miért ne lehetne kimondani a politikában is a *dinamika* alaptörvénye. az erő a *tömeg* és a *gyorsulás* szorzata. a gyorsulást értelmezhetjük akár közgazdasági értelemben, gazdasági *növekedés* pillanatnyi változása. a tömeget pedig mérhetjük szavazatszámmal. mindjárt vannak egzakt fogalmaink, és mindjárt vagy egy törvényünk. és nem gondolkodtuk. és nem kellett spekulálni, hogy gyurcsány, és orbán, mert őket *pontszerű* testnek tekintjük. nem vonatkoztathatunk el tőlük, de egy tudós gondolhatja őket pontszerűnek. és vizsgálhatja a pont, és a tömeg viszonyát. fizikában ez a mechanika. a társadalmi mozgásokat nem lehet mechanikusan tekinteni, de a politikát szerintem lehet.

ezek a fogalmak rendkívül jól alkalmazhatók a politológiában. és ez a fizika mechanika fejezetéből. nyilván alaposabb átgondolást igényelnek.

vagy mondjuk az elektrodinamika kifejezései. ahol a töltéssel rendelkező részecskék áramlanak. egy politológus miért ne tekinthetné a szavazókat töltéssel rendelkező részecskének. egy (nyelvileg) zárt (áram)körben van *feszültség*, és *ellenállás*. ohm törvénye alapján tudjuk, hogy ezek egyenáram mellett egyenesen arányosak. de lehet értelmezni a váltakozó áramot, az elektromágneses indukciót, vagy akár az elektromágneses hullámokat is. nyilván alapos megfontolások után.

és persze szinte bármit lehet politikai erőtérben értelmezni. szerintem érdemes ezekkel a fogalmakkal operálni. na, nem írok többet a blogodba, holnap kampánycsend, csak kis kitérőt tettem a politika irányába. minden jót.

MartyMcFly 2010.04.09. 20:11:14

@cambridge.on: Reagáltál az LMP-re azzal amit írtál. A szóvicc teljesen jó, csillagos 5-ös:)

Viszot te szándékosan arra utaltál,hogy amit tett (vagy nem tett) Faith az = LMP

Amivel viszont kurvára nincs igazad, hiába olvasol kurucinfót,népszabadságot,magyar hírlapot,magyar nemzetet.

Ha tudni akarod miről szól az LMP,akkor menj el a honlapjára és tájékozódj. Ne azt olvasd el amit mások mondanak róla, ne mások tolmácsolásában,hanem saját magad.

Ez meg csak egy újabb ellenséggenerálás,hogy a jobbik azért nincs 60%-on mert "agyonhallgatják"... meg tévesen mutatják be a céljaikat,stb.

Én meg olvasok barrikádot, jobbik.hu-t, ha látni akarom novák előd szerencsétlenkedését akkor néha kurucinfót is,csak attól mindig elfog a hányinger (és nem azért mert az "őszinte",hanem attól hogy 100 hír közül 1-nek van valóságalapja,a többit idegi gyűlölet vezérlt vakvilágba okádás). Saját kútfőből látom,hogy a Jobbik egy ocsmány politikai kreálmány, ami első pillanattól fogva szavazatmaximalizálás érdekében felhasznál mindent, amit populizmusból, gyűlöletkeltésből, ellenséggenerálásból tanult a Fidesztől és a MIÉP-től. Radikális, szélsőséges párt (persze 10 jobbikosból 8 még ezt is tagadja,mikor ott vna minden jelölt bemutatkozójában,hogy radikális, szélsőséges megoldást akarok xy kérdésben,meg ez a kampányszövegük is:D), mely jelenlegi retorikájában is cigány, zsidó, eu, román ,szlovák és szerb gyűlölő. SEMMIRE nem kínálnak megoldást, csak az országot húznák bele egy még méllyebb mocsárba...

A múltban élnek, az ő jövőképük egy 80-500 évvel ezelőtti európában sem jelentette volna Magyarország felemelkedését, pedig akkor pont azt csinálták,amit most akarnak. A XX.-XXI. századhoz meg annyi köze van a programjuknak, mint Morvainak a köztársasági elnökséghez lesz.

Utoljára csak annyit javasolnék,hogy az általad említett újságok egyikét se olvasd,nem leszel tőlük szélesebb látókörű, max adott kérdésben elolvashatod a különböző véleményeket,de aki mások véleménye alapján alakítja ki a sajátjá az nem képes az önálló véleményformálásra:)
Csak elsődleges forrásból tájékozódj. Különben csak más véleményformálók véleményét fogod visszhangozni,ami nem gond egyébként, csak akik nem így tesznek,azokról pont lepereg az ilyen hülyeség,mint amit írtál és amit már 1000x hallottak más elvtársaidtól is (és nem csak a kommunizmusban lehetnek elvtársak:))...

Az LMP pedig SZDSZ 2.0, kommunista, zöld radikális és az általad is hangoztatott fidesz 2.0:D

A fidesznek sosem volt programja,csak populista, üres puffogtatások gyűjteménye. Már amikor vették a fáradságot,hogy le is írják ezeket. Sosem dolgozott egy vezető fideszes sem még politikán kívül, sosem volt civil foglalkozásuk. Már 16 éve lopják az állami, önkormányzati pénzeket, építik ki az általuk vizionált és most megvalósulú totális egypártrendszert.

Ehhez képest az LMP-ben 95%-ban olyan tagok, jelöltek vannak,akik sosem vállaltak szerepet semmilyen pártban. 10-30 éve a civil társadalomban dolgoznak, többnyire olyan területen, amivel az állam túlhatalma, az állam rossz döntései ellen küzdöttek,az állami korrupció ellen. Van civil egzisztenciájuk, megmérettetek a húspiacon. Már most többet tettek ezért az országért civil szférában,mint amit a jobbik elmúlt 6 évben és a következő 4 évben összesen tenni fog. Vagy amit az MDF csinál az elmúlt 12 évben...
Az egyetlen politikai erő,ami nem dobál címkéket a többi pártra,még ha a szimpatizánsaik meg is teszik gyakran. Az egyetlen erő,ami szóba fog állni az összes parlamenti párttal, megmutatja mit jelent a konstruktivitás (feltéve,ha a fidesz hagy bármit is a parlamenti demokráciából....).

Egy negatív üzenetet sem fogalmaztak meg, nekik valóban pozitív jövőképük van, ami nem csak nekik pozitív,hanem az egész országnak. Csak túl összetett az üzenetük ahhoz,hogy könnyen eljusson a szélesebb rétegekhez. 20 éve alatt megkapta a társadalom amit érdemelt, ezeket a pártokat érdemeltük ,nem volt olyan széles réteg ami képes lett volna alulról szerveződve elnyerni az emberek bizalmát. Még mindig a populista,demagógiára fogékony az emberek 90%-ka, de már 2 éve felnőttkorú a magyar demokrácia,ez nem sokáig fog így maradni.

Lényeg a lényeg, címkéken kívül mással LMP-s programot még nem láttam cáfolni. Nehéz is lenne abból a populista univerzumból, amiben a Fidesz, Jobbik, MSZP létezik:D Hiányzik a szellemi tőke.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.09. 22:25:43

@MartyMcFly: "Amivel viszont kurvára nincs igazad (...) Az egyetlen politikai erő,ami nem dobál címkéket a többi pártra,még ha a szimpatizánsaik meg is teszik gyakran."

Ez a "kampánynyitó" központi, hivatalos akciójuk kimerítette a negatív kampány fogalmát:
"Nyilvános performanszon mutatta be a Lehet Más a Politika (LMP), szerintük hogy találnak gazdára az MDF országos listájának helyei. A párt egy árverést imitált a Kossuth téren, amelynek szereplői Dávid Ibolya, Bokros Lajos, Retkes Attila és Pettkó András arcképét viselve licitáltak a mandátumokra, kenőpénzt, uniós forrásokat, illetve bújtatott támogatást emlegetve.

Dávid Ibolya arcképéhez az alábbi szöveget emelték: „5%-ért bármit, bárkit”. Retkes Attila mása pedig az azt „mondta”: „Eladom a pártom, feladom az eszméim”.
( lehetmas.hu/sajto/figyelo/991 )

dzsaszper 2010.04.15. 17:42:25

@brov: a téglalapról nem is beszélve :)
süti beállítások módosítása